De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG"

Transcriptie

1 De Oude Grieken GEOMETRISCHE ARCHAÏSCHE KLASSIEKE HELLENISTISCHE GEOMETRISCHE ORIENTALISEERDE - ZWARTFIGURIG - ROODFIGUURIG

2 De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vaste land en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes. Die stadstaten hadden allemaal dezelfde taal en godsdienst, maar ze hadden eigen wetten, geld en goden. Iedere stadstaat (polis) had zijn eigen bestuur. Het bestuur maakte de wetten. Het volk (de meerderheid) besliste hierover mee. Deze bestuursvorm heet democratie (demos = volk, cratie = beslist ). De cultuur van de oude Grieken is de eerste beschaving van betekenis in West-Europa en wordt over het algemeen beschouwd als de basis van de West-Europese beschaving. De bloei van de Griekse Oudheid beslaat ongeveer 650 jaar en duurde van ca. 800 tot 140 voor Christus. De periode kent 3 fases: 1. ontwikkeling 2. bloei 3. verval

3

4 Bouwkunst

5 De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken waren goede bouwers. Ze ontwierpen en bouwden prachtige tempels en openbare gebouwen. Het Parthenon is het beroemdste van al die gebouwen. Het is gebouwd op de Acropolis, een heuvel van waaruit men over Athene. De Grieken hebben voor hun gebouwen, ook de tempels, oorspronkelijk hout als bouwmateriaal gebruikt. De belangrijke onderdelen werden bekleed met platen van terracotta (= gebakken klei). Later zijn ze meer duurzame, maar ook moeilijker te bewerken natuursteen (kalksteen en marmer) gaan toepassen. De vormgeving van de Griekse bouwkunst is dan ook voor een groot deel te verklaren aan de hand van de houtbouw. De oudste bewaard gebleven Griekse bouwwerken zijn de tempels en theaters.

6 Tempels De bekendste bouwvorm uit de Griekse periode is de tempel. De Grieken proberen hun goden ook te vriend te houden door tempels voor hen te bouwen. Een huis voor de goden waar ze hun geschenken brengen. Ze bouwen hun tempels met veel zuilen en pilaren. En ze versieren ze met beelden. Aan de voorkant is een driehoek. Daarin staan vaak ook beelden, kleurig beschilderd. De Griekse tempel bestaat uit verschillende ruimten waarvan de cella het belangrijkst is. In de cella werd namelijk het beeld geplaatst van de god waaraan het gebouw gewijd was, zoals bijvoorbeeld Zeus, Apollo of Athena.

7 Schematische weergave van een Oud Griekse Tempel Akroterion Sima tympanon / fronton / pediment Tympanon /Fronton Geison Fries Hoofdgestel Zuilen Stereobaat Architraaf Abacus Echinus Voluut Zuilenschacht Cannelures

8 Griekse zuilen Dorische stijl De lange pilaren (die zuilen heten) zijn op het eind heel simpel plat. Zo'n zuil bestond uit meerdere stukken, die op elkaar gestapeld waren. Het platte gedeelte wordt het kapiteel genoemd. Ionische stijl Later kwamen de Ionische zuilen. Ze waren smaller, hoger, sierlijker en eleganter dan de Dorische. De kapitelen zijn nu licht versierd met een krul. Die krul wordt een volute genoemd. Korintische stijl Nog later, eind van de oude Grieken en in de tijd van de Romeinen, kwam deze meer versierde stijl. De kapitelen waren uitgehouwen in de vorm van acanthusbladeren en aan vierzijdig. Deze waren in de Romeinse tijd erg populair.

9 Theater In de 5 e eeuw neemt de theater kunst toe. Men neemt geen genoegen meer met kleine houten theaters, men bouwt nu grote stenen schouwburgen. Het Grieks Theater bestaat uit 3 delen: 1. Toneel voor de spelers 2. Cirkelvormige dansvloer voor het koor 3. Oplopende zitbanken voor de toeschouwer Het theater komt voor uit religieuze rituelen rond het altaar van Dionysus, de God van de wijn. Het theater onderscheidt zich van de godsdienstoefening doordat de priesters worden vervangen door acteurs. Deze acteurs handelen los van het koor. De verering van Dionysus maakt plaats voor verhalen over halfgoden en helden. Deze verhalen kennen een conflictelement, bijvoorbeeld tussen mens en god, goed en kwaad of kind en ouder.

10 Beeldhouwkunst

11 Beeldhouwkunst De Oud Griekse beeldhouwkunst heeft gedurende de Griekse oudheid een hele evolutie meegemaakt. Deze tijd is daarom ook onderverdeeld in verschillende periodes. Een ding wat de meeste beelden uit die tijd gemeen hadden was dat de meeste vrijstaande beelden rond de tempels stonden opgesteld. Ze stonden op een voetstuk, als geschenk voor het heiligdom, naar aan leiding van een moedige daad of een sportprestatie. Bij de Griekse beeldhouwkunst kun je denken aan de afbeeldingen in de friezen, de verschillende zuilvormen, de vrije beelden en het vrije aardewerk. De zuilvrouwen noemt men kariatiden, zoals bij de tempel het Erechteion.

12 Oud Griekse kunst De kunst van het oude Griekenland was en is een enorme invloed op de cultuur van vele landen van oude tijden tot het heden. Dit komt mede door de enorme ontwikkeling in die tijd, in het bijzonder op het gebied van beeldhouwwerk en architectuur. We kunnen deze ontwikkeling van de kunst dan ook verdelen in 4 verschillende perioden; 1. Geometrische periode (1050 v.chr.-720 v.chr) - veel rijk versierd aardewerk - kenmerkende decoratie: meanders en andere geometrische motieven 2. Archaïsche periode (720 v.chr v.chr) - gekenmerkt door de overname van Oosterse (Assyrische, Phoenicische, Egyptische) motieven - overname van de Egyptische statische, uit vaste verhoudingen bestaande formules voor beeldhouwwerk (Starve eenvoud) - beelden uit een rechthoekig blok zijn gesneden - stramme en frontale houding - haren zijn zeer gestileerd weergegeven - archaische glimlach. - later steeds grotere natuurgetrouwe modellen - Mensfiguren vooral: goden/helden/atleten.

13 3. Klassieke periode (480 v. Chr v. Chr) - verdergaande natuurgetrouwheid - grotere ruimtelijkheid - suggestie van ruimte in een plat vlak: figuren op verschillende hoogtes te plaatsen en verkort weergeven van lichaamsdelen 4. Hellenistische periode (323 v. Chr 140 v. Chr) - zeer sterk individualisme, levende personen weer te geven - veel emotie - veel beweging - meerdere aanzichten binnen een beeld.

14 Reliëf Een andere vorm van beeldhouwkunst is reliëf. Deze vorm van beeldhouwkunst komt vooral voor in de tempels. We kunnen 3 soorten reliëfs onderscheiden: 1. Vlakreliëf heeft weinig hoogteverschil, zoals de afbeelding op een munt of een fries 2. Verheven/verzonken/half reliëf achtergrond niet is bewerkt, maar alleen de figuur zelf is uitgehouwen uit het oppervlak (denk aan het Egyptische reliëf) 3. Hoogreliëf heeft relatief veel hoogteverschil. De voorstelling is veel volumineuzer uitgewerkt; soms zijn de figuren zelfs bijna vrijstaande beeldhouwwerken Voorstelling op de reliëfs: - Vooral mythologische personages / scènes - Zelden tot nooit historische figuren

15 schilderkunst

16 De Griekse schilderkunst Helaas is er weinig van de Griekse schilderkunst bekend, omdat er veel verloren is gegaan. We kennen de schilderkunst slechts door overgebleven resten van fresco s, mozaïeken, beschilderde reliëfs en de beschilderde vazen.

17 Vazen Ook de vazen net als de rest van de Oud Griekse periode is onder te verdelen in verschillende Stijlen. De Geometrische stijl ( v. Chr.) - Zware horizontale banden met geometrische motieven. (meaders, zigzaglijnen, cirkels) - Mensen en dieren worden hoekig en geometrisch weergegeven De Orientaliserende Stijl (700 begin 6 e eeuw v. Chr) - Oosterse motieven (lotusbloem, exotische planten, fabelachtige dieren) - Meer details (details worden met een naald ingekrast)

18 Vazen De Zwartfigurige stijl (6 e eeuw 530 v. Chr.) - Ondergrond vaas is aardrood - Figuren zijn met zwarte vernis aangebracht - Voorstelling op deze vazen: mythologische taferelen en het dagelijks leven met vaak betrekking op het gebruik van de vaas. De Roodfigurige Stijl (vanaf 530 v. Chr) - Achtergrond is zwart - Figuren zijn rood - Voorstelling op deze vazen van in de begin nog frontaal en lineair, later werd alles geïdealiseerder.

19 Het Oud Griekse Schrift Dit alfabet is in de oudheid (rond de 9e eeuw v.chr.) ontwikkeld uit het Fenicische alfabet en bestaat uit 24 letters/tekens en klanken. Het wordt nog steeds in Griekenland en Cyprus gebruikt. Het Griekse schrift vertegenwoordigt een belangrijke ontwikkeling: het heeft namelijk klinkers. De oudere schriften (Fenicisch, Egyptisch,enz) hadden alleen medeklinkers. Daarnaast bestaat het niet meer uit tekeningen, maar uit tekens/symbolen die letters/klanken voorstellen. Voor de talen die daarmee geschreven werden, werkte dat uitstekend omdat in die talen woorden die slechts één klinker verschillen meestal een verwante betekenis hebben. Wij hebben ons alfabet en een aantal nog steeds gebruikte symbolen te danken aan het Grieks Alfabet.

20 Bèta De voormalige middelbare voortgezette opleiding met ook exacte vakken, de bètawetenschappen zoals scheikunde, natuurkunde en wiskunde Gamma De gammawetenschappen, zoals sociologie, antropologie Psi Een neutrale term voor parapsychologische fenomenen zoals buitenzintuiglijke waarneming: psi (paranormaal). Sigma dit teken in de wiskunde het sommatieteken genoemd Delta Delta wordt gebruikt om toename weer te geven tussen twee gegevens. Symbool van een dispuut in Groningen: Diogenes. Opgericht in 1956.

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum

Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting KCV Griekse kunst Forum Samenvatting door een scholier 770 woorden 20 juli 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum - K L A S S I E K E C U L T U U R - Griekse kunst Beeldhouwkunst De

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3:

WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: WERKBOEK REFLECTIE Klassieke Oudheid Griekse kunst Powerpoint: KG01_1_GRIEKS_BOEK.ppt REFLECTIE_WB_KG01_1_GRIEKS_BOEK_ppt.doc; v1: 0207; v2: 0407; v3: Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek

Nadere informatie

KG-KB 3. aantekeningen van

KG-KB 3. aantekeningen van KGKB 3 aantekeningen van Griekenland werd gevormd door een aantal staten, die onderling weinig contacten hadden. Het bestuur werd op democratische grondslag gevoerd. De kunst kenmerkte zich door eenvoud

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 ART HISTORY Klassieke Oudheid H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 De Griekse stadstaten Kreta is de bakermat van de Griekse beschaving. Door de ligging en handel met andere oudere culturen was hier

Nadere informatie

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel Bouwkunst A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel * rechthoek * wiskundig in evenwicht * vaste verhoudingen * vrij eenvoudig * veel kleuren ( fresco

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Geschiedenis van de Bouwkunst zie Wikipedia, LOI, Pinterest, Esthetica e.a voor Christus tot 1000 na Christus

Hoofdstuk 1. Geschiedenis van de Bouwkunst zie Wikipedia, LOI, Pinterest, Esthetica e.a voor Christus tot 1000 na Christus 2000 voor Christus tot 1000 na Christus Hoofdstuk 1 1 De Griekse en Romeinse cultuur liggen aan de basis van de huidige westerse cultuur. Op het gebied van architectuur is de invloed van deze basis door

Nadere informatie

3.1Griekse beeldhouwkunst

3.1Griekse beeldhouwkunst Samenvatting door een scholier 1497 woorden 13 december 2004 7 34 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 3 Griekse kunst 3.1Griekse beeldhouwkunst de Griekse beeldhouwkunst bestaat uit drie perioden: de

Nadere informatie

Geschiedenis. Quintie Beerens. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61253

Geschiedenis. Quintie Beerens. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61253 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Quintie Beerens 17 May 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61253 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Vraag 1: Waar en wanneer begon en eindigde de Griekse beschaving?

Vraag 1: Waar en wanneer begon en eindigde de Griekse beschaving? Vraag 1: Waar en wanneer begon en eindigde de Griekse beschaving? In Griekenland bestond de eerste grote beschaving van Europa. Vul het juiste antwoord in. Plaats waar de Griekse beschaving begon: Tijdstip

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5

- vergelijking met het Romeinse Pantheon 0,5 - CIRCUS 0,5 EVALUATIE EVOLUTIE OUWKUNST A espreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL: - onderdelen,5,5,5 - doel van het bouwwerk,5,5,5 - vergelijking met de Egyptische tempels,5,5,5 - vergelijking met het Romeinse

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 1. Leg uit wat een sofist was. score: 2. Welke rol speelden de sofisten in de Atheense democratie? 3. Waarom is het niet juist te spreken van Griekenland in de tijd

Nadere informatie

Werkstuk Grieks Akropolis

Werkstuk Grieks Akropolis Werkstuk Grieks Akropolis Werkstuk door een scholier 2240 woorden 15 mei 2002 5,6 168 keer beoordeeld Vak Grieks Geschiedenis van De Akropolis In 480 voor Christus vielen de Perzen onder leiding van koning

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de Oude Egyptische architectuur Egyptische bouwkunst had als doel om zo ordelijk en constant mogelijk te zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de Egyptische piramide, die symmetrisch is en door praktisch de

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Praktische opdracht KCV Theater van Epidauros

Praktische opdracht KCV Theater van Epidauros Praktische opdracht KCV Theater van Epidauros Praktische-opdracht door een scholier 2454 woorden 15 juni 2005 6,6 74 keer beoordeeld Vak KCV Het theater van Epidauros Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden.

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie over te vinden. Boekverslag door A. 1250 woorden 23 mei 2004 5.4 665 keer beoordeeld Vak Geschiedenis DE GRIEKEN Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het wel een interessant onderwerp vind. Er was ook veel informatie

Nadere informatie

Touwen waarmee het blok op zijn plek gehesen werd door middel van een soort hijskraan haken in groeve voorbewerkt stuk marmer: zuiltrommel

Touwen waarmee het blok op zijn plek gehesen werd door middel van een soort hijskraan haken in groeve voorbewerkt stuk marmer: zuiltrommel Griekse zuilen: Pilaar ondersteunt het gewelf en heeft het zwaar. Zuil staat met meerdere in een rij en is vooral voor de sier. Dorische zuil: - Eenvoudig en strak - Dik en kort - Heel grote zuilen werden

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters.

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters. Week 1 De eerste Griekse tempels werden uit houten elementen opgebouwd. Omdat hout niet duurzaam genoeg was en de tempels relatief snel in verval raakte werd er al snel gezocht naar een nieuw en duurzaam

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon

Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon Praktische opdracht Grieks De akropolis met het parthenon Praktische-opdracht door een scholier 2180 woorden 16 november 2002 5,6 159 keer beoordeeld Vak Grieks Inleiding Het onderwerp van dit werkstuk

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

Samenvatting KCV H3 Griekse Kunst

Samenvatting KCV H3 Griekse Kunst Samenvatting KCV H3 Griekse Kunst Samenvatting door een scholier 1844 woorden 9 juni 2009 5,7 12 keer beoordeeld Vak KCV H3 Griekse Kunst 1 De Griekse beeldhouwkunst: streven naar perfectie 1.1 Inleiding:

Nadere informatie

Overzicht architectuur Middelburg

Overzicht architectuur Middelburg Overzicht architectuur Middelburg spitsboog Visblaasmotief Driepas Gotisch raam ( 1493-'94) uit de Gasthuiskerk in de Lange Delft. Dam 33 is gebouwd rond 1525. De zijgevel is van hout. Hij steekt naar

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Inleiding. 1 Robertson 1983; Sear Adamy 1883; Ward Perkins 1974

Inleiding. 1 Robertson 1983; Sear Adamy 1883; Ward Perkins 1974 Inleiding Naar aanleiding van het vak Thematisch Literatuur Onderzoek eerder dit jaar, ben ik mij gaan verdiepen in de Romeinse tempelarchitectuur. Gedurende het opzetten van de historiografie viel het

Nadere informatie

Les 1. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 1. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 1 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Overzicht Periode 2 * 3 Pedegrees + opdrachten Les * Perioden/stromingen: -Romeinen Deze Les -Vroegchristelijk -Romaans -Gotiek -Vroeg-Renaissance Pedegrees uitgeprint

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties

Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Highlightvitrines HKM Objecttexten. HVHKM 1 Magische garanties Een stèle is meestal een uit één stuk steen gehouwen tablet met daarin een reliëf met de voorstelling, de naam en de titels van de grafeigenaar.

Nadere informatie

Architectuur Oud en Nieuw Klassiek en Neo

Architectuur Oud en Nieuw Klassiek en Neo Architectuur 1810-1840 Oud en Nieuw Klassiek en Neo Klassiek: Oorsprong Antieke Wereld Klassieke Architectuur Ca. 500 voor Christus tot 476 na Christus De Wereld van de Grieken en Romeinen Tempelvormen

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

Rond 650 v.chr. begonnen de Grieken met het maken van monumentale sculpturen, beelden uit marmerblokken die werden voorbewerkt bij het opgraven.

Rond 650 v.chr. begonnen de Grieken met het maken van monumentale sculpturen, beelden uit marmerblokken die werden voorbewerkt bij het opgraven. Samenvatting door L. 1442 woorden 11 december 2012 3,4 5 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis Hetvak beeldhouder is een technè (kunst en vakmanschap) In Olympia waren veel beelden van beroemde atleten

Nadere informatie

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN Luc Cielen EGYPTE : PALM Palmzuil Edfu Egypte Zo staat de tekening op het bord. Zonder de tekst 1-LC-vormtekenen-zuilen-5e klas-1 Eerste symmetrie-afwerking Tweede symmetrie-afwerking.

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Praktische opdracht KCV Akropolis

Praktische opdracht KCV Akropolis Praktische opdracht KCV Akropolis Praktische-opdracht door een scholier 3379 woorden 16 oktober 2002 6,2 46 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding: Ik heb voor dit onderwerp, de Akropolis, gekozen omdat het

Nadere informatie

lesidee Gevels antwoorden

lesidee Gevels antwoorden Architectuur lesidee Gevels antwoorden OPDRACHT Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen van soorten gevels. Lees ze en bekijk de plaatjes. Zet daarna onder de foto van de Roosendaalse gebouwen om

Nadere informatie

Samenvatting Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis Romeinen t/m Romaanse Periode

Samenvatting Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis Romeinen t/m Romaanse Periode Samenvatting Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis Romeinen t/m Romaanse Periode Samenvatting door een scholier 1262 woorden 27 oktober 2012 5,2 7 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Kunstgeschiedenis

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië.

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Kenmerkende aspecten: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat De klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur De ontwikkeling

Nadere informatie

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger.

Als je in een Griekse stad woonde en een jongen van achttien was, kreeg je militaire training voor het Griekse leger. Werkstuk door Timon 2189 woorden 19 maart 2014 6 129 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: GESCHIEDENIS VAN DE GRIEKEN De Minoïsche, Myceense en Archaïsche beschaving De eerste Griekse cultuur,

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

6,2. Wat is de functie van de Griekse beeldhouwkunst? Archaïsche periode vc. Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010

6,2. Wat is de functie van de Griekse beeldhouwkunst? Archaïsche periode vc. Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010 Samenvatting door een scholier 1579 woorden 25 maart 2010 6,2 26 keer beoordeeld Vak Methode KCV Synopsis KCV samenvatting Grieken beschouwden het vak van de beeldhouwer als techné, ook wel een vakmanschap.

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april 2016 5.3 12 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Na de dood van Jezus, verspreidde de christelijke kunst

Nadere informatie

400-470 GRIEKS-ROMEINSE BEELDHOUWKUNST EN PLASTIEK 500-560 GRIEKS-ROMEINSE CERAMIEK EN SCHILDERKUNST

400-470 GRIEKS-ROMEINSE BEELDHOUWKUNST EN PLASTIEK 500-560 GRIEKS-ROMEINSE CERAMIEK EN SCHILDERKUNST INDELING BIBLIOTHEEK ARCHEOLOGISCH CENTRUM LEIDEN HOOFDRUBRIEKEN 000 TIJDSCHRIFTEN 010-091 ALGEMEEN BIBLIOGRAFIEËN, ENCYCLOPEDIEËN 100-194 GEOGRAFISCHE INDELING TOPOGRAFIE EN OPGRAVINGEN. MUSEA 200-250

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN...

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... score: 1. a Waarom konden er in Griekenland zoveel verschillende staatsvormen naast elkaar bestaan? Gebruik in je antwoord het begrip poleis. b Sparta en Athene

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-218-5 (HB) 978-94-6175-960-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 3057 woorden 25 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Deelvraag 1: Wat is het classicisme?

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 3057 woorden 25 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Deelvraag 1: Wat is het classicisme? Praktische-opdracht door een scholier 3057 woorden 25 maart 2003 5,7 98 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Deelvraag 1: Wat is het classicisme? De Griekse wijsgeer Aristoteles heeft in een cultuurtheorie

Nadere informatie

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1

Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Depotvitrines FL Objecttexten. Egypte - DVHKM 1 Amuletten Amuletten zijn kleine voorwerpen die een levende of een dode tegen gevaren moet beschermen of van een bijzondere macht zijn voorzien. Het gebruik

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

Rijke inspiratiebron voor ons hedendaagse leven GRIEKEN NAAM: KLAS:

Rijke inspiratiebron voor ons hedendaagse leven GRIEKEN NAAM: KLAS: Het indrukwekkende rijk van de farao s EGYPTENAREN Rijke inspiratiebron voor ons hedendaagse leven GRIEKEN Tweeduizend jaar geleden de heersers over Europa ROMEINEN NAAM: KLAS: Porch of the Maidens, 421-405

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting door een scholier 1189 woorden 13 oktober 2014 6,6 30 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat De ontwikkeling

Nadere informatie

2011 Het beroep Architect

2011 Het beroep Architect 2011 Het beroep Architect Thijs en Thomas Het Baken groep 8a 6-6-2011 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 De Geschiedenis... 4 De Griekse architectuur... 4 De Romeinse architectuur... 4 Renaissance... 5 Architectuur

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

1 Mondelinge communicatie

1 Mondelinge communicatie 1 Mondelinge communicatie Over het ontstaan en de ontwikkeling van de spraak en de manier waarop deze werd gebruikt is vrij weinig bekend. Er zijn immers geen overleveringen van. Wetenschappers vermoeden

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: Helleense stadstaten en haar kolonies

HOOFDSTUK 6: Helleense stadstaten en haar kolonies HOOFDSTUK 6: Helleense stadstaten en haar kolonies Immigratie en crisis gaan tegenwoordig in het nieuws vaak samen. is dit iets van nu, of eigenlijk iets van alle tijden? Waar ligt de oorzaak? Welke gevolgen

Nadere informatie

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Pantheon Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018 Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Voorwoord In dit werkstuk vertel ik over het Pantheon, een monument uit de Romeinse oudheid. Naast een stukje geschiedenis

Nadere informatie

Samenvatting KCV Hoofdstuk 3, 4 en 5: Griekse Kunst

Samenvatting KCV Hoofdstuk 3, 4 en 5: Griekse Kunst Samenvatting KCV Hoofdstuk 3, 4 en 5: Griekse Kunst Samenvatting door een scholier 4096 woorden 9 juni 2007 7,4 27 keer beoordeeld Vak KCV H3: Griekse kunst 1. De Griekse beeldhouwkunst: streven naar perfectie

Nadere informatie

Algemene Kunst- en Antiekveiling Maart 2012 Wapens

Algemene Kunst- en Antiekveiling Maart 2012 Wapens Algemene Kunst- en Antiekveiling Maart 2012 Wapens Kavel nr. 3701: Een hout gesneden Balinese danseres, Ubud, midden 20ste eeuw Het basement met lotusbloem waaronder de inscriptie: Dibikin, Oleh, Aapfttangku,

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

1 Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien?

1 Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien? BREEKBARE BEELDEN Lees het tekstbordje bij het beeld. Wie is hier te zien? Heracles Met welk gereedschap werd het krullende haar gemaakt? Waaraan kan je dat zien? Handboor. Er zitten diepe gaatjes in het

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 693 woorden 18 maart keer beoordeeld

Samenvatting door een scholier 693 woorden 18 maart keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 693 woorden 18 maart 2003 6 78 keer beoordeeld Vak CKV Stijl : Griekse kunst Tijd : ± 500 voor Christus Bijzonderheden : Dorische en Ionische bouwstijl Kenmerken : * zuilen

Nadere informatie

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen

Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk KCV Grieken en Romeinen Werkstuk door een scholier 1308 woorden 21 oktober 2005 5,4 154 keer beoordeeld Vak KCV Wie waren de Romeinen? De Romeinen waren ongeveer 2000 jaar geleden de bewoners

Nadere informatie

Pompeii. de laatste dag INTRODUCTIE. Ooggetuige

Pompeii. de laatste dag INTRODUCTIE. Ooggetuige INTRODUCTIE Pompeii de laatste dag Ik huiver nog steeds bij de herinnering, maar ik zal proberen uit te leggen hoe het was. Het werd donker, niet donker zoals bij een maanloze of bewolkte nacht, nee, pikkedonker,

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Geïnteresseerden, Hier onze eerste dag in Athene. Om half 7 werden we al wakker gemaakt door de wake-up call. Daarna hebben we ons klaargemaakt en

Geïnteresseerden, Hier onze eerste dag in Athene. Om half 7 werden we al wakker gemaakt door de wake-up call. Daarna hebben we ons klaargemaakt en Geïnteresseerden, Hier onze eerste dag in Athene. Om half 7 werden we al wakker gemaakt door de wake-up call. Daarna hebben we ons klaargemaakt en lekker ontbeten. Om acht uur waren we klaar om te vertrekken.

Nadere informatie

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden

Op de afdeling van de Grieken stonden onder andere: - vazen (roodfigurige en zwartdigurige) - amforen - kylikschen - kourosbeelden Museum voor oudheden In het rijksmuseum voor oudheden in Leiden is van alles te vinden over archeologie. Zo staat op de site dat jong en oud kan genieten van beschavingen uit het oude Egypte, het nabije

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS VORMTEKENEN VIJFDE KLAS Luc Cielen GRIEKSE MEANDERS 01: voorbereidende oefening: een golfbeweging gespiegeld. Dit is een voortzetting op spiegeloefeningen uit de eerste, tweede en derde klas. Neem een

Nadere informatie

Kunst op Niveau Griekse Kunst

Kunst op Niveau Griekse Kunst Antwoorden door een scholier 3034 woorden 28 januari 2004 7.5 267 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Kunst op Niveau Griekse Kunst Wat is architraafbouw? Er is sprake van architraafbouw als dragende,

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede

Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede Werkstuk Wiskunde Fibonacci: getallen en gulden snede Werkstuk door een scholier 2464 woorden 15 december 2004 5,8 108 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inleiding Dit werkstuk wordt gemaakt door vier personen.

Nadere informatie

Praktische opdracht KCV Het Orakel van Delphi

Praktische opdracht KCV Het Orakel van Delphi Praktische opdracht KCV Het Orakel van Delphi Praktische-opdracht door een scholier 2466 woorden 6 januari 2004 6,9 113 keer beoordeeld Vak KCV Het orakel van Delphi Inleiding Deze praktische opdracht

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën Boekverslag door S. 2644 woorden 8 juni 2005 6.1 18 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Verslag van de drie Gratiën Het werkstuk gaat over de drie Gratiën. We hebben informatie gezocht over de drie Gratiën

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie