Versie 5.1 voor het CvdR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versie 5.1 voor het CvdR"

Transcriptie

1 Handleiding Versie 5.1 voor het CvdR NL 1

2 2

3 I Inleiding...5 II III IV V Recente wijzigingen...7 Publiek gedeelte...8 Toegang... 8 Agenda's en vergaderroosters... 9 Zoeken Praktische informatie Zoeken naar openbaar toegankelijke documenten Bladeren Gedeelte voor de leden...19 Inloggen in het gedeelte voor de leden Mijn kalender Online afmelden voor een vergadering Stemrecht overdragen Online wijzigingsvoorstellen Wijzigingsvoorstellen indienen: stap voor stap Zoeken naar CvdR-documenten Zoeken naar ambtenaren en andere personeelsleden Formaat en naam van documenten...34 VI Aanvullende informatie...37 Aanbevelingen Is de portaalsite van de leden veilig?

4 4

5 I Inleiding Wat is de portaalsite van de leden? De portaalsite van de leden is een webapplicatie die toegang biedt tot agenda's en werkdocumenten voor vergaderingen van het CvdR. Bovendien kunnen de leden er terecht voor onlinediensten die hun dagelijkse werkzaamheden voor het CvdR gemakkelijker maken. De portaalsite van de leden biedt rechtstreekse toegang tot informatie die het secretariaat heeft ingevoerd in de interne applicatie voor de organisatie van de CvdR-werkzaamheden (Agora). De portaalsite van de leden bevat informatie met behulp waarvan leden hun mandaat beter kunnen uitvoeren en vormt als zodanig een aanvulling op de website en het intranet van het CvdR. Welke informatie is beschikbaar? De portaalsite van de leden bestaat uit twee delen: een publiek gedeelte een gedeelte voor de leden. Het publieke gedeelte bevat vergaderroosters, agenda's voor zittingen en CvdRcommissievergaderingen, openbare werkdocumenten en een overzicht van de lopende werkzaamheden in het CvdR. Tot de openbare werkdocumenten behoren documenten van de commissies (CIVEX-V, COTER-V, ECOS-V, EDUC-V, ENVE-V, NAT-V), zittingsdocumenten, perscommuniqués, documenten van de groep Communicatie en Commissiedocumenten. Het gedeelte voor de leden bevat gepersonaliseerde informatie voor de CvdR-leden, zoals hun persoonlijke vergaderschema's. Het biedt ook een aantal onlinediensten met behulp waarvan de leden onder meer: hun deelname aan vergaderingen kunnen regelen (bijvoorbeeld hun stemrecht overdragen of een kennisgeving van afwezigheid sturen) wijzigingsvoorstellen kunnen indienen. Welke talen zijn er? Documenten komen beschikbaar in alle werktalen zodra zij vertaald zijn. Navigatie op de site is mogelijk in alle werktalen.

6 Wat heb ik nodig om de portaalsite van de leden te kunnen gebruiken? Om toegang te krijgen tot het publieke gedeelte moet u beschikken over: Een computer met een webbrowser (bijv. Microsoft Internet Explorer of Mozilla Firefox). De huidige versie is volledig getest met Internet Explorer 8 en Mozilla Firefox 7; met andere browsers kunnen zich problemen voordoen. Er is nog geen mobiele versie, al is bij tal van zaken, zoals het downloaden van agenda's, wel rekening gehouden met de capaciteiten van mobiele apparaten. Een internetverbinding. Om toegang te krijgen tot het gedeelte voor de leden moet u ook beschikken over: Een gebruikersnaam en een wachtwoord Bij hun aantreden krijgen CvdR-leden een gebruikersnaam en een wachtwoord. Een eigen adres Veel van de onlinediensten sturen u een bevestiging per . Daarom moet u een eigen adres hebben. U kunt niet een adres delen met anderen, bijvoorbeeld een ander lid of een plaatsvervanger. Voor hulp bij toegang tot de portaalsite van de leden kunt u contact opnemen met de Helpdesk IT: telefoon + 32 (0) (of "Helpdesk IT") Bertha von Suttner-gebouw 2 e verdieping informatiestand buiten de zaal waar zittingen worden gehouden.

7 II Recente wijzigingen November 2011 Met de nieuwe module voor wijzigingsvoorstellen kunnen leden online wijzigingsvoorstellen van wetgevende en niet-wetgevende aard indienen. De vijf eenvoudige stappen die hiervoor nodig zijn, worden in deze handleiding uitgelegd. In de speciale handleiding voor het indienen van wijzigingsvoorstellen staat uitvoerig beschreven hoe dit in zijn werk gaat. Januari 2012 Het Ledenportaal heef een nieuwe opmaak gekregen. Alle eerdere informatie is er nog steeds te vinden, maar deze wordt nu naar functionaliteit gepresenteerd.

8 III Publiek gedeelte Toegang Het publieke gedeelte van het Ledenportaal is via het volgende internetadres te bereiken: Startpagina De startpagina en alle overige pagina's van de site zijn als volgt ingedeeld: Knoppen om snel naar de pagina's "Bladeren", "Zoeken" en "Hulp" te gaan. Uitrolmenu voor Navigatiebalk geeft toegang tot diverse onderdelen Startpagina Door rechts bovenaan de pagina op "Hulp" te klikken komt u terecht bij handleidingen en andere handige informatie over het gebruik van het Portaal van de leden.

9 Agenda's en vergaderroosters De data van vergaderingen en zittingen zijn evenals de agenda's beschikbaar zodra zij in het interne systeem voor het beheer van vergaderingen zijn gezet (Agora). Vergaderdata kunnen worden geraadpleegd: Agenda's via de agenda's, per type vergadering (zitting, commissievergadering); aan de hand van de verschillende vergaderroosters met de data van komende vergaderingen. Onder "Agenda's" staan de data van (voorbije en toekomstige) zittingen en commissievergaderingen met links naar convocaties en werkdocumenten. Er kunnen verschillende agenda's worden ingezien. Om een convocatie te bekijken doet u het volgende: 1. Klik op PLEN of op een verkorte commissienaam voor de lijst van zittingen of commissievergaderingen 2. Agenda van de vergadering 3. Interne en externe documenten die van belang zijn voor de vergadering Agenda Als u op "Agenda" klikt, krijgt u de agenda van de vergadering te zien. Als u op "Document" klikt, krijgt u een nieuw venster te zien met alle interne en externe vergaderstukken.

10 Handige informatie: Deze documenten zijn door het secretariaat aan de vergadering gelinkt. De volgorde van de mappen komt overeen met de agenda die door het secretariaat in Agora is gezet. Binnen elke map staan de documenten in chronologische volgorde, op basis van hun productiedatum. Documenttitels (voor alle documentsoorten) zijn beschikbaar in de navigatietaal. Documentenscherm U kunt afzonderlijke documenten inzien door op de gewenste taalversie te klikken. Iconen die beschikbare taalversies aangeven Met het icoon rechts bovenaan het scherm kunt u in één klik alle documenten in uw navigatietaal downloaden (zip-formaat). Als een document nog niet is vertaald, staat er een rode streep door het icoon. Klik op het icoon om te zien wanneer het document beschikbaar komt: Datum waarop de talenversie beschikbaar komt

11 Vergaderroosters Onder "Vergaderroosters" staan de data van alle vergaderingen/zittingen met links naar convocaties en werkdocumenten. Maandkalender Klik op "Kalender" voor de vergaderingen van een bepaalde maand. Klik op een dag voor nadere informatie (zoals tijdstip, onderwerp en vergaderzaal) over de vergaderingen die dan plaatsvinden: Dagkalender

12 Kalenderopties De agenda en de stukken voor elke afzonderlijke vergadering kunt u inzien en u kunt vergaderingen naar uw eigen elektronische agenda exporteren. Ook vindt u hier de meest recente (door het secretariaat in Agora ingevoerde) informatie over de tolkenregeling voor vergaderingen. Klik op: - "Agenda" om een agenda voor een vergadering te openen - "Documenten" om de vergaderstukken in te zien Agenda & Documenten Klik op "meer" voor de meest recente informatie over de tolkenregeling Informatie over tolkenregeling

13 Kwartaaloverzicht Via de optie "Kwartaaloverzicht" kunnen per kwartaal de data voor alle soorten vergaderingen van alle CvdR-organen worden geraadpleegd. Kwartaaloverzicht Zoeken Via het zoekmenu kunt u het volgende opzoeken: - "Adviezen en resoluties" die openbaar toegankelijk zijn; - "Documenten" die openbaar toegankelijk zijn; - "Leden"; - "Personeel". Deze optie is alleen beschikbaar voor leden en personeel van het Comité (zie het hoofdstuk "Gedeelte voor de leden"). Adviezen en resoluties In de rubriek "Lopende werkzaamheden" kunt u met behulp van de optie "Adviezen en resoluties" op bepaalde criteria (bijv. commissie, dossiernummer, datum, sleutelwoord) zoeken in de lopende werkzaamheden. In het zoekresultaat kunnen o.a. naam van de rapporteur, data van raadpleging, referentiedocumenten, stand van de werkzaamheden bij het Europees Parlement en de Raad, impactanalyse en hoofdpunten van het advies worden vermeld.

14 Zoekcriteria Zoeken naar adviezen en resoluties Klik hier voor nadere informatie over de raadpleging Kies in welke taal u het CvdRdocument wilt inzien Kies in welke taal u het Commissiedocument wilt inzien Adviezen en resoluties - Lopende werkzaamheden Documenten Hoe u moet zoeken naar openbaar toegankelijke documenten wordt hieronder uitgelegd in de paragraaf "Zoeken naar openbaar toegankelijke documenten". Praktische informatie Via dit gedeelte krijgt u snel toegang tot andere documenten, zoals de samenvattingen van de besluiten van het CvdR-bureau, documenten voor pas benoemde leden en het reglement van orde van het CvdR.

15 Fracties Onder dit kopje kunt u documenten van de diverse fracties in het CvdR raadplegen. Daartoe moet u wel eerst inloggen. Fracties U wordt verzocht contact op te nemen met het secretariaat van uw fractie (en niet met de Helpdesk IT) om toegang te krijgen tot dit onderdeel.

16 Zoeken naar openbaar toegankelijke documenten U kunt op de volgende manieren zoeken naar openbaar toegankelijke documenten (Commissiedocumenten, stukken voor de zitting, perscommuniqués, documenten van de groep Communicatie en werkdocumenten van de Commissie). Via: gestructureerde gegevens, zoals bron, dossiertype, dossiernummer, documentnummer, taal, publicatiedatum, rapporteur en vergaderdatum); periodes (tussen twee bepaalde data, sinds een bepaalde datum tot heden); inhoud van een document (titel of tekst). Een zoekactie start u als volgt: klik op "Zoek" rechts bovenaan de pagina; of klik op "Documenten" in het zoekgedeelte in het linkermenu. Een zoekactie starten De zoekmachine van het publieke gedeelte zoekt alleen in openbaar toegankelijke documenten. Om in alle documenten van het CvdR te zoeken moet de zoekmachine van het gedeelte voor de leden worden gebruikt

17 Om een document te zoeken: kies de zoektaal (en andere zoekopties) klik op het zoekicoon. 1. Kies de zoektaal 2. Klik op het zoekicoon Zoekopties Zoekresultaten met titels van documenten in de originele taal EN in de zoektaal Zoeken naar documenten Om een document te open: klik op een van de iconen links van de zoekresultaten Voor meer informatie over het zoeken naar documenten: zie de handleiding van QuickFind. Handleidingen vindt u op de volgende IT-intranetpagina:

18 Bladeren Door rechtsboven op "Bladeren" te klikken krijgt u toegang tot de documenten die zich in de verschillende mappen bevinden. Klik op een map om die te openen. Klik om een map te openen Mappen Er wordt een lijst van submappen weergegeven (zie onderstaande afbeelding). Klik op een map om die te openen. U krijgt een lijst met documenten te zien: Submappen Documenten in een submap

19 IV Gedeelte voor de leden Het gedeelte voor de leden geeft toegang tot persoonlijke informatie en onlinediensten. Inloggen in het gedeelte voor de leden Vanaf de startpagina: Klik op "Portaalsite van de leden " in het menu aan de linkerkant (of op de link bovenaan de pagina). Inloggen in het gedeelte voor de leden Antwoord altijd bevestigend als er veiligheidswaarschuwingen op het scherm verschijnen. Het soort en het aantal van deze waarschuwingen zijn afhankelijk van de browser die u gebruikt. In het authenticatievenster doet u het volgende: vul "isis\" in gevolgd door uw gebruikersnaam in het veld "Domein\gebruikersnaam" en uw wachtwoord in het veld "Wachtwoord"; wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig (bijv. mijngeheim35 verschilt van mijngeheim35); klik op "Inloggen" en u komt in het gedeelte voor de leden terecht.

20 Uw gebruikersnaam moet voorafgegaan worden door "isis" en het symbool "\" (backslash). Als u het symbool "\" niet op uw toetsenbord kunt vinden, kunt u ook op het rood omcirkelde backslashteken klikken om het in te voegen. Als u als enige deze computer gebruikt, kies dan de optie "This is a private computer" (Dit is een privé-computer). Het duurt dan langer voordat u automatisch wordt uitgelogd wanneer u inactief bent. Anders wordt u automatisch uitgelogd als u 10 minuten lang niets hebt gedaan.

21 Nuttige informatie Om technische redenen kan het enige tijd duren om tijdens het inloggen uw gebruikersnaam en wachtwoord te verifiëren. Wij vragen om uw geduld. Gebruik het icoontje beëindigen. om uw verbinding met de portaalsite van de leden veilig te Voor rechtstreekse toegang tot de portaalsite van de leden doet u het volgende: op de startpagina van het intranet klikt u op op de website van het CvdR klikt u op Informatie over uw wachtwoord Met een wachtwoord voorkomt u dat niet-geautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot uw privégegevens. Daarom is het van groot belang dat u een goed wachtwoord kiest en het regelmatig verandert. Uw wachtwoord is privé: geef het nooit door aan anderen. Uw wachtwoord moet aan een aantal criteria voldoen om cyberaanvallen te kunnen afweren. Een wachtwoord moet minstens acht tekens lang zijn en tekens uit minstens drie van de vijf onderstaande categorieën bevatten: 1. Hoofdletters uit Europese talen (A t/m Z, met diakritische tekens, Griekse en Cyrillische letters) 2. Kleine letters uit Europese talen (a t/m z, Ringel-s, met diakritische tekens, Griekse en Cyrillische letters) 3. Cijfers (0 t/m 9) 4. Niet-alfanumerieke tekens: \(){}[]:;"'<>,.?/ 5. Unicode-tekens die als alfabetische tekens zijn gecategoriseerd maar geen hoofdletters of kleine letters zijn. Hiertoe behoren Unicode-tekens uit Aziatische talen. Tips voor het kiezen van een veilig wachtwoord Combineer letters, cijfers en speciale tekens. U kunt een "woord" kiezen dat gemakkelijk te onthouden is, zoals: We love to work! Wlv2wrk! Never late to work! Nvrl2wrk!

22 Can t wait to log on! Uw wachtwoord wijzigen Kantw2lo! U kunt uw wachtwoord op elk gewenst moment veranderen. Eén keer per jaar moet u dit sowieso doen (u krijgt een om u hieraan te herinneren). U kunt uw wachtwoord veranderen vanaf een pc in het Comité of via de authenticatiegateway (het inlogscherm dat verschijnt wanneer u naar de portaalsite van de leden of uw webmail gaat). Via de authenticatiegateway: Vink het hokje vóór de zin: "I want to change my password after logging on" aan Log in via de hierboven beschreven stappen Nadat u bent ingelogd, wordt u gevraagd om een "New password" in te voeren (dat moet voldoen aan de hierboven beschreven vereisten). Voer uw nieuwe wachtwoord nogmaals in, nu in het veld "Confirm new password". Klik op "Change Password" om de wijziging van uw wachtwoord te bevestigen.

23 Vanaf een pc in het Comité: Indien u al bent ingelogd, kunt u uw wachtwoord op elk gewenst moment veranderen door "Ctrl+Alt+Del" in te drukken. Als u daarna klikt op screenshot "Change Password" hieronder). kunt u een nieuw wachtwoord invoeren (zie 21 dagen voordat uw wachtwoord verloopt, zal Windows u verzoeken uw wachtwoord te veranderen. Vanaf dat moment zal iedere keer dat u inlogt de volgende soort boodschap verschijnen totdat u uw wachtwoord heeft veranderd: Als u op Yes klikt, kunt u uw wachtwoord veranderen. U krijgt dan het scherm "Change Password" te zien: 1. Typ uw huidige wachtwoord 2. Typ uw nieuwe wachtwoord 3. Typ nogmaals uw nieuwe wachtwoord 4. Klik op OK om te bevestigen Controleer de taal van het toetsenbord: u kunt de taal desgewenst veranderen door de ALT-toets ingedrukt te houden en op de SHIFT-toets te drukken totdat de juiste taal verschijnt.

24 Mijn kalender Na het inloggen komt u meteen bij Mijn kalender terecht. Via Mijn kalender kunt u zien voor welke vergaderingen u bent uitgenodigd. Door te klikken op de koppelingen kunt u: de agenda van een vergadering bekijken (zodra deze beschikbaar is); alle door het secretariaat voorbereide documenten voor een vergadering raadplegen; online wijzigingsvoorstellen indienen; bevestigen dat u een vergadering zult bijwonen; uw stemrecht voor een vergadering overdragen (als u een vergadering niet zult bijwonen maar een plaatsvervanger wilt aanwijzen); zich voor een vergadering afmelden (als u een vergadering niet kunt bijwonen). "Agenda" om de vergaderagenda te openen "Documenten" om de vergaderstukken in te zien Persoonlijk vergaderschema Afmelding: Stemoverdrac ht: Een lid zal een vergadering niet bijwonen en wijst ook geen plaatsvervanger voor die vergadering aan. Een lid zal een vergadering niet bijwonen, maar wijst een plaatsvervanger aan die in zijn plaats aan die vergadering zal deelnemen.

25 Online afmelden voor een vergadering Vanuit uw kalender kunt u online melden dat u een vergadering niet zult bijwonen. Door te klikken op "Afmelden" kunt u uw afwezigheid melden en een opmerking toevoegen. Bevestig uw afzegging. Plaats hier desgewenst een opmerking Stemrecht overdragen Afmelden U kunt uw stem overdragen als u een plaatsvervanger wilt aanwijzen. Klik op "Stemrecht overdragen". Kies de naam van uw plaatsvervanger in het uitrolmenu. Voeg eventueel een opmerking toe en bevestig de ingevulde gegevens. Plaats hier desgewenst een opmerking Stemrecht overdragen

26 De lijst van plaatsvervangers bevat alleen de namen van degenen aan wie volgens het reglement van orde van het CvdR het stemrecht mag worden overgedragen en die nog niet door een ander lid zijn aangewezen. Uw stemoverdracht of afmelding wordt in het computersysteem bewaard en er wordt automatisch een verstuurd naar: uzelf; uw plaatsvervanger; de organisator van de vergadering; uw fractie en de fractie van uw plaatsvervanger; uw nationale coördinator en de nationale coördinator van uw plaatsvervanger; de financiële dienst. Regels voor plaatsvervanging CvdR-leden kunnen hun aanwezigheid bevestigen, hun stemrecht overdragen of zich afmelden voor een vergadering. Meldt een lid zich af, dan hangt de keuze van een plaatsvervanger af van het soort CvdRorgaan dat de vergadering heeft belegd. In onderstaande tabel staat welke mogelijkheden en regels gelden voor elk type CvdR-orgaan: Soort orgaan Mogelijke plaatsvervanger Van dezelfde Zitting Plaatsvervanger Nationale delegatie Commissie Studiebezoek Seminar Ad-hoccommissie Werkgroep Buitengewone fractie Adviescomité Ad-hoccommissie voor de EUbegroting Lid of plaatsvervanger Lid of plaatsvervanger uit de "lijst van vervangers" voor deze werkgroep Nationale delegatie Of Fractie Of Interregionale groep Fractie Lid of plaatsvervanger van dezelfde fractie in een door het bureau voorgestelde en door de voltallige vergadering goedgekeurde samenstelling Bureau Lid of plaatsvervanger Eén vaste, door de nationale delegatie aangewezen vervanger ad personam Andere Geen vervanging mogelijk

27 Online wijzigingsvoorstellen Via de optie "Wijzigingsvoorstellen" kunnen leden op een eenvoudige manier wetgevende en niet-wetgevende wijzigingsvoorstellen indienen. Het Ledenportaal bevat een handleiding (in 22 talenversies) voor het online indienen van wijzigingsvoorstellen: https://membersportal.cor.europa.eu/toad_cor/corhelp.aspx Om handleidingen in te zien klikt u op "Hulp" rechts bovenaan de pagina. Zoek de vergadering waarvoor u een of meer wijzigingsvoorstellen wilt indienen. Klik op de link "Wijzigingsvoorstellen". Persoonlijke kalender Zoek het document dat u wilt wijzigen en klik op de taal van uw keuze.

28 Wijzigingsvoorstellen indienen: stap voor stap Het systeem legt u nu in vijf stappen uit hoe u een wijzigingsvoorstel moet indienen. Klik op "Verder" (linksonder) om verder te gaan als een stap is afgerond. Klik op "Terug" (linksonder) om terug te keren naar de vorige stap. Stap 1 Selecteer het type wijzigingsvoorstel en de tekst die u wilt wijzigen Selecteer het soort wijzigingsvoorstel Open het te wijzigen document Vul het nummer van de paragraaf in Stap 1: selecteer de te wijzigen tekst Kopieer de te wijzigen paragraaf of kop (uit het document) en plak die hier Klik op "Verder" om door te gaan Breng in deze stap geen wijzigingen aan in de tekst die u kopieert en plakt. Wijzigingen brengt u aan in stap 2.

29 Stap 2 Breng uw wijzigingen aan De paragraaf die u zojuist hebt gekopieerd staat nu zowel in het linkerveld als in het rechterveld. Breng de door u gewenste wijziging(en) aan in de tekst in het rechterveld. Breng uw wijzigingen aan in de tekst Geef uw motivering voor de wijzigingen Klik op "Verder" om door te gaan Desgewenst kunt u aanvullende informatie geven voor het secretariaat Stap 2: breng uw wijziging(en) aan Gebruik geen track changes. Stap 3 Controleer het resultaat De door u gewijzigde tekst heeft automatisch de juiste opmaak gekregen.

30 Controleer het resultaat Klik op "Verder" om door te gaan Stap: bekijk het resultaat Stap 4 Selecteer de leden die uw wijzigingsvoorstel steunen Selecteer in de lijst de namen van de leden die te kennen hebben gegeven uw wijzigingsvoorstel te steunen. In de lijst staan alleen de leden die gerechtigd zijn om uw wijzigingsvoorstel te steunen. Selecteer de namen van de leden die uw wijzigingsvoorstel steunen Klik hier om deze namen in het rechterveld te plaatsen Stap 4: leden die het wijzigingsvoorstel steunen Het minimumaantal leden dat nodig is om uw wijzigingsvoorstel te steunen wordt automatisch berekend.

31 Stap 5 Dien uw wijzigingsvoorstel in Om uw wijzigingsvoorstel in te dienen klikt u op de knop Wijzigingsvoorstel indienen. U krijgt een ter bevestiging dat uw wijzigingsvoorstel is ingediend. Er gaat een kopie naar de leden die uw voorstel steunen en naar uw commissiesecretariaat. Wilt u uw wijzigingsvoorstel naar uw nationale coördinator en/of uw fractie wilt sturen, dan vinkt u de daarvoor bestemde hokjes aan Klik hier om het wijzigingsvoorstel in te dienen Stap 5: dien het wijzigingsvoorstel in Na het versturen van het wijzigingsvoorstel kunt u: een ander wijzigingsvoorstel indienen bij dit document. teruggaan naar de agenda van de vergadering om een wijzigingsvoorstel in te dienen met betrekking tot een ander document. teruggaan naar Mijn agenda.

32 Zoeken naar CvdR-documenten Via de optie "Documenten" op de "Portaalsite van de leden" (linkerkolom) kunt u alle CvdR-documenten opzoeken, ook de documenten die niet openbaar toegankelijk zijn. Zoeken naar documenten QuickFind Via de zoekmachine in het gedeelte voor de leden kunnen leden alle CvdRdocumenten inzien waartoe zij toegang hebben. De zoekmachine in het publieke gedeelte biedt alleen toegang tot openbaar toegankelijke documenten. Raadpleeg voor meer informatie de handleiding voor QuickFind. Handleidingen vindt u op de volgende IT-intranetpagina: Zoeken naar ambtenaren en andere personeelsleden Als u in de rubriek "Zoeken" klikt op "Personeel" kunt u zoeken naar de adressen en telefoonnummers van werknemers bij de Europese instellingen. Dit is alleen mogelijk als u ingelogd bent.

33 "Interdirectory": zoeken naar adressen en telefoonnummers "Interdirectory": zoekresultaat

34 V Formaat en naam van documenten Formaat van documenten De meeste documenten zijn opgesteld in Microsoft Word 2003 en kunnen worden gelezen met de volgende programma's: Microsoft Word (of Microsoft WordPad) Recente webbrowsers (Microsoft Explorer) Een gratis, via het internet te downloaden, programma ("viewer") dat Word-documenten kan lezen Een programma dat het formaat van in Microsoft Word opgestelde documenten herkent, zoals OpenOffice. Hoewel in de laatste twee gevallen niet met zekerheid kan worden gezegd dat het hele document exact wordt weergegeven, zijn er toch aanwijzingen dat de resultaten bevredigend zijn. Sommige documenten zijn opgesteld in Excel (bijvoorbeeld documenten voor het bureau of de groep Begrotingszaken), in PDF (bijvoorbeeld externe referentiedocumenten) of in HTML (bijvoorbeeld agenda' s en documenten uit zoekmachines). Het CvdR houdt zich aan de richtsnoeren van de Europese instellingen inzake het formaat voor het uitwisselen van documenten:

35 Namen van documenten Afkortingen voor documenten Afkorting Soort document Prioriteit AM Wijzigingsvoorstel dringend CP Perscommuniqué dringend Anders Afhankelijk van hun aard dringend AC Advies van het Comité prioriteit APA Voorontwerp van advies prioriteit APRI Voorontwerp van informatief rapport prioriteit CAAF CAFA prioriteit DI Officieel document met DI-nummer prioriteit DT Werkdocument prioriteit GB Groep Begrotingszaken prioriteit NB Bureaunota prioriteit PA 1 Ontwerpadvies prioriteit PAC Ontwerpadvies van het Comité prioriteit PRES Ontwerpresolutie prioriteit PRI 1 Ontwerp van informatief rapport prioriteit PSP Agendapunt zitting prioriteit RES Resolutie prioriteit RI Informatief rapport prioriteit TCD Advieswerkzaamheden, diversen prioriteit ADD Addendum geen prioriteit ADMIN Administratief document geen prioriteit ANN Bijlage geen prioriteit AO Aanbesteding geen prioriteit BRO Brochure geen prioriteit CONV-POJ Convocatie - Ontwerpagenda geen prioriteit CORR Corrigendum geen prioriteit CR Verslag van de beraadslagingen geen prioriteit DECL Verklaring geen prioriteit DISC Toespraak geen prioriteit ETU Studie geen prioriteit INFO Informatief document geen prioriteit LET Brief geen prioriteit NI Informatieve nota geen prioriteit PV Notulen geen prioriteit REGL Intern reglement geen prioriteit RS Follow-upverslag geen prioriteit WEB Website geen prioriteit 1 Voor PA's, PRI's of andere versies direct na het APA-stadium is de deadline afhankelijk van het totale aantal bladzijden.

36 Voorbeelden van documentnamen cdr _rev1_pa_en.doc: English revised version of draft opinion CdR cdr _rev2_am1_am_en.doc: English version of an amendment to a revised version of draft opinion CdR cdr _conv-poj_en.doc: English version of notice of meeting CdR

37 VI Aanbevelingen Aanvullende informatie Voor een veilig gebruik van de portaalsite van de leden wordt u verzocht de volgende regels in acht te nemen: Wachtwoord Kies een goed wachtwoord en wijzig dat regelmatig Houd uw wachtwoord geheim PC Zorg voor goede antivirussoftware en houd deze up-to-date Installeer de meest recente versie van uw besturingssysteem Installeer de meest recente versie van uw browser Maak regelmatig reservebestanden van belangrijke gegevens Laptop Laat uw laptop nooit onbewaakt achter in onveilige omgevingen Smartphones Gebruik een veilige PIN-code, wachtwoord of wachtzin Meer informatie over een veilig IT-gebruik is te vinden op het intranet: Onderwerpen: Security, Browser, Smart-phones Is de portaalsite van de leden veilig? De portaalsite van de leden maakt gebruik van het protocol Secure Sockets Layer (SSL). SSL is een communicatieprotocol voor de veilige overdracht van persoonlijke gegevens via het internet. SSL versleutelt gegevens voordat ze worden doorgestuurd en is compatibel met Mozilla Firefox en Microsoft Internet Explorer. Wanneer u zich aanmeldt op de portaalsite van de leden, worden uw gebruikersnaam en wachtwoord versleuteld en via een SSL-verbinding via het internet verzonden. Gegevens die op deze manier worden doorgestuurd, zijn voor niemand toegankelijk en kunnen door niemand worden gelezen.

38

39

40

41 Titel: Portaalsite van de leden - Handleiding - Versie: 5.1 voor het CvdR - Datum: Auteur: dienst Ondersteuning van gebruikers

CvdR Online Wijzigingsvoorstellen Handleiding Online wijzigingsvoorstellen...3 Veelgestelde vragen...9

CvdR Online Wijzigingsvoorstellen Handleiding Online wijzigingsvoorstellen...3 Veelgestelde vragen...9 CvdR Online Wijzigingsvoorstellen Handleiding I Online wijzigingsvoorstellen...3 Wat is Online wijzigingsvoorstellen?...3 Hoe ga ik naar het Ledenportaal?...3 Naar de pagina Wijzigingsvoorstellen...4 Wijzigingsvoorstellen

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Klantenloket

Handleiding Digitaal Klantenloket Handleiding Digitaal Klantenloket Datum: november 2013 Versie 5.02 Status: Definitief Inhoudsopgave 0. Voorwoord... 3 0.1. Document Versiebeheer... 3 1. Gebruik DKL... 4 1.1. Eisen aan uw PC... 4 1.2.

Nadere informatie

Handleiding Office 365 Small

Handleiding Office 365 Small Handleiding Office 365 Small DISCLAIMER De resultaten van de in deze gids beschreven oplossingen zijn afhankelijk van diverse aspecten, die per organisatie sterk kunnen verschillen. De uiterste zorg is

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ChainWise 7.5 algemeen

Gebruikershandleiding ChainWise 7.5 algemeen Gebruikershandleiding ChainWise 7.5 algemeen Versie: 7.5 Datum: september 2012 Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 6 2 Achtergrond van ChainWise Procesoptimalisatie... 7 2.1 ChainWise Procesoptimalisatie: de

Nadere informatie

Office 365 de juiste keuze!

Office 365 de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 6. Abonnement afsluiten 34 Disclaimer

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

Office 365 for education de juiste keuze!

Office 365 for education de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 Disclaimer De resultaten van de in deze

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Leerlingen handleiding

Leerlingen handleiding Springplank naar kennis Leerlingen handleiding Aan de slag met it s learning it s learning 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nuttige links... 3 Aanmelden... 4 Inlog voor it s learning... 4 Hoofdpagina...

Nadere informatie

Aan de slag met Three Ships N@Tschool! voor studenten

Aan de slag met Three Ships N@Tschool! voor studenten Aan de slag met Three Ships N@Tschool! voor studenten Three Ships N@Tschool! versie 11 28-7-2010 Aan de gebruiker Wij stellen je terugkoppeling zeer op prijs. Voor vragen en opmerkingen over Three Ships

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3. Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8. Overal e-mail 14. Lync 2010 22.

Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3. Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8. Overal e-mail 14. Lync 2010 22. Startersgids. Inhoud Microsoft Office 365, de juiste keuze! 3 Even aanmelden en dan aan de slag! Office 20xx en Office 365 8 Overal e-mail 14 Lync 2010 22 Beheer 28 Extra functionaliteiten 36 Overal werken

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

e-masspost User Guide

e-masspost User Guide e-masspost User Guide Laatste wijziging: januari 2011 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is e-masspost?...3 1.2 Welke zijn de principes om tot e-masspost toegang te hebben?...3 2 Hoe toegang krijgen tot e-masspost?...

Nadere informatie

Introductiehandleiding Google Drive & Google Agenda

Introductiehandleiding Google Drive & Google Agenda Introductiehandleiding Google Drive & Google Agenda Versie: 1.0 Naam: E-mail: H.A.P.P. Ribbers e.ribbers@dussenseboys.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemeen... 3 Google Account aanmaken... 4 Inloggen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Quickstart Ontdek Solcon secure webmail in vijf eenvoudige stappen: 1. Start uw computer op. 2. Open de internetbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer. 3. Typ

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie.

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Handleiding digitale zorginkoopapplicatie Achmea Zorgkantoor Zorginkoop 2015 In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Achmea Zorgkantoor 30 juni

Nadere informatie

Handleiding Opslag Online Versie maart 2014

Handleiding Opslag Online Versie maart 2014 Handleiding Opslag Online Versie maart 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Gebruik en installatie 4 2.1 Uw eigen Opslag Online 4 2.1.1 Introductie 4 2.2 Inloggen bij Opslag Online

Nadere informatie

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Hosting Control Panel...5 2.1 Toegang tot Control Panel...5 2.2 Mogelijkheden Control Panel...7 3 Uw Website maken

Nadere informatie

SMS INFO & KLANT DASHBOARD. Met Cloud Communication Solution (C.C.S).

SMS INFO & KLANT DASHBOARD. Met Cloud Communication Solution (C.C.S). INFO & KLANT DASHBOARD. INFO & KLANT DASHBOARD Inhoud Presentatie CCS... 3... 3 Kanalen... 3 Soorten tools voor uw SFU WEB solutie :... 3 Vereisten... 3 1.1 Voordat u zich aanmeldt... 4 1.2 GEBRUIKTE SYMBOLEN...

Nadere informatie

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013 Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Colofon Copyright Syslogic 2013 Hoewel de in de handleiding vermelde gegevens met de grootst mogelijke nauwkeurigheid zijn

Nadere informatie

Handleiding Ruitenburg Online. Cliënt versie 3.5

Handleiding Ruitenburg Online. Cliënt versie 3.5 Handleiding Ruitenburg Online Cliënt versie 3.5 2005-2012 Pink Web Applications B.V. Alle rechten voorbehouden. Deze uitgave is alleen bedoeld voor klanten van Pink Web Applications B.V. met een abonnement

Nadere informatie

Deze handleiding bestaat uit de volgende delen:

Deze handleiding bestaat uit de volgende delen: Deze handleiding bestaat uit de volgende delen: I II III IV V Installatie & inschrijven Indelen Plannen & uitslagen verwerken Netwerken, Web & Locatieplanning Aan de wedstrijdtafel De delen zijn op de

Nadere informatie

www.cngrs.com Handleiding

www.cngrs.com Handleiding www.cngrs.com Handleiding CNGRS.com De perfecte ondersteuning bij bezoekersregistratie. by Web Collective B.V. CNGRS.com is een professioneel systeem voor het opzetten, beheren en uitvoeren van registraties

Nadere informatie

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie.

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Handleiding digitale zorginkoopapplicatie Achmea Zorgkantoor Zorginkoop 2016 In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Achmea Zorgkantoor 31 mei

Nadere informatie

Inhoud Inhoud Inleiding Starten met het portfolio Portfolio delen Dossier Formulieren Bestanden en mappen beheren

Inhoud Inhoud Inleiding Starten met het portfolio Portfolio delen Dossier Formulieren Bestanden en mappen beheren Inhoud Inhoud 1 Inleiding 3 Starten met het portfolio 4 Wachtwoord aanmaken 4 Inloggen in het portfolio 4 Uw gegevens wijzigen 4 Structuur van het portfolio 5 Basisprincipes 7 Data uit de tabel opslaan

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Handleiding voor Werkgevers

Handleiding voor Werkgevers Handleiding voor Werkgevers Deze handleiding werd specifiek ontwikkeld voor werkgevers die vacatures willen plaatsen en/of op zoek zijn naar kandidaten. De meeste onderwerpen die in de handleiding beschreven

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie