INSPECTIERAPPORT 41018/2007/B. GENT Caermersklooster De Eerste Pandhof Vrouwebroersstraat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INSPECTIERAPPORT 41018/2007/B. GENT Caermersklooster De Eerste Pandhof Vrouwebroersstraat"

Transcriptie

1 INSPECTIERAPPORT 41018/2007/B GENT Caermersklooster De Eerste Pandhof Vrouwebroersstraat

2 2 Directie en secretariaat: W. Wilsonplein 2, 9000 GENT Tel.: ; Fax: Inspectiedienst: Abdisstraat 2, 9000 GENT Tel.: Website: Bouwkundige inspectie INSPECTIENUMMER : O-17/41018/2007/B OBJECT : Caermersklooster - De Eerste Pandhof LIGGING : Vrouwebroersstraat Gent WETTELIJKE BESCHERMING : Monument, 20 juli 1943 HUIDIGE FUNCTIE : Cultuur - Leegstand ABONNEE : Provinciebestuur Oost-Vlaanderen Gouvernementstraat GENT INSPECTIEDATUM : 13 september 2007 UITGEVOERD DOOR : Filip Kint en Ann Derieuw (filip.kint@oost-vlaanderen.be - Tel.: ) TOTAAL AANTAL MANUREN : 13 uur UITGEVOERDE WERKEN : Opmaken van een risico-inventarisatie (eerste inspectie). GEBRUIKTE MATERIALEN : - VORIGE INSPECTIES (sinds 2000) : Eerste (deel)inspectie. Op twee plaatsen in de vleugel 'feestzaal', nl. één op de eerste verdieping en één op de zolderverdieping, werd bij wijze van steekproef de toestand van de oplegging van de moerbalken van de vloerconstructies in detail gecontroleerd. OPMERKINGEN : Op vraag van 'de dienst 31 Gebouwen' van de provincie (verantwoordelijke projectleider: Benjamin Verstringhe) en naar aanleiding van de restauratie werden alleen de dakconstructies en de houten balklagen door de monumentenwachters geïnspecteerd.

3 3 INHOUDSOPGAVE I. Inleiding.. 4 II. De vleugel langs de Vrouwebroersstraat 'refectorium'... 5 III. De vleugel langs de gewezen Plotersgracht 'feestzaal keuken'. 8 IV. De vleugel grenzend aan de gebouwen rond de Tweede Pandhof 'kapittelzaal'. 12 V. Besluit. 13

4 4 I. Inleiding Op vraag van 'de dienst 31 Gebouwen' van de provincie (verantwoordelijke projectleider: Benjamin Verstringhe) werden de dakconstructies en de houten balklagen van de gebouwen of vleugels rond de Eerste Pandhof door de monumentenwachters geïnspecteerd. Het betreft de vleugel langs de Vrouwebroersstraat ('refectorium'), de vleugel langs de gewezen Plotersgracht ('feestzaal') en de vleugel die grenst aan de gebouwen rond de Tweede Pandhof ('kapittelzaal'). De verschillende vleugels worden ook in deze volgorde besproken. Schematische overzichtstekening ( grijze invulling: wanden/muren; blauwe invulling: moerbalken) Omdat het gaat om een eerste inspectie van de gebouwen werd door de monumentenwachters voorafgaand een risico-inventarisatie opgemaakt. Uit ons onderzoek (zie volgende paragrafen) is gebleken dat voornamelijk de vleugel 'refectorium' en de vleugel 'feestzaal' op veel plaatsen zowel op het gelijkvloers, de verdiepingsvloer als de zoldervloer momenteel niet op een veilige manier kunnen worden geïnspecteerd. Bij de bespreking van de verschillende vleugels werden de gevaarlijke zones aangeduid op de bijgevoegde tekeningen.

5 5 II. De vleugel langs de Vrouwebroersstraat "refectorium" Op nogal wat plaatsen werden de moerbalken en de plafonds reeds onderschoord. Ondanks deze extra ondersteuningen blijft de onbetrouwbaarheid van de vloerconstructies (bestaande uit: moerbalken, kinderbinten, plankenvloeren en bovenop soms nog een stenen vloer) bestaan wat bijgevolg niet toelaat een veilige en gedetailleerde inspectie van de dakconstructie en van de balklagen uit te voeren. Bovendien bevindt er zich op de zoldervloer en in het bijzonder tussen de dakvoeten veel achtergebleven bouwpuin (het betreft houtafval en restanten van de dakbedekking) wat tevens een verhoogd risico van veiligheid inhoudt. Hierna volgt een fotografisch overzicht van de toestand van de vleugel "refectorium" Onderschoring van de plafonds en de balklagen. Aansluiting van de plankenvloer met de dakvoet. Ondanks vroegere extra verstevigingen (multiplexplaten) blijven de vloeren onbetrouwbaar om te betreden. De bakstenen zijwandjes alsook het front van de dakkapel (kant pandhof) bevinden zich in een heel onstabiele toestand.

6 6 De moerbalken en de plafonds buigen gevaarlijk door. Op de vloeren komt bovendien veel bouwpuin voor. De dakstructuur vertoont op meerdere plaatsen gebroken en loszittende of -hangende onderdelen. Niettegenstaande de gevaarlijke en risicovolle toestand inzake de veiligheid kunnen we ons toch een goed en volledig beeld vormen over de toestand van de kapconstructie en de balkconstructies. De kapconstructie vertoont op meerdere plaatsen ernstige gebreken ingevolge waterinfiltraties via de voormalige dakbedekking en aantastingen door houtborende insecten en schimmels. Het betreft belangrijke houtverbindingen (tussen spantbenen en dekbalken, gordingen, tussen spantvoeten en moerbalken, tussen steekschoren en dekbalken, tussen dakkepers en muurplaten/dekbalken) die gebroken, losgekomen of verzwakt zijn ingevolge verzakkingen, houtrot en schimmels. Tengevolge van de verzakkingen vertoont de dakstructuur gevaarlijke vervormingen. De verbinding tussen de trekbalk van het onderste juk en de dekbalk die er bovenop ligt, is losgekomen doordat het spantbeen is verzakt. Het onderste juk is ernstig verzakt waardoor de verbinding met de dekbalk en het spantbeen van het juk erboven verbroken is. Hierdoor wordt de belasting van het kapwerk via de dakkepers overgedragen i.p.v. via de spanten wat een grote excentrische druk op de muren veroorzaakt en ook de belasting op de dakkepers zelf wordt hierdoor heel groot.

7 7 De verbinding (schuine liplas) van de vlieringbalken/gordingen is losgekomen waarbij de ene helft bovendien is verschoven. De 'rode' lijnen geven de richting aan van hoe de vlieringbalken/gordingen momenteel geplaatst liggen of gesitueerd zijn. In normale omstandigheden (zonder gebreken) zou dit één rechte lijn moeten vormen in de lengterichting van het dak. De houten balklagen vertonen zichtbaar sterke vervormingen en doorbuigingen; op verscheidene plaatsen zijn de plankenvloeren ingestort. Gelet op de gevaarlijke toestand konden door ons hier dan ook geen steekproeven worden genomen (in tegenstelling tot de vleugel 'feestzaal'). Een steekproef houdt in dat we de oplegging van een moerbalk in detail gaan controleren op mogelijke aantastingen door houtborende insecten en schimmels en ook de draagkracht van de balk wordt nagegaan. Niettemin kan men er vanuit gaan dat de toestand van de balklagen heel zorg-wekkend is. Zonder een gedetailleerde inspectie uit te voeren is het duidelijk dat de vloerconstructies ernstig verzwakt zijn ingevolge aantasting door houtrot, houtborende insecten en schimmels. Tijdens de restauratie van het gebouw zal het noodzakelijk zijn elke balk (moerbalk of kinderbint) op zijn draagkracht te controleren (zie hiervoor ook het besluit achteraan in het inspectierapport). Op meerdere plaatsen zijn de vloerconstructies reeds ingestort (foto links en rechts) en buigen de moerbalken fel door (foto rechts).

8 8 III. De vleugel langs de gewezen Plotersgracht 'feestzaal keuken' Om veiligheidsredenen (lees: gebrekkige stabiliteit en losse delen) konden het zuidwestelijk deel van deze vleugel (het betreft het deel van de 'keuken' dat grenst aan de vleugel langs de Vrouwebroersstraat) niet in detail worden geïnspecteerd. Voornaamste oorzaak voor de onveilige situatie is de heel matige ondersteuning van de tussenwand tussen de gang en de keukenvertrekken (zie foto's hieronder). Bovendien worden de schoren of steunen extra belast doordat de metalen overkapping die boven het gebouw werd aangebracht en gedeeltelijk steunt op de onderschoorde muur. Ter hoogte van de zolderverdieping liggen talloze losse balken en allerlei bouwpuin. De gele horizontale balk die de grijskleurige constructie van de overkapping ondersteunt, steunt op de muur die op haar beurt ook is geschoord. Het betreft de onderschoring van de tussenwand tussen de gang en de bijvertrekken van de keuken. Tekening rechts: situering van de gevaarlijke zone. De overige delen, nl. de grote kamer van de 'keuken' en de 'feestzaal' laten, gezien de slechte staat van de plankenvloeren, een gedetailleerde of uitvoerige inspectie van de dakconstructie en de houten balklagen eveneens niet toe. Toch werden door ons hier bij wijze van steekproef op twee plaatsen de opleggingen van de moerbalken in de muren grondig gecontroleerd (zie o.a. het filmpje dat is bijgevoegd bij het inspectierapport). De kapconstructie bevindt zich globaal weliswaar in betere staat (minder ernstige gebreken en de vervormingen van het kapwerk blijven beperkt) dan de dakstructuur van de vleugel langs de Vrouwebroersstraat, maar toch is ook hier de toestand van de dakvoet (spantvoeten, muur-

9 9 platen, dakkepertenen) slecht en zal het bijgevolg veel vakmanschap vragen om de dakconstructie terug in goede staat te brengen. De toestand van de houten balklagen. Op de onderstaande schets werden de plaatsen gesitueerd waar door ons willekeurige steekproeven werden genomen. Steekproef 1: 1 ste moerbalk vanaf de noordoostgevel van de balklaag van de zoldervloer oplegging in de gevel langs de Eerste Pandhof Steekproef 2: 4 de moerbalk vanaf de noordoostgevel van de balklaag van de verdiepingsvloer oplegging in de buitengevel langs de gewezen Plotersgracht Steekproef 1. Na het wegnemen (d.w.z. wegkrabben met behulp van een steekbeitel) van het aangetaste hout blijkt dat de stabiliteit of draagkracht van de moerbalk alleen nog verzekerd wordt door

10 10 de balksleutel die zich onder de moerbalk bevindt. Gezien dit twee afzonderlijke delen zijn, kan dit betekenen dat de balksleutel later werd toegevoegd als extra steun voor de moerbalk (op andere plaatsen zijn de moerbalk en de balksleutel meestal slechts één balk). 1. Beginsituatie: moerbalk zit nog verscholen onder de plankenvloer 2. Wegkrabben van het aangetaste hout 3. Het meeste 'slechte' hout is verwijderd 4. Eindresultaat.

11 11 Verdere vaststellingen: de plankenvloeren zijn nagenoeg volledig vermolmd en sterk verzwakt; door het uitvoeren van de steekproef is ook gebleken dat de bovenste twee à drie centimeter van de kinderbalkjes en de moerbalk eveneens sterk zijn vermolmd waardoor de opleggingen van de kinderbalkjes in de moerbalken op veel plaatsen niet meer verzekerd zijn. Steekproef 2. Aan de onderzijde van de bepleisterde moerbalk is een groot vruchtlichaam van een zwam aanwezig. Na het weghalen van de bepleistering blijkt de balk aan de onderzijde nauwelijks aangetast en zelfs nog in vrij goede staat te zijn. Aan de bovenzijde werd, net als bij de eerste steekproef, vooraf de plankenvloer verwijderd. Ook hier waren de vloerplanken sterk verzwakt en niet meer te recupereren. Nagenoeg gelijklopend met de eerste steekproef zijn de bovenkant van de moerbalk alsook de kinderbalkjes die in de moerbalk opliggen, sterk aangetast door houtrot en vermolmd. Doordat de balk is aangetast geworden door schimmel (vermoedelijk huiszwam - kubisch rot merkbaar) is ongeveer de bovenste tien à vijftien centimeter van de balk aangetast en verzwakt. De oplegging daarentegen is minder sterk aangetast, doch om een volledig beeld van de toestand te krijgen, is het nodig de balkkop vrij te maken (d.w.z. het omliggend metselwerk - tijdelijk - wegnemen wat evenwel door ons niet kon gedaan worden omdat dit onze opdracht overstijgt).

12 12 Vorige bladzijde, foto links onder: kinderbalkjes zijn aan de buitenranden 'zacht' geworden of vermolmd; ook de opleggingen in de moerbalk zijn aangetast en bij sommige balkjes verzwakt. Vorige bladzijde, foto rechts onder: waar de moerbalk in het metselwerk van de gevel verdwijnt, is het hout aangetast door houtborende insecten, maar het hout vertoont nog voldoende stabiliteit; toch is het noodzakelijk bijkomende boringen in de balkkop uit te voeren om totale zekerheid te hebben inzake de stabiliteit van de moerbalk. Foto links: bovenzijde van de moerbalk na het verwijderen van de vloerplanken. Foto rechts (detail): verdroogd vruchtlichaam en zwamdraden (vermoedelijk huiszwam) het oppervlak vertoont een typisch kubisch scheurenpatroon. IV. De vleugel grenzend aan de gebouwen rond de Tweede Pandhof 'kapittelzaal' Van deze vleugel werd de dakbedekking reeds gerestaureerd (n.a.v. de restauratie van de gebouwen rond de Tweede Pandhof). Daarom werden de houten balklagen hier reeds vroeger van pleisterwerk ontdaan en werden de houten roosteringen die niet meer voldoende stabiel waren, verwijderd. Toch bemerkt men dat de behouden plankenvloeren eveneens zijn aangetast en vermolmd en bij een eventuele herbestemming van het gebouw toch vernieuwd dienen te worden. Voor het overige vertonen de moerbalken en de balken die deel uitmaken van de dakstructuur geen noemenswaardige gebreken.

13 13 V. Besluit De problemen situeren zich in de vleugel langs de Vrouwebroersstraat 'refectorium' en in de vleugel langs de gewezen Plotersgracht 'feestzaal en keuken'. In de beide vleugels is het houtwerk van de houten balklagen sterk aangetast door houtborende insecten (voornamelijk grote klopkever Xestobium rufovillosum) en schimmels/zwammen. Om de exacte omvang van de schade of de gebreken te kunnen inschatten, is het noodzakelijk dat alle balken, moerbalken en kinderbalkjes, in detail op hun stabiliteit worden gecontroleerd. De houten plankenvloeren zijn nagenoeg allemaal zodanig sterk vermolmd dat ze volledig dienen te worden vernieuwd. Opmerking: vooraleer een gedetaillleerde inspectie van het houtwerk te kunnen uitvoeren, is het om veiligheidsredenen in de eerste plaats absoluut noodzakelijk dat de moerbalken degelijk onderschoord worden; omdat ook de stabiliteit van de kinderbalkjes op veel plaatsen kritiek is, dienen deze ook te worden ondersteund. Het kan raadzaam zijn om een onderschoring te voorzien die de volledige ruimten beslaat, bijvoorbeeld een zogenaamde 'tafelschoring' waarbij het risico inzake veiligheid voor vallende onderdelen beperkt blijft. De dakstructuur van de vleugel langs de Vrouwebroersstraat 'refectorium' vertoont ernstige structurele gebreken die ertoe geleid hebben dat de dakconstructie ernstige vervormingen vertoont. Bovendien ontbreken diverse dakkepers ter hoogte van de dakvoet. De dakstructuur van de vleugel langs de gewezen Plotersgracht 'feestzaal en keuken' bevindt zich in betere staat, de voornaamste gebreken blijven hier weliswaar beperkt tot de dakvoet. In de vleugel die grenst aan de gebouwen van de Tweede Pandhof 'kapittelzaal' komen, behoudens het vervangen van de plankenvloeren, geen structurele gebreken voor.

Je vindt eveneens 2 koppelingen naar geowebstekken, waar je luchtfoto's aantreft van de te bestuderen site.

Je vindt eveneens 2 koppelingen naar geowebstekken, waar je luchtfoto's aantreft van de te bestuderen site. BouWonder BO2 sessie 3 In deze map vind je: o o o een inspectieverslag van "Monumentenwacht Oost-Vlaanderen vzw" een diagnosenota van "Architectenbureau Bressers bvba" een situerings- en inplantingsplan

Nadere informatie

BOUWKUNDIGE INSPECTIE

BOUWKUNDIGE INSPECTIE BOUWKUNDIGE INSPECTIE Lyceum Aalst - Voormalig klooster Pontstraat 51, AALST RAPPORT 40924/2016/B 2 Provincie Oost-Vlaanderen Directie Cultuur dienst Monumentenwacht Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent Inspectiedienst

Nadere informatie

Doelstelling onderzoek

Doelstelling onderzoek Gemeentewerken Rotterdam Ingenieursbureau t.a.v. de heer A. van Bavel Galvanistraat 15 3029 AD Rotterdam Datum opname Betreft Rapportnummer Technisch adviseur vrijdag 14 juni 2013 Zwamonderzoek 13/0385_R082

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT HOUTEN KAPCONSTRUCTIE

INSPECTIERAPPORT HOUTEN KAPCONSTRUCTIE INSPECTIERAPPORT HOUTEN KAPCONSTRUCTIE Muurhuizen 1 3 3811 EC AMERSFOORT SSW Groep B.V. Postbus 536, 3760 AM te Soest T: 035-6023113 E: info@ssw-groep.nl I: www.ssw-woningkeur.nl Rabobank: 1099.80.840

Nadere informatie

Irota, Fáy-landhuis: taxatie van bouwkundige staat.

Irota, Fáy-landhuis: taxatie van bouwkundige staat. Irota, Fáy-landhuis: taxatie van bouwkundige staat. ALGEMENE BESCHRIJVING: Het gebouw heeft een monumentaal karakter. Het is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het is een gedeeltelijk onderkelderd

Nadere informatie

BOUWKUNDIGE INSPECTIE MONUMENTENWACHT. object Begijnhof (Engelen Conventstraat 20) adres Engelen Conventstraat DIEST

BOUWKUNDIGE INSPECTIE MONUMENTENWACHT. object Begijnhof (Engelen Conventstraat 20) adres Engelen Conventstraat DIEST BOUWKUNDIGE INSPECTIE MONUMENTENWACHT object Begijnhof (Engelen Conventstraat 20) adres Engelen Conventstraat 20 3290 DIEST MONUMENTENWACHT Provincie Vlaams-Brabant dienst erfgoed Gemeenteplein 5-3010

Nadere informatie

Kuyperschool Ridderkerk Bouwkundige opname 15 augustus 2011. Bouwkundige opname. Voormalige Kuyperschool te Ridderkerk

Kuyperschool Ridderkerk Bouwkundige opname 15 augustus 2011. Bouwkundige opname. Voormalige Kuyperschool te Ridderkerk Bouwkundige opname Voormalige Kuyperschool te Ridderkerk 5 september 2011 1. Inleiding In opdracht van Leyten Bouwplanontwikkeling B.V. heeft er op 15 augustus 2011 een inspectie plaats gevonden naar een

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0227 Dakruiter Beuckenswijkstraat 2 8565 GN Sondel

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0227 Dakruiter Beuckenswijkstraat 2 8565 GN Sondel INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0227 Beuckenswijkstraat 2 8565 GN Sondel Monumentenwacht Fryslân Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365/fax. 058-2157336 email: info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

PIETERSKERK. 9015-450c maart 2004. architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28

PIETERSKERK. 9015-450c maart 2004. architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28 PIETERSKERK 9015-450c maart 2004 architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28 INHOUD - Overzichtstekening - Restauratieverslag - Spantenboek, restauratieverslag kap van de kooromgang - Spantenboek,

Nadere informatie

EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING

EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 2016 2017 Faculteit Natuur en Techniek EXPERTISES CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING PLOTERSGRACHT 24 GENT Louise Aers Olivia Boes Ine Decock Astrid Vertriest GROEP 3A Docent: Mevr. Vanhoutte 8 Inhoudsopgave

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT objectnummer 68016. INSPECTIERAPPORT 2016 Objectnummer 68016 Voormalig Raadhuis (kosterij)

OPNAMERAPPORT objectnummer 68016. INSPECTIERAPPORT 2016 Objectnummer 68016 Voormalig Raadhuis (kosterij) OPNAMEAPPOT objectnummer 68016 INSPECTIEAPPOT 2016 Objectnummer 68016 Voormalig aadhuis (kosterij) Bureau Delfgou Dorpsstraat 208 B 3925 KH Scherpenzeel tel. 033-465 49 01 / fax 033-461 26 76 e-mail: info@delfgou.nl

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT Objectnummer 2167 Singel 137 Amsterdam

INSPECTIERAPPORT Objectnummer 2167 Singel 137 Amsterdam BOUWEXPLOOT2008 INSPECTIERAPPORT Objectnummer 2167 Singel 137 Amsterdam INSPECTIERAPPORT objectnummer 2167 Objectgegevens Objectnummer Object Gelegen te : Eigenaar/beheerder : Adres eigenaar : : S485l

Nadere informatie

LEGENDE. per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen. Datering. Bouwhistorische waarde zeer waardevol. Geen historische waarde

LEGENDE. per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen. Datering. Bouwhistorische waarde zeer waardevol. Geen historische waarde LEGENDE Datering per eeuw > kleur aanduiding idem aan plannen Bouwhistorische waarde Rood Oranje Geel zeer waardevol waardevol Geen historische waarde Bouwfysische status groen geel oranje rood zeer goede

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 objectnummer 1050 Klokkenstoel Leeuwarderweg 2, 8505 AA Snikzwaag

INSPECTIERAPPORT 2015 objectnummer 1050 Klokkenstoel Leeuwarderweg 2, 8505 AA Snikzwaag INSPECTIERAPPORT 2015 objectnummer 1050 Leeuwarderweg 2, 8505 AA Snikzwaag Monumentenwacht Fryslan Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365/fax. 058-2157336 email: info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 9 december 2016 plaatsbeschrijving bij aanvang van werken op het adres Plotersgracht 24, 9000 Gent Pien Hoogervorst Mathieu Vande Voorde Liselotte Verhofstadt 3MAK B Vastgoed

Nadere informatie

Doelstelling onderzoek

Doelstelling onderzoek Gemeentewerken Rotterdam Ingenieursbureau T.a.v. de heer A. van Bavel Postbus 6633 3002 AP ROTTERDAM Datum: Alphen a/d Rijn, 30-09-2011 Ons Betreft: Onderzoek houtaantasting door insecten en zwam/houtrot

Nadere informatie

Inspectie monumenten Nieuwe Energie

Inspectie monumenten Nieuwe Energie Inspectie monumenten Nieuwe Energie Datum rapport 15 januari 2015 Datum foto s 14 januari 2015 Naam inspecteur Bas Teunissen (gemeente Haarlem) Opdrachtomschrijving Opname bouwkundige herstelwerkzaamheden/conserveringsmaatregelen

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei NM Nes

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei NM Nes INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 0363 Kleasterwei 12 8494 NM Nes Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl www.monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

Trappen. De trap naar de 1 e en 2 e verdieping is in goede staat.

Trappen. De trap naar de 1 e en 2 e verdieping is in goede staat. 2 Daken 2.1 Dakbedekking Op de schuine dakvlakken liggen keramische Verbeterde Hollandsche pannen. Tijdens de inspectie waren aan de voorzijde diverse hoekkeper vorsten los. Steek proefsgewijs enkele pannen

Nadere informatie

De woningen PVO heeft een 0-meting laten uitvoeren door ARCADIS. De hoofdconclusies zijn per onderdeel zijn hieronder weergegeven.

De woningen PVO heeft een 0-meting laten uitvoeren door ARCADIS. De hoofdconclusies zijn per onderdeel zijn hieronder weergegeven. Bijlage 1 Samenvatting onderzoek ARCADIS De woningen PVO heeft een 0-meting laten uitvoeren door ARCADIS. De hoofdconclusies zijn per onderdeel zijn hieronder weergegeven. Buitenschil De buitenwanden bestaan

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2018

INSPECTIERAPPORT 2018 O N D E R H O U D S C H E C K S P R A K T I S C H E A D V I E Z E N. K L E I N H E R S T E L INSPECTIERAPPORT 2018 Toren Master Wybrensdyk 1 te Eagum STICHTING EMMAKADE 59 NZ POSTBUS 137 8900 AC LEEUWARDEN

Nadere informatie

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT BEHEERSPLAN BIJLAGE 1 BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT BIJLAGE 2 LIJST VAN PREMIEGERECHTIGDE WERKEN EN WERKEN VRIJGESTELD VAN TOELATING 1. instandhoudingswerken

Nadere informatie

TeamvanMeer! Openluchtmuseum Bokrijk - Genk. bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans met woonhuis Beverlo

TeamvanMeer! Openluchtmuseum Bokrijk - Genk. bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans met woonhuis Beverlo Openluchtmuseum Bokrijk - Genk bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans met woonhuis Beverlo Opdracht Restauratiewerken openluchtmuseum Bokrijk: bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0340 Toren Eagum Master Wijbrensdijk 1 9006 XH Eagum

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0340 Toren Eagum Master Wijbrensdijk 1 9006 XH Eagum INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0340 Toren Eagum Master Wijbrensdijk 1 9006 XH Eagum Monumentenwacht Fryslân Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365/fax. 058-2157336 email: info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2010 objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei 8490 AA Nes

INSPECTIERAPPORT 2010 objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei 8490 AA Nes INSPECTIERAPPORT 2010 objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei 8490 AA Nes Monumentenwacht Fryslan Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365/fax. 058-2157336 email: info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

Historisch beeldmateriaal Vanaf het jaar van de oudste weergave van de ruimte (tekening 1768) is het vertrek in hoofdopzet onveranderd gebleven.

Historisch beeldmateriaal Vanaf het jaar van de oudste weergave van de ruimte (tekening 1768) is het vertrek in hoofdopzet onveranderd gebleven. Bijlage 42 bij besluit 2017-2805-V1 INLEIDING In opdracht van Defensie is op maandag 9 april 2018 door een bouwhistoricus van een bezoek gebracht aan het hoofdgebouw (gebouw A) van de Koninklijke Militaire

Nadere informatie

CLAASSEN. Schilderwerken. Onderhoud Nieuwbouw Beglazing. Onderhouds advies schilderwerk

CLAASSEN. Schilderwerken. Onderhoud Nieuwbouw Beglazing. Onderhouds advies schilderwerk Onderhouds advies schilderwerk U bent langer verzekerd van een goede bescherming door regelmatig onderhoud te plegen. Indien u zelf dit onderhoud gaat uitvoeren hebben wij hiervoor een onderhoudsadvies

Nadere informatie

Plantsoen 1 en 3 Leiden

Plantsoen 1 en 3 Leiden Aanvullend bouwhistorisch onderzoek Plantsoen 1 en 3 Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 142547 / 1581529 Architectenbureau Van Löben Sels - Willem van Mechelenstraat

Nadere informatie

Gewone houtwormkever. GEWONE HOUTWORMKEVER (Anobium punctatum Degeer)

Gewone houtwormkever. GEWONE HOUTWORMKEVER (Anobium punctatum Degeer) Postbus 106 5830 AC Boxmeer Bezoekadres: Raamstraat 2C 5831 AT Boxmeer (Netherlands) Tel: + 31 (0)485-571186 Fax: +31 (0)485-573868 E-mail: info@veldhuijzen.nl Website: www.veldhuijzen.nl GEWONE HOUTWORMKEVER

Nadere informatie

Inspectie monumenten Nieuwe Energie

Inspectie monumenten Nieuwe Energie Inspectie monumenten Nieuwe Energie Datum rapport: 12 september 2016 Datum inspecties en foto s juli- september 2016 Naam inspecteur Bas Teunissen (gemeente Haarlem) Opdrachtomschrijving Opname bouwkundige

Nadere informatie

Akoestische isolatie een concreet project

Akoestische isolatie een concreet project Akoestische isolatie een concreet project Philippe Broigniez Dia Design Alsemberg ten zuiden van Brussel, in een schitterend landelijk gebied tussen Zenne en Zoniën, bijna een stiltegebied Copyright :

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0003, d.d. 11 januari 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Vooruitakkoord te verlenen tot het treffen van voorzieningen, conform de nog in te dienen aanvraag omgevingsvergunning, zoals besproken

Nadere informatie

OPNAME RAPPORTAGE. Opdracht omschrijving: Het onderzoeken van de balklagen van de begane grond via de kruipruimten

OPNAME RAPPORTAGE. Opdracht omschrijving: Het onderzoeken van de balklagen van de begane grond via de kruipruimten OPNAME RAPPORTAGE Project : VvE Bronckhorststraat 40-42-44-46 Opdrachtgever : VvE Bronckhorststraat 40-42-44-46 Contact : Administratiekantoor De Boerenwetering bv Opdrachtnummer : 2011-706 Adres : Bronckhorststraat

Nadere informatie

Inspectie rapport. Opname rapport Bosrand 16 Dwingeloo. Ing. B. Wortelboer

Inspectie rapport. Opname rapport Bosrand 16 Dwingeloo. Ing. B. Wortelboer Inspectie rapport Opname rapport Bosrand 16 Dwingeloo Ing. B. Wortelboer 28 mei 2015 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Historische weging... 5 1.1. Opname binnenzijde voorhuis... 5 1.2. Opname

Nadere informatie

-1.01 KELDER 0.01 RESTAURANT. plafond : bepleisterd. wanden : bepleisterd vloer : houten. vloerbekleding 0.02 BAR. plafond : bepleisterd

-1.01 KELDER 0.01 RESTAURANT. plafond : bepleisterd. wanden : bepleisterd vloer : houten. vloerbekleding 0.02 BAR. plafond : bepleisterd -1.01 KELER hpl 25 pas -247 plafond : troggewelven in baksteen metselwerk wanden: metselwerk vloer : baksteen 1.06 EETZAAL hpl pas plafond : moerbalken met troggewelven.02 TRAPHAL 0.01 RESTAURANT hpl 25

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 objectnummer 0340 Toren Eagum Master Wijbrensdijk XH Eagum

INSPECTIERAPPORT 2015 objectnummer 0340 Toren Eagum Master Wijbrensdijk XH Eagum INSPECTIERAPPORT 2015 objectnummer 0340 Toren Eagum Master Wijbrensdijk 1 9006 XH Eagum Stichting Monumentenwacht Fryslân Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365 / fax. 058-2157336

Nadere informatie

Memo Versterking 1467 gebouwen

Memo Versterking 1467 gebouwen Nationaal Coördinator Groningen Memo Versterking 1467 gebouwen Ronde 1 - Fase 1 Inleiding In april 2016 is onder regie van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gestart met het inspecteren en berekenen

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0387., d.d. 14 april 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Rapportage inspecties naar brandveiligheid Muldersstraat e.o. BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met bijgevoegde

Nadere informatie

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie.

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Algemeen: Op de tekeningen staat ook een aanbouw (bijkeuken) en veranda aan de achterzijde van de woning.

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt

Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Samenvatting onderzoeksresultaten constructie huurwoningen Zeeheldenbuurt Datum: 22 december 2017 Versie: A, aanvulling extra rapporten Door: Ellen Boerema Inhoudsopgave Inleiding... 2 Overzicht onderzoeken...

Nadere informatie

HOUTWEERSTANDSMETING Objectnummer

HOUTWEERSTANDSMETING Objectnummer College Naam van gebouw Kerkrentmeesters van t.a.v. de Herv.Gem. eigenaar Warmenhuizen-Harenkarspel Postbus Voorbeeldstraat 19 1 1749 0000 ZG AA WARMENHUIZEN Voorbeeldplaats HOUTWEERSTANDSMETING Objectnummer

Nadere informatie

Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen.

Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen. Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen. Deze renovatie aan een woning in Dordrecht bestaat uit meerdere klussen die naar verwachting binnen enkele werkdagen kunnen

Nadere informatie

Rapport onderzoek brandverloop woonblok Schiermonnikoog te Zaandam

Rapport onderzoek brandverloop woonblok Schiermonnikoog te Zaandam 2008 Rapport onderzoek brandverloop woonblok Schiermonnikoog te Zaandam Team BrandOnderzoek Brandweer Apeldoorn 14-10-2008 Onderzoek brand Schiermonnikoog Zaandam 1 van 17 TBO Inhoud 1. Inleiding 2. Onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie MONUMENTENWACHT Monumentenwacht Vlaanderen en de bijkomende dienstverlening Meerjarenonderhoudsplannen met kostenraming Presentatie studiedag CRKC: Zorgen voor morgen? Beheer van religieus erfgoed 21 april

Nadere informatie

HISTORIE OP ZOLDER. Een nader onderzoek naar de kapconstructie van het oude raadhuis van Oirschot. Herman Strijbos

HISTORIE OP ZOLDER. Een nader onderzoek naar de kapconstructie van het oude raadhuis van Oirschot. Herman Strijbos HISTORIE OP ZOLDER Een nader onderzoek naar de kapconstructie van het oude raadhuis van Oirschot Herman Strijbos Bij het onderzoek in het oude raadhuis van Oirschot (afb.l) in het kader van ons artikel

Nadere informatie

Bijlage 23 bij besluit Z V1 V&L

Bijlage 23 bij besluit Z V1 V&L Algemene uitgangspunten constructie Economiegebouw De Klokkenberg te Breda Werknummer: 17-025.G Onderdeel GA Bijlage 23 bij besluit Z2018-001757-V1 V&L Opdrachtgever: Architect: Opgesteld door: Gecontroleerd

Nadere informatie

ONDERZOEK DAKCONSTRUCTIE SCHIP

ONDERZOEK DAKCONSTRUCTIE SCHIP ALBERTZ HENDRIX ARCHITECTEN BNA BV ONDERZOEK DAKCONSTRUCTIE SCHIP Rapportnr. : Datum : Opgesteld : V651-O001 17 december 2013 J Hendrix Op de berg 8a 6181 GT Elsloo T +31 (0)46 486 22 22 F +31 (0)46 486

Nadere informatie

Waardenstelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE 9. Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon 2015 NRE-gebouw 9

Waardenstelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE 9. Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon 2015 NRE-gebouw 9 1 Waardenstelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE 9 2 Inhoudsopgave Ter inleiding 03 Deel I Waarderingen 04 Deel II Exterieur van het gebouw 05 Deel II Interieur, plafond en dak van het gebouw 09

Nadere informatie

Hierbij, naar aanleiding van onze inspectie op de Sand-Ambachtstraat 146 te s-gravenzande, doen wij u het rapport toekomen.

Hierbij, naar aanleiding van onze inspectie op de Sand-Ambachtstraat 146 te s-gravenzande, doen wij u het rapport toekomen. B.K. Ingenieurs B.V. T.a.v. de heer R.P.A. Arisz Dokweg 17A Postbus 264 1970 AG IJmuiden E-mail: Rob.Arisz@bkingenieurs.nl Veenendaal, 10 augustus 2016 Rapportnummer: 2016-0184 Geachte heer Arisz, Hierbij,

Nadere informatie

Bouwkundig Opname Rapport. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 VOORBURG. Interactief Gebouw Beheer Systeem, versie 6.01 Copyright.

Bouwkundig Opname Rapport. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 VOORBURG. Interactief Gebouw Beheer Systeem, versie 6.01 Copyright. VvE van der Marckstraat 2-4 van Sevenbergestraat 49 Bladzijde 1 INHOUDSOPGAVE: Inleiding Algemene object en klant gegevens Elementenlijst met conditiescore Bevindingen Bladzijde 2 INLEIDING Het doel van

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2017 Objectnummer 0707 Klokkenstoel It Noard 21 te Broek O N D E R H O U D S C H E C K S P R A K T I S C H E A D V I E Z E N

INSPECTIERAPPORT 2017 Objectnummer 0707 Klokkenstoel It Noard 21 te Broek O N D E R H O U D S C H E C K S P R A K T I S C H E A D V I E Z E N O N D E R H O U D S C H E C K S P R A K T I S C H E A D V I E Z E N K L E I N H E R S T E L INSPECTIERAPPORT 2017 Objectnummer 0707 Klokkenstoel It Noard 21 te Broek FRYSLÂN EMMAKADE 59 NZ POSTBUS 137

Nadere informatie

Om u beter bij te staan

Om u beter bij te staan Om u beter bij te staan Meerjarenonderhoudsplan met kostenraming De Vlaamse overheid legt steeds meer het accent op goed beheer. Zij gaf Monumentenwacht de opdracht om de toestandsrapporten te koppelen

Nadere informatie

Meerjaren Onderhoud Plan VVE Velserbeek Sparrestraat IJmuiden

Meerjaren Onderhoud Plan VVE Velserbeek Sparrestraat IJmuiden Meerjaren Onderhoud Plan VVE Velserbeek Sparrestraat IJmuiden INLEIDING Iedere organisatie die gebouwen beheert weet dat onderhoud een belangrijk aspect van het beheren is. Ieder gebouw, groot of klein,

Nadere informatie

G van der Gaag bouwadvies en servicebureau

G van der Gaag bouwadvies en servicebureau G van der Gaag bouwadvies en servicebureau Bouwkundig inspectierapport van het woonhuis Zoekweg 56 1111 AA Marktplaats Bovenkruier 2~3297 TE Puttershoek~tel 078.6760237~fax 078.6760238~ E-mail:info@vandergaagbouwadvies.nl

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

M O D E L - B O U W K U N D I G R A P P O R T N A T I O N A L E H Y P O T H E E K G A R A N T I E

M O D E L - B O U W K U N D I G R A P P O R T N A T I O N A L E H Y P O T H E E K G A R A N T I E T O E L I C H T I N G 34 Inleiding Bij de aanvraag voor Nationale Hypotheek Garantie moet in een aantal gevallen een bouwkundig rapport worden opgemaakt. Indien het rapport wordt opgemaakt door de gemeente

Nadere informatie

Aanvulling op Bouwhistorisch onderzoek dd Boerderij aan de Graafdijkwest 10/11 te Molenaarsgraaf

Aanvulling op Bouwhistorisch onderzoek dd Boerderij aan de Graafdijkwest 10/11 te Molenaarsgraaf Aanvulling op Bouwhistorisch onderzoek dd 16-06-2014 Boerderij aan de Graafdijkwest 10/11 te Molenaarsgraaf IJsselstein 22-09- 2014 Constructie achterhuis Zoals in bouwhistorische onderzoek van 16-06-2014

Nadere informatie

I 221-1 Informatieblad houtaantasting

I 221-1 Informatieblad houtaantasting I 221-1 Informatieblad houtaantasting Herstel en bestrijding van houtaantasting Inleiding Uit de praktijk van de afgelopen jaren is ons gebleken dat bij de constatering van een actieve houtaantasting door

Nadere informatie

bouwkundig adviesbureau... 21-10-2015 ZK15000929 BEM1505062 Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) Medewerker Publiekszaken/vergunningen

bouwkundig adviesbureau... 21-10-2015 ZK15000929 BEM1505062 Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) Medewerker Publiekszaken/vergunningen project: opdrachtgever: bouwkundig adviesbureau......... Gierelaar 31 4724 DG Wouw Telefoon: 0165 303436 / 06 55892344 E mail: diwouda@diwouda.nl onderdeel: wijziging: ordernr. get.: schaal: Behoort bij

Nadere informatie

Beschrijving bij foto 1: Overzichtfoto toren OLV ten Hemelopening

Beschrijving bij foto 1: Overzichtfoto toren OLV ten Hemelopening Beschrijving bij foto 1: Overzichtfoto toren OLV ten Hemelopening De foto s welke gebruikt zijn in deze fotobijlage zijn foto s welke genomen zijn tijdens een inspectie m.b.v. abseiltechniek aan de buitenzijde

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2017 Objectnummer 1673 Klokkenstoel Tsjerkehofleane 2 te Ruigahuizen O N D E R H O U D S C H E C K S

INSPECTIERAPPORT 2017 Objectnummer 1673 Klokkenstoel Tsjerkehofleane 2 te Ruigahuizen O N D E R H O U D S C H E C K S O N D E R H O U D S C H E C K S P R A K T I S C H E A D V I E Z E N K L E I N H E R S T E L INSPECTIERAPPORT 2017 Objectnummer 1673 Klokkenstoel Tsjerkehofleane 2 te Ruigahuizen MONUMENTENWACHT FRYSLÂN

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING VAN EEN WONING GELEGEN TE

CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING VAN EEN WONING GELEGEN TE vastgoedexpert CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING VAN EEN WONING GELEGEN TE Plotersgracht 24 9000 Gent Shannen Van Spaendonk 1 vastgoedexpert PROCESVERBAAL VAN CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING BIJ AANVANG

Nadere informatie

Expertise~Plaatsbeschrijving. Constructieve plaatsbeschrijving

Expertise~Plaatsbeschrijving. Constructieve plaatsbeschrijving Abdoulaye Declerck Julie De Baere Maxim Van Hecke MAK 3D Schooljaar 2016-2017 Docent: Nele Vanhoutte Expertise~Plaatsbeschrijving Constructieve plaatsbeschrijving CONSTRUCTIEVE PLAATSBESCHRIJVING 09/12/16

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Hieronymushuis. Werkzaamheden tot 13 juli in vogelvlucht

Hieronymushuis. Werkzaamheden tot 13 juli in vogelvlucht Werkzaamheden tot 13 juli in vogelvlucht Klik op een onderdeel om verder te gaan -1 Staalconstructie 2e vloerniveau in de kapel is aangebracht. -2 Voorbereidingen voor het aanbrengen van de houten vloeren

Nadere informatie

ARCHITECTS & PLANNERS BEHEERSPLAN 21 februari 2017 BIJLAGEN BIJLAGE 1: PERIMETER. Plan met afbakening voorwerp beheersplan

ARCHITECTS & PLANNERS BEHEERSPLAN 21 februari 2017 BIJLAGEN BIJLAGE 1: PERIMETER. Plan met afbakening voorwerp beheersplan AVAPARTNERS 1198_GENT_BAUDELOKAPEL ARCHITECTS & PLANNERS BEHEERSPLAN 21 februari 2017 BIJLAGEN BIJLAGE 1: PERIMETER Plan met afbakening voorwerp beheersplan AVAPARTNERS 1198_GENT_BAUDELOKAPEL ARCHITECTS

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Mausoleum Achter Ljouwerterdyk GC Akkrum INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 2781 Achter Ljouwerterdyk 6 8491 GC Akkrum Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

CONSTRUCTIEBEREKENING OPBOUW (ACHTER- EN LINKERZIJDE) OP BESTAANDE AANBOUW WONING

CONSTRUCTIEBEREKENING OPBOUW (ACHTER- EN LINKERZIJDE) OP BESTAANDE AANBOUW WONING CONSTRUCTIEBEREKENING OPBOUW (ACHTER- EN LINKERZIJDE) OP BESTAANDE AANBOUW WONING Werk: Kloosterkampweg 7 Renkum Opdrachtgever: Fam. Temmink-Berkhout Ontwerper: H.E. Hoekzema Constructeur: H.H.M. Diesvelt

Nadere informatie

Omschrijving van de stenen grafkist uit de St. Annakerk te Aldeneik

Omschrijving van de stenen grafkist uit de St. Annakerk te Aldeneik Omschrijving van de stenen grafkist uit de St. Annakerk te Aldeneik Destenengrafkistzoalsdezeindekerk werd aangetroffen. De grafkist was bij het verplaatsen op enkele houten balken geplaatst. De grafkist

Nadere informatie

uitspraak van de Huurcommissie

uitspraak van de Huurcommissie uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Omschrijving werkzaamheden achterhuis/schuur tbv. Rijksmonument Nieuwe Rijn 110.

Omschrijving werkzaamheden achterhuis/schuur tbv. Rijksmonument Nieuwe Rijn 110. Omschrijving werkzaamheden achterhuis/schuur tbv. Rijksmonument Nieuwe Rijn 110. Het achterhuis van de nieuwe rijn 110 verkeerd in een slechte staat. Het dak lekt, de draagconstruktie van het dak is op

Nadere informatie

Restauratie noordzijde Oude Ursulakerk Warmenhuizen:

Restauratie noordzijde Oude Ursulakerk Warmenhuizen: Restauratie noordzijde Oude Ursulakerk Warmenhuizen: In het najaar van 2015 hebben wij de noordzijde van de Oude Ursula gerestaureerd; Onder toeziend oog van Bouwadvies Grootholland, met projectleider

Nadere informatie

Bezoekverslag. 18 Foto's 1 Situatietekening (bijlage 1). El Video 2 Tekeningen (bijlage 2 en 3) Algemene gegevens

Bezoekverslag. 18 Foto's 1 Situatietekening (bijlage 1). El Video 2 Tekeningen (bijlage 2 en 3) Algemene gegevens Bezoekverslag Algemene gegevens Controledatum: Uitgevoerd door: Reden bezoek: Gesproken met: 10 november 2016 omstreeks 11:30 uur. R. Jansen en H. Gerrits Quick scan visuele opname N.v.t. (pand staat leeg).

Nadere informatie

Bank 4381 92 427 KvK 110 18629 BTW 0075 08 803 B01

Bank 4381 92 427 KvK 110 18629 BTW 0075 08 803 B01 Project: Project nr. Opdrachtgever: Betreft: Datum onderzoek: Inspecteur: Algemene informatie Beschikbare informatie Boekenwinkel P. van Hoeven Locatie Adres Locatienummer BVO VVO Soort gebouw Aantal bouwlagen

Nadere informatie

J U L I A N H A R R A P

J U L I A N H A R R A P Voor nadere toelichting zie ook restauratiestrategie Julian Harrap Architecten. Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 99 BESTAADE SITUATIE MEI 0 9 KIGSLAD ROAD LODO E AG

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven 1 Vraagstelling; Opdrachtgever wil informatie over mogelijke gebreken, direct noodzakelijke kosten en kosten op termijn. Extra aandachtspunt; houtrot/aantasting

Nadere informatie

Dakkapellen Door H. Koelemij (TNO Bouw)

Dakkapellen Door H. Koelemij (TNO Bouw) Dakkapellen Door H. Koelemij (TNO Bouw) Algemeen Belangrijkste functie van een dakkapel is het creëren van extra leefruimte in een woning. De dakkapel wordt geplaatst op een hellend dak. wat is het verschil?

Nadere informatie

Open Monumentendag. Beste bezoeker, Sint Jansbrug. Het pand kent echter een veel langere en interessante geschiedenis. Het pand is vlak na de grote

Open Monumentendag. Beste bezoeker, Sint Jansbrug. Het pand kent echter een veel langere en interessante geschiedenis. Het pand is vlak na de grote Open Monumentendag Beste bezoeker, Welkom aan de Oude Del hoofdhuis achterhuis Sint Jansbrug. Het pand kent echter een veel langere en interessante geschiedenis. Het pand is vlak na de grote kelders die

Nadere informatie

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening

Monumentenregister Nijmegen. Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Register van beschermde monumenten krachtens de Nijmeegse Monumentenverordening Plaatselijke aanduiding monument Ganzenheuvel 71/ Lange Brouwerstraat 55 Aanwijzingsbesluit 11-11-2015 MON ID-code 2749 Redengevende

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN 23 JANUARI 2007

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN 23 JANUARI 2007 TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN 23 JANUARI 2007 FACULTEIT BOUWKUNDE 9.00-12.00 uur Tentamen: Constructief ontwerpen met materialen, A (7P112) DIT TENTAMEN BESTAAT UIT 2 VRAGEN M.B.T. STAAL (SAMEN 50

Nadere informatie

MEETGIDS. Versie 1.3. Alle maten die in u in de vragenboom invult zijn in meters. Iets wat bijvoorbeeld 20 centimeter lang is vult u dus in als 0,2 m.

MEETGIDS. Versie 1.3. Alle maten die in u in de vragenboom invult zijn in meters. Iets wat bijvoorbeeld 20 centimeter lang is vult u dus in als 0,2 m. MEETGIDS Versie 1.3 Deze meetgids helpt u de BLITTS-applicatie zo snel en eenvoudig mogelijk te gebruiken. Lees deze meetgids daarom rustig door en print hem uit voor uw eigen gebruik, zodat u de genoteerde

Nadere informatie

1 Algemene gegevens bouwkundig keuringsrapport

1 Algemene gegevens bouwkundig keuringsrapport 1 Algemene gegevens bouwkundig keuringsrapport Opdrachtgever: V. Oorbeeld Adres: Keuringslaan 8 3366 BK Gorinchem Bouwjaar: 1932 Datum keuring: 5 februari 2011 Uitgevoerd door: Vincent Jans Berkelselaan

Nadere informatie

Dakreflector. Bevestiging zonne-energie systemen op hellende daken

Dakreflector. Bevestiging zonne-energie systemen op hellende daken Dakreflector Bevestiging zonne-energie systemen op hellende daken Het in kaart brengen van de dakconstructie en het inschatten van de risico s voor het bevestigen van zonne-energie systemen op hellende

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0235 Toren Tsjerkewei KB Elahuizen

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0235 Toren Tsjerkewei KB Elahuizen INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0235 Tsjerkewei 3 8581 KB Elahuizen Monumentenwacht Fryslân Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365/fax. 058-2157336 email: info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

WELZIJNSCAMPUS DR. CONSTANT JANSSEN PROJECT 01: WELZIJNSCAMPUS DR. CONSTANT JANSSEN PERCEEL 01: SLOOPWERKEN VH0957-PR01-P01-AB01-0 25/01/2016

WELZIJNSCAMPUS DR. CONSTANT JANSSEN PROJECT 01: WELZIJNSCAMPUS DR. CONSTANT JANSSEN PERCEEL 01: SLOOPWERKEN VH0957-PR01-P01-AB01-0 25/01/2016 ASBESTINVENTARIS WELZIJNSCAMPUS DR. CONSTANT JANSSEN PROJECT 01: WELZIJNSCAMPUS DR. CONSTANT JANSSEN PERCEEL 01: SLOOPWERKEN VH0957-PR01-P01-AB01-0 25/01/2016 ` bouwplaats kadaster Stationstraat 80 2300

Nadere informatie

V&L. Bijlage 40 bij besluit 2017/2000-V1. Algemene uitgangspunten constructie. Zusterhuis De Klokkenberg te Breda Werknummer: Onderdeel FA

V&L. Bijlage 40 bij besluit 2017/2000-V1. Algemene uitgangspunten constructie. Zusterhuis De Klokkenberg te Breda Werknummer: Onderdeel FA Algemene uitgangspunten constructie Zusterhuis De Klokkenberg te Breda Werknummer: Onderdeel Opdrachtgever: Architect: Opgesteld door: Landgoed De Klokkenberg BV Rienks Architecten J. Fijneman Gecontroleerd

Nadere informatie

Kindcentrum Olingertil te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

Kindcentrum Olingertil te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Kindcentrum Olingertil te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 17 november 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2

Nadere informatie

OBS De Garven en CBS De Vore te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

OBS De Garven en CBS De Vore te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen OBS De Garven en CBS De Vore te Delfzijl Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 23 oktober 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg

Nadere informatie

Onderdelen lijst SPEELHUIS TIJGER

Onderdelen lijst SPEELHUIS TIJGER SPEELHUIS TIJGER Onderdelen lijst SPEELHUIS TIJGER Omschrijving Nummer Onderdeel Hoeveelheid hoeveelheid 1 1 Vloerplaat-terras 1 4 2 2 Vloerplaat-speelhuis 1 5 3 3 dakpaneel 1 4 4 4 dakpaneel 2 1 5 5 Verbindingsstrook

Nadere informatie

Bouwkundig Rapport Tweede vogelstraat 6 Amsterdam Noord. Ik heb in dit document aangegeven wat we wel of misschien willen laten doen.

Bouwkundig Rapport Tweede vogelstraat 6 Amsterdam Noord. Ik heb in dit document aangegeven wat we wel of misschien willen laten doen. Bouwkundig Rapport Tweede vogelstraat 6 Amsterdam Noord Ik heb in dit document aangegeven wat we wel of misschien willen laten doen. Dak Laat Chinese hoedjes aanbrengen bovenop de keramische schoorstenen,

Nadere informatie

Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307

Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307 Sandrien Van Verre Constructies BZL Taak 2015-2016 VG/MAK 1D1 Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307 Architect Pierre Aelbrecht Korte Minnestraat 26 9280 Lebbeke Bouwheer Bart Moens Brusselsesteenweg

Nadere informatie

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem

TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem TE KOOP Kapel Nieuw Vredenhof Van Oldenbarneveltlaan 15, Haarlem Kerkgebouw + dienstwoning met ruime bestemming herontwikkeling tot woningbouw mogelijk Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige

Nadere informatie

Praktijkonderwijs Eemsdeltacollege te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

Praktijkonderwijs Eemsdeltacollege te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Praktijkonderwijs Eemsdeltacollege te Appingedam Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 17 november 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg

Nadere informatie

Opname en opmeting bestaande schuur t.b.v. functiewijziging

Opname en opmeting bestaande schuur t.b.v. functiewijziging Opname en opmeting bestaande schuur t.b.v. functiewijziging TacoBouwadvies Bovenbergweg 4 te Markelo Bevindingen en opmerkingen bij inmeting werknr.201205 Behorende bij tekeningen : 1205BT-01,02 en 03

Nadere informatie

Rapenburg 75 en 77 Leiden. Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA. In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E. Wolters

Rapenburg 75 en 77 Leiden. Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA. In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E. Wolters Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 142562 / 1586089 Rapenburg 75 en 77 Leiden In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E.

Nadere informatie

6301 9303 04/2002 BE/NL

6301 9303 04/2002 BE/NL 60 90 04/00 BE/NL Voor de vakman Montagevoorschrift Montageset voor gegolfd dak Montage boven op dak Zorgvuldig lezen vóór de montage Voorwoord Over dit voorschrift Dit montage- en onderhoudsvoorschrift

Nadere informatie