Nieuw platform over mediawijs opvoeden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuw platform over mediawijs opvoeden"

Transcriptie

1 Nieuw platform over mediawijs opvoeden

2 Webinar Heleen Mesellem LINC vzw

3

4

5

6

7 Doelstellingen Informeren en sensibiliseren. Inzetten op dialoog / interactie met kinderen, samen media beleven en ontdekken is het belangrijkste! Positieve insteek met aandacht voor risico s. Doorverwijzen waar nodig.

8 Mediaopvoeding, een kwestie van gezond verstand. Doelstellingen Mediaopvoeding, just do it Verzin jij een betere slogan? Laat het me weten, in de chat!

9 Ouders met kinderen (0-18j) Primaire opvoeders (pleegzorg, leefgroep, voogd, ) Doelgroep Laagdrempelig en zo breed mogelijk toegankelijk. Ook voor kansengroepen. Alle standaard opvoedingsstijlen vertaald.

10 Thema s en inhouden Waar denk jij aan bij het begrip Mediaopvoeding? Laat het me weten, in de chat!

11 Thema s en inhouden Mediaopvoeding Veilig Online Privacy Sociale Media Relaties en seksualiteit Cyberpesten Gaming Reclame Lezen Bijzonder digitaal

12 Mediaopvoeding Kinderen Waar zit jouw kind op de Mediagroeilijn?

13 Mediaopvoeding

14 Mediaopvoeding

15 Mediaopvoeding Ouders Welk type media ouder ben jij?

16 Mediaopvoeding.. surf voor de echte test naar MediaNest!

17 Kenmerkend: Genieten en samen beleven staan centraal. Ouders en kinderen leren van elkaar. Afspraken en wederkerige regels worden samen en in overleg opgesteld. Ondersteunen in: Verkennen nieuwe media en toepassingen Media-in-balans ouder Afbakenen grenzen en opstellen van afspraken.

18 Kenmerkend Samen beleven. Leren van elkaar. Weinig of geen regels of afspraken. Weinig realistisch zicht op gevaren. Ondersteunen in Opstellen van regels en afspraken Eerste-hulp-bij-media ouder Sensibiliseren in verband met kansen en risico's.

19 Kenmerkend Blijven graag weg van media en stimuleren andere activiteiten om samen te doen. Angst voor negatieve gevolgen. Strikte regels en afspraken, nood aan structuur. Ondersteunen in Samen beleven van media. Sensibiliseren rond kansen van nieuwe media, relativeren van gevaren. Scan-en-zoom ouder Ondersteunen in opstellen van afspraken in de plaats van regels.

20 Kenmerkend Sterk verschillend en apart gebruik van media binnen een gezin. Regels en afspraken worden opgesteld bij hoge nood. Weinig realistisch zicht op gevaren. Vertrouwen op de zelfredzaamheid van een kind. Ondersteunen in Media-chillax ouder Inzetten op samen beleven van media Sensibiliseren rond risico's en kansen van media. Ondersteunen in het opstellen van regels en afspraken.

21 Mediaopvoeding Welk soort mediaouder ben jij? Doe de poll!

22 Mediaopvoeding - gouden regels Kijk naar media zoals naar andere dingen in een kinderleven. Bepaal grenzen, en moedig spelen aan. Speel je samen, dan leer je samen. Geef het goede voorbeeld. Geniet van de gesprekken met je kind. Zorg voor momenten zonder schermen. Gebruik schermen niet als een redmiddel. Kies de juiste inhouden voor je kind. Denk er aan: het is niet erg dat je (jonge) tiener online is. Een kind blijft een kind.

23 Veilig online en privacy Vragen van ouders Hoe praat je over haatspraak? Wat betekent dat online, denken en dan doen? Opletten voor virussen, hoe doe je dat? Wat is een internet voetafdruk?

24 Veilig online Gouden regels Respecteer de ander Reageer altijd gepast Let op voor virussen

25 Sociale media Vragen van ouders Facebook, Instagram,.. Wat zit er allemaal in de grote pot nat? Vanaf wanneer kan mijn kind op sociale media zijn of haar plan trekken? En zijn er media waar mijn kind al vroeger mee kan oefenen?

26 Sociale media Gouden regels Laat je kind ervaring opdoen en maak samen een account aan op een veilig sociaal netwerk. Ga met je kind in gesprek en maak het bewust van het openbare karakter van het internet. Voor tieners is er geen verschil tussen of- en online vriendschappen. De twee vullen elkaar aan. Aanvaard dat.

27 Sociale media Op MediaNest Facebook Instagram Tumbler Whatsapp Vloggen Snapchat Tinder

28 Relaties en seksualiteit Vragen van ouders Waarom is mijn kind 24/7 online? Een internet lief, is dat dan een echt lief? Is het normaal dat mijn kind van 11 op zoek gaat naar porno? Moet ik mijn computer beveiligen hier tegen? Wat is sexting en doet mijn kind daar aan mee?

29 Relaties en seksualiteit Gouden regels Leer je kind dat het anoniem kan surfen wanneer hij dat wilt. Leer je kind dat online vriendschappen waardevol kunnen zijn, maar dat de plakkracht van internet de context soms (!) onveilig maakt. Leer je kind dat mensen zich voor iemand anders kunnen uitgeven of zelfs beelden kunnen opnemen. Leer je kind het niet-pluis -gevoel. Leer je kind dat het vervelende boodschappen niet moet wissen uit angst dat je boos zal zijn.

30 Relaties en seksualiteit Op MediaNest Om een open gesprek aan te gaan over online relaties en seksualiteit vind je op MediaNest meer dan genoeg info. Sexting: hoe doe je het slim en verantwoord en zijn tieners strafbaar als ze sexy selfies maken of doorsturen? Het kan immers ook mis gaan. Gaat het mis en tieners komen in contact met verdachte personen of groomers, kan je met ouders in gesprek en concreet aan de slag gaan. Je vindt op MediaNest ook tien tips om het gesprek aan te gaan rond grooming. Met een tiener in gesprek over sexting? Pittig! Gebruik gerust onze tien tips.

31 Relaties en seksualiteit Op MediaNest

32 Cyberpesten Vragen van ouders Wordt mijn kind gepest online, of is dit normaal gedrag? Hoe kan ik mijn kind beschermen tegen cyberpesten? Heeft cyberpesten meer of minder impact op mijn kind dan klassiek pesten? Is cyberpesten de verantwoordelijkheid van de school? Moeten zij dit oplossen? Wat met de jeugdbeweging of sportvereniging?

33 Cyberpesten Gouden regels

34 Cyberpesten Op MediaNest Om te benoemen wat cyberpesten nu juist is, wat de gevolgen zijn en welke tieners het grootste risico lopen, kan je je (samen met ouders) inlezen in onze reeks informatieartikels. Wordt je geconfronteerd met cyberpesten en wil je gericht aan de slag, kijk dan eens tussen deze stappenplannen: Als een kind slachtoffer is van cyberpesten, wat dan? Als je kind getuige is van cyberpesten, wat dan? Als je kind zelf een cyberpester is, wat dan? Je kan zelf de de Klik & Print afdrukken van ons Stappenplan bij cyberpesten en hier over in gesprek gaan met de tiener en ouders in de verschillende situaties.

35 Gaming Vragen van Ouders Wat is er in helemsnaam zo aantrekkelijk aan gaming? Speelt mijn kind echt samen met vrienden? Speelt mijn kind echt samen met Japanners en Spanjaarden tegelijk? Is mijn kind verslaafd? Wat als dat zo is? Moet ik me zorgen maken over het gebruik van geweld en seksuele content in games? Welke games zijn interessant voor mijn kind? Kan ik samen gamen met mijn kind? Een game maken?

36 Gaming Gouden tips Gamen is een uitdaging! Samen spelen is samen leren en vrienden maken! Winnen is tof, van verliezen leer je bij. Proberen. Je kan nergens zo vrij leren en proberen als in games. Achter games zitten de mooiste, meest complexe verhalen. Jongeren nemen in games een andere, uitdagender rol aan als die die ze in het echte leven hebben. Fantasiewerelden zijn zelden zo uitgebreid als die die je in games tegen komt. Beloning is deel van het spel. De unieke sfeer in elk game zorgt dat iedereen de wereld en game kan kiezen die best bij hem past.

37 Gaming Op MediaNest Moeten we met kinderen praten over gamen en hoe doe je dat dan met een tiener? Laat je leiden door onze tips. Wie is er bang voor de grote boze game? Alles over privacy, seksueel getinte content, geweld en agressie, verpakt in korte informatieartikels. Wil je helpen bij het opstellen van een gezond en concreet game-dieet, duik dan even in deze tips voor een gezond evenwicht voor gamers. Wil je samen met ouders en kinderen op een positieve manier bezig zijn rond gamen, maak dan zeker eens samen een game.

38 Reclame Vragen van ouders Wat is reclamewijsheid? Herkent mijn kind reclame minder goed? Kan je hen gemakkelijker beïnvloeden? Kinderen beslissen mee over aankopen, blijven zij later ook vaak dezelfde producten gebruiken? Sommige reclame is letterlijk op kinderen gericht. Mag dat?

39 Reclame Gouden regels Vertel je kind waarom een merk voor reclame betaalt. Zie je reclame? Zeg het aan je kind. Zoek samen naar online reclame. Maak zelf eens een reclame. Leer je kind welke reclame realistisch is. Toon je kind dat reclame een ideale wereld voorstelt.

40 Lezen Klassiek lezen. Waarom, hoe en aan wie? Welke boeken lees je (voor) op welke leeftijd? Kan je ook voorlezen aan babies? Blijf je voorlezen als je kind kan lezen? Digitaal lezen, hoe gaat dat dan voor kinderen?

41 Bijzonder digitaal Vragen van Ouders Kan mijn kind met een motorische beperking zelfstandig toestellen bedienen? Mijn kind ziet slecht, zijn er instellingen die mijn toestellen toegankelijk kunnen maken? Zijn er apps die mijn kind met een diagnose of beperking kunnen ondersteunen?

42 Bijzonder digitaal Gouden regels Nieuwe soorten taal en herhaling van woorden en tekst.. media stimuleren de taalverwerving. Hoe meer uitdaging en spel, hoe sneller de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Kinderen die op de tablet hun fijne motoriek oefenen kunnen zo hun motorische achterstand een klein beetje bijbenen. Spel stimuleert de creativiteit en fantasie van kinderen. Kinderen kunnen online heel wat informatie opdoen over seksualiteit en vriendschappen, op voorwaarde dat ze gepaste content vinden.

43 Bijzonder digitaal Op MediaNest Op MediaNest vind je artikels over mediagebruik voor.. Blinde en slechtziende kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren met een austisme spectrum stoornis. Kinderen en jongeren met dyslexie Kinderen en jongeren met een lichte taalachterstand.

44 En ook nog..

45 En ook nog.. doorverwijzen!

46

47 Nog vragen?

48 Contact!

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Resultaten enquête gamen en sociale media

Resultaten enquête gamen en sociale media hallo Resultaten enquête gamen en sociale media Wie hebben we bevraagd? Leeftijd Man Vrouw Totaal 9 2 0 2 10 48 55 103 11 87 77 164 12 96 95 191 13 68 62 130 14 56 38 94 15 27 37 64 16 31 40 71 17 16 22

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Persdossier MediaNest

Persdossier MediaNest Persdossier MediaNest Inhoudstafel 1. MediaNest 3 2. Mediagroeilijn 4 3. Welk type mediaouder ben jij? 5 4. Pokémon Plezier! Moet ik meedoen? 6 5. Media in je gezin? Vertrouw op je gezond verstand en buikgevoel

Nadere informatie

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door:

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door: Uw kind en een smartphone Kinderen hebben steeds jonger beschikking over een eigen mobiele telefoon. Dit is voor u als ouder natuurlijk handig, omdat uw kind zo gemakkelijk bereikbaar is via bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig hebt om kritisch en bewust om te gaan met media- en media-ontwikkelingen in de maatschappij. Internet nu Internet is zo oud

Nadere informatie

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Reclame: affect

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

HANDLEIDING Ouderavond online media

HANDLEIDING Ouderavond online media HANDLEIDING Ouderavond online media Welkom bij deze ouderavond over online media. De digitale wereld is een belangrijk onderdeel van de leefwereld van onze kinderen. Iedere dag komen ze hiermee in aanraking,

Nadere informatie

Gebruik van sociale media

Gebruik van sociale media Gebruik van sociale media Het klikt tussen jongeren en sociale media. Facebook, Facetime, Twitter, Instagram, Swarm, Snapchat en andere zijn een deel van het leven van de jongeren geworden. Voor heel wat

Nadere informatie

Jacqueline Kleijer. Arnhem

Jacqueline Kleijer. Arnhem Jacqueline Kleijer Arnhem PORTRETRECHT Mag ik jullie of jullie zomaar kinderen portretteren en wat mag ik er mee doen? Dit valt onder portretrecht: Toestemming vragen Uitleggen wat je ermee gaat doen Vertrouwen,

Nadere informatie

Media en seksualiteit. Hoeveel invloed heeft seks op TV en internet op onze jeugd?

Media en seksualiteit. Hoeveel invloed heeft seks op TV en internet op onze jeugd? Media en seksualiteit Hoeveel invloed heeft seks op TV en internet op onze jeugd? Gezonde seksuele ontwikkeling Puberteit 13-15 jaar: -Zelfstandig willen zijn -Nieuwsgierig naar seks -SMS en chat -Zoenen

Nadere informatie

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis -

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis - Opdracht 1 - Cursus Opdracht 2 Checklist Website 1 NTR Het Klokhuis - http://www.hetklokhuis.nl/ 16-23 (maximaal aantal te halen : 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Wat doen je kinderen online? W Welke afspraken zijn er bij jullie thuis? Wat wil je vanavond te weten komen? (hoe kan ik ) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA EN VEILIGEID Ben ik wel veilig als ik social media gebruik? Kan niemand mijn gegevens stelen? Of mijn foto misbruiken? Online veiligheid, en vooral het

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen

Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen Mediawijs materiaal voor leerkrachten: algemeen Mediacoach opleiding Mediacoach is een opleiding voor professionelen die werken met jongeren en/of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in

Nadere informatie

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs.

OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes. mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. OUDERVOORLICHTING Riskante Gewoontes mijn ouders mogen trots op mij zijn. Ik ben verslaafd aan twitter, en niet aan drugs. Vroegsignalering en geïndiceerde preventie Voormalige afdeling preventie Advies,

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? KSA Nationaal vzw

Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? KSA Nationaal vzw Hoe gebruik je sociale media in je KSA-groep? Vooruitgangstraat 225 1030 Brussel (T) 02 201 15 10 info@ksa.be www.ksa.be 1. Hoe te gebruiken? Sociale media zijn alomtegenwoordig. Ze zijn niet meer weg

Nadere informatie

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS:

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: THEMA 1 MIJN GAMEPROFIEL VS. DE GROEP OPDRACHT 2 NEEM DE VRAGENLIJST MIJN OUDERS EN MIJN GAMEGEDRAG AF BIJ JE OUDER(S) OF OPVOEDER(S). (PAGINA 4) 1 DENK NA OVER JOUW GAMEGEDRAG.

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Getrouwd, vader van 3 jongens Pleegvader, Culemborg Linkedin (702 connections), twitter (562 volgers), Facebook (345 vrienden) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je

Nadere informatie

#selfie LESSUGGESTIES OVER HET BOEK. 1. DISCUSSIE luistervaardigheid & spreekvaardigheid

#selfie LESSUGGESTIES OVER HET BOEK. 1. DISCUSSIE luistervaardigheid & spreekvaardigheid LESSUGGESTIES #selfie OVER HET BOEK Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar een mooie vrouw vindt,

Nadere informatie

Webinar: Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt? door Karen De Wilde - Sensoa

Webinar: Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt? door Karen De Wilde - Sensoa Webinar: Jongeren met een beperking: ook seksueel beperkt? door Karen De Wilde - Sensoa Jongeren met een beperking ook seksueel beperkt?» Wat denk je bij dit filmpje? oh help, hoe praat ik hem dat uit

Nadere informatie

Tips voor ouders om met kinderen te praten over relaties en seksualiteit

Tips voor ouders om met kinderen te praten over relaties en seksualiteit Utrecht, januari 2018 Tel. (030) 231 34 31 Rutgers 2018 www.seksuelevorming.nl/weekvandelentekriebels Tips voor ouders om met kinderen te praten over relaties en seksualiteit 1 Algemene tips bij seksuele

Nadere informatie

Ouderavond lijf & relaties

Ouderavond lijf & relaties Ouderavond lijf & relaties Robert van der Gaag info@one2know.nl 0611003414 Voorstellen Ervaring Gezonde school, genotmiddelen, seksualiteit, voeding, bewegen, mondzorg en mediawijsheid Kinderen Wie heeft

Nadere informatie

Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding, op school en thuis Anja Sijbranda GGD Hart voor Brabant Programma Waarom relationele en seksuele vorming? Wat doet school?

Nadere informatie

Brijder Cluster Jeugd Ouderbijeenkomst Social Media. Olga Kruize

Brijder Cluster Jeugd Ouderbijeenkomst Social Media. Olga Kruize Brijder Cluster Jeugd Ouderbijeenkomst Social Media Olga Kruize Olga Kruize Brijder Jeugd Olga.kruize@brijder.nl Programma Wat is social media? Feiten en cijfers Stellingen Goede apps Tips Vragen Gamen/internetten

Nadere informatie

Social Media. volgt u het nog? 11 oktober 2016

Social Media. volgt u het nog? 11 oktober 2016 Social Media volgt u het nog? 11 oktober 2016 Even voorstellen? Nieuwe Welzijnsorganisatie sinds 01-07-2015 4 Buurtteams in Assen Verschillende werkers per buurtteam Ook verschillende werkers binnen het

Nadere informatie

Studiedag Voorleesexpress

Studiedag Voorleesexpress Studiedag Voorleesexpress November 2016 Ed Klute & Nural Örücü Programma Introductie Mira Media + projecten Interculturele Mediawijsheid / mediaopvoeding Digitale vaardigheden & Digitale kloof Onze doelgroepen

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties?

Webinar 5 maart Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Webinar 5 maart 2018 Relaties en seks bij tieners: hoe reageer ik op seksuele situaties? Opbouw webinar Seksuele ontwikkeling Relaties en seksualiteit bij jongeren + jongeren aan het woord Praten over

Nadere informatie

HELP, IK BEN EEN GAMER

HELP, IK BEN EEN GAMER 1 2 DOE DE TEST HELP, IK BEN EEN GAMER 1. Speelt u regelmatig games? Nee, 1 keer in de week een paar uur Ja, minimaal 5 uur per dag Ja, een aantal keer per week 2. Hoe ziet een gemiddelde vakantie er bij

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud

Inhoud. Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6. Colofon 54. Inhoud Inhoud Inhoud Inhoud 3 VoorwoorD 5 Methodologie 6 MEDIABEZIT EN -GEBRUIK 8 MOBIEL INTERNET 12 SOCIALE MEDIA 18 NIEUWS EN INFORMATIE 26 MUZIEK EN VIDEO 32 GAMING 36 MEDIA EN SEKSUALITEIT 40 DIGITALE STRESS

Nadere informatie

Handleiding Praatposter GVGS met media

Handleiding Praatposter GVGS met media Handleiding Praatposter GVGS met media De opkomst van sociale media, games, internet, tablets en smartphones brengt vele nieuwe vragen met zich mee. Hoe ga je hierover in gesprek met je leerlingen? De

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

VEILIG ONLINE: TIPS VOOR DE SCHOLEN

VEILIG ONLINE: TIPS VOOR DE SCHOLEN PZ ARRO IEPER PREVENTIEDIENST VEILIG ONLINE: TIPS VOOR DE SCHOLEN Tips voor ouders Hoe kan je met je kinderen praten over veilig internetten Vandaag is het meer dan ooit belangrijk geworden dat ouders,

Nadere informatie

Social media en seksualiteit Renna Himonetos Parlan

Social media en seksualiteit Renna Himonetos Parlan Social media en seksualiteit Renna Himonetos Parlan Social Media en seksualiteit Inhoud: Wat zijn de boodschappen over sociale media en seksualiteit in de (sociale) media? Hoe passen de sociale media wel

Nadere informatie

#Help! Mijn kind leeft online

#Help! Mijn kind leeft online Believer Aan Lina & Jean-Marie. Jullie huis werd een thuis voor onze kinderen. Hun wereldreis is vooral een ontmoeting met prachtige mensen. Dat die niet naast de deur wonen, nemen we erbij. We mogen meekijken

Nadere informatie

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Informatie, advies en hulp Alcohol, drugs, medicijnen, gamen, gokken Bianca Swart Preventiewerker Preventie basisonderwijs

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

Editie Opvoeden in je Buurt

Editie Opvoeden in je Buurt Editie 2015- Opvoeden in je Buurt Het thema van de Week van de Opvoeding 2015 was Opvoeden in je buurt. Het thema werd door de partners van de Week van de Opvoeding uit een shortlist van 10 onderwerpen.

Nadere informatie

Media. Enquête mediagebruik op Sigo

Media. Enquête mediagebruik op Sigo Media Enquête mediagebruik op Sigo Deze enquête wordt anoniem afgenomen en bevat drie luiken. Het eerste luik behandelt mediagebruik tijdens de lessen, luik twee handelt over sociale media en het laatste

Nadere informatie

Groeimee: Computergebruik

Groeimee: Computergebruik http://www.groeimee.be/veilig-internet Groeimee: Computergebruik Kinderen spenderen tegenwoordig veel tijd achter hun computer. Als ouder vragen we ons soms af waar onze zoon of dochter precies mee bezig

Nadere informatie

PUBERS EN SOCIALE MEDIA

PUBERS EN SOCIALE MEDIA UW KIND EN SOCIALE MEDIA PUBERS EN SOCIALE MEDIA Pel van Hattum Gezondheidsbevordering Groene Hart Lyceum, Rijnwoude 1 oktober2018 Pel van Hattum Adviseur Gezonde School Uw kind en sociale media Social

Nadere informatie

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder

Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder Jongeren & Nieuwe Media Dag van de opvoeder 04-02-2014 Goedemorgen! Mediaraven? Mediaraven vzw grijptde kansen van digitale mediamét kinderen, jongeren en het brede jeugdwerk. Met onze ervaringen expertisecreëren

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love

Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid. Module 1 What s Love Lesmethode Seksualiteit en Weerbaarheid Module 1 What s Love 3.1 Seksualiteit en mijn brein Schrijf op: Genesis 1: 21-24. LES 3 Schrijf in eigen woorden op waarom de werking van plakband lijkt op seksualiteit:

Nadere informatie

Opdracht 2: Checklist

Opdracht 2: Checklist Opdracht 1: Cursus 1 e website: Zapp: www.zapp.nl SCORE: 23 punten 16-23 punten (maximaal aantal te halen punten: 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk de informatie

Nadere informatie

Kids en digitale media

Kids en digitale media Kids en digitale media Wat doen je kinderen online? W Welke afspraken zijn er bij jullie thuis? Hoe beschermen? Van mediaveiligheid Hoe lang online? Wat mag wel en niet? Op welke leeftijd op Facebook?

Nadere informatie

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Social Media Bewustwording We constateren een duidelijke behoefte aan voorlichting over het gebruik van social media en internettoepassingen door jonge kinderen. Wij streven

Nadere informatie

Factsheet Mediagebruik. 17- tot en met 18-jarigen

Factsheet Mediagebruik. 17- tot en met 18-jarigen Factsheet Mediagebruik 17- tot en met 18-jarigen Mediagebruik kenmerkend voor jongvolwassenen van 17 en 18 jaar Gemiddeld besteden kinderen van 17 en 18 jaar zo n vijf tot zes uur per dag aan televisiekijken,

Nadere informatie

PUBERS EN SOCIALE MEDIA

PUBERS EN SOCIALE MEDIA UW KIND EN SOCIALE MEDIA PUBERS EN SOCIALE MEDIA Pel van Hattum Gezondheidsbevordering Andreas College, locatie Pieter Groen 10 januari 2018 Pel van Hattum Gezondheidsbevordering Uw kind en sociale media

Nadere informatie

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord 'om bangalijst' De Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. FOTO STREETVIEW. UPDATE In Pijnacker heeft gisteravond een

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

ROZENBERG S.O. MOL. www.rozenbergmol.be Roeland Van Rooy PR- en communicatiecoördinator Leerkracht Ne/Eng 3 de graad

ROZENBERG S.O. MOL. www.rozenbergmol.be Roeland Van Rooy PR- en communicatiecoördinator Leerkracht Ne/Eng 3 de graad ROZENBERG S.O. MOL www.rozenbergmol.be Roeland Van Rooy PR- en communicatiecoördinator Leerkracht Ne/Eng 3 de graad Even stoefen Is Rozenberg vooruitstrevend? Even stoefen https://vimeo.com/109311769 Wat

Nadere informatie

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort:

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: 1. Waarom? Waarom is het voor jou belangrijk om slim naar reclame te kijken en je niet zomaar te laten beïnvloeden door reclame trucjes?

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

E V E N V O O R S T E L L E N: P R O G R A M M A P U B E R O N T W I K K E L I N G 10/6/2016. Roken en alcohol. Roken en alcohol.

E V E N V O O R S T E L L E N: P R O G R A M M A P U B E R O N T W I K K E L I N G 10/6/2016. Roken en alcohol. Roken en alcohol. E V E N V O O R S T E L L E N: Eef Hollman Adviseur Gezondheidsbevordering GGD Hollands Midden Roken en alcohol P R O G R A M M A Relaties en seksualiteit Voeding en bewegen Sociale Media Roken en alcohol

Nadere informatie

Mediawijsheid leerlingen

Mediawijsheid leerlingen c.bellaard@theek5.nl 06-22522218 Mediawijsheid leerlingen I make I learn - Futurelab NIEUW De kinderen aan de slag met allerlei digitale toepassingen, zoals Virtual reality met de vr-bril, Programmeren

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol

Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@stichtingvco.nl - www.debronharderwijk.nl Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Steeds

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Zoetermeer Alfrinkcollege. Jacqueline Kleijer

Zoetermeer Alfrinkcollege. Jacqueline Kleijer Zoetermeer Alfrinkcollege Jacqueline Kleijer WAT IS FIJN AAN SOCIALE MEDIA?! Contact! Het is ontspannend! Zien en gezien worden! Je durft vaak meer op internet! Anoniem, helpt je uiten op andere manier

Nadere informatie

Opdracht 1: Cursus. Opdracht 2: Beoordeel 3 websites

Opdracht 1: Cursus. Opdracht 2: Beoordeel 3 websites Opdracht 1: Cursus a) Doe de cursus op de website. Print je scoreformulier uit, scan het formulier en sla het op in een apart mapje "mediawijsheid" als opdracht 1. SCORE: 12 punten 8-15 punten (maximaal

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Discriminatie en cyberhate melden

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE.

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE. 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram Instagram is één van de meest populaire social media netwerken op dit moment.

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

De belangrijkste social media

De belangrijkste social media Hoe social ben jij? De belangrijkste social media Hallo! Ben jij benieuwd hoe social jij bent? In dit boekje vind je veel informatie over social media, mediawijsheid, informatie over Canisius en social

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

Gebruik van sociale media & computerethiek

Gebruik van sociale media & computerethiek Gebruik van sociale media & computerethiek Het klikt tussen jongeren en sociale media. Facebook, Facetime, Twitter, Instagram, Swarm, Snapchat en andere zijn een deel van het leven van de jongeren geworden.

Nadere informatie

Meer volgers en likes op Instagram

Meer volgers en likes op Instagram Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Meer volgers en likes op Instagram Industrieweg 3 3001 Haasrode (Heverlee) +32 16 40 75 65 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online Cyberpesten en Social Media Wat doen kinderen online 1 Agenda Inleiding. Wat is Social Media? Platformen. Voorbeelden van cyberpesten. Data over cyberpesten. Signaleren van cyberpesten. Wat te doen bij

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Wegwijzer. Mediawijs materiaal voor leerkrachten

Wegwijzer. Mediawijs materiaal voor leerkrachten Wegwijzer Mediawijs materiaal voor leerkrachten Colofon Mediawijs materiaal voor leerkrachten auteur(s): Mediawijs.be 2015 Een publicatie van Mediawijs.be. Pleinlaan 9, 1050 Brussel mediawijs@iminds.be

Nadere informatie

Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo. Graaf Huyn College 19 november. drs. L.A.E.C. Brüll

Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo. Graaf Huyn College 19 november. drs. L.A.E.C. Brüll Over tweeten, generatie z en cyberpesten enzo Graaf Huyn College 19 november drs. L.A.E.C. Brüll On en offline identiteit @LodewijkBrull lodewijk.brull@aboutlife.eu Kenmerken sociale media Sociale media

Nadere informatie

Al die verleidelijke beeldschermen; Kunnen jonge kinderen nog wel gezond opgroeien? Hester Heerdink & Peter Nikken

Al die verleidelijke beeldschermen; Kunnen jonge kinderen nog wel gezond opgroeien? Hester Heerdink & Peter Nikken Al die verleidelijke beeldschermen; Kunnen jonge kinderen nog wel gezond opgroeien? Hester Heerdink & Peter Nikken Waar gaat het vandaag over? Hoe groeien kinderen tegenwoordig op? Aan de slag de betekenis

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Welkom! Mediawijsheid Kinderen zijn al vroeg wereldburger 24/7 toegang tot de wereld, via mobiel internet Kinderen kunnen veel maar kunnen ze het aan? Kritisch

Nadere informatie

AANBOD. vzw Link in de Kabel

AANBOD. vzw Link in de Kabel AANBOD vzw Link in de Kabel vzw Link in de Kabel Wat? Link in de Kabel is een organisatie die zich inzet om maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren uit het Leuvense mediawijs te maken en zo hun

Nadere informatie

t h e m a c o n f e r e n t i e

t h e m a c o n f e r e n t i e t h e m a c o n f e r e n t i e P e s t e n : L a a t h e t n i e t g e b e u r e n! Cyberpesten, weet jij het? Welkom en introductie Weet jij het Weten jullie het Afsluiting Het leveren van een bijdrage

Nadere informatie

Module 1 Les 1. Benodigdheden Digibord en digitaal materiaal Werkboek Post-its

Module 1 Les 1. Benodigdheden Digibord en digitaal materiaal Werkboek Post-its Les 1 Algemeen lesdoel les 1 De leerlingen maken een start met het aangaan van de dialoog over seksualiteit en ervaren openheid bij de docent en veiligheid in de groep. Benodigdheden Digibord en digitaal

Nadere informatie

voor UZ Leuven-medewerkers

voor UZ Leuven-medewerkers Richtlijnen social media voor UZ Leuven-medewerkers Social media maken meer en meer deel uit van onze leefwereld. Denk maar aan Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube Ook UZ Leuven wil deze boot niet missen

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pubertijd volgens Midas Dekkers (bioloog)

Pubertijd volgens Midas Dekkers (bioloog) Pubertijd volgens Midas Dekkers (bioloog) Pubertijd is als je vader verandert van een held in een ouwe zak en je moeder van een warme haven in een theemuts Wensen en Grenzen Elizabeth Hamelinck GGD Hollands

Nadere informatie

Seksuele Vorming en weerbaarheid

Seksuele Vorming en weerbaarheid Seksuele Vorming en weerbaarheid Workshop Orion Event woensdag 13 maart 2019 Van Koetsveldschool- ZML-Amsterdam (van pionier naar excellent) Even voorstellen.. Presentatie: Urmila Munshi Leerkracht Van

Nadere informatie

WEBINAR 12 MAART Naaktfoto s online

WEBINAR 12 MAART Naaktfoto s online WEBINAR 12 MAART 2018 Naaktfoto s online Sensoa wil als expertisecentrum de seksuele gezondheid in Vlaanderen bevorderen, binnen een internationaal perspectief. Op het menu Wat is sexting? Online seksuele

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie