Handleiding Praatposter GVGS met media

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Praatposter GVGS met media"

Transcriptie

1 Handleiding Praatposter GVGS met media De opkomst van sociale media, games, internet, tablets en smartphones brengt vele nieuwe vragen met zich mee. Hoe ga je hierover in gesprek met je leerlingen? De praatposter GVGS met media en deze handleiding helpen je op weg. GVGS met media De letters GVGS op de poster staan voor: Gezond, Veilig, Gezellig en Slim. Ieder woord staat voor een categorie van gedrag en houding als het gaat om mediagebruik. Het zijn woorden met een positieve lading, bedoeld om het gesprek over mediagebruik met een positieve insteek te starten en om de nadruk te leggen op gewenst gedrag. Doelgroep Door de eenvoudige opzet is de poster voor een brede doelgroep vanaf groep 7 van de basisschool te gebruiken. Gebruiksmogelijkheden Geef de praatposter een mooie plek in het klaslokaal en gebruik hem: als kader voor een onderwijsleergesprek. als kader voor opdrachten rond mediawijsheid. als reminder om gedurende het schooljaar naar te verwijzen, zodra daar een aanleiding voor is (denk aan actuele zaken uit het nieuws of gebeurtenissen op en rond de school). Mediawijsheid Aan de slag gaan met deze praatposter is werken aan de mediawijsheid van je leerlingen. Mediawijsheid is meer dan handig zijn met Google of weten hoe je je smartphone zodanig instelt dat je er je e- mail op kunt lezen. In 2005 gaf de Raad voor Cultuur een eerste definitie van het begrip mediawijsheid. Die luidde: het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld. Mediawijsheid is iets dat raakt aan alle vormen van onderwijs en leren. Het zou dan ook geen apart vak moeten zijn, maar geïntegreerd moeten zijn in de pedagogische en didactische gereedschapskist van iedere leraar. Hoe mediawijs ben je zelf? Veel leraren vinden voelen zich minder mediawijs dan hun leerlingen. Ze zijn zo snel met hun mobieltjes. Ze draaien hun hand niet om voor het maken van een filmpje. Handig zijn met multimedia- apparaten is echter maar een fractie van het brede spectrum van mediawijsheid. Op veel terreinen zijn leraren mediawijzer dan hun leerlingen. Dit beseffen voorkomt wat met een mooi woord handelingsverlegenheid heet: het gesprek niet aandurven omdat je denkt dat je leerlingen verder zijn dan jij. Het is goed je een beeld te vormen van je eigen mediawijsheid, voordat je in gesprek gaat met leerlingen over dit onderwerp. Hoe ga je zelf om met media? Hoe beoordeel je een gevonden bron op betrouwbaarheid?

2 Waar moet je aan denken bij Nog te weinig beeld bij waar je aan moet denken bij de vier onderwerpen van de poster? Hieronder geef ik bij elk onderwerp een aantal voorbeelden. Gezond 1. Kies wat vaker voor een game waarbij je moet bewegen. 2. Zet je smartphone helemaal uit of op de vliegtuigstand ruim voordat je gaat slapen. 3. Luister naar signalen van je lichaam: tintelingen, pijntjes, zeurend gevoel, hoofdpijn. Vraag je af er een link is met mediagebruik. 4. Gebruik een app om je sportieve prestaties te meten. Dat werkt stimulerend! 5. Wissel surfen langs korte berichtjes en filmpjes af met tijd nemen voor een goed boek of een goede film. Of even lekker naar buiten natuurlijk. 6. Probeer eens een dag zonder sociale media te leven. 7. Zorg voor een goede houding aan je bureau / computer. Neem regelmatig rust- en beweegpauzes. 8. Neem tijd en aandacht voor elke maaltijd. Zet je telefoon op stil. 9. Luister je graag naar muziek via oortjes? Wees zuinig op je oren. 10. Überslanke fotomodellen, perfecte wasbordjes en porno laat je niet gek maken, gebruik je gezonde verstand. Veilig 1. Klik niet op een link, waarvan je niet weet wat erachter zit. 2. Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent. 3. Plaats alleen foto s online die iedereen mag zien. Een foto kan heel snel gedeeld worden, ook buiten het netwerk waarin je de beelden hebt geplaatst. 4. Stuur geen informatie door die niet voor anderen bedoeld is. 5. Kijk uit met downloaden van bestanden. Kun je de website vertrouwen? 6. Geef niet zomaar gegevens weg, zoals je e- mailadres, telefoonnummer of credit card- gegevens 7. Kies voor slimme wachtwoorden, kies voor elke toepassing een ander wachtwoord en houd een overzicht bij van je wachtwoorden. 8. Onderneem actie als je iets tegenkomt dat niet klopt. Meld het bij een volwassene. Maak een schermafdruk als bewijs. 9. Vraag je af: kan iemand wat ik ga plaatsen mogelijk verkeerd begrijpen? 10. Laat je in het verkeer niet afleiden door je smartphone. Gezellig 1. Verstuur geen berichten als je boos bent. Wacht een uur, een dag en bedenk dan hoe je slimmer kunt reageren op waar je boos van werd. 2. Reageer niet op je telefoon als je face to face in gesprek bent met iemand. 3. Als er in een groep ruzie gemaakt wordt, geef aan dat het beter werkt de ruzie face to face uit te praten en dat je niet mee wilt doen aan het gesprek. Geldt ook voor pesten. 4. Sluit niemand buiten, bijvoorbeeld in een chat, Facebook- groep of klasse- WhatsApp. 5. Zorg ervoor dat iedereen binnen een groep belangrijke informatie krijgt, ook als ze geen gebruik maken van een bepaald medium.

3 6. Like, retweet, geef een +1 of een aardige reactie als iemand iets leuks of nuttigs met je deelt. 7. Deel zelf leuke en nuttige bronnen met anderen. 8. Speel vaker games waarbij je met en tegen anderen speelt, in plaats van alleen tegen de computer. 9. Gebruik media om tot leuke afspraken te komen, om met anderen iets leuks te ondernemen. 10. Help anderen online als ze een vraag hebben, met een antwoord of bijvoorbeeld een link naar een plek waar ze het antwoord kunnen vinden. Slim 1. Als je gevonden informatie niet vertrouwt, zoek naar meer en naar andere bronnen. 2. Kies het medium dat het best past bij wat je wilt bereiken. Denk aan Datumprikker om een afspraak te maken met een grote groep mensen. 3. Zoek slim: met meerdere trefwoorden en gebruik van zoekfuncties (zoals het minteken in Google om zoekresultaten met dat trefwoord eruit te filteren). 4. Vraag je af: waarom is dit gratis? 5. Zoek naar digitale hulpmiddelen die leren leuker en effectiever maken. 6. Presenteer je online op een positieve, nette manier. Je toekomstige werkgever of stagebedrijf zal je Googlen. 7. Als je een onderwerp wilt volgen: gebruik alerts, zodat je niet telkens op het onderwerp hoeft te zoeken. De informatie komt dan naar je toe! 8. Formuleer duidelijk naar anderen. Bedenk dat de ander je gezicht niet kan zien en dat deze persoon misschien andere voorkennis heeft dan jij. 9. Gebruik tijdsbesparende ict, zoals een programma waarmee je macro s kunt maken. 10. Durf te vragen! Zet je netwerk in als je ergens niet uitkomt. Aansluiten Om een waardevol gesprek te voeren over mediawijsheid, is het handig de aansluiting te vinden bij de huidige generatie leerlingen. Dat betekent niet dat je per se zelf mee hoeft te gaan doen met je eigen hippe Facebook- profiel of al je dagelijkse beslommeringen moet gaan spuien op Twitter. Wel dat je minimaal bijhoudt wat er omgaat in hun wereld, begrijpt waar de aantrekkingskracht van de door hun gebruikte technologieën vandaan komt, wat voor invloed die heeft op hun dagelijks leven en hun gedrag en dat je die kennis kunt vertalen in de omgang met je leerlingen. Wie uitsluitend vanuit een negatieve houding ten opzichte van moderne media in gesprek wil gaan met leerlingen, komt over het algemeen niet ver. Aansluiten doe je door: vragen te stellen vanuit oprechte belangstelling; oog te hebben voor het plezier dat leerlingen hebben in het gebruik van sociale media; geen suggestieve vragen te stellen; stel vooral open vragen die aanmoedigen tot vertellen waarbij je probeert niet te oordelen; in eigen woorden te herhalen en te vragen om bevestiging: heb ik goed begrepen dat?

4 Haal de voorkennis op De media, gesprekken met ouders en leraren, de peer group (leeftijdsgenoten) leerlingen weten vaak al best veel op het gebied van mediagebruik. Het is leuk en nuttig die kennis op te halen. Gebruik hiervoor vragen naar aanleiding van de trefwoorden van de praatposter: Kan mediagebruik ook ongezond zijn? Wat is een voorbeeld van onveilig omgaan met media? Wanneer is mediagebruik ongezellig of zelfs vervelend? Wie heeft er een goede internettip om dingen slimmer te doen? Gebruik eventueel een online mindmapping- toepassing (zoals Popplet.com) om de antwoorden op de vragen vast te leggen. Enkele voorbeelden uit een gesprek met leerlingen van groep 8: Pas op met dingen nadoen die je soms in YouTube- filmpjes ziet, zoals het maken van vuurwerk of andere experimenten. Blokkeer mensen die met je willen chatten als je het niet vertrouwt. Eigenlijk moet je alleen mensen toelaten die je kent. Spreek in elk geval niet af met iemand die je niet kent. Vermeld in je profiel niet je woonplaats, adres of e- mail. Je kunt natuurlijk wel vertellen wat je hobby s zijn. Leg het bij de leerling! Mediawijsheid is bij uitstek een onderwerp waarbij alleen maar uitleg geven niet werkt. Het gaat erom de leerlingen zelf actief na te laten denken, ze zelf hun mening te laten vormen én formuleren. Gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Enkele suggesties. 1. Laat leerlingen zelf een onderwerp onderzoeken. a. Hoe is het om een week zonder smartphone te leven? b. Is aspartaam gevaarlijk of niet? c. Waarom is Facebook gratis? 2. Laat leerlingen zelf voorbeelden zoeken, bijvoorbeeld van websites die onwaarheden verkondigen. Of maak samen een overzicht van alle afspraken die in de verschillende gezinnen gelden. 3. Laat leerlingen met elkaar afspraken formuleren over hoe ze met elkaar om willen gaan op sociale media. 4. Zet leerlingen in de deskundigenrol. Laat ze een lijstje met tips maken over hoe je de betrouwbaarheid van een website kunt beoordelen. Of een filmpje waarin de veiligheidsinstellingen van Facebook worden. 5. Stel prikkelende vragen. a. Wat doe ik als ikzelf of een vriend(in) gepest wordt op WhatsApp? b. Wanneer is iemand online een echte vriend? c. Hoe ontdek ik bijtijds dat iemand meer wil dan gezellig met mij chatten? d. Bij wie kan ik terecht als er iets vervelends gebeurt en ik durf het mijn ouders (nog) niet te vertellen? e. Wat kan ik doen als iemand een foto van mij online heeft geplaatst en ik wil die eraf hebben?

5 Nog enkele tips Zorg voor dialoog tussen alle betrokkenen. Denk aan een werkgroep waarin leraren, ouders, leerlingen en onderwijsondersteunend personeel vertegenwoordigd zijn. Wissel kennis, ervaringen en ideeën uit, binnen de school, bovenschools en met collega s in het land. Gebruik Twitter, sluit je aan bij fora op LinkedIn of Google+. Zorg voor een helder beleid, heldere afspraken en goede werkwijzen rond mediagebruik in en om de school. Besteed er in de communicatie regelmatig aandacht aan. Denk ook aan scholing / deskundigheidsbevordering. Ga zelf gezond, veilig, gezellig en slim om met media. Je geeft niet alleen het goede voorbeeld, maar kunt ook vanuit meer autoriteit in gesprek gaan met je leerlingen en collega s. En bedenk Scholen waar op een positieve manier met media gewerkt wordt en waar open over media gepraat wordt, hebben minder problemen rond mediagebruik. Ik heb daar geen harde bewijzen voor, maar zie dit in mijn dagelijkse praktijk Enkele bronnen Mediawijzer, MijnKindOnline, Mediaopvoeding, Kennisnet, thema mediawijsheid, Internetscience, Meldknop: Voor boeken en digitale publicaties, raadpleeg de literatuurlijst Sociale media in het onderwijs : tinyurl.com/literatuurgvgs Meer informatie Erno Mijland Kuikseindseweg TC Middelbeers (013) (06) contact@ernomijland.com

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort:

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: 1. Waarom? Waarom is het voor jou belangrijk om slim naar reclame te kijken en je niet zomaar te laten beïnvloeden door reclame trucjes?

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig hebt om kritisch en bewust om te gaan met media- en media-ontwikkelingen in de maatschappij. Internet nu Internet is zo oud

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0

Praktijkopdrachten Stichting Expertisecentrum ETV.nl/Bregje van Oel, versie 1.0 Praktijkopdrachten Maak eerst de oefeningen van Klik & Tik. Samen op het web op Oefenen.nl. Daarna kun je deze praktijkopdrachten maken. Bijna elk hoofdstuk heeft een praktijkopdracht. Nodig voor deze

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

Erno Mijland. De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. #smiho 100 direct toepasbare tips JEAN DE BOISSON

Erno Mijland. De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. #smiho 100 direct toepasbare tips JEAN DE BOISSON Erno Mijland De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. JEAN DE BOISSON #smiho 100 direct toepasbare tips Inhoud Leeswijzer Voorwoord Inleiding Wat zijn sociale media? 7 9 13 17

Nadere informatie

Mediaprotocol. Odaschool Weert

Mediaprotocol. Odaschool Weert Mediaprotocol Odaschool Weert Oktober 2018 Inhoud Inleiding... 3 1. Afspraken voor alle kinderen... 4 1.1 Algemene afspraken... 4 1.2 Praktisch device gebruik... 4 1.3 Wat als het toch fout gaat?... 4

Nadere informatie

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau.

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau. Mediaprotocol INOS INOS is zich ervan bewust dat de sociale media zeer belangrijke onderdelen vormen van onze samenleving en de leefomgeving van onze leerlingen, hun ouders en andere personen en instanties

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices 1 Veilig internet #benikmediawijs? Hoofdstuk 1: Sociale media en devices Ken jij onderstaande programma s? (Omcirkel het de juiste naam.) Weet jij welke van onderstaande programma s sociale media zijn?

Nadere informatie

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur Beginnen met sociale media E-learning Week van de Acupunctuur Inhoudsopgave 1) Over sociale media 2) Waarom sociale media? 3) Beginnen met Facebook en Twitter 4) Inspiratie 5) Sociale mediaplan maken 1)

Nadere informatie

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar

Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Mijn ouders zijn zo ouderwets! Kim, 8 jaar Welkom! Mediawijsheid Kinderen zijn al vroeg wereldburger 24/7 toegang tot de wereld, via mobiel internet Kinderen kunnen veel maar kunnen ze het aan? Kritisch

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

Ik wil het niet Ik moet het zeggen Maar tegen wie? Ik ga niet naar school Ik durf het niet Ik ben wel ziek Laat het stoppen Alsjeblieft

Ik wil het niet Ik moet het zeggen Maar tegen wie? Ik ga niet naar school Ik durf het niet Ik ben wel ziek Laat het stoppen Alsjeblieft Ik wil het niet Ik moet het zeggen Maar tegen wie? Ik ga niet naar school Ik durf het niet Ik ben wel ziek Laat het stoppen Alsjeblieft Kristel, groep 8 Werkvorm Waarom wordt er gepest? Redenen? Waarom

Nadere informatie

Jouw digitale wereld safe & social

Jouw digitale wereld safe & social HANDLEIDING BIJ DE DIGITALE LES Jouw digitale wereld safe & social Wat is slim en wat kun je beter niet doen online? In de digitale les Jouw digitale wereld safe & social maken leerlingen kennis met de

Nadere informatie

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 1

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 1 Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: C. Basis computer, internet

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: APPS EN INSTELLINGEN PLAY STORE

AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: APPS EN INSTELLINGEN PLAY STORE PLAY STORE PLAY STORE Naast de apps die standaard al bij aankoop van je smartphone of tablet op je apparaat staan, zijn er nog duizenden apps die je zelf kunt kiezen, en op je smartphone of tablet kunt

Nadere informatie

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014 R.K. BASISSCHOOL OP T HWAGVELD Past. Dom. Hexstraat 16 631 HG MEERSSEN Telefoon 043 364813 info.hwagveld@innovo.nl 0 Dinsdag 5 nov 014 Sportief Hwagveld Sinds april van dit jaar heeft HC NEW STYLE in Meerssen

Nadere informatie

Protocol Mediagebruik voor leerlingen

Protocol Mediagebruik voor leerlingen Protocol Mediagebruik voor leerlingen 01. Wat is een protocol? Een protocol is een lijst met afspraken die je met iemand maakt. In een protocol staan dus regels en afspraken waaraan je je moet houden.

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet. De bibliotheek helpt u daar

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet.

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator PROGRAMMA Even voorstellen Mediawijsheid Stellingen (Social) Media Jeugd en Social Media Begeleiding

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

Jongeren & Social Media !"#$"#%$!"& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA

Jongeren & Social Media !#$#%$!& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S MICHIEL STADHOUDERS 12 MAART 2013 Social Media stress Nieuwe rage? PROGRAMMA JONGEREN & SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA: WAT & HOE? RISICO S & KANSEN

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

C. Basis computer, internet en sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: C. Basis computer, internet

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Toestemming publicatie foto s en video s

Toestemming publicatie foto s en video s Toestemming publicatie foto s en video s Beste ouder/verzorger, Op onze school laten wij u met foto s en video s zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden.

Nadere informatie

HANDLEIDING Ouderavond online media

HANDLEIDING Ouderavond online media HANDLEIDING Ouderavond online media Welkom bij deze ouderavond over online media. De digitale wereld is een belangrijk onderdeel van de leefwereld van onze kinderen. Iedere dag komen ze hiermee in aanraking,

Nadere informatie

Basis privacy-instellingen aanpassen op Tik Tok

Basis privacy-instellingen aanpassen op Tik Tok Basis privacy-instellingen aanpassen op Tik Tok Inhoud Deel 1: Waar vind ik de instellingen terug op Tik Tok? Deel 2: Welke basis privacy-instellingen op Tik Tok kan ik aanpassen? Stap 1: Bepaal wie jou

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren

Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Gedragscode Internet, Sociale Media, GAFE (Google Apps For Education), BYOD (Bring Your Own Device) voor de leerlingen en de ouders van Jong Leren Visie op onderwijs Bij Jong Leren geven we onderwijs waar

Nadere informatie

Uw reisleider. Niels Baas. 31 jaar. Communicatiewetenschapper Spreker Cyberpesten de Baas

Uw reisleider. Niels Baas. 31 jaar. Communicatiewetenschapper Spreker Cyberpesten de Baas Uw reisleider Niels Baas 31 jaar Communicatiewetenschapper Spreker Cyberpesten de Baas Welcome to our world Generation Z Welkom in de wereld van de nieuwe generatie Welcome aboard Generatie Z De wereld

Nadere informatie

Uitkomsten enquête online opvoeden

Uitkomsten enquête online opvoeden Uitkomsten enquête online opvoeden 1a. Maakt u zelf gebruik van de sociale media? 100% ja 1b. Zo ja, van welke? 1c. Evt. toelichting bij 'anders' Facebook,LinkedIn,WhatsApp YouTube,WhatsApp YouTube,WhatsApp

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA EN VEILIGEID Ben ik wel veilig als ik social media gebruik? Kan niemand mijn gegevens stelen? Of mijn foto misbruiken? Online veiligheid, en vooral het

Nadere informatie

De belangrijkste social media

De belangrijkste social media Hoe social ben jij? De belangrijkste social media Hallo! Ben jij benieuwd hoe social jij bent? In dit boekje vind je veel informatie over social media, mediawijsheid, informatie over Canisius en social

Nadere informatie

Beleidsplan mediawijsheid en Internet Protocol

Beleidsplan mediawijsheid en Internet Protocol Beleidsplan mediawijsheid en Internet Protocol Vastgesteld 3 juli 2017 1. Inleiding In het onderwijs hebben we dagelijks te maken met verschillende vormen van mediagebruik. Om dit toenemend gebruik te

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van

DATABAAS 2.0. Ben jij je eigen databaas?  Werkschrift van DATABAAS 2.0 Nationale Opleiding MediaCoach Ben jij je eigen databaas? Werkschrift van www.jeeigendatabaas.nl Werkschrift voortgezet onderwijs over online privacy. Voor tieners van 13 tot 15 jaar Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aan de slag met sociale media

Aan de slag met sociale media Instructie voor begeleiders Mensen maken gebruik van sociale media om in contact met elkaar te blijven, ervaringen uit te wisselen maar ook om bijvoorbeeld werk te vinden. is een digitale lesmodule voor

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie

Handboek Mediawijsheid & Social Media. Meester van der Brugschool

Handboek Mediawijsheid & Social Media. Meester van der Brugschool Handboek Mediawijsheid & Social Media Meester van der Brugschool Wat is Mediawijsheid? De kennis, vaardigheden en de houding die mensen nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in de Wereld

Nadere informatie

B. Basis sociale media. Vragenlijst 1. U gaat oefenen met de computer. De bibliotheek helpt u daar graag bij en wil dat graag zo goed mogelijk doen.

B. Basis sociale media. Vragenlijst 1. U gaat oefenen met de computer. De bibliotheek helpt u daar graag bij en wil dat graag zo goed mogelijk doen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: B. Basis sociale media Vragenlijst

Nadere informatie

Aan ouders en verzorgers van nieuwe leerlingen. Bunnik, 12 september Betreft: ouderportaal Social Schools 3.0. Beste ouder/verzorger,

Aan ouders en verzorgers van nieuwe leerlingen. Bunnik, 12 september Betreft: ouderportaal Social Schools 3.0. Beste ouder/verzorger, Aan ouders en verzorgers van nieuwe leerlingen Bunnik, 12 september 2018 Betreft: ouderportaal Social Schools 3.0 Beste ouder/verzorger, We werken met het communicatieplatform van Social Schools. Social

Nadere informatie

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link:

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link: Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat oefenen met sociale media. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt

Nadere informatie

Extra Maak een Twitter zoekprofiel

Extra Maak een Twitter zoekprofiel Extra Maak een Twitter zoekprofiel De youtube links in deze workshop zijn openbare youtube video s en kunnen misschien niet meer werken als de eigenaar de video heeft verwijderd. De verdere inhoud van

Nadere informatie

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014 Uw kind en Sociale Media Woensdag 10 september 2014 Even voorstellen Linda van Delft Gezondheidsbevorderaar (oudervoorlichting, adviesgesprekken, docententrainingen & gastlessen) 088-3084284 lvandelft@ggdhm.nl

Nadere informatie

Mediaprotocol. Uitgangspunten

Mediaprotocol. Uitgangspunten Mediaprotocol Op de Korenaar leren wij onze leerlingen op een verantwoorde wijze in schriftelijke en digitale bronnen informatie te zoeken, de betreffende informatie te ordenen en te beoordelen op hun

Nadere informatie

Nieuwe media. Imy selfie. like. Smart online!

Nieuwe media. Imy selfie. like. Smart online! Imy selfie Nieuwe media like Smart online! Smart online! De nieuwe media, we kunnen niet meer zonder! De nieuwe media maken het ons mogelijk om 24 uur per dag bereikbaar te zijn, het world wide web te

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Internetprotocol. Internet op school

Internetprotocol. Internet op school Internetprotocol Internet op school De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van internet. Wij hebben ervoor gekozen de leerlingen van alle klassen die mogelijkheid te bieden. Wij volgen de strategie

Nadere informatie

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door:

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door: Uw kind en een smartphone Kinderen hebben steeds jonger beschikking over een eigen mobiele telefoon. Dit is voor u als ouder natuurlijk handig, omdat uw kind zo gemakkelijk bereikbaar is via bijvoorbeeld

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

B. Basis sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

B. Basis sociale media. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met de computer. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Monitor digitale basisvaardigheden Versie: maart 2016 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging: Datum waarop vragenlijst is/wordt ingevuld: B. Basis sociale media Vragenlijst

Nadere informatie

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen

Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig Sociale contacten Informatie zoeken Surfen en gamen Filmpjes bekijken Muziek beluisteren Aankopen Reclame: affect

Nadere informatie

Resultaten enquête gamen en sociale media

Resultaten enquête gamen en sociale media hallo Resultaten enquête gamen en sociale media Wie hebben we bevraagd? Leeftijd Man Vrouw Totaal 9 2 0 2 10 48 55 103 11 87 77 164 12 96 95 191 13 68 62 130 14 56 38 94 15 27 37 64 16 31 40 71 17 16 22

Nadere informatie

Ouderavond Veilig Online. Dinsdag 21 februari,

Ouderavond Veilig Online. Dinsdag 21 februari, Ouderavond Veilig Online Dinsdag 21 februari, 19.30-21.30 Even voorstellen! Martijn van Herpen - mediacoach Imke Duijf - mediacoach mediacoach@bibliotheekveldhoven.nl Ellen Jansen - Halt-medewerker Een

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Sociale Media voor iedereen Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Programma Van Tot Agenda 10:00 10:30 Voorbereiding training en zaal (/apparatuur) 10:30 11:00 Ontvangst Samsung trainers 11:00 11:30 Ontvangst

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

HET INTERNET, DE BASIS

HET INTERNET, DE BASIS HET INTERNET, DE BASIS HET INTERNET, DE BASIS In deze opdrachten oefen je met de basiskennis over het wereldwijde web; het internet! Deze opdrachten kun je alleen of met anderen doen. Opdracht 1 Ga naar

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Marjolijn van Leeuwen

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS

LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS 1 2 3 4 5 6 7 8 LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS Les: wie ben jij op internet? Dit lespakket bevat: Handleiding PowerPoint-presentatie Bijlage 1: Denkwolk Bijlage 2: Duimen Doelgroep Groep

Nadere informatie

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien?

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien? Wat is Instagram? Instagram is een social netwerk waarbij je voornamelijk communiceert met beelden. Door middel van foto s en video s laat je bijvoorbeeld zien waar je bent, met wie je bent, wat je aan

Nadere informatie

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA

THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA THEMA-AVOND SOCIAL MEDIA ICHTHUSLYCEUM Michiel Stadhouders - YoungWorks Nieuwe technologie? INHOUD 1. Jongeren & Social media 2. Social media gebruik 3. Belangrijke thema s 4. Social media & ouders: praktische

Nadere informatie

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media /ksvtemse @ksvtemse Richtijnen voor het gebruik van sociale media Richtlijnen voor het gebruik van social media Voor spelers, trainers, bestuursleden

Nadere informatie

Effectief opvoeden online. Liesbeth De Ridder (EXPOO) Hadewijch Vanwynsberghe (Mediawijs.be)

Effectief opvoeden online. Liesbeth De Ridder (EXPOO) Hadewijch Vanwynsberghe (Mediawijs.be) Effectief opvoeden online Liesbeth De Ridder (EXPOO) Hadewijch Vanwynsberghe (Mediawijs.be) Inloggen op Socrative http://www.socrative.com/ Code: Hadewijch Wat is media opvoeding volgens u? Wat is mediaopvoeding?

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie