On the job ontwikkelen van een promotion & outreach Plan (thema: Ontwatering) BIC 15 maart 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "On the job ontwikkelen van een promotion & outreach Plan (thema: Ontwatering) BIC 15 maart 2011"

Transcriptie

1 On the job ontwikkelen van een promotion & outreach Plan (thema: Ontwatering) BIC 15 maart 2011

2 Training BIC personeel 15 maart Tijd: uur On the job ontwikkelen van een promotion & outreach plan (thema: Ontwatering) 09: : Opening en welkom Belang promotion 9.10u-9.45u: Raamwerk voor een promotionplan (Thema, doel, doelstelling, instrumenten, tijdsplanning, begroting, etc) 9.45u-10.45u: Werkgroepen invulling raamwerk 10.45u-11.00u: Pauze 11.00u-11.45u: Bespreking concept plannen 11.45u-12.00u: Pauze 12.00u-12.45u: Hoe maak je een flyer/hoe maak je een goed persbericht 12.45u-13.00u: Pauze 13.00u-13.45u: Afstemming tussen BIC voorlichting en relatie met de media 14:00: sluiting

3 Hoe verloopt het communicatieproces? Vraag 1: Hoe krijg je een baksteen van emmer A naar emmer B? A B

4 Antwoord: 1. Steen oppakken en van A naar B verplaatsen of 2. door emmer A leeg te gooien in emmer B. A B

5 Vraag 2: Hoe krijg je een idee van mens A naar mens B? Net als bij de baksteen en de emmers?

6 Dat is niet mogelijk! Je kunt een idee niet vastpakken; het moet eerst in woorden, gebaren of symbolen worden omgezet voor het door de lucht kan.

7 Het communicatieproces zender boodschap ontvanger medium Encoderen van gedachte naar boodschap Decoderen van boodschap naar gedachte ruis ruis Het communicatieproces

8 BIC: Promotion Plan Het beleid wordt niet meer bepaald door de centrale overheid en de districtscommissarissen alleen. Maar gelooft de samenleving dat? Om de samenleving te overtuigen dat haar inbreng belangrijk is in besluiten die genomen moeten worden, moet er veel werk worden verzet. Het publiek moet vertrouwen krijgen in het decentralisatieproces.

9 BIC: Promotion Plan Bevolkingsparticipatie is één van de belangrijkste elementen van innovatie bij bestuurlijke hervorming bij decentralisatie. Door burgers te betrekken bij het beleid raakt het publiek meer betrokken bij het bestuur. Op deze manier wordt de kloof tussen burger en bestuur kleiner.

10 BIC: Promotion Plan Bestuurders moeten echt willen weten wat er bij de burgers leeft. Zij moeten de overtuiging hebben dat het betrekken van burgers bij besluitvorming de beslissingen beter maakt en dat het vertrouwen van burgers in het bestuur wordt versterkt. Hierdoor krijgt de democratie daadwerkelijk inhoud.

11 BIC: Promotion Plan Met het oog op de decentralisatie en inspraak is per district een Burger Informatie Centrum, BIC, opgezet en ingericht met een lage drempel. Het publiek kan gemakkelijk binnen stappen in bij het BIC voor informatie. Burgers moeten betrokken worden bij de besluitvorming. Het gaat om een constructieve houding van de burger én de lokale overheid.

12 BIC: Promotion Plan Het BIC speelt een cruciale rol bij burgerparticipatie, de afstand tussen de overheid en de burger dient verkleind te worden. De burgers moeten ervan overtuigd zijn dat de overheid er voor ze is. Met het informatiecentrum wordt beoogd burgers op één plaats antwoord te geven op hun vragen.

13 BIC: Promotion Plan Mensen die wonen in een district kunnen bij het informatiecentrum terecht voor vragen over het overheidsbeleid, procedures, vergunningen en allerhande zaken waarmee ze te maken krijgen in hun omgeving. Communicatie met een buurtbewoner, ondernemer of bezoeker is bijzonder belangrijk om burgerparticipatie te doen slagen.

14 Raamwerk voor een promotionplan Om iets te kunnen promoten is het van belang om eerst te definiëren wat dat iets is, waaruit het bestaat wat is het belang, en voor wie is het belangrijk. Het doel en daarmee de doelgroep van dat iets volgt uit de beantwoording van deze vragen.

15 Raamwerk voor een promotionplan Definitie van wat er gepromoot moet worden. Dat moet voor iedereen helder zijn. Het iets is ontsproten uit een brein en in een vorm gegoten, die het maken van plannen (de voorbereiding), het uitvoeren van die plannen (realisatie) en het bestendigen (in stand houden) van het gerealiseerde.

16 Raamwerk voor een promotionplan Voorbeeld de ontwatering. Het is ontsproten uit het brein, de plannen zijn gemaakt, met de kostenramingen, het is goedgekeurd, wordt binnen een geplande tijd gerealiseerd en daarna onderhouden, zodat het in goede staat blijft functioneren. Hiermee hebben we meteen een beeld waar dat iets uit bestaat. Uit verschillende fasen die elkaar logisch opvolgen. Je kan namelijk niet iets onderhouden, dat nog niet is gebouwd en je kan niet iets bouwen dat nog niet is ontworpen.

17 Raamwerk voor een promotionplan De fasen vertegenwoordigen ook werkzaamheden. Het plannen gebeurt binnenskamers. Is vaak voor de doelgroep niet waarneembaar. Het is ontwerpen, kosten berekenen en veel vergaderen totdat een economisch uitvoerbaar plan uit de bus rolt. De doelgroep krijgt vaak genoeg alleen het eindresultaat te zien. Het wordt dus voor een voldongen feit geplaatst. Wij hebben dit voor u uitgedacht, wij vinden het goed voor u en zullen het daarom uitvoeren, zodat u er beter van wordt.

18 Raamwerk voor een promotionplan Wanneer bestaat dat iets? Vanaf het moment dat de planfase is afgerond en dat iets een gezicht krijgt om aan de doelgroep te tonen, bestaat het iets en zal zolang leven als waar het voor ontworpen is. Het bestaan van dat iets eindigt dus niet bij de oplevering, installatie, opening of ingebruikname, al dan niet met het rondspuiten van Djogo s.

19 Raamwerk voor een promotionplan Wat is het belang van dat iets. Het belang ontstaat uit nood. Het wordt dus noodzakelijk om dat iets te ontwerpen, zodat die nood wordt opgelost. Het iets zorgt voor verbetering. Daaruit volgt meteen de vraag: verbetering voor wie? Het antwoord op die vraag is de doelgroep. Het antwoord op al deze vragen geeft ons een heleboel informatie, die wij geordend in een logische opbouw naar de doelgroep moeten brengen.

20 Raamwerk voor een promotionplan Wat moeten we weten van de doelgroep? We moeten ze kunnen plaatsen in verschillende rangorden. De primaire, secundaire en tertiaire groepen. Het bereiken van de primaire doelgroep zal 80% van de BIC activiteiten in beslag nemen. Het resterend percentage wordt besteed aan de secundaire en tertiaire groepen.

21 Raamwerk voor een promotionplan Hoe wordt met de doelgroep gecommuniceerd? Dat kan op verschillende manieren met verschillend resultaat. De manier van communiceren wordt bepaald aan de hand van het te verwachten resultaat. Moet het resultaat directe interactie met de doelgroep zijn, dan zal het beste communicatiemiddel het persoonlijk gesprek zijn. Moeten we richting gevende informatie aan de groep overdragen, dan kan het inschakelen van massamedia, maar ook flyers een oplossing zijn. Het verspreidingsgebied zal dit bepalen.

22 Raamwerk voor een promotionplan Om de juiste keuze van de communicatiemethode te maken is nog meer informatie nodig. Communicatie kost geld. Een onderzoek van de mogelijkheden is op zijn plaats. Het informeren naar advertentie tarieven is een geduldig werkje, maar relatief eenvoudig. Prijzen voor het audiovisueel (foto en video) vastleggen van alle werkzaamheden zijn ook eenvoudig te vinden. BIC kan dit ook zelf doen. Moeilijker wordt het om prijzen van de drukkerijen te krijgen, omdat die prijzen een zeer korte houdbaarheidsdatum hebben. In het gunstigste geval 3 weken. Ook drukwerk is duur.

23 Raamwerk voor een promotionplan Met de nu vergaarde informatie kunnen we aan de slag. Uit het project kunnen verschillende thema s worden gehaald. Bij ontwatering zijn er thema s: milieuverontreiniging, hygiëne, en het ontwateren zelf dus droge voeten houden. Het zorgt in totaal voor leefbaarheid. Een vooronderzoek heeft natuurlijk uitgewezen dat deze thema s voor de aanvang van het project in slechte staat verkeren. Het is goed om dit vast te leggen en aan de doelgroep de verbeteringen te tonen.

24 Raamwerk voor een promotionplan Met de nu vergaarde informatie kunnen we aan de slag. Uit het project kunnen verschillende thema s worden gehaald. Bij ontwatering zijn er thema s: milieuverontreiniging, hygiëne, en het ontwateren zelf dus droge voeten houden. Het zorgt in totaal voor leefbaarheid. Een vooronderzoek heeft natuurlijk uitgewezen dat deze thema s voor de aanvang van het project in slechte staat verkeren. Het is goed om dit vast te leggen en aan de doelgroep de verbeteringen te tonen.

25 Raamwerk voor een promotionplan Met de nu vergaarde informatie kunnen we aan de slag. Uit het project kunnen verschillende thema s worden gehaald. Bij ontwatering zijn er thema s: milieuverontreiniging, hygiëne, en het ontwateren zelf dus droge voeten houden. Het zorgt in totaal voor leefbaarheid. Een vooronderzoek heeft natuurlijk uitgewezen dat deze thema s voor de aanvang van het project in slechte staat verkeren. Het is goed om dit vast te leggen en aan de doelgroep de verbeteringen te tonen.

26 Het persbericht Voordelen van het plaatsen van een persbericht in een massamedium: Het bereik van veel mensen tegelijkertijd; Een persbericht in de massamedia bereikt snel de doelgroep; Een persbericht in de massamedia wordt doorgaans beschouwd als betrouwbaar; Er zijn geen kosten verbonden aan het plaatsen van een bericht Persbericht

27 Het persbericht De meest gemaakte fouten: De informatie bevat geen nieuws Het onderwerp is belangrijk voor de organisatie, maar is niet interessant voor de lezers van het betreffende medium Het taalgebruik is te wervend, reclametaal Het persbericht heeft de opbouw van een artikel Persbericht

28 Het persbericht Wat verhoogt de kans op plaatsing? Een goed persbericht is oprolbaar De belangrijkste informatie staat bovenaan Heeft nieuwswaarde Heeft korte informatieve koppen Bevat 5 W s: wie, wat, waarom, wanneer, waar (+ hoe) In tegenwoordige of toekomstige tijd = actueel Gebruikt korte, duidelijke zinnen Fotomateriaal apart; (eventueel downloadbaar) Persbericht

29 Vaste elementen van een persbericht: Aanduiding PERSBERICHT Aanduiding Embargo (eventueel) Plaats en datum van verzending Kop Lead (de eerste alinea) De lead is de samenvatting van je verhaal. Als de lezer de lead gelezen heeft, heeft hij de rode draad, de essentie van het verhaal, direct te pakken. De lead bevat de 4 W s: Wie, Wat, Waar, Wanneer (en soms ook Waarom en Hoe) Rest van de tekst met tussenkoppen Aanduiding Afzender / Noot voor de redactie Persbericht

30 Opbouw en oprolbaarheid persbericht Kop wie / wat De essentie Lead wie / wat / waar / wanneer waarom / hoe De belangrijkste informatie Rest van de tekst Minder belangrijke informatie Persbericht

31 Persbericht (embargo tot uur dinsdag 10 september 2009) VIDEO WORKSHOP VOOR JONGEREN 9 september 2009 Wie? Tien jongeren uit stad en district krijgen de gelegenheid om deel te nemen aan een driedaags video workshop. Kosmopolis Rotterdam organiseert samen met Network Star Suriname de Digital Dreams videoworkshops. In deze workshops wordt onder andere aandacht besteed aan de opbouw van het verhaal, vertaling van verhaal naar beeld en cameratechnieken. Na de training gaan de deelnemers aan de slag om een videofilmpje te maken van maximaal 5 minuten. In dit filmpje vertellen de deelnemer hoe ze hun toekomst zien en of deze in Suriname of daarbuiten ligt. Alle deelnemers van de workshop krijgen een videocamera te leen om de film te maken. Hierna zullen professionele editors hen technische begeleiden bij de montage. De jongeren bepalen de inhoud en de volgorde van de beelden zelf. Wat? Eind oktober zal een jury beoordelen wie de twee beste films hebben gemaakt. De winnaars worden half november overgevlogen naar Nederland om daar deel te nemen aan het Digital Dreams Festival in Rotterdam op 20 november. Hoe? Zij zullen samen met studenten van het Grafisch Lyceum extra training krijgen in het maken van een film. Jongeren tussen 18 en 23 jaar kunnen meedoen aan de workshop kunnen zich tot 28 augustus aanmelden voor deelname via digitaldreams@kosmopolisrotterdam.nl. Waarom? Uit de aanmeldingen worden de tien deelnemers Wanneer? geselecteerd. Met dit project krijgen jongeren de gelegenheid om technieken aan te leren voor het maken van een film. Ze worden op een creatieve wijze in staat gesteld om hun toekomst uit te beelden. Door de workshop krijgen ze deze gelegenheid. De films van de jongeren worden beoordeeld door een jury. De uitslag wordt gepresenteerd op 22 oktober. Kosmopolis Rotterdam houdt deze workshop voor de tweede keer in Suriname. Niet voor publicatie Voor meer informatie kunt u terecht bij Network Star Suriname aan de Fred Derbystraat 50 op telefoon nummer (597) of via bureau@networkstarsuriname.com. U kunt zich ook wenden tot projectcoordinator Bidjai Saktoe in Waar? Nederland via het -adres digitaldreams@kosmopolisrotterdam.nl

32 TIPS: het persbericht Denk vanuit de lezer Maak het de journalistiek gemakkelijk Stuur niet iedereen hetzelfde persbericht Gebruik bekende mensen Gebruik cijfermateriaal Breng de informatie objectief Controleer de feiten Verstuur weinig onder embargo Persbericht

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Tips voor het schrijven van een goed persbericht

Tips voor het schrijven van een goed persbericht Tips voor het schrijven van een goed persbericht Aan een persbericht zijn voor- en nadelen verbonden. Om met het belangrijkste nadeel te beginnen. Een groot deel van alle persberichten verdwijnt in de

Nadere informatie

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Voor bedrijven en organisaties www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Ieder communicatiemiddel heeft een eigen effect. Het is belangrijk te bepalen welke communicatiemiddelen

Nadere informatie

Communicatie festival

Communicatie festival Communicatie festival Workshop Factor C Maak je activiteit zichtbaar Climmy Hanssen - communicatiemanager festival 10 november 2017 Communicatie festival Welkom! Communicatie festival Betekenis communicatie

Nadere informatie

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard District Trainings Dag 11 april 2015 Het schrijven van een Persbericht Presentatie door Christine Barnhard Free Publicity Voor niets je nieuws via de krant, omroep of magazines verspreiden is een goede

Nadere informatie

Een persbericht bestaat uit een aantal elementen: top, kopregel, lead, basistekst, noot voor redactie en boiler plate.

Een persbericht bestaat uit een aantal elementen: top, kopregel, lead, basistekst, noot voor redactie en boiler plate. Persbericht schrijven - 10 tips en meer Wat zijn eisen voor het maken van een persbericht? Zorg dat je informatie nieuwswaardig is. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet, gezien het feit dat veel

Nadere informatie

Het stelselmatig bevorderen van het wederzijds begrip tussen een organisatie en haar publieksgroepen.

Het stelselmatig bevorderen van het wederzijds begrip tussen een organisatie en haar publieksgroepen. PR en Sponsoring Public Relations en Sponsoring zijn instrumenten die als hoofddoelstelling hebben: het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met de doelgroepen. De beide instrumenten zijn dus

Nadere informatie

Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht

Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht Voordat je aan het persbericht zelf begint denk je na over: Voor wie is dit evenement bedoeld, wie wil ik aanspreken (doelgroep),

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 11 maart 2015 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Website maken / teksten aanpassen Gratis

Nadere informatie

Verenigings-communicatie

Verenigings-communicatie 1 / Verenigings-communicatie 5 mei 2009 Bocholt mario.knippenberg@vormingplus.be 2 / Weet wat je wil Wie wil je bereiken? Wat wil je hen vertellen? Hoe ga je dat doen? Wat mag het kosten? publiek product

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

Oefenmateriaal Basiskennis Communicatie

Oefenmateriaal Basiskennis Communicatie Oefenmateriaal Basiskennis ommunicatie Vakgebied: Basis Basiskennis ommunicatie Welkom bij het oefenmateriaal van het NIMA Examen Basiskennis ommunicatie. Dit oefenmateriaal bestaat uit 20 meerkeuzevragen.

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

CVO Persprotocol. Definitieve versie,

CVO Persprotocol. Definitieve versie, Definitieve versie, 171006 Dit persprotocol bevat afspraken met betrekking tot de perswoordvoering binnen CVO en de CVO-scholen. In de bijlage vind je tips voor een persgesprek, een persbericht en algemene

Nadere informatie

Analyseformulier persbericht

Analyseformulier persbericht Analyseformulier persbericht 1 Identificatie persbericht 1.1 zender: naam: 1.2 titel: 1.3 tekstthema: aard 1 : 2 Communicatiesituatie 2.1 Omschrijf in maximaal 5 woorden zo exact mogelijk de doelgroep

Nadere informatie

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management

Plan van aanpak. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - MM2a - 11 mei Voor Carla Kastelein - Management Plan van aanpak Promotie, premiums en trendwatching Annika Woud - MM2a - 11 mei 2015 Voor Carla Kastelein - Management 1 Inhoudsopgave Inleiding In mijn project ga ik mij verdiepen in de promotie, premiums

Nadere informatie

ANP is méér dan een persbureau. ANPinOpdracht ontwikkelt en produceert content in opdracht van bedrijven. Wij brengen uw boodschap onder de aandacht.

ANP is méér dan een persbureau. ANPinOpdracht ontwikkelt en produceert content in opdracht van bedrijven. Wij brengen uw boodschap onder de aandacht. ANP is méér dan een persbureau. ANPinOpdracht ontwikkelt en produceert content in opdracht van bedrijven. Wij brengen uw boodschap onder de aandacht. Professioneel, effectief en met de snelheid van het

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 19 oktober 2015 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Gratis e-book/training/download aanbieden

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving Wedstrijdreglement Connected Health Challenge Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving 16 juli 2014 Wedstrijdreglement Dit reglement is van toepassing op de Connected

Nadere informatie

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media?

hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? 1 hoe krijg je jouw Femma-groep in de regionale media? In deze bundel gaan we dieper in op een zeer belangrijk onderdeel van PR en promotie, namelijk

Nadere informatie

Koning Willem Alexander bezoekt Rotterdamse school

Koning Willem Alexander bezoekt Rotterdamse school Werkblad Les 3 Nieuwsbericht twee leerlingen Een nieuwsbericht is een geschreven artikel dat als doel heeft de lezer op een snelle en duidelijke manier op de hoogte te brengen van het nieuws. Dit betekent

Nadere informatie

Plan van aanpak ZOJP-carrousel

Plan van aanpak ZOJP-carrousel Plan van aanpak ZOJP-carrousel Organisatie algemeen Definitieve datum hangt samen met de beschikbaarheid van de locatie en de sprekers. Check vooraf of er geen andere belangrijke bijeenkomsten zijn op

Nadere informatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Gedurende de opleiding krijg je vakken die vallen onder: Communicatie 1,2,3,4 In periode 1 krijgen jullie communicatie 1 + 2 - Communicatie Luisteren

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl

Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Myxt Web Solutions Ron Schöningh Helftheuvelweg 11 511 AV s-hertogenbosch Tel. 073 850 51 85 mail: ron@myxt.nl Inhoudsopgave 1. Schrijven voor het web 3 1.1 Lezen

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN. Project Sterk in zorg en werk! Mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer (15 januari 15 maart 2015)

COMMUNICATIEPLAN. Project Sterk in zorg en werk! Mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer (15 januari 15 maart 2015) COMMUNICATIEPLAN Project Sterk in zorg en werk! Mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer (15 januari 15 maart 2015) Algemeen Situatiebeschrijving Dit communicatieplan maakt deel uit van het project Sterk

Nadere informatie

Marketing voor bedrijvenparken. Samen bouwen aan succes.

Marketing voor bedrijvenparken. Samen bouwen aan succes. Marketing voor bedrijvenparken Samen bouwen aan succes. Grond en stenen met waarde Een vol bedrijvenpark zorgt voor een hogere grond- en steenprijs. Precies wat u als eigenaar van een bedrijvenpark wilt,

Nadere informatie

Interview met gastdocent Douwe Dronkert

Interview met gastdocent Douwe Dronkert Interview met gastdocent Douwe Dronkert Dit najaar volgden studenten Waarde-vol Onderwijs hun eerste lessen van gastdocenten. Douwe Dronkert, communicatiegenerator van de beweging Radicale vernieuwing

Nadere informatie

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT!

WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! WIJ MAKEN ZICHTBAAR WAAR JIJ FANTASTISCH IN BENT! 6 Social Media tips voor de ondernemer. Dat Social Media een belangrijk marketingcommunicatie instrument is, is duidelijk. Hoe begin ik echter aan zo n

Nadere informatie

1. Aanleiding 3 2. Stappenplan 3 3. Persbericht 4 4. Overige materialen voor het benaderen van de media 5

1. Aanleiding 3 2. Stappenplan 3 3. Persbericht 4 4. Overige materialen voor het benaderen van de media 5 MEDIAHANDLEIDING Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Stappenplan 3 3. Persbericht 4 4. Overige materialen voor het benaderen van de media 5 Bijlagen Bijlage 1 Conceptmail redactie persbericht 6 Bijlage 2

Nadere informatie

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer BLOGGIN De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer IN VIER STAPPEN NAAR SUCCES De komst van social media en de daarbijhorende blogs heeft het marketingcommunicatielandschap

Nadere informatie

Contact met de media?

Contact met de media? Contact met de media? NWO biedt ondersteuning NWO, onderzoekers en de media Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek U doet onderzoek dat (mede)gefinancierd wordt door NWO. Wanneer u een

Nadere informatie

het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report design

het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report design het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report 02-09-2013 design inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Inhoudsopgave & contactgegevens 2

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Wat staat er in?

PROJECTPLAN. Wat staat er in? PROJECTPLAN Er zijn heel veel manieren hoe je een projectplan (of plan van aanpak) maakt. Een projectplan hoeft echt niet uit heel veel pagina s te bestaan, als je maar over een aantal dingen goed hebt

Nadere informatie

Checklist Synopsis. t.b.v. AV 1

Checklist Synopsis. t.b.v. AV 1 Checklist Synopsis t.b.v. AV 1 Cursistenmap De Creatieve Onderneming De Studio Onderneming Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ESF EQUAL en Stadsdeel Amsterdam-Noord AV1 Synopsis

Nadere informatie

PROMOTIEPLAN. The Bounty Hunter. Groep 13 Abyian Zimmerman, Daphne van Schie, Lisanne Niessen, Tim van Dam, Cardy Wirosono

PROMOTIEPLAN. The Bounty Hunter. Groep 13 Abyian Zimmerman, Daphne van Schie, Lisanne Niessen, Tim van Dam, Cardy Wirosono PROMOTIEPLAN The Bounty Hunter Groep 13 Abyian Zimmerman, Daphne van Schie, Lisanne Niessen, Tim van Dam, Cardy Wirosono Opdracht Wij gaan een eigen filmproject opzetten de bedoeling is dat we zelf gaan

Nadere informatie

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP EVEN VOORSTELLEN. WIE? NICOLE ADRIAENS EVENTORGANISATOR SOLOPRENEUR SOCIAL MEDIA FREAK BEDRIJF? BIZZIBEE EVENTS BIZZIBEE SOCIAL MEDIA BIZZIBEE BUSINESS SUPPORT WAT DOE IK?

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Projectplan Pak je Kans Flevoland

Projectplan Pak je Kans Flevoland Projectplan Pak je Kans Flevoland Inhoudsopgave 1. Inleiding en achtergrond... 4 2. ProjectPak je Kans... 6 2.1 Doelgroep... 6 2.2 Doel... 6 2.3 Inhoud project... 6 Projectplan Pak je Kans 2014-2015 2

Nadere informatie

1. Content - Tekst & Foto

1. Content - Tekst & Foto 1. Content - Tekst & Foto Met goede en gerichte content wordt een merk online stevig gepositioneerd. Een veel voorkomend probleem is dat medewerkers weinig tijd hebben en het aan inspiratie kan ontbreken,

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden.

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. DE WEIDE LEEUWARDEN Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Pagina 1 van 5 Inhoud Communicatie school en ouders... 2 Nieuwsberichten / documenten / activiteiten...

Nadere informatie

De verbinding tussen de boer en uw producten.

De verbinding tussen de boer en uw producten. De verbinding tussen de boer en uw producten. Maak snel uw nieuwe producten bekend en maak contact met betrokken boeren via Boerderij Connect Wat is Boerderij Connect? Boerderij Connect is het nieuwe professionele

Nadere informatie

Projectplan Pak je Kans Flevoland

Projectplan Pak je Kans Flevoland Projectplan Pak je Kans Flevoland Inhoudsopgave 1. Inleiding en achtergrond... 4 2. Project Pak je Kans... 5 2.1 Doelgroep... 5 2.2 Doel... 5 2.3 Inhoud project... 5 2.4 Planning van het project Pak je

Nadere informatie

Parlaeus verbindt burgers met bestuur

Parlaeus verbindt burgers met bestuur Parlaeus verbindt burgers met bestuur Parlaeus is een merk van DocWolves. In dit merkpaspoort lees je waar wij met Parlaeus voor staan. Hierin lees je wie wij zijn, wat we geloven en willen bereiken. We

Nadere informatie

Social media stappenplan voor gemeenten

Social media stappenplan voor gemeenten Social media stappenplan voor gemeenten Door Gert Goossens Gemeenten moeten de eerste echte stappen in de social media nog zetten. Het sociale media stappenplan voor gemeenten, met praktische tips voor

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

Toolkit Koningsmatch 2019

Toolkit Koningsmatch 2019 Toolkit Koningsmatch 2019 versie: 15 februari 2019 Tips & tricks Koningsmatch Vrijdag 12 april Wat leuk dat jij met jouw sportvereniging een Koningsmatch hebt gemaakt of wilt maken met een basisschool

Nadere informatie

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Op zoek naar creatieve, innovatieve ideeën voor het uitbannen van kinderarbeid in de wereld Deadline: 4 oktober 2017 Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Vandaag de dag zijn wereldwijd zo n 168 miljoen

Nadere informatie

ontwikkeling Gebied CommunicatieBlog Belanghebbenden informeren en betrekken bij uw project met het Communicatie Blog van 2BVisible

ontwikkeling Gebied CommunicatieBlog Belanghebbenden informeren en betrekken bij uw project met het Communicatie Blog van 2BVisible Gebied www.2bvisible.nl ontwikkeling CommunicatieBlog Belanghebbenden informeren en betrekken bij uw project met het Communicatie Blog van 2BVisible / info@2bvisible.nl / 06-53939141 Communicatie zonder

Nadere informatie

CHECKLIST PERSBERICHT

CHECKLIST PERSBERICHT CHECKLIST PERSBERICHT Wat is een persbericht? Een persbericht is een gedeeltelijk door de afzender voorbewerkt stukje informatief nieuws voornamelijk gericht op de uiteindelijke doelgroep dat zonder al

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Nationale Datacenter Dag

Nationale Datacenter Dag Nationale Datacenter Dag Marketing toolkit We leven in een wereld die vrijwel helemaal online en bovendien datagedreven is. Want waar zouden we zijn zonder het internet, onze smartphones en cloud applicaties?

Nadere informatie

Beste bibliotheekcollega,

Beste bibliotheekcollega, Aan de leden van de VOB (via email) datum ons kenmerk contactpersoon 26 februari 2014 7410-00/14-00678 FvB/AdV/sd Francien van Bohemen Uw kenmerk onderwerp doorkiesnummer e-mail Manifest Openbare 070-3090540

Nadere informatie

1. Wat is voor de jury van uitzonderlijk belang om een Award toe te kennen?

1. Wat is voor de jury van uitzonderlijk belang om een Award toe te kennen? Toelichtingen bij de jurering en het inschrijvingsformulier van de Cuckoo Awards 2012 1. Wat is voor de jury van uitzonderlijk belang om een Award toe te kennen? 1. Direct marketing is een respons-driven

Nadere informatie

SRM Opleidingen en trainingen. Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A)

SRM Opleidingen en trainingen. Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A) SRM Opleidingen en trainingen Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A) Exameneisen Communicatiemedewerker - BNP niveau 2 (A) 2018-2019 Vooraf Zoals in het examenreglement is bepaald, wordt de

Nadere informatie

WERKBOEK CORIEN OENEMA

WERKBOEK CORIEN OENEMA WERKBOEK CORIEN OENEMA WELKOM BIJ DE BUSINESS REBEL BOOTCAMP Heel hartelijk welkom bij de Business Rebel Bootcamp. Ik ben blij dat je hier bent. Mijn naam is Corien Oenema. Ik ben de businessrebel, blogger,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage 20. Inleiding 3. Nuttige websites 27. Lesmateriaal 3 Leerdoelen 3 Lesopzet 4 Uitgangspunten 5 Voorbereiding 5

Inhoudsopgave. Bijlage 20. Inleiding 3. Nuttige websites 27. Lesmateriaal 3 Leerdoelen 3 Lesopzet 4 Uitgangspunten 5 Voorbereiding 5 Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesmateriaal 3 Leerdoelen 3 Lesopzet 4 Uitgangspunten 5 Voorbereiding 5 Bijlage 20 Nuttige websites 27 Literatuurlijst 28 Lesdag 1: Les 1 Zakgeld 6 Les 2 Besteding zakgeld en

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Lezen Hoofdstuk 1, 2 en 3

Samenvatting Nederlands Lezen Hoofdstuk 1, 2 en 3 Samenvatting Nederlands Lezen Hoofdstuk 1, 2 en 3 Samenvatting door E. 951 woorden 24 november 2012 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands NEDERLANDS LEZEN H1 1: Leesstrategieën

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie AH

Haalbaarheidsstudie AH Januari 2016 Nieuwsbrief Bruisend Dorpshart Heeze Raadsbesluit 9 mei 2016 over haalbaarheid locatie naast het gemeentehuis Haalbaarheidsstudie AH Start Centrumvisie 3 december 2013 Opstellen Centrumvisie

Nadere informatie

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015

Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Handboek Open Dagen 30 31 mei - Week van de Lokale Omroep 2015 Inhoudsopgave Voorwoord Blz. 3 Inhoud en planning Blz. 4 Draaiboek Blz. 5 t/m 8 Doelgroepen specificatie Blz. 9 t/m 12 Benaderen doelgroepen

Nadere informatie

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven.

Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Media tarieven 2018 Alkmaar Marketing Alkmaar Marketing is de citymarketingorganisatie voor Alkmaar en omgeving. Alkmaar Marketing verbindt bezoekers, bewoners en bedrijven. Hoe? Door Alkmaar te promoten

Nadere informatie

WHITEPAPER. 10 Online Marketing Insights Voor Opleiders. Whitepaper - 8 Marketinginzichten voor accountants 1

WHITEPAPER. 10 Online Marketing Insights Voor Opleiders. Whitepaper - 8 Marketinginzichten voor accountants 1 WHITEPAPER 10 Online Marketing Insights Voor Opleiders Whitepaper - 8 Marketinginzichten voor accountants 1 Beste lezer, Bambuu werkt dagelijks aan het online vermarkten van opleidingen. Of je nu fotograaf

Nadere informatie

Virtueel Succes in de Praktijk

Virtueel Succes in de Praktijk Virtueel Succes in de Praktijk Lanceringsplan maken 14 november 2016 Waar staan we? Doel bepaald Plan van Aanpak gemaakt Start samenwerking met VA Start uitvoering: Gratis e-book/training/download aanbieden

Nadere informatie

16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE

16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE 16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE 1. Bepaal uw e-mail marketing strategie Wat wilt u bereiken met uw e-mail marketingcampagne? Wilt u naamsbekendheid creëren, de verkoop van een product

Nadere informatie

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING INHOUD 1. Over SEO 2. Over Bloggen 3. Over Social Media 4. Over Email marketing 5. Over Google Adwords 6. Over Adverteren op Social Media 7. Over Affiliate

Nadere informatie

LOKALE CAMPAGNE SPANNENDE BOEKENWEKEN. Communicatieplan

LOKALE CAMPAGNE SPANNENDE BOEKENWEKEN. Communicatieplan LOKALE CAMPAGNE SPANNENDE BOEKENWEKEN Communicatieplan 1 april 2016 2 1 INLEIDING Dit communicatieplan dient ter ondersteuning van bibliotheken bij het plannen en uitvoeren van hun communicatie-activiteiten

Nadere informatie

De nieuwe vrijwilliger

De nieuwe vrijwilliger De nieuwe vrijwilliger De ideale vrijwilliger Voorbeeld: De Sociale Buurtmarkt - Leeftijd - Motivatie om vrijwilligerswerk te doen - Hobby s / vrijetijdsbesteding - Opleiding/werk - Vindplekken (online

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5,7. Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei 2013 5,7 5 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 5 Massamedia Paragraaf 1 - communicatie Communicatie - het doorgeven van

Nadere informatie

Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari Aanwezig:

Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari Aanwezig: Verslag vergadering rekenkamercommissie d.d. 11 januari 2016 Dinsdag 12 januari vindt een gesprek plaats met een kandidaat voor de vacante positie. Indien dit gesprek positief verloopt zal aan de beide

Nadere informatie

Samenvatting M&O H6: Communicatieproces

Samenvatting M&O H6: Communicatieproces Samenvatting M&O H6: Communicatieproces Samenvatting door K. 1320 woorden 29 oktober 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans H6; Communicatieproces 6.1 De definitie van communicatie Bij communicatie

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Begin met het formeren van een werkgroep/projectteam en verdeel onderling de werkzaamheden. Inhoud 1. Planning en programma... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG. Van voorbereiding tot uitvoering

TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG. Van voorbereiding tot uitvoering TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG Van voorbereiding tot uitvoering WHITEPAPER 2016 TIPS VOORDAT JE GAAT SCHRIJVEN Het schrijven van een goede blog kan een behoorlijke uitdaging zijn. Met deze tips en structuur

Nadere informatie

Campagne. handleiding. Nederland digitaliseert Ondernemers gebruiken eherkenning

Campagne. handleiding. Nederland digitaliseert Ondernemers gebruiken eherkenning Campagne handleiding Nederland digitaliseert Ondernemers gebruiken eherkenning Inleiding U heeft eherkenning geïmplementeerd en wil dit online authenticatiemiddel promoten onder de ondernemers. Daarvoor

Nadere informatie

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE PROMOTIEPLAN PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE Om een groot succes te maken van de Doelpuntactie is het belangrijk dat er veel reuring ontstaat rondom deze actie bij jullie club. Daarvoor is dit

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN INTERNE EN CONCERNCOMMUNICATIE ONDERDEEL B 1.2 23 JUNI 2015

NIMA B EXAMEN INTERNE EN CONCERNCOMMUNICATIE ONDERDEEL B 1.2 23 JUNI 2015 EXAMENOPGAVEN ONDERDEEL 2 Tijd: 14.00 15.00 uur (1 uur) U wordt verzocht uw antwoorden kort en bondig te formuleren, de vragen op het aan u uitgereikte antwoordpapier te beantwoorden, goed aan te geven

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT Het verven van de woonkamer Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT Het verven van de woonkamer Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT Het verven van de woonkamer Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Jij en 3 vrienden besluiten om jouw woonkamer te verven. Om dit project te voltooien

Nadere informatie

Dutch Design Battle A.How Can We Make Our Lives Robot-Proof EXTRA. B. How Can We Prevent Oil Spillings?

Dutch Design Battle A.How Can We Make Our Lives Robot-Proof EXTRA. B. How Can We Prevent Oil Spillings? Dutch Design Battle 2018 A.How Can We Make Our Lives Robot-Proof EXTRA 26/6/2018: Due to the oil spilling in the Port of Rotterdam and at the Rock River in Iowa we organize an extra Dutch Design Battle

Nadere informatie

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN Introductie Weet jij al wat voor activiteit jij organiseert voor het proefsporten? In dit hoofdstuk helpen we je hiermee op weg. We bieden je een handig

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Tekstbureau Duidelijk Zo

Tekstbureau Duidelijk Zo Tekstbureau Duidelijk Zo Praktische tips voor het schrijven van webteksten De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren. (Friedrich Nietzsche) Om te beginnen Iedereen kan schrijven. Goed schrijven

Nadere informatie

LinkedIn Live Nieuwe Klanten Vinden

LinkedIn Live Nieuwe Klanten Vinden LinkedIn Live Nieuwe Klanten Vinden Voor wie Ondernemers, account managers, sales managers, business developers, freelancers en alle anderen die in het commerciële proces van een organisatie betrokken

Nadere informatie

Communicatieplan Stoer Ondernemen manual

Communicatieplan Stoer Ondernemen manual Communicatieplan Stoer Ondernemen manual Inhoudsopgave Inleiding Situatieanalyse Doelgroep Communicatiedoelstellingen Communicatiestrategie Boodschap Middelen Termijnplanning Organisatie en kosten Evaluatie

Nadere informatie

Een online jaarverslag maken

Een online jaarverslag maken Een online jaarverslag maken Index Voordelen van een online jaarverslag 3 Voordelen 3 Online jaarverslag in 4 eenvoudige stappen 4 Creëer draagvlak binnen je organisatie 4 Doelen en strategie vertalen

Nadere informatie

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER

BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER BURNY BOS TALENT AWARD 2015 DEELNAMEFORMULIER PERSOONLIJKE GEGEVENS Naam Adres Te bereiken op mail Telefoon Facebook; LinkedIn;Twitter profiel: Korte beschrijving van je achtergrond, CV IDEE VOOR ANIMATIE

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Praktische tips voor ondernemers Enschede 7-11-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede website?

Nadere informatie

Case: knooppuntnamen. Lessons learned. van deze werkwijze. Werving Sessie Community mijnlef (social) media

Case: knooppuntnamen. Lessons learned. van deze werkwijze. Werving Sessie Community mijnlef (social) media Case: knooppuntnamen Werving Sessie Community mijnlef (social) media Lessons learned van deze werkwijze Een samenwerking tussen: LEF, RWS online & Wegen naar de Toekomst Aanleiding Een knooppunt is een

Nadere informatie

LOKALE CAMPAGNE KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan

LOKALE CAMPAGNE KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan LOKALE CAMPAGNE KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan 1 augustus 2016 2 1 INLEIDING De Kinderboekenweek van 2016 loopt van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober. Het thema van deze week is Voor altijd

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

Handleiding communicatie rondom voorzieningen

Handleiding communicatie rondom voorzieningen Handleiding communicatie rondom voorzieningen Inleiding Betrokkenheid speelt een belangrijke rol bij het opzetten en/of in stand houden van gemeenschapsvoorzieningen. Communicatie is daarbij een kritische

Nadere informatie

Schrijven is niet moeilijk. Gelezen worden, dat is moeilijk

Schrijven is niet moeilijk. Gelezen worden, dat is moeilijk Schrijven is niet moeilijk. Gelezen worden, dat is moeilijk Teksten schrijven die werken Deze workshop inspireert u tot het maken van sprankelende en tegelijkertijd prikkelende en concrete teksten die

Nadere informatie

Communicatiebeleid. Ruud Raats Bas Kemper

Communicatiebeleid. Ruud Raats Bas Kemper Communicatiebeleid Ruud Raats Bas Kemper Versie definitief 22 juni 2016 Inhoudsopgave Leeswijzer 3 Waarom een communicatiebeleidsplan? 4 Overall doel communicatie 4 Communicatiedoelstellingen 4 Voor wie

Nadere informatie

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden!

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! 3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! Dit jaar organiseert de KNMvD voor de vierde keer de Landelijke Open Dag Dierenartsen.

Nadere informatie

Welkom. Crisis en nieuws Media en journalisten Het interview Voorbereiden Oefenen Tips

Welkom. Crisis en nieuws Media en journalisten Het interview Voorbereiden Oefenen Tips Welkom Crisis en nieuws Media en journalisten Het interview Voorbereiden Oefenen Tips Voorstellen Dries Verwaaijen Bouwjaar 1951 Docent Hogeschool Utrecht En voorzitter Raad van Bestuur van Overstag Consult

Nadere informatie

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Vandaag de dag heb je verschillende media ter beschikking om je doelgroep te bereiken. Maar welk medium kies je? Dat hangt af van je doel, doelgroep en de context

Nadere informatie