WAT CONSUMENTEN WILLEN WETEN OVER HUN VLEES Opinieonderzoek. 1 Het onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAT CONSUMENTEN WILLEN WETEN OVER HUN VLEES Opinieonderzoek. 1 Het onderzoek"

Transcriptie

1 WAT CONSUMENTEN WILLEN WETEN OVER HUN VLEES Opinieonderzoek 1 Het onderzoek In maart 2002 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 500 Nederlanders een representatieve steekproef afgenomen. De vragen in het onderzoek richten zich op de informatie die consumenten willen hebben over vlees en de tijd en moeite die zij er voor over hebben om deze informatie te achterhalen. De uitkomsten geven een beeld van consumententrends en ontwikkelingen in de vleesconsumptie. 2 Trends 2.1 De aankoop van vlees Bijna 60 procent van de consumenten koopt vlees meestal bij de supermarkt, een derde koopt het bij de slager. Van de mensen boven de vijftig gaat 45 procent voor vlees naar de slager (tegen 49 procent naar de supermarkt), terwijl van de mensen onder vijftig jaar slechts 25 procent vlees bij de slager koopt, tegenover 68 procent die daarvoor naar de supermarkt gaat. Van de respondenten kan 40 procent geen vleessoort noemen die men nooit zou kopen. Zeventien procent van de consumenten zou nooit varkensvlees kopen en 12 procent nooit paardenvlees. Belangrijkste beweegredenen om bepaald vlees niet te kopen/eten zijn de nare gedachten en gevoelens die het oproept (m.n. bij paard, lam en kalf) en de smaak (m.n. bij schaap, geit, kip en kalkoen). Alleen bij varkensvlees zeggen consumenten dat zij het ongezond vinden of er allergisch voor zijn, bij rundvlees worden de crises van de afgelopen jaren genoemd (MKZ, BSE).

2 2.2 Vleesconsumptie over de afgelopen jaren Van alle ondervraagden zegt 47 procent dat zij in de loop der jaren minder vlees zijn gaan eten (van mensen boven de vijftig is dat zelfs 55 procent), eveneens 47 procent stelt dat hun vleesconsumptie wat hoeveelheid betreft gelijk is gebleven. Slechts 6 procent van de respondenten is meer vlees gaan eten. Bij deze cijfers dient meegenomen te worden dat oudere mensen in het algemeen minder gaan eten en om die reden ook meer op hun vleesconsumptie letten. Opvallend is verder de samenhang met opleiding: hoe hoger opgeleid, des te vaker is men meer vlees gaan eten. Tabel 1: Consumptie van vlees gedurende de afgelopen jaren uitgesplitst naar opleiding (in procenten) Laag Midden Hoog Totaal Steeds meer Steeds minder Gestopt Hetzelfde Totaal Verwachtingen over vleesconsumptie in de komende jaren Vrijwel niemand (1 procent) verwacht meer vlees te gaan eten, ruim een kwart van de ondervraagden (26 procent) denkt in de toekomst juist minder vlees te eten. Het consumptiepatroon van de overige mensen zal niet veranderen. Tabel 2: Redenen waarom men minder vlees denkt te gaan eten in % Gezonder gaan leven 12 Steeds minder behoefte 10 Vlees wordt steeds onveiliger 6 Er zijn goede alternatieven voor vlees 5 Aan respondenten zijn verschillende vragen voorgelegd over veranderingen in hun vlees in de nabije toekomst. Men verwacht dat vlees vaker wordt geproduceerd m.b.v. biotechnologie en dat vlees diervriendelijker en veiliger wordt.

3 Tabel 3: Verwachtingen over vlees in de toekomst Vlees zal in toekomst steeds... zijn Vaker geproduceerd met biotechnologie Totaa l Leeftijd Opleiding t/m t/m 50 t/m 65-plus Hoog Midden Laag jaar 49 jaar 64 jaar Diervriendelijk geproduceerd Veiliger Eenvoudiger te bereiden Gezonder Verser Lekkerder Circa 60 procent van de respondenten verwacht dat vlees in de toekomst niet lekkerder of verser zal zijn dan nu. Buiten de stedelijke gebieden is men vaker dan in een stedelijke omgeving van mening dat vlees in de toekomst niet verser zal zijn. 3 Wat willen consumenten weten over hun vlees 3.1 De aankoop van vlees Van de consumenten tot 65 jaar let bijna 5 procent op de biologische productiewijze van vlees. Daarnaast kijkt bijna 4 procent of het om scharrelvlees gaat. Opvallend is verder dat jongere consumenten meer op de kleur letten, terwijl ouderen vaker kijken naar de versheid of houdbaarheidsdatum.

4 Tabel 4: De belangrijkste aspecten waar men op let bij het kopen van vlees in % Kleur 34 Kwaliteit 30 Versheid of houdbaarheidsdatum 24 Hoe vet/mager het vlees is 23 Smaak 11 Of het biologisch is 4 Of het rood of wit vlees is 4 Of het scharrelvlees is Informatie over vlees Op de vraag of men informatie mist bij de aankoop van vlees antwoordt ruim 78 procent dat dit niet het geval is. Van de 19 procent die wel meer informatie zou willen, gaat de meeste interesse uit naar het land van herkomst (43 procent). Overigens is vermelding verplicht op rundvleesetiketten (onbewerkt en gehakt). Aan de respondenten zijn tien aankoopaspecten over vlees voorgelegd met het verzoek aan te geven hoe belangrijk men die informatie vindt.

5 Tabel 5: Belang van informatie over vlees Zeer belangrijk Belangrijk Niet zo belangrijk Helemaal niet Belangrijk Biologisch of scharrel Gebruik van hormonen of antibiotica Welzijn van het dier Land van herkomst Gebruik van biotechnologie Ziekten die het dier heeft gehad Vaccinaties van het dier Soort voer, dat het dier heeft gehad Leeftijd van het dier Boerderij van herkomst Alle mogelijke aspecten wordt door meer dan de helft van de consumenten belangrijk gevonden. Opvallend is dat consumenten overtuigend meer belangstelling hebben voor het land van herkomst dan in de boerderij van herkomst.

6 3.3 Achterhalen van informatie Om deze en andere informatie aan consumenten over te dragen is het van belang te weten welke informatiebronnen consumenten gebruiken voor informatie over hun vlees. In de tabel staan de acht mogelijkheden genoemd die zijn voorgelegd aan consumenten. Tabel 6: Kanalen waar men gebruik van zou maken voor informatie over vlees in % Het etiket op de verpakking lezen 90 Kijken op borden of affiches bij de schappen 79 Lezen wat in het tijdschrift van supermarkt of slager staat 55 Aan de slager of verkoper vragen 53 Op een digitale informatiezuil in de supermarkt kijken 38 Via internet kijken van welke boerderij het afkomstig is 17 Navragen bij onafhankelijk orgaan 15 Navragen bij de overheid 11 Uit de resultaten blijkt dat consumenten informatie direct of vlak voorafgaand aan hun aankopen willen hebben: op het etiket, op borden bij de schappen, vragen aan de verkoper. Consumenten vertonen weinig actief zoekgedrag: achteraf vragen bij instanties verwachten weinig mensen te gaan doen. Ook internet scoort lager. Dat zou verklaard kunnen worden doordat consumenten nog minder vertrouwd zijn met dit medium. Gevraagd naar concrete informatie, die momenteel voor het grootste deel nauwelijks via de gangbare kanalen wordt aangeboden, blijken consumenten bijna alle informatie belangrijk te vinden. De enige conclusie die men hieruit kan trekken, is dat consumenten het belangrijk vinden dát deze informatie beschikbaar is. Voor wie de informatie van belang is, is niet onderzocht.

7 3.4 Twee concrete mogelijkheden om informatie in te winnen Aan de respondenten zijn twee concrete mogelijkheden voorgelegd om bepaalde informatie te winnen. Stel dat u met een cijfercode via internet kunt achterhalen van welke boerderij uw stukje vlees afkomstig is. Van de 10 keer dat u vlees koopt, hoe vaak zou u dan uitzoeken van welke boerderij uw vlees afkomstig is? Bijna 10 procent van de consumenten zou meer dan vijf van de tien keer dat zij vlees kopen / eten, gebruik maken van de mogelijkheid om met een code via internet de herkomst van hun vlees te achterhalen, 48 procent van de respondenten zegt dat nooit te zullen doen. Van de mensen met toegang tot internet zegt bijna 15 procent drie keer of vaker gebruik te zullen maken van het internet om de herkomst van hun vlees te achterhalen. Tabel 7: Mate van gebruik code via internet Mate van gebruik per 10 keer t/m 64 jaar (N = 394) vanaf 65 jaar (N = 110) Totaal (N = 505) Nooit tot 4 keer tot 8 keer Altijd Geen toegang tot internet Weet niet Stel dat u in de winkel met een streepjescode kunt achterhalen of het dier waarvan uw stukje vlees afkomstig is ooit medicijnen heeft gekregen. Zou u dat dan doen? Bijna 46 procent van de ondervraagden denkt dat hij waarschijnlijk of vast en zeker van deze mogelijkheid gebruik zou maken, bijna 49 procent denkt het tegenovergestelde.

8 4 Verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid Voor verbeteringen in de kwaliteit van het vlees acht bijna 52 procent van de ondervraagden de overheid verantwoordelijk. Tabel 8: Wie is verantwoordelijk voor kwaliteitsverbeteringen van vlees? In % Overheid 52 Boeren 21 Slachterijen (producenten) 13 Supermarkt / slagerijen 10 Consumenten 9 Maatschappelijke belangengroepen 7 Anders / weet niet 16 Bij de vraag wie informatie moet verstrekken over tien mogelijke aankoopaspecten (zie tabel 5) wordt aan meer partijen een grote rol toebedeeld. Tabel 9: Wie moet informatie over vlees verstrekken? in % Overheid (regering / 29 minister) Supermarkt / slagerij 27 Boerderij 24 Slachterij 22 Keuringsdienst van Waren 8 Keurmerkinstantie 5 Anders / weet niet 12 Opnieuw scoort de overheid het hoogst, terwijl consumenten eerder aangaven nauwelijks navraag te doen bij de overheid. Verder verwijzen veel consumenten naar de boerderij en de slachterij en naar de winkel. Onafhankelijke controlerende instanties worden op het gebied van informatie verstrekken geen grote rol toegedicht.

9 BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels 1 Werkwijze Om inzicht in behoeften, zorgen en meningen van consumenten te verdiepen heeft Adviesbureau Schuttelaar & Partners drie bijeenkomsten georganiseerd met 10 tot 15 consumenten. De samenstelling van de groep wisselde per bijeenkomst: I Grootouders en kleinkinderen II Kritische vleeseters en vegetariërs III Mensen die vanwege hun geloof selectief vlees eten Iedere panelbijeenkomst volgde ongeveer hetzelfde programma. Om te beginnen zetten de deelnemers hun eerste gedachten bij veilig vlees (bij de vegetariërs: vlees) op papier. De blaadjes worden telkens doorgegeven zodat de deelnemers kunnen doordenken op de opmerkingen van hun voorganger. De opmerkingen op de blaadjes vormen het startpunt van een groepsdiscussie. Vertrouwen, verantwoordelijkheid, productinformatie en vorm van aanbieden zijn in deze discussie belangrijke pijlers. Tenslotte krijgen alle deelnemers het verzoek om een etiket te ontwerpen voor een vleesproduct met de opdracht daarop alle informatie te zetten die zij als consument willen krijgen. Een aantal van deze ingevulde etiketten staan in de bijlage. Per groep verschilt de invalshoek. Bij grootouders en kleinkinderen is vooral gelet op de tegenstellingen vroeger nu en oud jong. De kritische vleeseters en vegetariërs hebben extra aandacht besteed aan beweegredenen voor hun kritische houding. Bij de groep met mensen die vanwege hun geloof selectief vlees eten is ingegaan op hoe ze het goede vlees selecteren. Vanwege de verschillende invalshoeken zijn er accentverschillen in de uiteindelijke rapportages. Van de bijeenkomsten is een videocompilatie gemaakt ter illustratie. Deze wordt vertoond op 18 april tijdens de eerste bijeenkomst van het Consumentenplatform. 2 Grootouders en kleinkinderen

10 Grootouders en kleinkinderen praatten op 19 maart 2002 over hun perceptie van vlees, hun zorgen en wensen en hun eetgewoonten. Jongeren, opgegroeid in een tijd waarin vlees uit alle werelddelen afkomstig is, met McDonalds, kant-enklaarmaaltijden, MKZ en BSE. Ouderen (65+), die vroeger nog wisten van welke boer hun biefstuk kwam, uren besteedden aan de bereiding van sudderlapjes en niet stilstonden bij Salmonella in kip. Alle deelnemers wonen in Gorinchem, een groot deel van de ouderen woonde vroeger in één van de dorpen daar omheen. Constateringen!" De deelnemers zijn van mening dat iedere dag vlees eten niet gezond is.!" In de huishoudens van de deelnemers verwachten met name mannelijke gezinsleden vlees bij het eten.!" De deelnemers kennen het begrip biologisch en het PVE-IKB keurmerk nauwelijks.!" De soort vlees (vooral de smaak) bepaalt de keuze. Daarna kijken ze naar de houdbaarheid.!" Ze verwachten dat er meer keuze komt in vleessoorten (krokodil, struisvogel, kangaroe).!" De deelnemers kennen termen als Salmonella en clenbuterol. Allen weten dat ze bij de bereiding van kip de handen moeten wassen, een schoon mes en een schone plank moeten gebruiken. Een koe is een koe, wat is daar biologisch aan? 2

11 Vertrouwen!" De deelnemers twijfelen of producenten (van boer tot uitbeenderij) zich houden aan afspraken en systemen zoals Identificatie & Registratie.!" Ze willen zich ook niet teveel afvragen: een gevoel van veiligheid is belangrijk. Vroeger wist de slager precies van welke boer het vlees kwam, maar tegenwoordig krijgen supermarkten het aangeleverd van allerlei slachterijen. Daarom weten ze niets meer. Controle!" De Consumentenbond moet grote misstanden opsporen (geen reguliere controles).!" De overheid is als enige onpartijdig. Zij moet neutrale en eenvoudige informatie aan burgers verstrekken.!" Consumenten moeten met een begrijpelijk overzicht inzicht kunnen krijgen in de rapportages van keurmeesters. Maar t blijft geheim, dus je weet niet of het echt gebeurt. Informatie vergaren!" De deelnemers vragen slagers vooral om bereidingstips. Ze willen deze tips ook graag op het etiket.!" De meeste deelnemers vinden land van herkomst belangrijk, vlees uit Engeland zouden ze bijvoorbeeld niet eten.!" De meeste vrouwelijke deelnemers kijken naar kookprogramma s op televisie, vanwege de humor en de recepten.!" Als er iets mis is met het vlees, weet bijna niemand van de deelnemers waar hij/zij naar toe moet gaan. De meesten zouden teruggaan naar de winkel. Als je weet wat je echt eet, koop je het niet meer. 3

12 Stel dat je met een code op het etiket via internet kunt achterhalen van welke boerderij het stukje vlees afkomstig is, zou je dat dan doen?!" De deelnemers zijn verdeeld.!" Sommigen doen het niet omdat het teveel moeite is.!" Anderen doen het wel omdat ze daarmee denken invloed te hebben op de kwaliteit en herkomst van het vlees.!" Enkelen vragen zich af hoe de slager die code moet zetten. Met een potlood op het stukje vlees? Lijkt me niks. Kom je thuis, moet je moeilijk doen met internet en dan blijkt dat je t vlees onveilig vindt. De verschillen!" Grootouders weten dat vlees eten niet zomaar goed is: ongezond (vet), onveilig (Salmonella, veecrises), vis is beter. Sommige willen het minder eten, anderen doen dat ook echt.!" De kleinkinderen denken dat veel vlees hormonen bevat, dat het steeds onveiliger zal worden, maar eten het toch. Ik vind het gewoon lekker.!" Grootouders handelen meer vanuit gewoonte ( Het hoort nu eenmaal zo ), terwijl de kleinkinderen meer experimenteren (struisvogelbiefstuk, vegetarisch).!" Grootouders denken na en mee over omstandigheden waaronder zij het vlees (nog) meer zouden vertrouwen, kleinkinderen interesseert dat niet: als de overheid het toestaat, zal het wel goed zijn. Wensen!" Heldere informatie over rapportages van Keuringsdienst van Waren.!" Meer praktische informatie (niet dom gehouden worden). 4

13 3 Kritische vleeseters en vegetariërs Bijna 10% van de Nederlandse bevolking eet bewust weinig of geen vlees. Zij hebben daarvoor verschillende redenen, die kunnen variëren van dierenwelzijn tot vlees niet smakelijk vinden. Op 21 maart praatten kritische vleeseters en vegetariërs met elkaar over hun beweegredenen, hun zorgen en hun wensen. Waarom eten ze nauwelijks of geen vlees? Zijn er omstandigheden denkbaar die tot een andere keuze zouden leiden? Kenmerken groep!" De deelnemers zijn goed geïnformeerd. Biologisch en scharrel kunnen ze goed definiëren, van BSE en MKZ weten ze veel.!" Als er kinderen in het gezin zijn, komt er vaker vlees op tafel. Soms onder druk van grootouders.!" De deelnemers vinden dat er eenvoudige en eerlijke informatie moet komen, met meer aandacht voor het transport van het dier, de milieukosten en het dierenwelzijn.!" Dierenwelzijn is reden nummer 1 om kritisch tegenover vleesconsumptie te staan. Daarna komen duurzaamheidkosten en het wereldvoedselvraagstuk.!" Enkele kritische vleeseters zijn van mening dat je een beperkte hoeveelheid vlees nodig hebt.!" De kritische vleeseters kiezen eerder voor een kleiner stukje duurder biologisch of scharrelvlees dan voor veel vlees.!" Sommige vegetariërs zijn fel tegen vlees eten: je mag alleen vlees eten als je ook zelf het dier kunt slachten. Er bestaan geen scharrelschoenverkopers. Als er biologisch vlees is, is er ook biologische huid voor schoenen. 5

14 Informatie vergaren!" Alle deelnemers lezen etiketten, vooral om te kijken of er dierlijke ingrediënten in de producten zijn verwerkt.!" De deelnemers vertrouwen de informatie op het etiket.!" De meeste deelnemers noemen land van herkomst, aspecten van dierenwelzijn en duurzaamheid als onderwerpen waar ze meer over willen weten.!" Vleesetende consumenten moeten volgens de vegetariërs zoveel mogelijk informatie krijgen over alle aspecten van vlees, zodat ook zij bewuster kunnen kiezen.!" De deelnemers denken dat consumenten steeds meer informatie zoeken via internet.!" Je kunt niet alles weten of op het etiket zetten: een keurmerk biedt daarom uitkomst. Ze moeten mensen bombarderen met informatie. Stel je kunt met een streepjescode via internet informatie over het product achterhalen, zou u dat dan doen?!" De deelnemers hebben hierbij verschillende gevoelens.!" Sommigen zien de koe liever niet, omdat ze dat zielig vinden.!" Anderen vinden het een goed idee en vinden dat je dan ook informatie over de vervelende kanten van vlees moet geven. Ik vind dat ze dan beelden van het slachthuis moeten laten zien. Rol van de overheid!" De deelnemers geloven niet in marktwerking alleen.!" De overheid moet strikte wetgeving opstellen, met sancties.!" De deelnemers realiseren zich dat de wereldhandel en de positie van Nederland daarin (als grote vleesproducent) een rol speelt. Het grootste probleem is, dat scharrelvlees gigantisch veel duurder is. 6

15 Wensen!" Een keurmerk met verschillende gradaties voor dier- en milieuvriendelijkheid.!" Een onafhankelijke instantie voor de controle van en voorlichting over vlees.!" Verstrekken van subsidies om biologische landbouw te versterken.!" Mensen bombarderen met informatie (bijvoorbeeld om hen de betekenis van scharrel en biologisch, en de milieukosten van een stuk vlees uit te leggen). 4 Selectief vlees eten vanwege geloof Vanwege een geloofsovertuiging halal of kosjer vlees eten, benadrukt andere aspecten van vleesconsumptie. Mensen afkomstig uit de islamitische en joodse gemeenschap praatten op 26 maart met elkaar over hun beleving, hun eisen en wensen. Welke problemen ervaren zij in Nederland? Bij bewerkte en samengestelde producten zijn ingrediënten vaak moeilijk te achterhalen. Op welke wijze proberen zij informatie te achterhalen, welke bronnen vertrouwen ze en wat zou volgens hen kunnen verbeteren? Kenmerken groep!" Alle deelnemers zijn op de hoogte van de eisen die hun geloof stelt aan hun vlees. De meesten houden zich hier, voor zover ze het kunnen nagaan, aan.!" Ze zijn redelijk goed bekend met begrippen als biologisch en scharrel.!" Zodra islamitische vrouwen trouwen en kinderen krijgen, worden zij traditioneler en houden zich strikter vast aan de regels die het geloof stelt.!" De Joodse deelnemers zijn goed geïnformeerd over zaken als gelatine (bijv. in drop) en stremsel van kalfsmaag (in kaas).!" Zij halen hun informatie voornamelijk uit het boekje dat het Opperrabbinaat jaarlijks uitgeeft.!" De Islamitische deelnemers lijkt zo n boekje met duidelijke voorschriften ook wel handig. Voor de veiligheid ben je zelf verantwoordelijk. Informatie vergaren!" Land van herkomst vinden veel deelnemers belangrijk: als het uit Engeland komt, dan koop ik het niet. En door de Belgen wordt je ook belazerd. 7

16 Het Opperrabinaat brengt jaarlijks een boekje uit met alle producten die kosjer zijn. Oh, dat lijkt me ook wel handig voor de halalproducten Vertrouwen en verantwoordelijkheid!" De deelnemers stellen kosjer of halal vlees als enig criterium. Aspecten als voedselveiligheid en hygiëne vloeien vanzelfsprekend hieruit voort.!" De deelnemers stellen groot vertrouwen in de halal-slager (en het Opperrabbinaat).!" De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de consument om het juiste vlees (halal, kosjer) te kopen. De slager heeft de verantwoordelijkheid dat het inderdaad halal of kosjer is. Volgens de Islamitische deelnemers speelt het geweten van de slager een grote rol, de Joodse deelnemers vertrouwen het Opperrabbinaat.!" De verantwoordelijkheid van de overheid komt op de derde plaats.!" Ziektes als MKZ en BSE houdt de deelnemers weinig bezig, in sommige gevallen omdat men meent dat die onze dieren niet kunnen treffen.!" Voor het welzijn van het dier gaat de aandacht vooral uit naar de periode vlak voor en tijdens het slachten en veel minder naar het houden van de dieren. De slager vertrouw ik meer dan de supermarkt. Stel dat u met een streepjescode in de supermarkt meer informatie kunt achterhalen over de ingrediënten van koekjes, zou u dat dan doen?!" De levensmiddelenetikettering op bijvoorbeeld koekjes is niet afgestemd op de voedingspatronen van halal/kosjer. Zo staat er wel dierlijk vet, maar niet van welk dier.!" Voor de meeste mensen zou een digitale zuil in de supermarkt een uitkomst zijn. In de winkel zoeken, zou ik wel doen kan ik ook meteen kijken naar de toevoegingen en E-nummers Wensen!" Men wil meer halal voedsel in supermarkten (bijv. kant en klaarmaaltijden), bij McDonalds en in schoolkantines. 8

17 !" Kosjer voedsel moet goedkoper zijn.!" Een halalkeurmerk.!" Meer informatie over de ingrediënten, bijv. welk soort dierlijk vet. Liefst op het etiket, maar via internet is ook handig. Een verbod op ritueel slachten vanuit de Nederlandse regering zou voor de multiculturele samenleving een ramp zijn. 9

BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels. 1 Werkwijze

BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels. 1 Werkwijze BIJZONDERE ONTMOETINGEN OVER VLEES Impressies consumentenpanels 1 Werkwijze Om inzicht in behoeften, zorgen en meningen van consumenten te verdiepen heeft Adviesbureau Schuttelaar & Partners drie bijeenkomsten

Nadere informatie

Opinieonderzoek. Inleiding

Opinieonderzoek. Inleiding Opinieonderzoek Inleiding Voor deze rapportage is gebruik gemaakt van twee opinieonderzoeken. Prominent in dit deel is het Onderzoek consumentenzorgen, Residuen bestrijdingsmiddelen van het Voedingscentrum

Nadere informatie

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid

Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid Directie Voedings- en Veterinaire Aangelegenheden LNV Consumentenplatform Consumentenonderzoek Natuurlijkheid, waarde voor beleid 11 juni 2004 I Opinie-onderzoek 1. Inleiding 1 2. Associaties met natuurlijkheid

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009

Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel deelnemers Oktober 2009 Uitslag onderzoek Diervriendelijk vlees? EénVandaag Opiniepanel 24.000 deelnemers Oktober 2009 Hoe vaak eet u vlees bij de warme maaltijd? (Bijna) iedere dag 42,5 5-6 keer in de week 18,1 3-4 keer in de

Nadere informatie

WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN?

WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN? BIJLAGE 1 CONSUMENTENPLATFORM WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN? Den Haag, 18 april 2002 Op 18 april 2002 kwam het Consumentenplatform voor de eerste keer bij elkaar. Het thema Waar komt mijn vlees vandaan

Nadere informatie

Impressie Consumentenpanels

Impressie Consumentenpanels Impressie Consumentenpanels 1. Werkwijze Om een beter inzicht te krijgen in koopgedrag, zorgen en meningen van consumenten, heeft Adviesbureau Schuttelaar & Partners in opdracht van het Ministerie van

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 2-METING Marcel Temminghoff Mei 2017, project 474723 1 Onderzoeksdoelstellingen Onderzoeksdoelstellingen Doelstelling van het onderzoek is om een beter inzicht te

Nadere informatie

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD

WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD WAKKER DIER: (ON)WETENDHEID OVER JONG DIER OP BORD De perceptie van jonge dieren volgens de Nederlandse consument Judith de Roij van Zuijdewijn Karin Ursem 31369 Intomart GfK 2012 Wakker Dier Jonge dieren

Nadere informatie

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 OPINIEONDERZOEK In september 2003 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 600 Nederlanders een representatieve steekproef gehouden. De vragen in het

Nadere informatie

Van de bijeenkomsten is een videocompilatie gemaakt. Deze wordt vertoond op 13 juni, tijdens de bijeenkomst van het Consumentenplatform.

Van de bijeenkomsten is een videocompilatie gemaakt. Deze wordt vertoond op 13 juni, tijdens de bijeenkomst van het Consumentenplatform. CONSUMENTENPLATFORM De prijs van duurzame voedselproductie IMPRESSIE CONSUMENTENPANELS 1. Werkwijze Adviesbureau Schuttelaar & Partners heeft in opdracht van het ministerie van LNV drie panelbijeenkomsten

Nadere informatie

Bouwen voor de consument

Bouwen voor de consument Bouwen voor de consument 27 september 2010 Bart Hooijer Inhoud Het kader van het consumentenonderzoek Wat wil de consument? Wat kunnen wij hieruit leren? Discussie 2 10 20 jaar Professional? 3 Doelstelling

Nadere informatie

Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch

Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch Belg gaat steeds bewuster om met vlees Hij wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE 2015 September 2016 1 Wat is voedselfraude volgens consumenten? Bij verkoop van voedsel onjuiste informatie vermelden Dat er opzettelijk met ons voedsel gerommeld

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie

Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten

Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten Antibiotica gebruik in de veehouderij door de bril van consumenten 2013 Marieke Meeusen, Isabelle van den Berg Jantine Voordouw en Mariët van Haaster de Winter Doel van het onderzoek Met consumenten verkennen

Nadere informatie

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff Voeding in 2020 Gezond en duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff 1 Inleiding 2 Resultaten 3 Samenvatting 1 Inleiding Achtergrond en opzet onderzoek Aanleiding: het Voedingscentrum

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

Diervriendelijke keuzes door consumenten

Diervriendelijke keuzes door consumenten Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Diervriendelijke keuzes door consumenten Monitor Duurzame Dierlijke Producten 2009 Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 00000 2500

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017

Duurzaamheidk. Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheidkompas meting #17 beleid ten aanzien van voedsel januari 2017 Inleiding Duurzaamheidkompas #17 gezond en duurzaam voedsel Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Nederlanders en duurzaam voedsel: bijlage

Nederlanders en duurzaam voedsel: bijlage Nederlanders en duurzaam voedsel: bijlage De vragenlijst De enquête is digitaal afgenomen. De rode tekst betreft programmeeraanwijzingen. Intro. De vragen gaan over voeding. Het gaat hierbij om producten

Nadere informatie

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis

Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis Vraag naar duurzame producten blijkt crisisproof Duurzaamheidkompas #9 thema: Duurzaamheid in tijden van crisis November 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van

Nadere informatie

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst BEWAREN EN BEHOUDEN Wij vinden het heel normaal dat de supermarkt vol eten ligt. Vandaag, morgen, volgende week en daarna. Dat is mogelijk doordat

Nadere informatie

Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij

Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij 23 mei 2012 Isabelle van den Berg, Victor Immink, Siet Sijtsema LEI Agenda Achtergrond Methode en opzet van onderzoek

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING

DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING DE KRACHT VAN HET BETER LEVEN KEURMERK 1-METING Marcel Temminghoff en Niek Damen Presentatie door Monique van Holland Mei 2015, project 18016 1 Resultaten 1.1 Relevantie keurmerk en diervriendelijker 1.2

Nadere informatie

OVER VLEES, VEILIGHEID EN VERTROUWEN trends en ontwikkelingen. 1 De aanpak

OVER VLEES, VEILIGHEID EN VERTROUWEN trends en ontwikkelingen. 1 De aanpak OVER VLEES, VEILIGHEID EN VERTROUWEN trends en ontwikkelingen 1 De aanpak In bestaande literatuur is gericht gezocht naar trends en ontwikkelingen in Nederland en Europa op de onderwerpen vlees, voedselveiligheid

Nadere informatie

De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af

De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af De Belg blijft een echte vleeseter, maar wisselt vaker af De Belg blijft tuk op zijn stuk vlees. De gemiddelde Belg eet veel vaker vlees dan vis of vegetarisch. Dat heeft vooral met de smaak te maken:

Nadere informatie

Onderzoek: Vlees eten

Onderzoek: Vlees eten Onderzoek: Vlees eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden

Nadere informatie

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo gezondheid groei De begrippen eten, drinken, snoep, honger, trek, dorst (correct) Uitleggen dat er eten om gezond van te groeien of om te snoepen

Nadere informatie

Consument heeft minder vertrouwen in voedsel Duurzaamheidkompas #10 thema: Vertrouwen in voedsel

Consument heeft minder vertrouwen in voedsel Duurzaamheidkompas #10 thema: Vertrouwen in voedsel Consument heeft minder vertrouwen in voedsel Duurzaamheidkompas #10 thema: Vertrouwen in voedsel Mei 2013 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

Belg geniet van een stukje vlees van bij ons, maar wisselt regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch.

Belg geniet van een stukje vlees van bij ons, maar wisselt regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch. Belg geniet van een stukje vlees van bij ons, maar wisselt regelmatig af met gevogelte, vis en vegetarisch. Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik

Nadere informatie

s t u d i e De vleesconsumptie De vleesconsumptie Augustus 2011 Studie uitgevoerd met de steun van Wallonië

s t u d i e De vleesconsumptie De vleesconsumptie Augustus 2011 Studie uitgevoerd met de steun van Wallonië s t u d i e De vleesconsumptie De vleesconsumptie Augustus 2011 Studie uitgevoerd met de steun van Wallonië Inhoud 1. Doelstellingen 2. Methodologie 3. Percepties en algemene gedragingen met betrekking

Nadere informatie

Bijlage 7 Consumentenonderzoek

Bijlage 7 Consumentenonderzoek Bijlage 7 Consumentenonderzoek Inhoudsopgave Inleiding 50 Methode 50 Resultaten 50 Conclusie 52 Discussie 52 Bijlagen 53 Enquêtevragen 53 Uitkomsten van de enquête 55 10 Inleiding B- yo 2 go! is een nieuw,

Nadere informatie

Vlees. Waar gaat deze kaart over? Keuring. Wat wordt er van jou verwacht? Vlees eten hoeft niet. Algemeen. Inkopen van vlees

Vlees. Waar gaat deze kaart over? Keuring. Wat wordt er van jou verwacht? Vlees eten hoeft niet. Algemeen. Inkopen van vlees Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vlees en de verdeling ervan. We behandelen enkele delen van kalfsvlees, varkensvlees en rundvlees. Deze les sluit aan bij kaart 24 van de theorie. Daar staat

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten. Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015

Duurzaamheidk. Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten. Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid wordt de norm voor consumenten Duurzaamheidkompas meting #15 oktober 2015 Inleiding Duurzaamheidkompas #15 Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood

Introductie. Supermarktmonitor februari 2011 Varkens in Nood Introductie Supermarkten benadrukken graag dat ze dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben staan. De halfjaarlijkse Supermarktmonitor van Varkens in Nood geeft inzicht in de ware inspanningen

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Presentatie ei innovatie onderzoek

Presentatie ei innovatie onderzoek Presentatie ei innovatie onderzoek Jon Zwijnenburg Kees Wilborts Agenda 1 Onderzoeksverantwoording 2 Conclusies 3 Resultaten 1 Onderzoeksverantwoording Onderzoeksvragen 4 Dit onderzoek geeft antwoord op

Nadere informatie

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen Samenvatting Er bestaan al jaren de zogeheten Richtlijnen voor goede voeding, die beschrijven wat een gezonde voeding inhoudt. Maar in hoeverre is een gezonde voeding ook duurzaam? Daarover gaat dit advies.

Nadere informatie

Vers van de Visser. Resultaten LEI-enquête. Kees Taal en Mike Turenhout. April 2014

Vers van de Visser. Resultaten LEI-enquête. Kees Taal en Mike Turenhout. April 2014 Vers van de Visser Resultaten LEI-enquête Kees Taal en Mike Turenhout April 2014 Europees Visserij Fonds: Investeren in een duurzame visserij. Vers van de Visser is geselecteerd in het kader van het Nederlands

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Op weg naar een Voedselstransitie

Op weg naar een Voedselstransitie Op weg naar een Voedselstransitie Communicatie onderzoek naar de keuze voor duurzaam geproduceerd voedsel Cecilia Keuchenius MSc. & drs. Marleen de Graaf 27-6-2017 Projectnummer: B1384 Inhoudsopgave Achtergrond

Nadere informatie

Slachten in Vlaanderen, rapportenboek

Slachten in Vlaanderen, rapportenboek Slachten in Vlaanderen, rapportenboek 1 INLEIDING Er is de laatste jaren een maatschappelijke discussie op gang gekomen rond de slachtindustrie. Tijdens het islamitisch offerfeest bereikt deze discussie

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten. Datum 7 oktober 2013

De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten. Datum 7 oktober 2013 De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten Datum 7 oktober 2013 De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten 27 februari 2013 Inhoud Samenvatting...

Nadere informatie

Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes?

Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes? Opdracht door een scholier 2196 woorden 25 april 2002 5 61 keer beoordeeld Vak Biologie Hoe laat de consument zich beïnvloeden door de verschillende eetgewoontes? Sint Nicolaas Lyceum Amsterdam 24-04-2002

Nadere informatie

Wat doen we met het eten?

Wat doen we met het eten? Wat doen we met het eten? Hoe bewust gaan stadjers om met voedsel en voedselproductie in 2011 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij Nederlandse landbouw en visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Flitspeiling Voedselverspilling

Flitspeiling Voedselverspilling bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Flitspeiling Voedselverspilling Beknopt rapport Natuur

Nadere informatie

Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers

Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers nummer 3 - januari 2010 Inhoudsopgave De Supermarktmonitor 3 Samenvatting 4 1. Prijs 6 1.1 Waar vindt de consument de goedkoopste biologische vlees? 6 1.2 Waar

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding

Gezonde voeding. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De betekenis van eten voor mensen. Gezonde voeding Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gezonde voeding. Nu vraag je je misschien af wat dit met de horeca te maken heeft. Gasten komen toch naar een horecabedrijf om lekker te eten en toch niet

Nadere informatie

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne.

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Voedselhygiëne Doelgroep: bovenbouw Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Activiteit : zoek de fouten (groepswerk) De leerlingen zetten zich in groepjes van vier personen.

Nadere informatie

IJsbergsla en kropsla

IJsbergsla en kropsla IJsbergsla en kropsla Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-38 Oktober 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie IJsbergsla en kropsla

Nadere informatie

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food

Disruptie in de Voedselketen. Rabobank Banking for Food Disruptie in de Voedselketen Rabobank Banking for Food Passie voor food Contact en info www.rabobank.nl/food Rabobank Foodzone @MWMRol 2 De noodzaak voor innovatie: Disruption Ahead! 3 Disruptie: wat vind

Nadere informatie

Roundtable voedselverspilling

Roundtable voedselverspilling Roundtable voedselverspilling Op maandag 4 april heeft de roundtable: Beperken van voedselverspilling, waarden van voedsel in de keten plaatsgevonden te Ede. Dit in het kader van het programma ketens en

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie 9.2.2015 B8-0097/1 1 Overweging D D. overwegende dat, afhankelijk van de desbetreffende lidstaat, naar schatting 30-50 % van de totale hoeveelheid geslacht vlees verwerkt wordt tot vleesingrediënten voor

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

Herkomst en Dierenwelzijnseisen

Herkomst en Dierenwelzijnseisen Scharrel Vlees Van Ommeren Vlees Herkomst en Dierenwelzijnseisen Inhoud Eisen en herkomst Van Ommeren Vlees Scharrel Rundvlees... 2 Eisen en herkomst Van Ommeren Vlees Scharrel Varkensvlees... 3 LIVAR...

Nadere informatie

Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-13 April 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Gezonde

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Inleiding Duurzaamheidkompas #16 boodschappen Antwoord op duurzaamheidvragen

Nadere informatie

Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9. Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers

Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9. Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers Infoblad 1: oplossingen van de werkbladen 5 t.e.m. 9 Werkblad 5: rund, paard, varken en vleesvervangers Runds-, paarden-, en varkensvlees kan je vinden in Belgische supermarkten. Ook vegetarische vleesvervangers

Nadere informatie

Consumentenonderzoek voedingssupplementen. 25 maart Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl

Consumentenonderzoek voedingssupplementen. 25 maart Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl Consumentenonderzoek voedingssupplementen 25 maart 2010 Marieke Gaus, project manager DirectResearch.nl DirectResearch.nl Kracht van DirectResearch.nl: value for money 1e resultaten zijn direct beschikbaar

Nadere informatie

Wat vindt Nederland van de Kip van Morgen?

Wat vindt Nederland van de Kip van Morgen? bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Wat vindt Nederland van de Kip van Morgen? Factsheet

Nadere informatie

Gezonde verleiding. Voeding en gezondheid Rapportage consumentenonderzoek. Oktober 2013

Gezonde verleiding. Voeding en gezondheid Rapportage consumentenonderzoek. Oktober 2013 Gezonde verleiding Voeding en gezondheid Rapportage consumentenonderzoek Oktober 01 1 Aanleiding De Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Supermarkten immoreel, houden consumenten voor de gek Supermarkten zijn er niet voor onze gezondheid maar om geld te verdienen, en hoe meer geld hoe beter. Nu is het geld verdienen niet het probleem, maar

Nadere informatie

Beleving van voedsel. Vera van Stokkom; Saskia Kamps. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Beleving van voedsel. Vera van Stokkom; Saskia Kamps. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Vera van Stokkom; Saskia Kamps 26 august 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52779 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek

Beter Leven keurmerk. Gebruikersprotocol en stijlhandboek Beter Leven keurmerk Gebruikersprotocol en stijlhandboek Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevens-bestand en/of openbaar gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

s t u d i e Perceptie van GGO s Perceptie van GGO s Juli 2011

s t u d i e Perceptie van GGO s Perceptie van GGO s Juli 2011 s t u d i e Perceptie van GGO s Perceptie van GGO s Juli 2011 Inhoud 1. Doelstellingen 2. Methodologie 3. Voedselaankoop en genetisch gemodificeerde organismen (GGO s) 4. Het informeren van de consumenten

Nadere informatie

1 Doe je mee aan de vastentijd?

1 Doe je mee aan de vastentijd? Vastentijd Na carnaval breekt de vastentijd aan. De zes weken tussen Aswoensdag en Pasen staan in het katholieke geloof bekend als de vastentijd, een periode van vasten en bezinning. 10 9 8 7 6 5 1 Doe

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL

Examenopgaven VMBO-GL en TL Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30 15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een tekstboekje. Dit examen

Nadere informatie

Ik denk niet dat mensen steeds dikker worden. Iedereen is juist meer bezig met gezond en minder vet, dat wordt ook aan de kinderen doorgegeven.

Ik denk niet dat mensen steeds dikker worden. Iedereen is juist meer bezig met gezond en minder vet, dat wordt ook aan de kinderen doorgegeven. CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 jaar IMPRESSIE CONSUMENTENPANELS 1. Werkwijze Adviesbureau Schuttelaar & Partners heeft in opdracht van het Ministerie van LNV drie panelbijeenkomsten georganiseerd.

Nadere informatie

VRAGEN INTERVIEWS. Onderwijs. Religie Kleding. Seksuele revolutie Voeding. Ontspanning & vrije tijd. Mobiliteit

VRAGEN INTERVIEWS. Onderwijs. Religie Kleding. Seksuele revolutie Voeding. Ontspanning & vrije tijd. Mobiliteit Dit is een selectie van jullie vragen. Het is een hele lijst geworden. Dit zijn richtvragen om jullie op weg te helpen. Je hoeft je er niet strikt aan te houden, je kan vragen weglaten of je kan ook iets

Nadere informatie

Diervriendelijkheid maaltijdboxen. 3 augustus 2016

Diervriendelijkheid maaltijdboxen. 3 augustus 2016 Diervriendelijkheid maaltijdboxen 3 augustus 2016 Inhoud Inhoud...2 1. Inleiding...3 2. Onderzoek...4 3. Resultaten...5 4. Conclusies...7 Bijlage 1. Overzicht scores per merk...8 Bijlage 2. Vragenlijst...9

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

De tijd is rijp voor communicatie over duurzaamheid Duurzaamheidkompas #8 thema: Duurzame Mode

De tijd is rijp voor communicatie over duurzaamheid Duurzaamheidkompas #8 thema: Duurzame Mode De tijd is rijp voor communicatie over duurzaamheid Duurzaamheidkompas #8 thema: Duurzame Mode April 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD juni 2018 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand maart 2018...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk maart 2018...3 Ontwikkeling van aanbod van het

Nadere informatie

de mening van consumenten Castreren of niet: Filiep Vanhonacker Varkensbedrijf Wolkenhoeve gaat voor niet-gecastreerde varkens

de mening van consumenten Castreren of niet: Filiep Vanhonacker Varkensbedrijf Wolkenhoeve gaat voor niet-gecastreerde varkens Persevenement Varkensbedrijf Wolkenhoeve gaat voor niet-gecastreerde varkens De Wolkenhoeve, Geel, 20 mei 2010 Castreren of niet: de mening van consumenten Filiep Vanhonacker Universiteit Gent, Vakgroep

Nadere informatie

Landelijk EKO-Onderzoek Milieudefensie eind 2004

Landelijk EKO-Onderzoek Milieudefensie eind 2004 Landelijk EKO-Onderzoek Milieudefensie eind 2004 Resultaten van het Landelijk EKO-Onderzoek van Milieudefensie in het laatste kwartaal van 2004. Het onderzoek is gehouden onder lezers van de Licht op Groen

Nadere informatie

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN BEDANKT DAT U WILT DEELNEMEN AAN ONZE ENQUÊTE. WIJ VRAGEN U SLECHTS ENKELE MINUTEN VAN UW TIJD. UW

Nadere informatie

Consumentenacceptatie van vis

Consumentenacceptatie van vis Consumentenacceptatie van vis Marleen.Onwezen@wur.nl Januari 2016 Steekproef & voorbereidende analyses 2461 respondenten (± 500 per conditie) 48,9% man gemiddelde leeftijd 46 jaar Goede spreiding: inkomen,

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Maatschappelijke issues in de veehouderij. 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek

Maatschappelijke issues in de veehouderij. 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek Maatschappelijke issues in de veehouderij 20 november 2013 Anne-Corine Vlaardingerbroek Inhoudsopgave Jumbo Maatschappelijke thema s veehouderij Jumbo en duurzaamheid Waarom GlobalGAP? 2 30 november 2013

Nadere informatie

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN

WAKKER DIER ONDERZOEK NAAR RECEPTEN OP SUPERMARKTPRODUCTEN februari 2019 ` 2 / 13 In Nederland consumeren we onnodig veel vlees. En hoewel de groep flexitariërs steeds groter wordt, daalde de vleesconsumptie de afgelopen jaren nauwelijks (WUR, 2018). Jaarlijks

Nadere informatie

Resultaten ConsumentenOnderzoek PPS Marktontwikkeling Natuur&Biodiversiteit Marieke Meeusen, Marleen Onwezen 23 januari 2014

Resultaten ConsumentenOnderzoek PPS Marktontwikkeling Natuur&Biodiversiteit Marieke Meeusen, Marleen Onwezen 23 januari 2014 Resultaten ConsumentenOnderzoek PPS Marktontwikkeling Natuur&Biodiversiteit 2013 Marieke Meeusen, Marleen Onwezen 23 januari 2014 Het LEI Het LEI verricht economisch en sociaal onderzoek voor overheden,

Nadere informatie

Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten José Aalders 101857

Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten José Aalders 101857 Verbinden van boer en burger als strategie voor een duurzaam voedselsysteem Het verbinden van boer en burger leidt tot bewustere keuzes van consumenten Ve José Aalders 101857 Verbinden van boer en burger

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014

Duurzaamheidk. Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Duurzaamheidk mpas Consument zoekt manieren om minder voedsel te verspillen Duurzaamheidkompas meting #13 December 2014 Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van een milieu-,

Nadere informatie

Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong vertrouwd raken met het bestaan. van voedselproductieketens en de herkomst van

Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong vertrouwd raken met het bestaan. van voedselproductieketens en de herkomst van Kinderen zijn de consumenten van de toekomst. Als ze jong vertrouwd raken met het bestaan van voedselproductieketens en de herkomst van ons eten, zullen ze deze kennis later bewuster laten meewegen bij

Nadere informatie

Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels

Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels Resultaten, conclusie en aanbevelingen obv interviews april 2017 onderzoek in opdracht van Onderzoeksopzet Twee verschillende groepen geïnterviewd: Vaste

Nadere informatie

Eerst kijken dan kopen

Eerst kijken dan kopen voeding & gezondheid Test schouderham Eerst kijken dan kopen De supermarkt biedt een enorme keus aan hamsoorten. De Consumentenbond onderzocht schouderham, een van de meestverkochte. De prijsverschillen

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 8 augustus 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand juli 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk juli 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven

Nadere informatie

Zomerse aardbeien en frambozen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Zomerse aardbeien en frambozen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Zomerse aardbeien en frambozen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-26 September 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Zomerse

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Kunnen we het maken? Denken over dieren. R.K. Scholengemeenschap ST. Canisius Vakgroep: Biologie

Kunnen we het maken? Denken over dieren. R.K. Scholengemeenschap ST. Canisius Vakgroep: Biologie Kunnen we het maken? Denken over dieren R.K. Scholengemeenschap ST. Canisius Vakgroep: Biologie Inhoud Inleiding... 3 1 Jouw kijk op dieren... 4 1.1 Dierenwelzijn... 5 1.2 Cavalierhonden: Leuk of ongezond?...

Nadere informatie