FINANCIËN. voor sportverenigingen. Cursussen en workshops PARTNER IN BEWEGING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FINANCIËN. voor sportverenigingen. Cursussen en workshops PARTNER IN BEWEGING"

Transcriptie

1 ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden FINANCIËN Cursussen en workshops PARTNER IN BEWEGING voor sportverenigingen

2 INTRODUCTIEWORKSHOP KASCOMMISSIE De Nederlandse wet en de meeste statuten schrijven voor dat de financiën van (sport) verenigingen jaarlijks gecontroleerd moeten worden door een kascommissie. Deze workshop behandelt de taken en bevoegdheden van de kascommissie en legt ook concreet uit hoe u de controle van de jaarrekening kunt aanpakken. In deze workshop komt een selectie van de meest essentiële onderwerpen aan de orde. Deelnemers krijgen praktische tips, voorbeelden en eye-openers. De workshop gaat niet over administreren en is niet saai! WAT KUNT U NA DE WORKSHOP? Na het volgen van deze avond bent u in staat om als lid van een kascommissie de jaarrekening van een kleinere (sport) vereniging te controleren. U kunt zelf een checklist voor de controle opstellen, die binnen uw vereniging jarenlang gebruikt kan worden. Introductie taken kascommissie, bevoegdheden Wettelijke eisen aan de bestuursverantwoording van verenigingen en stichtingen Casus controle kasgeld Cijferbeoordeling Aanpak controle contributies ABC+W-principe Aanpak kostencontrole Aanpak controle vorderingen en crediteuren Rapportage aan bestuur en ledenvergadering Communicatie De adviesrol van de kascommissie voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) 1 avond 350,- Bij de workshop wordt gebruik gemaakt van het boek De Kascommissiegids.

3 WORKSHOPS KASCOMMISSIE De Nederlandse wet en de meeste statuten schrijven voor dat de financiën van (sport) verenigingen jaarlijks gecontroleerd moeten worden door een kascommissie. Deze workshop behandelt de taken en bevoegdheden van de kascommissie en legt ook concreet uit hoe u de controle van de jaarrekening kunt aanpakken. WAT KUNT U NA DEZE WORKSHOPS? Na het volgen van deze twee avonden bent u in staat om als lid van een kascommissie de jaarrekening van een middelgrote (sport) vereniging op een efficiënte én effectieve manier te controleren en het bestuur waar nodig te adviseren over verbeteringen in de verslaggeving en financiële organisatie. U kunt zelf een checklist voor de controle opstellen, die binnen uw vereniging jarenlang gebruikt kan worden. Introductie taken kascommissie Wettelijke eisen aan de bestuursverantwoording van verenigingen en stichtingen Casus controle kasgeld Cijferbeoordeling Aanpak controle contributies ABC+W-principe Aanpak controle crediteuren Wettelijke bepalingen Aanpak controle vorderingen Fraudegevallen Communicatie naar het bestuur Controlemethoden Aanpak controle balans, inclusief materiële activa Aanpak controle resultatenrekening Belastingen (omzet-, loon-, vennootschaps- en kansspelbelasting) Automatisering Het controledossier Bevoegdheden van de commissie Concrete tips voor goede organisatie van de administratie; beveiligingsmaatregelen Rapportage van bevindingen aan de ALV Vragen van deelnemers. 2 avonden 700,- Bij de workshop wordt gebruik gemaakt van het boek De Kascommissiegids.

4 THEMABIJEENKOMST VOORKOMEN VAN FRAUDE IN SPORTVERENIGINGEN Sportverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties worden in de praktijk nogal eens geconfronteerd met fraude. Gemiddeld elke week vindt er ergens in Nederland een grotere of kleinere fraude bij een vrijwilligersorganisatie plaats. Fraudes hebben niet alleen financiële consequenties met soms ernstige gevolgen, ook in het relationele vlak zijn de gevolgen soms dramatisch. Tijdens deze praktische themabijeenkomst (2,5 uur) krijgt u concrete tips om fraude in uw sportvereniging te voorkomen of in een vroeg stadium te signaleren. Deze themabijeenkomst is bestemd voor bestuurders van zowel grotere als kleinere sportverenigingen. Soorten fraude Oorzaken van fraude Wettelijke bepalingen; de verantwoordelijkheid van het bestuur Mogelijkheden om fraude te voorkomen Rol van de kascommissie Hoe komt u aan een goede kascommissie? Alle onderwerpen worden geïllustreerd met recente en aansprekende fraudegevallen waarover in de media is gepubliceerd. 1 avond 350,- WAT KUNT U NA DEZE BIJEENKOMST? Aan het eind van de avond heeft u genoeg informatie om uw eigen sportvereniging op eenvoudige wijze fraudeproof te maken. Kortom: een interessante en nuttige themabijeenkomst die elk bestuurslid zou moeten bijwonen.

5 BASISCURSUS FINANCIEEL MANAGEMENT Binnen een sportvereniging gaat geld om, soms relatief veel geld. Dat dient steeds goed en efficiënt te worden beheerd. Een belangrijke aspect is dat er sprake is van een vrijwilligersorganisatie, daar dient nadrukkelijk rekening mee te worden gehouden als er over het beheer van de financiën afspraken worden gemaakt. VOOR WIE Deze cursus is voor bestuurders van (sport) verenigingen, die op basis van de financiële informatie vanuit de penningmeester, mede verantwoordelijk zijn voor het financiële beheer van de vereniging. In de eerste avond gaat de cursusleider in op de wet- en regelgeving die van toepassing is op verenigingen, welke administratieve verplichtingen er zijn, op werkgeverschap en hoe de organisatie van activiteiten geregeld is. In de tweede bijeenkomst worden casussen van de verenigingen besproken en gaat de docent in op de beleidsmatige aspecten van de vereniging, de missie, de visie en hoe dat binnen de vereniging is ingebed. WAT KUNT U NA DEZE BASISCURSUS? Na deze cursus hebben de deelnemers inzicht in de eisen die aan financieel beheer van de vereniging worden gesteld en hun eigen taak en rol daarin. Inzicht in jaarcyclus financiën; jaarcijfers, balans, begroting; Inzicht in noodzaak periodieke voortgangsrapportages, check voortgang van de begroting; Inzicht in de basis van de wettelijke voorschriften financiële administratie; Begrijpen van begroting, balans, liquiditeitsprognose(s), maraps en investeringsvoorstellen; Inzicht in gevolgen van keuzes, zoals contributieverhoging, prijsverhoging eigen activiteiten, subsidieverlaging, verhoging te betalen tarieven etc. 2 avonden 700,- Deelnemers ontvangen een reader.

6 CURSUS FINANCIEEL MANAGEMENT VOOR DE PENNINGMEESTER Binnen een sportvereniging gaat geld om, soms relatief veel geld. Dat dient steeds goed en efficiënt te worden beheerd. Beslissingen dienen te worden genomen op basis van betrouwbare en inzichtelijke informatie. VOOR WIE Deze cursus is voor penningmeesters, aankomende penningmeesters en bestuurders met veel financiële taken bij de (sport) vereniging. WAT KUNT U NA DEZE CURSUS? Na deze cursus kunt u, naast het (laten) verzorgen van een goede financiële administratie, overzichtelijke financiële informatie verstrekken aan bestuurders van de vrijwilligersorganisatie. U bent ook in staat om anderen, zoals de belastingdienst of de UWV, over uw schouder te laten meekijken, omdat ook zij hun eisen stellen aan de wijze waarop de administratie wordt gevoerd. U beheerst zaken als de contributie-inning, administratie, loonbelasting, investeringen en afschrijvingen, BTW, et cetera. Verantwoordelijk voor goede planning van de jaarcyclus financiën; staat van baten en lasten, balans, begroting, toelichting in het jaarverslag etc. Opzet systeem periodieke voortgangsrapportages Opzetten/onderhouden van een goede financiële administratie op basis van de wettelijke voorschriften en van de wensen en behoeften van de organisatie Financiële overzichten, voorstellen en prognoses kunnen maken: begroting, balans, staat van baten en lasten, liquiditeitsprognose(s), maraps of kwartaalrapportages, investeringsvoorstellen; Inzicht kunnen verstrekken over gevolgen van: eigen keuzes, zoals contributieverhoging, prijsverhoging eigen activiteiten, aanschaf onroerend goed, medewerkers in loondienst of vrijwilligersvergoeding etc. Subsidieverlaging, verhoging te betalen tarieven, belastingwijzigingen, veranderende wet- en regelgeving, etc. 2 avonden, maximaal 16 deelnemers 700,- Deelnemers ontvangen een reader

7 CURSUS BESTUUR EN MANAGEMENT Het goed besturen van een vereniging of vrijwilligersorganisatie vraagt veel van de bestuursleden. Eens in de zoveel tijd bij elkaar komen voor een vergadering is niet voldoende. VOOR WIE De cursus bestuur en management is bestemd voor bestuursleden en werknemers van verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk. Tijdens deze cursus leert u hoe u uw organisatie goed bestuurt. Besturen van een organisatie Organisatie modellen en structuur Beleid Profielen bestuurders Aansturing vrijwilligers Veranderingen en weerstand Vragenronde 2 avonden 700,- WAT KUNT U NA DEZE CURSUS? U kunt na deze cursus omgaan met de eisen, die als bestuurder aan u gesteld worden. U kent uw taken en verantwoordelijkheden en weet hoe u de achterban van uw vereniging of organisatie betrokken houdt.

8 MEER INFORMATIE Sportservice Noord-Holland Niels van Weert T E nvanweert@sportservicenoordholland.nl Bezoekadres Florapark HK Haarlem SPECIALIST IN SALARIS- EN PERSONEELSDIENSTEN IN DE SPORT Als bestuurslid wilt u zich bezig houden met zaken die uw vereniging succes opleveren. Heeft uw vereniging trainers en coaches, maar neemt u ze liever niet zelf in dienst? Geef uw fiscale, juridische en administratieve zaken uit handen! Sportkader Nederland verzorgt een full-servicepakket met de salaris- en personeelsdiensten voor sportverenigingen en sportorganisaties. T E info@sportkadernederland.nl

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS Netwerk in de sport Kerntaken Ondersteuning van sportverenigingen Verzorgen salaris- en personeelsdiensten Uitvoering van de CAO Sportverenigingen "Bij vragen bel ik altijd

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden. Workshop KNBSB: Is uw vereniging financieel gezond?

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden. Workshop KNBSB: Is uw vereniging financieel gezond? ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Workshop KNBSB: Is uw vereniging financieel gezond? Welkom Voorstellen spreker Doel van deze workshop Introductie deelnemers

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden. Bestuur en Management non profit organisaties

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden. Bestuur en Management non profit organisaties ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Bestuur en Management non profit organisaties Programma Besturen van een non profit organisatie Doel Beleid Rechtspersoon

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties SPECIALIST IN SPORTKADER

ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties SPECIALIST IN SPORTKADER ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties SPECIALIST IN SPORTKADER De succesvolle sportvereniging Levensaders voor succes Goed bestuur Voldoende schaal Goede accommodatie Professionalisering Sportverenigingen

Nadere informatie

Workshop Penningmeesters. Mischa Boeren

Workshop Penningmeesters. Mischa Boeren Workshop Penningmeesters Mischa Boeren Wettelijke eisen voor de jaarrekening Eenvoudige regelgeving Opstellen van een balans Opstellen van een staat van baten en lasten Toelichting Ondertekening door bestuur

Nadere informatie

JAARREKENING 2015. Vereniging Zorg Coöperatie Rooi U.A. te Sint-Oedenrode

JAARREKENING 2015. Vereniging Zorg Coöperatie Rooi U.A. te Sint-Oedenrode JAARREKENING 2015 Vereniging Zorg Coöperatie Rooi U.A. te Sint-Oedenrode Financiële jaarstukken 2015 a. Financiële toelichting door de penningmeester b. W&V Balans 2015 Vereniging Zorg coöperatie Rooi

Nadere informatie

Werkgeverschap en vrijwilligers. 29 februari 2016 Nabil Bouchlal

Werkgeverschap en vrijwilligers. 29 februari 2016 Nabil Bouchlal Werkgeverschap en vrijwilligers 29 februari 2016 Nabil Bouchlal Netwerken in de Sport Groningen, Huis van de Sport Friesland, Sport Fryslân Drenthe, Sport Drenthe Noord-Holland, Sportkader Nederland

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS

ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS De succesvolle sportvereniging Levensaders voor succes Voldoende schaal Goed bestuur Goede accommodatie Betrokken vrijwilligers

Nadere informatie

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland Vereniging van boeddhistische groeperingen in Nederland Boeddhistische Unie Nederland Postbus 17286 1001 JG Jaarcijfers 2014 Opgesteld d.d. 6 maart 2015 Door Anne Blankendaal

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Amsterdam Transparant Staalmeesterslaan 61 1057 NK Amsterdam Tel. 020-6186085 E-mail: contact@amsterdamtransparant.com Website: www.amsterdamtransparant.com INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Vereniging Wooninitiatief Bergen op Zoom Garry Horselaan 5, 4631NS Hoogerheide BOEKJAAR KvK: RSIN:

JAARVERSLAG. Vereniging Wooninitiatief Bergen op Zoom Garry Horselaan 5, 4631NS Hoogerheide BOEKJAAR KvK: RSIN: Vereniging Wooninitiatief Bergen op Zoom Garry Horselaan 5, 4631NS Hoogerheide KvK: 53782151 RSIN: 851015542 www.wiboz.nl JAARVERSLAG BOEKJAAR 2013 Voor u ligt het jaarverslag van Wooninitiatief Bergen

Nadere informatie

Workshop penningmeesterschap. 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen

Workshop penningmeesterschap. 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen Workshop penningmeesterschap 11 oktober 2012 Thorgerd van Veldhuijzen 1 Inhoud workshop Inleiding penningmeesterschap Eigenschappen van de penningmeester Aansprakelijkheid van de penningmeester Taken van

Nadere informatie

Presentatie Present Besturendag. Workshop Financieel Beheer

Presentatie Present Besturendag. Workshop Financieel Beheer Presentatie Present Besturendag Workshop Financieel Beheer Jan Smit, 25 november 2017 1 Even voorstellen In 2016 gefuseerd 5 kantoren (Apeldoorn, Zwolle, Ommen, Wezep, Harderwijk) 80 medewerkers 9 partners

Nadere informatie

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisaties WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS Netwerken in de sport Groningen, Huis van de Sport Friesland, Sport Fryslân Drenthe, Sport Drenthe NH, ZH en Utrecht, Sportkader

Nadere informatie

Taken en verantwoordelijkheden. Bestuur ETV de Helster Versie 3.0

Taken en verantwoordelijkheden. Bestuur ETV de Helster Versie 3.0 Taken en verantwoordelijkheden Bestuur ETV de Helster Versie 3.0 Inleiding De taken van de bestuursleden zijn gebaseerd op de organisatiestructuur van de vereniging en de taak verdeling binnen het bestuur.

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Zaanstad Transparant Dreef 8 3224 XA Hellevoetsluis E-mail: contact@zaanstadtransparant.nl Website: www.zaanstadtransparant.nl INHOUDSOPGAVE Algemene gegevens 3 Balans

Nadere informatie

Rotterdam Transparant

Rotterdam Transparant Politieke Vereniging Rotterdam Transparant JAARREKENING 2013 Rotterdam Transparant Vlut 2 6035 PJ Ospel E-mail: contact@rotterdamtransparant.nl Website: www.rotterdamtransparant.nl INHOUDSOPGAVE Algemene

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2017

Politieke Vereniging JAARREKENING 2017 Politieke Vereniging JAARREKENING 2017 TrefZeker Hapert Wilhelminastraat 4 5527 AW Hapert Tel. 06-51421758 E-mail: contact@trefzekerhapert.nl Website: www.trefzekerhapert.nl INHOUDSOPGAVE Algemene gegevens

Nadere informatie

Externe verslaglegging voor buitenstaanders (banken, aandeelhouders, belangrijke schuldeisers) Fiscale verslaglegging voor de belastingdienst.

Externe verslaglegging voor buitenstaanders (banken, aandeelhouders, belangrijke schuldeisers) Fiscale verslaglegging voor de belastingdienst. www.jooplengkeek.nl Externe financiële verslaglegging Externe verslaglegging voor buitenstaanders (banken, aandeelhouders, belangrijke schuldeisers) Interne verslaglegging voor eigen organisatie (management)

Nadere informatie

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland Vereniging van boeddhistische groeperingen in Nederland Boeddhistische Unie Nederland Postbus 17286 1001 JG Amsterdam Jaarcijfers 2013 Opgesteld d.d. 17 april 2014

Nadere informatie

Aan: Algemene Ledenvergadering Energie-U cc. Bestuur Energie-U, t.a.v. Penningmeester Michiel Nijsen

Aan: Algemene Ledenvergadering Energie-U cc. Bestuur Energie-U, t.a.v. Penningmeester Michiel Nijsen Aan: Algemene Ledenvergadering Energie-U cc. Bestuur Energie-U, t.a.v. Penningmeester Michiel Nijsen Betreft: Beoordeling financieel verslag Energie-U 2015 Datum: 25 juni 2016 Geachte leden van Energie-U,

Nadere informatie

JAARVERSLAG Publicatie verslag. Bladel, 30 december 2013 Mevr. J. Clemens, Penningmeester

JAARVERSLAG Publicatie verslag. Bladel, 30 december 2013 Mevr. J. Clemens, Penningmeester JAARVERSLAG 2012 Publicatie verslag. Bladel, 30 december 2013 Mevr. J. Clemens, Penningmeester EHBO-Vereniging Bladel is opgericht op 20 november 1955. Aangesloten bij de koepelorganisatie Vereniging EHBO

Nadere informatie

U doet goede zaken met een accountant

U doet goede zaken met een accountant U doet goede zaken met een accountant Onno Kobus, directeur P&O bureau: Nu ik weet dat de financiën goed geregeld zijn, kan ik al mijn energie richten op mijn bedrijf. U doet goede zaken met een accountant

Nadere informatie

Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304

Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304 Functieprofiel: Controller Functiecode: 0304 Doel Bijdragen aan de formulering van het strategische en tactische (financieel-)economische beleid van de instelling of onderdelen daarvan, alsmede vorm en

Nadere informatie

Voedseltuin IJplein. Jaarrekening 2017

Voedseltuin IJplein. Jaarrekening 2017 Jaarrekening 2017 Jaarrekening 2017 Inhoud Pagina Balans per 31 december 2017 3 Resultatenrekening 2017 4 Algemene Toelichting 5 Toelichting op de Balans 6 Toelichting op de Resultaten 7 Toelichting op

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE WONINGBOUWVERENIGING OUDEWATER

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE WONINGBOUWVERENIGING OUDEWATER REGLEMENT AUDITCOMMISSIE WONINGBOUWVERENIGING OUDEWATER Auditcommissie reglement def Pag. 1 Missie / doelstellingen De auditcommissie is een vaste commissie van de Raad van Toezicht. De auditcommissie

Nadere informatie

Jaarrekening

Jaarrekening Jaarrekening 2017-2018 September 2018 V01 1 INHOUDSOPGAVE Jaarrekening 2017-2018 Blz. Balans activa 1 Balans passiva 2 Exploitatie 3 Toelichting 5 Verklaring kascommissie 8 2 FINANCIEN A. BALANS 30 juni

Nadere informatie

1.1. Doelstelling Stichting Paralympisch Aangepast Roeien stelt zich ten doel het aangepast roeien naar paralympisch niveau te bevorderen.

1.1. Doelstelling Stichting Paralympisch Aangepast Roeien stelt zich ten doel het aangepast roeien naar paralympisch niveau te bevorderen. Huishoudelijk Reglement Stichting PAR 1. Algemeen 1.1. Doelstelling Stichting Paralympisch Aangepast Roeien stelt zich ten doel het aangepast roeien naar paralympisch niveau te bevorderen. 1.2. Doelgroep

Nadere informatie

SCHUITEMAN SAMENSTELLINGSVERKLARING VAN DE ACCOUNTANT. Aan: het bestuur van Stichting Evangelisch Werkverband

SCHUITEMAN SAMENSTELLINGSVERKLARING VAN DE ACCOUNTANT. Aan: het bestuur van Stichting Evangelisch Werkverband SCHUITEMAN ACCOUNTANTS & ADVISEURS SAMENSTELLINGSVERKLARING VAN DE ACCOUNTANT Aan: het bestuur van Stichting Evangelisch Werkverband De jaarrekening van Stichting Evangelisch Werkverband is door ons samengesteld

Nadere informatie

Financieel jaarverslag en jaarrekening van het jaar 2014

Financieel jaarverslag en jaarrekening van het jaar 2014 Financieel jaarverslag en jaarrekening van het jaar 2014 I N H O U D Voorwoord 2 Financieel jaarverslag 2014 3 Jaarrekening van 31 december 2014 4 Toelichting op de balans van 31 december 2014 4 Toelichting

Nadere informatie

Stichting omgaan met pesten. Klipper KN BARENDRECHT. Jaarrekening 2013

Stichting omgaan met pesten. Klipper KN BARENDRECHT. Jaarrekening 2013 Stichting omgaan met pesten Klipper 125 2991 KN BARENDRECHT Jaarrekening 2013 Stichting omgaan met pesten Klipper 125 2991 KN BARENDRECHT Jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Financieel rapport 1.1

Nadere informatie

Verslag van de Kascontrolecommissie (KCC) van de NVBT over boekjaar 2013

Verslag van de Kascontrolecommissie (KCC) van de NVBT over boekjaar 2013 Renkum, 3 januari 2015 Verslag van de Kascontrolecommissie (KCC) van de NVBT over boekjaar 2013 Geachte leden, Inleiding De kascontrolecommissie, bestaande uit Betty Keizer en Shelley Gerritsen, heeft

Nadere informatie

BALANS, WINST- EN VERLIESREKENING VAN DUURZAME ENERGIECOOPERATIE ZOETERMEER U.A. OVER HET JAAR 2016

BALANS, WINST- EN VERLIESREKENING VAN DUURZAME ENERGIECOOPERATIE ZOETERMEER U.A. OVER HET JAAR 2016 BALANS, WINST- EN VERLIESREKENING VAN DUURZAME ENERGIECOOPERATIE ZOETERMEER U.A. OVER HET JAAR 2016 Rottestroom 39 2721 CX Zoetermeer KvK 61246107 INHOUD Blad Balans 1 Winst- en verliesrekening 2 Toelichtingen

Nadere informatie

Reglement van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Hogeschool Van Hall Larenstein

Reglement van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Hogeschool Van Hall Larenstein Reglement van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Hogeschool Van Hall Larenstein Dit gewijzigd reglement is op 10 december 2012 vastgesteld op grond van artikel 9 van het reglement van de raad

Nadere informatie

Organisatiestructuur. Functiebeschrijvingen. Versie 3.0 1 september 2014

Organisatiestructuur. Functiebeschrijvingen. Versie 3.0 1 september 2014 Organisatiestructuur & Functiebeschrijvingen Versie 3.0 1 september 2014 Organigram GTV Zwieps Algemene Leden Vergadering Kascommissie Algemeen Bestuur Dagelijks Bestuur Voorzitter Penningmeester Secretaris

Nadere informatie

Voedseltuin IJplein. Jaarrekening 2018

Voedseltuin IJplein. Jaarrekening 2018 Jaarrekening 2018 Jaarrekening 2018 Inhoud Pagina Balans per 31 december 2018 3 Resultatenrekening 2018 4 Algemene Toelichting 5 Toelichting op de Balans 6 Toelichting op de Resultaten 7 Toelichting op

Nadere informatie

Voedseltuin IJplein Jaarrekening 2016

Voedseltuin IJplein Jaarrekening 2016 Jaarrekening 2016 Jaarrekening 2016 Inhoud Pagina Balans per 31 december 2016 3 Resultatenrekening 2016 4 Algemene Toelichting 5 Toelichting op de Balans 5 Toelichting op de Resultaten 7 Toelichting op

Nadere informatie

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld

Financiële Diensten. Uw financiën efficiënt en goed geregeld Financiële Diensten Uw financiën efficiënt en goed geregeld n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - www.sportfondsen.nl Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020) 3550

Nadere informatie

Stichting Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstreken. Alphen aan den Rijn. Jaarrekening 2017

Stichting Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstreken. Alphen aan den Rijn. Jaarrekening 2017 Stichting Dierenambulance Alphen aan den Rijn en omstreken Alphen aan den Rijn Jaarrekening 2017 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen 2 BIJLAGEN JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2017 3 2 Rekening van baten en

Nadere informatie

Taken en verantwoordelijkheden. Bestuur ETV de Helster Versie 1.3

Taken en verantwoordelijkheden. Bestuur ETV de Helster Versie 1.3 Taken en verantwoordelijkheden Bestuur ETV de Helster Versie 1.3 Inleiding De taken van de bestuursleden zijn gebaseerd op de organisatiestructuur van de vereniging en de taak verdeling binnen het bestuur.

Nadere informatie

Stichting Jong Actief. Buitendijk WJ 'S-HERTOGENBOSCH. Jaarrekening 2012

Stichting Jong Actief. Buitendijk WJ 'S-HERTOGENBOSCH. Jaarrekening 2012 Stichting Jong Actief Buitendijk 4 5211 WJ 'S-HERTOGENBOSCH Jaarrekening 2012 Stichting Jong Actief Buitendijk 4 5211 WJ 'S-HERTOGENBOSCH Jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarverslag 1.1 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

Aanvraagformulier budgetsubsidie 2016 (en aanvraag tot vaststelling definitieve subsidie 2014)

Aanvraagformulier budgetsubsidie 2016 (en aanvraag tot vaststelling definitieve subsidie 2014) Aanvraagformulier budgetsubsidie 2016 (en aanvraag tot vaststelling definitieve subsidie 2014) Inleverdatum subsidieformulier, jaarverslag en overige bijlagen Het aanvraagformulier, jaarverslag en overige

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG STICHTING K U N S T E N O P S T R A A T

FINANCIEEL JAARVERSLAG STICHTING K U N S T E N O P S T R A A T FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 STICHTING K U N S T E N O P S T R A A T STICHTING KUNSTEN OP STRAAT FINANCIEEL VERSLAG 2017 GRONDSLAGEN VOOR WAARDERING EN RESULTAATBEPALING ALGEMEEN Het financieel verslag

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hart4onderwijsNepal

Beleidsplan Stichting Hart4onderwijsNepal Stichting Hart4onderwijsNepal Onderwerp: Beleidsplan 2017-2020 - definitief Beleidsplan Stichting Hart4onderwijsNepal 2017-2020 Stichting Hart4onderwijsNepal Nw. Bussummerweg 15 1272 cc Huizen O6-53315694

Nadere informatie

beeld: Jan de Koning. Financieel-administratieve ondersteuning Hulp voor de penningmeester - KNVB District West II

beeld: Jan de Koning. Financieel-administratieve ondersteuning Hulp voor de penningmeester - KNVB District West II beeld: Jan de Koning. Financieel-administratieve ondersteuning Hulp voor de penningmeester - KNVB District West II 1 De KNVB en de studenten van de Hogeschool Rotterdam (cluster HES Financieel Management)

Nadere informatie

Vlnr: Piet Blokker, Lilian Langendijk-Blokker, Abdel el Amrani, Addis Riet

Vlnr: Piet Blokker, Lilian Langendijk-Blokker, Abdel el Amrani, Addis Riet Om de leden van Sav een goed inzicht te bieden bij welke commissie zij willen horen, zijn er van de commissies taakbeschrijvingen gemaakt. Ook het bestuursleden hebben van hun taken een beschrijving gemaakt.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ]

BELEIDSPLAN Stichting DMS [ ] BELEIDSPLAN Stichting DMS [2018 2022] Stichting Dutch Medical Service Vrusschenhusken 1 6422 PL Heerlen info@dutchmedicalservice.nl www.dutchmedicalservice.nl Inschrijvingsnummer Kvk 71024689 Bank: NL05

Nadere informatie

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid

Allianz Nederland Schadeverzekering. Bestuurdersaansprakelijkheid Allianz Nederland Schadeverzekering Bestuurdersaansprakelijkheid Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, kunt u nog zonder? Als bestuurder, commissaris of toezichthouder neemt u dagelijks beslissingen.

Nadere informatie

door de ALV gemandateerd en formeel bevoegd om bepaalde zaken te regelen en besluiten te nemen verantwoordelijkheid hebben

door de ALV gemandateerd en formeel bevoegd om bepaalde zaken te regelen en besluiten te nemen verantwoordelijkheid hebben Toelichting beschrijving processen + verdeling taken/bevoegdheden Vereniging Wikimedia Nederland Utrecht, 13 september 2012 - herziene versie bestuursweekend 7 april 2013 Wikimedia Nederland heeft er voor

Nadere informatie

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014

Programma. Startvraag. Monitor maart 2014 22-5-2014 Inrichting financiële functie Klaar voor de start 19 mei 2014 Els Verschure (Infinite Financieel) Erik de Vries (DUO) Programma Introductie bemensing bedrijfsvoering Financieel management en beheer Wie

Nadere informatie

Algemeen: Voorzitter, secretaris en penningmeester: een 3-eenheid!

Algemeen: Voorzitter, secretaris en penningmeester: een 3-eenheid! Algemeen: Voorzitter, secretaris en penningmeester: een 3-eenheid! Alle bestuursleden moeten er voor zorgen dat de organisatie goed functioneert. Zij moeten verantwoording afleggen aan de leden van de

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013.

Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Huishoudelijk Reglement van Studentenvolleybalvereniging UvO Versie juni 2013. Artikel 1. Algemeen. 1.1 Op iedere plaats in dit reglement dient men voor hij te lezen hij/zij en voor zijn zijn/haar. Artikel

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2015 Stichting Luz Alba

Beleidsplan 2013-2015 Stichting Luz Alba Beleidsplan 2013-2015 Stichting Luz Alba Introductie Voor u ligt het beleidsplan 2013-2015 van Stichting Luz Alba. Over 2012 is voor het eerst een jaarverslag geschreven, en bij het verder professionaliseren

Nadere informatie

VvE-beheer, wat houdt het in?

VvE-beheer, wat houdt het in? VvE-beheer, wat houdt het in? Informatie over wat een VvE is en met zich mee brengt, en de diensten waarmee Bremavo VvE-beheer u kan helpen. Definitie. VvE staat voor Vereniging van Eigenaars, en is eigenlijk

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris II

Leergang Ambtelijk Secretaris II Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten de leergang met een uitgebreide kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting op het programma en de werkwijze.

Nadere informatie

BEGROTING 2014 VAN DE NKBV-REGIO Limburg GEVESTIGD TE AMSTENRADE

BEGROTING 2014 VAN DE NKBV-REGIO Limburg GEVESTIGD TE AMSTENRADE BEGROTING 2014 VAN DE NKBV-REGIO Limburg GEVESTIGD TE AMSTENRADE I N H O U D Pagina 1. Inleiding 2 2. Balans 3 3. Staat van baten en lasten 4 4. Toelichting op de balans 5-6 5. Toelichting op de staat

Nadere informatie

WELKOM bij de eerste ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI u.a.

WELKOM bij de eerste ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI u.a. KBO OLLAND 23-2-2016 1 WELKOM bij de eerste ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI u.a. 19 APRIL 2016 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Berichten van verhinderingen en laatste mededelingen

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Dag van de BHV. Versie 1.0 d.d. 27 mei 2019

Beleidsplan. Stichting Dag van de BHV. Versie 1.0 d.d. 27 mei 2019 Beleidsplan Stichting Dag van de BHV 2019 Versie 1.0 d.d. 27 mei 2019 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 3 2. ALGEMENE GEGEVENS EN BESTUUR... 4 2.1 ALGEMENE GEGEVENS... 4 2.2 BESTUUR 2019... 4 3. MISSIE, VISIE

Nadere informatie

JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER

JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER JAARREKENING STICHTING WE GET TOGETHER GEVESTIGD TE UTRECHT OVER DE PERIODE 8 NOVEMBER 2016 TOT EN MET 31 JANUARI 2017 Inhoud Balans per 31 januari van het verslagjaar 3 Staat van Baten en Lasten over

Nadere informatie

BEGROTING 2015 VAN DE NKBV-REGIO LIMBURG GEVESTIGD TE AMSTENRADE

BEGROTING 2015 VAN DE NKBV-REGIO LIMBURG GEVESTIGD TE AMSTENRADE BEGROTING 2015 VAN DE NKBV-REGIO LIMBURG GEVESTIGD TE AMSTENRADE I N H O U D Pagina 1. Inleiding 2 2. Balans 3 3. Staat van baten en lasten 4 27-03-15 Begroting NKBV Regio Limburg 2014 Pagina 1 van 20

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Stichting Museumregister Nederland

JAARVERSLAG 2012. Stichting Museumregister Nederland JAARVERSLAG 2012 Stichting Museumregister Nederland inhoud bestuursverslag jaarrekening de balans de functionele exploitatierekening grondslagen van waardering en resultaatbepaling de toelichting op de

Nadere informatie

Stichting Narconon Nederland te Zutphen JAARREKENING 2014

Stichting Narconon Nederland te Zutphen JAARREKENING 2014 Stichting Narconon Nederland te Zutphen JAARREKENING 2014 1 FINANCIEEL VERSLAG 2 Aan het bestuur van Stichting Narconon Nederland Deventerweg 93 7203 AD Zutphen Hilversum, juni 2016 Geachte Bestuur, Hierbij

Nadere informatie

De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden

De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden De nieuwe manier van boekhouden, die zich aanpast aan uw wensen. Flexibel Boekhouden WIE ZIJN WIJ? Accountnet is een combinatie van accountants, belastingadviseurs, bedrijfsadviseurs, advocaten, gestors

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag en Begroting

Financieel Jaarverslag en Begroting Financieel Jaarverslag 2016-2017 en Begroting 2017-2018 Bijlage 4 1. Algemeen Het boekjaar 2016-2017 is financieel gunstig verlopen. De totale lasten zijn ruim onder het begrootte totaalbedrag van ca 18.000

Nadere informatie

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS

WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS ACTIEF VOOR Sportverenigingen Sportorganisa.es WERKGEVERSCHAP EN VRIJWILLIGERS Werkgeverschap Vormen Vrijwilligersregeling IB 47 ZZP-er Loondienst Payroll-, detachering-, uitzendbureaus, accountantskantoren

Nadere informatie

Balansrekening TEL: Secretariaat Rijksweg PA Den Helder. Versienummer 1.0

Balansrekening TEL: Secretariaat Rijksweg PA Den Helder. Versienummer 1.0 Balansrekening 2015 Contactpersoon Penningmeester DWO dwopenningmeester@ziggo.nl TEL: 06 2740 2236 Secretariaat Rijksweg 4 1785 PA Den Helder Versienummer 1.0 I Inhoud 1. Inleiding... III 2. Inkomsten

Nadere informatie

Kerngegevens van IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn

Kerngegevens van IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn Kerngegevens van IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn De vereniging maakt deel uit van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Opgemaakt op 21 juni 2015 Uittreksel Kamer van Koophandel Gegevens

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2014

Financieel Jaarverslag 2014 Financieel Jaarverslag 2. Voorwoord 3. Balans Activa 4. Balans Passiva 5. Toelichting op de balans 6. Investeringen en afschrijvingen 7. Exploitatierekening baten 8. Exploitatierekening lasten 9. Begroting

Nadere informatie

Bestuurdersprofielen

Bestuurdersprofielen Erkend en gesubsidiëerd door Sport Vlaanderen Vleugel van de Belgische Karate Federatie vzw Via de Belgische Karate Federatie vzw aangesloten bij: European Karate Federation World Karate Federation Belgisch

Nadere informatie

Brochure. Training OR en financiën in 2 dagen. Wegwijs in het financiële doolhof

Brochure. Training OR en financiën in 2 dagen. Wegwijs in het financiële doolhof Brochure Training OR en financiën in 2 dagen Wegwijs in het financiële doolhof 1 Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Training OR en financiën in 2 dagen 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7

Nadere informatie

Inhoudsopgave BLZ 2-9

Inhoudsopgave BLZ 2-9 Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave BLZ 1. Algemeen 3 2. De jaarrekening 4 3. Balans 5 4. Resultatenrekening 6 5. Toelichting op de balans 7 6. Toelichting op de resultatenrekening 8 7. Begroting 9 2-9 1. Algemeen

Nadere informatie

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten Inhoud Financieel Opzet organisatie (rondom penningmeester) Inkomsten Reguliere inkomsten Beheersbaar maken Subsidies Waar gaan we zoeken Hoe pak je dat

Nadere informatie

jaarverslag DE KUNST VAN BRABANT 2017

jaarverslag DE KUNST VAN BRABANT 2017 jaarverslag DE KUNST VAN BRABANT 2017 2. Balans per 31-12-2017 (vóór resultaatbestemming) Activa 31-12-17 31-12-16 Passiva 31-12-17 31-12-16 1. Vorderingen 606 422 3. Eigen vermogen 29.509 23.096 2. Liquide

Nadere informatie

Jaarcijfers 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening)

Jaarcijfers 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) Jaarcijfers 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 24371198 ten name van Stichting Openbare

Nadere informatie

Afdeling Veldhoven Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016

Afdeling Veldhoven Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016 Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016 Taakomschrijving: Wijk coördinator Activiteiten De wijk coördinator draagt zorg voor een goede uitvoering van de activiteiten

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2014

Financieel jaarverslag 2014 Financieel jaarverslag 2014 St De Hand Utrecht Statutair gevestigd in Utrecht Fiscaal gevestigd in De Meern Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Balans 2014... 4 3 Staat van baten en lasten 2014... 5 4 Toelichting

Nadere informatie

Stichting Toon Hermans Huis Drenthe Hoofdstraat 1 7902 EA Hoogeveen. Hoogeveen, april 2015. Geacht bestuur,

Stichting Toon Hermans Huis Drenthe Hoofdstraat 1 7902 EA Hoogeveen. Hoogeveen, april 2015. Geacht bestuur, Stichting Toon Hermans Huis Drenthe Hoofdstraat 1 7902 EA Hoogeveen Hoogeveen, april 2015 Geacht bestuur, Ingevolge uw opdracht doe ik u hierbij de jaarcijfers toekomen over het jaar 2014 van uw Stichting

Nadere informatie

Balans en resultatenoverzicht. Jaarverslag Publicatie verslag. Luyksgestel, 27 december A. Bax-Cuypers penningmeester

Balans en resultatenoverzicht. Jaarverslag Publicatie verslag. Luyksgestel, 27 december A. Bax-Cuypers penningmeester Balans en resultatenoverzicht Jaarverslag 2012 Publicatie verslag. Luyksgestel, 27 december 2013. A. Bax-Cuypers penningmeester EHBO-vereniging St. Maarten, Luyksgestel (Gemeente Bergeijk) Lid van koepelorganisatie:

Nadere informatie

Huurders Vereniging De Brinkhof Financiële Administratie Rustenburgstraat 64 7311 JC Apeldoorn. Financieel jaarverslag 2012 en begroting 2013

Huurders Vereniging De Brinkhof Financiële Administratie Rustenburgstraat 64 7311 JC Apeldoorn. Financieel jaarverslag 2012 en begroting 2013 Inhoud 1. Balans per 31 december 2012 2. Staat van en 2012 3. Toelichting op de Balans 4. Toelichting op de staat van en 5. Ondertekening door bestuurders huurdersvereniging 6. Verklaring inzake controle

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2013

Financieel jaarverslag 2013 Financieel jaarverslag 2013 BALANS PER 31 DECEMBER 2013 (na verwerking resultaat) A C T I V A VASTE ACTIVA 31.12.2013 31.12.2012 1. Materiële vaste activa Inventaris 1.838 1.075 Automatisering 857 6.620

Nadere informatie

Succesvol een financiële administratie opzetten en bijhouden. Handboek Financiële administratie

Succesvol een financiële administratie opzetten en bijhouden. Handboek Financiële administratie Succesvol een financiële administratie opzetten en bijhouden Handboek Financiële administratie 1 Inleiding... 3 Stap 1: Organisatie... 5 Stap 2: Begroting... 6 2.1 Doel van de begroting... 6 2.2 Opbrengsten...

Nadere informatie

Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden. Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden

Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden. Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden Stichting tot exploitatie en instandhouding van Diefsteeg 10-12 te Leiden JAARREKENING 2011 1 INHOUD Blz. Jaarverslag 2011 Bestuursverslag 3 Jaarrekening 2011 Grondslagen voor de financiële verslaglegging

Nadere informatie

Venlo Partners. Financieel rapport 2013

Venlo Partners. Financieel rapport 2013 Venlo Partners Financieel rapport 2013 INHOUDSOPGAVE Samenstellingsverklaring 2 Balans per 31 december 3 Staat van baten en lasten 4 Toelichting op de balans 5 Toelichting op staat van baten en lasten

Nadere informatie

TE ARNHEM. Jaarrekening 2016

TE ARNHEM. Jaarrekening 2016 VERENIGING ARNHEMSE SPORT FEDERATIE TE ARNHEM Jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSRAPPORT 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring van de accountant 3 3 Algemeen 5 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR

Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Wijk Overleg Platform SCHOLLEVAAR Profielen van bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform Schollevaar Dit document bevat een omschrijving van de diverse bestuursfuncties binnen het WijkOverlegPlatform

Nadere informatie

Taakomschrijving Voorzitter. Hoofdtaken

Taakomschrijving Voorzitter. Hoofdtaken Taakomschrijving Voorzitter. Algemene leiding vereniging: Vertegenwoordiging vereniging naar buiten toe (woordvoerder) Uitkomen voor de vereniging naar gemeente, provincie, KNSA, pers, sponsors, etc. Vereniging

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2013

Financieel jaarverslag 2013 Financieel jaarverslag 2013 St De Hand Utrecht Statutair gevestigd in Utrecht Fiscaal gevestigd in De Meern Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Balans 2013... 4 3 Staat van baten en lasten 2013... 5 4 Toelichting

Nadere informatie

Besturingsmodel SBN update 2018

Besturingsmodel SBN update 2018 Besturingsmodel SBN update 2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling Survivalrun Bond Nederland... 3 3. Organigram... 4 4. Bestuur... 4 5. Zes beleidsmatige commissies... 6 6. Parcourscommissie...

Nadere informatie

Stichting Nederlandse Zeemanscentrale

Stichting Nederlandse Zeemanscentrale PENNINGMEESTER Stichting Nederlandse Zeemanscentrale Willemskade 13 3016 DK ROTTERDAM Stichting Nederlandse Zeemanscentrale Willemskade 13 3016 DK ROTTERDAM Datum: 10 april 2015 Onderwerp: Jaarcijfers

Nadere informatie

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing tsvorm Jaarreken Vergunningen De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT maart 2013 DE MKB-ACCOUNTANT: EEN GOEDE ADVISEUR Elke ondernemer heeft behoefte aan een goede adviseur,

Nadere informatie

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk

Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk Informatieprotocol Achtergrond Informatieprotocol Stichting Bram Ridderkerk De Zorgbrede Governancecode 2010 bepaalt dat de informatievoorziening van de Raad van Toezicht wordt vastgelegd in een Informatieprotocol.

Nadere informatie

Financiële rapportage 2017

Financiële rapportage 2017 Financiële rapportage 2017 Dossiernummer 201710018 Kenmerk 10018 Datum 23-2-2018 Voor Bewonersvereniging leefbare binnenstad/wijkraad binnenstad Postbus 11020 5200 EA 's-hertogenbosch Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Inhoudsopgave BLZ 2-10

Inhoudsopgave BLZ 2-10 Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave BLZ 1. Algemeen 3 2. De jaarrekening 4 3. Balans 5 4. Resultatenrekening 6 5. Toelichting op de balans 7 6. Toelichting op de resultatenrekening 8 7. Begroting 10 2-10 1.

Nadere informatie

Stichting PortAgora Goirkestraat 133 5046 GG Tilburg. Financieel verslag 2012

Stichting PortAgora Goirkestraat 133 5046 GG Tilburg. Financieel verslag 2012 Stichting PortAgora Goirkestraat 133 5046 GG Tilburg Financieel verslag 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring 3 3 Financiële positie 5 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Brochure. Cursus HR en financiën. Inzicht in de balans, begroting en resultaatrekening

Brochure. Cursus HR en financiën. Inzicht in de balans, begroting en resultaatrekening Brochure Cursus HR en financiën Inzicht in de balans, begroting en resultaatrekening Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus HR en financiën 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

Beter besturen. Naar een praktische aanpak voor hengelsportbestuurders

Beter besturen. Naar een praktische aanpak voor hengelsportbestuurders Beter besturen Naar een praktische aanpak voor hengelsportbestuurders Programma 9:00 10:00 Even voorstellen 10:00 10:15 Leerdoelen 10:15 10:45 De georganiseerde sportvisserij 10:45 11:30 De hengelsportvereniging

Nadere informatie

1 oktober 2010 [STICHTING APARTWONEN.]

1 oktober 2010 [STICHTING APARTWONEN.] Organisatiestructuur van de Vereniging van Eigenaars. 1. Inleiding. De organisatiestructuur van een Vereniging van Eigenaars [VvE] is veelal bepalend voor het goed functioneren van een VVE. Of er nu 10,

Nadere informatie

De penningmeester en de statuten van ANBO

De penningmeester en de statuten van ANBO De penningmeester en de statuten van ANBO scholing voor penningmeesters besproken op regionale bijeenkomsten met penningmeesters van ANBO in het kader van het project POL penningmeesters online mei, juni

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG

FINANCIEEL JAARVERSLAG FINANCIEEL JAARVERSLAG 2016 STICHTING KUNSTEN OP STRAAT FINANCIEEL VERSLAG 2016 GRONDSLAGEN VOOR WAARDERING EN RESULTAATBEPALING ALGEMEEN Het financieel verslag is opgesteld met inachtneming van in Nederland

Nadere informatie