Blue Bike Line. Projectplan. Samenvatting van het idee. Naam van het idee. Blue Bike Line. Naam van de indiener. Initiatiefgroep DWL-De Esch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blue Bike Line. Projectplan. Samenvatting van het idee. Naam van het idee. Blue Bike Line. Naam van de indiener. Initiatiefgroep DWL-De Esch"

Transcriptie

1 Projectplan Blue Bike Line Naam van het idee Blue Bike Line Naam van de indiener Initiatiefgroep DWL-De Esch Contactgegevens Chiel van der Stelt: Watertorenweg 180,3063 HA Rotterdam T M Overige initiatiefnemers Wouter Onclin Onclinenco- Urban planning Peter van der Helm-PH Urbanism- Urban planning Roy Netten-Naam en Faam- Marketing and advertising Bert Nagtegaal- NMC Bouwinnovatie Samenvatting van het idee Fietsen langs de rivier:-the Blue Bike Line De Blue Bike Line is een unieke fietsroute langs de rivier gemarkeerd door een blauwe lijn op straat, de kleur van de rivier. De Blue Bike Line volgt de rivier van hartje stedelijk Rotterdam tot in het internationaal vermaarde polderlandschap rond Rotterdam.Langs de rivier die als als gids fungeert fiets je zo het groenblauwe landschap in. Fietsen van Rotterdam naar Gouda of Kinderdijk wordt met de Blue Line kinderspel: Volg de Blue Line, follow the River!! De Blue Bike line is DE route voor Rotterdammers en voor bezoekers om te genieten van het meest markante wat de stad en het karakteristieke aansluitende Nederlandse polderlandschap te bieden heeft. Opmerking [b1]: Langs Langs deze BLUE BIKE LINE liggen in de stad de meest bijzondere en historische plekken van Rotterdam, zoals te beginnen het historische Delfshaven, de Euromast met het park,het Scheepvaartkwartier met de Veerhaven en het historische DWL terrein als markering voor de overgang van stedelijke infrastructuur naar het weidse polderlandschap. Er zijn verschillende knooppunten langs de lijn zoals de Erasmus brug om eventueel over te steken, of het centrum te bezoeken. Na de stedelijke punten beleef je een andere ervaring door in het weidse en diep onder de zeespiegel gelegen polderlandschap te genieten van de natuur en met een doel te reizen naar historische plekken van betekenis zoals Gouda of Kinderdijk. Een en

2 ander kan gecombineerd worden met nieuw ontwikkelde vormen van openbaar vervoer zoals de Waterbus om de terugreis bijvoorbeeld vanaf het water van de rivier te ervaren. Op verschillende haltes langs de Blue Bike line worden informatiepunten, uitkijkpunten en fotospots ingericht. Via je smartphone word je langs de lijn geleid. Hiervoor wordt een app ontwikkeld, maar ook via QR-codes en bluetooth leer je meer over deze bijzondere stops. We brengen dus niet alleen voor Rotterdammers het platteland dichterbij, maar de route is ook interessant voor toeristen (recreatief) en scholen (educatief). Aanleg ontbrekende schakel in DWL/De Esch Naaste het ontbreken van neen echte gemarkeerde route is er in Rotterdam is er echter nog 1 plek langs de Blue Line waar je niet echt langs de Maas kunt fietsen: in DWL/De Esch. Als onderdeel van de Blue Bike Line wordt deze missing link aangelegd. Het gaat om een stuk fietspad langs de Maas vanaf de Maasboulevard (shell benzinestation) door het park de Oude Plantage, om het havenkommetje bij de Watertorenweg en verder langs de Maas tot de Nesserdijk die onder de Brienoordbrug doorloopt.. Hierdoor wordt de Blue Bike Line als volledige route mogelijk, en er ontstaan ook recreatieve mogelijkheden rond De Esch die deze prachtige plek maar relatief onbekende high light ook beter ontsluit voor alle Rotterdammers. Het historische PARK DE OUDE PLANTAGE en het DWL TERREIN komt eindelijk op de kaart. Er ontstaan door de Blue Bike Line allerlei interessante plekken langs de Maas voor recreatie en bijvoorbeeld voor horeca-ondernemers. De blue Bike line kent daarnaast ook servicepunten voor fietsen zoals oplaadpunten,reparatiemogelijkheden, fietsverhuur etc. Het zet dus ook ook de prachtige historische monumenten van DWL in een nieuw daglicht en geeft deze bij Rotterdammers veelal onbekende wijk een nieuwe impuls als draaipunt in het recreatieve fietsroutenetwerk rond Rotterdam. De voormalige DRINKWATERLEIDING met zijn HISTORISCHE GEBOUWEN,MARKANTE WATERTOREN en DRINKWATERBAKKEN vormt een industrieel monument en bijzondere markering tussen het einde de stedelijke infrastructuur en de overgang naar het platteland. Verbinding van stad en polderlandschap Met de Blue Bike Line willen we dus het polderlandschap en de stad met elkaar verbinden, een prachtige plek langs de Maas creëren en een industrieel monument als drinkwatervoorziening, zo kenmerkend voor een stad, onder de aandacht brengen.

3 De rivier de Nieuwe Maas,het meest karakteristieke kenmerk van Rotterdam vormt letterlijk het Leitmotief Vandaar de markering met een blauwe lijn.de aanleg van de missing link in DWL/De Esch en het letterlijk markeren van de route met een blauwe lijn en het ontsluiten van informatie middels informatiepunten in combinatie met social media zorgt voor een complete en aantrekkelijke Blue Bike Line fietsroute voor Rotterdammers en voor bezoekers van de stad. Met je kinderen een bezoek brengen aan Delfshaven en ijsje eten aan de voet van de DWL Watertoren en vervolgens met je kinderen of buitenlandse vrienden doorfietsen in het karakteristiek beneden de zeespiegel gelegen Nederlandse polderlandschap naar Kinderdijk en terug over het water : De Blue Bike Line maakt het mogelijk en vormt daarmee straks.een VAN DE MEEST KARAKTERISTIEKE ATTRACTIES VAN ROTTERDAM EN ZIJN OMGEVING. Project plan Onderstaand is het project plan verder uitgewerkt op basis van de vraagstellingen zoals aangeven in de aanvraagformulieren van het Stadsinitiatief. 1) Aanleiding voor het initiatief Het initiatief is ontstaan om zowel de wijk de Esch weer op de kaart te zetten en nieuw leven in te blazen als om deze plek in Rotterdam weer een grandeur te geven die het ook in de vorige eeuw al heeft gehad. Daarnaast is het initiatief ontstaan om dat de initiatiefnemers, allen actief in Rotterdam en.of met roots in Rotterdam menen, dat een stad met een allure als Rotterdam een fietsroute mist langs de meest markante kant van de stad,namelijk het water van de rivier Nieuwe Maas. Nu deze fietsroute bovendien de stad, het water EN een heel karakteristiek Hollands polderlandschap kan verbinden vormt dit een enorme verrijking voor de stad. Daarnaast biedt dit nieuwe economische en toeristische impulsen voor de stad op de mooiste plek,namelijk langs het water!

4 2) Doelstelling van het initiatief Doel is om een interessante goed gemarkeerde fietsroute voor Rotterdammers en voor zijn bezoekers te creëren die de highlights van de stad verbindt met het omringende landschap en de wijk DWL de Esch op de kaart zet met meer bezoekers die zorgen voor activiteit op een van de mooiste plekken van Rotterdam waar tevens de geschiedenis ligt van de stedelijke drinkwatervoorziening. Daarnaast breng het de recreatieve grandeur terug die het park nabij deze plek, de Oude Plantage, in de vorige eeuw had als recreatie- en flaneer plek had voor de bewoners van Rotterdam toen de Oude Plantage nog een romantisch park was met een geweldig uitzicht op de rivier. 3) Doelgroep die met het initiatief wordt bereikt Alle Rotterdammers die van fietsen houden en geïnspireerd zijn door het uitzicht op de enorme rivier die door hun stad loopt en het economisch hart vormt van die stad en voor alle bezoekers, binnenlandse toeristen en buitenlandse toeristen die Rotterdam willen leren kennen tegelijk met het typische polderlandschap wat eigenlijk zo dicht bij de stad ligt. Voor iedere Rotterdammer is het volgen van de Blue Bike Line een dag vullende attractie van formaat die hem of haar bovendien op unieke plaatsen brengt zowel stedelijk als niet stedelijk. De Esch en de reminiscenties van het Waterleiding bedrijf en het park de Oude plantage vormen bovendien een draaipunt tussen de stad met zijn infrastructuur en het buitengebied. Dat heeft een groot educatief karakter zowel voor bewoners uit Rotterdam van alle achtergronden als bezoekers die zich zullen verbazen over de attracties van Rotterdam die Rotterdam biedt, kennis maken met een prachtige plek langs de Maas met industrieel erfgoed in de stad en het voor Nederland zo uniek polderlandschap leren kennen.

5 Oude Plantage Rotterdam ) De activiteiten die worden verricht om de doelstelling te behalen en tot het gewenste resultaat te komen Om te komen tot het resultaat dient een doorgaande en goed gemarkeerde route te worden gerealiseerd. Daartoe is het noodzakelijk en gewenst om in De wijk Kralingen de Esch een ontbrekend stukje fietspad te realiseren. Vanaf Delfshaven wordt de route gemarkeerd met een blauwe lijn om voor de gebruikers een heldere bewegwijzering te realiseren. Tenslotte zullen er informatiepunten worden ingericht die de gebruiker informatie beidt over de plek waar hij zich bevindt. Deze informatie zal beschikbaar komen middels social media in de vorm van Apps die kunnen worden gebruikt met een mobiele telefoon.

6 Aad Ketting 2007, 5) Het beoogde resultaat Het plan beoogt een belangrijke ontbrekende schakel in de Blue Bike Line te realiseren, daarmee de unieke plaatst die DWL de Esch is met het Waterleidingbedrijf, het fantastische uitzicht ter plekke en een parkomgeving te realiseren als onderdeel van de route en de Blue Bik line ook fysiek aan te brengen inclusief informatiepunten zodat dit een herkenbare attractie wordt van Rotterdam en die daarmee de eigenheid van Rotterdam in optima forma toont middels een fietsroute langs de rivier,fietsen en bewegen als nationale activiteit stimuleert en de combinatie biedt met het zo Nederlandse karakteristieke polderlandschap tegelijk aanbiedt aan de Rotterdammers en bezoekers van de stad. Door het aanbieden van een complete, bijzondere en herkenbaar gemarkeerde route ontslaat een attractie van formaat voor de Rotterdammers zelf en voor de bezoekers van de stad.

7

8 6) Betrokkenheid Rotterdammers en bedrijven en overige organisaties De Blue bike line is voor alle Rotterdammers beschikbaar.het is en attractie die gratis door iedereen kan worden gebruikt. Voor de ondersteunende marketing en de promotie ervan worden er contacten gelegd met Rotterdam Info (VVV Rotterdam ) en met de toeristenbureaus s van omliggende gemeenten. Verder is het initiatief genomen door de bewonersorganisatie De Esch om dit ontbrekende stukje te realiseren. Ook toont het Rotterdamse bedrijf Dura Vermeer betrokkenheid bij de uitwerking van het idee In een eerder kader heeft er vorig jaar EXPEDITIE DE ESCH plaats gevonden samen met de deelgemeente, de wijkorganisatie, Dura Vermeer en Woonstad. Deze tweedaagse lezingen en bijeenkomsten cyclus bedoeld om ideeën te genereren De Esch weer opnieuw op de kaart te zetten in het Kader van een heroriëntatie op de uniek plek en als een zeer duurzaam en innovatief gebied. Wij verwachten ook veel van belangstelling horeca bedrijven en attracties langs de route.in een later stadium kan dat alsnog breed worden gepeild.

9 7) Project planning De project planning voor dit project omvat de volgende activiteiten Activiteit Nader technisch uitwerken tracé fiets Mei - juli pad De Esch Aanbesteding en realisatie Aug-Dec Uitwerken aanbrengen Blue bike Line Mei -Juli op het gehele trace Aanbesteden en realisatie Blue bike Aug Dec. line Uitwerken informatie punten en srtaat Juli- Okt meubillair Aanbestdeinge en realisatie Nov- Mrt informatiepunten en staatmeubiliar langs de route Uitwerken boulevard Oude Plantage Juli- okt Verbetering en aankleding boulevard Nov - Mrt ter plaatse park Oudse Plantage Uitwerken en aanbesteden app s Juli- okt Realisatie Apps Okt- Mrt 8) Een duidelijk uitgesplitste begroting waarin Een verschil wordt gemaakt tussen en investeringsbegroting en een exploitatiebegroting Inzicht is in de eigen middelen, leningen,andere inkomstenbronnen etc. Inzicht in de verhouding directe en indirecte kosten van het initiatief Inleiding Om de Blue Bike Line mogelijk te maken is het tenminste noodzakelijk om een stuk missing link fietspad aan te leggen rondom het drinkwaterterrein DWL de Esch.Daarnaast is de markering van de route

10 belangrijk. Mensen willen geleid worden langs de route. Het hebben van en routemarkering biedt anderen, zoals de VVV en belanghebbenden dit te promoten en activiteiten te koppelen. Aan de route ontstaan daardoor verschillende mogelijkheden voor afgeleide activiteiten zoals horeca, horeca dag arrangementen,fietsverhuur, servicepunten, de waterbus etc. die een economische impuls opleveren nabij de route, zowel in de stad als in het polderlandschap. De route voert ook het landschap in en biedt ook attractiviteit voor de omliggende gemeente. Daarom vinden we niet dat het stadsinitiatief de gehele route behoeft te financieren en gaan we er van uit dat er een cofinanciering zou moten plaast vinden. Uitgangspunt daarbij is dat tot halverwege het traject buiten de gemeente grenzen nog een bijdrage zou kunne plaatsvinden voor de markering,maar dat ook de aanliggende gemeenten voor de markering in hun gemeente zoals de Blauwe lijn een bijdrage zouden kunnen leveren. Voor de hotspots, de informatiepunten onderweg en de informatie apps gaan we er vanuit dat deze door bijdragen van derden zoals sponsor tot stand zouden kunnen komen en is voor het gedeelte binnen de gemeentegrens van Rotterdam wel en bedrag in het Stadsinitiatief opgenomen. Dat vereist uiteraard afstemming met de buurgemeenten,maar wij zijn er van overtuigd dat hiervoor de nodige interesse zal zijn. Nadere toelichting opbouw begroting en uitgangspunten bijdragen derden Naast de markering worden informatiepunten aangegeven. De route kan verder worden gemarkeerd met een blauwe glow in the dark lijn en bij de informatie punten kunnen middels zonnepanelen aangestuurde blauwe LED indicatie punten en misschien oplaadpunten worden gerealiseerd zodat de route goed kan worden gevolgd en informatie- en attractiepunten punten letterlijk en duurzaam worden ingericht. Mogelijk is er ook nog subsidie mogelijk vanuit de provincie voor het aanleggen van fietspaden. Deze is vooralsnog niet meegenomen in de begroting.. Voor het Stadsinitiatief is een budget beschikbaar.wij menen dat met dit initiatief misschien niet alles direct uit het Stadsinitiatief behoeft te worden gefinancierd, maar dat bijvoorbeeld de inrichting van de informatie punten, de apps etc. door andere,misschien commerciële partijen middels sponsoring zouden kunnen worden ingevuld. In de begroting is daarom een onderscheid gemaakt tussen de activiteiten die door het stadsinitiatief kunnen worden gefinancierd en activiteiten die door omliggende gemeenten en door derden of door combinaties zou kunnen worden gefinancierd

11 De begroting laat zich thans als volgt in dat kader onderscheiden in de volgende posten Stadsinitiatief EUR Buitengemeenten EUR Derden EUR 1 Aanleg fietspad De Esch vanaf Oude plantage tot aan Nesserdijk incl verlichting,wegmeubilair. 2 Markering van de Blauwe lijnlangs de gehele route van Delfshaven tot aan de gemeentegrens in het buitengebied en meerprijs glow in the dark uitvoering op basis van 20 eur /pm lengte inclusief aanduiding informatiepunten. 3 Idem markering /bewegwijzering/blauwe lijn richting Gouda en richting Kinderdijk 4 Inrichting van informatiepunten incl hotspots binnen de gemeente grenzen (2500 /stuk 10 x) 5 Inrichting van informatiepunten incl hotspots buiten de gemeente grenzen (2500/stuk 10 x) 6 Ontwikkeling van Apps op social media Inrichting boulevard park de Oude plantage Inrichting bankjes en picknick wegmeubilair langs de route 9 Kosten van project management 15 % Totaal Voorstel begrotingsverdeling Wij willen ons bij de uitwerking van het Stadsinitiatief richten tot toeristische organisaties die de promotie voor hun rekening nemen in de vorm van folders en bijvoorbeeld knooppunten bewegwijzering zoals van uit de ANWB gebeurt.gedacht kan worden aan de ANWB in samenwerking met de VVV s van Kinderdijk en Gouda voor promotie en daaraan verbonden kosten voor het buitengebied en de VVV Rotterdam voor het gedeelte wat binnen de gemeentegrenzen va Rotterdam In de begroting is dan voor de promotie kosten van de route op langere termijn, behalve voor de promotie van het Stads initiatief zelf, uitgegaan van financiering derden. Voor de ontwikkeling van de Apps voor de informatie punten zou uitgegaan kunnen worden van een sponsoring van de aan de route op die plaats van het informatiepunt gelegen bedrijven. Ook het wegmeubilair, de bankjes en picknickplaatsen kunnen gedeeltelijk worden gesponsord.(50%) Voor het uitwerken en begeleiden van het project, het voeren van de besprekingen, aanbestedingen, overleg,kortom het project management is een fee van ca. 15 % opgenomen in de begroting. De initiatief

12 nemers partners hanteren dit bedrag op basis van specificatie voor de uitvoering van het project management van het project.

Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap.

Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap. Groene Lopers Groene Lopers De ambitie van de Groene Lopers is om 400 kilometer aan comfortabele fietsroutes te realiseren die stad en land met elkaar verbinden. Want het wordt steeds drukker in de stad.

Nadere informatie

Visie recreatief routenetwerk Kromme Rijnstreek

Visie recreatief routenetwerk Kromme Rijnstreek Visie recreatief routenetwerk Kromme Rijnstreek Visie recreatief routenetwerk Kromme Rijnstreek eindrapport Colofon Opdrachtgever Provincie Utrecht en Streekhuis Kromme Rijnstreek Postbus 80300 3508 TH

Nadere informatie

Toeristisch-recreatief marketingactieplan. Nieuwe Hollandse Waterlinie

Toeristisch-recreatief marketingactieplan. Nieuwe Hollandse Waterlinie Toeristisch-recreatief marketingactieplan Nieuwe Hollandse Waterlinie November 2002 1 Toeristisch-recreatief Marketingplan en Ontwikkelingsvisie NHW Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding.. 3 1.2

Nadere informatie

Actieprogramma Toerisme in de MRA 2025

Actieprogramma Toerisme in de MRA 2025 Actieprogramma Toerisme in de MRA 2025 Deel 1 Uitwerking van de Strategische Agenda Toerisme in de MRA 2025 voor de jaren 2015 en 2016 Versie: Datum: 25 juni 2015 Vastgesteld in BO PRES openbare versie

Nadere informatie

Meer rendement uit recreatieve routenetwerken!

Meer rendement uit recreatieve routenetwerken! GELDERS MANIFEST RECREATIEVE ROUTENETWERKEN Meer rendement uit recreatieve routenetwerken Maart 2015 Meer rendement uit recreatieve routenetwerken! 4 maart 2015 1 Meer rendement uit recreatieve routenetwerken

Nadere informatie

Gezamenlijk zetten bewonersinitiatieven en bewoners de stad naar hun hand!

Gezamenlijk zetten bewonersinitiatieven en bewoners de stad naar hun hand! HIGH FIVE Rotterdam van, voor en door ALLE Rotterdammers! Gezamenlijk zetten bewonersinitiatieven en bewoners de stad naar hun hand! De Spoortuin/HIGH FIVE als trekker en verbinder, is indiener van het

Nadere informatie

Inhoud... 2. Uitvoeringsagenda recreatie en toerisme 2015 2017... 3. 1. De organisatie... 3. 1.1 Ondersteuning en coördinatie van activiteiten...

Inhoud... 2. Uitvoeringsagenda recreatie en toerisme 2015 2017... 3. 1. De organisatie... 3. 1.1 Ondersteuning en coördinatie van activiteiten... 1 Inhoud Inhoud... 2 Uitvoeringsagenda recreatie en toerisme 2015 2017... 3 1. De organisatie... 3 1.1 Ondersteuning en coördinatie van activiteiten... 3 1.2 Samenwerking... 3 1.3 Communicatie... 4 2.

Nadere informatie

Module Een openbare ontmoetingsplek in de open lucht

Module Een openbare ontmoetingsplek in de open lucht Module Een openbare ontmoetingsplek in de open lucht Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014 Dorpshart Zieuwent; een ontmoetingsplek in het dorp 1 Colofon Zevenaar, 16 juni 2014 Kennisnetwerk

Nadere informatie

citymarketing Terneuzen mei 2014

citymarketing Terneuzen mei 2014 Citymarketingplan citymarketing Terneuzen mei 2014 mei 2014 Projectgroep Citymarketing Gemeente Terneuzen Klankbordgroep citymarketing Brandaris Placemarketing 7 mei 2014 Projectgroep citymarketing Gemeente

Nadere informatie

Waterfront Pernis Receptenboek juli 20 2

Waterfront Pernis Receptenboek juli 20 2 Waterfront Pernis Receptenboek juli 2012 Introductie Pernis is een dorp in de haven, aan de rivier de Nieuwe Maas. Het is rustig, ruimtelijk, groen en heeft een rijke historie, die terug gaat tot de 13e

Nadere informatie

Citymarketingstrategie Goes

Citymarketingstrategie Goes Citymarketingstrategie Goes Goes, economisch knooppunt van Zeeland Dr. Ward Rennen Drs. Arnoud van der Kolk Drs. Miriam Brouwer 12 november 2009 Citymarketingstrategie Goes Goes, economisch knooppunt van

Nadere informatie

Duurzaamheidsvisie November 2014

Duurzaamheidsvisie November 2014 Duurzaamheidsvisie November 2014 In het kort PARK21 vertelt het verhaal van Holland, een geschiedenis van innovatie, het maken van de toekomst, pioniers in de polder. Het creëren van een duurzame samenleving

Nadere informatie

Graag dienen wij hiermee enkele projectideeën in, in het kader van het Programma Nieuwe Natuur.

Graag dienen wij hiermee enkele projectideeën in, in het kader van het Programma Nieuwe Natuur. Noordereinde 60 Postbus 995 5 1243 ZS 's-g raveland Provincie Flevoland Gedeputeerde Nieuwe Natuur dhr J.N.J. Appelman T (035) 655 99 33 F (035) 656 31 74 www.natuurmonumente n.ni Postbank 32391 ING Bank

Nadere informatie

Ontwikkelingsplan 2007-2013

Ontwikkelingsplan 2007-2013 Ontwikkelingsplan 2007-2013 Plaatselijke Groep LEADER Kromme Rijn Naar een Kromme Rijnstreek in volle bloei! Mei 2007 COLOFON Bunnik, mei 2007 Copyright : Alle teksten mogen met bronvermelding worden overgenomen.

Nadere informatie

Communicatieplan Peelnetwerk

Communicatieplan Peelnetwerk Communicatieplan Peelnetwerk Transformatie van: Peelnetwerk. Er gebeurt meer dan je ziet naar: Peelnetwerk. Je ziet wat er gebeurt Loos Projectmanagement Maart 2013 Inhoudsopgave Inleiding. 3 1 Doelstelling

Nadere informatie

Aan de slag met Citymarketing Zutphen!

Aan de slag met Citymarketing Zutphen! Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen +tot Zutphen maakt ( 1 Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen tot Zutphen maakt 2 ) ( 3 Notitie over citymarketing

Nadere informatie

Begroting 2015. Deel 1

Begroting 2015. Deel 1 Begroting 2015 Deel 1 Inhoudsopgave inhoud Inleiding en leeswijzer 3 1 2015 in vogelvlucht 6 2 Programma s 9 1. Programma Openbare orde en veiligheid 10 2 Programma Burgerrelaties 15 3. Programma Fysieke

Nadere informatie

Concept Structuurvisie Albrandswaard 2025 Van meer naar beter

Concept Structuurvisie Albrandswaard 2025 Van meer naar beter Concept Structuurvisie Albrandswaard 2025 Van meer naar beter Inhoud 1. Inleiding.3 2. Ruimtelijke koers..4 3. Van meer naar beter 5 4. Ondernemen.7 5. Ontspannen...8 6. Ontmoeten...10 7. Ontplooien...13

Nadere informatie

Van volkstuincomplex naar tuinpark. Ontwerpverkenningen naar modernisering van volkstuincomplexen in Amsterdam

Van volkstuincomplex naar tuinpark. Ontwerpverkenningen naar modernisering van volkstuincomplexen in Amsterdam Van volkstuincomplex naar tuinpark Ontwerpverkenningen naar modernisering van volkstuincomplexen in Amsterdam uit VPRO Achterwerk in de kast als zoentjes konden groeien als bloempjes in het gras wedden

Nadere informatie

Memo Aan: de Gemeenteraad Van: het College Datum: 16 april 2012 Onderwerp: beantwoording vragen raadsrotonde 12 april 2012 inzake Afbramerij

Memo Aan: de Gemeenteraad Van: het College Datum: 16 april 2012 Onderwerp: beantwoording vragen raadsrotonde 12 april 2012 inzake Afbramerij Memo Aan: de Gemeenteraad Van: het College Datum: 16 april 2012 Onderwerp: beantwoording vragen raadsrotonde 12 april 2012 inzake Afbramerij Tijdens de raadsrotonde van 12 april jl. is er een voorbereidend

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp. december 2008

Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp. december 2008 Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp december 2008 Ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp december 2008 In opdracht van gemeente Eindhoven Colofon De ontwikkelingsvisie Landelijk Strijp is opgesteld in opdracht

Nadere informatie

De Watervrienden, een sterk merk!

De Watervrienden, een sterk merk! Nederlandse Culturele Sportbond sectie zwemmen De Watervrienden, een sterk merk! Strategisch beleidsplan 2010-2013 van de sectie Zwemmen aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond De Watervrienden-Nederland

Nadere informatie

Stand van zaken Elektrisch Varen 2010-2011. Uitvoeringsagenda Elektrisch Varen 2012-2015

Stand van zaken Elektrisch Varen 2010-2011. Uitvoeringsagenda Elektrisch Varen 2012-2015 Stand van zaken Elektrisch Varen 2010-2011 & Uitvoeringsagenda Elektrisch Varen 2012-2015 (aanpak in het kader van de Green Deal Elektrisch vervoer in Fryslân) Vastgesteld door GS van de provincie Fryslân

Nadere informatie

Toekomstverkenning Clara Kinderbos

Toekomstverkenning Clara Kinderbos Toekomstverkenning Clara Kinderbos i.o.v. Stichting Sint Clara Kinderbos - december 2012 Ruimtelijke Inrichting Speelnatuur Karnemelksloot 118 2806 BJ Gouda info@bureauris.nl www.bureauris.nl Clara Kinderbos

Nadere informatie

8661 Geraadpleegd. B. Duindam, Elise van Andel

8661 Geraadpleegd. B. Duindam, Elise van Andel VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: C.M. van Dam Tel.nr. : Datum: 16 december 2013 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 5 Afschrift aan: B. Duindam, Elise van Andel N.a.v. (evt. briefnrs.): 26967, 30184,

Nadere informatie

Marketingplan 2015-2016 StadsMarketing Delfzijl

Marketingplan 2015-2016 StadsMarketing Delfzijl Marketingplan 2015-2016 StadsMarketing Delfzijl Foto: David Woltinge Voorwoord Voor u ligt het eerste marketingplan van de stichting StadsMarketing Delfzijl. In dit plan wordt beschreven hoe wij denken

Nadere informatie

INTERNATIONAAL TOERISME AMSTERDAMSE BOS VAN BINNENSTAD NAAR BOS

INTERNATIONAAL TOERISME AMSTERDAMSE BOS VAN BINNENSTAD NAAR BOS INTERNATIONAAL TOERISME AMSTERDAMSE BOS VAN BINNENSTAD NAAR BOS Onderzoeksrapport: Amsterdamse Bos Judith van Delft Internationaal Toerisme Amsterdamse Bos Van binnenstad naar Bos Gegevens auteur Judith

Nadere informatie

Citymarketing visie 2014-2018

Citymarketing visie 2014-2018 Citymarketing visie 2014-2018 Citymarketing visie 2014-2018 Woerden Marketing Strategisch marketingplan van Stichting Woerden Marketing Maart 2014 Stichting Woerden Marketing De Bleek 6 3447 GV Woerden

Nadere informatie

Museum Opsterlân, Hoofdstraat 59, 8401 BW Gorredijk

Museum Opsterlân, Hoofdstraat 59, 8401 BW Gorredijk Museum Opsterlân, Hoofdstraat 59, 8401 BW Gorredijk postbus: 79, 8400 AB Gorredijk telefoon: 0513 462930 mail: info@museumopsterlan.nl website: www.museumopsterland.nl Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag

Nadere informatie

Handreiking. Organisatie Talentenbeurs Amsterdam West. Creëren en presenteren van kansen 6 december 2013

Handreiking. Organisatie Talentenbeurs Amsterdam West. Creëren en presenteren van kansen 6 december 2013 Handreiking Organisatie Talentenbeurs Amsterdam West Creëren en presenteren van kansen 6 december 2013 1 2 Colofon Dit is een uitgave van Amsterdam West. Aan de organisatie van de Talentenbeurs hebben

Nadere informatie