Wat is nieuw in powerproject versie 11 (de Top 20)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is nieuw in powerproject versie 11 (de Top 20)"

Transcriptie

1 Wat is nieuw in powerproject versie 11 (de Top 20) 1. Nieuw: alle views kunnen nu in tabbladen en groepen worden weergeven U kunt nu Asta Powerproject zo configureren dat elke view in een eigen tabblad weegegeven wordt, in plaats van in een apart venster. De onderstaande illustratie toont een project met twee geopende views, elk in hun eigen tabblad, en met de Bibliotheek verkenner ook geopend en nu ook weergegeven in haar eigen tabblad. U kunt daarbij ook nog gebruik maken van verschillende tabbladgroepen. De introductie van tabbladen voor uw views vergemakkelijkt het gebruiken en schakelen tussen verschillende views. Wanneer u uw project tabbladen in meer dan één tabbladgroep heeft gezet, of als u ze horizontaal of verticaal heeft gerangschikt, kunt u nu, via een nieuwe venster origineel menu-opdracht, de open project tabbladen herschikken zodat ze alle in één enkele tabbladgroep verschijnen zonder dat ze dan nog in vakken gerangschikt zijn. Daarnaast kunt u nu ook kiezen om het projectvenster al dan niet weer te geven. Het kunnen kiezen om het project venster niet weer te geven vermindert het aantal tegelijk geopende tabbladen. 2. Nieuwe eigenschappen view voor balk- en taakeigenschappen U kunt de nieuwe eigenschappen view gebruiken om de eigenschappen van de geselecteerde taken en balken te bekijken en te wijzigen. Indien weergegeven verschijnt de eigenschappen view in het onderste deel van uw scherm. Ze is onderverdeeld in een aantal tabbladen, waarbij elk tabblad een ander soort informatie toont over de geselecteerde taak of balk. U kunt kiezen om de eigenschappen view al dan niet te tonen. Het minimaliseren van de eigenschappen view stelt u in staat om deze zo uit het zicht te verplaatsen dat het niet de balkkaart verbergt. Daarna kunt u deze view direct weer opnieuw tonen wanneer u de eigenschappen van een item wilt inzien.

2 3. Nieuwe formule functie om met velden te rekenen in spreadsheet kolommen Naast het weergeven van een groot aantal velden in de spreadsheet, kunt u nu vrij eenvoudig ook zelf formules samestellen. U kunt formules met expressies samenstellen zodat vrijwel elke soort informatie in de spreadsheet weergegeven kan worden: formules kunnen verwijzen naar spreadsheetvelden, gebruikersvelden en -tabellen, variabele datums, etc. U kunt daarbij de informatie halen uit de actuele projectdata of uit bepaalde baseline. U kunt nu bijvoorbeeld een formule samenstellen die de baseline kosten van de werkelijke kosten in de actuele projectdata aftrekt, en daarna het resultaat hiervan weergeeft in het door u gewenste formaat; u zou ook een formule kunnen samenstellen die uitrekent welk percentage van de totale projectkosten de kosten van iedere individuele taak vertegenwoordigt. Toon me meer hierover...

3 4. Nieuwe weergave knoppen balk om onderdelen aan/uit te zetten U kunt nu allerlei weergave onderdelen direct aan- en uitzetten via de nieuwe 'weergave knoppen' functie. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat u de weergave van speling of van het kritieke pad uit wilt zetten alvorens een project af te drukken, om deze potentieel gevoelige informatie op uw afdrukken voor bepaalde personen te verbergen. De 'weergave knoppen', die ook beschikbaar zijn als submenu-opdrachten, werkbalkknoppen en sneltoetsen, kunnen worden gebruikt om weergave van de volgende elementen tijdelijk aan of uit te zetten: Vrije speling Totale speling Kritieke pad Voortgangslijnen Voortgangsmarkering Niet-sturende links Alle links Vlaggen Notities Baselines Aanvraag allocaties Ingeplande allocaties Kosten allocaties Rasterlijnen Scheidingslijnen Kalenderschaal Niet-werktijd weergave Standaard werk arcering Verticale schaduw 5. Op balken kunt u nu de taken elkaar (deels) laten overlappen U kunt nu bepalen dat de taken op een balk elkaar (deels) kunnen overlappen - met andere woorden, dat ze in de tijd gelijktijdig kunnen plaatsvinden. Het kan zijn dat u dit wilt om repeterende groepen taken te plannen, waarbij sommige taken kunnen starten voordat hun opvolgende taken zijn geëindigd. Een groep van zulke taken wordt ook wel eens een 'netwerkeenheid' genoemd. Wanneer u bijvoorbeeld de bouw van een aantal percelen huizen plant, zou u een netwerkeenheid voor elk afzonderlijk perceel willen plannen. U kunt dit in een project weergeven door het tekenen van elke taak op haar eigen balk. Echter, wanneer u ruimte wilt besparen in uw planningen - hetgeen handig kan zijn als een project veel netwerkeenheden bevat - kunt u nu hetzelfde resultaat bereiken door alle taken in een netwerkeenheid op dezelfde balk te tekenen en deze balk zo te configureren dat haar taken mogen overlappen:

4 6. Kies precies welke soort informatie u weergeeft in de project view U kunt nu nader specificeren welke informatie, bijvoorbeeld codebibliotheken en kalenders, wordt weergegeven in de project view. 7. Nieuw rapporten menu voor al uw tabellarische rapporten Een volledig nieuw Rapporten hoofdmenu is toegevoegd om uw tabellarische rapporten meer toegankelijk te maken. U kunt de menuopdrachten in dit menu gebruiken om nieuwe tabellarische rapporten te maken of om bestaande tabellarische rapporten op uw gewijzigde gegevens uit te voeren. In het nieuwe bijgeleverde voorbeeldbestand staan er al een groot aantal voor u per soort onderverdeeld.

5 8. Nieuwe hiërarchische work breakdown structure (WBS) voor uw projecten U kunt nu uw projecten op een andere manier organiseren door gebruik te maken van een hiërarchische work breakdown structure. Een work breakdown structure (WBS) is een boomstructuur die gebruikt kan worden om alle afzonderlijke werkelementen (dwz de taken) van een project te definiëren en groeperen. Elk element binnen een work breakdown structure kan bestaan uit een product, data, dienst, of elke combinatie daarvan. Een WBS verschaft u ook een raamwerk voor een gedetailleerde kostenraming en -controle. Een WBS is nuttig wanneer u al het werk dat komt kijken bij een project onder wilt verdelen, beginnend met de hoofdfases van het project en uitbreidend naar de individuele taken die moeten worden uitgevoerd. Ieder element binnen een WBS heeft een eigen alfanumerieke WBS code en een beschrijvende WBS naam. Om te kunnen werken met een work breakdown structure, zet u eerst een hiërarchie van WBS codes in een project op. U kunt vervolgens deze WBS codes aan de taken in het project toewijzen. Nadat u WBS codes heeft toegewezen aan de taken in een project, kunt u de taken sorteren op WBS code. Hiermee heeft u een andere mogelijkheid om de structuur van uw project te bekijken: taken worden getoond volgens hun positie in de WBS hiërarchie, in plaats van volgens hun positie in de projecthiërarchie. U kunt taken ook filteren op de WBS codes die er aan toegewezen zijn. 9. Rol taken van meerdere balken op naar enkele balk, en vice-versa U kunt nu taken verplaatsen, of 'oprollen', vanuit een aantal verschillende (verspreide) balken naar een enkele balk. Het zou kunnen dat u dit wilt doen om een selectie van niet aaneengesloten taken op dezelfde balk te krijgen, waar ze kunnen worden bijgehouden als een zogeheten 'unit network'.

6 In aanvulling hierop kunt u taken die zich op dezelfde balk bevinden verplaatsen of 'uitrollen' naar individuele balken. U kunt alle taken op een balk uitrollen, of alleen sommige daarvan:. 10. Nieuw dialoogvenster om velden te wijzigen vlak voor afdrukken U kunt nu vlak voor het afdrukken direct allerlei informatie (zoals bijv. gemaakt door, of versie) bijwerken die wordt getoond in de velden van het te gebruiken Powerdraw kaderbestand. Hiervoor is een nieuwe knop toegevoegd aan de Afdrukvoorbeeld werkbalk waarmee u het nieuwe Afdrukvelden dialoogvenster oproept. Alle velden in dit dialoogvenster zijn duplicaten van velden in kaderbestanden, afkomstig uit een hele reeks andere Asta Powerproject dialoogvensters.hierdoor hoeft u niet eerst het Afdrukvoorbeeld venster af te sluiten om bepaalde veldinformate te bekijken of te wijzigen.

7 11. Views, filters, sorteringen en tabeldefinities in categorieën U kunt nu de views, filters, sorteervolgordes en tabeldefinities, standaard werksoorten, tabellarische rapporten in uw projecten categoriseren, waardoor het makkelijker is het benodigde item in menu's en dialoogvensters te selecteren. U creëert categorieën in de Bibliotheek verkenner, wijst deze vervolgens toe aan views, filters, sorteervolgordes en tabeldefinities. Wanneer u een view, filter, sorteervolgorde of tabeldefinitie selecteert, zijn deze onderverdeeld in hun categorieën, waarbij alle items die niet bij een categorie ingedeeld zijn, helemaal onderaan de lijst staan. 12. Verbetering aan histogram 'toon taken' menuopdracht U kunt nu kiezen uit drie verschillende opties wanneer u de Toon Taken rechtsklik menu-opdracht gebruikt om de taken te bekijken op een bepaald punt in een histogram. Selecteer: In deze Periode - om de taken die bijdragen aan de grafiek binnen de periode waarin u rechtsklikte te bekijken.

8 Bijvoorbeeld, wanneer de histogram een slicing periode van weken heeft, worden alle taken die aan de grafiek bijdragen gedurende de week waarin u rechtsklikte in het resultaat opgenomen. Bij niet-sliced histogrammen worden alle taken die binnen de periode van de gegevenstabel waarin u rechtsklikte vallen opgenomen - zelfs wanneer de datatabel zelf op dat moment niet wordt weergegeven. Op deze Dag - om alle taken die bijdragen aan de grafiek binnen de dag waarin u rechtsklikte weer te geven. Op dit Moment - om de taken die bijdragen aan de grafiek op het exacte tijdsmoment waarin u rechtsklikte te bekijken. Het "exacte tijdsmoment" wordt ontleend aan de tijdsperiode van een enkele pixel aan beide kanten van de rechtsklikpositie, zodat het aantal weergegeven taken bij het kiezen van deze optie afhankelijk is van de huidige schaal van de balkkaart. 13. Projectinfo opslaan in nieuwste grafische formaten (png, jpg) U kunt nu projectinformatie uitvoeren naar veel meer verschillende grafische formaten, inclusief GIF, JPG en PNG. Om een volledige lijst te zien van alle grafische bestandsformaten, klik op de Bladeren knop op de Afdrukken tabblad van het Afdrukken dialoogvenster en klik op het Opslaan als type veld in het dialoogvenster dat dan verschijnt.

9 14. Nieuwe functie: standaard werk als arcering tonen op balkkaart U kunt nu standaard werk als arcering op de balkkaart weergeven, op dezelfde wijze als waarop niet-werktijd kan worden getoond. Wanneer u dit doet verschijnt het op de allocatiebalken van hulpmiddelen waaraan standaard werk is toegewezen. U kunt kiezen welke soorten standaard werk op de balkkaart worden weergegeven. Dit helpt u om te zien wanneer hulpmiddelen niet beschikbaar zijn om te werken aan projectactiviteiten omdat ze dan bezig zijn met het uitvoeren van standaard werk activiteiten. Daarbij komt nog dat er ook een nieuwe weergave knop is toegevoegd om u in staat te stellen de weergave van standaard werk arcering direct aan en uit te zetten. 15. Nieuw: grafieken van standaard werktypen ook in histogrammen U kunt nu in histogrammen grafieken maken van specifieke types standaard werk, door uw eigen hulpmiddel grafiekdefinities te creëren en daarbij de StdWork en StdWorkEffort generatoren te gebruiken - waarbij u de ID's van de standaard werk types als parameters kunt gebruiken. Wanneer u een hulpmiddel grafiekdefinitie met één enkel type standaard werk tekent (vergeleken met het tekenen van meer dan een type), kunt u de opmaak van het standaard werktype in het histogram bepalen. 16. Tabellarische rapporten naar aparte werkbladnummers in excel U kunt ook een Microsoft Excel sjabloonbestand opgeven voor gebruik bij het aanmaken van het XLS bestand, en u kunt opgeven welk werkbladnummer u wilt bijwerken met de tabellarisch rapport informatie. Het specificeren van een tabellarisch rapport kan nuttig zijn wanneer u een enkel XLS bestand wilt bijwerken met informatie uit meer dan één tabellarisch rapport: u kunt het zelfde XLS bestand maar een ander werkbladnummer voor elk rapport gebruiken.

10 17. Nieuw: standaard view bepalen voor elke gebruiker van project U kunt een standaard view specificeren voor elke gebruiker. Wanneer u dit doet wordt elke standaard view van de gebruiker geladen als de betreffende gebruiker een project opent. Wanneer u geen standaard view voor de verschillende gebruikers specificeert, wordt de standaard view van het project- of de view die de huidige was toen de gebruiker voor het laatst het project opsloeg - gebruikt.

11 18. Verbeterde manier om repeterende taken en mijlpalen te maken Vóór deze versierelease werd de interval tussen elke repeterende taak berekend vanaf het einde van de voorgangertaak op een balk (en vanaf de gedefinieerde startdatum bij lege balken). Wanneer een of meer taken bestaan op de geselecteerde balk zou dit de laatste taak zijn, of de geselecteerde taak, op de balk. De einddatum van elke repeterende taak zou gebruikt worden als de startdatum van de volgende repeterende taak. Het opzetten van repeterende taken voor een wekelijkse één-uurs vergadering zou daarom zorgen dat de vergaderingen als volgt worden gepositioneerd: Week 1: 9am - 10am. Week 2: 10am - 11am. Week 3: 11am - 12-uur 's middags. Omdat hier de einddatum van elke repeterende taak gebruikt wordt voor het interval tussen deze taak en de volgende repeterende taak, zullen alle feestdagen en andere niet-werktijd uitzonderingen de positionering van een repeterende taak en de volgende repeterende taken verstoren, hetgeen resulteert in het op de verkeerde dagen gepositioneerd zijn van de repeterende taken. Vanaf nu wordt het interval tussen elke repeterende taak berekend vanaf de start van de laatste taak op een balk, of van welke taak op dat moment geselecteerd is op een balk (en vanaf de gedefinieerde startdatum bij lege balken). Het opzetten van repeterende taken om een wekelijkse één-uurs vergadering zou daarom nu ervoor zorgen dat de vergaderingen als volgt worden gepositioneerd: Week 1: 9am - 10am. Week 2: 9am - 10am. Week 3: 9am - 10am. Deze verandering betekent ook dat uitzonderingen die van invloed zijn op één repeterende taak niet langer de positionering van alle volgende repeterende taken verstoren, zodat repeterende taken altijd op de juiste dag gepositioneerd zijn.

12 19. Deel de inspanning bij op allocatie gemodelleerde resources Wanneer u gebruik maakt van het Inspanning op Allocatie modelleringstype - gemakkelijk wanneer u de hoeveelheid inspanning kent die nodig is om een taak te voltooien - en er meer dan één permanent hulpmiddel aan deze taak gaat werken en de inspanning van dat hulpmiddel bepaald kan worden door de duur van de taak (dwz waarbij Duur de berekende parameter is), kunt u nu specificeren dat de inspanning wordt gedeeld tussen de hulpmiddelen op het moment dat de hulpmiddelen aan de taak worden toegewezen. 20. Veel verbeteringen en nieuwe mogelijkheden bij het sorteren Deze versierelease introduceert een reeks verbeteringen aan de manieren waarop u balken, taken en allocaties in views kunt sorteren: Vereenvoudiging van het Sortering Eigenschappen dialoogvenster, waardoor het gemakkelijker wordt om sorteervolgordes aan te maken. De introductie van 'groeperen', waarbij het gekleurde lint dat elke afzonderlijke groep gesorteerde items naar links beneden van de spreadsheet identificeert verlengd wordt, waardoor het het makkelijk wordt om te identificeren welke groepen gesorteerde items zich binnen andere groepen gesorteerde items bevinden (nuttig bij sorteervolgordes die uit meerdere sorteringsniveaus bestaan). Nieuwe subtitel sorteeropties waardoor u in staat bent om 'nep' samenvattingstaken bij elke subtitel weer te geven met de start en einddatums van de taken binnen elke sorteergroep. Vele aanvullende sorteercriteria, waardoor het mogelijk is om veel meer sorteervolgordes te definiëren. De mogelijkheid om te specificeren of items meer dan een keer worden weergegeven in gesorteerde views wanneer ze meervoudige allocaties hebben. De mogelijkheid om te specificeren of sorteercriteria moeten worden gerespecteerd wanneer gesorteerde RBS of CBS views worden dichtgeklapt.

Waar u de menu-opdrachten en werkbalkknoppen op het Lint kunt vinden

Waar u de menu-opdrachten en werkbalkknoppen op het Lint kunt vinden Dit document is ontworpen om u te helpen uw favoriete menu-opdrachten en knoppen terug te vinden wanneer u begint met het werken met Asta Powerproject in de Lint modus. Het somt alle menu-opdrachten en

Nadere informatie

Kalenders gebruiken Asta Powerproject

Kalenders gebruiken Asta Powerproject Kalenders gebruiken Asta Powerproject Deze Tips en Trucs gaat over Kalenders. Het kan daarbij gaan om het maken van een nieuwe kalender, het toewijzen ervan aan taken, en het instellen van de kalender

Nadere informatie

Asta Powerproject WAT IS NIEUW IN VERSIE 12. Ontdek meer op www.powerproject.nl

Asta Powerproject WAT IS NIEUW IN VERSIE 12. Ontdek meer op www.powerproject.nl Asta Powerproject WAT IS NIEUW IN VERSIE 12 Asta Powerproject WAT WHAT S IS NIEUW NEW IN IN ASTA POWERPROJECT VERSION VERSIE 12 12 Asta Powerproject is een uitgebreide product suite met de flexibiliteit

Nadere informatie

1. Open de Bibliotheek verkenner. Dit kunt u in de Lint modus doen via View, de groep Toon, Bibliotheek Verkenner.

1. Open de Bibliotheek verkenner. Dit kunt u in de Lint modus doen via View, de groep Toon, Bibliotheek Verkenner. Eenvoudige formules Een gedeelte van deze nieuwsbrief gaat over eenvoudige formules. Met behulp van Formules is het mogelijk om Tabelkolommen te bewerken. Een aantal bewerkingen lijken op acties die u

Nadere informatie

Wat is nieuw in Asta Powerproject versie 10?

Wat is nieuw in Asta Powerproject versie 10? Nieuwe Functies Wat is nieuw in Asta Powerproject versie 10? Een complete lijst van alle nieuwe functies www.powerproject.nl 2 ASTA POWERPROJECT VERSIE 10 Het is ons een genoegen u Asta Powerproject versie

Nadere informatie

WAT IS ER NIEUW? IN ASTA POWERPROJECT 13

WAT IS ER NIEUW? IN ASTA POWERPROJECT 13 Een overzicht door Hilda Wortman van Uitgegeven op 1-10-2015 INHOUDSOPGAVE Gebruik hulpmiddelcurves en allocatieprofielen om niet-lineaire allocaties te plannen... 3 Analyseer hulpmiddel- en kostengroepgebruik

Nadere informatie

Tip: Gebruik maken van de Hiërarchie knoppen op het Start tabblad (bijv. na MSP-import)

Tip: Gebruik maken van de Hiërarchie knoppen op het Start tabblad (bijv. na MSP-import) Tip: Gebruik maken van de Hiërarchie knoppen op het Start tabblad (bijv. na MSP-import) Powerproject kan MS Project bestanden in het XML formaat openen. Dan wordt alle inhoud inclusief de samenvattingen

Nadere informatie

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken

Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Asta Powerdraw voor de afdrukkaders gebruiken Powerdraw is een Asta hulpprogramma dat bedoeld is voor het bewerken van kaderbestanden. Kaderbestanden zijn bestanden waarin bepaald wordt wat er op en rondom

Nadere informatie

Updategids Asta Powerproject. Wat is er nieuw in versie 14?

Updategids Asta Powerproject. Wat is er nieuw in versie 14? Updategids Asta Powerproject Wat is er nieuw in versie 14? www.ctbxrm.nl 0318 670 250 1 RISICO ANALYSE Evalueren en identificeren van risico s binnen projecten Asta Powerproject heeft de Risico Analyse

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versis. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Agenda. Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak. De volgende schermen zijn beschikbaar:

Agenda. Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak. De volgende schermen zijn beschikbaar: Module Functie Kaart Kantoorbeheer Agenda UR09070460 Agenda Hier kan u het volgende instellen: 1. Afspraak 2. Gebeurtenis 3. Memo 4. Uitvoeren van taak De volgende schermen zijn beschikbaar: 1. Kalender

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Excel 2013 Snelstartgids

Excel 2013 Snelstartgids Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Pagina 1 van 6 Aan de slag

Nadere informatie

QUICK START GUIDE. Met de Excel kalender tool kun je eenvoudig lessen inroosteren voor het schooljaar.

QUICK START GUIDE. Met de Excel kalender tool kun je eenvoudig lessen inroosteren voor het schooljaar. QUICK START GUIDE Met de Excel kalender tool kun je eenvoudig lessen inroosteren voor het schooljaar. Inhoudsopgave Wat zie je? - 2 - Hoe navigeer je? - 5 - Hoe boek je een activiteit? - 7 - Hoe wijzig

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Makkelijk Publiceren

Makkelijk Publiceren Met Makkelijk Publiceren is het mogelijk overzichten te maken van bijvoorbeeld de actuele uitgeleende materialen of het aantal uitleningen per leerling. Deze overzichten worden getoond in Microsoft Office

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding... 1-2 Twee doelen... 1-2 MS Project gebruiken... 1-3

Hoofdstuk 1 Inleiding... 1-2 Twee doelen... 1-2 MS Project gebruiken... 1-3 Module 1 MS Project Hoofdstuk 1 Inleiding... 1-2 Twee doelen... 1-2 MS Project gebruiken... 1-3 Hoofdstuk 2 Nieuw in Project 2010... 1-4 Nieuwe functies en mogelijkheden... 1-4 De nieuwe interface... 1-4

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Makkelijk Publiceren

Makkelijk Publiceren Met is het mogelijk overzichten te maken van bijvoorbeeld de actuele uitgeleende materialen of het aantal uitleningen per leerling. Deze overzichten worden getoond in Microsoft Office Excel. Er is dus

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Mill7. homepage: support: whitepapers:

Mill7. homepage:  support:  whitepapers: homepage: www.millogic.nl support: www.millogic.nl/support whitepapers: www.millogic.nl/support/white-papers support e-mail: helpdesk@millogic.nl sales e-mail: info@millogic.nl 2002 Millogic Software B.V.

Nadere informatie

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology RAPPORTAGESMODULE HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 20-2-2017 Versie 2.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over de Rapportagesmodule... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Excel 2007-2010 Basis 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Excel 2007-2010 samengevat 15 1.2.1 Configuratie instellen en de werkomgeving aanpassen 15 1.2.1.1 Een knop toevoegen aan de werkbalk

Nadere informatie

Grafiek en dynamisch bereik

Grafiek en dynamisch bereik Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 ABN/AMRO: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Grafiek en dynamisch bereik Iedereen die vaak met tabellen

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 De website bij het boek... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Uw voorkennis... 12 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

TimeTell Gebruikersinterface

TimeTell Gebruikersinterface TimeTell Gebruikersinterface TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Balen van Andelplein 2 2273 KH, Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Handleiding bestanden importeren

Handleiding bestanden importeren Handleiding bestanden importeren Handleiding bestanden importeren e-boekhouden.nl 1. Bestanden importeren 1.1 Digitaal archief U kunt bestanden beheren in e-boekhouden.nl. U kunt bijvoorbeeld facturen

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11 10 Afdrukken & Exports ESIS WEBBASED webbased en Excel 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand.... 4 4. Sorteren...10 5. Filteren...11 6. Kolommen en

Nadere informatie

Het belang van het ontwerp en het gebruik van templates

Het belang van het ontwerp en het gebruik van templates 1 1.1 Inleiding Een van de belangrijkste redenen voor mensen om meer inzicht te willen hebben in gevorderde Excel technieken is om in staat te zijn projecten sneller en efficiënter te voltooien. Het is

Nadere informatie

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0

Tips en Tricks basis. Microsoft CRM Revisie: versie 1.0 Tips en Tricks basis Microsoft CRM 2016 Revisie: versie 1.0 Datum: 23/03/2016 Inhoud 1. Basisinstellingen... 3 1.1 INSTELLEN STARTPAGINA... 3 1.2 INSTELLEN AANTAL REGELS PER PAGINA... 3 2. Algemene bediening...

Nadere informatie

Kalender tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Kalender tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Kalender tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 01D00 Inhoudsopgave 1. Doel van de tool - 3-2. Weergave van de kalender - 4-2.1 Standaard weergave...

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H

BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H BEKNOPTE HANDLEIDING A N A L Y T I S C H 1 Algemene werking Wings ondersteunt twee verschillende soorten analytische opvolging. De eerste analytische uitsplitsing is de traditionele op kostenplaats of

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

HydroNET handleiding

HydroNET handleiding HydroNET handleiding Applicatie HydroView HydroLogic Systems BV HydroLogic Systems BV Postbus 2177 3800 CD Amersfoort 033 4753535 hydrologic.nl P401 augustus 2016 Inhoud 1 Applicatie HydroView... 1 1.1

Nadere informatie

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6).

Dit is een onderdeel waarin veel functionaliteit is toegevoegd aan de 2010 versie (zie paragraaf 22.6). Hoofdstuk 22: Draaitabellen * 2010 22.0 Inleiding Dit hoofdstuk had ook snel gegevens samenvatten genoemd kunnen worden. Excel biedt een heel degelijk hulpmiddel om met tabellen gegevens samen te vatten

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG

AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG AAN DE SLAG MET QDAC VOLLEDIG INHOUD Het uiterlijk van QDAC... 2 De rode draad... 4 Openen van een Excel bestand... 4 Totaliseren van velden... 6 Sorteren van velden... 7 Analyses: Gaps... 8 Openen van

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11 9 Afdrukken & Exports ESIS WEBBASED en Excel 2003 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand.... 4 4. Sorteren...10 5. Filteren...11 6. Kolommen en rijen verwijderen...12

Nadere informatie

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen.

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-instelling tabblad Pagina. Via het venster Pagina-instelling, tabblad Pagina kun je de afdrukstand, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Schaal kun je

Nadere informatie

Het lint in Excel 2007

Het lint in Excel 2007 Het lint in Excel 2007 De gebruikersinterface van Excel 2007 is erg grafisch en behoorlijk kleurrijk van opzet. De kern van deze grafische gebruikersinterface bestaat uit het lint, de brede balk boven

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip

Excellerend Kwartaaltip Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 BANK: NL72ABNA0536825491 KVK: 24389967 Draaitabellen V Deze kwartaaltip is voorlopig de laatste die

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

ISY2CONNECT. Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE

ISY2CONNECT. Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE ISY2CONNECT Handleiding HET BESTE VOOR UW ORGANISATIE ISY2CONNECT Inhoud INLOGGEN EN REGISTREREN... 2 PROFIEL INSTELLINGEN... 2 PAGINA S... 4 AGENDA... 5 BEHEER MENU... 6 AANMAKEN OPENBAAR EVENEMENT...

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Je weg vinden in PowerPoint

Microsoft PowerPoint Je weg vinden in PowerPoint Microsoft PowerPoint 2016 Je weg vinden in PowerPoint Inleiding PowerPoint is het programma van Microsoft waarmee je presentaties kunt maken. In deze module nemen we je mee in de wereld van PowerPoint

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

Samenvoegen. 3.2 Definities

Samenvoegen. 3.2 Definities 3.2 Definities De gegevens die op één regel in een adressenlijst staan, noemen wij een record. Eén enkel gegeven op die regel, noemen wij een veld. Meer algemeen gezegd: de gegevens die allemaal betrekking

Nadere informatie

Handleiding Afdrukken samenvoegen

Handleiding Afdrukken samenvoegen Handleiding Afdrukken samenvoegen Versie: 1.0 Afdrukken Samenvoegen Datum: 17-07-2013 Brieven afdrukken met afdruk samenvoegen U gebruikt Afdruk samenvoegen wanneer u een reeks documenten maakt, bijvoorbeeld

Nadere informatie

10: Statistieken en rapportages met Excel

10: Statistieken en rapportages met Excel 10: Statistieken en rapportages met Excel 1. Omschrijving van deze functie Met PlanningPME heeft u de mogelijkheid om verschillende typen rapporten te maken: Statistieken die geproduceerd worden door de

Nadere informatie

Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen. Items toevoegen aan je agenda. Gebeurtenis invoegen

Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen. Items toevoegen aan je agenda. Gebeurtenis invoegen Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen Items toevoegen aan je agenda In onze agenda kunnen we verschillende soorten items ingeven. De eerste is een afspraak, de tweede is een vergadering, de derde is

Nadere informatie

Microsoft Outlook Je weg vinden in Outlook

Microsoft Outlook Je weg vinden in Outlook Microsoft Outlook 2016 Je weg vinden in Outlook Inleiding Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft. Naast e-mail kun je binnen Outlook je agenda beheren en een takenlijst maken. In deze module nemen

Nadere informatie

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.:

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: Cursus Inhoud 15 Modules - 15 Vragen Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: * Praktijkopdrachten met real-time feedback bij gemaakte fouten * Rijke interactieve multimedia

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

De gebruikershandleiding mag in zijn geheel in digitale of gedrukte versie vrij worden verspreid onder alle

De gebruikershandleiding mag in zijn geheel in digitale of gedrukte versie vrij worden verspreid onder alle Copyright Deze gebruikershandleiding is auteursrechtelijk beschermd. Wijzigingen in de inhoud, of gedeeltelijke overname van de inhoud, is alleen toegestaan na toestemming van de houder van het auteursrecht.

Nadere informatie

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid

Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor WINGS Software nv Snelheid & zekerheid Monitor INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1.1. Algemeen 3 SPECIFIEK 1.2. Overzicht instellingen 4 WERKING MONITOR VERRICHTINGEN 2.1. De monitor en de selecties 5 2.2.

Nadere informatie

Wings Beheersoftware

Wings Beheersoftware Wings Analytisch Wings Beheersoftware Inhoud 1. Algemene werking... 3 2. Parameters... 4 3. Basisbestanden... 7 3.1. Analytische rekeningen... 7 3.2. Analytische rubrieken... 9 3.3. Algemene rekeningen...

Nadere informatie

Afdrukken Module 5. In de volgende opdracht gaat u een afdrukvoorbeeld van de tekst Dolfijnen bekijken.

Afdrukken Module 5. In de volgende opdracht gaat u een afdrukvoorbeeld van de tekst Dolfijnen bekijken. 5. Afdrukken Met de knop (Afdrukvoorbeeld) op de standaard werkbalk of met de optie (Bestand, Afdrukvoorbeeld) op de menubalk kunt u op het beeldscherm bekijken hoe de tekst er op papier uit komt te zien.

Nadere informatie

8.8 Records selecteren

8.8 Records selecteren 8.8 Records selecteren Voor het maken van een uittreksel van één of meerdere records die aan een bepaald criterium voldoen, maakt u gebruik van het 'Filter'. 8.8.1 Automatisch filter Klik in het gebied

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Swing Quickstep - Help

Swing Quickstep - Help Swing Quickstep - Help Algemeen Wat is Swing Quickstep? Onderwerpen en thema's Wat zijn onderwerpen? Wat zijn pre-selecties? Wat zijn thema's? Hoe kan ik een onderwerp (de)selecteren? Hoe kan ik een bepaald

Nadere informatie

Het handbook van KSystemLog. Nicolas Ternisien

Het handbook van KSystemLog. Nicolas Ternisien Nicolas Ternisien 2 Inhoudsopgave 1 KSystemLog gebruiken 5 1.1 Inleiding........................................... 5 1.1.1 Wat is KSystemLog................................. 5 1.1.2 Mogelijkheden...................................

Nadere informatie

11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad

11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad 11.2. Het maken van een grafiek op het werkblad Voor het maken van een grafiek, bevindt zich een aparte knop in de werkbalk. Met deze knop start u een programma dat aan de hand van een aantal vragen de

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Overzichten genereren in het FMIS

Overzichten genereren in het FMIS Overzichten genereren in het FMIS 1. Algemeen Het FMIS is een database-applicatie waarin een gigantische set aan gegevens zit. Deze gegevens worden beheerd door gebruik te maken van de verschillende modules:

Nadere informatie

7 Optimaliseren. 7.1 Inleiding. 7.2 Resource Allocation

7 Optimaliseren. 7.1 Inleiding. 7.2 Resource Allocation 7 Optimaliseren 7.1 Inleiding Nu de taken zijn gedefinieerd, de relaties tussen de taken zijn gelegd, beperkingen en resources zijn ingevoerd en toegewezen aan de taken is de planning globaal vastgelegd.

Nadere informatie

8 Afdrukken en Rapporteren

8 Afdrukken en Rapporteren 8 Afdrukken en Rapporteren 8.1 Inleiding Een project bevat veel soorten informatie: Algemene informatie van het project Taakgegevens, zoals startdatums Resourcegegevens, wanneer is wie ingepland Gegevens

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

TimeTell Gebruikersinterface

TimeTell Gebruikersinterface TimeTell Gebruikersinterface TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Willem de Bijelaan 147 2273 KV Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Online Rapportage Handleiding

Online Rapportage Handleiding Online Rapportage Handleiding In deze handleiding zijn de online rapportagemogelijkheden beschreven voor eindklanten van NETQ Premium Respons controleren 1. Nadat u bent ingelogd, gaat u naar het menu

Nadere informatie

Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010

Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010 Hoofdstuk 29: Voorwaardelijke opmaak* 2010 29.0 Inleiding Voorwaardelijke opmaak is een opmaak die afhankelijk is van de waarde of de inhoud van een cel. Bijvoorbeeld: je wilt in een gegevensbestand met

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...4

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Draaitabel maken voor oudere Excel-versies

Draaitabel maken voor oudere Excel-versies Draaitabel maken voor oudere Excel-versies Als u werkt met Excel 2007 of nieuwer, kunt u een werkmap opslaan voor het geval die met een oudere versie van Excel moet worden geopend (van Excel 97 tot en

Nadere informatie

Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft

Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft Sneltoetsen te gebruiken bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...2 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...4 4. Sneltoets-combinaties bij

Nadere informatie

Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads?

Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads? Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads? Handleiding: hoe gebruik je Natuurpunt Rapporten & Downloads? In deze handleiding Voor wie is Natuurpunt Rapporten & Downloads? Waarvoor dient

Nadere informatie

Je kunt de breedte van een kolom veranderen door de kolomrand te verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op een kolomrand.

Je kunt de breedte van een kolom veranderen door de kolomrand te verslepen. Je kunt ook dubbelklikken op een kolomrand. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Navigeren door records Je kunt bladeren door de velden en records van een tabel: Knop Omschrijving Naar volgend record Naar vorig record Naar laatste record Naar eerste record

Nadere informatie

1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows. 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word

1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows. 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows... 1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word... 1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel... 3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...

Nadere informatie