Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette"

Transcriptie

1 Cursus KeyCreator Oefening 13: Audiocassette

2 Tekenen van een audiocassette Men dient hiervoor verschillende functies te gebruiken: - Tekenen van rechthoeken, lijnen en cirkels. - Trimmen, dubbeltrimmen van lijnen en cirkels en bogen - Lagentabel, keuze van lagen - Afrondingen - Importeren van tekendelen en plaatsen van deze - Plaatsen van ankerpunt De afmetingen staan op bijgevoegde tekeningen. De tekening wordt gemaakt in drie verschillende opgaven a- het lichaam van de cassette b- de spoelassen c- de schroefjes Tekenen van het cassette lichaam. Teken een rechthoek waarvan het ankerpunt ligt op midmid volgens de opgegeven maat en plaatsen die op 0, 0, 0. Teken een verticale lijn door het punt 0, 0, 0. als aslijn. (lagentabel aslijnen)

3 Kies terug tekenlijnen in de lagentabel en laat dan de lagentabel verdwijnen. (icoon lagentabel). we ronden de hoeken af, trimmen inbegrepen met een straal van 2 mm Volgende tekening staat op scherm: Men knipt de aslijn ter hoogte van de bovenste lijn van het lichaam Dit doet men door wijzig/ knippen/knippen op kruispunt lijnen.

4 De iconen hebben dezelfde betekenis als bij trimmen, enkel dat hier geen zichtbare wijzigingen optreden Duidt de aslijn aan juist onder de bovenste lijn, kies langsl en geef de maat 5 in, dit doet men opnieuw met de maat 29. Op het kruispunt van de beide lijnen staat een kruislijn en op de ingegeven maat komt een kruis te staan als aanduiding van een punt.. Teken een nieuwe rechthoek met als ankerpunt bovenmid en als maat 90, 40 en kies cursor, de rechthoek hangt nu bovenmidden vast aan de cursor en kan geplaatst worden op het zojuist ingegeven punt Teken weer een rechthoek met als ankerpunt midmid en als afmeting 58, 17 en plaats die met de cursor op het punt 29, druk backup, geef als maat 23, 13 in en plaats ook deze rechthoek op punt 29 Rond nu alle hoeken af met gelijktijdig trimmen op 2. Plaats nu nog een horizontale aslijn op het punt 29

5 Nu heeft men volgende tekening: Nu gaat men de verdikking onderaan tekenen. Dit gebeurt met evenwijdige lijnen. Welke lijnen heeft men nodig: - Eerst een lijn op 15 mm boven de onderste lijn - Een lijn die de snijlijn geeft tussen onderste lijn en einde van de schuine lijn, gemeten vanaf de aslijn - Een lijn die het snijpunt geeft tussen de lijn op 15 mm en de schuine lijn, gemeten vanaf de aslijn Verbind de snijpunten met een lijn teken/lijn/lijn door eindpunten Wis de overtollige lijnen met wissen. Rond de hoeken bovenaan af met gelijktijdig trimmen en een straal van 2

6 Zie volgende tekening. Aan de onderste verdikking dient nu een afschuining getekend op 1 mm naar binnen. Dit doet men met een nieuwe functie transformeer/kettingverplaatsing van tekendelen, geef als maat 1 in

7 Duidt de ketting aan, ga akkoord indien die juist is en geef de richting waarin de verplaatsing dient te gebeuren. Men trekt nu bij de kleinste rechthoek evenwijdige lijnen op 1 links en rechts en boven en op 2 onderaan. Alle lijnen naar binnen. Pas de lijnstukken aan met enkel trimmen of trimmen beide naar elkaar verdeel het lijnstuk onderaan in 7 gelijke delen door teken/punten/verdelen in gelijke delen Geef het aantal delen in ( 7 ) en duidt het lijnstuk aan. Dan zit daar niets in

8 Op dit lijnstuk komen nu 7 kruisjes te staan die de verdeling aangeven. Teken op deze kruisjes verticale lijnen. Trim de overtollige delen van deze lijnen weg, en wis de kruisjes. Teken nu de aslijnen voor de gaten onderaan op 3.5 en 5 van de onderkant en op 14 en 24 van de middelste aslijn. (denk aan lagentabel) Teken de ronde gaten als teken/cirkel/ gekende straal en middelpunt en plaats deze op de juiste plaats. Teken de vierkante gaten als teken/rechthoek/ met gekende maten en als ankerpunt midmid, geef de juiste maat in en plaats de vierkanten op de juiste plaats. Wis nu de alle aslijnen met uitzondering van de middelste. Nu moet men aslijnen tekenen in voorbereiding op het invoegen van de spoelassen en de schroeven, deze zijn: - een aslijn horizontaal op het middelpunt van de middelste kaders - aslijnen op 3 mm evenwijdig van de buitenkant - een horizontale lijn op 10 mm boven de onderkant.

9 - de verticale lijnen op 21.5 mm van de verticale as voor het middelpunt van de spoelassen Nu is de tekening klaar om later de andere delen te importeren en te plaatsen. Schrijf deze tekening weg als cassette1 Opmerkingen: B- Tekenen van de spoelassen. Open een nieuwe tekening. tekenen van de cirkels Deze tekening bestaat uit 4 cirkels die een straal hebben van 6, 5.5, 5 en 4 mm Het ankerpunt ligt op 0, 0, 0.

10 Dit van belang omdat bij het invoegen in een bestaande tekening dit punt als ankerpunt gebruikt wordt. Tekenen van de aslijnen. (lagentabel) Teken een horizontale en verticale lijn door het centerpunt van de cirkels door in te geven positie 0, 0, 0. (terug naar tekenlijnen) Teken twee evenwijdige lijnen bovenaan op 0,5 mm van de verticale aslijnen Verbindt de raakpunten van de evenwijdige lijnen met de binnenste cirkel met elkaar door een rechte lijn. Wis de binnenste cirkel en volgende tekening staat op scherm. Trim de overtollige delen van de verticale lijnen.(dubbeltrimmen), Behoud de lijnstukken tussen de horizontale en de binnenste cirkel. Trim de binnenste cirkel weg tussen de evenwijdige lijnen (dubbeltrimmen) Roteer de aslijnen naar 45. Kies transformeren/roteren/verplaats onder een gegeven hoek. Selecteer de beide aslijnen, druk ok, duidt het

11 centerpunt aan als ankerpunt, kies oversln geef als hoek 45 en druk ok. Trim de boog met behoud van het stuk tussen de linker verticale lijn en de linker aslijn Het resultaat is volgende tekening. Men moet de binnenste tekening kopiëren. Dit doet men door transformeren/kopiëren/kopiëren over een rotatiehoek. Selecteer de te kopiëren delen, druk ok, geef het aantal kopieën in (5), druk ok, geef het middelpunt in als rotatieankerpunt, kies oversln, geef als draaihoek 360/6 in en bevestig twee maal, de geselecteerde delen zijn 5 maal gekopieerd. Trim de boogstukken nu tot de gewenste lengte (ontbrekende delen)

12 Men moet het centerpunt nog aanduiden door een punt te zetten. Dit doen men via teken/punt/punt midden tussen twee punten, kies twee tegenover elkaar liggende punten even ver van het middelpunt en op het centerpunt komt nu een kruis staan. Wis de beide aslijnen Men heeft nu de volgende tekening die men wegschrijft onder de naam spoelas

13 Tekenen van schroefjes Het tekenen van de schroefjes heeft veel zaken die gelijk zijn aan voorgaande. Begin een nieuwe tekening. Teken cirkels met een straal van 2, 1.8 en 1.5 met als ankerpunt 0, 0, 0. Tekenen de twee aslijnen met ankerpunt 0, 0, 0. Roteer de aslijnen onder 45. Trek evenwijdige lijnen aan de aslijnen op 0,25 Trim de evenwijdige zodanig dat er een kruis ontstaat. Trim de kleine cirkel zodanig dat de lijnen tussen de evenwijdige blijven staan Maak afrondingen met 0.2 tussen alle kruispunten van lijnen Markeer ook het centerpunt van de cirkels Wis de beide aslijnen.

14 Schrijf deze tekening weg als schroefje. Samenvoegen van de tekeningen. Het samenvoegen heeft tot doel tekeningen die in de bibliotheek zitten samen te brengen in een tekening, zodanig dat met veel voorkomende delen niet steeds opnieuw moet tekenen. Om tekeningen samen te voegen gaat men als volgt tewerk. open de basistekening cassette1 vergroot die zo sterk mogelijk (automatisch zoomen) ga naar bestand importeer KeyCreator bestanden Kies uit de lijst het bestand dat men wil importeren (spoelas of schroefje), klik op openen.

15 Ga in de basistekening naar het punt waar de invoeging moet komen, let erop dat cursor aanstaat, indien er meerdere zijn volstaat het de verschillende plaatsen aan te duiden. Druk na de laatste op esc Herhaal deze bewerking voor de andere invoegingen. Verwijder alle aslijnen. Bewaar deze tekening als cassette Verdere afwerking. Men kan de cassette verder afwerken door het aanbrengen van de tekst en de schrijflijntjes. De schrijflijntjes: Kies in lagentabel constructielijnen, dan teken/lijnen/evenwijdige op 4, selecteer de onderste lijn van het etiket en teken de lijn boven deze, selecteer de bovenste lijn van het etiket en trek drie lijnen naar beneden. Aanbrengen tekst: ga naar detail/notities/voeg notitie toe, een volgend scherm komt te voorschijn.

16 In het tabblad tekst kan men de tekst ingeven, zoals hij daar staat komt deze op de tekening In het tabblad attributen kan men lijnsoort, kleur enz wijzigen In het tabblad formaat wijzigt men de hoogte, lettertype, uitlijning en ankerplaats van de tekst.

17 Na het instellen drukt men op ok, de ingegeven tekst komt met het ankerpunt aan de cursor hangen, men kan de tekst plaatsen waar men wil Bij de tekst GTI Beveren plaatst men het ankerpunt midden onder en zetde tekst op de onderste hulplijn op de aanduiding mdnpnt. De tekst staat nu op de lijn gecentreerd. Voor de tekst naam neemt men als ankerpunt links onder en plaats die op de bovenste hulplijn links end De hoogte verandert men niet, maar het lettertype wordt Gewijzigd in arial en vink opgevuld aan. De tekening gaat men opnieuw bewaren. Opmerkingen: