Resultaten vragenlijsten ouders en leerlingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten vragenlijsten ouders en leerlingen"

Transcriptie

1 Resultaten vragenlijsten ouders en leerlingen Beschrijving leerlingen Aan het onderzoek op Edith Stein hebben 150 ouders en leerlingen deelgenomen. De respons bedraagt 81% (zie tabel 1). In tabel 2 is de verdeling naar geslacht en etniciteit weergegeven. Tabel 1. Respons, apart voor 1 t/m 5 en 6 t/m 8 en totaal. Aantal Responspercentage* Groep 1 t/m 5 (ouders) 78 70% Groep 6 t/m 8 (kinderen) 72 97% Totaal % * de respons is over het algemeen hoger in 6 t/m 8, omdat leerlingen de vragenlijst klassikaal invullen; ouders vullen thuis een vragenlijst in en leveren die weer in op school. Tabel 2. Ingevulde vragenlijsten: verdeling naar geslacht en etniciteit. geslacht etniciteit % van Aantal respons Jongen 78 52% Meisje 71 48% Nederlands % niet-nederlands* 2 1% *Een kind is niet-nederlands als tenminste één van zijn/haar ouders in het buitenland is geboren. Er zitten ongeveer evenveel jongens als meisjes op Edith Stein. Slechts enkele kinderen zijn van niet-nederlandse afkomst.

2 Overgewicht Overgewicht is een groeiend probleem: het aantal kinderen met overgewicht is de afgelopen vijfentwintig jaar bijna verdriedubbeld. Bovendien blijkt dat kinderen op steeds jongere leeftijd te zwaar zijn. Kinderen met overgewicht hebben meer kans op het krijgen van diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen en overgewicht op latere leeftijd. Overgewicht kan een psychische belasting zijn voor kinderen omdat ze worden gepest of niet goed kunnen meedoen met sport. Hierdoor kunnen ze weinig zelfvertrouwen krijgen en zelfs depressief worden. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van overgewicht is een verkeerde balans tussen energie-inname (via voeding) en energiebesteding (voornamelijk via lichamelijke activiteit). In de regio Hart voor Brabant heeft 13% overgewicht of ernstig overgewicht (Obesitas): 10% van de kinderen in 2 en 15% van de kinderen in 7. Van de kinderen die in de jaren 2005 t/m 2008 in 2 en 7 van Edith Stein zaten, heeft 4% (ernstig) overgewicht (dit is gunstiger dan in de regio Hart voor Brabant): 6% in 2 en 3% in 7 (zie figuur 1). obesitas overgewicht 20 % (PGO) 7 (screening/pgo) Figuur 1. Percentage kinderen met overgewicht op Edith Stein, gemiddeld over de jaren 2005 t/m 2008 (bron: JIS-gegevens GGD Hart voor Brabant). Belangrijke factoren die het ontstaan van overgewicht beïnvloeden, worden in de volgende hoofdstukken besproken.

3 Voeding 60 ontbijt niet dagelijks eet niet dagelijks fruit eet niet dagelijks groente eet per week 3 of meer ongezonde tussendoortjes op school 40 % t/m 5 6 t/m 8 Figuur 2. Percentage leerlingen dat ongezond voedingsgedrag vertoont. Ontbijt Een goede voeding begint met elke dag ontbijt. Het overslaan van het ontbijt kan de concentratie en prestaties van leerlingen ongunstig beïnvloeden. Daarnaast kan het leiden tot een groter gebruik van tussendoortjes. Kinderen die niet ontbijten hebben vaker overgewicht dan kinderen die wel ontbijten. Drie procent van de leerlingen van Edith Stein ontbijt niet dagelijks: 3% in 1 t/m 5 en 4% in 6 t/m 8 (zie figuur 2). Groenten en fruit Groenten en fruit bevatten weinig calorieën en juist veel gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Uit tal van studies blijkt dat het eten van groente en fruit het risico op ziekten verlaagt. Dit geldt met name voor hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker. Het Voedingscentrum raadt kinderen van 4 tot 12 jaar aan om elke dag 2 stuks fruit en 150 gram groente te eten. In de vragenlijst is niet gevraagd naar de hoeveelheden die kinderen eten, maar of kinderen überhaupt elke dag groente en fruit eten. Bijna vier op de tien kinderen (39%) op Edith Stein eten niet dagelijks fruit en 56% eet niet elke dag groente (zie figuur 2). Ruim een derde van de kinderen (34%) eet op maximaal 5 dagen per week groente.

4 Tussendoortjes op school Tussendoortjes spelen een belangrijke rol in de voeding van kinderen. Tussendoortjes zijn vaak rijk aan calorieën en geven een minder verzadigd gevoel dan producten als brood en fruit, waardoor de totale energie inname hoger uit kan komen dan met een gezond voedingspatroon het geval zou zijn. Tussendoortjes die minder calorieën leveren zijn bijvoorbeeld een stuk fruit, een cracker of een plak ontbijtkoek en een flesje water. Naast het risico op overgewicht, neemt door het eten van veel tussendoortjes ook de kans op gaatjes in het gebit toe. In de bovenbouw neemt ruim zes op de tien kinderen (61%) 3 of meer ongezonde tussendoortjes per week mee naar school (verpakte koeken, hartige tussendoortjes en/of snoep). Het gaat dan met name om verpakte koeken, zoals Sultana, Liga, Evergreen, stroopwafel, Choco Prince, Smoeltjes en dergelijke; veel kinderen nemen dit dagelijks mee naar school. In de onderbouw geldt dat voor ruim een kwart van de kinderen (27%). Op basisscholen nemen kinderen vaak voor de ochtendpauze een pakje limonade of sap (200 ml.) mee en een kinderkoek. De calorische waarde hiervan is bijna gelijk aan een volledig ontbijt. Dit is voor veel kinderen in de basisschoolleeftijd te veel. Als een kind heeft ontbeten, is een glaasje drinken halverwege de ochtend eigenlijk al voldoende. Tabel 3. Percentage kinderen dat regelmatig de genoemde dranken mee naar school neemt om tussendoor op te drinken. 1 t/m 5 6 t/m 8 Totaal % % % water of thee zonder suiker 3% 3% 3% melk 3% 0% 1% zoete melk- of yoghurtdrankjes 9% 11% 10% limonade of frisdrank met toegevoegde suiker 58% 28% 43% limonade of frisdrank zonder toegevoegde suiker 6% 4% 5% vruchtensap 28% 43% 35% sportdrank of energiedrank 0% 3% 1% In tabel 3 is te zien dat kinderen ook regelmatig ongezonde drankjes meenemen om op school op te drinken. Bijna zes op de tien kinderen (58%) in de onder- en middenbouw neemt bijvoorbeeld limonade of frisdrank met toegevoegde suikers mee, in de bovenbouw is dat 28%.

5 Lichaamsbeweging Gezond bewegen bevordert de grove motoriek en vermindert de kans op overgewicht en verschillende chronische aandoeningen. Voor kinderen wordt dagelijks tenminste een uur matig intensieve lichamelijke activiteit aanbevolen (bijvoorbeeld lopen, fietsen, buiten spelen). Bovendien dienen deze activiteiten minimaal tweemaal per week gericht te zijn op verbeteren en handhaven van lichamelijke fitheid, bijvoorbeeld door te sporten nooit lopend of fietsend naar school weinig buiten spelen veel televisie kijken veel computeren 8 % t/m 5 6 t/m 8 Figuur 3. Percentage leerlingen dat in de dagelijkse activiteiten weinig aan beweging doet. Dagelijkse beweging Een uur per dag bewegen lijkt misschien veel, maar kinderen kunnen in hun dagelijkse activiteiten al veel beweging krijgen; bijvoorbeeld door lopend of fietsend naar school te gaan en door buiten te spelen. Behalve voor de preventie van overgewicht is buitenspelen ook goed voor de sociale, emotionele, motorische en verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Andere activiteiten, zoals televisie kijken of computeren, zorgen er juist voor dat het kind niet beweegt. Zo zijn er verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen de hoeveelheid televisiekijken en overgewicht. Naast het feit dat televisiekijken vaak het lichamelijk actief zijn vervangt en samengaat met snoepen en snacken, verbruikt een kind namelijk nog minder energie tijdens het televisiekijken dan tijdens andere 'rustactiviteiten' zoals lezen of een spelletje spelen. Kinderen zouden volgens de aanbeveling minder dan 2 uur per dag televisie moeten kijken.

6 De meeste kinderen op Edith Stein gaan op een actieve manier naar school; slechts 4% komt nooit lopend of fietsend naar school. De meeste kinderen (94%) spelen voldoende buiten (gemiddeld een half uur per dag of meer). Enkele kinderen in 1 t/m 5 (3%) en één op de tien kinderen in 6 t/m 8 (10%) spelen te weinig buiten. Ruim één op de acht kinderen van de bovenbouw (13%) zit gemiddeld twee uur of meer per dag voor de televisie (12%) en/of achter de computer (3%) 1. Eén op de veertien kinderen in 1 t/m 5 (7%) kijkt gemiddeld twee uur of meer per dag televisie; zo lang computeren komt volgens de ouders in 1 t/m 5 nog niet voor. 1 sommige kinderen computeren meer dan 2 uur én kijken meer dan 2 uur televisie. Sporten Omdat de grens tussen spelen en sporten bij kinderen niet altijd duidelijk is (denk aan skeeleren, voetballen, tikkertje), is in de vragenlijst alleen gevraagd naar georganiseerd sporten: is het kind lid van een sportvereniging en hoe vaak wordt er bij zo'n vereniging gesport? Tabel 4. Percentage leerlingen dat niet / weinig aan georganiseerde sport doet. 1 t/m 5 6 t/m 8 Totaal % % % geen lid van sportvereniging 26% 11% 19% sport minder dan 2x per week bij vereniging 42% 18% 31% Zoals in tabel 4 is weergegeven, is 19% van de kinderen geen lid van een sportvereniging; dit zijn met name de jongere kinderen. Ruim vier op de tien jongere kinderen (42%) sport minder dan twee keer per week bij een vereniging, in de bovenbouw gaat het om 18% van de kinderen.

7 Genotmiddelen en verslavend gedrag Roken 40 kind heeft afgelopen week thuis meegerookt tenminste één van de ouders rookt kind heeft al eens gerookt 30 % t/m 5 6 t/m 8 Figuur 4. Percentage leerlingen dat heeft meegerookt, rokende ouder(s) heeft en/of zelf heeft gerookt. Rook van sigaretten van andere mensen inademen, is ongezond. Voor kinderen is meeroken extra ongezond. Kinderen die meeroken, zijn vaker ziek dan kinderen die niet meeroken en ze hebben vaker last met ademhalen. Meerokende kinderen komen ook vaker bij de huisarts en in het ziekenhuis. Rook is slecht voor hun ogen, mond, neus, keel en longen. Als kinderen of jongeren zelf roken, heeft dat belangrijke gevolgen voor de gezondheid op latere leeftijd; roken kan leiden tot longkanker, hart- en vaatziekten en vroeg overlijden. Als jongeren vroeg beginnen met roken, roken ze vaak ook nog op latere leeftijd. Bij één op de zeven kinderen (14%) is de afgelopen week in huis gerookt, terwijl het kind erbij was (8% in 1 t/m 5, 22% in 6 t/m 8). Een derde van de kinderen (33%) heeft tenminste één ouder die rookt. Zes procent van de kinderen in 6 t/m 8 zegt al eens te hebben gerookt, dit was meestal een trekje. Een enkel kind zegt al een hele sigaret of meer te hebben gerookt.

8 Alcohol Het drinken van alcohol is voor kinderen die nog in de groei zijn extra schadelijk. Ten eerste omdat regelmatig alcoholgebruik de groei van belangrijke organen als hersenen, lever en nieren kan vertragen. Hersenbeschadigingen treden vooral op in delen die belangrijk zijn voor het geheugen en het leervermogen. Ten tweede geldt dat, hoe jonger kinderen met alcohol in aanraking komen, hoe groter de kans is op overmatig gebruik op latere leeftijd. Om deze redenen wordt alcoholgebruik door kinderen tot zestien jaar geheel ontraden. Tabel 5. Percentage leerlingen dat niet of wel eens alcohol heeft gedronken. (% leerlingen 6 t/m 8). 6 t/m 8 % nog nooit 66% alleen geproefd (een paar keer een slokje) 34% Drinkt al wel eens alcohol 0% Twee derde van de kinderen in 6 t/m 8 (66%) heeft nog nooit alcohol gedronken: 34% heeft al wel een paar keer een slokje op (zie tabel 5). Geen enkel kind geeft aan al af en toe een glas alcohol te drinken. De meeste kinderen die al wel eens alcohol proeven, doen dit thuis (11%).

9 Relationele en seksuele vorming Vaak wordt gedacht dat relationele en seksuele vorming alleen gaat over het geven van informatie over de voortplanting. Seksualiteit heeft echter ook te maken met vriendschap, liefde, relaties en omgangsregels (denk dus ook aan lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes, lichamelijke veranderingen die in de puberteit plaatsvinden, seksuele gevoelens, vriendschap, verliefdheid, seksuele voorkeur, seksuele normen en waarden, het aangeven van eigen grenzen en respect hebben voor de grenzen van anderen). In deze brede betekenis hoort relationele en seksuele vorming thuis in alle en van het basisonderwijs. Een andere reden om in het basisonderwijs aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming is dat kinderen dagelijks informatie over seksualiteit krijgen op straat, via de media, via internet, op school en van vriendjes en vriendinnetjes. De informatie die zij krijgen is niet altijd juist. Het beeld dat zij krijgen van seksualiteit is daardoor vaak eenzijdig. Het is daarom belangrijk dat kinderen leren dat seksualiteit ook te maken heeft met respect voor elkaar, met gevoelens van liefde en met normen en waarden. Tenslotte is gebleken dat kinderen steeds jonger in de puberteit komen. Gemiddeld begint de puberteit bij meisjes rond het tiende en bij jongens rond het twaalfde jaar. Leerkrachten in de bovenbouw krijgen dus al volop te maken met pubers. Tabel 6. Percentage leerlingen dat met ouders praat over relaties en seksualiteit. 1 t/m 5 6 t/m 8 Totaal % % % ouder en kind praten samen over: verschil tussen jongens en meisjes 88% 32% 61% lichamelijke ontwikkeling (verschil jongen-man en meisje-vrouw, hoe het lichaam verandert) 50% 33% 42% vriendschap 95% 67% 81% verliefdheid 73% 33% 54% houden van 86% 40% 64% homoseksualiteit 40% 10% 25% voortplanting/zwangerschap (waar baby's vandaan komen) 41% 26% 34% grenzen stellen / nee zeggen 94% 46% 71% Aan zowel ouders als leerlingen is gevraagd of ze met elkaar praten over bepaalde onderwerpen rondom relaties en seksualiteit. Zoals uit tabel 6 is af te lezen, geven kinderen ( 6 t/m 8) minder vaak aan hierover te praten dan ouders ( 1 t/m 5), wellicht ook omdat ouders en kinderen dergelijke gesprekken anders ervaren. De meeste ouders van kinderen uit 1 t/m 5 geven aan dat ze met hun kind praten over vriendschap. Ook praten de meeste ouders met deze jonge kinderen over het stellen van grenzen, het verschil tussen jongens en meisjes, houden van en verliefdheid. Twee op de vijf ouders heeft met hun kinderen gesproken over voortplanting/zwangerschap en homoseksualiteit. De oudere kinderen praten het meest over vriendschap met hun ouders. Slechts 10% geeft aan dat zij met hun ouders praten over homoseksualiteit en 26% over voortplanting/zwangerschap. De

10 rest van de onderwerpen wordt door een derde tot de helft van de kinderen besproken.

11 Psychosociale gezondheid Psychosociale problemen Het begrip 'psychosociaal' is lastig te omschrijven. Het heeft te maken met het psychisch functioneren van een kind en de interactie van het kind met de sociale omgeving. Problemen hiermee kunnen zich uiten in gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief, onrustig of delinquent gedrag), emotionele problemen (bijvoorbeeld angsten, depressieve gevoelens, teruggetrokkenheid of lichamelijke klachten als gevolg van spanningen) of leer- en schoolproblemen. Psychosociale problemen kunnen de ontwikkeling en schoolprestaties van een kind negatief beïnvloeden. Bovendien hebben kinderen met psychosociale problemen een grotere kans op psychosociale problematiek op latere leeftijd, uitval op school, werkloosheid, maar bijvoorbeeld ook criminaliteit, verslaving en een slechte gezondheid. Door aandacht te schenken aan preventie van psychosociale problemen op jonge leeftijd kan grotere problematiek mogelijk worden voorkomen. De ouders en leerlingen hebben 25 vragen beantwoord uit een internationale signaleringslijst voor psychosociale problemen. Op basis van deze vragen kan berekend worden of een kind een verhoogd risico heeft op psychosociale problemen. De totaalscore is gebaseerd op de subscores voor emotionele problemen, gedragsproblemen, problemen met leeftijdgenoten en problemen rondom hyperactiviteit. Daarnaast is er een subscore voor prosociaal gedrag (aardig en hulpvaardig zijn); deze wordt echter niet meegenomen in de totaalscore. In tabel 6 wordt voor Edith Stein weergegeven welk percentage van de kinderen volgens deze signaleringslijst verhoogd risico hebben op psychosociale problemen (totaal probleemscore). Ook wordt voor elke subscore aangegeven welk percentage van de kinderen een verhoogde score heeft. Tabel 7. Percentage leerlingen met een verhoogd risico op psychosociale problemen. 1 t/m 5 6 t/m 8 Totaal % % % verhoogde totaal probleemscore 13% 30% 21% - verhoogde emotionele probleemscore 4% 19% 11% - verhoogde gedragsprobleemscore 5% 26% 15% - verhoogde probleemscore leeftijdgenoten 5% 25% 14% - verhoogde hyperactief probleemscore 17% 7% 12% verhoogde prosociaal probleemscore Zoals is weergegeven in tabel 7, heeft 21% van alle leerlingen op Edith Stein een verhoogde probleemscore, deze kinderen hebben een verhoogd risico op psychosociale problemen. Uit de subscores blijkt dat problemen rondom emotie, gedrag en leeftijdsgenoten ongeveer evenveel voorkomen, hyperactiviteit komt meer voor bij de kinderen van de onderbouw. Bij de bovenbouw komt hyperactiviteit minder voor en scoren de overige subscores juist hoger. Problemen op prosociaal gebied komen helemaal niet voor op Edith Stein.

12 Pesten en weerbaarheid Pesten is op veel scholen een belangrijk onderwerp. Aan kinderen in 6 t/m 8 is gevraagd of ze de afgelopen 3 maanden op school gepest zijn en zo ja, op welke manier. De resultaten voor Edith Stein zijn weergegeven in figuur 5. Daarnaast is zowel aan kinderen als ouders gevraagd of het kind goed voor zichzelf kan opkomen, het durft te zeggen als het iets niet wil en anderen om hulp durft te vragen % 20 Is afgelopen 3 maanden op school gepest Uitgescholden, uitgelachen of belachelijk gemaakt Niet mee mogen doen Pijn gedaan Leugens over kind verteld Iets afgepakt, verstopt of kapot gemaakt Bedreigd of gedwongen Anders gepest t/m 8 Figuur 5. Percentage leerlingen dat de afgelopen 3 maanden gepest is (totaal en uitgesplitst naar manier waarop gepest werd). Figuur 5 laat zien dat bijna een derde van de kinderen uit 6 t/m 8 (31%) de afgelopen 3 maanden gepest is op school. Bij de meesten gebeurt dit minder dan twee of drie keer per maand, ruim één op de acht kinderen (13%) wordt eens per week of vaker gepest. In figuur 5 is te zien op welke manieren deze kinderen gepest worden.

13 Tabel 8. Percentage kinderen waarvoor niet positief is geantwoord op stellingen met betrekking tot weerbaarheid. 1 t/m 5 6 t/m 8 Totaal % % % kind kan niet altijd goed voor zichzelf opkomen 51% 47% 49% kind durft het niet altijd te zeggen als het iets niet wil 44% 56% 50% kind durft niet altijd hulp te vragen aan andere kinderen 29% 23% 26% Ruim een kwart van de kinderen durft geen hulp te vragen aan andere kinderen. Ongeveer de helft van de kinderen kan niet goed voor zichzelf opkomen of durft het niet te zeggen als het iets niet wil. Verantwoord internetgebruik Het gebruik van internet en andere digitale communicatiemiddelen is niet meer uit onze samenleving weg te denken. Kinderen leren veel via internet, kunnen op hun eigen manier en tempo informatie zoeken en kunnen positieve sociale contacten hebben via , MSN, hyves, en dergelijke. Er kleven echter ook negatieve aspecten aan het gebruik van internet. Allereerst kunnen kinderen naast allerlei nuttige informatie ook veel onzin tegenkomen; ze moeten geholpen worden om zin van onzin te scheiden. Ook komen ze informatie tegen die niet voor hen bedoeld is, zoals geweld, seks of discriminatie. Ten tweede kunnen kinderen personen tegenkomen op internet, die anoniem zijn of zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Dit kan leiden tot internetpesten of zelfs tot seksuele vragen via internet. Een derde negatief aspect van internetgebruik is het risico op internetverslaving. Dit kan leiden tot slaaptekort, concentratieproblemen, lichamelijke klachten en tot in het ergste geval het zich steeds meer terugtrekken uit het echte leven. Tot slot zijn er op internet veel commerciële berichten gericht op het kind en is er vooral via downloaden een risico op computervirussen. Tabel 9. Percentage kinderen dat thuis kan internetten, naar plekken waar dat kan. 1 t/m 5 6 t/m 8 Totaal % % % kind kan internetten in: de woonkamer 39% 47% 43% zijn/haar eigen kamer 0% 11% 6% de keuken 12% 9% 10% een andere kamer 23% 59% 40% overal, via een draadloze internetverbinding 7% 13% 10% overal, via een mobiele telefoon 0% 3% 1%

14 Bijna alle kinderen op Edith Stein hebben thuis de beschikking over een computer (pc of laptop, geen spelcomputer) en 87% kan thuis ook internetten. Eén op de negen oudere kinderen kunnen op hun eigen kamer internetten en ruim één op de acht overal in huis via een draadloze verbinding. Ook enkele jonge kinderen (7%) kunnen al draadloos op het internet (zie tabel 9), maar nog niet op hun eigen kamer. Bijna de helft van de ouders (47%) geeft aan bijna altijd mee te kijken wat hun kind ( 1 t/m 5) doet op internet en nog eens 33% doet dat vaak. Bij de kinderen in 6 t/m 8 kijken volgens de kinderen veel minder ouders (bijna) altijd (10%) of vaak (7%) mee gebruikt computer voor huiswerk gebruikt computer voor spelletjes gebruikt computer voor chatten gebruikt computer voor contact met anderen via sites als hyves 60 % t/m 5 6 t/m 8 Figuur 6. Doeleinden waarvoor leerlingen computer thuis gebruiken (%). Zoals te zien is in figuur 6, gebruiken verreweg de meeste kinderen van Edith Stein (87%) de computer thuis voor spelletjes. Van de kinderen in 1 t/m 5 gebruikt 11% de computer ook voor huiswerk en 8% voor contact met anderen via profielsites zoals hyves. In 6 t/m 8 gebruiken veel meer kinderen de computer om contact te hebben met anderen via profielsites en/of om te chatten (respectievelijk 43% en 59%). Vier op de tien bovenbouwers (40%) gebruikt de computer thuis wel eens voor huiswerk. Omdat veel bovenbouwers via internet contact hebben met anderen, bestaat ook het risico op internetpesten; daarnaast hebben veel kinderen al de beschikking over een mobiele telefoon. Zes procent van de kinderen in 6 t/m 8 (6%) geeft aan de afgelopen 3 maanden via internet gepest te zijn en 4% van de kinderen zegt via de mobiele telefoon gepest te zijn. Het gaat in enkele gevallen om uitschelden, uitlachen, belachelijk maken of het vertellen van leugens.

15 Eigen lijf Mondhygiëne Het poetsen van de tanden is het belangrijkste onderdeel van de dagelijkse mondzorg. Om schadelijke tandplak te verwijderen en gaatjes te voorkomen is de aanbeveling om twee keer per dag de tanden te poetsen. Daarbij is het voor kinderen tot 9 jaar van belang dat ouders tenminste eens per dag napoetsen. Daarnaast geldt voor alle kinderen het advies om tenminste eens per jaar een tandarts te bezoeken voor een controle van het gebit minder dan eens per jaar tandartscontrole onvoldoende tanden (na)poetsen 40 % t/m 5 6 t/m 8 Figuur 7. Percentage leerlingen dat niet voldoet aan adviezen mondhygiëne. Bijna alle kinderen op Edith Stein gaan minstens eens per jaar naar de tandarts voor controle. Zoals in figuur 7 is weergegeven, wordt echter bij zes op de tien kinderen in 1 t/m 5 (60%) de tanden onvoldoende (na)gepoetst. Drie op de tien kinderen in 6 t/m 8 (30%) poetsen de tanden minder dan twee keer per dag.

16 Veiligheid schoolomgeving Steeds meer kinderen worden met de auto naar school gebracht. Zelf naar school kunnen gaan, is echter belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom (en vanwege de voordelen van het in beweging zijn) is het van belang dat ouders hun kinderen al van jongs af aan lopend of met de fiets naar school brengen. Door de dagelijkse routine van het samen naar school lopen of fietsen leren kinderen vanzelf gevaarlijke situaties te herkennen en vervolgens hoe daar mee om te gaan. Kinderen leren zo geleidelijk aan zelf aan het verkeer deel te nemen. Door kinderen altijd met de auto te brengen leren kinderen niet zelf aan het verkeer deel te nemen. Bovendien verhoogt veel autoverkeer rondom de school de onveiligheid. Op Edith Stein wordt één op de vijfentwintig kinderen meestal met de auto naar school gebracht (4%). Aandacht voor risicoleerlingen Aan zowel ouders als leerlingen is gevraagd of hun kind de vier weken voorafgaand aan de vragenlijst vanwege ziekte verzuimd heeft van school. Eén op de tien kinderen van Edith Stein is in de afgelopen 4 schoolweken ziek thuisgebleven: 8% van de kinderen in 1 t/m 5 en 13% van de kinderen in 6 t/m 8.

17 Samenvatting Samengevat kunnen er een aantal zaken voor Edith Stein worden geconcludeerd. Overgewicht, voeding en beweging Vier procent van de kinderen die in de jaren 2005 t/m 2008 in 2 en 7 zaten hebben overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). Bijna alle kinderen ontbijten dagelijks. Veel kinderen eten niet dagelijks fruit (39%). Ruim de helft eet niet dagelijks groente (56%); één op de drie zelfs op maximaal vijf dagen per week. Zes op de tien bovenbouwers (61%) en ruim een kwart van de onder- en middenbouwers (27%) neemt meer dan drie keer per week een ongezond tussendoortje mee naar school. Er worden adviezen gegegeven naar ouders toe over de gezonde pauzehap en het eten en drinken tijdens de pauze. De meeste kinderen uit de onder-, midden- en bovenbouw gaan op een actieve manier naar school. Eén op de tien bovenbouwers (10%) speelt niet voldoende buiten. Ruim één op de acht bovenbouwers (13%) zit gemiddeld twee uur of meer per dag achter de televisie of computer. De kleuters gymmen 1 keer per week en spelen veel buiten. Groep 3 t/m 8 gymt 2 keer per week 45 minuten. Genotmiddelen en verslavend gedrag Eén op de zeven kinderen heeft de afgelopen week thuis meegerookt, in de onderbouw is dat 8% en de bovenbouw 22%. Vier procent van de kinderen heeft in 6 t/m 8 zegt wel eens een trekje van een sigaret te roken, een enkeling al een hele sigaret. Eén op de drie kinderen heeft al wel eens een slokje alcohol geproefd, dit gebeurde meestal thuis. Relationele en seksuele vorming Veel ouders en leerlingen praten samen over onderwerpen rondom vriendschap, grenzen stellen / nee zeggen, houden van, verliefdheid en lichamelijke ontwikkeling. De onderwerpen homoseksualiteit en voortplanting/zwangerschap komen het minst aan de orde. Psychosociale gezondheid Ruim één op de vijf kinderen (21%) heeft een verhoogd risico op psychosociale problemen, bijvoorbeeld op het vlak van gedrag, emoties of relaties met leeftijdgenoten. Geen enkele leerling heeft een verhoogd risico op prosociale problemen (aardig en hulpvaardig zijn). Een op de drie kinderen in 6 t/m 8 (31%) is de afgelopen 3 maanden gepest; bij ruim één op de acht gebeurde dat regelmatig (eens per week of vaker). De helft van de kinderen geeft aan niet goed voor zichzelf te durven opkomen of niet altijd te zeggen als het iets niet wil. Van de kinderen kan 87% thuis internetten. Bij 80% van de jonge internetters en bij 17% van de bovenbouwers kijken de ouders regelmatig mee. Bijna alle kinderen gebruiken de computer thuis voor spelletjes. Voor het maken van huiswerk gebruikt 11% in 1 t/m 5 en 40% in 6 t/m 8 de computer. Daarnaast gebruiken ongeveer de helft van de bovenbouwers en één op de twaalf onder- en middenbouwers de computer voor contact met anderen via profielsites en/of chatprogramma's.

18 In de afgelopen drie maanden is 6% van de kinderen in de bovenbouw gepest via internet en 4% via de mobiele telefoon. Er zijn op school gedragsregels voor de leerlingen, waaraan veel aandacht wordt besteed. Je eigen lijf (fysieke gezondheid) Bij zes op de tien kinderen (60%) in 1 t/m 5 worden de tanden onvoldoende (na)gepoetst; drie op de tien bovenbouwers poetst minder dan twee keer per dag. Veiligheid school(omgeving) Een op de twintig kinderen (4%) wordt meestal met de auto naar school gebracht. De school zal in 2011 een geheel nieuw gebouw krijgen. Specifieke aandacht voor (ziekteverzuim) Eén op de tien kinderen is in de afgelopen vier schoolweken ziek thuisgebleven.

Rapportage. Wat doe jij voor je gezondheid? Resultaten van een peiling op basisschool Het Mozaïek te Heeswijk-Dinther

Rapportage. Wat doe jij voor je gezondheid? Resultaten van een peiling op basisschool Het Mozaïek te Heeswijk-Dinther Rapportage Wat doe jij voor je gezondheid? Resultaten van een peiling op basisschool Het Mozaïek te Heeswijk-Dinther Oktober 27 Schoolgezondheidsprofielen Voor u ligt een verslag van de resultaten van

Nadere informatie

Resultaten Schoolkracht Basisonderwijs Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Resultaten Schoolkracht Basisonderwijs Gemeente Utrechtse Heuvelrug Resultaten Schoolkracht Basisonderwijs 2008-2009 Gemeente Utrechtse Heuvelrug Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Kenmerken onderzoekspopulatie... 3 3. Lichamelijk en psychosociaal functioneren... 4 3.1

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst leerlingen

Resultaten vragenlijst leerlingen Resultaten vragenlijst leerlingen Drie scholen, tweede meting (T1) voorjaar 2018 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' gestart. Met subsidie van Fonds Nuts

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Totaal alle scholen. schoolinzicht. Algemeen. Gezondheid. 87 % gezondheid kind goed tot heel goed

Totaal alle scholen. schoolinzicht. Algemeen. Gezondheid. 87 % gezondheid kind goed tot heel goed schoolinzicht Algemeen 35 3 25 2 15 1 5 Jongen Meisje Nederlands niet-nederlands* 268 28 nieuw samengesteld gezin eenoudergezin overig 429 25 94 Alle in het gezin aanwezige ouders zijn laag opgeleid ()

Nadere informatie

Schoolrapport. Amadeus Lyceum. Resultaten EURO-URHIS 2 jeugdonderzoek. Inleiding

Schoolrapport. Amadeus Lyceum. Resultaten EURO-URHIS 2 jeugdonderzoek. Inleiding Schoolrapport Resultaten EURO-URHIS 2 jeugdonderzoek Amadeus Lyceum Inleiding De GG&GD Utrecht neemt deel aan een Europees project over gezondheid in grote steden, het EURO-URHIS 2 project. In dit onderzoek

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSMONITOR BASISONDERWIJS. Vragenlijst voor kinderen van groep 6, 7 en 8

JEUGDGEZONDHEIDSMONITOR BASISONDERWIJS. Vragenlijst voor kinderen van groep 6, 7 en 8 JEUGDGEZONDHEIDSMONITOR BASISONDERWIJS Vragenlijst voor kinderen van groep 6, 7 en 8 Hoe vul je de vragenlijst in? Hoe gaat het met jou? Hoe vind je het op school? Dat zijn dingen die we graag van jou

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Zwolle

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Zwolle [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 420 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

JEUGDMONITOR EMOVO 2013-2014 Gemeente Heemstede

JEUGDMONITOR EMOVO 2013-2014 Gemeente Heemstede Gemeente Resultaten voor gemeente en regio Kennemerland Regio N=9.98 Ervaren gezondheid en aandoeningen Voelt zich gezond 84 83 Heeft minstens chronische aandoening, vastgesteld door arts 3 3 Heeft allergie,

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst leerlingen en meten & wegen Drie scholen, nulmeting (T0) voorjaar 2017

Resultaten vragenlijst leerlingen en meten & wegen Drie scholen, nulmeting (T0) voorjaar 2017 Resultaten vragenlijst leerlingen en meten & wegen Drie scholen, nulmeting () voorjaar 2017 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' gestart: met subsidie van

Nadere informatie

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Oostzaan Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs.

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Oostzaan Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Oostzaan Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Kampen

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Kampen [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 424 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Deventer

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Deventer [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 448 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Hardenberg

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Hardenberg [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente In de gemeente gaven 458 ouders van kinderen van een half tot twaalf jaar inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

Regius College VMBO en Praktijkonderwijs 2015/2016. Aanvullende tabellen bij schoolrapportage Emovo. Leeswijzer

Regius College VMBO en Praktijkonderwijs 2015/2016. Aanvullende tabellen bij schoolrapportage Emovo. Leeswijzer Aanvullende tabellen bij schoolrapportage Emovo 2015/2016 Leeswijzer In dit aanvullende tabellenboek zijn per onderwerp alle resultaten van uw school weergegeven in percentages. Deze resultaten zijn weergegeven

Nadere informatie

Kinderen in Noord gezond en wel?

Kinderen in Noord gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Noord gezond en wel? 1 Wat valt op in Noord? Voor Noord zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Tabel 1. Achtergrondgegevens van de deelnemende scholieren uit Wormerland en de regio (%) Wormerland 286 scholieren Onderwijstype en klas

Tabel 1. Achtergrondgegevens van de deelnemende scholieren uit Wormerland en de regio (%) Wormerland 286 scholieren Onderwijstype en klas Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren die

Nadere informatie

Tabel 1. Achtergrondgegevens van de deelnemende scholieren uit Waterland en de regio (%) Waterland 209 scholieren

Tabel 1. Achtergrondgegevens van de deelnemende scholieren uit Waterland en de regio (%) Waterland 209 scholieren Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Waterland Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Olst-Wijhe

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Olst-Wijhe [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet Olst-Wijhe [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente Olst-Wijhe 444 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

Samenvatting Jong; dus gezond!?

Samenvatting Jong; dus gezond!? Samenvatting Jong; dus gezond!? Deel III Gezondheidsprofiel regio Nieuwe Waterweg Noord, 2005-2008 Samenvatting rapport Jong; dus gezond!? Gezondheidssituatie van de Jeugd (2004-2006) Regio Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Raalte

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Raalte [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 460 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015

Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015 Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015 Inleiding In het schooljaar 2014/2015 is voor de 4 e keer Emovo uitgevoerd onder 2 e en 4 e

Nadere informatie

Gemeente Zaanstad. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo

Gemeente Zaanstad. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo Gemeente Zaanstad Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Zaanstad. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin

Nadere informatie

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Beemster Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs.

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Beemster Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Beemster Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren

Nadere informatie

Jongerenmonitor : Gemeente Steenwijkerland

Jongerenmonitor : Gemeente Steenwijkerland Jongerenmonitor 2014-2015: Gemeente Voor de Jongerenmonitor 2015 zijn de data uit schooljaar 2014-2015 gebruikt die de JGZ van GGD IJsselland in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs verzameld heeft.

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Ommen

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Ommen [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente In de gemeente gaven 478 ouders van ½- tot 12 jaar inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Gemeente Zaanstad en Molenwerf

Gemeente Zaanstad en Molenwerf Gemeente en Molenwerf Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin per

Nadere informatie

Regius College Wilhelminalaan Tabellenboek bij schoolrapportage Emovo 2015/2016

Regius College Wilhelminalaan Tabellenboek bij schoolrapportage Emovo 2015/2016 Tabellenboek bij schoolrapportage Emovo 2015/2016 Leeswijzer In dit tabellenboek zijn per onderwerp alle resultaten van uw school weergegeven in percentages (bovenste tabel). Deze resultaten zijn (waar

Nadere informatie

Dagelijks ontbijten en elke dag groente en fruit eten zijn gedragingen die bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Dagelijks ontbijten en elke dag groente en fruit eten zijn gedragingen die bijdragen aan een gezonde leefstijl. De Vlieger 3 CHECKID ChecKid is een grootschalig leefstijlonderzoek onder basisschoolleerlingen in Zwolle. Het brengt (on)gezond gedrag, leefstijl en de leefomgeving van kinderen in Zwolle in kaart. ChecKid

Nadere informatie

Schoolrapport. St. Gregorius College. Resultaten Jeugdmonitor Utrecht. Welbevinden. Voeding en beweging. Geneeskundige en Gezondheidsdienst

Schoolrapport. St. Gregorius College. Resultaten Jeugdmonitor Utrecht. Welbevinden. Voeding en beweging. Geneeskundige en Gezondheidsdienst In dit schoolrapport worden de resultaten van de jeugdmonitor in het schooljaar 2008-2009 van de leerlingen in de klassen 2 en 3 van uw school beschreven Schoolrapport Resultaten Jeugdmonitor Utrecht GG&GD

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en + co-ouderschap

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' (GNL) gestart: met subsidie van

Nadere informatie

VOEDING, BEWEGEN EN GEWICHT

VOEDING, BEWEGEN EN GEWICHT IJsselland VOEDING, BEWEGEN EN GEWICHT Jongerenmonitor 2015 77% ontbijt dagelijks 10.3 jongeren School 13-14 jaar 15- jaar 76% een gezond gewicht 15% beweegt voldoende Genotmiddelen Psychosociale gezondheid

Nadere informatie

GENOTMIDDELEN. Jongerenmonitor 2015 10.163. 40% ooit alcohol gedronken. Klas 2. Klas 4. 5% ooit wiet gebruikt. 24% weleens gerookt.

GENOTMIDDELEN. Jongerenmonitor 2015 10.163. 40% ooit alcohol gedronken. Klas 2. Klas 4. 5% ooit wiet gebruikt. 24% weleens gerookt. IJsselland GENOTMIDDELEN Jongerenmonitor 1 4% ooit alcohol gedronken.163 jongeren School Klas 13-14 jaar Klas 4 1-16 jaar 4% weleens gerookt % ooit wiet gebruikt Genotmiddelen Psychosociale gezondheid

Nadere informatie

Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen. Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012

Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen. Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012 Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012 Wat is E-MOVO q Onderzoek onder 2 e en 4 e klassers, nu 3 e keer q Vragenlijst wordt digitaal in klas ingevuld

Nadere informatie

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Zeevang Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs.

Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Zeevang Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Zeevang Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Kinderen in West gezond en wel?

Kinderen in West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in West gezond en wel? 1 Wat valt op in West? Voor West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in ZWOLLE Een onderzoek naar het eet- en beweeggedrag van leerlingen van de 2 e klas

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en moeder + co-ouderschap

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor * ** *** = Significant verschil, dit betekent dat het verschil niet toe te wijzen is aan toeval. = laag opl niveau is geen onderwijs tm mavo; = midden opl niveau

Nadere informatie

Gemeente Zeevang. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014

Gemeente Zeevang. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Gemeente Zeevang Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Zeevang. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin per

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Wageningen

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Wageningen Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Wageningen H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** = betreft kinderen die online of achter de computer actief zijn ***** = beide eigen ouders: vader en + co-ouderschap

Nadere informatie

Kinderen in Oost gezond en wel?

Kinderen in Oost gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Oost gezond en wel? 1 Wat valt op in Oost? Voor Oost zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Gemeente Purmerend. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo

Gemeente Purmerend. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo Gemeente Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente. Achtereenvolgens treft u: 1. De samenvatting met daarin per onderwerp

Nadere informatie

Te licht. Tips als uw kind niet wil eten. Eet- en beweegkalender

Te licht. Tips als uw kind niet wil eten. Eet- en beweegkalender Te licht Bij kinderen is het lastig om aan te geven wanneer er sprake is van ondergewicht. Uw kind kan heel veel eten en toch ondergewicht hebben. Dit kan komen door een groeispurt, of door veel sporten.

Nadere informatie

Jongerenmonitor : Gemeente Deventer

Jongerenmonitor : Gemeente Deventer Jongerenmonitor 2014-2015: Gemeente Voor de Jongerenmonitor 2015 zijn de data uit schooljaar 2014-2015 gebruikt die de JGZ van GGD IJsselland in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs verzameld heeft.

Nadere informatie

Gezonde voeding Het dagmenu

Gezonde voeding Het dagmenu Voeding en bewegen Gezonde voeding Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn volop in ontwikkeling. Ze groeien hard. Om te kunnen groeien is gevarieerde voeding belangrijk. Gevarieerde voeding zorgt ervoor

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Renkum

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Renkum Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Renkum H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

KERNCIJFERS JONGERENPEILING 2013 NOORDWIJKERHOUT versie 2/11-03-2014

KERNCIJFERS JONGERENPEILING 2013 NOORDWIJKERHOUT versie 2/11-03-2014 KERNCIJFERS JONGERENPEILING 2013 NOORDWIJKERHOUT versie 2/11-03-2014 De waarden die in de tabellen worden weergegeven zijn percentages, tenzij anders aangegeven. Noordwijkerhout totaal geslacht leeftijd

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren die wonen in Edam-Volendam. Er is apart gekeken naar de woonkernen Edam en Volendam.

Deze factsheet beschrijft de resultaten van de scholieren die wonen in Edam-Volendam. Er is apart gekeken naar de woonkernen Edam en Volendam. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in Edam-Volendam Het E-MOVO scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs. Deze factsheet beschrijft de resultaten van de

Nadere informatie

Vragenlijst Leerlingen

Vragenlijst Leerlingen Vragenlijst Leerlingen Algemene vragen 1. Ben je een jongen of een meisje? Jongen Meisje 2. In welke schoolgroep zit je? Groep 6 Groep 7 Groep 8 3. In welk land ben je geboren? Nederland Suriname Turkije

Nadere informatie

GEZONDHEID, WELZIJN EN LEEFSTIJL VAN JONGEREN. Regio Gelderland Midden

GEZONDHEID, WELZIJN EN LEEFSTIJL VAN JONGEREN. Regio Gelderland Midden GEZONDHEID, WELZIJN EN LEEFSTIJL VAN JONGEREN Regio Gelderland Midden Resultaten van het E-MOVO onderzoek 2007 INLEIDING Een kerntaak van de sector Volksgezondheid van Hulpverlening Gelderland Midden,

Nadere informatie

Gemeente Landsmeer. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo

Gemeente Landsmeer. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo Gemeente Landsmeer Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Landsmeer. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin

Nadere informatie

Regionaal Gezondheidsprofiel Basisonderwijs Noord-Kennemerland 2006

Regionaal Gezondheidsprofiel Basisonderwijs Noord-Kennemerland 2006 Regionaal Gezondheidsprofiel Basisonderwijs 2006 Gezondheidsprofiel basisonderwijs Colofon Datum Januari 2007 Auteurs A. Venemans E. Poort M. Heemskerk Y. van der Spek GGD Postbus 9333 1800 GH Alkmaar

Nadere informatie

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016

Legenda achtergronddocument Kindmonitor 2016 Legenda achtergronddocument Kindmonitor ** *** = gaat over alle 4- tot 12-jarigen @ = gaat over alle 8- tot 12-jarigen **** ***** n 0 nb x getallen met decimalen @ = alleen 8 tot 12 jaar bevraagd Oranje

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Ede

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Ede Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Ede H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle kinderen

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Zevenaar

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Zevenaar Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Zevenaar H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

= laag opl niveau is geen onderwijs tm mavo; = midden opl niveau is mbo, havo en vwo; = hoog opl niveau is hbo en wo. ***

= laag opl niveau is geen onderwijs tm mavo; = midden opl niveau is mbo, havo en vwo; = hoog opl niveau is hbo en wo. *** Legenda achtergronddocument Kindmonitor * Voor de gemeente is op gemeenteniveau geen vergelijking mogelijk met 2011 en 2007. In die jaren onderzoek uit te voeren op plattelandsniveau. De resultaten van

Nadere informatie

Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin. Resultaten evaluatie JOGG December 2017

Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin. Resultaten evaluatie JOGG December 2017 Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin Resultaten evaluatie JOGG December 2017 Inleiding Achtergrond In het kader van de JOGG aanpak in de gemeente Roosendaal heeft op basisschool de Vlindertuin

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Nijkerk

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Nijkerk Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Nijkerk H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Zwolle Algemeen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 1181 1116 2297 10163 Geslacht jongen 49 47 48 49 meisje 51 53 52 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

vmbo havo vwo

vmbo havo vwo Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Staphorst Algemeen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 139 138 277 10163 Geslacht jongen 47 47 47 49 meisje 53 53 53 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

Werkblad 16 Vragen (hoofdstuk 10)

Werkblad 16 Vragen (hoofdstuk 10) Werkblad 16 Vragen (hoofdstuk 10) Probeer de volgende vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Tijdens de afspraak die u heeft met de professional worden de vragen met u doorgenomen en onduidelijkheden

Nadere informatie

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Zwartewaterland Algemeen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 303 309 612 10163 Geslacht jongen 54 48 51 49 meisje 46 52 49 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Hardenberg Algemeen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 760 767 1527 10163 Geslacht jongen 49 50 50 49 meisje 51 50 50 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Ommen

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Ommen Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Ommen Algemeen Ommen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 199 175 374 10163 Geslacht jongen 55 53 54 49 meisje 45 47 46 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

Gemeente Edam-Volendam

Gemeente Edam-Volendam Gemeente Edam-Volendam Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Edam-Volendam. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting

Nadere informatie

Tabellenboek jongerenmonitor Olst-Wijhe

Tabellenboek jongerenmonitor Olst-Wijhe Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Olst-Wijhe Algemeen Olst-Wijhe Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 185 181 366 10163 Geslacht jongen 52 51 52 49 meisje 48 49 48 51 Etniciteit

Nadere informatie

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Raalte

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Raalte Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Raalte Korte toelichting: 1. In Raalte heeft de school niet volledig meegedaan aan de JGZ onderzoeken. In klas 2 ontbreken veel HAVO/VWO leerlingen. Daardoor zijn de gegevens

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID IJsselland PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jongerenmonitor 20 92% normaal risico op psychosociale problemen.3 jongeren School Klas 2 13-1 jaar Klas - jaar 86% goede ervaren gezondheid %* is op school gepest *van

Nadere informatie

Kinderen in Centrum gezond en wel?

Kinderen in Centrum gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Centrum gezond en wel? 1 Wat valt op in Centrum? Voor Centrum zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Rijnwaarden

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Rijnwaarden Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Rijnwaarden H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor

Nadere informatie

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN

HET GOEDE VOORBEELD GEVEN HET GOEDE VOORBEELD GEVEN 11 adviezen voor een gezonde opvoeding Aan ouders van kinderen tussen de 4-12 jaar ter preventie van overgewicht en obesitas WAAROM Je kind leert door jou na te doen. Geef daarom

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Overbetuwe

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Overbetuwe Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Overbetuwe H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Kinderen in Nieuw-West gezond en wel?

Kinderen in Nieuw-West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Nieuw-West gezond en wel? 1 Wat valt op in Nieuw-West? Voor Nieuw-West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen.

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen. VOORW OORD VOORWOORD Over dit boekje Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 tot 18 jaar? Bij de titel van dit boekje vraag je je misschien af wat een kleuter te maken heeft met iemand die

Nadere informatie

Gemeente Beemster. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014

Gemeente Beemster. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Gemeente Beemster Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Beemster. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin

Nadere informatie

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013 Samenvatting Losser Versie 1, oktober 2013 Lage SES, bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Losser In de gemeente Losser wonen 22.552 mensen; 11.324 mannen en 11.228 vrouwen. Als we de verschillende

Nadere informatie

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Kampen Algemeen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 630 664 1294 10163 Geslacht jongen 49 50 49 49 meisje 51 50 51 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk

Schoolbeleving klas 2 klas 4 Totaal Regio % % % % Beleving school (Hartstikke) leuk Gaat wel Niet leuk/vreselijk Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Dalfsen Algemeen Aantal correct ingevulde vragenlijsten, bruikbaar voor analyse 334 356 690 10163 Geslacht jongen 50 54 52 49 meisje 50 46 48 51 Etniciteit Nederlands

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Duiven

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Duiven Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Duiven H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Doesburg

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Doesburg Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Doesburg H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Deventer

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Deventer Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Deventer Korte toelichting: 1. Niet alle scholen in de gemeente Deventer hebben (volledig) meegedaan aan de JGZ onderzoeken. In klas 4 ontbreken veel VMBO leerlingen.

Nadere informatie

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Steenwijkerland

Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Steenwijkerland Tabellenboek jongerenmonitor 2015 Steenwijkerland Korte toelichting: 1. Niet alle scholen in Steenwijkerland hebben (volledig) meegedaan aan de JGZ onderzoeken. In klas 4 ontbreken veel HAVO/VWO leerlingen.

Nadere informatie

Kinderen in Zuid gezond en wel?

Kinderen in Zuid gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Zuid gezond en wel? 1 Wat valt op in Zuid? Voor Zuid zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Kinderen in Zuidoost gezond en wel?

Kinderen in Zuidoost gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Zuidoost gezond en wel? 1 Wat valt op in Zuidoost? Voor Zuidoost zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Arnhem

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Arnhem Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Arnhem H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Lingewaard

Kindermonitor Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Lingewaard Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Lingewaard H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor álle

Nadere informatie

Kindermonitor 2009. Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Westervoort

Kindermonitor 2009. Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Westervoort Kindermonitor 2009 Samenvatting van een grootschalig onderzoek onder 0 tot 12 jarige kinderen uit de Gemeente Westervoort H u l p v e r l e n i n g G e l d e r l a n d M i d d e n Gezondheid niet voor

Nadere informatie

Jeugd in Rivierenland Resultaten van een onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van 2e en 4e klassers van het voortgezet onderwijs

Jeugd in Rivierenland Resultaten van een onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van 2e en 4e klassers van het voortgezet onderwijs Jeugd in Rivierenland Resultaten van een onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van 2e en 4e klassers van het voortgezet onderwijs Elektronische Monitor en Voorlichting Onderzoek In het najaar

Nadere informatie

Pascal Zuid Vmbo Emovo 2013-2014

Pascal Zuid Vmbo Emovo 2013-2014 Pascal Zuid Emovo 2013-2014 Voor een goed gezondheidsbeleid is inzicht nodig in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de van uw. GGD Zaanstreek-Waterland verzamelt deze gegevens met de Jeugdgezondheidsmonitor

Nadere informatie