Volgorde. Het moeras in.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Volgorde. Het moeras in."

Transcriptie

1 Trekken, Duwen en Tillen 1 Volgorde. Over tillen is (en wordt nog steeds) zeer veel geschreven en gezegd. Duwen en trekken daarentegen hangt er meestal maar een beetje bij. Dat is jammer. Want bij tillen worden vaak elementaire biomechanische aspecten over het hoofd gezien, die bij trekken (en duwen) spelenderwijs duidelijk worden. Daarom beginnen we in deze syllabus met trekken. Het moeras in. Buitenstaanders denken soms dat in de (bio)mechanica alle problemen (en oplossingen) wiskundig helder zijn. In de theoretische mechanica wordt die indruk vaak ook nog bevestigd. Echter, in de toegepaste mechanica blijkt de werkelijkheid meestal vrij weerbarstig. Alvorens er kan worden gerekend, moeten er eerst allerlei aannames worden gedaan. En hoe dieper je in de problemen duikt, hoe ongrijpbaarder ze vaak worden Analyseren en (re)construeren van bruggen, hijskranen, fietsen en dergelijke is dan ook net zo iets als als een moeras ingaan: De enige manier om niet bij de eerste stap te verdrinken is nauwgezet de bekende routes volgen. Stappenplan. Voor analyseren en (re)construeren van werkhoudingen geldt precies hetzelfde. In het bestek van deze cursus is het niet mogelijk om alle bekende routes met U af te lopen. Daarom is hierna één met zorg geselecteerde en uitgewerkte route uitgezet in de vorm van een 8-stappen plan. Aan de hand van dit 8-stappen plan gaan we vervolgens een aantal trek-, duw- en tilhoudingen analyseren. NB: Misschien hebt U elders al andere routes geleerd. Misschien hebt U zelfs wel een technische vooropleiding. Wilt U zich dan toch desondanks in deze cursus aan dit stappenplan houden? Dat is gemakkelijker voor medecursisten met minder voorkennis.

2 2 Trekken, Duwen en Tillen totaal 8-stappenplan mmp voor oplossing biomechanische analyse houding a uitwendig 1 maak of selecteer een bruikbare afbeelding van de te onderzoeken persoon in actie. inwendig 5 teken in de afbeelding de anatomische structuur rond de plaats waar U de belasting wilt bepalen. 2 knip de afbeelding van die persoon uit en plak hem in zijn geheel op een leeg vel papier. 6 knip de afbeelding op die plaats door en plak één van beide delen op een leeg vel papier. 3 teken alle krachten die van buiten af op de persoon werken, voorzover bekend. 7 teken alle krachten die van buiten af op dit deel werken, voorzover bekend. 4 bepaal de niet (geheel) bekende krachten. 8 bepaal de niet (geheel) bekende krachten.

3 Trekken, Duwen en Tillen 3 stap 1 opdracht trekken a De ruimtelijke werkelijkheid is 3-dimensionaal, maar vaak maken we analyses in een 2-dimensionaal vlak. Het is dan handig om een afbeelding te maken of te selecteren met zo weinig mogelijk vertekening ten opzichte van het vlak waarin we willen analyseren. In dit voorbeeld willen we de rugbelasting berekenen bij trekken in het medio-sagittale vlak. (het vlak midden door het bekken, recht naar voren) We maken of selecteren derhalve een afbeelding, gezien vanuit een richting dwars op dat vlak. Die eerste stap is reeds voor U gemaakt met bovenstaande afbeelding. Knip de afbeelding van de persoon uit en plak hem op een leeg vel papier.

4 4 Trekken, Duwen en Tillen stap 2 oplossing trekken a Dit is de eerste stap op weg naar een zogenaamd Vrij Lichaams Diagram (VLD). In de volgende stap tekenen we alle krachten die van buiten af op de persoon werken voorzover bekend. Er werken een aantal krachten. Stap 3 bestaat dan ook uit een aantal deelstappen.

5 Trekken, Duwen en Tillen 5 trekken a opdracht stap 3.1 Allereerst hebben we te maken met de zwaartekracht. Die zwaartekracht is recht evenredig met de massa waarop hij werkt. En de grootste massa waarmee we te maken hebben is meestal die van ons eigen lichaam. ("De grootste last zijn we zelf"). De massa van het lichaam is min of meer gelijkmatig verdeeld en de zwaartekracht grijpt dus ook min of meer gelijkmatig verdeeld aan. Bij langzame bewegingen mogen we echter doen alsof de totale massa geconcentreerd is in één punt, het massamiddelpunt (mmp), waar de totale zwaartekracht aangrijpt. De plaats van het massamiddelpunt heeft geen vaste anatomische positie maar variëert met de houding. (Zie hoofdstuk Mensenmassa) Teken voor de afgebeelde houding de plaats van het massamiddelpunt (mmp).

6 6 Trekken, Duwen en Tillen stap 3.1 oplossing trekken a Bij bovenstaande houding ligt het massamiddelpunt (mmp) buiten het lichaam. Dat kan, want het mmp is een puur theoretisch punt. Voor het analyseren van de belasting (en de belastbaarheid) heeft het echter praktische betekenis.

7 Trekken, Duwen en Tillen 7 trekken a opdracht stap 3.2 Teken de zwaartekracht G, aangrijpend in het mmp. (schaal: 1 dm ~ 10 kg) (ter indicatie: de afstand van knie tot enkel ~ 4 dm) NB: In deze syllabus meten we lengtes in dm en krachten in kg (zie doelstelling). Formeel is kg de eenheid van massa. Krachten zouden we moeten meten in kgf(orce). Echter, op alle in de handel verkrijgbare weegschalen en unsters staat dat ze meten in kg. Om het niet moeilijker te maken dan het toch al is, passen we ons daar (voorlopig) bij aan. In wetenschap en techniek worden krachten gemeten in N (Newton) en lengtes in m (meter). Dat heeft voordelen bij meer complex rekenwerk, maar dat doe je dan ook meestal niet uit het hoofd.

8 8 Trekken, Duwen en Tillen stap 3.2 oplossing trekken a G Van kracht G zijn nu alle parameters bekend: kracht :G aangrijpingspunt :mmp richting :loodrecht zin :naar beneden grootte :80 kg

9 Trekken, Duwen en Tillen 9 trekken a opdracht stap 3.3 Als de zwaartekracht de persoon naar beneden trekt, dan moet de vloer de persoon even hard omhoog drukken. (actie = - reactie) De druk van de vloer is in werkelijkheid verdeeld over de voetzolen. Maar voor het gemak vervangen we alle kleine beetjes druk door één grote kracht V. De persoon staat met slappe enkels. Teken de reactiekracht V voorzover bekend

10 10 Trekken, Duwen en Tillen stap 3.3 oplossing trekken a G V De persoon staat met slappe enkels. Derhalve grijpt V aan onder het enkelgewricht. Van kracht V zijn nu de volgende parameters bekend: kracht : V aangrijpingspunt : voetzolen, ter plekke van de enkels. zin : naar boven (richting en grootte van V moeten later worden bepaald in stap 4)

11 Trekken, Duwen en Tillen 11 trekken a opdracht stap 3.4 Het mmp van de persoon ligt achter zijn steunpunt. De persoon valt dus achterover......tenzij hij zich aan iets vasthoudt. En dat heet trekken. Als de persoon aan iets trekt, dan trekt dat iets even hard terug. Teken trekkracht H (aan de Handen) voorzover bekend.

12 12 Trekken, Duwen en Tillen stap 3.4 oplossing trekken a H G V Van kracht H zijn nu de volgende parameters bekend: kracht : H aangrijpingspunt : hand(en) zin : van de persoon af Met het voorgaande zijn alle krachten in kaart gebracht voorzover bekend. In de volgende stap 4 gaan we de ontbrekende parameters bepalen. Stap 4 bestaat ook weer uit een aantal deelstappen.

13 Trekken, Duwen en Tillen 13 trekken a opdracht stap 4.1 Bepaal allereerst de richting van kracht H.

14 14 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.1 oplossing trekken a H G V De kracht op de handen moet worden gepareerd door de (spieren van) ellebogen en schouders. Dat gaat het gemakkelijkst als de "werklijn" van kracht H door het midden van de bovenarm(en) gaat dus: kracht : H aangrijpingspunt : hand(en) zin : van de persoon af richting : een lijn door de handen en het midden van de bovenarmen

15 Trekken, Duwen en Tillen 15 trekken a opdracht stap 4.2 Bepaal nu de grootte van kracht H met behulp van Momenten

16 16 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.2 oplossing trekken a H G V theorie: Moment = Kracht x Arm M linksom = -, M rechtsom = + Als de persoon niet roteert dan geldt: M = 0 ( is de griekse hoofdletter S, M betekent: het saldo van alle Momenten). NB: Al die Momenten moeten worden berekend ten opzichte van één en hetzelfde draaipunt. (definitie) (afspraak) (wet) toepassing: kracht x arm = M - /+ G: 80 kg x 3 dm = 240 kgdm H: H = kg kg x 8 dm = 240 kgdm + 0

17 Trekken, Duwen en Tillen 17 extra opdracht doorlopend salderen (laatste kolom in het kadertje "toepassing") is biezonder handig bij hoofdrekenen in het veld. Een voorbeeld met maar 2 regels is niet zo duidelijk. Daarom hieronder een extra oefening. Vul de cellen met... in: kracht x arm = M - /

18 18 Trekken, Duwen en Tillen extra oplossing kracht x arm = M - /

19 Trekken, Duwen en Tillen 19 trekken a opdracht stap 4.3 Bepaal tenslotte richting, zin en grootte van kracht V met behulp van een Cremona-diagram.

20 20 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.3 oplossing trekken a H G G' V H' In een Cremona-diagram tekenen we copieën van alle bekende krachten (in casu G' en H') evenwijdig aan hun origineel (dus G' // G en H' // H) kop-staart achter elkaar. De volgorde maakt niets uit (eerst G' en dan H' leidt tot het zelfde punt als eerst H' en dan G'). Het gat tussen de laatse kop en de eerste staart wordt gedicht door de gezochte kracht (in casu V).

21 Trekken, Duwen en Tillen 21 trekken b opdracht stap 3 Stel dat de persoon niet met slappe enkels staat, maar met de voorvoeten tegen de grond gedrukt. De reactiedruk van de vloer is in werkelijkheid nog steeds verdeeld over de voetzolen. Maar de resultante ligt nu onder de voorvoeten. Teken voor deze situatie kracht V voorzover bekend.

22 22 Trekken, Duwen en Tillen stap 3 oplossing trekken b H G V kracht : V aangrijpingspunt : voetzolen, ter plekke van de voorvoet. zin : naar boven

23 Trekken, Duwen en Tillen 23 trekken b opdracht stap 4.1 Bepaal weer van kracht H de grootte met behulp van Momenten. (voor theorie zie pag. 16)

24 24 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.1 oplossing trekken b H G V De grootte van kracht H berekenen we als volgt: kracht x arm = M - /+ G: 80 kg x 4,5 dm = 360 kgdm H: H = kg kg x 7,5 dm = 360 kgdm + 0 Vergelijk deze uitkomst eens met de vorige. Als je hard(er) wilt trekken moet je dus niet de hakken in de grond duwen, maar de tenen!

25 Trekken, Duwen en Tillen 25 trekken b opdracht stap 4.2 Bepaal nu richting, zin en grootte van kracht V met behulp van een Cremona-diagram. (voor theorie zie pag. 20)

26 26 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.2 oplossing trekken b H G G' V H' Een grotere kracht H heeft uiteraard ook effect op richting en grootte van vloerkracht V

27 Trekken, Duwen en Tillen 27 trekken c opdracht stap 3 en 4 H V De persoon steekt één been naar achteren, zoals hier boven is weergegeven. Het totale mmp gaat naar verhouding mee naar achteren (Voor theorie zie hoofdstuk Mensenmassa) Het achterste been steunt net niet op de grond. Bepaal de grootte van kracht H met behulp van Momenten. (voor theorie zie pag 16)

28 28 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.1 oplossing trekken c H G V De grootte van kracht H berekenen we als volgt: kracht x arm = M - /+ G: 80 kg x 5 dm = 400 kgdm H: H =... 53,3 kg kg x 7,5 dm = 400 kgdm + 0 Vergelijk deze uitkomst eens met de 2 vorige. Als je nog hard(er) wilt trekken moet je dus ook nog zoveel mogelijk gewicht naar achteren brengen.

29 Trekken, Duwen en Tillen 29 trekken c opdracht stap 4.2 Bepaal richting, zin en grootte van kracht V met behulp van een Cremona-diagram. (voor theorie zie pag. 20)

30 30 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.2 oplossing trekken c H G G' V H' Een nog grotere kracht H heeft uiteraard nog meer effect op richting en grootte van vloerkracht V

31 Trekken, Duwen en Tillen 31 trekken d opdracht stap 3 Vaak steunt het achterste been wel op de grond. Teken onder de achterste voet een steunkracht V A als volgt: kracht :V A aangrijpingspunt :achterste voet richting :verticaal (aanname) zin :naar boven (kan alleen maar) grootte :20 kg (gemeten met weegschaal) (De reactiekracht van de vloer op de voorste voet noemen we verder V V ).

32 32 Trekken, Duwen en Tillen stap 3 oplossing trekken d H G V A V v

33 Trekken, Duwen en Tillen 33 trekken d opdracht stap 4.1 Bepaal voor deze situatie de grootte van kracht H met behulp van Momenten. (voor theorie zie pag 16) NB: We hebben nu een extra kracht (V A ) waarmee we rekening moeten houden.

34 34 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.1 oplossing trekken d H G V A V V kracht x arm = M - /+ G: 80 kg x 5 dm = 400 kgdm VA: H: kg kg x x 11 7,5 dm dm = = kgdm kgdm H = 24 kg

35 Trekken, Duwen en Tillen 35 trekken d opdracht stap 4.2 Bepaal richting, zin en grootte van kracht V V met behulp van een Cremona-diagram. (voor theorie zie pag. 20).

36 36 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.2 oplossing trekken d H G V A G' V V H' V A ' Ook bij meerdere krachten maakt het niet uit in welke volgorde de bekende krachten (in dit geval G', H' en V A ' ) achter elkaar getekend worden.

37 Trekken, Duwen en Tillen 37 trekken e opdracht stap 3 en 4 H G V A V v Bij de vorige situatie was aangenomen, dat de richting van de (uitwendige) kracht V A verticaal was. Echter, kracht V A moet (inwendig) worden gepareerd door de (spieren van) enkel, knie en heup van het desbetreffende been. Dat gaat het gemakkelijkst als de "werklijn" van kracht V A zo dicht mogelijk langs die gewrichten loopt. Bepaal voor deze situatie de grootte van kracht H met behulp van Momenten. (voor theorie zie pag. 16)

38 38 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.1 oplossing trekken e H G V A V V kracht x arm = M - /+ G: 80 kg x 5 dm = 400 kgdm VA: H: kg kg x x 8 7,5 dm dm = = kgdm kgdm H = 32 kg

39 Trekken, Duwen en Tillen 39 trekken e opdracht stap 4.2 Bepaal richting, zin en grootte van kracht V V met behulp van een Cremona-diagram. (voor theorie zie pag. 20).

40 40 Trekken, Duwen en Tillen stap 4.2 oplossing trekken e H G V A G' V V H' VA' Hoe meer V A naar voren werkt, des te meer moet V V naar achteren werken.

41 Trekken, Duwen en Tillen 41 trekken b opdracht stap 5 We gaan verder met de situatie volgens pag. 24 (Trekken b) We willen nu de inwendige krachten bepalen op en rond L5/S1. Teken daartoe allereerst in de afbeelding schematisch de anatomische structuur rond L5/S1 aan de hand van een anatomische atlas.

42 42 Trekken, Duwen en Tillen stap 5 oplossing trekken b H G G' V H' Biomechanisch belangrijke onderdelen zijn de wervelkolom, de rugspieren en de buikspieren. De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Bij buigen en strekken fungeren de tussenwervelschijven min of meer als scharnieren. De rugspieren liggen gemiddeld ± 5 cm achter de "as" van L5/S1. De buikspieren (Rechte + Schuine) liggen gemiddeld ± 7,5 cm voor die "as".

43 Trekken, Duwen en Tillen 43 trekken b opdracht stap 6 Knip de tekening door over L5/S1 en plak het bovenste deel op een leeg vel papier.

44 44 Trekken, Duwen en Tillen stap 6 oplossing trekken b H Bij onderzoek in het veld (en daarvoor is deze syllabus bedoeld) gaan we verder met het bovenste deel. Dat is handig voor een globale (statische) analyse. Bij onderzoek in het laboratorium worden vaak de reactiekrachten van de vloer op de voeten gemeten. Dat geeft extra informatie voor een meer nauwkeurige (kinetische) analyse. In dergelijke gevallen gaat men verder met het onderste deel. NB: de verdere analyse heeft uitsluitend betrekking op deze plaats van doorsnede. Wat er zich verderop in het lichaam afspeelt blijft geheel buiten beschouwing. Als we ook willen weten wat er bijvoorbeeld op het nivo van L3/4 of C7/T1 gebeurt, dan moeten we alle stappen gewoon nog een keer uitvoeren voor elk van die nivo's.

45 Trekken, Duwen en Tillen 45 trekken b opdracht stap 7.1 Kracht H blijft onveranderd. Daarvan zijn dus alle parameters al bekend. De massa (van het resterende deellichaam) is bijna gehalveerd (55,2 % van het hele lichaam) Bepaal de plaats van het mmp boven L5/S1. Voor theorie zie Hoofdstuk Mensenmassa, pag 38.

46 46 Trekken, Duwen en Tillen stap 7.1 oplossing trekken b H

47 Trekken, Duwen en Tillen 47 trekken b opdracht stap 7.2 Teken de zwaartekracht G, aangrijpend aan het mmp. schaal: 1 dm ~ 10 kg ter indicatie: - van schoudertop tot onderkant elleboog ~ 4 dm - een amsterdamse el is 68,8 cm - kracht H = 48 kg

48 48 Trekken, Duwen en Tillen stap 7.2 oplossing trekken b G H De zwaartekracht trekt het bovenlichaam recht naar beneden met 55,2 % van 80 kg = ± 44 kg.

49 Trekken, Duwen en Tillen 49 trekken b opdracht stap 7.3 Het bovenlichaam drukt op het onderlichaam en het onderlichaam drukt natuurlijk even hard terug Drukkrachten worden verwerkt door het skelet, In dit geval drukt S1 (in het onderlichaam) via de tussenliggende discus L5/S1 tegen L5 (in het bovenlichaam) S1 en de onderste helft van discus L5/S1 hebben we weggeknipt. Teken daarvoor in de plaats kracht D op de discus voorzover bekend.

50 50 Trekken, Duwen en Tillen stap 7.3 oplossing trekken b D G H Van kracht D op de discus weten we nu kracht : D aangrijpingspunt : midden* van de discus. zin : naar boven * De "scharnieras" van de discus ligt niet vast in het midden, maar verplaatst zich enigszins met flexie/extensie. De preciese plaats van de as bij een welgedefiniëerde mate van flexie/extensie heet momentaanpool.

51 Trekken, Duwen en Tillen 51 trekken b opdracht stap 7.4 Het bovenlichaam zou voorover vallen als het niet werd tegengehouden door de rugspieren. Spieren kunnen alleen maar trekken. In dit geval trekt het deel van de rugspieren in het onderlichaam aan het deel van de rugspieren in het bovenlichaam. Het deel van de rugspieren in het onderlichaam hebben we weggeknipt. Teken daarvoor in de plaats het aangrijpingspunt van Spierkracht S.

52 52 Trekken, Duwen en Tillen stap 7.4 oplossing trekken b S D G H Van spierkracht S weten we nu kracht : S aangrijpingspunt : midden* van de spier zin : naar beneden * Het aangrijpingspunt van de mechanische Resultante van alle spierweefsel (en bindweefsel!) ligt niet vast in het midden, maar verplaatst zich enigszins met flexie/ extensie. Bij nauwkeurige analyses in het laboratorium wordt daar rekening mee gehouden. Alle werkzame krachten zijn nu aangegeven voor zover bekend. De ontbrekende parameters gaan we bepalen in stap 8.

53 Trekken, Duwen en Tillen 53 trekken b opdracht stap 8.1 Van spierkracht S weten we al kracht : S aangrijpingspunt : midden van de spier zin : naar beneden Teken nu ook de werklijn van Spierkracht S.

54 54 Trekken, Duwen en Tillen stap 8.1 oplossing trekken b S D G H Spieren kunnen alleen maar (samen) trekken in hun eigen lengterichting. De rugspieren bestaan weliswaar uit veel kleine delen waarvan de lengterichting min of meer variëert, maar in het gekozen vlak van doorsnede loopt de werklijn van de resultante ongeveer zoals getekend. Van spierkracht S is nu het volgende bekend: kracht : S aangrijpingspunt : midden van de spier richting : lengterichting van de spier in het snijvlak zin : naar beneden

55 Trekken, Duwen en Tillen 55 trekken b opdracht stap 8.2 Bepaal van spierkracht S ook de grootte met behulp van Momenten. (Voor theorie zie bladzijde 16)

56 56 Trekken, Duwen en Tillen stap 8.2 oplossing trekken b D G H S kracht x arm = M - /+ H: 48 kg x 2 dm ~ 100 kgdm G: S: kg kg x x 3,5 0,5 dm dm ~ = kgdm kgdm S = 500 kg NB: De krachten in het lichaam zijn vele malen groter dan de krachten buiten het lichaam.

57 Trekken, Duwen en Tillen 57 trekken b opdracht stap 8.3 Kracht D op de discus moet in zijn eentje de volgende krachten pareren: + het gewicht van het bovenlichaam. + de trekkracht op de handen. + (en vooral!!!) de spierkracht van de rugspieren. Van kracht D is het aangrijpingspunt bekend. Bepaal nu ook richting, zin en grootte met behulp van een Cremona-diagram (voor theorie zie pag. 20).

58 58 Trekken, Duwen en Tillen stap 8.3 oplossing trekken b S G' G H H' D S' NB: De krachten S en D zijn in werkelijkheid ruim 11 keer zo groot als kracht G. Als we ze helemaal zouden tekenen, dan zou de pijlpunt van S' ergens uitkomen bij de linker onderhoek van deze pagina. In plaats daarvan zijn de krachten verkort weergegeven. Dat is te zien aan de "Zaagtand" in de pijlschachten. Het resultaat wordt kracht : D aangrijpingspunt : midden in de discus richting : volgens tekening zin : naar boven grootte : ± 500 kg

59 Trekken, Duwen en Tillen 59 trekken b opdracht stap 8.4 Bij metingen van de belastbaarheid van disci wordt altijd zorgvuldig onderscheid gemaakt tussen axiale krachten, loodrecht op het vlak van de discus en transversale krachten, evenwijdig aan dat vlak Om de gevonden belasting op L5/S1 te kunnen vergelijken met de belastbaarheid, moeten we kracht D dus ontbinden in een component D axiaal en een component D transversaal Doe dat.

60 60 Trekken, Duwen en Tillen stap 8.4 oplossing trekken b D D axiaal = ± 400 kg, D transversaal = ± 200 kg Over de axiale belastbaarheid is vrij veel bekend. De transversale belastbaarheid is veel ingewikkelder en geeft waarschijnlijk de meeste problemen.

De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa

De grootste last... Massa. Registratie. Massaverdeling. Mensenmassa Mensenmassa 1 De grootste last... Bij fysieke belasting denken de meeste mensen meteen aan zwaar til-, duw- en trekwerk. En een kratje pils van 15 kg vinden velen dan al redelijk zwaar. Toch stelt zo'n

Nadere informatie

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M.

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M. Inhoud... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10 1/10 HAVO In de modules Beweging en Krachten hebben we vooral naar rechtlijnige bewegingen gekeken. In de praktijk

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo

Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo Samenvatting Natuurkunde Natuurkunde Samenvatting NOVA 3 vwo Samenvatting door N. 1441 woorden 9 oktober 2012 7,6 27 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova PARAGRAAF 1; KRACHT Krachten herkennen

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen Praktische tips tegen rugpijn Rugpijn komt vaak voor en kan heel storend zijn. De oorzaak hiervan is meestal een slechte houding, een gebrek aan lichaamsbeweging,... Hier zijn 10 oefeningen om uw rug te

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Krachten in evenwicht. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 8 Krachten in evenwicht. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 8 Krachten in evenwicht Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 8.1 raaiende voorwerpen Terugblik: krachten A) Gelijk gerichte vectoren B) Tegengestelde vectoren C) Onderling loodrechte

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Controle: Bekijk nu of aan het evenwicht wordt voldaan voor het deel BC, daarvoor zijn immers alle scharnierkracten bekend

Controle: Bekijk nu of aan het evenwicht wordt voldaan voor het deel BC, daarvoor zijn immers alle scharnierkracten bekend Hints/procedures voor het examen 4Q130 dd 25-11-99 ( Aan het einde van dit document staan antwoorden) Opgave 1 Beschouwing vooraf: De constructie bestaat uit twee delen; elk deel afzonderlijk vrijgemaakt

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning. Warming up Losdraaien schouders, handen op de schouders Losdraaien heupen, alleen draaien niet slingeren. Romprotaties Bij alle oefeningen denk aan de juiste houding, fixatie in het bekken met goede rompspanning.

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Om en om uitstappen. Achterste knie naar de grond duwen. Borst open en trots. Buikspieren aanspannen. Kracht zetten vanuit je voorste hak.

Om en om uitstappen. Achterste knie naar de grond duwen. Borst open en trots. Buikspieren aanspannen. Kracht zetten vanuit je voorste hak. 1. plank Let op de houding van de rug. Buikspieren en bilspieren aanspannen. Handen onder de schouders en de ellebogen uit het slot. Makkelijker maken: vanaf de knieën Moeilijker maken: voeten op een verhoging

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Oefening 1: Armen horizontaal (schouders, m. Deltoidius en m. Biceps) Werkwijze Endo- en exorotatie van de schouders gelijkmatig trainen Materiaal

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Krachten, spieren en modellen. Project V3

Krachten, spieren en modellen. Project V3 Krachten, spieren en modellen. Project V3 Een project van de vakken natuur-scheikunde, techniek en biologie. Klas: vmbo 3 tl Inleiding; Dit project doe je met techniek, nask en biologie. Opdracht; Kies

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Naam: Klas: Practicum veerconstante

Naam: Klas: Practicum veerconstante Naam: Klas: Practicum veerconstante stap Bouw de opstelling zoals hiernaast is weergegeven. stap 2 Hang achtereenvolgens verschillende massa's aan een spiraalveer en meet bij elke massa de veerlengte in

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie

Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie Samenvatting Natuurkunde Syllabus domein C: beweging en energie Samenvatting door R. 2564 woorden 31 januari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Subdomein C1. Kracht en beweging Specificatie De kandidaat

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN

SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN II - 1 HOODSTUK SAMENSTELLEN EN ONTBINDEN VAN SNIJDENDE KRACHTEN Snijdende (of samenlopende) krachten zijn krachten waarvan de werklijnen door één punt gaan..1. Resultante van twee snijdende krachten Het

Nadere informatie

Een bal wegschoppen Een veer indrukken en/of uitrekken Een lat ombuigen Een wagentjes voorduwen

Een bal wegschoppen Een veer indrukken en/of uitrekken Een lat ombuigen Een wagentjes voorduwen - 31 - Krachten 1. Voorbeelden Een bal wegschoppen Een veer indrukken en/of uitrekken Een lat ombuigen Een wagentjes voorduwen 2. Definitie Krachten herken je aan hun werking, aan wat ze veranderen of

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker:

Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker: GEBRUIKSAANWIJZING Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker: De Let op opmerkingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

eenvoudig rekenen met een krachtenschaal.

eenvoudig rekenen met een krachtenschaal. Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten. Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf.1

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Begripsvragen: kracht en krachtmoment

Begripsvragen: kracht en krachtmoment Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: kracht en krachtmoment 1 Meerkeuzevragen Kracht 1 [H/V] Een boek ligt stil

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar.

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar. Lesbrief 1 Hefbomen Theorie even denken Intro Overal om ons heen zijn hefbomen. Meer dan je beseft. Met een hefboom kan je eenvoudig krachten vermenigvuldigen. Hefbomen worden gebruikt om iets in beweging

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Kracht en stabilisatie

Kracht en stabilisatie Kracht en stabilisatie 1. Frontbridge Steunen op onderarmen en tenen, zorg voor één rechte lijn van schouders, ruggenwervels, heup, knieën en hakken. 2. Frontbridge one leg lift Steunen op onderarmen en

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor uitdaging en motivering Krachten 4

Onderwijs op maat voor uitdaging en motivering Krachten 4 1. Aan welke 4 zaken herken je dat er een kracht op een voorwerp werkt? Verandering van richting, vorm, snelheid of het houdt iets op zijn plaats. 2. Welke 3 eigenschappen heeft een Vector aangrijppunt,

Nadere informatie

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 ZORGEND PERSONEEL TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 STICHTING ANTARIS DE DRIE HOVEN, A.H. GERARDHUIS, LEO POLAKHUIS, JOANNES DE DEO, KORTE WATER, instituut Fysiotherapie Amsterdam, juli 2003 Namen: Alvar Stuurman

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Module B: Wie kan het raam hebben geforceerd?

Module B: Wie kan het raam hebben geforceerd? Module B: Wie kan het raam hebben geforceerd? Situatieschets Bij het onderzoek door de politie is gebleken dat er een raam is geforceerd. Zeer waarschijnlijk is de dader door dat raam binnengekomen. Dat

Nadere informatie

Projectopdracht Bovenloopkraan

Projectopdracht Bovenloopkraan Projectopdracht Bovenloopkraan De opdrachten: Om op een veilige, en verantwoorde manier te kunnen werken, moet er in een werkplaats een bovenloopkraan met een loopkat worden gemonteerd. Een loopkat is

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - 2 Identificatieklever Ergonomielessen Iedereen die het rugprogramma volgt, dient de 2 ergonomielessen te volgen.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL

Examen VMBO-GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2017-2018 SE 5-1: Krachten en werktuigen dinsdag 10 november 11.15-12.55 uur natuur- en scheikunde 1 SE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Gebruik het BINAS informatieboek.

Nadere informatie

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Proeftoets Beschikbare tijd: 100 minuten Instructies voor het invullen van het antwoordblad. 1. Dit open boek tentamen bestaat uit 10 opgaven.. U mag tijdens het tentamen

Nadere informatie

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u)

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Trainingsschema van: Klant MOBILISATION HIP - SUPINE FLEXION Trainer: Jean-René Ruitenbeek Looptijd schema: 7-2-2017-21-3-2017 Stap 1 MOBILISATION LUMBAR SPINE - PRONE SCORPIO STRETCH IN EXTENSION WITH

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie.

RUG ERGONOMIE. Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. RUG ERGONOMIE Oefeningen voor lage rugpijn en nekrevalidatie. oefeningen voor rugpatiënten BAL OEFENINGEN RUG AANDACHTSPUNTEN: Voer de bewegingen traag uit Blijf doorademen Herhaal deze oefeningen meermaals

Nadere informatie

Gebruikershandleidingen

Gebruikershandleidingen Gebruikershandleidingen Kinderfitnessapparatuur Hoist KL-serie Februari 2009 Door: Martha Schild, Marlijn van Hartingsveld, Sandra Klous. Instructies voor de instructeurs 2410 seated leg press M. quadriceps

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Ontspanningsoefening met golfballetje

Ontspanningsoefening met golfballetje Oefening 1 Ontspanningsoefening met golfballetje Ga dicht tegen de muur staan met uw rug richting de muur. Zet een golfballetje op het pijnlijke punt in uw rug en houd deze vast tussen de muur en uw rug.

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u)

Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Tijd (s) Herhalingen Snelheid (km/u) Trainingsschema van: Trainer: Jean-René Ruitenbeek MOBILISATION KNEE, HIP, SACRO ILIAC JOINT, LUMBAR SPINE - SUPINE FLEXION Looptijd schema: 3-9-2015-15-10-2015 Weken 1 2 3 4 5 6 MOBILISATION LUMBAR SPINE

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren.

Het berekenen van de componenten: Gebruik maken van sinus, cosinus, tangens en/of de stelling van Pythagoras. Zie: Rekenen met vectoren. 3.1 + 3.2 Kracht is een vectorgrootheid Kracht is een vectorgrootheid 1 : een grootheid met een grootte én een richting. Bij het tekenen van een krachtpijl geldt: De pijl begint in het aangrijpingspunt

Nadere informatie

PRACTICUM PIEKKRACHT EN DUURKRACHT

PRACTICUM PIEKKRACHT EN DUURKRACHT LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM PIEKKRACHT EN DUURKRACHT Hoe harder je je spieren aanspant, hoe sneller ze moe worden. Een beweging waarbij je spieren minder hard hoeven werken hou je over het algemeen

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Lees onderstaande goed door. Je niet houden aan de instructies heeft direct gevolgen voor de beoordeling.

Lees onderstaande goed door. Je niet houden aan de instructies heeft direct gevolgen voor de beoordeling. Universiteit Twente Faculteit Construerende Technische Wetenschappen Opleidingen Werktuigbouwkunde & Industrieel Ontwerpen Kenmerk: CTW.14/TM-5739 ONDERDEEL : Statica DATUM : 10 oktober 2014 TIJD : 14:00

Nadere informatie

Statica en Sterkteleer: Voorkennis:

Statica en Sterkteleer: Voorkennis: Statica en Sterkteleer: Voorkennis: Stappenplan bij een krachtenveelhoek: F1 = 10 N F2 = 15 N F3 = 26 N F4 = 13 N Oplossing: Kracht in N Hoek in Horizontale Verticale Fr graden F1 = 10 30 10 * cos(30)

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

Naam: Repetitie krachten 1 t/m 5 3 HAVO. OPGAVE 1 Je tekent een 8 cm lange pijl bij een schaal van 3 N 5 cm. Hoe groot is de kracht?

Naam: Repetitie krachten 1 t/m 5 3 HAVO. OPGAVE 1 Je tekent een 8 cm lange pijl bij een schaal van 3 N 5 cm. Hoe groot is de kracht? Naam: Repetitie krachten 1 t/m 5 3 HAVO OPGAVE 1 Je tekent een 8 cm lange pijl bij een schaal van 3 N 5 cm. Hoe groot is de kracht? Je tekent een kracht van 18 N bij een schaal van 7 N 3 cm. Hoe lang is

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Kracht

Samenvatting Natuurkunde Kracht Samenvatting Natuurkunde Kracht Samenvatting door een scholier 1634 woorden 16 oktober 2003 5,7 135 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Samenvatting Practicum 48 Kracht: Heeft een grootte en een richting.

Nadere informatie

gerelateerde aandoeningen

gerelateerde aandoeningen Naam: Datum: Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE DEURNINGEN Telefoon

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Sportprogramma voor stomadragers Chirurgie Sporten om te herstellen en fit te blijven. U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is. Gedurende

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie