Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 1 In vorm gieten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 1 In vorm gieten"

Transcriptie

1 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 1 In vorm gieten Met een gietvorm van terracotta of steen konden duizenden identieke beeldjes van goden worden gemaakt. Zij werden volgens de zogeheten cire perdue of verloren-wasmethode gemaakt. Elk beeldje werd na het gieten verder afgewerkt door er verschillende details in te ciseleren of met andere materialen in te leggen of door het vergulden. 1 Beeldje van de godin Neith, brons. Derde Tussen Periode ( v. Chr.) of later. 2 Beeldje van een kat, brons. Derde Tussen Periode ( v. Chr.)

2 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 2 Eerste Egyptische aankoop Tijdens een reis naar Egypte van Frits Lugt in het begin van de vorige eeuw kocht hij zijn eerste Egyptische oudheden. Een beeldje van een baviaan, een symbool van Thot de god van de maan, de magie, de kalender, de schrijfkunst en de wijsheid. En een aansprekend beeld van Horus, de valkgod en de hemelgod die zijn vleugels over de aarde uitspreidde. Horus is de beschermer van de koningschap. 1 Thot, faience, Nieuwe Rijk ( v. Chr.) 2 Horus, brons, Late periode ( v. Chr.)

3 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 3 Een ideale wereld De oude Egyptenaren hadden de overtuiging dat de schepping volmaakt en eeuwig is. Afbeeldingen zijn middelen om het volmaakte leven steeds weer te herscheppen en voor de eeuwigheid vast te leggen. Dat maakte dat de mens zijn omgeving en de gebeurtenissen in zijn leven in ideale vorm voorstelde. Zo beeldde men de mens in zijn meest gunstige levensfase, de jeugd, in een zittende of staande rusthouding uit. 1 Beeldhouwermodel of oefenstuk van een Hathorkapiteel, kalksteen. Late Periode ( v. Chr.) 2 Beeldhouwermodel of oefenstuk van twee koningskoppen, kalksteen. Late Periode ( v. Chr.) 3 Fragment van een stèle met vijf vrouwen, een man en een jongen, kalksteen. Nieuwe Rijk ( v. Chr.)

4 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 4 Vals goed Het beeld van een echtpaar vertoont verschillende parallellen met private grafbeelden uit het einde van het Oude Rijk. Een combinatie van factoren geeft toch reden om te twijfelen aan de authenticiteit. Allereerst is de houding van de man uitzonderlijk. Bij zo goed als alle private grafbeelden uit het Oude Rijk staat de man niet met de beide benen naast elkaar, maar is zijn linkerbeen naar voren geplaatst. Daarnaast valt op dat het beeld volledig tekstloos is. Bij de meeste grafbeelden worden de naam en de functie van de eigenaar op de achterwand of op het plateau vermeld, en veelal ook de naam van zijn vrouw. 1 Beeld van een echtpaar. Kalksteen, recent.

5 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 5 Egyptische geschenken Frits Lugt maakte op 25 jarige leeftijd een reis door Egypte. In een brief uit 1910 aan zijn ouders gaat Lugt in op een bezoek dat hij aflegt aan Jan Herman Insinger ( ) in diens huis in Luxor. Vele jaren later zou Lugt nog enkele shabti s van een kleinzoon van Insinger, Jan Herman Odo Insinger ( ), ten geschenke krijgen. Deze shabti s vervulden de rol van plaatsvervanger van de dode, wanneer deze in het hiernamaals werd opgeroepen om verplichte werkzaamheden uit te voeren. Een van de toverteksten, de zogeheten shabti-spreuk, moest de beeldjes tot actie brengen. 1 Shabti van Nespaherentahat, faience. Derde Tussen Periode ( v. Chr.) 2 Shabti van Horemakhbit, faience. Derde Tussen Periode ( v. Chr.) 3 Drie snoeren met twee shabti s, faience. Derde Tussen Periode ( v. Chr.)

6 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 6 Vervoermiddelen Op de zwartfigurige amfoor zijn jonge ruiters te paard afgebeeld. In één van de panelen heeft de vaasschilder wat kleiverf gemorst. Deze is per ongeluk meegebakken. Een meesterstuk is de wijnkan met het vierspan. Een zwaarbewapende krijger stuurt zijn paarden door de bocht. De kleine wijnkan laat een bekende scène uit de Griekse mythologie zien: Odysseus ontsnapt uit de grot van Polyphemos, hangend onder een reusachtige ram. Op de scheplepel is een Skyth uit Zuid-Rusland afgebeeld: deze barbaren hadden de functie van politie-agenten in het oude Athene. 1 Buikamfoor met ruiters. Athene, ca. 525 v.chr. 2 Wijnkan (oinochoë) met vierspan. Athene, ca. 530 v.chr. 3 Wijnkan (oinochoë) met Odysseus en Polyphemos. Athene, ca. 490 v.chr. 4 Scheplepel (kyathos) met hanen, ogen en een Skythische boogschutter. Athene, ca. 520 v.chr.

7 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 7 Dadels en vogeltjes Vormgeblazen dadelflesjes zijn gevuld met dadelolie. Zij zijn populaire geschenken bij het begin van het nieuwe jaar. In de vogelflesjes wordt poeder bewaard voor cosmetica: wit poeder (gips of krijt) als foundation, en rood poeder (henna of meekrap) als oogschaduw of lipstick. De Romeinse dames moeten het staartje van de vogel breken om de inhoud te kunnen gebruiken. 1 Dadelflesjes van vormgeblazen glas. Syrië, n.chr. 2 Vogelflesjes. Noord-Italië, n.chr. 3 Amfoortje van donkerblauw glas. Syrië/Palestina, n.chr. 4 Amfoortje met witte handvatten. Syrië/Palestina, n.chr. 5 Flesje met ingesmolten witte glasdraden. Oostelijk Middellandse Zeegebied, n.chr. 6 Flesje met ingesmolten geel-witte glasdraden. Syrië, n.chr.

8 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 8 Kern van de zaak In de collectie Lugt bevinden zich drie glazen flesjes van het zogenaamde kernglas. De techniek van het kernglas stamt uit het oude Egypte. Op een organische kern van klei, stro en mest worden gekleurde glasdraden gelegd. Deze worden gemodelleerd in de vorm van een flesje. Met een kammetje trekt de artiest patronen in het hete glas. Na afkoeling wordt de kern uit het flesje gehaald. Dit oudste glas imiteert dure steensoorten. 1 Krateriskos ( kleine krater ) van kernglas. Egypte, v.chr. 2 Amphoriskos ( kleine amfoor ) van kernglas. Rhodos (?), ca. 500 v.chr. 3 Alabastron van kernglas. Syrië, v.chr. 4 Spitsamfoor van groen glas. Syrië, n.chr. 5 Mercuriusfles van lichtgroen glas. Gallië of Rijnland, n.chr. 6 Flesje met irisatie. Syrië/Palestina, n.chr.

9 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 9 Venus of Muze Dit marmeren kopje uit de Romeinse keizertijd is gebeeldhouwd in de stijl van het late hellenisme. Waarschijnlijk stelt het Venus voor, de godin van de liefde, of een van de negen muzen. Het haar is in het midden gescheiden en valt in losse strengen naar achteren. In het haar loopt een dubbel diadeem, dat samenkomt op het achterhoofd. De licht geopende mond geeft het portret een sensuele uitdrukking. 1 Marmeren kopje. Romeins, n. Chr.

10 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 10 Vals goed, goed vals Beeldjes van terracotta worden in de 19de eeuw in grote aantallen opgegraven. Zij zijn geliefde objecten voor verzamelaars. Dit betekent dat er ook een markt ontstaat voor vervalsingen. In bijna iedere verzameling komen dergelijke imitaties voor. Soms is alleen door analyse van de klei te bepalen of het een origineel of een nagemaakt exemplaar betreft. Stilistische eigenschappen kunnen ook de doorslag geven. 1 Leda en de zwaan, waarschijnlijk Frankrijk, 19de eeuw 2 Zittende vrouw met spiegel, waarschijnlijk Frankrijk, 19de eeuw 3 Fruitverkoper (karikatuur), waarschijnlijk Frankrijk, 19de eeuw 4 Ephedrismos-groep (karikatuur), waarschijnlijk Frankrijk, 19de eeuw

11 Highlightvitrines FL Objecttexten. HVFL 11 Slachtoffer Op de voorzijde van deze zwartfigurige vaas zijn de voorbereidingen van een offer afgebeeld. Een dode ram ligt op een tafel. De poten van het dier worden vastgehouden door twee mannen. De man links hanteert een groot mes. Het bloed van het dier wordt onder de tafel opgevangen in een bassin. Delen van het dier worden na de slacht ritueel verbrand op het altaar. Deelnemers aan het offer en de priesters krijgen stukken van het vlees mee naar huis. Op de keerzijde van de vaas is een vrolijker afbeelding: twee feestgangers bewegen zich op de muziek van een grote lier. Offer, banket en feest zijn vaste elementen bij de Griekse rituelen. 1 Zwartfigurige amfoor (type pelikè) met offer en muziekscène. Athene, ca. 500 v.chr.

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Een stèle is meestal een uit één stuk steen gehouwen tablet met daarin een reliëf met de voorstelling, de naam en de titels van de grafeigenaar.

Nadere informatie

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Amuletten Amuletten zijn kleine voorwerpen die een levende of een dode tegen gevaren moet beschermen of van een bijzondere macht zijn voorzien. Het gebruik

Nadere informatie

Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Collectie: British Museum

Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Collectie: British Museum FACT SHEET TOPSTUKKEN UIT DE TENTOONSTELLING Beeld van priester Chaemwas, zoon van farao Ramses II Materiaal: kwartsiet Afkomstig uit Abydos, 19de Dynastie (1260 v.chr.) Over prins en priester Chaemwas,

Nadere informatie

Godenbeeldjes. Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVFL 1

Godenbeeldjes. Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVFL 1 Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVFL 1 Godenbeeldjes De Egyptenaren vereerden talrijke goden. In hun mythologische verhalen en godsdienstige teksten komen honderden goden en wezens voor, die in

Nadere informatie

1 Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien?

1 Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien? BREEKBARE BEELDEN Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Heracles Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien? Handboor. Er zitten diepe gaatjes in het

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7.

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. Piramides inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. De bouw van de piramide 10 8. Beroemde piramides 13

Nadere informatie

Hoe de Egyptenaren dieren behandelden, verschilde per streek. Een dier kon vereerd worden in de ene plaats en gegeten worden in de volgende plaats.

Hoe de Egyptenaren dieren behandelden, verschilde per streek. Een dier kon vereerd worden in de ene plaats en gegeten worden in de volgende plaats. [TT tekst Fauna] Dieren in het oude Egypte Een Egyptenaar in de oudheid zag veel verschillende landschappen om zich heen, zoals woestijn, moeras en akkerland. Door het hele land stroomde de rivier de Nijl.

Nadere informatie

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting door een scholier 770 woorden 20 juli 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum - K L A S S I E K E C U L T U U R - Griekse kunst Beeldhouwkunst De

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-218-5 (HB) 978-94-6175-960-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Persfoto s en bijschriften

Persfoto s en bijschriften Factsheet Persfoto s en bijschriften Campagnebeeld Goden van Egypte Ontwerp: Studio Dumbar, Rotterdam Farao Horemheb en valkgod Horus Kalksteen; h. 152 cm.; Nieuwe Rijk, 18e Dynastie (1319-1305 v.chr.)

Nadere informatie

Achter Hotep-Choe staan zijn broer Sobek-hotep, zijn zus Sat-weseret en zijn neefje Imeny. Helemaal rechts staat de vrouw van Hotep-Choe: Hapy.

Achter Hotep-Choe staan zijn broer Sobek-hotep, zijn zus Sat-weseret en zijn neefje Imeny. Helemaal rechts staat de vrouw van Hotep-Choe: Hapy. Mummies 11 1. Stèle van (Hotep-)Choe De Egyptenaren geloofden dat zij in het leven na de dood ook moesten eten. Hier wordt het brengen van voedsel aan de overledene uitgebeeld. Rechts staat een kind met

Nadere informatie

Antwoorden Kennismaking met de Klassieken. Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken. Grieken. Vraag 1. a. Tarente, Zuid-Italië. b v. Chr.

Antwoorden Kennismaking met de Klassieken. Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken. Grieken. Vraag 1. a. Tarente, Zuid-Italië. b v. Chr. Antwoorden Kennismaking met de Klassieken Thema Te wapen! Oorlog bij de Klassieken a. Tarente, Zuid-Italië. b. 340 330 v. Chr. Eigen antwoord leerling. De aanwezigheid van tin zorgt voor de groenige kleur

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1798 woorden 26 december keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Het ontstaan van het Hindoeïsme.

5,6. Werkstuk door een scholier 1798 woorden 26 december keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Het ontstaan van het Hindoeïsme. Werkstuk door een scholier 1798 woorden 26 december 2002 5,6 109 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Het ontstaan van het Hindoeïsme. Het Hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Deze godsdienst

Nadere informatie

MUMMIES IN BRUGGE GEHEIMEN VAN HET OUDE EGYPTE

MUMMIES IN BRUGGE GEHEIMEN VAN HET OUDE EGYPTE MUMMIES IN BRUGGE GEHEIMEN VAN HET OUDE EGYPTE EDUCATIEF PROGRAMMA VOORTGEZET ONDERWIJS Beste leerling, Welkom bij de tentoonstelling Mummies in Brugge Geheimen van het Oude Egypte. In deze tentoonstelling

Nadere informatie

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK PROGRAMMA Ochtend 09.00 09.30 uur: Inloop met koffie/thee 09.30 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch

Nadere informatie

Dieren behoren tot de oudste en tot de meest voorkomende onderwerpen van terracotta beeldjes. Vaak gaat het om min of meer realistische afbeeldingen

Dieren behoren tot de oudste en tot de meest voorkomende onderwerpen van terracotta beeldjes. Vaak gaat het om min of meer realistische afbeeldingen Klei lijkt nu niet direct een passend geschenk aan hogere machten. Toch maakten alle culturen van de Oudheid terracotta beeldjes van goden en demonen. Sommige waren inderdaad bestemd voor de tempels, om

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb In de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevinden zich diverse reliëfs uit het generaalsgraf van Horemheb in Saqqara. Twee bij elkaar horende

Nadere informatie

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden Museum voor oudheden In het rijksmuseum voor oudheden in Leiden is van alles te vinden over archeologie. Zo staat op de site dat jong en oud kan genieten van beschavingen uit het oude Egypte, het nabije

Nadere informatie

Terug in de tijd! Hoe is de wijnbouw ontstaan? Waren het de Grieken of de Romeinen die de wijnstok verspreidden in Europa?

Terug in de tijd! Hoe is de wijnbouw ontstaan? Waren het de Grieken of de Romeinen die de wijnstok verspreidden in Europa? Terug in de tijd! Hoe is de wijnbouw ontstaan? Waren het de Grieken of de Romeinen die de wijnstok verspreidden in Europa? Wat hebben de monniken met de wijnbouw gedaan? Je komt het allemaal in dit hoofdstuk

Nadere informatie

Antwoordmodel Grieken.

Antwoordmodel Grieken. Antwoordmodel Grieken. ACTEUR 1A: b 1B: Ze zijn van aardewerk gemaakt. 1C: Eigen invulling leerlingen. 2A: Tragedie: Vader Poseidon enz. (b) Komedie: Snel! enz. (a) Saterspel: Nadat jullie enz. (c) 2B:

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG

De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE 1050 720 480 323 140 0 1100 700 600 530 GEOMETRISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG De Oude Grieken Het land Griekenland

Nadere informatie

Genisis. Nijlwater maken. Sekhem Iset. Dit ritueel beschrijft hoe iemand op het magische pad het heilig Nijlwater van Isis kan creëren.

Genisis. Nijlwater maken. Sekhem Iset. Dit ritueel beschrijft hoe iemand op het magische pad het heilig Nijlwater van Isis kan creëren. Nijlwater maken. Sekhem Iset 2015 Genisis.: Isian Witchcraft. Dit ritueel beschrijft hoe iemand op het magische pad het heilig Nijlwater van Isis kan creëren. - http://www.genisis.nl] - www.facebook.com/genesofisis]

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Geschiedenis Egypte hoofdstuk 3 (SX)

Samenvatting Geschiedenis Geschiedenis Egypte hoofdstuk 3 (SX) Samenvatting Geschiedenis Geschiedenis Egypte hoofdstuk 3 (SX) Samenvatting door Mia 884 woorden 14 januari 2019 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden GS H3: EGYPTE Egypte wordt

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het brandoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer;

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De oude Egyptenaren

Werkstuk Geschiedenis De oude Egyptenaren Werkstuk Geschiedenis De oude Egyptenaren Werkstuk door een scholier 1358 woorden 8 februari 2006 5,6 138 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: jaartallen In het oude Egypte had je verschillende

Nadere informatie

Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen

Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen Het maken van een kerkraam bij het scheppingsverhaal geschikt voor midden- en bovenbouw door Arda-de Boer-van veen Inleiding Ramen zijn bedoeld om licht van buiten naar binnen te laten vallen en om van

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62211

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62211 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62211 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5 EVALUATIE EVOLUTIE OUWKUNST A espreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL: - onderdelen,5,5,5 - doel van het bouwwerk,5,5,5 - vergelijking met de Egyptische tempels,5,5,5 - vergelijking met het Romeinse

Nadere informatie

Genisis. Sekhem Iset. Egyptisch spiegelritueel

Genisis. Sekhem Iset. Egyptisch spiegelritueel Egyptisch spiegelritueel Sekhem Iset 2015 Genisis.: Isian Witchcraft. Dit ritueel beschrijft hoe iemand op het magische pad een beschermingsamulet kan maken gebaseerd op een oud gebruik. - http://www.genisis.nl]

Nadere informatie

Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep. Dr. Daniel Soliman

Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep. Dr. Daniel Soliman Het kolossale beeld in het graf van gouverneur Djehutyhotep Dr. Daniel Soliman Djehutyhotep, begraven in Dayr al-barsha, was gouverneur van de Hazen-nome, de vijftiende Opperegyptische nome. Hij regeerde

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 Kunstgeschiedenis Weten is Zien Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 1 Les 1: Prehistorie Alle begin is moeilijk 30.000 VOOR CHRISTUS - 1.000 VOOR CHRISTUS Lascaux - Frankrijk - Grotschilderingen

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Piramides

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken  Piramides Piramides Deze spreekbeurt heb ik gemaakt omdat ik piramides mysterieuze gebouwen vind. Vele feiten en gebeurtenissen zijn vandaag de dag nog niet helemaal bekend.piramides kennen we vooral vanuit Egypte...

Nadere informatie

Penningnieuws. MARK BEERENS Lustrumpenning Utrechtsch Studenten Corps, brons, 2011, 60 mm.

Penningnieuws. MARK BEERENS Lustrumpenning Utrechtsch Studenten Corps, brons, 2011, 60 mm. Penningnieuws MARK BEERENS Lustrumpenning Utrechtsch Studenten Corps, brons, 2011, 60 mm. Jim van der Meer Mohr leverde bij deze penning de volgende tekst: Ter gelegenheid van het 39ste lustrum heeft het

Nadere informatie

A familiedrama. Thessalië

A familiedrama. Thessalië Hephaistos was een zoon van het godenpaar Zeus en Hera. Hij kwam gehandicapt ter wereld. Zijn moeder kon dit niet accepteren en gooide haar kind van de Olympos af. Hij kwam terecht op het eiland Lemnos.

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl speurtocht basisonderwijs gr.7/8 2014 tekst: MaritaVerlaan tekeningen:roel Mulder Loop naar de eerste verdieping van het

Nadere informatie

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Pantheon Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018 Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Voorwoord In dit werkstuk vertel ik over het Pantheon, een monument uit de Romeinse oudheid. Naast een stukje geschiedenis

Nadere informatie

FACT SHEET CARTHAGO - PERSFOTO S

FACT SHEET CARTHAGO - PERSFOTO S FACT SHEET CARTHAGO - PERSFOTO S Godin met een leeuwenhoofd Terracotta, datering 1ste eeuw na Chr., h. 1,50 m., gevonden in Tinissut. Deze terracotta figuur dateert uit de eerste eeuw na Chr., dus na de

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis hoe egyptenaren met de dood omgaan

Werkstuk Geschiedenis hoe egyptenaren met de dood omgaan Werkstuk Geschiedenis hoe egyptenaren met de dood omgaan Werkstuk door een scholier 1507 woorden 22 januari 2004 6 417 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Egypte, in dat onderwerp komt onder andere iets over

Nadere informatie

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf 100% Romeins op zoek naar de Romein in jezelf 1 Wist je dat alle voorwerpen op deze tentoonstel- hoi, dit is de route, begin bij leger, dan door naar haard en huis en zo verder. dit is de 2e verdieping

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat weet je al? 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s. 3. Egypte in handen van anderen. 4. De Arabische Republiek Egypte

Inhoud. 1. Wat weet je al? 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s. 3. Egypte in handen van anderen. 4. De Arabische Republiek Egypte 1. Wat weet je al? Opdracht 1 Waar denk je aan bij Egypte? 4 Inhoud 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s Faraonische periode: 3000-332 v. Chr. 7 Opdracht 2 Van de oude steentijd tot de farao

Nadere informatie

3 Stof wordt tot muggen =>Thot, de heer van de magie, kon de Egyptische magiërs niet helpen.

3 Stof wordt tot muggen =>Thot, de heer van de magie, kon de Egyptische magiërs niet helpen. Uitleg over de tien plagen in Egypteland 1 De Nijl en andere wateren veranderden in bloed. =>Nijlgod Hapi onteerd 2 Kikvorsen => Kikvorsgodin Heket kon plaag niet verhinderen 3 Stof wordt tot muggen =>Thot,

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Dieren des doods DE KRAAI

Dieren des doods DE KRAAI DE KRAAI Eigenlijk zijn we een beetje bang voor kraaien. Hun krassende geluid doet ons schrikken. Hun menukaart vervult ons doorgaans met afgrijzen en een samenscholing van kraaien onderweg doet het ergste

Nadere informatie

1. De Oudheid en zijn polytheïstische mythologie

1. De Oudheid en zijn polytheïstische mythologie 1 1. De Oudheid en zijn polytheïstische mythologie Zolang de mensheid bestaat, zolang blijft ze zich afvragen hoe het leven na de dood zou kunnen zijn. Veel archeologische vondsten uit de Oudheid tonen

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Loop naar de eerste verdieping van het museum. Wat zie je daar? Het Gorcums Museum verzamelt alles over de stad Gorinchem.

Nadere informatie

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 I. Inleiding Schrijf bij elke afbeelding welke functie/doel het zou hebben gehad in de Gallo- Romeinse periode. Functie:

Nadere informatie

Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo?

Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo? De tempelbouw en de inrichting er van. Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo? 1 Koningen 5:1 1 Hiram, de koning van Tyrus, stuurde zijn dienaren naar Salomo, want hij had gehoord

Nadere informatie

MATTHEÜS 24 OPENBARING 6 Oorlogen en geruchten over oorlogen, hongersnoden,

MATTHEÜS 24 OPENBARING 6 Oorlogen en geruchten over oorlogen, hongersnoden, Les 5 voor 2 februari 2019 Vroege tekenen (4-14) De verdrukking (21-22) Tekenen in de lucht (29) De Zoon des Mensen verschijnt (30) De boodschap van de zegels is een schets van de geschiedenis van de kerk

Nadere informatie

Impressie Gemeenteweekend Dominicanenklooster 13-14 april 2013

Impressie Gemeenteweekend Dominicanenklooster 13-14 april 2013 13-14 april 2013 Elkaar beter leren kennen en werken aan gemeente-zijn Terugkerende elementen op de schilderijen: - Gele bindertje voor de onderlinge samenhang - Op elk schilderij staat een rode stippellijn,

Nadere informatie

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring Noordhorn 2017 2018 Het boek Openbaring Gods 12 toekomstplannen februari 2017 19 september Christus, de opgestane Majesteit 10 oktober Een rapport voor zeven gemeenten 31 oktober Mensen in de hemel! 21

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

Bijbelse symboolpanelen

Bijbelse symboolpanelen Bijbelse symboolpanelen Bijbelverhalen lees je niet op dezelfde manier als een krantenartikel, een geschiedenisboek, een liefdesbrief of een gedicht. Toen men deze verhalen opschreef, maakten de schrijvers

Nadere informatie

BEELD VAN CHRISTUS Albert Metselaar, 2013 albertmetselaar@home.nl

BEELD VAN CHRISTUS Albert Metselaar, 2013 albertmetselaar@home.nl BEELD VAN CHRISTUS Albert Metselaar, 2013 albertmetselaar@home.nl Gij zult u geen gesneden beelden maken. Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Afbeeldingen van het goddelijke worden niet gewaardeerd,

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren Tijd van jagers en tot 3000 v. Chr. De prehistorie Prehistorie 3000 v. Chr. Evolutietheorie: Eerste mensen ong. 3 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Hij is geëvolueerd (Theorie Charles Darwin) en

Nadere informatie

Welkom op deze vierde studie avond

Welkom op deze vierde studie avond DANIEL DE ZEVENTIG WEKEN Welkom op deze vierde studie avond Zoeklicht Seminar 70Jaarweken van Daniel 12/12/2014 70JW.1: 1 Profetie over de 70 jaarweken van Dan. 9:24-27 Over Israel en Jeruzalem Rechterstoel

Nadere informatie

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman Let op de hogepriester De Bron 7-7-2019 Hans-J. Reumerman Afbeelding en schaduw van de hemelse dingen, volgens aanwijzing van God Heb 8:5 De tabernakel is geen museum voor joden! God laat aan Mozes de

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Esther J. Holwerda. Dierenmummies Esther J. Holwerda

Esther J. Holwerda. Dierenmummies Esther J. Holwerda Van kat tot baviaan, van vis tot ibis, van slang tot lam; ook dieren werden gemummificeerd door de oude Egyptenaren. Maar waarom, hoe en door wie? En zit in de dierenmummies eigenlijk wel wat de buitenkant

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië.

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Kenmerkende aspecten: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat De klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur De ontwikkeling

Nadere informatie

De Enkhuizer communiebank

De Enkhuizer communiebank De Enkhuizer communiebank - 5 - De symboliek en de betekenis van de afbeeldingen aan de Enkhuizer communiebank. Voorzijde communiebank Oud-Katholieke parochiekerk Enkhuizen In de voorgaande artikelen is

Nadere informatie

Welkom in de wereld van Stilton, Geronimo Stilton! - Het is verboden de lesbrieven op internet te zetten

Welkom in de wereld van Stilton, Geronimo Stilton! - Het is verboden de lesbrieven op internet te zetten Welkom in de wereld van Stilton, Geronimo Stilton! Terwijl voor iedereen de vakantie er bijna op zit, maakt Geronimo zich klaar voor een nieuwe reis. Ook wij nemen jullie mee naar een ver land: Egypte!

Nadere informatie

Brandaan samenvatting groep 7

Brandaan samenvatting groep 7 Brandaan samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 1 Egypte Samenvatting De Nijl Egypte bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Dwars door de woestijn stroomt de rivier de Nijl. Door de Nijl kende

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands De euro

Spreekbeurt Nederlands De euro Spreekbeurt Nederlands De euro Spreekbeurt door een scholier 1216 woorden 2 februari 2002 6,4 38 keer beoordeeld Vak Nederlands DE EURO In 1957 werd voor het eerst gesproken over een gezamenlijke munt

Nadere informatie

62. Buidelbekers Het is misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland: de slanke en onbeschadigde buidelbeker uit Bergeijk.

62. Buidelbekers Het is misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland: de slanke en onbeschadigde buidelbeker uit Bergeijk. 62. Buidelbekers Het is misschien wel het mooiste Merovingische glas van Nederland: de slanke en onbeschadigde buidelbeker uit Bergeijk. Buidelbekers heten naar hun vorm, met iets uitgezakte buik, zoals

Nadere informatie

BIJBELBOEK DANIËL. Een superfacinerend verhalend en apocalyptisch boek!!

BIJBELBOEK DANIËL. Een superfacinerend verhalend en apocalyptisch boek!! BIJBELBOEK DANIËL Een superfacinerend verhalend en apocalyptisch boek!! BRONNEN VOOR DEZE PRESENTATIE Inleiding op het boek Daniël van André Lacocque in het IBC en H.Fonteijn in DBS. De engelenhierarchie

Nadere informatie

Johan Bernard Scheffer

Johan Bernard Scheffer RKDimages Johan Bernard Scheffer Portret van Gerrit van der Pot (1732-1807) met een portretminiatuur van Maria Catharina Pelerin (1773-1799), ca. 1800-1807 Amsterdam,, inv./cat.nr. SK-A-4151 + Leaflet

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren 1.1 Van jagers verzamelaars naar tot 3000 v. Chr. De prehistorie : levenswijze van jagers verzamelaars ontstaan van landbouw, landbouwsamenlevingen Onderzoeksvraag: Welke gevolgen had de Neolithische Revolutie

Nadere informatie

Welkom in het Paleis van Karel van Lotharingen!

Welkom in het Paleis van Karel van Lotharingen! Tom en Charlotte Welkom in het Paleis van Karel van Lotharingen! Karel van Lotharingen was een heel belangrijke persoon. Hij was de gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden. Hij was de eigenaar van het

Nadere informatie

HOOFDZAAK Het hoofd is het meest individuele deel van het menselijk lichaam. Het wordt soms letterlijk bekroond door een krans of diadeem van edelmeta

HOOFDZAAK Het hoofd is het meest individuele deel van het menselijk lichaam. Het wordt soms letterlijk bekroond door een krans of diadeem van edelmeta SCHITTEREND SIERAAD Sieraden uit de oudheid zijn fascinerend. Het niveau van de edelsmeedkunst in de oudheid was zodanig dat het duizenden jaren later nog steeds bewondering oogst: vooral als men stilstaat

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus

Maanden. groep 5/6. september oktober november. december januari februari. maart april mei. juni juli augustus Maanden maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari groep 5/6 Inleiding Maanden Ben jij dol Ons op chocolade? jaar telt 12 maanden. Op een reep? Ze hebben allemaal

Nadere informatie

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd

De 7 wereldwonderen. De piramiden van Gizeh: Tijd Opzoekfiche van Fien uit klas Wim 26/11/09 Blz. 1 van 8 De 7 wereldwonderen zijn 7 bijzondere bouwwerken. De zeven wereldwonderen zijn: 1. De piramiden van Gizeh 2. De hangende tuinen van Babylon 3. De

Nadere informatie

Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03. Verslag van het oude Egypte Ylaine en Ryanne Mulder 29-10- 03

Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03. Verslag van het oude Egypte Ylaine en Ryanne Mulder 29-10- 03 Dit verslag is van Ylaine en Ryanne Mulder 29-10-'03 blz.0 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 De Egyptenaren jagen en oogsten blz. 3 De Farao blz. 4 Doden blz. 5 Arm of welvarend blz. 6 Ik ben de Farao blz.

Nadere informatie

De Olympische Spelen door Ruud Verberne Geschiedenis

De Olympische Spelen door Ruud Verberne Geschiedenis De Olympische Spelen door Ruud Verberne Geschiedenis De oorspronkelijke Olympische Spelen werden gehouden in de oude Griekse stad Olympia. Deze stad was sinds de 10e eeuw v.chr. een religieuze en politieke

Nadere informatie

Een raamwerk Horizontale verplaatsbare stokken Enkele hulpstokken Wollen garen. A van een boog B van 2 stokken in de grond

Een raamwerk Horizontale verplaatsbare stokken Enkele hulpstokken Wollen garen. A van een boog B van 2 stokken in de grond CURSUS SPRANG VLECHTEN Anneke Boonstra Geschiedenis van Sprang Uit een boek van Peter Collingwood, The techniques of sprang Sprang betekent in het Zweeds opengewerkt textiel. Sprang is een soort vlechttechniek.

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Exodus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Exodus Indeling en inhoud Exodus Pauze Pesach De tabernakel Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten hebben een globale

Nadere informatie

Samenvatting plagen!

Samenvatting plagen! Overwinning! Samenvatting plagen! Psalm 78: 44-53 Hij veranderde hun rivieren in bloed, uit geen waterstroom was meer te drinken. 45 Hij stuurde de steekvlieg die hen opvrat, en de kikvors die verderf

Nadere informatie

Lesbrief: Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte

Lesbrief: Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte Lesbrief: Met Dummie op zoek naar dieren in het oude Egypte Het doel van deze lesbrief is om leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs te enthousiasmeren voor het oude Egypte en de Dummie de Mummie-boeken.

Nadere informatie

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE,

Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel. Ik heb u. liefgehad, zegt de HEERE, Maleachi en Gods liefde voor Israël. Hoe verwoordt God Zijn liefde voor Israël? Maleachi 1:2, eerste deel Ik heb u 2 liefgehad, zegt de HEERE, Sinds wanneer heeft God Zijn kinderen lief gehad en wat is

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag.

Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag. Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag. 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Naturalis 3. De Burcht 4. Pieterskerk + lunch 5. Hortus botanicus 6.

Nadere informatie

Uniek Egypte. Djoser BV Breestraat CM Leiden

Uniek Egypte. Djoser BV Breestraat CM Leiden Uniek Egypte Egyptisch Museum Na aankomst in de nacht van 10 op 11 augustus kwamen we aan. De volgende dag gingen we van start in Cairo met het Egyptische museum. Ramses II In het openluchtmuseum van Memphis

Nadere informatie

Egypte. Amber Badal 1. Werkstuk: Amber Badal Groep 7 Prinses Beatrixschool. Dit is de nationale vlag van Egypte.

Egypte. Amber Badal 1. Werkstuk: Amber Badal Groep 7 Prinses Beatrixschool. Dit is de nationale vlag van Egypte. Egypte Werkstuk: Amber Badal Groep 7 Prinses Beatrixschool Dit is de nationale vlag van Egypte. Amber Badal 1 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het een leuk en erg interessant onderwerp lijkt.

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46. Gebruik deze foto om te bespreken dat de zon een ster is, net als alle andere sterren. De zon is heel dichtbij.

Nadere informatie

Tijdelijk Museum. Het spel

Tijdelijk Museum. Het spel Tijdelijk Museum Het spel Welkom in de Nationale Bank van België! De Nationale Bank van België is geen gewone bank! Jij kan hier immers geen bankrekening openen. Alleen de gewone banken kunnen dit. Bovendien

Nadere informatie