25% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "25% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin!"

Transcriptie

1 25% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin!

2 3 Wie zelf zijn afval verbrandt, is de sigaar. Wie zelf zijn afval verbrandt, is de sigaar. Een vuurtje stoken is gauw gebeurd. Iedereen heeft wel eens wat rest- of tuinafval waar men niet goed raad mee weet. Dat zelf verbranden in een ton of gewoon in de tuin is dan erg verleidelijk. Dit wordt dagelijks bewezen door vele Vlamingen. Wat kan zo'n klein vuurtje kwaad, denkt men dan. Zijn het immers niet de huisvuilverbrandingsinstallaties en de industrie die hier de grote vervuiler zijn? Nee, 25% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin. Een cijfer dat tot nadenken aanzet over de gevolgen voor het milieu en onze gezondheid. Niet alleen voor de stoker en zijn buren, maar voor elke Vlaming. En dat terwijl er toch tal van alternatieven zijn. Laten we zorg dragen voor het milieu en onze gezondheid, en stoppen met die slechte gewoonte.

3 5 Stoken verpest lucht en longen. Energie en water Verkeer en vervoer Non-ferro 36,9% Handel en diensten Slibverbranding en andere 1,3% Crematoria 0,08% Industriële stookinstallaties 1,5% Ziekenhuisafval 0,3% Industriële afvalverbranding 16,1% Huisvuilverbranding 0,3% Gas en electiciteit 0,5% Wegtransport 0,6% 16,1% 36,9% 14,3% 24,7% Bevolking 14,3% Gebouwenverwarming Industrie 0,01% Chemische nijverheid 3,5% Ijzer en staal 24,7%Tonnetje en open vuren Het verbranden van afval in de tuin is veel schadelijker dan we denken. Van de kant van overheid en industrie zijn er reeds belangrijke initiatieven genomen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Zo is de uitstoot van huisvuilverbrandingsinstallaties is op enkele jaren tijd en dankzij een streng beleid teruggedrongen tot 0,5%. Ook industriële dioxinebronnen worden inmiddels aan strikte normen onderworpen. Toch blijven vele Vlamingen ongestoord en onbekommerd afval 25% verbranden in open lucht. De relatieve uitstoot van schadelijke gassen door de bevolking is dan ook veel groter dan de relatieve uitstoot van de industrie. Er is een beangstigende hoge dioxine-uitstoot bij het verbranden in open lucht van wordt veroorzaakt van de dioxine-uitstoot allerhande hout- en plasticafval (waaronder door vuurtjes in de tuin! pvc-flessen). Maar ook de verbranding van 'onschuldig' tuinafval zoals snoeihout en bladeren zorgt voor aanzienlijke concentraties dioxines, stof en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Zo tonen recente metingen van het VITO aan dat de dioxine-emissie bij verbranding van afval in open lucht de wettelijke normen voor huisvuilverbrandingsinstallaties tot vijfduizend maal overschrijden. Vele kleine vuurtjes in open lucht maken met andere woorden één groot, en zijn absoluut niet zo onschuldig als ze lijken.

4 7 Vuurtjes in de tuin verspreiden gevaarlijke stoffen. Dat onze gezondheid er niet op verbetert met zo'n hoge vervuiling mag dan ook niet verbazen. Telkens we zelf afval verbranden in open lucht komen een pak schadelijke gassen en stoffen vrij die tal van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Met name dioxines, PAK's en fijn stof en vormen een reëel gevaar. a. Dioxines Bij het verbranden in de open lucht komen dioxines vrij. Die nemen we hoofdzakelijk op via onze voeding. Door hun vetoplosbaarheid 25% vinden we ze vooral in vetrijke dierlijke producten zoals vis, melk en andere zuivelproducten. Ze stapelen zich op in lichaamsvetten, waardoor hun lichaamsdosis stijgt met toenemende leeftijd. Dioxine is waarschijnlijk een van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt van de krachtigste en gevaarlijkste kankerverwekkers bij de mens, en kan in verschillende door vuurtjes in de tuin! weefsels tumoren veroorzaken. Ook wordt de groei en ontwikkeling van kinderen er ernstig door verstoord. Het gevaar wordt nog groter als men weet dat dioxines en andere kankerverwekkende stoffen elkaar wederzijds versterken. b. PAK's Ook PAK's mogen niet onderschat worden. Ze kunnen niet alleen kankers in het spijsverteringsstelsel en in de longen veroorzaken, maar ook voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast beïnvloeden ze de lichaamsweerstand en geven ze aanleiding tot hart- en vaatziektes. c. Fijn stof De gezondheidseffecten van fijn stof treden op bij zowel een korte blootstelling aan hoge concentraties als bij een langdurige blootstelling aan lage concentraties. Bij korte periodes van luchtvervuiling worden bestaande gezondheidsproblemen, zoals luchtwegeninfecties en astma, erger. Op lange termijn kan blootstelling aan fijn stof leiden tot een vermindering van de longfunctie, een toename van chronische luchtwegenaandoeningen en een verminderde levensverwachting van een tot drie jaar. En het zijn precies al die kleine 'onschuldige' vuurtjes die onze gezondheid ernstig in gevaar brengen. Denk aan de buren. Vuurtjes in de tuin zijn niet alleen schadelijk voor onszelf, maar ook voor onze buren. Ook zij lopen alle risico's die gepaard gaan met stoken in open lucht. Bovendien bezorgen we hen met onze vuurtjes ook behoorlijk veel hinder. Ze verspreiden smerige stinkende lucht die allesbehalve aangenaam is voor omwonenden en passanten. Ook gaan planten in de omgeving kapot aan de walm van een vuurtje, en is het erg ongezond voor het wasgoed. Vuurtjes stoken in de tuin getuigt van weinig burgerzin en weinig respect voor anderen.

5 9 Nochtans alternatieven te over. a) voorkom afval Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo ook met afval. Koop doordacht aan. Kies voor herbruikbare verpakkingen en retourflessen. Laat grote verpakkingen achter in de winkel. Laat grote stapels reclamedrukwerk aan uw brievenbus passeren. Uw eigen afvalberg zal fors inkrimpen en u tijd en moeite Zelf composteren besparen. b) sorteer afval Sorteren doen we allemaal. Wees consequent en deponeer alle afval in de juiste zak of bak. Ga naar het sorteercentrum of naar de kringloopwinkel. Een kleine moeite die een wereld van verschil maakt. c) composteer Thuis composteren blijft een erg interessante oplossing voor de verwerking van huishoudelijk afval, en tuinafval zoals bladeren en grasmaaisel. Je spaart niet alleen heel wat vuilniszakken uit, het is ook erg milieuvriendelijk. Bovendien is het niet zo moeilijk of tijdrovend. Naargelang de grootte van de tuin kan gekozen worden voor de composthoop, de compostbak, de wormenbak of het compostvat. d) mulch Met 'mulchen' bedoelt men het bedekken van de bodem met tuinafval zoals grasmaaisel, afgevallen bladeren en houtsnippers. Een mulchlaag gaat bodemerosie en onkruidgroei tegen, gedijt uitstekend onder struiken en bomen, en vormt in veel gevallen een uitstekend alternatief voor de klassieke gazon.

6 11 e) decoreer Onversnipperd kan snoeihout nuttig aangewend worden in de tuin. Met een beetje fantasie kan men een bos snoeihout in een mum van tijd omtoveren tot een aantrekkelijk stapelmuurtje. Langere takken kunnen verwerkt worden tot een vlechtscherm, dat op zijn beurt uitstekend dienst doet als afsluiting. Echt lange en stevige takken kunnen samengebonden worden tot een steun voor klimplanten. Terwijl dunne stammetjes dan weer verwerkt kunnen worden tot originele tuinpoortjes of zelfs hele afsluitingen. Boomstronken en stammen kunnen hun nut bewijzen als tuinmeubilair. In de kippenren zorgen ze voor 25% afwisseling en fungeren ze als speelgoed voor de kippenbevolking. van de dioxine-uitstoot f) plan wordt veroorzaakt Grote hoeveelheden bladeren en grasmaaisel door vuurtjes in de tuin! kunnen in de eerste plaats vermeden worden door een doordachte planning en aanleg van de tuin. Op vele plaatsen in de tuin kan de grasmat vervangen worden door een andere beplanting of een mulchmaag. En wie toch een tuin met gazon wil, kan kiezen voor traaggroeiende grasmengsels. Of voor een grasmaaier van het mulch-type. g) Het containerpark/ selectieve ophaling Tenslotte kan men ook in het containerpark terecht met huishoud- en tuinafval. In vrijwel elke gemeente is een containerpark aanwezig waar men zijn afval kwijt kan als men er echt geen blijf meer mee weet. Wie wil weten wanneer men wat kan ophalen, kan terecht bij de milieudienst, de intercommunale of de ophaalkalender. h) Aanvaardingsplichten Ook zijn er aanvaardingsplichten voor o.m. voertuigwrakken, autobanden en bruin- en witgoed. In sommige gevallen krijgt men een vergoeding voor het binnenbrengen van afval. Vuurtje stoken: het is en blijft verboden Wie zelf zijn afval wil verbranden, moet opletten dat hij zijn vingers niet verbrandt. Afval verbranden in open lucht is streng verboden. Het verbranden van plantaardige afvalstoffen afkomstig van tuinen, kan een uitzondering zijn in Vlaanderen. Maar dan moet het wel gebeuren op meer dan honderd meter afstand van boomgaarden, bossen, huizen, hagen, Daarom wordt het in woonzones al helemaal niet toegelaten. De voorkeur blijft echter sterk uitgaan naar composteren of vervoederen. Wie de geldende bepalingen en wetten aan zijn laars lapt, staat fikse boetes te wachten. Laten we dus voortaan verstandig omgaan met ons afval. Voor onszelf, onze medemensen, en het milieu.

7 van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin! Het kan ook anders: G5

53% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin! van de dioxine-uitstoot. Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

53% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin! van de dioxine-uitstoot. Departement Leefmilieu, Natuur en Energie 53% van de dioxine-uitstoot van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin! Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Wie zelf zijn afval verbrandt, is de sigaar. 3 Wie zelf zijn afval

Nadere informatie

25% 25% Voor meer info, bel. van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin! van de dioxine-uitstoot

25% 25% Voor meer info, bel. van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin! van de dioxine-uitstoot MIN001/BROCHURE 16p 11/06/02 15:30 Page 16 G5 Voor meer info, bel Depotnummer: D/2002/3241/207 - VU: Jean-Pierre Heirman, Directeur-Generaal AMINAL, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 80, bus

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

VMM-METINGEN IN MENEN

VMM-METINGEN IN MENEN VMM-METINGEN IN MENEN WAAR WORDT GEMETEN? - MN01: in woonzone (impact voedselketen) - MNO8: industriezone (impact bron) - MN13: woonzone (stopgezet in 2013) - WK01: agrarisch gebied (stopgezet in 2013

Nadere informatie

Info- en intervisiemoment

Info- en intervisiemoment Info- en intervisiemoment Agenda onthaal stook je gezondheid niet op handhaving bij stoken pauze intervisie lunch Stook je gezondheid niet op Inhoud Inleiding Een onschuldig vuurtje? Lokale aanpak: sensibilisering

Nadere informatie

MIRA 2012 Verspreiding van POP s

MIRA 2012 Verspreiding van POP s MIRA 212 Verspreiding van POP s Emissie van dioxines naar lucht dioxine-emissie (g TEQ) 6 5 4 overige** energie huishoudens 3 2 1 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211* * voorlopige cijfers ** overige: landbouw

Nadere informatie

Slimmer stoken. Tips voor een goed gebruik van uw kachel, open haard of terrashaard

Slimmer stoken. Tips voor een goed gebruik van uw kachel, open haard of terrashaard Slimmer stoken Tips voor een goed gebruik van uw kachel, open haard of terrashaard 2 Kleine moeite, van groot belang p. 2 Wat u moet weten vóór u een toestel kiest p. 4 Handige tips voor uw haard of kachel

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017 Luchtkwaliteit in Menen 9 februari 2017 Meetnet in Menen Meetpost dioxines/pcb Meetpost fijn stof 2 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM

Nadere informatie

Houtrook en Gezondheid

Houtrook en Gezondheid Houtrookoverlast, wat kun je doen? Houtrook en Gezondheid 21 september 2018 Longfonds Missie: Samen strijden om longziekten de wereld uit te krijgen en van belang zijn voor de patiënt van vandaag. Ambities:

Nadere informatie

Humane biomonitoring GENK-ZUID Onderzoek naar de invloed van wonen nabij het industriegebied Genk-Zuid RESULTATEN

Humane biomonitoring GENK-ZUID Onderzoek naar de invloed van wonen nabij het industriegebied Genk-Zuid RESULTATEN Humane biomonitoring GENK-ZUID 2016 2018 Onderzoek naar de invloed van wonen nabij het industriegebied Genk-Zuid RESULTATEN 1 Wat is de humane biomonitoring Genk-Zuid 2016/2018? Waarom deden we dit onderzoek?

Nadere informatie

Slimmerstoken. Tips voor een goed gebruik van uwkachel, open haard of terrashaard

Slimmerstoken. Tips voor een goed gebruik van uwkachel, open haard of terrashaard Slimmerstoken Tips voor een goed gebruik van uwkachel, open haard of terrashaard 2 Kleine moeite, van groot belang p. 2 Wat u moet weten vóór u een toestel kiest p. 4 Handige tips voor uw haard of kachel

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Luchtverontreiniging groot probleem gezondheid Elk jaar sterven wereldwijd zo n 6,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging en in Nederland zorgt dit jaarlijks zeker voor 13.000 vroegtijdige

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Zeist

Luchtkwaliteit in Zeist Luchtkwaliteit in Zeist Inleiding In een eerder artikel is gesproken over Samen het milieu in Zeist verbeteren en de vier pijlers onder het uitvoeringsplan, zie het artikel op deze website van 7 juni en

Nadere informatie

Stoken is een keuze, ademen niet

Stoken is een keuze, ademen niet Stoken is een keuze, ademen niet Burgers en politiek overtuigen, een lastige klus De noodzaak van de Stichting Netwerk Houtrook 2014 03 14_Leefmilieu_VincentvdHeiden 1 Voorstellen Vincent van der Heiden

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Composteren en kringlooptuinieren

Composteren en kringlooptuinieren Meer halen uit de biologische kringloop Composteren en kringlooptuinieren Iedereen wil graag een mooie tuin. Vlaco vzw, www.vlaco.be 1 Maar smaken verschillen. Bent u meer voor de wat wilde tuin? En zegt

Nadere informatie

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden

BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden BRAND EN ROOK Veelgestelde vragen en antwoorden 1. Tijdens een brand Brand in mijn buurt. Wat moet ik doen? Waait de rook uw kant op? Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen. Sluit

Nadere informatie

HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID

HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID HOUTKACHELS OPEN HAARDEN EN GEZONDHEID GGD IJsselland en GGD Twente Team Milieu en Gezondheid Schadelijke stoffen in de lucht Een houtkachel of open haard brengt sfeer in huis. Nadeel is dat een houtkachel

Nadere informatie

Antwerpen, postdatum. Beste mevrouw XXX,

Antwerpen, postdatum. Beste mevrouw XXX, Antwerpen, postdatum Beste mevrouw XXX, Je hebt meegewerkt aan het onderzoek naar persistente organische polluenten (POP s) in moedermelk gecoördineerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, waarvoor dank.

Nadere informatie

benzo(a)pyreen of Naam, formule, eigenschappen

benzo(a)pyreen of Naam, formule, eigenschappen 006 1 Benzo(a)pyreen Benzo(a)pyreen (BaP) is in het nieuws geweest door de werkelijke of vermeende besmetting van voedingsmiddelen zoals groenten en koffie. Het is een van de ongeveer honderd bekende polycyclische

Nadere informatie

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012

PICOBELLO. Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8. AFVAL informatie blad DE AFVALKRANT VAN HAVILAND. Heeft u nog vragen? september-oktober 2012 AFVAL informatie blad Hoe dit voorkomen? zie pagina 5 t/m 8 PICOBELLO DE AFVALKRANT VAN HAVILAND september-oktober 2012 2/3 4 4 5/8 9 Win schitterende prijzen tijdens de grote inzamelmaand! Zwerfvuil is

Nadere informatie

Aan alle Nederlandse gemeenten t.a.v. de gemeentesecretaris. Betreft: Standpunt Longfonds over houtrook ten behoeve van de VNG- enquête

Aan alle Nederlandse gemeenten t.a.v. de gemeentesecretaris. Betreft: Standpunt Longfonds over houtrook ten behoeve van de VNG- enquête Longfonds (voorheen Astma Fonds) Postbus 627 3800 AP Amersfoort t (033) 434 12 12 info@longfonds.nl www.longfonds.nl ING 55055 K.v.K. Gooi en Eemland nr. 40506839 Aan alle Nederlandse gemeenten t.a.v.

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 24 mei 2016

Luchtkwaliteit in Menen. 24 mei 2016 Luchtkwaliteit in Menen 24 mei 2016 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM 4. Nieuwe meetresultaten 5. Trend 6. Resultaten nabij andere schrootbedrijven

Nadere informatie

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.)

Het milieu is rechtstreeks verantwoordelijk voor onze gezondheid (zuivere lucht, zuiver water zijn nodig om te overleven.) Samenvatting door een scholier 988 woorden 20 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Biologie Welke soorten verontreiniging van het milieu kennen we? Lucht verontreiniging Water verontreiniging Bodem verontreiniging

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Postbus AA Zevenbergen. F. Wozniak / CDA

Postbus AA Zevenbergen. F. Wozniak / CDA Moerdijk Aan het college van B en W gemeente Postbus 4 4760 AA Zevenbergen Onderw erp: kenmerk: Datum: Gewone vragen over Houtstook/APV Geacht College, F. Wozniak / CDA 17 januari 2017 Milieu is een belangrijk

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEAVOND HOUTSTOOK. 3 maart 2015 Jos Merks houtrook.nl en houtrook.com

RAADSINFORMATIEAVOND HOUTSTOOK. 3 maart 2015 Jos Merks houtrook.nl en houtrook.com RAADSINFORMATIEAVOND HOUTSTOOK 3 maart 2015 Jos Merks houtrook.nl en houtrook.com DE LUCHT IN UTRECHT MOET SCHONER Toch is Utrecht al goed bezig De fiets is het belangrijkste vervoermiddel TOCH IS UTRECHT

Nadere informatie

emissie broeikasgassen

emissie broeikasgassen Eco-efficiëntie van de industrie D index (=1) 12 11 1 9 8 7 6 5 21 22 23 24 26 27 26 bruto toegevoegde waarde totaal energiegebruik emissie fijn stof (M 2,5 ) emissie broeikasgassen emissie ozonprecursoren

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Hart voor Bunschoten

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Hart voor Bunschoten In gewone taal Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Hart voor Bunschoten Op 21 maart 2018 zijn er in Bunschoten gemeenteraadsverkiezingen. Dan kan je het bestuur van de gemeente kiezen. Dat noem je stemmen.

Nadere informatie

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Inhoud 1. Aanleiding 2. Risicoschatting 3. Resultaten 4. Conclusie Gezondheidsrisico 5. Aanbevelingen PFOA emissies Dordrecht 5 april 2016 1. Aanleiding voor

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 RIVM project grafietregens en gezondheid Uitstoot grafietregens bij slakverwerking Harsco / Tata Steel Bewoners rondom bedrijf maken

Nadere informatie

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit IP/97/853 Brussel, 8 oktober 1997 Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel goedgekeurd voor een richtlijn met nieuwe

Nadere informatie

De kip of het ei S=T -N W=K -KN EL=K M=G

De kip of het ei S=T -N W=K -KN EL=K M=G De kip of het ei Kippen in jouw tuin? Ideaal om keukenrestjes kwijt te raken, als slakkenverwijderaars in de tuin en als leveranciers van kakelverse eitjes. Maar opgelet! Eitjes uit eigen tuin bevatten

Nadere informatie

Imog persberichten juni - juli 2016

Imog persberichten juni - juli 2016 Imog persberichten juni - juli 2016 www.imog.be imo Compostmeesters aan het werk MARKE q Achter de volkstuintjes in de Moteweg hebben de Kortrijkse compostmeesters een demoplaats. Daar rooiden ze woensdag

Nadere informatie

ACTIE 1: HOUTSTOOK FOLDER PER POST OPSTUREN AAN ALLE BEWONERS VAN UW GEMEENTE

ACTIE 1: HOUTSTOOK FOLDER PER POST OPSTUREN AAN ALLE BEWONERS VAN UW GEMEENTE Griffie Van: Verzonden: Onderwerp: Bijlagen: Hans Dekker maandag 12 november 2018 9:29 1) Bewustzijn Houtstook Overlast en 2) vragen aan de gemeenteraad en B&W Houtrook algemeen Preview kopie.pdf; Houtcyclus_23Mar2018.jpg

Nadere informatie

Aangenaam wonen. Tips: wat te doen bij overlast

Aangenaam wonen. Tips: wat te doen bij overlast Aangenaam wonen Tips: wat te doen bij overlast Aangenaam wonen Overlast van buren kan ergernis veroorzaken en op den duur uw woongenot verstoren. Om er voor te zorgen dat het met elkaar prettig wonen is,

Nadere informatie

Steunpunt Milieu en Gezondheid Humane Biomonitoring - Overzicht van uitgevoerde blootstellingsmetingen

Steunpunt Milieu en Gezondheid Humane Biomonitoring - Overzicht van uitgevoerde blootstellingsmetingen 1 Steunpunt Milieu en Gezondheid Humane Biomonitoring - Overzicht van uitgevoerde blootstellingsmetingen Tabel 1: Blootstellingsmerkers Polluent Wat zijn de naamste bronnen Cadmium laatste 3-4 maanden

Nadere informatie

STADSLANDBOUW: VEILIG VOEDSEL?

STADSLANDBOUW: VEILIG VOEDSEL? STADSLANDBOUW: VEILIG VOEDSEL? Roeland SAMSON Gijs DU LAING Laboratory of Environmental and Urban Ecology (EUREC A!) roeland.samson@uantwerpen.be Structuur: Stadslandbouw Stedelijke vervuiling Stadslandbouwproducten

Nadere informatie

Lesthema 1: Dioxinecrisis

Lesthema 1: Dioxinecrisis Lesthema 1: Dioxinecrisis In het jaar 1999 werd België opgeschrikt door een crisis in de voedselveiligheid. Er werden te hoge concentraties gevonden van dioxines in veevoeders. Veevoeders die al door kippen

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

De Legitimiteit Groep. 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest

De Legitimiteit Groep. 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest De Legitimiteit Groep 16 juni 2011 Corpus, Oegstgeest Welkom Robbert Reimering Dagvoorzitter De Legitimiteit Groep Agenda 14.30 uur Welkom, Robbert Reimering 14.35 uur Introductie project, Kevin Zuidhof

Nadere informatie

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen

Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof in Vlaanderen; gezondheidseffecten, oorsprong en reductiemaatregelen Fijn stof kost de Vlaming tot 3 gezonde levensjaren. Vlaanderen zal ook in de toekomst moeite hebben om aan de Europese fijn

Nadere informatie

10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten!

10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten! 10 VERSTANDIGE EN SNELLE TIPS OM ONKRUID, PLANTENZIEKTEN EN ONGEDIERTE TEGEN TE GAAN. Tips die je nog niet wist, maar eigenlijk zou moeten weten! Iedereen met een tuin herkent het probleem: Onkruid, ongedierte

Nadere informatie

Bio. (s)maakt het verschil

Bio. (s)maakt het verschil Bio (s)maakt het verschil Weet u niet precies hoe kwalitatieve voeding te kiezen? Of hoe u ervan te verzekeren dat u en uw kinderen gezond én lekker eten? Vraagt u zich soms ook af of het bio-label wel

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt.

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt. Meerkeuzevragen Naast koolstofdioxide en waterdamp komen bij verbranding van steenkool nog flinke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Dit komt doordat steenkool ook zwavel- en stikstofatomen bevat,

Nadere informatie

Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard.

Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard. Aan: Hr. B. van Valburg Gemeente Valkenswaard De Hofnar 15 5554 DA Valkenswaard Datum: 16 November 2016 Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard.

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017

Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 Afvalstoffenverordening Eemnes 2017 De raad van de gemeente Eemnes; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26

Nadere informatie

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte

Bestrijding volgens het boekje. 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje 10 Tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte Bestrijding volgens het boekje, waarom is dat zo belangrijk? Heeft u last van onkruid, ongedierte

Nadere informatie

Houtrook en gezondheid. Sjoerd van den Berg, arts Medische milieukunde GGD FLEVOLAND

Houtrook en gezondheid. Sjoerd van den Berg, arts Medische milieukunde GGD FLEVOLAND Sjoerd van den Berg, arts Medische milieukunde GGD FLEVOLAND Inhoud - Houtkachelgebruik in Nederland - Houtrook - Gezondheidseffecten - Onderzoek GGD-en Noord NL - Oplossingen Nederland aardgasland. Toename

Nadere informatie

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM DOSIS SOLA FACIT VENEMUM Misverstanden over de wetgevingen Een paar reacties Regelgeving Chemische stoffen Classificering indeling is gebaseerd op de gevaareigenschap van een stof REACH & CLP Wat is REACH?

Nadere informatie

UW OPEN HAARD: OORZAAK VAN LUCHTVERONTREINIGING

UW OPEN HAARD: OORZAAK VAN LUCHTVERONTREINIGING LUCHT/nummer 4 10-08-2006 14:11 Pagina 19 LUCHT IN UITVOERING 19 Rook van het stoken van hout geeft in de wijk veel overlast. UW OPEN HAARD: OORZAAK VAN LUCHTVERONTREINIGING Luchtverontreiniging is slecht

Nadere informatie

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting

Gezondheidswinst door schonere lucht. Nr. 2018/01. Samenvatting Gezondheidswinst door schonere lucht Nr. 2018/01 Gezondheidswinst door schonere lucht pagina 2 van 5 De lucht in Nederland is de afgelopen decennia een stuk schoner geworden en voldoet nu vrijwel overal

Nadere informatie

vanaf 1/1/2014: BBC (beleids- en beheerscyclus) = nieuw systeem voor boekhouding en meerjarenplanning niet langer alles apart in begroting maar:

vanaf 1/1/2014: BBC (beleids- en beheerscyclus) = nieuw systeem voor boekhouding en meerjarenplanning niet langer alles apart in begroting maar: 17 BBC vanaf 1/1/2014: BBC (beleids- en beheerscyclus) = nieuw systeem voor boekhouding en meerjarenplanning niet langer alles apart in begroting maar: strategische doelstellingen actieplannen acties strategische

Nadere informatie

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien.

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien. Spreekbeurt door een scholier 1346 woorden 21 mei 2003 5,8 225 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik wil mijn spreekbeurt houden over afval. Er zijn verschillende soorten afval, zoals: - bedrijfsafval - gevaarlijk

Nadere informatie

meest vervuilende bron van hernieuwbare energie

meest vervuilende bron van hernieuwbare energie Houtkachels zijn onze grootste maar tegelijk meest vervuilende bron van hernieuwbare energie 21 februari 2018 Niet zonnepanelen of windmolens leveren de meeste groene energie in Vlaanderen, maar wel de

Nadere informatie

Aan de Heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen De geachte leden van de Bestendige Deputatie Oost-Vlaanderen

Aan de Heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen De geachte leden van de Bestendige Deputatie Oost-Vlaanderen Open Brief Actiecomitee Geendrongen2 Aan de Heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen De geachte leden van de Bestendige Deputatie Oost-Vlaanderen Aan de redacties Mijnheer de Gouverneur, geachte

Nadere informatie

Kom op tegen sluikstorten!

Kom op tegen sluikstorten! Gedrukt op 100 % gerecycleerd en chloorvrij papier Nummer 10 - januari 2003 - Viermaandelijkse milieu- en afvalkrant Inhoud Kom op tegen sluikstorten! 1 Inzameling van printercartridges 2 We trekken het

Nadere informatie

Houtstook door huishoudens. Gemeente Den Haag (DSB)

Houtstook door huishoudens. Gemeente Den Haag (DSB) Begrijpen Beleven Bouwen www.steda.nl Houtstook door huishoudens Verschijning rapportage: 11 april 2016 Gemeente Den Haag (DSB) Inleiding Houtstook door huishoudens is een thema binnen het Actieplan Luchtkwaliteit

Nadere informatie

1. Wat is composteren?

1. Wat is composteren? 1. Wat is composteren? Op de bodem van een bos worden de bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam afgebroken tot donkerbruine humus. In een composthoop in je eigen tuin

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA

VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA GROEPSRESULTATEN Humane biomonitoring bij jongeren in Genk-Zuid Het Steunpunt Milieu en Gezondheid onderzocht in opdracht van de Vlaamse overheid of wonen nabij

Nadere informatie

Bodemvervuiling. Een thema? Studiedag Bodem - 28/11/2015 Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt

Bodemvervuiling. Een thema? Studiedag Bodem - 28/11/2015 Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt Bodemvervuiling. Een thema? Studiedag Bodem - 28/11/2015 Geert Gommers, diensthoofd kennis Velt Wat komt aan bod? 1. Vervuilende activiteiten 2. Onderzoeksresultaten 3. 10 tips voor de tuinier 4. Meer

Nadere informatie

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen?

Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? 1 Belgen doen het slimmer en goedkoper Wat is de toverformule van Vlaanderen? Danny Wille Ingenieur - OVAM Inhoud 2 Inleiding; Vlaams afvalstoffenbeleid; Statistieken Vlaanderen-Nederland; diftar in het

Nadere informatie

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100% 15 AFVALINZAMELING EN KRINGLOOPWINKEL Om het scheiden en hergebruik van huishoudelijk restafval te stimuleren, wordt regelmatig onderzocht hoe de bewoners van Leiden met hun afval omgaan. Het is inmiddels

Nadere informatie

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise

voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise voorschriften bpa nr. 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001 zones zone kleur en/of raster 1 2 3 4 5 Bpa 80 La Brugeoise goedgekeurd dd. 19/01/2001. Pagina 1 van 8 bestemmingen per zone Zone 1 bemerking(en)

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Afval en milieu

Hoofdstuk 17. Afval en milieu Hoofdstuk 17. Afval en milieu Samenvatting Leiden heeft een Milieustraat aan de J.C. Rijpstraat. Vergeleken met voorgaande jaren is de bekendheid hiervan verder toegenomen, het gebruik is vergelijkbaar

Nadere informatie

Toolkit voor de stoker

Toolkit voor de stoker Toolkit voor de stoker . Helaas kiest of heeft u er voor gekozen om hout te stoken. We vinden het belangrijk u goed te informeren over de wijze waarop u zoveel mogelijk hinder kunt voorkomen bij uw buren

Nadere informatie

Memo Houtrook GGD Fryslân, team Medische Milieukunde. Auteur: Tim Nonner

Memo Houtrook GGD Fryslân, team Medische Milieukunde. Auteur: Tim Nonner Memo Houtrook GGD Fryslân, team Medische Milieukunde. Auteur: Tim Nonner Juli 2018 Vraag: Hoe kunnen gemeenten omgaan met hinder van houtrook? Aanleiding: De aandacht voor houtrook en gezondheid neemt

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten

Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Afvalstoffenverordening 2017 gemeente Aalten Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN...3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Doelstelling... 3 2 HUISHOUDELIJKE AFVALSTOFFEN...3 Artikel 3. Aanwijzing inzameldienst...

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stof: het sluimerende gevaar in de agrarische sector

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stof: het sluimerende gevaar in de agrarische sector Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Stof: het sluimerende gevaar in de agrarische sector STOF: het sluimerende gevaar in de agrarische sector Stof komt overal voor, iedereen komt er dagelijks

Nadere informatie

Wat is COPD? 1 van

Wat is COPD? 1 van Wat is COPD? COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor de ziektes chronische bronchitis en longemfyseem. Artsen maken tegenwoordig geen onderscheid meer tussen

Nadere informatie

Vragenlijst met scores in procenten

Vragenlijst met scores in procenten Vragenlijst met scores in procenten Het percentage tussen haakjes is het aandeel respondenten dat de vraag heeft beantwoord. De gemeente Amersfoort wil als stad in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent

Nadere informatie

Jaar: 2011 Nummer: 39 Besluit: B&W 29 maart 2011 Gemeenteblad NADERE REGELS AFVALSTOFFENVERORDENING HELMOND 2011

Jaar: 2011 Nummer: 39 Besluit: B&W 29 maart 2011 Gemeenteblad NADERE REGELS AFVALSTOFFENVERORDENING HELMOND 2011 Jaar: 2011 Nummer: 39 Besluit: B&W 29 maart 2011 Gemeenteblad NADERE REGELS AFVALSTOFFENVERORDENING HELMOND 2011 Het college van burgemeester en wethouders van Helmond, Gelet op de artikelen de artikelen

Nadere informatie

Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid

Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid Slappe normen voor luchtkwaliteit zijn gevaar voor de gezondheid Adviesbureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) heeft in opdracht van Milieudefensie onderzocht hoeveel bescherming verschillende normen (wettelijke

Nadere informatie

Theo Beheer BV. Kenmerken project. Groenafval en uitbreiding veegvuil. Verwerkingslocatie Lelystad

Theo Beheer BV. Kenmerken project. Groenafval en uitbreiding veegvuil. Verwerkingslocatie Lelystad Theo Beheer BV Kenmerken project Groenafval en uitbreiding veegvuil Verwerkingslocatie Lelystad Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Huidige bedrijfsactiviteiten 3 3 Relatie vigerende omgevingsvergunning 3 4

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Zie http://www.rtvnoord.nl/nieuws/155534/lopend-vuur-ik-heb-last-van-houtkaehels

Zie http://www.rtvnoord.nl/nieuws/155534/lopend-vuur-ik-heb-last-van-houtkaehels Page 1 of 3 Tjoelker, Nicolien Onderwerp: FW: Houtrook Bijlagen: Longfonds Verklaring Houtrook met logo.pdf Van: B. Dijk [mailto:nnailuitingen@gmail.com] Verzonden: vrijdag 6 november 2015 21:11 Onderwerp:

Nadere informatie

Onderzoek naar oorzaken van PAK s-vervuiling in de Vlaamse bevolking: case studie Menen en Genk

Onderzoek naar oorzaken van PAK s-vervuiling in de Vlaamse bevolking: case studie Menen en Genk Onderzoek naar oorzaken van PAK s-vervuiling in de Vlaamse bevolking: case studie Menen en Genk Maja Mampaey Beleidsmedewerker Omgeving en Gezondheid Wat ga ik jullie vertellen? Wat zijn PAK sen waar komen

Nadere informatie

Samen composteren op het Eilandje?

Samen composteren op het Eilandje? Samen composteren op het Eilandje? Het compost systeem dat ik voorstel te gebruiken heeft als doelstelling (1) ten allen prijs rotting vermijden, (2) vergisting van het materiaal boven 65 voorkomen (3),

Nadere informatie

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Het sorteren van afval is goed ingeburgerd. Jaar na jaar worden goede inzamelcijfers genoteerd. Toch kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo zit in het

Nadere informatie

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen 2. 1. Lessuggesties Oriënterende en activiteiten op klasniveau 1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen Dit kwartet is een syntheseactiviteit. De meeste aspecten van energie die aan bod zijn gekomen,

Nadere informatie

Wat betekent dit voor. van omwonenden?

Wat betekent dit voor. van omwonenden? Emissies van chemische stoffen door ThermPhos Wat betekent dit voor de gezondheid van omwonenden? dr Joost van Rooij - toxicoloog joost.vanrooij@caesar-consult.nl Informatiebijeenkomst omwonenden 1 December

Nadere informatie

RIVM-onderzoek naar Thermphos

RIVM-onderzoek naar Thermphos RIVM-onderzoek naar Thermphos Oriëntatie op de luchtkwaliteit in de omgeving 12 november 2010 1 Inleiding Aanleiding / opdracht Wat heeft RIVM onderzocht Wat heeft RIVM niet onderzocht? Wat betekenen de

Nadere informatie

GEZONDER DOOR OOK MILIEUBEWUST TE LEVEN?

GEZONDER DOOR OOK MILIEUBEWUST TE LEVEN? HOE WORDEN WE GEZONDER DOOR OOK MILIEUBEWUST TE LEVEN? thema: GEZONDHEID GEZONDHEID HUIDIG DOOD SPOOR E2r.obolen.com GEZONDHEID: er scheelt wat aan onze VOEDING Te veel vlees Te veel suiker Junkfood Industriële

Nadere informatie

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling

Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling Eerste kaart roetconcentraties Nederland Roet aanvullende maat voor gezondheidseffecten luchtvervuiling RIVM/DCMR, december 2013 Roet is een aanvullende maat om de gezondheidseffecten weer te geven van

Nadere informatie

VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA

VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA GROEPSRESULTATEN Humane biomonitoring bij jongeren in de regio Menen Het Steunpunt Milieu en Gezondheid onderzocht in opdracht van de Vlaamse overheid of wonen nabij

Nadere informatie

VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA

VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA VLAAMS HUMAAN BIOMONITORINGS- PROGRAMMA GROEPSRESULTATEN Vlaamse referentiepopulatie 2007-2011 Het Steunpunt Milieu en Gezondheid onderzocht in opdracht van de Vlaamse overheid de aanwezigheid van vervuilende

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Milieu Naam regeling: Beleidsregels verbranden van afvalstoffen buiten inrichtingen Citeertitel: Beleidsregels verbranden van afvalstoffen buiten

Nadere informatie

Omzetting Energie-efficiëntie Richtlijn in VLAREM. Vicky Demeyer Afdeling Milieuvergunningen

Omzetting Energie-efficiëntie Richtlijn in VLAREM. Vicky Demeyer Afdeling Milieuvergunningen Omzetting Energie-efficiëntie Richtlijn in VLAREM Afdeling Milieuvergunningen Energie-efficiëntie Richtlijn Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende energie-efficiëntie,

Nadere informatie

Ons milieu, een kostbaar goed

Ons milieu, een kostbaar goed 1 Ons milieu, een kostbaar goed Datum Blz. 1. Inleiding 4 2. Soorten vervuiling 5 2.1. Luchtverontreiniging 5 2.2. Bodemvervuiling 6 2.3. Lichtvervuiling 7 2.4. Geluidsoverlast 7 2.5. Watervervuiling 8

Nadere informatie

Onkruid de baas. Geral Overbeek. Overbeek - Gardendesign Maasoord

Onkruid de baas. Geral Overbeek. Overbeek - Gardendesign Maasoord Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 www.mijntuingeheim.nl 25 + 1 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder onkruid met zo min mogelijk werk? Mag

Nadere informatie

Afvalstoffenverordening gemeente Beesel 2018

Afvalstoffenverordening gemeente Beesel 2018 De raad van de gemeente Beesel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel; gelet op de artikelen 10.23, 10.24 lid 2, 10.25 en 10.26 van de Wet milieubeheer; gezien het

Nadere informatie