Wist je dat?... witloof in België op nummer 2 staat bij de meest gegeten groenten? Nummer 1 is

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wist je dat?... witloof in België op nummer 2 staat bij de meest gegeten groenten? Nummer 1 is"

Transcriptie

1

2 Wit goud Een mysterieuze groente die als een griezelig nachtdier in het donker leeft? Nee hoor, witloof is gewoon een Belgische lekkernij, met een wat ongewone manier van kweken. Witloof is een groente met witte blaadjes, waarvan het topje een heel klein beetje groen of geel kan zijn, en die een beetje bitter smaakt. Witloof wordt vooral in België, Frankrijk, Nederland en sommige delen van Duitsland gekweekt. Voor de rest van de wereld is witloof een echte delicatesse, die enkel in toprestaurants gebruikt wordt. Hoe wordt witloof geteeld? En hoe komt het dat het zo mooi wit blijft? En wat is de link tussen koffie en witloof? Veel vragen die we zo meteen zullen oplossen. Wist je dat?... witloof in België op nummer 2 staat bij de meest gegeten groenten? Nummer 1 is de tomaat.... witloof in Japan ongeveer 5 per stronkje kost? In een kilo witloof zitten gemiddeld 7 stronkjes. Bij ons kost 1 kg witloof ongeveer 1,5. Dit is ongeveer 0,2 per stronkje. Vraag Geef aan elke leerling een stukje witloof en laat het hen proeven. Witloof is een beetje bitter. Proeft iedereen dat? Kan iemand zeggen waar op je tong je deze bittere smaak proeft? De tong kan vier smaken onderscheiden en die smaakpapillen zitten op verschillende plaatsen. Daarom proeven we die smaken op verschillende plaatsen op onze tong. Probeer ook eens de andere smaken te ontdekken. Wat smaakt zout, zuur, zoet en waar proef je dat?

3

4 Kleurrijke start Witloof heb je niet van de ene dag op de andere. Het duurt minstens één jaar voor je een stronkje witloof op je bord hebt. Het zaad vormt een fel kleurenpalet. Die kleur waarschuwt ervoor dat de zaden niet eetbaar zijn. Ze zijn namelijk bespoten met een product om ze te beschermen tegen ziektes zoals schimmels. In het voorjaar begint de boer het land te bewerken. Het wordt bemest en in ruggen getrokken. Dat zijn net kleine, vierkante heuveltjes. Daarin wordt in mei het witloof gezaaid. Per rug staan er twee rijen wortels. Waarom moet dat in ruggen? Dan krijgt de boer rechtere wortels in de ideale dikte, tussen de 3 en 5 cm. Het is belangrijk om rechte wortels te hebben om ze dan later mooi naast elkaar recht te kunnen zetten. Zo gezegd... * Wie wil maaien, moet zaaien. =Wie iets wil bereiken, moet er iets voor willen doen. * Wat de boer niet kent, eet hij niet. =Negatief zijn over iets wat je niet kent. What s in a name? Witloof, witlof, endives de bruxelles, chicon (Frans), Belgian endive (Engels), Chicore (Duits), achicoria (Spaans), radicchio di Bruxelles (Italiaans), cykorie (Pools), hindibe (Turks)

5

6 Rug aan rug De plant kan een hele zomer rustig groeien. Af en toe moet de boer sproeien tegen ziekten en plagen, zodat de plant goed groeit. Tegen eind augustus heeft de plant mooie bladeren of loof, maar voor de boer is dat loof niet het belangrijkste. Het zijn de wortels die goed moeten groeien. De wortels zijn een opslagplaats van voedingsstoffen en reservestoffen. Als er niet veel voedingsstoffen in de wortel zitten, groeien er geen mooie witloofkropjes aan de wortel. En als de boer geen mooie kropjes heeft, kan hij die niet verkopen. Aan de slag! Zoek eens op van welke planten we de wortels opeten. Eén voorbeeld: radijsjes. Ken je er nog? Vraag Ken je het verschil tussen ziekten en plagen? Ziekten worden veroorzaakt door schimmels, virussen of bacteriën. Die tasten de plant aan zodat die ziek wordt. Plagen zijn aantastingen door insecten en andere dieren, die de plant bijvoorbeeld aanvreten. Bij de mensen is een verkoudheid een ziekte en zijn luizen een plaag. bloem en plant

7

8 Oogst op het veld Het is nu oktober. Het loof wordt afgesneden tot op 5 cm van de wortel. Er moet nog een beetje loof op staan, want vandaar uit groeit het witloof. Dat stukje loof wordt de kraag genoemd. Met een rooimachine worden de wortels uit de grond gehaald. Ze worden in een grote kiepwagen geladen en naar de boerderij gebracht. Op de boerderij worden de witloofwortels in een wortelsorteerder gegooid. Die heeft twee rollen, waar de wortels doorheen vallen. Op die manier kan de boer de grote en de kleine wortels van elkaar scheiden. De ideale wortelmaat is tussen de 3 en 5 cm doorsnede. Aan de slag! Ga aan de slag met allerlei wortels. Maak een plank of een stuk stevig karton met drie of vier ronde gaatjes in van verschillende afmetingen: 2,5 cm, 3 cm, 3,5 cm en 4 cm. Iedereen van de klas brengt een wortel mee. (Dit kunnen verschillende soorten zijn, bijvoorbeeld gewone wortels, radijzen, rapen,...) Met deze plank kun je de worteltjes per grootte sorteren. detail worteloogst

9 - 2 C

10 Wortel schieten? Koud kunstje! Tijd om even te rusten. Nadat de witloofwortels de hele zomer en een deel van de herfst de nodig energie uit de grond hebben gehaald, is het tijd om even te rusten. Dat hebben ze wel verdiend, want straks staat hen nog een grote taak te wachten. De gesorteerde wortels gaan in grote bakken. Dan is het slaaptijd en gaan ze de koelcel in. In de koelcel is het bitter koud: -2 C. De wortels blijven tussen de 10 dagen en 11 maanden rusten. Wanneer het tijd is om weer te groeien, worden de wortels uit de koelkast gehaald. Er zijn vroege en late witloofrassen. Vroege rassen kunnen al vanaf oktober geteeld worden, heel late rassen kunnen tot half augustus geteeld worden. Zo kan een witloofkweker bijna het hele jaar door vers witloof aanleveren. Zo gezegd... Verbind de spreuk met de juiste verklaring: * Rust roest. * Plannen in de koelkast stoppen. * Wortel schieten. * Dat is een koud kunstje. Wist je dat? Dat is gemakkelijk. Heel lang wachten. Niet werken of bezig zijn maakt lui. Plannen uitstellen.... er ook roodloof bestaat? De toppen van roodloof zijn rood in plaats van geel/ groen.

11

12 Wakker worden en in tafel! De tijd is gekomen om weer aan de slag te gaan. Twee dagen voor ze weer in actie moeten schieten, worden de wortels uit de koelcel gehaald. Ze moeten nu ontdooien en voorzichtig opwarmen tot ongeveer 10 C. Voor ze aan de slag moeten, worden de kraag en de wortelpunt bijgesneden. De wortels worden in grote bakken gelegd met de kraag omhoog. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk wortels van gelijke grootte zijn. Daarom wordt de wortelpunt bijgesneden. De kleinere wortels worden aan de buitenkant gestoken. Het in bakken steken van de wortels heet intafelen. Dan gaan de wortels de forcerie binnen. Aan de slag! Eenvoudig lekker: witloof met garnaaltjes Wat heb je nodig voor 4 personen? 1 witloofstronkje 200 g garnalen 1 gekookt ei een beetje bieslook een beetje mayonaise Hoe ga je te werk? - Trek de blaadjes van de witloofstronk los. - Hak het ei in stukjes. - Hak het bieslook fijn. - Doe de garnalen, het ei en het bieslook in een kom en meng er de mayonaise bij. - Vul de blaadjes met het garnalenmengsel. Smakelijk!

13

14 Forse forcerie De forcerie is de plaats waar de torens met tafels staan waarin het witloof wordt geteeld. Er staan zes bakken boven elkaar, maar dat kunnen er ook meer zijn. Dat hangt van de kweker af. Van bovenaf wordt er water in de bakken gegoten. De wortels staan zo n 5 tot 10 cm onder water. Omdat er telkens water bijgegoten wordt, stroomt het water er de hele tijd van de ene bak/tafel naar de andere. Het water is geen gewoon water. De eerste vier dagen loopt er regenwater door de bakken, na vier dagen worden er meer voedingsstoffen toegevoegd. De kropjes groeien 21 dagen. Daarna worden ze geoogst. Tijdens de groei en de oogst mogen ze bijna niet met licht in contact komen. Als je witloof in het licht laat groeien, worden de bladeren namelijk groen. Dan heb je groenloof in plaats van witloof. dag 1, dag 10, dag 21 Wist je dat?... de witloofwortels in de forcerie gedwongen of geforceerd worden om te groeien? Vandaar het woordje forcerie. Hoelang zou het duren voor witloof groen wordt? Neem een wortel met een krop apart en zet die in water en in het licht. Zie je hem groen worden? groeien op water Proef eens van het groenloof. Lekker? Het smaakt nogal bitter, vandaar dat witloof zo wit/geel mogelijk moet zijn.

15

16 Van boer tot bord Vraag Na 21 dagen groei is het tijd om het witloof te oogsten. De tafels worden van elkaar gehaald. De wortels worden eruit gehaald en een voor een in de oogstmachine gestopt. Die snijdt de krop van de wortel. De kropjes worden schoongemaakt; de buitenste bladeren worden er afgescheurd. Het witloof wordt stuk voor stuk in veilingbakken gelegd. In de bakken ligt blauw plastic, dat dient om het licht tegen te houden. Per laag witloof komt er ook een vel paars papier om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk licht bij het witloof kan komen. Als de bak vol is, wordt er een plastic vel over getrokken en worden de bakken gestapeld. De bakken met witloof zijn nu klaar om naar de veiling te gaan. Daar wordt het witloof verkocht aan de groothandel, die ze naar de supermarkt brengt. Daar kopen wij het witloof. Thuis komt het in een lekker gerechtje op ons bord terecht. wegen Inpakken en wegwezen naar de veiling Aan de slag! Maak een (foto)collage van allerlei soorten wortels. Welke ondergrondse groenten staan er allemaal op ons menu? Reken eens uit: 4 rijen met in elke rij 3 torens van 6 tafels. Hoeveel kilo witloof kun je oogsten als je weet dat elke tafel 50 kg witloof opbrengt? Kun je nog andere rekenoefeningen maken?

17

18 Culturele verschillen Witloof kun je op twee manieren kweken. Je kunt de wortels intafelen en laten groeien op water (hydrocultuur) of je kunt ze in de grond steken en in de aarde laten groeien (grondwitloof). Hydrocultuur wordt het meest van al toegepast bij het kweken van witloof. Maar in de streek rond Brussel, waar witloof oorspronkelijk vandaan komt, wordt witloof meestal in de grond geteeld. Bij grondwitloof worden de wortels niet ingetafeld, maar in de grond gelegd. In de grond is er een put gemaakt die even diep en breed is als een tafel in de hydrocultuur. De wortels worden erin gelegd met de kraag omhoog. Daarop wordt een laag aarde gestrooid. Daarbovenop komt nog een doek ter afdekking, maar het kan ook een laag stro of jute zijn. Ook dit witloof is na 21 dagen oogstklaar. Aan de slag! Zoek eens de streekproducten uit jouw streek op. Een voorbeeld is de hop uit Poperinge. Wist je dat?... grondwitloof een streekproduct is? Enkel het grondwitloof dat in Vlaams-Brabant groeit en aan de eisen voldoet, mag een Europees streeklabel hebben. Grondwitloof dat in Vlaanderen gekweekt is, is een Vlaams streekproduct. ( met de voeten in het water Europees label Vlaams label

19

20 HAA twee OOH Water is belangrijk voor hydrocultuur. Zonder water is er zelfs geen sprake van hydrocultuur. Vaak wordt er regenwater gebruikt, maar dat verschilt van boerderij tot boerderij. 21 dagen lang loopt het water van de bovenste tafel naar onder en weer terug. In het water zitten meststoffen of voedingsstoffen, die ervoor zorgen dat de wortels genoeg energie hebben om kropjes witloof te laten groeien. Na die 21 dagen wordt het water opgevangen en via een zandfilter gefilterd. Alle vuil wordt eruit gehaald. Het water wordt weer verder gepompt om het opnieuw door de bakken te laten lopen. Wist je dat?... hydro water betekent in het Grieks? Maak zelf een zandfilter. Wat heb je nodig? twee bokalen zand (rijnzand of wit zand) een champignonbakje een trechter een koffiefilter vuil water uit een plas of beek. Aan de slag! Hoe ga je te werk? Zet het champignonbakje op de bokaal en prik er gaatjes in, binnen de opening van de bokaal. Maak de gaatjes niet te groot, zodat het zand er niet uitvalt. Doe het zand in het bakje en zet dit op de bokaal. Giet het vuile water erin en laat het er langzaam uitlopen. Zet de trechter op de andere bokaal en doe het filterzakje in de trechter. Giet het gefilterde water in de trechter. Vergelijk het water met kraantjeswater, water uit de plas en regenwater uit een ton. Welk water is het helderst? waterinstallatie

21 Bron: CAG

22 Chique cichorei Al heel lang geleden, in de 16de eeuw, werd cichorei voor het eerst in de geschiedenisboeken vermeld. Het was toen een geneesmiddel en een groente. Na verloop van tijd werd de cichoreiwortel gebruikt om er een soort thee van te maken die op koffie leek. Het werd de koffie van de armen. Nu nog zijn er oma s en opa s die cichorei bij de koffie doen. Cichorei werd geteeld net als witloof, maar de wortels werden in kelders gelegd. Volgens de legende zou in de streek van Vlaams-Brabant een zekere Jan Brammers rond 1830 zijn cichoreiwortelen in de kelder afgedekt hebben met wat aarde. Omdat hij toen door een oorlog moest wegvluchten, liet hij alles achter. Toen hij echter terugkwam en in de kelder op zoek ging naar zijn cichorei, ontdekte hij de witte kropjes. Of dit verhaal waar is of niet, dat is een andere vraag. Wat we wel zeker weten, is dat witloof een Belgische uitvinding is. Nu wordt witloof niet meer met cichoreiwortels gekweekt, maar met familie van die wortel. bron: CAG Aan de slag! Maak koffie van cichorei die je in de winkel koopt. Als je wilt, kun je ze alle twee eens proeven: cichoreikoffie en echte koffie. Proef jij het verschil? Aan de slag! Kun jij een leuk cichoreiversje maken? Of een limerick die begint met een van deze zinnen: Een teler van witloof uit Lier Er was eens het witloof van Jantje Een zekere Pieter at witloof

23

24 Witloofcyclus Stap 1: De boer begint de grond in het voorjaar te ploegen, te eggen en ruggen te trekken om dan in mei te kunnen zaaien. Het zaaien gebeurt vaak door een loonwerker die in dienst van de boer het witloof gaat zaaien. Stap2: Na het zaaien in mei hebben de wortels en de bladeren de tijd om de hele zomer goed te groeien. De boer komt regelmatig op controle om te kijken of er geen ziekten of plagen zijn. Zieke of aangetaste wortels geven slecht witloof, dus dat kan de boer missen als kiespijn. Stap 3: Herfst, het is tijd om de wortels te oogsten. In oktober trekken ze met man en macht naar de akkers. Met een machine worden de bladen afgesneden en met een andere machine worden alle wortels gerooid. Alle wortels komen via een transportband van de rooimachine in een grote bak terecht. Stap 4: Na de oogst worden de wortels in een koelcel gezet waar ze mogen rusten bij een temperatuur van -2 C. Wanneer de boer ze nodig heeft, haalt hij ze er uit. Het kan dus zijn dat de wortels 10 dagen tot 11 maanden in de koelcel zitten. Stap 5: Tijd voor de wortels om te werken. Nadat ze ontdooid zijn, worden de wortels in grote bakken rechtop gezet. Dit heet intafelen. De wortels worden in de donkere groeicellen geplaatst. Bij de start is het er meer dan 20 graden, maar als de groei te snel gaat wordt die verlaagt naar ongeveer 16 C. Stap 6: In 21 dagen groeien er uit de wortels lekkere kropjes witloof. De wortels zitten constant in het water. Bij dat water worden voedingsstoffen bijgevoegd zodat de witloofkropjes goed en mooi groeien. Stap 7: Na 21 dagen is het tijd om het witloof te oogsten. Een medewerker legt de wortels in een handige machine die de kropjes van de wortels snijdt. Via een transportband gaan ze naar een plaats waar andere medewerkers van de boer met de hand de kropjes kuisen,wegen en in bakjes leggen. In die bakjes ligt een blauwe plastic en tussen de rijen witloof ligt blauwachtig papier. Dit dient om het licht zo veel mogelijk tegen te houden, want anders wordt het witloof groen. Het witloof is klaar voor de veiling. Stap 8: Op de veiling wordt het witloof via de veilingklok verkocht aan de handelaars.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten.

Groenten onder glas 1. Op het land 2. Blad 1. Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. 5 Lastige woorden Blad Groenten onder glas Verbouwen (van groente) Iets laten groeien. Insect Een klein diertje met zes poten. Ziektekiem Een bacterie of virus waar je ziek van kunt worden. Stapelbed Bedden

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas.

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas. INTRODUCTIE Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden we het hele jaar door groenten en fruit

Nadere informatie

Duistere groente. Witloof. Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij

Duistere groente. Witloof. Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij Duistere groente Witloof Dit project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij Het witte goud Het Belgische witte goud: witloof. Deze groente is een echte Belgische uitvinding. Voor

Nadere informatie

Aardappel. Inleiding. Bewaren. Hoe de aardappel in Europa kwam. Voor arm en rijk

Aardappel. Inleiding. Bewaren. Hoe de aardappel in Europa kwam. Voor arm en rijk Aardappel Inleiding In Nederland worden veel aardappels gegeten. We eten ze gekookt,gebakken,als puree of als friet. Het is makkelijk voedsel, niet duur en het past overal bij. Aardappels zijn ook gezond,

Nadere informatie

Zoek de woorden in het rooster!

Zoek de woorden in het rooster! Zoek de woorden in het rooster! E W P L A X G G L R R A D P W B N Q R C O X H S E V E W M I L S I F U F W J A M K N P P T G A P G Z I I Y I M T N R G L J N U B R D M P B O U E E Y O G A D O A E Y X M K

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden

Nadere informatie

contains recycled plastics

contains recycled plastics contains recycled plastics by we are elho Elho verrast je telkens weer met vrolijke, functionele en creatieve producten die je blijven inspireren en je huis of tuin nog gezelliger maken. by we all love

Nadere informatie

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Het begin van de maand april is elk jaar weer een bijzonder moment We kunnen dan namelijk steeds meer van het mooie en zonnige weer genieten En met het stijgen van

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

WERKBLAADJES OVER. www.witloofwithlove.be. samenstelling:

WERKBLAADJES OVER. www.witloofwithlove.be. samenstelling: WERKBLAADJES OVER www.witloofwithlove.be samenstelling: Wonderwortel! LEESTEKST 2 Het chicoreiplantje kan je herkennen aan zijn hemelsblauwe bloemetjes. Je vindt deze plant aan de rand van een veld of

Nadere informatie

De ontdekking van Jan Lammers

De ontdekking van Jan Lammers Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Witloof De ontdekking van Jan Lammers Witloof is een echt Belgische groente. Ze werd in België ontdekt. Dat gebeurde tijdens de strijd

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

De geschiedenis van een bakje troost

De geschiedenis van een bakje troost Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Koffie De geschiedenis van een bakje troost Koffie. Velen drinken het elke dag. 's Morgens staat al een kopje te dampen. En de rest van

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Klassieke groentetuin

Klassieke groentetuin DE EETBARE TUIN Klassieke groentetuin De verwaarloosde groentetuin VERSE GROENTEN LEKKER!!! Maar er zijn een heleboel redenen te verzinnen waarom je niet met een groentetuin zou willen beginnen. Geen tijd

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2015 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2 Groenten en fruit van het seizoen Wie door de groenten- en fruitafdeling van de lokale supermarkt loopt, krijgt vaak het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt. Je vindt er boontjes uit Kenia, tomaten

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Natuur & Milieu Educatie

Natuur & Milieu Educatie Natuur & Milieu Educatie Groep 5 Tuinieren op de m² Materiaalpakket Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Leerdoelen, doelgroep, samenvatting 3. Lesschema 4.

Nadere informatie

Samen Smaakonderzoek doen

Samen Smaakonderzoek doen Samen Smaakonderzoek doen naam: groep: professor papilletje en de beste KoK van Het land zijn druk bezig in de KeUKeN... de volgende dag is Het tijd om boodschappen te doen... zoo... wat kakelverse eieren

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Qlivino. Koken met Roy Franken Van het prachtige

Qlivino. Koken met Roy Franken Van het prachtige Qlivino Koken met Roy Franken Van het prachtige Trio van tonijn tournedos, tartaar en sashimi Ingrediënten: - Tonijnfilet 3kg vers niet diepvries - 1 fles Ketjap toko - 500 gr Suiker - ½ liter Water -

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room. Witloofsalade met blauwe kaas. Ingrediënten 4 pers. De dressing 200 g blauwe kaas 1 dl kokend water 2 koffielepels mosterd 2 eetlepels frambozenazijn 5 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnotenolie 1 eetlepel

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Dit boekje is van:... Je gids door de scholententoonstelling Sla je slag. Dit boekje werd samengesteld door: Aernouts Joke De Vleeschouwer Lotte

Dit boekje is van:... Je gids door de scholententoonstelling Sla je slag. Dit boekje werd samengesteld door: Aernouts Joke De Vleeschouwer Lotte Dit boekje is van:... Dit boekje werd samengesteld door: Aernouts Joke De Vleeschouwer Lotte Je gids door de scholententoonstelling Sla je slag Zoek de woorden in het rooster! E W P L A X G G L R R A D

Nadere informatie

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie.

De scholen regelen zelf het vervoer naar de locatie. l Veel kinderen eten slecht, weten niet waar hun eten vandaan komt en hebben zo verhoogde kans op Obesitas. Met dit project gaan we met de kinderen naar de plek waar het eten vandaan komt. Groenten- en

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-KB-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 39 tot en met 48. Bij

Nadere informatie

Je snijdt de grilworst in plakken van ca. 1 cm. Daarna haal je 2 driehoekjes aan de bovenzijde weg, zodat je een tulp-vormin krijgt.

Je snijdt de grilworst in plakken van ca. 1 cm. Daarna haal je 2 driehoekjes aan de bovenzijde weg, zodat je een tulp-vormin krijgt. BloemenBak Kaas (plat stuk of 1 kilo kaas) Grilworst Komkommer Saté-prikkers Bakvormpje (bloem) Bloempot c.q. bak Je haalt al drukkend met het bakvormpje (bloem) in de kaas de vorm eruit. Mocht je hier

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS

VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS VRUCHTWISSELING OP KINDERTUINEN BIJ SCHOOL EN BIJ HUIS 1.V R U C H T W I S S E L I N G Dit verhaal gaat over vruchtwisseling. Vruchtwisseling betekent dat je planten niet steeds op dezelfde plek zaait

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen Koffie Inhoud 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen 2. Geschiedenis van koffie 3. De koffieplant 4. Verbouwen van koffie 5. De koffieplantage 6. De koffiebranderij 7. Koffiesoorten 8. Cafeine 9. Manieren

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

Pilobolus. sporenkanon

Pilobolus. sporenkanon Pilobolus sporenkanon Pilobolus is een geslacht van schimmels dat op poep van bijvoorbeeld paarden leeft. Net als andere schimmels verspreidt Pilobolus sporen om zich voort te planten. Dit doet hij op

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft

NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft NIEUWSBRIEF 8 1 oktober 2012 redactie: Rebecca van Delft Ik was met de riek gras aan het opruimen in de paarden wei samen met brian. Ik schrok me zelf `t apenzuur. Ik dacht even dat ik `m een kopie kleiner

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

van een plant en zonlicht nodig heeft om te leven voor zuurstof die mensen nodig hebben om te leven bakjes met tuinkers 10 min.

van een plant en zonlicht nodig heeft om te leven voor zuurstof die mensen nodig hebben om te leven bakjes met tuinkers 10 min. Gebruik de zon GROEP 3-4 32 25 minuten (dag 1), 30 minuten (dag 2-4) & 30 minuten (dag 5) 1, 8, 23, 32, 42 en 54 De leerling: van een plant en zonlicht nodig heeft om te leven voor zuurstof die mensen

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 945-0191-a-GT-2-b Informatie - Aardappels Lees eerst informatie 1 tot en met 8 en beantwoord dan vraag 37 tot en

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be t Is weer tijd voor BBQ! Eindelijk schijnt de zon en lopen de temperaturen op, heerlijk! Wat is er nu gezelliger dan op een warme zomeravond buiten barbecueën? Gelukkig past barbecueën goed in het PowerSlim

Nadere informatie

Werkmap leerlingen SCHOOLMOESTUIN MIJN NAAM IS: IK ZIT IN GROEP:

Werkmap leerlingen SCHOOLMOESTUIN MIJN NAAM IS: IK ZIT IN GROEP: Werkmap leerlingen SCHOOLMOESTUIN MIJN NAAM IS: IK ZIT IN GROEP: INHOUD INTRODUCTIE ZADEN VERGELIJKEN WAT EET JE? LOGBOEK BLZ. 2 BLZ. 3 EN 4 BLZ. 5 BLZ. 6 EN 7 INTRODUCTIE Een broodje met tomaat, andijvie

Nadere informatie

Kaart 15 Bollen en knollen

Kaart 15 Bollen en knollen Kaart 15 Bollen en knollen Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bollen en knollen o Narcissen op water Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Bollenstreek

Nadere informatie

KOOL ONDERBOUW GROEP 1/2/3

KOOL ONDERBOUW GROEP 1/2/3 KOOL ONDERBOUW GROEP 1/2/3 LESOPZET Samenvatting In een plastic draagzak of een doos met een gat is een witte kool, een stuk broccoli, spruitjes of boerenkool verstopt. De leerlingen voelen en mogen na

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5

RECEPTEN. > Tajer pag 2 > Cassave pag 3 > Gort pag 4 > Bakbanaan pag 4 > Over het boek pag 5 RECEPTEN In het boek Als slavin geboren lees je wat de hoofdpersonen koken en eten. Ze maken bijvoorbeeld tajer en cassavesoep. Auteur Marian Hoefnagel schreef een paar recepten bij het boek. > Tajer pag

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

derde leerjaar www.lessenpakket.be

derde leerjaar www.lessenpakket.be derde leerjaar 00 gram GROENTEN - 4 glazen 1-2 sneden kaas CALCIUMVERRIJKTE SOJAPRODUCTEN MELKPRODUCTEN EN VIG c matigen groenten en fruit derde leerjaar - pagina volwassenen: minstens 0 minuten kinderen

Nadere informatie

De kolibrie. Lievelingsbloemen

De kolibrie. Lievelingsbloemen Kolibries zijn piepkleine, kleurrijke vogeltjes. Ze eten nectar. Die halen ze met hun lange bek uit de bloemen. Soms lusten ze ook een spinnetje. Lievelingsbloemen Kolibries houden van buisvormige en borstelige

Nadere informatie

Het kiemen van zaden

Het kiemen van zaden Het kiemen van zaden Dit Werkblad is van... Bij deze opdrachten gaan we in een aantal weken het ontkiemen van zaden volgen. We hebben daarvoor bonen uitgekozen, omdat dit zaden zijn, waarbij de ontkieming

Nadere informatie

Foto s. People. Welke groente wordt gebruikt voor frietjes? Welke groente is de basis voor rode spaghettisaus?

Foto s. People. Welke groente wordt gebruikt voor frietjes? Welke groente is de basis voor rode spaghettisaus? Foto s Welke groente is de basis voor rode spaghettisaus Welke groente wordt gebruikt voor frietjes People Welke groente gebruik je als basis voor dit kopje gazpacho tomaat radijs pompoen Is deze bloem

Nadere informatie

KinderMoestuin. voor Junior Kookliefhebbers. Kweek je eigen groenten, kruiden en eetbare bloemen en bereid daarmee heerlijke gerechtjes

KinderMoestuin. voor Junior Kookliefhebbers. Kweek je eigen groenten, kruiden en eetbare bloemen en bereid daarmee heerlijke gerechtjes KinderMoestuin voor Junior Kookliefhebbers Kweek je eigen groenten, kruiden en eetbare bloemen en bereid daarmee heerlijke gerechtjes De KinderMoestuin is eerlijk en groen geproduceerd met respect voor

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren:

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren: De proefjeskist De proefjeskist is een kist waarin alle benodigdheden zitten om zes scheikundige/biologische proefjes te doen. De proefjes worden door groepjes in circuit vorm uitgevoerd. De kist is bedoeld

Nadere informatie