MEDICALSOFTWARE. Nederland, ehealth wereldleider!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDICALSOFTWARE. Nederland, ehealth wereldleider!"

Transcriptie

1 MEDICALSOFTWARE Nederland, ehealth wereldleider!

2 MEDICALSOFTWARE Management Samenvatting De gezondheidsindustrie beweegt zich zeer snel in de richting van een digitale transformatie waar gepersonaliseerde zorg en patient empowerment de overhand krijgen. Zorgprofessionals voorspellen een positieve bijdrage aan de zorg, maar er is een grote noodzaak voor meer duidelijkheid over de kwaliteit en de aansprakelijkheid van de digitale producten. In dit artikel zullen we aantonen dat het voldoen aan de regelgeving voor medische apparatuur (ook wel CE markering genoemd) noodzakelijk is om tot een echte opschaling te komen van de medische apps. De grote uitdaging voor de industrie is om (nieuwe) manieren te vinden om de nieuwe en veelbelovende applicaties te certificeren en te valideren in deze snel veranderende wereld. Dit whitepaper beschrijft een manier om deze uitdaging te realiseren en toont de resultaten van een enquête onder ruim 300 zorg professionals. 1 Tijdens de ehealth week 2016, heeft Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bekend gemaakt twintig miljoen euro beschikbaar te willen stellen voor de stimulering van ehealth. Volgens de minister zitten de grootste uitdagingen in het landelijke implementeren en opschalen van ehealth toepassingen. Haar doel is om veelbelovende initiatieven sneller bij de patiënten te brengen en hen een positie te geven in het zorgproces. Een belangrijke voorwaarde voor de opschaling van medisch applicaties is echter dat ze voldoen aan de CE- eisen en daarmee de best practices. Er zijn twee barrières die geëlimineerd moeten worden om zorgprofessionals te laten werken met de nieuwe applicaties. Deze barrières zijn: (a) Duidelijkheid over de kwaliteit (b) Duidelijkheid over de aansprakelijkheid Tijdens de ehealth Week 2016 presenteerde de Europese Commissie de tweede versie van de richtlijnen voor mhealth applicaties. Deze richtlijnen zullen in 2017 ingevoerd worden. Het tweede deel van dit whitepaper zal gaan over deze nieuwe richtlijnen en over de nieuwe Medical Devices Regulation (MDR) die toevalligerwijze ook in 2017 gepubliceerd zal worden. Wanneer wij de nieuwe mhealth richtlijnen en de nieuwe MDR op de juiste manier gaan toepassen, kan Nederland de wereldleider in ehealth worden.

3 Survey Om meer zicht te krijgen in het gebruik van apps door zorgprofessionals hebben Mobile Medische app leveren een positieve bijdrage aan de zorg Doctors, initiatief van VvAA (Vereniging van Arts en Auto), en Inzentiz BV een survey uitgevoerd onder ruim 300 huisartsen en medisch specialisten. Een overgrote meerderheid van de huisartsen (64%) en medisch specialisten (71%) die deelnamen aan het onderzoek is van mening dat medische apps een positieve bijdrage leveren aan de zorg. Op het gebied van Definitie preventie is men iets terughoudender: 40% van de huisartsen en medisch specialisten is van mening dat medische apps kunnen In deze survey is de volgende definitie voor bijdragen aan de preventie van ziekten. de medische app gehanteerd: Medische apps zijn apps die gecertificeerd dienen te zijn en voldoen aan de regelgeving (CE) voor medische hulpmiddelen. Deze medische apps kunnen gebruikt worden om de gezondheid te monitoren. Bijvoorbeeld door het meten van Concreet lokaal beleid ontbreekt slaappatronen of de hartslag. De gegevens kunnen door de arts gebruikt worden in de diagnose en/of de behandeling. Zo kan de arts of de patiënt notificaties ontvangen, bijvoorbeeld over de inname van medicatie. De interesse in medische apps is onverminderd groot De bekendheid van medische apps onder de ondervraagde huisartsen en medisch specialisten is hoog, respectievelijk 94% en 92%. Bijna de helft (45%) van de huisartsen die heeft deelgenomen aan het onderzoek heeft weleens een app voorgeschreven. Bij 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% Resumerend zien de zorgprofessionals uit het onderzoek een significante bijdrage van medische apps in de zorg. Opvallend genoeg is er in de praktijken en (zorg)instellingen waar de huisartsen (1%) en medisch specialisten (9%) actief zijn echter geen beleid geformuleerd voor het gebruik van medische apps. Hebt u, de (zorg)instelling of de praktijk waar u werkt een beleid geformuleerd over het gebruik van (medische) apps? 5% 23% 94% 68% 2 de medisch specialisten is dit een op de vijf. 30% Apps die genoemd worden zijn thuisarts, moet ik naar de dokter en huidmonitor. De belangrijkste reden om apps voor te schrijven is de zelfredzaamheid van de patiënt. 20% 10% 0% Huisarts (n=106) 1% 9% Medisch specialist (n=190) Onbekendheid met de mogelijkheden speelt Ja Nee Geen antwoord. een belangrijke rol bij diegenen die nog geen medische apps hebben voorgeschreven.

4 Wie is verantwoordelijk voor de kwaliteit? We hebben de zorgprofessionals ook gevraagd hoe ze denken dat het zit met de verantwoordelijkheid rondom het gebruik van apps. Als het gaat om het voldoen aan de certificeringseisen denkt een kwart dat beroepsorganisaties zoals de KNMG verantwoordelijk zijn en een kwart wijst in de richting van de app ontwikkelaar. Over de kwaliteit van de app is men meer uitgesproken. Circa 40% van de ondervraagden vindt (terecht) dat de medische app ontwikkelaar hiervoor verantwoordelijk is. De controle die hierop zou moeten worden uitgevoerd ligt volgens de zorgprofessionals bij de overheid, de beroepsorganisaties of de Inspectie van de Gezondheidszorg (de IGZ). Slechts 27% van de ondervraagden weet dat de IGZ daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de handhaving van de wet op de medische apparaten. Liefst 24% dacht dat de KNMG hiervoor verantwoordelijk was. Wie is volgens u hoofdverantwoordelijk voor de kwaliteit van medische apps? 3 Huisarts Medisch specialist De overheid 6% 5% De zorgprofessional 11% 21% De patiënt 0% 3% Beroepsorganisaties zoals de KNMG 23% 20% Patiëntenorganisaties 4% 3% De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 9% 8% De app ontwikkelaar 42% 37% Zorgverzekeraars 2% 1% Wie is er aansprakelijk bij fouten? Uit de resultaten van de survey blijkt duidelijk dat het voor veel zorgprofessionals niet duidelijk is bij wie de aansprakelijkheid ligt voor het gebruik van de medische apps. 80% van zowel de huisartsen als de medisch specialisten geeft aan dat het (zeer) onduidelijk is wie er aansprakelijk is voor eventuele medische fouten die ontstaan door het gebruik van een medische app. Van deze groep maakt 40% zich ook zorgen over deze onduidelijkheid. Die onduidelijkheid lijkt begrijpelijk omdat het ingewikkeld is wie er nu eigenlijk aansprakelijk is voor eventuele schade die ontstaat bij fouten door het gebruik van een app. Bij deze de uitleg: Wanneer een app niet CE gecertificeerd is, maar wel gebruikt wordt bij de diagnose of behandeling, is de zorgprofessional aansprakelijk voor een eventueel ontstane schade door fouten van de app. Wanneer de app wél CE gecertificeerd is kan het zijn dat de zorgprofessional nog wel aansprakelijk is wanneer de app verkeerd gebruikt werd maar in het algemeen wordt de leverancier als eerste aangesproken op de schade. De rechter zal moeten bepalen of de leverancier inderdaad aansprakelijk is, maar de vuistregel is dat wanneer de leverancier kan aantonen alles gedaan te hebben om te voldoen aan wat de wet van hem eist, de aansprakelijkheid voor de schade vervalt. De leverancier dient wel zorg te dragen voor de passende correctieve acties.

5 Naast medische apps (dit zijn apps die vanwege hun functionaliteit moeten voldoen aan de regelgeving voor medische hulpmiddelen), zijn er ook niet-medische apps: de zgn. lifestyle apps. De werkzaamheid en daarmee het risico voor de volksgezondheid zijn echter zo laag dat ze geen medisch hulpmiddel zijn. lifestyle apps dragen daardoor ook minder bij aan de verbetering van de zorg*. Juist ten aanzien van lifestyle apps is er duidelijkheid nodig: Er zijn er honderdduizenden van en er is niets geregeld ten aanzien van de (klinische) kwaliteit en de aansprakelijkheid. Daarbij komt ook nog eens dat veel lifestyle apps de grenzen van het toelaatbare opzoeken om: (a) geen medisch hulpmiddel te hoeven zijn (en zo de dure certificering te voorkomen) maar (b) tóch zoveel mogelijk te kunnen betekenen voor de gezondheidszorg. Die apps worden door de Europese commissie de zogenaamde grey-zone apps genoemd. Tijdens de ehealth week presenteerde de commissie van de Europese Unie, onder leiding van Andrew Ruck, de nieuwe richtlijnen voor mhealth apps. Die richtlijnen zijn vrijwillig en worden naar verwachting in 2017 van toepassing. De doelstelling is om het kaf van het koren te scheiden: De richtlijnen bevatten negen stevige kwaliteitseisen waar de betere lifestyle Apps zich aan kunnen conformeren. Wat de commissie óók vertelde was dat de nieuwe regelgeving voor medische hulpmiddelen (de MDR) zich zal uitbreiden in de richting grey-zone apps. De verwachting is dat voor een aantal apps de nieuwe MDR regelgeving ook verplicht zal worden, of zoals Andrew Ruck het letterlijk formuleerde: The medical devices regulatory framework applies already now to all software that falls under the definition of a medical device. According to the relevant legal framework on medical devices, qualification and classification decisions rely primarily on Member States. The Commission has been constantly engaged in providing (non-binding) guidance in view to facilitate implementation and provide clarity to authorities and economic operators. In the medical software/ applications field, the MEDDEV guidance on medical software and the Manual on Borderline and Classification are the two main instruments for reducing the grey zone as much as possible. It is the intention of the Commission to strengthen these instruments even more in the years to come. This work will be taken forward by the Software Working Group managed by DG GROW under the Medical Devices Expert Group (MDEG). De nieuwe MDR zal begin 2017 gepubliceerd worden en in 2020 wordt hij verplicht. Op basis van deze uitspraak doen de grey-zone apps er verstandig aan om nu al te gaan voldoen aan de regelgeving voor medische hulpmiddelen en een CE-certificering halen. Dat heeft ook nu al grote voordelen: (a) de app laat zien dat ze voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen; (b) voor gecertificeerde apps is de aansprakelijkheid goed geregeld (zie hierboven); (c) je kunt de gecertificeerde app meer laten doen voor en in de zorg; (d) zorgprofessionals zijn bekend met CE certificering: alle medische apparatuur voldoet daaraan en (e) de functionaliteit van de gecertificeerde apps zullen daardoor ook beter passen in het bestaande vergoedingensysteem. Én: Nederland heeft een gouden kans! Nederland zou één van de drie pilot-landen kunnen worden voor de invoering van de nieuwe richtlijnen en de nieuwe MDR in een vroege fase. Bij de invoering in 2017 zou meteen aangegeven kunnen worden welke de greyzone apps zijn en iedere grey-zone app kan dan kiezen voor de nieuwe, vrijwillige, nichtlijn gaan of voor de CE-certificering. 4 Andrew Ruck: We zijn ook van plan om een case study te maken over de richtlijnen in Nederland als de Nederlandse leden van de EU Working Group (red.:nictiz) dit wil. Het probleem van niet gecertificeerde mhealth apps speelt niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten: Ook daar bestaat het fenomeen van de grey-zone apps. Sterker: de mhealth markt in de VS is verder ontwikkeld dan in Europa maar het overgrote merendeel van de apps zijn ook daar nog niet FDA approved. Om de ehealth impasse te doorbreken en tegelijk haar doel te bereiken om ehealth te stimuleren en geaccepteerd te krijgen bij de zorgprofessionals, zou de minister de industrie kunnen stimuleren om CE gecertificeerde apps te gaan maken. Daarmee zou ze niet alleen haar eigen doelen bereiken, maar meteen ook wereldleider worden op het gebied van een effectieve ehealth implementatie. NICTIZ zou, als Nederlands lid van de EU werkgroep, samen met de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) een prominente rol kunnen spellen in zo n case studie. * Risico klasse en de werkzaamheid van apps. De certificering van apps is een duur en ingewikkeld proces, vooral voor producten met de hogere risico klassen IIA en IIB. Globaal kun je zeggen dat apps die worden ingezet voor medische metingen CE klasse I zijn; Apps die worden ingezet voor diagnose zijn CE klasse IIA en apps die gebruikt worden voor behandelingen zijn CE klasse IIB. Het mooie van gecertificeerde apps is dat ze meer kunnen betekenen voor de zorg (diagnose en behandeling) maar bovendien zijn de kwaliteit en de aansprakelijkheid van gecertificeerde apps goed geregeld.

6 Research Accountability Is described by Onderzoeksverantwoording Het whitepaper is gebaseerd op een enquête die is uitgezet onder de leden van Vereniging van Arts en Auto (VvAA). VvAA is een ledenorganisatie met meer dan Nederlandse zorgprofessionals. De vragenlijst is gemaakt in samenwerking tussen Inzentiz B.V. en Mobile Doctors, initiatief van VvAA. De online-enquête heeft open gestaan in de periode van 21 april 2016 tot en met 9 mei De respondenten kregen een uitnodiging met een link naar de vragenlijst. In totaal kregen zorgprofessionals een uitnodiging om deel te nemen. Dit resulteerde in een response rate van 312 ( 18%). De onderzoeksgroep bestaat uit 113 huisartsen en 199 medische specialisten. Binnen deze groep respondenten is 64% van de respondenten man en 36% vrouw met een leeftijdsindeling van jaar (13%), jaar (22%) en jaar (65%). Hebt u vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met: redactie@mobiledoctors.nl 5 Over INZENTIZ INZENTIZ B.V. is opgericht in Het INZENTIZ Mobile Software Platform biedt het software kader voor medische apparaten met betrekking tot mobiele apparaten en cloud services. Het is een high-tech platform dat de mobiele zorg vereenvoudigt en de patiënt ervaring verbetert met een veilige, CE en FDA compliant omgeving. Inzentiz maakt een platform waardoor het maken van gecertificeerde apps in de klasse I, IIA en IIB gemiddeld 3x sneller en 3x goedkoper maakt. De vier oprichters hebben samen meer dan 70 jaar ervaring in de medische software-industrie en werken samen sinds Ze ontwikkelden meer dan vijftien CE en/of FDA goedgekeurde software applicaties in verschillende gebieden zoals radiotherapie, medische databases, infectiepreventie en epilepsievideobewaking. Zij vertalen hun expertise in de medische software industrie richting de mhealth wereld via het mobiele medische software platform. INZENTIZ kreeg onlangs een aanzienlijke EU-subsidie voor het ontwikkelen van het platform.

Wat geld(t) in de zorg? VvAA trendonderzoek onder zorgaanbieders. Zesde editie, juni 2013. Mobile health

Wat geld(t) in de zorg? VvAA trendonderzoek onder zorgaanbieders. Zesde editie, juni 2013. Mobile health Wat geld(t) in de zorg? VvAA trendonderzoek onder zorgaanbieders Zesde editie, juni 2013 Mobile health Inhoud Inleiding 3 Belangrijkste conclusies 4 Mobile health: gebruik van smartphone en tablet 6 Medische

Nadere informatie

Wetgeving voor Medische hulpmiddelen en Kwaliteitsverbetering. Peter N. Ruys

Wetgeving voor Medische hulpmiddelen en Kwaliteitsverbetering. Peter N. Ruys Wetgeving voor Medische hulpmiddelen en Kwaliteitsverbetering Peter N. Ruys Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen Actieve Implantaten (90/385/EEC) - AIMD Medische Hulpmiddelen (93/42/EEC) - MDD

Nadere informatie

Wearables in de gezondheidszorg. Regelgeving en normen

Wearables in de gezondheidszorg. Regelgeving en normen Wearables in de gezondheidszorg Regelgeving en normen Actueel Het belang van regelgeving Is mijn innovatie een medisch hulpmiddel? Definitie medisch hulpmiddel Elk instrument, toestel of apparaat, elke

Nadere informatie

Wet- en regelgeving en patiëntveiligheid

Wet- en regelgeving en patiëntveiligheid Wet- en regelgeving en patiëntveiligheid GS1 Congres Els van der Wilden, MD MPH Director Healthcare Providers, GS1 Global Office 8 maart 2018 Agenda Gezondheidszorglandschap Monitor Zorggerelateerde Schade

Nadere informatie

Software & apps als medisch hulpmiddel?

Software & apps als medisch hulpmiddel? Software & apps als medisch hulpmiddel? W309- KIVI NIRIA Jaarcongres 2012 mr. dr. Sjaak Nouwt, adviseur gezondheidsrecht- KNMG Marieke van t Root MSc, consultant medische technologie- NEN 11 oktober 2012

Nadere informatie

Veilige toepassing medische software en ICT

Veilige toepassing medische software en ICT Veilige toepassing medische software en ICT Elserieke Gerritsen Boersen Klinisch Informaticus i.o. 11 juni 2015 ICT ontwikkelingen in het zorgproces Wat kan er mis gaan? Verkeerde interpretatie onduidelijke

Nadere informatie

Medische apps: is certificeren nodig?

Medische apps: is certificeren nodig? Medische apps: is certificeren nodig? Anton Ekker, juridisch adviseur Nictiz Barbara van Rest, communicatieadviseur Nictiz 5 juni 2013 Introductie Nictiz: expertisecentrum voor ICT in de Zorg standaardisering

Nadere informatie

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte

Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Kennis en ervaringen met e-health van mensen met een chronische longziekte, J. Hofstede & M. Heijmans, NIVEL, november

Nadere informatie

Verantwoorde opslag in perspectief van Europese richtlijnen. Peter N. Ruys

Verantwoorde opslag in perspectief van Europese richtlijnen. Peter N. Ruys Verantwoorde opslag in perspectief van Europese richtlijnen Peter N. Ruys 1 Opslag in ULT 1. Humaan materiaal voor in vitro diagnostiek 2. Humaan materiaal voor terug plaatsing 3. Humaan materiaal voor

Nadere informatie

Dat kunnen we samen toch beter?!

Dat kunnen we samen toch beter?! Dat kunnen we samen toch beter?! Ron van den Bosch voorzitter Hoofd bureau Strategie en Beleid Dr. Richard Kamman lid Manager IMT, Amphia Ziekenhuis Het wiel Samenwerking op Internet Succesvolle samenwerking

Nadere informatie

Meest mobiele organisatie van Nederland

Meest mobiele organisatie van Nederland Resultaten onderzoek Meest mobiele organisatie van Nederland Juni 2013 Uitkomsten onderzoek onder top organisaties in Nederland Uitgevoerd door Keala Research & Consultancy in de periode mei tot en met

Nadere informatie

NEEM EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST. van. ehealth

NEEM EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST. van. ehealth NEEM EEN KIJKJE IN DE TOEKOMST van ehealth Wat is Vitaly? Het uiteindelijke doel van het Vitaly ehealth platform is het betrekken van de gebruikers bij het verbeteren van de gezondheidszorg. Het vormt

Nadere informatie

Berry Kok. Navara Risk Advisory

Berry Kok. Navara Risk Advisory Berry Kok Navara Risk Advisory Topics Informatiebeveiliging in het nieuws Annual Benchmark on Patient Privacy & Data Security Informatiebeveiliging in de zorg Extra uitdaging: mobiel Informatiebeveiliging

Nadere informatie

Gezondheid & Innovatie. KvK Dag van de Innovatie

Gezondheid & Innovatie. KvK Dag van de Innovatie Gezondheid & Innovatie KvK Dag van de Innovatie Leren vragen te stellen Brug tussen zorg en technologie Picasso: Computers zijn ondingen. Ze kunnen alleen maar antwoorden geven. Center of Applied Research

Nadere informatie

Compensatie eigen risico is nog onbekend

Compensatie eigen risico is nog onbekend Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (M. Reitsma-van Rooijen, J. de Jong. Compensatie eigen risico is nog onbekend Utrecht: NIVEL, 2009) worden gebruikt. U

Nadere informatie

De toekomst van ehealth de hype voorbij?

De toekomst van ehealth de hype voorbij? De toekomst van ehealth de hype voorbij? GDW kennisdelingsconferentie Rolien de Jong MSc Amersfoort, 31 maart 2011 Introductie NVEH NVEH, de Nederlandse Vereninging g voor ehealth, is dé vereniging voor

Nadere informatie

De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen

De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen Kaseya Onderzoek De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen 2011 www.kaseya.nl Over dit rapport In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek dat door Kaseya is geïnitieerd en uitgevoerd

Nadere informatie

Dr M. (Michiel) Sprenger. 20 juni 2019 Congres Architectuur in de Zorg

Dr M. (Michiel) Sprenger. 20 juni 2019 Congres Architectuur in de Zorg Dr M. (Michiel) Sprenger 20 juni 2019 Congres Architectuur in de Zorg Zorginformatica info@michielsprenger.nl +31 6 43 77 57 46 Fysicus, PhD in Solid State Physics 1985: Klinisch Fysicus VUmc, MRI, Radiotherapie,

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting SAMENVATTING. 167 Met de komst van verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg, die naast de huisarts en verpleegkundigen van de thuiszorg, thuiswonende patiënten bezoeken om te zorgen dat patiënten

Nadere informatie

Ready healthcare. Ready? Actieplan gezondheidszorg. The future is exciting.

Ready healthcare. Ready? Actieplan gezondheidszorg. The future is exciting. Ready healthcare Actieplan gezondheidszorg The future is exciting. Ready? 2 Hoe kunnen onze zorgverleners efficiënter werken? Uw kansen Naarmate de vraag naar zorg groter wordt, neemt de druk op zorgverleners

Nadere informatie

Toezicht op ICT in de Zorg. 5 juni 2013

Toezicht op ICT in de Zorg. 5 juni 2013 . Toezicht op ICT in de Zorg 5 juni 2013 WAAROVER GAAT HET VANDAAG? http://www.bmg.eur.nl/onderzoek/videos/jan_klein_veiligheid_in_de_zorg/ Kan de patiënt rekenen op veilige zorg met inzet van veilige

Nadere informatie

Introduction Henk Schwietert

Introduction Henk Schwietert Introduction Henk Schwietert Evalan develops, markets and sells services that use remote monitoring and telemetry solutions. Our Company Evalan develops hard- and software to support these services: mobile

Nadere informatie

Ready healthcare. Actieplan gezondheidszorg. Vodafone Power to you

Ready healthcare. Actieplan gezondheidszorg. Vodafone Power to you Ready healthcare Actieplan gezondheidszorg Vodafone Power to you 2 Hoe kunnen onze zorgverleners efficiënter werken? Uw kansen Naarmate de vraag naar zorg groter wordt, neemt de druk op zorgverleners toe.

Nadere informatie

WORKSHOP MDR 2020 DCRF JAARCONGRES Dr. Wim Schreurs, orthopedisch chirurg Dr. Marloes Schmitz, arts/research coordinator NOV

WORKSHOP MDR 2020 DCRF JAARCONGRES Dr. Wim Schreurs, orthopedisch chirurg Dr. Marloes Schmitz, arts/research coordinator NOV WORKSHOP MDR 2020 DCRF JAARCONGRES 2018 Dr. Wim Schreurs, orthopedisch chirurg Dr. Marloes Schmitz, arts/research coordinator NOV Disclosure Educational consultant for Stryker Hip Courses MDR 2020 en medische

Nadere informatie

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt.

Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Nictiz en het NIVEL brengen jaarlijks de ehealth-monitor uit, die de stand van zaken van ehealth in Nederland in kaart brengt. Deze presentatie, gegeven op een bijeenkomst over patiëntportalen van Nictiz

Nadere informatie

Onderzoek naar de business case van ehealth

Onderzoek naar de business case van ehealth Onderzoek naar de business case van ehealth Deze vragenlijst is onderdeel van studie naar de business case van ehealth en. Op basis van een formeel model van het Nictiz worden een aantal stakeholders onderscheiden

Nadere informatie

Deze ontvangt u mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis.

Deze ontvangt u mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis. 21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken Nr. 465 Brief van de minister voor Medische Zorg Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Regeldruk in de curatieve zorg Regels die eenvoudiger kunnen of als overbodig worden ervaren

Regeldruk in de curatieve zorg Regels die eenvoudiger kunnen of als overbodig worden ervaren Regels die eenvoudiger kunnen of als overbodig worden ervaren Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet zich actief in om de regeldruk binnen onder andere de curatieve zorg te verminderen.

Nadere informatie

Traceerbaarheid medische hulpmiddelen

Traceerbaarheid medische hulpmiddelen Traceerbaarheid medische hulpmiddelen PUO VZA Ter Elst, Edegem 06.11.2018 Erik Everaert DG POST vergunningen Nieuwe verordening MDR / IVDR 2 1 Wat is MDR / IVDR? Belangrijke hervorming van het Europese

Nadere informatie

Patiënten willen een persoonlijk gezondheidsdossier

Patiënten willen een persoonlijk gezondheidsdossier Samen de zorg beter maken Patiënten willen een persoonlijk gezondheidsdossier Hoe realiseren we dat? dr. Marcel Heldoorn teammanager digitale zorg Samen de zorg beter maken Patiënten willen regie en overzicht

Nadere informatie

Zeldzame ziekten, weesgeneesmiddelen

Zeldzame ziekten, weesgeneesmiddelen niet geautoriseerde Nederlandse vertaling Zeldzame ziekten, weesgeneesmiddelen De feiten op een rijtje De EMA wil graag dat Europese burgers met zeldzame ziekten toegang hebben tot specifieke en werkzame

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

ehealth & interoperabiliteit

ehealth & interoperabiliteit ehealth & interoperabiliteit Doortje Boshuizen Adviseur 24 juni 2010 Congres Domotica & ehealth Wat is ehealth? Het begrip 1) ehealth is een overkoepelende term voor gebruik van internet, mobiele en ambient

Nadere informatie

Met welke aspecten van Ehealth heeft de Inspectie Gezondheidszorg te maken?

Met welke aspecten van Ehealth heeft de Inspectie Gezondheidszorg te maken? Met welke aspecten van Ehealth heeft de Inspectie Gezondheidszorg te maken? Johan Krijgsman Coördinerend specialistisch inspecteur e-health Inspectie voor de Gezondheidszorg te Utrecht Toezicht op e-health

Nadere informatie

Intelligente Medical Apps voor Slimme Zorg. Marten Stavenga Product directeur ExpertDoc BV Rotterdam, Nederland marten@expertdoc.

Intelligente Medical Apps voor Slimme Zorg. Marten Stavenga Product directeur ExpertDoc BV Rotterdam, Nederland marten@expertdoc. Intelligente Medical Apps voor Slimme Zorg Marten Stavenga Product directeur ExpertDoc BV Rotterdam, Nederland marten@expertdoc.nl Het probleem: deskundigheid zorgprofessional staat onder druk Onze start

Nadere informatie

Naam van het project: Pridiktiv

Naam van het project: Pridiktiv Naam van het project: Pridiktiv URL van het project: Naam van de instelling: Pridiktiv Aard van de instelling / beleidsniveau: WZC/Thuisverzorging Naam van de projectverantwoordelijke: Jeroen DE BACKER

Nadere informatie

Bouwen aan vertrouwen: perspectief van de industrie

Bouwen aan vertrouwen: perspectief van de industrie Symposium ter gelegenheid afscheid Ad van Dooren Zelfredzaamheid van patiënten bij gebruik van veilige medicatie. Bouwen aan vertrouwen: perspectief van de industrie Rudolf van Olden, arts Medisch Directeur

Nadere informatie

PGD. Irene van Duijvendijk & @EvaMarquarita

PGD. Irene van Duijvendijk &  @EvaMarquarita PGD Irene van Duijvendijk & Eva Marquarita @Nictiz @IreneV_D @EvaMarquarita Irene van Duijvendijk Adviseur ehealth Nictiz Eva Marquarita Projectleider PGD Nictiz P E R S O O N L I J K G E Z O N D H E I

Nadere informatie

CONCEPT Handreiking beoordeling medische apps. Sjaak Nouwt s.nouwt@fed.knmg.nl

CONCEPT Handreiking beoordeling medische apps. Sjaak Nouwt s.nouwt@fed.knmg.nl CONCEPT Handreiking beoordeling medische apps Sjaak Nouwt s.nouwt@fed.knmg.nl Agenda 1. Inleiding 2. App Check 1: zoek geschikte medische app 3. App Check 2: beoordeel kwaliteit 4. App Check 3: beoordeel

Nadere informatie

Determinantenonderzoek naar Factoren waarmee een Actief Stoppen-met-Roken Beleid op Cardiologieverpleegafdelingen kan worden bevorderd

Determinantenonderzoek naar Factoren waarmee een Actief Stoppen-met-Roken Beleid op Cardiologieverpleegafdelingen kan worden bevorderd Determinantenonderzoek naar Factoren waarmee een Actief Stoppen-met-Roken Beleid op Cardiologieverpleegafdelingen kan worden bevorderd Determinant Study in to Factors that Facilitate a Active Smoking-cessation

Nadere informatie

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE

STORAGE AUTOMATION IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION STORAGE AUTOMATION DATAGROEI DE BAAS MET EXTREEM BEHEERGEMAK DOOR AUTOMATISERING EN VIRTUALISATIE EEN EFFECTIEVE EN KOSTENEFFICIËNTE OPLOSSING VOOR DATAGROEI De druk op systeembeheerders

Nadere informatie

Europese verordening MH en reprocessing single use. 35 ste Symposium V.V.O.V. 20 april 2018 Apr. T. Onsea

Europese verordening MH en reprocessing single use. 35 ste Symposium V.V.O.V. 20 april 2018 Apr. T. Onsea Europese verordening MH en reprocessing single use 35 ste Symposium V.V.O.V. 20 april 2018 Apr. T. Onsea Inhoud Definitie medisch hulpmiddel (MH) Verordening EU 2017/745 voor MH Doelstelling en wettelijk

Nadere informatie

Profiteer van veranderende technologieën

Profiteer van veranderende technologieën Profiteer van veranderende technologieën Lees hoe Managed Services Providers u kunnen helpen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen Uitdagingen en kansen in veranderende technologieën Ontwikkelingen

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg?

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg? Wat gebeurt er met de resultaten? De uitkomsten van het onderzoek helpen: zorgverleners bij het verbeteren van de zorg die zij geven de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de gezondheidszorg beter

Nadere informatie

Certificering NDT personeel Aerospace industrie

Certificering NDT personeel Aerospace industrie Certificering NDT personeel Aerospace industrie en de rol die de NANDT Board hierbij vervult Pieter Troost (Review Board) 13/11/2018 1 Onderwerpen Introductie kwalificatie en certificatie van NDT personeel

Nadere informatie

Europese Commissie Directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming Raadpleging inzake gezondheidsdiensten B 232 8/102 B-1049 BRUSSEL België

Europese Commissie Directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming Raadpleging inzake gezondheidsdiensten B 232 8/102 B-1049 BRUSSEL België Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties Chr. Krammlaan 8 Postbus 222 3500 AE Utrecht Telefoon 030 276 99 85 Europese Commissie Directoraat-generaal Gezondheid en consumentenbescherming Raadpleging

Nadere informatie

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T architect Nictiz

M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D. V I N C E N T V A N P E L T architect Nictiz M E E R R E G I E O V E R G E Z O N D H E I D V I N C E N T V A N P E L T architect Nictiz P E R S O O N L I J K E G E Z O N D H E I D S O M G E V I N G een PGO is een levenslang hulpmiddel om gezondheidsinformatie

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

gebruiken en te integreren

gebruiken en te integreren Change Management 2 Bij iedere innovatie leren we stapsgewijs deze te gebruiken en te integreren Initiatie Leren & aanpassen Rationalisatie Absorptie Focus Starten Taak georiënteerd Doelen ipv technologie

Nadere informatie

)! * $ ( ! "! " #$%&' +, -../

)! * $ ( ! !  #$%&' +, -../ & )! * $ (!! "! " #$%&' +, -../ & )! *0$ ( + + 121 -../! "! " #$%&' " 0333!0+$!! 4!3 5("!+() (33 + ( (!! , *46&**4 7,, $ 7,- %"! /,1 * 8 - %9&$4&&&&:$&$4&&$6;$*& < -, * < -- $=!)! < --, 4 (!! < --- ( >?

Nadere informatie

Wat betekent CE-Markering voor leveranciers

Wat betekent CE-Markering voor leveranciers Wat betekent CE-Markering voor leveranciers Conferentie Software als medisch hulpmiddel Utrecht, 5 juni 2013 Evert Jan Hoijtink CEO Portavita BV - 1 - Agenda 1. Introductie Portavita heeft CE Markering

Nadere informatie

JOB OPENING OPS ENGINEER

JOB OPENING OPS ENGINEER 2016 DatacenterNext All rights reserved Our Mission Wij zijn een On-Demand Technology Office die bedrijven helpt technologie te organiseren, zekeren en innoveren. Dit stelt onze klanten in staat, vertrouwende

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW)

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) 14 november 2014 2 PROGRAMMA ESFRI Roadmap, wat is het en waar doen we het voor? Roadmap 2016 Verschillen met vorige Schets

Nadere informatie

Zorgvrager doet mee? Onderzoek!

Zorgvrager doet mee? Onderzoek! Zorgvrager doet mee? Onderzoek! Verbeteren van de patiëntveiligheid door digitale patiënten participatie? Hersenletsel na een CVA, netwerk in beroering 20 maart 2013 Rolien de Jong MSc Programma 1. Context

Nadere informatie

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 1 Zelfzorg & zelfdiagnose Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 2 3 Zorgt Zelfdiagnose en Zelfzorg voor eigen regie van de patiënt? Zelfzorg & zelfdiagnose kan tot (meer) eigen regie leiden

Nadere informatie

E-trainingstools. Trainings-App & Bladder Monitor. Jorien de Jonge Lottie Peerdeman

E-trainingstools. Trainings-App & Bladder Monitor. Jorien de Jonge Lottie Peerdeman E-trainingstools Trainings-App & Bladder Monitor Jorien de Jonge Lottie Peerdeman E-Health Het toepassen van informatie- en communicatietechnologie ten dienste van de gezondheidszorg Voorbeelden: Elektronisch

Nadere informatie

Optimale uitwisseling van eenduidige informatie in de borstkankerzorg Start transmuraal werken in een pilot

Optimale uitwisseling van eenduidige informatie in de borstkankerzorg Start transmuraal werken in een pilot Optimale uitwisseling van eenduidige informatie in de borstkankerzorg Start transmuraal werken in een pilot Introductie Lidy Wijers,mamma mammaradioloog uit het westen en Carla Meeuwis, mammaradioloog

Nadere informatie

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011

ICT & ehealth. Programmadirecteur Innovatie & ICT. Ellen Maat. Utrecht, 09-02-2011 ICT & ehealth Programmadirecteur Innovatie & ICT Ellen Maat Utrecht, 09-02-2011 Uitdagingen voor de toekomst Behoud van kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg 2 Increase in chronic illnesses

Nadere informatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie Digitale transformatie van zorgcommunicatie trendrapport 2016 Digitale transformatie en marktwerking ontwrichten zorgcommunicatie De zorg was decennialang een behouden markt, met professionals die kwaliteit

Nadere informatie

Onderzoek naar e-gezondheidszorg in Europa: artsen moeten meer gebruik maken van ICT

Onderzoek naar e-gezondheidszorg in Europa: artsen moeten meer gebruik maken van ICT IP/08/641 Brussel, 25 april 2008 Onderzoek naar e-gezondheidszorg in Europa: artsen moeten meer gebruik maken van ICT De Europese Commissie heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van een pan-europees

Nadere informatie

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer?

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type of Dementia as Cause of Sexual Disinhibition Presence of the Behavior in Alzheimer s Type? Carla

Nadere informatie

Artsen zien het gebruik van standaarden als belangrijkste oplossing voor het realiseren van een gedeeld beeld van de patiënt

Artsen zien het gebruik van standaarden als belangrijkste oplossing voor het realiseren van een gedeeld beeld van de patiënt Deze factsheet is een uitgave van Nictiz en het NIVEL. Het betreft een voorpublicatie van de ehealth-monitor 2017 die in november 2017 zal worden gepubliceerd. De gegevens mogen met bronvermelding worden

Nadere informatie

7x Managers in de cloud

7x Managers in de cloud cloud innovation by Macaw 7x Managers in de cloud Uitkomsten van het Nationale Cloudonderzoek Bij alles wat de businessmanager voorgelegd krijgt, wil hij weten wat het hem en zijn bedrijf oplevert. Voor

Nadere informatie

Met behoud naar de cloud maar hoe en met wie?

Met behoud naar de cloud maar hoe en met wie? Asset 1 van 6 Met behoud naar de cloud maar hoe en met wie? Gepubliceerd op 1 juni 2015 We moeten naar of iets met de cloud. Wie heeft ondertussen niet zelf dit gevoel dan wel het verzoek gekregen van

Nadere informatie

IT-GIDS VOOR DE ZORG

IT-GIDS VOOR DE ZORG IT-GIDS VOOR DE ZORG IT als drijvende kracht achter betere zorgverlening Wij hoeven u niet uit te leggen dat achter de beste zorg een hele organisatie schuilt. Digitalisering heeft de manier van werken

Nadere informatie

Confirmation of Wage Tax

Confirmation of Wage Tax MANUAL. Confirmation of Wage Tax 1 nieuw perspectieven CHOOSE YOUR MANNER OF APPROVAL There are several manners in which you can approve your wage tax filing, which is prepared by BDO, in 3 steps: CHOOSE

Nadere informatie

E-Health en de huisarts. Digitaal Stadspanel Rotterdam. Achtergrond. Methode. Contact met de huisarts

E-Health en de huisarts. Digitaal Stadspanel Rotterdam. Achtergrond. Methode. Contact met de huisarts E-Health en de huisarts Digitaal Stadspanel Rotterdam Achtergrond Een taak van de gemeente is het bevorderen van de gezondheid van haar inwoners. In haar nota Publieke Gezondheid 2016-2020 Rotterdam Vitale

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 6 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Medische Informatie op het Internet

Medische Informatie op het Internet Non Governmental Organization Quality of health related information on the Web Medische Informatie op het Internet Célia Boyer Iris van der Heijden Executive Director Health On the Net Foundation, Geneva,

Nadere informatie

Transitietraject Dongemondgebied Samenspel Informeel en Formeel ronde 1

Transitietraject Dongemondgebied Samenspel Informeel en Formeel ronde 1 Samenspel Informeel en Formeel ronde 1 MOVISIE 21-03-2013 Vragen In totaal hebben 72 personen de enquete ingevuld. De verdeling over de verschillende groepen staat in onderstaande tabel. Vraag 1: Ik ben

Nadere informatie

SECURITY UITDAGINGEN 2015

SECURITY UITDAGINGEN 2015 SECURITY UITDAGINGEN 2015 Hoe uw IT-infrastructuur beschermen? Robby Cauwerts Security Engineer 2015 Check Point Software Technologies Ltd. 1 CHECK POINT NAMED A LEADER IN THE GARTNER MAGIC QUADRANTS FOR

Nadere informatie

Medische apps, is certificeren nodig? In 7 stappen naar een CE-markering voor uw app

Medische apps, is certificeren nodig? In 7 stappen naar een CE-markering voor uw app Medische apps, is certificeren nodig? In 7 stappen naar een CE-markering voor uw app WHITEPAPER Datum ID Nummer 31 mei 2013 13005 Auteurs Anton Ekker (Nictiz) Barbara van Rest (Nictiz) Reviewer Erik Vollebregt

Nadere informatie

Veilige toepassing van medische technologie. Lessons (to be) learned

Veilige toepassing van medische technologie. Lessons (to be) learned Veilige toepassing van medische technologie Lessons (to be) learned Inhoud 1. Belangrijkste resultaten 2. Op welke wijze kunnen ziekenhuizen een verbeterslag maken? Tabel 1: Nederlandse documenten veilig

Nadere informatie

Verplichting kwaliteitmanagement is prima, maar wel een kostbare zaak!

Verplichting kwaliteitmanagement is prima, maar wel een kostbare zaak! D A T U M 17 juni 2010 P A G I N A 1 van 14 Onafhankelijk onderzoek re-integratiebranche door Re-integratiePartner Verplichting kwaliteitmanagement is prima, maar wel een kostbare zaak! Tussen 27 mei en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

HR & Participatie 2014-2015

HR & Participatie 2014-2015 HR & Participatie 2014-2015 samenvatting Het onderzoek naar de Participatiewet 2015 is een kwantitatief online onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse bedrijven (verdeeld naar de categorieën 50-99 werk

Nadere informatie

Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg

Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Anne Brabers, Margreet Reitsma en Roland Friele. Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Nadere informatie

Medische App Checker: beoordeling van medische apps

Medische App Checker: beoordeling van medische apps Medische App Checker: beoordeling van medische apps Medische App Checker 1 Toelichting 9 Medische App Checker Medische apps Er zijn inmiddels meer dan 120.000 mobiele medische apps beschikbaar in de verschillende

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor Januari 2015 Trends in Customer Service

Strategic Decisions Monitor Januari 2015 Trends in Customer Service Strategic Decisions Monitor Januari 2015 Trends in Customer Service In samenwerking met KIRC 2015 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere

Nadere informatie

Stand van zaken en plannen IPv6 2012

Stand van zaken en plannen IPv6 2012 Stand van zaken en plannen IPv6 2012 Auteurs: Maurice van den Akker (SURFnet) Karianne Vermaas (WAU?!) Versie: 1.0 Datum: Augustus 2012 SURFnet bv Radboudkwartier 273 Postbus 19035, 3501 DA Utrecht T 030

Nadere informatie

ehealth voor iedereen!

ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg: we maken een afspraak met de huisarts via internet, gebruiken een app om onze conditie te verbeteren,

Nadere informatie

Een zorgtransformatie door digitale innovatie. Jeroen Tas CEO, Healthcare Informatics.Solutions.Services

Een zorgtransformatie door digitale innovatie. Jeroen Tas CEO, Healthcare Informatics.Solutions.Services Een zorgtransformatie door digitale innovatie Jeroen Tas CEO, Healthcare Informatics.Solutions.Services Digitale technologieën Exponentiële groei in snelheid, aantal en gebruik 2 miljard mensen hebben

Nadere informatie

Zelfmanagement en ehealth. Karin Oost Senior Communicatieadviseur Nictiz Trendition 8 december

Zelfmanagement en ehealth. Karin Oost Senior Communicatieadviseur Nictiz Trendition 8 december Zelfmanagement en ehealth Karin Oost Senior Communicatieadviseur Nictiz Trendition 8 december Stelling Alle zorgverleners krijgen vroeg of laat te maken met patiënten die zelf hun gezondheid (willen) managen.

Nadere informatie

mhealth en de AVG Mobile Healthcare 8 november 2018 Sofie van der Meulen

mhealth en de AVG Mobile Healthcare 8 november 2018 Sofie van der Meulen mhealth en de AVG Mobile Healthcare 8 november 2018 Sofie van der Meulen Agenda mhealth en privacy: wanneer mogen er medische persoonsgegevens verwerkt worden? Hoe ziet het toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg

Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg Uitnodiging voor huisartspraktijken voor deelname aan onderzoek Valpreventie in de eerstelijnszorg Geachte huisarts, Zorggroep RCH Midden-Brabant heef het initiatief genomen om valpreventie te implementeren

Nadere informatie

Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild. Projectleiders MedMij

Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild. Projectleiders MedMij Bram van der Sluijs Sylvia Veereschild Projectleiders MedMij info@medmij.nl www.medmij.nl 030 297 03 03 Wat kunt u verwachten? Opvallend: Gezondheidszorg (was) nog niet vertegenwoordigd. Geen live demo

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 03 2. Onderzoek naar sector- en keteninitiatieven pag. 04 2.1 Initiatieven bespreken

Nadere informatie

18 juni 2015. Onderzoek: Artsen voor de strafrechter

18 juni 2015. Onderzoek: Artsen voor de strafrechter 18 juni 2015 Onderzoek: Artsen voor de strafrechter Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Groei E-health met name te danken aan beeldbellen

Groei E-health met name te danken aan beeldbellen Groei E-health met name te danken aan beeldbellen Security en ICT niet of slecht geregeld In 40% van de zorginstellingen is een toenemend aantal personen te vinden dat beeldbellen toepast als onderdeel

Nadere informatie

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie.

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. 0 Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve

Nadere informatie

Waarom verdient uw app de Health app award 2015?

Waarom verdient uw app de Health app award 2015? Waarom verdient uw app de Health app award 2015? Deelnameformulier Health app award 2015 Dank u wel voor uw deelname aan de Health app award 2015. Om uw deelname rond te maken dient u dit formulier zo

Nadere informatie

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en Effecten van een op MBSR gebaseerde training van hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en compassionele tevredenheid. Een pilot Effects of a MBSR based training program of hospice caregivers

Nadere informatie

Livv Mobile Health. Zorg dichtbij. Januari 2017

Livv Mobile Health. Zorg dichtbij. Januari 2017 Livv Mobile Health Zorg dichtbij Januari 2017 Wie zijn wij? Mirjam Boonstra 42jr Commercieel 15 jaar telecom, commercieel, inkoop en marketing Ben, T-Mobile, Debitel, Ortel, Voiceworks Thees Brons 41jr

Nadere informatie

Stoppen-met-roken Begeleiding door Cardiologie Verpleegkundigen: Intentie, Gedrag en Determinanten

Stoppen-met-roken Begeleiding door Cardiologie Verpleegkundigen: Intentie, Gedrag en Determinanten Stoppen-met-roken Begeleiding door Cardiologie Verpleegkundigen: Intentie, Gedrag en Determinanten Smoking Cessation Guidance by Cardiac Nurses: Intention, Behavior and Determining Factors Jan van Riet

Nadere informatie

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte

Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte 22-10-2015 Telezorgcentrum een oplossing? Luc de Witte Hoogleraar en Lector Technologie in de Zorg Directeur Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT) TIJD 16.00 tot 16.30 Waar staan

Nadere informatie

Thematische behoeftepeiling. Uitkomsten en conclusies van een brede enquête onder patiëntenorganisaties

Thematische behoeftepeiling. Uitkomsten en conclusies van een brede enquête onder patiëntenorganisaties Thematische behoeftepeiling Uitkomsten en conclusies van een brede enquête onder patiëntenorganisaties Inleiding In de komende jaren ontwikkelt de VSOP toerustende activiteiten voor patiëntenorganisaties

Nadere informatie

Apparaten en Azure AD: wie, wat en waar? Sander Berkouwer SCCT

Apparaten en Azure AD: wie, wat en waar? Sander Berkouwer SCCT Apparaten en Azure AD: wie, wat en waar? Sander Berkouwer SCCT Introductie Sander Berkouwer Senior consultant bij SCCT BV MCSA, MCSE, MCT Microsoft MVP, Veeam Vanguard DirTeam.com @SanderBerkouwer Agenda

Nadere informatie

Verscherpt beleid complexe endoscopen?

Verscherpt beleid complexe endoscopen? Verscherpt beleid complexe endoscopen? Stephanie Hulsbosch Disclosure slide Geen belangenverstrengeling 2 SFERD 2015 1 De inspectie inspecteert De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevordert de volksgezondheid

Nadere informatie