VERSLAG RONDETAFELGESPREK (INTER)CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP. Voorzitter: Nelly van der Geest. Notulist: Liselotte Bos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG RONDETAFELGESPREK (INTER)CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP. Voorzitter: Nelly van der Geest. Notulist: Liselotte Bos"

Transcriptie

1 VERSLAG RONDETAFELGESPREK (INTER)CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP Voorzitter: Nelly van der Geest Notulist: Liselotte Bos Deelnemers: BO potentials: Gordon Cruden. (ZO cultuur) Mediashakers: Lisette Boeren Van Talent naar Beroep: Nurnaz Deniz en Lisia Pires Kunst en Economie/HKU: Paul Van Ameron Jong Talent: Smita Gayadin (ex Pitch junior, Ex Bo potential, student HKU) Patricia Cronie: deelneemster Mediashakers Erik Gerritsen: voormalig adjunct-directeur Concertgebouw Susanne Reindertsma en Nadia el Keriasti: jonge maaksters, NL Adem Kumçu, Gemeente Utrecht: Plan Cultuur Beevee/ Talentcollege Marijn van Thiel, C MKB-U Click F1 Insteek is hoe de verschillende talentontwikkelingsorganisaties elkaar kunnen benutten om jongeren te professionaliseren in cultureel ondernemerschap in de culturele sector. Er zijn vier verschillende organisaties aanwezig die onderdeel vormen van een keten. (zie voor achtergrond informatie Overzicht cases Intercultureel Ondernemerschap). Bo Potentials Zo Cultuur Zuid Oost is een organisatie die culturele activiteiten organiseert in Amsterdam Zuid Oost, één van de activiteiten is Bo Potentials. Bo Potentials: duurt 3 maanden en er doen ongeveer jongeren aan mee Deze jongeren krijgen een opdracht, die ze helemaal moeten uitbouwen van 0 naar 10. Ze beginnen met het vaststellen van een datum: aankomende is 25 februari. Op deze dag moet er een event staat, de hele invulling mag de groep jongeren doen, van locatie zoeken t/m een act en ook voor alle organisatorische dingen is de groep verantwoordelijk. De groep wordt wel begeleid door masters/begeleiders. Smita Gayadin heeft deelgenomen aan Bo Potentials 1 tijdens haar eerste jaar op de HKU. Daarvoor heeft ze Pitch junior gedaan. Ze studeert nu muziekmanagement jaar 2 aan de HKU, faculteit Kunst & Economie. Ze vond Bo Potentials een hele positieve ervaring, vooral dat je zo alle facetten van een event meemaakt.

2 Ze ziet ook een duidelijke verbinding met de opleiding die ze nu doet en heeft nog een tip voor de faculteit K&E: samenwerkingsverbanden aangaan, meer communiceren met dit soort initiatieven, waar jongeren met een cultureel diverse achtergrond te vinden zijn. Mediashakers Mediashakers is een initiatief van Mira Media, en is een kennis en ontwikkelingsproject. Het doel van mediashakers is het begeleiden van cultureel diverse professionals. Er zijn verschillende trainingsprogramma s, sommige zijn gericht op algemene ondernemersvaardigheden, andere zijn geheel maatwerk. Bewustwording creëren en zelfvertrouwen genereren. Het meeste is maatwerk en mediashakers heeft dan ook een 1 op 1 benadering. Patricia Cronie heeft lessen gehad bij Mediashakers en is daar heel positief over. Ze had, als journalist, al werkervaring in de mediabranche. Bij Mediashakers kwam ze met vragen als: hoe je een bedrijf moet runnen, hoe verkoop je jezelf etc. Nu is Patricia een geregistreerd freelancer en heeft veel werk. Ze maakt nu expliciet gebruik van haar eigen culturele achtergrond: ze durft het aan om anders te zijn. Van talent naar beroep Van talent naar beroep is gestart in 2005, de Phenix foundation hield op met bestaan en zo is er een samenwerking ontstaan tussen Netwerk CS en Kunstenaars en CO. Zij zijn gericht op kunstenaars met een dubbele achtergrond / nationaliteit. De focus is niet westers. Er zijn verschillende trajecten: Adviestrajecten korte vraag Mentor trajecten vakkennis en ook artistieke uitwisseling Coaching trajecten langlopend actieplan opstellen voor minimaal 1 jaar Zo richten ze zich ook op verschillende doelgroepen: Doelgroep 1: kunstenaars met een vakopleiding in land van herkomst Vragen die daar vaak voorkomen zijn: Hoe werkt het in Nederland: subsidie / netwerk / cultureel landschap Doelgroep 2: kunstvakopleiding in Nederland afgerond Volgende onderwerpen zijn voor deze groep belangrijk: Netwerkvorming en de zakelijke kant van de kunstenwereld Doelgroep 3: Autodidacten Komen vaak uit de Urban scène en van talent naar beroep helpt ze met verbinding maken met de andere circuits. Vraag vanuit de ronde tafel: waarom doelgroep 2? Maatwerk, individuele aandacht Anders mogen zijn aansluiting vinden

3 Voorbeeld: eenzaamheid, geen herkenningspunt hebben. Ze vinden het vaak belastend om extra aandacht te vragen Oplossing: intervisie of groepscoaching Er is vaak geen plaats voor Cross-over, op de opleiding ontwikkelt je je in een westers kader. Iets,wat de meeste niet willen. HKU, Faculteit Kunst & Economie K&E is een opleiding tot cultureel ondernemer of kunstmanager, die binnen de HKU valt. De opleiding bestaat in zijn huidige vorm 3 jaar. De opleiding staat nog aan het begin om niet westerse studenten meer aandacht te geven. Er is al een heleboel diversiteit: Havo, VWO, MBO-studenten komen uit alle uithoeken van Nederland. Hierdoor is het moeilijk om meer aandacht te hebben voor een bepaalde groep. Misschien moet er wel meer gerichte aandacht voor de MBO of de cultureel diverse doelgroep ontwikkeld worden. Het is nog onduidelijk hoe vaak die opleidingsachtergrond samenvalt met de culturele achtergrond. Culturele diversiteit is een opkomend item op dit moment. Na het voorstellen van de rest van de mensen die aan tafel zitten, komt er een gesprek op gang. Hieronder wat opmerkingen die voorbij zijn gekomen: Uitgaan van de jongeren zelf: rugzak meegeven, maar niet in een richting duwen. Mensen zijn gericht op hun eigen leven en hun eigen instelling. Ik mis de helpende hand Ondernemerschap bij studenten op kunstvakopleidingen ontbreekt totaal: dit is niet alleen een knelpunt in het interculturele. Meer individuele begeleiding is nodig. Grootste obstakel: de aansluiting naar de praktijk. Coaching moet gericht zijn op wat wil jezelf, na de coaching blijven volgen door middel van intervisie, zodat ze terug kunnen vullen op een organisatie. Zit een gat naar de praktijk, moet meer (individuele) ondersteuning komen Economie was binnen de kunsten een vies woord, nu gelukkig al veel minder. Hoe ga je om met management in een omgeving die steeds veranderd Obstakel: andere culturen worden vaak in een hokje geduwd: zielige kanaleneilanders Vaak ben je trots op je afkomst en absoluut niet zielig. wordt vaak gezegd: ooh, we hebben nog een ton over die moet naar die zielige allochtonen, dit is fout gedacht. Er moet juiste begeleiding komen, dat is heel belangrijk. Shocking! Dat cultureel ondernemingschap nog onvoldoende is geïntroduceerd op de uitvoerende kunstvakopleidingen. In groepje van 2 of 3 gaan mensen praten over de kloven die zijn geconstateerd door het groepsgesprek. Na een minuut of 15 vormt de tafel weer een groep en wordt er even kort (gezien de tijd) samengevat waar ze het over hebben gehad in de tweetallen.

4 Aanbevelingen: 1. Er worden op drie verschillende momenten in de keten van ontkieming-verkenningverdieping naar professionalisering juist voor jongeren met een dubbele culturele bagage belangrijke kloven/ bruggen gezien: a. Het moment waarop zij op een actieve manier in contact te komen met kunst en cultuur: tussen niks en ontkiemen b. Het moment waarop zij kunst en cultuur als een serieuze zaak gaan beschouwen: tussen verkennen/ verdiepen en professionaliseren c. Het moment waarop zij vanuit een opleiding zichzelf als cultureel ondernemer gaan profileren: tussen professionalisering en succesvol worden in de beroepspraktijk. 2. Opleidingen tot Cultureel ondernemerschap moeten actief contact zoeken met events en organisaties die jongeren met allerlei achtergronden trekken: a. om meer bekendheid te geven aan kunstmanagement als vak bij deze jongeren en b. omdat het een groeisector is, waar veel innovatie gebeurt. 3. Opleidingen moeten flexibiliseren: In de cultureel diverse sector lopen veel talenten rond die deels zichzelf scholen en deels via instellingen zoals kunst HBO / MBO zich willen laten scholen. Opleidingen zijn nog te veel een totaal pakket voor iedereen voor 4 jaar. Dat sluit niet aan bij de behoefte van talenten in het veld. 4. De kloof tussen opleiding en succesvolle (betaalde) praktijk blijft onverminderd groot. Deels moet dat binnen de opleiding aan gepakt worden, deels via werkervaringsprojecten en coaching erna. 5. De kloof tussen opleiding en succesvolle betaalde beroepspraktijk heeft voor jongeren met een dubbele culturele bagage een extra dilemma: je wilt benaderd worden als kunstenaar en niet als allochtoon: Als je als allochtoon benaderd wordt, wordt je tot slachtoffer gemaakt. Tegelijkertijd wil je iets doen met je eigen taal of cultuur en voor mensen met een niet gangbare achtergrond voor kunst: Je allochtone achtergrond kan onderdeel van je specialisme zijn. Specifieke coaching na je professionalisering kan daarin een hulp zijn.

5 Ronde tafel (inter)cultureel ondernemerschap Overzicht cases van de aanwezige organisaties ontkieming verkenning verdieping professionalisering BO potentials BO potentials Mediashakers Mediashakers Van talent naar beroep HKU opleidingen Kunst en economie > Gasten: Ellen Alvares en Gordon Cruden, Zo podium. Bo potentials: Uitvoering: ZO podium, Amsterdam ZO. Taak: organiseer een muziekevent in Heineken Musichall door omstandigheden verplaatst naar Studio 80 Doel: verkenning van je talent om achter het podium te werken. Leeftijd: 16 tot 26 jaar Looptijd: 5 maanden Inzet: 1 keer p/maand 2daagse en 1 avond per week/ werkdruk: 4 uur per week Aantal deelnemers: 33 Produktiegroepen: Programmering: 10 (incl. Gelegenheidsband) Licht en geluid: 5 Filmploeg: 5 communicatie en publiciteit: 13 Begeleiding: Elke subgroep heeft een eigen Master die afkomstig is uit het professionele veld. Werving jongeren, selectie en mentoraat: door project manager Samenstelling deelnemers: Allemaal dubbele culturele bagage/niet bewust nagestreefd Veel vrouwen (80%)/niet bewust nagestreefd Doorstroom: niet doelbewust aangewerkt, 2 masters hebben talentvolle jongeren opdrachten gegund. Vervolg: was eenmalig project, wordt nu herhaald: het ontwerp van een radioprogramma ism Fun x. Financiering: Amsterdams Fonds voor de Kunsten

6 > Gasten: Lisette Boeren, projectleider en Patricia Cronie, deelneemster Mediashakers Project: Mediashakers: Uitvoering: Mira Media Taak: Eigen onderneming in de media opzetten Doel: Verdieping en professionalisering: van zakelijke vaardigheden middels advisering, training en coaching voor etnische mediaprofessionals. Leeftijd: 25 + Looptijd: van drie tot negen maanden (drie modules). Inzet: module 1; 1 dagdeel per week (10 bijeenkomsten) module 2: 1 dagdeel per week (10 bijeenkomsten) of individueel maatwerk + twee bijeenkomsten module 3: individueel maatwerk + twee bijeenkomsten Aantal deelnemers: 58 Begeleiding: trainingsprogramma s (kennis, vaardigheden, training, coaching en mentoring, netwerkopbouw) themabijeenkomsten voorlichting & advies via website en helpdesk Samenstelling deelnemers: van etnisch culturele afkomst, ervaring en/of opleiding in de media, hbo werk/denkniveau Doorstroom: Binnen halen van opdrachten waar deelnemers op kunnen offreren. Kennis overdracht naar andere stakeholders: FORUM en KvK Utrecht. Vervolg: bezig met ontwikkelen van vervolgproject, dan wel vervolgbedrijf Financiering: Equal, VSB fonds > Gast: Lisia Pires en Nurmaz Deniz (o.v), projectleiders Van Talent naar Beroep Uitvoering: Netwerk CS en Kunstenaars en CO Taak: begeleidingstrajecten voor kunstenaars (94%) en cultureel ondernemers (6%) met een dubbele culturele bagage op hun cultureel ondernemerschap. Doel: zakelijke en persoonlijke professionalisering ten einde een renderende beroepspraktijk in de culturele sector te ontwikkelen. Leeftijd: nvt Inzet: individuele werkplannen Looptijd: vanaf Deelnemers: totaal 145. Afgerond met succes: dwz. doorgestroomd of eigen praktijk gerealiseerd: worden op afstand gevolgd of zijn in een afrondingsfase 46 trajecten lopen nog

7 Uitval: 3 = 2%. Samenstelling deelnemers: Valt uiteen in 3 subgroepen: 17% heeft kunstvakopleiding in land van herkomst voltooid 40 % heeft een HBO kunstvakopleiding in Nederland voltooid 37 % zijn autodidacten. Samenstelling deelnemers op etniciteit (cijfers 2007) Caribische gebied: 30% Azië: 34% Afrika 16% Latijns Amerika: 6% Europa incl. Balkan: 11% Noord Amerika: 3% Begeleiding: deelnemer kan kiezen voor advies traject = korte duidelijke productievragen, individuele coaching- trajecten = persoonlijke en zakelijke ontwikkeling mentor traject = begeleidingstraject van kunstenaar in je eigen vakgebied. 95% van de trajecten zijn coaching- trajecten. Doorstroom: Deelnemers met kunstvakonderwijs in land van herkomst: 12% wenst een (aanvullende) kunstopleiding in Nederland doen. Acteurs en theatermakers hebben moeite om passend aanvullend onderwijs te vinden. Kunstenaars uit oorlogsgebieden hebben langere coaching- trajecten nodig. Er is onder deze groep grote behoefte aan werkervaringsplaatsen. Deelnemers met HBO kunstvakopleiding in NL. 5% van de cultureel ondernemers komt uit deze groep. M.n. behoefte praktische begeleiding rond ondernemerschap; geen behoefte aan aanvullend onderwijs. Alleen behoefte aan werkervaringsplaatsen voor (geadopteerde) Aziatische vrouwelijke kunstenaars. Autodidacten Grote vraag naar professionalisering op artistiek niveau. 17% wenst door te stromen naar kunstvakonderwijs. Een grote groep heeft een negatief beeld over doorstroom naar kunstvakonderwijs. Begeleiding is intensief; behoefte aan werkervaringsplaatsen ook buiten eigen circuit. Vervolg: loopt tot 2009, moet bijdragen aan de interculturele competentie van Kunstenaars en CO. Financiering: meerjarige project financiering van OC en W.

8 > Gasten: Paul van Ameron, vice voorzitter Faculteitsbestuur, Smita Gayadin, studente 2e jaar (ex Pitch junior, deelnemer BO potentials). HKU, HBO kunstonderwijs: Opleiding Kunst en Economie Opleidingen: Muziek management, Event management, Theatermanagement, Mediamanagement. Uitvoering: Faculteit Kunst en Economie, HKU Bachelors niveau (BA) Doel: cultureel ondernemers en managers voor de cultuursector opleiden: professionalisering Leeftijd: 17+ Looptijd: 4 jarige HBO opleiding Werkdruk: fulltime opleiding. Begeleiding: projectonderwijs: veel praktijkwerk en samenwerking in groepen. Aantal deelnemers: 2007: 597 Samenstelling deelnemers: (cijfers 2007): 7, 04% niet westers allochtoon; 7, 2% westers allochtoon, 85,76% autochtonen. Geen doelbewust aanname beleid rond doelgroepen Toelatingseis: HAVO of MBO op niveau 4; 18+ examen bij onvoldoende vooropleiding mogelijk. 50% wordt ingeloot, 50% doet toelating via assessment. Geen gegevens over relatie vooropleiding en culturele achtergrond. Doorstroom: Tijdens opleiding: Propedeuse (eind eerste jaar): kent een bindend studieadvies: 30 à 40% stopt dan. Geen gegevens beschikbaar over welke studenten (vooropleiding/ culturele achtergrond) de propedeuse halen. Evenmin gegevens over studie uitval en vooropleiding of culturele achtergrond. Na opleiding: Mate waarin studenten in staat zijn na de opleiding in levensonderhoud te voorzien binnen het vakgebied is onbekend. Doorstroom naar internationaal geaccrediteerde MA Arts Management mogelijk (20 plaatsen). Per jaar ongeveer 2 à 3 studenten: tot nu toe geen studenten met een niet westers allochtone achtergrond uit BA doorgestroomd. Financiering: OC&W

Resultaten WO-monitor 2013

Resultaten WO-monitor 2013 Resultaten WO-monitor 2013 Samenvatting: De WO-Monitor is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in Nederland. De WO-monitor wordt

Nadere informatie

OP LOCATIE. Talent Development Program van Hilversum Media Campus. Succesvol samenspel

OP LOCATIE. Talent Development Program van Hilversum Media Campus. Succesvol samenspel Talent Development Program van Hilversum Media Campus Succesvol samenspel 26 mediatalenten vormen de eerste groep young professionals die momenteel bezig is met het Talent Development Program van Hilversum

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Avondopleidingen SKO Financiële Opleidingen Ondernemer opleidingen Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Basiskennis Calculatie BKC Praktijkdiploma Boekhouden PDB Moderne Bedrijfsadministratie

Nadere informatie

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen!

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. April 2016

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. April 2016 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs April 2016 Feiten en cijfers 2 Het algemene beeld Start van de studie uitval en wisselaars Tal van inspanningen bij hogescholen

Nadere informatie

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele WORKSHOP FACTA CONGRES - donderdag 26 januari 2017 - Wa ht iet tot ze struikele Hé MBO er! Klaar voor een volgende stap? Jaap Kloos Teamleider opleiding Facility Management, Haagse Hogeschool. Even voorstellen..

Nadere informatie

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl

Productencatalogus. www.ondernemrslabtwente.nl 1 Productencatalogus www.ondernemrslabtwente.nl 2 Voorwoord Ondernemerslab Het Ondernemerslab Twente is een samenwerking van het ROC van Twente en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen). Het Ondernemerslab

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie voor de periode 2019-2021 Utrecht.nl Colofon uitgave Culturele Zaken Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in opdracht van

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS

ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS ALTIJD OP EXPEDITIE VOOR PROFESSIONALS SUCCESVOLLE MISSIE DIE VERDER REIKT DAN DE HORIZON WERELDS BEMIDDELT, VERBINDT EN ONTWIKKELT PROFESSIONALS IN DE FINANCE, SALES & TECHNIEK VAN MBO+ TOT EN MET WO

Nadere informatie

Den Haag Inclusief. Laat kansen niet onbenut. Presentatie conferentie Werken aan gelijke kansen, 19 mei 2015

Den Haag Inclusief. Laat kansen niet onbenut. Presentatie conferentie Werken aan gelijke kansen, 19 mei 2015 Den Haag Inclusief Laat kansen niet onbenut Presentatie conferentie Werken aan gelijke kansen, 19 mei 2015 Inhoud 1. De stad Den Haag 2. Van onderzoek naar project 3. Insteek Den Haag Inclusief 4. Strategie

Nadere informatie

Sectorkeuze informatieavond mavo 3. Donderdag 25 september 2014

Sectorkeuze informatieavond mavo 3. Donderdag 25 september 2014 Sectorkeuze informatieavond mavo 3 Donderdag 25 september 2014 Ingrid Voorstellen Mentor en MO onderbouw Bram Decaan Inhoud 1. Onderwijssysteem in Nederland 2. Betrokkenen in het keuzeproces 3. Aansluiting

Nadere informatie

Doorstroom naar hbo. Dr. José Mulder

Doorstroom naar hbo. Dr. José Mulder Doorstroom naar hbo Dr. José Mulder Onderzoek doorstroom NRO-subsidie om te kijken hoe overgang mbo-hbo verbeterd kan worden Fase 1: wat is er reeds bekend? Fase 2: monitoren doorstroomtrajecten bij scholen

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Diversity is een business case. Mohamed el Achkar Manager Diversity & Inclusion TNT Post

Diversity is een business case. Mohamed el Achkar Manager Diversity & Inclusion TNT Post Diversity is een business case. Mohamed el Achkar Manager Diversity & Inclusion TNT Post Ontwikkelingen in Nederland _ 20% van Nederlandse bevolking heeft een allochtone achtergrond _ 50% bewoners grote

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Voorwoord. Hatice Turkmen directeur Stichting LOV

Voorwoord. Hatice Turkmen directeur Stichting LOV 2013 Jaarverslag Voorwoord Het afgelopen jaar hebben we de omslag gemaakt van een uitvoeringsorganisatie naar een ondernemende vrijwilligersorganisatie. Onze enthousiaste vrijwilligers, die een wezenlijk

Nadere informatie

Inclusief leiderschap

Inclusief leiderschap Inclusief leiderschap Bettina Haarbosch 10 november 2016 Diversiteit & Inclusie NS D&I Koffer Diversiteit Diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen. Zowel zichtbare verschillen als leeftijd,

Nadere informatie

Nudge Finance Leadership Challenge

Nudge Finance Leadership Challenge Nudge Finance Leadership Challenge Extra informatie Wat is de Nudge Finance Leadership Challenge? De Nudge Finance Leadership Challenge is een ontwikkeltraject met een competitie voor de jonge leiders

Nadere informatie

Codarts Verwijzen naar de reactie van de woordvoerder van de Vereniging Hogescholen.

Codarts Verwijzen naar de reactie van de woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. REACTIES HOGESCHOLEN KOSTEN SELECTIEPROCEDURE Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) Graag verwijs ik in dit verband ook naar de e-mail van de Vereniging Hogescholen van vanmiddag (5 maart 2015):

Nadere informatie

JONG TALENT OP DE UNIVERSITEIT WAT DOET DE VU?

JONG TALENT OP DE UNIVERSITEIT WAT DOET DE VU? JONG TALENT OP DE UNIVERSITEIT WAT DOET DE VU? 1 JONG TALENT AAN DE UNIVERSITEIT Professionaliserings Traject Onderwijs VU: Van Werkpaard tot Paradepaard Portefeuillehouder onderwijs, FSW. 2 Vrije Universiteit

Nadere informatie

EXPERTS MET KARAKTER

EXPERTS MET KARAKTER EXPERTS MET KARAKTER KANSEN BENUTTEN? EERST ZIEN, DAN SCHAKELEN Tempo-Team is specialist in flexibele arbeid. Door onze koppeling van commercieel denken en een sterke betrokkenheid, zijn we al 35 jaar

Nadere informatie

Resultaten WO-monitor 2011

Resultaten WO-monitor 2011 Resultaten WO-monitor 2011 - kan met recht een werelduniversiteit genoemd worden, kijkend naar het afkomst van studenten. - Gemiddeld zijn Wageningers actiever dan de studenten in andere ederlandse studiesteden/andere

Nadere informatie

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN

BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN VOORLICHTING BESTUURS- EN ORGANISATIEWETENSCHAP > Wat is Bestuurs- en organisatiewetenschap (B&O)? > Zo zit je opleiding in elkaar

Nadere informatie

Investeren in kwaliteit Kansrijk op arbeidsmarkt. Onderzoek met impact. Hbo als emancipatiemotor. Hbo in vogelvlucht. #hbocijfers

Investeren in kwaliteit Kansrijk op arbeidsmarkt. Onderzoek met impact. Hbo als emancipatiemotor. Hbo in vogelvlucht. #hbocijfers Investeren in kwaliteit Kansrijk op arbeidsmarkt Hbo als emancipatiemotor Onderzoek met impact Hbo in vogelvlucht #hbocijfers Februari 2018 Hbo als emancipatiemotor 453.354 Ingeschreven studenten in studiejaar

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. Mei 2015

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. Mei 2015 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Mei 2015 Feiten en cijfers 2 Inleiding Op 19 mei 2015 hebben de hogescholen hun strategische agenda #hbo2025: wendbaar & weerbaar1

Nadere informatie

i- TIME Business & ExecuKve Coaching In Den Haag en omstreken

i- TIME Business & ExecuKve Coaching In Den Haag en omstreken i- TIME Business & ExecuKve Coaching In Den Haag en omstreken i- TIME Esther Adriaanse 06-51448868 Huijgensstraat 8, 2515 BD Den Haag BEDRIJFSCOUNSELING info@ikmecounseling.nl www.ikmecounseling.nl BUSINESS

Nadere informatie

Doorstroom mbo-studenten naar lerarenopleidingen op de Hogeschool Rotterdam: de stand van zaken

Doorstroom mbo-studenten naar lerarenopleidingen op de Hogeschool Rotterdam: de stand van zaken Doorstroom mbo-studenten naar lerarenopleidingen op de Hogeschool Rotterdam: de stand van zaken Factsheet september 2009. Contactpersoon: Daphne Hijzen, onderzoeker en lid van de Kenniskring beroepsonderwijs

Nadere informatie

Datum 8 februari 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Mohandis (PvdA) over het bericht dat selectie aan de poort allochtonen dupeert

Datum 8 februari 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Mohandis (PvdA) over het bericht dat selectie aan de poort allochtonen dupeert >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs & Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders

Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders Zwanger, Bevallen, een Kind! Cursus voor alle aanstaande ouders Aya Crébas Programma - Voorstellen, ZBK gezamenlijk project - Optimale preventie begint voor de geboorte - Geboortecultuur en nieuwe Nederlanders

Nadere informatie

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl 5 jaar in beeld www.lifesciencesatwork.nl Het LifeSciences@work programma Innovaties in de Life Sciences kunnen grote impact hebben voor de samenleving. Het LifeSciences@work programma helpt startende

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

Opleidingen Boekhouden

Opleidingen Boekhouden Opleidingen Boekhouden Bij Avondopleidingen SKO kunt u kiezen uit 3 verschillende niveau's opleidingen boekhouden: Opleiding Basiskennis Boekhouden BKB vergelijkbaar met MBO-3 niveau (= Elementair Boekhouden

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. mei 2010

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. mei 2010 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs mei 2010 1 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie

Nadere informatie

Leonardo evaluatie. Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo. Sterre Roelofs

Leonardo evaluatie. Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo. Sterre Roelofs Leonardo evaluatie Onderzoek naar de mening van de ouders en docenten van De Burght over Leonardo Sterre Roelofs 19-05-2017 Onderzoeksdoel en - opzet Doel Het beantwoorden van de vraag Wat vinden ouders

Nadere informatie

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk Inleiding Het voormalige Centrum voor Interculturele Studies (CIS), inmiddels opgenomen in het expertisecentrum Educatie van HKU, streefde naar een inclusieve

Nadere informatie

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Avondopleidingen SKO Financiële Opleidingen Ondernemer opleidingen Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Basiskennis Calculatie BKC Financieel Assistent Praktijkdiploma Boekhouden PDB Moderne

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers April 2017 Inhoud 1 Het algemene beeld 2 2 Start van de studie: uitvallers 4 3 Start van de studie: wisselaars 5 4 Afsluiting van de studie: studiesucces

Nadere informatie

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen diploma of bewijsstuk Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25472 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kazerneplein, Arnhem; Thorbeckestraat, Arnhem Een intakegesprek is altijd

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

Van de 293 Wageningse respondenten zijn er 109 man (37%) en 184 vrouw (63%). De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 28 jaar.

Van de 293 Wageningse respondenten zijn er 109 man (37%) en 184 vrouw (63%). De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 28 jaar. Resultaten NAE 2016 Samenvatting: De NAE is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in Nederland. De NAE wordt uitgevoerd door DESAN,

Nadere informatie

forum beroepsonderwijs. DEC 6 dilemma s pittige discussies constructieve uitkomsten én hilarische momenten 1 oktober 2015 @THNK

forum beroepsonderwijs. DEC 6 dilemma s pittige discussies constructieve uitkomsten én hilarische momenten 1 oktober 2015 @THNK forum beroepsonderwijs 1 oktober 2015 @THNK Vindt u ook wat van het beroepsonderwijs? Praat mee! De volgende bijeenkomst vindt plaats op: n e x t DEC 3 Terugblik op het eerste Forum op 1 oktober met als

Nadere informatie

Succesvolle doorstroom mbo hbo in Noord-NL. Agnes Meijer 26 januari 2017

Succesvolle doorstroom mbo hbo in Noord-NL. Agnes Meijer 26 januari 2017 Succesvolle doorstroom mbo hbo in Noord-NL Agnes Meijer 26 januari 2017 Samenwerking mbo hbo in Noord-NL Brug bouwen tussen twee bewegende oevers zodat mbostudenten een grotere kans op studiesucces hebben

Nadere informatie

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis.

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven WOLTRING & OPPELAAR Kennis-in-huis Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties Woltring & Oppelaar Reïntegratietrajecten Training & coaching bedrijfsmentoren info@kennis-in-huis.nl

Nadere informatie

Antwoord blad Methodes van beantwoorden:

Antwoord blad Methodes van beantwoorden: Meetinstrument Partofit Antwoord blad Methodes van beantwoorden: Methode 1 = 1 5 0 1 2 3 4 5 Methode 2 = 1 10 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Methode 3 = Smileys [ Methode 4 = Woorden o Ik kan dit zeer goed o Ik

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Resultaten WO-monitor 2012

Resultaten WO-monitor 2012 Resultaten WO-monitor 2012 Samenvatting: De WO-Monitor is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in ederland. De WO-monitor wordt

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool

Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool Inhoudsopgave Voorwoord 1. Lekstroom School s cool in het kort 2. Aantallen en resultaten 3. Ontwikkelingen vrijwilligers 4. Verbreden in de regio 5. 2017 Financieel

Nadere informatie

fotografie opleidingen op hbo-niveau

fotografie opleidingen op hbo-niveau fotografie opleidingen op hbo-niveau De Fotoacademie biedt aankomende en professionele fotografen een motiverend en stimulerend platform om zich te kunnen ontplooien, gebaseerd op persoonlijke talenten

Nadere informatie

Straks studeren. 1. Inleiding. 2. Na de HAVO. 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding. 5. Studiefinanciering. 6.

Straks studeren. 1. Inleiding. 2. Na de HAVO. 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding. 5. Studiefinanciering. 6. Straks studeren 1. Inleiding 2. Na de HAVO 3. Hoe moet ik kiezen? 4. Aanmelden vervolgopleiding 5. Studiefinanciering 6. Websites 2. Na de HAVO HBO MBO Particuliere opleiding (Even) iets anders VWO VAVO

Nadere informatie

Decentrale selectie. bij de opleiding geneeskunde. Roland Laan

Decentrale selectie. bij de opleiding geneeskunde. Roland Laan Decentrale selectie bij de opleiding geneeskunde Roland Laan Waarom selectie? Jaarlijks 6200 aanmeldingen geneeskunde - 75% eerste aanmeldingen - 25% herhaalde aanmeldingen Jaarlijks 2850 plaatsen instroom

Nadere informatie

Léren door te stromen en aan te sluiten

Léren door te stromen en aan te sluiten Léren door te stromen en aan te sluiten Workshop GoLeWe-conferentie Hasselt, 9 december 2010 MBO Dr. Cees Terlouw Lector Instroommanagement & Aansluiting Directeur LICA HBO Kom verder. Saxion. VO Inleiding

Nadere informatie

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ?

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? Hoewel we sinds februari 2013 stichting DEGASTEN zijn, bestaan we al sinds 2003 onder de naam Jong RAST, in Amsterdam. Jong RAST bestaat sinds 2003 als talentontwikkelingsorganisatie

Nadere informatie

WERELDS Diversiteits-trainingen

WERELDS Diversiteits-trainingen WERELDS Diversiteits-trainingen Diversiteitsmanagement Interculturele Communicatie Diversiteit voor politici Interculturele personele gespreksvoering Integreren in uw organisatie (voor allochtone medewerkers)

Nadere informatie

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat

Sectorplan Zorg Zeeland Het resultaat Het resultaat Uitgave van ViaZorg mei 2018 Terugblik Eind april 2018 is het afgerond met de eindbetaling van de subsidie naar de werkgevers. Een mooi moment om terug te blikken op dit project, dat mede

Nadere informatie

Kleurmeter Vrijwilligerswerk versie

Kleurmeter Vrijwilligerswerk versie Kleurmeter Vrijwilligerswerk versie 2014-1 De Kleurmeter Vrijwilligerswerk heeft als doel het intercultureel werken binnen vrijwilligersorganisaties verder vorm te geven. Meer allochtone vrijwilligers

Nadere informatie

Laat jou(w) Limburg zien DIT IS ZEF MAGAZINE

Laat jou(w) Limburg zien DIT IS ZEF MAGAZINE Laat jou(w) Limburg zien DIT IS ZEF MAGAZINE Kennismakingsgids 2012 Dit is ZEF Magazine! ZEF Magazine is een online magazine voor jonge mensen die wonen in Limburg. ZEF draait niet alleen om nieuwtjes

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Van de 367 Wageningse respondenten zijn er 156 man (43%) en 211 vrouw (57%). De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 27 jaar.

Van de 367 Wageningse respondenten zijn er 156 man (43%) en 211 vrouw (57%). De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 27 jaar. Resultaten NAE 2015 Samenvatting: De NAE (vroeger: WO-Monitor) is een vragenlijst die wordt afgenomen onder recent afgestudeerden (1-1,5 jaar na afstuderen) van de universiteiten in Nederland. De NAE wordt

Nadere informatie

Feedback. KunstEnCultuur

Feedback. KunstEnCultuur Feedback visie KunstEnCultuur Reactieformulier Curriculum.nu visie Ontwikkelteam heeft de eerste ontwikkelsessie achter de rug (14-16 maart) en heeft daarin een conceptvisie opgesteld voor het leergebied.

Nadere informatie

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 een ander bij ministeriële regeling aangewezen

Nadere informatie

Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR

Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR Feedback conceptvisie KUNST & CULTUUR Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang 2012-2013 1 Opleiding 2012-2013 Met de opleiding COmmunity Arts Learning Lab (CALL) leer je het terrein van de Community Arts te verdiepen

Nadere informatie

Feniks Campagne. Feniks Campagne. Gemaakt voor: Feniks Group Voorbereid door: Serena Scholte. 17 april 2012 Voorstelnummer: 1.

Feniks Campagne. Feniks Campagne. Gemaakt voor: Feniks Group Voorbereid door: Serena Scholte. 17 april 2012 Voorstelnummer: 1. Feniks Campagne Gemaakt voor: Feniks Group Voorbereid door: Serena Scholte 17 april 2012 Voorstelnummer: 1 Uturnity Aanleiding In Nederland is er een taboe op failliet gaan. En dat terwijl er dagelijks

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

Enquête Kunstenaars in de WWIK

Enquête Kunstenaars in de WWIK Enquête Kunstenaars in de WWIK We zouden u graag een aantal vragen willen stellen over uw werkzaamheden en positie als kunstenaar. Eerst komen een paar algemene vragen aan de orde. 1. Wat is uw geboortejaar?

Nadere informatie

DevelopHER Academy. Talent is het begin, professionaliteit is de toekomst

DevelopHER Academy. Talent is het begin, professionaliteit is de toekomst DevelopHER Academy Talent is het begin, professionaliteit is de toekomst DevelopHER Academy Women in Sales bemiddelt de beste vrouwelijke kandidaten op salesposities. Veel bedrijven wensen meer diversiteit

Nadere informatie

Eindverslag School Ex Programma 2011

Eindverslag School Ex Programma 2011 Eindverslag School Ex Programma 2011 Inleiding Het School Ex Programma is de afgelopen twee jaren uitgevoerd met landelijke middelen voor jeugdwerkloosheid onder toezicht van de MBO-raad. In 2011 is het

Nadere informatie

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties Kracht Lokaal Versterking van vrijwilligersorganisaties Versterking van vrijwilligersorganisaties Krachtige vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in de lokale samenleving. Om deze rol nu én in de toekomst

Nadere informatie

Foto: V.l.n.r. Bas van der Veldt (Algemeen Directeur AFAS), Margriet Jongerius (wethouder Gemeente Utrecht) en Jan Bogerd Vz CvB Hogeschool Utrecht

Foto: V.l.n.r. Bas van der Veldt (Algemeen Directeur AFAS), Margriet Jongerius (wethouder Gemeente Utrecht) en Jan Bogerd Vz CvB Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht, AFAS Software en de gemeente Utrecht hebben de pilot in samenwerking ontwikkeld. Deze Utrechtse partners maken gebruik van de expertise van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Nadere informatie

Programma STUDIESUCCES VOOR IEDEREEN!

Programma STUDIESUCCES VOOR IEDEREEN! Programma STUDIESUCCES VOOR IEDEREEN! Meerjarig programma van de Hogeschool Rotterdam in het kader van afspraken met de minister van OC&W ter verbetering van de in-, door- en uitstroom van studenten. Basisnotitie

Nadere informatie

Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3

Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 Damtrainer 3 Informatie over de KNDB-opleidingen Damtrainer 2 en Damtrainer 3 Inleiding Sinds 2009 kent de KNDB nieuwe opleidingen voor Damtrainer 2 (vergelijkbaar met het oude Damleider A) en Damtrainer 3 (was vroeger

Nadere informatie

SarCoSan Bezoekadres

SarCoSan Bezoekadres andidaten Je bent net afgestudeerd, op zoek naar ander werk, werkloos of je hebt een uitkering. Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging, of je wilt ondernemer worden. Ontmoet dan nu je nieuwe werkgever.

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

2 jarig programma Tax Talent Traineeship

2 jarig programma Tax Talent Traineeship 2 jarig programma Tax Talent Traineeship Inhoud Inleiding 3 Opzet Tax Talent Traineeship 4 Wat verwacht de Belastingdienst van de trainee? 4 Hoe faciliteert de Belastingdienst de trainee? 4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving

Methodiekbeschrijving Methodiekbeschrijving Project Mediashakers Inhoudsopgave 1. Doelstelling Methodiekbeschrijving 3 2. Achtergrond & ontwikkelingen in de media 4 2.1 Belang van een cultureel divers medialandschap 4 2.2 Profiel

Nadere informatie

Resultaten Dreambuilders onderzoek

Resultaten Dreambuilders onderzoek Resultaten Dreambuilders onderzoek December 2012 1 Onderzoek geeft nieuw beeld van jonge hoogopgeleiden in Nederland: Nu hard werken en dromen van wereld verbeteren Inspiratie Akademie, 4YoungPeople en

Nadere informatie

we invite you to grow

we invite you to grow we invite you to grow Talentprogramma Kwaliteitsverpleegkundige Zorgmanagement Bedrijfsvoering Medisch Verpleegkundig adviseur van het zorgproces 2 Doelgroep Verpleegkundigen niveau 4 en 5 met minimaal

Nadere informatie

Brug tussen onderwijs en ondernemer. Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops

Brug tussen onderwijs en ondernemer. Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops Brug tussen onderwijs en ondernemer Seminar Onderwijsrelatiemanagers als belangenbehartigers 4 november 2008 Verslag van de workshops Brug tussen onderwijs en ondernemer Wie is het belangrijkst in de samenwerking?

Nadere informatie

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking.

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Studio Sterk: Sterker door Participatief Drama Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Theater als middel om een stem te geven aan mensen die nauwelijks gehoord worden.

Nadere informatie

Feniks Campagne. Feniks Campagne. Gemaakt voor: Feniks Group Voorbereid door: Serena Scholte. 23 april 2012 Voorstelnummer: 1.

Feniks Campagne. Feniks Campagne. Gemaakt voor: Feniks Group Voorbereid door: Serena Scholte. 23 april 2012 Voorstelnummer: 1. Feniks Campagne Gemaakt voor: Feniks Group Voorbereid door: Serena Scholte 23 april 2012 Voorstelnummer: 1 Uturnity Aanleiding In Nederland is er een taboe op failliet gaan. En dat terwijl er dagelijks

Nadere informatie

Heb jij het lef om Ondernemer Food te worden?

Heb jij het lef om Ondernemer Food te worden? Heb jij het lef om Ondernemer Food te worden? Er liggen prachtige kansen in de foodsector, op het gebied van ambachtelijke producten op basis van vlees. Mooie kansen voor wie durft te experimenteren. Heb

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Inclusief leiderschap

Inclusief leiderschap Inclusief leiderschap Bettina Haarbosch 10 november 2016 Diversiteit & Inclusie NS D&I Koffer Diversiteit Diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen. Zowel zichtbare verschillen als leeftijd,

Nadere informatie

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als manager retail geef je leiding aan een

Nadere informatie

Young Executive Program. Behouden, ontwikkelen en klaarstomen van jong talent

Young Executive Program. Behouden, ontwikkelen en klaarstomen van jong talent Young Executive Program Behouden, ontwikkelen en klaarstomen van jong talent Copyright Arvid Buit Executive Coaching 2015 pagina!1 Leiderschapsontwikkeling voor de toekomst PROGRAMMA ONDERDELEN: * Trainingsprogramma

Nadere informatie