Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl"

Transcriptie

1 Richtlijnen schrijven voor werkenbijmmc.nl Myxt Web Solutions Ron Schöningh Helftheuvelweg AV s-hertogenbosch Tel mail:

2 Inhoudsopgave 1. Schrijven voor het web Lezen op het web 3 2. Opbouw van digitale teksten De kop De lead Tussenkoppen Alinea s Hyperlinks Bullets Grafisch materiaal Aanvullende informatie Interactieblok 6 3. Taalgebruik op het web Actief schrijven Kunnen Aanspreekvorm, u of je Jargon & afkortingen Emoticons Quotes, of 7

3 1. Schrijven voor het web Schrijven voor digitale media is het ultieme compact schrijven, zoveel mogelijk zeggen met zo min mogelijk woorden. Om te begrijpen hoe je de beste teksten schrijft voor het web moet je eerst begrijpen hoe digitale teksten gelezen worden. 1.1 Lezen op het web Lezen vanaf een beeldscherm kost meer energie dan lezen van papier. Het overgrote merendeel van de bezoekers scant de webpagina s die zij op het scherm gepresenteerd krijgen. Een muur van tekst is saai, intimiderend en moeilijk leesbaar en brengt dus de boodschap slecht over. Uit onderzoek blijkt dat slechts 16% van de bezoekers de tekst op een webpagina word voor woord napluizen. In die wetenschap zullen teksten voor webpagina s anders geschreven moeten worden dan teksten voor drukwerk. Schrijf je webteksten daarom zodanig de ze de bezoeker ondersteunen bij het scannen van de tekst. Dit kun je onder andere bewerkstelligen door gebruik te maken van de volgende regels : Gebruik de helft minder woorden dan wanneer je voor drukwerk zou schijven. Werk altijd volgens de omgekeerde piramide methode, dus start met de conclusie. Een digitale tekst begint met een conclusie, een samenvatting of nieuws, gevolgd door details en achtergrondinformatie. 3 Accentueer belangrijke woorden door ze vetgedrukt of als hyperlink te presenteren. o Let op: gebruik nooit onderstrepingen om woorden te accentueren, dit schept verwarring bij gebruikers omdat hyperlinks vaak ook onderstreept zijn. Ook cursief getoonde teksten worden afgeraden, deze zijn moeilijk leesbaar vanaf een beeldscherm. Schrijf in blokken en ventileer één idee per alinea. Zorg dat de eerste regel van elke alinea de aandacht trekt van de bezoeker zodat deze de moeite zal nemen de hele alinea te lezen. Een alinea telt ongeveer 4 5 regels. Maak gebruik van opsommingen. Illustraties, infographics en foto s zijn, mits relevant en duidelijk, een aanvulling op de tekst. Zorg dat de bezoeker nooit horizontaal hoeft te scrollen, bij voorkeur ook zo min mogelijk verticaal. o Tip: gebruik maximaal 800 woorden voor een digitale tekst, maar liever nog 600.

4 2. Opbouw van digitale teksten 2.1 De kop De kopregel of titel moet de lading van het gehele artikel dekken en op zichzelf staan. Vaak zal de titel ook een belofte omvatten. 2.2 De lead Deze volgt op de kop en is ongeveer 60 woorden. De lead van een digitaal artikel is een samenvatting van het totale artikel. Gebruik deze ruimte dus niet om een verhaal op te bouwen of de bezoeker te teasen maar beperk de inhoud tot een concrete samenvatting. Presenteer het belangrijkste als eerste en wanneer dit goed genoeg is, heb je de aandacht van de bezoeker te pakken. In de kop en de lead worden de belangrijkste vragen beantwoord: wie, wat, waar, wanneer en waarom. 2.3 Tussenkoppen Tussenkoppen zijn de samenstellende elementen van je boodschap. Dit wil zeggen dat een bezoeker die alleen de tussenkopjes leest alle kernwoorden van de alinea s als een soort samenvatting moet ervaren. Door goede tussenkoppen te kiezen begeleid je de bezoeker als het ware door de tekst. Tip: Herhaal, bij voorkeur, het woord dat als tussenkop wordt gebruikt niet in de eerste regel van de alinea Alinea s Realiseer je dat het lezen van een beeldscherm moeilijker is dan lezen van papier. Maak daarom gebruik van korte alinea s en ventileer slechts één idee per alinea. Gebruik bij voorkeur korte zinnen, maximaal 20 woorden, of wissel korte en lange zinnen met elkaar af. Maak gebruik van witregels tussen alinea s. Ook de zinsbouw en zinsconstructie zijn belangrijk voor de leesbaarheid. Speel bijvoorbeeld met de volgorde onderwerp (O), persoonsvorm (P) en andere zinsdelen (A). Rechte vorm apple Ik (O) schrijf (P) al jaren (A) Vragende vorm apple Schrijf (P) ik (O) al jaren (a)? Omgekeerde vorm apple Al jaren (A) schrijf (P) ik (O).. Bijzin apple Zij juichen toe dat ik (O) al jaren (A) schrijf (P)

5 2.5 Hyperlinks Het aardige van website is dat als je extra informatie te bieden hebt, je deze aan de bezoeker kunt aanbieden via een hyperlink. Met hyperlinks breng je gelaagdheid aan in de webpagina, bezoekers kunnen makkelijker navigeren tussen verschillende onderwerpen. Wil je veel informatie kwijt over een bepaald onderwerp maak dan gebruik van hyperlinks. Wanneer je alsnog een lang stuk tekst overhoudt, gebruik dan interne links (links binnen de webpagina) om het overzicht te vergroten. Wanneer een bezoeker geïnteresseerd is in aanvullende informatie zal deze de moeite nemen om door te klikken (laat de bezoeker maximaal 3 maal klikken), terwijl niet geïnteresseerde bezoekers niet worden gedwongen de aanvullende informatie tot zich te nemen. Het is van belang dat hyperlinks niet per definitie gevolgd moeten worden om het complete verhaal te krijgen! Tot slot is het belangrijk om hyperlinks te kiezen die de bezoeker duidelijk vertellen welke informatie beschikbaar komt nadat wordt doorgeklikt. Pas op: Maak noot gebruik van constructies als: klik hier voor meer informatie. Gebruik in plaats daarvan Hier vindt u meer informatie over dit of dat. 2.6 Bullets Maak gebruik van genummerde en ongenummerde lijsten bij: 5 Opsommingen Overzichten Statements Maak de items bij een opsomming niet te lang, maximaal 5 woorden. Gebruik ook geen hele zinnen maar bij voorkeur kernwoorden. Let op: Gebruik consistente hoofd- of kleine letters aan het begin, en een punt, puntkomma of niets aan het einde. 2.7 Grafisch materiaal Omdat er op het web minder tekst gebruikt wordt dan bij een geschreven medium kun je de boodschap kracht bijzetten door grafisch materiaal te gebruiken. Grafisch materiaal is echter alleen geschikt als het de communicatieboodschap een meerwaarde geeft. Zorg bij foto s of infographics voor een pakkend onderschrift, deze worden namelijk bijna altijd gelezen. Tip: Grafisch materiaal kan de bezoeker toegang geven tot extra informatie wanneer je de afbeelding als link gebruikt. Cartoons of Clip Art zijn niet geschikt voor het web vanwege de onprofessionele uitstraling. Bovendien wordt de humor in dergelijk afbeeldingen niet altijd door iedereen gewaardeerd.

6 2.8 Aanvullende informatie Op veel webpagina s is het mogelijk in de rechter kolom (links naar) aanvullende informatie te plaatsen. Gebruik deze kolom voor het presenteren van links naar belangrijke aanvullende informatie bronnen. Dit ondersteunt het scannen van de webpagina. De leze hoeft namelijk niet de gehele tekst door te scannen om bijvoorbeeld een link naar een folder te vinden. 2.9 Interactieblok In het interactieblok bevindt zich onderaan de pagina en geeft de bezoeker de mogelijkheid te reageren of extra informatie aan te vragen. Noem dus zo veel mogelijk een adres van de contactpersoon. Verder biedt het interactieblok Social Media knoppen waarmee bezoekers de mogelijkheid hebben de pagina te delen via Social Media. Tip: Wanneer een bezoeker kan reageren via een webformulier is het belangrijk binnen 24 uur te reageren. 3. Taalgebruik op het web Gebruik verzorgde en informele spreektaal, dit leest sneller. Vermijd omslachtige formuleringen. Dus niet Maar liever 6 Aldus Betreffende Bovengenoemde Daar Desalniettemin Doende Echter Evenmin Evenzeer Inzake Niettemin Nochtans Pogen Slechts Streven Thans Trachten Zo Over Dit Omdat Toch Bezig Maar Ook niet Ook Over Toch Toch Proberen Maar Proberen Nu Proberen

7 3.1 Actief schrijven Gebruik nooit de lijdende, maar altijd de actieve vorm. Hiermee druk je je krachtiger uit. Lijdende vorm De zoekfunctie wordt geactiveerd door het aanklikken van de bovenste knop De PC wordt op uw verzoek uitgerust met Actieve vorm Klik op de bovenste knop om de zoekfunctie te activeren Wij rusten uw PC, op uw verzoek, uit met 3.2 Kunnen Vermijd zoveel mogelijk het woord kunnen. Het wordt vaak in infantiele zinsconstructies gebruikt, probeer daarom een creatieve manier te vinden om je boodschap in andere woorden te formulieren. U kunt hier lezen hoe wij werken apple Klopt, tenzij ik analfabeet ben, kan ik dat lezen. Maar het nodigt mij niet uit om het ook te doen. Lees hier hoe wij werken apple Een actieve manier van schrijven stimuleert de bezoeker Aanspreekvorm, u of je Maak een bewuste keuze voor de aanspreekvorm je of u en gebruik deze vervolgens consistent. 3.4 Jargon & afkortingen Bedenk dat de doelgroep van de website heel breed is en een verschillend opleidingsniveau en een verschillende achtergrond heeft. Vermijd daarom jargon en schrijf afkortingen altijd minimaal Vermijd daarom jargon en schrijf afkortingen altijd minimaal éénmaal per alinea uit. 3.5 Emoticons Gezichtsuitdrukkingen en intonatie zijn moeilijk over te brengen via schrift. In sms en chats worden daarom vaak zogenaamde emoticons gebruikt, symbolen om gevoelens uit te drukken. Emoticons zijn echter niet geschikt voor zakelijk gebruik. Laat ze op het internet daarom buiten beschouwing. 3.6 Quotes, of Dubbele quotes zijn onrustig voor het oog en maken een tekst minder leesbaar. Maak daarom liever gebruik van enkele quotes, ook al citeer je iemand letterlijk.

Schrijven voor internet

Schrijven voor internet Schrijven voor internet Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Amersfoort, 4 februari 2016 Wie is Xenia? Xenia Wassenbergh, geboren in Amsterdam. Is drs. Europese Studies (UvA). Schrijft sinds 1992 voor

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET SCHRIJVEN VAN VERHALEN VOOR

AANWIJZINGEN VOOR HET SCHRIJVEN VAN VERHALEN VOOR AANWIJZINGEN VOOR HET SCHRIJVEN VAN VERHALEN VOOR WWW.ZEEUWSEANKERS.NL Denk van tevoren goed na over de inhoud van de tekst: wát wil je precies aan de lezer vertellen? Hou daarbij in het oog wat de bezoeker

Nadere informatie

Tips voor het schrijven van een goed persbericht

Tips voor het schrijven van een goed persbericht Tips voor het schrijven van een goed persbericht Aan een persbericht zijn voor- en nadelen verbonden. Om met het belangrijkste nadeel te beginnen. Een groot deel van alle persberichten verdwijnt in de

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com Copywriting - Leer vlijmscherp schrijven om effectief de aandacht te trekken van uw lezers en hen te overtuigen Ontdek hoe u overtuigender kunt schrijven Schrijft of herschrijft u commerciële teksten,

Nadere informatie

Schrijven voor het web. Roel Meertens

Schrijven voor het web. Roel Meertens Schrijven voor het web Roel Meertens Inhoud Doel vandaag Taalniveau B1 Belang begrijpelijk schrijven Richtlijnen voor schrijven Webrichtlijnen Praktische voorbeelden Doel van vandaag Burger centraal Dienstverlening

Nadere informatie

Schrijven voor het web

Schrijven voor het web Schrijven voor het web Aan teksten voor het web worden andere eisen gesteld dan aan papieren teksten. Denk alleen al aan de beperkte ruimte die het beeldscherm biedt. Doel van dit boekje is u een handleiding

Nadere informatie

Uw website optimaliseren voor zoekmachines

Uw website optimaliseren voor zoekmachines Uw website optimaliseren voor zoekmachines Waarom zou je optimaliseren? Met een goede website of goed product ben je er nog niet. Wanneer je product of dienst namelijk niet bekend is bij de gebruiker,

Nadere informatie

Masterclass Webteksten. & Snelsite

Masterclass Webteksten. & Snelsite Masterclass Webteksten & Snelsite 6 juli 2016 Programma 1. Introductie 2. De feiten op een rij 3. Tips voor de opmaak 4. Tips voor de vindbaarheid 5. Afsluiting & vragen De feiten op een rij 1. Teksten

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Tekstbureau Duidelijk Zo

Tekstbureau Duidelijk Zo Tekstbureau Duidelijk Zo Praktische tips voor het schrijven van webteksten De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren. (Friedrich Nietzsche) Om te beginnen Iedereen kan schrijven. Goed schrijven

Nadere informatie

Digitale didactiek. Docentendagen. Diny Ebrecht Marjo Stalmeier Open Universiteit 7-3-2013 1 1

Digitale didactiek. Docentendagen. Diny Ebrecht Marjo Stalmeier Open Universiteit 7-3-2013 1 1 Digitale didactiek Docentendagen Diny Ebrecht Marjo Stalmeier Open Universiteit 7-3-2013 1 1 Van arrangement naar Toparrangement Kwaliteitscriteria Valkuilen Richtlijnen en Tips 7-3-2013 2 2 Kwaliteit

Nadere informatie

Theorie Toets 1 voor Klas 3

Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Toets 1 voor Klas 3 - Pagina 1 Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Schrijven voor Print & Web Een goede tekst maken is moeilijk. Tekst-schrijver is daarom ook een beroep. Tekst-schrijvers schrijven

Nadere informatie

Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Dit ebook wordt u geheel gratis aangeboden door Usense - Dé Online Marketing Specialist. Zoekmachine Optimalisatie Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, gaat over het

Nadere informatie

Scanbaar schrijven voor de ongeduldige weblezer

Scanbaar schrijven voor de ongeduldige weblezer WHITEPAPER Scanbaar schrijven voor de ongeduldige weblezer Auteur: Sophie Beijerbacht - Communicatiespecialist Copyright 2012, Zig Websoftware B.V. Samenvatting Schrijven voor het web; er komt best wat

Nadere informatie

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd.

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd. Beoordelingsformulier websites Afdeling Taal en Communicatie VU De schriftelijke communicatie-uitingen van de verzekeraar moeten begrijpelijk en duidelijk zijn voor de klant en afgestemd op diens taalniveau.

Nadere informatie

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard

District Trainings Dag 11 april 2015. Het schrijven van een Persbericht. Presentatie door Christine Barnhard District Trainings Dag 11 april 2015 Het schrijven van een Persbericht Presentatie door Christine Barnhard Free Publicity Voor niets je nieuws via de krant, omroep of magazines verspreiden is een goede

Nadere informatie

Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl

Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl IVVU Gebruikershandleiding CMS ouderenzorgutrecht.nl datum 15 februari 2011 IVVU opdrachtgever projectnummer 8374 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Basishandelingen 4 1.1 Ik wil mijn pagina s op ouderenzorgutrecht.nl

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt?

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Voorbereiding. Overzicht. Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Opbouw Vormgeving Geven

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 8 mei 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt sendt Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt MailExpert BV Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 316062 E info@mailexpert.nl W mailexpert.nl Sendt Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 685572 E info@sendt.nl

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 25 oktober 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender

Een Goede Lezing. Hans L. Bodlaender Een Goede Lezing Hans L. Bodlaender Dit verhaal Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding

Dit verhaal. Een Goede Lezing. Overzicht. Algemene voorbereiding Dit verhaal Een Goede Lezing Waar moet ik op letten als ik een lezing geef? Voldoet deze lezing aan wat hij zelf zegt? Hans L. Bodlaender 2 Overzicht Voorbereiding van een lezing Algemene voorbereiding

Nadere informatie

Analyseformulier folder

Analyseformulier folder Analyseformulier folder 1 Identificatie van de folder 1.1 zender: 1.2 titel 1 : 1.3 folderthema: 2 Communicatiesituatie 2.1 Omschrijf in maximaal 5 woorden zo exact mogelijk de doelgroep van de folder.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

De informatie in deze download is namelijk erg waardevol. Met deze informatie weet ik zeker dat jouw teksten er beter uit komen te zien.

De informatie in deze download is namelijk erg waardevol. Met deze informatie weet ik zeker dat jouw teksten er beter uit komen te zien. Voorwoord Hier voor je ligt de 3 e editie met tips om klantaantrekkende teksten te schrijven. Ik hoop ECHT dat het niet een download is, waar je uiteindelijk niets mee doet. De informatie in deze download

Nadere informatie

Handleiding schrijven voor Wiki

Handleiding schrijven voor Wiki Handleiding schrijven voor Wiki Durf, begin Wees niet bang om te schrijven. Begin gewoon met schrijven. Pas als je klaar bent, kijk je naar de regels en pas je de tekst aan. Perfectie bestaat niet. Als

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen.

9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN. Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. 9 VUISTREGELS VOOR EFFICIËNT BLOGGEN Hoe schrijf je een blog artikel dat gelezen en gedeeld wordt? Leer de grondbeginselen van het bloggen in 9 eenvoudige, maar essentiële stappen. Hoe schrijf je een blog

Nadere informatie

TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG. Van voorbereiding tot uitvoering

TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG. Van voorbereiding tot uitvoering TIPS VOOR EEN PERFECTE BLOG Van voorbereiding tot uitvoering WHITEPAPER 2016 TIPS VOORDAT JE GAAT SCHRIJVEN Het schrijven van een goede blog kan een behoorlijke uitdaging zijn. Met deze tips en structuur

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding.

Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven over het schrijven van een handleiding. Graag zou ik je willen vragen mij een email te sturen

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

De kunst van wetenschappelijk schrijven

De kunst van wetenschappelijk schrijven De kunst van wetenschappelijk schrijven In de wetenschap gaat de erkenning naar diegene die de wereld heeft overtuigd, niet naar degene die als eerste op t idee kwam. (Darwin) Overzicht De schrijfopdracht

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

SCHRIJVEN VOOR JE DOELGROEP

SCHRIJVEN VOOR JE DOELGROEP SCHRIJVEN VOOR JE DOELGROEP No tears in the writer, no tears in the reader. No surprise in the writer, no surprise in the reader. Robert Frost MNKE Schrijft verhalen en teksten voor verschillende opdrachtgevers.

Nadere informatie

Handleiding Tridion voor authors en editors

Handleiding Tridion voor authors en editors Handleiding Tridion voor authors en editors Wijzigen van items van vóór de herimplementatie (mei 2009) Telefoon helpdesk: 7500 E-mail: helpdesktridion@gmail.com. Juli 2009 Een bestaand item wijzigen Het

Nadere informatie

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA 53 8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA Media Afhankelijk van de omstandigheden kan het verstandig zijn om de media proactief te benaderen op het moment dat een afdeling van de school zwak of zeer zwak wordt. Bij

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE

16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE 16 TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE E-MAIL MARKETINGCAMPAGNE 1. Bepaal uw e-mail marketing strategie Wat wilt u bereiken met uw e-mail marketingcampagne? Wilt u naamsbekendheid creëren, de verkoop van een product

Nadere informatie

WEBSITE USABILITY. white-paper

WEBSITE USABILITY. white-paper WEBSITE USABILITY white-paper Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan deze white-paper aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van deze white-paper elders te

Nadere informatie

SEO checklist om hoog in Google te komen

SEO checklist om hoog in Google te komen SEO checklist om hoog in Google te komen Als je website hoog in Google komt dan heeft dat vele voordelen. Je bent beter vindbaar, krijgt meer (gerichte) bezoekers. En als je het goed aanpakt kun je die

Nadere informatie

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen Leesbegrippen Groep 5 1. alinea (7)* 2. anekdote (2) 3. bedoeling van de schrijver (3) 4. boodschap overbrengen (1) 5. bronvermelding (2) 6. conclusie (1) 7. de bedoeling van de schrijver (2) 8. de clou

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT TRACK 2012 POWERPOINT DREAMWEAVER FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken. Deze GPO telt één keer mee voor je schoolexamen

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT HANDEL & ADMINISTRATIE en TRACK KLAS 4 SCHOOLJAAR 2011/2012 POWERPOINT WORDPRESS FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken.

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

IN 7 STAPPEN NAAR EEN PROFESSIONEEL LINKEDIN PROFIEL

IN 7 STAPPEN NAAR EEN PROFESSIONEEL LINKEDIN PROFIEL IN 7 STAPPEN NAAR EEN PROFESSIONEEL LINKEDIN PROFIEL In 7 stappen naar een professioneel LinkedIn profiel! Om je positie op de (arbeids)markt te behouden en te versterken is online zichtbaarheid erg belangrijk.

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013 Peter Waterkoort info@waterkoort.nl Schrijven kun je leren! Agenda Kennismaken Schrijfopdracht Theorie Tekst uitbreiden Structuur, opbouw en afsluiting

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en

Nadere informatie

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines.

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines. Samenvatting In deze whitepaper wordt de vraag beantwoord: Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken in zoekmachines?. Om hier achter te komen wordt eerst achtergrond informatie gegeven over hoe zoekmachines

Nadere informatie

Handleiding nieuwe website. i.s.m. Four Digits Plone-opleidingen

Handleiding nieuwe website. i.s.m. Four Digits Plone-opleidingen Handleiding nieuwe website i.s.m. Four Digits Plone-opleidingen mei 2010 Inhoudsopgave Inleiding...2 Handleiding Plone...3 1 Kennismaking met de afdelingssite...3 2 Inloggen...4 3 Menustructuur aanpassen...6

Nadere informatie

Folder check. Verschillende type folders

Folder check. Verschillende type folders Folder check Deze check is ontwikkeld door TechniekCommunicatie & Smartketing. U bent vrij om deze check in zijn geheel naar anderen te sturen. Zonder toestemming van de auteurs mag deze check of niet

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 22 juni 2012. Praktische Richtlijnen voor websites

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 22 juni 2012. Praktische Richtlijnen voor websites Schr jfwijzer Versie: 1.0 // Datum: 22 juni 2012 Praktische Richtlijnen voor websites 1. Inleiding 3 2. Toegankelijkheid 3 3. Templates 3 4. Criteria online content 3 4.1 Structuur 3 4.1.1 Structuurmiddelen

Nadere informatie

HANDLEIDING: REDACTIE MY.VUB

HANDLEIDING: REDACTIE MY.VUB HANDLEIDING: REDACTIE MY.VUB HOE SCHRIJF IK EEN GOED NIEUWSBERICHT & EVENT? CONTACTPERSOON JASPER RAMAUT INFOPUNT STUDENTEN JASPER.RAMAUT@VUB.AC.BE 02/629.10.12 INHOUD Nieuws... 3 Titel... 3 Inleiding

Nadere informatie

Presentatie. Opfrissessie Hoe zorg ik ervoor dat mijn nieuwsbrief nog beter gelezen wordt

Presentatie. Opfrissessie Hoe zorg ik ervoor dat mijn nieuwsbrief nog beter gelezen wordt voor bibliotheken Presentatie Opfrissessie Hoe zorg ik ervoor dat mijn nieuwsbrief nog beter gelezen wordt Inhoud Voor wie en waarom Inhoud Voor wie en waarom Onderwerp regels Inhoud Voor wie en waarom

Nadere informatie

Contentformule website Alzheimer Nederland

Contentformule website Alzheimer Nederland Contentformule website Alzheimer Nederland Inleiding Deze contentformule is opgesteld bij de ontwikkeling van het nieuwe Alzheimer-Nederland.nl in 2016. Dit document legt uit welke keuzes zijn gemaakt

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012. Praktische Richtlijnen voor brochures

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012. Praktische Richtlijnen voor brochures Schr jfwijzer Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012 Praktische Richtlijnen voor brochures 1. Inleiding 3 2. Brochures 3 3. Controlevragen vooraf 3 4. Aanpak van wervend brochures 3 4.1 Toonzetting 3 4.1.1

Nadere informatie

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3

Media en creativiteit. Herfst jaar vier Werkcollege 3 Media en creativiteit Herfst jaar vier Werkcollege 3 Agenda les 3 Introductie schrijfvaardigheden Inhoud Stijl Structuur Huiswerk volgende week Waarom moet ik kunnen schrijven? Kerncompetentie elke HBO

Nadere informatie

Richtlijnen duidelijke websites Voor iedereen die websites begrijpelijker wil maken Inhoud 1 Startpagina en menu 2 Een webpagina 3 Duidelijk schrijven 1 Startpagina en menu Het doel van de website Maak

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Cursus lezen en schrijven(h1)

Samenvatting Nederlands Cursus lezen en schrijven(h1) Samenvatting Nederlands Cursus lezen en schrijven(h1) Samenvatting door V. 1312 woorden 4 januari 2013 6,7 9 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Cursus lezen Hoofdstuk 1: De verschillende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

BETERE EMAILPRESTATIES DOOR BETERE USABILITY BEVINDINGEN UIT ONDERZOEK. Ronald Verschueren, Netmarketing. 1 oktober 2013

BETERE EMAILPRESTATIES DOOR BETERE USABILITY BEVINDINGEN UIT ONDERZOEK. Ronald Verschueren, Netmarketing. 1 oktober 2013 BETERE EMAILPRESTATIES DOOR BETERE USABILITY BEVINDINGEN UIT ONDERZOEK Ronald Verschueren, Netmarketing. 1 oktober 2013 ONDERWERPEN 11:30-12:15 UX en usability voor email: kern en succesfactoren Gedrag

Nadere informatie

XHTML. een website bouwen. Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of. Hoe begin je er aan? Wat is stap 1?

XHTML. een website bouwen. Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of. Hoe begin je er aan? Wat is stap 1? 1010110101110001010 een website bouwen Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of eerst? Hoe begin je er aan? Wat is stap 1? 1010110101110001010 een website bouwen Ik heb een concept.

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam CV en motivatiebrief Hoe zorg je, dat je met jouw CV en brief wordt uitgenodigd voor een gesprek? Moeilijk te zeggen, want het aannemen van personeel is mensenwerk en iedereen kijkt anders naar dit soort

Nadere informatie

Whitepaper. E-mail design best practices

Whitepaper. E-mail design best practices Whitepaper E-mail design best practices 14 tips voor het design van je e-mail Versterk de boodschap van je uiting Best practices voor je e-mail design Het design speelt een grote rol in de eerste indruk

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Spelregels en richtlijnen voor auteurs van Ik overtref me

Spelregels en richtlijnen voor auteurs van Ik overtref me Spelregels en richtlijnen voor auteurs van Ik overtref me Ben jij een expert in professionele en persoonlijke ontwikkeling? Heb je een goed verhaal en zoek je een platform? Als auteur bij Ik overtref me

Nadere informatie

Handleiding OpenOrg.nl

Handleiding OpenOrg.nl Handleiding OpenOrg.nl 1. Inleiding OpenOrg.nl is een wiki, een webtoepassing waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Meerdere personen kunnen elkaars documenten en bijdragen aanvullen

Nadere informatie

Academisch schrijven. Tips and tricks

Academisch schrijven. Tips and tricks Academisch schrijven Tips and tricks Overzicht ViP s ViP-1: structuur 1 ViP-2: refereren, parafraseren en citeren ViP-3: cohesie en zinsconstructies ViP-5: structuur 2 ViP-1: structuur 1 Titel en kopjes

Nadere informatie

Schrijfwijzer. Wij schrijven...

Schrijfwijzer. Wij schrijven... Schrijfwijzer Wij schrijven...... persoonlijk en servicegericht... in een heldere en eigentijdse stijl... overzichtelijk en gestructureerd... perfect tot in de details Wij schrijven persoonlijk en servicegericht

Nadere informatie

Haal meer uit je website

Haal meer uit je website Haal meer uit je website 10 Tips om je website te optimaliseren Je hebt 100 bezoekers per dag, met soms een piek van 200 bezoekers per dag. Maar wat doe je met deze bezoekers? Hoeveel procent van deze

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een artikel?

Hoe schrijf ik een artikel? Hoe schrijf ik een artikel? Gebruiksaanwijzing in 7 stappen Vondelschool, januari 2013 Hoe schrijf ik een artikel? Bij het schrijven van een artikel werk je aan een informatieve tekst (weettekst). Dit

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Handleiding Schrijven voor het web

Handleiding Schrijven voor het web Handleiding Schrijven voor het web Door: Bedrijf: Web: Gerrit Hopster De Digitale regio www.dedigitaleregio.nl Praktische Handleiding: Schrijven voor het web Inleiding Voor u ligt de handleiding praktisch

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Toelichting gebruik websitemachine. Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf Docentenhandleiding

Toelichting gebruik websitemachine. Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf Docentenhandleiding Toelichting gebruik websitemachine Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf Docentenhandleiding Toelichting gebruik websitemachine De websitemachine is een webapplicatie waarmee u op eenvoudige

Nadere informatie

Schrijven voor het web

Schrijven voor het web De link met je toekomst Schrijven voor het web Fransien Roovers 6 februari 2015 Hoe lezen mensen webteksten? uit eyetracking blijkt: in F-vorm belangrijk: niet het einde! Scherm vs. papier Van het scherm

Nadere informatie

Volgt altijd de AEX, dus goede basis voor aanvulling pensioen eerder stoppen met werken

Volgt altijd de AEX, dus goede basis voor aanvulling pensioen eerder stoppen met werken Case beleggingsfonds/kapitaalverzekering op basis van AEX-index (SNS) Volgt altijd de AEX, dus goede basis voor aanvulling pensioen eerder stoppen met werken Concept met een knipoog: Met niksdoen kun je

Nadere informatie

3 Snel aan de slag. 3.1 Redigeren: op papier of digitaal?

3 Snel aan de slag. 3.1 Redigeren: op papier of digitaal? 3 Snel aan de slag In dit hoofdstuk geven we je de basisingrediënten die je nodig hebt om te redigeren. Met deze onderdelen kun je snel aan de slag. Mocht je weinig tijd hebben voor je redigeerklus, dan

Nadere informatie

Whitepaper. 7 tips voor een hogere openingsratio

Whitepaper. 7 tips voor een hogere openingsratio Whitepaper 7 tips voor een hogere openingsratio 7 tips voor een hogere openingsratio Eén van de grootste uitdagingen binnen e-mailmarketing is gelezen worden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je mailing

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

Het schrijven van een artikel of casus voor Oedeminus

Het schrijven van een artikel of casus voor Oedeminus Het schrijven van een artikel of casus voor Oedeminus Procedure De redactie van Oedeminus verheugt zich op uw bijdrage aan ons blad. Voor u uw kennis, inzichten en ideeën op papier zet, is het goed om

Nadere informatie

Wat is een CV? Wanneer gebruikt je een CV?

Wat is een CV? Wanneer gebruikt je een CV? Wat is een CV? CV is een afkorting van Curriculum Vitae. Vrij vertaald vanuit het Latijn: 'de loop van het leven'. Traditioneel bevat een CV een overzicht van persoonsgegevens, opleiding, werkervaring,

Nadere informatie