1 11 Inventor Fusion

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 11 Inventor Fusion"

Transcriptie

1 11 Inventor Fusion 1

2 2

3 3D-11.1 Directe modellering 3 3D-11.1 Directe modellering Inventor Fusion Vanaf AutoCAD 2012 wordt Inventor Fusion meegele - verd. Dit programma bevat de functionaliteit van het pro - gram ma Ali as De sign for Inven tor. U ge bruikt deze voor het kne den van een mo del tot een vrije vorm zo als in de volgende afbeelding is aangegeven. Fusion is een program - ma die een mo del maakt zon der his to rie. U gaat bij voor - beeld uit van een recht hoek en blijft net zo lang kne den tot dat er een ca me ra ont staat. U gebruikt Fusion ook voor het veran de ren van model len van een vreemd CAD systeem. U bewerkt het model door de vlakken van het model te verplaat sen, draaien, schalen en/of te verwij de ren. Fusion probeert het model zo aan te passen dat de vlakken blijven aanslui ten. Directe modellering of parametrische modellering De manier van modelleren die Fusion gebruikt heet directe mo del le ring. Dit wordt vaak ver ge le ken met het pa ra me - trisch modelleren van Inventor/Solidworks en andere pro - gram ma s uit de me taal bran che. Bij deze pro gram ma s wordt wel een his to rie op ge bouwd. Deze is tij dens het mo - del le ren zicht baar in een boom struc tuur. U kunt dan te rug in de tijd en het mo del aan pas sen door een van de pa ra me - ters van de vor men aan te pas sen.

4 4 Deel II 11 Inventor Fusion De directie modellering heeft zijn eigen voordelen. U hoeft bij voor beeld geen ken nis te heb ben van de op bouw van het mo del. Een twee de voord eel is dat deze mo del le ring toe - pas baar is voor ie der mo del ong e acht waar mee deze ge - maakt is. Bij pa ra me tri sche mo del le ring is dat niet mo ge lijk omdat de verschillende CAD systemen verschillende vormen en bewerkingen (Eng: Features) hebben die allemaal in de boomstructuur van de historie belanden. De be stan den wor den op ge sla gen in het DWG for maat van Au tocad. Omdat de his to rie niet be waard wordt, had dit ieder formaat kunnen zijn. Fusion vervang het Solidedit commando van AutoCAD. Inventor Fusion AutoCAD 2012 Installatie 123DApp Inventor Fusion is helemaal nieuw opgezet met moderne inzichten over de interface en zonder ballast van oude bestandsformaten en oude werkwijzen. Daardoor voelt deze snel en makkelijk aan. Voor het modelleren van volumemodellen voelt Inventor Fusion directer aan dan AutoCAD. Inventor Fusion kan ook het vlakkenmodel aan, maar mist dan toch wat functionaliteit. U kunt Inventor Fusion en AutoCAD in combinatie met elkaar gebruiken. U modelleert kleine onderdelen in Fusion en voegt die toe aan AutoCAD. Tij dens de in stal la tie van Au tocad 2012 heeft u er voor kunnen kiezen om ook Inventor Fusion te installeren. Inven tor Fu si on kan dan ge start wor den als een af zon der - lijk pro gram ma, maar kan dan ook ge start wor den van uit Au tocad. Er is daar voor een knop aan ge maakt in het tab - blad Plug-ins. Als u Fu si on start van uit Au tocad, dan se - lec teert u de vo lu mes of de sur fa ces die u wilt be wer ken. Inven tor Fu si on wordt ge start met die on der delen en als u klaar bent met uw model komt u terug in AutoCAD. Het gebruik van Inven tor Fusion los van AutoCAD heeft als voord eel dat iemand anders dit model kan maken. Tenslot te wordt Inven tor Fusion stan daard gele verd bij AutoCAD en Inven tor. Boven dien bestaat er een gratis versie van dit program ma die te down lo a den is van Er zijn hier dus duizen den program ma s van in omloop.

5 3D-11.2 Bediening 5 3D-11.2 Bediening Lint Boomstructuur U zult veel overeenkomsten zien tussen het werken met Inventor Fusion en het werken met AutoCAD. Het meest in het oog spring en de verschil is de boomstructuur. Deze boomstructuur wordt niet gebruikt om terug te gaan naar het verleden, maar meer voor eenvoudige bewerkingen zoals de vormen onzichtbaar te maken of deze te verwijderen. U kunt de boomstructuur uitzetten. Lint Statusregel Bovenin het scherm staat het lint. In eerste instantie is deze transparant, maar ook dat kunt u gelukkig uitzetten. In de ribbon staan de functies die u kunt activeren of de instellingen als een functie actief is. U zult niet zo heel veel gebruik maken van de ribbon om een functie te activeren u kunt namelijk ook op een element klikken en vervolgens laat Fusion zien welke bewerkingen mogelijk zijn. U zult de ribbon wel veel gebruiken voor de instellingen. In de statusregel rechtsonder ziet u de instellingen zoals het raster, het grid, osnap en de zichtbaarheidsinstelling van bijvoorbeeld de plaats-, en maatvoorwaarden. Helemaal rechts in de statusregel staat aangegeven hoeveel geheugenruimte gebruikt wordt. Als dit blokje rood is, dan kunt u het beste uw model opslaan en opnieuw starten. Raster en eenheden Context menu Boven de statusregel staan de eenheden en de instelling van het raster en het grid. Bij de eerste start dient u de eenheden op mm te zetten. Als u met de linker muisknop op een element klikt wordt

6 6 Deel II 11 Inventor Fusion bij de cursor een knop zichtbaar met de meest voor de hand liggende bewerking voor dat element. Als u op de knop gaat staan worden nog twee of drie knoppen zichtbaar. Context menu Als u met de rechter muisknop op een element klikt wordt bij de cursor het marke rings me nu zicht baar. Dit is een windroos van knoppen met de meest voor de hand liggende bewer king en. Bovendien verschijnt een soort van pulldownmenu met alle bewerkingen van Inven tor Fusion. Als u op de rechter muisknop klikt verschijnt bij de cursor een menu in de vorm van een windroos. Dit menu kunt op twee manieren activeren. U klikt eerst met de rechter muisknop en u klikt daarna op een van de knoppen. U kunt ook de rechter muisknop ingedrukt houden en in een van de richtingen van de windroos bewegen. De windroos wordt dan niet zichtbaar. Als u bijvoorbeeld de rechter muisknop ingedrukt houdt en naar Noordoost beweegt, dan activeert u presspull, want die knop staat in die richting. Als u de rechter muisknop ingedrukt houdt en naar het oosten beweegt, dan activeert u OK. Het vergt wat oefening, maar als u deze interface beheerst, dan denkt iedereen in uw omgeving dat Fusion bijzonder makkelijk is, terwijl deze interface juist moeilijk is om aan te leren. Volume of surface Primitieven U kiest bij de start van Fusion of u met volumes of surface gaat werken. De knoppen van het lint passen zich aan het model. In principe kunt u deze modellen door elkaar gebruiken, maar dat is niet gebruikelijk. Er wordt in Fusion gebruik gemaakt van primitieven. Dit zijn eenvoudige basisvormen. Bij het plaatsen van een primitieve worden de opties gegeven in keuzelijsten die in het lint staan. Een van keuzes is altijd of u de primitieve verbindt met het bestaande model of dat u een nieuw onderdeel aanmaakt. Bij een verbinding kiest u voor een van de operaties uit de verzamelingenleer. De termen zijn net anders dan in AutoCAD: Union = Join, Subtract = Cut en Intersect=Intersect.

7 3D-11.2 Bediening 7 Praktijk Inventor Fusion 2013 Instelllen Inventor Fusion In deze les wordt Inventor Fusion gestart vanuit het werkblad van Windows. Dubbelklik op het icoon van Inventor Fusion. Afhank elijk van een instel ling verschijnt er een welkomsscherm New Als het welkomsscherm versche nen is; klik op de knop New. Als dit welkomsscherm niet versche nen is, klik dan op de knop New. Deze knop staat hele maal links bo ven. Voordat u aan de slag gaat, stelt u eerst de interface in. Solid Stel het model in op een volume. Dit is de knop helemaal links in het lint. X mm 5 Stel de een he den in op mm. Ie der ge tal wordt daar mee aang evuld tot mm. Bv. 100 be te kent dan 100 mm. Stel het raster voor het 2D tekenen,in x-, y-richting en voor de extrusieafstanden, de z-richting, in op 5 mm. Type de waarde in en druk op Enter. Sluit het venster van de boomstructuur.

8 8 Deel II 11 Inventor Fusion Praktijk Center Radius Circle Fusion interface Activeer het commando om een cirkel te plaatsen. Er verschijnt een geel vlak. Dit is het vlak waarop u tekent. In eerste instantie is dit het xy-vlak. Als u op de Tab-toets drukt, dan kunt u kiezen voor het yz- of het xz-vlak. In het midden van dit vlak staat een rode punt. Dit stelt de oorsprong voor. Als u de cursor over het vlak beweegt verschijnt een kleine rechthoek bij ieder van de rasterpunten. Klik op de kleine rode punt. Dit is de oorsprong van het model. 100 Be weeg de cur sor naar rechts. U ziet dat er een di a loog box - je ver schijnt zoals bij Au tocad. Type het ge tal 100 in en druk op Enter. Druk nogmaals op de Enter-toets om het cirkelcommando af te sluiten. Het gebied binnen de cirkel wordt geel gekleurd om aan te geven dat dit een gesloten gebied is (Eng: Closed Loop). U kunt die gebruiken voor een volume. Klik met de link er muis knop op het gele ge bied bin nen de cir kel er ver schijnt bij de cur sor een sym bool van de ex tru - sie. Dit is voor een schets de meest lo gi sche be wer king.

9 3D-11.2 Bediening 9 Extrude Klik op het symbool bij de cursor. Er verschijnt een pijl boven de cirkel. U kunt hier met de cursor aan trekken. Verder verschijnt er ook een dialoogboxje en worden op het lint een aantal controls zichtbaar waarmee u de extrusie kunt instellen. 20 Maak de hoogte 20 mm. Bevestig de invoer met Enter. Druk nogmaals op de Enter-toets. Hiermee sluit u de vorm en u sluit het commando. Praktijk Presspull Contextgevoelig menu Klik met de linker muis knop op de zij kant van de schijf. Het icoon van Pres spull ver schijnt voor de cur sor. Pres spull is een com bi na tie tus sen ex tru de en offset. Nu wordt het vlak ver plaatst loo drecht op zich zelf, daar na wor den aan - sluitende vlakken gerepareerd. Dit commando is voor een vlak de meest voor ko men de han de ling. Als u de cur sor op het icoon van Pres spull zet, dan ver schij nen er knop pen voor nog meer mo ge lijk he den. In dit ge val voor het ver - plaat sen van het vlak in x-, y- of z-rich ting. Klik op de knop pres spull bij de cur sor. Er ver schijnt op - nieuw een pijl, een in voer veld en con trols in het lint. 120 Voer een nieuwe afstand in van 120 mm en druk op Enter. Druk op de Enter-toets om de vorm offset af te maken. Na het afsluiten van de vorm blijft het commando actief. Het

10 10 Deel II 11 Inventor Fusion commando presspull wordt herhaald. U kunt dus achter elkaar meerdere zijden veranderen. Done Praktijk Presspull Sluit het commando presspull met de knop Done. Het markeringsmenu Klik met de linker muisknop op de schijf, zodat deze geselecteerd is en klik daarna op de rechter muisknop. Er verschijnt nu een markeringsmenu en een contextmenu. In het markeringsmenu in noordoostelijke richting ziet u opnieuw de knop Presspull. Activeer opnieuw het commando Pres spull. Gebruik het markeringsmenu. De bovenkant van de schijf is blauw. 5 Type een verdikking in van 5 mm en sluit de invoer. Sluit de vorm offset. Done Sluit het commando Presspull.

11 3D-11.2 Bediening 11 Praktijk Menu via muisbewegingen Tij dens de voor gaan de be wer king heeft u ge zien dat de wind roos van het marke rings me nu in acht de len is op ge - deeld. Rechts bo ven (Noord oost) staat Pres spul. Rechts (Oost) staat OK. Dit gaat u nu ge brui ken door deze com - man do s op een ver kor te ma nier te activeren. Klik met de rechter muisknop op de bovenkant van de schijf, houdt de rechter muisknop ingedrukt en beweeg in Noordoostelijke richting. voor het Presspull commando. Er lijkt een soort van lijn getekend te worden. Laat de muisknop los. Hiermee wordt direct de knop geactiveerd die in de betreffende richting staat. Dat is de knop 5 Type de waarde in waarmee het vlak wordt verplaatst. Een positief getal betekent dat het volume groter wordt. Houdt de rechter muisknop ingedrukt en beweeg naar rechts. Laat deze los. Daarmee sluit u de vorm af, want in die richting staat de knop OK. Houdt de rechter muisknop opnieuw ingedrukt en beweeg naar rechts. Op die plaats staat in de windroos van het navi ga tie me nu nu de knop OK. Daarmee sluit u het commando Presspull.

12 12 Deel II 11 Inventor Fusion 3D-11.3 Schetsen Theorie Statusregel De schets vormt de basis van alle contourvormen zoals de extrusie, de revolve, de loft en de sweep. Een schets ligt altijd op het xy-, xz-, of yz vlak of op een rechte zijde van het model of op een werkvlak. Een werkvlak wordt geplaatst als u geen rechte zijde heeft voor de schets. In grote lijnen komt het tekenen van Fusion overeen met het parametrisch tekenen in AutoCAD. Tijdens het schet sen zijn de instel ling en van de status re gel van belang. Deze worden hier on der kort beschre ven. Precise input Vormvoorwaarden Als in de status re gel de knop Precise Input aan staat, dan kunt u de grootte van een element invoe ren of veran de ren door de dimen sies in te typen in een invoer veld je. Voor een veran de ring klikt u eerst op het element. Deze maten zijn niet automatisch maatvoorwaarden. Als in de status re gel de knop met het haak ste ken geac ti veerd staat, dan worden tijdens het tekenen vormvoorwaarden aangebracht (Eng: Geometric Constraints). Dus een lijn die hori zon taal lijkt, wordt auto ma tisch hori zon taal gemaakt en krijgt de voor waar de dat de lijn hori zon taal blijft. Een lijn die haaks op een ander staat krijgt de voor waar de haaks. Als u op een plaatje van een voor waar de klikt, dan kunt u deze met de Delete-toets verwij de ren. U kunt de voor waar den ook achter af aanbreng en. Als u op een enkel element klikt of de Shift-toets of Control-toets in ge drukt

13 3D-11.3 Schetsen 13 houdt en twee elemen ten selec teert, dan verschijnt er een menu met vorm voor waar den. Als u een enkel element heeft gese lec teerd verschij nen in het menu de voor waar den hori zon taal of verti caal. Als u twee lijnen heeft gese lec teerd verschij nen de voor waar den gelijke lengte, haaks, even wij dig. Bij de selec tie van een boog en een lijn verschij nen de voor waar den tangent en, tang en ti aal, op een lijn etc. Grid Osnap Maatvoorwaarden Polylijn Als in de status re gel de knop met het grid is geac ti veerd, dan wordt er een rooster van hulp lij nen zicht baar op het schets vlak. Het grid neemt de grootte aan die rechts on der in het teken veld is ingesteld. Als tijdens het tekenen de cursor in de buurt van een snij punt van twee grid lij nen komt, dan wordt dat snij punt ingevang en. Als u zover ingezoomd staat dat de lijnen te dicht bij elkaar komen, dan werkt het grid niet. Als in de status re gel de knop Osnap is geac ti veerd, dan worden de eind pun ten, middel pun ten en andere punten zoals het dicht stbij zijn de punt op het element ingevang en. Dit is een bijzon der handig hulp mid del die vrijwel ieder een aan zal hebben staan. De maat voor waar den brengt u pas aan als de schets gemaakt is. Er is slechts één functie waarmee u zowel lengte-, radius- en hoek voor waar den plaatst afhank elijk van wat u aanwijst. In het lint staan twee knoppen met dezelf de afbeel ding. Eén staat tussen de schets func ties. Deze gebruikt u om de schets van voor waar den te voor zien. Eén staat in de groep Constrain & Dimen si on. Deze laatste gebruikt u om een ruim te lij ke vorm van een maatvoorwaarde te voorzien. In een schets van Inven tor fusion bestaan net als bij AutoCAD alleen eenvou di ge elemen ten zoals de lijn, de cirkel en de boog en de spline. Er zijn echter kleine verschil len in het aanbreng en van deze elemen ten. Er zijn bijvoor beeld meer comman do s om een cirkel te tekenen of om een recht hoek van vier lijnen te tekenen. Een handige optie is de recht hoek met een punt in het midden en twee getallen.

14 14 Deel II 11 Inventor Fusion View Praktijk Look at Schetsen U werkt verder met het model van de vorige paragraaf. Kies het tabblad View. Activeer het commando om recht tegen een zijde aan te kijken. Klik op de bovenzijde van de schijf. Opdracht Contro leer of de punt be pa ling in de onder ste regel zodanig is ingesteld dat de vorm voor waar den (Constraints) de invoervelden (Precise Input), het grid en de vang pun ten (Snap Modes) aanstaan. Zoom voldoen de in, zodat de schijf goed zichtbaar is. Home Activeer het tabblad Home. Draw Klik op ingedrukt houden Activeer het commando om lijnen en bogen te plaatsen. De eerste vraag betreft het schetsvlak. Klik op het eerste punt en op het tweede punt. Klik daarna opnieuw op het tweede punt en beweeg naar rechts en daarna naar beneden. Laat de muisknop los boven punt 4 en klik vervolgens op de punten 5 en 6. U ziet dat er direct vormvoorwaarden worden aangebracht muis knop in gedrukt houden 5 4

15 3D-11.3 Schetsen 15 Tip: Als u on nauw keu rig te kent, dan kan het ge beu ren dat de voor waar de tang ent niet aan ge bracht wordt tus sen de eer ste boog en de twee de lijn. In dat ge val maakt u het fi - guur af. Daar na drukt u op de Esca pe-toets om het com man - do af te slui ten. U klikt op de be tref fen de boog en lijn, ter wijl u de Con trol-toets in ge drukt houdt. Er ver schijnt een con text ge voe lig menu. Daar uit kiest u de voor waar de Tangent. Sketch Dimension Klik op de knop voor het aanbrengen van een voorwaarde voor een maat. Tabblad Home, groep Sketch. Kijk naar de volgende afbeelding. Klik op punt 7 en op punt 8. Klik vervolgens op punt 8 en punt 9. U kunt niet een lijn aanwijzen. U wijst twee punten aan of twee lijnen of een cirkel(boog) Druk op de Escape-toets om het commando te verlaten. Klik op een van de maatgetallen, zoals hierna aangegeven. 60 Verander de hori zon ta le maat naar 60 en druk op Enter. Opdracht Doe dat ook voor de maat aan de andere zijde. Maak deze verti ca le maat 40 mm. De maten van de schets liggen nu wel vast, maar de plaats van de schets ligt niet vast.

16 16 Deel II 11 Inventor Fusion Opdracht Plaats een lijn tussen de oorsprong en het middel punt van de boog. De oorsprong ligt in het middel punt van de cirkel. Plaats daarna een maat voor waar de van 20 mm op deze lijn. Tip: Als de vorm voor waar de Ho ri zon taal niet au to ma tisch wordt aan ge maakt; druk op Esca pe, klik op de lijn en kies uit het menu voor ho ri zon taal.

17 3D-11.4 Contourvormen 17 3D-11.4 Contourvormen Theorie De contourvormen van alle 3D programma s zijn zo ongeveer dezelfde. De manier waarop u die aanmaakt ook. U maak eerst een gesloten loop en acti veer het commando. Extru de Revolve Sweep Loft De verschillen zitten in de instellingen. Distance Deze instel ling bete kent een extru sie over een afstand. Limit Extrusiehoek Extrusie tot een bepaald vlak. Deze eigenschap is niet associatief in Fusion. Extrusie hoek. Direction Boolean options Extrusie richting: Een enkele kant, twee kanten met verschillende afstanden of twee kanten symmetrisch. U kunt kiezen voor het samenvoegen van de vormen (Join), het verwij de ren (Cut) of het overlappende deel (Intersect). U kunt ook kiezen voor een nieuw volume.

18 18 Deel II 11 Inventor Fusion Praktijk Opdracht Contourvorm U werkt verder met het model van de vorige paragraaf. Gebruikt de shift-knop en het muiswiel om de schijf onder een andere hoek te bekijken. Klik binnen de contour die u in de vorige paragraaf heeft aangemaakt. Er verschijnt een knop voor de extrusie bij de cursor. Onder deze knop staan alle andere functies die op een gesloten contour kunnen worden uitgevoerd. Extrude Klik op de knop die is verschenen. In het lint komen de controls voor de instelling van deze contourvorm te staan. Klik op de pijl van de ex tru sie. Houdt de muis knop in ge - drukt en sleep deze pijl naar be ne den door de hele schijf heen loopt. Cut Controleer of het verwijderen van materiaal aan staat. Druk op de Enter-toets om de extrusie af te sluiten. Tip: Het lijkt erop dat deze ex tru sie slechts 100 mm is, maar niets is min der waar. Bij het di rec te mo del le ren wordt al leen het re sul taat van de vorm op ge sla gen en niet de his to rie. Als u ach ter af de schijf naar on de ren ex tru deert, dan blijft het gat aan we zig. Het maakt in dit ge val dus niet uit of u kiest voor een ex tru sie over een af stand of voor All (Door al les).

19 3D-11.5 Primitieven 19 3D-11.5 Primitieven Theorie U kunt in Inven tor Fu si on primitieven plaatsen. Maar omdat de historie niet bewaard wordt heeft dit niet echt veel voordelen. Er zijn bovendien slechts een beperkt aantal primitieven en deze heb ben ook nog wei nig op ties. Box Cylinder Lengte: Breedte Hoog te: Afstand, Tot, Door al les Los sings hoek Diameter Hoog te: Afstand, Tot, Door al les Los sings hoek Sphere Torus Diameter Diameter ring Diameter buis De primitieven kunt u met een van de booleaanse operaties toevoegen aan het onderdeel, verwijderen van het onderdeel of delen met het onderdeel. De primitieven bieden niet meer voordelen dan het extruderen of draaien van een contourvorm die u zelf heeft aangemaakt in een schets, daarom worden deze verder niet gebruikt in het practicum.

20 20 Deel II 11 Inventor Fusion 3D-11.6 Bewerkingen Theorie De be wer kings vor men zijn vor men die recht streeks op het model worden uitgevoerd zoals het afronden zonder dat er een schets is ge maakt. U kunt deze het mak ke lijkst aan - breng en door eerst het vo lu me, de zij de of de rand aan te klik ken. Het pro gram ma laat dan de op ties zien. De be wer - king en kun nen op ge deeld worden in een aantal groepen: Wijzigingen van de randen. Wijzigingen van vlakken. Wijzigingen aan het volume als geheel. Bewerkingen rand Een rand van het model kunt u afronden, afschuinen of vrij vervormen. Bij deze laatste functie kunt u de verplaatsing opgeven voor ieder punt langs een rand. Afron den Afschui nen Vrij vervormen De functies zijn redelijk basis. Zo kunt u voor een afron ding slechts één waarde instellen en geen variërende radius. Aan de andere kant zijn deze erg makke lijk in het gebruik. Het vrij vervor men is zeer krach tig. Hierop wordt teruggekomen in een volgende paragraaf.

21 3D-11.6 Bewerkingen 21 Bewerkingen vlak Bij de bewerkingen op een vlak moet u denken aan het verplaatsen van het vlak, het verwijderen van het vlak of het tabs laten verlopen van het vlak. Fusion zorgt ervoor dat de aangrenzende vlakken gerekt en getrimd worden, zodat deze blijven aansluiten. Pres spull (Offset / Extru de) Move Draft Delete Bij het verplaatsen en verdraaien kan handig gebruik gemaakt worden van een manipulator, een Gizmo. Dat is een soort assenstelsel dat geplaatst wordt op het punt dat u aanwijst, loodrecht op het vlak dat u aanwijst. U kunt op een van de drie pijlpunten klikken om het vlak in die richting te verplaatsen of u klikt op een van de drie vlakjes om te verplaatsen in dat vak of u klikt op een van de drie bogen om het vlak in die richting te draaien.

22 22 Deel II 11 Inventor Fusion Bewerkingen volume Bij de bewerkingen op een volume moet u denken aan het uithollen, of het splitsen of het combineren van volumes. De volume wordt als geheel veranderd. Shell Split Bewerkingen divers Er zijn ook een aantal bewerkingen die niet zo duidelijk onder een noemer te brengen zijn zoals het maken van een gat of een rib. Hole Rib Ook deze veranderingen zijn erg basis. U kunt bijvoorbeeld geen draad opgeven.

23 3D-11.6 Bewerkingen 23 Praktijk Afronden U werkt verder met het model van de vorige paragraaf. Klik met de linker muisknop op de bovenste rand van de schijf. Er verschijnt een icoon voor een afronding. Fillet Klik op het icoon dat is verschenen. Er verschijnt een pijl langs de rand. Klik op de pijl en sleep deze een stuk naar onderen totdat in het invoerveld de radius van 10 mm staat. OK Sluit de bewerking met OK.

24 24 Deel II 11 Inventor Fusion Praktijk Tabs laten lopen Veel producten die gemaakt worden met een gietproces of met een pers moeten een lossingshoek hebben. Deze varieert tussen 1,5 en 10 graden afhankelijk van het proces. De lossingshoek is makkelijk aan te brengen door een zijde af te schuinen. Bij het giet pro ces is de rich ting waar op het on der deel uit de giet vorm of de ma trijs ge haald wordt van be lang. Deze rich ting wordt dan ook ge vraagd als u het com man do Tabs ac ti veert. De rich ting wordt be paald door een rich tings vec - tor. Deze vec tor wordt be paald door een vlak te se lec te ren. De vec tor staat dan loo drecht op dit vlak. Deze rich ting wordt de normaalrichting genoemd. Draft Activeer het commando voor een lossingshoek. Dit commando staat in het lint. Klik op de bovenkant van de schijf. Hiermee geeft u aan dat het vlak tabs loopt in de normaalrichting van dit vlak. Klik vervolgens op de zijde die tabs moet lopen. Er ver schijnt een pijl en een invoerveld voor de hoek. Als u een grote hoek wilt instellen kunt u de pijl gebruiken, voor kleine hoeken is het invoerveld makkelijker. 5 Type 5 mm in het invoerveld en druk op de Enter-toets. OK Controleer de invoer en sluit de bewerking met OK. Het vlak wordt afgeschuind en de radius is aangepast aan de nieuwe situatie.

25 3D-11.6 Bewerkingen 25 Praktijk Opdracht Shell Uithollen Veel spuitgietonderdelen worden eerst volledig gevuld gemodelleerd en pas op het einde uitgehold. Houdt de shift-toets ingedrukt en het muiswiel en beweeg de muis, zodat u tegen de achterkant van het onderdeel aankijkt. Activeer het commando om een volume uit te hollen. Houdt de Control-toets ingedrukt en klik op de onderkant en op de zijden van de opening. Deze zijden worden dan niet meegenomen bij het uithollen. Er verschijnt een dialoogboxje en een pijl voor de dikte van het overblijvende materiaal. 2 mm Type 2 mm in voor de mate ri aal dik te die overblijft. OK Controleer de invoer en sluit de bewerking met OK. Tip: Merk op dat u de dik te had kun nen de fi ni ëren naar bin nen toe, naar bui ten toe of naar bei de zij den.

26 26 Deel II 11 Inventor Fusion Praktijk Hole Gat Draai het model weer zo dat u tegen de bovenkant van het plaatje aankijkt. Activeer het commando om een gat te maken. Klik op het bovenvlak. 40 Type 40 mm in. 40 Type weer 40 in. Klik vervolgens op een van de randen zoals aangegeven in de afbeelding. Er verschijnt een invoerveld voor de afstand tot die rand. Klik vervolgens op de andere rand zoals aangegeven in de afbeelding. Er verschijnt opnieuw een invoerveld voor de tweede afstand. 20 Gebruik een veld bovenin het lint voor de diameter. 5 Gebruik het andere veld voor de diepte van het gat. OK Contro leer de invoer en sluit het comman do.

27 3D-11.7 Transformaties 27 3D-11.7 Transformaties Theorie Spiegelen Spiegelvlak U kunt delen van het volume kopiëren, spiegelen of met een rechthoekig of cirkelvormig patroon herhalen. Het kopie en het origineel blijven met elkaar verband houden. Vormen (Featu res) kunnen met Fusion gespie geld worden. Als u spiegelt geeft u aan welke vormen u wilt spiegelen en om welk spiegelvlak u spiegelt. Het spiegelvlak kan een zichtbaar recht vlak van het onderdeel zijn, maar het kan ook een werkvlak zijn.

28 28 Deel II 11 Inventor Fusion Array U kunt vormen kopiëren in een rechthoekig - of cirkelvormig patroon. Bij deze functie blijven de kopieën afhankelijk van het origineel. Dit betekent dat als een van de elementen uit het patroon verandert, dat dan ook alle andere elemen ten veranderen U kunt voor iedere kopie aangeven of deze wel of niet aangemaakt wordt.

29 3D-11.7 Transformaties 29 Praktijk Array U werkt verder met het on der deel van de vorige para graaf. Gebruik de func tie toets F6 om het isome trisch aanzicht te tonen. Als deze functietoets niet werkt gebruik dan Shift-muiswiel. Gebruik het muis wiel om zover in te zoomen dat het ronde gat groot op het scherm wordt weer ge ge ven. Circular Pattern Activeer het commando voor een cirkelvormig patroon. Deze knop staat in het menu van het recht hoe ki ge patroon. Klik op de binnenkant van het ronde gat. Center Klik in het lint op het icoon voor de as van het cirkelvormige patroon. Klik op de bui ten kant van schijf. U kunt tussen door met het muis wiel zover zoomen dat u deze buitenkant ziet. Full Kies een volledige cirkel. 2 Kies voor twee elementen in het patroon. OK Controleer de invoer en sluit de vorm.

30 30 Deel II 11 Inventor Fusion Tip: Merk op dat u bij ie der com po nent van het pa troon een te ken staat waar mee u dat com po nent van het pa troon kunt on der - druk ken. Zoom voldoende in op één van de twee ronde gaten. Klik op het binnenvlak van een van de gaten. Het icoon Presspull verschijnt. Presspull Activeer het commando om een offset te maken van het vlak. Er verschijnt een pijl en een dialoogbox met de radius van het gat. Deze is nu 10 mm. 15 Verander het gat naar 15 mm. OK Done Controleer de invoer en sluit de vorm. Sluit het commando Pres spull. Met deze laatste actie heeft u gezien dat het patroon asso ci a tief is. Als een compo nent van het patroon veran dert, dan veran de ren de anderen.

31 3D-11.8 Vormvoorwaarden 31 3D-11.8 Vormvoorwaarden Tijdens het modelleren van de schets heeft u voorwaarden aan ge bracht. De lijnen waren bijvoorbeeld parallel aan de x-, en de y-as. De boog sloot tangentiaal aan bij de lijnen. Zo kunt u ook voorwaarden aanbrengen op de vlakken van het volume model. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat twee vlakken concentrisch zijn, zodat een gat in het midden van de as blijft liggen of u kunt aangeven dat twee vlakken op dezelfde hoogte blijven liggen. Praktijk Body constraints U werkt verder met het onderdeel van de vorige paragraaf. Verander het gezichtspunt, zodat u de onderkant van het onderdeel bekijkt. New Sketch Activeer het commando om een nieuwe schets aan te maken. Dit commando staat in de groep Sketch. Klik op de buitenrand van de onderkant van het onderdeel. Look at Center Rectangle Activeer het commando Look at uit het tabblad View en klik op de schets die u hiervoor heeft aangemaakt. Activeer het commando om een rechthoek te plaat sen door een middel punt te plaat sen en twee maten. Dit commando staat op tabblad Home in de groep Sketch in het menu van de rechthoeken. Klik op de oorsprong van de schets en daarna op een punt daar bui ten, zoals aangegeven in de volgende afbeel ding.

32 32 Deel II 11 Inventor Fusion Extrude Activeer het commando om een gesloten contour uit te trekken. Als u Presspull had gebruikt zou deze automatisch zijn overgegaan in Extrude. Klik op de twee gebieden van de rand die de rechthoek heeft afgesloten. Er verschijnt een pijl en een invoerveld 15 Type de waarde 15 mm in. OK Controleer de invoer en sluit het venster. Hoewel u de twee lipjes gelijktijdig heeft gemaakt worden ze toch als twee losse vormen gezien. Dit kan makkelijk aangetoond worden met het Presspull commando.

33 3D-11.8 Vormvoorwaarden 33 Presspull Activeer het commando om een vlak te verleggen in zijn normaal richting. Klik op de bovenk ant van een van de lipjes. Er verschijnt een pijl en een invoerveld. 60 mm Klik op de pijl en houdt de muisknop ingedrukt trek de pijl zover uit dat er 60 mm bijkomt. Controleer de invoer en sluit de vorm. Sluit daarna het commando. U ziet dat er geen relatie is tussen de twee vormen. Deze relatie gaat u aanbrengen met het volgende commando. Body Constraints Coplanar Activeer het commando om voorwaarden aan te maken. Deze knop staat in de groep Constrain & Dimension van het tabblad Home. Er verschijnt een nieuw tabblad. Activeer de voorwaarde dat twee vlakken naast elkaar blijven liggen. Klik opnieuw op de bovenkant van de twee lipjes. Er verschijnen ankers op de plaatsen die u heeft aangeklikt.

34 34 Deel II 11 Inventor Fusion Door een van de ankers staat een streep. Dit betekent dat deze zich de eerste keer aanpast aan de andere. OK Controleer de invoer en sluit het commando. De twee lipjes worden even lang. Tip: Door op de ank ers te klik ken, kunt u deze voor waar de aan- of uit zet ten. De an de re zij de wordt di rect aan ge past. Opdracht Gebruik opnieuw het Presspull commando en merk dat de lipjes altijd op dezelfde hoogte blijven. Sluit daarna alle comman do s

35 3D-11.9 Oefeningen D-11.9 Oefeningen 1 Oefening 11.1 Maak het volgen de on der deel met Inven tor Fusion.

36 36 Deel II 11 Inventor Fusion Oefening 11.2 Maak het volgen de on der deel in Inven tor Fusion.

37 3D-11.9 Oefeningen 1 37 Oefening 11.3 Maak het volgen de on der deel in Inven tor Fusion. Deze heeft u al een keer gemaakt met Inven tor.

38 38 Deel II 11 Inventor Fusion 3D Vrijvorm modelleren Theorie In dit hoofdstuk heeft u geleerd hoe u een model aanmaakt met Inventor Fusion. De mogelijkheden die tot nu toe behandeld zijn niet beter dan AutoCAD. Wij zouden het gebruik van Fusion zelf afraden voor dit soort technische toepassingen, want de modellen van Fusion zijn lastiger te veranderen dan die van AutoCAD. Dit komt omdat de historie niet bewaard wordt. Er is echter wel een toepassingsgebied waar Fusion echt op de plaats is en dat is de industriële productontwikkeling (IPO). In dat vakgebied speelt naast de functie ook de vorm een belangrijke rol. Inventor Fusion heeft een commando waarmee u uitgaande van een strakke vorm snel organische vormen kunt creëren. In de onderstaande afbeelding ziet u bijvoorbeeld drie variaties van het radiootje van het vorige hoofdstuk. Met Fusion maakt u die variaties in een oogwenk. Voor de productie maken deze variaties niet veel uit het gaat er dan alleen om hoe de ontwerpen op de klant

39 3D Vrijvorm modelleren 39 overkomen. U print de varianten met een 3D printer en u laat daarna een groep van gebruiker beslissen welke zij het liefst zouden kopen. Edit Edge Met de functie Edit Edge kunt u één of meerdere punten van een rand wegtrek ken, terwijl de aang ren zen de vlakken aan blijven sluiten. De vlakken vervor men met C2 of zelfs C3 conti nu ïteit. U kunt hiermee uitgaan de van een rechte doos een mooi gevorm de muis, strijk bout, haarföhn of radi o otje maken. Het vervor men van de rand gebeurt in drie stappen. Eerst selecteert u de rand. Daarna geeft u aan welk punt van de rand u gaat verleggen. Daarna geeft u de verplaatsing op. U selec teert de rand door hierop te klikken. Als u daarna met de cursor over deze rand beweegt ziet u een klein cirkel tje meebe we gen. Deze cirkel geeft de plaats aan van het punt dat u gaat verleg gen. U kunt dit punt ook aan g e ven met een getal. Bij het getal 0 ligt dit punt op het ene uiteinde van de rand. Bij het getal 1 aan het andere uitein de van de rand en bij het getal 0.5. ligt dit punt in het midden. Als het punt geplaatst is, dan kunt u aan dit punt gaan trekken, maar hand i ger is het om in het begin het assen stel sel, de Gizmo, te gebrui ken. Als u de Gizmo heeft geac ti veerd, dan klikt u op op een van de pijlen. Er verschijnt vervol gens een invoer hok je. U kunt daarna de verplaat sing in die rich ting aangeven. Symmetrie Split tool Voordat u het comman do Edit Edge gebruikt bepaalt u eerst of u symme trie wilt hand ha ven. Als u een rand veran dert, dan gaat de rand die daar tegen over ligt mee. U kunt ook achter af symme trie aanbreng en, maar dat kost meer moeite. Omdat u alleen de randen weg kunt trekken zult u vaak een rand aanma ken met de split-tool.

40 40 Deel II 11 Inventor Fusion Praktijk New Solid mm 5 Box Voorbereiding In dit prac ti cum maakt u een concept voor een camera. U gaat uit van een rechte box en blijft die veran de ren, totdat deze de juiste vorm heeft. U werkt verder met Inven tor Fusion. Start met een nieuw bestand. Stel het model in op een volu me mo del. Stel de eenhe den in op mm. Stel het raster in op 5 mm. Acti veer het commando om een blok te plaat sen. In het teken scherm verschijnt een gele recht hoek voor het xy-vlak. Klik op de oorsprong in het midden van het gele vlak. Er verschij nen twee invoer vel den en een voor beeld van wat u gaat tekenen. 80 Maak de recht hoek 80 mm breedte. 20 Maak de recht hoek 20 mm diep. Klik nogmaals in het veld. Dit doet u om te kiezen uit een van de vier moge lij ke recht hoe ken die 80 lang en 50 breed zijn en waarvan het eerste punt bekend is. 50 Voer een waarde in van 50 mm. Hiermee wordt het blok 50 mm hoog. Sluit de invoer met Control-Enter. Deze recht hoek vormt het uitgangs punt van de camera.

41 3D Vrijvorm modelleren 41 Praktijk Symmetry Edit Edge Acti veer het comman do om een symme trie vlak op te geven. Dit symme trie vlak wordt gebruikt voor de functie die de rand verlegd. De knop staat op het tabblad Home in de groep Form Edit. Klik op het vlak dat even wij dig loopt aan het xy-vlak. Er verschij nen knoppen in het lint waarmee u randen kunt aanwij zen die gecor ri geerd worden voor de symme trie. Op dit moment is het blok volle dig symme trisch. U kunt dit comman do dus afslui ten. OK Sluit het comman do. Vanaf nu wordt een wijzi ging met de functie Solid Edge aan twee kanten tege lij ker tijd uitgevoerd. Tip: In de rest van het prac ti cum wor den ge tal len ge bruikt om pre cies de plaats en de groot te van de ve ran de ring aan te ge ven. Dit is ge daan om er voor te zor gen dat ie der een het - zelf de eind re sul taat krijgt. In de prak tijk zult u meer ge - voels ma tig wer ken. U ge bruikt dan geen ge tal len, maar u trekt aan een van de pij len, tot dat de vorm er mooi uit ziet.

42 42 Deel II 11 Inventor Fusion Edit Edge Acti veer het comman do om een rand aan te passen. Dit comman do staat op het tabblad Home in de groep Form Edit. Klik op een van de lange randen, zoals aan ge ge ven in de volgen de afbeel ding. Dit is de rand die veran dert gaat worden. Op het moment dat u de rand acti veert wordt het symme trie vlak dat u heeft aan ge maakt zicht baar. 0,5 Beweeg de cursor langs de rand, zodat een invoer veld verschijnt. Type de waarde 0,5 in. Het punt dat u gaat verleg gen ligt dan in het midden van de rand. [ ] Triad Switch Zorg ervoor dat de scha ke laar aanstaat die een assen stel sel laat zien op het punt van de rand die u heeft aan ge ge ven. Op het punt dat u heeft gese lec teerd verschijnt een assen stel sel met die pijlen. Ga met de cursor boven het punt in het midden van de rand staan en beweeg de cursor dan naar boven. Klik op de pijl punt. Hiermee legt u de bewe ging vast in één enkele rich ting. Er verschijnt een invoer veld naast de pijl punt. 10 Geef de waarde 10 mm in. (Als de pijl naar beneden stond, type dan -10 in.) Tip: Als het as sen stel sel ie de re keer ver schuift naar de ach ter - ste lijn in plaats van de ge se lec teer de lijn klik dan op de cir kel van de ach ter ste lijn. Door de sym me trie-ei gen schap maakt het niets uit of u de voor ste of de ach ter ste lijn ve ran dert.

43 3D Vrijvorm modelleren 43 OK Edit Edge Contro leer de invoer en sluit het comman do. Acti veer op nieuw het com man do om een rand aan te pas - sen. U had door kun nen gaan met het vo ri ge com man do, maar het is vei li ger om af en toe het re sul taat vast te leg gen, met OK, zo dat u met undo tot die stap te rug kunt. Interpolation Kies uit de keu ze lijst in het lint voor de in stel ling Interpola - tion. Het vlak gaat dan door ie der punt die u de fi nieert. Klik opnieuw op dezelf de rand als hiervoor. 0,6 Beweeg met de cursor opnieuw langs de gese lec teer de rand zodat een invoer veld verschijnt. Typ de waarde 0,6 in. Daarmee legt u een nieuw punt vast. -5 Klik op dat nieuwe punt en klik daarna op de pijl punt naar boven. Typ daarna de waarde -5 mm in. Dit punt wordt daarmee 5 mm omlaag getrok ken. OK Contro leer de afbeel ding en sluit het comman do.

44 44 Deel II 11 Inventor Fusion Opdracht Breng nu zelf een nieuw punt aan op dezelf de lijn op een positie 0,4. Verplaats dat punt -5mm, zoals aan ge ge ven in de volgen de afbeel ding. Praktijk Circle Split Omdat de functie Edit Edge een rand wijzigt, zult u soms randen toevoe gen op de plaats die u wilt veran de ren. Acti veer het comman do om een cirkel te plaat sen. Klik ongeveer in het midden van de camera. Gebruik de grid lij nen om op het midden van de camera te blijven. 15 Maak de cirkel 15 mm groot. Sluit het comman do.

45 3D Vrijvorm modelleren 45 Split Activeer het commando om een vlak te splitsen. Klik op het vlak waar de cirkel op ligt. Split tool Klik op de knop om aan te geven welk element het vlak gaat delen. Klik op de cirkel die u hier voor heeft geplaatst. OK Contro leer de invoer en sluit het comman do. De cirkel wordt een aantal milli me ters naar voren verscho ven. Dit kan gebeu ren door een aantal punten van de cirkel te verschui ven, maar dit kan ook gebeu ren door de cirkel op een symme trie vlak te projec te ren. Deze laatste methode is voor dit voor beeld het meest voor de hand liggend. Als u tijdens het wegtrek ken eenmaal het vlak iets naar voren heeft getrok ken, dan is het voor vlak niet meer recht en wordt deze niet herkend als een moge lijk schets vlak. We weten niet of dit bij u is gebeurd, maar om proble men te voor ko men maakt u nu een nieuw vlak aan, zodat het zeker is dat u een schets vlak aan kunt maken. Als u honderd procent zeker bent dat u de punten alleen omhoog getrok ken heeft, dan kunt u het volgen de comman do over slaan. Plane By Three Points Acti veer het comman do om een vlak te defi ni ëren door drie punten. Klik op drie hoek pun ten van de voor kant van de camera.

46 46 Deel II 11 Inventor Fusion Plane By Offset Acti veer het comman do om een werk vlak neer te leggen op een bepaal de afstand van een ander vlak. Klik op het werk vlak dat u hier voor heeft geplaatst. 10 mm Klik op de pijl die zicht baar is en voer een afstand van 10 mm in. OK Assign Symmetry Plane Contro leer de invoer en sluit het comman do. Acti veer opnieuw het comman do voor een be wer king met een symmetrievlak. Klik in het lint op de knop om het vlak te selec te ren. Klik op het werk vlak dat u als laatste hebt aan ge maakt.

47 3D Vrijvorm modelleren 47 Edge on symmetry plane Kies voor de instel ling dat de randen die u aanwijst gepro jec teerd worden op het symme trie vlak. Klik op de cirkel. Deze wordt daarmee naar voren getrokken. OK Sluit het comman do. Opdracht Gebruik de verken ner om de twee werk vlak ken onzicht baar te maken. De verken ner maakt u zicht baar met [View > User Interface > Browser]. In de verkenner staan lampjes voor de namen van de werklagen. U klikt de lampjes uit Maak achter af de verken ner weer onzicht baar.

48 48 Deel II 11 Inventor Fusion Praktijk Toegift De camera wordt afge maakt met een aantal afron ding en. Tip: Mee stal wordt de een vou di ge be wer king en als een uni - for me af ron ding en met Au tocad ge daan Fillet Acti veer het comman do om een afron ding aan te brengen. Klik op de vier korte randen en beweeg de pijl zodanig dat deze de waarde 10 mm aang eeft. Herhaal het comman do om af te ronden en wijs de randen aan de voor zij de aan. Geef deze afron ding de waarde 5 mm. Save Sla het on der deel op. Tip: Als u dit on der deel opent in Au - tocad ex plo deer deze dan eerst, want het is een block en schaal deze met een waar de van 25.4, want het staat in in ches.

Inventor Skeletmodeleren

Inventor Skeletmodeleren Inventor 717 21 Skeletmodeleren 718 Inventor 21.1 Inleiding 719 21.1 Inleiding Ontwerpen vanuit de samenstelling De meeste constructeurs ontwerpen vanuit de samenstelling. Als een onderdeel getekend is,

Nadere informatie

Inventor 825. 26 Buigen plaatwerk

Inventor 825. 26 Buigen plaatwerk Inventor 825 26 Buigen plaatwerk 826 Inventor 26.1 Inleiding 827 26.1 Inleiding Theorie Uitslag De plaatwerkfuncties van Inventor zijn vooral gericht op de zetbank. Het model dat gemaakt wordt met die

Nadere informatie

AutoCAD (LT) Symbolen CD 5e druk

AutoCAD (LT) Symbolen CD 5e druk i AutoCAD (LT) Symbolen CD 5e druk 25 november 2009 ii Inhoud 1 Installatie...3 1.1 Inleiding...................... 4 1.2 Stap 1: Setup.................... 8 1.3 Stap 2: Instellen map symbolen..........

Nadere informatie

Inventor 897. 28 Variantenontwerp

Inventor 897. 28 Variantenontwerp Inventor 897 28 Variantenontwerp 898 Inventor 28.1 Inleiding 899 28.1 Inleiding Theorie Ie de re sa men stel ling die u maakt met Inven tor kan ach ter af gebruikt worden voor een variant. Als bepaalde

Nadere informatie

Installatie Inventor

Installatie Inventor Diversen 1655 52.1 Installatie Inventor Eenheden Norm Standaarddelen Serienummer Voorgaande versies De be lang rijk ste keu zes die u moet ma ken tij dens de in - stal la tie zijn de bi bli o the ken.

Nadere informatie

Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie)

Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie) Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie) Inhoud Overzicht van de nieuwe free form functionaliteit in Inventor 2015 Hoe werk je er mee? Hoe kan je snel design concepten verwezenlijken

Nadere informatie

ASBAK in ALIBRE DESIGN

ASBAK in ALIBRE DESIGN ASBAK in ALIBRE DESIGN door Bert Eding en Bas Boetekees september 2010 Klik op Create new part om het werkblad te openen. We laten nu eerst zien hoe we de verschillende zaken op scherm benoemen. Bestudeer

Nadere informatie

SOLID EDGE BASIS TRAINING

SOLID EDGE BASIS TRAINING 1.1 Revolved Protrusion commando 1. Revolved Protrusion. Revolved Protrusion werkt hetzelfde als een Protrusion, heeft alleen een omwentelingsas nodig om de hoekverdraaiing aan te geven. Maak de bewerking

Nadere informatie

Inventor 511. 49 Installatie

Inventor 511. 49 Installatie Inventor 511 49 Installatie 512 Inventor 49.1 Vooraf 513 49.1 Vooraf Overwegingen Vaak wordt inventor verkeerd geinstalleerd, bijvoorbeeld met de instelling inches in plaats van mil li me ters of een bi

Nadere informatie

Installatiehandleiding Symbolen

Installatiehandleiding Symbolen i Installatiehandleiding Symbolen Voor AutoCAD Versie 7.0 juli, 2018 Laatste versie handleiding en film ii Inhoud 1 Installatie...3 1.1 Inleiding...................... 4 1.2 Stap 1: Setup....................

Nadere informatie

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART Sleutelhanger tekenen met Inventor Inventor is een professioneel 3D tekenprogramma. Hiermee kun je dus allerlei voorwerpen tekenen van een eenvoudige tafel tot de motoronderdelen van een vliegtuig. Vandaag

Nadere informatie

AUTODESK 123D DESIGN HANDLEIDING

AUTODESK 123D DESIGN HANDLEIDING AUTODESK 123D DESIGN HANDLEIDING 1 3DeDucation Jacqueline Baselier Hier is een beknopte handleiding voor het 3D-ontwerp programma 123D Design van AUTODESK. New: voor een nieuw leeg werkveld Open: My projects:

Nadere informatie

Bijlage Solid Modeling met Autodesk Inventor Release 8

Bijlage Solid Modeling met Autodesk Inventor Release 8 Bijlage Solid Modeling met Autodesk Inventor Release 8 De bijlage is bestemd voor gebruikers van Inventor 10 en bevat wijzigingen om het Inventor 8 boek ook geschikt te maken voor Inventor 10. Jan Bootsma

Nadere informatie

Inventor 1263. 41 Installatie

Inventor 1263. 41 Installatie Inventor 1263 41 Installatie 1264 Inventor 41.1 Vooraf 1265 41.1 Vooraf Overwegingen Voorgaande versies Vaak wordt inventor verkeerd geinstalleerd, bijvoorbeeld met de instelling inches in plaats van millimeters.

Nadere informatie

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland

Project: Boter, Kaas & Eieren. Lesbrief: Bovenplaat. Hamersveldseweg 65-1b Modemweg GL LEUSDEN 3821 BS Amersfoort, Nederland Hamersveldseweg 65-b Modemweg 7 8 GL LEUSDEN 8 BS Amersfoort, Nederland 0-57 +(0) 57 0-57 5 +(0) 57 5 info@caap.nl info@caap.nl www.caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Bank Utrecht: (Rabo): 0757

Nadere informatie

Het tekenen in 123D Design van een Bolder 8x20 mm

Het tekenen in 123D Design van een Bolder 8x20 mm Zeewolde, 21 feb. 2016 Een peer weken geleden ben ik gevraagd of ik wat kan vertellen over 3D printen. Dat 3D printen heb ik namelijk een aantal malen op modelbouw beurzen gezien. Nu ben je over dat printen

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

Inventor Installatie

Inventor Installatie Inventor 1403 45 Installatie 1404 Inventor 45.1 Vooraf 1405 45.1 Vooraf Overwegingen Vaak wordt inventor verkeerd geinstalleerd, bijvoorbeeld met de instelling inches in plaats van mil li me ters of een

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

SolidWorks van 2D naar 3D

SolidWorks van 2D naar 3D SolidWorks van D naar D D D Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 Initiatief: Jack van den Broek en

Nadere informatie

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ]

Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Video STEP 2 [ Totale speelduur: 6 min. en 50 sec. ] Stap 2a [ 0.25 1.20 ] Teken 2 (verticale) stramienlijnen, één voor één (De 4 druppelvormige figuurtjes op het scherm geven de plaats aan van waaraf

Nadere informatie

Vereniging. NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009

Vereniging. NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009 NF ë vi V Skandina Vereniging NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009 Vei ling re gle ment Skandinavië NFV Vereniging Arti kel 1 Inzend voor waar den a. Ma te ri aal kan, des ge wenst na voor over

Nadere informatie

digitale ontwerp technieken SketchUp

digitale ontwerp technieken SketchUp L DOT digitale ontwerp technieken SketchUp SketchUp L 1.1 Inleiding Veel klanten van een tuinarchitect kunnen zich moeilijk verbeelden hoe de tuintekening van de architect er in werkelijkheid uit komt

Nadere informatie

Schaakstukken les 1: Pion

Schaakstukken les 1: Pion Schaakstukken les 1: Pion In deze les In deze les leer je een pion van een schaakstuk modelleren met het gebruik van lijnen (splines). Je tekent maar de halve contourlijn van de pion en deze lijn wordt

Nadere informatie

Fischertechnik-Designer Tutorial

Fischertechnik-Designer Tutorial inhoud: Verbeter view Selecteer component Het plaatsen van de component in de werkruimte Move view Rotate component Uitzoomen zoomen Installeer component Selecteer plaatsing (verplaatsen / draaien) onderdelen

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Inventor 921. 29 Design Accelerator

Inventor 921. 29 Design Accelerator Inventor 921 29 Design Accelerator 922 Inventor 29.1 Inleiding 923 29.1 Inleiding Theorie Vanaf Inventor 10 is een module opgenomen die u helpt met het ontwerpen. U kunt onder andere op basis van een functie

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: briefstaander

Cursus KeyCreator. Oefening: briefstaander Cursus KeyCreator Oefening: briefstaander Tekenen van een briefstaander in 3D. Hier gebruikt men functies uit 2D en ander uit 3D. Volgorde: Gebruik volgende instellingen: Aanzicht : bovenaanzicht Kleur:

Nadere informatie

Autodesk Inventor Module 43

Autodesk Inventor Module 43 Autodesk Inventor Module 43 Bankschroef op Bol Doelstellingen van dit hoofdstuk Inzicht krijgen van het tekenen in Inventor op Part en Assembly niveau. o De Grondplaat p3 o De Houder p18 o De Vaste Klem

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Deze handleiding kunt u gebruiken als u uw percelen gaat wijzigen en intekenen. Wat staat er in deze handleiding 1 Wat ziet u op uw scherm 1 2 Wat

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet.

Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet. Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet. Handleiding voor uw subsidieaanvraag voor het SNL Subsidiestelsel Natuur-

Nadere informatie

Inventor 1545. 49 Installatie

Inventor 1545. 49 Installatie Inventor 1545 49 Installatie 1546 Inventor 49.1 Vooraf 1547 49.1 Vooraf Overwegingen Vaak wordt inventor verkeerd geinstalleerd, bijvoorbeeld met de instelling inches in plaats van mil li me ters of een

Nadere informatie

ACAD Handleiding 5 - het tekenen van een voetballer -

ACAD Handleiding 5 - het tekenen van een voetballer - Ontwerpen en produceren op afstand ACAD Handleiding 5 - het tekenen van een voetballer - Fontys centrum Metaal Auteur: Ad Willems Versie: 3.1 18-11-2002 Deze lesbrief is vervaardigd in opdracht van de

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/) Instapproject:

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Provil OEFENING 1: BEUGEL. Pagina 1 B. Vervoort / G. Jansen Initiatie INVENTOR

Provil OEFENING 1: BEUGEL. Pagina 1 B. Vervoort / G. Jansen Initiatie INVENTOR Pagina 1 B. Vervoort / G. Jansen Initiatie INVENTOR Oefening 1: Beugel 1) Bestand aanmaken: Ga naar New Onder het tabblad PROVIL 2016 vind je de bestanden die we gaan gebruiken. We vinden hier verschillende

Nadere informatie

Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken.

Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken. Huib Groenewegen zijn werk wil ik in dit document nog wat verder toelichten of soms wat anders aanpakken. Laat ik eerst zeggen dat Huib heel goed de tekening van de lasdoos (eigenlijk trekdoos) heeft gemaakt

Nadere informatie

Vereniging. NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009

Vereniging. NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009 NF ë vi V Skandina Vereniging NFV Skandinavië Statuten en reglementen 2009 Reg le ment rond zend ver keer Skandinavië NFV Vereniging Artikel 1 Algemene bepalingen a. Alle ar ti ke len in dit re gle ment,

Nadere informatie

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box.

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box. In deze les We gaan een boekenkast maken. Ook weer uit één stuk. Omdat hier de maten en de diktes van de wanden en de planken van belang zijn, doen we dat weer op een iets andere manier als het modelleren

Nadere informatie

Solidworks windmolen

Solidworks windmolen 1 Solidworks windmolen Niveau: gevorderd www.dearchimedes.com Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee PDF s hebt doorlopen, zodat je basisbewerkingen van Solid-

Nadere informatie

AAN DE SLAG. In het gele kader zijn de tools te vinden voor keyframeanimatie. Die worden gebruik voor het animeren van objecten.

AAN DE SLAG. In het gele kader zijn de tools te vinden voor keyframeanimatie. Die worden gebruik voor het animeren van objecten. AAN DE SLAG VOORWOORD Hetgeen in dit document beschreven is niet voor een specifieke 3dsmax versie. Van af 3dsmax 6 tot de nieuwste van 3dsmax zitten de tools nodig voor deze les op (of ongeveer op) dezelfde

Nadere informatie

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013

Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Symbolen in AutoCad Het maken, plaatsen en beheren van symbolen (blocks) In deze beschrijving zijn de afbeeldingen uit de windows versie van AutoCad 2013 Introductie In AutoCad is het mogelijk om veelgebruikte

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Solid Edge ST6. Project: Stoomwals (Synchronous) Lesbrief: Stoomketel. Modemweg BS Amersfoort, Nederland

Solid Edge ST6. Project: Stoomwals (Synchronous) Lesbrief: Stoomketel. Modemweg BS Amersfoort, Nederland Modemweg 7 8 BS Amersfoort, Nederland +(0) 57 +(0) 57 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.5.5.7 KvK Utrecht: 0757 BTW: 808.6.5.B.0 Lesbrief: Stoomketel Project: Stoomwals (Synchronous) Solid Edge

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Kant patroon in Embird Studio.

Kant patroon in Embird Studio. Kant patroon in Embird Studio. Deze les is gemaakt in Embird Studio build 5. Mocht je vragen hebben kun je me altijd een e-mail sturen. Voordat je begint bedenk dat ik hier alleen wat suggesties geef zodat

Nadere informatie

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 2010-2011 Initiatief: Jack van den

Nadere informatie

Het maken van kaarten in Word 2007

Het maken van kaarten in Word 2007 Het maken van kaarten in Word 2007 Voorbereidende werkzaamheden: pagina-indeling veranderen naar liggend en de marges wijzigen werkblad indelen in kolommen rasterlijnen zichtbaar maken 1. De pagina-indeling

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Solidworks project. Niveau: beginner. Voorbereiding: doe de eerste twee PDF s van ww.3dleerlijn.nl

Solidworks project. Niveau: beginner. Voorbereiding: doe de eerste twee PDF s van ww.3dleerlijn.nl 1 Solidworks project Niveau: beginner Voorbereiding: doe de eerste twee PDF s van ww.3dleerlijn.nl Introductie Voorwerk 2 Op vind je PDF s met daarin de basis van Solidworks. Zorg dat je de eerste twee

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een sleutelhanger met sketchup. We willen zeer graag een sleutelhanger tekenen die de vorm heeft van het logo van onze school. Dit is namelijk een achthoek die verwijst naar een

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Bij la ge 1 Ver keers bor den met om schrij ving

Bij la ge 1 Ver keers bor den met om schrij ving Bij la ge 1 Ver keers bor den met om schrij ving........................................................................ Snelheid A1 Maxi mum snel heid A2 Einde maxi mum snel heid A3 Maxi mum snel heid

Nadere informatie

Check de hoogte van de muur/stel die in op de gewenste waarde(n): Zet als dat niet aanwezig is- het properties-menu aan:

Check de hoogte van de muur/stel die in op de gewenste waarde(n): Zet als dat niet aanwezig is- het properties-menu aan: REVIT-HANDLEIDING (tg, v. 29/11/15) DAKEN TEKENEN MET DE FOOTPRINT METHODE Zadeldak Teken een wand, bijv. voorlopig eenvoudig- een rechthoek Architecture-tab > Wall (Teken met rechthoek )) [Rond dit commando

Nadere informatie

Tutorial 5: Wiel. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN

Tutorial 5: Wiel. Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN Hamersveldseweg 65-b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 033-457 33 5 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 0.54.5.73 KvK Utrecht: 30757 BTW: 808.46.543.B.0 Tutorial 5: Wiel Onderdeel 005: Wiel In deze lesbrief

Nadere informatie

4.1 Tekenen van een PART :

4.1 Tekenen van een PART : 1 : Wat? De Part-omgeving is de basis in Solid Edge. Hierin wordt het stuk gevormd via bewerkingen (features). Het tekenscherm ziet er als volgt uit : 4.1 Tekenen van een PART : 2 : Een bewerking maken

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

4.1 Tekenen van een PART :

4.1 Tekenen van een PART : 4.1 Tekenen van een PART : 1 : Wat? De Part-omgeving is de basis in Solid Edge. Hierin wordt het stuk gevormd via bewerkingen (features). 2 : Een bewerking maken Er zijn verschillende mogelijk bewerkingen

Nadere informatie

Installatie Inventor

Installatie Inventor 1679 52 Installatie 1680 Diversen Diversen 52.1 Installatie Inventor 1681 52.1 Installatie Inventor Eenheden Norm Standaarddelen Serienummer Voorgaande versies De be lang rijk ste keu zes die u moet ma

Nadere informatie

TMC Winterschool Workshop 3D Parametrisch modelleren met MicroStation CONNECT Edition

TMC Winterschool Workshop 3D Parametrisch modelleren met MicroStation CONNECT Edition TMC Winterschool 2018 Workshop 3D Parametrisch modelleren met MicroStation CONNECT Edition Louis van Amerongen Gemeente Amsterdam Mark Stals Gemeente Eindhoven 2 Inhoud Introductie... 2 Parametrische Solids,

Nadere informatie

Het printen van tov elkaar bewegende voorwerpen. Filmpje:

Het printen van tov elkaar bewegende voorwerpen. Filmpje: Het printen van tov elkaar bewegende voorwerpen. Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=vumry2ucuok&feature=em-lbcastemail Hier de aangepaste verzie van het originele verhaal, te veel PLA verloren bij

Nadere informatie

Inventor Wizard. Autodesk Inventor. Tips n Tricks Raffle. Stefaan Boel. Senior Designer Atlas Copco

Inventor Wizard. Autodesk Inventor. Tips n Tricks Raffle. Stefaan Boel. Senior Designer Atlas Copco Autodesk Inventor Tips n Tricks Raffle 1 Stefaan Boel Senior Designer Atlas Copco www.inventorwizard.be Agenda: Gebruikers omgeving Sketch omgeving Part omgeving Assembly omgeving Drawing omgeving 2 Tips

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1)

Handleiding FlatFix Fusion Calculator (BETA 1.3.1) 1. Inleiding 1.1 Inloggen 1.2 Toolbar 1.3 Resultaten 1.4 Functie toetsen Inhoudsopgave: 2. Dak 2.1 Dak tekenen 2.2 Dakmaten aanpassen 2.3 Dakvlakken samenvoegen 2.4 Dak verplaatsen 2.5 Dak roteren 2.6

Nadere informatie

Handleiding. voor je nieuwe boek-e

Handleiding. voor je nieuwe boek-e Handleiding voor je nieuwe boek-e 2 Inleiding Om zeker te zijn dat we jou in de toekomst blijven voorzien van een van de meest performante bordboeksystemen op de onderwijsmarkt, bouwden we onze bordboeken

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

In deze les We maken een stoeltje waarbij alleen van lijnen (Line) gebruik gemaakt wordt.

In deze les We maken een stoeltje waarbij alleen van lijnen (Line) gebruik gemaakt wordt. In deze les We maken een stoeltje waarbij alleen van lijnen (Line) gebruik gemaakt wordt. Technieken Keybord Entry cube 3D snap Line Convert to Editable Spline Attach Renderable Display Render Mesh Extrude

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies

emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies Inhoudsopgave: emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies Starten van de PageBuilder Overzicht linker PageBuilder menu Overzicht rechter PageBuilder menu Modules, rijen en templates

Nadere informatie

PHOTOSHOP pengereedschap

PHOTOSHOP pengereedschap PS01 1-9 PHOTOSHOP pengereedschap COMMANDO S Pen met rondje = Pen op 1 e gemaakte Ankerpunt. Klik op dit Ankerpunt voor een Gesloten-pad Pen met vierkantje = Pen op laatste Ankerpunt van een Open-pad.

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette

Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette Cursus KeyCreator Oefening 13: Audiocassette Tekenen van een audiocassette Men dient hiervoor verschillende functies te gebruiken: - Tekenen van rechthoeken, lijnen en cirkels. - Trimmen, dubbeltrimmen

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed

www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed www.seniorencomputerlessen.nl 198 Fotogoed Laatst gewijzigd 22 september 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Fotogoed. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Fotogoed Designer downloaden

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Basisoefening 1:

Cursus KeyCreator. Basisoefening 1: Cursus KeyCreator Basisoefening 1: Tekening basisoefening 1 Tekenen Basisoefening 1. Om een inzicht te krijgen in het tekenen met KeyCreator 30 gaan we enkele basisoefeningen maken. Oefening 1A is een

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst!

START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! START Laten we leren hoe je vormen op het werkvlak verplaatst! klik op Next 1. Sleep de lichtbruine vorm naar de oranje uitlijning. Je mag zo precies zijn als je wilt. FINISH Geweldig begin! Laten we de

Nadere informatie

Autodesk Inventor Module 46

Autodesk Inventor Module 46 Autodesk Inventor Module 46 Direct Editing Doelstellingen van dit hoofdstuk Een overzicht krijgen van het proces voor direct editing o Direct Editing p3 o Direct editing bij geïmporteerde bestanden p10

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl.

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl. [Geef tekst op] 25 Excel tips 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen Ir. Fred Hirdes Excel-leren.nl info@excel-helpdesk.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Tip 1 tm

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Nor ge ska ta lo gen 2014

Nor ge ska ta lo gen 2014 Ton Steen bak kers Nor ge ska ta lo gen 2014 Wat er te vin den is aan nieuw tjes en spe ci - a le ar ti ke len: - De post ze gels in kro nen-waar den met de beel te nis van Kong Haak on VII uit 1946. Dit

Nadere informatie

met Google Sketchup Een wiskundeproject voor de brugklas ISW Hoogeland

met Google Sketchup Een wiskundeproject voor de brugklas ISW Hoogeland met Google Sketchup Een wiskundeproject voor de brugklas ISW Hoogeland Marcel Silvius 2011 De eerste stappen met Sketchup Instructie 1 SIL101111 1. Download Google Sketchup op: http://sketchup.google.com/

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD Handleiding BCAD www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap Cursus KeyCreator Oefening 3D: Spiltrap Tekenen van een spiltrap. Het tekenen van een spiltrap bestaat uit verschillende delen en bewerkingen. In het kort kan men zeggen dat volgende bewerkingen uitgevoerd

Nadere informatie

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup

Figuur 1: Kiezen van het Template in sketchup Tutorial : Tekenen van een Vernier lichtsensorhouder met sketchup. We willen zeer graag de lichtsensor uit deze link (http://www.rhombus.be/contents/nl/d156.html) gebruiken voor het meten van de lichtsterkte

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen Brooddoos

Cursus KeyCreator. Tekenen Brooddoos Cursus KeyCreator Tekenen Brooddoos Afmetingen brooddoos. Tekenen van een brooddoos. Stel aanzicht in op bovenaanzicht en constructievlak op boven C- vlak kleur naar keuze met uitzondering van zwart 16

Nadere informatie