De fietstocht. Wat kan je op voorhand doen zodat de fietstocht vlekkeloos verloopt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De fietstocht. Wat kan je op voorhand doen zodat de fietstocht vlekkeloos verloopt?"

Transcriptie

1 NAAM: KLAS:

2 De fietstocht Binnenkort ga je een grote fietstocht organiseren met je beste vrienden. Jullie gaan via verschillende dorpen door bossen en velden rijden. Kortom een hele dag vol fietsplezier!! Om deze fietstocht zonder technische problemen te doorkomen, zal je een aantal voorbereidingen moeten treffen. Wat kan je op voorhand doen zodat de fietstocht vlekkeloos verloopt?

3 Techniek op de fiets!! Het is bijna zover, een leuk weekend vol plezier en weg van alle drukte, maar niet weg van de techniek rondom ons. Een fiets zit boordevol technische snufjes die je gaat ontdekken in deze bundel. Om je weg gemakkelijk te vinden doorheen deze bundel, zijn er een aantal belangrijke elementen. Naast elke opdracht staan icoontjes die vertellen welke soort oefening het is. Je gaat onderzoeken. Dit gebeurt vaak in groep. Een leesopdracht. De leerstof wordt aangebracht. Een TV-opdracht. Een computeropdracht. Oefeningen maken. Bij onderzoeksopdrachten wordt er verwezen naar een onderzoeksfiche. Dit zijn aparte fiches waar de opdracht staat die je moet uitvoeren. En nu, aan de slag!!!

4 De fietsband 1. Een fietsband onderzoeken Probleemstelling: In het weekend ga je fietsen met je vrienden. Je merkt dat de band van je fiets plat is. Wat nu gedaan? Om dit probleem op te lossen, volgen we de stappen van het technisch proces. Stap 1: Probleemstelling onderzoeken. Noteer welke oplossingen mogelijk zijn: Stap 2: Ontwerpen: Hoe ga je dit aanpakken en welk materiaal heb je nodig? Neem hiervoor de onderzoeksfiche de fietsband erbij. Lees het stroombaanschema om een fietsband op te pompen. Benoem het materiaal dat je nodig hebt in onderstaande afbeeldingen Stap 3: Maken: Maak de opstelling zoals op de foto Stap 4: Ingebruikname: test de opstelling uit zoals het beschreven is in de onderzoeksfiche. Stap 5: Evaluatie: Is de band na 10 minuten nog stevig opgepompt? Ja, ik kan dit weekend gaan fietsen. Nee, dit is een teken dat er een gaatje in mijn band is.

5 2. Wat doe je met een lekke fietsband? Probleemstelling: Je hebt je fietsband opgepompt, maar hij is terug plat. Stap 1: Probleemstelling onderzoeken: Noteer welke oplossingen mogelijk zijn. Stap 2: Ontwerpen: Welk materiaal heb je nodig? Benoem het materiaal uit onderstaande afbeeldingen. Je kan kiezen uit: bandenlichters, fietsband, fietspomp, balpen, kom met water, hersteldoosje, talgpoeder Het hersteldoosje is gevuld met pleisters, schuurpapier en lijm (ook solutie genoemd). Stap 3: Maken Het maken van een lekke band wordt opgedeeld in drie fasen: Band demonteren Binnenband repareren Band monteren Lees de onderzoeksfiche lekke fietsband plakken aandachtig, voor je begint te werken!

6 Stap 4: Ingebruikname: Pomp de fietsband volledig op. Draai het ventiel toe en sluit het af met het zwarte beschermhoedje. Stap 5: Evaluatie: Blijft de band na 15 minuten nog steeds volledig opgepompt? Ja, ik kan de fietsband monteren op mijn fiets. Nee, dit is een teken dat er fout is begaan tijdens het proces. Overloop het stappenplan opnieuw.

7 Naam: Ik heb samengewerkt met: Zelfevaluatie Zet een kruisje bij de omschrijving die overeenkomt met jou ervaringen. Vaardigheden Lln Lkr Ja Nee Ja nee De band demonteren verliep vlot en zonder problemen. De bandenlichters hebben we juist gebruikt Het lek in de band hebben we netjes opgeschuurd. De lijm is goed verdeeld ter grootte van de pleister. We hebben de lijm laten drogen alvorens te plakken. We hebben de velg en buitenband nagekeken op scherpe delen. De herstelde binnenband tussen de velg en buitenband plaatsen ging vlot. Mijn partner en ik werkten goed samen. Mijn partner en ik stoorden andere groepen niet. Mijn partner en ik deden moeite om de fietsband te repareren met oog op een propere afwerking. Vakattitudes Lln Lkr Ja Nee Ja nee Onze werkplaats was door heel het herstelproces proper. Al het materiaal lag netjes gerangschikt. We hadden genoeg plaats om rustig te werken. We hebben de gereedschappen op de juiste manier gebruikt.

8 3. Eigenschappen van fietsbanden 3.1. De verschillende onderdelen van een fietsband Benoem de onderdelen en kies uit: velg, binnenband, buitenband, velglint. a De ruimte tussen velg en binnenband (a) is in werkelijkheid volledig opgevuld met de buitenband Het profiel van een fietsband Vergelijk onderstaande afbeeldingen en beantwoord nadien de bijbehorende vragen. Het profiel van een buitenband is de extra dikke rubberlaag dat in aanraking komt met de ondergrond. Voor elke ondergrond bestaan er typerende profielen. Mountainbike (3mm) Stadsfiets (2mm) Probleemstelling: Waarom zijn er verschillende profielen voor fietsbanden? Stap 1: Probleemstelling onderzoeken: a. Op welke ondergrond of wegdek rijd je met een mountainbike?... b. Op welke ondergrond of wegdek rijd je met een stadsfiets?. c. Kruis aan: Ik denk dat een fietsband het snelste zal rollen op : a. een vlakke weg b. grindpad c. keien / kasseiweg

9 Stap 2: Ontwerpen Om deze probleemstelling te onderzoeken, gaan we een wrijvingsproef uitvoeren. Voor we aan de wrijvingsproef beginnen, moet je eerst weten wat wrijving is. Wat is wrijving? Wrijving ontstaat wanneer twee oppervlakten langs elkaar bewegen. Bijvoorbeeld: je neemt een schuursponsje om de tafel proper te maken. Door deze over de tafel te bewegen, verdwijnt het vuil. Dit komt omdat beide oppervlakten niet volledig glad zijn. Het vuil blijft zo achter de kanten van de schuurspons haken. Stap 3: Maken Neem de onderzoeksfiche wrijvingsproef en maak alle voorbereidingen. Stap 4: Ingebruikname Leg de centjes op hun plaats en laat ze alle drie tegelijkertijd los. Stap 5: Evaluatie Het muntstuk legde de snelste weg af op: papier vilt badhanddoek Een fietsband zal het snelste glijden op: Een vlakke weg Grindpad Keien / kasseiweg Een vlakke weg geeft: een kleine wrijving een grote wrijving Een kasseiweg geeft: Besluit een kleine wrijving een grote wrijving a. Vul aan met: vlakke weg, grindpad of kasseiweg. Een mountainbike is het meest geschikt voor... Een stadfiets is het meest geschikt voor... b. Duid het profiel van de fietsband op de afbeelding aan met een pijl. c. Waarom zijn er verschillende soorten profielen?......

10 3.3. Eigenschappen van de binnen- en buitenband aan de hand van proeven a. Neem hiervoor de onderzoeksfiche eigenschappen van fietsbanden. Voer de stappen in de onderzoeksfiche uit en noteer het antwoord in onderstaande kader. Proef Eigenschap Metingen Soort band Trekproef Elasticiteit = Deze band kan je het beste uitrekken. Buitenband voor =.. cm na =. cm Binnenband voor = cm na =.. cm Prikproef Hoge hardheid = weerstand tegen indrukken van vreemde voorwerpen. /... b. Verbind de verschillende eigenschappen met de juiste soort band. Binnenband Rekbaarheid Hoge hardheid Bescherming Buitenband Zorgt voor rijcomfort (hierdoor voel je de oneffenheden in de weg minder) Besluit De binnenband zorgt ervoor dat je een comfortabele fietstocht kan maken zonder elke bult te voelen. De buitenband beschermt de binnenband tegen scherpe voorwerpen.

11 De fietsverlichting 1. Hoe werkt de fietsverlichting? Probleemstelling: Hoe bekom je licht als je fietst? Stap 1: Probleemstelling onderzoeken: Welke oplossingen zijn er zodat je fietsverlichting brandt? Stap 2: Ontwerpen: Benoem de verschillende onderdelen op de fiets en duid ze aan met een pijl. Kies uit: koplamp/voorlicht, fietsdynamo, achterlicht. Stap 3: Maken: Je zet de fietsdynamo tegen de band. Stap 4: Ingebruikname: Draai aan het wiel waar de fietsdynamo tegen staat. Na een paar seconde druk je de rem in. Herhaal dit nog eens. Stap 5: Evaluatie: Wat gebeurt er als het wiel draait? Wat gebeurt er met het licht als je de rem indrukt? Besluit: Waarvoor dient de fietsdynamo? Uit het bundeltje basiselektriciteit weten we dat een fietsdynamo wisselspanning levert. Hoe noem je een spanningsbron die wisselspanning levert?... Symbool:

12 1.1. De kringloop van de fietsverlichting a. Omcirkel het juiste woord: Om het voorlicht van de fiets te laten branden heb je een gesloten / open kringloop nodig. b. Teken deze kringloop zodat de lamp brandt. Legende alternator lamp geleider Bekijk de fiets grondig om onderstaande vragen te beantwoorden. c. Hoeveel draden lopen er van de alternator naar het voorlicht? d. Hoeveel draden lopen er van het voorlicht terug naar de alternator? Besluit: Opdat de koplamp zou branden hebben we een gesloten kringloop nodig. Volgens de bedrading op de fiets is dit niet het geval, maar brandt de lamp wel. Dit betekent dat de geleider die van het voorlicht naar de alternator gaat anders is voorgesteld! e. Uit de bundel basiselektriciteit weten we dat alle materiaal een geleider of niet-geleider kan zijn voor elektriciteit. De fietsframe is opgebouwd uit staal. Is staal een geleider? f. Vervolledig de stroomkring door de verschillende onderdelen te benoemen. Kies uit: bedrading, alternator, metalen fietsframe, voorlicht. Duid de richting van de stroomkring aan met pijltjes Besluit: Om een fietslamp te doen branden wordt er gebruik gemaakt van de metalen fietsframe, als geleider, zodat de stroomkring gesloten is de fietslamp brandt.

13 2. Soorten alternatoren Maak gebruik van het internet om op volgende vragen een antwoord te vinden. 1. Welke soorten fietsdynamo s bestaan er? Som ze op. 2. Benoem onderstaande fietsdynamo s bij naam... Deze twee fietsdynamo s komen het meeste voor bij fietsen. 3. Leg de werking van de naafdynamo uit, in eigen woorden. (tip: investeren in een fiets fietsverlichting) 4. Welk alternatief voor een fietsdynamo bestaat er?

14 De fietsketting 1. De fietsketting onder de loep Onderzoeksopdracht fietsketting Bestudeer de tandwielen op de fiets in de klas. Plaats volgende begrippen bij het juiste onderdeel: Groot tandwiel, klein tandwiel, ketting, versnellingen Probleemstelling: a. Waarmee wordt de fietsketting aangedreven? b. Draai aan het grote tandwiel. Wat gebeurt er met het kleine tandwiel? c. Welk onderdeel van de fiets zorgt ervoor dat het kleine tandwiel ook draait? Een fiets maakt gebruik van overbrengingen. Overbrengingen zorgen ervoor dat een object in beweging ook in beweging zal blijven. Om je fiets in beweging te brengen moet je deze eerst aandrijven. Je gebruikt hiervoor spierkracht om de pedalen te bewegen. Hierdoor komt het grote tandwiel in beweging. Dit tandwiel noemt men de drijver. Via de ketting komt het kleine tandwiel in beweging. Dit tandwiel noemt men de volger. En hopla, je bent aan het fietsen! d. Noteer op de bovenstaande fiets de drijver (D) en volger (V) bij het juiste tandwiel.

15 2. Overbrengingen op de fiets 2.1. Soort overbrenging a. Verbind de juiste afbeelding met de bijbehorende uitleg. Bij een onrechtstreekse overbrenging wordt de afstand tussen twee wielen overbrugd met een hulpmiddel. Bij een rechtstreekse overbrenging staan de tandwielen in direct contact met elkaar. b. Verbind het juiste begrip met de afbeelding. Bekijk de fiets om je te helpen. Riemoverbrengingen Tandwieloverbrenging Kettingoverbrenging c. Welke soort overbrenging heeft een fiets?... Een fietsketting is een onrechtstreekse kettingoverbrenging. Dit betekent dat de afstand tussen twee tandwielen overbrugd wordt door een hulpmiddel, de ketting. De volger draait altijd in dezelfde richting als de drijver.

16 2.2. De draaizin a. Bekijk de overbrenging in onderstaande kader. A = drijver B = volger b. Draai aan de drijver. Doe dit in wijzerszin en in tegenwijzerszin. c. Duidt op onderstaande afbeeldingen de richting van alle tandwielen aan met een pijltje. Wijzerszin Tegenwijzerszin d. Schrap wat niet past. Als de drijver in wijzerzin draait, dan draait de volger in wijzerzin / tegenwijzerzin. De draaizin is de beweging die een overbrenging maakt. Dit kan in wijzerzin of tegen wijzerzin zijn Het toerental a. Tandwiel B is dubbel zo groot als tandwiel A. Hoeveel toeren draaien ze als Tandwiel A Tandwiel B 1 toer maakt 1 toer maakt 3 toeren maakt 6 toeren maakt 5 toeren maakt 10 toeren maakt b. TV-opdracht: Ga naar Typ in de zoekterm fietsversnellingen in. Bekijk het fragment en antwoord op onderstaande vragen. 1. Wat is het verschil in toerental tussen de drijver en volger als je een berg opfietst?......

17 2. Wat is het verschil in toerental tussen de drijver en volger als je een berg naar beneden fietst? Toerental: Dit is het aantal omwentelingen of toeren die een tandwiel maakt. We spreken van een versnelling als de volger sneller draait. Hierdoor is de volger kleiner dan de drijver. Bij een vertraging gaat de volger trager draaien als de drijver en dus groter zijn dan de drijver.

18 De fietsbel 1. Hoe werkt de fietsbel? Neem de onderzoeksfiche fietsbel en vul nadien de oefeningen in. Opdracht 1 1. Het klein tandwiel (2) wordt aangedreven door Tandwiel 4 wordt aangedreven door De hendel (1) drijft tandwiel. aan. 4. Tandwiel 3 wordt aangedreven door... Welk tandwiel is de drijver?.. Welk tandwiel is de volger?. Welk tandwiel kan zowel drijver als volger zijn? Gaat het hier om een rechtstreekse of onrechtstreekse overbrenging? Leg uit waarom. Opdracht 2 Wanneer zal de fietsbel fel rinkelen? Op welke manier ontstaat het scherpe belsignaal van de fietsbel? (tip: bekijk de onderdelen grondig en test ze uit) Opdracht 3 Vergelijk tandwiel 3 met tandwiel 4 van de fietsbel. 1. Schrap wat niet past. Tandwiel 3 is de drijver / volger. Tandwiel 4 is de drijver / volger. 2. Noteer het cijfer bij het juiste tandwiel op de figuur.

19 3. Draai de drijver in wijzerzin. Wat is de draaizin van de volger in vergelijking met de drijver? (tip: gelijk of tegengesteld) De fietsbel is opgebouwd uit rechtstreekse tandwieloverbrengingen. Dit betekent dat er bij een omwenteling een direct contact ontstaat tussen de tandwielen. De volger draait altijd in de tegengestelde richting van de drijver. 2. Oefeningen overbrengingen 2.1. Zijn volgende afbeeldingen rechtstreekse of onrechtstreekse overbrengingen? Een blikopener: Een fiets:.. Aandrijflijn van een auto:

20 Een motor: 2.2. Teken de richting van de verschillende tandwielen met een pijl. De richting van de drijver is al gegeven. a. b. c.

21 1. Wat doet een fietsenmaker? De fietsenmaker TV-opdracht: Bekijk de film Bij de fietsenmaker. Beantwoord volgende vragen aan de hand van de filmfragmenten. a. Welke ruimtes heeft een fietsenmaker nodig om zijn beroep goed te kunnen uitoefenen? b. Wat doet een fietsenmaker specifiek? Kruis de technieken aan die je in het filmfragment ziet. Waar het gevraagd wordt, geef je een voorbeeld uit het filmfragment. lek in fietsband herstellen fietsband monteren fiets opkuisen vervangen van versleten of kapotte onderdelen Vb. nakijken of alle onderdelen werken Vb. c. Wat doet de fietsenmaker NIET? d. Welke materialen of hulpmiddelen gebruikt de fietsenmaker? Kruis de benaming of afbeelding aan dat je in het fragment hebt gezien. Bandenlichters Herstelkit: Moersleutel / steeksleutel: druk Handmatige fietspomp Fietspomp onder hoge T-sleutel : e. Wat kan je zelf doen om ervoor te zorgen dat je fiets goed onderhouden is?......

22 De fietsenmaker zorgt voor de nazorg van je fiets. Hij staat in voor het vervangen en nakijken van alle fietsonderdelen. 2. Wat gebeurt er in de fietsenfabriek? TV-opdracht Ga naar volgende site: Typ bij de zoekterm fiets in. Je krijgt een aantal filmpjes opgesomd. Kies het filmfragment met de titel een mooi stukje techniek. Opdracht: Bekijk het filmfragment over de fietsenfabriek. Nummer de onderstaande begrippen van 1 tot 10 zoals de fiets wordt gemaakt. Controleren van laswerk Spaken in velgen plaatsen Binnen en buitenband wordt geplaatst Spaken en velgen uitlijnen Holle buizen op maat snijden Fiets nakijken en inpakken Fietsframe lassen Fietsframe verven Remmen en versnellingen op stuur plaatsen Stuur, pedalen, voorvork, ketting en achterremmen plaatsen

23 Onderdelen van een fiets 1. Welke onderdelen heeft een fiets? Elke fiets is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Sommige ken je al, andere misschien niet. Plaats de onderdelen op de fiets door het juiste cijfer te noteren. Onderdelen: 1. fietsband 2. zadel 3. reflector 4. voorvork 5. ketting 6. spaken 7. pedaal (trapper) 8. rem 9. remkabel 10. bovenbuis 11. tandwiel 12. stuur 13. achterlicht 14. voorlicht

24 Geschiedenis van de fiets Opdracht 1: Lees de tekst en ontdek hoe de fiets ontstaan is. Het begon allemaal in de 19 e eeuw Baron Karel von Drais knutselde in zijn vrije tijd graag aan apparaten, waarmee de mens zich efficiënter zou kunnen voortbewegen. In 1816 voltooide hij zijn eerste houten fiets, een loopfiets. Hij doopte dit met de naam draisine. Deze loopfiets was de voorloper van de fiets. Hij verbeterde zijn loopfiets meerdere malen. Zo bedacht hij het stuur, zodat de loopfiets kon keren. Voordien reden de wielen alleen maar in een rechte lijn. 45 jaar later, in 1861 kwam een Fransman, Pierre Michaux, op het idee om pedalen op het voorwiel te plaatsen. Hij noemde zijn fiets velocipede (loopmachine). Hij construeerde zijn fiets niet alleen in hout, maar ook in ijzer. Aan zijn fiets waren grote nadelen. Het was moeilijk en zwaar trappen en je kwam langzaam vooruit. Op dit probleem bedacht men in Engeland een rare fiets. Hij had een groot voorwiel en een klein achterwieltje. Hij kreeg de naam hoge bi (van het Franse bicyclette ). Doordat je boven het voorwiel zat, kon je veel kracht op de pedalen zetten. Dankzij het grote voorwiel kon je meer afstand afleggen bij één omwenteling van de trappers. De fiets had één nadeel. Wegens zijn grote hoogte was het onhandig om op- en af te stappen. In 1885 ontwierp John Starley in het grootste geheim de eerste echte fiets. Het was een fiets met kettingaandrijving en kreeg de naam Rover. Via tandwielen en een ketting verbond hij de trapas met het achterwiel. Door het tandwieltje op het achterwiel kleiner te maken dan dat van de trapas, kon je met eenmaal trappen een veel grotere afstand afleggen dan voordien. Hoe dit juist in zijn werk gaat, onderzoeken we bij opdracht 2. Enkele jaren later werd de fiets comfortabeler dankzij de uitvinding van de luchtband.

25 Opdracht 2: Beantwoord volgende vragen aan de hand van de tekst. 1. Plaats de juiste fietsnaam uit de geschiedenis op de tijdslijn. 2. Verbindt de afbeelding van de fiets met de benaming Uit welke materialen bestond de fiets vroeger? Uit welke materialen bestaat een fiets nu? Waarom zijn de materialen veranderd?

26 Is jou fiets volgens de wet in orde? Controleer je fiets grondig en zet een kruisje in het juiste vakje: Mijn fiets is in orde Mijn fiets is niet in orde Wettelijke eisen Mijn fietsbel is hoorbaar tot op 20 meter. Ik heb een goed functionerende rem op mijn voorwiel. Ik heb een goed functionerende rem op mijn achterwiel. Vooraan op mijn fiets heb ik een geel / wit licht. Achteraan op mijn fiets heb ik een rood licht. Als ik s avonds mijn lichten opzet, zullen deze continu branden of knipperen. Mijn pedalen hebben aan weerszijden witte / gele reflectoren. Elke fietsband heeft vier gele reflectoren op zijn spaken OF twee witte reflecterende stroken. Mijn fiets heeft vooraan een witte reflector (onder of boven voorlicht) Mijn fiets heeft achteraan een rode reflector (onder of boven achterlicht) Ik kuis mijn fiets geregeld zodat alle reflectoren zichtbaar blijven. Indien je fiets niet in orde is, kan je een boete riskeren van de politie. Er wordt zeer streng opgetreden tegen fietsers zonder licht s avonds, deze kunnen een boete van 50 euro oplopen!

Auditieve oefeningen: ik kan fietsen

Auditieve oefeningen: ik kan fietsen Auditieve oefeningen: ik kan fietsen Boek van de week: 1; de fiets 2; Nijntje op de fiets 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten

Nadere informatie

Fietsworkshop Opkikker 2016

Fietsworkshop Opkikker 2016 Fietsworkshop Opkikker 2016 1. Fietsonderdelen 2. Verplichte onderdelen fiets De racefiets - twee goed functionerende remmen: één op het voorwiel en één op het achterwiel De kinderfiets - één goed functionerende

Nadere informatie

Hoe Plak je een band?

Hoe Plak je een band? 14-06-06 Hoe Plak je een band? Door: Janneke Jansen & Michelle Gelderman, B2D Inhoudsopgave Bladzijde 1 - Voorkant Bladzijde 2 - Inhoudsopgave Bladzijde 3 - Inleiding Bladzijde 4 - Hoe ontstaat een lekke

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERLINGENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERLINGENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERLINGENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 PROBLEEMSTELLING We gebruiken in ons leven enorm veel producten. Deze producten worden vaak op heel andere plaatsen gemaakt

Nadere informatie

Techniek Technolosich

Techniek Technolosich NAAM: Techniek Technolosich KLAS: NR: DATUM: VAK: Techniek LEERKRACHT: Techniek Explora 1: Extra oefeningen overbrengingen. Info voor de leerkracht. Theoretische oefeningen op overbrengingen zijn er zeer

Nadere informatie

1.1 De juiste versnelling

1.1 De juiste versnelling 1.1 De juiste versnelling Fietsversnellingen zijn een mooi voorbeeld van een kettingoverbrenging. De ene versnelling is ideaal om een berg op te rijden, de andere is perfect om razendsnel te sprinten.

Nadere informatie

5. Oefeningen. Opdracht 1

5. Oefeningen. Opdracht 1 5. Oefeningen Opdracht 1 Teken de draairichting met een pijl onder de volger (en het tussentandwiel). Kleur de drijver Ä Groen wanr het toerental t.o.v. de volger daalt Ä rood wanr het toerental t.o.v.

Nadere informatie

In samenwerking met:

In samenwerking met: In samenwerking met: Dit boekje werd speciaal voor jou gemaakt. Je kan immers op een leuke manier, met veel proefjes en experimenten, nieuwe dingen bijleren. Misschien ontdek je wel dat je echt een kei

Nadere informatie

DEEL 1 - INLEIDING WAT IS NU EEN OVERBRENGING? Welke soorten overbrengingen zijn er?

DEEL 1 - INLEIDING WAT IS NU EEN OVERBRENGING? Welke soorten overbrengingen zijn er? 2 DEEL 1 - INLEIDING Wanneer je een pretpark bezoekt zie je ze vaak Het zijn die dingen op een achtbaan die ervoor zorgen dat ons wagonnetje niet naar beneden tuimelt als we over de kop gaan. Maar ook

Nadere informatie

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets

TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL. Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets TECHNIEK project LEERKRACHTENBUNDEL Jeroen De Meutter Olivier Foets Jeroen Smets 2 INLEIDING ONDERZOEKSOPDRACHTEN De onderzoeksopdrachten, zijn kaarten die best geplastificeerd kunnen worden. De leerlingen

Nadere informatie

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr

TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: Elektriciteit Onderwerp : Stroomkring motor/zoemer Doelgroep: 3 e gr Timing: 2 lestijd(en) De les in het kort: De leerlingen experimenteren met elektrische

Nadere informatie

Stadsfietsen trappen te zwaar

Stadsfietsen trappen te zwaar Stadsfietsen trappen te zwaar Veel fietsers in de stad komen nauwelijks vooruit. Ze ploeteren voort op een slecht rijdende fiets. En ook gloednieuwe fietsen trappen direct uit de winkel trappen soms al

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op?

1. Probleemstelling. 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 1. Probleemstelling 1. Staan jou boeken op je kamer ook zo slordig? Hoe lossen we dat op? 2. We gaan tijdens de lessen TO een boekensteun maken, probeer aan de hand van het model in de klas de verschillende

Nadere informatie

Hallo allemaal, Ik ben Nick en ik begeleid jullie doorheen het project. Wanneer je me ziet zal het belangrijk zijn. Veel plezier

Hallo allemaal, Ik ben Nick en ik begeleid jullie doorheen het project. Wanneer je me ziet zal het belangrijk zijn. Veel plezier Inhoud 1. Probleemstelling... 2 2. Materiaal... 2 3. Materiaal Onderzoek... 2 4. Indeling Materiaalsoorten... 2 5. Gereedschapsonderzoek... 2 6. Stappenplan flessenopener... 2 7. Zelfevaluatie... 2 8.

Nadere informatie

Welk fietsslot zou jij kiezen?

Welk fietsslot zou jij kiezen? Welk fietsslot zou jij kiezen? Heel wat leerlingen krijgen in de derde graad een grotere fi ets. Om dat kostbare bezit voldoende te beschermen, is een goed fi etsslot noodzakelijk. In deze les bekijken

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 1

Jeugd Verkeerskrant 1 Jeugd Verkeerskrant 1 Wat weet jij al? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Hoe doe jij het? a. Hierboven zie je een foto van een druk kruispunt in Vietnam. Durf jij

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Met grootste onderscheiding: de fiets.

Met grootste onderscheiding: de fiets. Met grootste onderscheiding: de fiets. Dit is het begin van een avontuur. Zoals de titel al zegt, gaat het over de fiets, die in de loop van de tijd summa cum laude geslaagd is. Voor velen van ons is de

Nadere informatie

TOELICHTING FIETSENCONTROLE

TOELICHTING FIETSENCONTROLE 1. Wat is een fiets? TOELICHTING FIETSENCONTROLE Dit vinden we terug in artikel 2.15.1. "Rijwiel" van het KB van 1/12/1975 (wegcode) : Elk voertuig met twee wielen, dat wordt voortbewogen door middel van

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : lesrooster afstudeerproject 200-20 Steffi Dekinder KHL ) Probleemstelling : Je bent al enkele keren je boek van techniek vergeten mee te brengen

Nadere informatie

Kringgesprek. Inleidende les. groep

Kringgesprek. Inleidende les. groep Kringgesprek Inleidende les 1-4 groep 1 Voorwoord Inhoudsopgave 2 Over Project F.I.E.T.S. In samenwerking met Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en Veilig Verkeer Nederland heeft Discovery

Nadere informatie

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad

1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE. Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad 1 TECHNOLOGISCHE OPVOEDING LEERKRACHTENFICHE Hoofdthema: elektriciteit / energie Onderwerp : Eenvoudige stroomkring maken Doelgroep: 2 e graad Timing: 1 á 2 lestijden De les in het kort: De leerlingen

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. BMX race fiets

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. BMX race fiets BMX race fiets Koop een fiets die zo goed mogelijk bij jouw lichaam past. Dat wil zeggen dat hij niet te klein maar ook niet te groot moet zijn. Hij moet aangepast zijn voor jouw lichaamslengte en kracht.

Nadere informatie

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1 Nota s: Energie voor de lamp 1. Probleemstelling 50 2. Transport van elektriciteit in een kring 50 2.1. Wat is een elektrische stroomkring? 50 2.2. Stromen van water - stromen van elektriciteit 51 2.3.

Nadere informatie

Naut. Natuur en techniek WERKBOEK

Naut. Natuur en techniek WERKBOEK 5 Naut Natuur en techniek WERKBOEK 5 Naut Natuur en techniek WERKBOEK Leerlijnen: Ruud Emous Auteurs: Marc Terhorst, Wendy Dannenburg Eindredacteur: Marijke van Ooijen Verhalen: Sjoerd en Margje Kuyper

Nadere informatie

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde Hier brandt de lamp. Naam: Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Opdracht 1. Wat werkt met elektriciteit. 1. Welk toestel heeft elektriciteit nodig om de kunnen werken? Zet een kruisje onder JA of NEEN.

Nadere informatie

Elektronica. Opdracht. Materiaal

Elektronica. Opdracht. Materiaal Elektronica 1. Test de elektrische geleidbaarheid van de verschillende aanwezige materialen (karton, koperdraad, aluminium, water,...) door het materiaal vast te klemmen. Schets dit op een grafiek (lichtintensiteit

Nadere informatie

Veloretti Montage Manual

Veloretti Montage Manual Veloretti Montage Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in.

OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf een voorwerp maken om

Nadere informatie

Waar vind je tandwielen?

Waar vind je tandwielen? Waar vind je tandwielen? Tandwielen worden in heel wat gebruiksvoorwerpen gebruikt. Spoor de leerlingen aan om op zoek te gaan naar de functie van de tandwielen; onderzoek de werking van de toestellen.

Nadere informatie

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand:

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand: Lespakket wrijving Inleiding Wrijving is een natuurkundig begrip dat de weerstandskracht aanduidt, die ontstaat als twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden.

Nadere informatie

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL

Naam:. Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL Naam:. Klas :. NR. : Vak : Techniek Datum :.. Realisatie : servetring afstudeerproject 2010-2011 Steffi Dekinder KHL 1) Probleemstelling : Je hebt op school een kerstfeestje. Jij staat in voor de decoratie

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

Elektronica. Opdracht. Materiaal

Elektronica. Opdracht. Materiaal Elektronica 1. Test de elektrische geleidbaarheid van de verschillende aanwezige materialen (karton, koperdraad, aluminium, water,...) door het materiaal vast te klemmen. Schets dit op een grafiek (lichtintensiteit

Nadere informatie

Techniek? Electrospel. Voorbereidende doe-les groep 8. [Geef tekst op]

Techniek? Electrospel. Voorbereidende doe-les groep 8. [Geef tekst op] Techniek? Electrospel Voorbereidende doe-les groep 8 [Geef tekst op] Inhoud van de Doe-les Elektriciteit In deze doe-les ga je aan de gang met techniek om je heen. We gaan daarbij vooral kijken naar elektriciteit

Nadere informatie

Instructies voor de overgang naar tubeless

Instructies voor de overgang naar tubeless Instructies voor de overgang naar tubeless Wat u nodig heeft, voordat u begint: Een fietswiel (van een mountainbike, cyclocross) met band Een conversieset - "Stan's NoTubes Conversion Kit Een veiligheidsbril

Nadere informatie

Wij wensen u veel fietsplezier!

Wij wensen u veel fietsplezier! Alblas Online Handleiding voor montage en onderhoud Voorwoord Bedankt voor uw aanschaf bij Alblas Online. Voordat u gebruik kunt maken van uw nieuwe fiets dient deze zorgvuldig af gemonteerd te worden.

Nadere informatie

PREVENTIEVE FIETSCONTROLE OP SCHOOL. Mevrouw, Mijnheer

PREVENTIEVE FIETSCONTROLE OP SCHOOL. Mevrouw, Mijnheer Politiezone Regio Rhode & Schelde Code 5418 Driekoningenplein 20 9820 Merelbeke T: 09 363 71 71 F: 09 363 71 92 Aan de ouders Merelbeke 07/08/2013 Uw schrijven van Uw referte Onze referte - - Scholen 2013

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK VOOR HET BASISONDERWIJS KWISMEESTER KWISVRAGEN

NATUUR EN TECHNIEK VOOR HET BASISONDERWIJS KWISMEESTER KWISVRAGEN NATUUR EN TECHNIEK VOOR HET BASISONDERWIJS 6 KWISMEESTER KWISVRAGEN Thema 1 Gezondheid Les 1 Wat eet jij allemaal? Jouw lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om te kunnen leven. Voedingsstoffen

Nadere informatie

Techniek 1. inkijkexemplaar

Techniek 1. inkijkexemplaar 1 Haal alles uit je fiets Naam: Klas: Nr.: _ Samengewerkt met: Dossier 1: Stel je fiets samen Datum Blz. 1. Probleemstelling 5 2. Ontwerp 6 2.1. Mijn fiets 6 2.2. Soorten fietsen 7 2.3. Fietsonderdelen

Nadere informatie

Vakken en kerndoelen Rekenen/wiskunde Domein C Verhoudingen en procenten 10 De leerlingen kunnen eenvoudige verhoudingsproblemen oplossen.

Vakken en kerndoelen Rekenen/wiskunde Domein C Verhoudingen en procenten 10 De leerlingen kunnen eenvoudige verhoudingsproblemen oplossen. Fietsmaand mei De fiets In 2005 is voor de laatste en 32 e keer de Landelijke Fietsdag gehouden. In deze vorm houdt die op te bestaan. Daarvoor is in de plaats gekomen de Fietsmaand, altijd in mei. Ter

Nadere informatie

De condensator en energie

De condensator en energie De condensator en energie Belangrijkste onderdelen in de proeven De LEGO-condensator De condensator heeft een capaciteit van 1 Farad en is beschermd tegen een overbelasting tot 18 Volt. Wanneer de condensator

Nadere informatie

Is het nu geleider of isolator?

Is het nu geleider of isolator? Is het nu geleider of isolator? De leerkracht zal alles uitleggen. Luister goed en vul de onderstaande vragen in. Alles zal verschijnen op een PowerPoint. 1. Duid op de onderstaande foto de geleider en

Nadere informatie

Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel

Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel Basis Elektriciteit 1B Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende onderzoeksopdrachten.

Nadere informatie

inkijkexemplaar Haal alles uit je fiets Geachte collega, Beste leerling,

inkijkexemplaar Haal alles uit je fiets Geachte collega, Beste leerling, Haal alles uit je fiets Geachte collega, Beste leerling, Veel leerlingen ervaren het vak Techniek als saai, te moeilijk en te theoretisch, terwijl Techniek het tofste vak zou moeten zijn. Kinderen tussen

Nadere informatie

Veloretti Assembly Manual

Veloretti Assembly Manual Veloretti Assembly Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 3.0 Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over

Nadere informatie

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:..

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. et technologisch proces. 2,7 B T S 2,9 T S Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf een

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD

VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD VERVOER VAN EN NAAR DE CLUB/WEDSTRIJD 1. VERVOER VAN KINDEREN MET DE AUTO: Als trouwste supporters van uw kind verwachten we als sportvereniging dat u er mee voor zorgt dat uw kind op de betreffende bestemmingen

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 7: Klussen in en om het huis Praktijkkern e: Assisteren bij fietstechniek Thema 7 Praktijkkern e Overkoepelend doel Klussen

Nadere informatie

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo. Krachtpatsers Primair Onderwijs ontdekkingsreis tussen fantasie en werkelijkheid Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.nl LESMATERIAAL KRACHTPATSERS

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Maak het, met hout Leerkrachtenbundel

Maak het, met hout Leerkrachtenbundel Maak het, met hout Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende onderzoeksopdrachten. Vervolgens

Nadere informatie

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi.

1 Monumenten. 32 x tips bij Breinkrakers. Tips en uitleg naar: 32 Breinkrakers 2003 SCHUBI Lernmedien AG, Schaffhausen service@schubi.nl www.schubi. 1 Monumenten 1 Monumenten Afgelopen nacht heeft een onbekende dief van alle monumenten in de stad de naamborden verwijderd. Deze dief heeft ook alle parkborden meegenomen. De burgemeester heeft meteen

Nadere informatie

WICO CAMPUS TIO OVERPELT

WICO CAMPUS TIO OVERPELT WICO CAMPUS TIO OVERPELT Het technologisch proces. Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode FASE 1: We hebben een probleem. We willen s avonds voor een

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

Tablet of smartphone

Tablet of smartphone Inhoud Inhoud...2 ipad...3 1. Probleemstelling - Behoefte..4 - Criteria..5 - Overbrengingen. 6 - Hefbomen 7 - Technisch proces. 9 - Werkwijze.10 2. Ontwerpen - Ontwerpprobleem analyseren...11 - Ontwerpoplossingen

Nadere informatie

OPSTELLEN VAN HET PARCOURS DE OEFENINGEN TIPS OM AAN DE SLAG TE GAAN. oefening 4: slalom. oefening 5: over de schouder kijken.

OPSTELLEN VAN HET PARCOURS DE OEFENINGEN TIPS OM AAN DE SLAG TE GAAN. oefening 4: slalom. oefening 5: over de schouder kijken. - OPSTELLEN VAN HET PARCOURS Om zelfzeker in het zadel te zitten moet de fietser een aantal vaardigheden onder de knie hebben. De fietsbehendigheidskoffer kan ingezet worden om vaardigheden zoals stuurkunst

Nadere informatie

Energie : elektriciteit : stroomkringen

Energie : elektriciteit : stroomkringen Energie : elektriciteit : stroomkringen De netspanning is uitgevallen! Pas dan merk je wat elektriciteit voor ons betekent. Geen licht, geen computer, geen playstation, het eten op het elektrisch fornuis

Nadere informatie

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd.

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Verkeerscommissie Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Handleiding Fietscontrole Algemeen: 1. Het stuur zit goed vast 2. De bel is goed te horen 3. De handvatten zitten goed vast aan

Nadere informatie

Techniek? Electrospel. [Geef tekst op]

Techniek? Electrospel. [Geef tekst op] Techniek? Electrospel [Geef tekst op] Inhoudsopgave Inleiding... 2 Voorbereidende les Elektriciteit... 3 Aan de slag met het spelveld... 7 Voorbeelden voor het spelveld... 10 Praktijkles Electrospel...

Nadere informatie

ipad 1. Als je in dit projectboekje een QR code ontdekt kan je deze inscannen met QR scan app (application = toepassing)

ipad 1. Als je in dit projectboekje een QR code ontdekt kan je deze inscannen met QR scan app (application = toepassing) Nico Goddé Inhoud Inhoud 1 ipad 2 1. Probleemstelling 3 2. Technische realisatie 5-10 3. De stroomkring van onze boot 11-12 4. Serie-Parallelschakeling 13-16 5. Voorbeelden van een realisatie in beeld

Nadere informatie

Richtlijnen BMX fiets

Richtlijnen BMX fiets Richtlijnen BMX fiets (Let op, dit zijn richtlijnen, deze kunnen voor de één net anders zijn dan voor de ander) Alle op- of aanmerkingen of aanvullingen zijn van harte welkom! Stuur je aanvulling naar:

Nadere informatie

De Vakantiefietser. Santos algemeen - uitgave zomer 2013. S nto

De Vakantiefietser. Santos algemeen - uitgave zomer 2013. S nto Santos algemeen - uitgave zomer 2013 S nto Wat passies al niet veroorzaken Santos en Robbert Je bent fietsliefhebber - een échte - met een eigen fietswinkel, een passie en een grenzeloze ambitie. Je wilt

Nadere informatie

Curve. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

Curve. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Curve Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Curve. Deze handleiding geeft u meer informatie

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Stroomkringen. opdracht 2

Stroomkringen. opdracht 2 Stroomkringen opdracht 8 Wat ga je doen? Je gaat een aantal stroomkringen maken. HIermee kun je bijvoorbeeld een lamp laten branden of een bel laten rinkelen. Lees eerst goed de opdracht en bekijk de illustratie

Nadere informatie

Veiligheidsymbolen... 4. Basissituaties... 5. Opvouwen in 3 stappen... 6. Fietsonderdelen... 7. Waarschuwing en aandacht... 8

Veiligheidsymbolen... 4. Basissituaties... 5. Opvouwen in 3 stappen... 6. Fietsonderdelen... 7. Waarschuwing en aandacht... 8 Inhoud Veiligheidsymbolen... 4 Basissituaties... 5 Opvouwen in 3 stappen... 6 Fietsonderdelen... 7 Waarschuwing en aandacht... 8 Elektrische fiets opstarten... 9 Opladen van de accu... 10 Instructies voor

Nadere informatie

De technische handleiding voor de vakhandel

De technische handleiding voor de vakhandel De technische handleiding voor de vakhandel Stappenplan voor het lokaliseren van elektrische storingen. Klacht: fiets geeft geen ondersteuning 1. Zet het contact aan en de snelheid-instelknop volledig

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie basisschool Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit, vakantie

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL FIETSMECANICIEN Datum uitgave: mei 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11 32 Fietsmecanicien Situering van het beroep

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

Technologie. Een tandje bijsteken. In samenwerking met: Naam: Klas:

Technologie. Een tandje bijsteken. In samenwerking met: Naam: Klas: WO Technologie Een tandje bijsteken In samenwerking met: Naam: Klas: VOORWOORD Dit boekje werd speciaal voor jou gemaakt. Je kan hier op een leuke manier, met veel proeven en experimenten, nieuwe dingen

Nadere informatie

Hoek 10 Sector: Bouw

Hoek 10 Sector: Bouw Hoek 10 Sector: Bouw Stellingbouwer Brede bruggen, hoge gebouwen, stellingen,.. allemaal hebben ze meer nodig dan enkel sterke materialen. Ze moeten op de juiste manier gebouwd worden! Laat de kinderen

Nadere informatie

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool

Magische lamp. Semestertaak Techniek. Kennismaking met houtbewerking solderen electronica. 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Kennismaking met houtbewerking solderen electronica Magische lamp 3 Balso - Techniek 5 Thomas More Hogeschool Semestertaak Techniek Praktisch werkstuk Matthias Spitael 23BALSO Biologie - Techniek Inhoudstafel

Nadere informatie

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in.

Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. Het technologisch proces. ET 2,7 B T S ET 2,9 T S Om een technisch probleem op te lossen gaan we altijd werken volgens een bepaalde methode. OPDRACHT 1 Vul zelf de juiste fase in. FASE 1:.. We willen zelf

Nadere informatie

Elektriciteit. Inlage

Elektriciteit. Inlage Elektriciteit Inlage Proef 1 Batterijen - Werkblad 1 - Potlood - Verschillende batterijen Bekijk de verschillende batterijen. Maak nu je werkblad. Proef 2 Brandend lampje - 1 Lampje (nr. 14) - Hittedraad

Nadere informatie

Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1

Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1 Kenneth Van Minsel 3SL1 Technologische opvoeding 2008 2009 Zelfwerkzaamheidstaak Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1 Voorwoord Beste leerlingen Om producten te maken, volg je best steeds het

Nadere informatie

Sector: Metaal en technologie Arbeiders. De lasser

Sector: Metaal en technologie Arbeiders. De lasser Hoek 2 Sector: Metaal en technologie Arbeiders De lasser In deze hoek is het de bedoeling dat de kinderen werken met een bibberspiraal. Een bibberspiraal kan men eenvoudig zelf maken. In de bijlage in

Nadere informatie

Deel 2 Word elektrisch inspecteur!

Deel 2 Word elektrisch inspecteur! 1 Behaal je diploma Alvorens je één van jouw 5 favoriete toestellen aan een onderzoek mag onderwerpen, moet je bewijzen dat je iets kent van elektriciteit. Logisch toch? Je laat toch ook niet om het even

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Producteigenschappen... 3. Veiligheidssymbolen... 4. Gebruikssituaties... 4. Fietsonderdelen... 6. Opvouwen in 5 stappen... 7

Producteigenschappen... 3. Veiligheidssymbolen... 4. Gebruikssituaties... 4. Fietsonderdelen... 6. Opvouwen in 5 stappen... 7 Inhoud Producteigenschappen... 3 Veiligheidssymbolen... 4 Gebruikssituaties... 4 Fietsonderdelen... 6 Opvouwen in 5 stappen... 7 Waarschuwing en aandacht... 8 Elektrische fiets opstarten... 9 Elektrische

Nadere informatie

Opdrachten basisonderwijs

Opdrachten basisonderwijs Opdrachten basisonderwijs Opdracht 1 Wat is veilig? Je ziet hier drie keer hetzelfde kruispunt. Maar het gebruik van borden, stoplichten en tekens op de weg verschilt per kruispunt. Je gaat de veiligheid

Nadere informatie

Het onderzoek. 2. De opdrachten

Het onderzoek. 2. De opdrachten 1. Jouw favoriete toestel onder de loep Eindelijk! Je hebt je diploma van elektrotechnisch inspecteur behaald. Nu kan je beginnen met het echte werk. Herinner je je nog dat je in deel 1 een lijstje met

Nadere informatie

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel

Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Je eigen potje koken: VOEDING Leerkrachtenbundel Opbouw cursus - De cursus is opgebouwd in verschillende delen. Het eerste deel bestaat uit de werkblaadjes met de theorie met bijhorende (onderzoeks)opdrachten.

Nadere informatie

STROOMKRING. STAP 1 Lees eerst de hele tekst door en bekijk de tekeningen en het montagepaneel.

STROOMKRING. STAP 1 Lees eerst de hele tekst door en bekijk de tekeningen en het montagepaneel. 1 WAT GA JE DOEN? Je gaat met stroom werken. Jullie gaan ontdekken wat je met schakelingen en stroom kunt doen en welk effect dat heeft op een lampje. Jullie moeten zelf de draden goed monteren en aansluiten.

Nadere informatie

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door er zelf een te maken! Wij maken in dit project een bloem die reageert op het licht.

Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Door er zelf een te maken! Wij maken in dit project een bloem die reageert op het licht. Bloemen hebben zonlicht nodig om te bloeien, sommigen gaan zelfs dicht als het donker wordt. We moeten ze ook steeds kunnen verzetten zodat ze kan geplaatst worden in de tuin, op de vensterbank, op het

Nadere informatie

De rollende donut. Achtergrond. Bio Inspired Technology 3/15/2006

De rollende donut. Achtergrond. Bio Inspired Technology 3/15/2006 De rollende donut Dit artikel beschrijft de ontwikkeling van gewone colonoscoop tot een autonome darminspectierobot. De darminspectierobot is uitgerust met een tweetal donuts die voor de voortbeweging

Nadere informatie

26.08.2004 14:26:06 Uhr. De TWIK. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N101773#1

26.08.2004 14:26:06 Uhr. De TWIK. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N101773#1 .0.00 1::0 Uhr 1 0 1. 3 De TWIK N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 .0.00 1::0 Uhr 1. Technische informatie: Artikel: Te gebruiken voor: Bouwpakket model van hout (karretje) Techniek

Nadere informatie

techniek Motor en as LEGO O P D R A C H T Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm.

techniek Motor en as LEGO O P D R A C H T Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm. Motor en as 1 Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm. Sleep het startblokje en motor rechtsom tegen elkaar. Als je een fout maakt, dan kan je een blokje ook weer terugslepen

Nadere informatie

HANDLEIDING SHINGA GRANNY

HANDLEIDING SHINGA GRANNY HANDLEIDING SHINGA GRANNY 1 VEILIGHEID EN SHINGA UW VEILIGHEID GAAT BOVEN ALLES, LEES DE VOLGENDE VEILIGHEIDSADVIEZEN AANDACHTIG. LATER WORDEN IN DEZE HANDLEIDING MEER VEILIGHEIDSTIPS AANGEREIKT: 1. DE

Nadere informatie

5. Krachtenkoppels Moment van krachten

5. Krachtenkoppels Moment van krachten Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar 2 e graad (2uur) 5. Krachtenkoppels Moment van krachten 5.1 Definitie krachtenkoppel: Onder een koppel van krachten verstaat men twee even grote, evenwijdige en

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie