De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen"

Transcriptie

1 Kaseya Onderzoek De Uitdagingen van Mobiele Apparaten Managen 2011

2 Over dit rapport In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek dat door Kaseya is geïnitieerd en uitgevoerd onder diverse grote en kleine bedrijven in Nederland, Groot- Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Onder de deelnemende bedrijven bevinden zich IT-dienstverleners, maar ook zorg-, overheids- en onderwijsinstellingen en bedrijven in de publieke sector. In totaal hebben een kleine 550 mensen meegedaan met het onderzoek. Een aantal resultaten stemt zeker tot nadenken, met name de vraag: Heb ik mijn mobiele dataverkeer wel onder controle? Wie is Kaseya? Kaseya is de wereldwijd leidende aanbieder van IT Systems Management-software. Met Kaseya kan iedere thuisgebruiker, organisatie of IT-dienstverlener op een eenvoudige en effectieve manier zijn IT-middelen beheren vanuit één geïntegreerd webplatform. De oplossingen van Kaseya worden wereldwijd ingezet bij IT-dienstverleners, en in een groot aantal andere verticale markten, waaronder retail, gezondheidszorg, onderwijs, financiële dienstverlening, de overheid, defensie, onroerend goed en transport. Het niet-beursgenoteerde bedrijf heeft dertig kantoren in twintig landen.

3 Respondenten Kaseya Mobile Survey 2011 Om het onderzoek in het juiste perspectief te plaatsen, vindt u hieronder kort een aantal demografische gegevens van de respondenten. Gemiddeld waren 30% van de respondenten in de UK, Nederland en Frankrijk werkzaam bij kleine bedrijven, met minder dan 20 werknemers. Ongeveer de helft van de respondenten werkt bij een bedrijf met meer dan 200 werknemers. In Nederland was dit ongeveer 40%, de resterende 30% viel in de categorie MKB, tussen de 20 en 200 werknemers. Het overgrote deel van de respondenten was werkzaam bij een IT-gerelateerde organisatie, maar ook zorginstellingen, de overheid en onderwijsinstellingen zijn vertegenwoordigd. In hoeverre zijn mobiele apparaten geïntegreerd in het bedrijfsleven? Mobiele telefoons en laptops zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar in hoeverre zijn zij ook al geïntegreerd in het bedrijfsleven? Hoeveel werkgevers zeggen de vaste pc s en telefoons vaarwel en investeren in laptops en mobiele telefonie, zodat hun werknemers mobieler worden en flexibeler kunnen werken? Uit het onderzoek blijkt dat dit een vrij groot deel van de respondenten is. Een kleine 40% van de Nederlandse werkgevers geeft aan dat 80% of meer van de werknemers gebruik maakt van mobiele apparatuur voor hun dagelijkse werkzaamheden. In de UK en Frankrijk ligt dit percentage ook tussen de 30 en 40%, in Duitsland is het zelfs bijna 60%.

4 Op de vraag welke mobiele apparatuur het meest gebruikt wordt, wordt door het overgrote deel van alle deelnemers geantwoord dat het gaat om de aloude laptops. Daarnaast biedt ongeveer de helft van de werkgevers haar werknemers de mogelijkheid om tablets te gebruiken voor hun werkzaamheden en zijn de diverse smartphones ook niet weg te denken uit de zakelijke omgeving. Als merken doen Blackberry en iphone goede zaken op de zakelijke markt, in Nederland geeft respectievelijk 44 en 59% van de mensen aan deze apparaten te gebruiken voor hun werk. Tegelijk valt te constateren dat de verzamelde Android-gebaseerde smartphones het al beter doen dan Blackberry. Een belangrijke speler hierin is Samsung, dat in het derde kwartaal van 2011 ruim 10 miljoen Galaxy S II-toestellen verkocht.

5 Het blijkt dat het gebruik van mobiele apparatuur niet langer is voorbehouden aan het management en de buitendienst (zoals verkoop, advies en consultancy). In ruim 50% van de gevallen in zowel Nederland als ook in Duitsland en Frankrijk maakt het gehele team gebruik van mobiele apparaten. Welke data zijn mobiel beschikbaar? De antwoorden op de vraag welke bedrijfsdata er beschikbaar is via mobiele apparatuur zijn niet verrassend. Zoals je kunt verwachten is dit voor het overgrote deel in alle landen verkeer, Internet en het adressenbestand. Daarnaast worden Office en bedrijfsapplicaties ook in ongeveer 50% van de gevallen aangeboden via mobiele apparatuur.

6 Opvallend in de antwoorden op de vraag of er een beleid is omtrent de toegang van deze apparaten tot het bedrijfsnetwerk is dat 50% van de respondenten antwoordt dat er inderdaad een beleid is voor alle of specifieke apparaten, maar dat in alle landen bijna 20% heeft geantwoord dat er geen beleid is en dat er ook geen plannen zijn om een beleid in te voeren. Voor de Nederlandse situatie geldt dat enerzijds 45 procent een compleet beleid heeft ingevoerd, terwijl anderzijds ruim 35% zijn zaken nog niet op orde heeft. En dat terwijl bijna 70% van de Nederlandse respondenten antwoordt dat de data die vanaf mobiele apparatuur wordt benaderd en bewerkt toch behoorlijk bedrijfskritisch is, zoals in de onderstaande grafiek te zien is. Ook in de UK, Duitsland en Frankrijk wordt de data die via deze weg wordt benaderd als vrij bedrijfskritisch gezien. Tevens wordt de impact op het bedrijf wanneer een mobiel apparaat de bedrijfsvoering in gevaar brengt bij de meeste respondenten op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogst is, ingeschaald op een 3 of 4, een goede indicatie van het belang van de device. Daarentegen antwoordt zeker 60% tot 70% van de respondenten op dit moment geen invloed te hebben op welke data er wordt verstuurd via mobiele apparatuur en het bedrijfsnetwerk. Deze uitkomst is verrassend en zet tot nadenken, omdat men met de technologie van tegenwoordig toch meer risico loopt en het houden van controle over bedrijfskritische informatie wel wenselijk is.

7 Wat zijn de grootste angsten? Onder de respondenten bleek dat in Nederland de grootste zorg over het gebruik van mobiele apparatuur binnen het bedrijf het verlies of het lekken van data is. In totaal ruim 70% van de mensen geeft aan zich hier de meeste zorgen om te maken. In de overige landen werd het verlies van contactgegevens juist als veel zorgwekkender bestempeld, gemiddeld 30% per land gaf aan zich hier zorgen over te maken, tegenover 15% in Nederland.

8 Om te voorkomen dat gegevens uitlekken geeft het overgrote deel van de respondenten aan alleen toegang te geven tot en adressen, de data centraal op te slaan en wachtwoorden regelmatig te laten vernieuwen. Daarnaast wordt er in veel gevallen een wipe-out functie geïnstalleerd, waarbij Nederland koploper is met 39,5%en zegt een 20% ook beveiligingssoftware te gebruiken en te updaten. Hoe wordt de mobiele apparatuur beheerd? Beheer op afstand is nog verre van standaard binnen de zakelijke markt. Veelal gebeurt het handmatig of wordt de apparatuur niet beheerd, dan wel via de Blackberry Enterprise Server.

9 Wanneer men kijkt naar wat de voorkeur heeft op het gebied van beheerfuncties op mobiele telefoons, dan is een sterke neiging zichtbaar richting anti-virus om problemen tegen te gaan, een wipe-optie op afstand om gegevens in geval van nood te kunnen wissen, en een restorefunctie om ze ook weer terug te kunnen zetten. Notificaties over mobiele prestaties en verbindingen en/of de mogelijkheid om internet te beperken zijn minder gewenst in Nederland. Zowel Duitsland als Groot-Brittannië en Frankrijk volgen deze trend. Conclusie Naar aanleiding van het onderzoek kunnen we concluderen dat het invoeren van mobiele apparaten in de zakelijke omgeving zeker nog een uitdaging biedt voor bedrijven. Hoewel mobiele telefoons en laptops steeds meer aan de orde van de dag zijn, blijkt dat er bij veel bedrijven geen duidelijk beeld is als het gaat om beleid voor het gebruik van de apparatuur en welke bedrijfskritische data er door heen gaat. BYOD is hot en wordt steeds verder geïntegreerd in het bedrijfsleven maar brengt daarom ook risico s en uitdagingen met zich mee. Want hoe beheer je deze apparaten, hoe zorg je dat ze veilig zijn en de bedrijfskritische data niet verloren kan gaan? Het blijkt dat veel bedrijven nog niet volledig voorbereid en aangepast zijn voor deze stap en dat zeker op het gebied van beleid, beheer en beveiliging nog best veel te winnen valt. Vanuit beheersoogpunt valt op dat de mobiele devices nog geen standaard onderdeel zijn van het reguliere IT-management en dat er dus veel handmatig werk gedaan dient te worden voor de nieuwere formats, zoals smartphones en tablets. Dit komt bovenop de reguliere werkzaamheden en verhoogt de druk op de IT-afdeling en zal tot de nodige discussies leiden, met name omdat in veel gevallen beleid ontbreekt. In deze fase van BYOD zullen meer vragen ontstaan vanwege onbekendheid met de toestellen bij de IT-beheerafdeling, en de mate waarin de afdeling de problemen kan dan wel moet oplossen. Over Kaseya Kaseya is de toonaangevende provider van beheersoftware voor IT-systemen. De oplossingen van Kaseya zijn voor bijna iedereen geschikt van privé-gebruikers tot multinationals en IT-serviceproviders en stellen de gebruikers in staat om makkelijk en efficiënt vanaf één geïntegreerd webgebaseerd platform de IT-middelen proactief te bewaken, te beheren en te sturen. Voor meer informatie, surf naar Kaseya. All rights reserved. Kaseya and the Kaseya logo are among the trademarks or registered trademarks owned by or licensed to Kaseya International Limited. All other marks are the property of their respective owners.

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

Professional initiatiefrijk, werkgever behoudend

Professional initiatiefrijk, werkgever behoudend Social media op werkvloer: Professional initiatiefrijk, werkgever behoudend Onderzoek naar slimmer samenwerken met social media Amsterdam, september, 2011 Viadesk BV Inleiding De groei van social media

Nadere informatie

Jaargang 3, nr.9 / 2012 En verder

Jaargang 3, nr.9 / 2012 En verder he t va kbl a d ov er cloud compu t ing w w w.cloudworks.nu Jaargang 3, nr.9 / 2012 En verder Cloud Benchmark Retail: iedere seconde telt BSA: Europa heeft consistent cloud computing-beleid nodig Patriot

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Remcoh MAGAZINE. Proberen is de eerste stap van falen. Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament.

Remcoh MAGAZINE. Proberen is de eerste stap van falen. Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament. magazine voor ondernemers Remcoh MAGAZINE 1e editie juni 2011 www.remcoh.nl Interview Frank Sprangers, Bouwmij Janssen Remcoh biedt stevig fundament Innovatie Werken in de wolk Cloud computing met Remcoh

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Top 10 redenen voor extra beveiliging van informatie door middel van desktopvirtualisatie

Top 10 redenen voor extra beveiliging van informatie door middel van desktopvirtualisatie Top 10 redenen voor extra beveiliging van informatie door middel van desktopvirtualisatie Controle terug en risico s gereduceerd zonder compromissen op het gebied van productiviteit en groei 2 Nieuwe manieren

Nadere informatie

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst

www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst www.pwc.nl Marktstudie financiële functie Goed voorbereid op de toekomst Maart 2014 2 Marktstudie financiële functie PwC Inhoud Introductie 6 Samenvatting 8 Financiële functie als business partner 9 Inzicht

Nadere informatie

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met

Gemeente. Gedreven. Data. (Big) Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data. In samenwerking met (Big) Data Gedreven Gemeente Rol en positie van gemeenten in een samenleving van Big en Open Data In samenwerking met Maart 2015, 1ste editie PDF, Den Haag Auteurs Eric de Kruik, Kwaliteitsinstituut Nederlandse

Nadere informatie

Effectief en verantwoord inzetten van tablets, BYOD-beleid en clouddiensten bij gemeenten en overheid!

Effectief en verantwoord inzetten van tablets, BYOD-beleid en clouddiensten bij gemeenten en overheid! Effectief en verantwoord inzetten van tablets, BYOD-beleid en clouddiensten bij gemeenten en overheid! Tips en valkuilen Checklisten voor BYOD, Clouddiensten en invoering tablets Met concept BYOD, Tablet

Nadere informatie

Nieuwe perspectieven vragen om actie. kpmg.nl

Nieuwe perspectieven vragen om actie. kpmg.nl Een genuanceerde visie op cybercrime Nieuwe perspectieven vragen om actie kpmg.nl 2 Nieuwe perspectieven vragen om actie Contents Voorwoord 3 Samenvatting 4 Inleiding 7 De context: een verschuivend perspectief

Nadere informatie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie

Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie Wat trendwatchers zeggen over 2014 en wat dit betekent voor uw CRM strategie In het begin van een nieuw jaar wordt vaak aandacht besteed aan ontwikkelingen en trends die hun stempel gaan drukken op 2014.

Nadere informatie

Analyse glasvezel in de buurtschappen

Analyse glasvezel in de buurtschappen Analyse glasvezel in de buurtschappen De enquête is verstuurd naar + 2.500 adressen. Hiervan zijn 1.125 enquêtes teruggekomen. Deze enquêtes zijn door bedrijven en particulieren. Bij het verwerken kwam

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

CTRL ALT DELETE Productiviteitsverlies door ICT problemen en ontoereikende digiitale vaardigheden op het werk

CTRL ALT DELETE Productiviteitsverlies door ICT problemen en ontoereikende digiitale vaardigheden op het werk CTTRL ALTT DELETE Prroductiviteitssverlie es door ICT p problemen e en o ontoerreikend de digiitale vvaardiggheden n op het werrk 1 Universiteit Twente / Center for e Government Studies Postbus 217 7500

Nadere informatie

Telecommunicatiediensten voor het koppelen van locaties in de zakelijke markt

Telecommunicatiediensten voor het koppelen van locaties in de zakelijke markt Telecommunicatiediensten voor het koppelen van locaties in de zakelijke markt In opdracht van: OPTA Project: 2010.047 Publicatienummer: 2010.047.1021 Datum: Utrecht, augustus 2010 Auteurs: ir. ing. Reg

Nadere informatie

Workanizr CRM Functionaliteiten

Workanizr CRM Functionaliteiten Workanizr CRM Functionaliteiten Relatiebeheer... 2 Beheren van bedrijfs- en relatiegegevens... 2 CRM op maat... 2 Categorisering... 2 Zoeken en filteren... 2 Zoekfunctie... 2 Filters... 3 Contacten en

Nadere informatie

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Later pensioen, wat nu Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Doel en relevantie...

Nadere informatie

november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D

november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D november 2014 Desktop Destiny e Book De belangrijkste IT-workspace whitepapers van onze businesspartners: P O W E R E D B Y Beste lezer, De traditionele IT-werkplek is de afgelopen jaren radicaal veranderd.

Nadere informatie

Cyber Security Awareness

Cyber Security Awareness bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Cyber Security Awareness Een

Nadere informatie

Nederland ontpopt zich als datacenterland

Nederland ontpopt zich als datacenterland he t va kbl a d ov er cloud compu t ing w w w.cloudworks.nu Jaargang 3, nr.7 / 2012 Nederland ontpopt zich als datacenterland In 5 stappen naar de-perimeterisatie Orde in de chaos van mobiele apps En verder

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Trendonderzoek mobiele technologie

Trendonderzoek mobiele technologie Trends gebruik mobiele technologie binnen het hoger onderwijs en onderzoek Inhoudsopgave 1 Onderzoeksverantwoording kwalitatief 8 onderzoek 2 Resultaten kwalitatief onderzoek 10 3 Generieke behoeften ten

Nadere informatie

magazine Macaw IT-nieuws, trends en ontwikkelingen Veiligheidsregio s Werken aan bereikbaarheid

magazine Macaw IT-nieuws, trends en ontwikkelingen Veiligheidsregio s Werken aan bereikbaarheid Macaw magazine IT-nieuws, trends en ontwikkelingen Veiligheidsregio s Werken aan bereikbaarheid Najaar 2013 02 03 Colofon Inhoud De andere kant van internet Macaw Magazine is een uitgave van Macaw. Vormgeving

Nadere informatie

A L W AY S O N Always On

A L W AY S O N Always On ALWAYS ON Always On Dé IT-hardware dienstverlener voor Nederland Scholten Awater is dé IT-hardware dienstverlener voor Nederland. Met onze uitgebreide IT-diensten nemen wij u veel werk uit handen. Hierdoor

Nadere informatie

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD Cloud www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 Works HET Vakblad over cloud computing DE WEG NAAR DE CLOUD Klaar voor de start? Hoe, wat en welk type? Checklist INTERVIEW ANGELIQUE DE VRIES,

Nadere informatie

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013

Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Adviesrapport Project: Beste dienstverlener 2013 Avans ABC Projectgroep: P1D4 Namen: Frederique Vermeij 2055366 Mirthe van Gulik 2053813 Jens van der Struijk 2044834 Koen Voogd 2048438 Pascal Schonewille

Nadere informatie

MEER KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN

MEER KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN GEZOCHT: EEN ECHTE BAAN is een uitgave van de FNV Onderzoek: Margreet Pasman Tekst: Margreet Pasman Redactie: Lisanne de Hoop en Linda Vermeulen Met dank aan Tammo ter Hark en Jan Ehrhardt (Kleine Stappen),

Nadere informatie

I N H O U D V E R B E T E R E N I N F O R M A T I E M A N A G E M E N T E N K E T E N S A M E N W E R K I N G

I N H O U D V E R B E T E R E N I N F O R M A T I E M A N A G E M E N T E N K E T E N S A M E N W E R K I N G WAT KOMT ER NA BIM I N H O U D Wat komt er na BIM BIM is het begin LEAN bouwen Projectinformatie altijd en overal beschikbaar Informatiemanagement verbeteren Samenwerken en communicatie Procesoptimalisatie

Nadere informatie