De collectieve schuldenregeling in de praktijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De collectieve schuldenregeling in de praktijk"

Transcriptie

1 De collectieve schuldenregeling in de praktijk De collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure die u in staat stelt om uw schulden te betalen en tegelijkertijd waarborgt dat u een menswaardig leven kan leiden. Een gerechtelijke schuldbemiddelaar zal door de rechter van de Arbeidsrechtbank worden aangesteld om te onderhandelen met uw schuldeisers. De bemiddelaar zal rekening houden met alle schulden die u op het moment van de toelaatbaarheid tot de procedure hebt.

2 2 De collectieve Oktober 2011 Steunpunt - Schuldbemiddeling vzw Jubelfeestlaan, Brussel T F E info@steunpuntschuldbemiddeling.be schuldenregeling in de praktijk Brochure gerealiseerd door De vzw Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (verantwoordelijke uitgever) met de steun van De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

3 3 Hoe een verzoek tot collectieve schuldenregeling indienen? 1.De voorwaarden voor de toelaatbaarheid. Om tot de procedure van collectieve schuldenregeling toegelaten te worden, moet u aan het volgende voldoen: - Een natuurlijke persoon zijn - Met zijn woonplaats of zijn belangrijkste belangen gelegen in België - Zich in de onmogelijkheid vinden zijn schulden (het gaat om huidige of toekomstige schulden) op een duurzame wijze (het gaat hier dus niet om tijdelijke moeilijkheden) terug te betalen - Zijn onvermogen niet hebben bewerkstelligd (geen frauduleuze intentie hebben gehad om zich aan de vervolging van zijn schuldeisers te onttrekken) - Geen handelaar op het moment van de procedure zijn of geen handelaar meer zijn sinds tenminste 6 maanden. (de voormalige handelaars mogen een verzoekschrift indienen zes maanden na het stopzetten van hun handel of na de sluiting van het faillissement).

4 4 Wist u dit? Opgelet! U moet op alle vragen van het verzoekschrift antwoorden en alle gevraagde documenten indienen. Aarzel niet om hulp te vragen bij een advocaat of een dienst schuldbemiddeling. Meer inlichtingen op het einde van deze folder. Hoe een verzoek tot collectieve schuldenregeling indienen? 2.Het verzoekschrift. Als u aan deze voorwaarden voldoet, moet u een formulier invullen dat dient als verzoekschrift. Dat formulier kan u bekomen bij de Griffie van de Arbeidsrechtbank, bij de diensten schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of op de website www. steunpuntschuldbemiddeling.be. Om de procedure te starten geeft u dit formulier in twee exemplaren af bij de Griffie van de Arbeidsrechtbank. Aan dit document moeten verschillende bijlagen toegevoegd worden (bewijzen van inkomsten, lasten ).

5 5 De gerechtelijke schuldbemiddelaar 1.Wie is dat? Het is een persoon die door de rechter van de Arbeidsrechtbank aangesteld is en die gekozen wordt uit advocaten, notarissen, deurwaarders of erkende diensten schuldbemiddeling. Hij aanvaardt de opdracht die de arbeidsrechter hem heeft toevertrouwd. 2.Zijn opdracht? De gerechtelijke schuldbemiddelaar zoekt een akkoord met uw schuldeisers voor de betaling van uw schulden. Indien geen akkoord mogelijk is, zal hij de situatie uitleggen aan de rechter die dan een gerechtelijke aanzuiveringsregeling zal opleggen. De schuldbemiddelaar waakt ook over de toepassing ervan. Als hij vaststelt dan het absoluut onmogelijk is de schulden (noch nu, noch later) terug te betalen, kan de rechter, op voorstel van de bemiddelaar, een totale kwijtschelding van schulden toestaan, behalve als de wet het verbiedt (schulden die overblijven in geval van faillissement, schadevergoedingen voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf).

6 6 Wat zal er voor mij concreet veranderen? 1.De vervolgingen door de schuldeisers worden stopgezet. Het vonnis dat toelaat om de procedure te beginnen (d.w.z. de beschikking van toelaatbaarheid) schorst de vervolgingen tegen u voor de volledige duur van de procedure. Nochtans, indien er al een dag vastgesteld werd voor de verkoop van in beslag genomen meubelen of van uw huis, zal de verkoop in principe doorgaan. Als u (voor de beschikking van toelaatbaarheid) door uw eigenaar voor de vrederechter gedagvaard werd om een eind aan het huurcontract te zetten, zult u, zo nodig, uit uw woning gedreven worden

7 7 Wist u dit? Er is zeker een dienst schuldbemiddeling in uw buurt. U vindt ze op onze website of op nummer 02/ Wat zal er voor mij concreet veranderen? (vervolg) 2.Mijn inkomsten zullen op de rekening van de gerechtelijke schuldbemiddelaar gestort worden. De wet voorziet dat alle inkomsten, van welke aard ook (kinderbijslag, werkloosheidsuitkering, loon, sociale bijstand, huur, maar ook belasting en medische terugbetalingen, erfenis ), voortaan op de rekening van de gerechtelijke schuldbemiddelaar moeten worden gestort. Het uitstel van de vervolgingen betekent niet noodzakelijk dat u nu over uw volledige inkomsten zult kunnen beschikken indien er beslag op gelegd werd. De collectieve schuldenregeling heeft tot doel uw schuldeisers te betalen. Al vanaf het begin van de procedure moet een gedeelte van uw inkomsten in principe dienen voor die terugbetaling. De gerechtelijke schuldbemiddelaar zal met u overeenkomen op welke manier hij u, elke maand, een gedeelte van uw inkomsten zal overmaken om een menswaardig leven te kunnen leiden. Opgelet: de storting van uw inkomsten op de rekening van de bemiddelaar zal waarschijnlijk een vertraging van enkele dagen in de ontvangst van deze bedragen op uw rekeningen tot gevolg hebben.

8 8 Wist u dit? Het geld dat u overhoudt moet voldoende zijn om u in staat te stellen een menswaardig leven te leiden. Dit bedrag moet tenminste gelijk zijn aan het bedrag waarop geen beslag kan worden gelegd, behalve als u uitdrukkelijk akkoord gaat met het afhouden van een groter bedrag. Dit bedrag mag in geen geval kleiner zijn dan het leefloon. Wat zal er voor mij concreet veranderen? (vervolg) 3.Hoeveel geld zal ik overhouden om te kunnen leven. Het ene dossier is het andere niet. Een gezin met drie kinderen of een alleenstaande persoon hebben niet dezelfde noden. Tijdens een eerste onderhoud zal de gerechtelijke schuldbemiddelaar samen met u een bedrag vastleggen op grond van de informatie in het verzoekschrift en van de uitleg die u hem geeft. De gerechtelijke schuldbemiddelaar kan dit bedrag aanpassen in functie van de stijgingen of dalingen van uw inkomsten. In bepaalde gevallen, wanneer de uitgaven overdreven lijken, kan de gerechtelijke schuldbemiddelaar u vragen om uw levensstijl te wijzigen en om sommige uitgaven te beperken.

9 Mijn verplichtingen 1.Geen nieuwe schulden! Laten we duidelijk zijn: u mag geen geld meer lenen, zelfs niet van een vriend of een familielid. Bovendien mag u geen nieuwe verplichtingen aangaan zonder dat eerst met de gerechtelijke schuldbemiddelaar te bespreken die hiervoor in bepaalde gevallen de toestemming van de rechter moet krijgen. U mag dus geen nieuw huurcontract aangaan of verhuizen zonder de voorafgaande toestemming van de gerechtelijke schuldbemiddelaar. Een nieuwe schuld kan ook een onbetaalde factuur zijn (belastingen, verzekeringen ), die te hoog is om in één keer betaald te worden. Moest u moeilijkheden ondervinden om een factuur te betalen, laat de facturen niet links liggen : spreek erover met uw gerechtelijke bemiddelaar. 2.Al uw lopende uitgaven betalen. Het bedrag dat de gerechtelijke schuldbemiddelaar u toekent moet toelaten om alle lopende uitgaven te betalen. U moet dus regelmatig de huur, water, gas, elektriciteit, belastingen, onderhoudsgelden, verzekeringen, enz betalen. 3.Geen verkoop van goederen. Uw goederen dienen als waarborg voor de schuldeisers. U mag niets verkopen zonder voorafgaande toestemming van de gerechtelijke schuldbemiddelaar die dikwijls ook toestemming moet verkrijgen van de rechter van de Arbeidsrechtbank. 9

10 En als ik mijne verplichten niet kan nakomen? De bemiddelaar en of één van uw schuldeisers mag, op iedere ogenblik, aan de rechter vragen om de procedure te stoppen. Dit heet een herroeping van de aanzuiveringsregeling. In dit geval, hernemen de vervolgingen van de schuldeiser op het punt waar ze gebleven waren op het moment van de toelaatbaarheid aan de procedure. Mijn verplichtingen (vervolg) 4.Geen voorkeursbehandeling wat betalingen betreft. U mag niet meer kiezen welke schuldenaar eerst betaald wordt. Indien één van uw naaste bloedverwanten zich borg heeft gesteld voor u, is het dus verboden om deze als eerste terug te betalen of om de schuldeiser in zijn plaats te betalen. Indien u een huis bewoont dat met een hypothecair krediet aangekocht werd, zal de gerechtelijke schuldbemiddelaar vanaf het eerste onderhoud samen met u oordelen of u de maandelijkse aflossingen verder dient te betalen of het huis dient te verkopen. 5.Bijdragen tot het verbeteren van uw financiële situatie. U moet bewijzen bereid te zijn om te werken, tenzij dit onmogelijk is om medische of andere redenen. Als iemand u geld schuldig is, moet u de nodige stappen ondernemen om deze bedragen terug te krijgen. 6.Eerlijke samenwerking. Heel de schuldbemiddeling berust op een vertrouwensrelatie tussen de gerechtelijke schuldbemiddelaar en de persoon met schuldoverlast. U mag hem dus geen goederen of inkomsten verbergen en u moet hem onmiddellijk verwittigen bij elke verandering in uw situatie.(huwelijk, geboorte, erfenis, ontvangst van achterstallige vergoedingen, jobverlies ). Naargelang de omvang van de wijzigingen, zal de gerechtelijke schuldbemiddelaar oordelen of het afbetalingsplan veranderd moet worden. 10

11 Het jaarverslag Elk jaar (op de jaardag van de beschikking tot toelaatbaarheid of van de homologatie van het plan) moet de bemiddelaar een verslag opstellen voor de rechter. Dit verslag vermeldt de toestand van de procedure en zijn verloop, de verrichtingen op de bemiddelingsrekening, evenals de staat van honoraria en kosten. Als u het vraagt, moet de bemiddelaar u een kopie van het verslag laten geworden. Organisatie van de procedure 1.Het terugbetalingsplan. De gerechtelijke schuldbemiddelaar zal misschien voorstellen om u thuis te ontmoeten om zich een beeld te vormen van uw levensomstandigheden. Na onderzoek van het dossier zal hij vervolgens samen met u een voorstel tot betaling van uw schulden uitwerken. - Voor zover dit mogelijk is zal hij een minnelijke aanzuiveringsregeling voorstellen aan elk van uw schuldeisers. - Indien deze allen akkoord gaan zal dit voorstel bindend verklaard worden door de rechter. Dit is de homologatie van het project van minnelijke aanzuiveringsregeling. - Indien geen akkoord mogelijk is zal de rechter een gerechtelijke aanzuiveringsregeling opleggen die bindend is zowel voor u als voor uw schuldeisers. 2.De kwijtschelding van schulden. De gerechtelijke aanzuiveringsregeling kan gaan tot een kwijtschelding van schulden. 3.De duurtijd van het plan. De duurtijd van het terugbetalingsplan hangt af van uw persoonlijke situatie. Gewoonlijk gaat het om een paar jaren en nooit langer dan een tiental jaren. 11

12 12 Wist u dit? U mag hem een kopie van de verrichtingen op de bemiddelingsrekening vragen. De schuldbemiddelaar kan u alle nodige uitleg geven over de procedure van de collectieve schuldenregeling. De rol van de gerechtelijke schuldenbemiddelaar 1.De gerechtelijke schuldbemiddelaar is noch uw vertegenwoordiger, noch uw woordvoerder, noch uw advocaat. 2.Hij is neutraal en onpartijdig en moet een oplossing zoeken in het belang van allen, inbegrepen in uw belang. 3.Hij dient uw toestand geheim te houden maar hij heeft de plicht om aan de rechter elk feit mede te delen dat hij ontdekt en dat er op zou kunnen wijzen dat u niet oprecht bent geweest of dat u door de wet verboden daden hebt gesteld.

13 13 Wist U dit? In geval van onenigheid met de gerechtelijke schuldbemiddelaar, kan u zich schriftelijk richten tot de rechter van de Arbeidsrechtbank. U kunt altijd een beroep doen op een advocaat (die aangesteld wordt door het Bureau voor Juridische Bijstand), op een dienst voor schuldbemiddeling of op de dienst of de advocaat die u geholpen heeft bij het invullen van het verzoekschrift. Meer inlichtingen hierover op het einde van deze brochure Wie betaalt de gerechtelijke schuldbemiddelaar? 1.De gerechtelijke schuldbemiddelaar wordt bij voorrang op de schuldeisers betaald uit de bedragen die worden afgehouden van uw inkomsten. 2.Zijn erelonen worden vastgesteld volgens het wettelijk tarief en worden door de rechter goedgekeurd 3.Indien uw inkomsten niet volstaan om de ereloonnota van de schuldbemiddelaar te betalen, wordt het verschil betaald door het Fonds ter Bestrijding van de Overmatige Schuldenlast dat wordt gefinancierd door de kredietgevers.

14 14 Besluit Niet vóór alles terugbetaald is, ongelukkige! Alvorens deze procedure te starten raden wij u aan een advies te vragen bij een dienst schuldbemiddeling of bij een advocaat teneinde te weten te komen of zo n procedure de beste oplossing is in uw geval. schuldeiser Hiervoor kunt u van de gratis hulp van een dienst schuldenbemiddeling of van een advocaat genieten.

15 Waar vindt men een gratis juridisch advies? Bij de Commissie voor Juridische Bijstand Regentschapsstraat, 63 2de verdieping 1000 Brussel Tel: 02/ Fax : 02/ Waar vindt men de adres van een dienst schuldbemiddeling in Brussel? Bij het Steunpunt Schuldbemiddeling Vzw Tel: 02/ info@steunpuntschuldbemiddeling.be Of via onze website : 15

16 Lijst van de gratis brochures 1.Wat kan een dienst schuldbemiddeling voor u doen? 2.Gedragscode van de schuldbemiddelaars 3.De collectieve schuldenregeling in de praktijk 16 Steunpunt - Schuldbemiddeling vzw Jubelfeestlaan, Brussel T F info@steunpuntschuldbemiddeling.be

Wat kan een dienst schuldbemiddeling

Wat kan een dienst schuldbemiddeling Wat kan een dienst schuldbemiddeling voor u doen? U hebt schulden? U kunt uw maandelijkse afbetalingen niet meer naleven? U wenst tot een regeling te komen met uw schuldeisers? Een dienst schuldbemiddeling

Nadere informatie

Wat kan een dienst schuldbemiddeling

Wat kan een dienst schuldbemiddeling Wat kan een dienst schuldbemiddeling voor u doen? U hebt schulden? U kunt uw maandelijkse afbetalingen niet meer naleven? U wenst tot een regeling te komen met uw schuldeisers? Een dienst schuldbemiddeling

Nadere informatie

WEGWIJS collectieve schuldenregeling

WEGWIJS collectieve schuldenregeling WEGWIJS collectieve schuldenregeling Inhoudstafel 1. Hoe verloopt de opstart van pg. 3 een collectieve schuldenregeling? (CSR) 2. Het opmaken van een aanzuiveringsregeling pg. 4 (=afbetalingsplan) 3. Na

Nadere informatie

SCHEMA: ENKELE VOORDELEN, RECHTEN, VERPLICHTINGEN EN

SCHEMA: ENKELE VOORDELEN, RECHTEN, VERPLICHTINGEN EN SCHEMA: ENKELE VOORDELEN, RECHTEN, VERPLICHTINGEN EN AANDACHTSPUNTEN VAN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING VOORDELEN VAN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Schuldeisers kunnen niet meer uitvoeren: Geen deurwaarders

Nadere informatie

Inspiratiedag Gezond Budget

Inspiratiedag Gezond Budget 04/12/2018 Inspiratiedag Gezond Budget Workshop 'soorten budget- en schuldhulpverlening' in Vlaanderen OVERZICHT HULPVERLENINGSVORMEN = BUDGETHULPVERLENING: hulp bij het vinden van een evenwicht tussen

Nadere informatie

Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten

Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten Adobe Stock - BillionPhotos.com Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Collectieve schuldenregeling. Erkende instelling voor schuldbemiddeling 14AB/74/99015

Collectieve schuldenregeling. Erkende instelling voor schuldbemiddeling 14AB/74/99015 Collectieve schuldenregeling Erkende instelling voor schuldbemiddeling 14AB/74/99015 Wat is een collectieve schuldenregeling? Wie komt in aanmerking? x Zit je in een financieel moeilijke situatie? x Stapelen

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W.

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. Aan de Voorzitter bij de Arbeidsrechtbank Gent, afdeling ****** Ten verzoeke van: 1. Eerste verzoeker: Geboorteplaats: Burgerlijke

Nadere informatie

Collectieve schuldenregeling

Collectieve schuldenregeling Collectieve schuldenregeling Ik zit in de schulden en het lukt mij niet meer om die af te betalen met mijn inkomen... Ik weet niet meer wat zeggen tegen de schuldeisers... De deurwaarders staan (straks)

Nadere informatie

WEGWIJS Bij budget & schuld

WEGWIJS Bij budget & schuld WEGWIJS Bij budget & schuld BudgetInZicht West-Vlaanderen caw-folder.indd 1 20-08-2014 16:43:51 HEB JE MOEILIJKHEDEN MET JE BUDGET OF HEB JE SCHULDEN? Raak je niet wijs uit je problemen, wil je advies

Nadere informatie

Collectieve schuldenregeling

Collectieve schuldenregeling Collectieve schuldenregeling Ik zit in de schulden en het lukt mij niet meer om die af te betalen met mijn inkomen... Ik weet niet meer wat zeggen tegen de schuldeisers... De deurwaarders staan (straks)

Nadere informatie

DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING IN 10 VRAGEN

DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING IN 10 VRAGEN DE COLLECTIEVE SCHULDENREGELING IN 10 VRAGEN Brochure samengesteld door de vzw Steunpunt Schuldbemiddeling. Met de vriendelijke medewerking van mevrouw Boccart, magistraat bij de Franstalige arbeidsrechtbank

Nadere informatie

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving:

Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Hoofdstuk I: Inzake de toepasselijke wetgeving: Afdeling I: De oorspronkelijke wet van 5 juli 1998 en de diverse wetswijzigingen: Bij wet van 5 juli 1998 2 werd een titel IV toegevoegd aan het Gerechtelijk

Nadere informatie

Raakvlakken Bewindvoering - schuldbemiddeling

Raakvlakken Bewindvoering - schuldbemiddeling Raakvlakken Bewindvoering - schuldbemiddeling Regina Gymza Rechter Arbeidsrechtbank Antwerpen 24/11/2018 Raakvlakken Bewindvoering - CSR 1 1. Vooraf Beperkt tot de collectieve schuldenregeling: artikelen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL

SAMENWERKINGSPROTOCOL arbeidsrechtbank vredegerecht kanton INZAKE: datum uitspraak A.R. datum beschikking A.R. SAMENWERKINGSPROTOCOL De verzoeker:.. adres: tel.nr.. mailadres.. Schuldbemiddelaar: Mr., advocaat-schuldbemiddelaar,

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk? Schuldhulpverlening Hoe gaat dat in zijn werk? In deze brochure vind je informatie over de mogelijke vormen van schuldhulpverlening binnen OCMW Antwerpen. Inhoud Wat is schuldhulpverlening?... 3 Kort overzicht

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW. Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling

WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW. Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling INLEIDING ONZE KIJK OP HULP In deze brochure vind je informatie

Nadere informatie

HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING

HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING Datum: 21/12/2015 - Versie: 3.0 Auteur: Vlaamse overheid Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk? Schuldhulpverlening Hoe gaat dat in zijn werk? In deze brochure vind je informatie over de mogelijke vormen van schuldhulpverlening binnen OCMW Antwerpen. 2 Wat is schuldhulpverlening? OCMW Antwerpen heeft

Nadere informatie

Rechtsbijstand bij bemiddeling

Rechtsbijstand bij bemiddeling Rechtsbijstand bij bemiddeling De wet van 21 februari 2005 in verband met de bemiddeling heeft de mogelijkheid geopend rechtsbijstand toe te kennen in elke procedure van vrijwillige of gerechtelijke bemiddeling

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 JANUARI 2010 C.08.0349.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0349.F A. S., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. A. M., Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening WEGWIJS budget en schuldhulpverlening Inhoudstafel Inleiding pg. 3 1. Eenmalig advies pg. 4 2. Budgetbegeleiding pg. 6 3. Budgetbeheer pg. 8 4. Collectieve schuldenregeling pg. 12 Wat doet het OCMW na

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING. Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven,

VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING. Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven, VERZOEKSCHRIFT TOT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Aan de beslagrechter bij de rechtbank van eerste aanleg te Leuven, Op verzoek van : (adres) (adres) (raadsman) (vorige adressen in de afgelopen drie jaar)

Nadere informatie

Gedragscode voor schuldbemiddelaars

Gedragscode voor schuldbemiddelaars Gedragscode voor schuldbemiddelaars Deze code betreft het werk van diensten schuldbemiddeling. Het is een aanvulling op de beschikkingen die van toepassing zijn op het werk van maatschappelijk assistenten.

Nadere informatie

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering Bernadette Evers Wezenlijk verschillende gerechtelijke mandaten Verschillende finaliteit Bewindvoering: beheer van vermogen, géén realisatie ervan Schuldbemiddeling:

Nadere informatie

Steun bij de samenstelling van een huurwaarborg

Steun bij de samenstelling van een huurwaarborg Versie nr: 1 Laatste wijziging: 15-02-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een huurwaarborg? 3) Is het verplicht van een huurwaarborg samen te stellen? 4) Is de huurwaarborg eigendom van de eigenaar?

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek)

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek) 1 VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek) Verzoekschrift + inventaris van stukken + genummerde stukken in tweevoud neerleggen of per post verzenden naar: Nederlandstalige

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement

Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Hoofdstuk 15 : Insolventieprocedures Het faillissement Deze structuur wordt gevolgd : Lesdag 15.1 Inleiding 15.2 Voorwaarden voor (verplichte) aangifte 15.3 Directe gevolgen en het verloop van het faillissement

Nadere informatie

Beroep beslissing OCMW. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing?

Beroep beslissing OCMW. Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing? Beroep beslissing OCMW Wat kan je doen als je niet akkoord gaat met een OCMW-beslissing? Inhoud 1. Beroep aantekenen... 3 2. Wat gebeurt er na het indienen van het verzoekschrift?... 4 3. Waar heeft de

Nadere informatie

Verslag Collectieve schuldenregeling

Verslag Collectieve schuldenregeling Verslag Collectieve schuldenregeling 24 april 2014 Aanwezig Lieve De Bosscher (Vzw De Sloep), Ria Roosens (KRAS-diensten), Memet Karaman (Intercultureel Netwerk Gent), Youri Nuytinck (CAW O-VL), Michèle

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ADVIES Nr 03 / 1999 van 27 januari 1999 O. Ref. : 10 / A / 98 / 030 / 10 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot regeling van de registratie van de berichten van collectieve schuldenregeling door

Nadere informatie

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen JAARLIJKS VERSLAG OF EINDVERSLAG INZAKE VERTEGENWOORDIGING OF BIJSTAND Datum aanstelling:... Rolnummer:... Aan de vrederechter van het Kanton... Periode van

Nadere informatie

schuld hulp verlening

schuld hulp verlening schuld hulp verlening www.sociaalhuislier.be Voorwoord Beste, Lier, november 2014 Je hebt (ernstige) financiële problemen. Het is moeilijk om met je budget rond te komen. Deurwaarders dreigen met beslag

Nadere informatie

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen BEGINVERSLAG OUDERS BEWIND over de persoon (art. 499/6, 1 ste lid B.W.) en/of over de goederen (art. 499/6, 2 de lid B.W.) Kanton.. Datum aanwijzing:... Rolnummer:...

Nadere informatie

D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF

D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF D E M E E S T GE S T E L D E V R A GE N O V E R D E C R I S I S P R E M I E (OF C R I S I S U I T K E R I N G) W A T I S D E C R I S I P R E M I E? Sedert het uitbarsten van de crisis in 2008 staat veel

Nadere informatie

Jaarverslag Juridische dienstverlening

Jaarverslag Juridische dienstverlening Jaarverslag Juridische dienstverlening Woensdag 10 april 2013 Lovendegem Bianca Buysse Renate Cools Sarah Forsyth Jaarverslag juridische dienstverlening Welzijnsband Meetjesland Woensdag 10 april 2013

Nadere informatie

ORDE VAN ADVOCATEN TE

ORDE VAN ADVOCATEN TE ORDE VAN ADVOCATEN TE Bureau voor juridische bijstand VERZOEK TOT AANSTELLING VAN EEN ADVOCAAT De ondergetekende wonende te verzoekt hierbij om een advocaat aan te stellen als raadsman met betrekking tot

Nadere informatie

Nationaal nummer :. Hoofdverblijfplaats in België : Straat :.Nr. :. Bus :.. Tel :..Fax :. E-mail : Rekeningnummer : nr...op naam van :.

Nationaal nummer :. Hoofdverblijfplaats in België : Straat :.Nr. :. Bus :.. Tel :..Fax :. E-mail : Rekeningnummer : nr...op naam van :. 1 BIJLAGE Inlichtingenformulier SOCIALE VERZEKERING TEN VOORDELE VAN ZELFSTANDIGEN IN MOEILIJKHEDEN Artikel 2bis, tweede lid, eerste twee streepjes van het KB van 18 november 1996 I. DE AANVRAGER Naam

Nadere informatie

Indien over deze minnelijke aanzuiveringsregeling geen akkoord wordt bereikt, kan de rechter een gerechtelijke aanzuiveringsregeling opleggen.

Indien over deze minnelijke aanzuiveringsregeling geen akkoord wordt bereikt, kan de rechter een gerechtelijke aanzuiveringsregeling opleggen. [Hoofdstuk I. Procedure van collectieve schuldenregeling ] [Afdeling 1. Algemene bepalingen ] [Art. 1675/2 Elke natuurlijke persoon [...], die geen koopman is in de zin van artikel 1 van het Wetboek van

Nadere informatie

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie.

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Federale Overheidsdienst Justitie U bent gedagvaard >voor de politierechtbank >voor de correctionele

Nadere informatie

december 2012 De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving

december 2012 De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving december 2012 De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving De collectieve schuldenregeling Algemeen overzicht van de wetgeving Volgende wetten worden in deze brochure behandeld:

Nadere informatie

Herkent U de volgende situatie? STOP DE SCHULDEN!! JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR!

Herkent U de volgende situatie? STOP DE SCHULDEN!! JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR! Herkent U de volgende situatie? Je maakt een moeilijke periode in je leven door, door het verlies van werk, je hebt een ongeval gehad of je verliest een partner en je komt plotseling niet meer rond. Je

Nadere informatie

Gerechtelijk wetboek. Deel V : Bewarend beslag, middelen tot tenuitvoerlegging en collectieve schuldenregeling

Gerechtelijk wetboek. Deel V : Bewarend beslag, middelen tot tenuitvoerlegging en collectieve schuldenregeling (gecoördineerde wetgeving bijgewerkt tot 10/5/2007) Gerechtelijk wetboek. Deel V : Bewarend beslag, middelen tot tenuitvoerlegging en collectieve schuldenregeling Titel IV Collectieve schuldenregeling.

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: Verder genoemd de advocaat EN: Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: Art. 1. Voorwerp van de dienstverlening en opdracht van de advocaat

Nadere informatie

Rolnummer 5870. Arrest nr. 184/2014 van 10 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5870. Arrest nr. 184/2014 van 10 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5870 Arrest nr. 184/2014 van 10 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende de artikelen 1675/13, 3, en 1675/13bis, 2, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door de

Nadere informatie

2. Het garanderen van een leefgeld dat toestaat een menswaardig bestaan te leiden

2. Het garanderen van een leefgeld dat toestaat een menswaardig bestaan te leiden Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be STANDPUNT Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies inzake het wetsvoorstel

Nadere informatie

september 2009 De collectieve schuldenregeling

september 2009 De collectieve schuldenregeling september 2009 De collectieve schuldenregeling De collectieve schuldenregeling Samengesteld overzicht van de diverse wetten tussen 5 juli 1998 en 27 december 2006 Volgende wetten worden in deze brochure

Nadere informatie

TITEL IV. Collectieve schuldenregeling. <Ingevoegd bij W 1998-07-05/57, art. 2, 024; Inwerkingtreding : 01-01-1999>

TITEL IV. Collectieve schuldenregeling. <Ingevoegd bij W 1998-07-05/57, art. 2, 024; Inwerkingtreding : 01-01-1999> TITEL IV. Collectieve schuldenregeling. HOOFDSTUK I. - Procedure van collectieve schuldenregeling.

Nadere informatie

De procedure betreffende een steunaanvraag

De procedure betreffende een steunaanvraag De procedure betreffende een steunaanvraag Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 13-02-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wanneer kan het OCMW mij helpen? 3) Hoe kan ik OCMW-steun krijgen? Etappe nr. 1: indiening

Nadere informatie

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres Versie nr. 1 Laatste update: 18-12-2006 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een referentieadres? 3) Welke zijn de voordelen van een referentieadres? 4) Wie kan een referentieadres nemen? 5) Bij wie

Nadere informatie

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Projectoproep Gericht aan de schuldbemiddelingssector Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Uiterste datum voor het indienen van de projecten : 6 juli

Nadere informatie

Invordering Onbetwiste Schulden (IOS)

Invordering Onbetwiste Schulden (IOS) Invordering Onbetwiste Schulden (IOS) artikel 1394/20 tot en met 1394/27 Gerechtelijk Wetboek Engelse Wandeling 2K5 8500 KORTRIJK Openingsuren: Elke werkdag van 8-12 uur en van 13u30-17 uur Telefoon: 056

Nadere informatie

Arbeidshof te Antwerpen

Arbeidshof te Antwerpen Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2014 / Datum van uitspraak 26 maart 2014 Rolnummer op JGR 2014/AA/38 Arrest bij verstek t.a.v. tweede t.e.m. twintigste verweerder in beroep Arbeidshof te Antwerpen

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2016 S.16.0001.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.16.0001.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, in de persoon

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder.

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. 12-2018_ocmwst_ Wegwijsindeschuldverleningbrochure.indd 1 17/12/18 14:49 Inhoud

Nadere informatie

Schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen

Schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen Schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen 2 Beste lezer Je zette een eerste stap om een oplossing te vinden voor je schulden en/of moeilijkheden om je budget te plannen. In deze bundel geven we je een overzicht

Nadere informatie

Rolnummer 3702. Arrest nr. 60/2006 van 26 april 2006 A R R E S T

Rolnummer 3702. Arrest nr. 60/2006 van 26 april 2006 A R R E S T Rolnummer 3702 Arrest nr. 60/2006 van 26 april 2006 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de artikelen 1675/7, 1, 2 en 4, 1675/12, 1 en 2, en 1675/13, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, ingevoegd

Nadere informatie

Commentaar op de wetsvoorstellen Bonte, Vienne en het voorontwerp van wet betreffende de wet op de collectieve schuldenregeling

Commentaar op de wetsvoorstellen Bonte, Vienne en het voorontwerp van wet betreffende de wet op de collectieve schuldenregeling Commentaar op de wetsvoorstellen Bonte, Vienne en het voorontwerp van wet betreffende de wet op de collectieve schuldenregeling Samenvatting Platform Dag zonder krediet Het voorliggende document is een

Nadere informatie

HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2012

HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2012 1. Situering HANDLEIDING BASISREGISTRATIEFORMULIER 2012 De registratie door de erkende instellingen voor schuldbemiddeling wordt geregeld bij het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning

Nadere informatie

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning degelijke woning sociale verhuurkantoren sociale woning huurwaarborg recht op een woonst buren huren privéwoning Wonen Welke soorten woningen bestaan er? Er zijn twee soorten woningen om te huren: de privéwoning

Nadere informatie

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Inhoud Inleiding... 3 Onze kijk op hulp... 3 Eenmalige schuldbemiddeling... 4 Wat

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen

Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen Datum 04/10/2013 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

Schulden oplossen met de Wsnp

Schulden oplossen met de Wsnp Schulden oplossen met de Wsnp Informatie over schuldsanering bij problematische schulden Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 5 Wat doet de bewindvoerder?

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek ) (Versie bijgewerkt tot jan.2006)

VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek ) (Versie bijgewerkt tot jan.2006) VERZOEKSCHRIFT COLLECTIEVE SCHULDENREGELING (artikel 1675/4 Gerechtelijk Wetboek ) (Versie bijgewerkt tot jan.2006) Aan de Arbeidsrechter te Brussel wordt het volgende verzoek gericht (*)schrappen wat

Nadere informatie

Financiële steun equivalent aan het leefloon

Financiële steun equivalent aan het leefloon Versie nr.: 1 Laatste wijziging: 22-09-2008 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is financiële steun equivalent aan het leefloon? 3) Wie heeft recht op het equivalent leefloon? 4) Aan welke 2 verplichte

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Wet van 5 juli 1998 betreffende de collectieve schuldenregeling en de mogelijkheid van verkoop uit de hand van de in beslag genomen onroerende goederen, B.S. 31 juli 1998 HOOFDSTUK I. - Inleidende bepaling

Nadere informatie

12 werken voor een betere aanpak van schulden

12 werken voor een betere aanpak van schulden 12 werken voor een betere aanpak van schulden 15 april 2019 2 / 5 12 werken voor een betere aanpak van schulden 12 werken voor een betere aanpak van schulden SAM, steunpunt Mens en Samenleving, ondersteunt

Nadere informatie

Jaarverslag Juridische dienstverlening 2010

Jaarverslag Juridische dienstverlening 2010 1 Jaarverslag Juridische dienstverlening 2010 I. Algemeen : Inleiding Overzicht roulementen Opleiding juristen Inhoud II. Juridische dienstverlening Aard dienstverlening Cijfergegevens 2010 Cijfergegevens

Nadere informatie

Schulden? Pak ze snel aan

Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Schulden? Pak ze snel aan Als u rekeningen niet of niet op tijd betaalt of een lening niet aflost, dan krijgt u schulden. Kunt u langere tijd geen rekeningen betalen of geen schulden

Nadere informatie

ADVOCAAT. Vlaamse Overheid Dep Financiln Dienst derdengeschillen Koning Albert II laan 19 bus 6 1210 Brussel. Betreft: COLLECTIEVE SCHULDENREGELING

ADVOCAAT. Vlaamse Overheid Dep Financiln Dienst derdengeschillen Koning Albert II laan 19 bus 6 1210 Brussel. Betreft: COLLECTIEVE SCHULDENREGELING Peter GREYSON ADVOCAAT Tel: 0496 / 60.2799 Fax,03 / 216.03.82 Raadpleng volgens afspraak Antwerpen, 16.11.2011 u.r. : FB/DEB!DDG m.r.: GSB 140 (steeds te vermelden) Vlaamse Overheid Dep Financiln Dienst

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken,

Nadere informatie

Naam :... Voornaam :... Rijksregisternummer :... Burgerlijke staat :... sinds :... Woonplaats :

Naam :... Voornaam :... Rijksregisternummer :... Burgerlijke staat :... sinds :... Woonplaats : INLICHTINGENFORMULIER A DAT AANGETEKEND MOET WORDEN TERUGGESTUURD NAAR HET SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS IN HET KADER VAN EEN AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE Gelieve een antwoord

Nadere informatie

I. DE AANVRAGER. Voornaam :. . Nationaal nummer :.. Tel :... E-mail : Bankrekening : nr...

I. DE AANVRAGER. Voornaam :. . Nationaal nummer :.. Tel :... E-mail : Bankrekening : nr... Inlichtingenformulier SOCIALE VERZEKERING TEN VOORDELE VAN ZELFSTANDIGEN IN MOEILIJKHEDEN, GECONFRONTEERD MET EEN AANZIENLIJKE DALING VAN DE OMZET OF DE INKOMSTEN DIE HEM IN EEN ZODANIGE ECONOMISCHE SITUATIE

Nadere informatie

Centrale voor kredieten aan particulieren

Centrale voor kredieten aan particulieren Brussel, 16 oktober 2013 Peter NEEFS Rol & belang van CKP Is CKP een wondermiddel? NEE Kan CKP ervoor zorgen dat er geen wanbetalingen meer zijn? NEE Kan CKP ervoor zorgen dat de overmatige schuldenlast

Nadere informatie

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen Social-profitsector en vrije beroepen Fonds sluiting ondernemingen Vanaf 1 oktober 2007 Fonds sluiting ondernemingen Het FSO is een publieke instelling die vergoedingen uitbetaalt aan slachtoffers van

Nadere informatie

Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren

Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap 1712 Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren Verklaring voor het verkrijgen van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) Deze

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE AANVRAAG VAN HET STATUUT VAN BESCHERMDE AFNEMER

FORMULIER VOOR DE AANVRAAG VAN HET STATUUT VAN BESCHERMDE AFNEMER FORMULIER VOOR DE AANVRAAG VAN HET STATUUT VAN BESCHERMDE AFNEMER Het ingevulde en door alle meerderjarige personen ongetekende formulier te verzenden, samen met de bijlagen (zie pagina 4) naar het volgende

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! uwv.nl werk.nl Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer weten? Kijk

Nadere informatie

Praktische gids voor schuldbemiddelaars

Praktische gids voor schuldbemiddelaars Praktische gids voor schuldbemiddelaars Elie VAN ACKER (advocaat - schuldbemiddelaar) Bart WYLLEMAN (beslagrechter te Gent) ISBN 90-4651-036-0 D/2006/2664/356 BP/SCHULD-BI6001 Verantwoordelijke uitgever:

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4851 Arrest nr. 47/2010 van 29 april 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 1675/15 van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door de Arbeidsrechtbank te Luik. Het

Nadere informatie

Versie januari 2017 Zelfstandigen WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden

Versie januari 2017 Zelfstandigen WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden Versie januari 2017 Zelfstandigen WEGWIJS VOOR zelfstandigen in moeilijkheden Wegwijs voor zelfstandigen Woord vooraf Mensen met een zelfstandig beroep vinden moeilijk de weg naar het OCMW. Soms uit fierheid,

Nadere informatie

Workshop consumentenkredieten

Workshop consumentenkredieten Workshop consumentenkredieten Inspiratiedag financiële vorming Maandag 26 oktober 2015 Inhoud van de workshop I. Korte toelichting II. Concrete voorbeelden III. (Overmatige) schuldenlast IV. Vragen en

Nadere informatie

GEWESTELIJKE LENINGEN VOOR HUURWAARBORG Aanvraagformulier (2017)

GEWESTELIJKE LENINGEN VOOR HUURWAARBORG Aanvraagformulier (2017) GEWESTELIJKE LENINGEN VOOR HUURWAARBORG Aanvraagformulier (2017) (Dit document moet ingevuld en ondertekend worden vóór het vastleggen van een afspraak met het Woningfonds teneinde een leningsaanvraag

Nadere informatie

Beschermde klanten. Handleiding ten behoeve van de sociale spelers

Beschermde klanten. Handleiding ten behoeve van de sociale spelers Beschermde klanten Handleiding ten behoeve van de sociale spelers Inhoudstafel Het statuut beschermde klant... p. 4 Wie kan als beschermde klant erkend worden?... p. 4 Hoe wordt iemand beschermde klant?...

Nadere informatie

Je gaat niet akkoord met een beslissing van het OCMW. Wat nu?

Je gaat niet akkoord met een beslissing van het OCMW. Wat nu? Je gaat niet akkoord met een beslissing van het OCMW. Wat nu? 1 Inhoud Inleiding 3 Hoe ga je in beroep? 4 Je brief is bij de arbeidsrechtbank. Wat gebeurt er daarna? 5 1. De arbeidsrechtbank onderzoekt

Nadere informatie

Pack HUURDER Huren zonder zorgen

Pack HUURDER Huren zonder zorgen Pack HUURDER Huren zonder zorgen Pack Huurder speelt in op uw behoeften. Bent u huurder? Huren biedt heel wat voordelen en het is belangrijk dat u zich daar goed bij voelt. Net als eigenaars, hebben ook

Nadere informatie

WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden. WEGWIJS IN Een uitgave van POD Maatschappelijke Integratie. Versie mei 2014 Zelfstandigen

WEGWIJS VOOR. zelfstandigen in moeilijkheden. WEGWIJS IN Een uitgave van POD Maatschappelijke Integratie. Versie mei 2014 Zelfstandigen Versie mei 2014 Zelfstandigen WEGWIJS IN Een uitgave van POD Maatschappelijke Integratie De POD MI is een overheidsdienst die ernaar streeft een menswaardig bestaan te waarborgen aan alle personen. http://www.mi-is.be

Nadere informatie

Jaarverslag Juridische dienstverlening

Jaarverslag Juridische dienstverlening Jaarverslag Juridische dienstverlening Woensdag 13 april 2011 Nevele Bianca Buysse Renate Cools Sarah Forsyth 1 Jaarverslag juridische dienstverlening Welzijnsband Meetjesland Woensdag 13 april 2011 I.

Nadere informatie

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen!

Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! uwv.nl werk.nl Mijn werkgever kan mij niet meer betalen! Wat moet u doen? Kunt u een uitkering krijgen? Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer weten? Kijk

Nadere informatie

Vergeet niet uw energie mee te verhuizen.

Vergeet niet uw energie mee te verhuizen. Vergeet niet uw energie mee te verhuizen. Energie op uw oude en nieuwe adres: hoe regelt u het correct? MET HANDIG ENERGIEVERHUISFORMULIER GAAT U BINNENKORT VERHUIZEN? Denk er dan aan om uw elektriciteits-

Nadere informatie

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers

Als u als (ex-)ondernemer. problematische schulden heeft. Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Als u als (ex-)ondernemer problematische schulden heeft Informatie over de Wsnp voor (ex-)ondernemers Inhoudsopgave Problematische schulden herkenbaar? 3 Wat is de Wsnp? 4 Hoe komt u in de Wsnp? 6 Wat

Nadere informatie

Inlichtingenformulier

Inlichtingenformulier Inlichtingenformulier SOCIALE VERZEKERING TEN VOORDELE VAN ZELFSTANDIGEN IN MOEILIJKHEDEN, GECONFRONTEERD MET EEN AANZIENLIJKE DALING VAN DE OMZET OF VAN ZIJN INKOMSTEN DIE HEM IN EEN ZODANIGE ECONOMISCHE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Justitie ---

Federale Overheidsdienst Justitie --- 1000 Brussel, Waterloolaan, 115 Tel. (02) 542. 71. 29 Fax (02) 542. 70. 38 E-mail : pieter.druyts@just.fgov.be Federale Overheidsdienst Justitie --- Directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 MEI 2013 S.12.0063.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0063.F A. C., Mr Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. G. B., e.a. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Van schuld naar schone lei

Van schuld naar schone lei Van schuld naar schone lei In Nederland hebben ruim 200.000 huishoudens te kampen met problematische schulden. Behoort u ook daartoe? Heeft u schulden die u niet kunt afbetalen? Bijvoorbeeld omdat uw inkomen

Nadere informatie

De Solidaire Lening voor ondernemers

De Solidaire Lening voor ondernemers De Solidaire Lening voor ondernemers Gebruiksaanwijzing voor de aanbrengers van de Solidaire Lening Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld ter informatie van de aanbrengers, die in contact komen met het doelpubliek

Nadere informatie