EERSTE HULP BIJ CYBERPESTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EERSTE HULP BIJ CYBERPESTEN"

Transcriptie

1 EERSTE HULP BIJ CYBERPESTEN "Als je iets goeds ziet geef dan een compliment, als je iets fouts ziet bied dan je hulp aan" - Nelson Mandela

2 CYBERPESTEN Cyberpesten is pestgedrag dat plaats vindt op internet of sociale media. Voor het slachtoffer heeft dit vervelende gevolgen omdat het pesten niet ophoudt wanneer hij thuis is, maar 24 uur per dag door kan gaan. Pesten heeft een grote invloed op het leven van het slachtoffer. Het slachtoffer kan zich eenzaam, onzeker, verdrietig en bang voelen omdat hij zich zwak voelen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat in 2014, 11% van de jongeren tussen de jaar werd geconfronteerd met cyberpesten. Het plaatsen van kwetsende teksten en het verspreiden van foto's en filmpjes zijn de meest voorkomende vorm van cyberpesten. In de online wereld lijken veel mensen het gevoel te hebben dat ze veel meer kunnen zeggen dan dat zij in de realiteit zouden doen. Grapjes en plagerijen kunnen online onbedoeld vervelend overkomen. Online is het ook eenvoudig om doelbewust kwetsende teksten of foto s te verspreiden. Het is onwenselijk dat mensen met slechte bedoelingen foto s of andere gegevens van je kind kunnen zien. Het plaatsen van kwetsende teksten en het verspreiden van foto's en filmpjes zijn de meest voorkomende vorm van cyberpesten.

3 OMSTANDERSEFFECT Als er zich een akelige situatie voordoet is er altijd de cyberpester, het slachtoffer en de omstanders. Het omstanderseffect is een bekend fenomeen in dit soort situaties. Er gebeurt iets vervelends tussen een cyberpester en slachtoffer en omstanders doen niets om in te grijpen. Dit is een kwalijke zaak, samen zorgen wij ervoor dat cyberpesten aangepakt wordt. Iedereen, ook de omstanders, draagt een deel van de verantwoordelijkheid. Kinderen uitdagen om na te denken over hun verantwoordelijkheid als omstander kan door er gesprekken over te voeren. Voor een kind kan het ingewikkeld zijn om in te grijpen als hij getuige is van cyberpesten. Spreek dan bijvoorbeeld af dat als je kind getuige is van pesterijen via WhatsApp, Facebook of Instagram dat hij dit aan jou of een leerkracht verteld.

4 TIPS VOOR KINDEREN Om het cyberpesten te voorkomen is het belangrijk je te verdiepen in wat je kinderen doen en je kinderen op te voeden wat betreft internetgebruik. Helaas is cyberpesten nooit helemaal te voorkomen, de volgende tips kun je gebruiken om de kans op cyberpesten te verkleinen: Scherm de sociale media profielen af, maak berichten en foto s alleen zichtbaar voor vrienden. Leg uit dat op internet niet alles is wat het lijkt. Voeg geen mensen toe die je niet kent, blokkeer mensen die contact zoeken en die je niet kent. Offline deel je geen foto s met vreemden, dus online ook niet. Vertel dat er verschillende manieren van communiceren zijn. Opmerkingen kunnen heel anders overkomen per mail of WhatsApp dan wanneer er gebeld of in elkaars gezelschap gesproken wordt.

5 7 INTERNET EN MEDIA REGELS Kinderen kunnen moeilijk overzien wat de gevolgen zijn van hun online gedrag. Regels en afspraken voor internet kunnen je helpen bij je kind wegwijs maken op internet. Wij hebben de 7 belangrijkste internet en media regels opgesteld: 1. Doe op internet niet anders dan in het echte leven. Normaal scheld je iemand niet totaal voor rot en normaal laat je niemand foto s van jezelf in je blootje zien. Dan ook niet op internet! 2. Alles wat je op internet zet, blijft er voor altijd op staan. Denk goed na voordat je ergens op reageert of een foto plaatst. 3. Gebruik altijd een nickname in spellen en op andere plekken. Ben je nog geen 10 en moet/wil je ergens je echte naam invullen? Overleg eerst even met je vader of moeder 4. Zorg dat je profiel op sociale media niet voor iedereen te zien is. De beste optie is 'alleen voor vrienden'. Voeg geen onbekende mensen toe aan je vriendenlijst 5. Geef iemand die je op internet ontmoet nooit je naam, adres, telefoonnummer, mailadres of naam van je school. 6. Geef nooit je wachtwoord aan anderen behalve aan je ouders. 7. Heb je iets vervelends gezien of meegemaakt online? Vertel het aan iemand die je vertrouwt.

6 7 INTERNET EN MEDIA REGELS Kinderen kunnen te goed van vertrouwen zijn. Leg daarom het belang van het geheim houden van wachtwoorden en inloggegevens uit en vertel waarom ze voorzichtig moeten zijn met het delen van foto s en video s. Vriendschappen en verkering kunnen op jonge leeftijd heel grillig zijn en zijn vaak niet voor altijd. Een voorbeeld van een vervelende situatie is een meisje dat een foto van zichzelf in haar bikini naar haar haar eerste vriendje stuurt. Na een week gaat het uit en stuurt de jongen de foto naar de hele klas. Situaties als deze komen helaas voor. Het is daarom van belang voor kinderen om zich te realiseren dat wanneer iets verstuurd is, je de controle verliest over wat je verzonden hebt.

7 TIPS BIJ CYBERPESTEN Merk je veranderingen op bij je kind en vermoed je een vorm van cyberpesten, creëer dan een situatie waarin jullie eenvoudig kunnen praten. Het kan moeilijk zijn voor een kind om toe te geven dat er online vervelende dingen zijn voorgevallen. Wordt je kind je kind gepest via internet dan is dit ontzettend naar. Dit zijn een aantal tips voor kinderen als zij worden gepest: Reageer niet op de vervelende berichten. Deel de vervelende situatie met een ouder of leerkracht. Verzamel bewijsmateriaal door screenshots te maken en namen, data en tijdstippen te bewaren. Vind je het lastig om aan een bekende te vertellen wat er is gebeurd? Ga dan naar: Dit is een initiatief van Veilig internetten en wordt ondersteund door de politie.

8 VERWIJDERINGSVERZOEK Het kan moeilijk zijn om beledigingen en privacy schendingen te stoppen of te verwijderen. Indien er toch iets over of van je kind is gepubliceerd is en je wilt dat het beeldmateriaal verwijderd wordt, gebruik dan een zogenaamd "verwijderingsverzoek". Het verwijderingsverzoek is een mail of brief waarin je de eigenaar en/of beheerder van het medium waar het beeldmateriaal of persoonsgegevens opstaat verzoekt om de informatie die over je kind gaat te verwijderen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Indien je een brief moet gaan sturen mail ons dan, wij hebben deze juridische modelbrief voor je klaarliggen. Pesten kan heel kwetsend zijn maar hiervan kan geen aangifte gedaan worden. Als het pesten uit de hand loopt kan er sprake zijn van laster of smaad, hiervan kan wel aangifte gedaan worden bij de politie. Kan of wil je geen aangifte doen, dan kan het raadzaam zijn om een melding te maken bij de politie. Dit houdt in dat er informatie wordt vastgelegd die bruikbaar kan zijn in de toekomst.

9 Contact De Programmeerclub Gele Rijders Plein AN Arnhem Bezoek alleen op afspraak Copyright 2016 Programmeerclub 2050Publishers - Oranjeveld BV Amsterdam Bepaalde foto s in deze publicatie kunnen onder de Creative Commons Licentie vallen ( en voor zover mogelijk is de naam van de maker aan de foto toegevoegd. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de de uitgever. De Iconen in deze publicatie zijn afkomstig van het het Noun Project. Het icoon van het bully op blz 2 is gemaakt Iconathon. Het icoon van het Harassment op blz 2 is gemaakt door OCHA Visual Information Unit. Het icoon van het Picture op blz 2 is gemaakt door Rémy Médard. Het icoon van het Mixed group op blz 3 is gemaakt door Peter van Driel. Het icoon van het Light bulb op blz 4 is gemaakt door Artworkbean. Het icoon van het Rules op blz 5 en Police op blz 7 is gemaakt door Arthur Shlain. Het icoon van het Diary op blz 5 is gemaakt door Iconoci. Het icoon van het Letter op blz 7 is gemaakt door Spicy Icons. De foto's in deze publicatie zijn afkomstig van Flickr. De foto op blz 1 is van Emily Kidd2012. De foto op blz 2 is van Brad Flickinger. De foto op blz 3 is van McCracken. De foto op blz 4 is van Artworkbean. De foto op blz 6 is van Tom Funston. De foto po blz 7 is van Deyseeh. De foto op blz 8 is van Alipan Pictures.

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012

Kinderen en Veilig Internet. Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Kinderen en Veilig Internet Prof. dr. R. Casimirschool 6 maart 2012 Over mij Johan Lammers Geboren en getogen in Deurne Organisatiepsychologie in Nijmegen Nu weknowmore & socialemediatraining.nl in Amsterdam

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door:

Digitaal pesten kan op veel manieren. Online pesten mensen, vooral scholieren, elkaar door: Uw kind en een smartphone Kinderen hebben steeds jonger beschikking over een eigen mobiele telefoon. Dit is voor u als ouder natuurlijk handig, omdat uw kind zo gemakkelijk bereikbaar is via bijvoorbeeld

Nadere informatie

Ik wil het niet Ik moet het zeggen Maar tegen wie? Ik ga niet naar school Ik durf het niet Ik ben wel ziek Laat het stoppen Alsjeblieft

Ik wil het niet Ik moet het zeggen Maar tegen wie? Ik ga niet naar school Ik durf het niet Ik ben wel ziek Laat het stoppen Alsjeblieft Ik wil het niet Ik moet het zeggen Maar tegen wie? Ik ga niet naar school Ik durf het niet Ik ben wel ziek Laat het stoppen Alsjeblieft Kristel, groep 8 Werkvorm Waarom wordt er gepest? Redenen? Waarom

Nadere informatie

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau.

In het volgende deel van dit protocol bespreken we de afspraken en risico s op schoolniveau. Mediaprotocol INOS INOS is zich ervan bewust dat de sociale media zeer belangrijke onderdelen vormen van onze samenleving en de leefomgeving van onze leerlingen, hun ouders en andere personen en instanties

Nadere informatie

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave

Inleiding 2. Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april keer beoordeeld. Inhoudsopgave Verslag door Chaima 1351 woorden 2 april 2018 7.8 2 keer beoordeeld Vak Anders 2017 Invloed van Social Media op jongeren Praktische Opdracht Maatschappijleer & -wetenschappen Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online Cyberpesten en Social Media Wat doen kinderen online 1 Agenda Inleiding. Wat is Social Media? Platformen. Voorbeelden van cyberpesten. Data over cyberpesten. Signaleren van cyberpesten. Wat te doen bij

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Waarom een pestprotocol? Dit pestprotocol geeft kinderen, leerkrachten en ouders duidelijkheid over hoe wij handelen wanneer er gepest wordt. Door het protocol

Nadere informatie

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten

Media wijsheid. Wifigeneratie. Privacy. Onderwerpen. Games. Cyberpesten Mark van den Bosch? Media wijsheid Privacy Wifigeneratie Onderwerpen Games Cyberpesten Mediawijsheid Waarom mediawijsheid? Welke media gebruikt u? E-mail Website(s) Mobiele telefoon(s) Vaste pc ipad Laptop

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Disney-schurken

Een nieuwe generatie Disney-schurken 17 SEPTEMBER 2015 TV Een nieuwe generatie Disney-schurken 19 fden nog lang Door Menno Woudt - En ze lee ookje. Maar hoe en gelukkig. Zo eindigt elk spr echt verder? gaan al die verhalen eigenlijk scendants

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media Protocol veilig gebruik internet en sociale media OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Protocol veilig gebruik internet en sociale media In dit document is het protocol met betrekking tot

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten

Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten Preventieproject voor leerlingen Brede School Tilburg Colofon Datum: 10 april 2014 Hanneke Duijkers, medewerker gezondheidsvoorlichting en opvoeding,

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

PESTPROTOCOL WILLIBRORD GYMNASIUM (conceptversie 2016)

PESTPROTOCOL WILLIBRORD GYMNASIUM (conceptversie 2016) PESTPROTOCOL WILLIBRORD GYMNASIUM (conceptversie 2016) WAT IS PESTEN Pesten is een vorm van grensoverschrijdend gedrag en zeer bedreigend. We spreken van pestgedrag als een leerling regelmatig en systematisch

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom.

Uit de reader Van pesten naar een wij-gevoel (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Plagen / ruzie / pesten Er bestaat een verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. Maar wat is nu eigenlijk

Nadere informatie

Enquête cyberpesten. Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt,

Enquête cyberpesten. Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt, Enquête cyberpesten Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt, Ik ben Anke, student maatschappelijk assistent aan de Hogeschool PXL. Tijdens mijn laatste opleidingsjaar doe ik mijn eindstage

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Herlaarhof. het social media spel

Herlaarhof. het social media spel Herlaarhof het social media spel Herlaarhof concept document Welkom bij het social media spel van Herlaarhof. Dit is een educatieve game die verteld over het gebruik van verschillende social media. Door

Nadere informatie

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten?

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten? Bijlage 2: protocol pesten Plagen of pesten? We plagen allemaal wel eens of we worden geplaagd. Plagerijen zijn niet kwaad bedoeld. Plager en geplaagde zijn aan elkaar gewaagd; ze houden elkaar over en

Nadere informatie

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas:

Project Mens&Maatschappij. Hoofdstuk 5. Mensen en regels. Namen: Klas: Project Mens&Maatschappij Hoofdstuk 5. Mensen en regels Namen: Klas: Introductie Stap 1Macht Schrijf samen zo veel mogelijk woorden op die te maken hebben met macht. Stap 2 Macht hebben Maak de zin samen

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Redactie Eindredactie Inhoudelijk advies Vormgeving Druk V.U. Wettelijk depot

Redactie Eindredactie Inhoudelijk advies Vormgeving Druk V.U. Wettelijk depot co-funded by the EU Ik heet Stoere Siebe. Op internet speel ik vooral spelletjes en doe ik mee aan wedstrijden. Ik surf er op los: muziek downloaden, grapjes uithalen met mijn vrienden Internet is cool!

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

Stagiaire LO. On Stage! Stagiaire LO

Stagiaire LO. On Stage! Stagiaire LO Jaargang 8 - nummer 3 week 46 In dit nummer Van de directeur 1 Stagiaires LO 2 On Stage 2 Op de fiets 3 Sportoriëntatie - golf 4 Geboortenieuws 4 Preventieavonden 5 Jim 6 BHV 6 Mediatheek 6 Van de directeur

Nadere informatie

pesten in een modern kleedje

pesten in een modern kleedje pesten in een modern kleedje Cyberpesten : een definitie Cyberpesten omvat alle vormen van pesterijen die een beroep doen op ICT* om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen * Informatie-

Nadere informatie

De belangrijkste social media

De belangrijkste social media Hoe social ben jij? De belangrijkste social media Hallo! Ben jij benieuwd hoe social jij bent? In dit boekje vind je veel informatie over social media, mediawijsheid, informatie over Canisius en social

Nadere informatie

Cyberpesten: wat nu? Politie Gent, aanspreekpunt Jeugd Anneleen Thoen Jeugdinspecteurs

Cyberpesten: wat nu? Politie Gent, aanspreekpunt Jeugd Anneleen Thoen Jeugdinspecteurs Cyberpesten: wat nu? Politie Gent, aanspreekpunt Jeugd Anneleen Thoen Jeugdinspecteurs Aanspreekpunt Jeugd Volgens ministeriële omzendbrief PLP 41 moet elke lokale politiezone voorzien in een aanspreekpunt

Nadere informatie

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken

Vind ik. Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Vind ik leuk Veilig met internet, gsm en sociale netwerken Alles over veilig internet en sociale netwerken Informatie over veilig internet en cyberpesten www.clicksafe.be Discriminatie en cyberhate melden

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Anti-pestprotocol. Maritieme Academie Harlingen

Anti-pestprotocol. Anti-pestprotocol. Maritieme Academie Harlingen Inleiding De baseert de pedagogische aanpak op de principes van de Verbindende school. Vanuit de principes van herstelrecht is de verbindende school ontwikkeld, waar gewerkt wordt vanuit de visie dat iedereen

Nadere informatie

Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol

Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@stichtingvco.nl - www.debronharderwijk.nl Mobiele apparatuur, internet en sociale media protocol CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Steeds

Nadere informatie

Protocol Internetgebruik leerlingen

Protocol Internetgebruik leerlingen Protocol Internetgebruik leerlingen Inleiding De huidige tijd kenmerkt zich door een overvloed aan informatie die op eenvoudige wijze bereikbaar is. Sommige beelden en programma s zijn ongeschikt voor

Nadere informatie

De directie / ICT-coördinator heeft de mogelijkheid een overzicht te ontvangen van de bezochte sites.

De directie / ICT-coördinator heeft de mogelijkheid een overzicht te ontvangen van de bezochte sites. Dit document gaat over het gebruik van internet, e-mail en alle toepassingen die via internet gaan voor zowel het personeel als de leerlingen van onze school. 1. Algemene informatie Het omgaan met internet

Nadere informatie

t h e m a c o n f e r e n t i e

t h e m a c o n f e r e n t i e t h e m a c o n f e r e n t i e P e s t e n : L a a t h e t n i e t g e b e u r e n! Cyberpesten, weet jij het? Welkom en introductie Weet jij het Weten jullie het Afsluiting Het leveren van een bijdrage

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker).

Door wie? - Henk den Ouden (zorgcoördinator) en Corine Lagendijk (schoolmaatschappelijk werker). Bijlage Pestprotocol Wat is het? - Een protocol met uitleg, regels en afspraken die leiden tot een veilige schoolomgeving waarin pestgedrag wordt tegengegaan. Dit is belangrijk gezien gepest worden één

Nadere informatie

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! CLAEVERVELT, HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN Verschil tussen pesten en ruzie maken Er is een groot verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. RUZIE MAKEN gebeurt vaak

Nadere informatie

Introductie tot privacy

Introductie tot privacy Introductie tot privacy Deelnemers ontdekken hoe zij over privacy denken en welke invloed dit heeft op hun eigen leven. Deelnemers bedenken welke informatie ze graag privé willen houden en in welke context

Nadere informatie

Groeimee: Computergebruik

Groeimee: Computergebruik http://www.groeimee.be/veilig-internet Groeimee: Computergebruik Kinderen spenderen tegenwoordig veel tijd achter hun computer. Als ouder vragen we ons soms af waar onze zoon of dochter precies mee bezig

Nadere informatie

INFORMATIE VERWIJDEREN VAN HET INTERNET

INFORMATIE VERWIJDEREN VAN HET INTERNET INFORMATIE VERWIJDEREN VAN HET INTERNET https://www.facebook.com/mijnonlinei https://www.facebook.com/mijnonlineidentiteit dentiteit https://www.facebook.com/mijnonlineidentiteit De instructie bestaat

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

november 2014 NOTA Protocol Sociale Media

november 2014 NOTA Protocol Sociale Media november 2014 NOTA Protocol Sociale Media mr.drs. A.F.M. van Noort voorzitter College van Bestuur Status: definitief GMR: september & oktober 2014 Directieberaad: mei & oktober 2014 INHOUDSOPGAVE Pag.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

* Vermeld nooit privégegevens van de kinderen (naam, adres- en woonplaatsgegevens of telefoonnummers, e- mailadressen) op de website van school.

* Vermeld nooit privégegevens van de kinderen (naam, adres- en woonplaatsgegevens of telefoonnummers, e- mailadressen) op de website van school. Internetprotocol 1. Doel Dit document gaat over het gebruik van internet, e-mail en alle toepassingen die via internet gaan voor zowel het personeel als de leerlingen van onze school. Internet is niet

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Internet protocol en Cyberpesten

Internet protocol en Cyberpesten E-mail & Internet Internet protocol en Cyberpesten Versie mei 2014 Algemeen Dit internet protocol is tot stand gekomen na overleg met directie, ICT en team. Er zit in de ICT-documentatie die elke collega

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Praat erover als je twijfelt

Praat erover als je twijfelt Thematisch 05: Wees cyber moedig Praat erover als je twijfelt Moedig gedrag online definiëren en stimuleren Lesoverzicht Activiteit 1: Wanneer hulp inroepen Activiteit 2: Meld het ook online Inleiding

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Cyberpesten. Maak je weerbaar!!

Cyberpesten. Maak je weerbaar!! Cyberpesten Maak je weerbaar!! Wie zijn wij? Sk1llz Almere is een Hackerspace We zijn te gast bij het DDAMA Een fysieke ontmoetingsruimte voor technologisch geïnteresseerden Ethische en white-hat -hackers

Nadere informatie

Instructieboek: Jij bepaalt wat je deelt. Voor de Mpower - coach

Instructieboek: Jij bepaalt wat je deelt. Voor de Mpower - coach Instructieboek: Jij bepaalt wat je deelt Voor de Mpower - coach September 2017 Mpower - coach Instructieboek Versie 0.1 blz. 2 Inhoud: Mpower-coach blz. 5-7 Waarom Jij bepaalt wat je deelt? blz. 9 Hoe

Nadere informatie

LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS

LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS 1 2 3 4 5 6 7 8 LESSEN MEDIAWIJSHEID VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS Les: wie ben jij op internet? Dit lespakket bevat: Handleiding PowerPoint-presentatie Bijlage 1: Denkwolk Bijlage 2: Duimen Doelgroep Groep

Nadere informatie

Uw reisleider. Niels Baas. 31 jaar. Communicatiewetenschapper Spreker Cyberpesten de Baas

Uw reisleider. Niels Baas. 31 jaar. Communicatiewetenschapper Spreker Cyberpesten de Baas Uw reisleider Niels Baas 31 jaar Communicatiewetenschapper Spreker Cyberpesten de Baas Welcome to our world Generation Z Welkom in de wereld van de nieuwe generatie Welcome aboard Generatie Z De wereld

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

Internet Fun & Veilig

Internet Fun & Veilig Internet Fun & Veilig AGENDA Pc & Internet = Fun Veilig op je pc Veilig op internet Veilig samen met je hele klas op internet Begin bij het begin: veilig pc-gebruik Laat je ouders de pc instellen Gebruikersprofielen

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

GEBRUIKSCODE SOCIAL MEDIA

GEBRUIKSCODE SOCIAL MEDIA GEBRUIKSCODE SOCIAL MEDIA oktober 2013 Uitvoering: Alle Dijk, bovenschools ICT er (namens de ICT-werkgroep) Instemming GMR op 14 november 2013 Vastgesteld op 15 november 2013 WAAR GAAT DEZE WERKINSTRUCTIE

Nadere informatie

Internet protocol November 2014

Internet protocol November 2014 Internet protocol November 2014-1- Internet op school Het Internet is een wereldwijd samenstel van tienduizenden computers en computernetwerken, zonder centrale controle of eigenaar. Een onbegrensde informatiebron

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

(anti-) pestprotocol Planmatige aanpak m.b.t. pestgedrag

(anti-) pestprotocol Planmatige aanpak m.b.t. pestgedrag (anti-) pestprotocol 2017 PCB de Parel heeft de ambitie om een pest-vrije school te zijn. Helaas komt pesten voor op elke plek waar mensen samen leven/werken voor. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Social media en seksualiteit Renna Himonetos Parlan

Social media en seksualiteit Renna Himonetos Parlan Social media en seksualiteit Renna Himonetos Parlan Social Media en seksualiteit Inhoud: Wat zijn de boodschappen over sociale media en seksualiteit in de (sociale) media? Hoe passen de sociale media wel

Nadere informatie

Kids, internet en social media

Kids, internet en social media Kids, internet en social media Wat doen je kinderen online? W Welke afspraken zijn er bij jullie thuis? Wat wil je vanavond te weten komen? (hoe kan ik ) Mediawijsheid Mediawijsheid: Alles wat je nodig

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein Pestprotocol Basisschool Kerensheide Stein Schooljaar 2016-2017 1 THEORETISCHE VERANTWOORDING Doelstelling: Wij, leerkrachten, leerlingen en ouders van basisschool Kerensheide, streven naar een pestvrije

Nadere informatie

Er zijn geen rechten zonder plichten. Samuel Taylor Coleridge. Veilige omgeving

Er zijn geen rechten zonder plichten. Samuel Taylor Coleridge. Veilige omgeving 1.1. Ken je rechten en plichten Er zijn geen rechten zonder plichten. Samuel Taylor Coleridge Rechten Een recht beschermt mensen en groepen tegen onrechtvaardigheden; het geeft mensen de kans om zich volledig

Nadere informatie

In de digitale wereld gebruik ik alleen mijn voornaam. Andere persoonlijke gegevens (achternaam, adres, telefoonnummer enz.) houd ik voor mezelf.

In de digitale wereld gebruik ik alleen mijn voornaam. Andere persoonlijke gegevens (achternaam, adres, telefoonnummer enz.) houd ik voor mezelf. Richtlijnen voor het gebruik van sociale media en internet voor leerlingen Voor een goede omgang in de digitale wereld (sociale media*, internet, e-mail, whats app, enz.) gelden, net als in de 'echte'

Nadere informatie

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.

Cursusgids - Social Medi lessen. Eerste druk November 2015. Digitaal Leerplein. Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein. Titel Cursusgids - Social Medi lessen Eerste druk November 2015 Auteur Fred Beumer Digitaal Leerplein Website: www.digitaalleerplein.nl E-mail: info@digitaalleerplein.nl Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien?

De uitleg is van toepassing voor de Instagram app op jouw mobiele telefoon of tablet. 1. Wie mag jouw Instagram foto en video profielpagina zien? Wat is Instagram? Instagram is een social netwerk waarbij je voornamelijk communiceert met beelden. Door middel van foto s en video s laat je bijvoorbeeld zien waar je bent, met wie je bent, wat je aan

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

#selfie LESSUGGESTIES OVER HET BOEK. 1. DISCUSSIE luistervaardigheid & spreekvaardigheid

#selfie LESSUGGESTIES OVER HET BOEK. 1. DISCUSSIE luistervaardigheid & spreekvaardigheid LESSUGGESTIES #selfie OVER HET BOEK Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar een mooie vrouw vindt,

Nadere informatie

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt:

Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord. 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: 1 of 5 6/8/2016 13:28 Antwoorden - Basis Digiveiligheid 2016 Nr Vraag Antwoord 9.1 1a Beschrijf in het kort wat er gebeurt als je Instant Messaging gebruikt: Je stuurt snelle tekstberichten, spraakberichten

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

Deel 1: Zorgen dat vrienden die geen vrienden van elkaar zijn niet zien dat jij wel vrienden met hem/haar bent.

Deel 1: Zorgen dat vrienden die geen vrienden van elkaar zijn niet zien dat jij wel vrienden met hem/haar bent. Deel 1: Zorgen dat vrienden die geen vrienden van elkaar zijn niet zien dat jij wel vrienden met hem/haar bent. Dus stel: Jij bent vrienden met Jantje en Klaas, maar Klaas en Jantje hebben de pest aan

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014

Jeugdgezondheidszorg. Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 Jeugdgezondheidszorg Anneke de Knegt Jeugdverpleegkundige 30-9-2014 JGZ op school Wij zien uw kind op 2 momenten VMBO: 1 e en 3 e klas HAVO/VWO: 2 e en 4 e klas vragenlijst Bij eerste contact: lengte en

Nadere informatie

Social Media. volgt u het nog? 11 oktober 2016

Social Media. volgt u het nog? 11 oktober 2016 Social Media volgt u het nog? 11 oktober 2016 Even voorstellen? Nieuwe Welzijnsorganisatie sinds 01-07-2015 4 Buurtteams in Assen Verschillende werkers per buurtteam Ook verschillende werkers binnen het

Nadere informatie

Koningin Wilhelminaschool Lekkerkerk. Jacqueline Kleijer

Koningin Wilhelminaschool Lekkerkerk. Jacqueline Kleijer Koningin Wilhelminaschool Lekkerkerk Jacqueline Kleijer Sociale media: De verleiding en de uitdaging! De verleiding van sociale media! De gevaren van sociale media! Hoe verloopt de identiteitsvorming in

Nadere informatie

Instellingen Facebook

Instellingen Facebook Instellingen Facebook Facebook is razend populair in de wereld van sociale media. Er zijn ongeveer 2 miljard gebruikers in de (jan. 18). De laatste jaren vluchten jongeren echter steeds meer naar Instagram.

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden Inleiding: Hoe gaan we om met pesten en agressief gedrag? Wij beseffen dat het klimaat van de school grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat

Nadere informatie

Protocol sociale media en internetverkeer Horeca Vakschool Rotterdam. September 2019

Protocol sociale media en internetverkeer Horeca Vakschool Rotterdam. September 2019 Protocol sociale media en internetverkeer Horeca Vakschool Rotterdam September 2019 Voorwoord Sociale media is een onlosmakelijk onderdeel van de huidige samenleving en de leefomgeving van leerlingen,

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014

Uw kind en Sociale Media. Woensdag 10 september 2014 Uw kind en Sociale Media Woensdag 10 september 2014 Even voorstellen Linda van Delft Gezondheidsbevorderaar (oudervoorlichting, adviesgesprekken, docententrainingen & gastlessen) 088-3084284 lvandelft@ggdhm.nl

Nadere informatie

Hoe blijft en wordt je kind zichzelf in dit mediatijdperk?

Hoe blijft en wordt je kind zichzelf in dit mediatijdperk? Jacqueline Kleijer UITDAGINGEN De verleiding van sociale media De gevaren van sociale media Hoe blijft en wordt je kind zichzelf in dit mediatijdperk? Hoe ga je met 'de verleiding - het gevaar' om: op

Nadere informatie