Sturen op optimale functionaliteit van kwetsbare ouderen in kleine kernen (KOKK): een multi- actor perspectief.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sturen op optimale functionaliteit van kwetsbare ouderen in kleine kernen (KOKK): een multi- actor perspectief."

Transcriptie

1 1 Sturen op optimale functionaliteit van kwetsbare ouderen in kleine kernen (KOKK): een multi- actor perspectief. Dick Hogewind, Kim Hamers, Hub Hamers Nijmegen, december 2015 Samenvattend Er is nog weinig kwalitatief onderzoek gedaan onder ouderen (in geïndustrialiseerde Westerse landen) naar hun eigen opvatting over optimale functionaliteit in het ouder worden. Optimale functionaliteit is een relatief onbekende, onbeladen term die goed bruikbaar is in onderzoek naar de redzaamheid van kwetsbare ouderen. Ruis is een van de interessante aspecten van vraaggesprekken, bijvoorbeeld rondom geaccepteerd worden en voelen als je van buiten komt. Inleiding In krimpregio s, en daarbinnen vooral in de kleine plattelandskernen in de periferie, is de situatie voor inwoners, veelal ouderen, niet gemakkelijk. Vanuit het streven naar de verwezenlijking van duurzame zorg, moet gezocht worden naar houdbare oplossingen, waarbij de leefbaarheid in kleine kernen behouden wordt, en er recht wordt gedaan aan de behoeften van kwetsbare burgers. Dit onderzoek hanteert het concept van optimale functionaliteit van die ouderen, om te ontdekken hoe het daarmee gesteld is in de ogen van de die ouderen zelf, maar ook vanuit het perspectief van andere betrokken partijen die deel uitmaken van de situatie in de kleine plattelandskernen. Optimale functionaliteit van kwetsbare ouderen In het huidig tijdsgewricht neemt het aantal mensen met een of meerdere ziekten/handicaps sterk toe. Dat betekent niet per se dat deze mensen ziek zijn en patiënt zijn. Immers, gezondheid relateren wij in navolging van Huber (Huber, 2014; Huber et al., 2011) als het vermogen van mensen om zich aan te passen aan en een eigen regie te voeren mede in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen bij het ouder worden. Uit een literatuurstudie (een systematische review) van Algilani et al. (2014) blijkt dat er nog weinig kwalitatief onderzoek is gedaan onder ouderen (in geïndustrialiseerde Westerse landen) naar hun eigen opvatting over optimale functionaliteit in het ouder worden. Het artikel dringt aan op kwalitatieve vervolgstudies over het concept optimal functionality 1 in een holistisch perspectief, gezien door de ogen van de ouderen zelf. Uit het onderzoek van Alginali et al. blijkt dat drie thema s samen het concept optimale functionaliteit van ouderen representeren, namelijk: 1) self- related factors (eg, mental well- being); 2) body- related factors (eg, physical well- being); and 3) external factors equal to demographic and 1 In het artikel wordt geen rechtstreekse definitie van het begrip optimale functionaliteit gegeven. In het onderzoek staat (methodologisch goed onderbouwd) de zoekterm persoonlijke tevredenheid centraal. Algilani et al. (2014) zeggen daarover: To capture the holistic perspective of optimal functionality, we set the key search term to (personal satisfaction) and (elderly OR older adults OR old age OR old persons). (p. 77)

2 2 environmental factors. (Ibid., p. 69). De figuur in bijlage 1 maakt dat duidelijk. De bevindingen van Algilani et al. sluiten aan bij het beeld uit de literatuurstudie van Adriaansen en Hamers (2012). De begrippen optimale functionaliteit en positieve gezondheid liggen in betekenis dicht bij elkaar, aangezien zij beide betrekking hebben op de redzaamheid van mensen op mentaal, fysiek en sociaal vlak. Omdat het begrip gezondheid op verschillende wijzen wordt gehanteerd, wordt in dit onderzoek het begrip optimale functionaliteit gebruikt. Het is een relatief onbekende, onbeladen term die goed bruikbaar is in ons onderzoek naar de redzaamheid van kwetsbare ouderen in het licht van uitdagingen op verschillende terreinen van het leven. Probleemstelling Voor bovengenoemd probleemveld willen wij tot duurzame oplossingen komen, waarbij het gaat om de situatie waarin senioren zich bevinden, de situatie waarbinnen hun leven zich afspeelt. Daarmee zijn wij erin geïnteresseerd, welke de behoeften van senioren vanuit hun eigen perspectief zijn, ten aanzien van optimale functionaliteit. Het is vervolgens interessant, om de behoeften van senioren vanuit hun eigen perspectief te plaatsen in de bredere situatie van beleidsmakers en bestuurders van onder andere overheden, institutionele aanbieders (woningcorporaties, welzijn- en zorginstellingen). Kortom, het gaat om de discours 2 rondom de senior in ons geval woonachtig in een kleine kern op verschillende niveaus. Die discours willen wij in vervolgonderzoek nader analyseren; het hier gepresenteerde onderzoek is daartoe de verkenning. Methode Het onderwerp van ons onderzoek maakt een kwalitatieve aanpak volgens de grounded theory passend (Robson, 2011). We hebben daar echter ook een kanttekening bij: de grounded theory wil ook nieuwe theorie generen in het onderzoek. Wij wijken echter daarin af van de bedoelingen van grounded theory: wij zijn primair geïnteresseerd in het werkelijk begrijpen van de onderzochte situaties en zijn minder gericht op het ontwerpen van nieuwe theorie. Vraagstelling Het betreft hier een verkennend onderzoek ter voorbereiding van een groter traject, waarbij we geïnteresseerd zijn actie- en ontwerpgericht onderzoek (zie ook Van Aken & Andriessen, 2011) uit te voeren en veranderingen in kleine kernen te introduceren. In voorliggend verkennend onderzoek willen wij in een context, waarin de formele zorg zoveel mogelijk wordt voorkomen of uitgesteld (inhoudelijk) zicht krijgen op de discours rondom de kwetsbare oudere. Onze vraagstelling is daarmee de volgende: Wat is de discours over optimale functionaliteit van senioren in relatie tot het ouder worden in kleine kernen? Aanpak In Schaijk is op de volgende wijzen in het afgelopen jaar materiaal verzameld: In gesprek met senioren: diverse panelbijeenkomsten en een serie diepte- interviews. 2 Bekenissystemen die via taalgebruik worden geconstrueerd (Van den Berg, 2004)

3 3 In gesprek (interviews) met belanghebbenden vanuit gemeenten, zorgcoöperaties, de zorg-, welzijns- en de woningsector. In het verzamelen van (woon- & zorg) visies (primair van gemeenten), structuurplannen, bestemmingsplannen, etc. In de analyse speelde de codering van het verzamelde materiaal een belangrijke rol. Die codering was een iteratieve activiteit binnen het onderzoek. De initiële codering werd bepaald door de theorie over functionaliteit, gezondheid en kwetsbaarheid van ouderen in combinatie met de uitkomsten van de eerste (narratieve) interviews met ouderen en andere belanghebbenden in een kleine plattelandskern. Op grond van die initiële codering zijn de bullitlijstjes voor de semi- gestructureerde interviews voor de volgende fase opgesteld. Vanuit die interviews is de codelijst, indien nodig, weer aanpast. Op een gegeven moment bleek verzadiging. De uitkomsten zijn op verschillende manieren weer voorgelegd aan de ouderen en de andere belanghebbenden en hebben tot (kleine) aanpassingen geleid. Het relatieve belang van de codefamilies is ook in grafische vorm weergegeven (zie bijvoorbeeld figuur 1). Figuur 1: Grafische weergave van een aantal codefamilies

4 4 Resultaten en eerste conclusies 1. Onderzoek KOKK in relatie tot Algilani s model en het kwetsbaarheidsmodel. Algilani et al. hebben een goede voorzet gegeven, op grond van beperkte bronnen uit de medische hoek. Het kwetsbaarheidsmodel (Gobbens, Luijkx, Wijnen- Sponselee, & Schols, 2010) (Campen & Ross, 2011) gaf nog meer vlees op de botten van Algilani s model, maar versterkte anderzijds de reeds aanwezige medische bias. De uitkomst is, dat de discours onder de ouderen meer veelomvattend is, c.q. minder medische/zorg bias hebben dan de beide modellen. Ouderen zijn zich ervan bewust dat het hebben van (meer) lichamelijke gebreken bij het ouder worden horen. Dat speelt zeker een rol in de optimale functionaliteit, maar wordt door hen ook als een gegeven beschouwd. Met die gebreken zullen ze moeten (leren) leven. Waar ze zich echter aan storen zijn, bij wijze van spreken, de losliggende stoeptegels en entrees die niet goed toegankelijk zijn. Of de sociale contacten in de buurt of het complex, wanneer die wat moeizaam gaan (zie ook ruis geworteldheid). De externe (sociale en fysieke) omgeving speelt een vrij grote rol in de persoonlijke tevredenheid en lijkt van groter belang te zijn dan de lichaams- en zelfgerelateerde invloeden. Een andere uitkomst is, dat de discours onder de stakeholders minder compleet is in relatie tot de modellen. De factoren Zelfgerelateerd en Lichaamsgerelateerd zijn minder onderdeel van de discours, dan bij de ouderen. Dat verschil tussen ouderen en stakeholders kan voor de hand liggend zijn, maar het geeft anderzijds relatief weinig benoemde aandachtsgebieden weer. Op de factoren en aspecten waar zowel de ouderen als de stakeholders hoog scoren (i.c. met name externe factoren) blijken een de "vulling" bij het inzoomen op de onderliggende coderingen (de netwerkviews) belangrijke nuanceverschillen te bestaan. In een volgend stadium van het onderzoek, kan de ruis in de discours worden geanalyseerd (Van den Berg, 2004). Door het onderzoek ontstaat er een nieuw model KOKK, dat gebaseerd is op Algilani s model en het kwetsbaarheidsmodel en daarop voortbouwt, door er codefamilies uit kwalitatief onderzoek aan te koppelen, die een operationalisering ten behoeve van beleidsafwegingen op maat mogelijk maken. De relatief lagere scores op Zelfgerelateerd en Lichaamsgerelateerd bij de stakeholders kan op de bruikbaarheid van het KOKK- model duiden bij het opstellen en uitvoeren van beleid. 2. Onderzoek KOKK in relatie tot Hubers spinnenwebmodel. Zowel Algani s model als het kwetsbaarheidsmodel richten de blik op optimale functionaliteit bij het ouder en kwetsbaarder worden. Dat geldt mutatis mutandis dus ook voor het onderzoek KOKK. Het spinnenwebmodel van Huber is een uitkomst van haar onderzoek en betreft chronische patiënten. Ons onderzoek laat dus zien, of kwetsbare ouderen (in kleine kernen) een specifiek beeld binnen Hubers model laten zien, c.q. Hubers verhaal ondersteunen.

5 5 3. Conclusies uit de ruis in de discours Er zijn sociale regels voor wie wat wanneer en waar mag zeggen en er zijn regels voor hoe iets gezegd behoort te worden en ook het hoe is tijd-, plaats- en positiegebonden. De neiging bestaat om dit soort fenomenen te beschouwen als ruis, die het zicht op de ware meningen verstoort. Vanuit het perspectief van discoursanalyse is dit soort ruis nu juist een van de interessante aspecten van vraaggesprekken. We zullen daarom ook nog kijken naar saillante uitspraken die in de interviews zijn gedaan, maar in de coderingen zijn deze geobjectiveerd (en daardoor onzichtbaar geworden). Voorbeelden van zulke ruis aan de kant van de ouderen zouden betrekking kunnen hebben op de rol van geworteldheid, het geaccepteerd worden, als je van buiten komt; het thema veiligheid, dat juist wel of niet wordt genoemd; het belang van toiletbezoek; aandacht op maat bij georganiseerde activiteiten; de rol en het belang van gastheren en dames bij activiteiten. Uiteraard is de ruis aan stakeholderszijde evenzeer interessant. Tot slot Het verkennend onderzoek geeft vele aanknopingspunten voor inspirerend vervolgonderzoek, zoals een verschillenanalyse (Clarke, 2005), waarin relaties en posities in het speelveld van de KKOK letterlijk in kaart worden gebracht. Vooralsnog beperken we ons tot de hiervoor geschetste uitkomsten, die op zich al waardevol lijken te zijn.

6 6 Referenties Adriaansen, M., & Hamers, H. (2012). Slimme zorg, minder zorg. Terugdringing AWBZ gefinancierde zorg. Retrieved from Nijmegen: Algilani, S., Östlund-Lagerström, L., Kihlgren, A., Blomberg, K., Brummer, R. J., & Schoultz, I. (2014). Exploring the concept of optimal functionality in old age. Journal of multidisciplinary healthcare, 2014(7), Campen, C. v., & Ross, J. A. (2011). Kwetsbare ouderen / Cretien van Campen (red.) ; [fig.: Mantext ; vert. samenvatting: Julian Ross]: Den Haag : Sociaal en Cultureel Planbureau, Clarke, A. E. (2005). Situational Analysis: Grounded Theory after the Postmodern Turn. Thousand Oaks, CA: Sage. Gobbens, R. J. J., Luijkx, K. G., Wijnen-Sponselee, M. T., & Schols, J. M. G. A. (2010). Towards an integral conceptual model of frailty. The Journal Of Nutrition, Health & Aging, 14(3), Huber, M., Knottnerus, J. A., Lawrence, G., Henriëtte van der, H., Alejandro, R. J., Daan, K.,... Henk, S. (2011). How should we define health? BMJ, 343. Huber, M. A. S. (2014). Towards a new, dynamic concept of Health. Its operationalisation and use in public health and healthcare, and in evaluating health effects of food. Universiteit van Maastricht, Maastricht. Robson, C. (2011). Real world research : a resource for users of social research methods in applied settings. Chichester: Wiley. Van den Berg, H. (2004). Discoursanalyse. KWALON 26 (2004, jaargang 9, nr. 2) 29, Jaargang 9(nr.2),

7 7 Bijlage 1 De structuur van het concept van optimale functionaliteit op oudere leeftijd Bron: (Algilani et al., 2014)

Waar ligt je kracht? Een nieuwe visie op Positieve Gezondheid

Waar ligt je kracht? Een nieuwe visie op Positieve Gezondheid VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 Waar ligt je kracht? Een nieuwe visie op Positieve Gezondheid Marja van Vliet, PhD Instituut voor Positieve Gezondheid 1 1. De geheimen van de Blue

Nadere informatie

Gezondheid in Beweging

Gezondheid in Beweging Symposium Maria Jansen 24 april 2015 Gezondheid in Beweging Naar een dynamisch gezondheidsconcept Wat vindt u daar van? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen. www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Een nieuw concept van gezondheid

Een nieuw concept van gezondheid Conferentie Jij maakt het uit 14 februari 2015 Een nieuw concept van gezondheid En hoe dat kan werken in de praktijk Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen?

Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen? Beter Oud Worden in Amsterdam - 31 maart 2015 Wat is Positieve gezondheid en wat kan het voor ouderen betekenen? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid

Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid Dr. AnneLoes van Staa Kenniscentrum Zorginnovatie ZonMw Invitational Conference Positieve Gezondheid, Positieve psychologie en zelfmanagement

Nadere informatie

Het nieuwe concept van Gezondheid: aangrijpingspunten voor studenten met een functiebeperking

Het nieuwe concept van Gezondheid: aangrijpingspunten voor studenten met een functiebeperking Het nieuwe concept van Gezondheid: aangrijpingspunten voor studenten met een functiebeperking Wat ga ik vertellen? Aanleiding voor nieuw concept gezondheid Onderzoek en uitkomsten van Machteld Huber Waar

Nadere informatie

ICHOM en het belang voor de patiënt

ICHOM en het belang voor de patiënt DE PATIENT CENTRAAL Maarten de Wit Lent 12 oktober 2017 ICHOM en het belang voor de patiënt T2T Overarching principle B. The primary goal of treating patients with rheumatoid arthritis is to maximize long-term

Nadere informatie

Naar een nieuw concept van Gezondheid

Naar een nieuw concept van Gezondheid Kwaliteitsinstituut 7 mei 2013 Naar een nieuw concept van Gezondheid Daniëlle Branje MSc. & Machteld Huber, arts Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl Louis Bolk Instituut Sinds 1976 Onderzoek

Nadere informatie

Positieve gezondheid in de praktijk

Positieve gezondheid in de praktijk Symposium GGD Flevoland 21 mei 2015 Positieve gezondheid in de praktijk Een nieuw, dynamisch gezondheidsconcept wordt uitgewerkt Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen.

Nadere informatie

Een brede kijk op onderwijskwaliteit Samenvatting

Een brede kijk op onderwijskwaliteit Samenvatting Een brede kijk op onderwijskwaliteit E e n o n d e r z o e k n a a r p e r c e p t i e s o p o n d e r w i j s k w a l i t e i t b i n n e n S t i c h t i n g U N 1 E K Samenvatting Hester Hill-Veen, Erasmus

Nadere informatie

Het nieuwe concept van gezondheid &

Het nieuwe concept van gezondheid & Hart van Brabant - Dag van de Publieke Gezondheid - 18 maart 2015 Het nieuwe concept van gezondheid & de uitwerking naar Positieve gezondheid Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut,

Nadere informatie

Gezondheid, ook als je een ziekte hebt?

Gezondheid, ook als je een ziekte hebt? Gezondheid, ook als je een ziekte hebt? Naar een nieuwe definitie van gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid Q-Support & Question 6 december 2016 Dr. Machteld Huber Wat weten we

Nadere informatie

POSITIEVE GEZONDHEID

POSITIEVE GEZONDHEID POSITIEVE GEZONDHEID Wat is het en hoe ingewikkeld is het? Conferentie Taal & Gezondheid - 13 februari 2019 Dr. Machteld Huber Stelling DE KOSTEN IN DE ZORG. BLAUW GAAT NAAR ZIEKE MENSEN, ROZE PROBEERT

Nadere informatie

Een nieuw dynamisch concept van Gezondheid & de verdere ontwikkeling naar positieve gezondheid

Een nieuw dynamisch concept van Gezondheid & de verdere ontwikkeling naar positieve gezondheid Een nieuw dynamisch concept van Gezondheid & de verdere ontwikkeling naar positieve gezondheid VFG 5 november 2016 Dr. Machteld Huber HEALTH OF GEZONDHEID IS NOG STEEDS GEDEFINIEERD VOLGENS DE WHO-DEFINITIE

Nadere informatie

Take-home toets: Kwalitatief onderzoek

Take-home toets: Kwalitatief onderzoek vrijdag 18 januari 2013 Take-home toets: Kwalitatief onderzoek Naam: Lisa de Wit Studentnummer: 500645721 Klas: LV12-2G1 Vak: Kwalitatief onderzoek Docent: Marjoke Hoekstra 1 Inleiding Voor het vak: Kwalitatief

Nadere informatie

Ontspanning en Sociale Contacten Groeien in de Buurtmoestuin

Ontspanning en Sociale Contacten Groeien in de Buurtmoestuin Ontspanning en Sociale Contacten Groeien in de Buurtmoestuin Een kwalitatief onderzoek naar de gepercipieerde (gezondheids)effecten van gezamenlijk tuinieren Ontspanning en Sociale Contacten Groeien in

Nadere informatie

Orde in de heterogeniciteit van ouderen

Orde in de heterogeniciteit van ouderen Orde in de heterogeniciteit van ouderen 1 First an axis for Frailty 80 jaar 90 jaar Why Frailty? Biological age is a poor reflection of the ageing process in elderly Ageing Ageing Ageing Intervention is

Nadere informatie

Waar ligt je kracht? Denken en handelen vanuit Positieve gezondheid. Architectuur in de Zorg 14 juni Dr. Marja van Vliet

Waar ligt je kracht? Denken en handelen vanuit Positieve gezondheid. Architectuur in de Zorg 14 juni Dr. Marja van Vliet Waar ligt je kracht? Denken en handelen vanuit Positieve gezondheid Architectuur in de Zorg 14 juni 2018 Dr. Marja van Vliet De geheimen van de Blue Zones Stelling: Gezondheidszorg is eigenlijk ziektezorg

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) Mei 017 Review: Ilse Swinkels Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Samenhang Zelfzorg Ondersteund, Persoonsgerichte Zorg en Positieve Gezondheid NvL, 2019

Samenhang Zelfzorg Ondersteund, Persoonsgerichte Zorg en Positieve Gezondheid NvL, 2019 Samenhang Zelfzorg Ondersteund, Persoonsgerichte Zorg en Positieve Gezondheid NvL, 2019 Waarom dit document? Positieve Gezondheid, persoonsgerichte zorg en ondersteunde zelfzorg zijn initiatieven die vanuit

Nadere informatie

Een parel voor een nieuw concept van Gezondheid

Een parel voor een nieuw concept van Gezondheid NCVG 4 april 2013 Een parel voor een nieuw concept van Gezondheid Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl NCVG 4 april 2013 Parelfilmpje Machteld Huber,

Nadere informatie

Disclosure Belangen Karin van der. Heijden

Disclosure Belangen Karin van der. Heijden Disclosure Belangen Karin van der Geen (potentiële) belangenverstengeling Heijden Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties: Sponsoring of onderzoeksgeld Bedrijfsnamen: Honorarium of andere (financiële

Nadere informatie

Positieve gezondheid. Wat betekent dit voor de praktijk van o.a. het ZLP? VILANS Waardigheid en Trots 21 maart Dr.

Positieve gezondheid. Wat betekent dit voor de praktijk van o.a. het ZLP? VILANS Waardigheid en Trots 21 maart Dr. Positieve gezondheid Wat betekent dit voor de praktijk van o.a. het ZLP? VILANS Waardigheid en Trots 21 maart 2017 Dr. Machteld Huber HEALTH OF GEZONDHEID IS NOG STEEDS GEDEFINIEERD VOLGENS DE WHO-DEFINITIE

Nadere informatie

Symposium Onderzoeksresultaten

Symposium Onderzoeksresultaten Symposium Onderzoeksresultaten 2016-2017 Frailty - Onderzoek naar kwetsbaarheid van ouderen in de GGZ zorg. Voorlopige resultaten dr. Hans Barf docent HBO Verpleegkunde, onderzoeker lectoraat Zorg & Innovatie

Nadere informatie

Positieve Gezondheid Wat is het en wat kun je er mee? Marja van Vliet (PhD)

Positieve Gezondheid Wat is het en wat kun je er mee? Marja van Vliet (PhD) Positieve Gezondheid Wat is het en wat kun je er mee? 01-02-2019 Marja van Vliet (PhD) Gefeliciteerd! De geheimen van de Blue Zones Sence of Coherence: Mensen met SOC doorstaan heftige omstandigheden relatief

Nadere informatie

MCDA methodiek in SELFIE: meten en wegen

MCDA methodiek in SELFIE: meten en wegen MCDA methodiek in SELFIE: meten en wegen Maureen Rutten-van Mölken SELFIE tweede nationale workshop 29 maart 2018 Agenda 12:00 12:30u Inloop met koffie, thee en broodjes 12:30 12:45u Voorstelrondje 12:45

Nadere informatie

Bestuur & Management Consultants. Katherine Boon Ester Rood

Bestuur & Management Consultants. Katherine Boon Ester Rood Bestuur & Management Consultants Katherine Boon Ester Rood 1 Presentatie Project!mpulsbijeenkomsten Samen in de wijk Themasessie Grenzen aan vermaatschappelijking en extramuralisering 2 Impressies Extramuralisering

Nadere informatie

Inspiratiesessie. Limburg Positief Gezond en geldstress. januari 2019

Inspiratiesessie. Limburg Positief Gezond en geldstress. januari 2019 Inspiratiesessie Limburg Positief Gezond en geldstress januari 2019 Programma 19.00 uur Opening en welkom Esther Stoffers Actiecentrum Limburg Positief gezond 19.05 uur Ontwikkelingen Positieve Gezondheid

Nadere informatie

Wanneer taal een probleem is voor je gezondheid. TWITTER MEE: #taalengezondnn

Wanneer taal een probleem is voor je gezondheid. TWITTER MEE: #taalengezondnn Wanneer taal een probleem is voor je gezondheid TWITTER MEE: #taalengezondnn POSITIEVE GEZONDHEID Wat is het en wat kan de waarde zijn? Taal en Gezondheid 8 februari 2018 Dr. Machteld Huber STELLING: We

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2

Palliatieve Zorg. Onderdeel: Kwalitatief onderzoek. Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Palliatieve Zorg Onderdeel: Kwalitatief onderzoek Naam: Sanne Terpstra Studentennummer: 500646500 Klas: 2B2 Inhoudsopgave Inleiding Blz 2 Zoekstrategie Blz 3 Kwaliteitseisen van Cox et al, 2005 Blz 3 Kritisch

Nadere informatie

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid Positieve gezondheid Wat is het en wat kan ik er mee? Roermond 20 maart 2017 Drs C E Verheijen DUBBELE UITDAGING we worden steeds ouder én ongezonder Levensverwachting (zonder chronische ziektes) voor

Nadere informatie

Het nieuwe concept van gezondheid &

Het nieuwe concept van gezondheid & ActiZ - 12 maart 2015 Het nieuwe concept van gezondheid & de uitwerking naar Positieve gezondheid Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl De opbouw

Nadere informatie

afgelopen jaren beweren vele professionele organisaties specifieke human resource (HR)

afgelopen jaren beweren vele professionele organisaties specifieke human resource (HR) Nederlandse Samenvatting Welke mensen bekleden de top posities van professionele organisaties? In Nederland, net zoals in veel andere westerse landen, klinkt waarschijnlijk het antwoord op deze vraag ongeveer

Nadere informatie

Het nieuwe concept van gezondheid

Het nieuwe concept van gezondheid Nurse Academy 17 november 2014 Het nieuwe concept van gezondheid Een nieuwe basis voor de verpleegkunde?! Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl De opbouw

Nadere informatie

Op naar een dynamische maat voor gezondheid: Universeel criterium van gezondheid. Kritische transitie

Op naar een dynamische maat voor gezondheid: Universeel criterium van gezondheid. Kritische transitie Op naar een dynamische maat voor gezondheid: Veerkracht! Drs. Sanne Gijzel Arts-onderzoeker, Promovenda Afdeling Geriatrie Sanne.Gijzel@radboudumc.nl Universeel criterium van gezondheid Goede functie verlies

Nadere informatie

Theorie en Empirisch Onderzoek. Werkcollege 4.1 Kwalitatief onderzoek: Yazilitas et al.

Theorie en Empirisch Onderzoek. Werkcollege 4.1 Kwalitatief onderzoek: Yazilitas et al. Theorie en Empirisch Onderzoek Werkcollege 4.1 Kwalitatief onderzoek: Yazilitas et al. Grounded theory Het onderzoek van Yazilitas et al. volgt een grounded theory approach: Geen theoretische veronderstellingen

Nadere informatie

HET MAKEN EN VERSPREIDEN VAN PRAKTIJKVOORBEEL DEN: KENMERKEN EN VOORWAARDEN. Katrijn Ballet

HET MAKEN EN VERSPREIDEN VAN PRAKTIJKVOORBEEL DEN: KENMERKEN EN VOORWAARDEN. Katrijn Ballet HET MAKEN EN VERSPREIDEN VAN PRAKTIJKVOORBEEL DEN: KENMERKEN EN VOORWAARDEN Katrijn Ballet 1 INTRODUCTIE DRIE VOORWAARDEN VOOR EEN GOED PRAKTIJKVOORBEELD (1) Zorgvuldige beschrijving van het doen en zeggen;

Nadere informatie

Samenvatting Samenvatting

Samenvatting Samenvatting Samenvatting Jaarlijks doen vele jeugdigen met een lichte verstandelijke beperking In Nederland een beroep op de hulpverlening. Een aanmerkelijk aantal van hen krijgt deze hulp van een LVG-instituut.

Nadere informatie

Seminarie kwalitatieve onderzoeksmethoden

Seminarie kwalitatieve onderzoeksmethoden Seminarie kwalitatieve onderzoeksmethoden Tineke Cappellen 17 november 2006 Onderzoeksproces Probleemstelling Onderzoeksvra(a)g(en) Onderzoeksmethode Bepaling van de steekproef Uitvoering van het onderzoek

Nadere informatie

Het nieuwe gezondheidsconcept

Het nieuwe gezondheidsconcept Ergotherapiecongres 6 november 2015 Het nieuwe gezondheidsconcept & de uitwerking naar Positieve gezondheid Louis Bolk Instituut, Driebergen Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Wat is Positieve gezondheid?

Wat is Positieve gezondheid? PUB - Wat verbindt ons? 17 juni 2015 Wat is Positieve gezondheid? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl Visie op (betaalbare) zorg in de toekomst

Nadere informatie

Positieve Gezondheid Wat is het en wat kan je er mee?

Positieve Gezondheid Wat is het en wat kan je er mee? Positieve Gezondheid Wat is het en wat kan je er mee? Stromenland 7 november 2017 Dr. Machteld Huber STELLING: We spreken van gezondheidszorg, maar in feite is het ziektezorg VISIE OP (BETAALBARE) ZORG

Nadere informatie

Met Zorg naar Gezondheid!

Met Zorg naar Gezondheid! Met Zorg naar Gezondheid! dr. Hans Hobbelen Lector Healthy Lifestyle, Ageing and Health Care Kenniscentrum CaRES: Care, Rehabilitatie, Educatie, Sport (CaRES) Lectoraat Transparante Zorgverlening Lectoraat

Nadere informatie

Dagelijkse activiteiten van ouder wordende echtparen: veranderingen bij achteruitgang van de gezondheid

Dagelijkse activiteiten van ouder wordende echtparen: veranderingen bij achteruitgang van de gezondheid Samenvatting Samenvatting Dagelijkse activiteiten van ouder wordende echtparen: veranderingen bij achteruitgang van de gezondheid In de komende jaren zullen meer echtgenoten samen oud worden en zelfstandig

Nadere informatie

Ontwerpgericht onderzoek in het HBO: onderzoeken door te adviseren

Ontwerpgericht onderzoek in het HBO: onderzoeken door te adviseren Management, finance en recht Ontwerpgericht onderzoek in het HBO: onderzoeken door te adviseren KWALON Conferentie Kwalitatief onderzoek in het hoger onderwijs: lessen leren van elkaar 13 december 2012

Nadere informatie

De Grounded Theory Approach: een update

De Grounded Theory Approach: een update De Grounded Theory Approach: een update Fijgje de Boer (Afdeling Metamedica VUmc; Lid bestuur Stichting Kwalon) Najaarsconferentie Kwalon 16 december 2011 De Grounded Theory Approach (GTA) van Glaser &

Nadere informatie

Bruto nationaal geluk: een proef op de som 19

Bruto nationaal geluk: een proef op de som 19 Bruto nationaal geluk: een proef op de som Crétien van Campen De laatste jaren hebben verscheidene auteurs gepleit voor geluk als een nieuw richtsnoer voor beleid (Kahneman 1999, Veenhoven 2002, Layard

Nadere informatie

EVALUEREN VAN WIJKGERICHTTE GEZONDHEIDSBEVORDERING. Consortium Integrated Approach Overweight

EVALUEREN VAN WIJKGERICHTTE GEZONDHEIDSBEVORDERING. Consortium Integrated Approach Overweight EVALUEREN VAN WIJKGERICHTTE GEZONDHEIDSBEVORDERING Consortium Integrated Approach Overweight WIJKGERICHTTE GEZONDHEIDSBEVORDERING (WG) 2 Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen WIJKGERICHTTE GEZONDHEIDSBEVORDERING?

Nadere informatie

POSITIEVE GEZONDHEID. Wat is het en wat kan ik ermee?

POSITIEVE GEZONDHEID. Wat is het en wat kan ik ermee? POSITIEVE GEZONDHEID Wat is het en wat kan ik ermee? WandelTrainersDag 6 April 2019 Rogier Berghauser Pont Rogier Berghauser Pont Gezondheidszorg Gedragsverandering Empathie voor pechvogels Partner van

Nadere informatie

Qualitative Comparative Analysis (Systematische Kwalitatieve Vergelijkende Analyse)

Qualitative Comparative Analysis (Systematische Kwalitatieve Vergelijkende Analyse) Qualitative Comparative Analysis (Systematische Kwalitatieve Vergelijkende Analyse) Introductie tot techniek Stefan Verweij Lasse Gerrits Korte recapitulatie vorige week Logica van QCA: 1. Voorlopige theorie

Nadere informatie

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol?

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol? Hoe word ik beter in geschiedenis? Als je beter wilt worden in geschiedenis moet je weten wat er bij het vak geschiedenis van je wordt gevraagd, wat je bij een onderwerp precies moet kennen en kunnen.

Nadere informatie

Format beoordelingsformulier FEM voor geschreven afstudeerwerk: de afstudeeropdracht Toelichting over het gebruik van het formulier:

Format beoordelingsformulier FEM voor geschreven afstudeerwerk: de afstudeeropdracht Toelichting over het gebruik van het formulier: Bijlage bij Andriessen, D. en Van der Marel, I. (2015) Beoordelingsmodel voor eindwerkstukken voor een Faculteit Economie & Manage-ment in het hbo. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, Jaargang 33, Nr. 2,

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 107

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 107 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 107 Inhoudsopgave Gezondheid en ziekte... 4 Het gezonde lichaam... 7 Wetenschappelijk onderzoek... 9 Psychology and health... 11 Experimenteren en interpreteren...

Nadere informatie

Het nieuwe gezondheidsconcept,

Het nieuwe gezondheidsconcept, Sustainabler Healthcare Lab 8 september 2015 Het nieuwe gezondheidsconcept, Positieve gezondheid & de Comissie Kaljouw Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl

Nadere informatie

Kenniscafé Onderzoeksresultaten voor de praktijk: van bewustzijn, naar reflectie, naar (blijvende?) actie

Kenniscafé Onderzoeksresultaten voor de praktijk: van bewustzijn, naar reflectie, naar (blijvende?) actie Kenniscafé Onderzoeksresultaten voor de praktijk: van bewustzijn, naar reflectie, naar (blijvende?) actie Van regels naar relaties Visie Iemand echt zien, oftewel: telkens tot je door laten dringen wat

Nadere informatie

open over ZuidOostZorg

open over ZuidOostZorg Dat beetje extra open over ZuidOostZorg Reputatieonderzoek 2013 - de resultaten Strategische partners Dat beetje extra Dat beetje extra begint altijd met goed luisteren Bij ZuidOostZorg willen we van toegevoegde

Nadere informatie

Inspiratiesessie #3 De Gezonde Stad Mieke Reynen

Inspiratiesessie #3 De Gezonde Stad Mieke Reynen Inspiratiesessie #3 De Gezonde Stad Mieke Reynen POSITIEVE GEZONDHEID & De Gezonde Stad Bergen op Zoom 27 November 2018 Mieke Reynen iph Gezondheid is voor mij. Van Ziekte en Zorg naar Gezond Gedrag STELLING:

Nadere informatie

Positieve gezondheid, wat is dat en wat kan ik er mee?

Positieve gezondheid, wat is dat en wat kan ik er mee? Inspiratiedag Positieve gezondheid 15 juni 2015 Positieve gezondheid, wat is dat en wat kan ik er mee? Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen. www.louisbolk.nl Naar

Nadere informatie

Refereerbijeenkomst Onderzoeksvoorstellen

Refereerbijeenkomst Onderzoeksvoorstellen Refereerbijeenkomst Onderzoeksvoorstellen Lectoraten Autonomie en Participatie van mensen met een chronische ziekte Zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Technologie in de Zorg Programma 12.00 12.05 uur

Nadere informatie

Waar ligt je kracht? Een visie op Positieve gezondheid. Symposium Palliatieve Zorg Noord-Holland 7 november 2016 Marja van Vliet

Waar ligt je kracht? Een visie op Positieve gezondheid. Symposium Palliatieve Zorg Noord-Holland 7 november 2016 Marja van Vliet Waar ligt je kracht? Een visie op Positieve gezondheid Symposium Palliatieve Zorg Noord-Holland 7 november 2016 Marja van Vliet NAAR RESILIENT SYSTEMS VOLGENS HET ADAPTATIEMODEL! Controle model gangbare

Nadere informatie

We geven hier een definitie uit de school van de grote Amerikaanse vakdidacticus biologie Joseph Novak, gemaakt door Wandersee (2002) blz. 129.

We geven hier een definitie uit de school van de grote Amerikaanse vakdidacticus biologie Joseph Novak, gemaakt door Wandersee (2002) blz. 129. 7.6 Zorgen voor samenhang ecologie Conceptmap maken Marcel Kamp Het maken van een conceptmap is een werkvorm die bij uitstek samenhang in het denken bevordert. In Ecologie leren en onderwijzen wordt op

Nadere informatie

Research in Higher Professional Education: A staff perspective. Mw. D.M.E. Griffioen

Research in Higher Professional Education: A staff perspective. Mw. D.M.E. Griffioen Research in Higher Professional Education: A staff perspective. Mw. D.M.E. Griffioen This chapter is part of: Griffioen, D.M.E. (2013). Research in Higher Professional Education: A Staff Perspective. Chapter

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Het sociaal netwerk en het gebruik van zorg door ouderen (55+) in Limburg

Het sociaal netwerk en het gebruik van zorg door ouderen (55+) in Limburg Het sociaal netwerk en het gebruik van zorg door ouderen (55+) in Limburg Onderzoek onder ouderen naar de relatie tussen het sociaal netwerk en het gebruik van formele zorg en mantelzorg Inleiding De relatie

Nadere informatie

Voltooid Leven.. Kan Positieve Gezondheid van betekenis zijn? Partner Event Vita Valley 26 september Dr. Machteld Huber

Voltooid Leven.. Kan Positieve Gezondheid van betekenis zijn? Partner Event Vita Valley 26 september Dr. Machteld Huber Voltooid Leven.. Kan Positieve Gezondheid van betekenis zijn? Partner Event Vita Valley 26 september 2017 Dr. Machteld Huber VISIE OP (BETAALBARE) ZORG IN DE TOEKOMST VAN ZZ NAAR GG GGZ Ziekenhuis Care

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) 1 Algemene gegevens 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) September 2009 Review: Béatrice Dijcks Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid Positieve gezondheid Wat is het en wat kan ik er mee? Roermond 16 maart 2017 Dr. Machteld Huber VISIE OP (BETAALBARE) ZORG IN DE TOEKOMST VAN ZZ NAAR GG GGZ Ziekenhuis Care Tweede lijn Met zorgadvies Geïntegreerde

Nadere informatie

Naar een nieuw concept van gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid

Naar een nieuw concept van gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid Naar een nieuw concept van gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid West-Friesland 13 oktober 2016 Dr. Machteld Huber VISIE OP (BETAALBARE) ZORG IN DE TOEKOMST VAN ZZ NAAR GG GGZ

Nadere informatie

Wat kan het nieuwe gezondheidsconcept voor de bedrijfsgeneeskunde betekenen?

Wat kan het nieuwe gezondheidsconcept voor de bedrijfsgeneeskunde betekenen? Bedrijfsgeneeskundige Dagen 19 juni 2015 Wat kan het nieuwe gezondheidsconcept voor de bedrijfsgeneeskunde betekenen? Het nieuwe concept en de uitwerking naar Positieve gezondheid Dr. Machteld Huber, arts,

Nadere informatie

Monitoring Sociaal Domein Besturen en Beheersen

Monitoring Sociaal Domein Besturen en Beheersen Monitoring Sociaal Domein Besturen en Beheersen Bart van Oort 99-3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding... 3 Hoofdstuk 2: Huidige situatie... 4 Hoofdstuk 3: Wat willen we?... 5 3.1 Besturingsniveaus...

Nadere informatie

Het nieuwe concept van Gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid

Het nieuwe concept van Gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid Het nieuwe concept van Gezondheid & de verdere ontwikkeling naar Positieve gezondheid QUARTZ - 25 November 2015 Dr. Machteld Huber VISIE OP (BETAALBARE) ZORG IN DE TOEKOMST VAN ZZ NAAR GG GGZ Ziekenhuis

Nadere informatie

Innovatie in de regionale gezondheidszorg

Innovatie in de regionale gezondheidszorg Innovatie in de regionale gezondheidszorg Hanneke Molema Senior Consultant Innovations for Health TNO Hoofdlijnen van mijn verhaal Geïntegreerde samenwerking in de zorgeconomie vraagt Anders denken Anders

Nadere informatie

Op weg naar het goede verhaal

Op weg naar het goede verhaal Op weg naar het goede verhaal Aan de slag met betere wijkverpleegkundige informatie Vanessa Schroer & Jerry Fortuin Zorg en ICT beurs 18 en 19 april 2018 Op weg naar het goede verhaal Aan de slag met betere

Nadere informatie

omgeving input throughput output systeem feedbackloop

omgeving input throughput output systeem feedbackloop Hieronder wordt het systeemmodel visueel weergegeven. omgeving input throughput output vandaag systeem toekomst feedbackloop Figuur 1: Focus tijdens de werving en contractvorming H E T D I A G NO SE M

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 137

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 137 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 137 Inhoudsopgave Een Leven Lang Gezond... 5 Bedreigingen van Gezondheid... 7 Introductie Wetenschappelijke Onderzoeks...9 Gezondheid, Voeding en Bewegen... 10 Zorg(en)

Nadere informatie

Deel 1: Positieve psychologie

Deel 1: Positieve psychologie Deel 1: Positieve psychologie Welkom bij: Positieve gezondheid. Jan Auke Walburg 2 Carla Leurs 3 4 Bloei Bloei is de ontwikkeling van het fysieke en mentaal vermogen. Welbevinden en gezondheid Verschillende

Nadere informatie

How to present online information to older cancer patients N. Bol

How to present online information to older cancer patients N. Bol How to present online information to older cancer patients N. Bol Dutch summary (Nederlandse samenvatting) Dutch summary (Nederlandse samenvatting) Goede informatievoorziening is essentieel voor effectieve

Nadere informatie

Oncologische zorg op maat twee aanpakken

Oncologische zorg op maat twee aanpakken Health Monitor Oncologische zorg op maat twee aanpakken Sjaak Bloem en AnneLoes van Staa 06-02-2019 overzicht Presentatie Health Monitor en Zelfmanagement Web Workshop 2 x 2 parallelle sessies 2 methoden

Nadere informatie

Vernieuwingen in de eerstelijnszorg voor ouderen. Henriëtte van der Horst Hoofd afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde VUmc

Vernieuwingen in de eerstelijnszorg voor ouderen. Henriëtte van der Horst Hoofd afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde VUmc Vernieuwingen in de eerstelijnszorg voor ouderen Henriëtte van der Horst Hoofd afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde VUmc Thema s NPO: netwerken, eerstelijns transitie-experimenten Opbrengsten

Nadere informatie

Pijnrevalidatie: De stand van zaken. Jeanine Verbunt

Pijnrevalidatie: De stand van zaken. Jeanine Verbunt Pijnrevalidatie: De stand van zaken Jeanine Verbunt Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Financiering onderzoek Bedrijfsnamen ZonMW

Nadere informatie

Bijlagen ( ) Eisen aan het onderzoeksvoorstel

Bijlagen ( ) Eisen aan het onderzoeksvoorstel Bijlagen (2008-2009) Eisen aan het onderzoeksvoorstel Het onderzoeksvoorstel dat na vier weken bij de begeleider moet worden ingediend omvat een (werk)titel, een uitgewerkte probleemstelling (die een belangrijke

Nadere informatie

FACTSHEET. Gezondheid en natuur

FACTSHEET. Gezondheid en natuur FACTSHEET Gezondheid en natuur M. van Santvoort Oktober 2014 Inleiding Waarom deze factsheet over gezondheid en natuur? Veel mensen geven aan dat zij zich ontspannen voelen in de natuur. Dit is een beleving

Nadere informatie

Helpt het hulpmiddel?

Helpt het hulpmiddel? Helpt het hulpmiddel? Het belang van meten Zuyd, Lectoraat Autonomie en Participatie Faculteit Gezondheidszorg Dr. Ruth Dalemans, Prof. Sandra Beurskens 08-10-13 Doelstellingen van deze presentatie Inzicht

Nadere informatie

VOORWOORD 7 LEESWIJZER 9 DEEL I ACHTERGROND 11

VOORWOORD 7 LEESWIJZER 9 DEEL I ACHTERGROND 11 VOORWOORD 7 LEESWIJZER 9 DEEL I ACHTERGROND 11 1. Uitgangspunten 13 2. De omgevingsgerichte methode 17 Het systeemmodel 17 Het diagnosemodel 19 Het speelveld 21 De zeven stappen 23 DEEL II WERKWIJZE 25

Nadere informatie

Burgerschap en ouderen

Burgerschap en ouderen Burgerschap en ouderen Susan van Hees 11 april 2014 Health Services Research Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Focusing on Chronic Care and Ageing Van verzorgingsstaat naar

Nadere informatie

Wat is Positieve gezondheid?

Wat is Positieve gezondheid? Wat is Positieve gezondheid? Het nieuwe gezondheidsconcept en de uitwerking daarvan Praktijkdag Regie op je gezondheid 7 april 2015 Dr. Machteld Huber, arts, senior-onderzoeker Louis Bolk Instituut, Driebergen

Nadere informatie

Evaluatiestudie naar de Beweegprogramma s in Gezondheidscentrum. Gein, Determinanten van Beweeggedrag. Evaluation Study on Exercise Programs in

Evaluatiestudie naar de Beweegprogramma s in Gezondheidscentrum. Gein, Determinanten van Beweeggedrag. Evaluation Study on Exercise Programs in Evaluatiestudie naar de Beweegprogramma s in Gezondheidscentrum Gein, Determinanten van Beweeggedrag Evaluation Study on Exercise Programs in Healthcare Centre Gein, Determinants of Physical Activity Melie

Nadere informatie

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 164

2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 164 2008 Universiteit Maastricht Page 1 of 164 Inhoudsopgave Een Leven Lang Gezond... 5 Gezondheid en Ziekte... 8 Het Gezonde Lichaam... 11 Wetenschappelijk Onderzoek... 13 Psychology and Health...15 Experimenteren

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Informatiemanagement, -processen en -implementaties

Informatiemanagement, -processen en -implementaties Informatiemanagement, -processen en -implementaties Spelsimulatie en Organisatieverandering imvalues Presentatie Inhoud Introductie Spelsimulatie Aanpak Toepassing Meer informatie Introductie imvalues

Nadere informatie

Healthy food ads prevent whereas ads for unhealthy food promote: time for a change? Gudrun Roose Maggie Geuens Iris Vermeir

Healthy food ads prevent whereas ads for unhealthy food promote: time for a change? Gudrun Roose Maggie Geuens Iris Vermeir Healthy food ads prevent whereas ads for unhealthy food promote: time for a change? Gudrun Roose Maggie Geuens Iris Vermeir 1 Departement Marketing Consumenten gedrag Doelstelling project: Optimaliseren

Nadere informatie

Literatuuronderzoek. Systematische Review Meta-Analyse. KEMTA Andrea Peeters

Literatuuronderzoek. Systematische Review Meta-Analyse. KEMTA Andrea Peeters Literatuuronderzoek Systematische Review Meta-Analyse KEMTA Andrea Peeters Waarom doen? Presentatie 1. Begrippen systematische review en meta-analyse 2. Hoe te werk gaan bij het opzetten van een review

Nadere informatie

Gezondheid? VUmc startte. De ontwikkelingen van het gezondheidsbegrip sinds 1966 tot Nu! 11/17/2016. VUmc50 jaar 10 november 2016

Gezondheid? VUmc startte. De ontwikkelingen van het gezondheidsbegrip sinds 1966 tot Nu! 11/17/2016. VUmc50 jaar 10 november 2016 Gezondheid? De ontwikkelingen van het gezondheidsbegrip sinds 1966 tot Nu! VUmc50 jaar 10 november 2016 Dr. Machteld Huber 1966... VUmc startte 1 GEZONDHEID, GEDEFINIEERD VOLGENS DE WHO DEFINITIE VAN 1948:

Nadere informatie

Hoe borg je POSITIEVE GEZONDHEID? Weer een stapje verder ermee..

Hoe borg je POSITIEVE GEZONDHEID? Weer een stapje verder ermee.. Hoe borg je POSITIEVE GEZONDHEID? Weer een stapje verder ermee.. Congres Gezonde Zorg 3.0 14 juni 2018 Dr. Machteld Huber VISIE OP (BETAALBARE) ZORG IN DE TOEKOMST - DE KOSTEN GGZ Ziekenhuis Care Tweede

Nadere informatie

Kwalitatieve analyse met NVivo

Kwalitatieve analyse met NVivo Kwalitatieve analyse met NVivo Dimitri Mortelmans Acco Leuven / Den Haag Inhoud 1. Vooraf 11 2. Een rondleiding in het kwalitatief onderzoek 15 2.1 Wat is kwalitatief onderzoek? 15 2.1.1 De vraagstelling

Nadere informatie

Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek wat is dat?

Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek wat is dat? Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek wat is dat? DSRG congres, 3 november 2011 Prof dr ir Joan van Aken TU/e ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek ofwel DSR (Design Science Research): brug tussen

Nadere informatie

The Whole is More. A Contextual Perspective on Attitudes and Reactions of Staff towards Aggressive Behaviour of Clients with ID in Residential

The Whole is More. A Contextual Perspective on Attitudes and Reactions of Staff towards Aggressive Behaviour of Clients with ID in Residential The Whole is More. A Contextual Perspective on Attitudes and Reactions of Staff towards Aggressive Behaviour of Clients with ID in Residential Institutions M.H. Knotter Samenvatting Het onderzoek in dit

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) 159 Ouders spelen een cruciale rol in het ondersteunen van participatie van kinderen [1]. Participatie, door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als

Nadere informatie