9e Nieuwsbrief Elvarah september 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9e Nieuwsbrief Elvarah september 2014"

Transcriptie

1 9e Nieuwsbrief Elvarah september 2014 Hierbij de negende nieuwsbrief van Elvarah. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor ingeschreven hebt. Het kan zijn dat je per ongeluk of ten onrechte deze nieuwsbrief ontvangt. Stuur dan even een mailtje naar Dan zorg ik ervoor dat je geen nieuwe mail meer ontvangt. Inhoud Wat ademhaling te maken heeft met spierpijn Baby's groeien beter door veel lichaamscontact Lage rugpijn Massage-tip: achillespeesblessure Scrubben Boekentip: Baby signalen Weetjes : Elvarah weer aan de studie : rimpelhuid : bewuste voedingskeuze : wat doet massage bij artrose : Parkinsoncafé : regenboogkussens : nationale hardloperspas : triggerpointtip : aanbieding : wat zegt mijn polis.nl : sokken mee Wat ademhaling te maken heeft met spierpijn Wie verkeert ademt kan spierpijn ontwikkelen. Het is zelfs één van de typische symptomen van hyperventilatie. De spierpijn ontstaat wanneer er sneller en/of dieper geademd wordt dan nodig is voor het lichaam, vaak als reactie op angst of stress. Normaliseert de ademhaling, dan zal de spierpijn vanzelf weer overgaan. Stress, in welke vorm dan ook kan leiden tot een versnelde ademhaling. De hersenen kunnen deze manier van ademhalen als juist gaan aannemen en zo blijvend verkeerd ademen veroorzaken. Het op de juiste manier ademen kan het stressniveau laten dalen, zorgen voor meer energie en kan gespannen,pijnlijke spieren helpen ontspannen.

2 Hoe komt het dat een verkeerde ademhaling spierpijn veroorzaakt? Spierpijn kan ontstaan doordat er een CO2 tekort ontstaat door een versnelde en/of te diepe ademhaling. Bij een normale ademhaling, ademen we zuurstof in en koolzuur, (=CO2), uit. Bij hyperventilatie bv. wordt er meer zuurstof ingeademd, wat niet erg is, maar wordt er meer koolzuur uitgeademd. Hierdoor daalt de koolzuurwaarde in het bloed en zal de PH waarde van het bloed stijgen waardoor het meer alkalisch wordt. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en één van de belangrijkste stimuli van onze ademhaling. Gevolg van een tekort aan CO2: - de spieren gaan samentrekken - de aders vernauwen waardoor er een verminderde zuurstoftoevoer ontstaat naar de hersenen en andere organen - de lichaamscellen gaan melkzuur produceren om de PH waarde van het bloed weer te herstellen - gevolg hiervan is: spierpijn, spierkrampen, maar ook pijn in de borst, hartkloppingen, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, duizeligheid, een wazig zicht, verstrooidheid en concentratieproblemen, vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare reden, overdadig zweten, kortademigheid en een licht gevoel in het hoofd - als er te veel lucht worden binnengehapt kan ook winderigheid, vaak boeren, misselijkheid en een opgeblazen gevoel gaan optreden Massage en de juiste ademhalingstechniek kan helpen spanningen te verminderen. Ademhalingsoefening 1: Zit rechtop in een comfortabele houding om deze oefening te starten. Adem uit via de mond, sluit daarna de mond en adem in door de neus gedurende 4 seconden. Houd de adem in gedurende 7 seconden, adem volledig uit via de mond gedurende 8 seconden. Adem weer in om de oefening te herhalen. Herhaal de oefening nog 2 keer. Deze oefening heeft een natuurlijke verdovende werking. Ademhalingsoefening 2: Lig op je rug met één kussen onder de nek en één kussen onder de knieën. Leg de beide handen, met de handpalmen omlaag, op je buik zodat de middelvingers elkaar net raken. Adem traag en diep in. Adem traag en diep uit. Doe dit gedurende 5 minuten. Deze oefening helpt om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Baby's groeien beter door veel lichaamscontact Baby's die veel lichaamscontact hebben, groeien beter. Veel knuffelen met je baby bevordert dus zijn groei. In de jaren 80 bleek dat al in een Amerikaans ziekenhuis: couveusebaby s die niet werden aangeraakt, bleven sterk achter in groei. Baby s die dagelijks werden gestreeld, groeiden normaal. Ook voor couveusebaby's is babymassage erg heilzaam. Gemasseerde baby's namen 47% meer toe in gewicht en lengte dan de controlegroep van niet gemasseerde baby's. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby's konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden! Vervolgonderzoek toonde aan, dat deze gemasseerde baby's ook na een periode van enkele maanden en, zelfs na een jaar, nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.

3 In de baarmoeder zijn baby s 24 uur per dag in contact met het lichaam van hun moeder doordat ze daar continu worden aangeraakt en gewiegd. Dit voelt dan ook als een heel veilige plek. Na de geboorte moet het kind wennen aan het gemis hiervan. Wanneer je nu na de geboorte doorgaat met dat wiegen, aanraken en strelen, kom je tegemoet aan de grote aanrakingsbehoefte. Uit Europees onderzoek blijkt dat baby s die veel lichaamscontact per dag kregen (bijvoorbeeld door dragen) 50% minder huilden dan baby s die minder werden aangeraakt. Babymassage kan dan ook een goede en welkome aanvulling in de verzorging van baby's zijn. Bij een prettige aanraking komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat we banden met anderen aangaan. Na de bevalling heeft de moeder er een grote concentratie van in haar hersenen. Dit zorgt ervoor dat ze haar baby veel wil vasthouden en verzorgen. Door de aanrakingen tijdens de massage: - wordt het kind zich bewust van het eigen lichaam - worden de bloedsomloop, spijsvertering en zintuigen gestimuleerd - wordt het slaapgedrag positief gestimuleerd - neemt de baby sneller toe in lengte en gewicht - huilt de baby minder, is alerter - wordt er minder stresshormoon aangemaakt waardoor ze zich beter kunnen ontspannen en de hersenen zich beter kunnen ontwikkelen - het niveau van de stoffen serotonine en oxytocine, die zorgen voor een weldadig gevoe,l gaan omhoog - bovendien wordt de band tussen ouder en kind erdoor versterkt en leert de ouder de lichaamstaal van het kind beter kennen. Hierdoor ontstaat spelenderwijs een betere afstemming op elkaar. Ik verzorg de babymassagecursus graag voor u. Individueel of in een groepje. Wanneer u aangesloten bent bij Isis kraamzorg, krijgt u op vertoon van uw pas 10% korting op de cursusprijs. Meer info over de cursus is te vinden op mijn website: Lage rugpijn Deze ontstaat vaak door overbelasting, zwaar tillen, ongeval of een langdurige verkeerde houding. Maar ook een plotselinge beweging, darmstoornissen of stress kunnen de oorzaak zijn. Massage kan de verstijfde spieren in en rondom het pijnlijke gebied weer soepel maken. Hierdoor neemt de pijn af en wordt normaal bewegen weer mogelijk. Als ook de diepe bilspieren verstijfd zijn, kunnen de klachten erger worden omdat de rug onvoldoende ondersteuning van het bekken krijgt. Hierdoor kan je 'door je rug' gaan. Zolang de pijn aanwezig is, is het beter niet te intensief te sporten of fysiek zwaar werk te doen. In combinatie met triggerpointtherapie en taping zal nog sneller resultaat kunnen worden geboekt. Omdat pijn veel energie neemt, zal ook de vermoeidheid door de behandeling afnemen. En bent u weer sneller in staat om uw normale activiteiten te (blijven) doen.

4 Lage rugpijn is een zeer veel voorkomende reden voor ziekteverzuim en brengt daarmee hoge kosten voor arbeidsongeschiktheid en werkverzuim met zich mee. Stoelmassage op het werk kan daarom een goed preventiemiddel zijn Voor wie zelf ook graag wat aan de behandeling wil bijdragen en daarmee het behandelingstraject wil bekorten kan ik eenvoudige oefeningen en manieren van zelfmassage meegeven. Deze verminderen de pijn en versterken de rug. Massagetip: achillespees blessure Een achillespeesblessure komt veel voor en kan lang hinderlijk zijn. Meestal ontstaat de klacht door overbelasting. Niet alleen het behandelen van de blessure is belangrijk, maar ook het achterhalen van de oorzaak ervan. Daarom zal ik in de behandeling ook letten op de beweeglijkheid van enkel- en kniegewrichten, het bekken en de wervelkolom. Met de juiste massage en tapetechnieken zal ik de blessure gaan behandelen. Maar u kunt ook zelf veel doen aan het herstel door de volgende oefening. Oefening: Hierbij wordt de spier onder belasting gerekt. Ga met de bal van de voet van het te rekken been op een traptrede of verhoging staan. Laat dan de hiel in een rustig tempo zover mogelijk zakken. Terwijl je de rek aanhoudt, plaats je ook de andere voet op de verhoging en neem je je gewicht volledig op de andere voet. Haal de voet van het te rekken been van de traptrede/verhoging en herhaal de oefening 10 keer. Wanneer je deze oefening met een lichtgebogen knie uitvoert komt het accent meer op de dieper gelegen kuitspieren te liggen. Let op! Bij het overnemen van het gewicht op de andere voet, niet gaan afzetten met de voet van het te rekken been. Scrubben Ben je nieuwsgierig naar het wat, waarom en hoe van scrubben, lees dan vooral verder. Dan lees je wat scrubben inhoudt, waarom je het zal doen en hoe het moet. 24 uur per dag is onze huid aan het werk om huidcellen te vernieuwen. Je lichaam maakt extra cellen aan als je in aanraking komt met UV-stralen, of als reactie op andere schadelijke invloeden. Door deze celvernieuwing verlies je dode huidcellen. haal je deze niet weg, dan kan je huid er wat grauw uit gaan zien, doordat het verstikt door al die dode huidcellen die maar op je huid blijven zitten. Scrubben zorgt voor dat je huid weer gaat stralen en dat het zachter en gladder aanvoelt. De huid van je gezicht is gevoeliger en dunner dan van je lichaam, dus daar kan je beter een zachter product voor gebruiken. De scrubkorreltjes mogen geen pijn doen op je huid. Ook is het beter als er geen parfum of alcohol in zit, dat kan namelijk irriterend en uitdrogend

5 werken. Lichaamsscrubs zijn vaak wat grover en daar kan ook wat parfum in zitten voor een fijne geur. Voor je lichaam kan je ook een scrubhandschoen gebruiken. Scrub niet te vaak, dat heeft je huid niet nodig. Twee keer per week is ok. Heb je een gevoelige huid, scrub dan maximaal eens per week. Voor het scrubben reinig je eerst je huid. Daarna maak je met de scrub zachte rond-draaiende bewegingen op je gezicht. Heb je moeite om de achterkant van je lichaam te scrubben: geen probleem. Je kan je huid ook bij mij laten scrubben, voorafgaand aan je massage. Daarna trekt de verzorgende olie die ik gebruik nog beter in je huid. Scrubben van de rug en de achterkant van de benen kost 3,00 extra. (zie aanbieding) Boeken-tip: Baby signalen Door baby's goed te observeren begrijp je steeds meer van de 'kleine' signalen die ze geven, zoals wegkijken ('even pauze graag'), rood aanlopen ('tjee wat is het hier druk') of het midden houden tussen lachen en huilen ('stop, dit wordt een beetje veel'). Baby's geven aan wat ze wel en wat ze niet leuk, interessant, vervelend of spannend vinden. De kunst is om het gedrag, de houding, de mimiek en de geluidjes van een baby goed te verstaan. Daarbij komt nog een tweede kunst: namelijk je goed aan te sluiten bij wat je kind bezighoudt, wat het ziet, doet, voelt en denkt. Versta je deze twee kunsten, dan ben je in staat je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven. Talloze spelletjes en activiteiten zijn aanstekelijk beschreven en moedigen aan om nog beter naar baby's te kijken en zo eigen contact- en ontwikkelmomenten te herkennen en te benutten. Weetjes: Elvarah weer aan de studie Er verandert veel in zorgverlenersland. Was tot nu toe medische basiskennis op HBO niveau genoeg om door de zorgverleners vergoed te worden, tegenwoordig moeten complementair behandelaars en therapeuten op Bachelorniveau zijn geschoold. Dat betekent voor mij dus ook weer terug naar school. In september start de opleiding waarvoor ik naar Zwolle ga. Hij duurt een jaar en na dat jaar heb ik voorlopig weer voldoende kennis in huis om u uw nota's voor vergoeding in aanmerking te laten blijven/komen bij de zorgverzekeraar. Rimpelhuid Na een warm badgerimpelde handen en voeten gekregen? Dat is eenvoudig te verklaren. De hoornlaag in de huid neemt water op waardoor deze laag wat opzwelt. De huid is echter bedekt met een laagje olie om te voorkomen dat water de huid kan binnengaan. In bad weekt dat laagje olie eraf en kan het water dus de hoornlaag binnendringen. Op sommige plekken zit deze bovenste huidlaag aan de onderste huidlaag vast en kan hij dus niet overal opzwellen. En daarmee is rimpelvorming ene feit. Op de vingertoppen en voeten is de hoornlaag het stevigst. Vandaar dat allen op deze plaatsen rimpels ontstaan van het baden.

6 Bewuste voedingskeuze Wil je in één oogopslag zien wat de de invloed is van jouw boodschappen op mens die en milieu? Gebruik dan de gratis Questionmark app en/ of hun website. Hierop worden al meer dan producten uit de supermarkt van een productscore voorzien en lees je de achtergrondverhalen. Die scores gaan over de thema's volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Zie kan je bv zien of er antibiotica is gebruikt en of er rekening is gehouden met welzijn van mens en dier. In de toekomst wil Questionmark ook voor het thema persoonlijke gezondheid scores berekenen en zullen er ook andere producten worden meegenomen, zoals cosmetica, huishoudelijke producten en wellicht elektronica. Wat doet massage bij artrose - Massage kan de symptomen van artrose verminderen - de spierspanning van de omliggende spieren verbeteren - de gewrichten versoepelen - en de pijn verminderen. Conclusie: niet te snel denken dat er niets meer aan te doen is. Parkinsoncafé Iedere 1e dinsdag van de maand is er in Burgum een gratis Parkinsoncafé in Zorgcentrum Berchhiem, Prins Bernhardstraat 74, 9251 GM Burgum Het is een informele ontmoetingsplaats voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten, uit een wijde omgeving rondom Burgum. Het biedt hen de gelegenheid met anderen te praten die hun ervaringen begrijpen en kunnen delen. Iedere bijeenkomst staat in het teken van een onderwerp, de ene keer informatief, een andere keer staat de ontspanning centraal. De bijeenkomsten starten om uur en eindigen rond uur, de zaal is open vanaf uur. Het programma en meer informatie is terug te vinden op (klik op specialistisch centrum) Voor vragen of meer informatie kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen via: T , of De eerstvolgende bijeenkomst is op 7 oktober en heeft als thema: Goed voorbereid op controle met de Parkinson Monitor. Parkinsonverpleegkundige Siepy Hoekstra legt uit wat de Parkinson Monitor inhoudt en hoe u deze kunt gebruiken om u goed voor te bereiden op een bezoek aan de neuroloog of de verpleegkundige. Daarnaast zal zij uitleg geven over haar functie en de meerwaarde hiervan. Regenboogkussens Wie iemand een steuntje in de rug wil geven, kan een prachtig kussen laten borduren. Helemaal naar persoonlijke wens. Kent u iemand in uw naaste omgeving die geestelijk of lichamelijk door een dal gaat, en wilt u diegene laten weten dat hij of zij er niet alleen voor staat, vraag dan een regenboogkussen aan. Meer weten of helpen met het borduren van de lapjes?

7 Nationale hardloperspas Ik ben deelnemer van de Nationale hardloperspas. Dat betekent dat ik aanbiedingen heb voor houders van deze pas. Voor wie hardloopt kan het daarom aantrekkelijk zijn deze pas aan te vragen bij: Het is dé voordeel en privilege pas voor hardlopend Nederland. Naast de aantrekkelijke kortingen zijn er ook unieke privileges. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan speciale kleedruimtes bij evenementen en gratis loopclinics onder leiding van tophardlopers uit Nederland. Het aanbod aanbieders bestaat onder andere uit sportwinkels, aanbieders van loopbegeleiding, bedrijven die gespecialiseerd zijn in verzorging, evenementen en webshops. Geregistreerde leden kunnen op het platform de inhoud van de aanbieders bekijken. Maak een account aan en ervaar zelf de voordelen van de pas. U kunt via de volgende link een account aanmaken: registreren. Triggerpoint tip Rolt je bal steeds bij je weg als je met je triggerpointbehandeling bezig bent? Stop hem dan in een kniekous of panty en je houdt hem altijd bij je. Aanbieding De hele maand september: scrubben van rug en achterkant benen voor maar 3,00. In deze nieuwsbrief meer info over het scrubben. Probeer de chocoladescrub eens! Wat zegt mijn polis.nl Vraagt u zich ook af of de zorg die u krijgt wel vergoed wordt? Het is belangrijk dat u weet of uw zorgverzekeraar de zorg die u nodig heeft vergoedt. Deze informatie vindt u op: watzegtmijnpolis.nl en staat natuurlijk in uw eigen polis vermeld. Mijn behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen en worden door de zorgverzekeraar vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Dat houdt in dat uw eigen risico niet wordt aangesproken. Mijn aansluitingsnummers van beroepsverenigingen en praktijkcodes vindt u op mijn site onder het kopje contact. Vergoedingsinfo onder het kopje: verzekeringen. Sokken mee Een vriendelijk verzoek: Wanneer u gebruikt maakt van de PAS stoel of een voetmassage met olie wenst: graag sokken meenemen. Dit om hygiënische- en veiligheidsredenen. Disclaimer Deze nieuwsbrief heeft een informatief karakter. Het is geen medisch advies. Een massage en goede voeding kunnen het genezingsproces wel beduidend versnellen. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd eerst uw huisarts. De nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Massagepraktijk Elvarah stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.

8 Facebook Voor wie mij wil volgen op Facebook: je vindt mij op mijn eigen naam: Erica Masselink Bedankt voor het lezen. Ken je iemand voor wie de informatie ook interessant kan zijn? Stuur deze nieuwsbrief gerust door.

Inhoud. 10e Nieuwsbrief Elvarah december 2014. Prettige kerstdagen. en een gelukkig. en gezond Nieuwjaar!

Inhoud. 10e Nieuwsbrief Elvarah december 2014. Prettige kerstdagen. en een gelukkig. en gezond Nieuwjaar! 10e Nieuwsbrief Elvarah december 2014 Hierbij de tiende nieuwsbrief van Elvarah. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor ingeschreven hebt. Het kan zijn dat je per ongeluk of ten onrechte deze

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

Inleiding Polariteitsmassage

Inleiding Polariteitsmassage Polariteitsmassage Inleiding Een pasgeboren baby heeft niet alleen melk nodig. Iedere baby wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat uw baby graag in de armen

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Wat is de oorzaak van hyperventilatie? Hyperventilatie 2 Wat is hyperventilatie? Hyperventilatie betekent overmatige ademhaling. Iemand die hyperventileert haalt te snel en te diep adem. Het lichaam reageert hierop. Dit geeft verschillende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l i patiënteninformatie Spoedgevallendienst Hyperventilatie G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Inhoud Voorwoord...5 1. Wat is hyperventilatie...6 2. Welke verschijnselen kunnen optreden?...6

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK. Wat is hyperventilatie?

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK. Wat is hyperventilatie? LONGFUNCTIE-ONDERZOEK Wat is hyperventilatie? Wat is hyperventilatie? Als je hyperventileert, adem je te veel. In het bloed raakt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide (CO 2 ) uit balans. Hierdoor

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen...

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen... Hyperventilatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ademhaling... 1 Hyperventilatie... 1 Oorzaak van hyperventilatie... 2 Klachten bij hyperventilatie... 3 Wat kunt u zelf doen... 4 Tot slot... 5 Inleiding Deze

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen

Hoe ontstaat hyperventilatie? Symptomen Hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Die klachten kunnen komen door hyperventilatie. Hyperventilatie wil zeggen dat u te snel of te

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Ieder mens wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat een baby graag in de armen genomen wordt. Warmte, aanraking, lichamelijk contact en streling zijn voor een

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Hyperventilatie

Eerste Hulp Bij Hyperventilatie 1 Eerste Hulp Bij Hyperventilatie Uitleg en 5 waardevolle tips www.hyperventilatiecoach.nl 2 Eerste Hulp Bij Hyperventilatie Waarschijnlijk heb je gehoord van je arts of zelf gemerkt dat je last hebt van

Nadere informatie

Oefenen na een keizersnede

Oefenen na een keizersnede Oefenen na een keizersnede Inleiding U bent in het Albert Schweitzer Ziekenhuis op genomen omdat u een keizersnede heeft ondergaan. Hierdoor moet u nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Een keizersnede

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM

STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM Hyperventilatie Hyperventilatie betekent een te snelle en/of een te diepe ademhaling. Wat is ademhalen? Door middel van de borstkas en de buikspieren ademen wij lucht in en

Nadere informatie

De foamroll oefeningen

De foamroll oefeningen www.bodyrelease.nl De foamroll oefeningen Wat je vooraf moet weten De foamroll oefeningen die je uitvoert moeten voelen als een diepe massage en kunnen zowel direct op de huid als met kleding aan worden

Nadere informatie

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt.

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie Inleiding U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Ademhaling Om te kunnen ademen gebruiken

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips om thuis een relaxerende massage te geven Page 1 Relaxerende massage thuis Mensen maken vaak het voornemen

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

MEDISCH CENTRUM Hyperventilatie

MEDISCH CENTRUM Hyperventilatie MEDISCH CENTRUM Hyperventilatie Dit kan ook geen kwaad, maar kan wel leiden tot een aantal verschijnselen als: Benauwd gevoel, kortademigheid; krop in de keel; droge mond; strak gevoel rond de mond; prikkelingen

Nadere informatie

Hyperventilatie. Afdeling Psychiatrie

Hyperventilatie. Afdeling Psychiatrie Hyperventilatie Afdeling Psychiatrie Deze folder geeft informatie over hyperventilatie. U vindt antwoord op de volgende vragen: wat is hyperventilatie? wat zijn de oorzaken? welke klachten kunnen zich

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Bewegen tijdens chemotherapie

Bewegen tijdens chemotherapie Bewegen tijdens chemotherapie (Onco-move) mca.nl Inhoudsopgave Voordelen van bewegen Welke vorm van beweging? Opbouw lichamelijke activiteit Intensiteit van bewegen Borgschaal Dagboekje Adviezen: starten

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een keizersnede

Fysiotherapie na een keizersnede REVALIDATIE Fysiotherapie na een keizersnede BEHANDELING Fysiotherapie na een keizersnede Een keizersnede betekent dat u een bevalling én een buikoperatie hebt ondergaan. Ondanks de drukke en bijzondere

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen Massagepraktijk In2flow / 2015 Massagepraktijk In2flow / 2015 Massage. Steeds meer mensen ontdekken wat massage voor hen betekent. Je regelmatig laten masseren helpt om lekker in je vel te blijven zitten.

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit Uw kind verblijft momenteel op de couveuse-unit van het MCL. Om de ontwikkeling van uw kind zo goed mogelijk te steunen en te stimuleren wordt in het MCL ontwikkelingsgerichte zorg toegepast. In deze folder

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Pijn bij kanker Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam gevoel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en het kan op verschillende manieren worden

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

esogetics VO LG E N S P E TE R M A N D E L

esogetics VO LG E N S P E TE R M A N D E L esogetics ENERGIE REFLECTOR OLIE VO LG E N S P E TE R M A N D E L Instituut voor Kleurenpunctuur Mr. P. N. Arntzeniusweg 80 1098 GS Amsterdam tel.: 020-4687865 fax.: 020-4688384 info@kleurenpunctuur.nl

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Informatie en oefenadviezen voor een fitte bekkenbodem Door zwangerschap en bevalling kun je bekkenbodem klachten krijgen

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam

adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam adviezen na een hernia-operatie HYPERVENTILATIE ZorgSaam 1 2 Hyperventileren Ventileren = luchten Om uw huis te luchten zet u een raam en een deur open, er waait frisse lucht door uw huis. Hyper-ventileren

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee 10 inspirerende Relax Tips Wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor onze 10 tips! Het zou toch fijn zijn als wij allemaal zo ontspannen zouden zijn dat je leven alleen nog maar uit genieten zou bestaan?

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

Myofasciaal pijnsyndroom en triggerpoints

Myofasciaal pijnsyndroom en triggerpoints Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Myofasciaal pijnsyndroom en triggerpoints 1 Myofasciaal pijnsyndroom en triggerpoints Myofasciaal pijnsyndroom Het myofasciale

Nadere informatie

Tijdlijn voor herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling

Tijdlijn voor herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling Tijdlijn voor herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling Deze folder geeft je informatie over het natuurlijke herstel van het bekken en de bekkenbodem na de bevalling en geeft je tips hoe

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Meer informatie over fysiotherapie of een registerfysiotherapeut bij u in de buurt vindt u op www.defysiotherapeut.com

Meer informatie over fysiotherapie of een registerfysiotherapeut bij u in de buurt vindt u op www.defysiotherapeut.com Meer informatie over fysiotherapie of een registerfysiotherapeut bij u in de buurt vindt u op www.defysiotherapeut.com Uitgave: Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Amersfoort Met de fysiotherapeut

Nadere informatie

Manuele therapie bij heupklachten

Manuele therapie bij heupklachten Manuele therapie bij heupklachten Informatie voor cliënten Manuele therapie bij heupklachten Pijn in de lies of opstartproblemen na een tijdje zitten. U kunt in uw dagelijks leven behoorlijk last hebben

Nadere informatie

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace

Onderbeenbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een onderbeenbrace U heeft zojuist een onderbeenbrace gekregen in verband met een botbreuk in uw onderbeen. Met behulp van deze brace kan uw gebroken been in een goede stand genezen. De brace biedt bescherming aan de botbreuk,

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn.

Nadere informatie

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Presentatie door Elvira van Daal Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Wat is McKenzie therapie? Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Babymassage. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Babymassage. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Babymassage www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN003 / Babymassage / 05-07-2013 2 Babymassage In het Catharina Ziekenhuis

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Syncope. Uitleg en adviezen

Syncope. Uitleg en adviezen Syncope Uitleg en adviezen Syncope Syncope is het moeilijke woord voor aanvallen van kortdurend bewustzijnsverlies dat veroorzaakt wordt doordat de bloeddruk even weg valt. De meest voorkomende oorzaak

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Massage bij kanker. een aanraking met aandacht zegt vaak meer dan duizend woorden. Borstkanker symposium Putten 8 oktober 2016

Massage bij kanker. een aanraking met aandacht zegt vaak meer dan duizend woorden. Borstkanker symposium Putten 8 oktober 2016 Massage bij kanker een aanraking met aandacht zegt vaak meer dan duizend woorden Borstkanker symposium Putten 8 oktober 2016 Ons verhaal in vogelvlucht Voorstellen Filmpje : aanraking met aandacht Massage

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Erbse parese. Informatie voor ouders van een kind met het geboorteletsel Erbse parese terTER_

Patiënteninformatie. Erbse parese. Informatie voor ouders van een kind met het geboorteletsel Erbse parese terTER_ Patiënteninformatie Erbse parese Informatie voor ouders van een kind met het geboorteletsel Erbse parese 1234567890-terTER_ Erbse parese Informatie voor ouders van een kind met het geboorteletsel Erbse

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Obstetrisch plexus. eerste periode

Obstetrisch plexus. eerste periode Obstetrisch plexus brachialis letsel (OPBL): eerste periode Tijdens de geboorte is bij uw kind een zenuwletsel van de zogenaamde plexus brachialis ontstaan. Het gevolg is een meer of minder ernstige verlamming

Nadere informatie

Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen:

Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen: Wat je moet weten voordat je start met het doen van de oefeningen: 1. Acute en subacute rug en nek pijn gaan in de regel vanzelf weer over. 2. Soms kan rug of nek pijn een teken zijn van een ernstige aandoening.

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen bij COPD

Oefeningen en adviezen bij COPD Oefeningen en adviezen bij COPD U bent opgenomen bij Rijnstate omdat u COPD heeft. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel chronische obstructieve longziekte. U

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur Maatschap Gynaecologie (sub)totaalruptuur Algemeen Tijdens de bevalling is er een totaalruptuur of een subtotaal ruptuur ontstaan. Deze folder geeft u informatie over wat een (sub)totaalruptuur is en wat

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie

Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Ontwikkelingsgerichte Zorg (OGZ) Neonatologie Te vroeg geboren of ziek Uw baby is op onze couveuseafdeling opgenomen, omdat hij te vroeg geboren is, te licht van gewicht of misschien wel ziek. De periode

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

FYSIOTHERAPEUTISCH OEFENSCHEMA NA EEN OPERATIE VAN DE BORST MET OKSELKLIERDISSECTIE

FYSIOTHERAPEUTISCH OEFENSCHEMA NA EEN OPERATIE VAN DE BORST MET OKSELKLIERDISSECTIE FYSIOTHERAPEUTISCH OEFENSCHEMA NA EEN OPERATIE VAN DE BORST MET OKSELKLIERDISSECTIE 602 Inleiding Het belangrijkste doel van oefenen na een borstoperatie is om te zorgen dat het schoudergewricht, armen

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet

Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Oefeningen en leefregels na het okselkliertoilet Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0342 Oefeningen Na de operatie kan uw schouder aan de geopereerde kant minder beweeglijk zijn. Door armoefeningen

Nadere informatie

Houd een oogje op de bodem!

Houd een oogje op de bodem! Houd een oogje op de bodem! Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling Informatie en oefenadviezen VSV: Verloskundige kringen van de Kempen-Eindhoven-Geldrop Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Lekker in je vel Leren omgaan met stress voor kinderen Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Heeft uw kind wel eens last van stress? Voelt uw kind zich wel eens niet lekker en weet u niet

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt u last houden van vermoeidheid. Veel mensen nemen dan extra rust,

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Dry Needling. Informatie voor patiënten

Dry Needling. Informatie voor patiënten Dry Needling Informatie voor patiënten Wat is dry needling? Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop

TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop TRIVIANT BLAUW (uitprinten op blauw papier) Stoornissen in het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop Welke drie functies zijn van direct levensbelang en hoe noemen we deze functies? Hersenfunctie

Nadere informatie

Hyperventilatie. Afdeling Logopedie

Hyperventilatie. Afdeling Logopedie Hyperventilatie Afdeling Logopedie 1 Inleiding Geachte patiënt, bezoeker, Onlangs bent u doorverwezen naar de afdeling Logopedie van het Gemini Ziekenhuis in verband met hyperventilatie. Tijdens het intakegesprek

Nadere informatie