CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!"

Transcriptie

1 CLAEVERVELT, HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN

2 Verschil tussen pesten en ruzie maken Er is een groot verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. RUZIE MAKEN gebeurt vaak onder kinderen. Ze zijn wel eens kwaad op elkaar of niet akkoord met elkaar. Het hoort bij het opgroeien. Belangrijk is dat ze hierover leren praten met elkaar, leren nadenken over wat er fout is gegaan en hoe het misschien anders of beter had gekund. Na een ruzie moet je steeds de kans hebben om het terug goed te maken. PLAGEN - Het duurt niet lang - Nu eens de één, dan eens de ander - Voor de grap - Er is geen winnaar of verliezer. Het speelt zich af tussen 2 personen die gelijk zijn. - Je blijft bij de groep horen. - Wanneer het niet meer leuk is, kan je het zeggen tegen elkaar. - Achteraf verloopt alles opnieuw normaal. PESTEN - Het gebeurt vaak - Altijd hetzelfde slachtoffer - Gemeen - De ene heeft veel meer macht dan de andere. Zeer erg voor de gepeste, hij wordt gekwetst. - Een groep tegenover 1 slachtoffer. - Je kan je niet verdedigen. Je gaat je heel ongelukkig en eenzaam voelen. - De sfeer in de groep wordt slecht.

3 Wij aanvaarden iedereen zoals hij of zij is en doen niet mee aan pesten. Als ik of iemand anders gepest word, zeg ik het aan een volwassene: de juf of meester, mijn ouders, de busbegeleidster, de werkvrouwen, de directeur, Als ik gepest word, zeg ik: Stop daarmee! of negeer ik de pesters en zeg ik het aan de juf of meester. Als iemand anders gepest wordt, doe ik niet mee met de pesters, help ik de gepeste en zeg ik het aan de juf of meester. Dat wij pesten niet tolereren op school spreekt voor zich. Hoe ertegen optreden is echter niet altijd vanzelfsprekend. Wij proberen dit probleem aan te pakken door te praten met de betrokken leerlingen en duidelijke afspraken te maken. Als kinderen zich niet aan de afspraken houden, volgen er sancties en worden de ouders verwittigd. Op onze school kan u of uw kind steeds meerdere personen aanspreken: In de eerste plaats kan u bij de klasleerkracht terecht. Indien u dat wenst kan u ook contact opnemen met iemand van leerlingenbegeleiding.

4 Hoe zorgen wij op school voor een aangename omgeving? Binnen onze school vinden wij het heel belangrijk dat alle kinderen zich goed voelen en veilig voelen. Wij proberen samen met de kinderen een aangename omgeving te creëren voor iedereen. Om dit te bereiken hebben we allerlei preventieve maatregelen. Binnen de klas: Veel aandacht besteden aan een positieve manier van omgaan met elkaar. Tijd maken voor het uitpraten van conflicten. Oog voor het welbevinden van onze leerlingen. Voelt een kind zich goed binnen mijn groep en indien niet waardoor komt dit? Activiteiten organiseren die bijdragen tot een goede groepssfeer (bv. wekelijkse praatmomenten, verjaardagen vieren, ) Duidelijke klasafspraken maken in overleg met de leerlingen. Op de speelplaats: De speeltijden op een zinvolle manier invullen door activiteiten en spelmateriaal aan te bieden. Duidelijke speelplaatsregels. Deze regels worden sterk opgevolgd door de toezichters. Belonen van de klassen die zich goed gedragen op de speelplaats pluimenproject. Extra opvolgen van leerlingen die zich niet aan de regels en afspraken kunnen houden gedragskaarten. Straf voor leerlingen die zich niet aan de regels houden. Groene leerkracht: Hierbij kunnen de kinderen terecht met allerlei problemen. Zij/hij leert de kinderen hoe ze problemen op een positieve manier kunnen oplossen. Hierbij is praten en luisteren naar elkaar heel belangrijk

5 Leerlingen die zich moeilijk kunnen beheersen kunnen ook bij de groene leerkracht terecht om af te koelen. Hij/zij helpt hen te zoeken naar manieren om op een respectvolle manier met mekaar om te gaan. De 3 belangrijkste regels op onze speelplaats zijn: Ik ben beleefd Ik laat de anderen met rust Ik doe wat de juf/meester van me vraagt Via pictogrammen proberen we duidelijk te maken wat dit concreet betekent. Ik laat andere kinderen met rust. Hoe doe ik dat? Ik ga niemand achtervolgen. Ik gebruik geen kwetsende woorden. Ik duw of trek niet aan anderen. Ik daag niet uit. Ik doe anderen geen pijn. Ik blijf van een ander zijn spullen af.

6 Leerlingbegeleiding Naast de initiatieven in de klas en op de speelplaats hebben wij op onze school ook 3 leerlingenbegeleidsters. Zij worden ingeschakeld bij allerlei problemen, zowel klas- als speelplaatskwesties. In eerste instantie gaan zij een gesprek voeren met de betrokken leerlingen. Bij dergelijke gesprekken wordt er steeds geprobeerd om te luisteren naar alle partijen. Een gesprek voeren is voor sommige kinderen niet gemakkelijk. Ze moeten leren om niet alleen vanuit hun eigen stadpunt te denken en te handelen maar ook rekening te houden met de anderen (leerkrachten en leerlingen). Nadien gaat de leerlingenbegeleidster, al of niet in overleg met de leerkrachten, op zoek naar de gepaste aanpak of straf. Bij leerlingen waarbij het aanleren van de sociale vaardigheden niet makkelijk verloopt gaan zij concrete dingen uitwerken. (gedragskaarten, opvolgmapjes, ) Wanneer je met je kind een probleem hebt kan je hen hierover contacteren.

7 Tips voor gsm- en computergebruik. Hieronder vind je als ouders tips om je kind te helpen in het gebruik van de GSM en het internet. GSM Ouders -Een GSM kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kind. Er komt immers straling vrij als je belt. Jonge kinderen zijn hier heel gevoelig voor. -Maak met je kind afspraken rond het gebruik van een GSM. Wanneer mag ik bellen, naar wie mag ik berichtjes sturen? -Controleer af en toe naar wie je kind gebeld heeft en van wie je kind berichtjes krijgt. Lees ze ook. -Praat hierover ook met je kind. Laat je kind weten dat je er op elk moment voor hen bent, dat ze over rare berichtjes of telefoontjes met jou kunnen spreken. -Krijgt je kind bedreigende telefoontjes of GSM berichtjes van kinderen van de school? Verwittig de school. Kinderen -Geef nooit je GSM nummer aan iemand die je niet kent of niet vertrouwt. -Geef het GSM nummer van iemand anders niet door. -Antwoord niet op berichten of telefoontjes van iemand die je niet kent. -Stuur nooit foto s door die met de GSM zijn gemaakt. -Krijg je rare berichten of telefoontjes laat ze aan je ouders zien. -Gebruik je GSM alleen zoals je afgesproken hebt met je ouders. -Is er iemand van de school die je vervelende berichtjes stuurt of je constant belt? Verwittig de juf of meester.

8 Computer Ouders -Surf regelmatig samen met uw kind. Zo leer je van mekaar. -Maak duidelijk afspraken over het gebruik van de computer: Wanneer? Hoe lang? -Zet de computer ergens waar je zicht hebt op wat je kind doet. Een computer op de slaapkamer van je kind is niet de beste plaats. -Via internet komen kinderen expres of per ongeluk in contact met seks en geweld. Praat regelmatig met hen over wat ze meemaken op internet en wat ze daarvan vinden. De kans is dan groter dat ze je aanspreken als ze echt een probleem hebben. -Leer je kinderen om geen persoonlijke gegevens van henzelf of van anderen door te geven aan onbekenden. Ze mogen dit pas doen na toestemming van de ouders. -Vertel je kind over het bestaan van scheldboodschappen. Leg uit dat ze er niet moeten op reageren. Zeg je kind dat wanneer de scheldboodschappen blijven aanhouden, ze u op de hoogte moeten brengen. -Zeg je kind s van onbekenden direct te verwijderen. -Zeg tegen je kind dat sommige mensen zich anders voordoen. Wie zich voordoet als kind, kan een volwassenen zijn. Kinderen -Hou je aan de afspraken die je met je ouders gemaakt hebt rond het gebruik van de computer. -Wissel je adres enkel uit met mensen die je persoonlijk kent én vertrouwt. -Geef nooit je wachtwoord of inlognaam aan iemand anders buiten je ouders. -Reageer niet op pest- en haatmails. Blokkeer de afzender. -Als er iets vervelends gebeurt tijdens een chat, ga weg en sluit af. -Neem scheldpartijen niet te persoonlijk op. -Maak nooit een afspraak met een onbekende. -Weet dat alles wat je op facebook doet door veel mensen bekeken wordt. -Laat op facebook alleen vrienden toe. -Post alleen maar leuke berichtjes op de facebookpagina van vriendjes. Post zeker geen foto s of filmpjes, iedereen kan ze immers zien. -Schrijf nooit iets over iemand anders wat je zelf niet graag zou hebben. -Word je gepest? Vertel het aan je ouders en verwijder de pestboodschappen niet.

9 Wat kan je als kind doen als je gepest wordt? Zoek naar een manier om aan iemand te vertellen dat je gepest wordt. Vertel het, schrijf desnoods een briefje of stuur een , maar houd het niet geheim, hoe lastig dat ook is. Praat alleen met iemand die je vertrouwt en met wie je goed kunt praten. Vertel het altijd aan een juf of meester op school: hij of zij zal proberen om het pesten op te lossen. Bijvoorbeeld door te praten met de pester, of zelfs met de hele klas. Als dit niet helpt en het pesten gaat gewoon door, zeg dit dan steeds weer tegen de juf of meester die je vertrouwt! Hij/zij kan soms niet zien dat het pesten nog doorgaat, dus vertel het elke keer. Alleen zo kan je juf of meester jou helpen. Vertel het ook altijd aan je ouders: Vaak kunnen je ouders je helpen zoeken naar oplossingen en hebben ze goede tips voor jou. Ze kunnen je ook troosten als het even tegen zit. Gewoon even je verhaal kwijt kunnen, kan al een verschil maken. Als je graag je verhaal wilt doen maar je bent bang dat mensen om je heen zich ermee gaan bemoeien en het erger maken, bel dan de kinder- en jongerentelefoon (nummer 102) of chat/mail met hen ( Op die manier kan je ook veel steun hebben aan anderen. Kom voor jezelf op: zoek andere kinderen op school die je kunnen helpen. Als je samen met de anderen bent, heeft de pestkop minder macht. Neem je eigen probleem serieus. Pesten is erg en heeft gevolgen, doe niet of er niets aan de hand is.

10 Wat kan je als ouder doen als je kind gepest wordt? Je kind trekt zich terug, is verlegen, heeft een negatief zelfbeeld, en lijkt bang of van streek. Pesten kan voor je kind traumatisch zijn. Je wilt dus zorgen dat het stopt. Wat doe je beter niet? Roep geen dingen als je bent wie je bent, je moet meer voor jezelf opkomen, je moet ze gewoon slaan en meer van dat soort goedbedoelde maar compleet zinloze adviezen. Als je kind in staat zou zijn om dat allemaal te doen, zou het probleem er waarschijnlijk niet zijn. Negeer pesten nooit en laat het oplossen ervan niet over aan je kind. Hoor je kind niet helemaal uit. Als ouders is het heel hard om te horen dat je kind gepest wordt, maar je kind heeft er geen baat bij om elk detail te moeten vertellen. Vaak is dit te moeilijk. Wat doe je beter wel? Luister, luister en luister. Geef niet de hele tijd adviezen, maar geef je kind de ruimte om het hele verhaal te vertellen. Lukt vertellen niet, zoek dan een andere manier, desnoods per e- mail of met tekeningen. Toon begrip, liefde en zorg dat je er bent om je kind te troosten. Zoek samen met je kind naar oplossingen om het pesten te laten stoppen. Luister hierbij goed naar wat je kind wil. Denk bij oplossingen aan: Maak duidelijk dat het pesten niet aan uw kind ligt. Ieder kind is anders en uw kind is goed zoals het is.

11 Zet geen stappen om het pesten te stoppen zonder dat je kind hiervan op de hoogte is. Spreek de pestkop niet zelf aan. Vaak helpt dit je kind niet omdat je kind dan gezien wordt als iemand die zijn eigen boontjes niet kan doppen en zijn ouders erbij moet halen. Spreek de ouders van de pestkop niet aan als u niet in staat zult zijn om je emoties in bedwang te houden. Met een extra conflict, dit keer tussen ouders, is je kind niet geholpen. Breng de school op de hoogte en zoek samen naar oplossingen. Lees samen met uw kind een boek over pesten. Help of stimuleer je kind om nieuwe vrienden te maken. Help je kind om klasgenootjes/vrienden te vinden die kunnen helpen het pesten te stoppen. Help een uitlaatklep te vinden: sporten, hobby of andere leuke activiteiten. Spreek eventueel de ouders van de pestkop aan. (de school kan indien nodig optreden als bemiddelaar.

12 Wat kan je als ouder doen als blijkt dat je eigen kind pest? Luister naar je kind als het gaat over het pestgedrag. Let op met straf geven: het kan leiden tot agressie naar het slachtoffer toe. Pesten is niet aanvaardbaar. Maar duidelijk dat u het gedrag van je kind afkeurt, niet je kind zelf. Je kind is geen rotkind geworden omdat het pest. Bied je kind hulp aan om zijn/haar gedrag te veranderen. Vraag bijvoorbeeld wat zou kunnen helpen. Bespreek met je kind hoe hij/zij het goed kan maken met de gepeste. Breng de school op de hoogte. Tips voor de pestkop. Stop het pesten, vandaag nog. Begin met je excuses te maken tegen het kind dat jij pest. Vraag je bij jezelf af waarom je eigenlijk pest. Denk na over het verschil tussen plagen en pesten. Wanneer ga je te ver en kwets je iemand als je bijvoorbeeld een grapje maakt. Weet dat je écht niet stoer bent als je pest. Speel niet de baas over andere kinderen, maar probeer samen te spelen. Dat is toch veel leuker? Je raakt je frustratie niet kwijt als je je afreageert op andere kinderen. Als je merkt dat je ergens boos over wordt, of dat je ongeduldig wordt en dit wil afreageren op iemand anders, probeer dan tot 10 te tellen en rustig te worden in je hoofd en je lichaam. Is het na 10 tellen nog niet over, loop dan rustig weg en probeer iets leuks te doen om jezelf af te leiden. Praat erover met je ouders of met een juf/meester van de school, zij kunnen je vast helpen.

13 Praten met je kind Als je kind verdrietig of boos van school komt, als je kind ruzie heeft, als hij of zij gepest wordt of misschien zelf pest, wil je maar wat graag met je kind praten. Dit is niet altijd gemakkelijk: veel kinderen, weten niet waar ze moeten beginnen vertellen, vinden de woorden niet, vertellen niet de hele waarheid of doen alsof er niets aan de hand is. Als je merkt dat er iets scheelt, zorg er dan voor dat je voldoende tijd hebt voor een goed gesprek. Doe dit op een rustige plaats, waar je kind zich veilig voelt en zorg ervoor dat jullie niet teveel gestoord worden. Ga niet teveel mee in de emoties van je kind. Op die manier help je niet, probeer wel samen te zoeken naar oplossingen. Luister echt naar je kind, troost het indien nodig en probeer te achterhalen wat er juist aan de hand is. Dit lukt het gemakkelijkste door concrete vragen te stellen. Zorg ervoor dat je vragen stelt waarop je kind moet antwoorden met meer dan enkel ja of nee en vermijd waarom -vragen. Hieronder kan je enkele vragen vinden die je kunnen helpen bij het voeren van een gesprek met je kind. - Wat is er gebeurd? - Wanneer? Was het de eerste keer of is het al vaak gebeurd? - Wie was er allemaal bij? - Waar was het? - Wat dacht/voelde je toen het gebeurde? - Wat gebeurde er daarna? Heb je er op school al met iemand over gepraat? En is er op school al iets mee gedaan? - Hoe kunnen we het oplossen? (bijvoorbeeld ik vertel het morgen aan mijn juf, ik bied mijn excuses aan mijn vriend aan, )

14 Als je concrete vragen hebt gesteld, voldoende tijd hebt genomen, een rustige plaats bent gaan opzoeken, en je weet nog steeds niet wat er aan de hand is kan je het volgende doen: - Laat het rusten en probeer het op een later moment opnieuw, je kind was er misschien nog niet aan toe omdat hij/zij nog teveel met zijn/haar gevoelens overhoop ligt. - Probeer zonder woorden te achterhalen wat er scheelt bijvoorbeeld via een tekening of iets dat je kind heeft opgeschreven. - Contacteer de school, daar zijn ze misschien op de hoogte van wat er gebeurd is. Er wordt zeker geprobeerd om samen te zoeken naar een goede oplossing.

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN. Projectweek tegen pesten van 18 tot 22 februari HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN. Projectweek tegen pesten van 18 tot 22 februari HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! CLAEVERVELT, HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN Projectweek tegen pesten van 18 tot 22 februari Projectweek tegen pesten Tijdens de projectweek hebben we de leerlingen het

Nadere informatie

Voorkom. Pesten. DMS-educatief

Voorkom. Pesten. DMS-educatief Voorkom Pesten lle kinderen krijgen weleens met pesten te maken. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De een heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. Diegene

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Wij werken aan Allemaal Maatjes!

Wij werken aan Allemaal Maatjes! Wij werken aan Allemaal Maatjes! Op school werken wij elke maand aan een ander puntje om Allemaal maatjes te zijn! Zo proberen wij het pesten op onze school te voorkomen. Om het puntje van de maand duidelijk

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Project voor een verdraagzame school

Project voor een verdraagzame school Project voor een verdraagzame school Engagement van Toverveld: Wij tolereren pesten NIET!! 1. Wat is pesten? Je hebt plagen en pesten. Kinderen die elkaar plagen kunnen elkaar aan. Na een tijdje maken

Nadere informatie

Leef je uit, maar nooit op een ander!

Leef je uit, maar nooit op een ander! Leef je uit, maar nooit op een ander! Verbeter je eigen leefomgeving De filosoof Epictetus deelde 2000 jaren geleden al de volgende wijsheid met zijn leerlingen die nog steeds van toepassing is: "Iedereen

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol

Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2014-2015 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Respect 4 all protocol

Respect 4 all protocol Respect 4 all protocol OBS Weisterbeek werkt sinds het schooljaar 2014-2015 met de werkwijze Vreedzame School. De Vreedzame School is een compleet programma voor de basisschool voor sociale competentie

Nadere informatie

Pesten hoort er niet bij! Informatie voor ouders over pesten

Pesten hoort er niet bij! Informatie voor ouders over pesten Jeugdgezondheidszorg Pesten hoort er niet bij! Informatie voor ouders over pesten Wat is pesten? Dat kinderen elkaar soms plagen is heel gewoon. Maar bij pesten is er een slachtoffer waarover andere kinderen

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL

PESTBELEID BS De Windwijzer NIET NERGENS - NOOIT DOEL PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL Wij streven naar een pestvrije omgeving binnen onze school. Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor al onze kinderen garanderen. Wij maken

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

PESTPROTOCOL CBS De Borgh

PESTPROTOCOL CBS De Borgh PESTPROTOCOL CBS De Borgh Doel van dit pestprotocol: -Dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. -Door regels en afspraken

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat.

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Naam: 1 Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Het is een leuke website die over minder leuke dingen gaat. Die minder leuke dingen zijn: - huiselijk geweld

Nadere informatie

Pestprotocol De Tandem

Pestprotocol De Tandem Pestprotocol De Tandem Inleiding Op De Tandem wordt gewerkt met de methode Leefstijl. Een methode voor de sociaalemotionele ontwikkeling van de leerlingen. In de methode ontwikkelen leerlingen opbouwend

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Pesten en plagen. 3 Aanpak van de school. 3.1 Preventieve maatregelen

1 Inleiding. 2 Pesten en plagen. 3 Aanpak van de school. 3.1 Preventieve maatregelen 1 Inleiding Pesten is een veelvoorkomend gedrag bij kinderen. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen zich goed voelt op onze school, willen we het pesten preventief en concreet aanpakken. Daarom

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg De Linde / Theo Thijssen 2013 Anti-pestprotocol Obs Drieborg Inhoud: Inhoud blz. 1 Algemeen blz. 2 Pesten of plagen blz. 2 De signalen van het pesten blz. 3 Regels die gelden in alle groepen blz. 3 Aanpak

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Zandberg. Pestprotocol OBS De Zandberg Pagina 1

Pestprotocol. OBS De Zandberg. Pestprotocol OBS De Zandberg Pagina 1 Pestprotocol OBS De Zandberg Pestprotocol OBS De Zandberg Pagina 1 Pestprotocol OBS De Zandberg Dit pestprotocol is opgesteld om goed te kunnen reageren op situaties waarin een kind gepest wordt. Wij vinden

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Beleid basisschool Bösdael

Beleid basisschool Bösdael Pestprotocol Bösdael Onze principes: In de missie en visie van de school hebben we aangegeven dat we het van groot belang vinden dat alle mensen binnen onze school zich veilig en geborgen voelen. We hebben

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd.

Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd. Anti-pestprotocol Dit anti-pestprotocol is opgesteld om goed te kunnen reageren op situaties waarin een kind gepest wordt. Dit anti-pestprotocol sluit aan bij de Kanjerboeken en de Kanjertraining die op

Nadere informatie

Iedereen is hier oké!

Iedereen is hier oké! INLEIDING PESTPROTOCOL Iedereen is hier oké! alle kinderen moeten zich in onze basisschool veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010

Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Pestprotocol OBS Mathenesse Januari 2010 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol OBS IJsselhof

Pestprotocol OBS IJsselhof Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn wel enkele

Nadere informatie

Prins Willem Alexanderschool

Prins Willem Alexanderschool Prins Willem Alexanderschool Pesten komt helaas op ieder school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. 1. Wat is pesten? Plagen mag,

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Inhoud 1. Inleiding a. Uitgangspunt b. Wat is pesten? 2. Schoolregels en afspraken 3. Pestgedrag op school a. Pestgedrag voorkomen b. Pestgedrag snel signaleren

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden Inleiding: Hoe gaan we om met pesten en agressief gedrag? Wij beseffen dat het klimaat van de school grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Trekvogel

Pestprotocol. OBS De Trekvogel Pestprotocol OBS De Trekvogel Pestgedrag Een kind dat zich veilig voelt, ontwikkelt zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigen waarde. Wanneer een kind echter gepest wordt, verdwijnt dat zelfvertrouwen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

PESTPROTOCOL 2016/2017

PESTPROTOCOL 2016/2017 PESTPROTOCOL 2016/2017 De Kernschool voor Nieuwkomers Samengesteld door Hennie Dekker INHOUD Inhoud INLEIDING... 3 DOEL VAN HET PESTPROTOCOL... 3 WAT IS PESTEN?... 4 SIGNALEN VAN PESTERIJEN KUNNEN O.A.

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176

Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Woudrichemstraat5, 1107 NE Amsterdam 020 6972176 Waarom een pestprotocol? Dit pestprotocol geeft kinderen, leerkrachten en ouders duidelijkheid over hoe wij handelen wanneer er gepest wordt. Door het protocol

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

Inleiding Pesten hoe ga je er mee om blz. 2 1 Wat verstaan wij onder (digitaal) pesten blz. 3

Inleiding Pesten hoe ga je er mee om blz. 2 1 Wat verstaan wij onder (digitaal) pesten blz. 3 PESTPROTOCOL Inhoudsopgave Inleiding Pesten hoe ga je er mee om blz. 2 1 Wat verstaan wij onder (digitaal) pesten blz. 3 1.1 Kenmerken van pesten 1.2 Digitaal pesten 1.3 Oorzaken van pestgedrag 2 Signalen

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

PROTOCOL TEGEN PESTEN

PROTOCOL TEGEN PESTEN PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Het probleem dat pesten heet: De piek

Nadere informatie

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol Pagina 1 Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Bij pesten is er duidelijk sprake van een dader en een slachtoffer en het gebeurt vaker (structureel).

Bij pesten is er duidelijk sprake van een dader en een slachtoffer en het gebeurt vaker (structureel). PESTPROTOCOL FRANCISCUSSCHOOL Het belang van een pestprotocol. Een pestprotocol geeft kinderen, leerkrachten en ouders duidelijkheid over hoe gehandeld wordt wanneer er gepest wordt op school. Met behulp

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Disney-schurken

Een nieuwe generatie Disney-schurken 17 SEPTEMBER 2015 TV Een nieuwe generatie Disney-schurken 19 fden nog lang Door Menno Woudt - En ze lee ookje. Maar hoe en gelukkig. Zo eindigt elk spr echt verder? gaan al die verhalen eigenlijk scendants

Nadere informatie

PESTPROTOCOL MARVILDE Documenteigenaar Yolanda Aarts-Bazelmans

PESTPROTOCOL MARVILDE Documenteigenaar Yolanda Aarts-Bazelmans PESTPROTOCOL MARVILDE Documenteigenaar Yolanda Aarts-Bazelmans Pesten komt helaas op vele plaatsen voor, soms ook bij marvilde. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze vereniging serieus

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

>>> Dag tegen het Pesten 19-04-12 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1

>>> Dag tegen het Pesten 19-04-12 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1 Inhoudsopgave Colofon 3 Dag tegen het pesten 4 Highlights 4 Pesten gebeurt in mijn klas het meest met 5 Welke uitspraak

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Pestactieplan Sint-Amandusschool. Anti-pestcontract op onze school

Pestactieplan Sint-Amandusschool. Anti-pestcontract op onze school Pestactieplan Sint-Amandusschool Anti-pestcontract op onze school Ik houd me aan de leefregels op onze school: Eerlijkheid bovenal! Agressie en geweld bannen we uit onze school! We tonen respect voor ieders

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

BURG. DE RUITERSCHOOL

BURG. DE RUITERSCHOOL BURG. DE RUITERSCHOOL Pestprotocol Een samenvatting van dit protocol hangt zichtbaar in de school. Dit protocol is vastgesteld op 14 maart 2013 Vastgesteld door team Burg. De Ruiterschool: 4 maart 2013

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

PESTEN OP SCHOOL DAAR DOEN WE SAMEN IETS AAN!!

PESTEN OP SCHOOL DAAR DOEN WE SAMEN IETS AAN!! GBS VLIERMAALROOT KORTESSEM PESTEN OP SCHOOL DAAR DOEN WE SAMEN IETS AAN!! Op onze school vinden wij het belangrijk dat alle kinderen zich goed kunnen voelen in de klas en op school. Wij rekenen op alle

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Meerwaarde

Pestprotocol obs De Meerwaarde 1 Pestprotocol obs De Meerwaarde Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank Januari 2013 Pestprotocol Basisschool de Schrank Inhoudsopgave 1. Waarom heeft de Schrank een pestprotocol 3 2. Pesten op school 3 3. Signalen van pesten 4 4. Oorzaken van pesten 4 5. Rollen bij pesten

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

pesten Waarover gaat het?

pesten Waarover gaat het? Als je iemands GSM afpakt, dan kan dat plagen zijn, maar ook pesten. Als je aan elkaar gewaagd bent, kan je het als plagen beschouwen. Het is dan een spelletje. Niet altijd leuk, maar nooit echt bedreigend.

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool De Vlieger

Pestprotocol basisschool De Vlieger Pestprotocol basisschool De Vlieger Inleiding Helaas moeten wij constateren dat pesten voorkomt in het directe contact met elkaar maar ook onder andere via MSN. PCBS de Vlieger vindt pesten onaanvaardbaar

Nadere informatie

Stappenplan Aanpak bij pesten

Stappenplan Aanpak bij pesten Stappenplan Aanpak bij pesten 1. Inleiding We vinden het belangrijk dat alle kinderen zich op school goed voelen. Elke leerkracht gaat samen met de leerlingen op zoek naar wat nodig is zodat leerlingen

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over pesten op het werk. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden door een collega. Of door de baas. PESTEN OF PLAGEN? Pesten is wat anders dan plagen. Iedereen maakt wel

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol de Meerbrug

Pestprotocol. Pestprotocol de Meerbrug Pestprotocol Pestprotocol Waarom een pestprotocol? Definitie van pesten (onderscheid tussen pesten en plagen) Hoe werkt pesten? Oorzaken en signalen van pesten Voorkomen van pesten Aanpak van pestgedrag

Nadere informatie

Omgangsprotocol de Dolfijn

Omgangsprotocol de Dolfijn Omgangsprotocol de Dolfijn Dit omgangsprotocol is opgesteld om goed te kunnen reageren op situaties waarin een kind gepest wordt. Dit omgangsprotocol sluit aan bij de kanjertraining en de kanjerboeken

Nadere informatie

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels.

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Omgangsprotocol We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Vanaf school 2008-2009 werken we met de uitgangspunten van het project de Vreedzame School. Dit project

Nadere informatie

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar Inleiding Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar We hebben ons als doel gesteld: Kinderen in een veilige, vertrouwde omgeving begeleiden bij de ontwikkeling van hun eigen mogelijkheden. Goed onderwijs

Nadere informatie