BIJLAGE 1 Maatschappelijke ontwikkelingen en trends op het gebied van sport en bewegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE 1 Maatschappelijke ontwikkelingen en trends op het gebied van sport en bewegen"

Transcriptie

1 BIJLAGE 1 Maatschappelijke ontwikkelingen en trends op het gebied van sport en bewegen Individualisering De individualisering neemt toe. Dit komt ook tot uiting in het sportgedrag. Zo neemt de populariteit van individuele bewegingsvormen steeds verder toe. Lichamelijke activiteiten zoals hardlopen, fietsen, skaten en golf kunnen ongebonden beoefend worden. Iemand kan gaan skaten of fietsen wanneer het hem of haar uitkomt. Tussen 1983 en 1999 daalde het aantal verenigingslidmaatschappen (Breedveld, 2003). Mogelijk door de toenemende aandacht voor sport is die daling de laatste jaren tot stilstand gekomen. Dit geldt ook voor de daling van het aantal sporters dat deelneemt aan competities en trainingen. Zie tabel Lid sportvereniging Competitie/training Tabel 1. Sportende bevolking, in procenten. (bron: Van den Heuvel, 2005) Toename keuzemogelijkheden in vrijetijdsbesteding Er zijn steeds meer manieren om vrije tijd te besteden. Dit heeft zowel voordelen als nadelen voor de sportverenigingen. De toename in keuzemogelijkheden zorgt voor een toename aan het aantal verschillende sporten. Sportverenigingen kunnen aan de hand van nieuwe sporten hun sportaanbod uitbreiden. Daarnaast ondervindt sportbeoefening concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding zoals de computer, internet en televisie. Vooral kinderen sporten tegenwoordig minder en besteden meer tijd aan deze moderne mediavormen. Naarmate de keuzemogelijkheden toenemen voor vrijetijdsbesteding kan de sportparticipatie afnemen. Vergrijzing Het aantal ouderen neemt de komende jaren verder toe. De verwachting is dat sportdeelname onder deze groep ook verder zal toenemen. De vergrijzing en de trend dat ouderen meer zullen gaan sporten betekent niet automatisch een ledenwinst voor de verenigingen. Ouderen beoefenen namelijk vaak sporten in ongebonden verband zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Hier liggen mogelijkheden voor sportverenigingen. Vrijwilligers Het aantal vrijwilligers in de sport daalt gestaag. Hierdoor moet steeds meer werk door steeds minder mensen gedaan worden.tegelijkertijd is de regeldruk richting sportverenigingen toegenomen. Verenigingen hebben steeds meer te maken met Arbo-wetgeving, bestuursaansprakelijkheid, paracommercialisering, de tabakswet, regelgeving rond legionella en sociale hygiëne. Het besturen van een vereniging en het begeleiden van sporters vraagt steeds meer van het kader. Voor een vereniging is het een grote uitdaging vrijwilligers te werven en te behouden. De bereidheid om vrijwilligerswerk te verrichten voor een sportvereniging in de gemeente Heusden wordt in tabel 2 weergegeven. Leeftijdscategorie Jeugd Volwassenen Ouderen Totaal % % % % Ja 17,4 32,6 10,7 25,6 Nee 21,7 36,1 42,9 36,3 Doet vrijwilligerswerk voor vereniging 26,1 16,0 2,4 18,4 Niet van toepassing 34,8 15,3 25,0 19,7 Totaal Tabel 2. Bereidheid vrijwilligerswerk te verrichten naar leeftijdscategorie (bron: Sportraad Heusden 2006)

2 Hogere waardering van gezondheid en de erkenning van sport als middel hiertoe Het verbeteren van de gezondheid is een belangrijk speerpunt van de overheid, maar ook van de bevolking. Steeds meer burgers hechten waarde aan een gezonde manier van leven. Bewegen en sport hebben een positief effect op de gezondheid. Bewegen verlaagt het risico op het ontstaan van onder meer hart- en vaatziekten en heeft een positief effect op psychosociale aandoeningen zoals depressie en angststoornissen. Sport wordt ook als middel ingezet in de strijd tegen het steeds groter wordende probleem van overgewicht en obesitas (extreem overgewicht). Multiculturele samenleving In de Nederlandse samenleving neemt het aantal allochtonen toe. De sportdeelname onder allochtonen ligt lager dan van de autochtone bevolking. Allochtonen zijn ook minder bekend met het verenigingsleven en met het vervullen van vrijwilligerstaken. Ook hier ligt een uitdaging voor de sportverenigingen binnen de gemeente. Economische waarde Er wordt in de sport op vele vlakken geld verdiend, van training geven tot de verkoop van sportmaterialen. Technologische ontwikkelingen In de sport heeft digitalisering zijn intrede gedaan. Contributie wordt automatisch geïnd en de ledenadministratie wordt in de computer bijgehouden. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op het gebied van materiaal en veiligheid. Zo komen er onder anderen steeds meer kunstgrasvelden en kunststof atletiekbanen en worden om de veiligheid te vergroten steeds meer verantwoorde materialen gebruikt. Combinatiefunctionaris In 2007 hebben de ministeries van VWS en OCW het initiatief genomen om te komen tot de zogenaamde combinatiefunctionarissen. De combinatiefunctionaris heeft tot doel samenhang te creëren tussen de beleidsvelden welzijn, sport, onderwijs en cultuur. In de komende jaren willen de ministeries met de inzet van structureel geld (1 ste jaar 100% daarna structureel 40%) de realisatie van +/ FTE combinatie-functionaris bewerkstellingen. Stichting De Schroef (samenwerking tussen DAK en MHCD) is in 2007 als 1 van de 12 landelijke pilots gestart met het aanstellen van een verenigingsmanager. Naast het ondersteunen van de verenigingen is ook de samenwerking met het d Oultremontcollege gezocht om buitenschoolse sportarrangementen aan te bieden. Dit initiatief sluit prima aan op de combinatiefunctionarissen die de ministeries de komende jaren in den lande willen realiseren. Onlangs heeft de gemeente bericht gekregen dat zij per in aanmerking komt om deel te nemen aan deze regeling.

3 BIJLAGE 2 Visuele weergave 50/50 regeling 100% 50% 100 procent werkelijke kosten van gemeente Werkelijke gemeentelijke kosten 0% Komend half jaar worden een aantal acties ondernomen om te komen tot een verantwoorde herverdeling van de werkelijke gemeentelijke kosten: 1. Om de werkelijke kosten te achterhalen worden de kosten van de gemeente per accommodatie in beeld gebracht. 2. In overleg met de verenigingen wordt de zelfwerkzaamheid van de verenigingen in beeld gebracht en geconcretiseerd. Deze concretisering zal op basis van nog op te stellen criteria geschieden. 3. Per vereniging wordt bepaald wanneer het uitgangspunt van 50 procent haalbaar is. Rekenvoorbeeld voetbalvereniging Elshout De kosten voor sportpark Elshout zijn onder te verdelen in kosten voor het gebouw, het buitenterrein en overige kosten. Gebouw De kosten die de gemeente heeft aan het gebouw zijn overgenomen uit het onderhoudsprogramma. In dit programma worden de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden, inclusief de daarmee samenhangende kosten, aan de gebouwen over een periode van 10 jaar in beeld gebracht. In dit rekenvoorbeeld is gekozen voor een gemiddeld bedrag over een periode van 10 jaar (2008 tot 2018), dit om pieken en dalen op te vangen. De kosten voor het gebouw bedragen afgerond 5.000,- per jaar (prijspeil 2008). Aangezien het gebouw ook gebruikt wordt door de handbal en tennisafdeling van omnivereniging Elshout zullen de kosten voor de voetbalafdeling iets lager uitvallen. Buitenterrein De kosten aan het buitenterrein zijn overgenomen uit het concept onderhoudsprogramma buitensport-accommodaties. De bedragen die hierin zijn opgenomen zijn op basis van kengetallen tot stand gekomen. Aangezien in dit plan de noodzakelijk onderhoudswerkzaamheden als uitgangspunt dienen is gekeken of het bedrag ook overeenkomt met de bedragen die werkelijk zijn uitgegeven. De kosten voor het buitenterrein zijn onder te verdelen in drie categorien: - Dagelijks onderhoud Onder het dagelijks onderhoud verstaan we het maaien van de velden en het uitvoeren van periodieke snoeiwerkzaamheden. De jaarlijkse kosten hiervoor bedragen voor voetbalvereniging Elshout 3.800,- (prijspeil 2007). Deze kosten komen na genoeg overeen met de werkelijke uitgaven in 2007.

4 - Groot onderhoud velden Na afloop van het seizoen wordt ieder jaar groot onderhoud uitgevoerd. Deze werkzaamheden betaan o.a. uit doorzaaien, bezanden, verticuteren etc. De kosten voor het voetbalcomplex bedragen ,- (prijspeil 2007). Ook deze kosten komen overeen met de werkelijke uitgaven. - Onderhoud overige voorzieningen Naast de velden zijn er een aantal andere voorzieningen welke onderhouden moeten worden uitgevoerd. Hierbij kan gedacht worden aan verlichting, hekwerken en bestrating. Indien deze werkzaamheden naar behoren worden uitgevoerd is hier jaarlijks een bedrag van 5.620,- voor nodig (prijspeil 2007). Dit bedrag komt niet overeen met de werkelijke uitgaven, in de begroting wordt alleen een budget beschikbaar gesteld voor onderhoud van de veldverlichting. Voor de overige voorzieningen wordt alleen het hoogst noodzakelijke gedaan. Indien er bijvoorbeeld een hekwerk gerepareerd moet worden, moeten hier extra middelen voor beschikbaar worden gesteld. Overige kosten De overige kosten bestaan uit kosten voor belastingen en verzekeringen. Voor voetbalvereniging Elshout bedragen die +/ ,- Wanneer we de bovenstaande bedragen optellen, ontstaan op jaarbasis de volgende gemeentelijke kosten voor voetbalvereniging Elshout: Gebouw 5.000,- Buitenterrein ,- Overige kosten 2.500,- + Totaal ,- Uitgaande van een huur die 50% van de gemeentelijke kosten bedraagt, betekent dat een huur van ,-. Op dit moment bedraagt de netto huur (bruto huur accommodatiesubsidie) voor de voetbalvereniging 3.464,66. Bespreking rekenvoorbeeld met voetbalvereniging Elshout De bovenstaande berekening is met voetbalvereniging Elshout besproken. Over de bedragen die in de berekening zijn opgenomen was overeenstemming. In het gesprek is stilgestaan bij de (accommodatie)kosten en de inzet van vrijwilligers van voetbalvereniging Elshout. Daarnaast is opgemerkt dat de vereniging kosten maakt (bijvoorbeeld energiekosten en kosten voor belastingen) die bij de binnensportvoorzieningen in de huurprijs verrekend zijn en welke als gevolg daarvan gesubsidieerd worden. Bij de uitvoering van de nulmeting zal hier aandacht aan moeten worden besteed. Tenslotte is stilgestaan bij de kosten voor renovaties. Deze kosten zijn bewust buiten de gemeentelijke kosten gehouden. De reden hiervan is dat op voorhand deze kosten niet kunnen worden doorgerekend in de huur. Dit komt doordat het gebruik van een accommodatie (met name de velden) van zeer grote invloed is op de renovatietermijnen. Als een veld goed wordt onderhouden (door zowel gemeente als vereniging) zal deze termijn langer worden waardoor de jaarlijkse kosten ook dalen. Daarnaast zijn factoren zoals bespelingsintensiteit, het weer, ongedierte, ondergrond e.d. van invloed. Een ander argument om deze kosten vooralsnog buiten beschouwing te laten is gelegen in het feit dat bij bijvoorbeeld Elshout al lange tijd geen renovatie van velden heeft plaatsgevonden een gevolg daarvan zou kunnen zijn dat Elshout in een relatief korte periode (+/- 5 jaar) een aantal veldrenovaties voor de kiezen krijgt. Indien de kosten voor deze renovaties voor 50% bij de vereniging komen te liggen heeft dit grote financiële gevolgen. Ook van dit aspect zal bij de nulmeting aandacht moeten worden besteed.

5

CONCEPT KADERNOTA SPORT GEMEENTE HEUSDEN

CONCEPT KADERNOTA SPORT GEMEENTE HEUSDEN CONCEPT KADERNOTA SPORT GEMEENTE HEUSDEN 1 SAMENVATTING Sport verandert. Het belang dat aan sport wordt toegekend, is toegenomen. De relatie met gezondheid is nadrukkelijk aanwezig en sport kan een meerwaarde

Nadere informatie

CONCEPT KADERNOTA SPORT & BEWEGEN GEMEENTE HEUSDEN. Juli 2008

CONCEPT KADERNOTA SPORT & BEWEGEN GEMEENTE HEUSDEN. Juli 2008 CONCEPT KADERNOTA SPORT & BEWEGEN GEMEENTE HEUSDEN Juli 2008 1 SAMENVATTING Sport verandert. Het belang dat aan sport wordt toegekend, is toegenomen. De relatie met gezondheid is nadrukkelijk aanwezig

Nadere informatie

CONCEPT KADERNOTA SPORT GEMEENTE HEUSDEN

CONCEPT KADERNOTA SPORT GEMEENTE HEUSDEN CONCEPT KADERNOTA SPORT GEMEENTE HEUSDEN SAMENVATTING Sport verandert. Het belang dat aan sport wordt toegekend, is toegenomen. De relatie met gezondheid is nadrukkelijk aanwezig en sport kan een meerwaarde

Nadere informatie

Burgerijenquête 2005. Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties

Burgerijenquête 2005. Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties Burgerijenquête 2005 Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties Burgerijenquête 2005 Sporten en gebruik gemeentelijke sportaccommodaties De Oosterhoutse Burgerijenquête is een vorm van onderzoek

Nadere informatie

12 Sportbeleidsstukken

12 Sportbeleidsstukken DC 12 Sportbeleidsstukken 1 Inleiding In dit thema bespreken we het overheidsbeleid ten aanzien van sport. We besteden aandacht aan de sportnota Tijd voor Sport. Het ministerie van VWS heeft in 2011 een

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bureau Onderzoek en Statistiek. Sportmonitor 2013. Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers

Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Bureau Onderzoek en Statistiek. Sportmonitor 2013. Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en Bureau Onderzoek en Statistiek Sportmonitor 2013 Inzicht in het sportgedrag van Amsterdammers Sportdeelname Amsterdam Aandeel sporters in Amsterdam toegenomen 67%

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris:

De combinatiefunctionaris: School & sport, samen sterker De combinatiefunctionaris: School & sport, samen sterker de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Maatschappelijke ontwikkelingen worden kansen

Nadere informatie

Maatschappelijke opgave 1a: Een gezonde geest in een gezond lichaam

Maatschappelijke opgave 1a: Een gezonde geest in een gezond lichaam Maatschappelijke opgave 1a: Een gezonde geest in een gezond lichaam Inleiding Met ingang van 2013 geven Spurd, Sportraad Purmerend en Stichting Gehandicaptensport Waterland samen met een divers aantal

Nadere informatie

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK Raadsvoorstel Inleiding Atletiekvereniging DAK is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om een eigen accommodatie te realiseren in sport en recreatiepark de Schroef. In eerste instantie was het de

Nadere informatie

Bekendheid Norm Gezond Bewegen

Bekendheid Norm Gezond Bewegen Bewonersonderzoek 2013 gemeente Deventer onderdeel Sport Nationale Norm Gezond Bewegen De Nationale Norm Gezond Bewegen is in 2013 bij 55% van de Deventenaren bekend. Dit percentage was in 2011 licht hoger

Nadere informatie

Sportparticipatie Volwassenen

Sportparticipatie Volwassenen Sportparticipatie 2014 Volwassenen Onderzoek & Statistiek Februari 2015 2 Samenvatting In het najaar van 2014 is de sportparticipatie van de volwassen inwoners van de gemeente s- Hertogenbosch onderzocht.

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER:

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: 2017037682 COMMISSIE Burgers op 27 november 2017 Onderwerp: Beschikbaar stellen subsidie voor renovatie bestaand en aanleg nieuw kunstgras voetbalveld NWC

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

Impuls brede scholen, sport en cultuur

Impuls brede scholen, sport en cultuur Impuls brede scholen, sport en cultuur Sport Koepel Edam Volendam, combineert de hele dag! Sport Koepel is de organisatie voor Edamse en Volendamse sportverenigingen, scholen, sportieve Edammers en Volendammers

Nadere informatie

School & Sport, samen sterker

School & Sport, samen sterker School & Sport, samen sterker Eindhoven 15 okt. 2009 De combinatiefunctionaris: de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Agenda 1. Wat betekent de Brede Impuls voor de 2.

Nadere informatie

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Versie 28 oktober 2014 1. Inleiding Op 25 februari 2014 heeft het college van B&W van de gemeente Menterwolde o.a. besloten: het gaan

Nadere informatie

Sport en bewegen in Vaals

Sport en bewegen in Vaals Sport en bewegen in Vaals Sport- en beweegprogramma 2015-2020 Van visie naar activiteiten Netwerk Gezond Leven Donderdag 6 november 2014 Waarom een sport- en beweegprogramma? Strategische Visie 2020 Bestuursopdracht

Nadere informatie

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008

Combinatiefuncties. Impuls brede scholen, sport en cultuur. 12 december 2008 Combinatiefuncties Impuls brede scholen, sport en cultuur 12 december 2008 Presentatie Marieke Pronk Backer Diks Projectleider Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 12 december 2008 12 december 2008 Sportplan

Nadere informatie

Veilig opgroeien in Leeuwarden Factsheet Haulerwijk. bijlage

Veilig opgroeien in Leeuwarden Factsheet Haulerwijk. bijlage Veilig opgroeien in Leeuwarden 2015 bijlage Factsheet Haulerwijk Deze bijlage bevat cijfers op zowel buurtniveau als gemeentelijk- en provinciaal niveau. De cijfers geven inzicht in trends op het gebied

Nadere informatie

Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land

Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land Sportvoorzieningen en sportdeelname in stad en land DSO 2013 Eindhoven 7 november 2013 Remco Hoekman Senior onderzoeker Mulier Instituut, Utrecht November, 2013 Inhoud Introductie: faciliterende rol van

Nadere informatie

Meer jaren onderhoudsplanning sportparken

Meer jaren onderhoudsplanning sportparken Voorziening Onderhoud Sportvelden in de gemeente Beek Projectnummer: Datum: Versie: Gecontroleerd door: BEK026 7 Dhr. R. van Rijt blad 1 van 24 Inhoud blz. 1 Inleiding 3 2 Gevolgde werkwijze 4 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Dit aanbod is uitstekend te combineren met Mijnzwemcoach.nl of andere interventies uit de menukaart zoals Fiets fit!, Start2run.

Dit aanbod is uitstekend te combineren met Mijnzwemcoach.nl of andere interventies uit de menukaart zoals Fiets fit!, Start2run. Zwemsport 'Sportaanbod ouders van jonge kinderen' Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: heer Mikel Vogels Contactpersoon 2: mevrouw Cécile Veldman Erkenningen: Sport- en

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

SPORTDEELNAME MAANDMEETING. Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF

SPORTDEELNAME MAANDMEETING. Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF SPORTDEELNAME MAANDMEETING Meting 9 September In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname afgelopen maand 2 Sportdeelname afgelopen 12 maanden 3 Sportdeelname per tak van sport Maandvraag September

Nadere informatie

Actieve leefstijl, Sport & Handicap Samenwerking!

Actieve leefstijl, Sport & Handicap Samenwerking! Actieve leefstijl, Sport & Handicap Samenwerking! Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport Van ambitie: naar missie Visie: sport en bewegen maakt mensen met een handicap fit voor het leven. Missie: zoveel

Nadere informatie

onderwerp Aanpassing van de tarievenverordening voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties voor 2013.

onderwerp Aanpassing van de tarievenverordening voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties voor 2013. Raadsvoorstel raadsvergadering 31-10-2012 agendapunt nummer 12INT01891 onderwerp Aanpassing van de tarievenverordening voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties voor 2013. Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018 Naam interventie: Sport-it in de wijk A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds

Nadere informatie

Toekomstprojecties voor vier kernindicatoren voor de Sport Toekomstverkenning. Onderdeel van Sport Toekomstverkenning Trendscenario

Toekomstprojecties voor vier kernindicatoren voor de Sport Toekomstverkenning. Onderdeel van Sport Toekomstverkenning Trendscenario Toekomstprojecties voor vier kernindicatoren voor de Sport Toekomstverkenning Onderdeel van Sport Toekomstverkenning Trendscenario M.H.D. Plasmans (RIVM) Dit onderzoek werd verricht in opdracht van VWS,

Nadere informatie

ADVIESRAAD GEMEENTE GOES

ADVIESRAAD GEMEENTE GOES ADVIESRAAD GEMEENTE GOES College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Goes. Goes, 16 september 2013 Geacht college, De Adviesraad van de gemeente Goes geeft hierbij haar advies inzake het uitgebrachte

Nadere informatie

Sportbesluit. Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015

Sportbesluit. Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015 Sportbesluit Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015 1 Sportbesluit op 2 februari 2010 Het Sportbesluit vloeit voort uit drie belangrijke wensen van de toenmalige gemeenteraad: 1.

Nadere informatie

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren 25 SPORTDEELNAME De sportdeelname van Leidenaren staat centraal in dit hoofdstuk. Het RSO (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek), een landelijk standaardmodel voor onderzoek naar sportdeelname, is als uitgangspunt

Nadere informatie

2) Voor de periode is teruggaaf verleend tot een bedrag van exclusief heffingsrente.

2) Voor de periode is teruggaaf verleend tot een bedrag van exclusief heffingsrente. Collegevoorstel In november 2011 zijn de regels met betrekking tot btw verrekening voor wat betreft uitgaven voor de buitensport versoepeld. Bij de behandeling van het voorstel over de tariefsaanpassing

Nadere informatie

Sportparticipatie 2016 Volwassenen

Sportparticipatie 2016 Volwassenen Sportparticipatie Volwassenen Onderzoek & Statistiek Februari 2017 2 Samenvatting In het najaar van is de sportparticipatie onderzocht van volwassenen in de gemeente s-hertogenbosch. Het onderzoek is gehouden

Nadere informatie

Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015

Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015 Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015 HUIDIGE SITUATIE De gemeente Gorinchem is eigenaar van het sportterrein. Gvv Unitas huurt het sportterrein van de gemeente voor circa 16.000

Nadere informatie

Tips voor verenigingen

Tips voor verenigingen Tips voor verenigingen Tips voor sportverenigingen die meer leden willen: levensfase gepensioneerden (zo ongeveer vanaf 60 jaar en ouder) Ook als je als club al 60plus leden hebt! Er zijn nog zoveel 60plussers

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010 Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2010 De projectgroep Combifunctie Onderwijs wil in de periode 2008-2011 jaarlijks monitoren of scholen en / of schoolbesturen bekend zijn met combinatiefuncties

Nadere informatie

Thema: Toekomstige sportinfrastructuur gemeente Apeldoorn

Thema: Toekomstige sportinfrastructuur gemeente Apeldoorn Thema: Toekomstige sportinfrastructuur gemeente Apeldoorn - Kerntakendiscussie 2010 - Voorjaarsnota 2011 en Zomernota 2012 Vanaf 2013 te maken met terugtredende overheid: - Alleen bezig houdt met beleid

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 05FEB 20U. gemeente werkendam. werkendam. n. Brief van het college aan de raad. Kennisnemen van deze informatie.

Raadsinformatiebrief 05FEB 20U. gemeente werkendam. werkendam. n. Brief van het college aan de raad. Kennisnemen van deze informatie. gemeente werkendam Raadsinformatiebrief Brief van het college aan de raad Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 50 72 00 Fax: (0183)50 73 00 E-mail: info@werkendam.nl

Nadere informatie

ASV De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. Daarom ASV Wat wil ASV zijn in 2020 zijn?

ASV De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. Daarom ASV Wat wil ASV zijn in 2020 zijn? ASV 2020 De samenleving verandert, en ASV ( dus) ook. In de jaren die voor ons liggen ziet het bestuur de volgende tendensen die voor onze vereniging van groot belang zijn. Van een winter schaatsvereniging

Nadere informatie

School & Sport, samen sterker. De combinatiefunctionaris: de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging

School & Sport, samen sterker. De combinatiefunctionaris: de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging School & Sport, samen sterker De combinatiefunctionaris: de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Agenda En zo begon het Impuls Brede scholen, sport en cultuur Wat betekent

Nadere informatie

Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein

Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein Aanvraagformulier combinatiefunctie (2009) gemeente Nieuwegein Inleiding Met het aanstellen van combinatiefunctionarissen wil de overheid de samenwerking versterken tussen onderwijs, sport en cultuur.

Nadere informatie

Juridische omschrijving 1.

Juridische omschrijving 1. Beslispunten: (korte omschrijving zoals op besluitenlijst vermeld moet worden) Besluit om in te stemmen met de deelname aan de impuls Brede scholen, sport en cultuur. Juridische omschrijving 1. Inleiding

Nadere informatie

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties 1. Aanleiding De aanleiding voor deze notitie tarieven binnen- en buitensportaccommodaties is drieledig: Tarieven buitensport Uit

Nadere informatie

Sportparticipatie 2012 Volwassenen

Sportparticipatie 2012 Volwassenen Sportparticipatie 2012 Volwassenen Onderzoek & Statistiek April 2013 2 Overzicht belangrijkste uitkomsten In het najaar van 2012 is de sportparticipatie van bewoners vann de gemeente s-hertogenbosch onderzocht.

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West I. Gemeente Bergen: Toekomstige Behoeftebepaling Zeevogels & Egmondia

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West I. Gemeente Bergen: Toekomstige Behoeftebepaling Zeevogels & Egmondia Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West I Gemeente Bergen: Toekomstige Behoeftebepaling Zeevogels & Egmondia Maart 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Werkwijze... 3

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OOPFV01. Nulmeting en tariefstelling accommodaties buitensport

Collegevoorstel. Inleiding. Voorgenomen besluit. Zaaknummer: OOPFV01. Nulmeting en tariefstelling accommodaties buitensport Zaaknummer: OOPFV01 Onderwerp Nulmeting en tariefstelling accommodaties buitensport Collegevoorstel Inleiding Met dit voorstel leggen wij u een concept raadsvoorstel voor inzake de nulmeting en tariefstelling

Nadere informatie

Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard

Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard Inhoudsopgave November 2012 1. Aanleiding 3 2. Huidige situatie 4 2.1 Huidig tarievenbeleid 4 2.2 Afwijkende afspraken

Nadere informatie

Factsheet Sportparticipatie in Utrecht

Factsheet Sportparticipatie in Utrecht Factsheet Sportparticipatie in Utrecht mei 2015 Overzicht Deze factsheet geeft op hoofdlijnen een beeld van sporten en bewegen in de stad en maakt deel uit van Utrecht Sport, de Utrechtse sportvisie op

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Naar een toekomstbestendige en vitale Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Hoe vitaal zijn de clubs? Wat is de kwaliteit van de accommodaties? Wat zal er veranderen in de toekomst? Zijn huurprijzen

Nadere informatie

Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota

Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota Voorstellen, acties en uitvoering Sportnota 2016-2019 Speerpunt 1: Sportstimulering 1. De combinatiefunctionaris (nog) meer inzetten als verbinder van verschillende organisaties voor sport, bewegen en

Nadere informatie

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening.

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 26-01-2017 16-104 Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Voetbalvereniging Renswoude.

Aan de gemeenteraad, Voetbalvereniging Renswoude. Aan de gemeenteraad, In de gemeenteraad van 28 juni 2016 heeft ons college toegezegd gesprekken te zullen voeren met verenigingen in Renswoude om te kijken hoe de situatie op dit moment is, hoe men om

Nadere informatie

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf Bijlage 4 Toelichting op de financiële paragraaf Toelichting op de financiële paragraaf De twee mogelijke scenario s zijn financieel doorgerekend. Dit wil zeggen dat op basis van kengetallen een berekening

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI Beweegpret 55+ aan Zet A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-047 Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld

Nadere informatie

Onderwerp: renovatiewerkzaamheden sport 2009

Onderwerp: renovatiewerkzaamheden sport 2009 Samenvatting: Inleiding: In de begroting is een (structurele) stelpost a.d. 85.000,- opgenomen voor renovaties aan de diverse buitensportaccommodaties. De afgelopen jaren is deze stelpost aangewend om

Nadere informatie

BESTUREN WORDT ANDERS?

BESTUREN WORDT ANDERS? VERANDERENDE SPORT BESTUREN WORDT ANDERS? Jan-Willem van der Roest 16 december 2017 Jan-Willem van der Roest Onderzoeker Voorzitter Inhoud Maatschappelijke ontwikkelingen Trends in vrijwilligerswerk Wat

Nadere informatie

Mei 2012 versie 1. WK versie 1

Mei 2012 versie 1. WK versie 1 2012 Mei 2012 versie 1 WK versie 1 Jong en oud samen in beweging De stichting de Buitenham heeft tot doel het bevorderen van het maatschappelijk welzijn van de inwoners van Varsselder-Veldhunten en omgeving

Nadere informatie

Samenvatting Monitor Brede Impuls Combinatiefuncties 2015 (over 2014)

Samenvatting Monitor Brede Impuls Combinatiefuncties 2015 (over 2014) Samenvatting Monitor Brede Impuls Combinatiefuncties 2015 (over 2014) Vereniging van Nederlandse Gemeenten Rapportage 7-meting eerste tranchegemeenten 6-meting tweede tranchegemeenten 5-meting derde tranchegemeenten

Nadere informatie

NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18. Meting 25 Januari 2015. In opdracht van NOC*NSF

NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18. Meting 25 Januari 2015. In opdracht van NOC*NSF NOC*NSF SPORTDEELNAME INDEX ACHMEA SPORT INDEX T/M 18 Meting 25 2015 In opdracht van NOC*NSF GfK Sportdeelname Index 2015 1 Inhoudsopgave 1 Sportdeelname Index 2015 2 Sportdeelname afgelopen maand 3 Sportdeelname

Nadere informatie

Accommoderen ongeorganiseerde sport / urban sports in 2025

Accommoderen ongeorganiseerde sport / urban sports in 2025 Accommoderen ongeorganiseerde sport / urban sports in 2025 Introductie Drijver en Nijha Verwachtingen: halen/brengen? Trends sporten en bewegen Lidmaatschap van de traditionele vereniging daalt: in 2014

Nadere informatie

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13

Visie. Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi. Team 13 Visie Yfke hoek Kjel de Vries Jorella Croes Joël Wagenaar Jordy Pijpker Marouan Achammachi Team 13 Inhoudsopgave Achtergrond 2 Visie op Kracht van Sport 2 Strategie 3 Betrokken stakeholders 5 Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding beleidsplan verenigingen

Handleiding beleidsplan verenigingen Handleiding beleidsplan verenigingen Inhoud Inleiding ---------------------------------------------------------------------------------------------------3 Opzet van een beleidsplan -----------------------------------------------------------------------------4

Nadere informatie

Burgerpanel Zeewolde. Resultaten peiling 7: sportbeleving

Burgerpanel Zeewolde. Resultaten peiling 7: sportbeleving Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 7: sportbeleving oktober 2013 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 7 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De peiling ging deze keer

Nadere informatie

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT

Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Menno van Erkelens BELEIDSADVISEUR GEZONDHEID & SPORT Achtergrond De gemeente is in een andere periode terecht gekomen sinds het meest recente sportbeleid, dat dateert uit 2009. Meer en meer wordt duidelijk

Nadere informatie

Landelijke Buurtsportcoachdag zaterdag 13 juni De Meerwaarde Barneveld. Brengt gezond leven dichterbij

Landelijke Buurtsportcoachdag zaterdag 13 juni De Meerwaarde Barneveld. Brengt gezond leven dichterbij Landelijke Buurtsportcoachdag zaterdag 13 juni De Meerwaarde Barneveld Brengt gezond leven dichterbij Roland Rijshouwer welkom PROGRAMMA LANDELIJKE BUURTSPORTCOACHDAG 09.30 uur Presentatie genomineerden

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

Jouw club klaar voor de

Jouw club klaar voor de Jouw club klaar voor de toekomst?! Watersportverbond, 6 maart 2019 www.academievoorsportkader.nl De omgeving van clubs verandert, beweegt jouw club mee? Sport in cijfers 74 sportbonden 23.000

Nadere informatie

Bijlage 1 evaluatie nota

Bijlage 1 evaluatie nota Bijlage 1 evaluatie nota 2012 2016 De huidige nota Sport, Bewegen en Meedoen is in 2012 vastgesteld. In de nota is ingezoomd op de gezondheidscijfers van de GGDru over de jeugd van de gemeente Montfoort.

Nadere informatie

Aflopen huurcontract velden vv MSV 19 en vv Montfoort

Aflopen huurcontract velden vv MSV 19 en vv Montfoort Aflopen huurcontract velden vv MSV 9 en vv Montfoort oktober Bezuinigen van de Montfoort Opgelegde bezuiniging van de raad vereniging Raming oppervlakte gras in gebruik cf. OZB aanslag Te betalen huur

Nadere informatie

Sportdeelname volwassenen 2012

Sportdeelname volwassenen 2012 b In Eindhoven doet ongeveer twee derde deel van de bevolking (15-84 jaar) aan sport. De sportparticipatie ligt op 66%. In 2008 was de sportdeelname 67%. b Sporters voelen zich gezonder dan niet-sporters

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging

Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging Anders georganiseerd sporten: verder kijken dan de sportvereniging VSG Kennisdag 16 februari 2017, Rotterdam Remco Hoekman, senior onderzoeker @RemcoHoekman Mulier Instituut, Utrecht Februari, 2017 Ontwikkeling

Nadere informatie

Sportparticipatie Kinderen en jongeren

Sportparticipatie Kinderen en jongeren Sportparticipatie 2017 Kinderen en jongeren Onderzoek & Statistiek Juni 2017 Samenvatting Begin 2017 heeft de afdeling Onderzoek & Statistiek een onderzoek uitgezet onder ouders en jongeren uit de gemeente

Nadere informatie

Notitie. Kunstgras in Montferland

Notitie. Kunstgras in Montferland Notitie Kunstgras in Montferland versie 1 november 2013 1. Inleiding Voetbal is een veel beoefende sport in Nederland, en zeker ook in Montferland. Iedere kern heeft een voetbalvereniging met een door

Nadere informatie

KADERNOTA SPORT & BEWEGEN GEMEENTE HEUSDEN. september 2008

KADERNOTA SPORT & BEWEGEN GEMEENTE HEUSDEN. september 2008 KADERNOTA SPORT & BEWEGEN GEMEENTE HEUSDEN september 2008 SAMENVATTING Sport en bewegen verandert. Het belang dat aan lichamelijke activiteit wordt toegekend, is toegenomen. De relatie met gezondheid is

Nadere informatie

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010

BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010 R E S U LTAT E N T N O - M O N I TO R B E W EG E N E N G E ZO N D H E I D BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2010 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse

Nadere informatie

Sport. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl

Sport. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Sport Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Ik beoefen geen sport Voetbal Korfbal Tennis Badminton Handboogschieten Judo Dansen Fitness / sportschool Golf Hardlopen Mountainbike Pilates Spinning Tafeltennis

Nadere informatie

Mei 2012 versie 1. WK versie 1

Mei 2012 versie 1. WK versie 1 2012 Mei 2012 versie 1 WK versie 1 Jong en oud samen in beweging De stichting de Buitenham heeft tot doel het bevorderen van het maatschappelijk welzijn van de inwoners van Varsselder-Veldhunten en omgeving

Nadere informatie

factsheet Ontwikkeling van sportparticipatie, verenigingslidmaatschap en vrijwilligerswerk in de sport) Behoefte aan recente informatie over sport

factsheet Ontwikkeling van sportparticipatie, verenigingslidmaatschap en vrijwilligerswerk in de sport) Behoefte aan recente informatie over sport factsheet Ontwikkeling van sportparticipatie, verenigingslidmaatschap en vrijwilligerswerk in de sport na 2007 samenstelling: annet tiessen-raaphorst remko van den dool oktober 2012 Behoefte aan recente

Nadere informatie

Bijeenkomst Sport en Accommodatiebeleid - 10 mei 2016

Bijeenkomst Sport en Accommodatiebeleid - 10 mei 2016 Bijeenkomst Sport en Accommodatiebeleid - 10 mei 2016 Aanwezig: wethouder G. van Dijk, wethouder J. Berkhoff, G. van der Meijden, T. Smit en E. Palland (namens gemeente Heerde) 16 sportverenigingen: Gymnastiekvereniging

Nadere informatie

Fit en Gezond in Overijssel 2016

Fit en Gezond in Overijssel 2016 Fit en Gezond in Overijssel 2016 Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Provinciale resultaten sport en bewegen Colofon Fit en Gezond in Overijssel Provinciale resultaten sport en bewegen uit de

Nadere informatie

Sport, bewegen en gezondheid

Sport, bewegen en gezondheid j1 Sport, bewegen en gezondheid Prof. dr. F.J.G. Backx, dr. F. Baarveld, prof. dr. Th.B. Voorn j 1 Inleiding Grote groepen mensen zijn wekelijks, soms dagelijks sportief actief. Meer dan tien miljoen Nederlanders

Nadere informatie

Bewegen in Nederland 2000-2010

Bewegen in Nederland 2000-2010 R e s u ltaten tno - M on i tor B ewegen en G ezond h e i d Bewegen in Nederland 2000-2010 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 07. R2III. OOI Inboeknummer oybstoog98 Dossiernummer 7I9.202 8 mei zoog Raads inforrnatiebrief Betreft afhandeling moties en toezeggingen sportparticipatie. 1 Inleiding Tijdens

Nadere informatie

Externe analyse (2008)

Externe analyse (2008) Externe analyse (2008) Trends volgens STEP: uitgeschreven 1. Sociologisch 1.1 Sociologisch: algemeen 1.1.1 Sportbeoefenaars 1.1.1.1 Aantal aangesloten leden in de sportclubs van de erkende en gesubsidieerde

Nadere informatie

SPORTPARTICIPATIE (2014)

SPORTPARTICIPATIE (2014) SPORTPARTICIPATIE (2014) Bijna twee derde deel (64%) van de volwassen Eindhovenaren (18-84 ) doet aan sport, van de jongeren (4-17 ) sport vier vijfde deel (82%). Bij de onderzoeken is gebruik gemaakt

Nadere informatie

Gemeenteraad Amsterdam t.a.v. Raadscommissie Zorg en Sport Postbus 202 1000AE Amsterdam. Amsterdam, 18 november 2014

Gemeenteraad Amsterdam t.a.v. Raadscommissie Zorg en Sport Postbus 202 1000AE Amsterdam. Amsterdam, 18 november 2014 Gemeenteraad Amsterdam t.a.v. Raadscommissie Zorg en Sport Postbus 202 1000AE Amsterdam Amsterdam, 18 november 2014 Betreft: Initiatiefvoorstel Amsterdamse ouderen in beweging Geachte heer/mevrouw, De

Nadere informatie

Publiekssamenvatting Onderzoek sportdeelname. Gemeente Zeewolde

Publiekssamenvatting Onderzoek sportdeelname. Gemeente Zeewolde Publiekssamenvatting Onderzoek sportdeelname Gemeente Zeewolde 16 2 Achtergrond en doel onderzoek De gemeente Zeewolde heeft recentelijk haar ambities verwoord in nota sport en bewegen met de titel Sportief

Nadere informatie

Rapport. Hagenaars en sport. Onderzoek sportdeelname 2014

Rapport. Hagenaars en sport. Onderzoek sportdeelname 2014 Rapport Hagenaars en sport Onderzoek sportdeelname 2014 December 2014 Hagenaars en sport Onderzoek sportdeelname 2014 Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Stafgroep Onderzoek,

Nadere informatie

Feiten en cijfers beweegnormen

Feiten en cijfers beweegnormen Feiten en cijfers beweegnormen * Hoe staat Súdwest-Fryslân er voor op het gebied van sport en bewegen? Evaluatie sportbeleidsnota 2013-2016 * Nieske Witteveen MSc - maart 2016 Achtergrondinfotmatie beweegnormen

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 1. Inleiding De projectgroep Combifuncties Onderwijs wil in de periode

Nadere informatie

Business case locatie kunstgrasveld

Business case locatie kunstgrasveld Steller : R.J.J. Coli Team : Maatschappij Datum : 4-12-2014 Onderwerp : Business case locatie kunstgrasveld Aanleiding In de afgelopen jaren is gebleken dat de sportvelden bij het Rijnlands Lyceum niet

Nadere informatie

BEWEGEN IN NEDERLAND

BEWEGEN IN NEDERLAND BEWEGEN IN NEDERLAND 2000-2012 Sinds 2000 meet de TNO-Monitor Bewegen en Gezondheid trends in het beweeggedrag van de Nederlandse bevolking om het beleid van de overheid te evalueren. In 2012 bewoog 70

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Parafen met datum

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Parafen met datum Onderwerp: Gemeentelijke bijdrage voor aanstellen professional bij de Hoogeveense Hockey Club Voorgesteld besluit: 1. Eenmalig 10.000,- bijdragen aan de Hoogeveense Hockeyclub (HHC) om in het kader van

Nadere informatie

Sportaanbiedersmonitor

Sportaanbiedersmonitor 0-100 leden 101-250 leden 251-500 leden 501-1000 leden meer dan 1000 leden 18-2-2016 Sportaanbiedersmonitor context clubs ACCOMMODATIE 428 sportaanbieders hebben meegedaan 94% een vereniging 38% van de

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten ; Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten; Gelet op het Subsidiebeleid Welzijn en Participatie gemeente Asten 2018-2020; Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Asten 2017;

Nadere informatie