BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 15 februari 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 15 februari 2011"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 15 februari 2011 Inzake: Bijen en bestuivende insecten De gemeenteraad Het gemeenteraadslid mevrouw M. de Groot heeft op 20 januari 2011 een brief met daarin twaalf vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Overeenkomstig artikel 38 van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, beantwoorden wij deze vragen als volgt. 1. In de beantwoording van vraag 3 wordt aangegeven dat de gemeente op verschillende manieren bijdraagt aan de stedelijke bijenstand waarna vervolgens een enkel voorbeeld wordt genoemd. Rest nog de vraag: Op welke verschillende manieren draagt de gemeente bij aan het verbeteren van de stedelijke bijenstand? De gemeente draagt bij aan de bijenstand door de natuurvriendelijke inrichting en beheer van de ecologische delen van de groenstructuur en het bomenbeleid. Al jaren is de gemeente bezig met het verschralen van bermen en middenstroken van de wegen. Op deze wijze zijn al vele kruidenvegetaties tot ontwikkeling gekomen en is de diversiteit van planten sterk uitgebreid. Voorbeelden zijn in elk stadsdeel te vinden. Vooral de duingebieden binnen de Haagse groenstructuur zijn zeer belangrijk voor bijen en andere insecten. Voorts is het maaibeleid langs de slootkanten er op gericht zo veel mogelijk natuurlijke vegetaties te ontwikkelen. Ook wordt natuurlijk groenbeheer op volkstuinen vanuit de stadsdelen ondersteund; hiermee zijn zelfs onderscheidingen behaald. Daarnaast wordt de bijenhouderij ondersteund binnen de natuur- en milieueducatie en het groenbeheer. Op diverse stadsboerderijen en educatieve tuinen worden bijenvolken gehouden en worden bijenlessen gegeven. Daarnaast wordt het belang van bijen onder de aandacht gebracht bij het tuinierprogramma van de gemeente (Natuur- en Milieueducatie en communicatie). Op menige educatieve tuin zijn insectentuinen aangelegd en voortplantingsplekken (insectenhotels) geplaatst. Tevens kunnen Haagse imkers in overleg met groenbeheerders hun bijenvolken tijdelijk in groengebieden laten vliegen om nectar en stuifmeel te verzamelen. Tot slot is vorig jaar in Reigersbergen ten behoeve van de Imkervereniging Den Haag en omstreken een nieuwe bijenstand gerealiseerd ter vervanging van de oude bijenstand. Deze moest wijken voor de realisatie van het Nationaal Automobielmuseum. De nieuwe voorziening is een kwalitatieve verbetering ten opzichte van de oude situatie en levert een grotere bijdrage aan publiekseducatie over bijen.

2 DSB/ In de beantwoording van vraag 3 wordt gesteld dat het beheer aantoonbaar resulteert in een toename van het aantal soorten insecten waaronder bijensoorten. Wij zouden graag kennis nemen van de resultaten van het onderzoek waarop de conclusie dat sprake is van een aantoonbare toename, is gebaseerd. Graag alsnog een onderbouwing. In 2005 heeft een deskundige op het gebied van inheemse bijen in opdracht van de gemeente een vergelijkend onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van bijen in gewone en in ecologisch beheerde bermen. Hieruit bleek dat in de kruidenrijke vegetatie van de ecologisch beheerde bermen 11 soorten bijen voorkwamen, terwijl dat er in gewone bermen gemiddeld drie waren. Deze bermen hebben door het gevoerde beheer nog steeds een kruidenrijke vegetatie. De flora- en fauna inventarisaties in 2009 en 2010 van ca. 80% van de ecologische verbindingszones laten zien dat ecologisch beheerde groenzones gemiddeld 280 verschillende soorten vaatplanten herbergen. 3. Ten aanzien van de beantwoording van vraag 4 de volgende aanvullende vraag. Op welke termijn zullen deze gesprekken plaatsvinden en op welke Haagse groenorganisaties doelt u? In maart 2011 zal een gesprek worden gepland met de Imkervereniging Den Haag en omstreken en met de groenorganisaties die deelnemen aan het Stedelijk Groenoverleg. 4. Nu u in uw antwoord op vraag 5, enkel ingaat op bomen, wil ik u vragen of u bereid bent daarnaast ook meer stuifmeel- en nectarleverende planten en struiken in het openbaar groen te plaatsen? En bent u bereid daarbij een deskundige op bijengebied te raadplegen? Naast het beleid voor bomen en ecologische verbindingszones zal de gemeente niet ook nog structureel stuifmeel- en nectarleverende planten toepassen in de rest van het openbare groen. Het openbare groen heeft verschillende functies en binnen de functie natuur gaat het om verschillende soortengroepen. Bij herinrichting van het groen wordt waar mogelijk rekening gehouden met wensen en initiatieven uit de buurt, vanuit een integrale afweging van groenfuncties. In dat kader kan waar mogelijk ook gekeken worden naar eventuele verzoeken. 5. Nu vraag 5 een geheel andere vraag betreft dan vraag 6, zou ik alsnog graag een antwoord op vraag 6 tegemoet zien. Bent u bereid om bij nieuwe aanplant rekening te houden met een grotere diversiteit aan planten, struiken en bomen? Bent u ook bereid daarmee rekening te houden binnen het reguliere onderhoud en ook buiten de ecologische verbindingszones? Zie ons antwoord op vraag 4.

3 DSB/ In vraag 7 stelt u dat er in de ecologische groenzones voldoende geschikte leefgebieden voor bijen beschikbaar zijn. Wetenschappers over de hele wereld achten de toestand van bijenpopulaties zorgwekkend. Waar baseert u zich op dat er voldoende geschikte leefgebieden in de ecologische groenzones zijn? Bijensterfte is niet alleen een probleem voor Den Haag, maar is wereldwijd gesignaleerd. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met een virus in combinatie met het gebruik van (nieuwe) bestrijdingsmiddelen. Dit probleem kan dus niet alleen aan Den Haag toegeschreven worden. Den Haag heeft in het verleden veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de natuurgebieden en ecologische verbindingszones en zet dat beleid voort. Uit inventarisatiegegevens van de aanwezige plantenvegetaties in de natuurlijke delen van de groenstructuur valt af te leiden dat er o.a. veel voedselplanten voor bijen voorkomen. Bent u van mening dat er in het geheel genomen in Den Haag voldoende geschikte leefgebieden zijn? Zo ja, waar baseert u zich op? Het stedelijke gebied heeft bijen vaak veel meer te bieden dan de omliggende landelijke omgeving. Daar is de begroeiing vaak eenvormiger en worden meer bestrijdingsmiddelen gebruikt. Met de grote variatie aan groen, waarin naast het openbare groen ook particuliere tuinen een belangrijke plaats innemen, zijn er in Den Haag voldoende geschikte leefgebieden. Bent u van mening dat er mogelijkheden zijn om meer geschikte leefgebieden/plekken te creëren voor bijen in Den Haag? Zo ja, bent u bereid deze strategische plekken in kaart te brengen en deze vervolgens middels aangepaste beplanting aantrekkelijk te maken voor bijen? Er zullen mogelijkheden bestaan om meer geschikte leefgebieden/plekken te creëren voor bijen in Den Haag. Zoals in het antwoord op bovengenoemde vraag is gesteld, zijn er echter al voldoende plekken. Het college zal daarom geen nieuwe plekken in kaart brengen. 7. In vraag 9 geeft u aan het niet verantwoord te achten geld te investeren in tijdelijke voorzieningen. Het inzaaien van braakliggende terreinen zal niet veel geld kosten. Wij voorzien grote problemen wanneer de achteruitgang van bijenpopulaties zich doorzet en de wereldvoedselvoorziening instort. Hoeveel geld denkt u dan kwijt te zijn? De vraag suggereert ten onrechte dat het wereldvoedselvraagstuk in hoge mate wordt bepaald door de beplanting van de braakliggende terreinen in Den Haag. Mede gezien de huidige financiële situatie achten wij het niet zinvol om geld, veel of weinig, te besteden aan het tijdelijk inrichten van braakliggende terreinen met bijenvriendelijke beplanting, wanneer pioniervegetaties, die ook gunstig zijn voor bijen, zich vanzelf snel ontwikkelen.

4 DSB/ In vraag 10 zegt u dat er al zoveel mogelijk rekening wordt gehouden in het huidige maai- en snoeibeleid met de bloei van belangrijke gewassen voor insecten en u verwijst vervolgens heel algemeen naar het behoud van ecologische waarde van de gebieden. De vraag was echter specifiek van aard. Op welke wijze wordt er in het huidige maai- en snoeibeleid rekening gehouden met de bloei van belangrijke gewassen voor insecten? Het maaibeleid is er bij uitstek op gericht zo veel mogelijk bloemrijke begroeiing te ontwikkelen. De maaitijden worden afgestemd op de bloeitijden van de planten. Pas na de zaadontwikkeling wordt er gemaaid. Snoeien van heesterbeplanting gebeurt over het algemeen in de winter. Heesters worden doorgaans niet gesnoeid als ze bloeien. 9. In vraag 11 antwoordt u dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die schadelijk zijn voor bijen en bestuivende insecten. Van welke bestrijdingsmiddelen maakt de gemeente Den Haag gebruik? In het openbaar groen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen gebruikt met uitzondering van ziektebestrijding in het rosarium Westbroekpark en woekeronkruiden op het sport(speel)veld in het Zuiderpark, als deze gevaar opleveren voor de bespeelbaarheid (1x in de drie jaar MCPP en AA mix). Op de lijst van de door de overheid goedgekeurde bestrijdingsmiddelen bevinden zich ook neonicotinoïden die schadelijk zijn voor bijen en bestuivende insecten. Worden dergelijke legale doch schadelijke middelen in Den Haag gebruikt? Nee. Bent u bereid een inventarisatie te maken van bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen en bestuivende insecten en deze vervolgens niet langer te gebruiken? Nee, het maken van een dergelijke algemene inventarisatie is geen taak voor een gemeente. Bent u voorts ook bereid de burgers voor te lichten over deze schadelijke bestrijdingsmiddelen opdat particulier gebruik van deze schadelijke bestrijdingsmiddelen ontmoedigd wordt door de gemeente? Nee, dit is geen taak voor de gemeente. 10. In vraag 12 antwoordt u dat voorlichting over bijen niet onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt. Wij willen u nogmaals wijzen op de website van website van NewCastle Bee Aware

5 DSB/ De verantwoordelijkheid voor bijen is immers voor een ieder van belang nu de bestuiving door bijen van belang is voor de voedselvoorziening en de biodiversiteit. Kunt u aangeven waarom u denkt dat de achteruitgang van de bijenpopulaties de gemeente Den Haag niet raakt en waarom u denkt dat dit probleem geen gemeentelijke verantwoordelijkheid betreft? Het College stelt niet dat de achteruitgang van de bijenpopulaties, indien dit zich vertaalt in hogere voedselprijzen, Den Haag niet raakt. De gemeente heeft echter geen specifieke taak in de voorlichting over bijen. Er is goede informatie over bijen toegankelijk op diverse internetsites. 11. Vraag 13 was wederom specifieker van aard dan het antwoord doet vermoeden. Bent u bereid de bijenproblematiek binnen Stadsgewest Haaglanden onder de aandacht te brengen? Zoals gemeld in onze beantwoording d.d. 11 januari 2011 (RIS ), komen flora- en fauna gerelateerde onderwerpen, waaronder het bijenvraagstuk, aan de orde in het stadsecologenoverleg van het Stadsgewest Haaglanden. 12. Uit de strekking van de antwoorden op de vragen, leiden wij af dat u zich geen zorgen maakt over de bijenpopulaties. Klopt dat? Het College deelt de zorg over de teruggang van de honingbij en andere bestuivers. Zoals uit onze antwoorden is af te leiden, doet de gemeente naar onze mening op dit moment voldoende aan de bijenproblematiek. Als u de voorgaande vraag bevestigend heeft antwoord, hebben wij de volgende aanvullende vragen: Heeft u andere informatie dan wij met betrekking tot de toestand van de bijenpopulaties? Zo ja, welke informatie betreft dat? Zie het antwoord op vraag 2. Heeft u informatie waaruit blijkt dat de bijensterfte in Den Haag geen probleem is? Zo ja, welke informatie betreft dat? De informatie die de gemeente heeft is genoemd in het antwoord op vraag 2. Klopt het dat u zich op het standpunt stelt dat er geen verdere maatregelen nodig zijn? Zo ja, waarop baseert u dat oordeel? Ja, zie ons antwoord op vraag 2. Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen

Den Haag Bij voorbeeld. Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Den Haag Bij voorbeeld Initiatiefvoorstel voor bijvriendelijk handelen Inleiding Bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe. Door het grootschalige gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1064559, Datum: Behandeld door: 9 September 2013 P. Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 17 mei 2011) Nummer 2486

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 17 mei 2011) Nummer 2486 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 17 mei 2011) Nummer 2486 Onderwerp Bijensterfte en gebruik bestrijdingsmiddelen Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld,

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, yoga.riet@ziggo.nl Wat kan een imker doen?? Luisteren naar de argumenten en motieven van anderen. Voorlichting geven. Netwerken. Samenwerken

Nadere informatie

Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen

Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen Waarom eigenlijk, en hoe doen we dat het beste? Arjen de Groot Wageningen Environmental Research 27 februari 2019, Almelo Een rijkdom aan bestuivende insecten

Nadere informatie

Anne Pieter Nicolai (0511) Z /S

Anne Pieter Nicolai (0511) Z /S Raadsvoorstel Vergadering Agendapunt Status Programma Portefeuillehouder Behandelend ambt. Email Telefoonnummer Zaak / Stuknummer : 23 januari 2014 11 Opiniërend (3) Infrastructuur mw H. Rijpstra Anne

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1099724 Datum: Behandeld door: 15 oktober 2013 P.Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Advies voor de verbetering van de leefomstandigheden van bijen en overige bestuivende insecten in Rotterdam

Advies voor de verbetering van de leefomstandigheden van bijen en overige bestuivende insecten in Rotterdam Advies voor de verbetering van de leefomstandigheden van bijen en overige bestuivende insecten in Rotterdam Uitgebracht door de Adviescommissie Dierenwelzijn & Stadsnatuur april 2012 Inhoud Aanleiding

Nadere informatie

Bijen zijn geen bijzaak. Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving

Bijen zijn geen bijzaak. Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving Bijen zijn geen bijzaak Tips en weetjes voor een bijenvriendelijke omgeving De bijen hebben het vandaag bijzonder moeilijk. In Vlaanderen verdween de voorbije jaren haast 40 procent van de bijenkolonies.

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie

Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie Subsidiereglement ter bevordering van de bijenpopulatie Artikel 1 - Doel Bijen vliegen van bloem tot bloem om nectar op te halen. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee, waardoor

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel Bij-scholing voor de groenprofessional Titel presentatie subtitel Structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Initiatiefnemers Project- & campagnepartners

Nadere informatie

initiatiefvoorstel (art. 35 rvo)

initiatiefvoorstel (art. 35 rvo) initiatiefvoorstel (art. 35 rvo) aan de raad van de gemeente lingewaard datum : 19 augustus 2013 steller(s) : Lianne Duiven onderwerp : Bevordering van biodiversiteit om bijensterfte tegen te gaan Een

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

No regret maatregelen voor de natuur

No regret maatregelen voor de natuur No regret maatregelen voor de natuur Laaghangend fruit en maatregelen op maat Arjen de Groot Wageningen Environmental Research Platform Groen Haarlemmermeer Hoofddorp, 28 januari 2019 Natuurherstel in

Nadere informatie

Ecologisch bermbeheer

Ecologisch bermbeheer Ecologisch bermbeheer Bermbeheer -Onderhoud bomen en struiken snoeien, scheren, afzetten -Onderhoud grassen en kruidachtig gewas maaien, grazen -Onderhoud bodem plaggen, herstel na werkzaamheden ondergronds

Nadere informatie

Een bij hoort er bij in Nijmegen. Initiatiefvoorstel aan de Raad om bijensterfte tegen te gaan.

Een bij hoort er bij in Nijmegen. Initiatiefvoorstel aan de Raad om bijensterfte tegen te gaan. Een bij hoort er bij in Nijmegen Initiatiefvoorstel aan de Raad om bijensterfte tegen te gaan. Ingediend door: Pepijn Boekhorst, GroenLinks Tobias van Elferen, D66 Bij het schrijven van dit initiatiefvoorstel

Nadere informatie

BIJENPLAN GEMEENTE RIJKEVORSEL

BIJENPLAN GEMEENTE RIJKEVORSEL BIJENPLAN GEMEENTE RIJKEVORSEL Inhoud Inhoud...2 I. Inleiding: waarom een gemeentelijk bijenplan...3 1. Waarom een gemeentelijk bijenplan?...3 2. In praktijk: Naar een bijenvriendelijke omgeving...4 3.

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Checklist: Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad?

Checklist: Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad? Checklist: Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad? Deze checklist werd opgesteld op basis van een samenwerking tussen: Inventarisatie: Zelf aan de slag Hoe ben ik bezig en wat kan ik nog meer doen?

Nadere informatie

Inspraak januari Groenbeleidsplan

Inspraak januari Groenbeleidsplan Inspraak januari 2016 Groenbeleidsplan 2016-2025 Groenbeleidsplan Wat is het groenbeleidsplan Openbaar groen in de bebouwde kommen Beleid in hoofdlijnen voor de komende 10 jaar Belangrijk was de inbreng

Nadere informatie

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Raadsleden Pepijn Boekhorst (GroenLinks) en Tobias van Elferen (D66)

Raadsleden Pepijn Boekhorst (GroenLinks) en Tobias van Elferen (D66) Toelichting over de behandeling van: DEBATSTUK Initiatiefvoorstel Een bij hoort er bij in Nijmegen Van: Doel: Toelichting: Raadsleden Pepijn Boekhorst (GroenLinks) en Tobias van Elferen (D66) Besluiten

Nadere informatie

Milieu Ingekomen stuk Dibh (PA 12 december 2012) Klimaat & Groen & Wonen. Datum uw brief

Milieu Ingekomen stuk Dibh (PA 12 december 2012) Klimaat & Groen & Wonen. Datum uw brief Milieu Ingekomen stuk Dibh (PA 12 december 2012) Klimaat & Groen & Wonen Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@ nijmegen.nl

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 22 april 2014 Volgnummer Registratienummer Bij14-258 Onderwerp Vraag groenbeheer:

Nadere informatie

Een onderzoek naar de handelwijze van de gemeente naar aanleiding van een verzoek om bomen te rooien vanwege overlast.

Een onderzoek naar de handelwijze van de gemeente naar aanleiding van een verzoek om bomen te rooien vanwege overlast. 1 Rapport Een onderzoek naar de handelwijze van de gemeente naar aanleiding van een verzoek om bomen te rooien vanwege overlast. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het college van

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een actieplan voor het behoud van de honingbij en van de wilde bij in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een actieplan voor het behoud van de honingbij en van de wilde bij in Vlaanderen stuk ingediend op 1340 (2011-2012) Nr. 1 27 oktober 2011 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de heren Karlos Callens, Dirk Peeters en Jos De Meyer, mevrouw Els Robeyns en de heer Mark Demesmaeker betreffende

Nadere informatie

Imkervereniging de korenbloem. Bart Bakker Jan Breembroek

Imkervereniging de korenbloem. Bart Bakker Jan Breembroek Wees erbij! Imkervereniging de korenbloem Bart Bakker Jan Breembroek 1 Imkervereniging de korenbloem Gemeente Renkum plus stukje Betuwe 50 leden 102 jaar oud Bestuur: Bart Bakker Jan-Joris van Kampen Jan

Nadere informatie

Ecologische bij-structuur: het beheer

Ecologische bij-structuur: het beheer Ecologische bij-structuur: het beheer Bijvriendelijk beheer = ecologisch beheer Verschralingsbeheer Aanleg Beheer gras en kruidachtige vegetatie Beheer ruigtekruiden Beheer houtachtige vegetatie Beheer

Nadere informatie

Stichting De Bloeiende Stad Beleidsplan. Inhoud

Stichting De Bloeiende Stad Beleidsplan. Inhoud Dit beleidsplan moet inzicht geven in: Stichting De Bloeiende Stad Beleidsplan Doel, Missie en Visie van de stichting Het werk dat de Stichting doet de manier waarop de Stichting geld werft Het beheer

Nadere informatie

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING De gemeente Leiden werkt aan de inrichting van een ringvormig stadspark

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 30 augustus 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 30 augustus 2011 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot sv 2011.404 RIS 180999 Regnr. DSB/2011.506 Den Haag, 30 augustus 2011 Inzake: duiven sterven hongerdood De

Nadere informatie

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status HOOFDWEGEN Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status Twee of meer bomenrijen Grote bomen (1 e orde, tot 20 meter hoog) In ecologische verbindingszones alleen inheemse

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid R. Bouchtaoui. sv RIS Regnr.: BSD/ Den Haag, 7 juli 2009

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid R. Bouchtaoui. sv RIS Regnr.: BSD/ Den Haag, 7 juli 2009 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid R. Bouchtaoui sv 2009.179 RIS 164457 Regnr.: BSD/2009.2945 Den Haag, 7 juli 2009 Inzake: samenwerking met gemeenten in Zuid-Afrika

Nadere informatie

De Groene Long Bij-vriendelijk-er. sturen op meer micromilieus

De Groene Long Bij-vriendelijk-er. sturen op meer micromilieus De Groene Long Bij-vriendelijk-er sturen op meer micromilieus Groene Long Paspoort Groene Wijk uit 1975: 35 jaar bos/groenontwikkeling Grootste aantal bewoners: 13.000 > hoogste waardering voor groen Gehele

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Bijen en volkstuinen

Bijen en volkstuinen Bijen en volkstuinen Hoe maken we volkstuinen bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster Voor meer informatie Voor planten voor bijen, vlinders en andere bloembezoekers www.drachtplanten.nl

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Heemstede, 14 januari 2019 Aan de leden van de raadscommissie beheer van de gemeente Haarlem Op donderdag 17 januari om 17 uur vergadert de raadscommissie

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

Aanbevelingen voor het Groenbeleidsplan van de Wageningse natuurorganisaties

Aanbevelingen voor het Groenbeleidsplan van de Wageningse natuurorganisaties Aanbevelingen voor het Groenbeleidsplan van de Wageningse natuurorganisaties Wageningen, 25 maart 2016 1. Opstellen van een Visie voor het Groenbeleidsplan In het Groenbeleidsplan (GBP) is in Hfst. 4 een

Nadere informatie

Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!!

Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!! Samenwerken aan een rijke flora. Bijen zijn NIET hot!!!!!! Bijen zijn van levensbelang!!!!! Aat Rietveld. Ambassadeur groen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. En nog zo wat z(t)aken. Voorzitter

Nadere informatie

Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp,

Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, 5-11-2007 Onderwerp: Bomenbeleidsplan Leiderdorp Aan de raad. Beslispunten 1 vaststellen van het bomenbeleidsplan Leiderdorp (bijlage 1) 2 vaststellen van de beleidsregel

Nadere informatie

Routing Delft - Delftse Hout Delft

Routing Delft - Delftse Hout Delft Routing Delft - Delftse Hout Delft Drie routes verbinden centrum en buitengebied A13 stedelijke as 1:10.000 natuuras Delftse Hout educatieve as Werkboek Buro Lubbers 1304 Delftse Hout Drie assen tussen

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden de dames C.H.C. Bogers en J.S. Rambaran en de heer A.J.F. Kapteijns sv 2011.223 RIS 180210 Regnr. BOW/2011.260 Den Haag, 24 mei 2011

Nadere informatie

Startnotitie (gewijzigd) ACTUALISATIE GROENBELEIDSPLAN

Startnotitie (gewijzigd) ACTUALISATIE GROENBELEIDSPLAN Startnotitie (gewijzigd) ACTUALISATIE GROENBELEIDSPLAN Portefeuillehouder: A. de Waard Ambtelijk opdrachtgever: L. Mourik Primaathouder: D.J.B. Sakko Versie: 02, d.d. 13 februari 2014 Inhoudsopgave Startnotitie

Nadere informatie

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven: Maaibeheer stedelijk gebied en wegbermen Maaibeheer natuurterreinen Bosbeheer/

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex Artikel 39 Reglement van Orde gemeenteraad Voorschoten

Schriftelijke vragen ex Artikel 39 Reglement van Orde gemeenteraad Voorschoten Schriftelijke vragen ex Artikel 39 Reglement van Orde gemeenteraad Voorschoten Datum Datum verzending 12 juni 2019 Uw kenmerk Behandelaar E.Coenen/R.Pitlo Ons zaaknummer Z/19/031581/137677 Bijlage 3 Onderwerp

Nadere informatie

Bijenplan gemeente Oosterzele

Bijenplan gemeente Oosterzele Bijenplan gemeente Oosterzele Achtergrond Het gaat niet goed met de bijen. De bijenpopulatie staat de laatste jaren enorm onder druk. Nochtans zijn bijen van cruciaal belang voor de bestuiving van vele

Nadere informatie

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Integrale herinrichtingen 2014 2015 2016 2017 2018 Koningshof fase 5, 6, 7, 8 50.000 50.000 50.000 50.000 35.000 Vrouwtjeslant fase 3, 4 45.000 45.000 45.000 ----

Nadere informatie

Waar fruit wordt gegeten heeft een bij gezeten.

Waar fruit wordt gegeten heeft een bij gezeten. Waar fruit wordt gegeten heeft een bij gezeten. Deltaplan Duurzame en vitale bijenhouderij in Nederland Nederlandse BijenhoudersVereniging Grintweg 273, 6704 AP Wageningen tel: 0317-422422 - fax:0317-424180

Nadere informatie

Bestuiving = instandhouding van soorten

Bestuiving = instandhouding van soorten Bestuivers vandaag? Bestuiving = instandhouding van soorten MiNa Raad Wuustwezel 17.06.2013 2 Bestuiving van de natuurlijke flora DIENT DE VOORTPLANTING Bestuiving van cultuurgewassen DIENT (o.a.) DE PRODUCTIE

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw Vianen. SV RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 19 mei 2015

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw Vianen. SV RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 19 mei 2015 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw Vianen SV 2015.217 RIS 282225 Regnr. DSO/2015.457 Den Haag, 19 mei 2015 Inzake: Aanvullende vragen over de bomenkap 1200 bomen

Nadere informatie

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland.

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. 13 mei 2015 nummer 2/2015 Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. Bijen special Dit keer staat de

Nadere informatie

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers

Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers H Eindverslag Bijen en Vlinders in de Akkers Versie december 2015 Praktijk inventarisatie 2014-2015 Uitdaging In 2009 was in de VS en Canada de bijensterfte opgelopen tot 30%, bijna 4x hoger dan de natuurlijke

Nadere informatie

KORTE INTRODUCTIE IN DE DIVERSITEIT, ECOLOGIE & ACTUELE STATUS VAN WILDE BIJEN IN NEDERLAND

KORTE INTRODUCTIE IN DE DIVERSITEIT, ECOLOGIE & ACTUELE STATUS VAN WILDE BIJEN IN NEDERLAND VELDWERKPLAATS INSECTEN-2 16 JANUARI 2019, HART VAN DRENTHE WILDE BIJEN KORTE INTRODUCTIE IN DE DIVERSITEIT, ECOLOGIE & ACTUELE STATUS VAN WILDE BIJEN IN NEDERLAND EDUARD PETER DE BOER WWW.FAUNAX.NL WWW.BIODIVERSUM.NL

Nadere informatie

Zorgen om insecten. Insecten. Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten

Zorgen om insecten. Insecten. Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten Zorgen om insecten Anthonie Stip anthonie.stip@vlinderstichting.nl Sinusbeheer meanderend Heeze maaien voor 31 insecten augustus Heeze

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel (Groene) Ruimte voor verbetering

Initiatiefvoorstel (Groene) Ruimte voor verbetering Initiatiefvoorstel (Groene) Ruimte voor verbetering Gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren Den Haag Aangepaste versie juni 2013 1 Alles van waarde is weerloos Lucebert 1942-1994 2 Inleiding Natuur

Nadere informatie

BIJENPLAN GEMEENTE KASTERLEE

BIJENPLAN GEMEENTE KASTERLEE BIJENPLAN GEMEENTE KASTERLEE Achtergrond Het gaat niet goed met de bijen, zowel de honingbijen als de solitaire bijen hebben het moeilijk. Ziekten, pesticiden, maar ook het verdwijnen van nestgelegenheid

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Inleiding. Met de vaststelling van de Perspectiefnota 2013-2016 (PPN) heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel (TBB 3.6.8 Voorstel 7) om voor het deel

Nadere informatie

Groen Kapitaal. Bevorderende maatregelen voor wilde bijen. Jeroen Scheper

Groen Kapitaal. Bevorderende maatregelen voor wilde bijen. Jeroen Scheper Groen Kapitaal Bevorderende maatregelen voor wilde bijen Jeroen Scheper 3 In Europa ~ 2000 wilde bijensoorten 275 264 357 376 548 913 580 647 1043 Theo Peeters Bloembezoek - Bijen zijn geheel afhankelijk

Nadere informatie

Projectvoorstel voor gebruik middelen plattelandsfonds Biienproïect op de Kolonie

Projectvoorstel voor gebruik middelen plattelandsfonds Biienproïect op de Kolonie Bijkomend DENKEN.DURVEN.DOEN. - ; v Projectvoorstel voor gebruik middelen plattelandsfonds Biienproïect op de Kolonie 1. Objectieve analyse: een bijenvriendelijk beleid De massale bijensterfte neemt de

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer B.C. de Liefde. sv 2006.244 RIS 142803 Regnr. DSO/2007.109 Den Haag, 27 februari 2007

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer B.C. de Liefde. sv 2006.244 RIS 142803 Regnr. DSO/2007.109 Den Haag, 27 februari 2007 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer B.C. de Liefde sv 2006.244 RIS 142803 Regnr. DSO/2007.109 Den Haag, 27 februari 2007 Inzake: uitsluiting van woonwijken van

Nadere informatie

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus

Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus Promouvoir la biodiversité sur le site de Solvay Campus Bevordering van de biodiversiteit op de site van Solvay Campus DEPRET Pierre SIPP Solvay Campus DUQUENNE Etienne Ferme Nos Pilifs asbl 07/06/2013

Nadere informatie

«LATEM ZOEMT! DEURLE ZOEMT» ACTIEPLAN BIJENWERKGROEP ZZZ INT-MARTENS-LATEM

«LATEM ZOEMT! DEURLE ZOEMT» ACTIEPLAN BIJENWERKGROEP ZZZ INT-MARTENS-LATEM «LATEM ZOEMT! DEURLE ZOEMT» ACTIEPLAN BIJENWERKGROEP ZZZ INT-MARTENS-LATEM 0. Inhoud 0. Inhoud... 1 1. Inleiding... 1 1.1. Bijenwerkgroep Sint-Martens-Latem... 1 1.2. Charter bijvriendelijke gemeente...

Nadere informatie

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards

De Bij hoort erbij. 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards . 10 juni 2015 Probus 1 Maastricht Guus Gerards Wat heb ik met bijen. Als klein jongetje al met mieren en bijen bezig. Grote tuin met fruitbomen Kortom, de natuur en het behoud ervan is mij lief Einstein

Nadere informatie

Kansen voor (wilde) bestuivers in bermen. Iñaki Colpaert

Kansen voor (wilde) bestuivers in bermen. Iñaki Colpaert Kansen voor (wilde) bestuivers in bermen Iñaki Colpaert inaki.colpaert@oost-vlaanderen.be 09-10-2018 Milieucontract Samenwerking tussen Provincie & Oost-Vlaamse gemeenten Ondersteuning en advies op maat

Nadere informatie

OPENBAAR GROEN EN DE BETEKENIS VOOR BIJEN

OPENBAAR GROEN EN DE BETEKENIS VOOR BIJEN 1 OPENBAAR GROEN EN DE BETEKENIS VOOR BIJEN Aandachtspunten en richtlijnen voor het bevorderen van de bijenstand door middel van ecologisch groenbeheer en het toepassen van stuifmeel- en nectarproducerende

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een actieplan voor de bescherming en het behoud van de honingbij en van de wilde bij in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een actieplan voor de bescherming en het behoud van de honingbij en van de wilde bij in Vlaanderen stuk ingediend op 1137 (2010-2011) Nr. 1 16 mei 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van de heren Dirk Peeters en Hermes Sanctorum betreffende een actieplan voor de bescherming en het behoud van de

Nadere informatie

Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen

Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen RIS092317_12-12-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst ommissie Leefbaarheid, Milieu en Scheveningen Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden Onderwerp evaluatie bloemrijke

Nadere informatie

Stadsgesprekken: Agenda Groen voor de Stad

Stadsgesprekken: Agenda Groen voor de Stad VERSLAG Stadsgesprekken: Agenda Groen voor de Stad April 2016 Verslag stadsgesprek 15 maart Sport, recreatie, voedsel en open tafel Op 15 maart 2016 vond het eerste stadsgesprek over de Agenda Groen voor

Nadere informatie

Bijenvriendelijk groenbeheer

Bijenvriendelijk groenbeheer Bijenvriendelijk groenbeheer Om bijensterfte een halt toe te roepen is meer actie nodig. De jongste jaren is de bijensterfte in onze streken alarmerend. Elk jaar keert de vraag dan ook terug: Wat kunnen

Nadere informatie

Stichting BEE Foundation. januari 2016

Stichting BEE Foundation. januari 2016 Stichting BEE Foundation januari 2016 Alarmerende situatie Bestuivende insecten zijn de basis van het voedselweb. Zij zorgen door bestuiving voor 35 tot 75% van het voedsel voor mens en dier. Wereldwijd

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/141 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Zuidplas

Nadere informatie

Aanvraagformulier adoptiegroen

Aanvraagformulier adoptiegroen Aanvraagformulier adoptiegroen Graag willen wij een stukje groen van de gemeente Stichtse Vecht adopteren. Door middel van dit formulier willen we de gemeente vragen voor het gewenste stuk grond na te

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2016.428 RIS 294507 NOTA VAN UITGANGSPUNTEN GOUDSMIDSGAARDE 1 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: - Kleinschalig Opdrachtgeverschap één van de door de gemeente

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

Wist u dat 76 % van alle voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving door insecten? Dat komt overeen met 35 % van onze voedselproductie in tonnen!

Wist u dat 76 % van alle voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving door insecten? Dat komt overeen met 35 % van onze voedselproductie in tonnen! Statenvoorstel / Voorgestelde behandeling Statencommissie : PS-vergadering : 4 juli 2014 Onderwerp Initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren inzake beperken bijensterfte in Noord-Brabant, verzoek

Nadere informatie

Een b(l)oeiend sportpark

Een b(l)oeiend sportpark Een b(l)oeiend sportpark Naar een hogere biodiversiteit en belevingswaarde van sportparken Mascha Visser Bureau Waardenburg Ruim dertig jaar onafhankelijk onderzoek, advies en ontwerp op het gebied van

Nadere informatie

Insecten op de dijk. School: Bedrijf: Titel project:

Insecten op de dijk. School: Bedrijf: Titel project: School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Het rivierengebied: gevormd door overstromingen, met eindeloos slingerende dijken en overal water. Een van de mooiste gebieden van Nederland.

Nadere informatie

Sonne Copijn, Bee Foundation

Sonne Copijn, Bee Foundation Sonne Copijn, Bee Foundation Waarom deze cursus? Het doel is: 1. Te kijken door de ogen van de bijen. 2. Het vergroten van het aantal bijvriendelijke tuinen 3. Een netwerk op te bouwen om van elkaar te

Nadere informatie

Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied

Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied Arie Koster Slobkousbij Wilde bijen, met uitzondering van de meest algemene hommels, zag je vroeger nauwelijks in het stedelijke groen. Het openbaar groen werd

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer H. Küçük. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 2 april 2013

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer H. Küçük. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 2 april 2013 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer H. Küçük sv 2013.95 RIS 257045 Regnr. DSB/2013.176 Den Haag, 2 april 2013 Inzake: Taxi's De gemeenteraad Het raadslid de heer

Nadere informatie

Biodiversiteit; de hoogste tijd voor prioriteit.

Biodiversiteit; de hoogste tijd voor prioriteit. Biodiversiteit; de hoogste tijd voor prioriteit. Biodiversiteit; de hoogste tijd voor prioriteit. Een omgeving waarin belang wordt gegeven aan biodiversiteit leidt tot een gezonde omgeving om in te wonen,

Nadere informatie

Noord-Brabant is een belangrijke provincie voor de teelten die afhankelijk zijn van bijen: Belang in NL. belangrijkste provincie

Noord-Brabant is een belangrijke provincie voor de teelten die afhankelijk zijn van bijen: Belang in NL. belangrijkste provincie Brabant Bijenland, bijlage bij initiatiefvoorstel. 1. Inleiding Economie Wereldwijd is 76 % van alle planten en 35 % van alle voedselgewassen afhankelijk van bestuiving door insecten. Echter: juist gewassen

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

Bijen, de meeste mensen jagen ze snel weg wanneer ze te dichtbij

Bijen, de meeste mensen jagen ze snel weg wanneer ze te dichtbij De bijen hebben het zwaar Bijen, de meeste mensen jagen ze snel weg wanneer ze te dichtbij komen. Maar deze beestjes, die overigens lelijk kunnen steken, zijn zeer belangrijk voor de natuur en ons voedsel.

Nadere informatie

Food4bees en Oirschot

Food4bees en Oirschot Food4bees en Oirschot 2012 food4bees alle rechten voorbehouden Van monument in het groen naar monument in de BLOEM BeePort Brabant Burgerinitiatief ontstaan Juli 2012: als burgerinitiatief gestart Kempische

Nadere informatie

Haarlem. Raadsfractie ChristenUnie Haarlem t.a.v. de heer F. Visser

Haarlem. Raadsfractie ChristenUnie Haarlem t.a.v. de heer F. Visser Gemeente Haarlem Haarlem Raadsfractie ChristenUnie Haarlem t.a.v. de heer F. Visser Datum 12 augustus 2014 Ons kenmerk GOB/E/296046 Contactpersoon Peter Tobben Doorkiesnummer 023-511.3917 E-mail ptobben@haarlem.nl

Nadere informatie

Wist u dat 76 % van alle voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving door insecten? Dat komt overeen met 35 % van onze voedselproductie in tonnen!

Wist u dat 76 % van alle voedselgewassen afhankelijk is van bestuiving door insecten? Dat komt overeen met 35 % van onze voedselproductie in tonnen! Statenvoorstel../.. Voorgestelde behandeling : PS-vergadering : : Statencommissie : Onderwerp Initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren inzake beperken bijensterfte in Noord-Brabant, verzoek tot

Nadere informatie