Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van onze Here Jezus Christus,"

Transcriptie

1 Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over bezorgd zijn? In de loop van de preek zal het hopelijk wel duidelijk worden. Laten we eerst maar eens over het woord gelukkig verder denken, want daar wel een paar vragen bij te stellen. Wanneer ben je nu ECHT gelukkig? Is dat niet voor ieder persoon anders? De één wordt heel gelukkig van een boek lezen Terwijl een ander gelukkig wordt als hij of zij zich nuttig kan maken En de handen uit de mouwen kan steken. En van de kinderen zijn er misschien die graag voetballen, Terwijl anderen daar helemaal niets aan vinden. De één wordt heel gelukkig van het idee om de hele woensdagmiddag te kunnen voetballen, De ander gaat veel liever knutselen of tekenen. Maar waar wordt iedereen nu echt gelukkig van? IS daar überhaupt wel iets over te zeggen? De Schriftlezing vanmorgen ging ook over gelukkig worden. Over niet bezorgd zijn, en over het koninkrijk van God. Het is een stukje uit een preek van Jezus. De langste preek die in de Bijbel staat. Want de preek begint al in hoofdstuk 5 en eindigt pas in hoofdstuk 7. Deze hele preek kunnen we zien als een preek over gelukkig worden! Want de preek begint in hoofdstuk 5 met: Zalig bent u. Gelukkig bent u als u vrede sticht, als u zoekt naar rechtvaardigheid, als u zachtmoedig bent. En dat 9 keer. In de rest van de preek heeft Jezus over gelukkig leven nog meer gezegd en in het stukje dat wij gelezen hebben zegt hij:

2 Weest niet bezorgd! Je hoeft je niet druk te maken! Maar ben je dan echt gelukkig? Als je geen zorgen hebt, als je je nergens druk om hoeft te maken? Als je geen zorgen hebt, dan heb je geluk. En als je je nergens druk over hoeft te maken dan is dat een fijn gevoel. Maar is dat nu wat echt gelukkig zijn is? Een leven zonder zorgen? Dan zijn we hier op aarde nooit echt gelukkig Of in ieder geval nooit lang gelukkig. Want zorgen die hebben we allemaal wel En als ze er even niet zijn dan duurt dat nooit zo lang. Klopt het eigenlijk wel wat Jezus hier zegt. We moeten toch ook gewoon voor het eten zorgen. En zorgen maken mag toch Als je baan op de tocht staat of als iemand ziek is, Het zou raar zijn als dat niet zou mogen. En Jezus zelf deed het toch ook, Hij genas zieken, Hij zocht ze op en zorgde voor hen. En verbiedt Hij in deze tekst ons om zorgen te hebben? Dat kan toch niet! Maar als dat niet zijn bedoeling is, wat bedoelt Hij dan wel? Jezus gebruikt twee voorbeelden om zijn boodschap te verduidelijken Twee voorbeelden die heel dichtbij waren Want Hij preekte niet in een kerk, of in een zaal. Hij zat op een heuvel en rondom hem stonden de mensen naar hem te luisteren. Ze waren buiten, de beelden die Jezus gebruikt waren dus direct te zien. Jezus zal terwijl hij sprak ze met zijn hand aangewezen hebben Zie de vogels in de lucht, Kijk daar. En let op de bloemen, aan jullie voeten. Let er eens op hoe mooi die lelies van het veld zijn.

3 Nu denken wij bij het woord Lelie denken al snel aan van die grote witte trompetvormige bloemen. Chique bloemen en dat past ook goed bij ons beeld van Salomo, met al zijn rijkdom en heerlijkheid. Maar Jezus heeft het hier juist niet over bijzondere of opvallende bloemen. Hij wijst op de bloemen die om hen heen te zien zijn. Lelies in het veld is de benaming voor allerlei veldbloemen bedoeld, Net zoals het woord gras in vers 30. We moeten daarbij denken aan klaprozen, bosanemonen enzovoorts. Hele normale veel voorkomende bloemen. Maar als je goed kijkt ook schitterend. Vaak tere, fragiele blaadjes maar met een schitterende kleur. En Jezus zegt: Als God deze simpele bloemen al zo mooi maakt, Hoeveel zorg zal hij dan niet besteden aan de mens? We hebben er vaak geen erg in hoeveel God voor ons zorgt. Want zoveel dingen vinden we normaal. Maar Jezus noemt die houding, klein geloof! Het is klein geloof, omdat we te weinig aan God toeschrijven. Als we pas bij grote dingen geneigd zijn God erbij te halen en het alledaagse te gewoon vinden om daar God in te zien, dan doen we eigenlijk net als met die bloemen. We lopen er voorbij zonder ze te zien Of we zien ze wel maar kijken niet goed hoe mooi ze wel niet zijn. Maar Jezus zet ons met dit voorbeeld even stil!... Hij zegt: let eens op de kleine dingen, Op die eenvoudige dingen, hoe mooi, hoe prachtig! En bedenk dan, God zorgt juist in de kleine dingen voor jullie mensen! Dat is het eerste wat Jezus met deze voorbeelden duidelijk maakt. Juist in de eenvoudige alledaagse dingen mogen we Gods hand zien. Als we daar op letten dan ontdekken we misschien wel steeds meer dat God net zo voor ons zorgt als voor de bloemen en de vogels. Helemaal begrijpen zullen we het nooit, ook niet in Maar met deze bril op, ervaren we misschien toch meer van dat leven waarin we niet bezorgd hoeven zijn, omdat onze hemelse Vader weet wat we nodig hebben.

4 Maar de voorbeelden van Jezus zeggen nog meer. Want de vogels zaaien niet, ze maaien niet en ze verzamelen niet in schuren. En de bloemen weven en spinnen niet. Vreemd eigenlijk, dat Jezus dat zegt. Het zijn toch open deuren? Bloemen kunnen helemaal niet weven en spinnen. En, heeft u wel eens vogels een akker zien inzaaien, Of ze een veld met tarwe zien oogsten. En dat is nu precies de reden waarom Jezus deze voorbeelden gebruikt. Want zoals het voor bloemen onmogelijk is om zichzelf te bekleden, En het voor vogels onmogelijk is om zelf hun voedsel te verbouwen Zo is het voor de mens onmogelijk om zijn leven te verlengen. Jezus bedoeld hier dus niet dat we niet mogen zorgen, Of dat we met bezorgd zijn iets verkeerd doen. Nee, Jezus zegt: maak je niet druk om daarmee je leven te verlengen Maak daarom het voedsel en de kleding niet het belangrijkste wat er is. Want dan probeer je iets onmogelijks Want hoeveel zorg je ook aan je voedsel, je lichaam en je kleding besteedt, Uiteindelijk win je er niets mee. Kun je jezelf langer laten leven? Als God niet zou bestaan, Dan is dit aardse leven het alles. Dan is het enige waar u zich druk om kunt maken, voedsel en kleding meer is er dan gewoon niet. Maar voor wie in God gelooft is dat anders. God heeft ons gemaakt met een doel. Hij geeft dat het leven meer is dan alleen voedsel, En ons lichaam meer dan alleen een etalagepop voor kleding. Leven als schepsel van God Betekent een taak hebben. U mag hem dienen, hem eren. In wat u doet voor uw medemens, voor de schepping en voor God zelf, daarin ligt u uw bestemming, uw doel. Daarnaar leven maakt u werkelijk mens! Dan wordt u echt gelukkig.

5 En Jezus zegt ons: om echt mens te worden, echt mens te zijn moet u de juiste prioriteiten stellen. Jezus sprak daar al over in de verzen voorafgaand aan ons Schriftgedeelte. Daar zegt Hij: verzamel uw schatten niet op aarde, maar in de hemel! Het gaat niet om voedsel en kleding, Maar om de geestelijke dingen zoals geduld, liefde en vergeving. Deze zijn veel waardevoller en ze blijven ook voor altijd bestaan. De keuze moet wel gemaakt worden, Want u kunt niet twee heren dienen. U kunt niet uw aardse goederen en God even belangrijk maken. Want altijd zal er één het belangrijkst zijn. Kies daarom de beste! In ons gedeelte trekt Jezus die lijn door. Maak u niet bezorgd over voedsel en kleding, Maar zoek eerst het koninkrijk en zijn gerechtigheid! Dat moet het belangrijkste zijn. Daar moet u bezorgd over zijn. Maak u daar eerst maar druk om. En dan komt ook het andere wel aan bod. En dat koninkrijk van God en zijn gerechtigheid Wat moeten we dan zoeken? En waar? We moeten bij Jezus zelf zijn! Hij heeft gezegd: Het koninkrijk is nabij! En daarmee bedoelde Hij: het koninkrijk is nu dichtbij Omdat Ik bij u ben. Het koninkrijk van God is in Jezus te vinden. Hij leefde zoals God wilde God was de koning over zijn leven God had het daarin voor het zeggen. En waar God koning is, daar is zijn koninkrijk. En in dat koninkrijk, in Jezus wordt ook de gerechtigheid zichtbaar.

6 En die gerechtigheid heeft twee kanten De gerechtigheid van God is allereerst zichtbaar geworden in het lijden en sterven, en in het opstaan van Jezus. Daarin is er gerechtigheid gedaan de verhouding tussen God en mensen is weer recht geworden De relatie is weer hersteld. En Jezus roept u, jou en mij op zoek allereerst de gerechtigheid van God! Zoek ernaar om de relatie met God goed te maken! Dat kan, door wat Jezus gedaan heeft. Als we onze zonden belijden en in zijn naam vragen om vergeving. Dan zal God ons genadig zijn. Wij worden dan gerechtvaardigd. De relatie wordt weer hersteld En dan mogen wij leven uit deze vergeving en in het besef dat we het leven van God gekregen hebben. Dan zal God koning zijn ook in ons leven. Het koninkrijk van God is komt dan dichtbij, het komt in ons. En de gerechtigheid die daarbij hoort komt mee en zal in ons leven openbaar worden. Dezelfde gerechtigheid die ook zichtbaar is in het leven van Jezus Hoe Hij omging met andere mensen, Mag ons dan een voorbeeld zijn. Hij sloot niemand buiten, Hielp de mensen die buiten de boot vielen. Hij was in alles rechtvaardig, Hij zocht altijd de wil van de Vader. Zoek eerst het koninkrijk en zijn gerechtigheid is dus: Leven door Jezus, en van daaruit, leven als Jezus Laat dit de komende tijd eens met u meegaan, Geef het zoeken van het koninkrijk van God de hoogste prioriteit, dan komen die dingen als voedsel en kleding ook wel. Andersom werkt het niet. Als je voedsel, kleding, geld enzovoorts het belangrijkste laat zijn Dan zal er geen ruimte zijn om nog te zoeken naar Gods koninkrijk. En u zult Jezus niet vinden.

7 Maar als u Gods koninkrijk eerst zoekt Dan krijgt ook het andere een plaats. Want het koninkrijk is geen tegenstelling met het alledaagse leven. Jezus leert ons zelfs bidden: Geef ons heden ons daaglijks brood. Als kind van God mag je bezorgd zijn je mag zorgen voor brood op de plank enzovoorts. Want niet alles gaat vanzelf Dat God voor ons zorgt, betekend niet dat wij niets hoeven te doen. Maar leven in dit besef, met het oog op Gods grote genade mag ons verwondering en vreugde geven. Het gaat niet alleen om voedsel en kleding. Nee, leven in Gods koninkrijk is rijker. Het is leven dat je gekregen hebt van de Schepper Je mag leven! Leven in verbondenheid met de schepping en je medeschepselen. Leven in verbondenheid met je Schepper Zo leven is echt leven. Dat is ECHT gelukkig zijn, En eenmaal zal HET koninkrijk komen Als Jezus terugkomt En dan zullen we ons ook niet meer bezorgd maken over voedsel en kleding, Want dan is alles volmaakt. Dan breekt het echte gelukkige nieuwjaar aan. Maar tot die tijd mogen we leven met hoop en er verlangend naar uitzien! En Jezus geeft ons dit advies mee voor onderweg: Laat u niet beheersen door voedsel en kleding Maar richt u op het Koninkrijk en al het andere zal u gegeven worden. Dan bent u echt gelukkig! Amen