De fietstocht. Wat kan je op voorhand doen zodat de fietstocht vlekkeloos verloopt?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De fietstocht. Wat kan je op voorhand doen zodat de fietstocht vlekkeloos verloopt?"

Transcriptie

1 NAAM: KLAS:

2 De fietstocht Binnenkort ga je een grote fietstocht organiseren met je beste vrienden. Jullie gaan via verschillende dorpen door bossen en velden rijden. Kortom een hele dag vol fietsplezier!! Om deze fietstocht zonder technische problemen te doorkomen, zal je een aantal voorbereidingen moeten treffen. Wat kan je op voorhand doen zodat de fietstocht vlekkeloos verloopt?

3 Techniek op de fiets!! Het is bijna zover, een leuk weekend vol plezier en weg van alle drukte, maar niet weg van de techniek rondom ons. Een fiets zit boordevol technische snufjes die je gaat ontdekken in deze bundel. Om je weg gemakkelijk te vinden doorheen deze bundel, zijn er een aantal belangrijke elementen. Naast elke opdracht staan icoontjes die vertellen welke soort oefening het is. Je gaat onderzoeken. Dit gebeurt vaak in groep. Een leesopdracht. De leerstof wordt aangebracht. Een TV-opdracht. Een computeropdracht. Oefeningen maken. Bij onderzoeksopdrachten wordt er verwezen naar een onderzoeksfiche. Dit zijn aparte fiches waar de opdracht staat die je moet uitvoeren. En nu, aan de slag!!!

4 De fietsband 1. Een fietsband onderzoeken Probleemstelling: In het weekend ga je fietsen met je vrienden. Je merkt dat de band van je fiets plat is. Wat nu gedaan? Om dit probleem op te lossen, volgen we de stappen van het technisch proces. Stap 1: Probleemstelling onderzoeken. Noteer welke oplossingen mogelijk zijn: Stap 2: Ontwerpen: Hoe ga je dit aanpakken en welk materiaal heb je nodig? Neem hiervoor de onderzoeksfiche de fietsband erbij. Lees het stroombaanschema om een fietsband op te pompen. Benoem het materiaal dat je nodig hebt in onderstaande afbeeldingen Stap 3: Maken: Maak de opstelling zoals op de foto Stap 4: Ingebruikname: test de opstelling uit zoals het beschreven is in de onderzoeksfiche. Stap 5: Evaluatie: Is de band na 10 minuten nog stevig opgepompt? Ja, ik kan dit weekend gaan fietsen. Nee, dit is een teken dat er een gaatje in mijn band is.

5 2. Wat doe je met een lekke fietsband? Probleemstelling: Je hebt je fietsband opgepompt, maar hij is terug plat. Stap 1: Probleemstelling onderzoeken: Noteer welke oplossingen mogelijk zijn. Stap 2: Ontwerpen: Welk materiaal heb je nodig? Benoem het materiaal uit onderstaande afbeeldingen. Je kan kiezen uit: bandenlichters, fietsband, fietspomp, balpen, kom met water, hersteldoosje, talgpoeder Het hersteldoosje is gevuld met pleisters, schuurpapier en lijm (ook solutie genoemd). Stap 3: Maken Het maken van een lekke band wordt opgedeeld in drie fasen: Band demonteren Binnenband repareren Band monteren Lees de onderzoeksfiche lekke fietsband plakken aandachtig, voor je begint te werken!

6 Stap 4: Ingebruikname: Pomp de fietsband volledig op. Draai het ventiel toe en sluit het af met het zwarte beschermhoedje. Stap 5: Evaluatie: Blijft de band na 15 minuten nog steeds volledig opgepompt? Ja, ik kan de fietsband monteren op mijn fiets. Nee, dit is een teken dat er fout is begaan tijdens het proces. Overloop het stappenplan opnieuw.

7 Naam: Ik heb samengewerkt met: Zelfevaluatie Zet een kruisje bij de omschrijving die overeenkomt met jou ervaringen. Vaardigheden Lln Lkr Ja Nee Ja nee De band demonteren verliep vlot en zonder problemen. De bandenlichters hebben we juist gebruikt Het lek in de band hebben we netjes opgeschuurd. De lijm is goed verdeeld ter grootte van de pleister. We hebben de lijm laten drogen alvorens te plakken. We hebben de velg en buitenband nagekeken op scherpe delen. De herstelde binnenband tussen de velg en buitenband plaatsen ging vlot. Mijn partner en ik werkten goed samen. Mijn partner en ik stoorden andere groepen niet. Mijn partner en ik deden moeite om de fietsband te repareren met oog op een propere afwerking. Vakattitudes Lln Lkr Ja Nee Ja nee Onze werkplaats was door heel het herstelproces proper. Al het materiaal lag netjes gerangschikt. We hadden genoeg plaats om rustig te werken. We hebben de gereedschappen op de juiste manier gebruikt.

8 3. Eigenschappen van fietsbanden 3.1. De verschillende onderdelen van een fietsband Benoem de onderdelen en kies uit: velg, binnenband, buitenband, velglint. a De ruimte tussen velg en binnenband (a) is in werkelijkheid volledig opgevuld met de buitenband Het profiel van een fietsband Vergelijk onderstaande afbeeldingen en beantwoord nadien de bijbehorende vragen. Het profiel van een buitenband is de extra dikke rubberlaag dat in aanraking komt met de ondergrond. Voor elke ondergrond bestaan er typerende profielen. Mountainbike (3mm) Stadsfiets (2mm) Probleemstelling: Waarom zijn er verschillende profielen voor fietsbanden? Stap 1: Probleemstelling onderzoeken: a. Op welke ondergrond of wegdek rijd je met een mountainbike?... b. Op welke ondergrond of wegdek rijd je met een stadsfiets?. c. Kruis aan: Ik denk dat een fietsband het snelste zal rollen op : a. een vlakke weg b. grindpad c. keien / kasseiweg

9 Stap 2: Ontwerpen Om deze probleemstelling te onderzoeken, gaan we een wrijvingsproef uitvoeren. Voor we aan de wrijvingsproef beginnen, moet je eerst weten wat wrijving is. Wat is wrijving? Wrijving ontstaat wanneer twee oppervlakten langs elkaar bewegen. Bijvoorbeeld: je neemt een schuursponsje om de tafel proper te maken. Door deze over de tafel te bewegen, verdwijnt het vuil. Dit komt omdat beide oppervlakten niet volledig glad zijn. Het vuil blijft zo achter de kanten van de schuurspons haken. Stap 3: Maken Neem de onderzoeksfiche wrijvingsproef en maak alle voorbereidingen. Stap 4: Ingebruikname Leg de centjes op hun plaats en laat ze alle drie tegelijkertijd los. Stap 5: Evaluatie Het muntstuk legde de snelste weg af op: papier vilt badhanddoek Een fietsband zal het snelste glijden op: Een vlakke weg Grindpad Keien / kasseiweg Een vlakke weg geeft: een kleine wrijving een grote wrijving Een kasseiweg geeft: Besluit een kleine wrijving een grote wrijving a. Vul aan met: vlakke weg, grindpad of kasseiweg. Een mountainbike is het meest geschikt voor... Een stadfiets is het meest geschikt voor... b. Duid het profiel van de fietsband op de afbeelding aan met een pijl. c. Waarom zijn er verschillende soorten profielen?......

10 3.3. Eigenschappen van de binnen- en buitenband aan de hand van proeven a. Neem hiervoor de onderzoeksfiche eigenschappen van fietsbanden. Voer de stappen in de onderzoeksfiche uit en noteer het antwoord in onderstaande kader. Proef Eigenschap Metingen Soort band Trekproef Elasticiteit = Deze band kan je het beste uitrekken. Buitenband voor =.. cm na =. cm Binnenband voor = cm na =.. cm Prikproef Hoge hardheid = weerstand tegen indrukken van vreemde voorwerpen. /... b. Verbind de verschillende eigenschappen met de juiste soort band. Binnenband Rekbaarheid Hoge hardheid Bescherming Buitenband Zorgt voor rijcomfort (hierdoor voel je de oneffenheden in de weg minder) Besluit De binnenband zorgt ervoor dat je een comfortabele fietstocht kan maken zonder elke bult te voelen. De buitenband beschermt de binnenband tegen scherpe voorwerpen.

11 De fietsverlichting 1. Hoe werkt de fietsverlichting? Probleemstelling: Hoe bekom je licht als je fietst? Stap 1: Probleemstelling onderzoeken: Welke oplossingen zijn er zodat je fietsverlichting brandt? Stap 2: Ontwerpen: Benoem de verschillende onderdelen op de fiets en duid ze aan met een pijl. Kies uit: koplamp/voorlicht, fietsdynamo, achterlicht. Stap 3: Maken: Je zet de fietsdynamo tegen de band. Stap 4: Ingebruikname: Draai aan het wiel waar de fietsdynamo tegen staat. Na een paar seconde druk je de rem in. Herhaal dit nog eens. Stap 5: Evaluatie: Wat gebeurt er als het wiel draait? Wat gebeurt er met het licht als je de rem indrukt? Besluit: Waarvoor dient de fietsdynamo? Uit het bundeltje basiselektriciteit weten we dat een fietsdynamo wisselspanning levert. Hoe noem je een spanningsbron die wisselspanning levert?... Symbool:

12 1.1. De kringloop van de fietsverlichting a. Omcirkel het juiste woord: Om het voorlicht van de fiets te laten branden heb je een gesloten / open kringloop nodig. b. Teken deze kringloop zodat de lamp brandt. Legende alternator lamp geleider Bekijk de fiets grondig om onderstaande vragen te beantwoorden. c. Hoeveel draden lopen er van de alternator naar het voorlicht? d. Hoeveel draden lopen er van het voorlicht terug naar de alternator? Besluit: Opdat de koplamp zou branden hebben we een gesloten kringloop nodig. Volgens de bedrading op de fiets is dit niet het geval, maar brandt de lamp wel. Dit betekent dat de geleider die van het voorlicht naar de alternator gaat anders is voorgesteld! e. Uit de bundel basiselektriciteit weten we dat alle materiaal een geleider of niet-geleider kan zijn voor elektriciteit. De fietsframe is opgebouwd uit staal. Is staal een geleider? f. Vervolledig de stroomkring door de verschillende onderdelen te benoemen. Kies uit: bedrading, alternator, metalen fietsframe, voorlicht. Duid de richting van de stroomkring aan met pijltjes Besluit: Om een fietslamp te doen branden wordt er gebruik gemaakt van de metalen fietsframe, als geleider, zodat de stroomkring gesloten is de fietslamp brandt.

13 2. Soorten alternatoren Maak gebruik van het internet om op volgende vragen een antwoord te vinden. 1. Welke soorten fietsdynamo s bestaan er? Som ze op. 2. Benoem onderstaande fietsdynamo s bij naam... Deze twee fietsdynamo s komen het meeste voor bij fietsen. 3. Leg de werking van de naafdynamo uit, in eigen woorden. (tip: investeren in een fiets fietsverlichting) 4. Welk alternatief voor een fietsdynamo bestaat er?

14 De fietsketting 1. De fietsketting onder de loep Onderzoeksopdracht fietsketting Bestudeer de tandwielen op de fiets in de klas. Plaats volgende begrippen bij het juiste onderdeel: Groot tandwiel, klein tandwiel, ketting, versnellingen Probleemstelling: a. Waarmee wordt de fietsketting aangedreven? b. Draai aan het grote tandwiel. Wat gebeurt er met het kleine tandwiel? c. Welk onderdeel van de fiets zorgt ervoor dat het kleine tandwiel ook draait? Een fiets maakt gebruik van overbrengingen. Overbrengingen zorgen ervoor dat een object in beweging ook in beweging zal blijven. Om je fiets in beweging te brengen moet je deze eerst aandrijven. Je gebruikt hiervoor spierkracht om de pedalen te bewegen. Hierdoor komt het grote tandwiel in beweging. Dit tandwiel noemt men de drijver. Via de ketting komt het kleine tandwiel in beweging. Dit tandwiel noemt men de volger. En hopla, je bent aan het fietsen! d. Noteer op de bovenstaande fiets de drijver (D) en volger (V) bij het juiste tandwiel.

15 2. Overbrengingen op de fiets 2.1. Soort overbrenging a. Verbind de juiste afbeelding met de bijbehorende uitleg. Bij een onrechtstreekse overbrenging wordt de afstand tussen twee wielen overbrugd met een hulpmiddel. Bij een rechtstreekse overbrenging staan de tandwielen in direct contact met elkaar. b. Verbind het juiste begrip met de afbeelding. Bekijk de fiets om je te helpen. Riemoverbrengingen Tandwieloverbrenging Kettingoverbrenging c. Welke soort overbrenging heeft een fiets?... Een fietsketting is een onrechtstreekse kettingoverbrenging. Dit betekent dat de afstand tussen twee tandwielen overbrugd wordt door een hulpmiddel, de ketting. De volger draait altijd in dezelfde richting als de drijver.

16 2.2. De draaizin a. Bekijk de overbrenging in onderstaande kader. A = drijver B = volger b. Draai aan de drijver. Doe dit in wijzerszin en in tegenwijzerszin. c. Duidt op onderstaande afbeeldingen de richting van alle tandwielen aan met een pijltje. Wijzerszin Tegenwijzerszin d. Schrap wat niet past. Als de drijver in wijzerzin draait, dan draait de volger in wijzerzin / tegenwijzerzin. De draaizin is de beweging die een overbrenging maakt. Dit kan in wijzerzin of tegen wijzerzin zijn Het toerental a. Tandwiel B is dubbel zo groot als tandwiel A. Hoeveel toeren draaien ze als Tandwiel A Tandwiel B 1 toer maakt 1 toer maakt 3 toeren maakt 6 toeren maakt 5 toeren maakt 10 toeren maakt b. TV-opdracht: Ga naar Typ in de zoekterm fietsversnellingen in. Bekijk het fragment en antwoord op onderstaande vragen. 1. Wat is het verschil in toerental tussen de drijver en volger als je een berg opfietst?......

17 2. Wat is het verschil in toerental tussen de drijver en volger als je een berg naar beneden fietst? Toerental: Dit is het aantal omwentelingen of toeren die een tandwiel maakt. We spreken van een versnelling als de volger sneller draait. Hierdoor is de volger kleiner dan de drijver. Bij een vertraging gaat de volger trager draaien als de drijver en dus groter zijn dan de drijver.

18 De fietsbel 1. Hoe werkt de fietsbel? Neem de onderzoeksfiche fietsbel en vul nadien de oefeningen in. Opdracht 1 1. Het klein tandwiel (2) wordt aangedreven door Tandwiel 4 wordt aangedreven door De hendel (1) drijft tandwiel. aan. 4. Tandwiel 3 wordt aangedreven door... Welk tandwiel is de drijver?.. Welk tandwiel is de volger?. Welk tandwiel kan zowel drijver als volger zijn? Gaat het hier om een rechtstreekse of onrechtstreekse overbrenging? Leg uit waarom. Opdracht 2 Wanneer zal de fietsbel fel rinkelen? Op welke manier ontstaat het scherpe belsignaal van de fietsbel? (tip: bekijk de onderdelen grondig en test ze uit) Opdracht 3 Vergelijk tandwiel 3 met tandwiel 4 van de fietsbel. 1. Schrap wat niet past. Tandwiel 3 is de drijver / volger. Tandwiel 4 is de drijver / volger. 2. Noteer het cijfer bij het juiste tandwiel op de figuur.

19 3. Draai de drijver in wijzerzin. Wat is de draaizin van de volger in vergelijking met de drijver? (tip: gelijk of tegengesteld) De fietsbel is opgebouwd uit rechtstreekse tandwieloverbrengingen. Dit betekent dat er bij een omwenteling een direct contact ontstaat tussen de tandwielen. De volger draait altijd in de tegengestelde richting van de drijver. 2. Oefeningen overbrengingen 2.1. Zijn volgende afbeeldingen rechtstreekse of onrechtstreekse overbrengingen? Een blikopener: Een fiets:.. Aandrijflijn van een auto:

20 Een motor: 2.2. Teken de richting van de verschillende tandwielen met een pijl. De richting van de drijver is al gegeven. a. b. c.

21 1. Wat doet een fietsenmaker? De fietsenmaker TV-opdracht: Bekijk de film Bij de fietsenmaker. Beantwoord volgende vragen aan de hand van de filmfragmenten. a. Welke ruimtes heeft een fietsenmaker nodig om zijn beroep goed te kunnen uitoefenen? b. Wat doet een fietsenmaker specifiek? Kruis de technieken aan die je in het filmfragment ziet. Waar het gevraagd wordt, geef je een voorbeeld uit het filmfragment. lek in fietsband herstellen fietsband monteren fiets opkuisen vervangen van versleten of kapotte onderdelen Vb. nakijken of alle onderdelen werken Vb. c. Wat doet de fietsenmaker NIET? d. Welke materialen of hulpmiddelen gebruikt de fietsenmaker? Kruis de benaming of afbeelding aan dat je in het fragment hebt gezien. Bandenlichters Herstelkit: Moersleutel / steeksleutel: druk Handmatige fietspomp Fietspomp onder hoge T-sleutel : e. Wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat je fiets goed onderhouden is?......

22 De fietsenmaker zorgt voor de nazorg van je fiets. Hij staat in voor het vervangen en nakijken van alle fietsonderdelen. 2. Wat gebeurt er in de fietsenfabriek? TV-opdracht Ga naar volgende site: Typ bij de zoekterm fiets in. Je krijgt een aantal filmpjes opgesomd. Kies het filmfragment met de titel een mooi stukje techniek. Opdracht: Bekijk het filmfragment over de fietsenfabriek. Nummer de onderstaande begrippen van 1 tot 10 zoals de fiets wordt gemaakt. Controleren van laswerk Spaken in velgen plaatsen Binnen en buitenband wordt geplaatst Spaken en velgen uitlijnen Holle buizen op maat snijden Fiets nakijken en inpakken Fietsframe lassen Fietsframe verven Remmen en versnellingen op stuur plaatsen Stuur, pedalen, voorvork, ketting en achterremmen plaatsen

23 Onderdelen van een fiets 1. Welke onderdelen heeft een fiets? Elke fiets is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Sommige ken je al, andere misschien niet. Plaats de onderdelen op de fiets door het juiste cijfer te noteren. Onderdelen: 1. fietsband 2. zadel 3. reflector 4. voorvork 5. ketting 6. spaken 7. pedaal (trapper) 8. rem 9. remkabel 10. bovenbuis 11. tandwiel 12. stuur 13. achterlicht 14. voorlicht

24 Geschiedenis van de fiets Opdracht 1: Lees de tekst en ontdek hoe de fiets ontstaan is. Het begon allemaal in de 19 e eeuw Baron Karel von Drais knutselde in zijn vrije tijd graag aan apparaten, waarmee de mens zich efficiënter zou kunnen voortbewegen. In 1816 voltooide hij zijn eerste houten fiets, een loopfiets. Hij doopte dit met de naam draisine. Deze loopfiets was de voorloper van de fiets. Hij verbeterde zijn loopfiets meerdere malen. Zo bedacht hij het stuur, zodat de loopfiets kon keren. Voordien reden de wielen alleen maar in een rechte lijn. 45 jaar later, in 1861 kwam een Fransman, Pierre Michaux, op het idee om pedalen op het voorwiel te plaatsen. Hij noemde zijn fiets velocipede (loopmachine). Hij construeerde zijn fiets niet alleen in hout, maar ook in ijzer. Aan zijn fiets waren grote nadelen. Het was moeilijk en zwaar trappen en je kwam langzaam vooruit. Op dit probleem bedacht men in Engeland een rare fiets. Hij had een groot voorwiel en een klein achterwieltje. Hij kreeg de naam hoge bi (van het Franse bicyclette ). Doordat je boven het voorwiel zat, kon je veel kracht op de pedalen zetten. Dankzij het grote voorwiel kon je meer afstand afleggen bij één omwenteling van de trappers. De fiets had één nadeel. Wegens zijn grote hoogte was het onhandig om op- en af te stappen. In 1885 ontwierp John Starley in het grootste geheim de eerste echte fiets. Het was een fiets met kettingaandrijving en kreeg de naam Rover. Via tandwielen en een ketting verbond hij de trapas met het achterwiel. Door het tandwieltje op het achterwiel kleiner te maken dan dat van de trapas, kon je met eenmaal trappen een veel grotere afstand afleggen dan voordien. Hoe dit juist in zijn werk gaat, onderzoeken we bij opdracht 2. Enkele jaren later werd de fiets comfortabeler dankzij de uitvinding van de luchtband.

25 Opdracht 2: Beantwoord volgende vragen aan de hand van de tekst. 1. Plaats de juiste fietsnaam uit de geschiedenis op de tijdslijn. 2. Verbindt de afbeelding van de fiets met de benaming Uit welke materialen bestond de fiets vroeger? Uit welke materialen bestaat een fiets nu? Waarom zijn de materialen veranderd?

26 Is jou fiets volgens de wet in orde? Controleer je fiets grondig en zet een kruisje in het juiste vakje: Mijn fiets is in orde Mijn fiets is niet in orde Wettelijke eisen Mijn fietsbel is hoorbaar tot op 20 meter. Ik heb een goed functionerende rem op mijn voorwiel. Ik heb een goed functionerende rem op mijn achterwiel. Vooraan op mijn fiets heb ik een geel / wit licht. Achteraan op mijn fiets heb ik een rood licht. Als ik s avonds mijn lichten opzet, zullen deze continu branden of knipperen. Mijn pedalen hebben aan weerszijden witte / gele reflectoren. Elke fietsband heeft vier gele reflectoren op zijn spaken OF twee witte reflecterende stroken. Mijn fiets heeft vooraan een witte reflector (onder of boven voorlicht) Mijn fiets heeft achteraan een rode reflector (onder of boven achterlicht) Ik kuis mijn fiets geregeld zodat alle reflectoren zichtbaar blijven. Indien je fiets niet in orde is, kan je een boete riskeren van de politie. Er wordt zeer streng opgetreden tegen fietsers zonder licht s avonds, deze kunnen een boete van 50 euro oplopen!

Gebruiksaanwijzing leerdagboek

Gebruiksaanwijzing leerdagboek Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Balanceren op twee wielen Afdrukken pagina 2-21 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Overbrengingen Bart Coene OLSO1c

Overbrengingen Bart Coene OLSO1c Overbrengingen Bart Coene OLSO1c 1. Inleiding Overal om ons heen zien we (draaiende) bewegingen. Kan je ze terugvinden op de tekening? We kunnen bewegingen: Ä Versnellen en vertragen Ä Veranderen van richting

Nadere informatie

Auditieve oefeningen: ik kan fietsen

Auditieve oefeningen: ik kan fietsen Auditieve oefeningen: ik kan fietsen Boek van de week: 1; de fiets 2; Nijntje op de fiets 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten

Nadere informatie

NAAM: DATUM: KLASNUMMER:

NAAM: DATUM: KLASNUMMER: NAAM: DATUM: KLASNUMMER: TANDWIELEN Om een voorwerp te laten bewegen hebben we een energiebron nodig. Deze bron levert dus energie waardoor er een beweging ontstaat. De energiebron kan vanalles zijn zoals

Nadere informatie

Fietsworkshop Opkikker 2016

Fietsworkshop Opkikker 2016 Fietsworkshop Opkikker 2016 1. Fietsonderdelen 2. Verplichte onderdelen fiets De racefiets - twee goed functionerende remmen: één op het voorwiel en één op het achterwiel De kinderfiets - één goed functionerende

Nadere informatie

toekomstopwielen.be 1.1 Fiks de tandwieltrein

toekomstopwielen.be 1.1 Fiks de tandwieltrein 1.1 Fiks de tandwieltrein Technici gebruiken overbrengingen om een draaiende beweging van de ene as op de andere over te brengen, om een beweging van richting te veranderen of om ze te versnellen of te

Nadere informatie

Hoe Plak je een band?

Hoe Plak je een band? 14-06-06 Hoe Plak je een band? Door: Janneke Jansen & Michelle Gelderman, B2D Inhoudsopgave Bladzijde 1 - Voorkant Bladzijde 2 - Inhoudsopgave Bladzijde 3 - Inleiding Bladzijde 4 - Hoe ontstaat een lekke

Nadere informatie

7-8. Fietsband. Fietsband

7-8. Fietsband. Fietsband 7-8 De fietsband bestaat uit twee delen, de binnen- en buitenband. De binnenband is het deel waar de lucht in zit en waaraan het ventiel vast zit, zodat deze opgepompt kan worden. Deze binnenband zorgt

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERLINGENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERLINGENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERLINGENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 PROBLEEMSTELLING We gebruiken in ons leven enorm veel producten. Deze producten worden vaak op heel andere plaatsen gemaakt

Nadere informatie

Techniek Technolosich

Techniek Technolosich NAAM: Techniek Technolosich KLAS: NR: DATUM: VAK: Techniek LEERKRACHT: Techniek Explora 1: Extra oefeningen overbrengingen. Info voor de leerkracht. Theoretische oefeningen op overbrengingen zijn er zeer

Nadere informatie

Te land, ter zee en in de lucht. Wat betekent het woord 'transport' voor jou? Vul de woordspin aan. transport

Te land, ter zee en in de lucht. Wat betekent het woord 'transport' voor jou? Vul de woordspin aan. transport Werkkatern 8 Techniek onderweg 1 Les 1 Te land, ter zee en in de lucht Naam: Klas: 1 Omschrijving van transport Wat betekent het woord 'transport' voor jou? Vul de woordspin aan. transport Vergelijk je

Nadere informatie

1.1 De juiste versnelling

1.1 De juiste versnelling 1.1 De juiste versnelling Fietsversnellingen zijn een mooi voorbeeld van een kettingoverbrenging. De ene versnelling is ideaal om een berg op te rijden, de andere is perfect om razendsnel te sprinten.

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Mijn Fiets Antwoorden

Theoretische toets - WerkPortfolio Mijn Fiets Antwoorden Je naam Je klas De datum Vraag 1: Waarom moet je regelmatig banden oppompen? In vraag 1 is één antwoord goed. Een fiets met harde banden fietst lichter. Je hoeft, als je regelmatig de banden oppompt, niet

Nadere informatie

0: het onderdeel voldoet aan geen enkele eis. 1: het onderdeel voldoet aan enkele eisen. 2: het onderdeel voldoet aan alle eisen.

0: het onderdeel voldoet aan geen enkele eis. 1: het onderdeel voldoet aan enkele eisen. 2: het onderdeel voldoet aan alle eisen. 4 Evaluatie Ziezo, je fiets heeft net een stevige onderhoudsbeurt achter de rug, en waarschijnlijk ben je best tevreden met het bekomen resultaat. Toch zal je hier en daar wel dingen vinden die niet zo

Nadere informatie

5. Oefeningen. Opdracht 1

5. Oefeningen. Opdracht 1 5. Oefeningen Opdracht 1 Teken de draairichting met een pijl onder de volger (en het tussentandwiel). Kleur de drijver Ä Groen wanr het toerental t.o.v. de volger daalt Ä rood wanr het toerental t.o.v.

Nadere informatie

In samenwerking met:

In samenwerking met: In samenwerking met: Dit boekje werd speciaal voor jou gemaakt. Je kan immers op een leuke manier, met veel proefjes en experimenten, nieuwe dingen bijleren. Misschien ontdek je wel dat je echt een kei

Nadere informatie

A. De verschillende (mechanische) overbrengingen

A. De verschillende (mechanische) overbrengingen PDRACHT 1 A. De verschillende (mechanische) overbrengingen Heel wat technische systemen (auto, wasmachine, fiets,) werken met mechanische systemen. pdracht 1: Verbind de 4 mechanische systemen met de juiste

Nadere informatie

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde Hier brandt de lamp. Naam: Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Opdracht 1. Wat werkt met elektriciteit. 1. Welk toestel heeft elektriciteit nodig om de kunnen werken? Zet een kruisje onder JA of NEEN.

Nadere informatie

DEEL 1 - INLEIDING WAT IS NU EEN OVERBRENGING? Welke soorten overbrengingen zijn er?

DEEL 1 - INLEIDING WAT IS NU EEN OVERBRENGING? Welke soorten overbrengingen zijn er? 2 DEEL 1 - INLEIDING Wanneer je een pretpark bezoekt zie je ze vaak Het zijn die dingen op een achtbaan die ervoor zorgen dat ons wagonnetje niet naar beneden tuimelt als we over de kop gaan. Maar ook

Nadere informatie

MENS & NATUUR. In een speeltuin wordt de draaimolen rondgedraaid door mensen. Op de foto is het kind de krachtbron.

MENS & NATUUR. In een speeltuin wordt de draaimolen rondgedraaid door mensen. Op de foto is het kind de krachtbron. MENS & NATUUR THEMA BEWEGINGEN EN OVERBRENGINGEN VAN ROND NAAR ROND In een speeltuin wordt de draaimolen rondgedraaid door mensen. Op de foto is het kind de krachtbron. Op de kermis doet een motor het

Nadere informatie

werkboek auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen Raf Van Bortel eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door

werkboek auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen Raf Van Bortel eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door werkboek 3 auteurs: Jo Carmen Gerwin De Decker Rudi Fransen Bart Houwen Raf Van Bortel eindredactie: André Boel nagelezen en goedgekeurd door Mijn ets en ik, we 3.12 moeten gezien worden! Veilig op de

Nadere informatie

Band plakken. AOC OOST Almelo Groot Obbink

Band plakken. AOC OOST Almelo Groot Obbink AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2020 De fiets met een lekke band. Als je een fiets hebt, krijg je wel eens een lekke band. Dan is het handig als je hem zelf kunt plakken. Controleer eerst het ventiel.

Nadere informatie

KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN

KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN Een kompasstreek, windstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25º (graden). Het wordt gebruikt voor het globaal

Nadere informatie

Hallo allemaal, Ik ben Nick en ik begeleid jullie doorheen het project. Wanneer je me ziet zal het belangrijk zijn. Veel plezier

Hallo allemaal, Ik ben Nick en ik begeleid jullie doorheen het project. Wanneer je me ziet zal het belangrijk zijn. Veel plezier Inhoud 1. Probleemstelling... 2 2. Materiaal... 2 3. Materiaal Onderzoek... 2 4. Indeling Materiaalsoorten... 2 5. Gereedschapsonderzoek... 2 6. Stappenplan flessenopener... 2 7. Zelfevaluatie... 2 8.

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand:

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand: Lespakket wrijving Inleiding Wrijving is een natuurkundig begrip dat de weerstandskracht aanduidt, die ontstaat als twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden.

Nadere informatie

Welk fietsslot zou jij kiezen?

Welk fietsslot zou jij kiezen? Welk fietsslot zou jij kiezen? Heel wat leerlingen krijgen in de derde graad een grotere fi ets. Om dat kostbare bezit voldoende te beschermen, is een goed fi etsslot noodzakelijk. In deze les bekijken

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

Handleiding voor E-conomic elektrische fiets

Handleiding voor E-conomic elektrische fiets (NE) Handleiding voor E-conomic elektrische fiets 1 Inhoudstafel I Inhoud en benaming van de onderdelen II Montage instructies III Werking fiets en display IV Controle voor gebruik V Laden van de batterij

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: De leerlingen experimenteren met elektrische

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL 1) Probleemstelling : Je hebt op school een kerstfeestje. Jij staat in voor de decoratie

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

Techniek? Electrospel. Voorbereidende doe-les groep 8. [Geef tekst op]

Techniek? Electrospel. Voorbereidende doe-les groep 8. [Geef tekst op] Techniek? Electrospel Voorbereidende doe-les groep 8 [Geef tekst op] Inhoud van de Doe-les Elektriciteit In deze doe-les ga je aan de gang met techniek om je heen. We gaan daarbij vooral kijken naar elektriciteit

Nadere informatie

richten de kinderen de werkplaats van de fietsenmaker in en gaan zij in hun spel samen aan de fiets sleutelen.

richten de kinderen de werkplaats van de fietsenmaker in en gaan zij in hun spel samen aan de fiets sleutelen. 3. De fietsenmaker Tijdens deze activiteit: richten de kinderen de werkplaats van de fietsenmaker in en gaan zij in hun spel samen aan de fiets sleutelen. Inrichting speelleeromgeving De start van deze

Nadere informatie

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax De elektrische installatie in een woning heeft heel wat elektrische circuits. Een elektrisch circuit of een elektrische stroomkring is opgebouwd uit een stroombron, een verbruiker, een schakelaar en geleiders.

Nadere informatie

Tarieven Lievens Bikes

Tarieven Lievens Bikes Tarieven Lievens Bikes De prijzen zijn inclusief onderdelen, arbeidsloonloon en factuur. Met drie maanden garantie op reparatie en onderdelen. Prijs Opmerkingen Banden en Wielen Binnenband vervangen (b-merk)

Nadere informatie

Stadsfietsen trappen te zwaar

Stadsfietsen trappen te zwaar Stadsfietsen trappen te zwaar Veel fietsers in de stad komen nauwelijks vooruit. Ze ploeteren voort op een slecht rijdende fiets. En ook gloednieuwe fietsen trappen direct uit de winkel trappen soms al

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 INLEIDING ONDERZOEKSOPDRACHTEN De onderzoeksopdrachten, zijn kaarten die best geplastificeerd kunnen worden. De leerlingen

Nadere informatie

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. -Sneller klaar: Extra blad in bundel met fietsen. -Evaluatie: Peerevaluatie voor de leerlingen

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. -Sneller klaar: Extra blad in bundel met fietsen. -Evaluatie: Peerevaluatie voor de leerlingen WO TANDWIELEN SCIENCE TECHNOLOGY ENGINEERING MATH LESDOEL De leerlingen kunnen: -Het verschil zien tussen een loopfiets en een kinderfiets met open kettingkast. -Na het waarnemen de functie van tandwielen

Nadere informatie

TOELICHTING FIETSENCONTROLE

TOELICHTING FIETSENCONTROLE 1. Wat is een fiets? TOELICHTING FIETSENCONTROLE Dit vinden we terug in artikel 2.15.1. "Rijwiel" van het KB van 1/12/1975 (wegcode) : Elk voertuig met twee wielen, dat wordt voortbewogen door middel van

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 1

Jeugd Verkeerskrant 1 Jeugd Verkeerskrant 1 Wat weet jij al? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Hoe doe jij het? a. Hierboven zie je een foto van een druk kruispunt in Vietnam. Durf jij

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad Timing: 1 á 2 lestijden De les in het kort: De leerlingen

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

ONDERZOEK METALEN 3. Welke metalen geleiden het best warmte en elektriciteit? Welke metalen worden aangetast door vocht?

ONDERZOEK METALEN 3. Welke metalen geleiden het best warmte en elektriciteit? Welke metalen worden aangetast door vocht? ONDERZOEK METALEN 3 Onderzoeksvraag Welke metalen geleiden het best warmte en elektriciteit? Welke metalen worden aangetast door vocht? Werkwijze Je leest aandachtig de vragen. Aan de hand hiervan los

Nadere informatie

Waar vind je tandwielen?

Waar vind je tandwielen? Waar vind je tandwielen? Tandwielen worden in heel wat gebruiksvoorwerpen gebruikt. Spoor de leerlingen aan om op zoek te gaan naar de functie van de tandwielen; onderzoek de werking van de toestellen.

Nadere informatie

Met grootste onderscheiding: de fiets.

Met grootste onderscheiding: de fiets. Met grootste onderscheiding: de fiets. Dit is het begin van een avontuur. Zoals de titel al zegt, gaat het over de fiets, die in de loop van de tijd summa cum laude geslaagd is. Voor velen van ons is de

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

EENVOUDIGE OVERBRENGINGEN. IN BEWEGING basis. Opdrachtfiches voor leerlingen I 4de leerjaar I Techniek & Wetenschap

EENVOUDIGE OVERBRENGINGEN. IN BEWEGING basis. Opdrachtfiches voor leerlingen I 4de leerjaar I Techniek & Wetenschap 4010 I 4de leerjaar I Techniek & Wetenschap IN BEWEGING basis EENVOUDIGE OVERBRENGINGEN INNOVATION STUDIO Opdrachtfiches voor leerlingen cover ontdektechniektalent 3-4-5-6de lj_nieuw.indd 12 25/02/16 09:35

Nadere informatie

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. BMX race fiets

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. BMX race fiets BMX race fiets Koop een fiets die zo goed mogelijk bij jouw lichaam past. Dat wil zeggen dat hij niet te klein maar ook niet te groot moet zijn. Hij moet aangepast zijn voor jouw lichaamslengte en kracht.

Nadere informatie

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1 Nota s: Energie voor de lamp 1. Probleemstelling 50 2. Transport van elektriciteit in een kring 50 2.1. Wat is een elektrische stroomkring? 50 2.2. Stromen van water - stromen van elektriciteit 51 2.3.

Nadere informatie

Elektronica. Opdracht. Materiaal

Elektronica. Opdracht. Materiaal Elektronica 1. Test de elektrische geleidbaarheid van de verschillende aanwezige materialen (karton, koperdraad, aluminium, water,...) door het materiaal vast te klemmen. Schets dit op een grafiek (lichtintensiteit

Nadere informatie

Is het nu geleider of isolator?

Is het nu geleider of isolator? Is het nu geleider of isolator? De leerkracht zal alles uitleggen. Luister goed en vul de onderstaande vragen in. Alles zal verschijnen op een PowerPoint. 1. Duid op de onderstaande foto de geleider en

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in.

OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf een voorwerp maken om

Nadere informatie

Elektronica. Opdracht. Materiaal

Elektronica. Opdracht. Materiaal Elektronica 1. Test de elektrische geleidbaarheid van de verschillende aanwezige materialen (karton, koperdraad, aluminium, water,...) door het materiaal vast te klemmen. Schets dit op een grafiek (lichtintensiteit

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: water Onderwerp : de kraan Doelgroep: 3 e gr Timing: 1 lestijd De les in het kort: De kinderen bespreken hoe zij denken dat het water tot in de huizen

Nadere informatie

Naut. Natuur en techniek WERKBOEK

Naut. Natuur en techniek WERKBOEK 5 Naut Natuur en techniek WERKBOEK 5 Naut Natuur en techniek WERKBOEK Leerlijnen: Ruud Emous Auteurs: Marc Terhorst, Wendy Dannenburg Eindredacteur: Marijke van Ooijen Verhalen: Sjoerd en Margje Kuyper

Nadere informatie

Veloretti Montage Manual

Veloretti Montage Manual Veloretti Montage Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo. Krachtpatsers Primair Onderwijs ontdekkingsreis tussen fantasie en werkelijkheid Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.nl LESMATERIAAL KRACHTPATSERS

Nadere informatie

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager

INLEIDING. Alles loopt op wieltjes. Inleiding. Opdracht. Beoordeling. Kennis en vaardigheden. Bronnen. Leerkrachten. Emmy Van D huynslager INLEIDING Je staat er misschien niet bij stil, maar als je fietst, maak je gebruik van verschillende mechanismen. Je brengt de ronddraaiende beweging van je pedalen over op het achterwiel. De overbrenging

Nadere informatie

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER Lesfiche 3 voor BuSO OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt zich aan

Nadere informatie

Kringgesprek. Inleidende les. groep

Kringgesprek. Inleidende les. groep Kringgesprek Inleidende les 1-4 groep 1 Voorwoord Inhoudsopgave 2 Over Project F.I.E.T.S. In samenwerking met Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en Veilig Verkeer Nederland heeft Discovery

Nadere informatie

Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel

Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende onderzoeksopdrachten.

Nadere informatie

Maak het, met hout Leerkrachtenbundel

Maak het, met hout Leerkrachtenbundel Maak het, met hout Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende onderzoeksopdrachten. Vervolgens

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 7: Klussen in en om het huis Praktijkkern e: Assisteren bij fietstechniek Thema 7 Praktijkkern e Overkoepelend doel Klussen

Nadere informatie

Handleiding. Proficiat! U heeft zojuist een Venturelli elektrische plooifiets. gekocht! Met deze fiets kan u (her)ontdekken hoe aangenaam

Handleiding. Proficiat! U heeft zojuist een Venturelli elektrische plooifiets. gekocht! Met deze fiets kan u (her)ontdekken hoe aangenaam NL Handleiding Proficiat! U heeft zojuist een Venturelli elektrische plooifiets gekocht! Met deze fiets kan u (her)ontdekken hoe aangenaam fietsen wel kan zijn wanneer u met sprekend gemak hellingen op

Nadere informatie

Vakken en kerndoelen Rekenen/wiskunde Domein C Verhoudingen en procenten 10 De leerlingen kunnen eenvoudige verhoudingsproblemen oplossen.

Vakken en kerndoelen Rekenen/wiskunde Domein C Verhoudingen en procenten 10 De leerlingen kunnen eenvoudige verhoudingsproblemen oplossen. Fietsmaand mei De fiets In 2005 is voor de laatste en 32 e keer de Landelijke Fietsdag gehouden. In deze vorm houdt die op te bestaan. Daarvoor is in de plaats gekomen de Fietsmaand, altijd in mei. Ter

Nadere informatie

Op onderzoek! Plantenpaspoort. Naam:... Waar vind je ze? Hoe ziet het blad, de stengel eruit? Bloemen? Vruchten? Bijzonderheden?

Op onderzoek! Plantenpaspoort. Naam:... Waar vind je ze? Hoe ziet het blad, de stengel eruit? Bloemen? Vruchten? Bijzonderheden? Op onderzoek! Plantenpaspoort Naam:............................ Tekening of afbeelding Waar vind je ze? Hoe ziet het blad, de stengel eruit? Bloemen? Vruchten? Bijzonderheden? Plantyn, Mechelen - De Basis

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

Hoe werkt een balpen?

Hoe werkt een balpen? Hoe werkt een balpen? Balpennen zijn er in allerlei kleuren, vormen en modellen. Het is een voorwerp dat de leerlingen dagelijks gebruiken. Ze zullen het zeker leuk vinden eens in een balpen te mogen kijken.

Nadere informatie

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:..

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. et technologisch proces. 2,7 B T S 2,9 T S Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf een

Nadere informatie

Tablet of smartphone

Tablet of smartphone Inhoud Inhoud...2 ipad...3 1. Probleemstelling - Behoefte..4 - Criteria..5 - Overbrengingen. 6 - Hefbomen 7 - Technisch proces. 9 - Werkwijze.10 2. Ontwerpen - Ontwerpprobleem analyseren...11 - Ontwerpoplossingen

Nadere informatie

Techniek 1. inkijkexemplaar

Techniek 1. inkijkexemplaar 1 Haal alles uit je fiets Naam: Klas: Nr.: _ Samengewerkt met: Dossier 1: Stel je fiets samen Datum Blz. 1. Probleemstelling 5 2. Ontwerp 6 2.1. Mijn fiets 6 2.2. Soorten fietsen 7 2.3. Fietsonderdelen

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

Wij wensen u veel fietsplezier!

Wij wensen u veel fietsplezier! Alblas Online Handleiding voor montage en onderhoud Voorwoord Bedankt voor uw aanschaf bij Alblas Online. Voordat u gebruik kunt maken van uw nieuwe fiets dient deze zorgvuldig af gemonteerd te worden.

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK VOOR HET BASISONDERWIJS KWISMEESTER KWISVRAGEN

NATUUR EN TECHNIEK VOOR HET BASISONDERWIJS KWISMEESTER KWISVRAGEN NATUUR EN TECHNIEK VOOR HET BASISONDERWIJS 6 KWISMEESTER KWISVRAGEN Thema 1 Gezondheid Les 1 Wat eet jij allemaal? Jouw lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om te kunnen leven. Voedingsstoffen

Nadere informatie

inkijkexemplaar Haal alles uit je fiets Geachte collega, Beste leerling,

inkijkexemplaar Haal alles uit je fiets Geachte collega, Beste leerling, Haal alles uit je fiets Geachte collega, Beste leerling, Veel leerlingen ervaren het vak Techniek als saai, te moeilijk en te theoretisch, terwijl Techniek het tofste vak zou moeten zijn. Kinderen tussen

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 3.0 Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over

Nadere informatie

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi.

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi. 1 Monumenten 1 Monumenten Afgelopen nacht heeft een onbekende dief van alle monumenten in de stad de naamborden verwijderd. Deze dief heeft ook alle parkborden meegenomen. De burgemeester heeft meteen

Nadere informatie

PrOmotie. Praktijk en Loopbaan. Techniek. Werkboek 1

PrOmotie. Praktijk en Loopbaan. Techniek. Werkboek 1 PrOmotie Praktijk en Loopbaan Techniek Werkboek 1 Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Jan Bakker, Hanneke Molenaar, Gerda Verhey Els Smulders,

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET Hartelijk dank voor de aankoop van deze E4B ombouwset Deze handleiding is geschikt voor alle E4B ombouwsets. Deze handleiding is bedoeld hoe u uw eigen fiets kunt ombouwen

Nadere informatie

Veloretti Assembly Manual

Veloretti Assembly Manual Veloretti Assembly Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker

Stap 6. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven. Wat is er toch aan de hand? Alsmaar drukker en drukker Stap 6 Alsmaar drukker en drukker 12 Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Wat is er toch aan de hand? Je weet het wel: het loopt bij momenten helemaal niet vlot in het verkeer. Op nogal

Nadere informatie

PREVENTIEVE FIETSCONTROLE OP SCHOOL. Mevrouw, Mijnheer

PREVENTIEVE FIETSCONTROLE OP SCHOOL. Mevrouw, Mijnheer Politiezone Regio Rhode & Schelde Code 5418 Driekoningenplein 20 9820 Merelbeke T: 09 363 71 71 F: 09 363 71 92 Aan de ouders Merelbeke 07/08/2013 Uw schrijven van Uw referte Onze referte - - Scholen 2013

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Wat wordt verstaan onder Overbrenging? / Wat is een Overbrenging?

Wat wordt verstaan onder Overbrenging? / Wat is een Overbrenging? TECHNIEK OVERBRENGINGEN I Hoofdstuk 4 4.1 t/m 4.3 1. Wat wordt verstaan onder Overbrenging? / Wat is een Overbrenging? Succes! 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Wat kun je met overbrengingen allemaal doen? Vul de

Nadere informatie

Project. Laurence Deckers

Project. Laurence Deckers Naam: Klas: Project Laurence Deckers Inhoudstafel Inhoudstafel. 2 1. Probleemstelling. 3 2. Technisch proces. 4 3. Onderzoekjes 5 4. Een stroomkring. 6 Tekenen.. 7 Maken 8 In gebruik nemen 8 5. Pyrograaf

Nadere informatie

HANDLEIDING ALTEC FIETSEN

HANDLEIDING ALTEC FIETSEN Handleiding Altec Versie 1.1 TJ Fietsen 1-3-2016 Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel Optioneel o Voordrager o Slot Benodigdheden gereedschappen Steeksleutel 15 voor montage pedalen

Nadere informatie

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt!

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Inleiding Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Mochten er vragen zijn omtrent gebruik, onderhoud of reparatie dan verwachten wij dat deze handleiding

Nadere informatie

WICO CAMPUS TIO OVERPELT

WICO CAMPUS TIO OVERPELT WICO CAMPUS TIO OVERPELT Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode FASE 1: We hebben een probleem. We willen s avonds voor een

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Naam: Klas: Mieke Gilté

Naam: Klas: Mieke Gilté Naam: Klas: Mieke Gilté Stap1: probleem of behoefte Probleemstelling Wanneer de schoolbel s morgens rinkelt moet je nog op zoek gaan naar je schooltas. Snel grijp je een schooltas uit het rek. Even later

Nadere informatie