Time Tracs Administration 3.2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Time Tracs Administration 3.2"

Transcriptie

1 Time Tracs Administration 3.2

2 Contents 1 Time-Tracs Administration In/uitloggen/afsluiten Eerste aanmelding Time-Tracs Administration Inloggen Inloggen na vergrendeling Uitloggen/Vergrendelen Afsluiten Hoofdmenu - Overzicht Overzicht hoofdmenu Een boodschap versturen Een computer heropstarten Een computer afsluiten Klantenbeheer Zonder SIP2-koppeling Met SIP2-koppeling Nieuwe reservatie Saldobeheer Vervang ID Statusoverzicht Reservatiebeheer Overzicht Reservatiebeheer Reservatie zoeken Reservatie annuleren Super-User reservatie Super-User wissen... 37

3 1.5 PC-beheer PC 's Systeembeheer Systeemgroepen Nieuwe gebruikers Administratieve instellingen Algemene instellingen en tarieven Tijdsblokken Openingsuren Reglementen Geavanceerde instellingen Gemeente/Postcode Taal Locatie... 55

4 1 Time-Tracs Administration 1.1 In/uitloggen/afsluiten Beveiliging tegen onbevoegde gebruikers: Beperkte bevoegdheid: Een gebruiker van Time-Tracs heeft niet automatisch toegang tot alle informatie. De systeembeheerder dient de gebruikers te registreren en de bevoegdheden te koppelen aan het login-id. Enkel met het toegekende login-id en paswoord kan Time-Tracs gebruikt worden. Vergrendelen van systeem: Het systeem kan worden vergrendeld als de actieve gebruiker uitlogt. Hierna kan enkel nog een bevoegd persoon (met login-id en paswoord) toegang verkrijgen tot het systeem Eerste aanmelding Time-Tracs Administration Wanneer de Time-Tracs Administration software voor de eerste maal wordt opgestart, dient men in te loggen met volgende gegevens : Login-ID = ADMIN Paswoord = ADMIN

5 Voor het wijzigen van het Administrator paswoord, volg onderstaande stappen : - Ga naar 'Systeembeheer' door middel van de functie-toets 'F8'. - Selecteer de Administrator account en druk 'Gegevens Wijzigen'. - Wijzig het paswoord door in het veld 'Paswoord' en 'Paswoord confirmatie' een zelfgekozen paswoord in te vullen (*). (er wordt geen rekening gehouden met hoofd- of kleine letters) - Kies Gegevens bewaren. Het paswoord wordt actief wanneer er een volgende keer ingelogd wordt. Nota : bij het Administrator account kunnen alleen volgende velden gewijzigd worden : - Paswoord - Paswoord confirmatie - Beschrijving (*) Noteer het paswoord zorgvuldig, want het 'Administrator account' is het enige account dat standaard over alle beheers-rechten beschikt.

6 1.1.2 Inloggen Om toegang te krijgen tot Time-Tracs Administration dient de gebruiker in te loggen. Dit kan gebeuren bij het opstarten van het systeem of om het systeem te ontgrendelen Inloggen bij opstarten Bij het opstarten van het systeem, zal het programma gedurende enkele seconden inladen. Het login-scherm verschijnt automatisch. 1. Voer login-id en paswoord in. 2. Druk op de knop "OK" om toegang te krijgen. Druk op de knop"annuleer" om te annuleren.

7 1.1.3 Inloggen na vergrendeling Het programma is vergrendeld als een vorige gebruiker heeft uitgelogd. Het inlogscherm is dan zichtbaar. 1. U kunt het login-scherm ook herladen : Kies in de menubalk Systeem Inloggen: of Druk op het icoon (inloggen) 2. Voer login-id en paswoord in: 3. Druk op de knop "OK" om toegang te krijgen. Druk op de knop"annuleer" om te annuleren Uitloggen/Vergrendelen Het programma kan worden vergrendeld als de actieve gebruiker uitlogt. Om uit te loggen: 1. Kies in de menubalk Systeem Uitloggen: of Druk op icoon (uitloggen) 2. Druk op de knop "Yes"/"Ja" om uit te loggen. Druk op de knop "No"/"Nee" om terug te keren naar het programma.

8 1.1.5 Afsluiten 1. Kies in de menubalk Systeem Beëindigen: Of Druk op in de vensterbalk. 2. Druk op de knop "Yes"/"Ja" om het systeem te verlaten. Druk op de knop "No"/"Nee" om te annuleren. 1.2 Hoofdmenu - Overzicht Om in het overzicht te komen: Druk in de menubalk op Overzicht hoofdmenu Deze pagina biedt een overzicht van de Time Tracs computers binnen deze locatie en de status waarin deze zich bevinden. PC Naam: dit is de weergavenaam van de computer. Deze naam is in te stellen onder het tabblad PCbeheer. PC ID: dit is de Tracs-ID van de computer. Deze ID wordt tijdens installatie toegekend. Status: hier staat vermeld of de computer: - verbonden is met de Tracs-server of niet - ingelogd is met een gereserveerde sessie - niet verbonden betekent dat de computer geen verbinding heeft met de Tracs-Server. Tijdens het herstarten van de computers na een sessie zal deze status getoond worden. Indien de computer gedurende lange tijd niet verbonden blijft zijn er problemen met deze computer.. Klant ID: indien een klant met een sessie bezig is, zal de klant-id bij de overeenstemmende computer vermeld staan. Dubbel-klik op het klant-id om de klantnaam te zien. Locatie: hier staat de locatie vermeld waar de computer zich bevindt. De toewijzing van deze locatie is instelbaar onder het tabblad PC-beheer. Vanuit dit overzicht kan tevens: - een nieuwe individuele klant, institutionele groep of tijdelijke groep aangemaakt worden.

9 - een nieuwe reservatie gemaakt worden. - een boodschap verstuurd worden naar een verbonden computer van het netwerk. - een verbonden pc van het netwerk afgesloten of heropgestart worden Een boodschap versturen 1. Selecteer de PC naar waar de boodschap verstuurd dient te worden. Indien de boodschap aan alle PC's gericht is dient toch 1 PC geselecteerd te worden. 2. Druk op "Boodschap versturen": 3. Vul uw boodschap in het tekstveld naast 'Boodschap' in. 4. indien de boodschap enkel dient verstuurd te worden naar één verbonden pc, druk dan op de knop "Boodschap versturen". indien de boodschap dient verstuurd te worden aan alle pc's: a. vink 'Boodschap naar alle geconnecteerde PC's sturen' aan. b. druk op de knop "Boodschap versturen". druk op of om te annuleren Een computer heropstarten 1. Selecteer de computer die opnieuw dient te worden opgestart. 2. Druk op "PC heropstarten": 3. indien je enkel de geselecteerde PC opnieuw wilt opstarten, druk dan op de knop "PC heropstarten". indien alle PC's opnieuw moeten opstarten: a. vink 'Alle geconnecteerde PC's heropstarten' aan. b. druk op de knop "PC heropstarten". druk op of om te annuleren.

10 1.2.4 Een computer afsluiten 1. Selecteer de computer die afgesloten dient te worden. 2. Druk op "PC afsluiten": 3. indien je enkel de geselecteerde PC wilt afsluiten, druk dan op de knop "PC afsluiten". indien alle verbonden PC's moeten afsluiten: a. vink 'Alle geconnecteerde PC's afsluiten' aan. b. druk op de knop "PC afsluiten". druk op of om te annuleren. 1.3 Klantenbeheer Om naar het klantenbeheer te gaan: druk F5 of druk op "Klantenbeheer" in de programmabalk: Zonder SIP2-koppeling Individuele klanten Individuele klanten kunnen bereikt worden via Klantenbeheer: druk F5 of druk op "Klantenbeheer" in de programmabalk Bestaande klant zoeken Een bestaande individuele klant kan opgezocht worden onder Klantenbeheer via de naam of via het Klant-ID. 1. Kies in het drop-down menu het gegeven waarmee u de klant wil zoeken:

11 2. Indien zoeken op naam: geef de naam (of beginletters) in van de op te zoeken klant. Indien zoeken op klant-id: geef het klant-id (of de eerste cijfers) in van de op te zoeken klant. Het systeem zal zoeken naar alle nummers die beginnen met de ingevoerde gegevens. 3. Druk op de knop "Zoek". De tabel geeft een overzicht van al de klanten die voldoen aan de zoekopdracht, gelimiteerd op 100 resultaten Klantendetails opvragen 1. Zoek de gewenst klant op. (Bestaande klant zoeken) 2. Selecteer de klant in de tabel. 3. Druk op de knop "Details" of dubbelklik op de gewenste klant in de tabel.

12 Het scherm met de details van de geselecteerde klant verschijnt: Nieuwe klant aanmaken Een nieuwe klant kan worden aangemaakt vanuit het hoofdmenu of vanuit het tabblad Klantenbeheer. 1. Druk op "Nieuwe klant". 2. Vul de gegevens in: (de velden met * zijn verplicht in te vullen). - inschrijvingsdatum en klant-id: Deze gegevens worden door het systeem gegenereerd als de klantgegevens worden opgeslaan. - Land: Gebruik het drop-down menu om het juiste land te selecteren: Tip: Typ de eerste letter van het te selecteren land in, dan verspringt de lijst naar het eerste land dat met deze letter begint. Enkel de schuifbalk gebruiken kan natuurlijk ook. - Postcode en Gemeente: Het systeem bevat een lijst met landen, gemeenten en overeenstemmende postcodes. De gemeente verschijnt automatisch als de postcode wordt ingevuld. Indien niet de volledige postcode wordt ingevuld, dan verschijnen alle gemeenten waarvan de postcode begint met de ingevulde cijfers.

13 Gebruik het drop-down-menu om de juiste gemeente te selecteren. Indien de gemeente niet verschijnt als de volledige postcode is ingevuld of als deze niet in het dropdown-menu staat, dan moet de gemeente eerst worden toegevoegd in de lijst: 1. Druk op de knop "Gemeente Toevoegen". 2. Selecteer via het drop-down menu het land waaraan u een gemeente en postcode wil toevoegen. 3. Voer de postcode en gemeente in. 4. Druk op de knop "Gemeente Toevoegen" om toe te voegen of druk op de knop "Toevoegen & toekennen aan klant" om de gemeente toe te voegen en toe te kennen aan deze klant. Druk op de knop back of om te annuleren. - Opleiding/Beroepsklasse/Taal: Gebruik het drop-down-menu om de juiste categorie te selecteren. De categorieën van Opleiding en beroepsklasse kunnen worden aangepast via Geavanceerde Instellingen Taalgerelateerde instellingen De selecteerbare talen kunnen ingesteld worden via Geavanceerde Instellingen Klantondersteunende talen

14 - Status en kenmerken: Lidnummer en RR-nummer: vrij in te vullen velden. Kenmerken: kenmerken van de klant waarmee in het systeem kan rekening gehouden worden. Status: Gevalideerd / Niet-gevalideerd: Standaard zal een klant altijd op gevalideerd staan. PC Betalend / Niet-betalend: hier staat vermeld of de klant dient te betalen voor pc gebruik of niet. Toegelaten / Niet toegelaten: Een klant krijgt de status Niet-toegelaten indien hij volgens de parameters op de zwarte lijst beland. Opmerkingen: Het aantal keren de klant reeds te laat is komen opdagen voor een reservatie Reden: De verschillende data van de opmerkingen Reset (Bij gegevens wijzigen): Reset van de zwarte lijst voor die klant Anonieme gebruiker: een gebruiker die men kan gebruiken wanneer de klant niet gekend is. Deze gebruiker kan meerdere keren op het systeem gebruikt worden. De gegevens van deze gebruiker worden niet bijgehouden voor de statistieken. 3. Druk op "Gegevens opslaan".

15 Klantgegevens wijzigen 1. Vraag de details van de desbetreffende klant op. (Klantendetails opvragen) 2. Druk op "Gegevens wijzigen". 3. Pas de gegevens aan. 4. Druk op "Gegevens opslaan" Klantengroepen Het systeem voorziet de aanmaak van twee soorten groepen: - Tijdelijke groep: Deze groep kan enkel worden samengesteld uit reeds geregistreerde individuele klanten die als gevalideerd en toegelaten geregistreerd staan in het systeem. Eén van deze personen fungeert als verantwoordelijke van de groep en als contactpersoon tijdens en buiten de computersessie. Elk lid van de groep kan een sessie voor de groep reserveren. Het systeem houdt rekening met de specifieke kenmerken van de individuele groepsleden. Het saldo van de groepsleden blijft individueel beheerd. - Institutionele groep: Voor een institutionele groep dienen enkel de verantwoordelijken als individuele klant geregistreerd te staan en dienen de gegevens van het instituut ingevuld te worden. Enkel een verantwoordelijke kan een sessie reserveren voor een hele groep. Bij reservatie van een sessie kan het aantal nodige pc's voor die sessie opgegeven worden. Het saldo wordt beheerd op groepsniveau. 1. Druk vanuit Klantenbeheer op "Klantengroepen".

16 Bestaande klantengroep zoeken Een bestaande klantengroep kan opgezocht worden onder Klantenbeheer. 1. Druk op "Klantengroepen". 2. Kies in het drop-down menu het gegeven waarmee u de klantgroep wil zoeken: 3. Indien zoeken op naam: geef de naam (of beginletters) in van de op te zoeken klantengroep. Indien zoeken op groep-id: geef het groep-id (of de eerste cijfers/letters) in van de op te zoeken klantengroep. (enkel een institutionele groep beschikt over een groep-id) Het systeem zal zoeken naar alle groepsnamen die beginnen met de ingevoerde gegevens. 4. Druk op de knop "Zoek". De tabel geeft een overzicht van al de klantengroepen die voldoen aan de zoekopdracht: De klantengroepen zonder groep-id zijn tijdelijke klantgroepen.

17 Klantengroepdetails opvragen De details van een klantengroep kunnen worden opgevraagd vanuit Klantenbeheer Klantengroepen 1. Zoek de gewenste klantengroep op. (Bestaande klantgroep zoeken) 2. Selecteer de klant in de tabel. 3. Druk op de knop "Details". Het scherm met de details van de geselecteerde klantgroep verschijnt: - Indien tijdelijke groep: - Indien institutionele groep: Druk op Ledenbeheer om de geregistreerde leden van de groep te bekijken.

18 Nieuwe institutionele groep Een nieuwe institutionele groep kan aangemaakt worden vanuit het hoofdmenu of vanuit Klantenbeheer Klantengroepen. Deze procedure is gelijkaardig aan Nieuwe Klant aanmaken. 1. Druk op "Nieuwe institutionele groep". 2. Vul de nodige gegevens in. 3. Druk op "Gegevens opslaan". Reserveren voor een groep kan enkel als minstens 1 bestaande klant is toegevoegd aan de ledenlijst van de groep. De leden toevoegen en verwijderen gebeurt via Ledenbeheer Nieuwe tijdelijke groep Een nieuwe tijdelijke groep kan aangemaakt worden vanuit het hoofdmenu of vanuit Klantenbeheer Klantengroepen. 1. Druk op "Nieuwe tijdelijke groep". 2. Vul de naam van de tijdelijke groep en eventueel een beschrijving in: 3. Druk op "Gegevens opslaan". Reserveren voor een groep kan enkel als minstens 1 bestaande klant is toegevoegd aan de ledenlijst van de groep. De leden toevoegen en verwijderen gebeurt via Ledenbeheer Groepsgegevens wijzigen Groepsgegevens kunnen worden gewijzigd vanuit Klantenbeheer Klantengroepen. 1. Zoek de klantengroep waarvan de gegevens moeten worden aangepast (Bestaande klantgroep zoeken). 2. Selecteer de desbetreffende klantengroep en druk "Gegevens wijzigen". 3. Pas de gegevens aan: - tijdelijke groep: enkel de naam van de groep en de beschrijving kunnen gewijzigd worden. - institutionele groep: de volledige adresgegevens van het instituut, kenmerken en status kunnen worden aangepast. Het aanpassen van de ledenlijst van de groepen gebeurt steeds onder Ledenbeheer. 4. Druk op "Gegevens opslaan" Ledenbeheer Het ledenbeheer geeft een overzicht van de geregistreerde leden van de Klantengroep. Via ledenbeheer kunnen: - leden toegevoegd worden. - leden verwijderd worden.

19 Toevoegen van een lid Een lid kan aan een groep worden toegevoegd vanuit Klantenbeheer Klantengroepen 1. Zoek de bestaande klantengroep. (Bestaande klantgroep zoeken) 2. Selecteer de groep waaraan je een klant wilt toevoegen. 3. Druk op "Ledenbeheer". 4.Zoek de toe te voegen klant: a. Selecteer het gegeven waarmee de reeds geregistreerde klant moet worden gezocht. b. Indien zoeken op naam: geef de naam (of beginletters) in van de op te zoeken klant. Indien zoeken op klant-id: geef het klant-id (of de eerste cijfers/letters) in van de op te zoeken klant. c. Druk op de knop "Zoek". (Het systeem zal zoeken naar alle namen die beginnen met de ingevoerde gegevens.) 5.Selecteer de toe te voegen klant uit de overzichttabel en voeg toe. De gesecteerde klant dient als gevalideerd en toegelaten klant geregistreerd te staan. Tip: Bekijk de klantdetails via de knop Details 1 en verifieer de gegevens alvorens de klant toe te voegen aan de groep.

20 Indien de gewenste klant niet in de overzicht tabel voorkomt, staat hij nog niet geregistreerd in het systeem. Maak dan een nieuwe klant aan via "Nieuwe klant". (nieuwe klant aanmaken) 6. Indien meerdere geregistreerde klanten toegevoegd moeten worden, herhaal dan punt 4 en Indien de groep een tijdelijke groep is: De klant die het eerst wordt toegevoegd aan de groep, zal geregistreerd staan als verantwoordelijke. Selecteer uit de toegevoegde leden desgewenst een andere verantwoordelijke via het dropdownmenu: Tip: Bekijk de klantdetails via de knop Details 2 en verifier de gegevens alvorens een ander lid als verantwoordelijke aan te duiden Verwijderen van een lid Een lid kan van een groep worden verwijderd vanuit Klantenbeheer Klantengroepen 1. Zoek de bestaande klantgroep. (Bestaande klantgroep zoeken) 2. Selecteer de groep waarin de te verwijderen klant zich bevind. 3. Druk op "Ledenbeheer".

21 4.Selecteer uit de onderste tabel het lid dat je wil verwijderen uit de groep. 5. Druk op de knop "Verwijderen uit groep" om het geselecteerde lid te verwijderen. Tip: Bekijk de klantdetails via de knop Details 2 en verifieer de gegevens alvorens een ander lid te verwijderen. Let op: indien de groepsverantwoordelijke wordt verwijderd, dient via het drop-down menu een nieuwe verantwoordelijke aangeduid te worden (enkel voor tijdelijke groepen). Zonder verantwoordelijke kan een tijdelijke groep geen sessie reserveren.

22 1.3.2 Met SIP2-koppeling Het Tracs-systeem kan gekoppeld worden aan een externe database die het SIP2-protocol ondersteund. Afhankelijk van de mogelijkheden van het gekoppelde systeem is het mogelijk klantengegevens, kostengegevens, betaalgegevens via dit protocol te versturen en ontvangen Bestaande klant zoeken Een bestaande individuele klant kan opgezocht worden onder Klantenbeheer via de naam of via het Klant-ID. 1. Kies in het drop-down menu het gegeven waarmee u de klant wil zoeken: 2. Indien zoeken op naam: geef de naam (of beginletters) in van de op te zoeken klant. Indien zoeken op klant-id: geef het klant-id (of de eerste cijfers) in van de op te zoeken klant. Het systeem zal zoeken naar alle nummers die beginnen met de ingevoerde gegevens. 3. Druk op de knop "Zoek". De tabel geeft een overzicht van al de klanten die voldoen aan de zoekopdracht, gelimiteerd op 100 resultaten Klantendetails opvragen 1. Zoek de gewenst klant op. (Bestaande klant zoeken) 2. Selecteer de klant in de tabel. 3. Druk op de knop "Details" of dubbelklik op de gewenste klant in de tabel. Het scherm met de details van de geselecteerde klant verschijnt: Nieuwe SIP2-klant toevoegen Selecteer Reservatiebeheer in de statusbalk (of druk F6). 1. Kies voor nieuwe reservatie 2. Scan / typ het klant-id van de toe te voegen klant in het veld Klant-id 3. De gegevens worden opgehaald zodra u het veld verlaat, dit kan u doen via een druk op de TABtoets of door in een ander veld te klikken. 4. Indien het ophalen van de gegevens gelukt is zal de naam van de klant verschijnen in het veld Klant-Naam Opmerking: Door de koppeling met een ander systeem is het mogelijk dat het opvragen van de klantgegevens even kan duren. Indien dit te lang duurt zal er altijd een melding verschijnen.

23 Tip: Als de Klant Naam verschijnt wil dit zeggen dat de gegevens geïmporteerd/gesynchroniseerd zijn. Om een gedetailleerder overzicht te verkrijgen van deze gegevens kan er op de informatie-icon gedrukt worden om naar het detailscherm te gaan Wijzigen SIP2-klant Wijzigen van basisgegevens De gegevens van een SIP2-klant dienen niet rechtstreeks binnen Time Tracs gewijzigd te worden. De gegevens van de klant dienen binnen het gekoppelde systeem gewijzigd te worden en vervolgens opgevraagd binnen Time Tracs (zie Klantendetails opvragen) Wijzigen van lenersnummer Indien het lenersnummer wijzigt is het noodzakelijk om het nummer ook binnen Time Tracs te wijzigen aangezien dit het primaire veld is. (zie Vervang ID ) Nieuwe reservatie Een nieuwe reservatie kan worden aangemaakt vanuit het hoofdmenu of Reservatiebeheer voor alle klanten en klantengroepen. Vanuit Klantenbeheer kan dit voor de individuele klanten en vanuit Klantenbeheer Klantengroepen voor de Klantgroepen. We behandelen deze drie mogelijkheden apart Individuele klant / SIP2-klant Een reservatie voor een individuele klant kan worden aangemaakt vanuit Klantenbeheer of vanuit het Hoofdmenu. Vanuit Klantenbeheer: 1. Zoek de bestaande klant op in het systeem. (Bestaande klant zoeken) 2. Selecteer de klant en druk op "Nieuwe reservatie": Het juiste klant ID wordt automatisch door het systeem ingegeven. 3. Kies via het drop-down-menu de datum waarop een pc dient gereserveerd te worden: Verander van maand met behulp van de pijltjes naast de maand. Indien een sluitingsdag wordt geselecteerd zal bij start- en einduur de melding "gesloten" staan.

24 4. Kies via het drop-down-menu het start- en einduur van de te reserveren sessie: Het systeem zal rekening houden met de instelling voor het type gebruiker zoals deze gedefinieerd staan in Administratieve instellingen Tijdsblokken. Hierdoor is ondermeer een minimum en maximum tijdsduur gedefinieerd. uitbreiding met bvb. SafeBrowser is mogelijk. 5. De gewenste modus kan dan gekozen worden, standaard is dit enkel Time-Tracs, maar een

25 6. Indien gewenst kan een filter worden ingesteld alvorens een vrije computer op te zoeken. Er kan gefilterd worden op het lokaal waarin een vrije computer gezocht moet worden of op het type computer (surf of office pc). 7. Druk op de knop "Toon reservatiemogelijkheden" om een reserveerbare computer te zien in de tabel: Andere reservatiemogelijkheid: De tabel geeft enkel het het aantal reserveerbare computers weer dat nodig is voor de reservatie van dit type klant. In het geval van een individuele klant is dit 1 computer. Druk op de knop "Volgende" of "Vorige" om in de tabel een andere reservatiemogelijkheid te zien voor de opgegeven Reservatie-gegevens.

26 Klanteigenschappen negeren: Het systeem houdt standaard rekening met de kenmerken van de klant zoals vermeld in de klantdetails. (Klantendetails opvragen) Indien het systeem geen rekening dient te houden met deze kenmerken, vink dan "Eigenschappen negeren" aan onder de knop "Toon reservatiemogelijkheden". Onvoldoende pc's: Indien er onvoldoende computers beschikbaar zijn zal de melding Er werden geen vrije computers gevonden gegeven worden. Verander dan de Reservatiegegevens (Datum, uur of lokaal) en druk op de knop "Toon reservatiemogelijkheiden". Herhaal dit tot een reservatiemogelijkheid in de tabel zichtbaar wordt. Druk op de print knop Druk op de informatie knop om de reservatiegegevens af te printen. om de klantgegevens te bekijken. 8. Druk op "Reserveren" om de pc in de tabel te reserveren voor de opgegeven Reservatiegegevens. Indien de klant geregistreerd staat als 'Betalend' zal het systeem controleren of het saldo van de klant toereikend is voor deze reservatie. Als het saldo ontoereikend is, zal dit gemeld worden aan de systeemgebruiker zodat kan gevraagd worden of de klant zijn/haar saldo reeds wil verhogen. Indien de klant het saldo niet verhoogd heeft zal bij het inloggen de boodschap worden gegeven dat het saldo van zijn/haar rekening ontoereikend is en dat de klant eerst naar de balie dient te gaan om dit te vereffenen Klantengroep Een reservatie voor een Klantgroep kan worden aangemaakt vanuit Klantenbeheer Klantengroepen of vanuit het Hoofdmenu. Vanuit klantengroepen: 1. Zoek de bestaande klantengroep op in het systeem. (Bestaande klantengroep zoeken) 2. Selecteer de klantengroep waarvoor gereserveerd dient te worden en druk op "Nieuwe reservatie": Het klant-id wordt automatisch door het systeem ingegeven: - institutionele groep: group-id - tijdelijke groep: klant-id van de groepsverantwoordelijke. 3. Kies via het drop-down-menu de datum waarop de pc's dienen gereserveerd te worden: Verander van maand met behulp van de pijltjes naast de datum. Indien een sluitingsdag wordt geselecteerd zal bij start- en einduur de melding "gesloten" staan. 4. Kies via het drop-down-menu het start- en einduur van de te reserveren sessie: 5. De gewenste modus kan dan gekozen worden, standaard is dit enkel Time-Tracs, maar een uitbreiding met bvb. SafeBrowser is mogelijk. 6. Stel via het drop-down-menu de filter in voor de zoekopdracht naar vrije computers: - institutionele groep: enkel het lokaal kan en moet ingesteld worden. - tijdelijke groep: er kan gefilterd worden op het lokaal waarin een vrije computer gezocht moet worden of op het type computer (bv. surf of office pc). Indien geen filter is gewenst, selecteer dan het lege veld in het drop-down-menu. 7. Indien institutionele groep: Enkel bij een institutionele groep dient ingesteld te worden hoeveel pc's er gereserveerd moeten worden in het lokaal (alle pc's of een specifiek aantal). Indien alle pc's: vink "Alle PC's in lokaal" aan.

27 Indien een specifiek aantal: vink "Aantal PC's" aan en vul het aantal te reserveren pc's in het lokaal in (steeds 2 cijfers). Bij een tijdelijke groep zijn de leden en dus ook het aantal te reserveren pc's gekend. 8. Druk op de knop "Toon reservatiemogelijkheden" om de reserveerbare computers in de tabel te zien. Andere reservatiemogelijkheid: De tabel geeft enkel het aantal reserveerbare computers weer dat nodig is voor de reservatie van de klantengroep. In het geval van een tijdelijke groep is dit het aantal leden. In het geval van een institutionele groep is dit het aantal ingevoerde pc's. Druk op de knop "Volgende" of "Vorige" om in de tabel een andere reservatiemogelijkheid te zien voor de opgegeven Reservatie-gegevens.

28 Klantengroepeigenschappen negeren: Het systeem houdt standaard rekening met de kenmerken van de klantgroep zoals vermeld in de klantengroepdetails (Klantengroepdetails zoeken). Indien het systeem geen rekening dient te houden met deze kenmerken, vink dan "Eigenschappen negeren" aan onder de knop "Toon reservatiemogelijkheden". Onvoldoende pc's: Indien er onvoldoende computers beschikbaar zijn zal de melding Er werden geen vrije computers gevonden gegeven worden. Verander dan de Reservatiegegevens (Datum, uur of lokaal) en druk op de knop "Toon reservatiemogelijkheiden". Herhaal dit tot een reservatiemogelijkheid in de tabel zichtbaar wordt. Druk op de print knop Druk op de informatie knop om de reservatiegegevens af te printen. om de klantgegevens te bekijken. 9. Druk op "Reserveren" om de pc's in de tabel te reserveren voor de opgegeven Reservatiegegevens. Indien de klantengroep geregistreerd staat als 'Betalend' zal het systeem controleren of het saldo van de klant toereikend is voor deze reservatie. Als het saldo ontoereikend is, zal dit gemeld worden aan de systeemgebruiker(s) zodat kan gevraagd worden of de klant zijn/haar saldo reeds wil verhogen. Indien de klant het saldo niet verhoogd heeft zal bij het inloggen de boodschap worden gegeven dat het saldo van zijn/haar rekening ontoereikend is en dat de klant eerst naar de balie dient te gaan om dit te vereffenen Hoofdmenu/Reservatiebeheer Een reservatie kan ook aangemaakt worden vanuit het Hoofdmenu of vanuit het Reservatiebeheer: 1. Druk op "Nieuwe reservatie". 2. Indien Klant-ID gekend en reservatie bedoeld voor individuele klant of institutionele groep: Vul klant-id van de institutionele groep of individuele klant in het tekstveld naast klant-id in.

29 Indien Klant-ID gekend en reservatie bedoeld voor tijdelijke groep: Het Klant-ID verwijst dan enkel naar de individuele klant die lid is van de groep. a. Vul het Klant-ID in en druk op de 'tab'-toets van het toetsenbord. Een selectiescherm zal verschijnen met een overzicht van alle groepen waarin het ID geregistreerd staat. b. Selecteer de groep in de bovenstaande tabel waarvoor gereserveerd dient te worden: In de onderste tabel zal een overzicht staan van alle leden van de geselecteerde groep. c. Druk op de knop "Kies groep/individu" om het ID van de geselecteerde individuele klant, tijdelijke groep of institutionele groep in te voeren in de reservatie-gegevens. Indien het een tijdelijke groep betreft, zal steeds het ID van de groepsverantwoordelijke genomen worden. Indien Klant-ID niet gekend: a. Druk op de knop "Zoek op naam". b. Vul de naam (of de beginletters) in waarop gezocht moet worden. c. Druk op de knop "Zoek". Het resultaat van de zoekopdracht verschijnt in de bovenste tabel. d. Selecteer de in te voeren individuele klant, tijdelijke groep of institutionele groep. Indien een groep geselecteerd wordt zullen in de onderste tabel de geregistreerde groepsleden verschijnen. Zo kan er gecontroleerd worden of het de juiste groep betreft.

30 e. Druk op de knop "Kies groep/individu" om het ID van de geselecteerde individuele klant, tijdelijke groep of institutionele groep in te voeren in de reservatie-gegevens. Indien het een tijdelijke groep betreft, zal steeds het ID van de groepsverantwoordelijke genomen worden. 3. Kies via het drop-down-menu de datum waarop een PC dient gereserveerd te worden. 4. Kies via het drop-down-menu het start- en einduur van de te reserveren sessie. 5. De gewenste modus kan dan gekozen worden, standaard is dit enkel Time-Tracs, maar een uitbreiding met bvb. SafeBrowser is mogelijk. 6. filter. - individuele klant of tijdelijke groep: Er kan gefilterd worden op het lokaal waarin een vrije computer gezocht moet worden of op het type computer (bv. surf of office PC). - institutionele groep: Een filter dient ingesteld te worden voor het lokaal waarin de te reserveren PC's staan. 7. Indien individuele klant of tijdelijke groep, ga naar punt 8. Indien institutionele groep: Enkel bij een institutionele groep dient ingesteld te worden hoeveel pc's er gereserveerd moeten worden in het lokaal (alle pc's of een specifiek aantal). Indien alle PC's: vink "Alle PC's in lokaal" aan. Indien een specifiek aantal: vink "Aantal PC's" aan en vul het aantal te reserveren PC's in het lokaal in (steeds 2 cijfers). 8. Druk op de knop "Toon reservatiemogelijkheden" om de reserveerbare computer(s) in de tabel te zien. Andere reservatiemogelijkheid: De tabel geeft enkel het aantal reserveerbare computers weer dat nodig is voor de reservatie: - een individuele klant: 1

31 - een tijdelijke groep: het aantal leden. - een institutionele groep: het aantal ingevoerde PC's of een geheel lokaal. Druk op de knop "Volgende" of "Vorige" om in de tabel een andere reservatiemogelijkheid te zien voor de opgegeven Reservatie-gegevens. Klantengroepeigenschappen negeren: Het systeem houdt standaard rekening met de kenmerken van de klant(groep) zoals vermeld in de klant(groep)details. (Klantendetails opvragen of Klantengroepdetails zoeken). Indien het systeem geen rekening dient te houden met deze kenmerken, vink dan "Eigenschappen negeren" aan onder de knop "Toon reservatiemogelijkheden". Onvoldoende pc's: Indien er onvoldoende computers beschikbaar zijn zal de melding Er werden geen vrije computers gevonden gegeven worden. Verander dan de Reservatiegegevens (Datum, uur of lokaal) en druk op de knop "Toon reservatiemogelijkheiden". Herhaal dit tot een reservatiemogelijkheid in de tabel zichtbaar wordt. Druk op de print knop Druk op de informatie knop om de reservatiegegevens af te printen. om de klantgegevens te bekijken. 9. Druk op "Reserveren" om de pc's in de tabel te reserveren voor de opgegeven Reservatiegegevens. Indien de klant geregistreerd staat als 'Betalend' zal het systeem controleren of het saldo van de klant toereikend is voor deze reservatie. Als het saldo ontoereikend is, zal dit gemeld worden aan de systeemgebruiker zodat kan gevraagd worden of de klant zijn/haar saldo reeds wil verhogen. Indien de klant het saldo niet verhoogd heeft zal bij het inloggen de boodschap worden gegeven dat het saldo van zijn/haar rekening ontoereikend is en dat de klant eerst naar de balie dient te gaan om dit te vereffenen. Datum en uur invullen bij reservatie via Reservatiebeheer. Naast de manier zoals hierboven beschreven vanuit Reservatiebeheer kunnen de datum en uur nog op een andere manier ingevuld worden: 1. Selecteer de juiste datum via het drop-down-menu onder "Datum" 2. Selecteer één of meerdere (achtereenvolgende) vrije rasters in het overzicht. Het reservatiescherm verschijnt met de geselecteerde tijd en datum reeds ingevuld.

32 1.3.4 Saldobeheer Saldobeheer via SIP2(indien mogelijk) Het saldo van een klant wordt beheerd in het gekoppelde systeem. Een aantal kosten worden automatisch verrekend: - printen: als de klant wil printen zal een pop-up scherm verschijnen met de melding van het aantal pagina's die afgeprint zullen worden. Het systeem zal automatisch controleren of het saldo toereikend is voor het aantal te printen pagina's: - U hebt onvoldoende krediet deze boodschap zal vermeld staan in het pop-up scherm. - Krediet onbekend, u kan proberen af te drukken de klant kan in het pop-up scherm op de knop "print" drukken en de kost van de prints wordt doorgestuurd naar het gekoppelde systeem. In het saldobeheer zal naast het bedrag de vermelding "Print" staan. - PC-gebruik: als de klant inlogt op een gereserveerde computer en de klant is betalend, dan zal het saldo verminderd worden met het overeenstemmende bedrag van de gereserveerde sessie. De klant betaalt dus bij aanvang van de sessie onafhankelijk van het feit dat hij de hele sessie zal benutten of niet. De kostprijzen van deze diensten staan ingesteld in Administratieve Instellingen Algemene instellingen en Tarieven Via Saldobeheer kan het krediet nog steeds verhoogd of verlaagd (indien Time Tracs krediet aanwezig) worden.enkel de laatste 30 verrichtingen worden weergegeven. Om alle transacties in verband met een klant te bekijken kan men de Time-Tracs Statistics tool raadplegen Saldobeheer via Time Tracs Het saldo van Individuele klanten en Institutionele groepen kan worden aangepast via Saldobeheer. Het saldo van Tijdelijke groepen wordt op het niveau van de Individuele klanten (groepsleden) beheerd. Een aantal kosten worden automatisch verrekend: - printen: als de klant wil printen zal een pop-up scherm verschijnen met de melding van het aantal pagina's die afgeprint zullen worden. Het systeem zal automatisch controleren of het saldo toereikend is voor het aantal te printen pagina's: - U hebt onvoldoende krediet: deze boodschap zal vermeld staan in het pop-up scherm. - U hebt voldoende krediet, u kan afdrukken.: de klant kan in het pop-up scherm op de knop "print" drukken en het saldo zal met het overeenstemmende bedrag verminderd worden. In het saldobeheer zal naast het bedrag de vermelding "Print" staan. - PC-gebruik: als de klant inlogt op een gereserveerde computer en de klant is betalend, dan zal het saldo verminderd worden met het overeenstemmende bedrag van de gereserveerde sessie. De klant betaalt dus bij aanvang van de sessie onafhankelijk van het feit dat hij de hele sessie zal benutten of niet. De kostprijzen van deze diensten staan ingesteld in Administratieve Instellingen Algemene instellingen en Tarieven Via Saldobeheer kan het krediet verhoogd of verlaagd worden. Enkel de laatste 30 verrichtingen worden weergegeven. Om alle transacties in verband met een klant te bekijken kan men de Time- Tracs Statistics tool raadplegen.

33 Saldo verhogen of verlagen 1. Zoek de klant/groep op. (Bestaande klant zoeken of Bestaande klantengroep zoeken) 2. Selecteer de klant/groep waarvan je het saldo wil aanpassen. 3. Druk op "Saldobeheer". Alvorens op "Saldobeheer" te drukken, kunnen de klant(groep)details opgevraagd worden. Vanuit het detailscherm zijn dezelfde knoppen beschikbaar. De tabel geeft een overzicht van de reeds uitgevoerde transacties met vermelding van datum, bedrag en type transactie. Het huidige saldo staat vermeld onder de tabel. 4. Druk op "Saldo toevoegen" om het saldo te vermeerderen. Druk op "Saldo verminderen" om het saldo te verminderen. 5. Vul het bedrag in waarmee het saldo dient verminderd/vermeerderd te worden. 6. Druk op de knop op "Wijzigingen opslaan" om de wijzigingen op te slaan. Druk op de knop of om te annuleren.

34 1.3.5 Vervang ID Elk Klant-ID is uniek. Indien een klant een badge verliest, dient om veiligheidsredenen best het ID vervangen te worden. Al de gegegevens gelinkt aan het oude ID worden dan overgezet naar het nieuwe ID. Het oude ID zal dan niet meer actief zijn in het systeem en kan daardoor niet misbruikt worden. 1. Zoek de klant of institutionele klantengroep op (Bestaande klant zoeken of Bestaande klantengroep zoeken) 2. Druk op de knop "Vervang ID". Deze bevindt zich ook in het detailscherm van de klant of klantengroep. Het nieuwe ID wordt automatisch gegenereerd door het systeem en ingevuld. 3. Druk op de knop op "Wijzigingen opslaan" om de wijzigingen op te slaan. Druk op de knop of om te annuleren Statusoverzicht Elke individuele klant of institutionele klantengroep kan door een beheerder van het systeem toegelaten of gewijgerd worden. Het statusoverzicht scherm geeft een globaal overzicht van de huidige status en door wie deze acties zijn uitgevoerd. 1. Selecteer de desbetreffende klant of klantengroep 2. Druk op "Statusoverzicht". 1.4 Reservatiebeheer Om naar het Reservatiebeheer te gaan: druk F6 of druk op "Reservatiebeheer" in de programmabalk:

35 1.4.1 Overzicht Reservatiebeheer Het overzicht laat alle reservaties zien voor alle pc s binnen de gekozen locatie van een bepaalde dag. Gebruik de schuifbalk onderaan om de tabel te verschuiven. Datum: Kies via het drop-down-menu een andere dag om het overzicht van die dag te zien. Verander van maand met behulp van de pijltjes naast de maand. Indien een sluitingsdag wordt geselecteerd zal in het overzicht de melding "Geen openingsuren" komen te staan. Filter: Je kan een filter instellen om een overzicht te geven van alle pc's of van een selectie: alle pc's in overzicht: vink "Alle PC's" aan. overzicht van een selectie: kies via het drop-down-menu de selectie waarop gezocht dient te worden. Enkel de pc's waarop de selectie van toepassing is, zullen worden weergegeven.

36 In- en uitzoomen op de tabel: Om een gedetailleerder overzicht te krijgen van een gedeelte van de tabel: Druk op om in te zoomen op de tabel. Druk op om uit te zoomen Reservatie zoeken 1. Druk in Reservatiebeheer op "Reservatie zoeken" 2. Stel de vereiste parameters voor de zoek opdracht in: a. Kies via het drop-down-menu of je wil zoeken op naam of op Klant-ID. b. Vul de naam of Klant-ID in het tekstveld in. Indien enkel de eerste letters/cijfers ingegeven worden zal het systeem zoeken naar alle combinatie die hiermee beginnen. c. Selecteer via het drop-down-menu de periode waarin gezocht dient te worden: van: eerste dag van de periode waarin gezocht dient te worden. tot: laatste dag van de periode waarin gezocht dient te worden. Verander van maand met behulp van de pijltjes naast de maand. De periode waarop gezocht dient te worden kan zich ook in het verleden bevinden. 3. Selecteer de selectie "Toon enkel reservaties van deze locatie" uit wanneer je op reservaties wilt zoeken over alle locaties. 4. Druk op de knop "Zoek" om de zoekopdracht te starten met de ingegeven zoekparameters. De tabel geeft een overzicht van de reservaties voor de opgegeven zoekparameters. Een reservatie kan volgende statussen hebben: Gereserveerd: Er is gereserveerd. Wachten op inloggen: De PC staat klaar voor een reservatie, en de klant kan inloggen. Ingelogd: De klant is ingelogd. Wachten op uitloggen: De reservatietijd is afgelopen, en de PC wordt uitgelogd. Beëindigd: De reservatie is afgelopen. Dit is een eindstatus. Geannuleerd: De reservatie werd geannuleerd. Dit is een eindstatus. Afwezig: De klant is niet komen opdagen voor zijn reservatie. Dit is een eindstatus. Wachten op afbreken: De lopende reservatie wordt afgebroken bij bvb. misbruik door de klant. Afgebroken: De lopende reservatie is afgebroken Reservatie annuleren 1. Zoek de te verwijderen reservatie (Reservatie zoeken). 2. Selecteer deze reservatie in de tabel. 3. Druk op "Reservatie annuleren". 4. Druk op de knop "Yes"/"Ja" om de reservatie te verwijderen. Druk op de knop "No"/"Nee" om te annuleren.

37 1.4.4 Super-User reservatie Binnen het Time Tracs systeem bestaat de Superuser, deze gebruiker heeft geen limieten en kan vrij gebruikt worden op meerde pc s tegelijk, buiten de openingsuren,... Vanuit het Reservatiebeheer kan men een reservatie doen voor de Super-user. 1. Druk op "Super-user reservatie". 2. Aangezien er geen beperking staat op de tijd van de reservatie voor een Super-user kan u vrij kiezen van wanneer tot wanneer deze zal lopen. Er is tevens geen restrictie op de openingsuren. Wanneer een reservatie voor een Super-user buiten de openingsuren valt zal deze reservatie niet getoond worden in het reservatie overzicht. 3. De Client PC zal geen Klant-ID vragen maar onmiddellijk inloggen tijdens het verloop van de reservatie Super-User wissen Via dit menu-item kunnen gemaakte superuser-reservaties op een snelle manier verwijderd worden over meerdere computers en meerdere dagen. 1. Klik op Super-user wissen 2. Kies via de drop-down menu de start- en einddatum waarop u de superuser-reservaties wilt wissen 3. Kies de nodige pc s waar u de superuser-reservaties op wilt wissen 4. Klik op wissen

38 1.5 PC-beheer Hier wordt het beheer van de client PC's verzorgd. Dit zijn de PC's die geconnecteerd zijn op het netwerk, en waar de Client-Software op geïnstalleerd is. Om naar het "PC-beheer" te gaan: druk F7 of druk op "PC-beheer" in de programmabalk: PC 's Het PC-beheer heeft tot doel dat kan aangegeven worden welke pc's tot het systeem behoren. PC's moeten dus uitdrukkelijk kenbaar gemaakt worden, alvorens deze zichtbaar worden PC's Toevoegen - Ga naar 'PC-beheer' door middel van de functie-toets 'F7'. - Selecteer 'PC toevoegen'. - Bij 'PC Informatie' vul volgende velden in : - PC-Naam De pc naam is een vrij te kiezen naam. - PC-ID Dit is het unieke Time Tracs ID, dit wordt ingegeven op de client. Je kan dit terugvinden in de TTClientINI.exe op de clients. - PC-Modus Een PC kan op "Non-actief" gezet worden wanneer hij buiten gebruik is. Indien een PC op non-actief staat, zullen er geen reservaties geboekt kunnen worden voor deze PC en zal de PC niet zichtbaar zijn in het Reservatie-overzichtscherm.

39 - Omschrijving Hier kan extra informatie voor de betreffende PC toegevoegd worden - Selecteer het PC-Type (bv. of het een 'Surf PC' of een 'Office PC' is) - Selecteer in welk lokaal deze zich bevindt (bv. lokaal 1-4) - Selecteer of deze client aan bepaald 'eigenschappen' voldoet - Selecteer 'PC-gegevens opslaan' PC-gegevens wijzigen - Ga naar 'PC-beheer' door middel van de functie-toets 'F7' - Selecteer de te wijzigen PC - Selecteer 'PC-gegevens wijzigen' - Breng de wijzigingen voor 'PC Informatie' aan - Selecteer PC-gegevens opslaan' of 'Annuleer wijzigingen' PC verwijderen - Ga naar 'PC-beheer' door middel van de functie-toets 'F7' - Selecteer de te verwijderen PC - Selecteer 'PC verwijderen' Let op : PC's waaraan reeds reservaties gekoppeld zijn of gekoppeld geweest zijn, kunnen niet verwijderd worden. Dit is noodzakelijk om historieken/statistieken te kunnen opvragen Lokaalbeheer - Ga naar 'PC-beheer' door middel van de functie-toets 'F7' - Selecteer 'Lokaalbeheer' - Hier kun je nu een lokaal toevoegen/wijzigen/verwijderen onder de huidige locatie Escape Code - Ga naar 'PC-beheer' door middel van de functie-toets 'F7' - Selecteer Escape Code - Selecteer de huidige datum - Deze code kan je gebruiken om de computers vrij te geven De vrijgeefcode van de computers veranderd elke dag. Een oude code kan men dus niet gebruiken.

40 1.6 Systeembeheer Dit onderdeel verzorgt het beheer van de gebruikers van de Administratie software. Om naar het "Systeembeheer" te gaan: druk F8 of druk op "Systeembeheer" in de programmabalk: Systeemgroepen Door middel van 'Systeemgroepen' kan men gebruikers van de Administratie software indelen in groepen waaraan rechten toegekend kunnen worden Een nieuwe 'Systeemgroep' aanmaken : - Ga naar 'Systeembeheer' door middel van de functie-toets 'F8'. - Selecteer 'Systeemgroepen'.

41 - Selecteer 'Nieuwe groep'. Vul volgende velden in : - Naam - Vink de rechten aan voor deze groep - Beschrijving (optioneel) Kies 'Gegevens opslaan' Een 'Systeemgroep' wijzigen : - Ga naar 'Systeembeheer' door middel van de functie-toets 'F8' - Selecteer 'Systeemgroepen'. - Selecteer een reeds aangemaakte systeemgroep en druk op 'Gegevens wijzigen'. - Naam, Rechten en Beschrijving kunnen nu aangepast worden. - Kies 'Gegevens opslaan' of kies 'Terug' om de wijzigingen niet op te slaan.

42 Een 'Systeemgroep' verwijderen : - Ga naar 'Systeembeheer door middel van de functie-toets 'F8'. - Selecteer 'Systeemgroepen'. - Selecteer een reeds aangemaakte systeemgroep en druk op 'Gegevens verwijderen'. Opmerking : de Systeemgroep 'Administrator' kan niet verwijderd worden Nieuwe gebruikers Voor nieuwe gebruikers aan te maken die gaan werken met de Administratie software, volg onderstaande stappen : - Ga naar 'Systeembeheer' door middel van de funtie-toets 'F8'. - Druk op 'Nieuwe gebruiker'.

43 - Geef volgende velden in : - Naam - Voornaam - Login-ID - Paswoord - Paswoord confirmatie - Systeemgroep (zie help : Aanmaken Systeemgroepen) - Toegang (optioneel) - Beschrijving (optioneel) - Kies 'Gegevens opslaan' 1.7 Administratieve instellingen 1. Druk in de menubalk op "Administratieve instellingen". 2. Selecteer het gewenste onderwerp Algemene instellingen en tarieven 1. Druk in de menubalk op "Administratieve instellingen". 2. Selecteer "Algemene instellingen en Tarieven" Algemene instellingen en tarieven overzicht In het veld Info zal in het geval van dienst 'Printen' de printernaam vermeld staan.

44 Algemene Instellingen: Reservatie vrijgeven: Indien een klant zich niet op tijd aanmeldt zal de reservatie geannuleerd worden na de ingestelde tijd. Als deze tijd ingesteld staan op 0 wil dat zeggen dat de reservatie niet vroegtijdig zal vrijgegeven worden. Hierdoor komt de gereserveerde pc opnieuw vrij in het systeem. De tijdsduur waarna een reservatie wordt vrijgegeven kan worden gewijzigd. Eindbericht: Voor het einde van de sessie meldt het systeem aan de gebruiker dat de sessie zal worden beëindigd. Een bericht zal verschijnen op het beeldscherm van de in gebruik zijnde pc: Het moment waarop dit bericht wordt gestuurd kan worden gewijzigd. Eén minuut voor het einde van de reservatie zal er steeds een boodschap/waarschuwing verschijnen op het scherm. Tarieven: Hier staan de tarieven vermeld die per dienst aan de klant worden aangerekend. Klik in de tabel op een dienst om het aangerekende bedrag per eenheid in Euro te zien: Wijzigen van Algemene instellingen en Tarieven Algemene instellingen wijzigen: 1. Druk op "Gegevens Wijzigen". 2. Wijzig het aantal minuten. Let op: steeds 2 cijfers ingeven. 6 minuten is '06'. 3. Druk op de knop "Gegevens Opslaan". Tarieven wijzigen: 1. Selecteer in de tabel de te wijzigen dienst. 2. Druk op "Gegevens Wijzigen". 3. Wijzig de prijs van de dienst in het veld naast de munteenheid. 4. Druk op "Gegevens Opslaan".

45 1.7.2 Tijdsblokken 1. Druk in de menubalk op "Administratieve instellingen". 2. Selecteer "Tijdsblokken" Tijdsblokken overzicht Type Gebruiker: De instellingen van de tijdsblokken verschillen naargelang het type gebruiker. Klik op het drop-down menu om het juiste type te selecteren. De ingestelde tijdsblokken voor het geselecteerde type gebruiker verschijnen onder het dropdownmenu. Tijdsblokken: - Min. duur per reservatie: De minimale duur van een te reserveren sessie. - Max. duur per reservatie: De maximale duur van een te reserveren sessie. - Max. uren per dag/week/maand: Het maximum aantal sessie-uren door een klant te benutten per dag/week/maand. - Max. vooruitblik reservatie: Het maximum aantal weken waarmee kan worden vooruitgekeken in het systeem om een reservatie te boeken. Het is dus niet mogelijk een computer te reserveren voor een datum die verder in de toekomst ligt dan het vermeld aantal weken.

46 Tijdsblokken wijzigen 1. Selecteer het type gebruiker waarvan u de tijdsinstellingen wilt wijzigen. 2. Druk op "Gegevens wijzigen". 3. Breng de wijzigingen aan. 4. Druk op "Gegevens opslaan" Openingsuren 1. Druk in de menubalk op "Administratieve instellingen". 2. Selecteer "Openingsuren". Zowel de normale openingsuren als de speciale dagen dienen ingesteld te worden.

47 Normale openingsuren Dit zijn de openingsuren die standaard van toepassing zijn voor het gebruiken van de computers. Deze dienen ingesteld te worden voor alle dagen van de week. Uitzonderingen hierop dienen ingesteld te worden bij Speciale Dagen Normale openingsuren wijzigen 1. Selecteer de dag waarvan u de openinguren wil wijzigen. 2. Druk op "Normale Openingsuren Wijzigen". 3. Pas de gegevens aan onder de geselecteerde werkdag. Indien gesloten: vink 'Gesloten' aan. Indien doorlopend open: enkel het eerste tijdsblok invullen, het tweede tijdsblok is 'Van 00:00 Tot 00:00'. Indien geopend, maar met pauze: beide tijdsblokken invullen. 4. Druk op "Normale Openingsuren Opslaan".

48 Speciale dagen Hier bevinden zich de uitzonderingen op de normale openingsuren. Dit kunnen feestdagen zijn, maar ook gewijzigde openingsuren door bijvoorbeeld een opendeurdag of netwerkonderhoud. De reden voor de gewijzigde openingsuren kan telkens worden ingevuld Speciale dagen toevoegen 1.Druk op "Speciale dagen toevoegen". 2. Selecteer in het drop-down-menu naast 'Van' de eerste dag waarop de speciale regeling zal ingaan. Gebruik de pijltjes naast de maand om van maand te veranderen. 3. Selecteer de laatste dag waarop de speciale regeling geldt in het drop-down menu naast 'Tot'. Indien de speciale regeling slechts geldt voor 1 dag, dient hier dezelfde dag te staan als de startdag van de speciale regeling. 4. Geef aan of het om een zich jaarlijks herhalende speciale dag gaat of niet. 5. Duidt aan of het een sluitingsdag betreft of een dag met een speciale uurregeling. Indien sluitingsdag: vink 'Gesloten' aan. Indien dag met speciale uurregeling: vul speciale openingsuren in.

Online registratietool. Handleiding voor beheerders van groepen

Online registratietool. Handleiding voor beheerders van groepen Online registratietool 2 Handleiding voor beheerders van groepen Inhoudstafel 3 FAQ: veelgestelde vragen p 4 Een nieuwe groep aanmaken en beheren p 10 Personen toevoegen aan uw groep p 21 Een subgroep

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Gebruik Self-service applicatie

Gebruik Self-service applicatie Gebruik Self-service applicatie Algemene informatie Met de applicatie Self-service heeft u de mogelijkheid om zelf diverse beheertaken uit te voeren voor uw relatie. Aan de hand van o.a. de hoeveelheid

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Stappenplan I-rent. Inloggen

Stappenplan I-rent. Inloggen Stappenplan I-rent Vanaf januari 2017 kan je reserveren voor het buurthuis, Rockhok of jeugdcentrum via het online platform I-rent. In deze handleiding kan je terugvinden hoe je kan inloggen, een reservatie

Nadere informatie

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen

Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen Digitaal Aanvraag Formulier Tijdelijke Verkeersmaatregelen 1 Hoofdmenu... 2 2 Nieuwe Aanvraag... 2 1 Kaart... 3 2 Locatie... 4 3 Aanvrager... 5 4 Opdrachtgever... 5 5 Tijdsbepaling... 5 6 Maatregelen...

Nadere informatie

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk DKO Beheerders 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 DKO Beheerders 2 1.1 Taken na update WISA-programma...................... 2 1.1.1 Aanmelden als administrator...................... 2 1.1.2 Nieuwe

Nadere informatie

Milieuvergunningen in FMIS

Milieuvergunningen in FMIS Milieuvergunningen in FMIS 1. Algemeen Elk schooldomein dient verplicht over één of meerdere milieuvergunningen te beschikken. Deze vergunningen zijn gekoppeld aan een domein zelf of aan bepaalde installaties;

Nadere informatie

Support website WATCH

Support website WATCH Support website WATCH Op support.watch-projectbeheer.nl is de support website van WATCH te vinden. Elke klant kan hier inloggen met zijn klantcode en wachtwoord. Figuur 1 WATCH support inlogscherm Na inloggen

Nadere informatie

De stappenclash tussen bedrijven! Handleiding voor bedrijven

De stappenclash tussen bedrijven! Handleiding voor bedrijven De 10.000- stappenclash tussen bedrijven! Handleiding voor bedrijven 2 Inhoudstafel - Beheerder worden van de groep van uw bedrijf - Subgroepen aanmaken binnen uw bedrijfsgroep - Subgroepen beheren - Personen

Nadere informatie

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen U vindt in deze handleiding: 1. Inleiding... 2 2. Abonnementsvormen... 2 3. Zoeken... 2 3.1 Aankondigingen overzicht... 3 3.2 Zoekfilter... 4 3.3 Hoofdinhoud... 5

Nadere informatie

Handleiding Informat. v1.0

Handleiding Informat. v1.0 Handleiding Informat v1.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Afspraken... 3 2. Aanmelden... 3 3. Afwezigheden invullen... 5 3.1 Afwezigheden code Z, B, R, D... 5 3.1.1 Inbrengen... 5 3.1.2 Wijzigen...

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

Create Your Locksystem

Create Your Locksystem Create Your Locksystem Gebruikershandleiding Wendy Caers CVO Antwerpen Inhoudstafel Inhoudstafel 2 Het programma starten 3 Profielen Profiel aanmaken Profiel wijzigen Profiel verwijderen Sluitplannen Sluitplan

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Handleiding. Webtoepassingen. Juli/2014. Vzw Stijn Breugelweg Overpelt

Handleiding. Webtoepassingen. Juli/2014. Vzw Stijn Breugelweg Overpelt Handleiding Webtoepassingen Juli/2014 Vzw Stijn Breugelweg 200 3900 Overpelt Inhoudsopgave 1. AANMELDEN... 1 1.1. Authenticatiekeuze... 1 1.2. Aanmelden met identiteitskaart... 1 1.2.1. Kaartlezer installeren...

Nadere informatie

Handleiding Official Portal

Handleiding Official Portal SPORTLINK, MEER TIJD VOOR SPORT Handleiding Official Portal KNBSB DE HANDLEIDING In deze handleiding wordt u stap voor stap door de applicatie geleid. Aan de hand van afbeeldingen wordt elke handeling

Nadere informatie

Inloggen in het reservatieprogramma

Inloggen in het reservatieprogramma Inloggen in het reservatieprogramma. Ga naar http://reservaties.malle.be 2 2. Om gebruik te kunnen maken van het reservatieprogramma dien je eerst in te loggen met je persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord.

Nadere informatie

Antigone zaalverhuur Aanpassingen versie 12.04

Antigone zaalverhuur Aanpassingen versie 12.04 Inhoud Inhoud... 1 Zaalverhuur : Dupliceren van een reservatie... 2 Zaalverhuur : Dagoverzicht met horizontale lay-out... 3 Zaalverhuur : Weekoverzicht met horizontale lay-out... 5 Zaalverhuur : Historiek

Nadere informatie

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane Link (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Link?... 4 Inloggen in Taxis Pitane Link... 5 Wachtwoord vergeten... 6 Startscherm of hoofdmenu... 7 Helpvensters

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club voor Waterpoloverenigingen

Handleiding Sportlink Club voor Waterpoloverenigingen voor Waterpoloverenigingen Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Sportlink Club downloaden en installeren.........................................................................

Nadere informatie

Handleiding Haagcom Mobiel Reach

Handleiding Haagcom Mobiel Reach Handleiding Haagcom Mobiel Reach Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Algemeen... 3 3. Reach instellen... 4 Eerste keer opstarten... 4 Stap 1: Contacten creëren... 5 Stap 2: Agenda configureren... 6 Stap 3: Bereikbaarheid

Nadere informatie

Trainingsmateriaal Osiris 6. Admission Office International Office

Trainingsmateriaal Osiris 6. Admission Office International Office Trainingsmateriaal Osiris 6. Admission Office International Office Utwente, 6-2-2014 i Inhoudsopgave Inhoudsopgave ii 1. Algemene handeling Osiris 6 1 1.1 Menu structuur. 1 1.2 Favorieten indelen 2 1.3

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Handleiding GEBRUIK LEDENBEHEER BADMINTON VLAANDEREN. Gert Piqueur gert@badmintonvlaanderen.be 03/287.83.83

Handleiding GEBRUIK LEDENBEHEER BADMINTON VLAANDEREN. Gert Piqueur gert@badmintonvlaanderen.be 03/287.83.83 Gert Piqueur gert@badmintonvlaanderen.be 03/287.83.83 Handleiding GEBRUIK LEDENBEHEER BADMINTON VLAANDEREN Inloggen Elke secretaris heeft de login gegevens ontvangen om zich aan te melden bij het ledenbeheer.

Nadere informatie

TimeManager Handleiding

TimeManager Handleiding TimeManager Handleiding DOT SYS 1997-2012 I TimeManual Inhoudstafel Deel I Gebruikershandleiding TimePlan 1 1 Configuratie... TimePlan 1 2 Verlofaanvraag... invoeren 4 Verlofaanvraag... ASP-Klant 5 Verlofaanvraag...

Nadere informatie

Klachtenbeheer (Intranet)

Klachtenbeheer (Intranet) Klachtenbeheer (Intranet) Versie:1 1/17 1 INLEIDING...3 2 NAVIGATIE VAN DE APPLICATIE...3 3 FRONT-END (OP DE WEBSITE)...4 3.1 Het online melden van klachten... 4 3.2 Mijn meldingen... 5 4 BACK-END...6

Nadere informatie

Handleiding DigiRecord.nl

Handleiding DigiRecord.nl Introductie... 1 Eerste keer inloggen... 1 Dossiersjablonen... 2 Map verwijderen... 3 Map aanmaken... 4 Dossierbeheer... 5 Dossier eigenaar... 7 Gebruikers... 7 Gebruiker... 8 Dossierbeheerder... 8 Beheerder...

Nadere informatie

Met ESS kun je via het web:

Met ESS kun je via het web: Met ESS kun je via het web: o een wens ingeven (bv. verlofaanvraag) o nagaan of de wens door de planner is goed- of afgekeurd o de planning opvragen en het uurrooster zien van de volledige cel (=afdeling)

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

Greet Jansen 03/ Handleiding GEBRUIK LEDENBEHEER BADMINTON VLAANDEREN

Greet Jansen 03/ Handleiding GEBRUIK LEDENBEHEER BADMINTON VLAANDEREN Greet Jansen greet@badmintonvlaanderen.be 03/287.83.80 Handleiding GEBRUIK LEDENBEHEER BADMINTON VLAANDEREN Inhoudsopgave Inloggen in het ledenbeheer... 3 Clubgegevens raadplegen en wijzigen... 3 De gegevens

Nadere informatie

Central Station Urenregistratie

Central Station Urenregistratie Central Station Urenregistratie Inhoud 1 Inleiding...3 2 Uren boeken in 4 stappen...4 2.1 Stap 1: Urenregistratie starten... 4 2.1.1 Inloggen... 4 2.1.2 Aanmaken nieuw urenformulier (eenmaal per week)...

Nadere informatie

Securitas Alarm App Klantmanual

Securitas Alarm App Klantmanual Securitas Alarm App Klantmanual Auteur : Securitas Versie : 1.0 Datum : 03-07-2015 Inhoud Inleiding...2 1. Registratie...3 2. Functionaliteit...6 2.1 Status...7 2.2 Alarm...8 2.3 Schakeltijd... 10 2.4

Nadere informatie

Info Tracs Backend. Info Tracs v Handleiding v1.1

Info Tracs Backend. Info Tracs v Handleiding v1.1 Info Tracs Backend Info Tracs v.. - Handleiding v. Inhoud Info Tracs backend... Login... Backend... Overzicht... Albums... 5 Het Albums overzicht scherm... 5 Het Album toevoegen scherm... 6 Het Wijzig

Nadere informatie

BEST/Rentm in de Cloud

BEST/Rentm in de Cloud BEST/Rentm in de Cloud Productvoorstelling www.cloudsyndic.com A. Dorp 37, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver T. +32 15 75 30 58 F. +32 15 75 21 42 E. info@cloudsyndic.com 1 BEST/Rentm in de Cloud - Flow 2 Algemeen

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Handleiding. Verlinde Net@Price Website

Handleiding. Verlinde Net@Price Website Handleiding Verlinde Net@Price Website Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1. Maak een nieuwe configuratie 4 Hoofdstuk 2. Bekijk een bestaande configuratie 13 Hoofdstuk 3. Levertijden 13 1 Inleiding De

Nadere informatie

Bedrijven SEPA machtiging

Bedrijven SEPA machtiging Bedrijven SEPA machtiging Via Rabo Financial Logistics Portal (RFLP) kunt u gebruik maken van de toepassing Bedrijven SEPA machtiging om een machtiging te registreren voor Bedrijven Euroincasso s. Zonder

Nadere informatie

Handleiding Club.Opleidingen

Handleiding Club.Opleidingen Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Club.Opleidingen............................................................................................

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

voor de clubs

voor de clubs www.vyflink.be voor de clubs Jo Vandendriessche www.jvd-solutions.be 02-01-2008 V2 (wijzigingen ten op zichtte van V1 zijn aangebracht in het rood) Inhoud: 1. De inlog pagina...2 2. De ledenlijst...3 2.1.

Nadere informatie

HANDLEIDING store2actions. Online-beheer van uw voorraad

HANDLEIDING store2actions. Online-beheer van uw voorraad HANDLEIDING 2actions Online-beheer van uw voorraad U heeft 2 manieren om in te loggen op onze website : via de klantenruimte op www.services2actions.com of rechtstreeks via de link www.2actions.com De

Nadere informatie

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties:

Nadat u bent ingelogd kunt u in het hoofdmenu kiezen voor 4 opties: HOME Op deze pagina kunt u inloggen op het KledingManagementSysteem (KMS) van Buurman. Bent u uw wachtwoord vergeten? U kunt het via de link klik hier opvragen, het wordt u per e-mail toegezonden. Heeft

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014 Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014 Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

De controlekaart volledige werkloosheid

De controlekaart volledige werkloosheid De controlekaart volledige werkloosheid Mobiele Versie Gebruikershandleiding Inhoudstafel Toegang 4 Algemene beschrijving 6 Bovenaan 7 Het logo van de uitbetalingsinstelling 7 De PDF downloaden 7 Instellingen

Nadere informatie

Handleiding e-catalogus IMES

Handleiding e-catalogus IMES Handleiding e-catalogus IMES 1. Registratie en aanmelden Druk op de startpagina op de link rechtsboven Account aanmaken. Vervolgens kan u uw Imes klantnummer of uw BTW nummer ingeven. Het systeem gaat

Nadere informatie

Aanvullende handleiding Versie 1.03

Aanvullende handleiding Versie 1.03 Webtoepassing voor letsgroepen Aanvullende handleiding Versie 1.03 maart 2017 LETS Brugge (beheerder.letsbrugge@gmail.com) eland handleiding V1.03.doc 1 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel...2 2. Login, paswoord

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Handleiding Reach. Auteur: René Prinz Datum: Versie: 4.1 Aantal bladen: 21

Handleiding Reach. Auteur: René Prinz Datum: Versie: 4.1 Aantal bladen: 21 Handleiding Reach Auteur: René Prinz Datum: 09-01-2014 Versie: 4.1 Aantal bladen: 21 Inhoud Handleiding Reach... 1 Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 4 2.1 Reach vinden als wholesaler... 4 2.2

Nadere informatie

Handleiding voor beheerders

Handleiding voor beheerders Handleiding voor beheerders Inleiding Handleiding voor beheerders Met deze handleiding kunt u als beheerder inzicht krijgen in wat er allemaal mogelijk is binnen soket. Enkele voorbeelden als vestigingen

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten

Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten 2014 Handleiding Dienstrooster Gebruik en configuratie van diensten Gerben Teeler Staff Support B.V. 14-7-2014 Deze handleiding geeft een complete beschrijving van alle onderdelen inzake het roosteren

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Startersgids De werknemer zal een e-mail ontvangen met de mededeling dat een nieuwe gebruiker aangemaakt is. Klik op de link "Nieuwe gebruiker"

Startersgids De werknemer zal een e-mail ontvangen met de mededeling dat een nieuwe gebruiker aangemaakt is. Klik op de link Nieuwe gebruiker Startersgids De werknemer zal een e-mail ontvangen met de mededeling dat een nieuwe gebruiker aangemaakt is. Klik op de link "Nieuwe gebruiker" Dit zal de gebruiker leiden tot onderstaand scherm: Vul de

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Econosto Webshop 2011 Documentatie

Econosto Webshop 2011 Documentatie Econosto Webshop 2011 Documentatie Econosto Webshop 1.Loginproces 1.1 Verstrekking Inlogcodes 1.1 Nieuwe gebruikers en bevoegdheden 1.2 Gebruikersinstellingen (bevoegdheden) 1.3 Inloggen 2. Bestelproces

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Rapporten. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Rapporten. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Rapporten www.deutschebank.nl Internet Bankieren Rapporten 2 Rapporten U beheert uw Rapporten via het menu links op het scherm. Onder Rapporten

Nadere informatie

Handleiding E-Bike Connect VIP Premium.

Handleiding E-Bike Connect VIP Premium. Handleiding E-Bike Connect VIP Premium. Inhoud Handleiding E-Bike Connect VIP Premium.... 1 Inleiding.... 2 Verbindingsscherm.... 3 Inloggen.... 3 Ik heb nog geen account.... 3 Wachtwoord vergeten....

Nadere informatie

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming

HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER. Onderwijs en Vorming HANDLEIDING GEBRUIKERSBEHEER Onderwijs en Vorming Gebruikersbeheer in Web IDM 1. Aanmelden in het gebruikersbeheerplatform Na het voltooien van het aanmeldproces (zie Aanmelden bij Mijn Onderwijs), kom

Nadere informatie

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER

HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER HANDLEIDING VEILIG THUIS CLUSTERBEHEER INLEIDING Voor de Veilig Thuis organisaties is in opdracht van de VNG blended learning trainingsmateriaal ontwikkeld door VanMontfoort en Augeo over de thema s Kindermishandeling

Nadere informatie

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving)

Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Handleiding bij de DWO (digitale wiskunde oefenomgeving) Versie oktober 2005 Peter Boon Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdpagina... 4 Inloggen als gast... 6 Inloggen als gebruiker/leerling... 9 Mijn profiel...

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

RACS PR master. Gebruikershandleiding (30/10/2011 V1.0 voor RACS V4.4.8.696) GH_RACS PR Master_NL.doc Onder voorbehoud van technische wijzigingen 1

RACS PR master. Gebruikershandleiding (30/10/2011 V1.0 voor RACS V4.4.8.696) GH_RACS PR Master_NL.doc Onder voorbehoud van technische wijzigingen 1 RACS PR master Gebruikershandleiding (30/10/2011 V1.0 voor RACS V4.4.8.696) GH_RACS PR Master_NL.doc Onder voorbehoud van technische wijzigingen 1 1. Inhoudstabel. 1. Inhoudstabel... 2 2. Inleiding....

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Documentatiebundel Sfta Versturen en ontvangen van grote mails door gebruik te maken van "sfta.vmm.be"

Documentatiebundel Sfta Versturen en ontvangen van grote mails door gebruik te maken van sfta.vmm.be Documentatiebundel Sfta Versturen en ontvangen van grote mails door gebruik te maken van "sfta.vmm.be" Inhoud 1. Inleiding 3 2. Hoe als extern persoon een mail met gro(o)t(e) bestand(en) versturen naar

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Handleiding voor organisaties

Handleiding voor organisaties Handleiding voor organisaties Inleiding Handleiding voor organisaties Met deze handleiding kunt u als organisatie inzicht krijgen in wat er allemaal mogelijk is binnen soket. Enkele voorbeelden als vestigingen

Nadere informatie

Handleiding beheeromgeving Le Credit Sportif

Handleiding beheeromgeving Le Credit Sportif Handleiding beheeromgeving Le Credit Sportif v 0..2.5 Inhoudsopgave:. Inloggen...3 2. Persoonlijk...4 2.. Persoonlijk - Gebruikersgegevens...4 2.2. Persoonlijk - Rekeningen...5 2.2.. Persoonlijk - Rekeningen

Nadere informatie

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen

Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Handleiding Admin account Groepen aanmaken/wijzigen - Leerlingen verwijderen Categorieën aanmaken - Nieuw schooljaar opstarten Producten - Instellingen Admin- & leerkrachtaccount Leerlingen toevoegen/wijzigen

Nadere informatie

Instructie RFM modules

Instructie RFM modules Instructie RFM module Introductie RFM staat voor Registratie Flow Module. De RFM module vormt de basis voor een aantal nieuwe modules binnen equse Indicate: - Calamiteiten - Klachten - Kindermishandeling

Nadere informatie

Welkom bij het Boom Testcentrum Voordat u begint: deactiveer oude groepen

Welkom bij het Boom Testcentrum Voordat u begint: deactiveer oude groepen Welkom bij het Boom Testcentrum Voordat u begint: deactiveer oude groepen Voordat u daadwerkelijk in het testcentrum gaat werken, is het belangrijk dat u eenmalig oude groepen deactiveert. Hiervoor kan

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Versie 5.0 december 2011 Inhoudsopgave UBplus Gebruik UBplusOnline per klant instellen 2 Gebruik

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 02) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Belpork. Gebruikershandleiding webtoepassing

Belpork. Gebruikershandleiding webtoepassing Belpork Gebruikershandleiding webtoepassing voor producenten (TRACY) Inhoudsopgave I. ALGEMENE WERKING 3 1. DE WEBTOEPASSING STARTEN 3 2. AANMELDEN 5 3. WACHTWOORD WIJZINGEN / VERGETEN 7 4. HOOFDMENU 8

Nadere informatie

SERVER MONITOR SMS SERVER

SERVER MONITOR SMS SERVER TEC Server Monitor: Een flexibele oplossing om uw server zorgvuldig te monitoren en te bewaken. De TEC Server Monitor is een flexibele applicatie voor het bewaken van uw server. Indien de server offline

Nadere informatie

mijnnaktuinbouw - Keuringen

mijnnaktuinbouw - Keuringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Nieuwe update mijnnaktuinbouw - Keuringen... 2 Uw keuringendossier altijd beschikbaar... 2 Uw jaarlijkse teeltaangifte... 3 1 Voorlopige teeltaangiftes voor u klaargezet

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Handleiding Project OCMW Beerse.

Handleiding Project OCMW Beerse. Handleiding Project OCMW Beerse. Wim De Proost Jan Jochems Lorenz Lenaerts Departement Handelswetenschappen 1en Bedrijfskunde Bachelor Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Inleiding De toepassing

Nadere informatie

Online registratietool. Handleiding voor deelnemers

Online registratietool. Handleiding voor deelnemers Online registratietool 2 Handleiding voor deelnemers Inhoudstafel 3 FAQ: veelgestelde vragen p 4 Registreren als nieuwe gebruiker p 10 Aanmelden na registratie p 14 Stappen ingeven p 17 Meer info over

Nadere informatie

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 1.1 Registratie en inloggen energieprestatiedatabank... 1 1.1.1 Registratie als student type C... 1 1.1.2 Registratie

Nadere informatie

Handleiding Webapplicatie Robin

Handleiding Webapplicatie Robin Handleiding Webapplicatie Robin (Versie 05) Inhoudstafel 1. Registratie van uw labo... 2 2. Persoonlijke account aanmaken... 4 3. Inloggen in uw labo account... 7 4. Wijziging labogegevens... 8 5. Inschrijven

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Contacten

Handboek ZooEasy Online Contacten Handboek ZooEasy Online Contacten Datum: juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD CONTACTEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

Handleiding Mijn Golfpagina

Handleiding Mijn Golfpagina Handleiding Mijn Golfpagina De vernieuwde 'Mijn Golfpagina' In deze handleiding wordt uitgelegd wat er vernieuwd is aan 'Mijn Golfpagina' van de Herkenbosche en welke functionaliteiten, nu dan wel binnenkort,

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Accountgegevens Hoofdstuk 6. Contact Mennens Hoofdstuk 7. Uitloggen Mennens Certificaten... 24

Hoofdstuk 5. Accountgegevens Hoofdstuk 6. Contact Mennens Hoofdstuk 7. Uitloggen Mennens Certificaten... 24 Gebruiksaanwijzingen Inhoudsopgave gebruiksaanwijzingen Mennens Certificaten Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Mennens Certificaten... 3-1.1 Taal keuze... 3-1.2 Inloggen... 4 Hoofdstuk 2. Het Startscherm

Nadere informatie

Handleiding Opleidingsverstrekkers

Handleiding Opleidingsverstrekkers Handleiding Opleidingsverstrekkers Inhoudsopgave Handleiding Opleidingsverstrekkers... 1 1. Hoe kan u zich registreren?... 2 1.1 U bent lid van de NGROD en de opleidingsverstrekker is reeds gekend bij

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten Taal keuze Inloggen... 5

Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten Taal keuze Inloggen... 5 Pagina 1 van 27 Inhoudsopgave Handleiding Safe Site Certificaten Portal Hoofdstuk 1. Beginnen en inloggen op Safe Site Certificaten... 3-1.1 Taal keuze... 4-1.2 Inloggen... 5 Hoofdstuk 2. Het Startscherm

Nadere informatie