KWALITEITSONTWIKKELING OP DE WERKVLOER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KWALITEITSONTWIKKELING OP DE WERKVLOER"

Transcriptie

1 KWALITEITSONTWIKKELING OP DE WERKVLOER 7 SUCCESFACTOREN VOOR KWALITEITSONTWIKKELING IN ONDERWIJSTEAMS IDA BONTIUS, MARLOES VAN BUSSEL EN ALIE KAMPHUIS NIEUW: Leergang Kwaliteitsontwikkeling

2 2 KWALITEITSONTWIKKELING OP DE WERKVLOER 7 SUCCESFACTOREN VOOR KWALITEITSONTWIKKELING IN ONDERWIJSTEAMS Het aantal mbo-instellingen dat de kwaliteitsborging van het onderwijs goed op orde heeft is beperkt: in slechts een derde van de scholen die de Inspectie in 2012 onderzocht, blijkt de basiskwaliteit goed geborgd. Maar wat doen scholen dan met de uitkomsten van hun (interne) audits en de rapportages vanuit de (eigen) kwaliteitszorg? Hoe leidt het systeem van kwaliteitszorg tot verbeteracties op de werkvloer? Wat ons betreft is kwaliteitszorg geen papieren tijger. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe scholen kunnen zorgen dat kwaliteitszorg uiteindelijk bijdraagt aan beter onderwijs. Door Ida Bontius, Marloes van Bussel en Alie Kamphuis Hoe krijgt een bestuur van een mbo-instelling zicht op de werkelijke kwaliteit die in het onderwijs geleverd wordt? Wat doet een onderwijsmanager met de veelheid aan data en informatie die de afdeling kwaliteitszorg genereert? En hoe kan een opleidingsteam reflecteren op de kwaliteit van hun geleverde onderwijs en daar vervolgens verbeteracties aan verbinden? Deze vragen raken de kern van het streven naar een effectieve en efficiënte aanpak van de kwaliteitszorg. Tenminste voor wie zich niet alleen wil beperken tot het intern en extern verantwoorden van de geleverde prestaties, maar kwaliteitszorg juist ook in wil zetten voor een continue verbeterproces. Dit artikel gaat in op de vraag hoe scholen dat voor elkaar kunnen krijgen. Uitgangspunt is dat kwaliteitszorg altijd drie elementen verenigt: visiebepaling (naar succesfactoren), procesmanagement en voortdurende verbetering. 1 STATE OF THE ART KWALITEITSZORG EN BELEID Bij kwaliteitszorg gaat het enerzijds om een bepaald systeem dat wordt toegepast. De meeste mbo-instellingen pakken het systematisch aan; vaak wordt het INK-model gebruikt en zijn het stafafdelingen die het kwaliteitszorgsysteem beheren. Als het goed is wordt het systeem ingezet voor kwaliteitsborging. Dit omvat de interne sturing, beoordeling en verbeteringen en de verankering daarvan. Kwaliteitsborging is dus meer dan alleen het systeem maar juist de cyclische manier van werken door docenten, managers en bestuur. 2 Anderzijds wordt het inzetten van systematische kwaliteitszorg verbonden met goed bestuur. De Inspectie hanteert de term VAN KWALITEITSZORG TOT VERBETERACTIES OP DE WERKVLOER 1 Ahous, K. (2012). Kwaliteit uit waardering. Inaugurele rede Rijksuniversiteit van Groningen, p Inspectie van het onderwijs (2012). Toezichtkader BVE.

3 3 IN SLECHTS EEN DERDE VAN DE INSTELLINGEN BLIJKT DE BASISKWALITEIT GOED GEBORD kwaliteitsborging als een toespitsing van het begrip bestuurlijk vermogen. Goed bestuurlijk vermogen wordt bovendien in verband gebracht met een goede kwaliteit van het onderwijs. Vanuit onderzoek wordt echter de vraag opgeroepen in hoeverre het hier vooral gaat om een papieren werkelijkheid; wat zeggen kwaliteitszorgrapportages over de dagelijkse praktijk in de klas? 3 De PDCA wordt weliswaar ingezet maar vaak doorlopen instellingen niet alle vier de fasen. Na de CHECK-fase wordt de ACT overgeslagen. Daarmee hangt samen dat in nogal wat instellingen de betrokkenheid van opleidingsteams bij de kwaliteits zorg beperkt is. De inzichten uit kwaliteitszorgmetingen bereiken het primaire proces niet. 4 Ook worden er kanttekeningen geplaatst bij de bestuurbaarheid van een complexe organisatie als een onderwijsinstelling. Hier zit veel denken in termen van wenselijkheid. Een empirische benadering van het fenomeen besturen laat echter de beperkte rationaliteit, het chaotische en suboptimale karakter ervan zien. Er spelen mechanismes waarbij bestuurders docenten juist afschermen van de turbulente en veeleisende context, zodat de continuïteit van het primaire proces gewaarborgd is. Ook de noodzaak om zich te verantwoorden maakt deel uit van die context. De school past zich ogenschijnlijk aan (bureaucratisch/ symbolisch) maar in de onderwijsleerprocessen verandert er nagenoeg niets. 5 Het aantal mbo-instellingen dat in staat blijkt de kwaliteit van het onderwijs goed te borgen is beperkt: in slechts een derde van de instellingen die de Inspectie in 2012 onderzocht, blijkt de basiskwaliteit goed geborgd. Veranderingen als uitvloeisel van de kwaliteitsborging werken bovendien onvoldoende door in het onderwijsproces. Er worden wel plannen opgesteld maar de evaluatie en verbeteraanpak blijven achter. Bovendien schiet de kwaliteit van de plannen op teamniveau vaak te kort. Hun relatie met plannen op instellingsniveau is ook beperkt. Aangezien de plannen geen duidelijke doelen bevatten, laat staan normen, is het onduidelijk waar monitoring zich op moet richten. Er is wel een grote hoeveelheid informatie beschikbaar maar opleidingsteams vinden het moeilijk deze te evalueren, er een analyse van te maken en die te beoordelen. 6 3 Venne, L. van de e.a. (2013). In voorbereiding. 4 Bontius, I. & Bussel, M. van (2011). Rapportage Inventarisatie Kwaliteitszorg NLQAVE. s-hertogenbosch: NLQAVET.

4 4 STANDAARDEN ZIJN MEER ONDERSTEUNEND DAN LEIDEND EFFECTIEVE UITVOERING IN ONDERWIJSTEAMS In instellingen waar kwaliteitszorg systematisch wordt uitgevoerd als onderdeel van het dagelijkse werk in onderwijsteams, wordt een positief effect ervan ervaren door betrokkenen. Kwaliteits zorg is gericht op het continu verbeteren en vernieuwen van het primaire proces. Standaarden zijn daarbij niet zozeer leidend maar meer onder steunend (indicatief). Onderzoek (in het hbo) laat zien dat wil kwaliteitszorg effectief zijn, het van belang is dat het aansluit bij de ideeën van docenten en hun waarden. Docenten in dit onderzoek laten zich leiden door human relations values (betrokkenheid, samenwerking, openheid en persoonlijke ontwikkeling) en open system values (flexibiliteit, bereidheid tot veranderen, groei, externe gerichtheid). En minder door rational goal values (planning, effectiviteit, besluit vorming, afspraken nakomen) en internal proces values (stabiliteit, continuïteit, zich houden aan standaarden, werken met informatie systemen). Docenten lijken de laatste twee type waarden gebieden meer als secundair en ondersteunend op te vatten. Dat is mogelijk in het mbo niet veel anders. 7 Ook is het wenselijk dat de kwaliteitszorg niet al te ingewikkeld is met teveel papierwerk en goed inpasbaar is in het normale werk. Onderwijsteams die kwaliteitszorg effectief uitvoeren blijken het systematisch aan te pakken. Voor hen is zorg voor kwaliteit en de borging ervan een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse werk. Kenmerkend voor de aanpak is: duidelijke kwaliteitsdoelen, commitment van docenten, voldoende reflectie op evaluaties, effectieve formele en informele communicatie, discussie over meningsverschillen, verbetermaatregelen en de monitoring daarvan, een afgeronde PDCA. Deze teams kennen bovendien een cultuur van sterke onderlinge samenwerking, een goede intercollegiale sfeer, een goede sfeer met de studenten, openstaan voor kritiek. Er is dynamiek in de manier van werken, docenten hebben een blik naar buiten en staan open voor verandering. Ze zijn gericht op het behalen van resultaten en houden zich aan afspraken. Op samenwerking en flexibiliteit gericht human relations values en de open system values staan centraal (Kleijnen e.a., 2011). 5 Hoog, E. (2013). Besturing van autonomie. Over de mythe van bestuurbare onderwijsorganisaties. Inaugurele rede Universiteit van Tilburg TiasNimbas Businessschool. 6 Inspectie van het onderwijs (2013). De staat van het onderwijs, onderwijsjaarverslag Utrecht.

5 5 DENKKADER Aan kwaliteitszorg worden verschillende functies toebedacht. De vijf belangrijkste zijn: 8 Verantwoorden over resultaten Sturen en Benchmarken van resultaten met prestatie indicatoren Verbeteren van processen van de organisatie Beheersen van risico s in de processen Inspireren tot zingevende dialoog over professionele kern van het werk De state of the art schets van hiervoor laat zien dat in de discussie over kwaliteitszorg vragen centraal staan als: Hoe kunnen we de effectiviteit van kwaliteitszorg versterken? Hoe kunnen we voorkomen dat het alleen om een papieren werkelijkheid gaat? Hoe kunnen we leren en verbeteren meer centraal plaatsen? Hoe kunnen we kwaliteitszorg meer verankeren op de werkvloer en bij onderwijsteams? Kwaliteitszorg is nu vooral gericht op het afleggen van interne en vooral externe verantwoording. Dat is een belangrijke functie maar er is bij de overheid, de Inspectie en de instellingen zelf, steeds meer een gevoel van onbehagen bij de beperkte impact die de kwaliteitszorg heeft op de werkvloer. Want dit is de plek waar de daadwerkelijke verbetering van het onderwijs plaatsvindt. Hoe kan naast het verantwoorden de functie van leren en verbeteren versterkt worden? Om met deze vragen aan de slag te gaan is een denkkader behulpzaam dat een onderscheid maakt naar: kwaliteitsmanagement en kwaliteitsontwikkeling; hardcontrols en softcontrols. WAT IS KWALITEITSMANAGEMENT Een aanpak met de PDCA-cyclus waarbij in de CHECK-fase op systematische wijze zo objectief mogelijke gegevens (data) verzameld worden om er in de ACT-fase conclusies aan te verbinden en in de PLAN-fase nieuwe plannen mee op te stellen KWALITEITSZORG IS NU VOORAL GERICHT OP HET AFLEGGEN VAN VERANTWOORDING 7 Kleijnen, J. e.a. (2011). Effectieve Kwaliteitszorg vereist een Kwaliteitscultuur, een kwalitatief onderzoek naar opvattingen, percepties en waarden van stafdocenten. Paper ORD Idem (pagina 30).

6 6 IN DEZE BENADERING IS ER VEEL RUIMTE VOOR VERBINDING EN SPONTANITEIT die in de DO-fase uitgevoerd worden. Om optimale objectiviteit te bereiken vinden de fasen van de PDCA gescheiden plaats. Verschillende actoren kunnen in de opeenvolgende fasen de lead hebben. De methodieken van dataverzameling, verwerking en analyse vragen specialistische deskundigheid. Verzamelde data worden primair gebruikt om zich (intern en extern) te verantwoorden; de intentie is daarnaast om er van te leren en tot verbeteringen te komen. Een ondersteunend instrument is bijvoorbeeld de audit, welke in verschillende vormen ingezet kan worden. 9 Bij kwaliteitsmanagement staat de instrumentele, technische kant, voorop. Dat levert echter als probleem op dat er onvoldoende draagvlak ontstaat bij betrokkenen om iets te doen met verkregen informatie. Geprobeerd wordt dit te ondervangen door aan de verschillende fasen procesmanagement te verbinden, zodat medewerkers zich (mede) verantwoordelijk gaan voelen voor de uitvoering van de processtappen en zich belanghebbende voelen bij het goede verloop. 10 WAT IS KWALITEITSONTWIKKELING Een cyclische aanpak met behulp van de PDCA waarbij betrokkenen regelmatig stilstaan bij de kwaliteit van proces en product van hun onderwijs. De fasen van CHECK, ACT en PLAN liggen dicht bij elkaar en lopen in elkaar over. Er is sprake van een relationeel proces van betekenisgeving en zingeving. In deze benadering is er ruimte voor verbinding en spontaniteit. 11 De gehanteerde methodieken zijn holistisch en gericht op cocreatie en dialoog. Betrokkenen in teams hebben de methodiek (eventueel na een kort leerproces) zelf in de hand. Het doel is primair om te leren en tot verbeteringen te komen. Verzamelde 9 Douma, T., Stevens, R. & Veld, R. in t (2012). Naar (h)erkende kwaliteit in het mbo. Zelfdiagnose, kwaliteitszorg, analyse en implementatie. Amersfoort: Audit Akademia. 10 Pampus, B. van (2012). Draagvlak creëren voor kwaliteitsmanagement. Sigma, 2, april 2012.

7 7 informatie (data) kan een rol spelen. Daarnaast spelen de ervaringen van direct betrokkenen (zoals docenten) met hun onderwijs een belangrijke rol. Er is ruimte voor professionele zelfstandigheid. Het accent ligt op het primaire proces waar professionals in onderwijsteams in dialoog met elkaar systematisch en op organische wijze verbeteringen doorvoeren in hun onderwijs (DO). WAT ZIJN HARD CONTROLS De formele beheersmaatregelen in een organisatie die doorgaans worden geoperationaliseerd zoals: plannen maken, stuur- en verantwoordingsinformatie, risicoanalyse, enquêtes en audits, normen voor beoordeling, beleggen en borgen van taken en functies, bezetting van bestuurs- en managementfuncties, verantwoording en systemen van functionerings- en beoordelingsgesprekken. WAT ZIJN SOFT CONTROLS Het informeel handelen van medewerkers en de informele beheersmaatregelen die appelleren aan het persoonlijk functioneren van medewerkers (betrokkenheid, overtuiging). Soft controls zijn op te vatten als maatregelen die van invloed zijn op bijvoorbeeld: motivatie, loyaliteit, integriteit, inspiratie en normen en waarden van medewerkers. Zij kunnen geoperationaliseerd worden zoals: bestuurs- en managementstijl, klimaat van aanspreken, transparantie, openheid en vertrouwen en bewegingsvrijheid. 12 VARIANTEN IN KWALITEITSZORG Op basis van de componenten van het denkkader ontstaan de volgende vier varianten in kwaliteitszorg: Hard controls Soft controls Kwaliteits management Variant 1 Variant 2 Kwaliteits ontwikkeling Variant 3 Variant 4 VARIANT 1 Kwaliteitszorg is kwaliteitsmanagement met inzet van hard controls. Hier gaat het om de kwaliteitszorg zoals deze nu meestal in onderwijsinstellingen wordt gehanteerd. Het formele bestuurlijke vermogen maakt ook deel uit van deze variant. kwaliteitszorg speelt zich vooral af op het niveau van management en bestuur. Het accent ligt vooral op verantwoorden. 11 Ahaus, K. (2006). Kwaliteit uit waardering. Inaugurele rede Rijksuniversiteit Groningen. 12 Zie onderzoek Louise van de Venne e.a.; Kaptijn en Wallage, 2010; Simons, R. (1995). Levers of control. How managers use innovative control systems to drive strategic renewal. Boston: Harvard Business School Press.

8 8 VARIANT 2 In deze variant probeert de leiding medewerkers te motiveren en te verleiden om met kwaliteitszorg aan de slag te gaan. Het gaat om een poging breder draagvlak te verwerven voor kwaliteitsmanagement. De benadering is net als bij variant 1 nog steeds top down, maar de leiding zet procesvaardigheden in om vanuit data tot kwaliteitsborging te komen en het rondmaken van de PDCA. Maar eigenlijk zijn kwaliteitsmanagement en soft controls niet congruent met elkaar. Ze worden ingezet om de formele papieren werkelijkheid van kwaliteitszorg rapportages en de dagelijkse praktijk op de werkvloer met elkaar te verzoenen. 13 VARIANT 3 Deze variant lijkt op de vorige, met dien verstande dat hier kwaliteitsontwikkeling in teams het vertrekpunt is. Er wordt strak en top down gestuurd om in teams kwaliteitsontwikkeling op gang te brengen. Ook hier speelt een probleem van incongruentie: top down sturing past niet goed bij de benadering van kwaliteitsontwikkeling waarbij juist de eigen energie van teams en het zelfsturende vermogen aangesproken wordt. Harde data kunnen eventueel wel met mate en op subtiele wijze ingezet worden als hulpmiddelen van kwaliteitsontwikkeling. Maar dan wel met respect voor de sturing van kwaliteitsontwikkeling die bij teams zelf ligt. KWALITEITSONTWIKKELING GEEFT MEER MOGELIJKHEDEN OM OOK HET DEEL ONDER WATER TE BETREKKEN VARIANT 4 Deze variant staat voor een procesmatige aanpak in teams die met veel eigen ruimte aandacht geven aan kwaliteitsontwikkeling. De leiding stimuleert (met soft controls) dat docenten in teams de dialoog met elkaar aangaan en de PDCA hanteren door te reflecteren op ingezette verbeteracties en nieuwe verbeteringen benoemen. Kwaliteitsontwikkeling en soft controls horen op een vanzelfsprekende manier bij elkaar. Het gaat primair om leren en verbeteren. Verantwoorden kan eventueel een spin-off zijn van het dynamische proces in teams decentraal in de organisatie. Kwaliteitsmanagement focust vooral op zichtbare elementen van de organisatie, zoals output, systemen, instrumenten en gedrag van medewerkers. Het gaat over HET en ZIJ. We weten echter dat we organisaties kunnen bezien vanuit metafoor van de ijsberg. 14 Vanuit dat gezichtspunt houdt kwaliteitsmanagement zich vooral bezig met dat wat boven het water uitsteekt. Kwaliteits ontwikkeling daarentegen geeft meer mogelijkheden om ook het deel onder water te betrekken; naast de buitenwereld ook de binnenwereld van de organisatie. Het gaat ook om IK (de individuele drijfveren, waarden en mentale modellen van medewerkers) en om WIJ (de cultuur in groepen of teams). Een methodiek die bij kwaliteitsontwikkeling ingezet kan worden is bijvoorbeeld Appreciative Inquiry (waarderend onderzoek) waarbij uitgangspunt is dat veranderingen veel meer bezieling en vitaliteit krijgen wanneer ze positief bekrachtigd worden Zie bijvoorbeeld: Lindeloof, J. van de (2012). MBObeter light. Een praktische handleiding voor duurzaam verbeteren in teamverband. Amstelveen: Plus Delta Onderwijs BV. 14 Marrewijk, M. van (2011). De Cubrix, zicht op organisatieontwikkeling en performance verbetering. Amersfoort: Van Lindonk & De Bres.

9 9 UITGANGSPUNTEN KWALITEITS ONTWIKKELING IN ONDERWIJSTEAMS IN 7 PUNTEN 1 Doel van kwaliteitsontwikkeling in teams is verbeteren van het onderwijs 2 Kwaliteitsontwikkeling vraagt om eigenaarschap bij teams 3 Kwaliteitsontwikkeling vraagt om een eenvoudig systeem of aanpak 4 Kwaliteitsontwikkeling vraagt om een cyclische aanpak 5 Een open cultuur in teams ondersteunt kwaliteitsontwikkeling 6 Individueel kwaliteitsbewustzijn ondersteunt kwaliteitsontwikkeling in teams 7 Kwaliteitsontwikkeling vraagt om effectieve leerprocessen in teams UITGANGSPUNTEN KWALITEITS ONTWIKKELING IN ONDERWIJSTEAMS IN 7 PUNTEN 1. DOEL VAN KWALITEITSONTWIKKELING IN TEAMS IS VERBETEREN VAN HET ONDERWIJS Kwaliteitsontwikkeling legt het accent op teamniveau op de werkvloer. Resultaat verantwoordelijke teams vormen een passende context voor kwaliteits ontwikkeling. Een resultaatverantwoordelijk team beschikt over het vermogen om met een aanzienlijke professionele zelfstandigheid en eigen regel ruimte het onderwijsproces en de daar direct aan verbonden organisatie processen te sturen. Het team stelt zichzelf doelen en bewaakt zelf het proces om deze doelen te realiseren. De doelen zijn gericht op leerwinst van de student en de ontwikkelings winst van docenten in het team. Het team ontwikkelt prestatiedoelen voor de komende periode. Ook maken ze afspraken over aanpassingen in het onderwijs (zoals curriculum, examinering, didactiek en klassenmanagement). De uitkomsten leggen ze vast in een voortschrijdend teamontwikkelingsplan. Zij hanteren de PDCA om in dialoog binnen het team de voortgang te volgen. Deze cyclische werkwijze verhoogt de kwaliteit van het onderwijs en de leerwinst, gaat studentenuitval tegen en vergroot het aantal gediplomeerden. De inzichten die verkregen worden kunnen mogelijk in tweede instantie benut worden bij verantwoorden. 2. KWALITEITSONTWIKKELING VRAAGT OM EIGENAARSCHAP BIJ TEAMS Optimaal is als een team zich eigenaar voelt van de kwaliteitsontwikkeling vanuit een positief lerende insteek. Het team verbindt zich actief met de strategie van de branche en de instelling. Teamleden bouwen vanuit intrinsieke motivatie en betrokkenheid aan de ontwikkeling van de kwaliteit van hun onderwijs. Eigenaarschap leidt ertoe dat teamplannen en verbeterplannen daadwerkelijk een functie krijgen. 3. KWALITEITSONTWIKKELING VRAAGT OM EEN EENVOUDIG SYSTEEM OF AANPAK Kwaliteitsontwikkeling in onderwijsteams vraagt om een eenvoudige aanpak waar teams zelfstandig systematisch mee kunnen werken. Het systeem vormt een van de zichtbare elementen van de kwaliteitsontwikkeling (vanuit de metafoor van de ijsberg: boven de waterspiegel). Het gaat bijvoorbeeld om afspraken over hoe vaak een team als groep stilstaat om te reflecteren op de voortgang, de opbrengsten en de kwaliteit. Ook om afspraken over de wijze waarop uitkomsten van dergelijke reflectiemomenten vastgelegd worden. 15 Ahaus, K. (2006). Kwaliteit uit waardering. Inaugurele rede Rijksuniversiteit Groningen. 16 Dinten, W. van & Schouten, I. (2008). Zijn zij gek of ben ik het? Hoe je oriëntaties gebruikt bij organiseren. Delft: Eburon Uitgeverij.

10 10 Ook een toolbox kan deel uitmaken van het systeem. Te denken valt aan instrumenten om een teamdiagnose te maken. Of het inzetten van methodieken als waarderend onderzoeken of dialoog. Naast deze systemen als hulpmiddel van kwaliteitsontwikkeling, gaat het ook om de onderwijssystemen die object zijn van de kwaliteitsontwikkeling: het curriculum, de examinering, de LOB enzovoort. Ook voor deze systemen geldt dat een eenvoudige aanpak teams in de gelegenheid stelt zelfstandig de kwaliteit te borgen en steeds verder te ontwikkelen. 4. KWALITEITSONTWIKKELING VRAAGT OM EEN CYCLISCHE AANPAK Optimaal is als teams met een aanzienlijke zelfstandigheid kunnen werken aan kwaliteitsontwikkeling. Dat kan op verschillende manieren vorm krijgen, maar steeds gaat het om een cyclus van plan, do, check en act (PDCA). Om de kwaliteit steeds te versterken kan de PDCA op een vanzelfsprekende, informele wijze onderdeel zijn van het dagelijks werk van een team en zijn leden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een docent die een les of onderwijsactiviteit plant, uitvoert, evalueert en bijstelt. Ook kan een team de PDCA periodiek doelbewust toepassen. Het team stelt bijvoorbeeld jaarlijks een activiteitenplan op voor zijn SLB. Na half jaar evalueert het team in een daartoe belegde reflectiebijeenkomst hoe het gaat: wat gaat goed en wat kan beter. Zij maken bij hun reflectie naast hun eigen ervaringen en waarnemingen eventueel gebruik van vooraf verzamelde informatie, bijvoorbeeld wat studenten van de SLB vinden. Op basis van de uitkomsten van de reflectiebijeenkomst stelt de groep prioriteiten en past het actieplan aan. 5. EEN OPEN CULTUUR IN TEAMS ONDERSTEUNT KWALITEITSONTWIKKELING Om de professionele ruimte van docenten in teams in te vullen, is een open kwaliteitscultuur nodig waarin men zegt wat men denkt, openstaat voor de mening van een ander en een ander waardeert voor zijn of haar bijdrage en aanspreekt op zaken die beter kunnen. Ook openheid naar de externe omgeving maakt deel uit van die cultuur. 16 Teams nemen de feedback van bedrijven/instellingen en studenten serieus. Hierdoor krijgen ze PDCA KUN JE OP VERSCHILLENDE MANIEREN TOEPASSEN 17 Zie: Dweck, C. (2010). Hoe je mindset gedrag en resultaat kan bepalen, een interview door Nina Lazeron en Ria van Dinteren. In: pp Houten: Springer Uitgeverij BV. Zie ook: Dweck, C.S. (2006). Mindset: The new psychology of success. New York: Prentice Hall. Zie ook: Brouwer, P. & Zitter, I. (in voorbereiding). Wat kunnen we in het mbo met inzichten uit de neuropsychologie, experts uit het beroepsonderwijs aan het woord. s-hertogenbosch: Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo).

11 11 meer zicht op de manier waarop zij het onderwijs verder kunnen verbeteren. De teamcultuur vormt één van de onzichtbare elementen van kwaliteitsontwikkeling (vanuit de metafoor van de ijsberg: onder de waterspiegel). Door een open cultuur is een team in staat om de kwaliteit van het onderwijs op basis van een dialoog optimaal te ontwikkelen. 6. INDIVIDUEEL KWALITEITSBEWUSTZIJN ONDERSTEUNT KWALITEITSONTWIKKELING IN TEAMS Kwaliteitsbewustzijn betekent dat teamleden individueel werken vanuit de intentie en motivatie om een zo goed mogelijke kwaliteit van onderwijs neer te zetten. Het gaat om het besef van kwaliteit van professionals en hun intenties om in het werk met studenten en met elkaar kwaliteit neer te zetten. Het individuele kwaliteitsbewustzijn vormt een onzichtbaar element van kwaliteitsontwikkeling (vanuit de metafoor van de ijsberg: onder de waterspiegel). 7. KWALITEITSONTWIKKELING VRAAGT OM EFFECTIEVE LEERPROCESSEN IN TEAMS Kwaliteitsontwikkeling in onderwijsteams krijgt vorm in een continue leerproces van betrokkenen. Het team en ieder teamlid afzonderlijk leert als gevolg van de periodieke professionele dialoog al doende tijdens het werk. Er kunnen ook formele leerprocessen aan te pas komen. KWALITEITSONTWIKKELING IN ONDERWIJSTEAMS KRIJGT VORM IN EEN CONTINUE LEERPROCES VAN BETROKKENEN Het zelf invulling geven aan kwaliteitsontwikkeling vraagt een specifieke professionaliteit van docenten individueel en in onderwijsteams. Zij hebben bepaalde competenties nodig om goed om te kunnen gaan met kwaliteitsontwikkeling. Belangrijke competenties in dit verband zijn bijvoorbeeld: reflecterend vermogen, feedback geven en ontvangen, onbevangen interpreteren en conclusies trekken uit informatie en planmatig te werk gaan. Bij effectieve leerprocessen van docenten in teams, zoals ten behoeve van kwaliteitsontwikkeling, zijn drie basiselementen van belang: de sociale leeromgeving (veiligheid en tijd), de startsituatie van de lerende (cognitief) en de houding ten opzichte van leren door de lerende zelf (motivatie en emotie). Mensen leren beter als ze benaderd worden vanuit een groeimindset. 17 Daarmee communiceren opleiders naar studenten, teamleden naar elkaar en leidinggevenden naar docenten dat zij vertrouwen hebben in hun vermogen om te leren. De boodschap is: verleg je grenzen en het is niet erg als daarbij iets fout gaat. Positieve, pittige feedback leidt tot leren.

12 12 TOT SLOT In dit artikel is kwaliteitsmanagement bezien als een vorm van kwaliteitszorg die vooral gericht is op verantwoorden. Een andere vorm van kwaliteitszorg is kwaliteitsontwikkeling. Deze richt zich primair op verbeteren van onderwijs op de werkvloer. Op basis van ervaringen, literatuur en onderzoek is geschetst dat beide benaderingen van kwaliteitszorg een eigen denkkader, opbrengsten, methodieken en dynamiek kennen. In de nieuwe leergang Kwaliteitsontwikkeling met impact op de werkvloer komen zowel kwaliteitsontwikkeling als het kwaliteitsmanagement aan de orde. De nadruk ligt daarbij op de uitdaging: wat is er nodig om te komen tot een continue verbeterproces op de werkvloer? Wij willen in de leergang met de deelnemers en inleiders de volgende vragen onderzoeken: Zijn kwaliteitsmanagement en kwaliteitsontwikkeling beide nodig voor de versterking van de kwaliteit van het onderwijs in mbo-instellingen? Wat blijken op basis van ervaringen in de instellingen de mogelijkheden van kwaliteitsmanagement en kwaliteitsontwikkeling om bij te dragen aan: Intern en extern verantwoorden Verbeteren en leren Hoe kunnen mbo instellingen kwaliteitsmanagement en kwaliteitsontwikkeling beide inzetten. Naar welke route gaat de voorkeur uit: Vervlechten: doelgerichte sturing in onderwijsinstellingen om beide functies te combineren en een daarbij passende aanpak te hanteren. Onderscheiden: kwaliteitsmanagement en kwaliteitsontwikkeling krijgen binnen een onderwijsinstelling naast elkaar vorm, ieder gericht op een eigen functie en met eigen methodieken en aanpakken. De minimale interactie tussen beide routes zou kunnen bestaan uit een periodieke toetsing van uitkomsten over en weer op congruentie. In de leergang Kwaliteitsontwikkeling met impact op de werkvloer zal steeds aan het eind in een interview met de deelnemers gereflecteerd worden op de vragen. De uitkomsten van die reflecties worden bij elkaar gebracht in een vervolg op de voorliggende notitie. Samen gaan betrokkenen een zoektocht aan en in co-creatie werken zij hun visie verder uit. HET GAAT OM EEN CONTINUE VERBETERPROCES COLOFON Vormgeving: Evert van de Biezen CINOP Advies Postbus BP s-hertogenbosch Ida Bontius kennis en ervaring ligt met name op het gebied van onderwijs ontwikkeling, organisatieontwikkeling en verandermanagement. Waaronder herontwerp van opleidingen, examinering en kwaliteitsontwikkeling in teams. Marloes van Bussel is vaak betrokken bij het uitvoeren van audits en onderzoek ter verbetering van de kwaliteit van examinering en onderwijs en het begeleiden van docententeams. Alie Kamphuis opereert als ervaren adviseur in het mbo-veld op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Zowel binnen scholen, exameninstellingen als brancheorganisaties. Haar expertise ligt op het gebied van (het borgen van) de kwaliteit van onderwijs en examinering.

WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR?

WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR? WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR? EYE OPENER AANPAK VERGROOT KWALITEITSBEWUST WERKEN IN TEAMS ALIE KAMPHUIS, MARLOES VAN BUSSEL EN IDA BONTIUS WWW.CINOP.NL 2 WIE HOUDT UW SCHOOL EEN SPIEGEL VOOR? EYE

Nadere informatie

WERKEN AAN KWALITEITSZORG

WERKEN AAN KWALITEITSZORG WERKEN AAN KWALITEITSZORG HET ZIJN DE TEAMLEDEN EN HUN INTENTIES DIE DE KWALITEIT BEPALEN WWW.CINOP.NL 2 WERKEN AAN KWALITEITSZORG HET ZIJN DE TEAMLEDEN EN HUN INTENTIES DIE DE KWALITEIT BEPALEN Hoe werk

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU ROC ID College te Gouda November, 2014 3331182/6 Plaats: Gouda BRIN: 25LN Onderzoeksnummer: 280111 Onderzoek uitgevoerd in: November 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Donderdag 19 januari Kennisdeling NLQAVET

Donderdag 19 januari Kennisdeling NLQAVET Donderdag 19 januari 2012 Kennisdeling NLQAVET Doel en programma Leren van elkaar Inhoudelijke verdieping Verdiepen cultuuraspect van je pilot Intro Uitwisselen stand van zaken pilots Verdiepen cultuuraspect

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU. Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU. Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg Plaats: Tilburg Brinnummer: 25LV Onderzoeksnummer: 278276 Datum onderzoek: Oktober en december

Nadere informatie

Opbrengsten studiereis

Opbrengsten studiereis Opbrengsten studiereis Finland 2013 Kwaliteitszorg met impact op de werkvloer Opzet Studiereis Centrale vraag: Hoe kunnen instellingen en teams kwaliteitszorg zo vormgeven dat dit een duurzaam effect heeft

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Kapper

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Kapper ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Kapper Juli 2014 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276481 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport verzonden op: 13

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Rapportage. Inventarisatie Kwaliteitszorg NLQAVET

Rapportage. Inventarisatie Kwaliteitszorg NLQAVET Rapportage Inventarisatie Kwaliteitszorg NLQAVET Inhoudsopgave Voorwoord 1 Management samenvatting... 5 2 Inleiding... 7 2.1 Korte introductie EQAVET en NLQAVET... 7 2.2 Vraagstelling van de inventarisatie...

Nadere informatie

Handreiking Teamkwaliteitsportret

Handreiking Teamkwaliteitsportret Handreiking Teamkwaliteitsportret Als team hart voor onderwijskwaliteit tonen Met de handreiking Teamkwaliteitsportret kunnen teams hun ambities om de kwaliteit van hun onderwijs te versterken bepalen

Nadere informatie

Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap. Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen op basis van Plan Do Check Act.

Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap. Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen op basis van Plan Do Check Act. Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen op basis van Plan Do Check Act. Kwaliteitsborging LOB en Burgerschap Gespreksleidraad voor de dialoog met betrokkenen

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Alfa-College te Groningen. Opleiding Horeca-assistent 90660

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Alfa-College te Groningen. Opleiding Horeca-assistent 90660 ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Alfa-College te Groningen Opleiding Horeca-assistent 90660 Plaats: Utrecht BRIN: 25LU Onderzoeksnummer: 273119 Onderzoek uitgevoerd in: November

Nadere informatie

Reflectie format Een praktische tool voor kwaliteitsreflectie op bestuursniveau

Reflectie format Een praktische tool voor kwaliteitsreflectie op bestuursniveau Reflectie format Een praktische tool voor kwaliteitsreflectie op bestuursniveau Reflecteren Plan Do Check Act Hoe vaak doet u dat écht? Uit het Toezichtkader van de inspectie 8.1 De school heeft inzicht

Nadere informatie

SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België

SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België SOK-studiedag Effectief onderwijs: de leraar doet er toe! 7 december 2012 Affligem, België De principes van opbrengstgericht werken Linda Odenthal Opbrengstgericht werken is geen doel maar een middel!

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC West-Brabant Prinsentuin College te Etten-Leur

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC West-Brabant Prinsentuin College te Etten-Leur ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC West-Brabant Prinsentuin College te Etten-Leur Manager natuur en recreatie Natuur en groene ruimte 3 (Vakbekwaam medewerker groenvoorziening)

Nadere informatie

6 DIAGNOSTICEREN VAN PROCESSEN PPI-MODEL

6 DIAGNOSTICEREN VAN PROCESSEN PPI-MODEL 6 DIAGNOSTICEREN VAN PROCESSEN PPI-MODEL Inleiding Deel 2 van dit werkboek richt zich op het diagnosticeren en verbeteren van de individuele onderdelen van het Professional Performance Improvement model,

Nadere informatie

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen

Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Handleiding Kwaliteitszorg Medische Vervolgopleidingen Martini Ziekenhuis Groningen/Van Swieten Instituut Ziekenhuisgroep Twente locatie Almelo en Hengelo/ZGT Academie 2013 1 Inleiding Ter bewaking van

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Rapportage enquête professioneel samenwerken in de professionele onderwijsorganisatie. Auteur Dr. Paul van Deursen. Datum 31 september 2011

Rapportage enquête professioneel samenwerken in de professionele onderwijsorganisatie. Auteur Dr. Paul van Deursen. Datum 31 september 2011 Auteur Dr. Paul van Deursen Datum 31 september 2011 Rapportage enquête professioneel samenwerken in de professionele onderwijsorganisatie 1 Inleiding Om de omslag van onderwijs- naar kennisorganisatie

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

Methodieken Kwaliteitsontwikkeling in teams. Achtergrondinformatie

Methodieken Kwaliteitsontwikkeling in teams. Achtergrondinformatie Methodieken Kwaliteitsontwikkeling in teams Achtergrondinformatie Colofon Titel Methodieken Kwaliteitsontwikkeling in teams Auteur Marloes van Bussel Versie 1 Datum 30-8-2016 Project EQAVET Eqavet.nl Postbus

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU ROC A12 Onderwijsassistent, 93500 Veiligheid en vakmanschap (Aankomend medewerker grondoptreden), 95081 Ondernemer detailhandel,

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Clusius College te Alkmaar

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Clusius College te Alkmaar ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Clusius College te Alkmaar Natuur en groene ruimte 3 (Vakbekwaam medewerker groenvoorziening) 97252 Bloemendetailhandel (Medewerker bloembinden)

Nadere informatie

spoorzoeken en wegwijzen

spoorzoeken en wegwijzen spoorzoeken en wegwijzen OVERZICHT OPLEIDINGEN OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP Opbrengstgericht leiderschap Opbrengstgericht werken en opbrengstgericht leiderschap zijn termen die de afgelopen jaren veelvuldig

Nadere informatie

Docenten- en studentendialoog. Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek

Docenten- en studentendialoog. Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek Docenten- en studentendialoog Petra Szczerba Consultant kwaliteitsmanagement en IR Dienst Onderwijs en Onderzoek Bespreekpunten Introductie Context Fontys Illustratie filmpje dialoog met docenten Dialoog

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Landstede te Zwolle Luchtvaartdienstverlening Secretariële beroepen (Secretaresse) Juridisch medewerker (Juridisch medewerker openbaar bestuur)

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Kwaliteit en toezicht

Kwaliteit en toezicht Kwaliteit en toezicht H.ROBLES DE MEDINA. M S C N Kwaliteit van onderwijs Kwaliteitssysteem Interne controle Externe controle Het begrip kwaliteit van onderwijs Kwaliteit is het leveren van producten die

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. Onderwijsassistent vestiging Raalte

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. Onderwijsassistent vestiging Raalte ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO Landstede te Zwolle Onderwijsassistent vestiging Raalte December 2013 Plaats: Utrecht BRIN: 01AA Onderzoeksnummer: 253990 Onderzoek uitgevoerd in: Oktober 2013

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING VAVO ROC TILBURG

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING VAVO ROC TILBURG ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING VAVO ROC TILBURG Plaats : Tilburg BRIN nummer : 25LZ Onderzoeksnummer : 292536 Datum onderzoek : 18 april 2017 Datum vaststelling : 29 juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

SWPBS en HGW in curriculum lerarenopleiding

SWPBS en HGW in curriculum lerarenopleiding SWPBS en HGW in curriculum lerarenopleiding Inleiding Het LEOZ (Landelijk Expertisecentrum Onderwijs en Zorg) is een samenwerkingsproject van: Fontys Hogescholen, Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg,

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN KWALITEITSONTWIKKELING

ONTWIKKELINGSSCHALEN KWALITEITSONTWIKKELING ONTWIKKELINGSSCHALEN KWALITEITSONTWIKKELING NG SECUNDAIR ONDERWIJS (INCL INCL. BUSO) M.U.V. DOORLICHTINGSEENHEDEN EN DIE BESTAAN UIT EEN E EN CENTRUM VOOR DEELTIJDS ONDERWIJS 1.1 K1. Visie en strategisch

Nadere informatie

7 stappen. voor het voeren van een professionele dialoog in mbo-teams

7 stappen. voor het voeren van een professionele dialoog in mbo-teams ] 7 stappen voor het voeren van een professionele dialoog in mbo-teams Inleig De kwaliteit van het mbo staat of valt met de kwaliteit van docenten. De aandacht voor de professionaliteit van docenten is

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU. Opleidingsinstituut Thomas te Den Bosch

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU. Opleidingsinstituut Thomas te Den Bosch ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU Opleidingsinstituut Thomas te Den Bosch Schoonheidsspecialist (Allround schoonheidsspecialist) maart 2015 BRIN: 24AL Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010

Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010 Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010 1 Wat verwacht men van een top - school? Decreet betreffende de kwaliteit van onderwijs Art 4.

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

Kern van leidinggeven in het nieuwe cluster

Kern van leidinggeven in het nieuwe cluster Kern van leidinggeven in het nieuwe cluster a. weet wat zij/hij wil; kan mee ontwerpen, kan het ontwerp in een nieuwe dagelijkse routine vertalen en in korte cycli snel verbeteren; b. heeft een fase-bewustzijn;

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN KWALITEITSONTWIKKELING

ONTWIKKELINGSSCHALEN KWALITEITSONTWIKKELING ONTWIKKELINGSSCHALEN KWALITEITSONTWIKKELING NG DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS: DOORLICHTINGSEENHEDEN N DIE BESTAAN UIT EEN CENTRUM VOOR DEELTIJDS ONDERWIJS 1.1 K1. Visie en strategisch beleid 1.1.1

Nadere informatie

Wijzer in de professionele ruimte

Wijzer in de professionele ruimte Wijzer in de professionele ruimte Strategieën om de professionele ruimte van docenten(-teams) te optimaliseren Rob Vink Wat is professionele ruimte? Als docent geef je vorm aan het onderwijs en daar voel

Nadere informatie

Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur? Het toezicht op besturen en scholen per 1 augustus 2017

Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur? Het toezicht op besturen en scholen per 1 augustus 2017 Vernieuwd toezicht: wat betekent dat voor het bestuur? Het toezicht op besturen en scholen per 1 augustus 2017 Inleiding Het onderwijs verandert. En het toezicht verandert mee. Vanaf 1 augustus 2017 houden

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Verkoper (Verkoper detailhandel)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. ROC Tilburg te Tilburg. Verkoper (Verkoper detailhandel) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Verkoper (Verkoper detailhandel) Juli 2014 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276487 Onderzoek uitgevoerd in: April 2014 Conceptrapport

Nadere informatie

Workshop: Sturen op zelfsturing! Kun je zelfsturing leren? November 2016

Workshop: Sturen op zelfsturing! Kun je zelfsturing leren? November 2016 Workshop: Sturen op zelfsturing! Kun je zelfsturing leren? November 2016 Petra Jagtman MMHR Docent en HRD adviseur Dr Derk-Jan Nijman Senior (HRD) Researcher www.han.nl/opleidingskunde Paul Jacobs MEd

Nadere informatie

Hoe kan IR de Instellingstoets Kwaliteitszorg verbeteren? Alexander Babeliowsky Kennissessie DAIR-seminar 1 november 2017

Hoe kan IR de Instellingstoets Kwaliteitszorg verbeteren? Alexander Babeliowsky Kennissessie DAIR-seminar 1 november 2017 Hoe kan IR de Instellingstoets Kwaliteitszorg verbeteren? Alexander Babeliowsky Kennissessie DAIR-seminar 1 november 2017 Even voorstellen. Achtergrond Bedrijfskunde (UvA) en postinitieeel managementconsultancy

Nadere informatie

BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE

BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE BIJLAGE 5. WAARDERINGSKADER VOORSCHOOLSE EDUCATIE In deze bijlage is het waarderingskader en de normering voor de voorschoolse educatie opgenomen. De toelichting op de aanpassing van het waarderingskader

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC A12 te Ede Ondernemer detailhandel definitief januari 2015 3280511/8 BRIN: 25PM Onderzoeksnummer: 279414 Onderzoek uitgevoerd in: oktober/november

Nadere informatie

Elly de Bruijn. Beroepsonderwijs maken: van dossier naar leren & begeleiden. Zaal 3 Tijdstip 11.00

Elly de Bruijn. Beroepsonderwijs maken: van dossier naar leren & begeleiden. Zaal 3 Tijdstip 11.00 Elly de Bruijn Beroepsonderwijs maken: van dossier naar leren & begeleiden Zaal 3 Tijdstip 11.00 Warming up De docent in het beroepsonderwijs opent de deuren naar de kennis, zienswijzen, vaardigheid, opvattingen

Nadere informatie

Dilemma s en uitdaging voor het borgen van de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming (bpv) in het MBO

Dilemma s en uitdaging voor het borgen van de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming (bpv) in het MBO Dilemma s en uitdaging voor het borgen van de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming (bpv) in het MBO Verslag expertmeeting kwaliteitsborging bpv 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Sterke punten van de

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Friesland College te Leeuwarden. Ondernemer detailhandel

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Friesland College te Leeuwarden. Ondernemer detailhandel ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Friesland College te Leeuwarden Ondernemer detailhandel November 2014 BRIN: 25LG Onderzoeksnummer: 277525 Onderzoek uitgevoerd in: September 2014

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2016 2020 Strategisch beleidsplan PCO Gelderse Vallei Inleiding Voor u ligt het strategische beleidsplan (SBP) 2016 tot en met 2020. Bij het tot stand komen van dit SBP is als eerste

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

Belangrijk is het uitgangspunt van eigenaarschap en

Belangrijk is het uitgangspunt van eigenaarschap en KWALITEIT Kwaliteit in beeld In een serie van twee artikelen bespreekt Herman Bijsterbosch het nieuwe Onderzoekskader van de Inspectie. Het eerste artikel (Nieuw Toezicht: Wat kunt u verwachten?) vindt

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Schoolleider tussen functie en beroep

Schoolleider tussen functie en beroep Schoolleider tussen functie en beroep Resultaten van twee enquête-onderzoeken onder schoolleiders en bestuurders 2015 September 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Schoolleider tussen functie en beroep...

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU. Nova College te Haarlem. Februari 2014

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU. Nova College te Haarlem. Februari 2014 ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGSNIVEAU Nova College te Haarlem Februari 2014 vastgesteld 29/11/2013 Plaats: Haarlem BRIN: 25PX Onderzoeksnummer: Kenmerk: 259730 4223674 Onderzoek

Nadere informatie

Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs

Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs 1 Een outputbeleid kunnen voeren met behulp van een stappenplan SOK - Omgaan met output in het onderwijs 2 Stappenplan

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU ROC Tilburg te Tilburg Installeren (Eerste monteur elektrotechnische installaties) Juli 2014 3280511/7 BRIN: 25LZ Onderzoeksnummer: 276480 Onderzoek

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Da Vinci College te Dordrecht

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Da Vinci College te Dordrecht ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Da Vinci College te Dordrecht Gespecialiseerd pedagogisch medewerker 4 Medewerker maatschappelijke zorg 3 Mei 2014 BRIN: 20MQ Onderzoeksnummer:

Nadere informatie

Door invloed te hebben op de onderwijskwaliteit, leer ik beter, aldus een student uit Noorwegen

Door invloed te hebben op de onderwijskwaliteit, leer ik beter, aldus een student uit Noorwegen Studentbetrokkenheid bij onderwijskwaliteit, een mes dat aan twee kanten snijdt December 2017 Auteur: Marloes van Bussel (NCP EQAVET) Door betrokken te zijn bij onderwijskwaliteit behalen studenten betere

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Kwaliteitsborging: De stand van zaken

Kwaliteitsborging: De stand van zaken Kwaliteitsborging: De stand van zaken Eerste bevindingen/conclusies Houten, 4 oktober 2012 Kwaliteitsborging in Toezichtkader 2012 Instellingen zelf verantwoordelijk voor kwaliteit Kwaliteitsborging al

Nadere informatie

Manager van nu... maar vooral van morgen

Manager van nu... maar vooral van morgen Manager van nu... maar vooral van morgen Leidinggeven met inhoud en in verbinding, met inspiratie, energie en plezier, en dat binnen je organisatie mogelijk maken Er kan zoveel meer Uitgaan van klanten,

Nadere informatie

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken!

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Over de rol van de kwaliteitszorgmedewerker binnen OGW Juliette Vermaas Opdracht 1: Inventarisatie 1. Wat is volgens jou kenmerkend voor OGW? Kies

Nadere informatie

IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen

IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen IN DE LUWTE OF IN DE WIND? Reflecties op ontwikkeling van scholen 1 OPZET Regelluw met welk doel? Onderwijskwaliteit: wie bepaalt dat? Naar scholen als lerende organisaties Condities: Een visie op innovatie

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP Opbrengstgericht werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van

Nadere informatie

zorgen voor kwaliteit altijd, overal en door iedereen

zorgen voor kwaliteit altijd, overal en door iedereen onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening zorgen voor kwaliteit altijd, overal en door iedereen reflecteren PDCA-cirkel motor van verandering

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat? Juliette Vermaas

Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat? Juliette Vermaas Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat? Juliette Vermaas Opbrengsten gebruiken om: Reflectie op gang te brengen over onze manier van werken Verstandige beslissingen te nemen op

Nadere informatie

Gelders Opleidingsinstituut B.V.

Gelders Opleidingsinstituut B.V. Gelders Opleidingsinstituut B.V. Onderzoek bestuur en opleiding(en) Vierjaarlijks onderzoek Datum vaststelling: 28 november 2018 Samenvatting Minstens één keer in de vier jaar onderzoekt de onderwijsinspectie

Nadere informatie

ONDERZOEK ALS EFFECTIEVE INTERVENTIE OM DE PRAKTIJK TE VERSTERKEN MARCO SNOEK

ONDERZOEK ALS EFFECTIEVE INTERVENTIE OM DE PRAKTIJK TE VERSTERKEN MARCO SNOEK ONDERZOEK ALS EFFECTIEVE INTERVENTIE OM DE PRAKTIJK TE VERSTERKEN MARCO SNOEK Onderwijs ontwikkeling 2 INHOUD Onderzoek als impuls voor onderwijsontwikkeling? Wat weten we over onderwijsontwikkeling? De

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Opleiding Facilitaire dienstverlener (Facilitair leidinggevende) 94180

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Opleiding Facilitaire dienstverlener (Facilitair leidinggevende) 94180 ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Alfa-College te Groningen Opleiding Facilitaire dienstverlener (Facilitair leidinggevende) 94180 Plaats: Utrecht BRIN: 25LU Onderzoeksnummer: 273116

Nadere informatie

Praktijkonderzoek als effectieve innovatiestrategie. Anje Ros Lector leren en innoveren, Fontys HKE

Praktijkonderzoek als effectieve innovatiestrategie. Anje Ros Lector leren en innoveren, Fontys HKE Praktijkonderzoek als effectieve innovatiestrategie Anje Ros Lector leren en innoveren, Fontys HKE Anje en praktijkonderzoek Lector Fontys Leren & Innoveren AOS Onderzoekscommissie Onderzoek: kennisbenutting

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Kapitaliseren van verborgen potentieel

Kapitaliseren van verborgen potentieel Kapitaliseren van verborgen potentieel Een nieuw perspectief op accounting & control Dr. Kees Tillema Kies je nummer 1. Ik houd van.... Mensen! Contact maken, samenwerken, Luisteren naar bezwaren, Anderen

Nadere informatie

Visie op examinering. Visie op examinering, 21 april

Visie op examinering. Visie op examinering, 21 april Visie op examinering De Bve Raad en de AOC Raad willen met deze notitie hun visie op examinering uitdragen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de beide organisaties in een open dialoog met relevante

Nadere informatie

Nota Kwaliteitzorg Kwaliteit en de bewaking ervan aan het Jan Tinbergen College

Nota Kwaliteitzorg Kwaliteit en de bewaking ervan aan het Jan Tinbergen College Nota Kwaliteitzorg Kwaliteit en de bewaking ervan aan het n Tinbergen College 2014 J.C. van Wettum 1. Visie op kwaliteit Het n Tinbergen College heeft een visie op hoe zij als onderwijsorganisatie in de

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Hilde Sels Ria Van Huffel Ria Van Looveren

Hilde Sels Ria Van Huffel Ria Van Looveren Een kennismaking met het TRIS-instrument Hilde Sels (hilde.sels@khk.be) Ria Van Huffel (ria.vanhuffel@vsko.be) Ria Van Looveren (riavanlooveren.br@skynet.be) 2011-06-10 2 Overzicht in stappen 1 Wat is

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221)

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1 K6 K2 K5 K3 K4 K1. Visie en strategisch beleid

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

Integraal management en Sturen

Integraal management en Sturen Integraal management en Sturen Inleiding InterimProf werkt continu aan de ontwikkeling van haar interimmers. Daartoe heeft zij een Ontwikkelprogramma opgesteld. In dat kader is op 27 en 28 maart 2013 een

Nadere informatie

Bijlage I. Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs

Bijlage I. Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs Bijlage I Ervaren regeldruk rond kwaliteitszorg in het hoger onderwijs Uit het onderzoek naar de ervaren regeldruk rondom kwaliteitszorg komt naar voren dat regeldruk niet zozeer in specifieke regels zit,

Nadere informatie

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers

Effectief investeren in mens en organisatie. Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Effectief investeren in mens en organisatie Collegereeks bedrijfskunde voor HR managers Stellingen van Rob Vinke Stelling 1 De kern van de HRM-opdracht is er voor te zorgen dat de ambitie van de organisatie

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER

OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER JAARPLAN 2014 2015 OPENBARE BASISSCHOOL DE GROTE BEER Zonnehof 1 1115 TZ Duivendrecht T. 020-6994997 E. info@obsdegrotebeer.nl I. www.obsdegrotebeer.nl INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Algemene informatie...

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) ALITEITSKAART werken (OGW) werken (OGW) OPBRENGSTGERICHT LEIDERSCHAP PO werken (OGW) is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van prestaties. De uitkomsten van onderzoek van de resultaten

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU. Studiecentrum Minerva te Almere

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU. Studiecentrum Minerva te Almere ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP INSTELLINGS- EN OPLEIDINGSNIVEAU Studiecentrum Minerva te Almere Plaats: Almere BRIN nummer: 24KK Onderzoeksnummer: 277938 Datum onderzoek: December 2014 Datum

Nadere informatie

Verslag verkennend gesprek kwaliteitsadviseurs, ministerie van OC&W en NCP EQAVET: Verdere versterking kwaliteitsborging in het mbo

Verslag verkennend gesprek kwaliteitsadviseurs, ministerie van OC&W en NCP EQAVET: Verdere versterking kwaliteitsborging in het mbo Verslag verkennend gesprek kwaliteitsadviseurs, ministerie van OC&W en NCP EQAVET: Verdere versterking kwaliteitsborging in het mbo 12 juli 2017 Het NCP EQAVET heeft op 12 juli jongstleden op verzoek van

Nadere informatie

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen

Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs. Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Welkom! Professionele leergemeenschappen in het voortgezet onderwijs Lineke de Vries; Roelof van Echten College, Hoogeveen Kees Verbeek; Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, Apeldoorn Hans de Braal; Gomarus

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Medewerker dierverzorging Natuur en vormgeving (Specialist natuur en vormgeving)

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU. Medewerker dierverzorging Natuur en vormgeving (Specialist natuur en vormgeving) ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OP OPLEIDINGSNIVEAU Edudelta Onderwijsgroep Medewerker dierverzorging Natuur en vormgeving (Specialist natuur en vormgeving) Plaats : Goes BRIN nummer : 11UL Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Innoveren als avontuurlijke tocht

Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Innoveren als avontuurlijke tocht Oriëntatie op het gebied Omgaan met het onverwachte Het gebied doorgronden Zoeken naar doorwaadbare plekken Rust nemen en op kracht komen

Nadere informatie

VO RAPPORT VAN BEVINDINGEN OV 2013. Gymnasium Felisenum

VO RAPPORT VAN BEVINDINGEN OV 2013. Gymnasium Felisenum VO RAPPORT VAN BEVINDINGEN OV 2013 Gymnasium Felisenum Plaats : Velsen-Zuid BRIN-nummer : 20DG Onderzoeksnummer : 150930 Datum onderzoek : 17-18 januari 2013 Datum vaststelling : 18 december 2012-14 maart

Nadere informatie