9e Nieuwsbrief Elvarah september 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9e Nieuwsbrief Elvarah september 2014"

Transcriptie

1 9e Nieuwsbrief Elvarah september 2014 Hierbij de negende nieuwsbrief van Elvarah. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor ingeschreven hebt. Het kan zijn dat je per ongeluk of ten onrechte deze nieuwsbrief ontvangt. Stuur dan even een mailtje naar Dan zorg ik ervoor dat je geen nieuwe mail meer ontvangt. Inhoud Wat ademhaling te maken heeft met spierpijn Baby's groeien beter door veel lichaamscontact Lage rugpijn Massage-tip: achillespeesblessure Scrubben Boekentip: Baby signalen Weetjes : Elvarah weer aan de studie : rimpelhuid : bewuste voedingskeuze : wat doet massage bij artrose : Parkinsoncafé : regenboogkussens : nationale hardloperspas : triggerpointtip : aanbieding : wat zegt mijn polis.nl : sokken mee Wat ademhaling te maken heeft met spierpijn Wie verkeert ademt kan spierpijn ontwikkelen. Het is zelfs één van de typische symptomen van hyperventilatie. De spierpijn ontstaat wanneer er sneller en/of dieper geademd wordt dan nodig is voor het lichaam, vaak als reactie op angst of stress. Normaliseert de ademhaling, dan zal de spierpijn vanzelf weer overgaan. Stress, in welke vorm dan ook kan leiden tot een versnelde ademhaling. De hersenen kunnen deze manier van ademhalen als juist gaan aannemen en zo blijvend verkeerd ademen veroorzaken. Het op de juiste manier ademen kan het stressniveau laten dalen, zorgen voor meer energie en kan gespannen,pijnlijke spieren helpen ontspannen.

2 Hoe komt het dat een verkeerde ademhaling spierpijn veroorzaakt? Spierpijn kan ontstaan doordat er een CO2 tekort ontstaat door een versnelde en/of te diepe ademhaling. Bij een normale ademhaling, ademen we zuurstof in en koolzuur, (=CO2), uit. Bij hyperventilatie bv. wordt er meer zuurstof ingeademd, wat niet erg is, maar wordt er meer koolzuur uitgeademd. Hierdoor daalt de koolzuurwaarde in het bloed en zal de PH waarde van het bloed stijgen waardoor het meer alkalisch wordt. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en één van de belangrijkste stimuli van onze ademhaling. Gevolg van een tekort aan CO2: - de spieren gaan samentrekken - de aders vernauwen waardoor er een verminderde zuurstoftoevoer ontstaat naar de hersenen en andere organen - de lichaamscellen gaan melkzuur produceren om de PH waarde van het bloed weer te herstellen - gevolg hiervan is: spierpijn, spierkrampen, maar ook pijn in de borst, hartkloppingen, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, duizeligheid, een wazig zicht, verstrooidheid en concentratieproblemen, vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare reden, overdadig zweten, kortademigheid en een licht gevoel in het hoofd - als er te veel lucht worden binnengehapt kan ook winderigheid, vaak boeren, misselijkheid en een opgeblazen gevoel gaan optreden Massage en de juiste ademhalingstechniek kan helpen spanningen te verminderen. Ademhalingsoefening 1: Zit rechtop in een comfortabele houding om deze oefening te starten. Adem uit via de mond, sluit daarna de mond en adem in door de neus gedurende 4 seconden. Houd de adem in gedurende 7 seconden, adem volledig uit via de mond gedurende 8 seconden. Adem weer in om de oefening te herhalen. Herhaal de oefening nog 2 keer. Deze oefening heeft een natuurlijke verdovende werking. Ademhalingsoefening 2: Lig op je rug met één kussen onder de nek en één kussen onder de knieën. Leg de beide handen, met de handpalmen omlaag, op je buik zodat de middelvingers elkaar net raken. Adem traag en diep in. Adem traag en diep uit. Doe dit gedurende 5 minuten. Deze oefening helpt om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Baby's groeien beter door veel lichaamscontact Baby's die veel lichaamscontact hebben, groeien beter. Veel knuffelen met je baby bevordert dus zijn groei. In de jaren 80 bleek dat al in een Amerikaans ziekenhuis: couveusebaby s die niet werden aangeraakt, bleven sterk achter in groei. Baby s die dagelijks werden gestreeld, groeiden normaal. Ook voor couveusebaby's is babymassage erg heilzaam. Gemasseerde baby's namen 47% meer toe in gewicht en lengte dan de controlegroep van niet gemasseerde baby's. Ze waren actiever, alerter en maakten meer contact met hun ouders. De gemasseerde baby's konden gemiddeld 6 dagen eerder uit het ziekenhuis ontslagen worden! Vervolgonderzoek toonde aan, dat deze gemasseerde baby's ook na een periode van enkele maanden en, zelfs na een jaar, nog steeds beter scoorden op ontwikkelingstests.

3 In de baarmoeder zijn baby s 24 uur per dag in contact met het lichaam van hun moeder doordat ze daar continu worden aangeraakt en gewiegd. Dit voelt dan ook als een heel veilige plek. Na de geboorte moet het kind wennen aan het gemis hiervan. Wanneer je nu na de geboorte doorgaat met dat wiegen, aanraken en strelen, kom je tegemoet aan de grote aanrakingsbehoefte. Uit Europees onderzoek blijkt dat baby s die veel lichaamscontact per dag kregen (bijvoorbeeld door dragen) 50% minder huilden dan baby s die minder werden aangeraakt. Babymassage kan dan ook een goede en welkome aanvulling in de verzorging van baby's zijn. Bij een prettige aanraking komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat we banden met anderen aangaan. Na de bevalling heeft de moeder er een grote concentratie van in haar hersenen. Dit zorgt ervoor dat ze haar baby veel wil vasthouden en verzorgen. Door de aanrakingen tijdens de massage: - wordt het kind zich bewust van het eigen lichaam - worden de bloedsomloop, spijsvertering en zintuigen gestimuleerd - wordt het slaapgedrag positief gestimuleerd - neemt de baby sneller toe in lengte en gewicht - huilt de baby minder, is alerter - wordt er minder stresshormoon aangemaakt waardoor ze zich beter kunnen ontspannen en de hersenen zich beter kunnen ontwikkelen - het niveau van de stoffen serotonine en oxytocine, die zorgen voor een weldadig gevoe,l gaan omhoog - bovendien wordt de band tussen ouder en kind erdoor versterkt en leert de ouder de lichaamstaal van het kind beter kennen. Hierdoor ontstaat spelenderwijs een betere afstemming op elkaar. Ik verzorg de babymassagecursus graag voor u. Individueel of in een groepje. Wanneer u aangesloten bent bij Isis kraamzorg, krijgt u op vertoon van uw pas 10% korting op de cursusprijs. Meer info over de cursus is te vinden op mijn website: Lage rugpijn Deze ontstaat vaak door overbelasting, zwaar tillen, ongeval of een langdurige verkeerde houding. Maar ook een plotselinge beweging, darmstoornissen of stress kunnen de oorzaak zijn. Massage kan de verstijfde spieren in en rondom het pijnlijke gebied weer soepel maken. Hierdoor neemt de pijn af en wordt normaal bewegen weer mogelijk. Als ook de diepe bilspieren verstijfd zijn, kunnen de klachten erger worden omdat de rug onvoldoende ondersteuning van het bekken krijgt. Hierdoor kan je 'door je rug' gaan. Zolang de pijn aanwezig is, is het beter niet te intensief te sporten of fysiek zwaar werk te doen. In combinatie met triggerpointtherapie en taping zal nog sneller resultaat kunnen worden geboekt. Omdat pijn veel energie neemt, zal ook de vermoeidheid door de behandeling afnemen. En bent u weer sneller in staat om uw normale activiteiten te (blijven) doen.

4 Lage rugpijn is een zeer veel voorkomende reden voor ziekteverzuim en brengt daarmee hoge kosten voor arbeidsongeschiktheid en werkverzuim met zich mee. Stoelmassage op het werk kan daarom een goed preventiemiddel zijn Voor wie zelf ook graag wat aan de behandeling wil bijdragen en daarmee het behandelingstraject wil bekorten kan ik eenvoudige oefeningen en manieren van zelfmassage meegeven. Deze verminderen de pijn en versterken de rug. Massagetip: achillespees blessure Een achillespeesblessure komt veel voor en kan lang hinderlijk zijn. Meestal ontstaat de klacht door overbelasting. Niet alleen het behandelen van de blessure is belangrijk, maar ook het achterhalen van de oorzaak ervan. Daarom zal ik in de behandeling ook letten op de beweeglijkheid van enkel- en kniegewrichten, het bekken en de wervelkolom. Met de juiste massage en tapetechnieken zal ik de blessure gaan behandelen. Maar u kunt ook zelf veel doen aan het herstel door de volgende oefening. Oefening: Hierbij wordt de spier onder belasting gerekt. Ga met de bal van de voet van het te rekken been op een traptrede of verhoging staan. Laat dan de hiel in een rustig tempo zover mogelijk zakken. Terwijl je de rek aanhoudt, plaats je ook de andere voet op de verhoging en neem je je gewicht volledig op de andere voet. Haal de voet van het te rekken been van de traptrede/verhoging en herhaal de oefening 10 keer. Wanneer je deze oefening met een lichtgebogen knie uitvoert komt het accent meer op de dieper gelegen kuitspieren te liggen. Let op! Bij het overnemen van het gewicht op de andere voet, niet gaan afzetten met de voet van het te rekken been. Scrubben Ben je nieuwsgierig naar het wat, waarom en hoe van scrubben, lees dan vooral verder. Dan lees je wat scrubben inhoudt, waarom je het zal doen en hoe het moet. 24 uur per dag is onze huid aan het werk om huidcellen te vernieuwen. Je lichaam maakt extra cellen aan als je in aanraking komt met UV-stralen, of als reactie op andere schadelijke invloeden. Door deze celvernieuwing verlies je dode huidcellen. haal je deze niet weg, dan kan je huid er wat grauw uit gaan zien, doordat het verstikt door al die dode huidcellen die maar op je huid blijven zitten. Scrubben zorgt voor dat je huid weer gaat stralen en dat het zachter en gladder aanvoelt. De huid van je gezicht is gevoeliger en dunner dan van je lichaam, dus daar kan je beter een zachter product voor gebruiken. De scrubkorreltjes mogen geen pijn doen op je huid. Ook is het beter als er geen parfum of alcohol in zit, dat kan namelijk irriterend en uitdrogend

5 werken. Lichaamsscrubs zijn vaak wat grover en daar kan ook wat parfum in zitten voor een fijne geur. Voor je lichaam kan je ook een scrubhandschoen gebruiken. Scrub niet te vaak, dat heeft je huid niet nodig. Twee keer per week is ok. Heb je een gevoelige huid, scrub dan maximaal eens per week. Voor het scrubben reinig je eerst je huid. Daarna maak je met de scrub zachte rond-draaiende bewegingen op je gezicht. Heb je moeite om de achterkant van je lichaam te scrubben: geen probleem. Je kan je huid ook bij mij laten scrubben, voorafgaand aan je massage. Daarna trekt de verzorgende olie die ik gebruik nog beter in je huid. Scrubben van de rug en de achterkant van de benen kost 3,00 extra. (zie aanbieding) Boeken-tip: Baby signalen Door baby's goed te observeren begrijp je steeds meer van de 'kleine' signalen die ze geven, zoals wegkijken ('even pauze graag'), rood aanlopen ('tjee wat is het hier druk') of het midden houden tussen lachen en huilen ('stop, dit wordt een beetje veel'). Baby's geven aan wat ze wel en wat ze niet leuk, interessant, vervelend of spannend vinden. De kunst is om het gedrag, de houding, de mimiek en de geluidjes van een baby goed te verstaan. Daarbij komt nog een tweede kunst: namelijk je goed aan te sluiten bij wat je kind bezighoudt, wat het ziet, doet, voelt en denkt. Versta je deze twee kunsten, dan ben je in staat je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven. Talloze spelletjes en activiteiten zijn aanstekelijk beschreven en moedigen aan om nog beter naar baby's te kijken en zo eigen contact- en ontwikkelmomenten te herkennen en te benutten. Weetjes: Elvarah weer aan de studie Er verandert veel in zorgverlenersland. Was tot nu toe medische basiskennis op HBO niveau genoeg om door de zorgverleners vergoed te worden, tegenwoordig moeten complementair behandelaars en therapeuten op Bachelorniveau zijn geschoold. Dat betekent voor mij dus ook weer terug naar school. In september start de opleiding waarvoor ik naar Zwolle ga. Hij duurt een jaar en na dat jaar heb ik voorlopig weer voldoende kennis in huis om u uw nota's voor vergoeding in aanmerking te laten blijven/komen bij de zorgverzekeraar. Rimpelhuid Na een warm badgerimpelde handen en voeten gekregen? Dat is eenvoudig te verklaren. De hoornlaag in de huid neemt water op waardoor deze laag wat opzwelt. De huid is echter bedekt met een laagje olie om te voorkomen dat water de huid kan binnengaan. In bad weekt dat laagje olie eraf en kan het water dus de hoornlaag binnendringen. Op sommige plekken zit deze bovenste huidlaag aan de onderste huidlaag vast en kan hij dus niet overal opzwellen. En daarmee is rimpelvorming ene feit. Op de vingertoppen en voeten is de hoornlaag het stevigst. Vandaar dat allen op deze plaatsen rimpels ontstaan van het baden.

6 Bewuste voedingskeuze Wil je in één oogopslag zien wat de de invloed is van jouw boodschappen op mens die en milieu? Gebruik dan de gratis Questionmark app en/ of hun website. Hierop worden al meer dan producten uit de supermarkt van een productscore voorzien en lees je de achtergrondverhalen. Die scores gaan over de thema's volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Zie kan je bv zien of er antibiotica is gebruikt en of er rekening is gehouden met welzijn van mens en dier. In de toekomst wil Questionmark ook voor het thema persoonlijke gezondheid scores berekenen en zullen er ook andere producten worden meegenomen, zoals cosmetica, huishoudelijke producten en wellicht elektronica. Wat doet massage bij artrose - Massage kan de symptomen van artrose verminderen - de spierspanning van de omliggende spieren verbeteren - de gewrichten versoepelen - en de pijn verminderen. Conclusie: niet te snel denken dat er niets meer aan te doen is. Parkinsoncafé Iedere 1e dinsdag van de maand is er in Burgum een gratis Parkinsoncafé in Zorgcentrum Berchhiem, Prins Bernhardstraat 74, 9251 GM Burgum Het is een informele ontmoetingsplaats voor mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten, uit een wijde omgeving rondom Burgum. Het biedt hen de gelegenheid met anderen te praten die hun ervaringen begrijpen en kunnen delen. Iedere bijeenkomst staat in het teken van een onderwerp, de ene keer informatief, een andere keer staat de ontspanning centraal. De bijeenkomsten starten om uur en eindigen rond uur, de zaal is open vanaf uur. Het programma en meer informatie is terug te vinden op (klik op specialistisch centrum) Voor vragen of meer informatie kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen via: T , of De eerstvolgende bijeenkomst is op 7 oktober en heeft als thema: Goed voorbereid op controle met de Parkinson Monitor. Parkinsonverpleegkundige Siepy Hoekstra legt uit wat de Parkinson Monitor inhoudt en hoe u deze kunt gebruiken om u goed voor te bereiden op een bezoek aan de neuroloog of de verpleegkundige. Daarnaast zal zij uitleg geven over haar functie en de meerwaarde hiervan. Regenboogkussens Wie iemand een steuntje in de rug wil geven, kan een prachtig kussen laten borduren. Helemaal naar persoonlijke wens. Kent u iemand in uw naaste omgeving die geestelijk of lichamelijk door een dal gaat, en wilt u diegene laten weten dat hij of zij er niet alleen voor staat, vraag dan een regenboogkussen aan. Meer weten of helpen met het borduren van de lapjes?

7 Nationale hardloperspas Ik ben deelnemer van de Nationale hardloperspas. Dat betekent dat ik aanbiedingen heb voor houders van deze pas. Voor wie hardloopt kan het daarom aantrekkelijk zijn deze pas aan te vragen bij: Het is dé voordeel en privilege pas voor hardlopend Nederland. Naast de aantrekkelijke kortingen zijn er ook unieke privileges. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan speciale kleedruimtes bij evenementen en gratis loopclinics onder leiding van tophardlopers uit Nederland. Het aanbod aanbieders bestaat onder andere uit sportwinkels, aanbieders van loopbegeleiding, bedrijven die gespecialiseerd zijn in verzorging, evenementen en webshops. Geregistreerde leden kunnen op het platform de inhoud van de aanbieders bekijken. Maak een account aan en ervaar zelf de voordelen van de pas. U kunt via de volgende link een account aanmaken: registreren. Triggerpoint tip Rolt je bal steeds bij je weg als je met je triggerpointbehandeling bezig bent? Stop hem dan in een kniekous of panty en je houdt hem altijd bij je. Aanbieding De hele maand september: scrubben van rug en achterkant benen voor maar 3,00. In deze nieuwsbrief meer info over het scrubben. Probeer de chocoladescrub eens! Wat zegt mijn polis.nl Vraagt u zich ook af of de zorg die u krijgt wel vergoed wordt? Het is belangrijk dat u weet of uw zorgverzekeraar de zorg die u nodig heeft vergoedt. Deze informatie vindt u op: watzegtmijnpolis.nl en staat natuurlijk in uw eigen polis vermeld. Mijn behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen en worden door de zorgverzekeraar vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Dat houdt in dat uw eigen risico niet wordt aangesproken. Mijn aansluitingsnummers van beroepsverenigingen en praktijkcodes vindt u op mijn site onder het kopje contact. Vergoedingsinfo onder het kopje: verzekeringen. Sokken mee Een vriendelijk verzoek: Wanneer u gebruikt maakt van de PAS stoel of een voetmassage met olie wenst: graag sokken meenemen. Dit om hygiënische- en veiligheidsredenen. Disclaimer Deze nieuwsbrief heeft een informatief karakter. Het is geen medisch advies. Een massage en goede voeding kunnen het genezingsproces wel beduidend versnellen. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd eerst uw huisarts. De nieuwsbrief is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Massagepraktijk Elvarah stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.

8 Facebook Voor wie mij wil volgen op Facebook: je vindt mij op mijn eigen naam: Erica Masselink Bedankt voor het lezen. Ken je iemand voor wie de informatie ook interessant kan zijn? Stuur deze nieuwsbrief gerust door.

8e Nieuwsbrief Elvarah mei 2014

8e Nieuwsbrief Elvarah mei 2014 8e Nieuwsbrief Elvarah mei 2014 Hierbij de achtste nieuwsbrief van Elvarah. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hiervoor ingeschreven hebt. Het kan zijn dat je per ongeluk of ten onrechte deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Handleiding voor de borstvoeding

Handleiding voor de borstvoeding Handleiding voor de borstvoeding 1 Inhoudsopgave Borstvoeding, een bewuste keuze 5 Borstvoeding, een goed begin 6 Tips voor de partner 6 Oefening baart kunst 7 Wat gebeurt er met je lichaam 7 Hoe wordt

Nadere informatie

Hyperventilatie. Afdeling Logopedie

Hyperventilatie. Afdeling Logopedie Hyperventilatie Afdeling Logopedie 1 Inleiding Geachte patiënt, bezoeker, Onlangs bent u doorverwezen naar de afdeling Logopedie van het Gemini Ziekenhuis in verband met hyperventilatie. Tijdens het intakegesprek

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen?

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen? Traumatisch hersenletsel Wat kunt u zelf doen? 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Het doel van deze brochure 4 1.2 Wat u vooraf moet weten 4 1.3 Tien tips bij het lezen van deze brochure 4 1.4 Tenslotte 5 2.

Nadere informatie

Algemene Folder. Praktijk voor Fysiotherapie & Manuele Therapie Krista van Kempen

Algemene Folder. Praktijk voor Fysiotherapie & Manuele Therapie Krista van Kempen Algemene Folder Praktijk voor Fysiotherapie & Manuele Therapie Krista van Kempen Praktijk Fysio Topfit Zijde 29B Zijde 29C 2771 EJ Boskoop 2771 EJ Boskoop 0172-212147 0172-212147 Aardamseweg 65 Vosholplein

Nadere informatie

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Goede zorg voor iedereen met COPD Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Colofon Uitgever Binnenkort Longfonds 2010 Astma Fonds Astma Fonds Stationsplein 127 3818 LE Amersfoort Telefoon (033) 434 12 12

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Wiegwijs 1. Limburg. Geboorte. Hoe wordt je begeleid tijdens uw zwangerschap? Een belangrijke keuze: borstvoeding of flesvoeding?

Wiegwijs 1. Limburg. Geboorte. Hoe wordt je begeleid tijdens uw zwangerschap? Een belangrijke keuze: borstvoeding of flesvoeding? Wiegwijs 1 Geboorte Limburg Hoe wordt je begeleid tijdens uw zwangerschap? Een belangrijke keuze: borstvoeding of flesvoeding? De ontwikkeling van je baby. Aanmelden, hoe en wanneer? Maken allen onderdeel

Nadere informatie

Expertisecentrum Kraamzorg. een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. infobrochure. 0473 45 14 38, info@dewieg.be. www.dewieg.

Expertisecentrum Kraamzorg. een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. infobrochure. 0473 45 14 38, info@dewieg.be. www.dewieg. Expertisecentrum Kraamzorg een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw infobrochure Expertisecentrum Kraamzorg Ezelpoort 5, 8000 Brugge 0473 45 14 38, info@dewieg.be www.dewieg.be versie december

Nadere informatie

DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID.

DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID. DIT IS EEN BIJLAGE BIJ DAGBLAD DE TELEGRAAF. DE INHOUD VAN DEZE BIJLAGE VALT NIET ONDER DE REDACTIONELE VERANTWOORDELIJKHEID. Nr.4/december 2010 Ervaring, expertise en behandeling DE HERSENEN 5TIPS EEN

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun

Nadere informatie

Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden

Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden Verklarende woordenlijst Brandwond Een beschadiging van de huid, veroorzaakt door

Nadere informatie

Koen de Jong. Bram Bakker. Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen

Koen de Jong. Bram Bakker. Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen Verademing Koen de Jong Bram Bakker Verademing Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2011 Nova Zembla_135x210 20110318 13:58 Pagina

Nadere informatie

VOOR AL UW FYSIOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN PREVEN SPOR -TIEF TRAINEN ONDER DESKUNDIGE BEGELEIDING

VOOR AL UW FYSIOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN PREVEN SPOR -TIEF TRAINEN ONDER DESKUNDIGE BEGELEIDING Al 12 jaar een begrip in Uithoorn en omstreken!! VOOR AL UW FYSIOTHERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN PREVEN SPOR -TIEF TRAINEN ONDER DESKUNDIGE BEGELEIDING Wiegerbruinlaan 8a 1422 CB Uithoorn 0297-562234 www.motion-fysiotherapie.nl

Nadere informatie

Bacteriële artritis. Bacteriële artritis

Bacteriële artritis. Bacteriële artritis Bacteriële artritis Bacteriële artritis Inhoud Bacteriële artritis, juli 2013 3 Inleiding 4 Over de ziekte 4 Wat is bacteriële artritis? 5 Wat is een gewricht? 6 Hoe ontstaat bacteriële artritis? 7 Wat

Nadere informatie

De narcose. Wilhelmina Kinderziekenhuis

De narcose. Wilhelmina Kinderziekenhuis De narcose Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 3 Narcose 5 Pijnstilling 29 Wil je meer weten? 34 Voor ouders: voorbereiding

Nadere informatie

H.313118.1014. Borstvoeding Het beste voor uw baby

H.313118.1014. Borstvoeding Het beste voor uw baby H.313118.1014 Borstvoeding Het beste voor uw baby Voorwoord Dit voorlichtingsboekje wordt u aangeboden door het Röpcke- Zweers ziekenhuis. Ons ziekenhuis is een gecertificeerde instelling, dat wil zeggen

Nadere informatie

Kraamzorgmagazine. van RST Zorgverleners. Met alle info over kraamzorg en meer...

Kraamzorgmagazine. van RST Zorgverleners. Met alle info over kraamzorg en meer... EBOR[G]ENEN magazine van RST Zorgverleners Met alle info over kraamzorg en meer... Inhoud 12. Vragen en antwoorden over de kraamtijd Zwanger! Het is een bijzondere tijd voor je! Je bent in blijde verwachting.

Nadere informatie

Uit lijfsbehoud. Lichaamsgericht werken met vluchtelingen in de ggz. Erick Vloeberghs Evert Bloemen

Uit lijfsbehoud. Lichaamsgericht werken met vluchtelingen in de ggz. Erick Vloeberghs Evert Bloemen Uit lijfsbehoud Lichaamsgericht werken met vluchtelingen in de ggz Erick Vloeberghs Evert Bloemen P H A R O S Colofon Uit lijfsbehoud. Lichaamsgericht werken met vluchtelingen in de ggz is een uitgave

Nadere informatie

CHIROPRAKTISCH ARTROSE. ARTROSE >> pagina 3. OMGAAN MET PIJN >> pagina 10. HERNIA EN RUGPIJN >> pagina 5

CHIROPRAKTISCH ARTROSE. ARTROSE >> pagina 3. OMGAAN MET PIJN >> pagina 10. HERNIA EN RUGPIJN >> pagina 5 ARTROSE >> pagina 3 HERNIA EN RUGPIJN >> pagina 5 OMGAAN MET PIJN >> pagina 10 Nummer 2, 2013 CHIROPRAKTISCH DEZE KRANT WORDT U AANGEBODEN DOOR DE NEDERLANDSE CHIROPRACTOREN ASSOCIATIE (NCA) ARTROSE Artrose,

Nadere informatie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie INHOUDSOPGAVE 1. ALLES OVER ITP 4 2. BEHANDELING - WEL OF NIET 7 3. VRIENDEN EN SCHOOL 10 4. OMGAAN MET ITP 12 5. MEDICIJNEN, DIËTEN, EN INENTINGEN

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een keizersnede

Oefeningen en adviezen na een keizersnede Oefeningen en adviezen na een keizersnede afdeling fysiotherapie Inleiding U heeft een keizersnede gehad. Na deze ingreep is het belangrijk om de volgende oefeningen/adviezen op te volgen. Deze folder

Nadere informatie

Fysiotherapie bij een hartoperatie

Fysiotherapie bij een hartoperatie Centrumlocatie U bent opgenomen op de afdeling Thoraxchirurgie in het Erasmus MC. U wordt geopereerd aan één van de volgende aandoeningen: een aandoening van de kransslagaders, één of meerdere hartkleppen,

Nadere informatie

Zorgen voor je baby met ontwenningsverschijnselen. informatie voor ouders

Zorgen voor je baby met ontwenningsverschijnselen. informatie voor ouders Zorgen voor je baby met ontwenningsverschijnselen informatie voor ouders COLOFON UITGAVE: Bubbels & Babbels REDACTIE: Griet Vandersypen, Marleen Janssen en Dirk Rombouts ONTWERP & ILLUSTRATIES: PretMet

Nadere informatie

De URIM-Code. 1 Inhoud

De URIM-Code. 1 Inhoud De URIM-Code Verzameling informatie en reacties over de energetische Stoelen Voor ondersteuning bij het thuisgebruik en als aanvulling in een praktijk. 1 Inhoud 1 De energetische Stoelen: Urim-Code, Thummim-Code

Nadere informatie

rugklachten? houdingklachten? aspecifiek?

rugklachten? houdingklachten? aspecifiek? rugklachten? houdingklachten? aspecifiek? ermee leren leven? chronische rug- en andere houdingklachten vanuit onze (voet)basis bekeken door Peter W.B.Oomens 1 Deze brochure is gebaseerd op een twintigjarige

Nadere informatie