InterCoach Vervolgopleiding in samenwerking met de coachpool van Interne coaches van de Vlaamse Overheid 2015/2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "InterCoach Vervolgopleiding in samenwerking met de coachpool van Interne coaches van de Vlaamse Overheid 2015/2016"

Transcriptie

1 InterCoach Vervolgopleiding in samenwerking met de coachpool van Interne coaches van de Vlaamse Overheid 2015/2016 De vervolgopleiding van Intercoach bestaat sinds 2010 en heeft zijn nut en kwaliteit bewezen. Onlangs heeft Intercoach een samenwerking opgebouwd met de coachpool van de Vlaamse Overheid en wil dit nu tot uitdrukking brengen in de vervolgopleiding. Deelnemers kunnen ervaringen en kennis delen over de grens. Afwisselend zullen een Vlaamse en enkele Nederlandse docenten de trainingsdagen verzorgen en de locatie is twee maal in Antwerpen, waarvan een keer met een overnachting, en drie maal in Den Haag! Doelgroep Deze opleiding is bedoeld voor collegacoaches die de basisleergang tot coach van InterCoach of van de Vlaamse coachpool of van een vergelijkbare opleiding hebben gevolgd en die de nodige ervaring/vlieguren hebben opgedaan in de rol van (collega)coach. Doel van de vervolgopleiding is dat de Nederlandse en Vlaamse collegacoaches, in aansluiting op de basisleergang, nieuwe concepten krijgen aangereikt die zij kunnen toevoegen aan hun gereedschapskist. Daarnaast krijgen deelnemers de kans zich als persoon verder te ontwikkelen in de rol van coach zodat ze meer ruimte durven nemen voor eigen benadering. Opbouw vervolgopleiding De vervolgopleiding beslaat een vijftal bijeenkomsten, waarvan eenmaal met overnachting in Antwerpen. Tussentijds hebben deelnemers twee supervisiesessies, begeleid door Noor van Liebergen. De verschillende dagen worden verzorgd door verschillende docenten/trainers. Doel is dat de deelnemer kennismaakt met uiteenlopende benaderingen. Hieronder staat een beknopte beschrijving van de onderwerpen. 1. Werken met wat we niet weten 2. Improviseren bij coaching 3. Oplossingsgericht coachen 4. De coach als acteur 5. Systemisch coachen Kosten De kosten voor deze opleiding bedragen 3475,- inclusief een overnachting plus diner in Antwerpen. Wij berekenen geen BTW over deze kosten. Aanmelden en intake Aan deelname gaat een intakegesprek vooraf met Noor van Liebergen van bureau InterCoach of Brunhilde Borms van de Vlaamse coachpool. Doel van de intake is dat wederzijdse verwachtingen worden verkend en een leerdoel wordt geformuleerd. Aanmelden voor deze opleiding kan door een te sturen aan Sharda De datum voor het intakegesprek wordt in overleg bepaald.

2 Beknopte beschrijving van het programma en de data Dag 1(in Antwerpen met overnachting) - Werken met wat we niet weten; de interactie tussen coach en coachee Docent: Wim De Keyser, Guiding Transition - Our whole inner world is reality, perhaps even more real than the apparent world. To call everything that seems to be illogical a fantasy or fairy tale is to admit that one does not understand nature Marc Chagall Gebeurtenissen, gevoelens, gedachten en gedragspatronen die zich buiten het bewustzijn bevinden, kunnen een significante invloed hebben op wat personen doen en hoe ze zich gedragen. We kunnen binnen een coaching context constructief gebruik maken van deze onbewuste mentale en emotionele fenomenen. In dit blok besteden we aandacht aan hoe we ons perspectief als coach kunnen verbreden, en hoe we als coach in contact kunnen komen met een onbewuste onderstroom in het werken met coachees, zonder daarom de intentie te hebben therapeutisch aan de slag te gaan. De focus in dit blok ligt op zowel de coachee, als op onszelf als coach. We ontwikkelen ons perspectief als coach en we integreren verschillende benaderingen elk op onze eigen manier, om zo vanuit een meer holistisch perspectief de coachee te kunnen benaderen en resultaat te boeken. Naast het kort uiteenzetten van een aantal psychodynamische concepten, bekijken we een model dat het bewuste en onbewuste in een coaching context integreert en passen het toe op voorbeelden uit onze eigen coaching praktijk. We leren een aantal technieken hanteren die op een eenvoudige manier helpen om zicht op krijgen op dynamieken die aan de basis kunnen liggen van denken en gedrag. In deze sessie bekijken we ook het belang van hoe we ons als coach kunnen verhouden tot die aspecten van de coachee die bij ons als coach of bij de coachee zelf bepaalde gevoelens kunnen oproepen, en we oefenen hoe hier mee om te gaan. We bouwen in deze sessie op een theoretische basis die kort wordt behandeld, om dan via een reeks interactieve oefeningen aan de slag te gaan met een aantal concrete technieken. De technieken die we gebruiken zijn eenvoudig en onmiddellijk toepasbaar. We gebruiken voorbeelden uit onze eigen coaching praktijk. Dag 2 - Improviseren bij coaching Docente Francine Zwaan (Pitstop) In dit blok gaat het om de kunst van het niet-weten en het improviseren. Durf je als coach? Om als coach in snelle wisselingen en gelijktijdig te kunnen spelen met nabijheid en distantie, is het nodig nieuwsgierig te zijn naar het onbekende; op zoek te gaan naar het wonder. Wanneer je als coach de moed hebt weten, controle, beheersbaarheid en denken in problemen en probleemoplossingen los te laten, ontstaat ruimte voor intuïtie, poëzie, swing en de dimensie van het tussen.

3 Intuïtie, een aan het intellect complementaire kracht, maakt het mogelijk het innerlijk leven te ervaren. Intuïtie geeft direct contact en verleent kennis van binnenuit, i.p.v. een door concepten bemiddelde ervaring. Durf je als coach te twijfelen? In de poëzie vindt de intuïtie een taal om zich te uiten. Durf je als coach een nieuwe taal te zoeken, je jargon los te laten, vals te spelen met taal, de taal te bedriegen? It aint got nothing, if it aint got swing. Swing ontsnapt aan alle conceptualiteit en controle. Swing is fundamenteel als kwaliteitscriterium, alle muziek is erop gebaseerd. Al onze sociale interacties swingen ook, of niet. We kunnen ze laten swingen. Niet op commando, maar door ons er voor open te stellen. Durf je als coach de controle los te laten? Tussen de zaken; tussen de standpunten; wat tussen de regels door gebeurt, is een andere dimensie. In dit tussen, noch het een, noch het andere, is swing voelbaar. Daar begint het. Hoeveel innerlijke ruimte heb je als coach voor het tussen, waar de swing begint? Dag 3: Oplossingsgericht coachen Docent: Saskia Tjepkema van The Learning Company van Kessels&Smit Coachees komen meestal met een meer of minder duidelijk probleem binnen. Daarover lopen ze al een tijdje na te denken, ze hebben er last van en het lukt niet om het probleem opgelost te krijgen. Anders gezegd, een coachee is meestal probleemgeoriënteerd. Wat is er logischer dan om daar als coach bij aan te sluiten, dus: het probleem in kaart te brengen, wellicht het probleem achter het probleem scherp te krijgen om van daaruit stappen voorwaarts te kunnen zetten? Zo kan het, maar het kan ook anders. Volgens de methode van het oplossingsgerichte coachen hoef je problemen en oplossingen niet tot in detail te doorgronden om met een coachee over oplossingen na te kunnen denken. De oplossingsgerichte methode richt de aandacht op wat er wel is (in plaats van wat er niet is), op krachten (in plaats van zwaktes), op de momenten dat het probleem er niet of in mindere mate is (in plaats van op de momenten dat het probleem zich voordoet) en op kleine, haalbare stapjes (in plaats van op fundamentele doorbraken). Daarmee is oplossingsgericht werken een plezierige, energiegevende manier van coachen met vaak zichtbare resultaten op de korte termijn. Tijdens deze dag worden de basisprincipes van oplossingsgericht coachen behandeld. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: - werken aan een werkbare vraag - werken aan een werkbare relatie - oplossingsgerichte vraagtechnieken - de oplossingsgerichte houding van de coach Korte theoretische beschouwingen worden afgewisseld met oefeningen. Er is volop gelegenheid om casuïstiek uit de eigen coachingspraktijk in te brengen.

4 Dag 4: - De coach als Acteur Docent: Erwin van Baarle: Van Baarle Consult Het idee achter deze workshop is dat coachingstrajecten effectiever kunnen worden als de gesprekken gelardeerd worden met trainingsinterventies. Dit helpt coachees in de veilige 1-op-1 setting van de coach-relatie hun gedragsrepertoire in kritieke situaties op te rekken. In de dagelijkse praktijk is het namelijk vaak lastig om nieuw gedrag uit te proberen. Juist in situaties, die eigenlijk een andere aanpak vergen, is een experiment te riskant. Hoe ziet het er uit? De coach en coachee ontwerpen gedurende eerdere coachingsgesprekken een serie oefensituaties. De deelnemer ontvangt het gewenste tegenspel van de coach afgewisseld met gerichte feedback op zijn of haar handelen. Tijdens deze interventie heeft een de coachee grotendeels zelf de teugels in handen en door de 1-op-1 setting ontstaat een veilige plaats voor experimenten Dag 5 (in Antwerpen zonder overnachting): Systemisch werken Docent: George Smits: mede-eigenaar van Reset Partner, coach, mediator, trainer en hij doceert Ondernemingsgerechtelijke Geschillen Oplossingen, aan de Universiteit van Tilburg. In deze training leert u zicht krijgen op groepsprocessen en dynamiek. U krijgt zicht op groepsprocessen en conflicten, zowel binnen de groep als in de organisatie. U leert exploreren op psycho-hygiënische besmetting, concretisering van het ware probleem, exploreren op de nee in de groep en op de weerstand (Deep Democracy, Lewis). Naast kennisoverdracht werken we ook met de topografie van het probleem, opstellingen (Hellinger) en werken we met psychodrama.

5 Data Vervolgopleiding 2015/2016 Dag 1: 4 en 5 november 2015 in Antwerpen 4 november vanaf 16.00uur met ontvangst om 15.30, tot 5 november uur Docent: Wim de Keijser Onderwerp: Werken met wat we niet weten Locatie: Radisson Blu Hotel te Antwerpen, naast het station. Dag 2: 7 december van uur tot uur Docent: Francine Zwaan Onderwerp: Improviseren bij coaching Supervisie1, groep 1 : Maandag 18 januari 2016 van tot uur Locatie: InterCoach, Wilhelmina van Pruisenweg 52,-78, Den Haag Supervisie 1, groep 2 : Donderdag 21 januari van tot uur Locatie: Brussel Dag 3: 9 februari 2015 van tot uur Docent: Saskia Tjepkema Onderwerp: Oplossingsgericht coachen Dag4: 8 maart 2015 van tot uur Docent: Erwin van Baarle Onderwerp: De coach als Acteur Supervisie 2, groep 1: Maandag 29 februari 2016 van tot uur Locatie: InterCoach, Wilhelmina van Pruisenweg 52,-78, Den Haag Supervisie 2, groep 2: Dinsdag 1 maart 2016 van tot uur Locatie ; Brussel Dag 5: 12 april 2015 van tot uur in Antwerpen Docent: George Smits Onderwerp:Systemisch werken Locatie: Radisson Blu Antwerpen.

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers De leergang van InterCoach is bestemd voor managers die plezier ontlenen aan het begeleiden van anderen bij het ontwikkelen

Nadere informatie

InterCoachCompact 2014

InterCoachCompact 2014 InterCoachCompact 2014 ubr intercoach InterCoach is het expertisecentrum voor collegacoaching binnen de overheid. We leiden collega s op tot coach. Alle collega s van rijksoverheid, provincies en gemeenten

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

b&t onderwijs Leergangen & Trainingen Catalogus www.bntonderwijs.nl

b&t onderwijs Leergangen & Trainingen Catalogus www.bntonderwijs.nl b&t onderwijs 2014 2015 Leergangen & Trainingen Catalogus www.bntonderwijs.nl INHOUD DOEN WAT WERKT I II III IN HET ONDERWIJS Trainingsschema Algemene Informatie Onze Trainers 01 Verbeteren Leerklimaat

Nadere informatie

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn)

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) REVIRESCE Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) Is een samenwerkingsverband tussen Groen en Partners en Energy4Change. Met REVIRESCE hebben wij een opleiding

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

LEIDERSCHAP ALS LEVENSHOUDING

LEIDERSCHAP ALS LEVENSHOUDING LEIDERSCHAP ALS LEVENSHOUDING INLEIDING Leiderschap en leidinggeven aan de ontwikkeling van organisaties, mensen en de gemeenschap begint bij jezelf. Het is de weg van binnen naar buiten. Motto van deze

Nadere informatie

23 trainingen voor. VIB-ers (e.a.) Christine Brons 2010-2011

23 trainingen voor. VIB-ers (e.a.) Christine Brons 2010-2011 23 trainingen voor VIB-ers (e.a.) Christine Brons 2010-2011 2010-2011 Christine Brons bv Brugstraat 7a-2, 9712 AA Groningen Postbus 7025, 9701 JA, Groningen t 050-3 11 11 35 m 06-53 62 62 01; e christine.brons.bv@planet.nl

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Masterclass Oplossingsgericht Werken

Masterclass Oplossingsgericht Werken Masterclass Oplossingsgericht Werken Trainers: Aaltsje Wester Harma van Zon Communicatie,training en coaching www.aaltsjewester.nl aaltsjewester@quicknet.nl 1 Korte Geschiedenis: 1. De beginjaren van de

Nadere informatie

Focus op vakmanschap. meesters in leerkracht

Focus op vakmanschap. meesters in leerkracht Focus op vakmanschap meesters in leerkracht Focus op vakmanschap Professionalisering in het MBO krijgt de komende jaren veel aandacht, staat in het actieplan Focus op vakmanschap, dat het ministerie van

Nadere informatie

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn)

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) REVIRESCE Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) Is een samenwerkingsverband tussen Groen en Partners en Energy4Change Met REVIRESCE hebben wij een opleiding

Nadere informatie

PRAKTISCHE OPLEIDING: INTERNE VERANDERKUNDE

PRAKTISCHE OPLEIDING: INTERNE VERANDERKUNDE PRAKTISCHE OPLEIDING: INTERNE VERANDERKUNDE Een opleiding voor Managers Projectleiders HR-adviseurs Communicatie-adviseurs HR-managers Opleidingsadviseurs MD-adviseurs Bestuursondersteuners Ik coördineer

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Open Managementtraining EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Ik wens je veel medewerkers is een gevleugelde uitspraak. Meestal wordt deze uitspraak gebruikt om aan te geven dat medewerkers je als manager knap bezig

Nadere informatie

Voorwoord. Organisatie Fricolore Akademy: Annemarie Kingma, akingma-douma@bornego.nl Anne Leijenaar, a.leijenaar@emelwerda.nl

Voorwoord. Organisatie Fricolore Akademy: Annemarie Kingma, akingma-douma@bornego.nl Anne Leijenaar, a.leijenaar@emelwerda.nl Voorwoord Professionalisering in de school is een belangrijk aspect in de onderwijsontwikkeling. Naast het individuele aanbod krijgt de Fricolore Academy steeds vaker het verzoek voor teamtrainingen vanuit

Nadere informatie

Mijn aanbod Vanuit mijn expertise heb ik volgende trainingen ontwikkeld. De opleidingen worden gepersonaliseerd naargelang de doelgroep:

Mijn aanbod Vanuit mijn expertise heb ik volgende trainingen ontwikkeld. De opleidingen worden gepersonaliseerd naargelang de doelgroep: Mijn doelgroep Beginnende managers: elijk sterke experts. Vanuit deze expertise ben je doorgegroeid naar een leidinggevende functie. Wat deze functie van jou vereist, is dat je mensen kan aansturen. Met

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches

Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma. voor interne coaches Coaching van zelfsturende teams: Ontwikkelprogramma voor interne coaches Yvette Paludanus en Alyanna Bijlsma December 2014 1 Inleiding De zorg is in transitie. Er is een wens en noodzaak om de cliënt en

Nadere informatie

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management

Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Masterclass Persoonlijk Leiderschap & Management Voor managers, bedrijfsleiders en aspirant-ondernemers die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten!

Nadere informatie

Locatie Eindhoven Lupinestraat 14 5614 GM Eindhoven T 040 248 44 33 E triade.eindhoven@aloysiusstichting.nl

Locatie Eindhoven Lupinestraat 14 5614 GM Eindhoven T 040 248 44 33 E triade.eindhoven@aloysiusstichting.nl Beste relatie, Locatie Eindhoven Lupinestraat 14 5614 GM Eindhoven T 040 248 44 33 E triade.eindhoven@aloysiusstichting.nl Voor schooljaar 2015-2016 hebben we weer een interessant scholingsaanbod voor

Nadere informatie

Van in control naar in regie

Van in control naar in regie Van in control naar in regie Het regisseren van complexe vraagstukken Vraagstukken worden steeds complexer. Bovendien trekken ze zich vaak niets aan van organisatiegrenzen en strekken ze zich uit over

Nadere informatie

OP November CMO Er wordt gewerkt met een trainingsacteur 12u 4 bijeenkomsten van 3 uur Terugkomdag Leefstijl OP/OOP November Leefstijl 17 november

OP November CMO Er wordt gewerkt met een trainingsacteur 12u 4 bijeenkomsten van 3 uur Terugkomdag Leefstijl OP/OOP November Leefstijl 17 november Expertisecentrum SVOL AKTIVITEITENSCHEMA Onderwerp Doelgroep Start Uitgevoerd door Bijzonderheden Studielast Coachopleiding OP (ervaren) September Windesheim Staat in het kader van samen opleiden 40 u

Nadere informatie

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur.

Duur: 3 dagdelen (1 hele dag en twee weken later een halve dag). Inclusief oefenen met een professionele acteur. HR professionaliseringstraject het aanbod Verandermanagement, adviseren en begeleiden Module Informatie Stand van zaken Adviseren en coachen voor de HR adviseur: specifiek gericht op HR als business partner

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact!

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! dinsdag 20 mei 2014 Dagprogramma en overige informatie De inhoud van de 6 trainingen Training 1: Haal meer uit je brein Training 2: StrengthsFinder Training 3: Gezonde

Nadere informatie

Vervolgopleiding Systemisch coachen

Vervolgopleiding Systemisch coachen Vervolgopleiding Systemisch coachen Al het persoonlijke is universeel Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn mijn drijfveren? Welke richting wil ik op? Hoe vind ik de balans tussen

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde -

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde - Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding Professional coach Wie zichzelf kent, kent iedereen - Chinees gezegde - Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn

Nadere informatie