PRESTATIEAFPRAKEN 2017 GEMEENTE MEPPEL - WOONCONCEPT - ACTIUM - HUURDERSVERENIGING MEPPEL - HUURDERSPLATFORM MEVM (deelakkoord 1)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRESTATIEAFPRAKEN 2017 GEMEENTE MEPPEL - WOONCONCEPT - ACTIUM - HUURDERSVERENIGING MEPPEL - HUURDERSPLATFORM MEVM (deelakkoord 1)"

Transcriptie

1 PRESTATIEAFPRAKEN 2017 GEMEENTE MEPPEL - WOONCONCEPT - ACTIUM - HUURDERSVERENIGING MEPPEL - HUURDERSPLATFORM MEVM (deelakkoord 1) De gemeente Meppel, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de wethouder wonen, de heer R.P Koning, ter uitvoering van besluit van burgemeester en Wethouders, d.d...., Stichting Woonconcept, vertegenwoordigd door de directeur/bestuurder, mevrouw N. Peeters, Stichting Actium, vertegenwoordigd door de directeur/bestuurder, mevrouw E. Dost, Huurdersvereniging Meppel, vertegenwoordigd door de voorzitter, de heer B. Robbe, Huurdersplatform MEVM, vertegenwoordigd door de voorzitter, de heer H. Oostland. Overwegende/in aanmerking nemende dat, Deze prestatieafspraken gelden voor 2017 met een globale doorkijk naar de periode 2018 tot en met De afspraken voor 2017 zijn hard (deelakkoord 1). De afspraken voor de periode 2018 tot en met 2012 zijn meer procesmatig. De gemeente Meppel op 31 maart 2016 de woonvisie gemeente Meppel heeft vastgesteld; De gemeenteraad een amendement over het concretiseren van de woonvisie heeft aangenomen, mede ten behoeve van het maken van prestatieafspraken in 2017, over de behoefte aan sociale huurwoningen, de behoefte aan seniorenwoningen, duurzaamheidsmaatregelen en Oosterboer; Het streven is om volgend jaar afspraken (deelakkoord 2) te maken voor een langere periode, mede op basis van nader woningmarktonderzoek naar aanleiding van het amendement. Rond maart 2017 zullen op basis van verdiepend onderzoek hardere afspraken worden gemaakt met precieze aantallen en bouwmogelijkheden; Woonconcept in juni 2016 een bod 2017 t/m 2021 aan de gemeente Meppel op de woonvisie heeft uitgebracht; Actium in juni 2016 een bod 2017 aan de gemeente Meppel op de woonvisie heeft uitgebracht; De financiële positie van de woningcorporaties een belangrijke rol speelt bij de uitgebrachte biedingen; De prestatieafspraken een oplegger vormen op de door Woonconcept en Actium uitgebrachte biedingen op de woonvisie van de gemeente Meppel; De oplegger, naast de visie van de gemeente en de optelsom van de biedingen, vooral bestaat uit de afspraken die partijen in aanvulling op of in afwijking van de biedingen maken; Dit de eerste keer is dat gezamenlijke prestatieafspraken op basis van de nieuwe Woningwet worden gemaakt; de huurdersorganisaties daarbij voor het eerst als volwaardige partij zijn betrokken en dat deze prestatieafspraken te beschouwen zijn als een pilot waarbij de opgedane ervaringen worden geëvalueerd voor het maken van prestatieafspraken voor 2018.

2 Verklaren als volgt te zijn overeengekomen ten aanzien van de beleidsthema s: 1. Voorraadontwikkeling: omvang sociale huurvoorraad; 2. Betaalbaarheid; 3. Huisvesting ouderen; 4. Huisvesting overige specifieke doelgroepen; 5. Duurzaamheid; 6. Leefbaarheid 7. Financiën; 8. Overige afspraken. Deze beleidsthema's worden in dit document nader uitgewerkt, voor zover ze binnen de reikwijdte van de gezamenlijke opgave voor 2017 liggen. De prestatieafspraken zijn vastgesteld voor het jaar 2017.

3 1. Voorraadontwikkeling: omvang sociale huurvoorraad 1.1 Visie gemeente Volgens de woonvisie bedraagt de woningbouwopgave voor de komende 10 jaar gemiddeld 170 woningen per jaar. Dit aantal is gebaseerd op de Verkenning prognoses Zuidwest Drenthe, uitgevoerd door Companen. De ambitie van de gemeente is dat 25 tot 40 procent van het woningbouwprogramma bestaat uit sociale huurwoningen. Voor de periode 2017 t/m 2021 komt dat neer op een netto toevoeging van 210 tot 340 sociale huurwoningen. Mede gezien het amendement van de gemeenteraad op de woonvisie vindt een nadere onderbouwing van de behoefte aan sociale huurwoningen plaats. 1.2 Biedingen woningcorporaties De onderstaande tabel vat de sloop, nieuwbouw en verkoopplannen volgens de biedingen van de woningcorporaties samen. De netto voorraadontwikkeling is weliswaar positief maar voldoet niet aan de gewenste netto toevoeging van sociale huurwoningen volgens de woonvisie t/m 2021 Woonconcept: Koeberg Zuid 16 Woonconcept: nader te bepalen 65 Actium: Grote Oever 27 Actium: Nijeveen 44 Actium: nader te bepalen 31 sloop Actium: Nijeveen -6 verkoop Woonconcept verkoop Actium -2-4 voorraadontwikkeling Woonconcept streeft in de periode 2018 t/m 2021 naar een extra uitbreiding met ongeveer 200 sociale huurwoningen (boven op de 65 woningen uit de tabel). Het bod geeft echter aan dat daarvoor de investeringsruimte ontbreekt (zie ook onder 6.2). Woonconcept werkt aan uitbreiding van de investeringscapaciteit en heeft daarbij de hulp van de gemeente nodig (zie verder onder 1.3). Gezien de onzekerheid rondom de investeringsruimte van Woonconcept is Actium, in toevoeging op het uitgebrachte bod, bereid om een groter deel van de uitbreidingsopgave te realiseren in de periode Onder voorbehoud van de aangetoonde behoefte in het nog uit te voeren woningmarktonderzoek, wil Actium in principe een netto uitbreiding van de woningvoorraad realiseren tot maximaal 100 sociale huurwoningen in vijf jaar (69 meer dan de eerder genoemde woningen). 1.3 Afspraken In 2017 realiseren Woonconcept en Actium respectievelijk 16 en 27 nieuwbouwwoningen in de gemeente Meppel. Actium sloopt in woningen in Nijeveen. Woonconcept en Actium hebben geen andere voorgenomen sloopplannen in 2017.

4 Actium en Woonconcept gaan beide door met hun verkoopprogramma. Woonconcept verwacht maximaal 16 woningen te verkopen in 2017 en Actium maximaal 2 woningen. Bij de verkoop van huurwoningen is het streven om versnipperd woningbezit zoveel mogelijk te voorkomen en een deel te laten bestaan uit duurdere huurwoningen met een huurprijs boven de tweede aftoppingsgrens ( 628,76). De behoefte aan sociale huurwoningen en de behoefte aan woningen voor bewoners met een zorgvraag wordt nader onderbouwd door middel van een woningmarktonderzoek. De wachtlijsten worden in dit onderzoek meegenomen. Gemeente, woningcorporaties en huurdersverenigingen laten dit onderzoek gezamenlijk uitvoeren. Dit onderzoek is rond maart 2017 gereed en geeft mede uitvoering aan het amendement van de gemeenteraad op de woonvisie. Voor het realiseren van nieuwbouw hebben zowel Woonconcept als Actium bouwgrond nodig. Mogelijke (betaalbare) woningbouwlocaties en vrijkomend vastgoed, in bezit van de gemeente en van de corporaties, worden op korte termijn gezamenlijk in kaart gebracht en vervolgens afgestemd. Daarnaast wordt een gezamenlijke zoektocht gedaan naar bouwlocaties in eigendom van de markt. Onderzocht wordt of Woonconcept tussen 2018 en 2021 met hulp van de gemeente meer sociale huurwoningen kan bouwen (bovenop de 65 woningen uit het bod). Gemeente en Woonconcept kijken hiervoor onder meer naar de gemeentelijke achtervangpositie (borging leningen door het WSW) en naar de beschikbaarheid van harde plancapaciteit op betaalbare woningbouwlocaties. Concrete afspraken over het aantal te bouwen woningen in de periode 2018 t/m 2021 worden vastgelegd in deelakkoord 2 die gemeente, woningcorporaties en huurdersverenigingen rond maart 2017 maken. Actium concretiseert in 2017 de toezegging voor de nieuwbouw van 100 woningen in de periode Deze plannen dienen te passen binnen de investeringsruimte en de resultaten van het nog uit voeren woningmarktonderzoek. Concrete afspraken over het aantal te bouwen woningen in de periode 2018 t/m 2021 worden vastgelegd in het eerder genoemde deelakkoord 2. Procedures om de realisering mogelijk te maken worden door de gemeente voortvarend opgepakt. 2. Betaalbaarheid 2.1 Visie gemeente De woonvisie geeft aan dat voor de laagste inkomensgroepen blijvend aandacht nodig is. Daarbij staat centraal dat het aandeel betaalbare huurwoningen binnen de totale sociale woningvoorraad op peil blijft. Vanwege het passend toewijzen betreft dat vooral de woningen met een huur van minder dan 586,68 (eerste aftoppingsgrens; prijspeil 2016) en 628,78 (tweede aftoppingsgrens). Bij het maken van prestatieafspraken legt de gemeente een nadrukkelijke link tussen de thema s betaalbaarheid en duurzaamheid (zie ook onder 5). 2.2 Biedingen woningcorporaties Woonconcept hanteert een huurbeleid zoals vastgelegd in het huurakkoord met (onder meer) huurdersvereniging Meppel. Het akkoord geeft aan dat

5 Woonconcept streeft naar een woningvoorraad die voor tenminste 80% bestaat uit woningen met een huur van minder dan 586,68. In Meppel wordt aan deze doelstelling ruim voldaan. Actium streeft ernaar dat in de gemeente Meppel minimaal 74%van de woningen een huurprijs heeft van minder dan 628,76 (tweede aftoppingsgrens). Het grotere aandeel duurdere huurwoningen heeft te maken met de specifieke samenstelling van de woningvoorraad van Actium. 2.3 Afspraken Woonconcept hanteert een huurbeleid conform het huurakkoord Woonconcept - huurdersvereniging Meppel. Onderdeel daarvan is het streven om minimaal 80% van de voorraad onder de eerste aftoppingsgrens te houden. Verder zal de totale huursom over een jaar gerekend met niet meer stijgen dan inflatie +1% dat inmiddels ook wettelijk verplicht is (zie bijlage huurakkoord). Het huurakkoord tussen Woonconcept en de huurdersvereniging Meppel loopt tot eind Over het in 2017 op te stellen huurakkoord wordt de gemeente tijdig geïnformeerd en geraadpleegd. Actium streeft ernaar dat minimaal 74% van de woningvoorraad in de gemeente Meppel een huurprijs heeft tot 628,76 (tweede aftoppingsgrens, prijspeil 2016) en daarmee betaalbaar en bereikbaar blijft voor de primaire doelgroep. In 2017 beperkt Actium de totale huursomstijging tot maximaal inflatie +1%. Dit is conform de wettelijke vastgestelde huursombenadering. In 2017 realiseren Woonconcept en Actium een woonlastencalculator in hun woonruimteverdeelsysteem of op hun website (zie ook onder 5). Deze woonlastencalculator biedt woningzoekenden de mogelijkheid om bij de woningadvertentie een woonlastencheck te doen. Naast huur- en energielasten maken ook de gemeentelijke belastingen onderdeel uit van de totale woonlasten. Lage gemeentelijke belastingen dragen bij aan betaalbaarheid. De gemeente zal informatie over gemeentelijke heffingen verstrekken ten behoeve van de woonlastencalculator. Om bij te dragen aan de betaalbaarheid van nieuwbouw, brengt de gemeente per te realiseren sociale huurwoning, een vaste grondprijs in rekening, overeenkomstig het gemeentelijk grond(prijs)beleid. Deze bedraagt voor sociale huurwoningen tot de eerste aftoppingsgrens ,- exclusief BTW (prijspeil 2016). Voor sociale huurwoningen tot de tweede aftoppingsgrens ( 628,76) bedraagt de grondprijs ,- exclusief BTW (prijspeil 2016). Jaarlijks worden de grondprijzen bij de Grondprijzennota herzien. De gemeente spant zich in om verhogingen te beperken. De gemeente verstrekt startersleningen en restschuldleningen voor de koopmarkt om de betaalbaarheid en doorstroming te bevorderen. De gemeente start begin 2017 met een integrale ketenaanpak schuldhulpverlening voor een periode van twee jaar. Deze integrale aanpak gebeurt in samenwerking met onder andere Woonconcept en Actium. Onderdeel hiervan is een pilot waarbij de huur rechtstreeks van de uitkering kan worden ingehouden. Woonconcept en Actium richten zich bij nieuwbouw in de periode 2018 t/m 2021 zo veel mogelijk op het segment tot 586,68 en 628,76; afspraken over concrete aantallen vinden plaats in de eerder genoemde raamovereenkomst.

6 3. Huisvesting ouderen 3.1 Visie gemeente Het inspelen op de behoefte aan langer zelfstandig thuis wonen is een belangrijke opgave voor de gemeente. Daarvoor is het noodzakelijk dat voldoende geschikte woningen voor het huisvesten van ouderen beschikbaar zijn. Daarnaast is een gezamenlijke strategie van gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen nodig om goed te kunnen inspelen op het veranderende speelveld van wonen met zorg. 3.2 Biedingen corporaties Bij nieuwbouw houden beide corporaties rekening met het langer zelfstandig thuis wonen (zie de in 2017 op te leveren nieuwbouwprojecten die bestaan uit zorggeschikte nultredenwoningen). Woonconcept concludeert uit eigen onderzoek dat het bij de huisvesting van ouderen niet zozeer gaat om een kwantitatieve opgave maar om een kwalitatieve opgave. De grote vergrijzingsopgave speelt vooral in de koopsector; in de huursector is deze al veel verder voortgeschreden en is de top van de vraag zo goed als bereikt. Voor de kwantitatieve opgave heeft Woonconcept voldoende voorraad en kijkt daarom vooral naar het beter benutten van de bestaande woningvoorraad. Actium heeft in het bod de wens opgenomen om in de gemeente Meppel een woonzorgprognose te laten uitvoeren. Dit moet inzicht bieden in de toekomstige vraag naar verschillende woonvormen in combinatie met zorg (zie woningmarktonderzoek onder 1). 3.3 Afspraken Zoals aangegeven bij het thema voorraadontwikkeling wordt de (kwantitatieve en kwalitatieve) vraag naar geschikte woningen voor bewoners met een zorgvraag verder geconcretiseerd in het uit te voeren woningbehoefte onderzoek in In 2017 maakt Woonconcept een inventarisatie van het aantal rollator- en rolstoelgeschikte woningen en de mate waarin deze woningen geschikt zijn voor zorgverlening. In 2017 onderzoekt Actium de aanpasbaarheid van de bestaande woningvoorraad als onderdeel van het voornemen om beleid te formuleren op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De gemeente verstrekt voor de koopmarkt blijversleningen om het langer zelfstandig thuis wonen te bevorderen. 4. Huisvesting overige specifieke doelgroepen 4.1 Visie gemeente De woonvisie geeft aan dat extra aandacht nodig is voor kwetsbare groepen. De insteek van de gemeente bij het huisvesten van vergunninghouders is dat gezinnen zoveel mogelijk in reguliere huurwoningen van woningcorporaties worden gehuisvest en dat voor alleenstaanden eventueel naar alternatieve huisvestingsvoorzieningen wordt gezocht.

7 4.2 Biedingen woningcorporaties De woningcorporaties Woonconcept en Actium onderscheiden woningzoekenden die uitstromen vanuit een maatschappelijke instelling en vergunninghouders als specifieke doelgroepen. Voor beide doelgroepen geldt dat de corporaties het toewijzingsbeleid de komende tijd zorgvuldig monitoren en zonodig bijstellen om verdringing te voorkomen. Als het gaat om vergunninghouders is de gemeente verantwoordelijk voor het realiseren van de taakstelling. De corporaties dragen naar rato van hun marktaandeel bij aan het realiseren van de gemeentelijke taakstelling. Woonconcept denkt dat het redelijk is maximaal 10 % van de vrijkomende woningen toe te wijzen aan vergunninghouders Afspraken kwetsbare doelgroep Gemeente en woningcorporaties gaan in 2017 een intensiever samenwerkingsverband ontwikkelen met zorgaanbieders ten behoeve van mensen die (weer) zelfstandig gaan wonen na een periode in een instelling of beschermde woonvorm. Doelstelling is om preventief problemen te voorkomen en waar nodig adequaat in te grijpen. Het streven bij (her)huisvesting is om te komen tot een goede spreiding; zo mogelijk in de gemeente van herkomst Afspraken vergunninghouders De gemeente Meppel is verantwoordelijk voor de realisatie van de taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders en werkt hiervoor samen met de corporaties in haar gemeente. De gemeente erkent bovendien de noodzaak tot afstemming van de huisvesting van vergunninghouders op regionaal niveau. De gemeente vindt dat vergunninghouders bij voorrang gehuisvest moeten worden conform de taakstelling. Samen met de gemeente onderzoekt Actium het realiseren van appartementen voor alleenstaande vergunninghouders. Indien overeenstemming wordt bereikt, is daarmee een voor Actium bovenmatig deel van de gemeentelijke taakstelling voor 2017 gerealiseerd. In 2017 zoeken de gemeente en Woonconcept zonodig verder naar alternatieve huisvestingsvormen voor met name alleenstaande vergunninghouders, waarvan de pilot kamerverhuur aan alleenstaande vergunninghouders een onderdeel is. 5. Duurzaamheid 5.1 Visie gemeente Bij duurzaamheid staan voor de gemeente aangenaam duurzaam en woongenot voor onze inwoners centraal. Ook legt de gemeente bij duurzaamheid een nadrukkelijke relatie met het thema betaalbaarheid. 5.2 Biedingen woningcorporaties Woonconcept trekt jaarlijks 1 miljoen uit voor isolerende maatregelen op verzoek van de huurder (totaal Woonconcept). Verder worden in Meppel in 2017 op 440 huurwoningen zonnepanelen geplaatst. Actium streeft naar een woningvoorraad die gemiddeld energielabel B heeft en zal daartoe in Meppel tot en met ,7 miljoen investeren (bij 68 woningen

8 aanbrengen van extra isolatie en 280 woningen voorzien van zonnepanelen). Actium brengt daarbij geen huurverhoging aan zittende huurders in rekening. Zowel Woonconcept als Actium zetten in op bewustwording van huurders met behulp van de woonlastencalculator (zie ook onder 2). Dit instrument brengt naast de huur- ook de energielasten in beeld. 5.3 Afspraken In 2017 zetten huurdersvereniging Meppel en huurdersplatform MEVM zich in voor bewustwording op het gebied van duurzaamheid door het inzetten en opleiden van huurders als energiecoach. Deze kunnen andere huurders begeleiden en faciliteren (voorlichtingsmateriaal). Huurdersplatform MEVM heeft al energiecoaches die ingezet kunnen worden. Deze energiecoaches kunnen gebruik maken van de ruimte van huurdersvereniging Meppel aan het Troelstraplein. Bij nieuwbouw is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Daarbij streven we naar het hand in hand gaan van duurzame maatregelen en woongenot. De gemeente richt zich vooral op verduurzaming van de bestaande voorraad koopwoningen. In 2017 is een revolverend bedrag beschikbaar voor duurzaamheidsleningen. Daarnaast bestaat een revolverend fonds voor zonneleningen. Woonconcept onderzoekt de mogelijkheid om op grotere schaal zonnepanelen te plaatsen. Concrete afspraken over het aantal te plaatsen zonnepanelen in de periode 2018 t/m 2021 worden vastgelegd in de raamovereenkomst die gemeente, woningcorporaties en huurdersverenigingen in 2017 maken. 6. Leefbaarheid 6.1 Visie gemeente Vitale wijken zijn onder meer het gevolg van participatie van bewoners en van leefbaarheid. De kern van het beleid voor de omgeving wordt neergelegd in het wijk- en buurtgericht werken. Een goede kwaliteit van de woonomgeving, een primaire verantwoordelijkheid van de gemeente, bevordert de leefbaarheid. Qua groenonderhoud scoort de gemeente volgens Kwaliteit op Maat een B/C. De inzet voor groenonderhoud is in de (meerjaren)begroting onderdeel van een bredere integrale keuze over de besteding van gemeentelijke financiële middelen. 6.2 Biedingen woningcorporaties De inzet van Woonconcept op het gebied van leefbaarheid blijft ongewijzigd. Vanwege de herziene Woningwet worden de kosten anders verantwoord in de begroting en de rapportages. Belangrijke aandachtspunten voor Woonconcept zijn: preventie (vroegtijdig doorverwijzen bij sociale problematiek en voorkomen van huurachterstanden en huisuitzetting) en de invloed van het zelfstandig wonen van kwetsbare groepen op leefbaarheid. Daarnaast zet Woonconcept in 2017 in op leefbaarheid door: - inzet van 2 bewonersconsulenten; - inzet van 2 huismeesters / woonbeheerders; - inzet van 1 wijkbeheerder; - deelname aan sociale teams; - deelname en bijdrage aan het wijk- en dorpsgericht werken; - inzet in het samenwerkingsverband over schulddienstverlening; - inzet wijkservicepunt Koeberg zuid;

9 - inzet fysiek en sociaal bij renovatieproject Thorbeckelaan; - bijdrage aan het project stedelijk tuinieren in Haveltermade. In 2017 investeert Actium ongeveer in de personele inzet op leefbaarheidsactiviteiten in de gemeente. Actium bepaalt heel gericht het niveau van inzet op leefbaarheid per gemeente aan de hand van een leefbaarheidsmonitor waarbij, met behulp van het landelijke instrument RIGO Leefbaarometer, informatie over de leefbaarheid inzichtelijk wordt gemaakt. De leefbaarheidsscores laten zien dat de leefbaarheid in de gemeente Meppel zeer positief scoort. In Meppel hanteert Actium daarom een basis-inzet ten aanzien van leefbaarheid, zonder aanvullende programma s. Actium zorgt dat de directe omgeving van haar woningen schoon, heel en veilig blijft. In het geval van sociale problematiek zorgt Actium dat signalen bij de hulpverleningsinstanties terecht komen. Actium handelt en bemiddelt bij overlastmeldingen en faciliteert leefbaarheidsinitiatieven op verzoek van huurders. 6.3 Afspraken leefbaarheid In 2017 continueert Woonconcept haar inzet op leefbaarheid. In 2017 investeert Actium ongeveer in de personele inzet op leefbaarheidsactiviteiten in de gemeente. In het kader van wijk en dorpsgericht werken wordt afstemming gezocht tussen fysieke en sociale aspecten rond planningen voor renovatie en onderhoud. In 2017 is binnen bestaand beleid een budget van ,- beschikbaar voor wijk- en dorpsgericht werken. 7. Financiën 7.1 Visie gemeente De visie van de gemeente is dat de woningcorporaties, zoals in de Woningwet is opgenomen, naar redelijkheid bijdragen aan de uitvoering van de woonvisie. Met name de ambitie van de gemeente dat 25 tot 40% van het woningbouwprogramma bestaat uit sociale huurwoningen vormt een aanzienlijke opgave. Deze vergt forse investeringen van de woningcorporaties. 7.2 Biedingen woningcorporaties Het totaal aan investeringen volgens de biedingen is niet voldoende om de woonvisie uit te voeren. Woonconcept geeft in het bod aan onvoldoende investeringsmogelijkheden te hebben om alle ambities uit de woonvisie te kunnen uitvoeren. De door de minister afgegeven indicatieve bestedingsruimte van Woonconcept suggereert dat er meer ruimte is. Woonconcept plaatst de nodige kanttekeningen bij de indicatieve bestedingsruimte en stelt dat het in de praktijk niet mogelijk is om deze ruimte daadwerkelijk te benutten, omdat dit de financiële continuïteit in gevaar brengt (zie de bijlage bij het bod van Woonconcept indicatieve bestedingsruimte Woonconcept ). Actium investeert beduidend meer in Meppel dan de indicatieve bestedingsruimte aangeeft en draagt, gelet op het woningmarktaandeel, verhoudingsgewijs bovengemiddeld bij aan de uitvoering van de ambities in de woonvisie.

10 7.3.1 Afspraken investeringsruimte Woonconcept streeft naar uitbreiding van de investeringscapaciteit en probeert de huidige beperkingen vanuit het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) weg te nemen. De gemeente en Woonconcept trekken hierin op basis van de volkshuisvestelijke opgave gezamenlijk op. De woonvisie toont de noodzaak van meer investeringsruimte aan. Actium investeert extra in de periode 2017 tot Op die manier blijven de totale investeringen van de woningcorporaties in de gemeente Meppel zo goed mogelijk op peil. Door gezamenlijke prestatieafspraken te maken, in plaats van afzonderlijke per corporatie, kunnen Woonconcept en Actium elkaar beter aanvullen. Indien het Woonconcept niet lukt om extra investeringsruimte met borging van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw te verkrijgen, zal de gemeente in overleg treden met andere woningcorporaties in de woningmarktregio Drenthe Groningen om de benodigde investeringen in haar plaats te doen. Indien andere corporaties daartoe niet bereid zijn of het niet tot hun mogelijkheden behoort resteren nog drie opties, te weten: - particuliere beleggers die huurwoningen met een sociale huurprijs bouwen; - een financiële bijdrage van de gemeente; - voorlopig niet in de opgave voorzien, totdat Woonconcept weer in staat is om te investeren Overige financiële afspraken De gemeente houdt bij de jaarlijkse WOZ-waardering rekening met de door de corporaties binnen een redelijke termijn te slopen dan wel reeds gesloopte woningen. De gemeente zet de generieke achtervangovereenkomst met het WSW voort ten behoeve van de door de corporaties op te nemen leningen, gekoppeld aan investeringen in de gemeente Meppel. 8. Overige afspraken Het huurdersplatform MEVM vertegenwoordigt formeel de belangen van de huurders van Actium. Voor algemene zaken die huurders betreffen kan huurdersvereniging Meppel in de toekomst een rol voor de huurders van Actium spelen. Woonconcept zet vanaf 2017 meer in op participatie van huurders door daarvoor 1 fte beschikbaar te stellen. Actium betrekt huurders en woningzoekenden bij de voorbereiding, totstandkoming en uitvoering van haar beleid, haar producten en haar diensten. In 2017 legt Actium vragen voor aan haar online en fysieke klantenpanels en gebruikt huurders en woningzoekenden dus als klankbord. De panelleden kunnen op deze laagdrempelige manier ons beleid beïnvloeden. De corporaties willen vaker met de gemeenteraad in contact komen. Een goede informatie over bijvoorbeeld investeringsruimte, wachttijden etc. draagt bij aan het maken van de juiste keuzes. Woonconcept en Actium zijn indien nodig beschikbaar voor informatieve bijeenkomsten met de gemeenteraad.

11 Huurdersvereniging Meppel blijft intensief contact onderhouden met de gemeenteraad. De gemeente richt een consilium voor de woningmarkt op, waarvoor ook de corporaties worden uitgenodigd om aan deel te nemen. In het kader van het detailhandelsbeleid zullen de corporaties de mogelijkheden bezien om winkelvastgoed dat in hun eigendom is, gelegen buiten het centrum en wijkwinkelcentra, om te vormen tot woningen.

12 ONDERTEKENING Aldus overeengekomen en getekend te Meppel op 2016 Namens de gemeente Meppel. Wethouder R.P. Koning Namens Woonconcept Directeur/bestuurder N. Peeters Namens Actium. Directeur/bestuurder E. Dost Namens Huurdersvereniging Meppel.. Voorzitter B. Robbe Namens Huurdersplatform MEVM Voorzitter H. Oostland

13 Bijlagen 1. Woonvisie 2. Amendement 3. Bod Woonconcept 4. Bod Actium 5. Huurakkoord Woonconcept - huurdersverenigingen

Prestatieafspraken 2017 WESTERVELD

Prestatieafspraken 2017 WESTERVELD Prestatieafspraken 2017 WESTERVELD november 2016 1. Inleiding Voor u ligt de Overeenkomst Prestatieafspraken Westerveld 2017. De Woningwet 2015 beoogt dat gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties

Nadere informatie

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept Prestatieafspra ken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Gemeente Assen n oncept Colofon Assen, december 2016 Status: definitief 07 12 2016 Prestatieafspraken

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Omni~ Wonen S1ichl1ng Huurdersorganisalie Omnia

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 HOOGEVEEN

Prestatieafspraken 2017 HOOGEVEEN Prestatieafspraken 2017 HOOGEVEEN november 2016 2 1. Inleiding Voor u ligt de Overeenkomst Prestatieafspraken Hoogeveen 2017. De Woningwet 2015 beoogt dat gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice 2017 Prestatieafspraken Assen Woonservice 2017 Colofon Status: definitief 01 12 2016 Prestatieafspraken Assen 1 1 Inleiding Met de invoering van de nieuwe

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Prestatieafspraken Assen

Prestatieafspraken Assen Prestatieafspraken 2017 Assen december 2016 1. Prestatieafspraken 2017 : Gemeente Assen - Actium - MEVM Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten woningcorporaties in gemeenten met een actuele

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 DE WOLDEN

Prestatieafspraken 2017 DE WOLDEN Prestatieafspraken 2017 DE WOLDEN november 2016 1. Inleiding Voor u ligt de Overeenkomst Prestatieafspraken De Wolden 2017. De Woningwet 2015 beoogt dat gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat Prestatieafspraken Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Mooiland Huurdersorganisatie Amstelflat 2017 Gemeente Assen Mooiland# Colofon Assen, december

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 MIDDEN-DRENTHE

Prestatieafspraken 2017 MIDDEN-DRENTHE Prestatieafspraken 2017 MIDDEN-DRENTHE november 2016 2 1. Inleiding Voor u ligt de Overeenkomst Prestatieafspraken Midden Drenthe 2017. De Woningwet 2015 beoogt dat gemeenten, huurdersorganisaties en corporaties

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv ^ Gemeente *7/ IJsselstein Providesv Gemeente IJsselstein / / Gemeente IJsselstein - Provides - HVIJ lad 1 van 1 Gemeente IJsselstein Provides Woningwet 2015 In de nieuwe Woningwet (per 1 juli 2015 ingegaan)

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2016

Prestatie-/jaarafspraken 2016 Prestatie-/jaarafspraken 2016 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de gemeente

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Prestatieafspraken Hellevoetsluis 2019 Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Inleiding Voor u liggen de prestatieafspraken 2019 van de gemeente Hellevoetsluis,

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Asten wocom Stichting Bewonersraad De Pan

Prestatieafspraken Gemeente Asten wocom Stichting Bewonersraad De Pan Prestatieafspraken 2017 Gemeente Asten Stichting Bewonersraad De Pan 7 december 2016 Prestatieafspraken 2017 In dit document, Prestatieafspraken 2017, zijn de afspraken vastgelegd die gemeente Asten, woningcorporatie

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Prestatieafspraken Prestatieafspraken2017. Prestatieafspraken GEMEENTE WESTERVELD WESTERVELD MIDDEN-DRENTHE

Prestatieafspraken Prestatieafspraken2017. Prestatieafspraken GEMEENTE WESTERVELD WESTERVELD MIDDEN-DRENTHE Prestatieafspraken 2018 Prestatieafspraken2017 2017 Prestatieafspraken GEMEENTE WESTERVELD WESTERVELD MIDDEN-DRENTHE november 2017 november november 20162016 1. INLEIDING Voor u ligt de overeenkomst Prestatieafspraken

Nadere informatie

prestatieafspraken 201 7

prestatieafspraken 201 7 prestatieafspraken 201 7 In deze overeenkomst zijn de prestatieafspraken tussen de gemeente Barendrecht, de Bewonersraad en Patrimonium Barendrecht vastgelegd voor de periode van 1 januari 2017 tot en

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017

Prestatieafspraken 2017 Prestatieafspraken 2017 Aanleiding De prestatieafspraken 2017 zijn een vertaling van het bod, waarin de woningcorporaties aangeven door welke activiteiten zij een bijdrage leveren aan het realiseren van

Nadere informatie

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD

GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD GEZAMENLIJKE PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN KRIMPENERWAARD 2022 In dit document zijn de gezamenlijke prestatieafspraken vastgelegd die de Huurdersorganisaties, de gemeente en de Federatie van woningcorporaties

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Reactie biedingen corporaties 2018 Sander Akkerman De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 80 91 1 6475687 25 juli 2017 Geachte heer, mevrouw, Met de komst van de nieuwe Woningwet

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Prestatieafspraken... 2 Beschikbaarheid en betaalbaarheid... 2 Liberalisatie van huurwoningen... 3 Voornemens tot verkoop van sociale huurwoningen...

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Heusden en Stichting Woonveste 2016/2017. Thema en omschrijving Aandeel Stichting Woonveste Aandeel Gemeente Heusden

Prestatieafspraken gemeente Heusden en Stichting Woonveste 2016/2017. Thema en omschrijving Aandeel Stichting Woonveste Aandeel Gemeente Heusden Thema en omschrijving Aandeel Stichting Woonveste Aandeel Gemeente Heusden 1. Partners in wonen Gemeente en Woonveste houden regelmatig onderzoeken naar trends en ontwikkelingen op de woningmarkt. Over

Nadere informatie

nil octium O 2NOV. 2flJ5 Gemeente Hoogeveen T.a.v. Wethouder A.W. Hiemstra Postbus PA HOOGEVEEN

nil octium O 2NOV. 2flJ5 Gemeente Hoogeveen T.a.v. Wethouder A.W. Hiemstra Postbus PA HOOGEVEEN Inkomende post Hoogeveen lllllllllllllliililllllllililllllllll 15.0117380 Gemeente Hoogeveen T.a.v. Wethouder A.W. Hiemstra Postbus 20000 7900 PA HOOGEVEEN octium O 2NOV. 2flJ5 Datum 29 oktober 2015 Betreft

Nadere informatie

Activiteiten 2019 MEPPEL

Activiteiten 2019 MEPPEL Activiteiten 2019 GEMEENTE MEPPEL juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Meppel, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de gemeente

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Loppersum

Prestatieafspraken gemeente Loppersum Prestatieafspraken gemeente Loppersum Woongroep Woningstichting Marenland Wierden en Borgen Woningcorporatie Huurdersorganisatie Huurdersorganisatie Woonzorg Nederland de Huurder De Maren Inhoud 1. Prestatieafspraken

Nadere informatie

Domesta. Gemeente Emmen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus RA EMMEN. Geacht College van Burgemeester en Wethouders,

Domesta. Gemeente Emmen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus RA EMMEN. Geacht College van Burgemeester en Wethouders, Gemeente Emmen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 30.001 7800 RA EMMEN Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum Geme000346 Bod Domesta 2016 Karin Koers 29 oktober 2015

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Vivare Gemeente Renkum

Vivare Gemeente Renkum Samenvatting Vivare Gemeente Renkum Prestatieafspraken 2015-2018 Vivare en de gemeente Renkum werken samen aan voldoende goede huurwoningen op de juiste plek voor een juiste prijs. Meer dan voorheen moet

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 Raadsstuk Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie 2012-2016; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 1. Inleiding Sinds de vaststelling van de Woonvisie 2012-2016 Haarlem, duurzame

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9 Startdocument regionale prestatieafspraken 2020-2023 Bijlage 9 Concept 2 april 2019 In dit document worden de bestuurlijke opdrachten geformuleerd voor drie werkgroepen in het traject regionale prestatieafspraken

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 en scheidingsvoorstellen DAEB/niet-DAEB Sander Akkerman. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Prestatieafspraken 2017 en scheidingsvoorstellen DAEB/niet-DAEB Sander Akkerman. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Sander Akkerman De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 83 02 1 6017546 Geachte heer, mevrouw, Hierbij informeren wij u over de concept-prestatieafspraken tussen de woningcorporaties

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016

Prestatieafspraken 2016 Prestatieafspraken 2016 Aanleiding De prestatieafspraken 2016 zijn een vertaling van het bod, waarin de corporaties aangeven door welke activiteiten zij een bijdrage leveren aan het realiseren van het

Nadere informatie

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN

Domesta. Geme Sn ente ř oevord. 'ng. 30 : Aan. Class nr. Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Geme Sn ente ř oevord 'ng. 30 : 1 Gemeente Coevorden Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 2 7740 AA COEVORDEN Aan Class nr. Ons kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum Geme000339

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 86 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD

Nadere informatie

Prestatieafspraken Hoogeveen Kunstwerk Rudi van de Wint bij uitvalsweg A37 Hoogeveen, foto Jan Harm Meijer

Prestatieafspraken Hoogeveen Kunstwerk Rudi van de Wint bij uitvalsweg A37 Hoogeveen, foto Jan Harm Meijer Prestatieafspraken Hoogeveen 2018-2022 Kunstwerk Rudi van de Wint bij uitvalsweg A37 Hoogeveen, foto Jan Harm Meijer Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Partijen... 4 Overwegingen:... 5 Handtekeningenblad...

Nadere informatie

Portaal. Actualisatie prestatieafspraken november 2018

Portaal. Actualisatie prestatieafspraken november 2018 Actualisatie prestatieafspraken 2016 2019 november 2018 Inleiding In februari 2016 zijn de prestatieafspraken 2016 2019 afgesloten. Jaarlijks worden deze afspraken geactualiseerd en aangescherpt aan de

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Lokaal Akkoord Haarlem 2013 t/m Reg.nummer: 2013/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Lokaal Akkoord Haarlem 2013 t/m Reg.nummer: 2013/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Lokaal Akkoord Haarlem 2013 t/m 2016 Reg.nummer: 2013/154058 1. Inleiding Op 19 juli 2012 is de Woonvisie Haarlem in de raad vastgesteld (2012/220951). Aan de hand van de hierin opgenomen

Nadere informatie

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden

Addendum Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Addendum Prestatieafspraken 2017 2020 Gemeente Utrecht, corporatie GroenWest en huurdersorganisatie HV Weidelanden Utrecht, 23 november 2016 Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. INVESTERINGSRUIMTE EN FINANCIËLE

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Oldebroek, vertegenwoordigd door de heer B. Engberts, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 13 november 2018, zaaknummer 1012173,

Nadere informatie

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 In 2016 heeft de gemeente Mook en Middelaar, woningcorporatie Destion en de huurdersraad van Destion prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2017

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Nunspeet, vertegenwoordigd door de heer J. Groothuis, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouder d.d. 12 april 2016 nr. 03025660, Stichting

Nadere informatie

Gemeente ~ Emmen. Lefler. Woningvoorraad en betaalbaarbeid. Lefler afspraak Jaarverslag Aan de raad van de gemeente Emmen. BSN. R.

Gemeente ~ Emmen. Lefler. Woningvoorraad en betaalbaarbeid. Lefler afspraak Jaarverslag Aan de raad van de gemeente Emmen. BSN. R. Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl ê ~ Gemeente ~ Emmen Aan de raad van de gemeente Emmen. team OSO-RU ons kenmerk

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018

Prestatieafspraken 2018 1 Prestatieafspraken 2018 De gemeente Harderwijk, vertegenwoordigd door de heer J. de Jong, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nummer h 170059662

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp Dit voorstel gaat over de Woonvisie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma.

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp Dit voorstel gaat over de Woonvisie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder T. van Rijnberk Programmaonderdeel

Nadere informatie

Prestatieafspraken Prestatieafspraken2017. Prestatieafspraken GEMEENTE WESTERVELD WESTERVELD WESTERVELD

Prestatieafspraken Prestatieafspraken2017. Prestatieafspraken GEMEENTE WESTERVELD WESTERVELD WESTERVELD Prestatieafspraken 2018 Prestatieafspraken2017 2017 Prestatieafspraken GEMEENTE WESTERVELD WESTERVELD WESTERVELD november 2017 november november 20162016 1. Inleiding Voor u ligt de Overeenkomst Prestatieafspraken

Nadere informatie

Domesta 3 OOKT Gemeente Hoogeveen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus PA HOOGEVEEN

Domesta 3 OOKT Gemeente Hoogeveen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus PA HOOGEVEEN Inkomende post Hoogeveen Iililllll' 15.0117315 Domesta 3 OOKT.2015 Gemeente Hoogeveen Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 20.000 7900 PA HOOGEVEEN Ons Icenmerk Onderwerp Behandeld door

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk

Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting. Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting Raadscommisie Ruimte en Vastgoed 24 maart 2015 Gabrielle van Asseldonk Programma Recente ontwikkelingen op het gebied van de volkshuisvesting:

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Actieplan Sociale Huur Steller R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 8635 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6884967 Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer,

Nadere informatie

Activiteiten 2019 HOOGEVEEN

Activiteiten 2019 HOOGEVEEN Activiteiten 2019 GEMEENTE HOOGEVEEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Hoogeveen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de gemeente

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem Duurzaam verbonden met de dorpen Jaarafspraken 2019

Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem Duurzaam verbonden met de dorpen Jaarafspraken 2019 Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem 2017-2020 Duurzaam verbonden met de dorpen Jaarafspraken 2019 Voorwoord Voor u liggen de prestatieafspraken in de gemeente Kaag en Braassem voor de periode

Nadere informatie

Prestatieafspraken Bloemendaal 2018

Prestatieafspraken Bloemendaal 2018 Prestatieafspraken Bloemendaal Gemeente Bloemendaal, Brederode Wonen, Pré Wonen, Huurdersvereniging Brederode, Bewonerskern Pré Wonen Samen aan de slag voor meer betaalbare en duurzame woningen en prettig

Nadere informatie

Activiteiten 2019 NOORDENVELD

Activiteiten 2019 NOORDENVELD Activiteiten 2019 GEMEENTE NOORDENVELD juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Noordenveld, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in Noordenveld

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Asten 2015 t/m 2024

Woonvisie gemeente Asten 2015 t/m 2024 RAADSBESLUIT Gemeente ills ten Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Woonvisie gemeente Asten 2015 tot en met 2024 8 november 2016 16.11.06 De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk

datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk Gemeente Ridderkerk College van Burgemeester en Wethouders Koningsplein 1 2981 EA Ridderkerk (ook verzonden per e-mail) datum ons kenmerk uw kenmerk dossier kenmerk 20 juni 2018 onderwerp voornemens 2019

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Wormerland, Huurders voor Huurders, WormerWonen en Parteon

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Wormerland, Huurders voor Huurders, WormerWonen en Parteon Prestatieafspraken 2019 Gemeente Wormerland, Huurders voor Huurders, WormerWonen en Parteon Zoals is vastgelegd in de Woningwet dienen woningcorporaties naar redelijkheid bij te dragen aan de gemeentelijke

Nadere informatie

d. Bo-Ex zal senioren niet uitsluiten van een huurverhoging

d. Bo-Ex zal senioren niet uitsluiten van een huurverhoging Prestatieafspraken 2019 vergelijking uitgangspunten De blauwe tekst verwijst naar de schriftelijke reactie van Bo-Ex op de standpunten van STOK Huurmatiging a. 0% huurverhoging voor alle huurders a. Gematigde

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016

Prestatieafspraken 2016 Prestatieafspraken 2016 De Alliantie Regio Amersfoort, vertegenwoordigd door dhr. J. Koolstra, directeur, Portaal Eemland, vertegenwoordigd door dhr. D.J. van der Zeep, lid Raad van Bestuur, Omnia Wonen,

Nadere informatie

Activiteiten 2019 MIDDEN-DRENTHE GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE

Activiteiten 2019 MIDDEN-DRENTHE GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE Activiteiten 2019 MIDDEN-DRENTHE GEMEENTE MIDDEN-DRENTHE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Drenthe, met daarin de voorgenomen activiteiten

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Vastgesteld en ondertekend in het bestuurlijk overleg d.d. 26 november 2014 1 Jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

Woningmarktonderzoek Hoogeveen 2016

Woningmarktonderzoek Hoogeveen 2016 Bijlage A Datum 7 juni 2016 werk 150122 behandeld door Daniel Depenbrock Woningmarktonderzoek Hoogeveen 2016 Beslisdocument De gemeente Hoogeveen actualiseert haar woonbeleid en stelt daarna prestatieafspraken

Nadere informatie

Koersplan Woningbouwvereniging Poortugaal. OP HOOF D L I JN EN OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING

Koersplan Woningbouwvereniging Poortugaal.  OP HOOF D L I JN EN OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING Koersplan 2017-2020 OP HOOF D L I JN EN Woningbouwvereniging Poortugaal www.wbvpoortugaal.nl OP WEG NAAR TOEKOMSTBESTENDIGE VERNIEUWING Wij bieden betaalbare huurwoningen met een passende kwaliteit. We

Nadere informatie

Activiteiten 2019 DE WOLDEN

Activiteiten 2019 DE WOLDEN Activiteiten 2019 GEMEENTE DE WOLDEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente De Wolden, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de gemeente

Nadere informatie

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Stookjerijk2015 Apeldoorn Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Onderdelen presentatie Doel Stookjerijk Beleid SER akkoord 2013 Actuele

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2017 t/m maart 2017

Prestatieafspraken 2017 t/m maart 2017 Prestatieafspraken 2017 t/m 2019 2 maart 2017 Gemeente Hillegom, Woonstichting De Key, Huurdersbelangenvereniging Arcade en Bewonerscommissie Bloemhof 02-03-2017 Inleiding Gemeente Hillegom, woonstichting

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Jaarschijf 2017 Tholen Behorend bij de Regionale Prestatieafspraken Brabantse Wal en Tholen

Jaarschijf 2017 Tholen Behorend bij de Regionale Prestatieafspraken Brabantse Wal en Tholen Jaarschijf 2017 Tholen Behorend bij de Regionale Prestatieafspraken 2017-2020 Brabantse Wal en Tholen 8 december 2016 Jaarschijf 2017 Tholen 2. Organisatie en samenwerking 2.5 De gemeente Tholen behoudt

Nadere informatie

Onderwerp Prestatieafspraken Intermaris, huurdersvereniging De Boog en gemeente Hoorn 2019

Onderwerp Prestatieafspraken Intermaris, huurdersvereniging De Boog en gemeente Hoorn 2019 HTS GEMEENTE Onderwerp Prestatieafspraken Intermaris, huurdersvereniging De Boog en gemeente Hoorn 2019 Agendering Ter besluitvorming Bijlagen 1 Prestatieafspraken Intermaris, huurdersvereniging De Boog

Nadere informatie

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren 1 Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma De Huismeesters voor gemeente Haren 2017 Ons bod Groningen, 16 juni 2016 2 Aanbod 2017 Voor u ligt het voorgestelde, volkshuisvestelijke uitvoerings-/activiteitenprogramma

Nadere informatie

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat Prestatieafspraken 2018 Gemeente Oudewater Huurdersorganisatie De Woningraat Oudewater is een aantrekkelijke plek om te wonen en te leven en moet ook in de toekomst zo blijven, daar werken wij samen aan!

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Amsterdam Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype 1.565 Eensgezinswoning 2.299 Galerijflat 14.856 Portiekflat 192 Beneden-/ bovenwoningen 18.911 Bovenstaand woningbezit in Amsterdam

Nadere informatie

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014 Advies Bewoners Advies Groep Begroting 2014 November 2013 Het advies in hoofdlijn: 1. De ambitie van Nijestee moet vooral gericht zijn op de kerntaken, goede en betaalbare huisvesting voor de doelgroep

Nadere informatie

Prestatieafspraken Meierijstad November 2017

Prestatieafspraken Meierijstad November 2017 Prestatieafspraken 2018-2021 Meierijstad November 2017 2018-2021 Preambule De ondertekenende partijen, de gemeente Meierijstad, de woningcorporaties en de huurdersorganisaties, zien elkaar als belangrijke

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2017

Prestatie-/jaarafspraken 2017 Prestatie-/jaarafspraken 2017 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 1. Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de

Nadere informatie

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Frenkel Beerens Adviseur wonen 7 maart 2018 Inhoud Woningmarkt (5 min) Woonvisie (10 min) Onderzoek locaties sociale huur (5 min) WONINGMARKT Economische

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN 2013-2016 De gemeente Dinkelland, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder Steggink, daartoe ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet aangewezen

Nadere informatie

Bericht. Inhoud. Bericht van onze directeur-bestuurder. Bericht van de raad van commissarissen. Het huisvesten van onze doelgroep

Bericht. Inhoud. Bericht van onze directeur-bestuurder. Bericht van de raad van commissarissen. Het huisvesten van onze doelgroep Jaarverslag 2017 Inhoud Bericht VAN ONZE DIRECTEUR-BESTUURDER Bericht van onze directeur-bestuurder Bericht van de raad van commissarissen Het huisvesten van onze doelgroep De kwaliteit van onze woningen

Nadere informatie

Addendum bij de Prestatieafspraken Volkshuisvesting voor het Eemsmond gebied, 2019 Eindversie 16 nov 2018

Addendum bij de Prestatieafspraken Volkshuisvesting voor het Eemsmond gebied, 2019 Eindversie 16 nov 2018 Addendum bij de Prestatieafspraken Volkshuisvesting voor het Eemsmond gebied, 2019 Eindversie 16 nov 2018 In Eemsmond hebben gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties Prestatieafspraken gemaakt

Nadere informatie

Gemeente Gooise Meren t.a.v. de heer A. Luijten Brinklaan EP BUSSUM. Betreft: aanvulling op Activiteitenplannen corporaties

Gemeente Gooise Meren t.a.v. de heer A. Luijten Brinklaan EP BUSSUM. Betreft: aanvulling op Activiteitenplannen corporaties Larenseweg 32 Postbus 1854 1200 BW HILVERSUM Gemeente Gooise Meren t.a.v. de heer A. Luijten Brinklaan 35 1404 EP BUSSUM Telefoon 035-646 16 00 www.dudokwonen.nl Datum Hilversum, 16 november 2018 Bijlagen

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie