Versie 5.1 voor het CvdR

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versie 5.1 voor het CvdR"

Transcriptie

1 Handleiding Versie 5.1 voor het CvdR NL 1

2 2

3 I Inleiding...5 II III IV V Recente wijzigingen...7 Publiek gedeelte...8 Toegang... 8 Agenda's en vergaderroosters... 9 Zoeken Praktische informatie Zoeken naar openbaar toegankelijke documenten Bladeren Gedeelte voor de leden...19 Inloggen in het gedeelte voor de leden Mijn kalender Online afmelden voor een vergadering Stemrecht overdragen Online wijzigingsvoorstellen Wijzigingsvoorstellen indienen: stap voor stap Zoeken naar CvdR-documenten Zoeken naar ambtenaren en andere personeelsleden Formaat en naam van documenten...34 VI Aanvullende informatie...37 Aanbevelingen Is de portaalsite van de leden veilig?

4 4

5 I Inleiding Wat is de portaalsite van de leden? De portaalsite van de leden is een webapplicatie die toegang biedt tot agenda's en werkdocumenten voor vergaderingen van het CvdR. Bovendien kunnen de leden er terecht voor onlinediensten die hun dagelijkse werkzaamheden voor het CvdR gemakkelijker maken. De portaalsite van de leden biedt rechtstreekse toegang tot informatie die het secretariaat heeft ingevoerd in de interne applicatie voor de organisatie van de CvdR-werkzaamheden (Agora). De portaalsite van de leden bevat informatie met behulp waarvan leden hun mandaat beter kunnen uitvoeren en vormt als zodanig een aanvulling op de website en het intranet van het CvdR. Welke informatie is beschikbaar? De portaalsite van de leden bestaat uit twee delen: een publiek gedeelte een gedeelte voor de leden. Het publieke gedeelte bevat vergaderroosters, agenda's voor zittingen en CvdRcommissievergaderingen, openbare werkdocumenten en een overzicht van de lopende werkzaamheden in het CvdR. Tot de openbare werkdocumenten behoren documenten van de commissies (CIVEX-V, COTER-V, ECOS-V, EDUC-V, ENVE-V, NAT-V), zittingsdocumenten, perscommuniqués, documenten van de groep Communicatie en Commissiedocumenten. Het gedeelte voor de leden bevat gepersonaliseerde informatie voor de CvdR-leden, zoals hun persoonlijke vergaderschema's. Het biedt ook een aantal onlinediensten met behulp waarvan de leden onder meer: hun deelname aan vergaderingen kunnen regelen (bijvoorbeeld hun stemrecht overdragen of een kennisgeving van afwezigheid sturen) wijzigingsvoorstellen kunnen indienen. Welke talen zijn er? Documenten komen beschikbaar in alle werktalen zodra zij vertaald zijn. Navigatie op de site is mogelijk in alle werktalen.

6 Wat heb ik nodig om de portaalsite van de leden te kunnen gebruiken? Om toegang te krijgen tot het publieke gedeelte moet u beschikken over: Een computer met een webbrowser (bijv. Microsoft Internet Explorer of Mozilla Firefox). De huidige versie is volledig getest met Internet Explorer 8 en Mozilla Firefox 7; met andere browsers kunnen zich problemen voordoen. Er is nog geen mobiele versie, al is bij tal van zaken, zoals het downloaden van agenda's, wel rekening gehouden met de capaciteiten van mobiele apparaten. Een internetverbinding. Om toegang te krijgen tot het gedeelte voor de leden moet u ook beschikken over: Een gebruikersnaam en een wachtwoord Bij hun aantreden krijgen CvdR-leden een gebruikersnaam en een wachtwoord. Een eigen adres Veel van de onlinediensten sturen u een bevestiging per . Daarom moet u een eigen adres hebben. U kunt niet een adres delen met anderen, bijvoorbeeld een ander lid of een plaatsvervanger. Voor hulp bij toegang tot de portaalsite van de leden kunt u contact opnemen met de Helpdesk IT: telefoon + 32 (0) (of "Helpdesk IT") Bertha von Suttner-gebouw 2 e verdieping informatiestand buiten de zaal waar zittingen worden gehouden.

7 II Recente wijzigingen November 2011 Met de nieuwe module voor wijzigingsvoorstellen kunnen leden online wijzigingsvoorstellen van wetgevende en niet-wetgevende aard indienen. De vijf eenvoudige stappen die hiervoor nodig zijn, worden in deze handleiding uitgelegd. In de speciale handleiding voor het indienen van wijzigingsvoorstellen staat uitvoerig beschreven hoe dit in zijn werk gaat. Januari 2012 Het Ledenportaal heef een nieuwe opmaak gekregen. Alle eerdere informatie is er nog steeds te vinden, maar deze wordt nu naar functionaliteit gepresenteerd.

8 III Publiek gedeelte Toegang Het publieke gedeelte van het Ledenportaal is via het volgende internetadres te bereiken: Startpagina De startpagina en alle overige pagina's van de site zijn als volgt ingedeeld: Knoppen om snel naar de pagina's "Bladeren", "Zoeken" en "Hulp" te gaan. Uitrolmenu voor Navigatiebalk geeft toegang tot diverse onderdelen Startpagina Door rechts bovenaan de pagina op "Hulp" te klikken komt u terecht bij handleidingen en andere handige informatie over het gebruik van het Portaal van de leden.

9 Agenda's en vergaderroosters De data van vergaderingen en zittingen zijn evenals de agenda's beschikbaar zodra zij in het interne systeem voor het beheer van vergaderingen zijn gezet (Agora). Vergaderdata kunnen worden geraadpleegd: Agenda's via de agenda's, per type vergadering (zitting, commissievergadering); aan de hand van de verschillende vergaderroosters met de data van komende vergaderingen. Onder "Agenda's" staan de data van (voorbije en toekomstige) zittingen en commissievergaderingen met links naar convocaties en werkdocumenten. Er kunnen verschillende agenda's worden ingezien. Om een convocatie te bekijken doet u het volgende: 1. Klik op PLEN of op een verkorte commissienaam voor de lijst van zittingen of commissievergaderingen 2. Agenda van de vergadering 3. Interne en externe documenten die van belang zijn voor de vergadering Agenda Als u op "Agenda" klikt, krijgt u de agenda van de vergadering te zien. Als u op "Document" klikt, krijgt u een nieuw venster te zien met alle interne en externe vergaderstukken.

10 Handige informatie: Deze documenten zijn door het secretariaat aan de vergadering gelinkt. De volgorde van de mappen komt overeen met de agenda die door het secretariaat in Agora is gezet. Binnen elke map staan de documenten in chronologische volgorde, op basis van hun productiedatum. Documenttitels (voor alle documentsoorten) zijn beschikbaar in de navigatietaal. Documentenscherm U kunt afzonderlijke documenten inzien door op de gewenste taalversie te klikken. Iconen die beschikbare taalversies aangeven Met het icoon rechts bovenaan het scherm kunt u in één klik alle documenten in uw navigatietaal downloaden (zip-formaat). Als een document nog niet is vertaald, staat er een rode streep door het icoon. Klik op het icoon om te zien wanneer het document beschikbaar komt: Datum waarop de talenversie beschikbaar komt

11 Vergaderroosters Onder "Vergaderroosters" staan de data van alle vergaderingen/zittingen met links naar convocaties en werkdocumenten. Maandkalender Klik op "Kalender" voor de vergaderingen van een bepaalde maand. Klik op een dag voor nadere informatie (zoals tijdstip, onderwerp en vergaderzaal) over de vergaderingen die dan plaatsvinden: Dagkalender

12 Kalenderopties De agenda en de stukken voor elke afzonderlijke vergadering kunt u inzien en u kunt vergaderingen naar uw eigen elektronische agenda exporteren. Ook vindt u hier de meest recente (door het secretariaat in Agora ingevoerde) informatie over de tolkenregeling voor vergaderingen. Klik op: - "Agenda" om een agenda voor een vergadering te openen - "Documenten" om de vergaderstukken in te zien Agenda & Documenten Klik op "meer" voor de meest recente informatie over de tolkenregeling Informatie over tolkenregeling

13 Kwartaaloverzicht Via de optie "Kwartaaloverzicht" kunnen per kwartaal de data voor alle soorten vergaderingen van alle CvdR-organen worden geraadpleegd. Kwartaaloverzicht Zoeken Via het zoekmenu kunt u het volgende opzoeken: - "Adviezen en resoluties" die openbaar toegankelijk zijn; - "Documenten" die openbaar toegankelijk zijn; - "Leden"; - "Personeel". Deze optie is alleen beschikbaar voor leden en personeel van het Comité (zie het hoofdstuk "Gedeelte voor de leden"). Adviezen en resoluties In de rubriek "Lopende werkzaamheden" kunt u met behulp van de optie "Adviezen en resoluties" op bepaalde criteria (bijv. commissie, dossiernummer, datum, sleutelwoord) zoeken in de lopende werkzaamheden. In het zoekresultaat kunnen o.a. naam van de rapporteur, data van raadpleging, referentiedocumenten, stand van de werkzaamheden bij het Europees Parlement en de Raad, impactanalyse en hoofdpunten van het advies worden vermeld.

14 Zoekcriteria Zoeken naar adviezen en resoluties Klik hier voor nadere informatie over de raadpleging Kies in welke taal u het CvdRdocument wilt inzien Kies in welke taal u het Commissiedocument wilt inzien Adviezen en resoluties - Lopende werkzaamheden Documenten Hoe u moet zoeken naar openbaar toegankelijke documenten wordt hieronder uitgelegd in de paragraaf "Zoeken naar openbaar toegankelijke documenten". Praktische informatie Via dit gedeelte krijgt u snel toegang tot andere documenten, zoals de samenvattingen van de besluiten van het CvdR-bureau, documenten voor pas benoemde leden en het reglement van orde van het CvdR.

15 Fracties Onder dit kopje kunt u documenten van de diverse fracties in het CvdR raadplegen. Daartoe moet u wel eerst inloggen. Fracties U wordt verzocht contact op te nemen met het secretariaat van uw fractie (en niet met de Helpdesk IT) om toegang te krijgen tot dit onderdeel.

16 Zoeken naar openbaar toegankelijke documenten U kunt op de volgende manieren zoeken naar openbaar toegankelijke documenten (Commissiedocumenten, stukken voor de zitting, perscommuniqués, documenten van de groep Communicatie en werkdocumenten van de Commissie). Via: gestructureerde gegevens, zoals bron, dossiertype, dossiernummer, documentnummer, taal, publicatiedatum, rapporteur en vergaderdatum); periodes (tussen twee bepaalde data, sinds een bepaalde datum tot heden); inhoud van een document (titel of tekst). Een zoekactie start u als volgt: klik op "Zoek" rechts bovenaan de pagina; of klik op "Documenten" in het zoekgedeelte in het linkermenu. Een zoekactie starten De zoekmachine van het publieke gedeelte zoekt alleen in openbaar toegankelijke documenten. Om in alle documenten van het CvdR te zoeken moet de zoekmachine van het gedeelte voor de leden worden gebruikt

17 Om een document te zoeken: kies de zoektaal (en andere zoekopties) klik op het zoekicoon. 1. Kies de zoektaal 2. Klik op het zoekicoon Zoekopties Zoekresultaten met titels van documenten in de originele taal EN in de zoektaal Zoeken naar documenten Om een document te open: klik op een van de iconen links van de zoekresultaten Voor meer informatie over het zoeken naar documenten: zie de handleiding van QuickFind. Handleidingen vindt u op de volgende IT-intranetpagina:

18 Bladeren Door rechtsboven op "Bladeren" te klikken krijgt u toegang tot de documenten die zich in de verschillende mappen bevinden. Klik op een map om die te openen. Klik om een map te openen Mappen Er wordt een lijst van submappen weergegeven (zie onderstaande afbeelding). Klik op een map om die te openen. U krijgt een lijst met documenten te zien: Submappen Documenten in een submap

19 IV Gedeelte voor de leden Het gedeelte voor de leden geeft toegang tot persoonlijke informatie en onlinediensten. Inloggen in het gedeelte voor de leden Vanaf de startpagina: Klik op "Portaalsite van de leden " in het menu aan de linkerkant (of op de link bovenaan de pagina). Inloggen in het gedeelte voor de leden Antwoord altijd bevestigend als er veiligheidswaarschuwingen op het scherm verschijnen. Het soort en het aantal van deze waarschuwingen zijn afhankelijk van de browser die u gebruikt. In het authenticatievenster doet u het volgende: vul "isis\" in gevolgd door uw gebruikersnaam in het veld "Domein\gebruikersnaam" en uw wachtwoord in het veld "Wachtwoord"; wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig (bijv. mijngeheim35 verschilt van mijngeheim35); klik op "Inloggen" en u komt in het gedeelte voor de leden terecht.

20 Uw gebruikersnaam moet voorafgegaan worden door "isis" en het symbool "\" (backslash). Als u het symbool "\" niet op uw toetsenbord kunt vinden, kunt u ook op het rood omcirkelde backslashteken klikken om het in te voegen. Als u als enige deze computer gebruikt, kies dan de optie "This is a private computer" (Dit is een privé-computer). Het duurt dan langer voordat u automatisch wordt uitgelogd wanneer u inactief bent. Anders wordt u automatisch uitgelogd als u 10 minuten lang niets hebt gedaan.

21 Nuttige informatie Om technische redenen kan het enige tijd duren om tijdens het inloggen uw gebruikersnaam en wachtwoord te verifiëren. Wij vragen om uw geduld. Gebruik het icoontje beëindigen. om uw verbinding met de portaalsite van de leden veilig te Voor rechtstreekse toegang tot de portaalsite van de leden doet u het volgende: op de startpagina van het intranet klikt u op op de website van het CvdR klikt u op Informatie over uw wachtwoord Met een wachtwoord voorkomt u dat niet-geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot uw privégegevens. Daarom is het van groot belang dat u een goed wachtwoord kiest en het regelmatig verandert. Uw wachtwoord is privé: geef het nooit door aan anderen. Uw wachtwoord moet aan een aantal criteria voldoen om cyberaanvallen te kunnen afweren. Een wachtwoord moet minstens acht tekens lang zijn en tekens uit minstens drie van de vijf onderstaande categorieën bevatten: 1. Hoofdletters uit Europese talen (A t/m Z, met diakritische tekens, Griekse en Cyrillische letters) 2. Kleine letters uit Europese talen (a t/m z, Ringel-s, met diakritische tekens, Griekse en Cyrillische letters) 3. Cijfers (0 t/m 9) 4. Niet-alfanumerieke tekens: \(){}[]:;"'<>,.?/ 5. Unicode-tekens die als alfabetische tekens zijn gecategoriseerd maar geen hoofdletters of kleine letters zijn. Hiertoe behoren Unicode-tekens uit Aziatische talen. Tips voor het kiezen van een veilig wachtwoord Combineer letters, cijfers en speciale tekens. U kunt een "woord" kiezen dat gemakkelijk te onthouden is, zoals: We love to work! Wlv2wrk! Never late to work! Nvrl2wrk!

22 Can t wait to log on! Uw wachtwoord wijzigen Kantw2lo! U kunt uw wachtwoord op elk gewenst moment veranderen. Eén keer per jaar moet u dit sowieso doen (u krijgt een om u hieraan te herinneren). U kunt uw wachtwoord veranderen vanaf een pc in het Comité of via de authenticatiegateway (het inlogscherm dat verschijnt wanneer u naar de portaalsite van de leden of uw webmail gaat). Via de authenticatiegateway: Vink het hokje vóór de zin: "I want to change my password after logging on" aan Log in via de hierboven beschreven stappen Nadat u bent ingelogd, wordt u gevraagd om een "New password" in te voeren (dat moet voldoen aan de hierboven beschreven vereisten). Voer uw nieuwe wachtwoord nogmaals in, nu in het veld "Confirm new password". Klik op "Change Password" om de wijziging van uw wachtwoord te bevestigen.

23 Vanaf een pc in het Comité: Indien u al bent ingelogd, kunt u uw wachtwoord op elk gewenst moment veranderen door "Ctrl+Alt+Del" in te drukken. Als u daarna klikt op screenshot "Change Password" hieronder). kunt u een nieuw wachtwoord invoeren (zie 21 dagen voordat uw wachtwoord verloopt, zal Windows u verzoeken uw wachtwoord te veranderen. Vanaf dat moment zal iedere keer dat u inlogt de volgende soort boodschap verschijnen totdat u uw wachtwoord heeft veranderd: Als u op Yes klikt, kunt u uw wachtwoord veranderen. U krijgt dan het scherm "Change Password" te zien: 1. Typ uw huidige wachtwoord 2. Typ uw nieuwe wachtwoord 3. Typ nogmaals uw nieuwe wachtwoord 4. Klik op OK om te bevestigen Controleer de taal van het toetsenbord: u kunt de taal desgewenst veranderen door de ALT-toets ingedrukt te houden en op de SHIFT-toets te drukken totdat de juiste taal verschijnt.

24 Mijn kalender Na het inloggen komt u meteen bij Mijn kalender terecht. Via Mijn kalender kunt u zien voor welke vergaderingen u bent uitgenodigd. Door te klikken op de koppelingen kunt u: de agenda van een vergadering bekijken (zodra deze beschikbaar is); alle door het secretariaat voorbereide documenten voor een vergadering raadplegen; online wijzigingsvoorstellen indienen; bevestigen dat u een vergadering zult bijwonen; uw stemrecht voor een vergadering overdragen (als u een vergadering niet zult bijwonen maar een plaatsvervanger wilt aanwijzen); zich voor een vergadering afmelden (als u een vergadering niet kunt bijwonen). "Agenda" om de vergaderagenda te openen "Documenten" om de vergaderstukken in te zien Persoonlijk vergaderschema Afmelding: Stemoverdrac ht: Een lid zal een vergadering niet bijwonen en wijst ook geen plaatsvervanger voor die vergadering aan. Een lid zal een vergadering niet bijwonen, maar wijst een plaatsvervanger aan die in zijn plaats aan die vergadering zal deelnemen.

25 Online afmelden voor een vergadering Vanuit uw kalender kunt u online melden dat u een vergadering niet zult bijwonen. Door te klikken op "Afmelden" kunt u uw afwezigheid melden en een opmerking toevoegen. Bevestig uw afzegging. Plaats hier desgewenst een opmerking Stemrecht overdragen Afmelden U kunt uw stem overdragen als u een plaatsvervanger wilt aanwijzen. Klik op "Stemrecht overdragen". Kies de naam van uw plaatsvervanger in het uitrolmenu. Voeg eventueel een opmerking toe en bevestig de ingevulde gegevens. Plaats hier desgewenst een opmerking Stemrecht overdragen

26 De lijst van plaatsvervangers bevat alleen de namen van degenen aan wie volgens het reglement van orde van het CvdR het stemrecht mag worden overgedragen en die nog niet door een ander lid zijn aangewezen. Uw stemoverdracht of afmelding wordt in het computersysteem bewaard en er wordt automatisch een verstuurd naar: uzelf; uw plaatsvervanger; de organisator van de vergadering; uw fractie en de fractie van uw plaatsvervanger; uw nationale coördinator en de nationale coördinator van uw plaatsvervanger; de financiële dienst. Regels voor plaatsvervanging CvdR-leden kunnen hun aanwezigheid bevestigen, hun stemrecht overdragen of zich afmelden voor een vergadering. Meldt een lid zich af, dan hangt de keuze van een plaatsvervanger af van het soort CvdRorgaan dat de vergadering heeft belegd. In onderstaande tabel staat welke mogelijkheden en regels gelden voor elk type CvdR-orgaan: Soort orgaan Mogelijke plaatsvervanger Van dezelfde Zitting Plaatsvervanger Nationale delegatie Commissie Studiebezoek Seminar Ad-hoccommissie Werkgroep Buitengewone fractie Adviescomité Ad-hoccommissie voor de EUbegroting Lid of plaatsvervanger Lid of plaatsvervanger uit de "lijst van vervangers" voor deze werkgroep Nationale delegatie Of Fractie Of Interregionale groep Fractie Lid of plaatsvervanger van dezelfde fractie in een door het bureau voorgestelde en door de voltallige vergadering goedgekeurde samenstelling Bureau Lid of plaatsvervanger Eén vaste, door de nationale delegatie aangewezen vervanger ad personam Andere Geen vervanging mogelijk

27 Online wijzigingsvoorstellen Via de optie "Wijzigingsvoorstellen" kunnen leden op een eenvoudige manier wetgevende en niet-wetgevende wijzigingsvoorstellen indienen. Het Ledenportaal bevat een handleiding (in 22 talenversies) voor het online indienen van wijzigingsvoorstellen: https://membersportal.cor.europa.eu/toad_cor/corhelp.aspx Om handleidingen in te zien klikt u op "Hulp" rechts bovenaan de pagina. Zoek de vergadering waarvoor u een of meer wijzigingsvoorstellen wilt indienen. Klik op de link "Wijzigingsvoorstellen". Persoonlijke kalender Zoek het document dat u wilt wijzigen en klik op de taal van uw keuze.

28 Wijzigingsvoorstellen indienen: stap voor stap Het systeem legt u nu in vijf stappen uit hoe u een wijzigingsvoorstel moet indienen. Klik op "Verder" (linksonder) om verder te gaan als een stap is afgerond. Klik op "Terug" (linksonder) om terug te keren naar de vorige stap. Stap 1 Selecteer het type wijzigingsvoorstel en de tekst die u wilt wijzigen Selecteer het soort wijzigingsvoorstel Open het te wijzigen document Vul het nummer van de paragraaf in Stap 1: selecteer de te wijzigen tekst Kopieer de te wijzigen paragraaf of kop (uit het document) en plak die hier Klik op "Verder" om door te gaan Breng in deze stap geen wijzigingen aan in de tekst die u kopieert en plakt. Wijzigingen brengt u aan in stap 2.

29 Stap 2 Breng uw wijzigingen aan De paragraaf die u zojuist hebt gekopieerd staat nu zowel in het linkerveld als in het rechterveld. Breng de door u gewenste wijziging(en) aan in de tekst in het rechterveld. Breng uw wijzigingen aan in de tekst Geef uw motivering voor de wijzigingen Klik op "Verder" om door te gaan Desgewenst kunt u aanvullende informatie geven voor het secretariaat Stap 2: breng uw wijziging(en) aan Gebruik geen track changes. Stap 3 Controleer het resultaat De door u gewijzigde tekst heeft automatisch de juiste opmaak gekregen.

30 Controleer het resultaat Klik op "Verder" om door te gaan Stap: bekijk het resultaat Stap 4 Selecteer de leden die uw wijzigingsvoorstel steunen Selecteer in de lijst de namen van de leden die te kennen hebben gegeven uw wijzigingsvoorstel te steunen. In de lijst staan alleen de leden die gerechtigd zijn om uw wijzigingsvoorstel te steunen. Selecteer de namen van de leden die uw wijzigingsvoorstel steunen Klik hier om deze namen in het rechterveld te plaatsen Stap 4: leden die het wijzigingsvoorstel steunen Het minimumaantal leden dat nodig is om uw wijzigingsvoorstel te steunen wordt automatisch berekend.

31 Stap 5 Dien uw wijzigingsvoorstel in Om uw wijzigingsvoorstel in te dienen klikt u op de knop Wijzigingsvoorstel indienen. U krijgt een ter bevestiging dat uw wijzigingsvoorstel is ingediend. Er gaat een kopie naar de leden die uw voorstel steunen en naar uw commissiesecretariaat. Wilt u uw wijzigingsvoorstel naar uw nationale coördinator en/of uw fractie wilt sturen, dan vinkt u de daarvoor bestemde hokjes aan Klik hier om het wijzigingsvoorstel in te dienen Stap 5: dien het wijzigingsvoorstel in Na het versturen van het wijzigingsvoorstel kunt u: een ander wijzigingsvoorstel indienen bij dit document. teruggaan naar de agenda van de vergadering om een wijzigingsvoorstel in te dienen met betrekking tot een ander document. teruggaan naar Mijn agenda.

32 Zoeken naar CvdR-documenten Via de optie "Documenten" op de "Portaalsite van de leden" (linkerkolom) kunt u alle CvdR-documenten opzoeken, ook de documenten die niet openbaar toegankelijk zijn. Zoeken naar documenten QuickFind Via de zoekmachine in het gedeelte voor de leden kunnen leden alle CvdRdocumenten inzien waartoe zij toegang hebben. De zoekmachine in het publieke gedeelte biedt alleen toegang tot openbaar toegankelijke documenten. Raadpleeg voor meer informatie de handleiding voor QuickFind. Handleidingen vindt u op de volgende IT-intranetpagina: Zoeken naar ambtenaren en andere personeelsleden Als u in de rubriek "Zoeken" klikt op "Personeel" kunt u zoeken naar de adressen en telefoonnummers van werknemers bij de Europese instellingen. Dit is alleen mogelijk als u ingelogd bent.

33 "Interdirectory": zoeken naar adressen en telefoonnummers "Interdirectory": zoekresultaat

34 V Formaat en naam van documenten Formaat van documenten De meeste documenten zijn opgesteld in Microsoft Word 2003 en kunnen worden gelezen met de volgende programma's: Microsoft Word (of Microsoft WordPad) Recente webbrowsers (Microsoft Explorer) Een gratis, via het internet te downloaden, programma ("viewer") dat Word-documenten kan lezen Een programma dat het formaat van in Microsoft Word opgestelde documenten herkent, zoals OpenOffice. Hoewel in de laatste twee gevallen niet met zekerheid kan worden gezegd dat het hele document exact wordt weergegeven, zijn er toch aanwijzingen dat de resultaten bevredigend zijn. Sommige documenten zijn opgesteld in Excel (bijvoorbeeld documenten voor het bureau of de groep Begrotingszaken), in PDF (bijvoorbeeld externe referentiedocumenten) of in HTML (bijvoorbeeld agenda' s en documenten uit zoekmachines). Het CvdR houdt zich aan de richtsnoeren van de Europese instellingen inzake het formaat voor het uitwisselen van documenten:

35 Namen van documenten Afkortingen voor documenten Afkorting Soort document Prioriteit AM Wijzigingsvoorstel dringend CP Perscommuniqué dringend Anders Afhankelijk van hun aard dringend AC Advies van het Comité prioriteit APA Voorontwerp van advies prioriteit APRI Voorontwerp van informatief rapport prioriteit CAAF CAFA prioriteit DI Officieel document met DI-nummer prioriteit DT Werkdocument prioriteit GB Groep Begrotingszaken prioriteit NB Bureaunota prioriteit PA 1 Ontwerpadvies prioriteit PAC Ontwerpadvies van het Comité prioriteit PRES Ontwerpresolutie prioriteit PRI 1 Ontwerp van informatief rapport prioriteit PSP Agendapunt zitting prioriteit RES Resolutie prioriteit RI Informatief rapport prioriteit TCD Advieswerkzaamheden, diversen prioriteit ADD Addendum geen prioriteit ADMIN Administratief document geen prioriteit ANN Bijlage geen prioriteit AO Aanbesteding geen prioriteit BRO Brochure geen prioriteit CONV-POJ Convocatie - Ontwerpagenda geen prioriteit CORR Corrigendum geen prioriteit CR Verslag van de beraadslagingen geen prioriteit DECL Verklaring geen prioriteit DISC Toespraak geen prioriteit ETU Studie geen prioriteit INFO Informatief document geen prioriteit LET Brief geen prioriteit NI Informatieve nota geen prioriteit PV Notulen geen prioriteit REGL Intern reglement geen prioriteit RS Follow-upverslag geen prioriteit WEB Website geen prioriteit 1 Voor PA's, PRI's of andere versies direct na het APA-stadium is de deadline afhankelijk van het totale aantal bladzijden.

36 Voorbeelden van documentnamen cdr _rev1_pa_en.doc: English revised version of draft opinion CdR cdr _rev2_am1_am_en.doc: English version of an amendment to a revised version of draft opinion CdR cdr _conv-poj_en.doc: English version of notice of meeting CdR

37 VI Aanbevelingen Aanvullende informatie Voor een veilig gebruik van de portaalsite van de leden wordt u verzocht de volgende regels in acht te nemen: Wachtwoord Kies een goed wachtwoord en wijzig dat regelmatig Houd uw wachtwoord geheim PC Zorg voor goede antivirussoftware en houd deze up-to-date Installeer de meest recente versie van uw besturingssysteem Installeer de meest recente versie van uw browser Maak regelmatig reservebestanden van belangrijke gegevens Laptop Laat uw laptop nooit onbewaakt achter in onveilige omgevingen Smartphones Gebruik een veilige PIN-code, wachtwoord of wachtzin Meer informatie over een veilig IT-gebruik is te vinden op het intranet: Onderwerpen: Security, Browser, Smart-phones Is de portaalsite van de leden veilig? De portaalsite van de leden maakt gebruik van het protocol Secure Sockets Layer (SSL). SSL is een communicatieprotocol voor de veilige overdracht van persoonlijke gegevens via het internet. SSL versleutelt gegevens voordat ze worden doorgestuurd en is compatibel met Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer. Wanneer u zich aanmeldt op de portaalsite van de leden, worden uw gebruikersnaam en wachtwoord versleuteld en via een SSL-verbinding via het internet verzonden. Gegevens die op deze manier worden doorgestuurd, zijn voor niemand toegankelijk en kunnen door niemand worden gelezen.

38

39

40

41 Titel: Portaalsite van de leden - Handleiding - Versie: 5.1 voor het CvdR - Datum: Auteur: dienst Ondersteuning van gebruikers

CvdR Online Wijzigingsvoorstellen Handleiding Online wijzigingsvoorstellen...3 Veelgestelde vragen...9

CvdR Online Wijzigingsvoorstellen Handleiding Online wijzigingsvoorstellen...3 Veelgestelde vragen...9 CvdR Online Wijzigingsvoorstellen Handleiding I Online wijzigingsvoorstellen...3 Wat is Online wijzigingsvoorstellen?...3 Hoe ga ik naar het Ledenportaal?...3 Naar de pagina Wijzigingsvoorstellen...4 Wijzigingsvoorstellen

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

digitale salarisstrook www.raetonline.nl HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK

digitale salarisstrook www.raetonline.nl HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK Versie 1.1 Pagina 1 van 8 augustus 2012 Inleiding Voor iedereen die maandelijks salaris ontvangt is de salarisstrook digitaal beschikbaar. De salarisstroken staan elke

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Digitale salarisstrook Versie november 2014

Gebruikershandleiding Digitale salarisstrook Versie november 2014 Versie november 2014 OHM Roosevelstraat 18, 2321 BM Leiden Postbus 4009, 2301 RA Leiden T. (071) 5166600 F. (071) 5166699 www.ohm.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Starten met Youforce...4 2.1 Inloggen

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Inloggen in het CMS 3 Teksten plaatsen/aanpassen 4 Een link aanmaken 4 Gebruikers toevoegen/ verwijderen 5 Werken

Nadere informatie

De controlekaart volledige werkloosheid

De controlekaart volledige werkloosheid De controlekaart volledige werkloosheid Mobiele Versie Gebruikershandleiding Inhoudstafel Toegang 4 Algemene beschrijving 6 Bovenaan 7 Het logo van de uitbetalingsinstelling 7 De PDF downloaden 7 Instellingen

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Handleiding. Kliksafe Webmail

Handleiding. Kliksafe Webmail Handleiding Kliksafe Webmail Inhoudsopgave 1. Introductie Nieuwe Web mail 2 1.1. Gebruikmaken van de webmail 2 1.2. Mappenweergave 3 1.3. Nieuwe mail opstellen en verzenden 4 1.4. Bijlagen toevoegen aan

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

Online urenportal. Gebruikershandleiding voor medewerker

Online urenportal. Gebruikershandleiding voor medewerker Online urenportal Gebruikershandleiding voor medewerker Versie: 1.0/2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Uitgangspunt van deze handleiding... 3 Minimale eisen bij gebruik van de webportal... 3 Ondersteuning/support...

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

OneDrive voor bedrijven en scholen

OneDrive voor bedrijven en scholen OneDrive voor bedrijven en scholen V1.0 26 juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Eerste aanmelding... 3 Aanmaken van een nieuwe folder... 4 Toevoegen van een document.... 5 1. Het documenten aanmaken

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK ~ 1 ~

HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK ~ 1 ~ HANDLEIDING DIGITALE SALARISSTROOK ~ 1 ~ Inleiding Voor iedereen die maandelijks salaris ontvangt is de salarisstrook digitaal beschikbaar. De salarisstroken staan elke maand de dag van de betaaldatum

Nadere informatie

Werkinstructie. voor vreemdelingenadvocaten

Werkinstructie. voor vreemdelingenadvocaten Werkinstructie voor vreemdelingenadvocaten Inhoudsopgave 1 Inloggen op Mijn Rechtspraak... 3 2 Een nieuw verzoek indienen... 7 3 Terugkeren naar startpagina...13 4 Lopende zaken...14 5 Zaak inzien...15

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Inloggen op intranet? Of je wachtwoord wijzigen? Lees hier hoe je dat doet!

Inloggen op intranet? Of je wachtwoord wijzigen? Lees hier hoe je dat doet! Inloggen op intranet? Of je wachtwoord wijzigen? Lees hier hoe je dat doet! In deze handleiding is beschreven: 1. Voor wie is deze handleiding? 2. Hoe log je de eerste keer in? 3. Wachtwoord kwijt? 4.

Nadere informatie

Winkelparade.nl. De krant voor winkelen in Nederland. Handleiding Winkelparade Parade Basis

Winkelparade.nl. De krant voor winkelen in Nederland. Handleiding Winkelparade Parade Basis Winkelparade.nl De krant voor winkelen in Nederland Handleiding Winkelparade Parade Basis Inhoudsopgave Inloggen...3 Het hoofdmenu...4 Mijn zoekwoorden invoeren of wijzigen... 5 Een nieuw nieuwsbericht

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Elektronische indiening van offertes

Elektronische indiening van offertes Elektronische indiening van offertes Een checklist voor inschrijvers van overheidsopdrachten Wat heb ik nodig om via de applicatie e-tendering elektronische offertes in te dienen? Hoe ga ik te werk om

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 Handleiding website Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Handleiding mijn.siloah.nl

Handleiding mijn.siloah.nl Handleiding mijn.siloah.nl Siloah biedt de mogelijkheid om uw begeleidingsplan en de dagelijkse rapportage, of dit van de cliënt waarvan u vertegenwoordiger bent, in te zien. Voor het inloggen heeft u

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding voor Zelfmetende patiënten. Met web applicatie Tropaz 2.0

Gebruikers Handleiding voor Zelfmetende patiënten. Met web applicatie Tropaz 2.0 Gebruikers Handleiding voor Zelfmetende patiënten Met web applicatie Tropaz 2.0 Ondervindt u problemen bij het gebruik van het programma Tropaz, neemt u dan contact op met uw eigen trombosedienst. 2012

Nadere informatie

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1

Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding OnLine voor de Opdrachtgever Versie 3.1 Handleiding voor de Opdrachtgever EuroSystems B.V. Nieuwegein 2008, EuroSystems B.V., Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET GEBRUIK... 4 2. EISEN EN BEPERKINGEN... 6 3. WAT U VÓÓR HET INSTALLEREN MOET WETEN... 6 4. ZO INSTALLEERT U MY CONFERENCING

Nadere informatie

Algemene handleiding voor de het signaleren in de verwijsindex Fryslân

Algemene handleiding voor de het signaleren in de verwijsindex Fryslân Algemene handleiding voor de het signaleren in de verwijsindex Fryslân Inhoudsopgave 1. Waar kunt u ViF ZiZeO vinden 2. Aanmelden / inloggen / verificatie 3 Menu 4 Zoeken 5 Resultaat zoeken en Signaleren

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Handleiding. Z factuur Archief

Handleiding. Z factuur Archief Handleiding Z factuur Archief INHOUDSOPGAVE 1. DASHBOARD... 3 1.1. Inloggen... 3 Inloggegevens vergeten... 3 1.2. Mogelijkheden Dashboard... 3 Instellingen, Abonnement Info en Adressenboek... 3 Facturen

Nadere informatie

Handleiding: Non Personal Mailbox (NPM) instellen op de ipad en iphone Buma/ H&S FSW- September 2012 (concept)

Handleiding: Non Personal Mailbox (NPM) instellen op de ipad en iphone Buma/ H&S FSW- September 2012 (concept) Handleiding: Non Personal Mailbox (NPM) instellen op de ipad en iphone Buma/ H&S FSW- September 2012 (concept) Deze handleiding legt uit hoe een Non Personal Mailbox (NPM) op je ipad en iphone kunt openen

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Versie 2.6.5. Handleiding Digitaal Logboek COPD

Versie 2.6.5. Handleiding Digitaal Logboek COPD Versie 2.6.5 Handleiding Digitaal Logboek COPD INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3 2. INLOGGEN...4 2.1. INLOGPROBLEMEN...6 3. HOMEPAGE...7 4. ZELFMANAGEMENT...9 4.1. INVOEREN CCQ OF MRC VRAGENLIJST...9 5. UITGEVOERDE

Nadere informatie

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox Berichtenbox Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox Inhoud 1. Inleiding 3 2. Inloggen op de berichtenbox 4 3. Lay-out van de berichtenbox 6 3.1 Linker menu

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat

Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat Uniek verslag Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat Version 1 1 Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Inleiding...3 Webbrowsers...4 Verbinding maken met de toepassing...5 Formulier overeenkomst...12

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Gedragscode gebruik e-mailadressen Badminton Nederland

Gedragscode gebruik e-mailadressen Badminton Nederland Gedragscode gebruik e-mailadressen Badminton Nederland Algemeen Badminton Nederland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de door verenigingen verzonden mailberichten. Het is niet toegestaan dreigende,

Nadere informatie

Handleiding voor Leden Teampagina aanpassen op www.witkampers.nl

Handleiding voor Leden Teampagina aanpassen op www.witkampers.nl Handleiding voor Leden Teampagina aanpassen op www.witkampers.nl 1 Inleiding & Inhoudsopgave Deze handleiding helpt bij het aanpassen van de teampagina s op www.witkampers.nl. Het doel van de website is

Nadere informatie

Wachtwoord zelfservice

Wachtwoord zelfservice 1 Wachtwoord zelfservice Wat is het? Het kan voorkomen dat je het wachtwoord voor inloggen op een computer op school, het draadloze netwerk of je studentenmail vergeten bent. Je kunt dan niet inloggen

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding digitaal bezoekers-/ mantelzorgparkeren Gemeente Rotterdam

Gebruikershandleiding digitaal bezoekers-/ mantelzorgparkeren Gemeente Rotterdam Gebruikershandleiding digitaal bezoekers-/ mantelzorgparkeren Gemeente Rotterdam Inhoud 1 Bezoeker aanmelden via uw persoonlijke pagina op internet... 3 1.1 Introductie persoonlijke pagina... 3 1.2 Aanmelden

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

OUTLOOK WEBACCESS (MAIL.MYLENDAV.EU)

OUTLOOK WEBACCESS (MAIL.MYLENDAV.EU) OUTLOOK WEBACCESS (MAIL.MYLENDAV.EU) INLEIDING In deze handleiding wordt beschreven hoe je jouw medewerkersmail kunt gebruiken door middel van Outlook Web App (OWA). Deze handleiding geeft uitleg over

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Windows 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Windows 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Windows computer,

Nadere informatie

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 16 juli 2015 Versie : 2014.6 Documentnaam : Berichtenbox

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 16 juli 2015 Versie : 2014.6 Documentnaam : Berichtenbox Berichtenbox Auteur : Rakesh Poeran Datum : 16 juli 2015 Versie : 2014.6 Documentnaam : Berichtenbox Inhoud 1. Inleiding 3 2. Inloggen op de berichtenbox 4 3. Lay-out van de berichtenbox 6 3.1 Linker menu

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

Inloginstructie epraktijk

Inloginstructie epraktijk Inloginstructie epraktijk Voor het inloggen op epraktijk is Java niet langer vereist. Het enige wat u nodig heeft is een recente versie van één van de volgende internetbrowsers: Internet Explorer Firefox

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Gebruikershandleiding digitaal bezoekers-/ mantelzorgparkeren Gemeente Rotterdam

Gebruikershandleiding digitaal bezoekers-/ mantelzorgparkeren Gemeente Rotterdam Gebruikershandleiding digitaal bezoekers-/ mantelzorgparkeren Gemeente Rotterdam Inhoud 1 Bezoeker aanmelden via uw persoonlijke pagina op internet... 3 1.1 Introductie persoonlijke pagina... 3 1.2 Aanmelden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding . Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is Citrix?... 3 1.2 Voordelen van Citrix... 3 1.3 Wat heeft u nodig om toegang te krijgen... 3 2 Systeemeisen... 4 2.1 Ondersteunde Web browsers...

Nadere informatie

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL Adfiz Freemium Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Inloggen Advies.tevreden.nl... 3 Wijzig uw wachtwoord... 4 Dashboard... 5 Rapportcijfers... 5 Toon resultaten van:... 5 Bekijk

Nadere informatie

Sdu Jurisprudentie Handleiding

Sdu Jurisprudentie Handleiding Sdu Jurisprudentie Handleiding Inloggen Om in te loggen, klikt u op de knop Log in in de rechterbovenhoek van het scherm. Vul vervolgens uw gebruikersnaam in en klik op Log in. Er wordt nu gevraagd om

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding Porta

Gebruikers- handleiding Porta Gebruikers- handleiding Porta Inleiding Met de applicatie Porta op ons extranet kunnen gegevensbestanden tussen het CAK en ketenpartners uitgewisseld worden. In deze handleiding is beschreven hoe u dit

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding voor Zelfmetende patiënten. Met web applicatie Tropaz 2.1

Gebruikers Handleiding voor Zelfmetende patiënten. Met web applicatie Tropaz 2.1 Gebruikers Handleiding voor Zelfmetende patiënten Met web applicatie Tropaz 2.1 Trombosedienst Helmond Wesselmanlaan 25 5707 HA Helmond Telefoon:0492-595973 Fax: 0492-595059 E-mail: trombosedienst@elkerliek.nl

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Telgids mutaties Versie 1.2

Gebruikers handleiding Telgids mutaties Versie 1.2 Gebruikers handleiding Telgids mutaties Versie 1.2 Bert Witte / Edwin Bom 2006 1 Inhoud Verbinding maken met de webinterface... 3 Hoe exporteer ik een overzicht naar Microsoft Excel... 5 Hoe krijg ik gedetailleerde

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Vertaalplatform

Gebruikershandleiding Vertaalplatform Gebruikershandleiding Vertaalplatform Context Talen, 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebruikershandleiding Vertaalplatform Context Talen... 1 Inloggen... 1 Browsers... 1 Wachtwoord wijzigen... 2

Nadere informatie

Medewerker handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem

Medewerker handleiding. PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Medewerker handleiding PersoneelsSysteem - HorecaSysteem - ZorgSysteem Voorwoord Bedankt voor het downloaden van deze handleiding. De handleiding kan gebruikt worden voor het PersoneelsSysteem (www.personeelssysteem.nl),

Nadere informatie

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software Handleiding Zarafa Webapp The Best Open Source Email & Collaboration Software Door: Campai BV Tel. : 079-3637050 Tel. Support: 079-3637051 Gemaakt op: 22-03- 2013 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Settings (instellingen)...

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Handleiding voor Leden

Handleiding voor Leden Handleiding voor Leden Wedstrijdverslagen maken op www.lvvtornado.nl 1 Inleiding & Inhoudsopgave Deze handleiding helpt bij het toevoegen van wedstrijdverslagen en foto s op www.lvvtornado.nl Het doel

Nadere informatie

Welkom bij het Boom Testcentrum Voordat u begint: deactiveer oude groepen

Welkom bij het Boom Testcentrum Voordat u begint: deactiveer oude groepen Welkom bij het Boom Testcentrum Voordat u begint: deactiveer oude groepen Voordat u daadwerkelijk in het testcentrum gaat werken, is het belangrijk dat u eenmalig oude groepen deactiveert. Hiervoor kan

Nadere informatie

Cliënten handleiding PwC Client Portal

Cliënten handleiding PwC Client Portal Cliënten handleiding PwC Client Portal Mei 2011 (1) 1. Portal van de cliënt Deze beschrijving gaat ervan uit dat u beschikt over inloggegevens voor de portal en over de url van de portal website. Als u

Nadere informatie

Hoe werken met de WAP-online!

Hoe werken met de WAP-online! Hoe werken met de WAP-online! Startpagina: We surfen naar http://www.waponline.be. We krijgen het volgende scherm op onze computer: Hier kunnen enkel de directies op inloggen. Leerkrachten die nog niet

Nadere informatie

NNCZ. Handleiding . Handleiding voor het gebruik van bij de NNCZ.

NNCZ. Handleiding  . Handleiding voor het gebruik van  bij de NNCZ. NNCZ Handleiding e-mail Handleiding voor het gebruik van e-mail bij de NNCZ. Afdeling ICT 11-2-2014 Inhoud Inleiding... 2 Persoonlijke e-mailpostbus voor alle medewerkers... 2 Efficiënter communiceren

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013 Inhoud 1. Inschrijven 2. Oproep zoeken en erop reageren 2.1 Inloggen 2.2 Twee manieren om oproepen te zoeken 2.2.1 Oproep zoeken per rubriek 2.2.2 Oproep

Nadere informatie

Handleiding Demo account inloggen op NDC-IT Cloud Infrastructuur

Handleiding Demo account inloggen op NDC-IT Cloud Infrastructuur Handleiding Demo account inloggen op NDC-IT Cloud Infrastructuur Versie : 1.0 Datum : 01-01-2015 Inhoud Citrix Receiver installeren... 4 Stap 1 Citrix Receiver installatie... 4 Stap 2 Inloggen op de NDC-IT

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Handleiding werkwijze e-bestel site Smulders

Handleiding werkwijze e-bestel site Smulders Handleiding werkwijze e-bestel site Smulders - Aanmelden: Het aanmelden gebeurt door als eerste het adres in te vullen op uw microsoft internet explorer pagina. De naam van het adres is: http://www.smulders-bv.nl/

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Inhoud Hoe log ik in?... 2 Gevolgen van de privacyverklaring... 4 Werken op een groepsaccount van Cicero... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Ingelogd zijn... 5 Individueel

Nadere informatie

Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. MijnOffice365 Beheerdershandleiding

Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. MijnOffice365 Beheerdershandleiding Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten MijnOffice365 Beheerdershandleiding Inhoud Wat is MijnOffice365? 2 Inloggen op MijnOffice365 3 Een nieuw domein toevoegen aan uw Microsoft Office 365-account

Nadere informatie

Handleiding Magister 5.6 voor ouders

Handleiding Magister 5.6 voor ouders Handleiding Magister 5.6 voor ouders Inleiding Het Merletcollege gebruikt voor haar leerlingen- en cijferadministratie het software pakket Magister. Hiervan is ook een webversie beschikbaar waarmee ouders

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Handleiding Office 365

Handleiding Office 365 Handleiding Office 365 Document: Handleiding Office 365 Datum: 2-6-2016 Versie: 0.2 Auteur: Stefan de Vries en Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden bij Office 365... 4 3 Navigeren

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je Sony e-reader...

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding voor patiënten. Met web applicatie Tropaz 2.0

Gebruikers Handleiding voor patiënten. Met web applicatie Tropaz 2.0 Gebruikers Handleiding voor patiënten Met web applicatie Tropaz 2.0 Trombosedienst Leiden Poortgebouw Rijnsburgerweg 10 2333 AA Leiden Telefoon: 071-5262449 E-mail: trombosedienst@lumc.nl www.trombosedienst-leiden.nl

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In

Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In Gebruikershandleiding My Conferencing Outlook Add-In V2.0 mei 2017 Inhoudsopgave 1. INLEIDING OP HET GEBRUIK... 4 2. EISEN EN BEPERKINGEN... 5 3. WAT U VÓÓR HET INSTALLEREN MOET WETEN... 5 4. ZO INSTALLEERT

Nadere informatie

Hoe stel ik mij als gebruiker in orde met het gesloten circuit?

Hoe stel ik mij als gebruiker in orde met het gesloten circuit? Hoe stel ik mij als gebruiker in orde met het gesloten circuit? 1. Ik maak een persoonlijke account aan Klik op de afbeelding hierboven. Kies in het volgende venster uw taal en vul uw naam, voornaam en

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie