Speuren naar sporen. Aan de slag! Teken een heel grote paddenstoel en duid alle verschillende delen aan. Wist je dat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Speuren naar sporen. Aan de slag! Teken een heel grote paddenstoel en duid alle verschillende delen aan. Wist je dat?"

Transcriptie

1

2 Speuren naar sporen Kijk, allemaal witte hoedjes op een rij... Even piepen wat eronder zit. Hmm, een steeltje dat vast zit in de grond. Dat moet een paddenstoel zijn! Een paddenstoel heeft verschillende delen: een hoed, een steel en een voet. De voet zit vast in de grond aan een heleboel draden. In de herfst, als het kouder en natter wordt, groeien er uit die draden paddenstoelen, zoals appels aan een boom. Aan de slag! Teken een heel grote paddenstoel en duid alle verschillende delen aan. Wist je dat? champignons geen planten maar schimmels zijn? een ander woord voor champignon kampernoelie is? Het zit eigenlijk zo: in de hoed van de paddenstoel zitten plaatjes en tussen die plaatjes zitten sporen. Dat zijn de zaadjes van de paddenstoel. Ze zien eruit als heel fijn poeder. Wanneer de paddenstoel rijp is, laat hij zijn sporen los. De sporen vliegen mee met de wind tot ze op de grond vallen. Op en in de grond groeien er uit de sporen draadjes, heel veel draadjes. Samen vormen zij de zwamvlok. Als het nat en koud is, komen er uit die draden kleine knoppen. Deze groeien heel snel tot paddenstoelen. Tijdens de groei komt de hoed los van de steel en vormt er zich een ring. Daarmee is de cirkel rond.

3

4 Hier hangt een geurtje aan Om champignons te kunnen kweken heb je voedingsstoffen nodig. Een champignon kan die voedingsstoffen niet uit de lucht halen zoals bomen en groene planten. Hij heeft een goede, voedzame ondergrond nodig. Daarom zorgt de champignonkweker voor goede compost. Die bestaat uit stro, paardenmest, kippenmest, gips en water. De compost wordt in grote tunnels of opslagruimtes gemengd. Vroeger werden al die stoffen buiten in de openlucht gemengd, maar dat vonden de buren niet zo prettig vanwege de geur. Nu gebeurt het mengen van de grondstoffen binnen. Dat gaat veel vlugger: in één week is het klaar. Bedrijven moeten de lucht ook zuiveren, dus is het veel milieuvriendelijker om de Vraag compost binnen te mengen. Wist je dat? champignonbedrijven de compost niet zelf maken? Ze laten dit doen door gespecialiseerde bedrijven: composteringsbedrijven. de compost die overblijft nadat de champignons geplukt zijn champost wordt genoemd? Per vierkante meter teeltbed heb je 90 kg compost nodig. Hoeveel compost heb je dan nodig voor een volle teeltcel van 200 m² teeltbedden?

5

6 Graantjes met draadjes Hoe komen de sporen van de champignon in de compost terecht? Omdat de sporen veel te klein zijn om ze te zaaien en omdat ze zich heel traag ontwikkelen, gebruiken de kwekers broedkorrels. Dat zijn graankorrels waar ze de zwamvlok van de champignon op laten groeien. De graantjes worden in een fles gestopt waar de sporen van de champignon in zitten. Die sporen beginnen op de korreltjes te groeien. Na een tijdje zien de graantjes er helemaal beschimmeld uit. Die schimmel is de zwamvlok. De beschimmelde graan- of broedkorrels worden onder de compost gemengd. Dat noemt men enten. Vraag Ken je nog schimmels die je kunt eten? Een voorbeeld is roquefort, een schimmelkaas. Aan de slag! Neem een blad papier en maak het helemaal zwart met houtskool. Neem een gum of een kneedgum en teken met de gum het groeien van de zwamvlok. Heb je een foutje gemaakt? Ga er opnieuw over met houtskool.

7

8 My... wat? Tijd om champignons te plukken? Nog lang niet hoor! Als de compost geënt is met broedkorrels, wordt hij in grote afgesloten tunnels geplaatst. Een computer regelt de temperatuur zodat het lekker warm en vochtig blijft en de schimmel uit de broedkorrels goed kan verder groeien in de compost. Het duurt ongeveer 16 dagen voor de compost helemaal overgroeid is. De compost moet de hele tijd een temperatuur van ongeveer 25 C hebben zodat het mycelium goed kan groeien. Op het einde van de 16 dagen, als het mycelium de hele compost in beslag heeft genomen, spreken we van doorgroeide compost. Deze doorgroeide compost wordt dan in grote teeltbedden uitgespreid in een laag van ongeveer 15 cm hoog. Wist je dat? mycelium het Griekse woord voor zwamvlok is? Aan de slag! Neem een stukje smeerkaas en leg het in een plastic doosje dat je kunt sluiten (dit kun je vinden bij de slager). Kijk elke dag even naar de smeerkaas. Na een tijdje zie je de schimmel groeien. Probeer dit ook met een aantal andere voedingswaren en bekijk wat het snelst beschimmelt.

9

10 Slaap maar vlug en groei maar lekker Kunnen we nu al champignons plukken? Neen, nog even geduld. Het is tijd om het mycelium een beetje bij te voeden en toe te dekken met een laagje dekaarde. Zonder die dekaarde kan het mycelium geen knopjes vormen en hebben we dus geen champignons. Nadat het mycelium met aarde is afgedekt, werkt het verder. Het groeit vanuit de compost in de dekaarde. Dit duurt ongeveer acht tot tien dagen. Ondertussen moet de kweker ervoor zorgen dat er voldoende vocht in de aarde zit. Hij besproeit de dekaarde met water. De compost wordt nog steeds warm gehouden, op een temperatuur van 25 C. Na acht tot tien dagen is het tijd om de dekaarde te doorwoelen. Het mycelium wordt gebroken en moet nu opnieuw groeien. Als de kweker dit niet doet, zouden de champignons in groepjes groeien en niet overal verspreid zijn. Als het mycelium weer helemaal hersteld is, moet de composttemperatuur dalen tot 20 C. Aan de slag! Zoek enkele voedingsproducten bij elkaar en laat ze beschimmelen. Leg dan overal wat aarde op en kijk elke dag even wat er gebeurt. Zien alle schimmels er hetzelfde uit? Wist je dat? er om 1 kilo champignons te laten groeien 2 liter water nodig is?

11

12 Als paddenstoelen uit de grond En nu, mogen we nu plukken? Nog de laatste loodjes Nu is het tijd voor de champignons om als paddenstoelen uit de grond te schieten. Eerst zie je heel kleine knobbeltjes verschijnen. Geleidelijk aan worden ze groter en groter, zodat het allemaal kleine ronde hoedjes zijn die over de aarde groeien. Na een tijdje kun je het steeltje zien en laat de hoed het steeltje los. Dit alles gebeurt in anderhalve week. Vandaar het spreekwoord als paddenstoelen uit de grond schieten. Zo gezegd... Als paddenstoelen uit de grond schieten = heel snel groeien

13

14 Voetje voor voetje, hoedje per hoedje Ga je gang, het is pluktijd. De oogst van champignons verloopt in zogenaamde vluchten. Wanneer de champignons geoogst zijn, verschijnen er na een week weer nieuwe en kunnen die weer geoogst worden. Elke serie oogstklare champignons noemt men een vlucht. Meestal zijn er zo n drie of vier vluchten in de oogstperiode. Het oogsten gebeurt met de hand. Een plukster neemt de champignon vast en met een draaiende beweging plukt ze die weg. Dan snijdt ze het voetje eraf en sorteert de champignon volgens grootte en uitzicht. De plukkers en pluksters moeten heel voorzichtig zijn, want bij het minste krasje of duwtje verliest de champignon aan kwaliteit. Het is dus opletten geblazen. Vraag Tijdens de eerste vlucht plukt men ongeveer 13 kg, tijdens de tweede vlucht 1 kg minder en tijdens de derde Zo gezegd... Op gelijke voet staan = gelijkwaardig zijn Op staande voet = onmiddellijk Onder een hoedje spelen = samenspannen bij iets oneerlijks vlucht 8 kg minder. Hoeveel kg plukt men dan?

15

16 Van de veiling naar ons bord Na de oogst is het tijd om naar de veiling te gaan. De champignons worden verdeeld in klassen. Ze worden volgens grootte gesorteerd: groot bij groot en klein bij klein. Ze worden allemaal in blauwe bakjes gelegd. De bakjes worden in een vrachtwagen geladen en die rijdt naar de veiling. Daar worden de champignons geveild. Dat wil zeggen dat de prijs voor de champignons wordt bepaald. Dat kan elke dag verschillend zijn. De ene keer is het meer, de andere keer minder. Meestal zijn het groothandelaars die de champignons kopen. Zij verkopen ze dan op hun beurt aan winkels. Dat gebeurt allemaal op één dag tijd. Zo kun jij lekkere, verse champignons uit de winkel halen en er dan heerlijk van smullen. Wist je dat? de champignons in blauwe bakjes gelegd worden omdat ze er dan mooi wit uitzien?

17

18 Gekke namen om op te eten De champignon is een eetbare paddenstoel die door mensen gekweekt wordt. In de winkel kun je verschillende soorten eetbare paddenstoelen vinden. De ene heeft al een gekkere naam dan de andere. Naast de champignon is de bekendste paddenstoel waarschijnlijk de oesterzwam. Deze wordt gekweekt in grote zakken met stro en broed, waar gaatjes van ongeveer 1 cm in zitten. De oesterzwammen groeien in trossen door die gaatjes heen. De pluksters kraken dan de groep oesterzwammen af. De shiitake is een oosterse paddenstoel die ook hier gekweekt wordt. De nieuwste soort onder de gekweekte paddenstoelen is de paarse schijnridderzwam. Er worden natuurlijk nog andere soorten paddenstoelen gekweekt, meestal in oosterse landen. Paddenstoelen zoals de shimeji, de blazei, de hericium of de ganoderma worden maar heel weinig in Europa gekweekt. Wist je dat? sommige mensen allergisch zijn voor de sporen van oesterzwammen? De sporen zijn heel fijn en worden massaal op één moment uitgestoten. Je kunt er koorts, hoofdpijn en rillingen van krijgen. Het lijkt een beetje op symptomen van de griep. Daarom worden er nu oesterzwammen gekweekt zonder sporen.

19

20 In het bos Je kunt niet alle soorten paddenstoelen kweken, en zeker niet opeten. Enkele heel gekende eetbare bospaddenstoelen zijn: de eierdooierzwam of girollen, de cantharel, eekhoorntjesbrood of cepe en natuurlijk de truffel. Dit zijn allemaal paddenstoelen die je in de winkel kunt kopen en die in het bos groeien. Daarom zijn ze dikwijls heel duur. Je koopt deze paddenstoelen het best in de winkel, want als je ze in het bos gaat plukken moet je al een echte kenner mee hebben. Waarom? Omdat de meeste paddenstoelen giftig zijn. Ga dus nooit alleen op zoek naar paddenstoelen om te eten, maar neem iemand mee die er iets van kent. Aan de slag! - Verzin een verhaal rond de bospaddenstoel. Begin met de zin: Er was eens een bospaddenstoel - Zoek in boeken of op het internet zoveel mogelijk namen en foto s van eetbare en niet eetbare paddenstoelen. Maak een collage van eetbare en niet eetbare paddenstoelen.

21 Foto: CAG

22 Van grot tot cel Al in de tijd van de Romeinen kenden de mensen paddenstoelen. Ze zijn al heel lang een groot mysterie. De ene dag zag je niets en de andere dag stonden ze daar. Sommige mensen fluisterden dat ze het werk van heksen waren, anderen zeiden dat het huisjes waren voor kabouters. Er waren zelfs mensen die zeiden dat er elfjes in woonden. Langzamerhand ontdekten de mensen dat je paddenstoelen kon eten. Ze plukten ze in het bos. Zo ontdekten ze dat er giftige en niet-giftige soorten tussen zaten. Rond 1950 ontdekte een landbouwer in Frankrijk dat er champignons op zijn mest groeiden. Hij besloot ze te gaan kweken en ze te verkopen in de Parijse restaurants. Een andere Franse tuinman kwam erachter dat grotten de juiste temperatuur en vochtigheid hadden om er champignons te kweken. Vroeger waren champignons iets voor rijke mensen. Toen gebeurde de teelt nog niet zo professioneel en op grote schaal als nu. Er waren dan ook nog niet zoveel champignons. Pas na 1950 leerden ook de gewone mensen de champignon kennen. Tegenwoordig worden er elk jaar wereldwijd miljoenen champignons gekweekt. Wist je dat?... champignon het Franse woord is voor paddenstoelen?... klimmers in de Alpen in 1991 overblijfselen van een man met een primitieve rugzak vonden? Daarin zat een ketting van gedroogde zwammen. Het bleek dat die man al 3300 jaar geleden gestorven was.... grotten waar champignons gekweekt worden meestal mergelgrotten zijn? Mergel is een gesteente dat bestaat uit klei en kalk.

23

24 Champignonteelt: van champost tot veiling Stap 1: De compost wordt gemengd met de broedkorrels. Stap2: Bij een constante temperatuur van 25 C kan het mycelium of de zwamvlok de compost overgroeien. Stap 3: Het mycelium moet bijgevoed worden. Er wordt een laagje dekaarde over gestrooid en de kweker zorgt ervoor dat er voldoende vocht in de aarde zit. Na acht tot tien dagen is de dekaarde doorgroeid en moet het mycelium weer gebroken worden. Vraag Hoeveel verschillende categorieën van champignons vind je in de groentewinkel? Stap 4: De champignons beginnen als paddenstoelen uit de grond te schieten. Wat begint als een klein knobbeltje, is na anderhalve dag al een mooie champignon. Stap 5: Als de champignons groot genoeg zijn, worden ze geplukt. Een plukster plukt ze heel voorzichtig en legt ze in een bakje. Champignons zijn heel gevoelig voor duwtjes en krasjes, dus is het opletten geblazen tijdens het plukken. Stap 6: Na het plukken worden de champignons gesorteerd volgens grootte en dikte. Ze worden opgedeeld in verschillende klassen. Stap 7: De champignons worden naar de veiling gebracht. Daar worden ze verkocht aan groothandelaars, die ze doorverkopen aan winkels. Wist je dat? champignons ook met de machine geplukt worden? Die champignons dienen dan voor conserven, bereide gerechten,

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum

Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum Doorsnede van een paddenstoel 2 3 Tafel 1. Champignons bekijken en tekenen 1. De steel van de champignon is ---------------------- cm lang 2. De steel is ------------------

Nadere informatie

m a t e r i a a l z e n d i n g

m a t e r i a a l z e n d i n g m a t e r i a a l z e n d i n g Paddenstoelen ordenen 1 Kleurpotloden Schaar Lijm Kleur de paddenstoelen en knip ze uit. Plak ze op van klein naar groot. Stippen tellen 2 Kleurpotloden Kleur de paddenstoelen

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas. werkbladen

Paddenstoelen in de klas. werkbladen Paddenstoelen in de klas werkbladen Paddenstoelen bekijken 1 spiegeltje paddenstoelenzoekkaart iets om op te schrijven/tekenen (kleur)potloden Ga buiten op zoek naar paddenstoelen. Je vindt paddenstoelen

Nadere informatie

Paddenstoelen De herfst is echt paddenstoelentijd. Vooral als het buiten lekker vochtig is schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond!

Paddenstoelen De herfst is echt paddenstoelentijd. Vooral als het buiten lekker vochtig is schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond! Paddenstoelen De herfst is echt paddenstoelentijd. Vooral als het buiten lekker vochtig is schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond! Raadseltje: Een stoel in een bakje zie ik in de koelkast

Nadere informatie

START!

START! CHAMPIGNONS IN DE KLAS 1... 2... 3... START! TIPS & TRICKS VOOR JUF OF MEESTER DE TEELTKIT De champignonteeltkit van Inagro bevat: een grote zak compost; een kleine zak dekaarde; een teeltkalender: maxi

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas alle groepen

Paddenstoelen in de klas alle groepen Paddenstoelen in de klas alle groepen werkbladen Uitgave: ANMEC Paddenstoelen in de klas Werkbladen Redactie Paula Wanner Lay-out Jolanda van der Heijden Met dank aan: De Hortus, Centrum voor Natuur en

Nadere informatie

Oogst de paddenstoelen door ze met een scherp mes zo dicht mogelijk bij het substraat af te snijden.

Oogst de paddenstoelen door ze met een scherp mes zo dicht mogelijk bij het substraat af te snijden. Algemeen: Een paddenstoel bestaat voor het grootste gedeelte uit water en heeft dus veel vocht nodig om te groeien. Het grootste gedeelte wordt uit het substraat gehaald, maar ook de omgeving moet vochtig

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad herfst Paddenstoelen Schrijf hier je naam... Stad Gent Milieudienst Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen 2014 Driepikkelstraat 32 9030 Mariakerke ( 09 226 15 01 7 bourgoyen.educatie@gent.be geen gezwam...

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Materiaalzending Paddenstoelen

Materiaalzending Paddenstoelen Materiaalzending Paddenstoelen WERKBLADEN Colofon Deze werkbladen horen bij de materiaalzending paddenstoelen. Samenstelling: De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu, Harderwijk Milieu Educatie Centrum

Nadere informatie

Lesdoelen 2 Organisatie 2. Inleiding 3 Kern 3 Verwerking 4 Nabespreking 4. Verantwoording en achtergronden 5. Achtergrondinformatie 6

Lesdoelen 2 Organisatie 2. Inleiding 3 Kern 3 Verwerking 4 Nabespreking 4. Verantwoording en achtergronden 5. Achtergrondinformatie 6 Inhoud Lesdoelen 2 Organisatie 2 Inleiding 3 Kern 3 Verwerking 4 Nabespreking 4 Verantwoording en achtergronden 5 Achtergrondinformatie 6 Als de leerlingen nog niet eerder gewerkt hebben met het champignonpakket

Nadere informatie

Paddestoelen plukken

Paddestoelen plukken Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Herfst Paddestoelen plukken De herfst komt eraan. Nu is het de tijd van de paddestoelen. Eigenlijk kan je ze het hele jaar door vinden.

Nadere informatie

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Kijk goed naar deze boom om te zien of het

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas (1) Natuur & Milieu. educatie. Groep 1-2 Paddenstoelen in de klas (1) Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Paddenstoelen in de klas (1) Natuur & Milieu. educatie. Groep 1-2 Paddenstoelen in de klas (1) Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Paddenstoelen in de klas (1) Natuur & Milieu educatie Groep 1-2 Paddenstoelen in de klas (1) Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting

Nadere informatie

Speuren naar sporen. Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij

Speuren naar sporen. Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij Speuren naar sporen Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij Natuuronderwijs in het basisonderwijs is situaties creëren waarin de leerlingen de kans krijgen om te ontdekken,

Nadere informatie

Op het strand. Ben jij ook wel eens aan zee geweest? En heb je toen ook schelpen gezocht? Waar was jij in de vakantie? Ik was. mesheft.

Op het strand. Ben jij ook wel eens aan zee geweest? En heb je toen ook schelpen gezocht? Waar was jij in de vakantie? Ik was. mesheft. Op het strand Els en Tim zijn terug. Ze zijn op vakantie geweest. Helemaal naar Frankrijk. Ze hebben daar gespeeld met nieuwe vriendjes. Ook hebben ze gezwommen in zee. Op het strand lagen mooie schelpen.

Nadere informatie

Excursieles Overleven in het bos

Excursieles Overleven in het bos Excursieles Overleven in het bos Lesinhoud Excursieles van 1 uur in het Haagse Bos waarbij de leerlingen: leren over de geschiedenis van het bos; leren over de dieren die er wonen; observeren hoe dieren

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE HERFST waarneemvel 1 WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. KRUIS AAN WAT JE ZIET AAN JULLIE TAK Nog groene bladeren Gekleurde bladeren Kale takken Vruchten

Nadere informatie

Paddenstoelen-kweek-pakket. Instructie voor de leerkracht

Paddenstoelen-kweek-pakket. Instructie voor de leerkracht Paddenstoelen-kweek-pakket Instructie voor de leerkracht Gebruiksaanwijzing Paddenstoelen pakket. Werk altijd met schone handen!! In de doos vind u een wit zakje met dekaarde en een grote transparante

Nadere informatie

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas:

Bronnen. Meer info. Naam: Co-wetenschapp(st)er: Klas: Bronnen - Het grote experimenteerboek, uitgeverij Deltas, 2003 - Aan de slag met Findus, uitgeverij Davidsfonds/Infodok, 2000 - Grasspriet Themadossier 4 Tuinbouw, Plattelandsklassen vzw Meer info Telefoon:

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas (2) Natuur & Milieu. educatie. Groep 6 Paddenstoelen in de klas (2) Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Paddenstoelen in de klas (2) Natuur & Milieu. educatie. Groep 6 Paddenstoelen in de klas (2) Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Paddenstoelen in de klas (2) Natuur & Milieu educatie Groep 6 Paddenstoelen in de klas (2) Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Leden van CNC U.A. zijn de Champignonkwekers in Nederland

Leden van CNC U.A. zijn de Champignonkwekers in Nederland Your electrical partner Profinet en Profibus in de Champignonteelt CNC Coöperatieve Nederlandse Champignon-kwekers vereniging U.A. Leden van CNC U.A. zijn de Champignonkwekers in Nederland Kernactiviteiten

Nadere informatie

Vind de schat van Het Vinne!

Vind de schat van Het Vinne! Vind de schat van Het Vinne! Zoek de eerste stopplaats met behulp van het plan aan de andere kant van deze paal 1. Ik voel, ik voel wat jij niet voelt: Eén deelnemer sluit zijn ogen. De anderen zoeken

Nadere informatie

Lespakket HERFST. Lessuggesties groep 5-8. Gemeente Rotterdam, Sport & Cultuur Natuur- & milieueducatie E-mail: sc_groenmo@rotterdam.

Lespakket HERFST. Lessuggesties groep 5-8. Gemeente Rotterdam, Sport & Cultuur Natuur- & milieueducatie E-mail: sc_groenmo@rotterdam. Lespakket HERFST Lessuggesties groep 5-8 Gemeente Rotterdam, Sport & Cultuur Natuur- & milieueducatie E-mail: sc_groenmo@rotterdam.nl Inhoud pakket Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen...

Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen... Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen... Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt. Dit is het begin van een

Nadere informatie

Pilobolus. sporenkanon

Pilobolus. sporenkanon Pilobolus sporenkanon Pilobolus is een geslacht van schimmels dat op poep van bijvoorbeeld paarden leeft. Net als andere schimmels verspreidt Pilobolus sporen om zich voort te planten. Dit doet hij op

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

onzichtbaar leven groep 7-8 proefexemplaar

onzichtbaar leven groep 7-8 proefexemplaar onzichtbaar leven groep 7-8 proefexemplaar Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open. Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen. Welkom in Micropia,

Nadere informatie

Onzichtbaar leven. Bovenbouw primair onderwijs

Onzichtbaar leven. Bovenbouw primair onderwijs Onzichtbaar leven Bovenbouw primair onderwijs Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open. Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen. Welkom in Micropia.

Nadere informatie

De ontdekking van Jan Lammers

De ontdekking van Jan Lammers Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Witloof De ontdekking van Jan Lammers Witloof is een echt Belgische groente. Ze werd in België ontdekt. Dat gebeurde tijdens de strijd

Nadere informatie

onzichtbaar leven bovenbouw primair onderwijs

onzichtbaar leven bovenbouw primair onderwijs onzichtbaar leven bovenbouw primair onderwijs Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open. Mooier en bijzonderder dan je je ooit hebt kunnen voorstellen. Welkom in Micropia.

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2011 Hoi! Vroeger schreven de mensen brieven en boeken met een grote ganzenveer. Daar sneden ze met een mesje een scherpe punt aan. Die doopten ze dan in een

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen Koffie Inhoud 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen 2. Geschiedenis van koffie 3. De koffieplant 4. Verbouwen van koffie 5. De koffieplantage 6. De koffiebranderij 7. Koffiesoorten 8. Cafeine 9. Manieren

Nadere informatie

Nicotine in gekweekte champignons

Nicotine in gekweekte champignons Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Nicotine in gekweekte champignons 1. Inleiding Nicotine is een insecticide gereglementeerd als gewasbeschermingsmiddel. Gebruik verboden in EU

Nadere informatie

Schimmels. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?menuentry=quiz&soortengroep=paddenstoelen

Schimmels. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?menuentry=quiz&soortengroep=paddenstoelen Schimmels Waar zouden we zijn zonder de schimmel. Geen brood, bier, brie, champignons of penicilline. Ook ruimen ze planten- en dierenresten op (detritivoren). Jammer dat ze al aan planten en dieren beginnen

Nadere informatie

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

Ha lo! Ik ben dokter Jesse 1 Toen ik op de basisschool zat, kreeg ik zomaar opeens epilepsie. Ik wist toen helemaal niet dat dat bestond. Bij mij is het overgegaan. Ik ben dokter geworden en leg nu aan

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas! Docentenhandleiding & Lessuggesties

Paddenstoelen in de klas! Docentenhandleiding & Lessuggesties Paddenstoelen in de klas! Docentenhandleiding & Lessuggesties Introductie Als de bomen hun mooiste kleuren laten zien en de bladeren beginnen te vallen, schieten de paddenstoelen overal uit de grond. Dit

Nadere informatie

Rassentest van Stropharia paddenstoelen

Rassentest van Stropharia paddenstoelen Rassentest van Stropharia paddenstoelen Onderdeel van iologische Markt en Teelt van Paddenstoelen nton Sonnenberg 1 en Jos msing 2 1: Plant Research International; Team Paddenstoelen 2: DLVPlant Plant

Nadere informatie

leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank

leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank leerkracht Tuinieren in de klas zaaien in de vensterbank Voorjaar in de klas, ga aan de slag! De nieuwe Albert Heijn moestuintjesactie komt er aan. (lukt het niet met de AH zaadjes? Vraag Milieueducatie

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Lesbrief groep 5 t/m 8 Inhoud Inleiding... 1 Introductie thema paddenstoelen... 3 Het kweken van paddenstoelen in de klas... 4 Afsluiting en evaluatie... 6 Aanvullende activiteiten...

Nadere informatie

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos.

Op pad met. kabouter Wouter en kabouter Lilly. Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde bos. Op pad met kabouter Wouter en kabouter Lilly. Dag kaboutertjes! Ik ben kabouter Wouter. Ik ben 250 jaar. Oud hé? Maar ik kan nog veel ouder worden! Ik heb ook een dochter. Zij heet Lilly en woont in hetzelfde

Nadere informatie

Paddestoelen zelf kweken

Paddestoelen zelf kweken Paddestoelen zelf kweken De Paddestoel Levenscyclus De paddestoelen: groepen Parasieten: levende planten (honingzwam) De paddestoelen: groepen Symbiose met planten: mycorrhizae De paddestoelen: groepen

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing leerdagboek

Gebruiksaanwijzing leerdagboek Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Sporen van schimmels Afdrukken pagina 2-21 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen...

Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen... Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen... Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt. Dit is het begin van een

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Vliegen de aardbeien of de aardbijen?

Vliegen de aardbeien of de aardbijen? L E E S T E K S T Kroon Opgezwollen bloembodem of schijnvrucht Steel Vliegen de aardbeien of de aardbijen? Pitjes, de echte vruchten Aardbeien kent toch iedereen. Bloedrood van kleur met een groen kroontje,

Nadere informatie

Kaart 15 Bollen en knollen

Kaart 15 Bollen en knollen Kaart 15 Bollen en knollen Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bollen en knollen o Narcissen op water Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Bollenstreek

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006 HERFSTWEER Als de zomer voorbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wordt kouder. Je kunt niet meer zonder jas naar buiten. Er komen herfstbuien. Het waait en

Nadere informatie

Eetbare Paddenstoelen

Eetbare Paddenstoelen Eetbare Paddenstoelen If searching for the ebook Eetbare Paddenstoelen in pdf form, in that case you come on to the correct website. We furnish utter edition of this ebook in txt, PDF, epub, doc, DjVu

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8)

antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8) antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8) onzichtbaar leven In dit document vindt u de vragen uit het Micropia-opdrachtenboekje voor de bovenbouw van het primair

Nadere informatie

Wist je dat?... witloof in België op nummer 2 staat bij de meest gegeten groenten? Nummer 1 is

Wist je dat?... witloof in België op nummer 2 staat bij de meest gegeten groenten? Nummer 1 is Wit goud Een mysterieuze groente die als een griezelig nachtdier in het donker leeft? Nee hoor, witloof is gewoon een Belgische lekkernij, met een wat ongewone manier van kweken. Witloof is een groente

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

KNUTSELIDEETJES. Tulpen in een vaas. Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier. Aan het werk:

KNUTSELIDEETJES. Tulpen in een vaas. Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier. Aan het werk: KNUTSELIDEETJES Tulpen in een vaas Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier Aan het werk: Vouw 16 vierkantjes. Vouw aan de onderkant de hoekjes om. Geef bovenaan twee knipjes,

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Zoek allemaal een boomblad. Leg de bladeren bij elkaar. Vergelijk de kleuren en vormen.

Zoek allemaal een boomblad. Leg de bladeren bij elkaar. Vergelijk de kleuren en vormen. Zoek allemaal een boomblad. Leg de bladeren bij elkaar. Vergelijk de kleuren en vormen. Ga allemaal op je rug liggen. Wees heel stil en doe je ogen dicht. Bespreek daarna wat de kinderen hoorden. Ga allemaal

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2013 Hoi! Rood met witte stippen? Dat is de vliegenzwam. Vraag mensen eens welke paddenstoel ze het allermooist vinden. Grote kans dat ze roepen: de vliegenzwam!

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Feestelijke ijsklontjes

Feestelijke ijsklontjes Algemene richtlijnen voor eten uit de natuur Probeer zo hoog mogelijk te plukken Was alles altijd goed Als je twijfelt, eet het niet! Pluk niet op plekken waar honden/katten poepen en plassen Feestelijke

Nadere informatie

Aardappel. Inleiding. Bewaren. Hoe de aardappel in Europa kwam. Voor arm en rijk

Aardappel. Inleiding. Bewaren. Hoe de aardappel in Europa kwam. Voor arm en rijk Aardappel Inleiding In Nederland worden veel aardappels gegeten. We eten ze gekookt,gebakken,als puree of als friet. Het is makkelijk voedsel, niet duur en het past overal bij. Aardappels zijn ook gezond,

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Dit is het lenteboekje van:

Dit is het lenteboekje van: Dit is het lenteboekje van: Goed en snel! 15 + 9 =... 12 + 21 =... 18 + 20 =... 10 + 14 =... 15 + 30 =... 14 + 5 =... 18 + 29 =... 13 + 5 =... 10 + 28 =... 12 + 15 =... 15 + 30 =... 17 + 14 =... 10 +

Nadere informatie

inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 5. Allemaal broden 6. Filmpje 7. Pluskaarten Colofon 15

inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 5. Allemaal broden 6. Filmpje 7. Pluskaarten Colofon 15 Brood inhoud 1. Lekker 3 2. Bij de boer 3 3. Tarwe malen 6 4. Bij de bakker 7 5. Bruin of wit 9 5. Allemaal broden 10 6. Filmpje 12 7. Pluskaarten 13 Colofon 15 Bronnen en foto s 16 Mmmmmmm, wat ruikt

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas.

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas. INTRODUCTIE Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden we het hele jaar door groenten en fruit

Nadere informatie

opdrachtkaart APPELS dumpert.nl

opdrachtkaart APPELS dumpert.nl opdrachtkaart dumpert.nl Appels worden verspild bij de productie, tijdens bewaring en transport, in de winkels en door de mensen thuis. Veel appels worden niet eens verkocht omdat ze er niet goed genoeg

Nadere informatie

Compost. vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent

Compost. vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent vzw Volkstuin Werk van den Akker Sint-Amandsberg Koninklijke Vereniging Maatschappelijke zetel: Sint-Dorotheastraat 80 B-9040 Gent Compost Zelfgemaakte compost ruikt heerlijk naar bosgrond, ziet bijna

Nadere informatie

H1 en 1+ Eekhoorn-herfsttocht. Suggesties voor inleiding en afsluiting:

H1 en 1+ Eekhoorn-herfsttocht. Suggesties voor inleiding en afsluiting: H1 en 1+ Eekhoorn-herfsttocht Suggesties voor inleiding en afsluiting: Heeft iemand wel eens een eekhoorn gezien? Heb je ook gezien wat hij deed? Kun je hem nadoen? In de herfst gaan eekhoorns voedsel

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

Duivelsei, satansboleet, heksenkring, elvenbankje en kabouters die wonen in de buurt van de vliegenzwam met rode stippen.

Duivelsei, satansboleet, heksenkring, elvenbankje en kabouters die wonen in de buurt van de vliegenzwam met rode stippen. Kinderen van de nacht elven of kabouters Deze mysterieuze verschijnselen zijn in de geschiedenis verbonden met de duivel, kinderen van de nacht, kinderen der duisternis, met heksen, maar ook met elven

Nadere informatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie

Molsla Paardenbloem. Achtergrondinformatie Molsla Paardenbloem Achtergrondinformatie De paardenbloem is een zeer algemeen voorkomende plant. In gazons, graslanden, bermen en ruigten kun je hem vaak aantreffen. De paardenbloem behoort tot de familie

Nadere informatie

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken

inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 2. Letters 3. Plaatjes lezen 4. Het pictogram 5. Van plaatje naar teken 6. Letters en klanken Letters Letters inhoud blz. 1. Een wereld vol letters 3 2. Letters 4 3. Plaatjes lezen 5 4. Het pictogram 6 5. Van plaatje naar teken 7 6. Letters en klanken 8 7. Overal letters 9 8. Rome 10 9. Vreemde

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

lesdoelen - De kinderen ontdekken:

lesdoelen - De kinderen ontdekken: lesbrief moestuintjes - lesvoorbereiding Bij zoekt bloem De kinderen ontleden een bloem en maken bloembommen voor de bijen. benodigdheden tijdens de les - Vijf á zes bloemen waarbij stamper en meeldraden

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Op avontuur in de natuur (najaar) veldwerk groep 4,5,6

Op avontuur in de natuur (najaar) veldwerk groep 4,5,6 Op avontuur in de natuur (najaar) veldwerk groep 4,5,6 Inhoud: omschrijving blz. 2 achtergrondinformatie blz. 3 lessuggesties blz. 4 1.1 regenwormhotel blz. 4 1.2 regenwormonderzoek blz. 4 werkblad regenworm

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie