Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Algemene brochure voor ouders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Algemene brochure voor ouders"

Transcriptie

1 Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Algemene brochure voor ouders

2 Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Algemene brochure voor ouders

3 Inleiding Uw kind is opgenomen in Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Wij begrijpen dat deze opname een ingrijpende gebeurtenis is voor u en uw kind. Wij streven daarom naar een goede onderlinge samenwerking. Hoe? Allereerst door u goed te informeren. Deze brochure bevat belangrijke informatie leest u hem daarom goed.

4 1 Tijdelijk opgenomen in Juvaid wat betekent dat? Wat is Juvaid Wie verblijven in Juvaid Wat probeert Juvaid met jongeren te bereiken Werken aan de toekomst school & arbeid Leren weer leuk gaan vinden Wat kan ik en wat wil ik Kijk: dit heb ik gehaald Vrije tijd een zinvolle invulling Wat wij voor u en u kind kunnen betekenen Rust en structuur De eerste dag... de kennismaking Op de leefgroep en naar school een zo natuurlijk mogelijke situatie Informatie voor ouders Contact met uw kind Wanneer u op bezoek komt Meer informatie De coach van uw kind steun en stimulator 10 Startpunt waar ligt het probleem en welke vaardigheden heeft uw kind? Samen een plan voor uw kind opstellen Praktische informatie Postadres Bezoekadressen Uw rol is erg belangrijk 12 Van probleembesef naar gewenst gedrag 13 Stap voor stap richt de maatschappij 16 De verschillende behandelmogelijkheden 17 Sociale ondersteuning meer kans op succes 18 En dan... terug naar buiten 19

5 1 Tijdelijk opgenomen in Juvaid wat betekent dat? Wie verblijven in Juvaid? Wat is Juvaid? Juvaid is een justitiële jeugdinrichting voor begeleiding en behandeling van jongens en meisjes van 12 tot en met 23 jaar. Juvaid heeft op dit moment een locatie in Veenhuizen 1 met 96 gesloten plaatsen 2, verdeeld over 8 jongens- en meisjesgroepen. Juvaid is onderdeel van Stichting Het Poortje Jeugdinrichtingen. Het Poortje: Juvaid, Wilster & Portalis Stichting Het Poortje Jeugdinrichtingen is een organisatie die gesloten en besloten jeugdzorg biedt aan jongens en meisjes. Het Poortje heeft 3 specialisaties: 1 Juvaid: begeleiding en behandeling van strafrechtelijke jongeren. Juvaid heeft een locatie in Veenhuizen met 96 plaatsen. 2 Wilster: begeleiding en behandeling van civielrechtelijke jongeren. Wilster heeft een locatie in Groningen met 144 plaatsen. 3 Portalis: onderwijs en arbeidstoeleiding voor jongeren die in gesloten en besloten jeugdzorg zijn geplaatst. Portalis verzorgt onderwijs en arbeidstoeleiding bij Juvaid en Wilster. 6 7 In Juvaid verblijven jongeren met ernstige gedragsproblemen. Door hun gedrag zijn ze zodanig in de problemen geraakt dat het voor henzelf en hun omgeving het beste is om tijdelijk in een gesloten instelling als Juvaid te worden begeleid en behandeld. De (kinder)rechter heeft hiertoe beslist, vaak naar aanleiding van een strafbaar feit. Sommige jongeren in Juvaid zitten in voorlopige hechtenis omdat ze worden verdacht van een strafbaar feit zij zijn in afwachting van een uitspraak. Elk mens is uniek. Dat geldt ook voor de jongeren in Juvaid. Hoewel hun levens erg verschillend zijn, vertonen ze echter ook overeenkomsten. Het lukt hen niet om zelfstandig of met vrijwillige hulp hun gedrag en situatie te veranderen. Binnen Juvaid helpen wij u en uw kind daarbij. Wat probeert Juvaid met de jongeren te bereiken? Jongeren die bij ons worden aangemeld, zijn in de problemen geraakt door hun gedrag. Wij leren hen om gedrag te ontwikkelen waarmee ze zich staande kunnen houden in de maatschappij. Op welke manier dit gebeurt, hangt af van de achtergrond van de jongere en de periode dat hij / zij bij ons verblijft. 1 In deze brochure wordt met Juvaid steeds bedoeld: Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Veenhuizen 2 De groepsgrootte zal per 1 januari 2010 worden verkleind van 12 naar 8 tot 10 jongeren. Gemiddeld zullen dan 74 jongeren in Juvaid verblijven.

6 2 Wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen De eerste dag... de kennismaking Uw kind verblijft tijdelijk bij ons omdat er in zijn / haar gedrag ernstige problemen zijn ontstaan. Doel van het verblijf in Juvaid is ervoor te zorgen dat uw kind zich straks weer goed kan redden in de maatschappij. Hier leest u hoe wij dat samen met u en uw kind proberen te realiseren. 8 9 De eerste dag is vooral om uw kind te laten wennen. Wennen aan de medewerkers op de leefgroep, aan de andere groepsgenoten en aan de nieuwe omgeving. Na de eerste kennismaking en eerste indrukken gaan we samen aan de slag om te werken aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij. Rust & structuur Op de leefgroep en naar school een zo natuurlijk mogelijke situatie Allereerst bieden wij uw kind een klimaat waarin duidelijke regels gelden. Dat geeft hem / haar de rust en structuur die nodig is om nieuw gedrag te leren. Een leefgroep is te vergelijken met een woonkamer en 12 slaapkamers. Elke leefgroep wordt begeleid door een pedagogisch team, dat bestaat uit pedagogisch medewerkers en een netwerkcoach. Er zijn altijd twee pedagogisch medewerkers per groep in dienst. Zij zijn als het ware de tijdelijke opvoeders en vervullen in alles een voorbeeldfunctie. Op doordeweekse dagen vertrekken alle jongeren s ochtends naar school of naar hun stageplek. Zowel de school als de stageplekken bevinden zich op het terrein van Juvaid. Soms zijn jongeren al zover in hun traject dat ze buiten stage lopen of een opleiding volgen.

7 De coach van uw kind steun en stimulator Samen een plan voor uw kind opstellen Uw kind krijgt een eigen coach. Dit is één van de pedagogisch medewerkers die de groep begeleidt. De coach onderhoudt een vast, persoonlijk contact met uw kind: Regelmatig praten zij samen over hoe het gaat, of het lukt om de leerdoelen te halen en andere onderwerpen die uw kind op dat moment bezig houden. Medische & geestelijke verzorging Binnen Juvaid is een professioneel medisch team aanwezig. Na binnenkomst gaat uw kind voor een gezondheidscontrole naar de verpleegkundige. Wanneer dat nodig is, schakelt de verpleegkundige een arts, tandarts, psycholoog of psychiater in om uw kind te helpen met zijn / haar klachten. Is uw kind religieus of heeft hij / zij een bepaalde levensovertuiging? Wij zetten ons ervoor in dat het geloof zo vrij mogelijk kan worden beleden. Binnen Juvaid zijn een pastor en imam werkzaam Na de observatie en (delict) analyse tijdens de startperiode, wordt een perspectiefplan voor uw kind opgesteld. Hierin staan de leerdoelen die uw kind moet behalen om zich na het verblijf in Juvaid op een goede manier te kunnen redden in de maatschappij. Dit betekent niet per definitie dat uw kind met het behalen van deze doelen klaar is, maar wel dat gedwongen en gesloten hulpverlening niet meer nodig is. Ook staat in het perspectiefplan precies omschreven op welke manier uw kind de leerdoelen kan behalen: met bijvoorbeeld werkpunten voor op school, voor de omgang met groepsgenoten, voor de manier waarop de eigen kamer netjes wordt gehouden of de manier waarop de vrije tijd wordt ingevuld. De leerdoelen in het perspectiefplan worden niet klakkeloos door ons opgelegd. Wij doen dit in overleg met u en uw kind. Startpunt waar ligt het probleem en welke vaardigheden heeft u kind? Bij iedere jongere wordt in de eerste week een observatie en (delict)analyse uitgevoerd. We kijken daarbij naar de factoren die hebben geleid tot de probleemsituatie en vervolgens de gesloten plaatsing in Juvaid. Ook kijken we naar de vaardigheden die uw kind al heeft, bijvoorbeeld op het gebied van het opbouwen en onderhouden van sociale contacten, zorgen voor gezondheid en uiterlijk, onderwijs en werk, zinvol invullen van de vrije tijd en het omgaan met autoriteit. Afhankelijk van de duur van het verblijf, kijken wij vervolgens met uw kind naar de begeleidings- en behandelmogelijkheden. Ook wordt bepaald welke leefgroep het meest geschikt is voor uw kind.

8 Uw rol is erg belangrijk Van probleembesef naar gewenst gedrag U heeft een belangrijke rol in de behandeling van uw kind wij zullen u hier dan ook vanaf het begin in betrekken. Zo wordt u uitgenodigd om aanwezig te zijn bij elke bespreking van het perspectiefplan van uw kind. Het is niet altijd makkelijk om goed om te gaan met probleemgedrag van een jongere. De netwerkcoach begeleidt u daarom in de manier waarop u met uw kind om kunt gaan, bijvoorbeeld wanneer hij / zij tijdens verlof een keer thuis komt. Wanneer u behoefte heeft aan meer specifieke begeleiding, kunnen wij u doorverwijzen naar gepaste hulpverlening. Naast uw betrokkenheid bij de behandeling, kunnen wij ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de tijdelijke leefomgeving van uw kind in Juvaid. Tijdens de eerste perspectiefplanbespreking bent u dan ook in de gelegenheid om een kijkje te nemen op de leefgroep. Op school wordt enkele malen per jaar een ouderavond georganiseerd. Op deze avond worden alle ouders voorgelicht over de onderwijsmogelijkheden binnen Juvaid. Hiervoor wordt u automatisch uitgenodigd. Een ommekeer dankzij YOUTURN Binnen Juvaid werkt iedereen volgens de basismethodiek YOUTURN 4. Met deze werkwijze willen wij bewerkstelligen dat: 1 de jongere door positief gedrag te belonen in toenemende mate sociaal gewenst gedrag gaat vertonen; 2 de beschermende factoren (dat wat een positief effect heeft op de ontwikkeling) en de positieve mogelijkheden van de jongere en de ouders worden versterkt; 3 de vaardigheden en verantwoordelijkheden die de jongere nodig heeft om zich te kunnen redden in de maatschappij, stapsgewijs worden vergroot; 4 er actief wordt gewerkt aan de sociale en morele ontwikkeling van de jongere. YOUTURN zorgt er tevens voor dat alle betrokken instanties en disciplines weten wat van hen wordt verwacht binnen de hulpverlening aan een jongere zij worden hierop gecontroleerd door de Raad voor de Kinderbescherming. Dit voorkomt dat er gaten vallen in de hulpverlening Vaak hebben jongeren bij aankomst onvoldoende besef van het probleem dat ze hebben. Daarom beginnen wij de behandeling altijd met dit probleembesef, zodat elke jongere zich vanaf het begin realiseert: Dit is me overkomen, daar is het door gekomen en ik wil dit niet nog een keer meemaken. Met andere woorden: het is belangrijk dat uw kind zich realiseert waarom hij / zij in Juvaid verblijft. Vervolgens wordt in fasen stap voor stap toegewerkt naar het gewenste gedrag. 4 YOUTURN is een combinatie van het Sociaal Competentiemodel en de methodiek Equip, gegoten in een strakke, gefaseerde structuur. YOUTURN wordt door alle justitiële jeugdinrichtingen gehanteerd.

9 Stap voor stap richting de maatschappij De behandeling bestaat uit vier verschillende fasen. Bij elke fase horen leerdoelen (vertaald naar concrete werkpunten) die voortkomen uit het perspectiefplan. In de eerste fase zijn de verantwoordelijkheden en vrijheden die uw kind heeft heel beperkt. Blijkt dat uw kind deze fase goed doorloopt en de leerdoelen behaalt, dan kan hij / zij door naar de volgende fase. Daarin krijgt uw kind iets meer verantwoordelijkheden en vrijheden. Gaat ook dit goed en worden de leerdoelen van deze fase gehaald, dan wordt de overstap naar de volgende fase gemaakt, enzovoort. Op deze manier ontwikkelt uw kind geleidelijk gedrag waarmee hij / zij beter om kan gaan met eigen verantwoordelijkheden en vrijheden. De 4 fasen binnen Juvaid Fase 1 aanpassen aan de dagelijkse routine De jongere heeft weinig vrijheden en kan punten behalen met algemene zaken, zoals het schoonmaken van de kamer, op tijd naar school gaan en het opvolgen van aanwijzingen. Belangrijk is dat de jongere laat zien dat hij / zij kan meedraaien in de dagelijkse routine. Met de punten spaart de jongere voor privileges, zoals een extra belmoment of een avond TV kijken. De leerdoelen en werkpunten op de fasekaart worden 2x daags met de jongere besproken. Op deze manier wordt de jongere aangesproken op dat wat goed gaat, op dat wat minder goed gaat en hoe dit anders kan Fase 2 aanbieden van nieuwe vaardigheden Vanaf dit moment wordt gewerkt aan de individuele behandeldoelen. Fase 3 individualisering De vaardigheden voor zelfstandigheid en zelfsturing komen steeds meer op de voorgrond. Fase 4 voorbereiding op het vervolg De jongere staat op het punt om weg te gaan, bijvoorbeeld naar huis, naar een open instelling of naar een Kamer Trainingscentrum. Hij / zij wordt voorbereid op het vertrek. De verschillende behandelmogelijkheden Behandeling binnen Juvaid is enerzijds de manier waarop de pedagogisch medewerkers, docenten en andere medewerkers dagelijks met de jongeren omgaan vanuit onze basismethodiek. Anderzijds werken wij met specifieke behandelmodules, om elke jongere met zijn / haar eigen problematiek zo goed mogelijk te kunnen helpen. Een greep uit de mogelijkheden: Rationeel Emotieve Therapie (ontwikkelen van inzicht in het eigen gedrag), training Seksuele opvoeding, Actie Reactie Training (omgaan met en voorkomen van geweld), leefstijltrainingen ten aanzien van verslavingsproblematiek en EMDR (traumaverwerking). Daarnaast werken wij nauw samen met Kinderen Jeugdpsychiatrie Accare, die individuele en groepsbehandelingen geeft.

10 Sociale ondersteuning meer kans op succes En dan... terug naar buiten Naast de hulp vanuit Juvaid, kan vooral ook het sociale netwerk van uw kind behulpzaam zijn. Het sociaal netwerk bestaat uit alle personen die uw kind sociale ondersteuning kunnen bieden: familie, een voogd of onderwijzer die uw kind in het verleden goed kon begeleiden. Juvaid zet haar netwerkcoaches in om te bekijken wie tot het sociale netwerk van uw kind behoren. Deze mensen worden zoveel mogelijk betrokken bij de begeleiding en behandeling van uw kind én bij de terugkeer van uw kind in de maatschappij. Deze sociale ondersteuning maakt de kans op terugval in ongewenst gedrag aanzienlijk kleiner. Hulp vanuit het sociale netwerk bestaat met name uit: 1 belangstelling, betrokkenheid en zorg; 2 het ondersteunen, begeleiden en stimuleren van uw kind voor wat betreft school, werk, wonen, financiën, vrijetijdsbesteding en sociale contacten; 3 hulp bij praktische problemen Vanaf de eerste dag dat een jongere in Juvaid verblijft, werken we al toe naar het vertrek. Het is namelijk belangrijk dat uw kind weet waar hij / zij naartoe werkt. Dit kan de terugkeer naar huis zijn, een vervolgplek in een open of besloten instelling of naar een Kamer Trainingcentrum. Wij bereiden de jongere zo goed mogelijk voor op het vertrek, onder andere door hem / haar tijdens verlofmomenten naar de vervolgplek te laten gaan. Daarnaast wordt een plan gemaakt waarmee uw kind de overstap kan maken, omdat het vertrek uit Juvaid best spannend kan zijn. Oefenen met een STP / Proefverlof Om na de gesloten plaatsing in Juvaid te voorkomen dat de jongere opnieuw in de problemen komt, kan er onder begeleiding geoefend worden op basis van een Scholings- en trainingsprogramma (STP) of een Proefverlof. De jongere woont dan buiten Juvaid en wordt gedurende de STP of het Proefverlof begeleid door de jeugdreclassering of Bureau Jeugdzorg. Er worden afspraken gemaakt over de woonplek, de activiteiten en verantwoordelijkheden van de jongere. Blijkt de jongere deze vrijheid nog niet aan te kunnen dan wordt volledige terugkeer nog even uitgesteld.

11 3 Werken aan de toekomst school & arbeid Een goede opleiding en een leuke, passende baan zijn belangrijk voor een jongere om zich te kunnen redden in de maatschappij. Daarom zorgt Portalis Onderwijs en Arbeidstoeleiding van Het Poortje ervoor dat uw kind kan toewerken naar een baan of (beroeps)opleiding. 18 Leren weer leuk gaan vinden Veel jongeren hebben een schoolverleden dat wordt gekenmerkt door onregelmatigheid, falen, ongemotiveerdheid en spijbelen. Vaak zien zij het nut van het volgen van onderwijs niet meer in. Portalis ziet het dan ook als haar eerste taak om de jongeren opnieuw plezier te laten beleven in het leren. Het is voor elke leerling belangrijk dat hij / zij zich op school kan ontwikkelen tot een zelfstandig en sociaal functionerend mens. Portalis biedt die omgeving en besteedt daarom veel aandacht aan: structuur; rust & regelmaat; veiligheid; (leren) samenwerken; openheid en duidelijkheid; wederzijds respect.

12 Wat kan ik, en wat wil ik? Kijk: dit heb ik gehaald! Wanneer uw kind in Juvaid arriveert, start Portalis het zogenaamde assessment. Dit houdt in dat de docent tijdens de eerste 6 weken bekijkt welke vaardigheden uw kind bezit en in welk vak deze vaardigheden het best tot hun recht komen. Ook de eigen wensen van uw kind komen aan bod. Vervolgens wordt samen bepaald welke opleidingsrichting hij / zij gaat volgen. Onderwijs: verweven met de begeleiding & behandeling Juvaid en Portalis werken nauw samen in de begeleiding en behandeling van alle jongeren. Gezamenlijk kijken zij welke vaardigheden een jongere bezit, waaraan gewerkt moet worden en op welke manier dat naar de leefgroep en de klas of stageplek kan worden vertaald. Dit resulteert in één perspectiefplan voor de jongere Binnen Portalis geven de docenten individueel gericht onderwijs. Alle leerlingen krijgen daardoor les op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Een klas bestaat uit maximaal 12 leerlingen, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is. Om de leerlingen gemotiveerd te houden, worden theorielessen afgewisseld met praktijklessen. Uw kind kan kiezen uit de volgende richtingen op MBO- en VMBO-niveau: Consumptieve techniek (horeca), Zorg & Welzijn (verzorging), Bouwtechniek en Metaaltechniek. Leerlingen die nog niet precies weten welke kant ze op willen, kunnen zich eerst oriënteren binnen deze richtingen voor ze hun keuze maken. Binnen alle vakrichtingen zijn (deel)certificaten te halen. Uw kind krijgt automatisch het diploma wanneer alle certificaten zijn gehaald. Zijn niet alle certificaten voor vertrek gehaald? Geen probleem, op een andere MBO- of VMBO-school kan de opleiding worden vervolgd. Op weg naar een baan met Work-Wise De zekerheid, veiligheid en waardering die een jongere uit een baan haalt, doet de reden om terug te vallen in negatief gedrag voor een belangrijk deel verdwijnen. Juvaid begeleidt jongeren daarom stapsgewijs naar een plek op de arbeidsmarkt door middel van de methodiek Work-Wise. Deze methodiek bestaat uit de op elkaar aansluitende trajecten (1) arbeid & scholing, (2) zelfstandig wonen & vrijetijdsbesteding en (3) opbouw sociaal netwerk. Deze drie trajecten worden met de jongere doorlopen vanuit de gedachte dat het krijgen en behouden van een baan pas mogelijk is wanneer een jongere heeft geleerd voor zichzelf te zorgen, een vrijetijdsbesteding heeft én een sociaal netwerk. Wanneer een jongere in aanmerking komt voor Work-Wise, stellen we samen een trajectplan op. In zo n trajectplan is vaak het volgen van een stage opgenomen, zodat hij / zij alvast werkervaring kan opdoen. Dit kunnen interne stages zijn, bijvoorbeeld in de kantine, in de bibliotheek, achter de toonbank van het winkeltje of schilderen en klussen met de werkmeester. Maar vooral ook stages in de nabije omgeving, zoals bij de boer, op de camping of in de supermarkt.

13 Vrije tijd een zinvolle invulling Net als in het reguliere leven buiten hebben de jongeren in Juvaid vrije tijd op de woensdagmiddag, in het weekend en tijdens de schoolvakanties. Wij leren de jongeren hun vrije tijd zinvol in te delen. Uit ervaring is namelijk gebleken dat een juiste invulling van vrije tijd de jongeren rust geeft, dat het goed is voor hun gevoel van eigenwaarde én dat het hen voorbereidt op goed maatschappelijk functioneren. De vrijetijdsbesteding maakt dan ook altijd onderdeel uit van het perspectiefplan. Een greep uit de activiteiten in Juvaid: jeugdsoos, djembé (Afrikaans trommelen), schrijven en produceren van de jongerenkrant, skeeleren, diverse sportwedstrijden en het verenigingsleven

14 4 Informatie voor ouders Omdat uw kind gesloten in Juvaid is geplaatst, is het hebben van contact met buiten voor hem / haar erg belangrijk. Het contact tussen u en uw kind kan op verschillende manieren plaats vinden Verlof Verlof is vaak een onderdeel in het perspectiefplan van uw kind. Dit verlof zorgt ervoor dat hij / zij stapsgewijs de terugkeer naar de maatschappij kan maken. Vaak heeft u als ouder ook een belangrijke rol in het verloop en de invulling van het verlof. Meer hierover leest u in het hoofdstuk Wat wij voor u en uw kind kunnen betekenen. Als er onverwacht iets gebeurt waarbij uw kind aanwezig moet zijn, zoals een sterfgeval of een examen, kan incidenteel verlof worden verleend. Contact met uw kind Op bezoek komen Uiteraard kunt u bij uw kind op bezoek komen. Dit kan één keer per week. U maakt de afspraak voor het bezoek via onze telefoniste. Hoe dat gaat en meer informatie over uw bezoek aan uw kind vindt u in het hoofdstuk Wanneer u op bezoek komt. Bellen U kunt zelf niet bellen met uw kind hij / zij mag echter wel met u bellen. Dat kan 2x per week op vastgestelde avonden. Post versturen & ontvangen U mag uw kind zoveel brieven en kaartjes schrijven als u wilt. Hij / zij mag zelf ook onbeperkt post versturen. Geld overmaken aan uw kind Wilt u geld overmaken aan uw kind? Dat kan. U kunt een bedrag overboeken naar giro t.n.v. Het Poortje te Groningen. Vergeet daarbij niet de naam van uw kind te vermelden. Dit bedrag wordt vervolgens bijgeschreven op de zakgeldkaart van uw kind.

15 Wanneer u op bezoek komt Meer informatie Afspraak maken Wanneer u bij uw kind op bezoek wilt komen, moet u een afspraak maken met onze telefoniste. U kunt deze elke werkdag bereiken tussen uur op (050) Bezoektijden U kunt uw kind in het weekend, op woensdagmiddagen en tijdens de schoolvakanties bezoeken. Onze telefoniste kan u vertellen op welk tijdstip u kunt komen. Legitimatie & aantal bezoekers U mag met 5 personen waarvan maximaal 4 volwassenen tegelijk op bezoek komen. Dit moeten wél naaste familieleden zijn. Minderjarige bezoekers moeten altijd worden begeleid door een volwassene. Wat mag u meenemen? Uiteraard kunnen er spullen voor uw kind worden meegebracht. In de bezoekbrief die u van ons heeft ontvangen, leest u wat u wel en niet kunt meenemen. Bij aankomst neemt een medewerker van Juvaid de meegebrachte spullen in ontvangst na controle worden ze aan uw kind overhandigd. Niet toegestane artikelen moet u na afloop van het bezoek weer meenemen. In Juvaid is een winkeltje waar u diverse artikelen kunt kopen, voor uzelf of voor uw kind. Bij het winkeltje kunt u alleen met pinpas betalen. Twijfelt u of u iets mee mag brengen? Neemt u dan even contact op met de coach van uw kind. Waar u verder rekening mee moet houden Wanneer u in Juvaid op bezoek komt, wordt gekeken of u spullen bij zich draagt die niet naar binnen mogen. Dit zijn onder andere mobiele telefoons en foto- of filmapparatuur. Ook huisdieren zijn niet toegestaan. Tijdens uw bezoek kunt u frisdrank en koffie of thee uit een automaat kopen. Wij raden u aan hiervoor losse munten ( 0,20 / 0,50) mee te nemen. Wanneer uw kind jarig is Is uw kind jarig? Dan kunt u via de coach een taart bestellen. Ook kunt u met de coach overleggen op welke wijze verder aandacht aan de verjaardag wordt besteed Na het lezen van deze brochure heeft u wellicht nog vragen over het verblijf van uw kind in Juvaid. Hieronder leest u waar u voor vragen en meer informatie terecht kunt. Wanneer u iets wilt bespreken over uw kind Wanneer u vragen heeft over het verblijf van uw kind in Juvaid of belangrijke mededelingen, dan kunt u contact opnemen met de coach van uw kind. Naam en telefoonnummer vindt u in de brief die u van ons heeft ontvangen. Wanneer u een klacht heeft Elke jeugdinrichting heeft een commissie van toezicht. In deze commissie zitten mensen die niet in de inrichting werken. De commissie heeft als algemene taak toezicht te houden op de manier waarop er in de inrichting met de jongeren wordt omgegaan. Wanneer u vindt dat u zelf binnen Juvaid niet juist bent behandeld, kunt u een schriftelijke klacht indienen bij de locatiedirecteur (Juvaid Veenhuizen t.a.v. BMO, Postbus 70013, 9704 AA Groningen). De Commissie van Toezicht kan eventueel voor u bemiddelen (Commissie van Toezicht Het Poortje Jeugdinrichtingen, Postbus 781, 9700 AT Groningen). Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de coach.

16 5 Praktische informatie postadres 28 Juvaid Justitiele Jeugdinrichting Postbus AA Groningen t (050) f (050) (algemeen) f (050) (jongerenadministratie) info@juvaid.nu bezoekadres Juvaid / Portalis Oude Asserstraat BC Veenhuizen Veenhuizen Juvaid maakt onderdeel uit van Stichting Het Poortje Jeugdinrichtingen. Overige adressen en organisatieonderdelen verbonden aan Het Poortje zijn: Wilster / Portalis Groningen Hoogeweg 9 (unit 1 & 2) Hoogeweg 9a (unit 3) 9746 TN Groningen Wilster Portalis Het Poortje t (050) t (050) t (050) info@wilster.nu info@portalis.nu info@hetpoortje.nu ontwerp fotografie tekst G2K designers Groningen/Amsterdam Wim te Brake PR & Communicatie, Het Poortje Jeugdinrichtingen

17

Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Algemene brochure

Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Algemene brochure Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Algemene brochure Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Algemene brochure Alle jongeren hebben recht op opvoeding, elke ouder heeft recht op onder steuning daarbij. 1 Juvaid

Nadere informatie

Brochure Het Poortje, jeugdinrichtingen

Brochure Het Poortje, jeugdinrichtingen Brochure Het Poortje, jeugdinrichtingen Het Poortje jeugdinrichtingen met een missie Wat is Het Poortje? Specialisaties justitiële behandeling, intensieve jeugdzorg, onderwijs & arbeidstoeleiding Het doel

Nadere informatie

Word flexwerker bij Het Poortje Jeugdinrichtingen

Word flexwerker bij Het Poortje Jeugdinrichtingen Word flexwerker bij Het Poortje Jeugdinrichtingen Betaald werkervaring opdoen voor je bent afgestudeerd Naast je studie werken in een inspirerende organisatie met leuke collega s Het Poortje Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Het Poortje Jeugdinrichtingen

Het Poortje Jeugdinrichtingen Het Poortje Jeugdinrichtingen Jeugdinrichtingen met een missie Algemene brochure Het Poortje Jeugdinrichtingen Jeugdinrichtingen met een missie Algemene brochure De missie van Het Poortje Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Werken bij Het Poortje Jeugdinrichtingen. Werken aan een verantwoorde toekomst voor jongeren

Werken bij Het Poortje Jeugdinrichtingen. Werken aan een verantwoorde toekomst voor jongeren Werken bij Het Poortje Jeugdinrichtingen Werken aan een verantwoorde toekomst voor jongeren Werken bij Het Poortje Jeugdinrichtingen Werken aan een verantwoorde toekomst voor jongeren Het is nooit saai,

Nadere informatie

Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen

Juvaid Justitiële Jeugdinrichting. Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen Juvaid Justitiële Jeugdinrichting Inhoud Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen

Nadere informatie

Wilster Intensieve Jeugdzorg. Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen

Wilster Intensieve Jeugdzorg. Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen Wilster Intensieve Jeugdzorg Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen Wilster Intensieve Jeugdzorg Inhoud Zorg en behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen 1. Wat is

Nadere informatie

Proeftuin Kleinschalige Voorziening Screening & Diagnostiek

Proeftuin Kleinschalige Voorziening Screening & Diagnostiek Proeftuin Kleinschalige Voorziening Screening & Diagnostiek 1 Het Roer Om POO0844_FLD_Proeftuin_A5_fc_03_KJ.indd 1 21-06-17 16:27 Zorg en beveiliging op maat Justitiële jeugdinrichting (JJI) Juvaid, onderdeel

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS

jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS Uitgave Behandelcentum Woodbrookers 2010 Jongens en meisjes die professionele hulp nodig hebben, kunnen terecht bij Behandelcentrum Woodbrookers.

Nadere informatie

Ook ná Portalis de juiste onderwijszorg. Uitleg over de automatische indicatie cluster 4

Ook ná Portalis de juiste onderwijszorg. Uitleg over de automatische indicatie cluster 4 Ook ná Portalis de juiste onderwijszorg Uitleg over de automatische indicatie cluster 4 Deze folder is in eerste instantie geschreven voor ouders/verzorgers en voogden van leerlingen die onderwijs volgen

Nadere informatie

Stap voor stap op zoek naar eigen verantwoordelijkheid. YOUTURN

Stap voor stap op zoek naar eigen verantwoordelijkheid. YOUTURN Stap voor stap op zoek naar eigen verantwoordelijkheid. YOUTURN Ook medewerkers ervaren YOUTURN als prettig. YOUTURN In JJI Lelystad werken jongeren stapsgewijs aan hun terugkeer naar de maatschappij.

Nadere informatie

WILSTER Intensieve Jeugdzorg. Informatie over privacy voor ouders/verzorgers

WILSTER Intensieve Jeugdzorg. Informatie over privacy voor ouders/verzorgers WILSTER Intensieve Jeugdzorg Informatie over privacy voor ouders/verzorgers WILSTER Intensieve Jeugdzorg Informatie over privacy voor ouders/verzorgers Aan de tekst van deze folder kunt u geen rechten

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Hulpverlening Lijn5 LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl standelijke

Nadere informatie

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers Informatie voor ouders/verzorgers Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Voor wie is de Gedragstherapeutisch behandelgroep bedoeld? In de gedragstherapeutische behandelgroepen verblijven jongeren tussen

Nadere informatie

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst De basis van In voor zorg! Door een gebrek aan aansluitende zorg vielen voorheen veel jongeren tussen wal en schip. Dit verkleinde hun kans op een goede terugkeer

Nadere informatie

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB)

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie is de Gedragstherapeutisch behandelgroep bedoeld? In de gedragstherapeutische behandelgroepen verblijven jongeren tussen

Nadere informatie

Uw kind en Schakenbosch

Uw kind en Schakenbosch Uw kind en Schakenbosch 2 Schakenbosch Uw kind en Schakenbosch Uw kind gaat tijdelijk op Schakenbosch wonen, een behandelcentrum Jeugdzorgplus voor 98 jongeren van 12 tot 18 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Uw rechten en behandeling

Uw rechten en behandeling Uw rechten en behandeling als u gedwongen wordt opgenomen Voorlopige machtiging of machtiging voortgezet verblijf Als u te maken krijgt met gedwongen opname, hebt u als patiënt van GGZ ingeest verschillende

Nadere informatie

Wilster Intensieve Jeugdzorg

Wilster Intensieve Jeugdzorg Wilster Intensieve Jeugdzorg Informatie over privacy voor ouders/verzorgers Hoe gaan wij met uw persoonlijke gegevens om? Hoe is uw privacy bij Wilster geregeld? Uw (pleeg/stief)kind wordt behandeld in

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen

Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen Werkstuk Levensbeschouwing Gevangeniswezen Werkstuk door een scholier 1573 woorden 23 januari 2002 5,8 206 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inleiding Het gevangeniswezen. Hoe gaat het er in de gevangenissen

Nadere informatie

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst

gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst gewoon meedoen! Ketenzorg met toekomst De basis van In voor zorg! Voor wie is JeugdzorgPlus? Door een gebrek aan aansluitende zorg vielen voorheen veel jongeren tussen wal en schip. Dit verkleinde hun

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21 1 24 uurshulp 24 uurshulp 3 24 uurshulp 24 uurshulp DE MEESTE KINDEREN EN JONGEREN WONEN THUIS BIJ HUN OUDERS TOTDAT ZE OP ZICHZELF GAAN WONEN. TOCH KUNNEN EROMSTANDIGHEDEN ZIJN, WAARDOOR HET BETER IS

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor kinderen en jongeren met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek onder de zon Kinderen en jongeren met een psychische beperking groeien op en willen net als leeftijdsgenoten zo

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals Inhoudsopgave 1. Wat is de Koppeling? - Problematiek van de doelgroep - Doelstellingen 2. Behandeling en methodiek - Behandeling - Methodiek - Geïndiceerde behandeling van

Nadere informatie

REC-profiel VSO de Korenaer, locatie Deurne

REC-profiel VSO de Korenaer, locatie Deurne Bijlage 1, raadsvoorstel 91-2010: REC-profiel VSO de Korenaer, locatie Deurne DOELGROEP De Korenaer Deurne verzorgt onderwijs voor jongens en meisjes met ernstige gedragsproblemen die residentieel geplaatst

Nadere informatie

Huisregels van de Kleinschalige Voorziening

Huisregels van de Kleinschalige Voorziening Kleinschalige Voorziening Hendric van Veldekehof 29 1064 JG Amsterdam Algemene nummer : 020-5400500 www.spirit.nl Huisregels van de Kleinschalige Voorziening Je bent geplaatst in de Kleinschalige Voorziening

Nadere informatie

Informatiefolder voor patiënten

Informatiefolder voor patiënten Informatiefolder voor patiënten 2 INLEIDING FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie

Nadere informatie

Toermalijn. Behandelgroep voor jongeren van 12 tot 16 jaar

Toermalijn. Behandelgroep voor jongeren van 12 tot 16 jaar Toermalijn Behandelgroep voor jongeren van 12 tot 16 jaar Algemene informatie over Sterk Huis vindt u in de folder Welkom, met algemene informatie voor cliënten van de jeugdhulpverlening. Daarin worden

Nadere informatie

Forensisch Psychiatrische Afdeling

Forensisch Psychiatrische Afdeling Forensisch Psychiatrische Afdeling Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen met justitie. 2 Forensisch Psychiatrische Afdeling De Forensisch

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep 3-MILIEUVOORZIENING: EEN VEILIGE WOON- EN LEEROMGEVING Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en zeer ernstige gedragsproblemen

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Inleiding Deze factsheet heeft betrekking op de uitvoering van het jeugdstrafrecht na de invoering

Nadere informatie

1 De Kinderwetten: de tuchtschool en het rijksopvoedingsgesticht heden: van tucht en opvoeding naar opvang en behandeling 45

1 De Kinderwetten: de tuchtschool en het rijksopvoedingsgesticht heden: van tucht en opvoeding naar opvang en behandeling 45 Inhoud Ten geleide 13 1 De Kinderwetten: de tuchtschool en het rijksopvoedingsgesticht 17 1.1 De oprichting van jeugdinrichtingen (1834-1905) 18 1.1.1 De jeugdgevangenissen voor jeugdige veroordeelden

Nadere informatie

Informatie over Work-Wise voor ketenpartners en maatschappelijk partners

Informatie over Work-Wise voor ketenpartners en maatschappelijk partners Informatie over Work-Wise voor ketenpartners en maatschappelijk partners Over Work-Wise Work-Wise is een traject. Een traject dat jongens en meiden die geplaatst zijn in een Jeugdinrichting op weg helpt

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Gedwongen opgenomen. Wat zijn mijn rechten en plichten? Inbewaringstelling (IBS)

Gedwongen opgenomen. Wat zijn mijn rechten en plichten? Inbewaringstelling (IBS) Gedwongen opgenomen Wat zijn mijn rechten en plichten? Inbewaringstelling (IBS) U kunt gedwongen worden opgenomen in een psychiatrische instelling als er sprake is van gevaar voor uzelf of voor anderen

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Jeugdreclassering Informatie voor ouders en verzorgers Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Is uw kind tussen de

Nadere informatie

De uitvoering van het jeugdstrafrecht

De uitvoering van het jeugdstrafrecht Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet De uitvoering van het jeugdstrafrecht 1 De uitvoering van het jeugdstrafrecht 2 Inleiding Deze

Nadere informatie

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ VELDDIJK WERELDSTAPPEN ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ WERELD- STAPPEN Mijn naam is Iris. Ik ben 16 jaar. Als ik in de spiegel kijk zie ik een jongedame die er mag zijn. Maar zo dacht ik twee jaar geleden

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder!

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder! EVEN VOORSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Beelden van de werkelijkheid

Beelden van de werkelijkheid Beelden van de werkelijkheid JJI De Maasberg Beelden van de werkelijkheid Missie De Hunnerberg draagt zorg voor een veilige en pedagogische tenuitvoerlegging van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen

Nadere informatie

Leren van eerder gemaakte fouten. Leren van Delict

Leren van eerder gemaakte fouten. Leren van Delict Leren van eerder gemaakte fouten. Leren van Delict Jongeren vinden het zinvol om hun gedrag te begrijpen. Leren van Delict Leren van Delict vermindert de kans op recidive bij jongeren die vanwege hun gewelddadige

Nadere informatie

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker Informatie over leerplicht en RMC 1 Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen. Met een goede opleiding en een diploma

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. De uitvoering van het jeugdstrafrecht. Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet Inleiding Dit memo heeft betrekking op de uitvoering van het jeugdstrafrecht na de invoering

Nadere informatie

Welkom bij de William Schrikker Groep

Welkom bij de William Schrikker Groep Welkom bij de William Schrikker Groep Deze folder is voor ouders van cliënten van de William Schrikker Groep. Er staat informatie in over ons werk en de verschillende soorten begeleiding die wij geven.

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders MEEDOEN, DAT WIL JIJ TOCH OOK? Samen werken aan de toekomst Uw zoon is in Teylingereind geplaatst, een ingrijpende gebeurtenis. Misschien heeft u het aan zien komen of kwam het geheel

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Jeugdzorgplus voor Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De algemene karakteristieken van de cliënten

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Behandelgroep. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandelgroep. Informatie voor ouders/verzorgers Behandelgroep Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie is de behandelgroep bedoeld? In de behandelgroepen verblijven kinderen tussen 6 en 14 jaar, die vanwege opvoedings- en gedragsproblemen voor kortere

Nadere informatie

GEZINSKLINIEK DE BORCH

GEZINSKLINIEK DE BORCH Voor cliënten GEZINSKLINIEK DE BORCH WAT IS DE BORCH? De Borch is een gezinskliniek voor de behandeling van verslaafde zwangere vrouwen (met of zonder partner) en verslaafde ouders met kinderen. 2 GEZINSKLINIEK

Nadere informatie

Wonen, werken, leren en activiteiten

Wonen, werken, leren en activiteiten Wonen, werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdreclassering Informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijg je met jeugdreclassering te maken? Wat kan jeugdreclassering voor je doen?

Nadere informatie

Werken, leren en activiteiten

Werken, leren en activiteiten Werken, leren en activiteiten Het beste uit het leven halen Meedoen in de samenleving. Voor sommige mensen is dat niet vanzelfsprekend. Ze hebben door psychische of psychosociale problematiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Open groepsbehandeling

Open groepsbehandeling Open groepsbehandeling Een behandelopname voor jongeren met gedragsproblemen die hun ontwikkeling bedreigen. En hulp in een gezinssetting is tijdelijk niet mogelijk. Over open groepsbehandeling Soms loopt

Nadere informatie

Observatieafdeling Teylingereind. Informatie voor ouders

Observatieafdeling Teylingereind. Informatie voor ouders Observatieafdeling Teylingereind Informatie voor ouders Uw kind is geplaatst op afdeling De Ven van Teylingereind of komt hier binnenkort naartoe. Wij kunnen ons indenken dat u hier veel vragen over heeft.

Nadere informatie

Modules Jeugdzorg. Vast & Verder. Centra voor Wonen, Zorg en Welzijn Noord Kwinkenplein 10-A, 9712 GZ Groningen Tel , Fax.

Modules Jeugdzorg. Vast & Verder. Centra voor Wonen, Zorg en Welzijn Noord Kwinkenplein 10-A, 9712 GZ Groningen Tel , Fax. Modules Jeugdzorg Vast & Verder INHOUD Vast & Verder is een residentieel, gefaseerd woontrainingsprogramma voor justitiabele jongeren in de leeftijd van 15 tot 26 jaar. Het is ontwikkeld door de Reclassering

Nadere informatie

Jeugdzorg, samen onze zorg...een sprong naar een nieuw perspectief. informatie brochure

Jeugdzorg, samen onze zorg...een sprong naar een nieuw perspectief. informatie brochure Jeugdzorg, samen onze zorg......een sprong naar een nieuw perspectief informatie brochure Stichting Jeugdzorg Sint Joseph (SJSJ) is een multifunctionele organisatie voor jeugdbescherming, jeugdhulpverlening

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid. De gedragsbeïnvloedende. maatregel (GBM)

Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid. De gedragsbeïnvloedende. maatregel (GBM) Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid De gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) Je wordt verdacht van een strafbaar feit: deze brochure over de gedragsbeïnvloedende maatregel

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Ben jij tussen de twaalf en achttien

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming heette vroeger Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Wij dragen bij aan de bescherming van kinderen en daardoor

Nadere informatie

JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS

JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS 1 INHOUD Jeugdreclassering; informatie voor ouders/opvoeders Algemene informatie Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijgt uw kind met jeugdreclassering

Nadere informatie

Veilig opgroeien in een vervangende opvoedsituatie. Specialistisch Groepswonen

Veilig opgroeien in een vervangende opvoedsituatie. Specialistisch Groepswonen Veilig opgroeien in een vervangende opvoedsituatie. Specialistisch Groepswonen Specialistisch Groepswonen Sommige kinderen en jongeren kunnen vanwege de ernst van hun gedragsproblematiek niet thuis wonen.

Nadere informatie

CAMPUS OUDERE JEUGD _CAR_oudere jeugd.indd :07:12

CAMPUS OUDERE JEUGD _CAR_oudere jeugd.indd :07:12 CAMPUS OUDERE JEUGD 3 campus oudere jeugd HULP VOOR JONGEREN VANAF 12 JAAR OPVOEDEN VALT NIET ALTIJD MEE. ZEKER NIET MET EEN KIND IN DE PUBERTEIT. JONGEREN KUNNEN PROBLEMEN HEBBEN OP SCHOOL, BIJ HUN BAANTJE,

Nadere informatie

Wet investeren in jongeren (WIJ)

Wet investeren in jongeren (WIJ) Wet investeren in jongeren (WIJ) WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Wat is de WIJ?

Nadere informatie

CAMPUS OUDERE JEUGD. Met Cardea kun je verder!

CAMPUS OUDERE JEUGD. Met Cardea kun je verder! CAMPUS OUDERE JEUGD Met Cardea kun je verder! Campus OUDERE JEUGD Hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders Met Cardea kun je verder! Een kind opvoeden valt niet altijd mee. Soms leidt dit tot problemen.

Nadere informatie

Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking

Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking TRAININGSCENTRUM WOLDYNE Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking Lijn5 Lijn5 is werkzaam in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord- Holland. In Gelderland biedt Lijn5

Nadere informatie

Informatiefolder Patiënten

Informatiefolder Patiënten Informatiefolder Patiënten Inleiding FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie met

Nadere informatie

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord De Leerplichtwet Ieder kind heeft recht op onderwijs. Het biedt hen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. Een goede

Nadere informatie

TEYLINGEREIND MEEDOEN, DAT WIL JIJ TOCH OOK? Informatie voor ouders

TEYLINGEREIND MEEDOEN, DAT WIL JIJ TOCH OOK? Informatie voor ouders TEYLINGERE Informatie voor ouders TEYLINGERE Waarom is mijn kind in Teylingereind geplaatst? Samen werken aan de toekomst Uw kind is in Teylingereind geplaatst, een ingrijpende gebeurtenis. Misschien heeft

Nadere informatie

Forensische Herstelsetting

Forensische Herstelsetting Forensische Herstelsetting Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn of dreigen te komen met politie en justitie. 2 Forensische Herstelsetting De Forensische Herstelsetting

Nadere informatie

ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK

ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK JEUGDZORG PLUS ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK De Hoenderloo Groep is door de overheid aangewezen als instelling voor gesloten jeugdzorg. Op onze locatie Kop van Deelen behandelen we

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

ondersteuning in het onderwijs

ondersteuning in het onderwijs ondersteuning in het onderwijs School is een centraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren. Ervaringen op school zijn vormend en het wel of niet afmaken van school is bepalend voor hun toekomst.

Nadere informatie

Voogdij Als ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen

Voogdij Als ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen Voogdij Als ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen Wat is voogdij? Normaal gesproken zijn het de ouders die het gezag over hun minderjarige kinderen hebben. Het woord gezag betekent de wettelijk

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de

Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 Voogdij Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven speciale jeugdzorg aan kinderen en/of

Nadere informatie

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE VOOR OUDERS EN VERZORGERS. Een gesloten behandeling voor uw kind

INFORMATIEBROCHURE VOOR OUDERS EN VERZORGERS. Een gesloten behandeling voor uw kind INFORMATIEBROCHURE VOOR OUDERS EN VERZORGERS Een gesloten behandeling voor uw kind 2 Voor een betere toekomst Inhoud 1 Een gesloten behandeling voor uw kind: 4 wat betekent dat voor u als ouder 3 2 De

Nadere informatie

ABC - Ambulant Behandelcentrum

ABC - Ambulant Behandelcentrum ABC - Ambulant Behandelcentrum Als het thuis en/of op school dreigt vast te lopen Informatie voor verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Vergroten van sociale competenties. Vergroten zelfbeeld/zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort

Informatie over je verblijf in de kliniek. Jouw verblijf in de kliniek. Het behandelplan. De regels in het kort Informatie over je verblijf in de kliniek Jouw verblijf in de kliniek Het behandelplan De regels in het kort We helpen je naar een leven zonder verslavende middelen Welkom In de bossen bij Bilthoven staat

Nadere informatie

Welkom op de afdeling psychiatrie

Welkom op de afdeling psychiatrie Welkom op de afdeling psychiatrie Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven In deze folder vindt u algemene informatie over de afdeling psychiatrie. Deze informatie is ook van belang voor uw partner, familie

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie

Multi Systeem Therapie Multi Systeem Therapie Onder (voorwaardelijke) machtiging van de kinderrechter Een opname-verkortende of opname-vervangende behandeling bij ernstige gedragsproblemen Informatie voor: Ouders, kinderrechters,

Nadere informatie

ACREON ZORGT VOOR ONDERWIJS

ACREON ZORGT VOOR ONDERWIJS ACREON ZORGT VOOR ONDERWIJS EEN ONDERWIJSZORGARRANGEMENT Industriestraat 3 4462 EZ Goes 0113-222326 INFO@ACREON.NL E E N S A M E N W E R K I N G V A N 1 Inhoud Samenwerking Missie, visie en doelstelling

Nadere informatie

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar TRAININGSCENTRUM Schakel naar een passend vervolgtraject Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar Wat is een Trainingscentrum? Bij de Trainingscentra van Lijn5

Nadere informatie