Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken"

Transcriptie

1 Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

2 Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten Discriminatie en cyberhate melden Voor al je vragen over en problemen op internet tel Kinderporno melden Gezinsbond Awel, luistert naar kinderen en jongeren tel. 102 of Informatie over je privacy Campagne tegen haatspraak Een uitgave van De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

3 Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Surfen op internet, chatten en sms en met vrienden, nieuwtjes delen op Facebook en tweets de wereld insturen is fijn. De communicatietechnologie verandert snel. Niets op tegen! Het gaat ook allemaal zo eenvoudig. Deze folder legt uit hoe je veilig met elkaar sms t, snapt, Facebookt en chat. Zonder dat je er achteraf spijt van hebt.

4 Moeten we voortdurend bang zijn op het internet of als we sms en? Zeker niet. Chatten, gamen, sms en, en mailen is in de eerste plaats heel leuk en praktisch. De communicatiemogelijkheden zijn er de laatste jaren alleen maar op vooruit gegaan. Dat is fijn, want je kan voortdurend met elkaar communiceren en informatie opzoeken. Met nieuwe media omgaan, is trouwens net zoals over straat lopen of in het verkeer rijden: kijk uit je doppen! Op straat geef je toch ook niet zomaar de code van je bankkaart of je telefoonnummer aan een onbekende. Of je betaalt toch ook niets dat je niet eerst gezien hebt. Met andere woorden: wat je ook doet, doe het voorzichtig!

5 Wat als je op het internet discriminerende uitspraken leest? Vuile terrorist, bananenplukker, jeanet, makak, doe die lelijke vod van je hoofd. Mensen zaaien heel wat haat, ook op het internet. Als je online gepest wordt, omwille van je huidskleur, afkomst of je seksuele geaardheid, negeer dit dan. Sluit de chat af. Blokkeer de persoon en verzamel bewijsmateriaal. Meld het pestgedrag bij de moderator of de verantwoordelijke van de website. Reageert die niet? Doe dan aangifte bij een lokaal politiekantoor. Lees je homofobe of racistische uitspraken, gericht op iemand anders? Toon dan dat je het niet eens bent. Onderbouw je mening of like een reactie van iemand waarmee je akkoord gaat. Zo reageer je ook. Je kan haatspraak ook melden bij de beheerder of Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

6 Hoe moet je veilig chatten? Chatten is gemakkelijk, praktisch en leuk. In chatprogramma s bepaal jij met wie je chat. Laat geen onbekenden of mensen met een vreemde nickname toe in je lijst. Zo voorkom je onaangename boodschappen of pestgedrag. Blokkeer onmiddellijk lastige chatters. Laat op het internet zo weinig mogelijk informatie achter, zeker geen wachtwoorden. Wat persoonlijk is hou je zo, ook wanneer je chat met vrienden. Zonder dat je t weet kan iedereen aan je informatie. Besef goed dat wat jij achterlaat of schrijft, later door iemand kan gebruikt worden. In sommige chatrooms of chatprogramma s moet je een profiel aanmaken. Laat ook hier zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens achter.

7 Wil een onbekende graag een date, maak dan goede afspraken: op een plek waar andere mensen zijn en breng iemand mee. Is die persoon niet akkoord, kan je beter wantrouwig zijn. Stop met chatten als je je niet meer op je gemak voelt. Reageer nooit op pestgedrag of scheldtirades. Bespreek dat soort chatsessies met je ouders of je vrienden. Meld vervelende chatters aan de moderator. Ernstige klachten geef je best aan bij de politie. Bezorg hen de nickname en het mailadres van je gesprekspartner, tijd en datum van de sessie, de naam van de chatroom en best een afdruk van de chatsessie. Je kan het probleem ook melden bij Child Focus (zie pag. 2).

8 Waar moet je op letten als je mailt? Vermeld in je mails een duidelijk onderwerp: je vrienden onderscheiden zo je berichten en weten dat ze echt zijn. Deel je mailadres enkel met mensen die je kent en vertrouwt. Maak een ander mailadres aan om accounts aan te maken. Spam of ongewenste mails herken je aan onbekende mailadressen en de vraag om dingen te kopen. Open de spamberichten NIET. Duw je nieuwsgierigheid weg, want als je spam opent, krijg je binnenkort nog meer ongewenste berichten. Smijt spam onmiddellijk in je prullenmand. Gebruik spamfilters en virusscanners. Een mailaanbod dat te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. Reageer niet. Als iemand in een mail vraagt om je op te bellen, check dan eerst of het om een betaalnummer gaat en een Belgisch nummer is. Stel je telefoon zo in dat je nummer onzichtbaar blijft. Als een onbekende via mail een afspraak vraagt, ga er dan niet op in. Vertel het aan je ouders of een vriend. Let op met mensen die je niet kent. Wat ze via mail vertellen, kan verzonnen zijn. Wil je toch een date, maak dan duidelijke afspraken. Ga naar een plek waar andere mensen zijn en neem iemand mee. Wil die persoon dat niet, dan heb je reden om wantrouwig te zijn.

9 Filmpjes met webcam en smartphone, is dat wel slim? Veel mensen gebruiken de webcam om beelden op het internet te zetten of met elkaar te chatten. Dat is fijn, maar let toch wat op. Tijdens het chatten kan je correspondent zonder dat jij dat weet de beelden opnemen, bijhouden en zelfs later verspreiden. Let op wat je zegt, en doe geen dingen waarbij jij je ongemakkelijk voelt, zoals dansen of je uitkleden. Hoe vrolijk het er op dat moment ook aan toe gaat, een relatie of vriendschap kan fout lopen. Eens was je zo verliefd, maar nu het allemaal over is, blijken er plots naaktfoto s op het internet te staan. Dat is het laatste wat je wil. Gebeurt het toch? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt of bel Child Focus. Zulke beelden op het internet plaatsen is trouwens strafbaar. Ontvang je zelf een seksueel getinte foto? Bewijs dan dat je het vertrouwen van die persoon waard bent en stuur die niet door.

10 Op welke manier blijven sociale netwerken vooral leuk? Facebook, Snapchat, Instagram en andere sociale netwerksites zijn leuk om informatie te delen en op de hoogte te blijven van waar jij en je vrienden mee bezig zijn. Houd een paar dingen in je achterhoofd als je wil dat het allemaal vind ik leuk blijft. Bescherm je privacy: zet niet zomaar je volledige naam, mailadres, telefoonnummer of adres op je profiel. Je weet nooit goed wie het te zien krijgt. Stel dat je adres op je profiel staat en je post een bericht dat je nog drie weken geniet van je vakantie... een mooie uitnodiging voor dieven. Kijk je privacyinstellingen goed na. Het is het veiligst dat enkel de vrienden die jij aanvaardt, toegang hebben tot je profiel. Vrienden van vrienden is minder veilig: je weet nooit wie dat allemaal is. Let op met foto s die je deelt. Je weet niet wat andere mensen (ex-partners, collega s of vroegere vrienden) ermee van plan zijn.

11 Net zoals in het echte leven: ga respectvol om met mensen. Zeg of schrijf geen kwetsende dingen, publiceer geen foto s of filmpjes waarmee je iemand belachelijk maakt. Stuur zelf geen pikante foto s of filmpjes door. Gebeurt er iets waar jij je ongemakkelijk bij voelt: praat er met iemand over. Communicatiemedia gebruiken is net zoals op straat lopen of in het verkeer rijden: kijk uit je doppen

12 Wat mag er wel en niet van de wet? Volgens de wet op de informatie en het auteursrecht mag je foto s, liedjes en films bekijken, maar je mag ze je niet toe-eigenen. Het materiaal blijft eigendom van wie het gemaakt heeft. Je mag het dus niet zomaar kopiëren en verspreiden en doen alsof het van jou is. Volgens de wet op de privacy moet je nooit je naam, leeftijd of adres geven. Doe je dat toch, dan mag je altijd kijken welke informatie men over jou bewaart en je mag die corrigeren. Jouw informatie mag niet zonder jouw toestemming aan anderen doorgegeven worden. De wet zegt ook dat jij niet zomaar persoonlijke gegevens of foto s van anderen mag doorgeven of online zetten zonder hun toestemming. Een computer hacken (meestal om wachtwoorden of nummers van kredietkaarten te ontcijferen) is strafbaar. Net zoals een inbraak in huis, geef je dat aan bij de politie.

13

14 Hoe vermijd je problemen met een gsm of smartphone? Hou er rekening mee dat een gsm en zeker een smartphone niet goedkoop is. Informeer bij aankoop van je toestel naar de prijs om te bellen, te chatten, online te gaan, enzovoort. Als je iets downloadt, check dan altijd eerst de prijs. Ga je naar het buitenland, zoek dan vooraf uit wat de kosten zijn om te bellen of je smartphone te gebruiken op een buitenlands netwerk. Doe je dat niet, dan kan je achteraf aardig schrikken van je factuur. Geef je nummer niet aan iedereen. Pesters zien in sms of chat een hele gemakkelijke manier om iemand lastig te vallen. Ben je slachtoffer van pesten via gsm, blokkeer dan het nummer van de persoon die je lastig valt.

15 Besef goed dat alle beelden en berichten die je doorstuurt, ook door anderen kunnen gebruikt of doorgestuurd worden. Let dus goed op wat je stuurt. Krijg je via je gsm beelden of berichten die je chockerend of onaangenaam vindt, reageer dan niet. Praat erover met je familie, je vrienden of mensen op school. Je kan de operator vragen om de pester te blokkeren. Als je echt gestalkt wordt, neem je contact op met Child Focus of de politie. Neem het sms-bericht en het telefoonnummer van de pester mee. Geef je nummer niet aan iedereen

16 Dit is een folder van Jongerengids. Jongerengids is de snelste weg naar betrouwbare informatie. Voor een antwoord op al jouw vragen, surf naar Child Focus werkte mee aan deze folder. Najaar 2016: V.U. Eva Vereecke, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel met steun van: Folders bestellen? Surf naar

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Voor al je vragen over en problemen

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Voor al je vragen over en problemen

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

Examen commissie secundair onderwijs

Examen commissie secundair onderwijs Examen commissie secundair onderwijs Haal je diploma op je eigen tempo Alles over de Examencommissie secundair onderwijs Examencommissie secundair onderwijs www.ond.vlaanderen.be/secundair/examencommissie

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

Groeimee: Computergebruik

Groeimee: Computergebruik http://www.groeimee.be/veilig-internet Groeimee: Computergebruik Kinderen spenderen tegenwoordig veel tijd achter hun computer. Als ouder vragen we ons soms af waar onze zoon of dochter precies mee bezig

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

EEN MASSA TIPS VOOR JOU

EEN MASSA TIPS VOOR JOU EEN MASSA TIPS VOOR JOU Child Focus is de Stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. Wil je van huis weglopen? Ben je het slachtoffer van seksuele uitbuiting? Heb je een probleem op het internet?

Nadere informatie

Gebruik van sociale media

Gebruik van sociale media Gebruik van sociale media Het klikt tussen jongeren en sociale media. Facebook, Facetime, Twitter, Instagram, Swarm, Snapchat en andere zijn een deel van het leven van de jongeren geworden. Voor heel wat

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Redactie Eindredactie Inhoudelijk advies Vormgeving Druk V.U. Wettelijk depot

Redactie Eindredactie Inhoudelijk advies Vormgeving Druk V.U. Wettelijk depot co-funded by the EU Ik heet Stoere Siebe. Op internet speel ik vooral spelletjes en doe ik mee aan wedstrijden. Ik surf er op los: muziek downloaden, grapjes uithalen met mijn vrienden Internet is cool!

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Inleiding voor de leerkracht :

Lesvoorbereiding. Inleiding voor de leerkracht : Lesvoorbereiding Inleiding voor de leerkracht : Child Focus, de Stichting voor Verdwenen en Seksueel Uitgebuite Kinderen, heeft als missie om de fenomenen van verdwijning en seksueel misbruik te bestrijden

Nadere informatie

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online Cyberpesten en Social Media Wat doen kinderen online 1 Agenda Inleiding. Wat is Social Media? Platformen. Voorbeelden van cyberpesten. Data over cyberpesten. Signaleren van cyberpesten. Wat te doen bij

Nadere informatie

PAPA, MAG IK ONLINE? Veilig online: je kind opvoeden tot een kritische internetgebruiker. KIN021_veilig internet.indd 1 01/12/11 15:31

PAPA, MAG IK ONLINE? Veilig online: je kind opvoeden tot een kritische internetgebruiker. KIN021_veilig internet.indd 1 01/12/11 15:31 PAPA, MAG IK ONLINE? Veilig online: je kind opvoeden tot een kritische internetgebruiker. KIN021_veilig internet.indd 1 01/12/11 15:31 INTERNET Vet cool volgens je kind, riskant volgens jou? Wat spookt

Nadere informatie

Bijlage. Onderdeel van Docentenhandleiding It s up to you

Bijlage. Onderdeel van Docentenhandleiding It s up to you Bijlage Onderdeel van Docentenhandleiding It s up to you Inhoud Locaties in de klas Deel II pagina 2 Welke keuzes heb je gemaakt Deel II pagina 8 Gedragscodes maken Deel IV pagina 14 Gedragscodes maken

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Internet protocol November 2014

Internet protocol November 2014 Internet protocol November 2014-1- Internet op school Het Internet is een wereldwijd samenstel van tienduizenden computers en computernetwerken, zonder centrale controle of eigenaar. Een onbegrensde informatiebron

Nadere informatie

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt Juridisch advies Als een gesprek geen oplossing biedt Alles over juridisch advies Jongeren Advies Centrum www.jac.be Alle juridische vragen over minderjarigen tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol

Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@stichtingvco.nl - www.debronharderwijk.nl Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Steeds

Nadere informatie

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Le e floon Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Alles over leefloon OCMW of sociale dienst Voor vragen en inlichtingen over het leefloon, ga je naar het OCMW of de sociale dienst van jouw

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan

Le e floon. Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Le e floon Iedereen heeft het recht om op eigen benen te staan Alles over leefloon Sociale Dienst van het OCMW Voor vragen en inlichtingen over het leefloon, ga je naar de Sociale Dienst van het OCMW.

Nadere informatie

pesten in een modern kleedje

pesten in een modern kleedje pesten in een modern kleedje Cyberpesten : een definitie Cyberpesten omvat alle vormen van pesterijen die een beroep doen op ICT* om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen * Informatie-

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Werkbundel Net op t net

Werkbundel Net op t net www.ikbeslis.be Werkbundel Net op t net Sociale netwerksites en privacy Versie 1.0 23 juni 2014 Werkbundel Net op t net lespakket 3 de graad basisonderwijs versie 1.0 Pagina 1 Ik beslis Het Net op t net

Nadere informatie

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices 1 Veilig internet #benikmediawijs? Hoofdstuk 1: Sociale media en devices Ken jij onderstaande programma s? (Omcirkel het de juiste naam.) Weet jij welke van onderstaande programma s sociale media zijn?

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfmoordgedachten Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfmoordgedachten Zelfmoordlijn 1813 Die kan je bellen, chatten of mailen als je aan zelfdoding denkt. Op de website

Nadere informatie

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door:

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door: Uw kind en een smartphone Kinderen hebben steeds jonger beschikking over een eigen mobiele telefoon. Dit is voor u als ouder natuurlijk handig, omdat uw kind zo gemakkelijk bereikbaar is via bijvoorbeeld

Nadere informatie

veilig internet E-mail

veilig internet E-mail veilig internet Websites, gamen, chatten en e-mailen: het is natuurlijk vooral plezant, boeiend en praktisch. Toch moet je een beetje voorzichtig zijn. Je weet immers nooit zeker met wie je te maken hebt.

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen!

Studiek e uze. Neem je tijd voor belangrijke stappen! Studiek e uze Neem je tijd voor belangrijke stappen! Alles over studiekeuze Vlaamse infolijn - Onderwijs tel. 1700 (gratis nummer) Onderwijskiezer www.onderwijskiezer.be Departement Onderwijs www.onderwijs.vlaanderen.be

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ CYBERPESTEN

EERSTE HULP BIJ CYBERPESTEN EERSTE HULP BIJ CYBERPESTEN "Als je iets goeds ziet geef dan een compliment, als je iets fouts ziet bied dan je hulp aan" - Nelson Mandela WWW.PROGRAMMEERCLUB.COM CYBERPESTEN Cyberpesten is pestgedrag

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

De belangrijkste social media

De belangrijkste social media Hoe social ben jij? De belangrijkste social media Hallo! Ben jij benieuwd hoe social jij bent? In dit boekje vind je veel informatie over social media, mediawijsheid, informatie over Canisius en social

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

Discriminatie Iedereen is altijd gelijk. Zonder uitzonderingen!

Discriminatie Iedereen is altijd gelijk. Zonder uitzonderingen! Discriminatie Iedereen is altijd gelijk. Zonder uitzonderingen! Alles over discriminatie Unia Voor klachten en informatie tel. 0800 12 800 (gratis) www.unia.be Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een

Nadere informatie

november 2014 NOTA Protocol Sociale Media

november 2014 NOTA Protocol Sociale Media november 2014 NOTA Protocol Sociale Media mr.drs. A.F.M. van Noort voorzitter College van Bestuur Status: definitief GMR: september & oktober 2014 Directieberaad: mei & oktober 2014 INHOUDSOPGAVE Pag.

Nadere informatie

Op het internet en ook op Twitter, Facebook en Badoo is veel informatie te vinden. Dat is heel makkelijk. Je kan er met bekenden kletsen.

Op het internet en ook op Twitter, Facebook en Badoo is veel informatie te vinden. Dat is heel makkelijk. Je kan er met bekenden kletsen. WAAR HET Op het internet en ook op Twitter, Facebook en Badoo is veel informatie te vinden. Dat is heel makkelijk. Je kan er met bekenden kletsen. Op Facebook bijvoorbeeld: maak je makkelijk vrienden.

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren Mishandeling en seksueel geweld Laat het niet zomaar gebeuren Alles over mishandeling en seksueel geweld Meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling tel. 1712 elke werkdag van 9 tot 17 uur Dit nummer

Nadere informatie

Sssstttt!! Een geheim

Sssstttt!! Een geheim BLOGGEN WEBSITE BERICHTEN ZELF MAKEN HACKEN PASWOORD BLOKKEREN IDENTITEIT BINNENDRINGEN BLOKKEREN MSN CHATTEN ONLINE VIRUS KAPOT VIRUSSCAN BEVEILIGING PRIVACY FOTO VIDEO OPENBAAR KEUZES ONLINE DATEN CHATBOX

Nadere informatie

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker).

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker). Bijlage Pestprotocol Wat is het? - Een protocol met uitleg, regels en afspraken die leiden tot een veilige schoolomgeving waarin pestgedrag wordt tegengegaan. Dit is belangrijk gezien gepest worden één

Nadere informatie

U kunt dit pakkket aanvragen via

U kunt dit pakkket aanvragen via 1 Kinderen op internet In deze tijd weten opgroeiende kinderen niet beter dan dat er internet is. E-mails versturen, een eigen pagina op Hyves, online games spelen: het is een alledaagse zaak. Het is mooi

Nadere informatie

Wat doe je wel of beter niet op het internet?

Wat doe je wel of beter niet op het internet? naam: klas: Wat doe je wel of beter niet op het internet? Dag bingelaar van het derde leerjaar Vandaag leer je wat je allemaal kunt doen op het internet, maar ook wat je beter niet doet Na deze les moet

Nadere informatie

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort:

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: 1. Waarom? Waarom is het voor jou belangrijk om slim naar reclame te kijken en je niet zomaar te laten beïnvloeden door reclame trucjes?

Nadere informatie

Social Media. volgt u het nog? 11 oktober 2016

Social Media. volgt u het nog? 11 oktober 2016 Social Media volgt u het nog? 11 oktober 2016 Even voorstellen? Nieuwe Welzijnsorganisatie sinds 01-07-2015 4 Buurtteams in Assen Verschillende werkers per buurtteam Ook verschillende werkers binnen het

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

HOLLABACK! = Reageren Tegen Straatintimidatie, op Jouw manier!

HOLLABACK! = Reageren Tegen Straatintimidatie, op Jouw manier! HOLLABACK! = Reageren Tegen Straatintimidatie, op Jouw manier! Reageren tegen straatintimidatie? Euh, dan denken we aan (?) terugroepen? zo snel mogelijk verder wandelen? negeren?...? Weet... - Er is geen

Nadere informatie

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s

Internetvrienden. Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Boeken. online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Kriebels in je buik Internetvrienden 1 Internetvrienden Groep 7 120 min Begrippen online mogelijkheden, social media, internet, mediawijs, online risico s Benodigheden Digibord Werkblad Tips en Tricks

Nadere informatie

Praat erover als je twijfelt

Praat erover als je twijfelt Thematisch 05: Wees cyber moedig Praat erover als je twijfelt Moedig gedrag online definiëren en stimuleren Lesoverzicht Activiteit 1: Wanneer hulp inroepen Activiteit 2: Meld het ook online Inleiding

Nadere informatie

Veilig op sociale media

Veilig op sociale media Veilig op sociale media Gebruik een sterk wachtwoord. Veilig op sociale media: Facebook, Twi5er & Instagram Infosessie bibliotheek 26 april 2016 Met een veilig wachtwoord kan je jouw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

MINI-CURSUS FACEBOOK. 1. Statusupdates op je prikbord (1) (2) (3) (4) (5)

MINI-CURSUS FACEBOOK. 1. Statusupdates op je prikbord (1) (2) (3) (4) (5) MINI-CURSUS FACEBOOK 1. Statusupdates op je prikbord (1) (2) (3) (4) (5) Onder het tabblad Nieuwsoverzicht (1) kan je bekijken welke publieke berichten ( statusupdates ) je vrienden hebben gepost. Dit

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau.

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau. Mediaprotocol INOS INOS is zich ervan bewust dat de sociale media zeer belangrijke onderdelen vormen van onze samenleving en de leefomgeving van onze leerlingen, hun ouders en andere personen en instanties

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Geweld is niet oké. Het kan stoppen.

Mishandeling en seksueel. Geweld is niet oké. Het kan stoppen. Mishandeling en seksueel misbruik Geweld is niet oké. Het kan stoppen. Alles over mishandeling en seksueel misbruik Hulplijn 1712 www.1712.be tel. 1712 Voor geweld, misbruik en kindermishandeling. Elke

Nadere informatie

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! CLAEVERVELT, HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN Verschil tussen pesten en ruzie maken Er is een groot verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. RUZIE MAKEN gebeurt vaak

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan

Als je ouders uit elkaar gaan Scheiding Als je ouders uit elkaar gaan Alles over scheiden Als je ouders apart gaan wonen www.tweehuizen.be De Kinderrechtswinkel, voor informatie over jouw rechten tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

MINI-CURSUS FACEBOOK Statusupdates op je startpagina (1) (2) (3) (4) (5)

MINI-CURSUS FACEBOOK Statusupdates op je startpagina (1) (2) (3) (4) (5) MINI-CURSUS FACEBOOK Statusupdates op je startpagina (1) (2) (3) (4) (5) Onder het tabblad Nieuwsoverzicht (1) kan je bekijken welke publieke berichten ( statusupdates ) je vrienden hebben gepost. Dit

Nadere informatie

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Online

Ik en de maatschappij. Online Ik en de maatschappij Online Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Mieke Lens Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Eindredactie: Daphne Ariaens Titel:

Nadere informatie

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van

WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK. Dit boekje is van WEBKWESTIE PRIVACY EN IDENTITEIT WERKBOEK Dit boekje is van Stap 1. Tip 1: Tip 2: Tip 3: Stap 2. Wat geef je wel door op internet en wat niet? Kleur het rondje in: Rood = niet doorgeven op internet Oranje

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord 'om bangalijst' De Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. FOTO STREETVIEW. UPDATE In Pijnacker heeft gisteravond een

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 Jeugdgezondheidszorg Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 JGZ op school Wij zien uw kind op 2 momenten VMBO: 1 e en 3 e klas HAVO/VWO: 2 e en 4 e klas vragenlijst Bij eerste contact: lengte en

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

Holebi. transgender. Je bent wie je bent!

Holebi. transgender. Je bent wie je bent! Holebi en transgender Je bent wie je bent! Alles over holebi en transgender Holebifoon Voor vragen over holebiseksualiteit. Je kan er ook discriminatie melden tel. 0800 99 533 www.holebifoon.be Çavaria

Nadere informatie

Holebi. transgender. Je bent wie je bent!

Holebi. transgender. Je bent wie je bent! Holebi en transgender Je bent wie je bent! Alles over holebi en transgender Holebifoon Voor vragen over holebiseksualiteit. Je kan er ook discriminatie melden tel. 0800 99 533 www.holebifoon.be Çavaria

Nadere informatie

Mama, mag ik op t internet?

Mama, mag ik op t internet? Mama, mag ik op t internet? Sofie Vandoninck Faculteit Sociale Wetenschappen Onderzoekproject Online risico s & online weerbaarheid Doel van het onderzoek? Welke kinderen zijn meer kwetsbaar online? Hoe

Nadere informatie

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014 Uw kind en Sociale Media Woensdag 10 september 2014 Even voorstellen Linda van Delft Gezondheidsbevorderaar (oudervoorlichting, adviesgesprekken, docententrainingen & gastlessen) 088-3084284 lvandelft@ggdhm.nl

Nadere informatie

Cyberpesten. Maak je weerbaar!!

Cyberpesten. Maak je weerbaar!! Cyberpesten Maak je weerbaar!! Wie zijn wij? Sk1llz Almere is een Hackerspace We zijn te gast bij het DDAMA Een fysieke ontmoetingsruimte voor technologisch geïnteresseerden Ethische en white-hat -hackers

Nadere informatie

#selfie LESSUGGESTIES OVER HET BOEK. 1. DISCUSSIE luistervaardigheid & spreekvaardigheid

#selfie LESSUGGESTIES OVER HET BOEK. 1. DISCUSSIE luistervaardigheid & spreekvaardigheid LESSUGGESTIES #selfie OVER HET BOEK Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar een mooie vrouw vindt,

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

(On)g e pland. zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu?

(On)g e pland. zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu? (On)g e pland zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu? Alles over zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA alle vragen

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt Juridisch advies Als een gesprek geen oplossing biedt Alles over juridisch advies Jongeren Advies Centrum www.jac.be Alle juridische vragen over minderjarigen tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

Introductie tot privacy

Introductie tot privacy Introductie tot privacy Deelnemers ontdekken hoe zij over privacy denken en welke invloed dit heeft op hun eigen leven. Deelnemers bedenken welke informatie ze graag privé willen houden en in welke context

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

VEILIG ONLINE: TIPS VOOR DE SCHOLEN

VEILIG ONLINE: TIPS VOOR DE SCHOLEN PZ ARRO IEPER PREVENTIEDIENST VEILIG ONLINE: TIPS VOOR DE SCHOLEN Tips voor ouders Hoe kan je met je kinderen praten over veilig internetten Vandaag is het meer dan ooit belangrijk geworden dat ouders,

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Sint Corneliusschool Venhorst I.s.m. Jackey Meeng en Jorieke Vierwinden Politie Veghel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN:

Nadere informatie

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt Juridisch advies Als een gesprek geen oplossing biedt Alles over juridisch advies Jongeren Advies Centrum www.jac.be Alle juridische vragen over minderjarigen tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

PRIVACY, JONG GELEERD, OUD GEDAAN PHILIPPE DE BACKER VOOR DE KLAS STAATSSECRETARIS VOOR BESTRIJDING VAN DE SOCIALE FRAUDE, PRIVACY EN DE NOORDZEE

PRIVACY, JONG GELEERD, OUD GEDAAN PHILIPPE DE BACKER VOOR DE KLAS STAATSSECRETARIS VOOR BESTRIJDING VAN DE SOCIALE FRAUDE, PRIVACY EN DE NOORDZEE PRIVACY, JONG GELEERD, OUD GEDAAN PHILIPPE DE BACKER VOOR DE KLAS STAATSSECRETARIS VOOR BESTRIJDING VAN DE SOCIALE FRAUDE, PRIVACY EN DE NOORDZEE PRIVACYEXPERIMENT WORDT MIJN PRIVACY BEDREIGD? MOET IK

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les Facebook, sociaal zijn op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 7... Facebook, sociaal zijn op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Leren werken met Facebook Facebook is een van de populairste sociale

Nadere informatie