Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie)"

Transcriptie

1 Free form modeleren met Autodesk Inventor (Hands-on sessie)

2 Inhoud Overzicht van de nieuwe free form functionaliteit in Inventor 2015 Hoe werk je er mee? Hoe kan je snel design concepten verwezenlijken en op wat moet je letten Doelstellingen De nieuwe free form mogelijkheden leren kennen T-Splines beter begrijpen Doelbewust worden van deze nieuwe techniek en ervaring opdoen naar industriële toepassingen.

3 Basis begrippen van het Free Form modelleren in Inventor. Het creëren van organische vormen met de conventionele solid en surface modelleer technieken wordt dikwijls als een moeilijk taak ervaren. De Freeform tools bieden hier een alternatieve modelleer techniek aan. Dit gebeurt door een directe manipulatie van de geometrie. Men kan namelijk deelvlakken, punten of begrenzingen (edges) selecteren en deze direct verslepen. Je kan het parametrisch mechanisch model uitbreiden met ergonomische en organische vormen om deze verder te verfijnen. Inventor Freeform maakt gebruik van T-Splines, een techniek die ook in Fusion 360 aanwezig is. Met Inventor 2015 wordt er altijd gestart met een basis volume model bestaande uit een: Box, Cylinder, Sphere, Torus of Quadball. Deze vormen kunnen in verschillende maten gegenereerd worden om ze daarna te bewerken en aan te passen. Hiervoor heb je verschillende tools ter beschikking. Het eindresultaat is steeds een volume model dat je kan combineren met andere parametrisch gegenereerde volumes. In grote lijnen ziet een free form workflow er als volgt uit. 1. Je selecteert één van deze start volumes van het Freeform menu.

4 2. Je gebruikt de Edit Form tool om de vorm aan te passen al dan niet rekening houdende met symmetrie. 3. Je verfijnt de vorm door gebruik te maken van tools zoals Insert Edge, Bridge, Subdivide en Extrude. 4. Je kan ook een bestaande schets of rand gebruiken om de vorm aan te passen.

5 Enkele voorbeelden:

6 Inventor 2015 functies:

7 Oefening 1. We gaan het volgende ergonomisch handvat creëren. Stap Omschrijving afbeelding 1. Open de part file: Handvat_start.ipt

8 2. Selecteer in het freeform menu een cilinder. Selecteer het werkvlak en dan Selecteer je het center van de cilinder op dat werkvlak. De cilinder heeft de volgende afmetingen: Radius = 25 mm Faces = 4 Height: 100 mm Faces = 8 Y Symmetry

9 3 Aanpassen van de basis cilinder vorm. Selecteer daarvoor de punten zoals op de afbeelding. Gebruik de CTRL toets om een multiselect uit te voeren. Selecteer dan de rechter mouse button (RMB) Of gebruik het ribbon menu Hier heb je een selectie filter: Een 3D manipulator komt tevoorschijn. Translatie vlak (vlak geselecteerd) Deze laat toe om de geselecteerde geometrie te: verplaatsen roteren verschalen Afhankelijk van de 3D manipulator selectie begrens je de vrijheidsgraden van de beweging. Translatie in 1 richting Maar ook de richting is instelbaar. Rotatie

10 Verschalen Verschalen in alle richtingen 4. Laten we nu met wat we weten de handgreep creëren. Selecteer de 4 punten en duw ze naar binnen door de pijl te selecteren en te slepen met de muis. Opmerking: het Edit Form menu moet niet afgesloten worden.

11 5. We trekken de boven zijde uit. Selecteer de bovenste rand zoals op de afbeelding. 6. Voorste punt selecteren en naar voor trekken door de pijl te selecteren. Hier sluiten we de Edit Form af. 7. Aan de achterzijde willen we dat het vlak sneller naar beneden afbuigt. Dit kan men door definities te verwijderen. (punten en randen) Selecteer in dit geval het punt aan de achterzijde en selecteer Delete.

12 8. Aan de onderzijde gaan we een scherpe rand aanbrengen. Dubbelklik op de onderste rand zodat de volledige omtrek is geselecteerd. RMB Crease Edge

13 9. Gebruiken van schets geometrie of solid geometrie om de vorm aan te passen is ook mogelijk. Voor deze oefening gebruiken we de schets Achterzijde. Dus maken we deze zichtbaar. We gebruiken Match Edge. Opmerking: Speel met de tolerantie om het resultaat te beïnvloeden. Een te nauwkeurige tolerantie creëert soms extra deelvlakjes wat dikwijls niet gewenst is.

14 10. Opgelet: Na een Match Edge wordt de symmetrie automatisch verwijderd. Opnieuw aanbrengen van Symmetrie zodat we de hand greep kunnen versmallen in de breedte. 11. Versmallen en ander aanpassen naar eigen smaak.

15 12. Einde van de free form. RMB Finish Freeform of 13. Elke Freeform creëert zijn eigen solid. Je kan dit Freeform volume samenvoegen tot 1 volume (solid) door de combine te gebruiken. Dit is nodig indien je nog een overgangsradius wil creëren tussen de freeform en de originele cilinder. Vanaf dit stadium gedraagt de geometrie zich zoals alle andere inventor solids. Je kan nu features toevoegen naar wens. Indien de Freeform moet aangepast worden volstaat het om deze te selecteren in de browser en te dubbelklikken of Edit Freeform te selecteren.

16 Enkele tips: Bij Edit Form de ALT-knop ingedrukt houden = Extrude. Dit is als alternatief voor de Extrude menu in de RMB menu.