BEDRIJFSHYGIENISCHE VOORZIENINGEN IN HET BOUWBEDRIJF Bladwijzer niet gedefinieerd Blz. 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEDRIJFSHYGIENISCHE VOORZIENINGEN IN HET BOUWBEDRIJF Bladwijzer niet gedefinieerd Blz. 1"

Transcriptie

1 Bladwijzer niet gedefinieerd. Blz. 1 Fout! 1. INLEIDING Het bouwbedrijf stelt door zijn bijzondere aard andere eisen aan de bedrijfshygiënische voorzieningen dan een fabriek of werkplaats. In verband hiermede bevat het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 (V.B.F.) ten aanzien van deze voorzieningen, naast de algemeen geldende, een groot aantal bepalingen die in het bijzonder het bouwbedrijf betreffen. In dit publikatieblad wordt een overzicht gegeven van deze wettelijke bepalingen, sommige bepalingen zijn aangevuld met aanbevelingen. In 3.2 worden - vooruitlopend op een wettelijke regeling - regels gegeven voor het gebruik, de constructie en de inrichting van machinaal geconstrueerde schafteenheden, zoals containerketen en schaftunits. Dit blad bevat niet de in het V.B.F. opgenomen bepalingen omtrent woon- en slaapvertrekken met aanhorigheden, die in bepaalde om- standigheden voor de werknemers zijn vereist. Voor inlichtingen over deze voorzieningen kan men zich wenden tot de districtskantoren van de Arbeidsinspectie. 2. TOEPASSINGSGEBIED Deze publikatie is van toepassing op gebouwen, bouw-, grond-, en waterwerken, ondergrondse leidingen en wegen, die in aanbouw, aanleg, verbouwing, herstelling of sloping zijn of voor zover daaraan onderhoudswerkzaamheden worden verricht (art. 3, lid 1f van de Veiligheidswet). 3. SCHAFTLOKALEN EN SCHAFTEENHEDEN 3. 1 Schaftlokalen (artikelen 53f 1e lid en 53g V.B.F.) Voor de arbeiders moet een doelmatig ingericht schaftlokaal aanwezig zijn Grootte Het schaftlokaal moet een vloeroppervlak hebben van tenminste 7,5 m². Bij een bezetting van minder dan 20 personen moet het vloeroppervlak per persoon tenminste 1,25 m² bedragen. Bij 20 of meer personen moet het vloeroppervlak per persoon tenminste 1 m² bedragen, met dien verstande dat het totale oppervlak niet minder dan 25 m² mag bedragen. De hoogte mag nergens minder dan 2 m zijn en gemiddeld niet minder dan 2,50 m. De vrije luchtruimte moet tenminste 3,5 m3 per persoon bedragen, doch met 3 m3 kan worden volstaan wanneer de algehele inrichting van het lokaal zodanig is, dat de vrije luchtruimte naar het oordeel van het districtshoofd der Arbeidsinspectie als genoegzaam is aan te merken.

2 Blz Verlichting Het glasoppervlak dat direct daglicht doorlaat, moet tenminste 1/10 van het vloeroppervlak bedragen. Deze lichtopeningen moeten zoveel mogelijk uitzicht op de omgeving bieden. Zo nodig moet het schaftlokaal voldoende en doelmatig door kunstlicht zijn verlicht Ventilatie In een schaftlokaal moet op doeltreffende wijze voldoende toevoer van verse lucht en afvoer van "bedorven" lucht, onder vermijding van tocht, zijn gewaarborgd. In elk geval moeten in een schaftlokaal - waar niet door mechanische hulpmiddelen een voldoende luchtverversing is bewerkstelligd - afsluitbare ventilatieopeningen zijn aangebracht, die in directe verbinding met de buitenlucht staan. Het gezamenlijk oppervlak van deze openingen moet tenminste 1/25 van het vloeroppervlak bedragen, doch niet minder dan 0,40 m² (deuropeningen niet meegerekend) Inrichting Zitgelegenheid Voor elke arbeider die van het schaftlokaal gebruik maakt, moet een doelmatige stoel beschikbaar zijn Tafels Er moeten één of meer tafels aanwezig zijn; het tafelblad moet naadloos zijn, dan wel zijn voorzien van een naadloze bedekking. Elke arbeider moet over een tafeloppervlak van tenminste 0,18 m² (0,60 x 0,30 m) kunnen beschikken, de maat van 0,60 m langs de tafelrand gemeten. Een tafel mag niet aan de vloer zijn bevestigd en de ruimte onder de tafel dient te zijn vrijgehouden Papierbakken en asbakken Een voldoend aantal metalen papierbakken en een voldoend aantal asbakken moeten aanwezig zijn Verwarming In het koude jaargetijde moet een schaftlokaal voldoende zijn verwarmd door middel van een brandveilige verwarmingsinstallatie van deugdelijke constructie 1) en van voldoende capaciteit in verhouding tot de te verwarmen ruimte. Rook- en verbrandingsgassen van deze installatie moeten doelmatig kunnen worden afgevoerd. Verwarmingsinstallaties dienen bij voorkeur niet bij de ingang van het schaftlokaal te worden geplaatst en na afloop der werkzaamheden buiten werking te worden gesteld. 1) Zie voor vloeibaargasinstallaties de norm NEN 3324: "Voorschriften voor de aanleg van vloeibaargasinstallaties in woningen en andere gebouwen".

3 Blz Verdere bepalingen Een schaftlokaal moet zodanig zijn ingericht en onderhouden, dat de arbeiders die er gebruik van maken beschut zijn tegen nadelige invloeden van de weergesteldheden. Het lokaal mag niet als werklokaal of als bergplaats worden gebruikt en moet voldoende zindelijk zijn gehouden. De vloer moet zodanig zijn, dat hij gemakkelijk en goed kan worden gereinigd. 3.2 Schafteenheden In de praktijk worden al of niet verrijdbare schaftlokaliteiten, zoals schaftunits en containerketen aangetroffen, die qua vrije luchtruimte per persoon ongeveer het midden houden tussen een schaftlokaal als bedoeld in artikel 53g van het V.B.F. en een schaftwagen als bedoeld in artikel 53i van dat besluit. Deze zogenaamde schafteenheden worden in toenemende mate gebruikt, ook in gevallen waarin volgens de huidige wettelijke bepalingen een schaftlokaal verplicht is. Aangezien deze schafteenheden vaak bepaalde voordelen bieden (snelle plaatsing, langere levensduur) en - wanneer aan bepaalde regels de hand wordt gehouden - ook van een goede gelegenheid tot schaften kan worden gesproken, is de mogelijkheid geopend in plaats van een schaftlokaal één of meer schafteenheden te gebruiken. Hiertoe dient een verzoek om vrijstelling van de artikelen 53f en 53g van het V.B.F. te worden gericht aan het betreffende Districtshoofd der Arbeidsinspectie. Vrijstelling kan worden verleend, indien ten aanzien van de schafteenheid aan de in t/m genoemde voorwaarden is voldaan Grootte Het vloeroppervlak van een schafteenheid moet tenminste 1,25 m² per persoon bedragen. De hoogte gemeten van de vloer tot aan het plafond moet gemiddeld tenminste 2,10 m bedragen en mag nergens minder zijn dan 2 m. Aan de buitenzijde van een schafteenheid moet nabij de toegangsdeur een opvallend en duidelijk leesbaar opschrift zijn aangebracht, aangevende het maximum aantal personen dat gelijktijdig in de eenheid mag verblijven Verlichting Het glasoppervlak dat direct daglicht doorlaat, moet tenminste 1/8 van het vloeroppervlak bedragen, met een minimum van 1 m². De lichtopeningen moeten gelijkelijk in de beide langswanden worden aangebracht. Zonodig moet de schafteenheid voldoende en doelmatig door kunstlicht zijn verlicht Ventilatie Een schafteenheid moet doelmatig kunnen worden geventileerd.

4 Blz. 4 Indien de ventilatie niet plaatsvindt door mechanische hulpmiddelen, moeten de volgende voorzieningen zijn aangebracht. a Afsluitbare ventilatieopeningen (bijv. openslaande vensters). De vrije luchtdoorlaat van deze openingen moet tenminste 1/32 van het vloeroppervlak bedragen, doch niet minder dan 0,50 m² (deuropeningen niet meegerekend). Tenminste 50% van het vereiste oppervlak moet in zijn geheel hoger dan 1,60 m boven de vloer liggen. b Twee afsluitbare ventilatieroosters die in directe verbinding met de buitenlucht staan. Elk rooster dient een vrije luchtdoorlaat te hebben van tenminste 200 cm². De roosters moeten zodanig diagonaal tegenover elkaar zijn geplaatst, dat 50% van het vereiste oppervlak hoger dan 1,60 m boven de vloer ligt Inrichting Zitgelegenheid Voor elke arbeider die van de schafteenheid gebruik maakt, moet een doelmatige stoel beschikbaar zijn Tafels Er moeten één of meer tafels aanwezig zijn; het tafelblad moet naadloos zijn, dan wel zijn voorzien van een naadloze bedekking. Elke arbeider moet over een tafeloppervlak van tenminste 0,18 m² (0,60 x 0,30 m) kunnen beschikken, de maat van 0,60 m langs de tafelrand gemeten. Een tafel mag niet aan de vloer zijn bevestigd en de ruimte onder de tafel dient te zijn vrijgehouden Papierbak ken en asbakken Een voldoend aantal metalen papierbakken en een voldoend aantal asbakken moet aanwezig zijn Verwarming In het koude jaargetijde moet een schafteenheid voldoende zijn verwarmd door middel van een brandveilige verwarmingsinstallatie van deugdelijke constructie en voldoende capaciteit in verhouding tot de te verwarmen ruimte. Rook- en verbrandingsgassen van deze installatie moeten doelmatig kunnen worden afgevoerd. Verwarmingsinstallaties dienen bij voorkeur niet bij de ingang van een schafteenheid te worden geplaatst en na afloop der werkzaamheden buiten werking te worden gesteld Verdere bepalingen De constructie van een schafteenheid dient zodanig te zijn, dat deze voldoende beschutting biedt tegen weersinvloeden en dat hinderlijke tocht is voorkomen. De schafteenheid mag niet als werklokaal of als bergplaats worden gebruikt en moet voldoende zindelijk worden gehouden. De vloer moet zodanig zijn, dat hij gemakkelijk en goed kan worden gereinigd.

5 Blz SCHAFTGELEGENHEDEN (artikel 53f, 2e en 3e lid V.B.F.) Wanneer de tijdsduur van het werk niet langer dan 4 weken bedraagt en daarbij minder dan 10 arbeiders werkzaam zijn, mag in plaats van een schaftlokaal worden volstaan met een schaftgelegenheid. Hieronder wordt verstaan een doelmatige, in het koude jaargetijde voldoende verwarmde lokaliteit waarin behoorlijke zitgelegenheden en een tafel aanwezig zijn. Deze lokaliteit mag geen deel uitmaken van een werklokaal. 5. KLEEDKAMERS (artikelen 53b en 53c V.B.F.) Een kleedkamer is vereist waar 20 of meer personen arbeid plegen te verrichten. 5.1 Grootte Indien kastruimte aanwezig is, moet het vrije vloeroppervlak van de kleedkamer tenminste 0,40 m² per persoon bedragen, bij gebruikmaking van kleerhaken tenminste 0,35 m². Als onder de kleerhaken een schoenenplank is aangebracht, mag de vloerruimte buiten die plank nimmer minder dan 0,32 m² per persoon bedragen. 5.2 Inrichting Kleerkasten Een kleerkast moet inwendig voldoende hoog zijn en per persoon een ruimte met een horizontale doorsnede van tenminste 0,45 x 0,30 m bevatten. Aanbevolen wordt een hangkast van tenminste 1,80 m hoog Kleerhaken Bij toepassing van kleerhaken dienen deze op een onderlinge afstand van tenminste 0,15 m te zijn aangebracht en moeten er per persoon tenminste twee beschikbaar zijn. Boven de kleerhaken moet een legplank aanwezig zijn van tenminste 0,25 m breedte Schoenenplanken Is in een kleedkamer geen andere doelmatige plaats beschikbaar, dan moet voor berging van de schoenen op ten minste 0,10 m boven de vloer een doelmatige schoenenplank met een plaatsruimte van tenminste 0,25 m strekkende lengte per persoon zijn aangebracht. De ruimte tussen de plank en de vloer moet zijn afgesloten met een plint. 5.3 Verdere bepalingen Een kleedkamer moet doelmatig zijn geventileerd, opdat droging van kleding en schoeisel mogelijk is. De kamer mag geen deel uitmaken van een werklokaal of van een schaftlokaal (schafteenheid) en mag niet worden gebezigd als bergplaats van materialen en gereedschappen.

6 Blz. 6 Het verdient aanbeveling een kleedkamer door middel van een gang te verbinden met het schaftlokaal (schafteenheid). Voorts wordt aanbevolen een kleedkamer te verwarmen: - gedurende het koude jaargetijde, of - indien dit in verband met de droging der kleding noodzakelijk is. 6. KLEDINGBERGPLAATSEN (artikelen 53d en 53e V.B.F.) Zijn op een werk minder dan 20 personen werkzaam, dan kan in plaats van een kleedkamer worden volstaan met een doelmatig ingerichte kledingbergplaats. Deze mag geen deel uitmaken van een schaftlokaal, moet doelmatig zijn geventileerd en moet zijn voorzien van op onderlinge afstanden van 0,15 m aangebrachte kleerhaken (voor elk persoon twee), met daarboven een legplank van tenminste 0,25 m breedte. Het verdient aanbeveling een kledingbergplaats te verwarmen: - gedurende het koude jaargetijde, of - indien dit in verband met de droging der kleding noodzakelijk is. 7. SCHAFTWAGENS (artikel 53i V.B.F.) Indien de aard der werkzaamheden zodanig is dat de plaats waar deze worden verricht zich van dag tot dag wijzigt, zoals bij wegenaanleg en het aanleggen van ondergrondse leidingen, alsmede op werken met een kortere duur dan 2 maanden en waarbij tevens niet meer dan 20 arbeiders werkzaam zijn, kan in plaats van de hiervoren genoemde schaftlokalen (schafteenheden), schaftgelegenheden, kleedkamers en kledingbergplaatsen worden volstaan met het beschikbaar hebben van één of meer schaftwagens met kledingberging of van schaft- en kleedwagens. 7.1 Grootte Het vloeroppervlak van een schaftwagen moet per persoon tenminste 0,85 m² bedragen. De hoogte, gemeten van de vloer tot aan het plafond, moet gemiddeld tenminste 2,10 m bedragen en mag nergens minder dan 2 m zijn. 7.2 Verlichting Het glasoppervlak dat direct daglicht doorlaat, moet tenminste 1/8 van het vloeroppervlak bedragen, met een minimum van 1 m². De lichtopeningen moeten in de beide langswanden gelijkelijk zijn aangebracht. Zonodig moet de wagen voldoende en doelmatig door kunstlicht zijn verlicht. 7.3 Ventilatie Een schaftwagen moet doelmatig kunnen worden geventileerd. De toevoer van verse lucht moet geschieden door middel van afsluitbare ventilatieopeningen. De vrije luchtdoorlaat van deze openingen moet tenminste 1/32 van het vloeroppervlak bedragen, doch niet minder dan 0,50 m² (deuropeningen niet meegerekend). Tenminste 50% van het vereiste oppervlak moet in zijn geheel hoger dan 1,60 m boven de vloer liggen.

7 Blz Inrichting Zitgelegenheden Er moet een voldoend aantal doelmatige en behoorlijke zitgelegenheden aanwezig zijn. Indien hiervoor banken worden gebruikt, moet voor elke arbeider tenminste 0,50 m plaatsruimte beschikbaar zijn. Een bank moet vast in de schaftwagen zijn aangebracht en zijn voorzien van een rugleuning, tenzij zij evenwijdig aan en langs een wand is geplaatst, deze wand mede als rugleuning kan dienen en plaatselijk als zodanig is uitgevoerd. De afstand van de rugleuning of de wand tot aan de voorkant van de bank moet tenminste 0,35 m bedragen. Bij een evenwijdig aan en langs de langswanden van de wagen aangebrachte bank moet de afstand tussen de voorkant van de zitplaatsen en de tafelrand - horizontaal gemeten - tenminste 0,24 m bedragen. De totale zitplaatsruimte (banklengte) mag in dat geval niet meer bedragen dan 0,60 m, vermenigvuldigd met het maximum aantal der personen waarvoor de wagen is bestemd. Is een bank loodrecht op de langswanden van de wagen aangebracht, dan moet de afstand tussen de zitplaatsen en de tafelrand tenminste 0,15 m bedragen en moet voorts in de langsrichting van de wagen een gangpad ter breedte van tenminste 0,50 m beschikbaar zijn. Een aldus geplaatste bank mag aan niet meer dan 2 personen plaats bieden. De ruimte onder de banken moet behoorlijk kunnen worden gereinigd Tafels Er moeten één of meer tafels zijn, ter breedte van tenminste 0,60 m. Het tafelblad moet naadloos zijn, dan wel voorzien van een naadloze bedekking. Elke persoon moet de beschikking hebben over een tafeloppervlak van tenminste 0,60 x 0,30 m, de maat van 0,60 m langs de tafelrand gemeten. De vloer onder de tafels moet zijn vrijgehouden Papierbak en asbakken Een metalen papierbak en een voldoend aantal asbakken moeten aanwezig zijn. 7.5 Kledingberging Voor het bergen van de kleding der arbeiders moet een kleedwagen beschikbaar zijn, tenzij een schaftwagen voor een gedeelte als kledingbergplaats is ingericht, in welk geval deze ruimte en de schaftruimte van elkaar gescheiden moeten zijn. De kledingbergruimte in een kleedwagen zowel als die in een schaftwagen moet doelmatig zijn geventileerd en doelmatig zijn ingericht, met dien verstande, dat per persoon die er gebruik van maakt een ruimte van voldoende hoogte en tenminste 0,15 m breedte en 0,45 m diepte beschikbaar is. Het verdient aanbeveling de kleedwagen of de kledingbergplaats te verwarmen: - gedurende het koude jaargetijde, of - indien dit in verband met de droging der kleding noodzakelijk is.

8 Blz Verwarming In het koude jaargetijde moet een schaftwagen voldoende zijn verwarmd door middel van een brandveilige verwarmingsinrichting van deugdelijke constructie en van voldoende capaciteit in verhouding tot de te verwarmen ruimte. Rook- en verbrandingsgassen van deze inrichting moeten doelmatig kunnen worden afgevoerd. Verwarmingsinrichtingen dienen bij voorkeur niet bij de ingang van de schaftwagen (kleedwagen) te worden geplaatst en na afloop der werkzaamheden buiten werking te worden gesteld. 7.7 Verdere bepalingen De constructie van een schaftwagen moet zodanig zijn, dat hij voldoende beschutting biedt tegen weersinvloeden en dat hinderlijke tocht is voorkomen. De schaftruimte en de kledingbergplaats in een schaftwagen alsmede een kleedwagen mogen niet tevens als bergplaats voor materialen en gereedschappen worden gebezigd. Aan de buitenzijde van een schaftwagen moet nabij de toegangsdeur een opvallend en duidelijk leesbaar opschrift zijn aangebracht, aangevende het maximum aantal personen dat gelijktijdig in de wagen mag verblijven. 8. WARME DRANKEN (artikel 53j V.B.F.) Op een werk waar 20 of meer arbeiders tegelijkertijd werkzaam zijn, te wier behoeve een schaftlokaal (schafteenheid) of een schaftwagen ter beschikking dient te zijn, moeten op een doelmatige plaats de nodige voorzieningen zijn getroffen om voor de arbeiders warme dranken, zoals koffie en thee, te kunnen bereiden of om door de arbeiders meegebrachte dranken te kunnen verwarmen. 9. SCHUILKETEN (artikel 53h V.B.F.) Indien de plaats van de werkzaamheden op een zodanige afstand van het schaftlokaal (schafteenheid) is gelegen, dat redelijkerwijs niet kan worden verlangd dat de arbeiders bij korte schafttijden of bij slechte weersgesteldheid zich daarheen begeven en als ter plaatse niet een schaftwagen kan worden aangevoerd en opgesteld, moeten voor hen bovendien behoorlijke, tegen weer en wind voldoende beschutting biedende verplaatsbare schuilketen beschikbaar zijn. 10. WASGELEGENHEDEN (artikelen 741e, 2e en 3e lid en 75 V.B.F.) Voor de arbeiders moeten binnenshuis en doelmatig gelegen en ingerichte wasgelegenheden beschikbaar zijn. De wasgelegenheid dient bij voorkeur te worden aangebracht in een aparte ruimte. Tegen het combineren van kleed- en wasgelegenheid bestaat geen bezwaar.

9 Blz Aantal Het aantal beschikbare wasplaatsen moet tenminste 1 op elke 5 of minder arbeiders bedragen die gelijktijdig rust- en schafttijden hebben Inrichting Op elke wasplaats moet schoon en zo nodig verwarmd water in voldoende hoeveelheid kunnen toevloeien en het gebruikte water moet kunnen wegvloeien. Zeep, handdoeken en zo nodig nagelborstels moeten in voldoende hoeveelheid beschikbaar zijn. De vloer van de wasgelegenheid moet zodanig zijn, dat hij geen water opneemt en gemakkelijk en goed kan worden gereinigd. 11. PRIVATEN EN URINOIRS (artikelen 55, 56, 58, 60 en 61 V.B.F.) 11.1 Aantal Op een werk moet tenminste 1 privaat en een voldoend aantal urinoirs voor de arbeiders aanwezig zijn. Voorts geldt dat het aantal beschikbare privaten tenminste 1 voor elke 25 of minder personen moet bedragen Plaats De privaten en urinoirs moeten zodanig zijn geplaatst en onderhouden, dat zij voor alle personen voor wie zij bestemd zijn, gedurende hun verblijf aldaar behoorlijk zijn te bereiken en te gebruiken Inrichting Elk privaat en urinoir moet doelmatig zijn ingericht en goed rein kunnen worden gehouden. Indien de omstandigheden zich hiertegen niet verzetten, dient een privaat te zijn voorzien van een watercloset. In andere gevallen moet de constructie tenminste bestaan uit een doelmatige trechter met bril en deksel. Een privaat moet overdekt zijn en zodanig zijn afgeschoten, dat het bij gebruik behoorlijke afzondering waarborgt 11.4 Ventilatie De privaten en urinoirs mogen - tenzij het waterclosets, urinoirs met waterspoeling of daarmee gelijkwaardige inrichtingen zijn die geen stank verspreiden - niet in directe verbinding staan met een werklokaal of een schaftlokaal (schafteenheid). De ruimten waardoor zij van deze lokalen zijn gescheiden moeten zodanig op de buitenlucht zijn geventileerd dat geen stank in de lokalen waarneembaar is. Onder watercloset wordt verstaan een privaat voorzien van een goedwerkende doorspoelinrichting, waarbij een voldoende krachtige waterstroom toevloeit om de faecaliën uit de trechter weg te spoelen en waarbij de afvoerpijp zodanig is gevormd, dat daarin water blijft staan, hetwelk een afsluiting tegen stank vormt.

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Minimum voorschriften arbeidsplaatsen

Minimum voorschriften arbeidsplaatsen 9 december 2012 Minimum voorschriften arbeidsplaatsen In onze vorige nieuwsbrief Defensie heeft nood aan zuurstof betreurden we dat de militaire overheid welzijn beschouwd als een meerkost. Voor ACV Openbare

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Wijziging van de Regeling eisen verblijfsruimte penitentiaire inrichtingen in verband met verruiming van de mogelijkheden van meerpersoonscelgebruik

Wijziging van de Regeling eisen verblijfsruimte penitentiaire inrichtingen in verband met verruiming van de mogelijkheden van meerpersoonscelgebruik Wijziging van de Regeling eisen verblijfsruimte penitentiaire inrichtingen in verband met verruiming van de mogelijkheden van meerpersoonscelgebruik De Minister van Justitie, Gelet op artikel 16, vijfde

Nadere informatie

: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 8 van de Vergunningsverordening. Artikel 1

: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 8 van de Vergunningsverordening. Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 8 van de Vergunningsverordening Citeertitel: Vergunningsbesluit Vindplaats : AB 1990 no. GT 66 Wijzigingen: Geen Artikel

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

Minimum inrichtingseisen voor de podotherapie praktijk

Minimum inrichtingseisen voor de podotherapie praktijk Minimum inrichtingseisen voor de podotherapie praktijk blz. 1 van 10 INHOUDSOPGAVE 1. Motivatie 2. Artikel 2 van de Algemene Bepalingen van het Podotherapeuten besluit. 3. Algemene eisen voor een praktijkruimte

Nadere informatie

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten voor directe afleverstations Revisie F Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Wetgeving in stooklokalen

Wetgeving in stooklokalen Wetgeving in stooklokalen Wat wordt er verwacht van U? Welke norm is van toepassing? Waar moet of kan u op letten? Is het een nieuw stooklokaal of renovatie? Stookplaats boven 70kW volgens NBN B61-001

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing BB 2012

Bouwbesluit Toetsing BB 2012 Projectnummer : Datum : Tekening: Versie : Opdrachtgever : Nijverheidsweg te Heemstede BG PR6304 2 juni 205 v.0 AG architecten bv d.d. 26 mei 205 gemaakt door: RDG Bouwbesluit Toetsing BB 202 ijverheidsweg

Nadere informatie

BESLUIT EISEN INRICHTING DRANK- en HORECAWET ONDERZOEKSFORMULIER

BESLUIT EISEN INRICHTING DRANK- en HORECAWET ONDERZOEKSFORMULIER Gemeente Oud-Beijerland Team Vergunningen Postbus 2003, 3260 EA OUD-BEIJERLAND W. van Vlietstraat 6 in OUD-BEIJERLAND Meer informatie: Maandag t/m donderdag 8.00-17.00 uur, vrijdag 8.00 13.00 uur op telefoonnummer

Nadere informatie

Drank- en Horecawet, onderzoeksformulier

Drank- en Horecawet, onderzoeksformulier Drank- en Horecawet, onderzoeksformulier Besluit eisen inrichtingen Dorpsplein 2 Postbus 50 5680 AB Best Betreft het verzoek van om vergunning tot het uitoefenen van het : Horecabedrijf In de inrichting

Nadere informatie

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Notitie: Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Opdrachtgever : Projects & Development B.V. Kenmerk : notmbu_ventilatie parkeergage_11042014-d01 Datum : 11 april 2014 Auteur : M. Burggraaf Behoort bij

Nadere informatie

Postbus AA Zeewolde. Onderzoeksformulier inrichtingseisen Horecabedrijf Besluit eisen inrichting Drank- en Horecawet

Postbus AA Zeewolde. Onderzoeksformulier inrichtingseisen Horecabedrijf Besluit eisen inrichting Drank- en Horecawet Gemeente Zeewolde Gemeentehuis Raadhuisplein 1 Postbus 1 3890 AA Zeewolde Telefoon (036) 5229522 Telefax (036) 5222394 E-mail info@zeewolde.nl Website www.zeewolde.nl Onderzoeksformulier inrichtingseisen

Nadere informatie

VENTILATIE & DAGLICHT MULLER ONTWERP EN ADVIES B.V. WIEDHAAK 18A 3371 KD HARDINXVELD-GIESSENDAM TELEFOON: 0184-614120 FAX: 0184-631091

VENTILATIE & DAGLICHT MULLER ONTWERP EN ADVIES B.V. WIEDHAAK 18A 3371 KD HARDINXVELD-GIESSENDAM TELEFOON: 0184-614120 FAX: 0184-631091 RAPPORT: VLOEROPPERVLAKTE & RUIMTE-DIFFERENTIATIE VENTILATIE & DAGLICHT WERKNO: 12429 DATUM: 10-06-2015 PROJECT: NIEUWBOUW BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW WEIDEVOGEL A/D MANMAKERWEG TE BLESKENSGRAAF B OPDRACHTGEVER:

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

Datum: 14 november 2016 Ons kenmerk: MW15457 Project: Verbouwing schuur Wiersserbroekweg 12 te Vorden Betreft: Bouwbesluitberekeningen

Datum: 14 november 2016 Ons kenmerk: MW15457 Project: Verbouwing schuur Wiersserbroekweg 12 te Vorden Betreft: Bouwbesluitberekeningen Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen, brand en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE T: (0548) 63 64 20 F: (0548) 63 64 30 E: info@alcedo.nl I: www.alcedo.nl KvK 08108022

Nadere informatie

Nadere regels ter uitvoering van artikel 3:3 APV 2009

Nadere regels ter uitvoering van artikel 3:3 APV 2009 Nadere regels ter uitvoering van artikel 3:3 APV 2009 Burgemeester en wethouders van Weert Overwegende, dat het in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen

Nadere informatie

Nadere regels ter uitvoering van artikel 3.1.3 Algemene plaatselijke verordening 2005

Nadere regels ter uitvoering van artikel 3.1.3 Algemene plaatselijke verordening 2005 Nadere regels ter uitvoering van artikel 3.1.3 Algemene plaatselijke verordening 2005 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling gemeente Papendrecht

Nadere informatie

Aanvraagformulier Model A Gemeente Reimerswaal

Aanvraagformulier Model A Gemeente Reimerswaal Aanvraagformulier Model A Gemeente Reimerswaal De aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf of slijtersbedrijf

Nadere informatie

NADERE REGELS SEKSINRICHTINGEN EN ESCORTBEDRIJVEN

NADERE REGELS SEKSINRICHTINGEN EN ESCORTBEDRIJVEN NADERE REGELS SEKSINRICHTINGEN EN ESCORTBEDRIJVEN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ZANDVOORT Overwegende, dat het in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

Aanvraagformulier Model B Gemeente Reimerswaal

Aanvraagformulier Model B Gemeente Reimerswaal Aanvraagformulier Model B Gemeente Reimerswaal GEMEENTE REIMERSWAAL De aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

Projectgegevens. Inhoudsopgave

Projectgegevens. Inhoudsopgave Projectgegevens Projectnaam : Bakker te Nieuw Vennep Projectnummer : PR812 Datum : 1 februari 201 Tekening : 3541_bakker d.d. 5 oktober 2015 Versie : 2.0 Opdrachtgever : H.Hardeman B.V. Handels- en constructiebedrijf

Nadere informatie

Deze publikatie verstaat onder:

Deze publikatie verstaat onder: EN VLOEROPENINGEN OP BOUWWERKEN EN ONDERHOUDSWERKEN ALSMEDE VOOR EEN VEILIGE CONSTRUCTIE EN OPSTELLING VAN BOUWLADDERS, TRAPPEN, LOOPPLANKEN EN LOOPBRUGGEN @@ Deze publikatie verstaat onder:.wandopeningen

Nadere informatie

Rgd. Dichtheid. Voor het aspect dichtheid van bouwconstructies wordt onderscheid gemaakt in:

Rgd. Dichtheid. Voor het aspect dichtheid van bouwconstructies wordt onderscheid gemaakt in: Rgd 5 Dichtheid Voor het aspect dichtheid van bouwconstructies wordt onderscheid gemaakt in: Dichtheid wet Rgd 5.1 Waterdichtheid 5.1.1 Wering vocht van buiten 5.1.2 Wering vocht van binnen 5.2 Luchtdichtheid

Nadere informatie

Renovatie en verbouwing Brouwhuis Ceresstraat te Breda '8 woningen noord en westgevel'

Renovatie en verbouwing Brouwhuis Ceresstraat te Breda '8 woningen noord en westgevel' 2633 - Renovatie en verbouwing Brouwhuis Ceresstraat te Breda '8 woningen noord en westgevel' Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding 2633 - Renovatie en verbouwing

Nadere informatie

Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, houdende voorschriften ter uitvoering van artikel 2 van de Veiligheidsverordening

Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, houdende voorschriften ter uitvoering van artikel 2 van de Veiligheidsverordening Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, houdende voorschriften ter uitvoering van artikel 2 van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. GT 31) Citeertitel: Veiligheidsbesluit I Vindplaats

Nadere informatie

INSTRUCTIE INGEVOLGE ARTIKEL 10 VAN HET BESTRIJDINGSMIDDELENBESLUIT 1987 (VERPLICHT IN DE BEWAARPLAATS OP TE HANGEN)

INSTRUCTIE INGEVOLGE ARTIKEL 10 VAN HET BESTRIJDINGSMIDDELENBESLUIT 1987 (VERPLICHT IN DE BEWAARPLAATS OP TE HANGEN) INSTRUCTIE INGEVOLGE ARTIKEL 0 VAN HET BESTRIJDINGSMIDDELENBESLUIT 987 INSTRUCTIE INGEVOLGE ARTIKEL 0 VAN HET BESTRIJDINGSMIDDELENBESLUIT Het betreft hier een kartonnen kaart die in de bewaarplaats van

Nadere informatie

1. Gegevens rechtspersoon/rechtspersonen Rechtspersoon I Naam Registratienummer KvK Vestigingsplaats

1. Gegevens rechtspersoon/rechtspersonen Rechtspersoon I Naam Registratienummer KvK Vestigingsplaats Aanvraag vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een paracommercieel horecabedrijf als genoemd in artikel 1 van de Drank- en Horecawet. 1. Gegevens rechtspersoon/rechtspersonen

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

Rapport. Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden. Projectnummer 16126

Rapport. Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden. Projectnummer 16126 Rapport Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden Projectnummer 16126 Opdrachtgever Kolpa Architecten t.a.v. dhr. W. Baas Strevelsweg 700/406 3083 AS Rotterdam Auteur Dhr. H. Dijcks

Nadere informatie

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 aantal personen toiletruimte toegankelijkheidssector

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 aantal personen toiletruimte toegankelijkheidssector Projectgegevens Projectnaam : Zoet of Zout Haringvliet te Stellingdam Projectnummer : PR7529 Datum : 20 april 2016 Tekening : BA-10, 11 en 20 d.d. 12 april 2016 Versie : 1.0 Opdrachtgever : HDK architecten

Nadere informatie

Toegankelijkheid openbare gebouwen

Toegankelijkheid openbare gebouwen Toegankelijkheid openbare gebouwen Toegankelijkheid van openbare gebouwen is een belangrijk kwaliteitsaspect. Iedereen, jong en oud, moet gemakkelijk zijn weg kunnen vinden. Dus ook voor mensen met een

Nadere informatie

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op:

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op: MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no.334) ter uitvoering van artikel 11, derde lid,

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 aantal personen toiletruimte toegankelijkheidssector

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 aantal personen toiletruimte toegankelijkheidssector Projectgegevens Projectnaam : Borghese Logistics Kaapstadweg III te Amsterdam Projectnummer : PR9149 Datum : 14 april 2017 Tekening : T08.08.03.10 d.d. 14 februari 2017 Versie : 3.0 Opdrachtgever : Mies

Nadere informatie

Zaaknummer: Vergunninghouder: V.R. Horst Projectomschrijving: het bouwen van een woning en het aanleggen van een uitrit

Zaaknummer: Vergunninghouder: V.R. Horst Projectomschrijving: het bouwen van een woning en het aanleggen van een uitrit Zaaknummer: 770666 Vergunninghouder: V.R. Horst Projectomschrijving: het bouwen van een woning en het aanleggen van een uitrit VOORWAARDEN ONDERDEEL BOUW Algemeen 1. Het bouwen moet geschieden overeenkomstig

Nadere informatie

Behoort bij besluit van het College van burgemeester en wethouders van Uden van. 29 april 2016. Teamleider dienstverlening afdeling Ruimte

Behoort bij besluit van het College van burgemeester en wethouders van Uden van. 29 april 2016. Teamleider dienstverlening afdeling Ruimte Zaaknummer: 253720 Behoort bij besluit van het College van burgemeester en wethouders van Uden van 29 april 206 Teamleider dienstverlening afdeling Ruimte Projectgegevens Projectnaam : Nieuwbouw 2 seniorenwoningen

Nadere informatie

overzicht oppervlakten en ruimten NEN Nieuwbouw 19 woningen Hoogerheide

overzicht oppervlakten en ruimten NEN Nieuwbouw 19 woningen Hoogerheide overzicht oppervlakten en ruimten NEN 2580 bepaling ruimten, gebruiksoppervlakten en verblijfsgebieden-en ruimten volgens NEN 2580 Ruimten woning Nr. Ruimte opp. [m²] benaming bouwbesluit VG opp.vg [m²]

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel

Afdeling Vluchtroutes Nieuwbouw. Artikel Stuurartikel Afdeling 2.18. Vluchtroutes 2.18.1. Nieuwbouw Artikel 2.153 Stuurartikel 1. Een te bouwen bouwwerk heeft voldoende vluchtroutes waarlangs bij brand een veilige plaats kan worden bereikt. 2. Voorzover voor

Nadere informatie

Rapport Bouwbesluiteisen

Rapport Bouwbesluiteisen BOUWADVIESBUREAU RAATJES HEIN LEEMHUISSTRAAT 5 9744 DR GRONINGEN TELEFOON: 050-5 25 37 51 E-MAIL: INFO@RAATJES.NL INTERNET : WWW.RAATJES.NL BANKNR : NL84INGB0009395868 KVK GRONINGEN : 02078129 Rapport

Nadere informatie

pagina 2 van 8 Intitulé Drank- en Horecaverordening De Landdrost van het openbaar lichaam "Zuidelijke IJsselmeerpolders", gehoord de adviesraad en de

pagina 2 van 8 Intitulé Drank- en Horecaverordening De Landdrost van het openbaar lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, gehoord de adviesraad en de pagina 1 van 8 Zoek regelingen op overheinl Gemeente Dronten Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheinl! Drank- en Horecaverordening Wetstechnische informatie Gegevens van

Nadere informatie

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening)

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Status Geldend Wettelijk kader Gemeentewet, Algemene

Nadere informatie

Brochure voor opmaak Velden en Zalen voor Competitief Korfbal Opgemaakt door Comité voor Wedstrijdzaken ism Cel keuringen veld en zaal

Brochure voor opmaak Velden en Zalen voor Competitief Korfbal Opgemaakt door Comité voor Wedstrijdzaken ism Cel keuringen veld en zaal Koninklijke Belgische Korfbalbond Vlaamse Liga v.z.w. G. Vervoortstraat 4, 2100 Deurne e-mail: Bondsbureau@korfbal.be Tel. 03-366 20 35 www.korfbal.be Brochure voor opmaak Velden en Zalen voor Competitief

Nadere informatie

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat)

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 04 Ontwerpen en installeren van gasinstallaties

Nadere informatie

Voorstelling OCMW Waregem

Voorstelling OCMW Waregem Voorstelling OCMW Waregem Technische dienst Administratieve medewerker (1 : 0,5 fte) de technici (9 : 8,1 fte) de groendienst (1 : 1 fte) de technische logistiek (2 : 1,5 fte) Voorstelling OCMW Waregem

Nadere informatie

Verbouw Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot. - Werkplaats - Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding

Verbouw Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot. - Werkplaats - Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding Verbouw Abdij Koningsoord te Berkel-Enschot - Werkplaats - Toetsing verblijfsgebieden, verblijfsruimten Luchtverversing Daglichttoetreding Verbouw Abdij Koninsgoord te Berkel-Enschot - Werkplaats - Toetsing

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen.

In de bijlage bij dit advies is een plattegrond en een doorsnede van het betreffende gebouw opgenomen. ADVIES Registratienummer: 1002 Betreft: Voorruimte veiligheidstrappenhuis al dan niet besloten Trefwoorden: : Februari 2010 Status: 2.169, niet besloten ruimte, atrium, vide, veiligheidstrappenhuis Definitief

Nadere informatie

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 toiletruimte buitenberging en buitenruimte

Projectgegevens. Inhoudsopgave. Bruikbaarheid oppervlaktestaat gbo / vg / vr NEN 2580 toiletruimte buitenberging en buitenruimte Projectgegevens Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 2 Projectnummer : PR8691 Datum : 16 februari 2017 Tekening : D01 d.d. 5 december 2016 Versie : 2.0 Opdrachtgever : van

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 1, 3 en 8 Projectnummer : PR8691

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 1, 3 en 8 Projectnummer : PR8691 Projectgegevens Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 1, 3 en 8 Projectnummer : PR8691 Datum : 16 februari 2017 Tekening : D01 d.d. 5 december 2016 Versie : 2.0 Opdrachtgever

Nadere informatie

Huurvoorwaarden Sporthal De Sophiahal

Huurvoorwaarden Sporthal De Sophiahal Huurvoorwaarden Sporthal De Sophiahal Artikel 1 definities In het hierna volgende artikelen wordt verstaan onder: a. Sporthal: de beide sporthallen die bekend staan onder de naam Sporthal De Sophiahal

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

massief kunststof plaat

massief kunststof plaat VERWERKINGSMETHODEN In deze paragraaf wordt aandacht besteed aan de eisen van het stijl- en regelwerk. Tevens zijn de uitgangspunten voor de verwerkingsmethoden (zichtbare- en blinde bevestiging) opgenomen.

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen

HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen De raad der gemeente Marum; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 juli 1994; overwegende dat door de inwerkingtreding van de Algemene wet bestuursrecht noodzakelijk is om de verordeningen

Nadere informatie

Drank- en horecavergunning, aanvraagformulier Model B paracommercieel horecabedrijf

Drank- en horecavergunning, aanvraagformulier Model B paracommercieel horecabedrijf Aanvraag vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een paracommercieel horecabedrijf als genoemd in artikel 1 van de Drank- en Horecawet. Het formulier bestaat

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Wetgeving. Preventiefiche O /2017. Kleedkamers, refters, wasplaatsen en toiletten op bouwplaatsen 1/6

1 Beschrijving. 2 Risico s. 3 Wetgeving. Preventiefiche O /2017. Kleedkamers, refters, wasplaatsen en toiletten op bouwplaatsen 1/6 Preventiefiche O-011 12/2017 Kleedkamers, refters, wasplaatsen en toiletten op bouwplaatsen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen ter beschikking van de werknemers op de bouwplaatsen gesteld worden.

Nadere informatie

BATTERIJ PROPAANFLESSEN 1970 blz.1

BATTERIJ PROPAANFLESSEN 1970 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Propaan is een brandbaar gas. Mengsels van propaan met lucht of zuurstof kunnen explosief of brandbaar zijn. Zulke mengsels kunnen ontstaan als propaan uit de flessen, de toestellen

Nadere informatie

===================================================================== Artikel 1

===================================================================== Artikel 1 Intitulé : Consumptie-ijsbesluit Citeertitel: Consumptie-ijsbesluit Vindplaats : AB 1997 no. GT 3 Wijzigingen: Geen = Artikel 1 In dit landsbesluit wordt verstaan onder: a. consumptie-ijs : iedere geheel

Nadere informatie

Ventilatievoorzieningen voor een meterruimte in een woning

Ventilatievoorzieningen voor een meterruimte in een woning Ventilatievoorzieningen voor een meterruimte in een woning Probleem Aan de hand van het Bouwbesluit vaststellen welke eisen er gelden voor de ventilatiecapaciteit die is vereist voor een meterruimte in

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG WERKEN MET CYAANVERBINDINGEN 1965 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG WERKEN MET CYAANVERBINDINGEN 1965 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Cyaanverbindingen zoals natrium- en kaliumcyanide, acrylonitril (vinylcyanide), acetonitril (methylcyanide) en blauwzuur zijn zware en snel werkende vergiften. Dit geldt ook voor

Nadere informatie

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen Gemeente Moorslede Dienst ruimtelijke ordening Marktplaats 1 8890 Moorslede Tel.: 051/788 914 Gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ter bevordering van het kwaliteitsvol wonen Principiële goedkeuring

Nadere informatie

DETAILBOEKJE ARCHITECTEN. Laan EA Schagen datum: schaal:

DETAILBOEKJE ARCHITECTEN. Laan EA Schagen datum: schaal: DETAILBOEKJE ARCHITECTEN Laan 21 1741 EA Schagen 072-760.0000 www.avem.nl onderw: DETAILS schaal: opbouw dak: dakpan panlatten tengels waterkerende en dampdoorlatende laag sporenkap vlgns opgave leverancier

Nadere informatie

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 5 en 10 Projectnummer : PR8691

Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 5 en 10 Projectnummer : PR8691 Projectgegevens Projectnaam : 12 appartementen Catherijnesteeg te Barneveld - app 5 en 10 Projectnummer : PR8691 Datum : 16 februari 2017 Tekening : D01 d.d. 5 december 2016 Versie : 2.0 Opdrachtgever

Nadere informatie

Hercontrole (Loze) brandmelding Telefoonnummer: Omschrijving voorschrift NvT NG V AP OT Vluchtwegen / uitgangen

Hercontrole (Loze) brandmelding Telefoonnummer: Omschrijving voorschrift NvT NG V AP OT Vluchtwegen / uitgangen Locatie: Controlelijst brandveilig gebruik Datum: Functie gebouw Bijeenkomstfunctie, café, discotheek, restaurant 50-250 personen Naam: Gemeente Weesp Dossier nr.: Z.58582/D.60270 Adres: Nieuwstraat 70a

Nadere informatie

beleid remtestinrichtingen

beleid remtestinrichtingen beleid remtestinrichtingen In dit document wordt een toelichting gegeven omtrent de toepassing en plaatsing van remtestinrichtingen. Dit document is informatief van aard en wordt gezien als een groeidocument.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-10P

Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-10P Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-10P Deze handleiding is bedoeld voor de gebruikers en de installateurs van het mechanisch ventilatiesysteem van het type MVS-10P. Deze hand leiding

Nadere informatie

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik.

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Paragraaf 1.4 Bijzondere bepalingen Artikel 1.16 Zorgplicht Een bij of krachtens de wet aanwezige

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing Verbouw BB 2012

Bouwbesluit Toetsing Verbouw BB 2012 BEM1503896 gemeente Steenbergen Projectnaam : Projectnummer : PKE RDG PR6519 Datum : TGK NGW 15 juli 2015 Tekening: 15010 TO02 d.d. 3 juli 2015 Versie : v 1.0 Opdrachtgever : Verbouw en uitbreiding woning

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing BB 2012

Bouwbesluit Toetsing BB 2012 BEM1503119 gemeente Steenbergen Projectnaam : Projectnummer : Datum : Tekening: Versie : Opdrachtgever : Sanitairgebouw Jachthaven de Schapenput te De Heen PR6276 6 mei 2015 DO d.d. 21 april 2015 v 1.0

Nadere informatie

Initiatiefnemer: Wooncorporatie ProWonen Revitalisatie en renovatie 18 woningen te Zelhem. Datum: 19 02 2106 Rapportage bouwbesluit INHOUD

Initiatiefnemer: Wooncorporatie ProWonen Revitalisatie en renovatie 18 woningen te Zelhem. Datum: 19 02 2106 Rapportage bouwbesluit INHOUD Initiatiefnemer: Wooncorporatie ProWonen Project: Revitalisatie en renovatie 18 woningen te Zelhem Locatie: Magnoliaweg 9 43 te Zelhem Datum: 19 02 2106 Betreft: Rapportage bouwbesluit INHOUD Gebruiksoppervlakte

Nadere informatie

BIOLET. Installatiehandleiding. Model 10 20-45 en 60. Composttoilet.be. Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet

BIOLET. Installatiehandleiding. Model 10 20-45 en 60. Composttoilet.be. Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet BIOLET Installatiehandleiding Model 10 20-45 en 60 Wat je moet weten over de installatie van je Biolet Composttoilet Composttoilet.be HANDLEIDING BIOLET Inhoudstafel Installatie... 2 Installatie van het

Nadere informatie

Bouwbesluit Toetsing BB 2012

Bouwbesluit Toetsing BB 2012 BEM1403081 gemeente Steenbergen Projectnaam : Projectnummer : PKE RDG PR5244 Datum : TGK NGW 6 juni 2014 Tekening: DO-100 en 200 d.d. 6 juni 2014 Versie : v 1.0 Opdrachtgever : 8 woningen Buiten de Veste

Nadere informatie

CAO Humanisering van de arbeid

CAO Humanisering van de arbeid 24 SEPTEMBER 2006. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 februari 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR97507_1. Sexinrichtingen, nadere regels 2011

CVDR. Nr. CVDR97507_1. Sexinrichtingen, nadere regels 2011 CVDR Officiële uitgave van Beuningen. Nr. CVDR97507_1 25 juli 2017 Sexinrichtingen, nadere regels 2011 NADERE REGELS SEKSINRICHTINGEN 2011 (besluit B&W 8 maart 2011, BW 11.00353) Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Systeemomschrijving Plateau 2.0

Systeemomschrijving Plateau 2.0 Systeemomschrijving Plateau 2.0 Mei 2017 Systeemomschrijving Plateau 2.0 Mei 2017 Definitie: varkenshok met Een hok waarin varkens vrij beschikken over twee verblijfsniveaus, één op de begane grond en

Nadere informatie

Kanaalventilatie. Beschrijving

Kanaalventilatie. Beschrijving Kanaalventilatie Beschrijving Bij kanaalventilatie zijn tal van aanvoerroutes van de binnenkomende lucht mogelijk. Via een luchtkanaal onder het ligbed wordt de binnenkomende lucht (eventueel onder het

Nadere informatie

Reglementsaanpassingen cq correcties op reeds gepubliceerd Veiligheids- en Technisch Reglement op 9 december 2013 Wijziging No.01

Reglementsaanpassingen cq correcties op reeds gepubliceerd Veiligheids- en Technisch Reglement op 9 december 2013 Wijziging No.01 Reglementsaanpassingen cq correcties op reeds gepubliceerd Veiligheids- en Technisch Reglement op 9 december 2013 Wijziging No.01 ARTIKEL 253 (pagina 26) is tekening 253-29 weggevallen, hieronder de tekening:

Nadere informatie

IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR PLUIMVEESERVICEBEDRIJVEN BIJLAGE A

IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR PLUIMVEESERVICEBEDRIJVEN BIJLAGE A IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR PLUIMVEESERVICEBEDRIJVEN BIJLAGE A IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VAN TOEPASSING OP ALLE DEELNEMERS (NL Artikel 1 ALGEMEEN 1. De deelnemer heeft voor al haar

Nadere informatie

Apv Maasgouw 2016 Nadere regels plaatsen containers, steigers, uitstallingen op of aan de weg

Apv Maasgouw 2016 Nadere regels plaatsen containers, steigers, uitstallingen op of aan de weg MONUMENTENBELEID Apv Maasgouw 2016 Nadere regels plaatsen containers, steigers, uitstallingen op of aan de weg BIJLAGE 1 Inhoud HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN 3 Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel

Nadere informatie

Projectnaam : 16 woningen Sportstraat te Weert

Projectnaam : 16 woningen Sportstraat te Weert Projectgegevens Projectnaam : 6 woningen Sportstraat te Weert Projectnummer : PR336 Datum : 22 maart 209 Tekening : - d.d. 8 februari 209 Versie :.0 Opdrachtgever : Architecten en Bouwmeesters Gemaakt

Nadere informatie

Projectnaam : 16 woningen Sportstraat te Weert Hoekwoning

Projectnaam : 16 woningen Sportstraat te Weert Hoekwoning Projectgegevens Projectnaam : 6 woningen Sportstraat te Weert Hoekwoning Projectnummer : PR336 Datum : 22 maart 209 Tekening : - d.d. 8 februari 209 Versie :.0 Opdrachtgever : Architecten en Bouwmeesters

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 17 oktober 2005 tot vaststelling van de minimumnormen voor de bescherming van legkippen. HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen.

Koninklijk besluit van 17 oktober 2005 tot vaststelling van de minimumnormen voor de bescherming van legkippen. HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Koninklijk besluit van 17 oktober 2005 tot vaststelling van de minimumnormen voor de bescherming van legkippen HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan

Nadere informatie

Artikel 1.2 De artikelen 1 tot en met 4 van de Algemene Termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassingen.

Artikel 1.2 De artikelen 1 tot en met 4 van de Algemene Termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassingen. CVDR Officiële uitgave van Heumen. Nr. CVDR39266_1 10 oktober 2017 Drank- en Horecaverordening Onderwerp: Drank- en horecaverordening 29 januari 1981 01.03 De raad van de gemeente Heumen in openbare vergadering

Nadere informatie

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 1. BATTERIJ VAN ACETYLEENFLESSEN 1.1 Definities 1.1.1 Onder een batterij acetyleenflessen wordt verstaan: een aantal op een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Tabel Fysische inperking van laboratoria, plantenkweekcellen, kassen en dierverblijven

Tabel Fysische inperking van laboratoria, plantenkweekcellen, kassen en dierverblijven Tabel Fysische inperking van laboratoria, plantenkweekcellen, kassen en dierverblijven Versie: 22 juni 2012 Tabel: Bij SOP A.03 v0.1 Micro-organismen klasse 1 Micro-organismen klasse 2 Micro-organismen

Nadere informatie

a. De IKB PSB-deelnemer heeft voor al haar PSB-activiteiten een afzonderlijke IKB PSB erkenning nodig.

a. De IKB PSB-deelnemer heeft voor al haar PSB-activiteiten een afzonderlijke IKB PSB erkenning nodig. ALGEMEEN Artikel 1 a. De IKB PSB-deelnemer heeft voor al haar PSB-activiteiten een afzonderlijke IKB PSB erkenning nodig. b. De IKB PSB-deelnemer beschikt over een NEN-EN 4400-erkenning. c. In afwijking

Nadere informatie

NORMEN EN RICHTLIJNEN C- ACCOMMODATIE

NORMEN EN RICHTLIJNEN C- ACCOMMODATIE NORMEN EN RICHTLIJNEN C- ACCOMMODATIE Nederlandse Tafeltennis Bond 1 Wedstrijdruimte Afmetingen Tafel: 1,525 x 2,740 meter. Vloeroppervlak per tafel: 9 x 4,50 m. Afdelingsklasse. Uitsluitend in deze klasse

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden

Aanvullende voorwaarden Bijlage behorende bij de gebruiksvoorwaarden VOORWAARDEN Algemene eisen van de bijlage 3 en 4 behorende bij de artikelen 6.2.1 van de bouwverordening. Aanvullende voorwaarden In het kerkgebouw mogen 200

Nadere informatie

KVBG KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type A stralingverwarmingstoestellen

KVBG KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type A stralingverwarmingstoestellen KVBG aanbeveling in verband met de ventilatievoorzieningen voor type A stralingverwarmingstoestellen 1 Inleiding Voor installateurs en fabrikanten van type A stralingverwarmingstoestellen is het niet steeds

Nadere informatie