SCHEMA: ENKELE VOORDELEN, RECHTEN, VERPLICHTINGEN EN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHEMA: ENKELE VOORDELEN, RECHTEN, VERPLICHTINGEN EN"

Transcriptie

1 SCHEMA: ENKELE VOORDELEN, RECHTEN, VERPLICHTINGEN EN AANDACHTSPUNTEN VAN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING VOORDELEN VAN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Schuldeisers kunnen niet meer uitvoeren: Geen deurwaarders meer; Geen incassobureaus meer; Geen extra kosten meer; Geen beslag meer mogelijk en lopende loonbeslagen of loonoverdrachten stoppen; Administratie of briefwisseling met de schuldeisers voortaan bij de schuldbemiddelaar; Psychologische ontlasting. De garantie om na verloop van tijd (in de regel maximum 7 jaar) en mits het naleven van de afbetalingsregeling opnieuw zonder schulden en met een propere lei te starten. Om dit doel te bereiken kan zelfs gehele of gedeeltelijke (in geval van definitief en totaal onvermogen) kwijtschelding van de schulden verleend worden. Interesten lopen niet meer. De schuldenlast stijgt niet meer; De afbetalingen verminderen dus de schuldenlast; Het louter afbetalen van interesten en kosten verdwijnt. Collectieve regeling van de schulden: Geen individuele onderhandelingen meer; Schuldbemiddelaar tracht een afbetalingsregeling te bereiken en verstuurt een voorstel; Stok achter de deur; De rechtbank legt een afbetalingsregeling op.

2 VOORDELEN VAN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING De schuldenaar heeft ook rechten tijdens de CSR: Recht om bezwaar in te dienen tegen een voorstel van de schuldbemiddelaar; Recht om bij gewijzigde omstandigheden (bv. ziekte of nieuwe familiale situatie) of moeilijkheden een herziening van de afbetalingsregeling te vragen (de rechtbank beslist); Recht om met een gemotiveerde brief ernstige problemen te signaleren aan de rechter indien de schuldbemiddelaar geen oplossing kan of wil aanreiken. De rechter zal dan uitleg vragen aan de schuldbemiddelaar of zal de zaak oproepen. OCMW s kunnen ook worden aangesteld als schuldbemiddelaar. In de praktijk zullen OCMW s als schuldbemiddelaar vaak tegelijkertijd ook budgetbeheer toepassen. In het verzoekschrift tot het bekomen van een CSR kan men ook een voorkeur van schuldbemiddelaar opgeven (maar de rechtbank beslist en kan dus toch een andere schuldbemiddelaar aanduiden). Rechtsbijstand eventueel mogelijk tijdens CSR om een procedure gratis te voeren. Recht op Pro-Deo tenzij het BJB oordeelt dat er voldoende inkomsten zijn.

3 VERPLICHTINGEN TIJDENS DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING De schuldenaar moet de schuldbemiddelaar op de hoogte houden van alle zaken die een weerslag hebben op de financiële situatie (informatieplicht). De schuldbemiddelaar heeft ook het recht om informatie op te vragen, zelfs bij derden. De schuldenaar kan niet langer rechtstreeks over zijn vermogen beschikken en alle inkomsten moeten toekomen op een speciaal daartoe geopende rekening bij de schuldbemiddelaar. De schuldenaar moet wel doorlopend geïnformeerd worden over de verrichtingen op die rekening. Alle soorten inkomsten moeten bij de schuldbemiddelaar terechtkomen (ook kinderbijslag, leefloon, erfenisgelden ) De schuldbemiddelaar moet leefgeld doorstorten (in regel de niet voor beslag vatbare bedragen maar afwijkingen zijn mogelijk), voldoende om menswaardig te kunnen leven en de vaste kosten te betalen. De minimumgrens is wel steeds het barema leefloon vermeerderd met de kinderbijslag. De schuldbemiddelaar staat in voor de tijdige betaling van het leefgeld en het leefgeld moet ook jaarlijks geïndexeerd worden op basis van de gezondheidsindex. Veel schuldbemiddelaars voorzien ook in een hoger leefgeld ter aanmoediging van een tewerkstelling. Men moet zich telkens tot de schuldbemiddelaar wenden voor extra s en telkens motiveren waarvoor deze extra s dienen. De schuldbemiddelaar moet een kopie van het jaarverslag versturen naar de schuldenaar. Bij het jaarverslag moet ook een bijlage gevoegd worden met een overzicht van de verrichtingen op de rekening. Voor buitengewone uitgaven is de toestemming van de rechtbank vereist (veroorzaakt ook enige vertraging). De schuldenaar mag geen nieuwe schulden maken. Nieuwe leningen aangaan is niet mogelijk: de collectieve schuldenregeling is ook geregistreerd in de lijst van de Nationale Bank. Verbod om de schulden van voor de CSR geheel of gedeeltelijk te betalen: Men mag geen schuldeisers meer bevoordelen (bv. Schuld bij familie). Er kunnen voorwaarden opgelegd worden teneinde de financiële situatie te verbeteren. Bv. Goedkopere woning zoeken; Bv. Job zoeken; Bv. Levensverzekering stopzetten. Verplichting om open kaart te spelen en te goeder trouw mee te werken aan de CSR. Wanneer de schuldenaar niet procedureel te goeder trouw is en zich niet houdt aan zijn verplichtingen in het kader van de CSR, kan de rechter op vraag van de schuldbemiddelaar of een schuldeiser de herroeping uitspreken. Dit betekent dat de CSR eindigt en dat de schuldeisers al hun rechten herwinnen. Pas na 5 jaar kan men opnieuw een CSR aanvragen. De schuldenaar moet de erelonen en kosten van de schuldbemiddelaar betalen. De schuldbemiddelaar reserveert hiervoor geld op de rekening. In geval van onvermogen zal een Fonds deze erelonen en kosten betalen.

4 AANDACHTSPUNTEN TIJDENS DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Privacy vermindert. Bv. Schuldeisers krijgen bericht dat er een collectieve schuldenregeling is; Bv. Werkgever krijgt ook bericht dat er een collectieve schuldenregeling is; Bv. Schuldbemiddelaar komt inventaris opnemen. Sommige (uitvoerings-) maatregelen zijn wel nog mogelijk. Bv. Uithuiszetting; Bv. Opzeggen dekking verzekering; Bv. Telefoon/kabelmaatschappij stopt de dienstverlening; Bv. Strafrechtelijke vervolging in geval van niet-betaling minnelijke schikking; Bv. Schorsing dekking (hospitalisatie) verzekering wegens achterstallige premies die opgenomen zijn in de procedure CSR; Bv. De ex-zelfstandige die kwijtschelding van achterstallige sociale bijdragen verkreeg i.h.k.v. de procedure CSR verliest een deel pensioenrechten. Sommige arbeidsrechters laten het opstarten van een (nieuwe) zelfstandige activiteit niet toe. De gewone huisraad zal in principe nooit verkocht worden. Waardevolle goederen die voor beslag vatbaar zijn, kunnen wel verkocht worden wanneer er geen afbetalingsregeling mogelijk is en de rechtbank een afbetalingsregeling moet opleggen met gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van de hoofdsom. Bv. Verkoop auto of huis Wanneer er geen afbetalingsregeling mogelijk is en de rechtbank moet een afbetalingsregeling opleggen, dan kan de rechtbank de hoofdsommen van bepaalde schulden niet kwijtschelden: Onderhoudsgelden; Schadevergoedingen voor lichamelijke schaden veroorzaakt door een misdrijf; Schulden die overblijven uit een faillissement, afgesloten na 1/1/98, indien er geen verschoonbaarheid werd uitgesproken; Straffen: penale boeten en verbeurdverklaringen (in tegenstelling tot de drie hierboven vermelde schulden geldt deze niet-kwijtscheldbaarheid ook in het kader van een minnelijke aanzuiveringsregeling) 1. Er is een termijn van in principe maximaal 7 jaar (te rekenen vanaf de beschikking van toelaatbaarheid) voorzien voor een afbetalingsregeling die de schuldbemiddelaar bereikt. Uitzonderlijk kan de termijn langer zijn (bv. om de eigendom van een woning te kunnen behouden). Indien de rechtbank een afbetalingsregeling oplegt, dan is de termijn in de meeste gevallen beperkt tot vijf jaar. De schuldenaar kan zelf vragen om de procedure stop te zetten (als er reeds een aanzuiveringsregeling is + op basis van een eenvoudige schriftelijke verklaring) maar de rechter beslist hierover. De schuldenaar kan vragen om de schuldbemiddelaar te vervangen indien dit absoluut noodzakelijk is. De rechter beslist hierover, eventueel na het horen van de schuldbemiddelaar. De rechtbank kan ook beslissen om de borgen geheel of gedeeltelijk van hun verbintenis te bevrijden. 1 Nota: omtrent de kwijtschelding van deze schulden is er wel nog juridische discussie en er is al rechtspraak die toch besluit dat kwijtschelding mogelijk blijft.

5

WEGWIJS collectieve schuldenregeling

WEGWIJS collectieve schuldenregeling WEGWIJS collectieve schuldenregeling Inhoudstafel 1. Hoe verloopt de opstart van pg. 3 een collectieve schuldenregeling? (CSR) 2. Het opmaken van een aanzuiveringsregeling pg. 4 (=afbetalingsplan) 3. Na

Nadere informatie

De collectieve schuldenregeling in de praktijk

De collectieve schuldenregeling in de praktijk De collectieve schuldenregeling in de praktijk De collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure die u in staat stelt om uw schulden te betalen en tegelijkertijd waarborgt dat u een menswaardig

Nadere informatie

Collectieve schuldenregeling

Collectieve schuldenregeling Collectieve schuldenregeling Ik zit in de schulden en het lukt mij niet meer om die af te betalen met mijn inkomen... Ik weet niet meer wat zeggen tegen de schuldeisers... De deurwaarders staan (straks)

Nadere informatie

Collectieve schuldenregeling

Collectieve schuldenregeling Collectieve schuldenregeling Ik zit in de schulden en het lukt mij niet meer om die af te betalen met mijn inkomen... Ik weet niet meer wat zeggen tegen de schuldeisers... De deurwaarders staan (straks)

Nadere informatie

Collectieve schuldenregeling. Erkende instelling voor schuldbemiddeling 14AB/74/99015

Collectieve schuldenregeling. Erkende instelling voor schuldbemiddeling 14AB/74/99015 Collectieve schuldenregeling Erkende instelling voor schuldbemiddeling 14AB/74/99015 Wat is een collectieve schuldenregeling? Wie komt in aanmerking? x Zit je in een financieel moeilijke situatie? x Stapelen

Nadere informatie

Inspiratiedag Gezond Budget

Inspiratiedag Gezond Budget 04/12/2018 Inspiratiedag Gezond Budget Workshop 'soorten budget- en schuldhulpverlening' in Vlaanderen OVERZICHT HULPVERLENINGSVORMEN = BUDGETHULPVERLENING: hulp bij het vinden van een evenwicht tussen

Nadere informatie

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering Bernadette Evers Wezenlijk verschillende gerechtelijke mandaten Verschillende finaliteit Bewindvoering: beheer van vermogen, géén realisatie ervan Schuldbemiddeling:

Nadere informatie

Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten

Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten Adobe Stock - BillionPhotos.com Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 15.1 Inleiding 15.2 Voorwaarden voor (verplichte) aangifte 15.3 Directe gevolgen en het verloop van het faillissement

Nadere informatie

HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2012

HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2012 1. Situering HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2012 De registratie door de erkende instellingen voor schuldbemiddeling wordt geregeld bij het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING. Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven,

VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING. Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven, VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven, Op verzoek van : (adres) (adres) (raadsman) (vorige adressen in de afgelopen drie jaar)

Nadere informatie

Verslag Collectieve schuldenregeling

Verslag Collectieve schuldenregeling Verslag Collectieve schuldenregeling 24 april 2014 Aanwezig Lieve De Bosscher (Vzw De Sloep), Ria Roosens (KRAS-diensten), Memet Karaman (Intercultureel Netwerk Gent), Youri Nuytinck (CAW O-VL), Michèle

Nadere informatie

Raakvlakken Bewindvoering - schuldbemiddeling

Raakvlakken Bewindvoering - schuldbemiddeling Raakvlakken Bewindvoering - schuldbemiddeling Regina Gymza Rechter Arbeidsrechtbank Antwerpen 24/11/2018 Raakvlakken Bewindvoering - CSR 1 1. Vooraf Beperkt tot de collectieve schuldenregeling: artikelen

Nadere informatie

WEGWIJS Bij budget & schuld

WEGWIJS Bij budget & schuld WEGWIJS Bij budget & schuld BudgetInZicht West-Vlaanderen caw-folder.indd 1 20-08-2014 16:43:51 HEB JE MOEILIJKHEDEN MET JE BUDGET OF HEB JE SCHULDEN? Raak je niet wijs uit je problemen, wil je advies

Nadere informatie

schuld hulp verlening

schuld hulp verlening schuld hulp verlening www.sociaalhuislier.be Voorwoord Beste, Lier, november 2014 Je hebt (ernstige) financiële problemen. Het is moeilijk om met je budget rond te komen. Deurwaarders dreigen met beslag

Nadere informatie

Jaarverslag Juridische dienstverlening

Jaarverslag Juridische dienstverlening Jaarverslag Juridische dienstverlening Woensdag 10 april 2013 Lovendegem Bianca Buysse Renate Cools Sarah Forsyth Jaarverslag juridische dienstverlening Welzijnsband Meetjesland Woensdag 10 april 2013

Nadere informatie

HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING

HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING Datum: 21/12/2015 - Versie: 3.0 Auteur: Vlaamse overheid Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk? Schuldhulpverlening Hoe gaat dat in zijn werk? In deze brochure vind je informatie over de mogelijke vormen van schuldhulpverlening binnen OCMW Antwerpen. 2 Wat is schuldhulpverlening? OCMW Antwerpen heeft

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk? Schuldhulpverlening Hoe gaat dat in zijn werk? In deze brochure vind je informatie over de mogelijke vormen van schuldhulpverlening binnen OCMW Antwerpen. Inhoud Wat is schuldhulpverlening?... 3 Kort overzicht

Nadere informatie

Herkent U de volgende situatie? STOP DE SCHULDEN!! JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR!

Herkent U de volgende situatie? STOP DE SCHULDEN!! JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR! Herkent U de volgende situatie? Je maakt een moeilijke periode in je leven door, door het verlies van werk, je hebt een ongeval gehad of je verliest een partner en je komt plotseling niet meer rond. Je

Nadere informatie

Praktische gids voor schuldbemiddelaars

Praktische gids voor schuldbemiddelaars Praktische gids voor schuldbemiddelaars Elie VAN ACKER (advocaat - schuldbemiddelaar) Bart WYLLEMAN (beslagrechter te Gent) ISBN 90-4651-036-0 D/2006/2664/356 BP/SCHULD-BI6001 Verantwoordelijke uitgever:

Nadere informatie

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving:

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Afdeling I: De oorspronkelijke wet van 5 juli 1998 en de diverse wetswijzigingen: Bij wet van 5 juli 1998 2 werd een titel IV toegevoegd aan het Gerechtelijk

Nadere informatie

Jaarverslag Juridische dienstverlening

Jaarverslag Juridische dienstverlening Jaarverslag Juridische dienstverlening Woensdag 13 april 2011 Nevele Bianca Buysse Renate Cools Sarah Forsyth 1 Jaarverslag juridische dienstverlening Welzijnsband Meetjesland Woensdag 13 april 2011 I.

Nadere informatie

Jaarverslag Juridische dienstverlening 2010

Jaarverslag Juridische dienstverlening 2010 1 Jaarverslag Juridische dienstverlening 2010 I. Algemeen : Inleiding Overzicht roulementen Opleiding juristen Inhoud II. Juridische dienstverlening Aard dienstverlening Cijfergegevens 2010 Cijfergegevens

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 : Insolventieprocedures De collectieve schuldenregeling

Hoofdstuk 13 : Insolventieprocedures De collectieve schuldenregeling Hoofdstuk 13 : Insolventieprocedures De collectieve schuldenregeling Deze structuur wordt gevolgd : lesdag 13.1 Inleiding de procedure collectieve schuldenregeling 13.2 Toelaatbaarheidsvoorwaarden : wie

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W.

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. Aan de Voorzitter bij de Arbeidsrechtbank Gent, afdeling ****** Ten verzoeke van: 1. Eerste verzoeker: Geboorteplaats: Burgerlijke

Nadere informatie

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening WEGWIJS budget en schuldhulpverlening Inhoudstafel Inleiding pg. 3 1. Eenmalig advies pg. 4 2. Budgetbegeleiding pg. 6 3. Budgetbeheer pg. 8 4. Collectieve schuldenregeling pg. 12 Wat doet het OCMW na

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek)

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek) 1 VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek) Verzoekschrift + inventaris van stukken + genummerde stukken in tweevoud neerleggen of per post verzenden naar: Nederlandstalige

Nadere informatie

D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF

D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF C R I S I S U I T K E R I N G) W A T I S D E C R I S I P R E M I E? Sedert het uitbarsten van de crisis in 2008 staat veel

Nadere informatie

appellante, ter zitting verschijnend in persoon en bijgestaan door mr. 1. eerste geïntimeerde, ter zitting van 15 maart 2013 niet verschijnend,

appellante, ter zitting verschijnend in persoon en bijgestaan door mr. 1. eerste geïntimeerde, ter zitting van 15 maart 2013 niet verschijnend, ARBEIDSHOF TE Afdeling Hasselt Rep.nr. ARREST A.R. 2013/AH/36 Eindarrest bij verstek Achtste kamer Collectieve Schuldenregeling OPENBARE TERECHTZITTING VAN NEGENTIEN APRIL TWEEDUIZEND DERTIEN 1. appellante,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2016 S.16.0001.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.16.0001.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, in de persoon

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA COLLECTIEVE SCHULDENREGELING

AFSPRAKENNOTA COLLECTIEVE SCHULDENREGELING AFSPRAKENNOTA COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Duidelijke informatie, wederzijdse communicatie en goede afspraken zijn van groot belang voor een vlot verloop van de collectieve schuldenregeling. Deze afsprakennota

Nadere informatie

2. Het garanderen van een leefgeld dat toestaat een menswaardig bestaan te leiden

2. Het garanderen van een leefgeld dat toestaat een menswaardig bestaan te leiden Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be STANDPUNT Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies inzake het wetsvoorstel

Nadere informatie

Arbeidshof te Antwerpen

Arbeidshof te Antwerpen Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2014 / Datum van uitspraak 26 maart 2014 Rolnummer op JGR 2014/AA/38 Arrest bij verstek t.a.v. tweede t.e.m. twintigste verweerder in beroep Arbeidshof te Antwerpen

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ADVIES Nr 03 / 1999 van 27 januari 1999 O. Ref. : 10 / A / 98 / 030 / 10 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot regeling van de registratie van de berichten van collectieve schuldenregeling door

Nadere informatie

Wat kan een dienst schuldbemiddeling

Wat kan een dienst schuldbemiddeling Wat kan een dienst schuldbemiddeling voor u doen? U hebt schulden? U kunt uw maandelijkse afbetalingen niet meer naleven? U wenst tot een regeling te komen met uw schuldeisers? Een dienst schuldbemiddeling

Nadere informatie

ADVOCAAT. Vlaamse Overheid Dep Financiln Dienst derdengeschillen Koning Albert II laan 19 bus 6 1210 Brussel. Betreft: COLLECTIEVE SCHULDENREGELING

ADVOCAAT. Vlaamse Overheid Dep Financiln Dienst derdengeschillen Koning Albert II laan 19 bus 6 1210 Brussel. Betreft: COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Peter GREYSON ADVOCAAT Tel: 0496 / 60.2799 Fax,03 / 216.03.82 Raadpleng volgens afspraak Antwerpen, 16.11.2011 u.r. : FB/DEB!DDG m.r.: GSB 140 (steeds te vermelden) Vlaamse Overheid Dep Financiln Dienst

Nadere informatie

SCHULDBEMIDDELING AALST. OCMW CAW Sociaal Huis Samenwerking sinds 2000

SCHULDBEMIDDELING AALST. OCMW CAW Sociaal Huis Samenwerking sinds 2000 SCHULDBEMIDDELING AALST OCMW CAW Sociaal Huis Samenwerking sinds 2000 Samenwerking OCMW-CAW Historiek Samenwerking in de praktijk Kansen en valkuilen Historiek van de samenwerking Tot 1990 Weinig werkafspraken,

Nadere informatie

DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING IN 10 VRAGEN

DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING IN 10 VRAGEN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING IN 10 VRAGEN Brochure samengesteld door de vzw Steunpunt Schuldbemiddeling. Met de vriendelijke medewerking van mevrouw Boccart, magistraat bij de Franstalige arbeidsrechtbank

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW. Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling

WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW. Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling INLEIDING ONZE KIJK OP HULP In deze brochure vind je informatie

Nadere informatie

Wat kan een dienst schuldbemiddeling

Wat kan een dienst schuldbemiddeling Wat kan een dienst schuldbemiddeling voor u doen? U hebt schulden? U kunt uw maandelijkse afbetalingen niet meer naleven? U wenst tot een regeling te komen met uw schuldeisers? Een dienst schuldbemiddeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie

Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie Hoofdstuk 14 : Insolventieprocedures De gerechtelijke reorganisatie Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 14.1 Inleiding : zelfstandigen en schuldbemiddeling (door een OCMW of een CAW) 14.2 Wat wordt door

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4851 Arrest nr. 47/2010 van 29 april 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 1675/15 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door de Arbeidsrechtbank te Luik. Het

Nadere informatie

TITEL IV. Collectieve schuldenregeling. <Ingevoegd bij W 1998-07-05/57, art. 2, 024; Inwerkingtreding : 01-01-1999>

TITEL IV. Collectieve schuldenregeling. <Ingevoegd bij W 1998-07-05/57, art. 2, 024; Inwerkingtreding : 01-01-1999> TITEL IV. Collectieve schuldenregeling. HOOFDSTUK I. - Procedure van collectieve schuldenregeling.

Nadere informatie

Indien over deze minnelijke aanzuiveringsregeling geen akkoord wordt bereikt, kan de rechter een gerechtelijke aanzuiveringsregeling opleggen.

Indien over deze minnelijke aanzuiveringsregeling geen akkoord wordt bereikt, kan de rechter een gerechtelijke aanzuiveringsregeling opleggen. [Hoofdstuk I. Procedure van collectieve schuldenregeling ] [Afdeling 1. Algemene bepalingen ] [Art. 1675/2 Elke natuurlijke persoon [...], die geen koopman is in de zin van artikel 1 van het Wetboek van

Nadere informatie

Eerste hulp bij schulden 2015. Juridische Dienst 1

Eerste hulp bij schulden 2015. Juridische Dienst 1 Eerste hulp bij schulden 2015 Juridische Dienst 1 1. Minnelijke invordering Door SE zelf, door incassobureau, door gerechtsdeurwaarder Geen uitvoerbare titel, dus geen beslag; Deze brief betreft minnelijke

Nadere informatie

Schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen

Schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen Schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen 2 Beste lezer Je zette een eerste stap om een oplossing te vinden voor je schulden en/of moeilijkheden om je budget te plannen. In deze bundel geven we je een overzicht

Nadere informatie

De borgstelling en insolventie

De borgstelling en insolventie 225 H o o f d s t u k I V De borgstelling en insolventie De problematiek van de insolventie van de hoofdschuldenaar is van uitermate groot belang wanneer de borgtocht wordt besproken. Immers, de borg wordt

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 JANUARI 2010 C.08.0349.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0349.F A. S., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. A. M., Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2011

HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2011 HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2011 1. Situering. De registratie door de instelling voor schuldbemiddeling wordt geregeld bij het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning en subsidiëring

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek ) (Versie bijgewerkt tot jan.2006)

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek ) (Versie bijgewerkt tot jan.2006) VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek ) (Versie bijgewerkt tot jan.2006) Aan de Arbeidsrechter te Brussel wordt het volgende verzoek gericht (*)schrappen wat

Nadere informatie

Gerechtelijk wetboek. Deel V : Bewarend beslag, middelen tot tenuitvoerlegging en collectieve schuldenregeling

Gerechtelijk wetboek. Deel V : Bewarend beslag, middelen tot tenuitvoerlegging en collectieve schuldenregeling (gecoördineerde wetgeving bijgewerkt tot 10/5/2007) Gerechtelijk wetboek. Deel V : Bewarend beslag, middelen tot tenuitvoerlegging en collectieve schuldenregeling Titel IV Collectieve schuldenregeling.

Nadere informatie

december 2012 De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving

december 2012 De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving december 2012 De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving Volgende wetten worden in deze brochure behandeld:

Nadere informatie

PLENAIR DEEL Verslag Ontwerpbeleidsplan Budgetbegeleiding Nieuwe inschrijvingsbeleid

PLENAIR DEEL Verslag Ontwerpbeleidsplan Budgetbegeleiding Nieuwe inschrijvingsbeleid LOP TURNHOUT Algemene Vergadering 9 juni 2011 PLENAIR DEEL Verslag Ontwerpbeleidsplan 2011-13 Budgetbegeleiding Nieuwe inschrijvingsbeleid TWEE NIVEAUGROEPEN Basisonderwijs: 1 jaar schoolondersteuning

Nadere informatie

12 werken voor een betere aanpak van schulden

12 werken voor een betere aanpak van schulden 12 werken voor een betere aanpak van schulden 15 april 2019 2 / 5 12 werken voor een betere aanpak van schulden 12 werken voor een betere aanpak van schulden SAM, steunpunt Mens en Samenleving, ondersteunt

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

Rolnummer 5870. Arrest nr. 184/2014 van 10 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5870. Arrest nr. 184/2014 van 10 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5870 Arrest nr. 184/2014 van 10 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende de artikelen 1675/13, 3, en 1675/13bis, 2, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door de

Nadere informatie

Rechtsbijstand bij bemiddeling

Rechtsbijstand bij bemiddeling Rechtsbijstand bij bemiddeling De wet van 21 februari 2005 in verband met de bemiddeling heeft de mogelijkheid geopend rechtsbijstand toe te kennen in elke procedure van vrijwillige of gerechtelijke bemiddeling

Nadere informatie

Copyright Compass 2018 INFORMATIE:

Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Copyright Compass 2018 INFORMATIE: Schulden en bewind Wanneer iemand onder beschermingsbewind wordt gesteld wil dat niet zeggen dat er sprake is van een schuldensituatie. Ook iemand met veel vermogen kan

Nadere informatie

SPELREGELS WETTELIJKE SCHULDSANERINGSREGELING

SPELREGELS WETTELIJKE SCHULDSANERINGSREGELING SPELREGELS WETTELIJKE SCHULDSANERINGSREGELING Gevolgen van de toelating Onlangs heeft de rechtbank de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) op u van toepassing verklaard. In deze folder vindt

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken,

Nadere informatie

Uniform werkproces/algemene voorwaarden Nabben Bewindvoering

Uniform werkproces/algemene voorwaarden Nabben Bewindvoering Uniform werkproces/algemene voorwaarden Nabben Bewindvoering 1.Algemeen Bewindvoering geschiedt volgens de richtlijnen, zoals hieronder omschreven. 2.Aanvang bewindvoering De rechthebbende verstrekt alle

Nadere informatie

[Artikel] WETTELIJKE BASIS VAN DEZE REGELING ONDER ALLE VOORBEHOUD EN ZONDER NADELIGE ERKENTENIS (onder alle voorbehoud)

[Artikel] WETTELIJKE BASIS VAN DEZE REGELING ONDER ALLE VOORBEHOUD EN ZONDER NADELIGE ERKENTENIS (onder alle voorbehoud) [Artikel] WETTELIJKE BASIS VAN DEZE REGELING ONDER ALLE VOORBEHOUD EN ZONDER NADELIGE ERKENTENIS (onder alle voorbehoud) De wet van 05.07.1998 met als officiële titel Wet betreffende de collectieve schuldenregeling

Nadere informatie

Wat betekent het faillissement voor u?

Wat betekent het faillissement voor u? 1 Wat betekent het faillissement voor u? U bent persoonlijk failliet verklaard. In dit informatie-vel kunt u algemene informatie vinden over: 1. Wat houdt een faillissement in; 2. Hoger beroep of verzet

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling

Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling BudgetInZicht Kempen Johan Van Baekel en Kevin Geentjens Even voorstellen Johan Van Baekel Stafmedewerker CAW De Kempen Tot december 2016 teamverantwoordelijke

Nadere informatie

INFOBROCHURE BUDGETBEHEER

INFOBROCHURE BUDGETBEHEER INFOBROCHURE BUDGETBEHEER INFO Budgetbeheer Wat? Budgetbeheer is een vorm van hulpverlening die door het Sociaal Huis/OCMW wordt voorzien om personen en gezinnen te helpen terug vat te krijgen op hun financiële

Nadere informatie

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen JAARLIJKS VERSLAG OF EINDVERSLAG INZAKE VERTEGENWOORDIGING OF BIJSTAND Datum aanstelling:... Rolnummer:... Aan de vrederechter van het Kanton... Periode van

Nadere informatie

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Wet van 5 juli 1998 betreffende de collectieve schuldenregeling en de mogelijkheid van verkoop uit de hand van de in beslag genomen onroerende goederen, B.S. 31 juli 1998 HOOFDSTUK I. - Inleidende bepaling

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL

SAMENWERKINGSPROTOCOL arbeidsrechtbank vredegerecht kanton INZAKE: datum uitspraak A.R. datum beschikking A.R. SAMENWERKINGSPROTOCOL De verzoeker:.. adres: tel.nr.. mailadres.. Schuldbemiddelaar: Mr., advocaat-schuldbemiddelaar,

Nadere informatie

Commentaar op de wetsvoorstellen Bonte, Vienne en het voorontwerp van wet betreffende de wet op de collectieve schuldenregeling

Commentaar op de wetsvoorstellen Bonte, Vienne en het voorontwerp van wet betreffende de wet op de collectieve schuldenregeling Commentaar op de wetsvoorstellen Bonte, Vienne en het voorontwerp van wet betreffende de wet op de collectieve schuldenregeling Samenvatting Platform Dag zonder krediet Het voorliggende document is een

Nadere informatie

september 2009 De collectieve schuldenregeling

september 2009 De collectieve schuldenregeling september 2009 De collectieve schuldenregeling De collectieve schuldenregeling Samengesteld overzicht van de diverse wetten tussen 5 juli 1998 en 27 december 2006 Volgende wetten worden in deze brochure

Nadere informatie

Begrippenlijst - schulden

Begrippenlijst - schulden Begrippenlijst - schulden Uitleg van veelgebruikte begrippen in de schuldhulpverlening op alfabetische volgorde. Aanzegging Afloscapaciteit Akte van Cessie Bankbeslag Beslagvrije voet (BVV) Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Schuldbemiddeling in Limburg. 30 juni 2008 Studiedag PLOT Genk

Schuldbemiddeling in Limburg. 30 juni 2008 Studiedag PLOT Genk Schuldbemiddeling in Limburg 30 juni 2008 Studiedag PLOT Genk Dienst Schuldbemiddeling Welzijnsregio Noord-Limburg Oprichting: juli 1999 Verenging onder Hfdst XII OCMW-wet 8 OCMW s Noord-Limburg (arr.

Nadere informatie

Nationaal nummer :. Hoofdverblijfplaats in België : Straat :.Nr. :. Bus :.. Tel :..Fax :. E-mail : Rekeningnummer : nr...op naam van :.

Nationaal nummer :. Hoofdverblijfplaats in België : Straat :.Nr. :. Bus :.. Tel :..Fax :. E-mail : Rekeningnummer : nr...op naam van :. 1 BIJLAGE Inlichtingenformulier SOCIALE VERZEKERING TEN VOORDELE VAN ZELFSTANDIGEN IN MOEILIJKHEDEN Artikel 2bis, tweede lid, eerste twee streepjes van het KB van 18 november 1996 I. DE AANVRAGER Naam

Nadere informatie

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen BEGINVERSLAG OUDERS BEWIND over de persoon (art. 499/6, 1 ste lid B.W.) en/of over de goederen (art. 499/6, 2 de lid B.W.) Kanton.. Datum aanwijzing:... Rolnummer:...

Nadere informatie

Algemene voorwaarden dienstverlening Bewindvoeringskantoor Weert e.o.

Algemene voorwaarden dienstverlening Bewindvoeringskantoor Weert e.o. Algemene voorwaarden dienstverlening Bewindvoeringskantoor Weert e.o. 1. Algemeen: Bewindvoering geschiedt volgens de richtlijnen, zoals hieronder omschreven. 2. Aanvang bewindvoering De rechthebbende

Nadere informatie

In de zaak: Mevrouw V. B. C., Gelet op de stukken van rechtspleging, inzonderheid:

In de zaak: Mevrouw V. B. C., Gelet op de stukken van rechtspleging, inzonderheid: 1e blad. Rep.Nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL BESCHIKKING UITGESPROKEN IN RAADKAMER OP 7 NOVEMBER 2011. 11de KAMER Collectieve schuldenregeling vorderingen collectieve schuldenregeling Definitief + verzending

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder.

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. 12-2018_ocmwst_ Wegwijsindeschuldverleningbrochure.indd 1 17/12/18 14:49 Inhoud

Nadere informatie

EHBO: EERSTE HULP BIJ ONDERNEMINGEN IN MOEILIJKHEDEN OF ONDERNEMINGEN GETROFFEN DOOR EEN RAMP

EHBO: EERSTE HULP BIJ ONDERNEMINGEN IN MOEILIJKHEDEN OF ONDERNEMINGEN GETROFFEN DOOR EEN RAMP THEORETISCHE MOGELIJKHEDEN IN GEVAL VAN BETALINGSMOEILIJKHEDEN NUANCES UIT DE PRAKTIJK + AANDACHTSPUNTEN) NOTA S FISCAAL Directe belastingen (personenbelasting + vennootschapsbelasting) Afbetalingsplan

Nadere informatie

Het college van de gemeente Geldermalsen;

Het college van de gemeente Geldermalsen; Het college van de gemeente Geldermalsen; gelet op de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, het raadsbesluit van 27 juni 2017 waarbij het Beleidsplan Schuldhulpverlening is vastgesteld en artikel 4:81

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Smidt & Kuin bewindvoering augustus 2008.

Algemene Voorwaarden Smidt & Kuin bewindvoering augustus 2008. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Cliënt : De natuurlijke persoon die door de rechter onder bewind wordt gesteld en/of op basis van een vrijwillig gesloten overeenkomst een

Nadere informatie

Aanvraag overbruggingsrecht 1

Aanvraag overbruggingsrecht 1 Aanvraag overbruggingsrecht 1 1 Gegevens van de aanvrager Naam en voornaam: NSZ (Rijksregisternummer) : Hoofdverblijfplaats in België Straat: Nr.: Bus : Postnummer: Plaats: Tel.: Email : Post-of bankrekeningnummer

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 JUNI 2010 S.10.0005.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.10.0005.F N. A., Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. AAGHON, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid,

Nadere informatie

Rolnummer 3702. Arrest nr. 60/2006 van 26 april 2006 A R R E S T

Rolnummer 3702. Arrest nr. 60/2006 van 26 april 2006 A R R E S T Rolnummer 3702 Arrest nr. 60/2006 van 26 april 2006 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de artikelen 1675/7, 1, 2 en 4, 1675/12, 1 en 2, en 1675/13, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, ingevoegd

Nadere informatie

toekomst Verzoek om afgifte verklaring WSNP ex art 285 Fw Persoonlijke gegevens Gegevens echtgenoot / echtgenote / geregistreerd partner

toekomst Verzoek om afgifte verklaring WSNP ex art 285 Fw Persoonlijke gegevens Gegevens echtgenoot / echtgenote / geregistreerd partner Verzoek om afgifte verklaring WSNP ex art 285 Fw Persoonlijke achternaam voornamen geboortedatum geboorteplaats adres postcode woonplaats burgerlijke staat telefoonnummer geslacht 0 man 0 vrouw burgerservicenummer

Nadere informatie

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Inhoud Inleiding... 3 Onze kijk op hulp... 3 Eenmalige schuldbemiddeling... 4 Wat

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen

Katholieke Hogeschool Kempen Katholieke Hogeschool Kempen Studiecentrum voor Lokaal Sociaal en Lokaal Economisch Beleid Onderzoek naar de werking en de organisatie van erkende instellingen voor schuldbemiddeling met het oog op een

Nadere informatie

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerecht van het kanton.. Rolnummer Ouder(s) aangewezen bij beschikking van de vrederechter op. BEGINVERSLAG INZAKE BEWIND DOOR DE OUDERS OF EEN VAN DE

Nadere informatie

Van schuld naar schone lei

Van schuld naar schone lei Van schuld naar schone lei In Nederland hebben ruim 200.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort u ook daartoe? Heeft u schulden die u niet kunt afbetalen? Bijvoorbeeld omdat uw inkomen

Nadere informatie

Vlaamse gezinnen in budget- en / of schuldhulpverlening: cijfergegevens 2012

Vlaamse gezinnen in budget- en / of schuldhulpverlening: cijfergegevens 2012 Vlaamse gezinnen in budget- en / of schuldhulpverlening: cijfergegevens Augustus 2013 Vlaams Centrum Schuldenlast Paviljoenstraat 7-9 1030 Brussel www.vlaamscentrumschuldenlast.be INHOUD. Hoofdstuk 1 -

Nadere informatie

Beroepsgeheim, deontologie en antiwitwas

Beroepsgeheim, deontologie en antiwitwas 1. Magistraten, Revisoren en Advocaten: drie beroepen met zware vereisten van morele orde die hun oorsprong vinden In de deontologische regels sensu stricto In de beroepsregels In de disciplinaire bepalingen

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet

Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Zaaknummer Aanvraagformulier bijzondere bijstand Participatiewet Wat zijn de voorwaarden voor bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra en bijzondere kosten kunt betalen.

Nadere informatie

Juridische bescherming van de goederen en de persoon. Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017

Juridische bescherming van de goederen en de persoon. Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017 Juridische bescherming van de goederen en de persoon Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017 Waarom beschermen? Meerderjarig persoon Wegens gezondheidstoestand

Nadere informatie

Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN

Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN 3 beschermingsstatuten: Verlengde minderjarigheid ouderlijk gezag of voogdij Voorlopig bewindvoering Gerechtelijke onbekwaamverklaringen! Enkel vermogensbeheer

Nadere informatie

Agenda Voorstelling AAII en haar communicatiestrategie Tijdelijke betalingsproblemen KOFFIE

Agenda Voorstelling AAII en haar communicatiestrategie Tijdelijke betalingsproblemen KOFFIE 31/01/2017 - OCMW Agenda 2 Timing Wat 09.15-09.45 Voorstelling AAII en haar communicatiestrategie 09.45-10.15 Tijdelijke betalingsproblemen 10.15-10.45 KOFFIE 10.45-11.15 Structurele betalingsproblemen

Nadere informatie

25/04/16. Wanbetalers en incassobureaus. Actueel probleem. Ernstig probleem

25/04/16. Wanbetalers en incassobureaus. Actueel probleem. Ernstig probleem Wanbetalers en incassobureaus Actueel probleem Ernstig probleem 1 Hoog risico: kind in eenoudergezin; gezin met lage werkintensiteit; laagopgeleid gezin; gezin dat woning huurt; Sociaal niet-eu-gezin.

Nadere informatie