Preek. Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek. Gemeente van Jezus Christus, gasten,"

Transcriptie

1 Preek Gemeente van Jezus Christus, gasten, We bevinden ons nog steeds in Galilea. Je ziet (plaatje) dat Jezus de grenzen van het land Israël verkent. Overal in Israël moet het goede nieuws verkondigd, gehoord en geloofd worden. Het was toen zo, maar ook nu, dat maar twee reacties op dat nieuws mogelijk zijn. Of je gelooft het, of niet. Het thema van geloof en ongeloof loopt als een rode draad door het evangelie van Marcus. Je hebt leerlingen en nietleerlingen. Zelfs binnen de kring van de leerlingen is er sprake van ongeloof. Het verschil is dat de leerlingen open staan voor onderwijs van Jezus. Zij willen luisteren. Ze zijn in gesprek. Bij Jezus. In vers 27 vraagt Jezus zijn leerlingen: wie denk de mensen dat ik ben? Nou, sommigen zeggen: Johannes de doper. Of Elia. Grote profeten, in de aanloop naar de komst van de Messias. Dat lijkt heel wat, maar weet je dat dit eigenlijk een heel ongelovige reactie was? Want Johannes wás al gekomen. Hij was de tweede Elia, die de komst aankondigde van de wegbereider. Dat was dé boodschap van de preken van Johannes en dat had ook Jezus keer op keer duidelijk gemaakt. Maar de mensen gelóven niet. Johannes de doper, Elia. Dat betekent dus niet: de mensen zitten er dichtbij. Maar juist: ze zitten er helemaal naast. Bewust. Ze leggen de boodschap van Johannes en van Jezus naast zich neer. Dat is die rode draad, dat thema van geloof en ongeloof in Marcus. Die twee opties, die tweedeling gaat ook vandaag de wereld door. Wie is Jezus? Een goeroe. Een groot spiritueel voorbeeld. Een rolmodel. Goed dat de kerk bestaat. Zo denken veel mensen erover.

2 Maar Jezus zegt zelf: ik ben de weg, de waarheid en het leven. als je Mij gezien hebt, heb je God gezien. Als je Jezus ziet als een groot spiritueel voorbeeld, dan ben je er niet bijna. Maar dan mis je het punt juist helemaal. [dia 3] Twee punten vandaag in de preek. We luisteren naar Jezus onderwijs over wie Hij is. En we luisteren naar Jezus onderwijs over wie jij bent, als je Jezus volgt. Wie is Jezus echt? Petrus snapt het. [dia 4 leeg scherm] Vers 29. Hij heeft het door. U bent de Messias. De beloofde koning. Petrus gelooft. Hij gelooft dat Jezus de Messias is. Wat bedoelt Petrus daarmee, en waarom neemt Jezus daar geen genoegen mee? Want let erop dat Jezus Petrus verbiedt om erover te praten. Dat Hij de Messias is. Waarom? Jezus verbiedt dat, omdat ze nog iets moeten leren voordat het nieuws verder mag. De Mensenzoon, zegt Jezus in vers 31 een belangrijk vers de Mensenzoon moet veel lijden. En verworpen worden en gedood. En opstaan. Belangrijke woorden. Onderwijs dat de leerlingen blijkbaar nodig hadden. En wij ook. Het corrigeert een verkeerd beeld dat de leerlingen toen, en wij nu, van Jezus hebben. Laten we eens kijken naar die sleutelwoorden uit vers 31. De Mensenzoon. Wat zegt dat? De Mensenzoon, dat is een ander woord voor Messias. Iemand die zou komen om te regeren over Israël. Zoon van Adam, zoon van David. Niet een koning, maar de koning. Die alles goedmaakt. Voor eeuwig. Daar zaten de joden op te wachten. Op grond van Daniël 12, bijvoorbeeld. De joden verwachtten een machtige figuur, een messiaanse koning, die alles goed zou maken: de oprechten zal laten stralen als de sterren aan de hemel. En slechte mensen straft. Die recht brengt.

3 Maar wat doet Jezus. Hij doet iets ongehoords, iets unieks. Hij zegt dat de Mensenzoon veel moet lijden. Onbegrijpelijk. Voor ons, maar vooral ook voor de joden. Waarom? Nou, hierom, omdat Jezus hier twee soorten profetieën, die over een messiaanse koningsfiguur en die over iemand die veel moest lijden (2 e deel van Jesaja), bij elkaar brengt. Dat was uniek! De leerlingen hadden extra onderwijs nodig om dit te begrijpen. Maar wij ook, daar kom ik zo op in het tweede deel vd preek. Inderdaad, Petrus. Ik ben een koning. Ik ben dé koning. Maar ik ben een koning, onderweg naar een kruis. Ik moet veel lijden, staat er. En er staat ook, laat dat maar op je inwerken vanochtend, ik moet lijden. Er staat niet, ik ben een koning die nu een keer veel zal moeten lijden. Jezus voorziet geen ongeluk, of een aanslag. Het lijden overkomt Jezus niet per ongeluk. Hij kiest ervoor. Het moet. In deze tijd van verkiezingen moest ik hierbij denken aan Pim Fortuyn. aan dat beeld dat hij in zijn daimler wegreed met een opgestoken vinger uit het rechterachterraam gestoken: Vergis u niet: Ik word de nieuwe ministerpresident van dit land Zoiets moet Petrus in gedachten hebben gehad bij Jezus. Op naar Jeruzalem. Hier is de nieuwe koning. Maar ga n na: hoe zouden mensen in 2002 gereageerd hebben, als ze hadden geweten van de moord op Fortuyn een paar dagen later? Zouden ze hem dan nog gevolgd hebben? Zie je dat Jezus Petrus toekomstbeeld, zijn verwachting, zijn ideaal op een vergelijkbare manier wijzigt? Maar het is eigenlijk nóg schokkender.

4 Want wat Fortuyn is gebeurd, overkwam hem. Jezus niet. Hij koos ervoor. Hij wist dat het zou gebeuren. En Hij werd geen slachtoffer van een tragisch ongeluk, of zomaar een moordaanslag. Het was ook geen zelfmoord. Nee, hij koos voor het kruis. Jezus zegt dat Hij veel moet lijden, verworpen worden en gedood. Jezus kiest voor ervoor om verworpen te worden, veroordeeld en geëxecuteerd goedgekeurd en uitgevoerd door het bevoegde gezag in die tijd. Aan een kruis. Elke andere manier had iets van waardigheid gehad. Maar het kruis niet. Het was een door God vervloekte straf (Gal. 3:13). Waarom moest dit zo? Ik heb daarover twee dingen gezegd: 1) Jezus combineerde die twee profetieën uit het OT met elkaar en laat zo iets zien van openbaart Gods weg: de messias aan het kruis. En 2) Jezus kiest ervoor om die weg te gaan. Bewust. Wie is Jezus? We missen nog één ding. Belangrijk. Jezus voegt er aan toe: en opstaan. De bewuste weg naar het kruis is er één naar het leven. dat lijkt tegenstrijdig. En dat is het ook. Het is niet de weg van deze wereld. Als wij iets willen bereiken, dan gaan we er rechtstreeks voor. Dan gaan we niet eerst de vernieling in. Waarom Jezus wel? waarom moest dat, eerst lijden en dan sterven? Ik geloof niet dat iemand dit helemaal kan uitleggen zodat het logisch wordt. Het is Gods wijsheid. Een mysterie voor ons, in de kern. Eén voorbeeld, om een tipje van de sluier op te lichten. Stel, ik maar iets kapot dat van jou is. Als ik dat doe, dan heb je twee opties. Of je laat mij betalen (je zet het mij betaald), of jij betaalt. Misschien zeg je: ik vergeef je. Maar dat betekent dus dat jij moet betalen. Anders blijft de schade bestaan als een zichtbaar teken dat er tussen ons iets kapot is. Echte vergeving vereist dus een betaling. Zodat het weer goed is.

5 In feite gaat dit ook op tussen God en mensen. Wat er kapot is tussen God en mensen is iets heel groots en waardevols: Gods goede schepping. In alle facetten: de relatie tussen God en mens, tussen mensen onderling en de natuur. Die relatie kan alleen maar hersteld als óf wij betalen óf God. Of wij gaan eraan. Of God vergeeft het ons, maar dat betekent dan dus (goedkope genade bestaat niet) dat God betaalt. Echte vergeving vereist betaling. Nu het tegenstrijdige. Als je naar de wereld om je heen kijkt, lijkt het alsof wij de rekening zullen gaan betalen. Dat wij de wereld eraan gaan. Maar als je naar het kruis kijkt, en gelooft, dat ontdek je dat God betaald heeft. En Hij vraagt geloof in een goede afloop. Kijk maar naar het open graf! Ja, Petrus, ik ben een koning. Ik maak de wereld nieuw. Maar niet op jouw manier. [dia 5] Ik ben een koning op weg naar het kruis. Kan je het je voorstellen? Volg je me nog? [dia 6] Wat heeft dat voor gevolgen? Wie ben jij, als je Jezus volgt? Als je hem wilt volgen, dan volgt je dus een koning die zich opoffert aan een kruis. Heel bewust. Dat betekent, zegt Jezus dat als je hem wilt volgen, dat je je eigen kruis op je moet nemen. [dia 7 leeg scherm] Ieder huis heeft z n kruis. Wie weet wat dat betekent? Het betekent dat ieder huis, elk gezin, ieder huishouden, nu eenmaal leed en lijden kent. Zo is het gewoon. Ik las ook ergens op internet dat dit spreekwoord een typisch christelijk gezegde is. ik ben wel benieuwd wat jullie daarvan vinden. Is dat zo? Of niet.

6 Ik denk niet. Aan de ene kant, ja. Het is nu eenmaal zo. Tot aan de dag dat Jezus terugkomt. Maar er gaat ook de suggestie vanuit, dat lijden eigenlijk geen plek mag hebben in het leven van een christen. Want dat is wat Petrus eigenlijk zegt. Hij bestraft Jezus. Dat staat er heel sterk. Marcus gebruikt hetzelfde woord als wanneer Jezus demonen en onreine geesten bestraft. In het beeld dat Petrus voor zichzelf ziet, is geen plaats voor lijden. Laat staan voor een kruis. Geloven heeft voor Petrus te maken met succes, niet met afgang. Ik ben een koning op een kruis. Wie mij wil volgen, moet ook op een kruis. Die moet niet streven naar een huis zonder kruis, maar naar een huis met een kruis. Wat voor kruis? Moet je blij zijn met tegenslagen? Dat niet. Let goed op wat Jezus zegt. Hij zegt, vers 34: Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen. Wie Jezus wil volgen, die moet zichzelf verloochenen. Dat is je kruis op je nemen. De uitleg staat in vers 35: ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Letterlijk staat er: wie zijn psyche wil redden, zal het verliezen. Je psyche, dat is wie je bent. Je identiteit. Jezus zegt dus eigenlijk: je moet niet langer vasthouden aan die dingen die bepalen wie jij bent. Hoe werkt dat. Laten we het voorbeeld nemen van een kind. Kinderen zijn soms heel onbeschaamd en open over waar ze trots op zijn. Als een kind heeft geleerd zijn eigenwaarde te ontlenen aan spullen (even tussen twee haakjes: dat heeft een kind da geleerd van grote mensen) dan zegt hij/zij dat

7 heel openlijk: kijk, ik heb een nieuwe Nintendo. Een nieuwe jas. Als een kind alleen dat soort dingen zegt, is dat eigenlijk heel verdrietig. Het zegt eigenlijk: ik ben iemand. Zie je me wel staan? Kijk, ik heb een nieuwe fiets. Grote mensen doen het zelfde maar dan minder openlijk. Wij zeggen niet, als we s ochtends de kerk in komen: ik heb een nieuwe auto / gezien? Nieuwe schoenen, mooi hè? We denken het wel!! Jezus zegt: definieer je psyche, je identiteit niet langer aan de dingen die je hebt. Je opleiding, geld, relatie. Is er tussen al die dingen die je in deze wereld kunt verzamelen, iets dat je God kunt aanbieden in ruil voor je leven? Wat heb je eraan, vraagt Jezus in vers 36 en 37, als je de hele wereld hebt, maar het leven erbij inschiet. Je psyche, je ziel verliest. Ik wil iedereen vanmorgen vragen: wat zijn die dingen, waaraan je zelf afmeet wie je bent? Wat heb jij nodig, om het gevoel te hebben dat je iemand bent? [ ]. Een grote auto? Een bepaalde opleiding? Orthodoxe opvattingen? Jezus zegt: al die dingen moeten aan het kruis. Anders worden het ladders waarmee jij de hemel in probeert te klimmen. Alles moet geheiligd worden door het kruis op Golgotha. Waar Jezus zijn leven vrijwillig uit handen gaf met de woorden van psalm 22: Mijn God, mijn God, waarom heeft U mij verlaten? Dezelfde psalm waarin ook staat: ik ben een worm, geen man. Ik heb geen identiteit. Jezus werd door God verlaten, verloor zijn relatie met God: zijn identiteit, zodat jij kan hebben wat niemand anders jou kan geven: een identiteit. Dat je iemand bent. Hoe wordt je iemand? De boodschap van deze wereld is: je bent iemand, als je iets hebt. De boodschap van Jezus is andersom je bent iemand, als je alles verliest.

8 Waarom alles verliezen? Om het meest waardevolle dat er bestaat terug te krijgen: dat het goed is, tussen God en jou. Je moet jezelf verliezen om gered te worden. Dat is weer die vreemde weg van het evangelie. Jezelf kwijt raken om jezelf weer te vinden. Je moet de boodschap van Jezus niet verwarren met allerlei oosterse vormen van mystiek. Die sporen mensen aan om geleidelijk aan ongevoelig te worden voor lijden. Om het over je heen te laten komen. En om zo, werkelijk, jezelf te verliezen. Je individualiteit. Maar Jezus komt met een andere boodschap. Verlies jezelf, hou op jezelf op te pimpen om iemand te zjin. Met de bedoeling, denk even terug aan dat open graf, om jezelf als individu, als persoon, terug te vinden. [dia 8] een geliefd kind van God. De weg die Jezus ging, was er een door het kruis. En die weg bleek uiteindelijk de enige weg te zijn naar het leven. het is de enige denkbare weg naar het leven. Daarom is de boodschap van het kruis in de ogen van mensen weliswaar belachelijk, maar wel krachtig. Het is de enige denkbare naar het leven. Dat is de uitnodiging van het evangelie. Geloof het maar. Alle andere wegen lopen dood. Dat is de waarschuwing. Als je je leven bewust verliest, om Jezus wil, dan heb je eeuwig leven. Er is geen dood. Zo moeten we ook het laatste vers dat we hebben gelezen begrijpen. Hoofdstuk 9 vers 1: sommigen die hier aanwezig zijn zullen niet sterven voordat ze de komst van het koninkrijk van God in al zijn kracht hebben meegemaakt. Een vreemd vers. Wat bedoelde Jezus?

9 Sommige uitleggers kiezen hiervoor: er zijn mensen die de opstanding hebben meegemaakt. En Pinksteren. Dat kan. Maar ik denk ook nog iets anders. Iets veel fundamenteler. Er staat eigenlijk in 9:1 totdat ze de komst van Dat betekent: voor diegenen die geloven is de dood geen realiteit meer. Alleen een doorgang. Je bent een kruisdrager met eeuwig leven. Niet op weg naar Maar met eeuwig leven! Voor anderen, zegt Jezus tegen de mensen die om Hem heen staan, geldt dat niet. Als je Jezus kruis links laat liggen, eindigt je leven bij een graf. [dia 9 leeg scherm] Je hebt gezien / gehoord wie Jezus is. De vraag is: volg je hem? Ik zeg het ook tegen de cat. en gasten. Wat is jouw reactie op het kruis? Wat denk je met uitstel nog te bereiken? Denk je dat je te jong bent? Nog niet heilig genoeg? Waar gaat het eigenlijk om? En gemeente: waaraan moeten mensen voldoen als zij willen toetreden tot de gemeente? Welke boodschap geven wij af? Kijk niet naar jezelf. Of naar iemand anders. De boodschap van het evangelie is niet: wachten tot jij (of iemand anders) goed genoeg is. Kijk naar Jezus Christus. En zijn offer op Golgotha. Naar zijn dood. En zie dan het open graf. [amen]

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Mat. 16, preek NGKE

Mat. 16, preek NGKE Mat. 16, 21-28 preek NGKE 26-3-2017 Spiegelbeeld Wie van jullie houdt er hier van achteruit inparkeren? De meesten hier niet.verwacht ik. Velen van ons ervaren dit als een probleem Dat moet wel. Er zou

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13 1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest Lezing: Handelingen 2 : 1 13 Pinksteren het is een feest van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Geheimen waar we geen grip op kunnen krijgen. Dingen die we niet goed

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, We hebben zojuist uit het evangelie gelezen, hoe Petrus Jezus de Messias noemt. En hij wordt daarvoor door Jezus uitgebreid geprezen. Petrus als een

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Preek in de Willem de Zwijgerkerk op zondag 28 oktober 2018 Gelezen werd: Jesaja 59, 9-19 en Marcus 10, Voorganger: ds.

Preek in de Willem de Zwijgerkerk op zondag 28 oktober 2018 Gelezen werd: Jesaja 59, 9-19 en Marcus 10, Voorganger: ds. Preek in de Willem de Zwijgerkerk op zondag 28 oktober 2018 Gelezen werd: Jesaja 59, 9-19 en Marcus 10, 46-52 Voorganger: ds. Wilken Veen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, "De mensenzoon is niet gekomen

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Immers de meest uiteenlopende omstandigheden en gebeurtenissen die in een mensen leven voorkomen, kom je tegen in de psalmen.

Immers de meest uiteenlopende omstandigheden en gebeurtenissen die in een mensen leven voorkomen, kom je tegen in de psalmen. Psalm 121. Thema: Mijn hulp is van de Heere. Zussen en broers,lieve mensen, door de eeuwen heen is het boek van de psalmen een erg geliefd en mogelijk wel het meest gelezen Bijbelboek..voor heel veel gelovigen

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: Ds. A.R. Warnar- van den Berg Organist: Ries de Visser

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: Ds. A.R. Warnar- van den Berg Organist: Ries de Visser Welkom in de Pauluskerk Voorganger: Ds. A.R. Warnar- van den Berg Organist: Ries de Visser Zingen: Nieuw liedboek 8a vers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 Zingen: Nieuw liedboek 8a vers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 Zingen: Nieuw

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7

Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Pasen I. Preek over Romeinen 1:4 Wat betekent Pasen? Lezen: Johannes 20:1-23 en Romeinen 1:1-7 Jezus stond op uit de dood, uit het graf. Maar waarom is dat paasgebeuren nu belangrijk voor u/jou? Als iemand

Nadere informatie

D I E N S T & Nachtmiel zo. 6 september 2015 ds. Tieneke van Lindenhuizen

D I E N S T & Nachtmiel zo. 6 september 2015 ds. Tieneke van Lindenhuizen D I E N S T & Nachtmiel zo. 6 september 2015 ds. Tieneke van Lindenhuizen Marcus 8,37 Deuteronomium 4, 1-2 en 9-20 Wat zou een mens niet over hebben voor zijn leven? Luister dus, Israël, naar de wetten

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Blokzijl, (16.30 u.) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jong en oud,

Blokzijl, (16.30 u.) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jong en oud, Schriftlezing: Matteüs 16:13-28 Tekst: Matteüs 16:13-17 Ps. 108:1,2 Ps. 37:1,2,11 Ps. 110:1,2,3,4 Gez. 69 Gez. 139:3,4,5 Gehouden te: Baflo, 06-03-11 (9.30 u.) Blokzijl, 13-03-11 (16.30 u.) Thema: Wat

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben.

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben. 21-02-2016 Lucas 9: 28-36 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie ben jij? Wie bent u? Als we iemand voor het eerst ontmoeten op een feestje, of misschien ook wel na de kerkdienst onder de koffie, wordt

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed.

U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 1 Bekleden met Dopen is je met Christus bekleden. Galaten 3:27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus bekleed. 2 Graf Dopen is met Hem begraven worden, met Hem opstaan

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Het Kerstpakket Liturgiesuggesties: Gezang 124: 1-5; Gezang 145: 1-3 Gezang 146: 1, 2, 4 en 6 Gezang 26: 1, 3 en 4 Jesaja 8:23-9:6 Zingende Gezegend 135: 1 en 2 Johannes 3:16-21 Gezang 160: 1 en 2 Na verkondiging:

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven

Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven Gemeente van onze Here Jezus Christus, De graankorrel die sterft

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015. Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus,

Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015. Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus, Mc. 1: 1-11 PG te Sexbierum-Pietersbierum Sixtustsjerke 11 jan. 2015 Ds. A.J.Wouda Grote en kleine Geliefde van God - Gemeente van Christus, Het weer is onrustig De wereld is onrustig En veel mensen, sommigen

Nadere informatie