KNELPUNTEN VAN ANDERSTALIGE WERKZOEKENDEN IN HUN ZOEKTOCHT NAAR WERK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KNELPUNTEN VAN ANDERSTALIGE WERKZOEKENDEN IN HUN ZOEKTOCHT NAAR WERK"

Transcriptie

1 KNELPUNTEN VAN ANDERSTALIGE WERKZOEKENDEN IN HUN ZOEKTOCHT NAAR WERK 1. DE EISEN DIE WERKGEVERS EN VDAB STELLEN VOOR NEDERLANDS ZIJN ZEER HOOG De kennis van het Nederlands is heel belangrijk voor anderstalige werkzoekenden. Voor bepaalde jobs zelfs een noodzaak (vb: leerkracht, administratief medewerker, ). Maar we merken ook dat werkgevers deze eis doortrekken voor jobs waar de taal een minder grote rol speelt (vb: kamermeisje, arbeider, poetshulp, ). Mensen hebben vaak al jaren les gevolgd, ze begrijpen en/of spreken al Nederlands, maar daarom nog niet altijd vlot. Mensen missen vaak de nodige oefenkansen. Een Nederlandstalige werkomgeving zou hen deze kansen kunnen bieden. Voor sommige mensen is het belangrijk om zo snel mogelijk een inkomen uit arbeid te krijgen, om een menswaardig leven te kunnen uitbouwen. Mensen vinden het ook belangrijk om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. M. is al lang op zoek naar een job. Hij gaat overal rondvragen. Hij spreekt Nederlands, genoeg om een conversatie met ons te voeren. Hij vindt geen job. Zowel bij de interimkantoren als bij het OCMW krijgt hij te horen dat hij eerst maar nog wat meer Nederlands moet leren. Maar hij wil werken, zijn eigen loon verdienen. Hij wil alles doen: poetsen, afwassen, zwaar werk, nachtwerk,...hij vindt geen job. T. werkt bij een industriële bakker, vaak in de nacht-shift. Hij spreekt nog niet goed Nederlands, maar begrijpt wel veel. Een keer per jaar krijgt hij een opleiding Nederlands op de werkvloer. Zijn ploegbaas zegt dat hij vorderingen maakt. Mnr. Y. is heel gemotiveerd om aan de slag te gaan. Hij solliciteerde oa bij de vuilkar. Maar kreeg te horen dat zijn Nederlands onvoldoende is om de instructies van de chauffeur op te volgen. Y. (uit Ghana) komt hierin het kader van een gezinshereniging met haar papa. Het is de bedoeling dat ze hier zal studeren aan de universiteit en om dit aan te kunnen, laat papa haar 5 niveau s doen aan het Talencentrum van de universiteit Gent. Uiteindelijk beslist Yvonne om toch maar een beroepsopleiding te volgen bij de

2 VDAB, de opleiding verzorgende. Automatische komt ze in het voortraject Nederlands van 6 maanden, ze houden geen rekening met wat ze al gevolgd heeft. Vragen Hoe kan Nederlands leren en werken zoeken beter op elkaar afgestemd worden? Zodat anderstaligen vlugger werk vinden en hun Nederlands verder oefenen. Hoe kunnen werkgevers gestimuleerd worden om anderstaligen een kans te geven op de werkvloer? 2. OM WERK TE ZOEKEN IS COMPUTERVAARDIGHEID VEREIST. OOK AL IS DIE VAARDIGHEID NIET NOD IG VOOR DE JOB. Om te kunnen solliciteren moet je vlot met een computer kunnen werken. Vacatures opzoeken, een CV maken, een sollicitatie via versturen (vaak is dat de enige manier om te solliciteren),...allemaal handelingen waar je al heel wat computervaardigheden voor nodig hebt. Veel mensen met een migratieachtergrond hebben echter geen of weinig computerkennis. Ze hebben het nooit geleerd of hebben de mogelijkheid niet gehad om te oefenen. Ook al hebben ze geen computerkennis nodig voor hun job, ze hebben het wel nodig om een job te vinden. Bovendien hebben mensen vaak geen computer thuis. Ze moeten naar een openbare ruimte om met een computer te kunnen werken. Veel mensen hebben ook geen adres of lezen dit niet op regelmatige basis. Voor een bepaalde groep blijft werken met de computer, zelfs na computercursus gevolgd te hebben, een grote struikelblok. Op maandagmiddag komen heel wat dames op zoek naar een job als kamermeisje of poetsvrouw. Een job waarbij ze geen computervaardigheid nodig hebben. Ze hebben vaak al heel wat ervaring in hun jobdomein. Een job vinden via de computer is een onmogelijke opdracht voor hen, toch niet zonder goede hulp. Mnr. H. woont al een hele tijd in België. Hij spreekt goed Nederlands. Hij heeft al wat werkervaring, vooral in speciale statuten. Maar nu vindt hij geen vast werk. Hij is analfabeet, maar volgt een cursus bij Open School. Bij alle vacatures die hij vindt, vragen ze om een test af te leggen op de computer, ook vb. voor poetshulp.

3 Vragen Kan er gezocht worden naar een manier om werk zoeken terug mogelijk te maken voor mensen met geen of beperkte computervaardigheden? Kan de begeleiding voor deze groep van mensen intensiever gemaakt worden? 3. DE WEBSITE VAN DE VDAB EN HET PROGRAMMA MIJN LOOPBAAN ZIJN MOEILIJK OM MEE TE WERKEN. De website en mijn loopbaan zijn een interessant hulpmiddel en bieden veel mogelijkheden voor het vinden van een gepaste job. Voor hen die er vlot mee kunnen werken, die goede computervaardigheden hebben en die een uitgebreide woordenschat Nederlands hebben. Voor anderstalige werkzoekenden zijn ze praktisch onbruikbaar. Ze missen de specifieke woordenschat om op zoek te gaan naar een job. De mogelijkheden van mijn loopbaan kennen ze niet. Bijna niemand van de mensen die langskwam op maandagmiddag wist dat ze een online dossier hebben waarop ze vacatures op maat vinden, hun cv makkelijk kunnen maken,...als ze langsgaan bij de VDAB krijgen ze soms hun CV mee op papier, maar ze weten niet dat ze dit online kunnen vinden om verder aan te passen waar nodig. Ook wij sociaal werkers, kenden niet alle mogelijkheden van mijn loopbaan. Die leerden we pas nadat een medewerker van VDAB langskwam om het te demonstreren. We stellen vast dat de informatie die in de vacatures staat ook niet altijd correct is, vb. op vlak van taaleisen, gevraagde werkervaring, bezit van rijbewijs, Persoon X. komt voor het eerst bij ons langs. Hij wil een CV maken, maar kan niet goed met de computer werken. Hij is doorverwezen door de VDAB naar ons. Ik vraag of hij al eens op mijn loopbaan geweest is. Hij kent dat niet. We proberen in te loggen. Hij kent geen paswoord. Dus vraag ik een nieuw aan voor hem. Als we zijn ingelogd zie ik dat er al wat informatie is ingevuld. De opleidingen zijn deels aangevuld en de werkervaring. De persoon wist dit niet, wist niet dat hij hier snel een CV kan opvragen. We vullen het dossier samen verder aan. De gewenste job, de vaardigheden,.. en krijgen snel enkele goed passende vacatures.

4 Vragen Kan de website en mijn loopbaan aangepast worden aan laagopgeleiden, anderstaligen of computer-analfabeten? Kan er duidelijker gecommuniceerd worden over de werking van de website en het gebruik van mijn loopbaan? Kan er ingezet worden op andere mogelijkheden om werk te zoeken dan via de website? 4. DE NADRUK LIGT OP HET HEBBEN VAN EEN BEPAALD DIPLOMA. MET ERVARING/DIPLOMA UIT HET THUI SLAND VAN DE WERKZOEKENDE WORDT WEINIG REKENING GEHOUDEN. Veel van onze bezoekers hebben geen (hoger) diploma maar hebben wel jaren ervaring. Deze ervaring kunnen ze echter niet aantonen aan de hand van een contract of een referentiepersoon vermits de ervaring meestal is opgedaan in het land van herkomst. We merken dat deze ervaring niet in rekening wordt gebracht voor een tewerkstelling in België. Indien mensen wel een hoger diploma hebben wordt deze heel vaak niet erkend in België. Mensen krijgen de kans niet om hun vaardigheden te bewijzen. Vaak moeten mensen ook 1 of meerdere testen afleggen. Naast de taalproblemen die de slaagkansen verkleinen, zijn deze tests ook vaak cultureel bepaald. Onze mensen scoren hier vaak heel slecht op. Zo krijgen ze geen kansen om hun vaardigheden te bewijzen. In mijn loopbaan is het niet altijd mogelijk om het juiste diploma van de mensen in te geven. Doordat ze soms met een totaal ander onderwijssysteem zitten, komt de onderverdeling bij diploma s niet overeen met hun behaalde diploma. Mevr. L. heeft een document waarop haar werkervaring in haar thuisland staat. Dit is echter in het Russisch, België aanvaardt dit niet als officieel document. Mevr. V. was verpleegkundige in Oekraïne, ze heeft haar opleiding gedaan in de periode dat Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjetunie. Ze heeft er 15 jaar gewerkt in het operatiekwartier van een ziekenhuis in de hoofdstad.

5 Nadat ze een tijdje in België was, wilde ze haar diploma laten equivaleren - er ontbrak één document. Omdat de school niet meer bestond, kon ze geen duplicaat aanvragen. Uiteindelijk kreeg ze een niveaubepaling van 'logistieke hulp'. Vragen Is er een mogelijkheid om ervaringen te bewijzen via stages? Kunnen mensen een soort ervaringscertificaat krijgen? Zijn er andere manieren om de kwaliteit van sollicitanten te testen dan via testen? 5. NIEUWKOMERS WETEN HEEL WEINIG OVER HET PROCES WERK ZOEKEN IN BELGIË. De zoektocht naar werk verloopt in België anders dan in vele andere landen. We hebben het hier voornamelijk over landen buiten de EU. De sollicitatieprocedure in België (een vacature zoeken, een sollicitatiebrief schrijven, een CV opmaken, het sollicitatiegesprek, eventueel een test of examen, ) kennen de mensen niet of onvoldoende. Ook het opleidingsaanbod, de mogelijke jobs (interim, halftijds, voltijds,..), de speciale maatregelen,. zijn vaak ongekend/ Ze hebben geen netwerk waarop ze kunnen terugvallen om informatie te vragen, om hen aan te bevelen,... Meneer G. heeft net de opleiding hulpkok afgerond. Hij heeft een positieve beoordeling gekregen. Nu moet hij werk zoeken. Hij wacht thuis tot hij een brief krijgt van de VDAB met een vacature. Hij weet niet hoe hij zelf vacatures moet zoeken, hoe hij een sollicitatiebrief schrijft. Hij heeft een kort CV op papier, dat iemand voor hem gemaakt heeft, maar heeft het niet digitaal. Hij kan het zelf niet bijwerken. Hij weet niet dat hij zich kan gaan inschrijven in interim-kantoren. Hij weet niet wie zijn begeleider is in de VDAB. Mnr M. wordt opgebeld door een interimbureau om bij Wim Bosman in te springen voor laden en lossen van de vrachtwagens. Het betreft een avondshift gevolgd door een ochtendshift. M. vindt het niet de moeite om naar huis te fietsen en legt zich in een vrachtwagen om enkele uren te slapen. In Mauretanië toen hij werkte als visser sliep hij ook in de boot. Hij wordt 's morgens gevonden (ze zullen gedacht hebben dat hij naar Engeland wou) en hij wordt op de zwarte lijst gezet van Addeco. Hij mag er nooit meer werken. Er wordt niet geluisterd naar zijn verhaal.

6 Vragen Kan een module werk zoeken opgenomen in lespakketten van vb. Inburgering of NT2 of beroepsopleidingen? Kunnen deze mensen extra begeleiding krijgen van de VDAB eventueel in groepssessies? 6. DE VOORWAARDEN VOOR BEGELEIDING DOOR DE VDAB ZIJN ONDUIDELIJK Met de nodige begeleiding kunnen veel van de vorige knelpunten opgevangen worden. Maar de begeleiding bij de VDAB is niet voor iedereen weggelegd. Wie heeft recht op begeleiding? Hoe intensief kan deze begeleiding zijn? Kunnen mensen zelf om begeleiding vragen of moet je doorverwezen worden naar een bemiddelaar?,. Ook als sociaal werker hebben wij daar niet altijd duidelijk zicht op. Met welke vragen kunnen wij mensen doorsturen naar hun begeleider? Naar wie kunnen we mensen doorsturen met een specifieke vraag, - Mevr. Z. komt bij ons langs. Ze is al meerdere keren langs geweest bij VDAB. Ze praat telkens met een andere persoon. Voor informatie over een opleiding is ze al doorgestuurd naar een begeleider. Maar voor andere vragen moet ze dan weer bij iemand anders zijn. Ze weet eigenlijk niet wie haar vaste contactpersoon bij VDAB is. Vragen - Kan VDAB ervoor zorgen dat mensen goed geïnformeerd worden over de werking van de VDAB en de mogelijkheden wat betreft begeleiding?

divers werk(t) Een kunstwerk vol knelpunten

divers werk(t) Een kunstwerk vol knelpunten Í divers werk(t) Een kunstwerk vol knelpunten voor woord Mensen met een migratie-achtergrond vinden moeilijk werk, ook in Oostende. Daarover zijn cijfers en studies terug vinden. Hierover gaat dit boekje

Nadere informatie

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren Sollicitatietips ACLVB Jongeren Waar vind je vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips. Waar begin ik? Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht komt vallen.

Nadere informatie

Social-Profitsalon. Antwerpen

Social-Profitsalon. Antwerpen Social-Profitsalon Antwerpen 23/04/2018 Bar: Zin in een drankje? 18 19 20 21 22 23 GRONDPLAN 11 17 16 15 14 3 5 4 6 7 9 Proeftuin: Test en beleef wat werken in de zorg betekent 7 Welke job? Weet je het

Nadere informatie

Een goed praktijkvoorbeeld in woonzorgcentrum Sint Vincentius in Deinze

Een goed praktijkvoorbeeld in woonzorgcentrum Sint Vincentius in Deinze Een goed praktijkvoorbeeld in woonzorgcentrum Sint Vincentius in Deinze Als je als persoon met een arbeidsbeperking op zoek gaat naar werk verloopt dit niet altijd van een leien dakje. In het kader van

Nadere informatie

Nederlands voor anderstaligen

Nederlands voor anderstaligen anderstaligen Sterrenkundelaan 14, Bergensesteenweg 1440, 1070 Brussel anderstaligen Voor wie zijn de opleidingen Nederlands? Je bent een anderstalige werkzoekende en je hebt al wat basiskennis Nederlands,

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Stad Gent en partners helpen 500 vluchtelingen vooruit door begeleiding naar werk

Stad Gent en partners helpen 500 vluchtelingen vooruit door begeleiding naar werk Stad Gent en partners helpen 500 vluchtelingen vooruit door begeleiding naar werk Het partnerschap Werkplek Vluchtelingen Gent (VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent, GSIW vzw) begeleidde tot nog toe 340 vluchtelingen

Nadere informatie

Webinar werkplekleren VFU 28 NOVEMBER 2017

Webinar werkplekleren VFU 28 NOVEMBER 2017 28 NOVEMBER 2017 1 2 Op het programma 1. Wat is werkplekleren? Wat is het niet? Wat zijn kwaliteitscriteria van werkplekleren? 2. Wat bestaat er? 3. Wat is interessant voor jou als werkgever? 4. Wat is

Nadere informatie

De kennis van het Nederlands is belangrijk om een job te vinden!

De kennis van het Nederlands is belangrijk om een job te vinden! Werkwinkel Omschrijving: De Werkwinkel is een loket waar iedereen terecht kan met vragen rond werk : werkzoekenden, werkenden en werkgevers De Werkwinkel is er voor jou! In de Werkwinkel vindt men de verschillende

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB aanbod Turnhout, 12/12/2018 VDAB Aanbod 2 1) + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB Aanbod 3 1) + MIJN LOOPBAAN@TELIER Mijnloopbaan@telier

Nadere informatie

KNELPUNTBEROEPEN LOKALE BESTUREN Focus op een aantal knelpuntfuncties

KNELPUNTBEROEPEN LOKALE BESTUREN Focus op een aantal knelpuntfuncties KNELPUNTBEROEPEN LOKALE BESTUREN Focus op een aantal knelpuntfuncties Tess Poppe 26 maart 205 Inhoud DEEL I Knelpuntberoepen OCMW s... 2. Overzicht functies... 2.. Verpleegkundige... 3..2 Hoofdverpleegkundige...

Nadere informatie

Handleiding voor Sollicitanten. Hoe solliciteer ik online bij OCMW Gent? Handleiding sollicitanten.doc Pagina 1 van 1

Handleiding voor Sollicitanten. Hoe solliciteer ik online bij OCMW Gent? Handleiding sollicitanten.doc Pagina 1 van 1 Handleiding voor Sollicitanten Hoe solliciteer ik online bij OCMW Gent? Handleiding sollicitanten.doc Pagina 1 van 1 Inleiding In 2012 maakt het OCMW Gent de overstap naar online solliciteren. Het sollicitatieformulier

Nadere informatie

NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN

NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN 2 32 Oriëntatiegids NEDERLANDS LEREN EN OEFENEN In Brussel leer je op verschillende plaatsen Nederlands. In dit hoofdstuk informeren we je over waar je Nederlands kan leren en oefenen. We leggen in paragraaf

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

- via Agentschap, OCMW of asielcentrum - vanaf 8 oktober: online of telefonisch!

- via Agentschap, OCMW of asielcentrum - vanaf 8 oktober: online of telefonisch! Inschrijving bij VDAB - via Agentschap, OCMW of asielcentrum - vanaf 8 oktober: online of telefonisch! Intakegesprek bemiddelaars vluchtelingen - doorverwijzing naar oriëntatiecursus - inschrijven cursus

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult.

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult. Toelichting Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Toelichting op het portfolio en examen Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden in Nederland. Als u zich voorbereidt

Nadere informatie

Nederlandse Arbeidsmarkt Plaats je CV

Nederlandse Arbeidsmarkt  Plaats je CV Nederlandse Arbeidsmarkt www.nederlandsearbeidsmarkt.nl Plaats je CV De homepage Op de eerste pagina van de website zie je twee opties. Je bent opzoek naar een baan en wilt je CV plaatsen? Kies de groene

Nadere informatie

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

Wat? ESF project 1 sept aug dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw

Wat? ESF project 1 sept aug dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw Wat? ESF project 1 sept 2016 31 aug 2018 31 dec 2019 VDAB, OCMW, In-Gent, Stad Gent en GSIW vzw Sneller en op maat toeleiden naar arbeidsmarkt Inburgerings- en activeringstraject afstemmen Werkgevers actief

Nadere informatie

Ik kies uit deze 3 beroepen 1 beroep: Dit is mijn gewenste beroep. Mijn gewenste beroep past in veel branches/sectoren, bijvoorbeeld:

Ik kies uit deze 3 beroepen 1 beroep: Dit is mijn gewenste beroep. Mijn gewenste beroep past in veel branches/sectoren, bijvoorbeeld: BEROEPENORIËNTATIE. 2. 3. Ik wil werken in één van deze 3 beroepen: Ik kies uit deze 3 beroepen beroep: Dit is mijn gewenste beroep 2 Het volgende antwoord past bij mijn gewenste beroep: Mijn gewenste

Nadere informatie

We vragen jouw de rubriek persoonlijke gegevens en gezinssituatie op deze pagina zelf al eens in te vullen: Intakeformulier

We vragen jouw de rubriek persoonlijke gegevens en gezinssituatie op deze pagina zelf al eens in te vullen: Intakeformulier + DOne+ staat voor Doorstroom naar het normale economische circuit. Het is een traject tijdens jouw tewerkstelling in de sociale economie met als doelstelling een duurzame job in de gewone normale economie.

Nadere informatie

Vanuit een probleemboom

Vanuit een probleemboom VAN SEC NAAR REC Vanuit een probleemboom ontwikkelden we een doelenboom Wie waagt de sprong? De sprong van SEC naar REC wagen doe je niet zomaar. Veel SEC-medewerkers hebben reeds lang niet meer gesolliciteerd.

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Vacatures zoeken. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Persmededeling Hoe zoeken werkzoekenden?

Persmededeling Hoe zoeken werkzoekenden? Hoger instituut voor de arbeid Katholieke Universiteit Leuven E. Van Evenstraat 2e B-3000 Leuven Telefoon +32 (0)16 32 33 33 Telefax +32 (0)16 32 33 44 Persmededeling Hoe zoeken werkzoekenden? Gerlinde

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs Info VDAB diensten 3 Inhoud De sociale interventiedienst Verschil VDAB/RVA Inschrijving bij de VDAB Taken en werking VDAB Cv-databank werkgevers Knelpuntberoepen (VDAB) Opleidingen Website VDAB 3 Interventiedienst

Nadere informatie

SOLLICITEREN EN NETWERKEN (21)

SOLLICITEREN EN NETWERKEN (21) SOLLICITEREN EN NETWERKEN (21) Het is belangrijk dat je kan aantonen dat je intensief naar werk zoekt. Zoek passende vacatures (3) Professionaliseer je contactgegevens (1) Toon aan dat je werk zoekt Ontvang

Nadere informatie

Social-Profitsalon. Gent

Social-Profitsalon. Gent Social-Profitsalon Gent 21/03/2018 18 17 19 20 21 22 23 GRONDPLAN 11 16 15 14 3 Praat hier met iemand die al in de social profit werkt 5 3 4 6 7 9 1 2 PODIUM 5 6 7 8 9 3 2 10 15 14 13 12 11 16 17 18 19

Nadere informatie

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB 30 11 2018 DVL2020, onze ambities... 1 meer klanten bereiken: van 240.000 werkzoekenden naar 4 miljoen Vlamingen. Ons klantenbereik wordt

Nadere informatie

solliciteren voor een job bij Ikea

solliciteren voor een job bij Ikea solliciteren voor een job bij Ikea quiz Vraag 1 Hoe vind je het snelst een job? A. via vrienden, kennissen, ex-collega s, B. via vacatures in kranten, op websites, C. via solliciteren op vacatures van

Nadere informatie

1. 与 荷 兰 语 之 家 (Huis van het Nederlands) 一 起 为 您 找 一 个 最 适 合

1. 与 荷 兰 语 之 家 (Huis van het Nederlands) 一 起 为 您 找 一 个 最 适 合 Onthaalbureau Inburgering Antwerpen 安 特 卫 普 市 社 会 融 入 接 待 处 Bent u nieuw in Vlaanderen en wilt u Nederlands leren? wilt u meer weten over het leven in Vlaanderen? zoekt u werk? hebt u andere vragen? Onthaalbureau

Nadere informatie

Van VDAB-opleiding naar knelpuntberoep

Van VDAB-opleiding naar knelpuntberoep Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Van VDAB-opleiding naar knelpuntberoep Conferentie Steunpunt WSE 11 februari 2015 Katleen De Rick Paradox en oplossing Knelpuntberoepen Veel werkzoekenden

Nadere informatie

Niveau 0 BAR INGANG. Infosessies om 10u30 en om 11u30: 1) Werken in de zorg 2) Zorgopleidingen voor anderstaligen. Trap naar de zaal 2 met werkgevers

Niveau 0 BAR INGANG. Infosessies om 10u30 en om 11u30: 1) Werken in de zorg 2) Zorgopleidingen voor anderstaligen. Trap naar de zaal 2 met werkgevers SOCIAL PROFIT SALON Brussel 01-10-2019 Niveau 0 Infosessies om 10u30 en om 11u30: 1) Werken in de zorg 2) Zorgopleidingen voor anderstaligen BAR 3 2 1 INGANG 4 5 15 14 6 7 8 9 13 12 11 10 Trap naar de

Nadere informatie

V.U Marc Parasie p/a Dijkstraat 59, 9200 Dendermonde. Mijn VDAB online Leer meer over mijn VDAB via VDAB online

V.U Marc Parasie p/a Dijkstraat 59, 9200 Dendermonde. Mijn VDAB online Leer meer over mijn VDAB via VDAB online V.U Marc Parasie p/a Dijkstraat 59, 9200 Dendermonde Mijn VDAB online Leer meer over mijn VDAB via VDAB online Je hebt nu meer zicht op de mogelijkheden van mijn VDAB dossier en de Sollicitatieruimte.

Nadere informatie

Mijn toekomst na de wielersport Persoonlijke loopbaancoaching. A quoi ressemblera mon avenir après le cyclisme? Coaching de carrière personnalisé

Mijn toekomst na de wielersport Persoonlijke loopbaancoaching. A quoi ressemblera mon avenir après le cyclisme? Coaching de carrière personnalisé Mijn toekomst na de wielersport Persoonlijke loopbaancoaching A quoi ressemblera mon avenir après le cyclisme? Coaching de carrière personnalisé Een scharniermoment in je leven Fietsen is het enige wat

Nadere informatie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie

ONDERWIJS HOOGSTRATEN ZIN OM EEN VAK TE LEREN? SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015. Kijk op pagina 6. Stephen Vincke - FOD Justitie ONDERWIJS HOOGSTRATEN SEPTEMBER 2014 TOT EN MET JANUARI 2015 Stephen Vincke - FOD Justitie ZIN OM EEN VAK TE LEREN? Kijk op pagina 6. 1 COMPUTER STARTERSCURSUS COMPUTER Wil je graag meer weten over de

Nadere informatie

KU Leuven - onderwijs

KU Leuven - onderwijs WELKOM! KU Leuven - onderwijs Kwalitatief hoger onderwijs meer dan 55.000 studenten Nederlandstalig onderwijsaanbod o 55 bacheloropleidingen o 133 initiële masteropleidingen o 48 master-na-masteropleidingen

Nadere informatie

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren?

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren? Werkervaring & Werkplekleren 27 november 2012 Wat is werkplekleren? Leren Op de werkplek (productieomgeving) Gestructureerd en systematisch (met opleidingsplan) Situatiegebonden maar leidt naar overdraagbare

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1...

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1... Vragen vooraf Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud Milouska

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

*personeel* stafdienst personeel inschrijvingsformulier jobstudenten 2018

*personeel* stafdienst personeel inschrijvingsformulier jobstudenten 2018 *personeel* stafdienst personeel inschrijvingsformulier jobstudenten 2018 In te vullen door de behandelende dienst Ontvangstdatum Dossiernummer Identificatienummer Inschrijvingsformulier jobstudenten Waarvoor

Nadere informatie

25 september Werkplekleren

25 september Werkplekleren 25 september 2017 Werkplekleren Werkplekleren bij VDAB Leeractiviteiten Aanleren en toepassen van competenties algemene, arbeids- en beroepsgerichte competenties In een werksituatie die een leeromgeving

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Verruim je horizon. Workshop solliciteren

Verruim je horizon. Workshop solliciteren Verruim je horizon Workshop solliciteren Workshop solliciteren - Hoe begin ik eraan? - Welke job past bij mij? - Waar vind ik een job? - CV? - Sollicitatiebrief? - Online solliciteren? - Het sollicitatiegesprek?

Nadere informatie

CP11. op zoek naar werk

CP11. op zoek naar werk CP11 op zoek naar werk Als u in Nederland op zoek gaat naar werk, kunt u zich inschrijven bij het CWI of een uitzendbureau. Bedrijven die vacatures hebben, geven dat door aan het CWI of uitzendbureau.

Nadere informatie

INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS!

INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS! INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS! WILT U EEN SCHOOLVERLATER ZONDER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS DE KANS GEVEN OM DE SECTOR BETER TE LEREN KENNEN EN EEN EERSTE WERKERVARING OP TE DOEN? DAN IS EEN INSTAPSTAGE

Nadere informatie

WAAROM DIT ONDERZOEK?

WAAROM DIT ONDERZOEK? Van VDAB- naar knelpuntberoep: het belang van en stage POOLL-conferentie, 7 januari 2015 Katleen De Rick & Greet Van Dooren Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra WAAROM DIT ONDERZOEK? 2 1 Paradox

Nadere informatie

Het selecteren en aanwerven van het personeel

Het selecteren en aanwerven van het personeel Het selecteren en aanwerven van het personeel Blijdorp vzw Visie- en Beleidsteksten - Kwaliteitshandboek -: 3. Medewerkers / 3.1 Inzet personeelsmiddelen/ 3.1.1 Visie en Beleid Beoordeeld en goedgekeurd:

Nadere informatie

Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen

Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen Onze arbeidsmarkt Er is een duidelijke kloof tussen: het aantal openstaande vacatures het aantal werkzoekenden (deels personen

Nadere informatie

Ons vormingsboekje VOORJAAR 2016

Ons vormingsboekje VOORJAAR 2016 Ons vormingsboekje VOORJAAR 2016 M e e r i n f o : d e n t r a v o o 0 1 4 / 6 8. 7 1. 9 3 1 Voor wie? JE BENT NOOIT TE OUD OM TE LEREN! Voor alle mensen die willen bijleren! Waarom? Om te groeien als

Nadere informatie

nr. 673 van EMMILY TALPE datum: 30 augustus 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Vacatures Bpost - Samenwerking met VDAB

nr. 673 van EMMILY TALPE datum: 30 augustus 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Vacatures Bpost - Samenwerking met VDAB SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 673 van EMMILY TALPE datum: 30 augustus 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Vacatures Bpost - Samenwerking met VDAB Op 24 augustus 2016

Nadere informatie

IK ZOEK EEN STUDENTENJOB

IK ZOEK EEN STUDENTENJOB Je bent student. Je zoekt een studentenjob. Je gaat naar een interimkantoor. Daar moet je je eerst inschrijven en dan kan je een job krijgen. Wat moet je doen? 1. Vul het inschrijvingsformulier in op blad

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

TAALBELEIDSPLAN OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE

TAALBELEIDSPLAN OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE TAALBELEIDSPLAN OPLEIDING POLYVALENT VERZORGENDE Voor de periode van 2011 tot 2014 1. Voorstelling van de opleiding begeleider in de kinderopvang en polyvalent verzorgende Het CVO biedt volwassenen met

Nadere informatie

Evaluatie van het nieuwe opvolgingsststelsel voor werkzoekenden: Tabellenboek Luik 2: Geschorsten

Evaluatie van het nieuwe opvolgingsststelsel voor werkzoekenden: Tabellenboek Luik 2: Geschorsten Vraag 1: Heeft u vorige week gedurende minstens 1 uur betaald werk verricht? (Q1) Vlaanderen Wallonië Brussel Ja, als werknemer 62 18% 31 27% 24 13% 7 17% Ja, als PWA'er 7 2% 2 2% 3 2% 2 5% Ja, als zelfstandige

Nadere informatie

CP1. op zoek naar werk

CP1. op zoek naar werk CP1 op zoek naar werk Als u in Nederland op zoek gaat naar werk, kunt u zich inschrijven bij het CWI of een uitzendbureau. Bedrijven die vacatures hebben, geven dat door aan het CWI of uitzendbureau. Ook

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

STUDENT EN OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENJOB

STUDENT EN OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENJOB STUDENT EN OP ZOEK NAAR EEN STUDENTENJOB Student en op zoek naar studentenjob? OCMW Gent ondersteunt jongeren die minder middelen hebben, maar wel willen studeren. Onderwijs kost geld, maar je staat er

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 11. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 7, 8, 9 en 10. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Een goeie job vinden

Een goeie job vinden Een goeie job vinden en houden! Voor wie? pagina 4 2 Wat mag je verwachten van je werkgever? pagina 6 Wat verwacht een werkgever van jou? pagina 8 Hoe geraak je aan een goede job? pagina 10 Mogelijke arbeidscontracten

Nadere informatie

Casus 1 van project Roma t Werkt

Casus 1 van project Roma t Werkt Casus 1 van project Roma t Werkt Het project Roma t Werkt begeleidde Fatima en Dzevat, een jonge vrouw en man van eind twintig, gedurende drie jaren. In wat hieronder volgt, proberen we een overzicht te

Nadere informatie

SOLLICITATIE (deel 1)

SOLLICITATIE (deel 1) SOLLICITATIE (deel 1) Je bent de werkgever van een voedingswinkel. Je bent op zoek naar een goede winkelbediende voor je zaak. Kan jij een sollicitatiegesprek voeren? Wat moet je doen? 1 Zoek 2 gesprekspartners.

Nadere informatie

I. Wie is de uitzendkracht?

I. Wie is de uitzendkracht? I. Wie is de uitzendkracht? 01. De uitzendmarkt in cijfers (2013) 534.460 uitzendkrachten 162,49 miljoen gepresteerde uren 4.044,7 miljoen euro omzet Elke dag worden gemiddeld 82.819 uitzendkrachten tewerkgesteld

Nadere informatie

Tips bij het opstellen van je CV

Tips bij het opstellen van je CV Tips bij het opstellen van je CV Wanneer je gaat solliciteren, is een goed curriculum vitae enorm belangrijk. Het is namelijk je persoonlijke visitekaartje en de eerste kennismaking met jou als sollicitant.

Nadere informatie

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v):

Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): Gemeente Grimbergen werft aan (m/v): 1 deeltijds administratief medewerker 26/36 uren per week voor de gemeentelijke basisschool te Borgt vervangingstewerkstelling opdrachten: Zelfstandig zorg dragen voor

Nadere informatie

2 Mijn ervaringen... 1

2 Mijn ervaringen... 1 PDF processed with CutePDF evaluation edition www.cutepdf.com 2 Mijn ervaringen... 1 Mijn ervaringen met leren...1 VOORBEELD...1 INVULBLAD...2 Mijn ervaringen met betaald werk...3 VOORBEELD...3 INVULBLAD...4

Nadere informatie

WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld: Er

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat

PERSBERICHT. 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat PERSBERICHT 250 bezoekers en veel motivatie op zorgbeurs regio Asse-Dilbeek-Ternat De lokale besturen Asse, Dilbeek en Ternat organiseerden gisteren, maandag 20 mei, samen met VDAB en partners een job-

Nadere informatie

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen.

Onderstaand krantenartikel kan eventueel gebruikt worden om het toenemende belang van elektronische databanken aan te tonen. 5.6 Vaardigheden verzameld: slim solliciteren Deze Vaardigheden verzameld is opgevat als een (ietwat aangepaste) webquest. Dat betekent dat de leerlingen zelfstandig alle opdrachten doorlopen en gebruikmaken

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

PERSONEELSDIENST ADMINISTRATIEF CENTRUM ANTWERPSESTEENWEG KAPELLEN

PERSONEELSDIENST ADMINISTRATIEF CENTRUM ANTWERPSESTEENWEG KAPELLEN PERSONEELSDIENST ADMINISTRATIEF CENTRUM ANTWERPSESTEENWEG 130 2950 KAPELLEN personeelsdienst@kapellen.be FUNCTIE: HALFTIJDS CONTRACTUEEL ARBEIDSTRAJECTBEGELEIDER NIVEAU B1-B3 CONTRACT BEPAALDE DUUR VAN

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor leerlingen Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor leerlingen Inhoudstafel Account aanmaken Job zoeken in de jobbank Je wordt aanvaard voor een job Post je job op Facebook Je wordt geweigerd voor een job Een werkgever

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Werk en werk vinden Tekst > Reporter: Valeriya Miasnikova - oktober 2018

Werk en werk vinden Tekst > Reporter: Valeriya Miasnikova - oktober 2018 Tekst > Reporter: Valeriya Miasnikova - oktober 2018 Anastasia Werken dat is iets wat je wilt doen als je groter wordt. Valeriya En waarom moet je dat doen? Anastasia Anders heb je geen centen om te kopen:

Nadere informatie

Lessenpakket leerloopbanen en tool Start to can. Presentatie workshop door:

Lessenpakket leerloopbanen en tool Start to can. Presentatie workshop door: Lessenpakket leerloopbanen en tool Start to can Presentatie workshop door: 1. GTB Gespecialiseerd Team Bemiddeling 2. Vlaams algemeen directeur: Luc Henau 3. Provinciale werking: 5 - Oost VLaanderen -

Nadere informatie

VACATURE. Aantal jobs: 1. Plaats tewerkstelling: JEUGDZORG Weefstraat EKE. Tijdelijke job (niet via uitzendkantoren) Aangeboden functie

VACATURE. Aantal jobs: 1. Plaats tewerkstelling: JEUGDZORG Weefstraat EKE. Tijdelijke job (niet via uitzendkantoren) Aangeboden functie VACATURE Aangeboden functie Functienaam: INTEGRAAL BEGELEIDER Functieomschrijving: Je inzet is er enerzijds op gericht de toegewezen jongeren te ondersteunen in het alleen wonen en voor te bereiden op

Nadere informatie

Bijlage 2: Interview cliënten

Bijlage 2: Interview cliënten Bijlage 2: Interview cliënten Cliënt 1 vrijdag 28/03/2014 Persoonsgegevens Leeftijd: 39 jaar Geslacht: Man Periode van artikel 60: 2009-2010 (1 jaar) OCMW: Heers Werkplaats: TEAM Land van herkomst: Tsjetsjenië

Nadere informatie

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren?

Wie kan terecht in een centrum voor basiseducatie? Wat kan je er leren? basis educatie Wie niet goed kan lezen, schrijven en rekenen, is geen uitzondering. In ons land heeft meer dan half miljoen mensen er moeite mee. In een centrum voor basiseducatie kan je die achterstand

Nadere informatie

OCMW STUDENT EN OP ZOEK NAAR STUDENTENJOB

OCMW STUDENT EN OP ZOEK NAAR STUDENTENJOB OCMW STUDENT EN OP ZOEK NAAR STUDENTENJOB studenten_brochure_v2.indd 1 11/08/16 16:08 Student en op zoek naar studentenjob? OCMW Gent ondersteunt jongeren die minder middelen hebben, maar wel willen studeren.

Nadere informatie

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment.

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. De VDAB je hele loopbaan lang. Je hele loopbaan bij één en dezelfde werkgever? Dat is verleden tijd. Vandaag verander je tijdens je loopbaan

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

CURRICULUM VITAE. Ken jezelf! Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS CURRICULUM VITAE In dit lespakket maken jongeren hun cv. Vermits sommige jongeren al van bij het begin van het schooljaar op zoek gaan naar een job of stageplaats, maken ze zeer snel een eerste exemplaar

Nadere informatie

Succescriteria bij de activering van anderstalige nieuwkomers

Succescriteria bij de activering van anderstalige nieuwkomers Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Succescriteria bij de activering van anderstalige nieuwkomers Dr. Hanne Vandermeerschen Peter De Cuyper Gent, 13 juni 2018 Potentiële beroepsbevolking in

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

Toekomst schoolverlaters en oudere werknemers op de arbeidsmarkt:onderwijs, opleiding & begeleiding

Toekomst schoolverlaters en oudere werknemers op de arbeidsmarkt:onderwijs, opleiding & begeleiding Perspresentatie 14/10/2014 Toekomst schoolverlaters en oudere werknemers op de arbeidsmarkt:onderwijs, opleiding & begeleiding 1 2 Onderzoek voor Tempo-Team door Insites Consulting Representatieve steekproef

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER EXTERNE KANDIDATUUR BURGERFUNCTIE CALOG

INSCHRIJVINGSFORMULIER EXTERNE KANDIDATUUR BURGERFUNCTIE CALOG INSCHRIJVINGSFORMULIER EXTERNE KANDIDATUUR BURGERFUNCTIE CALOG Bedankt voor uw interesse in onze organisatie. Gelieve onderstaande gegevens in te vullen en dit document samen met uw kandidatuur digitaal

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN

CATALOGUS NAJAAR GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN CATALOGUS NAJAAR 2018 GRATIS VAARDIGHEIDSTESTEN, OPLEIDINGEN VOOR WERKZOEKENDEN Ontwikkel je vaardigheden en verwezenlijk je professionele projecten! www.horecabepro.be DEZE BROCHURE IS VOOR : Elke werkzoekende

Nadere informatie

SOLLICITATIEFORMULIER GEMEENTEBESTUUR en OCMW GALMAARDEN

SOLLICITATIEFORMULIER GEMEENTEBESTUUR en OCMW GALMAARDEN SOLLICITATIEFORMULIER GEMEENTEBESTUUR en OCMW GALMAARDEN DATUM: SOLLICITATIE VOOR DE FUNCTIE VAN: MAATSCHAPPELIJK WERKER vervangingsovereenkomst 19/38 voor een langere periode PERSOONLIJKE GEGEVENS: MAATSCHAPPELIJK

Nadere informatie

Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven

Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven VDAB voor bedrijven Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven Mijn VDAB voor werkgevers gratis vacatures publiceren toegang tot CV

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek

Pagina 1 van 5. Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek Pagina 1 van 5 Toelichting werkprocedure voor cv, selectiebrief en selectiegesprek Voor het bereiken van het beste resultaat zijn wij uiteraard sterk afhankelijk van uw informatie. Voor elke selectieprocedure

Nadere informatie

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw

Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Terug aan het werk?! Zondag 12 februari 2012 Ups & Downs vzw Inhoud 1. Voorstelling Vlaams Patiëntenplatform vzw 2. Solliciteren 3. Redelijke aanpassingen 4. Ondersteuningsmaatregelen 5. Toegelaten arbeid

Nadere informatie