Vraaggerichte woningmarkt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraaggerichte woningmarkt"

Transcriptie

1 Vraaggerichte woningmarkt Inleiding De economische omstandigheden en de crisis op de woningmarkt raken veel mensen. De afgelopen twee jaar zijn er minder huishoudens verhuisd, maar meer huishoudens dan ooit willen verhuizen. Vooral in de koopsector is de doorstroming sterk afgenomen, terwijl velen wel willen verhuizen. De vraag naar huurwoningen, zowel in het sociale segment als in de vrije sector, neemt toe. Belangrijkste veranderingen in de woningmarkt samengevat: Type woningen verandert, er komen meer eenpersoonshuishoudens en dus kleinere woningen. Er is een lager besteedbaar inkomen, er komt meer vraag naar goedkope woningen. Daarnaast is er gezien de huidige marktsituatie van koopwoningen meer vraag naar vrije sector huurwoningen. Er is meer vraag naar woning op maat al dan niet via een CPO proces. De vraag in de markt verandert. Hoe speelt de gemeente en specifiek de raad hierop in? Aanbeveling voor de raad Duidelijk is geworden, in de gesprekken, dat de burger of de markt niet bestaat. Iedere partij of burger heeft andere verwachtingen van de overheid. De gemeente heeft als het ware honderden opdrachtgevers met diverse en soms tegenstrijdige belangen. Vanuit de markt komt naar voren dat er een visie nodig is vanuit de gemeente waarop regie gevoerd moet worden. Onder een regierol wordt duidelijk niet verstaan het loslaten, waarbij de overheid nog inhoudelijk noch procedureel enige bemoeienis meer heeft. Marktpartijen verwachten meer van de overheid. Wat is regie? Onder regie kunnen we verstaan: - Wet- en regelgeving en gemeentelijk beleid zoveel mogelijk flexibel toepassen. Maar wat van belang is vastleggen en dit duidelijk vooraf als kader meegeven. - Overzicht verkrijgen: actief initiatieven en energie in de samenleving in kaart brengen via ketenpartners en bewonersorganisaties. - Een betrouwbare en duidelijke samenwerkingspartner zijn. Spreek vooraf duidelijk de kaders af en hier moeten alle partijen zich aan houden. - In de samenwerking met burgers, bedrijven en organisaties actief zoeken naar win-win situaties. Wees flexibel, maar geef ook duidelijk aan waar de grenzen liggen. - Met gemeentelijk beleid en projecten actief aansluiting zoeken bij maatschappelijke initiatieven.

2 Wanneer ook andere partijen een rol hebben, maar de overheid er wel belang aan hecht de regie te hebben kiest zij voor regisseren. Hierbij heeft de gemeente de leiding bij het proces om de uitvoering daarvan mogelijk te maken. Je krijgt hiermee een wijk die aansluit bij de behoefte van bewoners en de markt, maar ook een wijk die op de lange termijn leefbaar blijft en waar partijen kunnen en willen ontwikkelen. Welke keuzes kan de raad maken ten aanzien van rol/houding? De keuzes die voor de rol van de gemeente van belang zijn, gaan ook op voor de raad in het bijzonder. De raad zou meer kunnen loslaten en sturen op een hoog abstractieniveau. Een gedetailleerde inmenging en rol passen niet in een doedemocratie. Dit is niet alleen een gevolg van een veranderende rol van de overheid, maar ook het uitgangspunt van marktpartijen. Laat zo veel mogelijk zaken vrij, maar leg vast wat je wilt regelen en stuur hier nadrukkelijk op. Het is daarbij zaak om de punten die je hebt vastgelegd ook te bewaken. Daarbij kun je per gebied de mate van vastleggen laten verschillen zodat er voor diverse marktpartijen werkbare gebieden ontstaan. Wat zijn de verwachtingen van de markt? Voorheen had de gemeente een regulerende rol. De laatste paar jaar is er een verschuiving gekomen en neigt het steeds meer richting loslaten. Bij reguleren zet de overheid meer traditionele instrumenten in, bij loslaten heeft de overheid noch inhoudelijk noch procedureel enige bemoeienis meer. De gedachte bij het steeds meer loslaten is dat de markt weet waar behoefte aan is en wat er gerealiseerd zou moeten worden. De vraag is nu waar de markt zelf behoefte aan heeft. Om die vraag te beantwoorden is er over deze kwestie gesproken met projectontwikkelaars en initiatiefnemers van een CPO-project, een project in collectief particulier opdrachtgeverschap. Bij deze 2 type ontwikkelaars is er een verschil te zien in hun verwachtingen van de gemeente en de raad en welke rol zij zelf zouden willen bekleden. Hieronder wordt weergegeven wat de verschillende verwachtingen zijn. CPO s hebben geen kennis van een ontwikkeltraject in de woningbouw. Zij verwachten van de gemeente vooraf goede informatie en inzicht in het proces. Tijdens het proces wordt er intensieve begeleiding verwacht vanuit de gemeente. Onder regie vanuit de overheid wordt door de leden van een CPO verstaan; persoonlijke betrokkenheid van een ambtenaar, geen afstand creëren, juist dat doet een project slagen.

3 Eigenschappen ambtenaar De ambtenaar dient: Oplossingsgericht te zijn Heldere grenzen en regels aan te geven Open te staan voor andere ideeën Flexibel te zijn. De heldere grenzen en regels zijn van belang om zekerheid te creëren. Particulieren en dus ook CPO s willen weten waar ze aan toe zijn. Wat voor woonomgeving wordt het, waar zij komen te wonen. Te veel vrijheid en mogelijkheden wordt als een risico ervaren. Het is daarom niet wenselijk dat gebieden in het geheel globaal en flexibel ingericht kunnen worden. Regels moeten niet te gedetailleerd zijn, maar prijsklasse, hoogte van bebouwing, verkeersstromen, dichtheid van een gebied, aantal parkeerplaatsen op eigen terrein en een goede inpassing van containers zijn zaken waarvan een CPO verwacht dat de gemeente deze zal regelen en handhaven. Met name de controle functie van de gemeente is hier belangrijk. Faciliteren van projectontwikkeling Vanuit de projectontwikkelaar wordt aangegeven dat de regierol juist bij de markt zou moeten liggen, gemeente zou alleen moeten faciliteren. Dit betekent een coöperatieve houding vanuit de gemeente. De verwachting is dat er een projectleider vanuit de gemeente aangesteld wordt. In andere gemeentes moet je als ontwikkelaar shoppen bij alle afdelingen, dit werkt niet goed in de praktijk. Dus binnen de gemeente moet je als projectontwikkelaar 1 aanspreekpunt hebben. Dit aanspreekpunt zou ervoor moeten zorgen dat er zaken geregeld worden binnen de gemeente, zoals de inrichting van het terrein, de kosten, interne afstemming binnen de gemeente, etc. Wat erg van belang is om goede afspraken te maken in het begin en niet tijdens de rit de speelregels te veranderen. Het is dus niet de bedoeling om het helemaal vrij en aan de markt over te laten. Een beeldregieplan is ook van belang voor een projectontwikkelaar als je meer woningen in het gebied wilt bouwen. Aan de andere kant mag je ook steeds meer vergunningsvrij bouwen, dus moet er wel meer mogelijk zijn qua beeldkwaliteit. Samenhang in de stad of in een woongebied is een pre. Dit zou de gemeente moeten bewaken. De samenhang kan ook in de openbare ruimte zitten zoals groen of water. Het kan in de architectuur zijn, maar dat hoeft niet. Geef als gemeente duidelijk aan waarop welstand kan toetsen. Heldere voorwaarden aan de voorkant, dat is wat een projectontwikkelaar wenst. Maar beperk het verder tot het laten zien van referenties, dan heb je een richting, een sfeer. De visie van de wijk en de kwaliteit die de gemeente voor ogen heeft moet je wel meegeven. Daar zijn alle partijen het over eens. Alles vastleggen is te beperkend, maar kopers kunnen dit wel een risico vinden als het niet gebeurt. Gemeente zou het openbaar gebied moeten aanleggen en ook het beheer voor eigen rekening nemen. Eventueel zou een markpartij ook de aanleg kunnen doen en na realisatie het overdragen aan de gemeente.

4 Voor de gemeente is het zaak om aan de marktvraag tegemoet te komen. Dit is een lastige opgave omdat de verwachting van diverse marktpartijen blijkbaar varieert. De een heeft meer behoefte aan kaders waarbinnen gewerkt kan worden, terwijl de ander meer vrijheid wil. Daarbij is de vraag of de marktpartijen ook het algemeen belang kunnen overzien en ook of dit in het belang van deze partij is om hier rekening mee te houden. Het is aan de overheid om de belangen en de rechtspositie van diverse partijen in het oog te houden. Afhankelijk van de situatie, locatie, marktpartij, etc. kan de overheid meer of minder aan de markt overlaten, maatwerk lijkt dus wenselijk. Wat heb je nodig om de ontwikkeling aan de gang te krijgen en te houden? Het woongenot van mensen wordt niet alleen door de woning bepaald. De woonomgeving draagt sterk bij aan de mate waarin er al dan niet naar tevredenheid wordt gewoond. Het gaat ook om de mogelijkheid tot spelen, inrichting van de openbare ruimte, aanwezigheid van voorzieningen, parken en recreatiegebieden, levendigheid en dergelijke. Anderzijds kan het woongenot beïnvloedt worden door geluidhinder of stank en de manier waarop mensen in de directe woonomgeving met elkaar wel of niet in harmonie weten samen te leven. Investeringsklimaat Het investeringsklimaat op de woningmarkt wordt door een combinatie van factoren bepaald. NVB (De Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers) onderscheidt zeven indicatoren: 1. de verhouding tussen vraag en aanbod; 2. de gemiddelde verkooptijd; 3. de hypotheekrente; 4. de leencapaciteit waarover huizenkopers maximaal kunnen beschikken; 5. de loon- en koopkrachtontwikkeling; 6. het consumentenvertrouwen; 7. het overheidsbeleid. Op niet alle punten heeft de gemeente direct invloed. De verhouding tussen vraag en aanbod is een punt dat deels door de gemeente te beïnvloeden is. Voor nieuwbouwlocaties zou er een afweging gemaakt kunnen worden om een project wel of niet aan te bieden aan de markt. Gemeente kan bij de start van een nieuw project een inschatting maken of er al niet veel soortgelijke projecten worden aangeboden. Dit wordt nu vaak afgeraden, omdat de markt deze keuzes ook zou kunnen maken. Het risico is dat er veel gelijksoortige projecten tegelijk op de markt komen en geen enkel project de afnamegrens bereikt. Er wordt uiteindelijk geen project gerealiseerd. Door als gemeente hier regie op te voeren kun je het aanbod beïnvloeden.

5 Gedachten CPO Inzicht en durf ontbreken veel bij mensen is het beeld bij de CPO leden, mensen vallen vaak terug op een standaard concept woning zie je in de praktijk. Gemeente moet kaders stellen, dan durven mensen juist te ondernemen. Je moet paaltjes hebben om vanuit die veiligheid het verder te kunnen invullen als initiatiefnemer. Als je veel regelt als overheid nemen mensen niet meer hun eigen verantwoordelijk is het beeld. Aan de andere kant is bewonersparticipatie lang niet altijd succesvol. Ervaring vanuit de CPO is dat het beheer aan bewoners overlaten meestal niet werkt. Er zijn wel enkele succesvolle projecten te noemen, daar is de speelplek de bindende factor in de buurt. Je moet ervoor knokken is de gedachte, dan houdt je het in ere. Gemeente stimuleert het, maar bewoners moeten zelf actie ondernemen. Het levert betrokkenheid en saamhorigheid op in een wijk als dit succesvol wordt uitgevoerd. Gedachten Projectontwikkelaar Vanuit de projectontwikkelaar wordt gedacht aan: Ruimte voor plannen, zet het niet op slot. Er zijn nu regels vastgesteld, bijvoorbeeld dat de VON prijs boven de moet zijn. Wil je hieronder als projectontwikkelaar dan kan dat niet, dit werkt beperkend. Met betrekking tot het onderwerp duurzaamheid is er een convenant, er hoeven dus geen aanvullende eisen gesteld te worden vanuit de gemeente. Laat dit soort dingen los als gemeente. Bedenk vooraf wat je wel of niet wilt vastleggen. Waar in ieder geval behoefte aan is, is een kader waarbinnen de gemeente toetst. Je kunt de starterlening uitbreiden. Nu wordt het alleen ingezet voor bestaande bouw, maar voor nieuwbouw zou dit ook kunnen. Verder is leegstand van kantoren een probleem van de stad. Dit wordt opgelost met sloop van de panden en daarna woningbouw. Hier moeten dus meer mogelijkheden voor gegeven worden. Problemen in wijken oplossen is belangrijk, steek daar geld in. De stad in het totaal wordt daardoor aantrekkelijker en dit trekt meer mensen aan. Je kunt ook een differentie maken in waar je welke doelgroep wilt. In Warande richt je je op gezinnen, dus hier kun je iets hoger qua VON-prijs gaan zitten dan in de stad. Dit vergt een strakke sturing vanuit de gemeente. Beoordeel een initiatief als maatwerk, kijk waar je eventueel een ander probleem oplost en ga hier dan flexibel mee om. De grondprijs moet lager. Dit zou doorgevoerd kunnen worden, want alles is minder waard geworden. De bestaande woningen zijn nu gemiddeld 20 procent minder waard, dus moet je dit ook terugzien bij nieuwbouw. Bouw- en woonrijpkosten zijn amper gestegen is het beeld, dus een grondprijsverlaging moet dan ook kunnen (hierbij worden de rentekosten buiten beschouwing gelaten). Risico kun je als gemeente ook bij de markt neerleggen. Dus laat niet alleen de nieuwbouw, maar bijvoorbeeld ook de sloop van gebouwen aan de markt over. In Warande wordt er weinig verkocht omdat er ook geen voorzieningen zijn. Dit is een probleem, de gemeente kan hier regie nemen door zelf te investeren. Het probleem in Lelystad is het imago. Beleggers komen niet naar Lelystad is gebleken. Dus de gemeente zou zich vooral moeten richten om de probleemwijken leefbaar te krijgen. Hierdoor ontstaat er een beter imago en kun je daarna aan de nieuwbouw werken.

6 De rol van de gemeente Op 4 juli 2011 presenteerde het toenmalige kabinet Rutte I de zogeheten Woonvisie, die tot op heden samen met de Structuurvisie het landelijk VROM-beleid verwoordt. In de Woonvisie zijn de volgende uitgangspunten gekozen: meer keuzevrijheid, meer zeggenschap en meer verantwoordelijkheid bij burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Dit alles moet leiden tot een doelmatiger verdeling van woonruimte, verbetering van het investeringsperspectief en versterking van het vertrouwen op de woningmarkt. Gemeente Lelystad volgt dit beleid. Uitgangspunt is een overheid die ruimte geeft aan burgers, zich betrokken maar bescheiden opstelt en de krachten in de samenleving beter benut. Hierbij past een vraaggerichte woningmarkt ontwikkeling. Maar wat houdt een vraaggerichte woningmarkt in en wat voor gevolgen heeft dit voor de gemeente en in het bijzonder voor de raad? Volgens de indeling die meegegeven is, kan de veranderende rol van de overheid ver uiteen lopen. Reguleren Regisseren Stimuleren Faciliteren Loslaten Als je loslaat heb je 2 handen vrij (Loesje) Achtergronden Onder invloed van de prijsdalingen van koopwoningen en de discussie over de risico s van hypotheken is de kwetsbaarheid van de koopsector in het algemeen en die van eigenaren van koopwoningen in het bijzonder een speciaal thema geworden. Op basis van een inschatting blijkt dat bijna huishoudens nu onder water staan (2002: ). Bij verkoop op dit moment zou een restschuld ontstaan, omdat de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld minus het opgebouwde vermogen om deze schuld af te lossen. De crisis waarin de woningmarkt zich bevindt, is op verschillende vlakken merkbaar. Het aantal transacties van koopwoningen is sterk teruggelopen. De prijzen van koopwoningen zijn tussen het derde kwartaal van 2008 en 2012, gecorrigeerd voor inflatie, met gemiddeld 16 procent gedaald (Bron: CBS/Kadaster). De productie van nieuwbouwwoningen is sinds 2010 afgenomen. In 2011 stopte de teller op nog geen woningen (2009: ). Ontwikkelaars zien zich bij gebrek aan kopers gedwongen om plannen uit te stellen of te herzien. De onzekerheid in de markt werd versterkt door het voortduren van de economische crisis en de politieke discussie over de woningmarkt in het algemeen en de hypotheekrenteaftrek in het bijzonder. Naast de verhuiswens telt ook de relatief sterke groei van het aantal huishoudens mee. Dit wordt veroorzaakt doordat er meer alleenstaanden zijn (5 procent). In vrijwel alle leeftijdsklassen neemt het aantal alleenstaanden toe en de groei blijft dus niet beperkt tot ouderen die alleen komen te staan na het wegvallen van hun partner. Daarnaast stijgt het aantal eenoudergezinnen nog steeds (8 procent).

7 De gemiddelde huishoudengrootte neemt al jaren af. Deze trend is van belang voor de Nederlandse woningmarkt, omdat kleinere huishoudens een ander type woning vragen. Ook hebben huishoudens met één volwassene over het algemeen minder inkomen en daarmee een lager budget voor het wonen. De vraag naar koopwoningen is bij deze groep veel lager dan bij paren en gezinnen met kinderen. Er worden meer huurwoningen gevraagd, terwijl het doorstroomaanbod van huurwoningen maar in beperkte mate stijgt. In de koopsector zien we het omgekeerde beeld: het doorstroomaanbod van koopwoningen neemt toe, terwijl de vraag naar koopwoningen maar beperkt groeit. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een marktconforme verhoging van de huren om het scheefwonen tegen te gaan. Scheefwoners in een sociale huurwoning krijgen nu te maken met flinke huurverhogingen. Zo wordt het kopen voor hen aantrekkelijker t.o.v. het huren van een huis. Er dreigt de komende jaren een serieus kwantitatief probleem op de woningmarkt te ontstaan nu de productie zo sterk inzakt. Uit onderzoeksgegevens valt op te maken dat het statistisch woningtekort op dreigt te lopen naar gemiddeld voor Nederland ruim 4 procent (ofwel ruim woningen) in Een speciale vorm van particulier opdrachtgeverschap, die tegenwoordig meer aandacht krijgt, is het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO); een groep mensen die samen het initiatief neemt tot woningbouw. Sommige gemeenten denken hierin een mogelijkheid te zien tot kostenreductie en richten zich daarbij speciaal op dit segment. In de praktijk blijkt dat deze vorm van bouwen door o.a. het (uitvoerige) overleg en de hoge risico s tot afhaken van klanten echter niet goedkoop maar juist relatief duur te zijn. Niettemin zien we een groeiend aantal marktpartijen investeren in vormen van CPO, echter dan vooral in het hogere segment van de markt, waar de voordelen van het maatwerk voor de kopers opwegen tegen de hogere kosten.

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen

KAW. Woningmarktonderzoek Hoogeveen KAW Woningmarktonderzoek Hoogeveen Waarom een woonvisie? Omdat de samenstelling van de bevolking verandert Elk jaar ruim 100 woningen er bij Steeds minder mensen per woning Aantal gezinnen kromp snel maar

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

2010-2012 SAMENVATTING

2010-2012 SAMENVATTING 2010-2012 SAMENVATTING Samenvatting De Regionale woningmarktmonitor 2010-2012 beschrijft de ontwikkelingen op de woningmarkt in het gebied binnen de driehoek Waalwijk, Oss en Boxtel. De kredietcrisis

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

WoON 2015 Zuid-Holland. Berry Blijie

WoON 2015 Zuid-Holland. Berry Blijie WoON 2015 Zuid-Holland Berry Blijie 15233-WON Inhoud 1. Inleiding 2. Contouren van de woningmarkt 3. De woningvoorraad 4. Huishoudens in woningen 5. Inkomens en woonuitgaven 6. Verhuizingen en verhuisplannen

Nadere informatie

Stimuleren koopmarkt

Stimuleren koopmarkt Stimuleren koopmarkt Sinds 2008 zit de huizenmarkt in het slop. Dat jaar markeert een scherpe daling in het aantal transacties en was het begin van een neerwaartse ontwikkeling van de transactieprijzen.

Nadere informatie

5 Kwantitatief en kwalitatief regionaal woningbouwprogramma

5 Kwantitatief en kwalitatief regionaal woningbouwprogramma 5 Kwantitatief en kwalitatief regionaal woningbouwprogramma Het regionale woningbouwprogramma moet actueel blijven. Dynamiek is ook nodig omdat nu niet te voorspellen is wat er over een aantal jaar nodig

Nadere informatie

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl

Hier komt tekst Huurdersraad portaal. Utrecht.nl Hier komt tekst Huurdersraad portaal 13 Hier mei2019 komt ook tekst Speerpunten Woonvisie Versnellen en (langdurig) verhogen bouwproductie; We gebruiken de groei van de stad en stimuleren onze partners

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 13 oktober 2016 Onderwerp: Vervolgsessie visie op wonen

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 13 oktober 2016 Onderwerp: Vervolgsessie visie op wonen BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 13 oktober 2016 Onderwerp: Vervolgsessie visie op wonen Aanwezig: Voorzitter: mw. A.A. van der Stijl Locogriffier: mw. A.J. van Wees Leden: dhr. L.N. Vernie (CDA),

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal 2012. Gemeente Wijdemeren

Woningmarktrapport - 1e kwartaal 2012. Gemeente Wijdemeren Woningmarktrapport - 1e kwartaal 212 Gemeente Wijdemeren Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 25 aantal verkocht 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 2e kwartaal

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beantwoording motie positie starters op de woningmarkt (M2-3/5-3-2-12) Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beantwoording motie positie starters op de woningmarkt (M2-3/5-3-2-12) Geachte leden, Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Florapark 6, kamer L-104 2012 HK Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon J.J. Kluit BEL Doorkiesnummer

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland Door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Florapark 6, kamer L-l 04 2012 HK Haarlem 2 2OKT. 2013

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer Raadsvergadering 6 december 2012 Agendapunt Programmaveld Ruimte Portefeuillehouder C.Koppenol Wettelijke basis - Onderwerp Woonvisie Papendrecht 2012-2020

Nadere informatie

Naar een woonvisie voor Waterland

Naar een woonvisie voor Waterland Naar een woonvisie voor Waterland Informatieavond Raad 29 oktober 2015 de ruyterkade 112 1011ab amsterdam www.rigo.nl OPZET 1. Welkom en opening door de wethouder 2. Naar een woonvisie voor Waterland 3.

Nadere informatie

WOONVISIE Uitvoeringsprogramma

WOONVISIE Uitvoeringsprogramma Bijlage 3 bij raadsvoorstel tot vaststelling van de 'Woonvisie 2013-2020'. WOONVISIE 2013-2020 - Uitvoeringsprogramma 2013-2014 We zijn ons ervan bewust dat de Nieuwe Woonvisie 2013-2020 het beleid weergeeft

Nadere informatie

Trends op de woningmarkt: de mismatch tussen vraag en aanbod

Trends op de woningmarkt: de mismatch tussen vraag en aanbod Trends op de woningmarkt: de mismatch tussen vraag en aanbod Peter Boelhouwer 11-10-2016 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Gaat het herstel op de koopwoningmarkt (te) snel? Toekomstige

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

PFM PFM Wonen 2016

PFM PFM Wonen 2016 PFM 2016 PFM Wonen 2016 Actualisering PFM Wonen Oss Verkenning, raadspodium Oss, maart 2017 PFM 2016 Wat is PFM? Ontwikkelingen 2010-2016 Woonwensonderzoek 2015 Eerste contouren Pfm 2016 PFM 2016 Wat is

Nadere informatie

Prioritering woningbouw. Voortgang woningbouwprogramma

Prioritering woningbouw. Voortgang woningbouwprogramma Prioritering woningbouw Voortgang woningbouwprogramma Programma 0. Inleiding 1. Voortgang woningbouwprogramma 2. Geactualiseerd streefprogramma 3. Spelregels nieuwe prioriteringsronde Regie Programma:

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Woononderzoek Nederland 2009

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Woononderzoek Nederland 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB10-020 22 maart 2010 9.30 uur Woononderzoek Nederland 2009 Totale woonlasten stijgen in dezelfde mate als netto inkomen Aandeel en omvang aflossingsvrije

Nadere informatie

Regionale Agenda Wonen. Resultaten verdiepingsbijeenkomst Marktpartijen 5 juni 2018

Regionale Agenda Wonen. Resultaten verdiepingsbijeenkomst Marktpartijen 5 juni 2018 Regionale Agenda Wonen Resultaten verdiepingsbijeenkomst Marktpartijen 5 juni 2018 Algemeen Sommige gemeenten bouwen niet alleen voor eigen behoefte, maar ook voor bovenregionale behoefte. Hoe gaan gemeenten

Nadere informatie

Afstudeerpresentatie Maurice van Loon. De belemmeringen om voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te kiezen als verhuisalternatief

Afstudeerpresentatie Maurice van Loon. De belemmeringen om voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te kiezen als verhuisalternatief Afstudeerpresentatie Maurice van Loon De belemmeringen om voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te kiezen als verhuisalternatief Afstudeerpresentatie Maurice van Loon 25 januari 2013 2 Inhoud

Nadere informatie

Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan

Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan Bijlage 4 Toelichting huidige ontwikkelingen woningmarkt versus vastgesteld woonplan Koopmarkt De koopmarkt zit op slot. Het aantal transacties is laag. Deels durven mensen niet te verhuizen vanwege de

Nadere informatie

Perspectief voor de markt van koopwoningen

Perspectief voor de markt van koopwoningen Perspectief voor de markt van koopwoningen Harry van der Heijden OTB Research Institute for the Built Environment / TU Delft Delft University of Technology Challenge the future Agenda Het oude verdienmodel

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport - 4e kwartaal 212 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 18 aantal verkocht 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningbehoefteonderzoek Nieuw-Dijk

Woningbehoefteonderzoek Nieuw-Dijk Woningbehoefteonderzoek Nieuw-Dijk Resultaten 9 september 2014 Opbouw Respons enquête Verhuisgeneigdheid Woonwensen alle verhuisgeneigden Interesse voor locatie Bosstraat-Smallestraat Alternatief als men

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 3e kwartaal Gemeente Landgraaf

Woningmarktrapport - 3e kwartaal Gemeente Landgraaf Woningmarktrapport - 3e kwartaal 212 Gemeente Landgraaf Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 14 aantal verkocht 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

12 tijdelijke huurwoningen in het centrum van Surhuisterveen Initiatief draagt bij aan doelen van de Woonvisie nvt

12 tijdelijke huurwoningen in het centrum van Surhuisterveen Initiatief draagt bij aan doelen van de Woonvisie nvt A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Dossiernummer Z2015-10471 Datum 1 december 2015 naam redacteur J. Urban/W.F. van der Lugt afdeling portefeuillehouder M. van der Veen

Nadere informatie

trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt

trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt 10 trends en ontwikkelingen in de Nederlandse woningmarkt Toename eenpersoonshuishoudens Ontwikkeling huishoudenssamenstelling 2016-2035 100.000 200.000 300.000 400.000 500.000 600.000 700.000 800.000

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Stec Groep aan gemeente Vught Esther Geuting en Joep Arts 12 november 2015 Waar staan we nu? 10 september Informatieavond raad (startdocument) 17 september Commissie

Nadere informatie

Trends, discussies en hervormingen op de woningmarkt

Trends, discussies en hervormingen op de woningmarkt Trends, discussies en hervormingen op de woningmarkt Peter Boelhouwer 31-10-2012 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Ontwikkelingen op de woning(bouw)markt en ontwikkeling koopprijzen:

Nadere informatie

Notitie Starterswoningen Harmelen

Notitie Starterswoningen Harmelen Notitie Starterswoningen Harmelen Auteur: A.E.M. van Soest- Vernooij Inleiding Harmelen is de laatste jaren achtergebleven als het gaat om het aanbod aan nieuwbouwwoningen. Behalve de woningen in De Driesprong

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl DE CONSUMENT AAN HET STUUR Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl www.sir-55.nl www.sir-55.nl SIR-55 CREËERT BETROKKEN BEWONERS Wie zijn medioren? Medioren zijn actieve, vitale en maatschappelijk

Nadere informatie

7. Effect crisis op de woningmarkt- dynamiek. Auteur Remco Kaashoek

7. Effect crisis op de woningmarkt- dynamiek. Auteur Remco Kaashoek 7. Effect crisis op de woningmarkt- dynamiek Auteur Remco Kaashoek De dynamiek op de koopwoningmarkt is tussen 2007 en 2011 afgenomen, terwijl die op de markt voor huurwoningen licht is gestegen. Het aantal

Nadere informatie

WoON in Vogelvlucht Uitkomsten van het WoON 2015: Woningvoorraad en bewoners

WoON in Vogelvlucht Uitkomsten van het WoON 2015: Woningvoorraad en bewoners 15233-WON WoON in Vogelvlucht Uitkomsten van het WoON 2015: Woningvoorraad en bewoners Berry Blijie (ABF) Judith Hurks (BZK) 15233-WON Inhoud 1. Inleiding 2. Contouren van de woningmarkt 3. De woningvoorraad

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 3e kwartaal 2013. Gemeente Haarlemmermeer

Woningmarktrapport - 3e kwartaal 2013. Gemeente Haarlemmermeer Woningmarktrapport - 3e kwartaal 213 Gemeente Haarlemmermeer Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e

Nadere informatie

Senioren Doorstromers Krap aanbod Starters

Senioren Doorstromers Krap aanbod Starters In april 219 presenteerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Wonen het rapport Ruimte voor wonen, WoON218. Dit is de weerslag van een driejaarlijks landelijk onderzoek naar de woningmarkt. Het onderzoek

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels

Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels POSITION PAPER Woonruimtebemiddeling: samen leven met minder regels VNG-INZET VOOR DE NIEUWE HUISVESTINGSWET Inleiding In delen van het land is nog steeds sprake van knelpunten op de woningmarkt, met gevolgen

Nadere informatie

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 DENK MEE MET MITROS Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 Mitros heeft een plan opgesteld met doelstellingen voor de periode 2010-2030. In dit plan staat wat Mitros de komende twintig jaar

Nadere informatie

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014

Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio. Maart 2014 Intentieverklaring gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam over de betaalbare voorraad in de regio Maart 2014 2 Preambule Gemeenten in de Stadsregio Amsterdam en de woningcorporaties, verenigd

Nadere informatie

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010

Wonen in Dordrecht. De crisis voorbij?; trends en verwachtingen. 30 november 2010 Wonen in Dordrecht De crisis voorbij?; trends en verwachtingen 30 november 2010 Inhoudsopgave 1. Wat willen we? Beleid en welke afspraken zijn er voor Dordrecht? 2. Hoe staan we er voor? Stand van zaken

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met ruim 10 procent

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Middengroepen op de woningmarkt

Middengroepen op de woningmarkt Middengroepen op de woningmarkt Congres 110 jaar Woningwet 1 november 2011 Frank van Dugteren Directie Kennis en Verkenningen Min BZK/WWI Inhoud Heroverweging Crisis Woonvisie Middengroepen: Open Deuren,

Nadere informatie

Startnotitie woonvisie Wassenaar

Startnotitie woonvisie Wassenaar Startnotitie woonvisie 2014-2020 Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 18 september 2013 S. Bueving 1.1 24 september 2013 S. Bueving 1.2. Communicatieparagraaf 8 oktober 2013 S. Bueving

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

Zelfbouw In Amsterdam W. A. WA H E E D : 1 5 2 0 7 3 3 A F S T U D E E R P R E S E N TAT I E R E A L E S TAT E : H O U S I N G L A B : H O U S I N G

Zelfbouw In Amsterdam W. A. WA H E E D : 1 5 2 0 7 3 3 A F S T U D E E R P R E S E N TAT I E R E A L E S TAT E : H O U S I N G L A B : H O U S I N G Zelfbouw In Amsterdam W. A. WA H E E D : 1 5 2 0 7 3 3 A F S T U D E E R P R E S E N TAT I E R E A L E S TAT E : H O U S I N G L A B : H O U S I N G 1 Interesses Vastgoed Woningontwikkeling Politiek Zelf

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Woonvisie Gelders Eiland Goed wonen voor iedereen

Woonvisie Gelders Eiland Goed wonen voor iedereen Woonvisie Gelders Eiland 2017 Goed wonen voor iedereen Naam: Woonvisie Gelders Eiland 2017 Uitgave: gemeente Rijnwaarden Status: ontwerp Versie: 19 december 2017 Vaststelling: 2018 Woonvisie Gelders Eiland

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

Sectorrapport Woningmarkt VOORJAARS UPDATE 2017

Sectorrapport Woningmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 Sectorrapport Woningmarkt VOORJAARS UPDATE 2017 40 SPF Nederlandse Sectorrapport Slagersbedrijven Vastgoedmarkt Kantorenmarkt 2017 Voorjaarsupdate Stand van zaken GEBRUIKERSMARKT Stijging transacties en

Nadere informatie

Opinieronde / peiling

Opinieronde / peiling Aan de Raad OPINIE Made, 20 december 2016 Regnr.: 16int04506 Aan de commissie: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Datum vergadering: Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. Agendapunt

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

VOGON. Rob Vester, Ontwikkelingsbedrijf

VOGON. Rob Vester, Ontwikkelingsbedrijf VOGON Rob Vester, Ontwikkelingsbedrijf Samenwerking: het perspectief van de belegger Syntrus Achmea Vastgoed Ca. 14,0 miljard belegd vermogen; Ca. 1,0 miljard in het buitenland Ca. 4,0 miljard financiering

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017

HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 1 HET MIDDENSEGMENT VAN AMSTERDAM PLATFORM AMSTERDAM MIDDENHUUR ONDERZOEK JUNI 2017 Contact Platform Amsterdam Middenhuur

Nadere informatie

De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel?

De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel? De staat van de woningmarkt: is alles op orde of is er nog werk aan de winkel? Peter Boelhouwer 03-02-2017 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Visie minister Blok: we zijn klaar

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 17 april 2013 KOPIE AAN BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER 1208556/7266 Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel

Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Samen naar de gewenste woningvoorraad in Odiliapeel Eindverslag April 2015 1. Inleiding In april 2014 hebben gemeente Uden, gemeente Veghel en wooncorporatie Area een woonwensenonderzoek uitgevoerd. Om

Nadere informatie

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels 120% 100% 80% 60% 40% Verdiepingen Leeg 20% 0% Verdiepingen boven winkels Beleid(oud) Beleid (nieuw) Vraag Toelichting op de presentatie Presentatie Wonen boven winkels 1. Introductie. Ik ben...harry...beleidsmedewerker

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Wonen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 15 december

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

Maatschappelijke trends en de betaalbaarheid van het wonen

Maatschappelijke trends en de betaalbaarheid van het wonen Maatschappelijke trends en de betaalbaarheid van het wonen Masterclass SEH Lentecongres 2017 Dr. Christian Lennartz 22 maart 2017 Bijna hersteld Trends en verwachtingen 125 120 115 110 105 100 index (2004Q1=100)

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht Woningmarktrapport - 4e kwartaal 213 Gemeente Dordrecht Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 1 aantal verkocht 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarkt in eerste kwartaal verder onder druk door scherpe financieringseisen

Woningmarkt in eerste kwartaal verder onder druk door scherpe financieringseisen Laagste verkoopaantallen sinds dieptepunt crisis Woningmarkt in eerste kwartaal verder onder druk door scherpe financieringseisen NVM wil dialoog met banken over doorgeschoten hypotheekeisen Nieuwe werkelijkheid

Nadere informatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Tineke Lupi, projectleider Platform31 netwerk bijeenkomst van afterworknet, op 31 oktober 2017 Den Haag Wat is een wooncoöperatie? Zelforganisatie in het

Nadere informatie

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw,

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw, Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi Huizen, 11 oktober 2018 Geachte heer, mevrouw, Donderdag 11 oktober 2018, zijn na 10.00 uur de marktcijfers bekend gemaakt van het 3

Nadere informatie

Stijging woningoverdrachten

Stijging woningoverdrachten Stijging woningoverdrachten Positieve noot: meer transacties In het tweede kwartaal wisselden 34.628 woningen van eigenaar, een stijging van 17,3% ten opzichte van een jaar geleden. Op jaarbasis gaat het

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL. SESSIE Stad maken

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL. SESSIE Stad maken Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE Stad maken donderdag 19 maart 2015 Stad maken Duiding en context De traditionele rollen binnen het ontwikkeltraject veranderen. De corporaties,

Nadere informatie

Woningbehoefteonderzoek Stompwijk. Urban Analytics

Woningbehoefteonderzoek Stompwijk. Urban Analytics Woningbehoefteonderzoek Stompwijk Urban Analytics Programma 19:35 - schets van Stompwijk 19:40 - presentatie SpringCo Effectieve Vraag 20:00 - vragen 20:10 - in groepen uiteen: - Uitleg - Wensen en ideeën

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Omgevingsrapport. Gemeente Texel

Omgevingsrapport. Gemeente Texel Omgevingsrapport Gemeente Texel 29 Aantal verkopen in gemeente & Marktaandeel NVM 175 aantal verkopen marktaandeel nvm 35% 17 165 16 3% 25% 155 2% 15 15% 145 14 135 1% 5% 13 22 23 24 25 26 27 28 % verkopen

Nadere informatie

Evaluatie Starterslening gemeente Moerdijk

Evaluatie Starterslening gemeente Moerdijk Evaluatie Starterslening gemeente Moerdijk 2008-2012 Gemeente Moerdijk November 2012 B. Oudhuis, afdeling Ruimtelijke en Maatschappelijke Ontwikkeling Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3

Nadere informatie

(ver)dringen op de woningmarkt Fricties tussen vraag en aanbod

(ver)dringen op de woningmarkt Fricties tussen vraag en aanbod (ver)dringen op de woningmarkt Fricties tussen vraag en aanbod Peter Boelhouwer 4-12-2018 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Demografische ontwikkelingen Achterblijvend woningaanbod

Nadere informatie

Trends op de markt van koopwoningen en de hypotheekmarkt: verleden, heden en toekomst

Trends op de markt van koopwoningen en de hypotheekmarkt: verleden, heden en toekomst Trends op de markt van koopwoningen en de hypotheekmarkt: verleden, heden en toekomst Peter Boelhouwer 17-09-2015 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Was de crisis op de Nederlandse

Nadere informatie

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Dick van der Wouw Nadet Somers SCOOP Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR

CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR WONEN IS MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD! CREATIEF DESKUNDIG BETROUWBAAR Het bedrijf een korte introductie Verrassend creatief met hands-on mentaliteit Actief op het gebied van het ontwikkelen, realiseren,

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2016.428 RIS 294507 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de gemeente

Nadere informatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De problemen op de wereldwijde financiële markten hebben de economie inmiddels meer dan twee jaar in haar greep. Vanaf oktober 28 zijn de gevolgen

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018

De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. 25 juni 2018 De sociale top 2018 in Utrecht. Op 11 juni 2018 kwamen 650 betrokken professionals, vrijwilligers en creatieve denkers bij elkaar in Utrecht. In kleine groepen

Nadere informatie

Trends op de woningmarkt

Trends op de woningmarkt Trends op de woningmarkt Peter Boelhouwer 29-10-2013 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Demografische ontwikkelingen Economische ontwikkelingen Sociaal-culturele ontwikkelingen

Nadere informatie

Trends op de woningmarkt

Trends op de woningmarkt Trends op de woningmarkt Peter Boelhouwer 20-11-2013 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Demografische ontwikkelingen Ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt Was de crisis op de Nederlandse

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0986, d.d. 28 september 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Aanbieding onderzoek Scheefwonen BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. kennis te nemen van het onderzoeksrapport Scheefwonen

Nadere informatie

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY.

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Ondernemingsplan 2011-2014 van WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Inleiding Woningstichting St. Joseph Stramproy ( Woningstichting) wil dat mensen goed, betaalbaar en prettig kunnen wonen. Om dat doel

Nadere informatie

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 1 e kwartaal , Alkmaar

Regionale Analyse. Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland. 1 e kwartaal , Alkmaar Regionale Analyse Alkmaar e.o. NVM regio (noord) Kennemerland 1 e kwartaal 2018 12-4-2018, Alkmaar 1 Welkom bij regionale analyse van de regio (noord) Kennemerland*. Deze rapportage is gemaakt door VLIEG

Nadere informatie

Wij vinden alle belanghebbenden wel terug in dit stuk : ( we noemen er een paar )

Wij vinden alle belanghebbenden wel terug in dit stuk : ( we noemen er een paar ) Voorzitter, Gemeente Belang Krimpenerwaard is content met deze Woonvisie, tot stand gekomen in verschillende sessies met bijna alle politieke partijen en stakeholders die belang hebben bij deze materie,

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Commissie Ruimte en Milieu

Commissie Ruimte en Milieu Griffie Commissie Ruimte en Milieu Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 159551 Behandelend ambtenaar : M.H.M. Timmermans Directie/bureau : Ruimtelijke Ontwikkeling & Handhaving/ Bureau Ontwikkeling

Nadere informatie