p1605a Terneuzen, 21/2/16 Léven met de vrijgevige God Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1605a Terneuzen, 21/2/16 Léven met de vrijgevige God Gemeente van de Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 p1605a Terneuzen, 21/2/16 Léven met de vrijgevige God Liturgie Votum en groet Gezang 103 : 1,2,3 GK De Tien Woorden gevolgd door Matteüs 22,37-40 Gezang 103 : 4,5,6,9 GK Gebed De kinderen gaan naar de kidsclub Schriftlezing Jesaja 25,6-12 Lucas 15, Psalm 51 : 5,7 Preek over Lucas 15,11-32 Léven met de vrijgevige God Psalm 65 : 1,2,3 Dankzegging en voorbede Collecte Lied 459 : 1,2,3 LvK Zegen Gemeente van de Heer Jezus Christus, Léven met de vrijgevige God. Daar gaat het vandaag over. En daar hebben we het ook tijdens het gemeenteproject dat de afgelopen week van start is gegaan over over het leven dat er is dankzij Gods vrijgevigheid. Léven met de vrijgevige God. Daar gaat het over in het verhaal dat Jezus vertelt. Een bekend verhaal, misschien wel te bekend. Onbekend maakt onbemind zo wordt wel eens gezegd. Maar te bekend kan ook veroorzaken dat we het verhaal misschien wel koesteren, er een vertrouwd gevoel bij krijgen, maar intussen vergeten dat we ermee aan de slag hebben te gaan. Wat doen wij met het verhaal over die verloren zoon? Welke impact heeft dat verhaal op ons leven en dan vooral: op ons leven met God? Misschien goed om vanuit dit perspectief te luisteren, opnieuw te luisteren naar het verhaal dat Jezus vertelt. Een vreemd verhaal. Een verhaal dat velen van ons kennen onder de naam De gelijkenis van de verloren zoon. Dat op zich is al een vreemde naam. Al was het alleen maar omdat Jezus zegt: Iemand had twee zonen (Luc. 15,11). Zo opent Jezus het verhaal. Twee zonen. Twee verloren zonen.

2 2 Dus niet één de man die het echt helemaal verkeerd doet als hij bij zijn vader het deel van zijn bezit opeist en het vervolgens verkwanselt in een leven vol feesten en vrouwen. Nee, er zijn twee verloren zonen. Een onbeschaafde en een beschaafde. Een immorele en morele. Een a-religieuze en religieuze. Een brutale en een brave. Een verloren zoon die zijn heil ver weg zoekt en een verloren zoon die geen oog heeft voor het geluk dichtbij. Afgelopen donderdag ging het tijdens de gesprekken er onder meer over in wie wij ons herkennen in de oudste of in de jongste. Dat leverde verrassender gesprekken op dan ik had verwacht. Er waren er en daar had ik zelf herkenning bij die zichzelf herkenden in de oudste zoon. Er waren er ook die meer herkenning hadden in de jongste. Voor dat laatste hoef je overigens echt niet een hoerenloper of een feestbeest te zijn om bij jezelf te ontdekken dat je leven niet gericht is op God, maar op jezelf, op je eigen geluk en genot, op je eigen plezier en vermaak. En dan kan het zijn dat mensen die zich in de oudste herkennen zomaar ook iets van die jongste in zichzelf ontdekken. Beide mannen zijn verloren zonen. De een omdat hij het zoekt in het geluk van een leven zonder God. Die jongste eist zijn bezit op. Ik ben daar zelf niet zo stellig over als Keller het is in zijn boek De vrijgevige God. Keller stelt dat de jongste zijn vader dood wenst. Dat hij het deel van de erfenis wil hebben (als jongste kreeg hij een-derde, de oudste kreeg namelijk twee-derde). Dat kan allemaal waar zijn, maar belangrijker is dat deze jonge man zich losmaakt van zijn vader. Hij wil het geld, het vermogen, het leven van zijn vader. De jongste vraagt dus van zijn vader om zijn leven in stukken te scheuren, zo stelt Keller terecht. Een verloren zoon. Een man die zich losscheurt van thuis. Een man die zijn vader met een verscheurd hart achterlaat. Een man die een vermogen heeft verkregen, maar intussen het hart van zijn vader heeft gekwetst. Geen goed woord over deze man. Of beter: geen goed woord over zijn gedrag. Een verloren zoon. Je bent verloren, een loser, als je gaat voor je geluk, als je gaat voor je genot, als je gaat voor alles wat Jan en alleman belangrijk vindt in dit leven en intussen vergeet wat je afkomst is, wie je vader is, wie God is, wat Hij jou heeft beloofd, met welk merkteken je op je voorhoofd rondloopt. Dan ben je pas echt een loser. Dat moet die jongste gemerkt hebben. Gemerkt in de kroeg. Gemerkt op het voetbalveld of wat er in zijn tijd maar aan sportvermaak was. Gemerkt op de feestjes waar hij kwam. Gemerkt in de relaties die hij had. Gemerkt op zondag, gemerkt op maandag.

3 3 Veel belangrijker nog dan de onrechtmatige manier waarop hij aan z n geld gekomen is (hoe dat ook mag zijn gegaan) is het feit dat hij erop los leeft, dat alles in zijn leven draait om hem zelf: I, me and myself dat was zijn leven Dan ben je echt een verloren zoon. Maar dat was die ander ook. Die oudste in wie sommigen zich herkennen. Die brave hendrik. Altijd op het bedrijf. Altijd in touw. Altijd beschikbaar. Niet alleen een brave hendrik, maar eigenlijk ook een saaie piet. Iemand die nooit buiten de lijntjes kleurde, die altijd deed wat er van hem verwacht werd, bang als hij was om iets te doen wat niet mocht. Zo zegt hij het zelf. Z n broer is thuis gekomen. Het feest is begonnen. Een groots feest, beschouw het rustig als een soort dorpsfeest, iets met het karakter van een grootse receptie ter gelegenheid van de thuiskomst van de jongste. Maar hij, de oudste, is niet van de partij. Hij blijft thuis. Voor hem hoeft het niet. Als z n vader hem op andere gedachten probeert te brengen blijkt de ware reden: hij voelt zich gekwetst, achtergesteld: Al jarenlang werk ik voor u en nooit ben ik u ongehoorzaam geweest als u mij iets opdroeg, en u hebt mij zelfs nooit een geitenbokje gegeven om met mijn vrienden feest te vieren. Maar nu die zoon van u is thuisgekomen die uw vermogen heeft verkwanseld aan de hoeren, hebt u voor hem het gemeste kalf geslacht (Luc. 15,29-30). Let eens op wat hij zegt en vergelijk het er eens mee hoe je er zelf over denkt. Op geen enkele manier weet hij de uitgestoken hand van vader te waarderen. Integendeel die hand wordt bruut afgewezen. Op geen enkele manier weet hij zijn broer te waarderen. Integendeel hij heeft het over die zoon van u. Niet over m n broer, maar over die zoon. De verachtelijkheid spat ervan af. Wat hij zegt klopt allemaal over het verkwanselen van vermogen, over zijn escapades met hoeren (let op het meervoud). Het klopt... Maar hoezeer het ook klopt een excuus om niet op het feest te komen, om thuis te blijven van het avondmaal van de heer is het niet. Op geen enkele manier. Wat er zo fout is aan dit gedrag van de oudste? De feiten kloppen toch? Het klopt, maar tegelijk maakt het onmiskenbaar duidelijk hoe deze oudste tegen zijn broer aankijkt. En nog meer maakt het duidelijk hoe hij aankijkt tegen zijn vader. Zijn vader? Feitelijk is deze vader voor hem niet meer dan z n baas. De man voor wie hij werkt. Degene in wiens dienst hij staat. Maar z n vader?

4 4 Het kan zomaar zijn dat je zo tegen God aankijkt. Als de god (ik schrijft het nu maar even met een kleine letter, al kunt u dat niet zien) bij wie je in dienst bent, de baas voor wie je wat doet in ruil voor het loon dat er tegenover staat, je werkgever voor wie je de uren dat je in zijn dienst staat je inzet, maar die niet meer is dan dat. Zo in de trant van: ik doe wat u vraagt, dan zorgt u ervoor dat ik in de hemel kom; ik volg de regels op, want dan hoef ik straks aan het eind van mijn levensloop niet bang te zijn om afgewezen te worden door u Als dat je god is Dan is hij niet je vader. Dan sla je zijn uitgestoken hand af. Dan zeg je niet anders dan: god (en je beseft niet eens dat de hoofdletter al lang verdwenen is) god, u kunt me meer willen God, ik kies m n eigen weg. God, ik doe wat ik doe. God, uw feest zal mij een zorg zijn Dan ben je niet anders dan een verloren zoon. Een loser. ** Wonderlijk verhaal. Over twee mensen die verloren zijn. Wie je dus ook bent, wat voor beeld je ook hebt van jezelf, hoe je ook antwoordt op de vraag in wie jij je het meest herkend dat neemt niet weg dat je een loser bent, iemand die reddeloos verloren is. Wacht even voordat je nu afhaakt, ophoudt te luisteren want het verhaal houdt hier niet op. Maar laat het alsjeblieft, alstublieft, tot je dóórdringen: of ik nou een nette jongen ben of iemand die zich kapot moet schamen vanwege alles wat hij op z n kerfstok heeft verloren zijn we allemaal. Verloren. Er zijn mensen die het geprobeerd hebben: om het bestaan van de jongste waarin ze op de een of andere manier verzeild waren geraakt los te laten, ermee te kappen en dat te doen door te gaan leven op de manier van de oudste zoon. Daar red je het niet mee. Je redt het er echt niet mee. Je redt het niet als je zit met een soort jongste-zoon-syndroom, zo van: ik ben te slecht voor God, ik ben het niet waard bij God binnen te mogen, ik kan maar beter een stap terug doen als het gaat om het feest dat Hij voor mij aanricht. Dan heb je niet begrepen wat Jezus vertelt, wat Hij bedoelt. Dan ben je te vroeg opgehouden met luisteren. Dat geldt trouwens niet anders en niet minder als je last hebt van het oudste-zoonsyndroom. Als je denkt dat jouw werk in de kerk en buiten de kerk, als je meent dat jouw inzet voor mensen in de kerk en buiten de kerk jou een beter, een verdienstelijker persoon maken dan een ander. Dan ben je ook te vroeg opgehouden met luisteren. Je redt het alleen als je de vader kent. De vader in het verhaal van Jezus. De vader. Machtig te horen hoe deze vader op de uitkijk staat. Hoe zijn hart geraakt is als hij zijn jongste terug ziet komen.

5 5 Hoe hij hem om de hals valt. Hoe hij hem kust. Hoe hij en dat is misschien wel het meest bijzonder op hem af rent. Hij rent. Eerder stond er dat de vader zijn teruggekeerde zoon tegemoet loopt. Maar het gaat om méér dan lopen. In het oude Oosten rende een vader niet. Dat deden kinderen, moeders. Maar oude mensen en ook vaders die renden niet. Deze vader doet dat wel. Hij rent op zijn zoon af. Het is mooi te zien hoe Lucas verderop in zijn evangelie hetzelfde woord gebruikt voor Petrus als hij naar het graf van Jezus rent (Luc. 24,12). Petrus heeft maar één doel: Jezus zoeken. En hoewel als je het leest in Lucas 24 hij op zoek is naar een dode Jezus, niet naar de levende Christus hij rent erop af. Zo ook de vader in het verhaal van Jezus: hij rent op zijn zoon af, blij en bewogen als hij is, vol verlangen om zijn zoon weer in het hart te sluiten. Wij hebben een Vader (en weer: u kunt het niet zien, maar hier gebruik ik een hoofdletter) die ruimhartig is. Ruimhartig voor jongste zonen. Ruimhartig voor zondaren die de weg terug weten te vinden. Ruimhartig voor hoerenlopers, fraudeurs, feestbeesten, drugsgebruikers, verslaafden, echtbrekers en andere bedriegers die opstaan om naar hun vader te gaan (Luc. 15,18, vert. 51). Ruimhartig. Vrijgevig zo heet het in het boek van Keller, zo heet het ook in het gemeenteproject dat we hebben. Vrijgevig het is niet alleen lastig, zo niet onmogelijk, om het Engelse woord dat Keller gebruikt is weer te geven in onze taal. Het is nog veel lastiger om in woorden te vatten hoe groot het hart van God is. Hoeveel ruimte er in dat hart is. Ruimte voor losers. Ruimte méér dan er vaak ruimte is in ons hart, of we nou lijken op de oudste of op de jongste. En dat brengt ons bij het gedrag van de vader ten opzichte van de oudste. Die woedend was. Niet te weinig. Die er niet bij wil zijn bij het feest dat vader (!) aanricht ter ere van zijn broer. Die daar zo zijn reden voor meent te hebben om zijn gedrag te rechtvaardigen. Hoor hoe liefdevol vader reageert. Zelf werd hij niet aangesproken als vader, maar deze vader betaalt niet met gelijke munt terug. Integendeel: mijn jongen zo klinkt het. Mijn jongen. Wat een liefde. Wat een vrijgevigheid een indrukwekkende schildering die niet te vatten valt in een lijst van woorden. Mijn jongen Wat er volgt is er de uitwerking van: Mijn jongen, jij bent altijd bij me, en alles wat van mij is, is van jou. Maar we konden toch niet anders dan feestvieren en blij zijn, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden (Luc. 15,31-32).

6 6 Het laat zien wie God is voor mensen die verloren zijn. De vrijgevige God voor de jongste. Nog vóórdat hij de toespraak die hij bedacht heeft toen hij paste op de varkens (vieze, onreine beesten!) goed en wel heeft kunnen stellen, heeft hij al blijk gegeven van zijn oneindige liefde. De jongen wilde betalen. Laat me uw dagloner worden. Op de een of andere manier heeft hij aangeven dat hij in elk geval een poging heeft willen doen om zijn vader terug te betalen. Maar niets van dat alles als je let op de reactie van de vader. Jij dagloner? Helemaal niet! Je bent mijn zoon, je blijft mijn zoon. En niet anders geldt het voor die andere zoon. Die dacht dat hij werknemer was, wat mij betreft directeur of hoe dat tegenwoordig maar mag heten in het bedrijf van zijn vader. Niets van dat alles zo blijkt uit dat wat zijn vader zegt. Jij bent niet mijn directeur jij bent mijn zoon. ** Verloren zonen. U en ik. Niemand uitgezonderd. Niemand. Laat niemand hier denken dat hij meer waard is dan een ander. Net zomin trouwens als hier iemand hoeft te denken minder te zijn dan wie dan ook. Wat ons verbindt is dat we allemaal verloren zonen en dochter zijn. Verloren Jezus maakt het duidelijk. Hij maakt het duidelijk in de gelijkenis die wij kennen als de gelijkenis van de verloren zoon, maar die gaat over twee verloren zonen. Maar vergeet alstublieft niet dat het verhaal van Jezus nog meer gaat over een vader, de vader, zijn Vader (ik gebruik weer een hoofdletter). Jezus vertelt het je. Jezus laat het je zien. Jezus is het die de weg baant naar zijn Vader. Wie Hem heeft gezien heeft de Vader gezien (Joh. 14,9). Wie luistert naar wat Hij (Jezus) te vertellen heeft, die is welkom op het feest van de Vader. Amen.

Zondag 30 juni Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Lied 848 Lied 221 Lied 299J Lied 416 Lied 304

Zondag 30 juni Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Lied 848 Lied 221 Lied 299J Lied 416 Lied 304 Voorganger: ds. G.H. Olsman Ouderling van dienst:? Zondag 30 juni 2019 Organist: Erik Nijzink KND: Hilde Rotmensen Liederen en lezingen tijdens deze dienst: Lied 848 Lied 221 Lied 299J Lied 416 Lied 304

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018

Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Orde voor de Baalderdienst op 25 februari 2018 Welkom Aansteken van de Paaskaars Door Ruben Mensen Yinthe Mensen leest het gedicht Het Licht verdrijft de duisternis, omdat de Heer verrezen is. Hij is Gods

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 18 april 2019, in de Hervormde Kerk, aanvang uur. Ouderling van dienst: Inleidend orgelspel

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 18 april 2019, in de Hervormde Kerk, aanvang uur. Ouderling van dienst: Inleidend orgelspel Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 18 april 2019, in de Hervormde Kerk, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. H. de Haan Jan Smit Henk Dubbink Inleidend orgelspel

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

DE VERLOREN ZONEN RECHT NAAR HET HART VAN HET CHRISTELIJK GELOOF

DE VERLOREN ZONEN RECHT NAAR HET HART VAN HET CHRISTELIJK GELOOF DE VERLOREN ZONEN RECHT NAAR HET HART VAN HET CHRISTELIJK GELOOF - GEBASEERD OP TIM KELLER: DE VRIJGEVIGE GOD - HANDBOEK VOOR KRINGLEDEN VGSU INHOUD De gelijkenis van de verloren zonen... 3 Avond 1: de

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Ouderling van dienst: Gerjanne Katerberg

Ouderling van dienst: Gerjanne Katerberg Psalm 34: 1, 3 en 7 Lied 858 Lied van belofte Lied 896 Projectlied Lied 816 Lied 426 Lezingen: Psalm 34 en Lucas 15:11-32 Voorganger: ds. Wina Hordijk Ouderling van dienst: Gerjanne Katerberg Organist:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

geloofsbelijdenis Nicea voorlezen en zingen LB 150a : 1, 2, 4 Geprezen zij God

geloofsbelijdenis Nicea voorlezen en zingen LB 150a : 1, 2, 4 Geprezen zij God 23 december 2018-17.00 uur R ter Beek orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Rinke Larooy welkom, mededelingen, handdruk oproep tot eerbied votum zingen zegengroet, amen zingen lofprijzing

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Wet: zingen LB 310 Eén is de Heer, de God der goden.

Wet: zingen LB 310 Eén is de Heer, de God der goden. 1 oktober 2017 10.00 AA Kramer orgel : Jannes Munneke; muziekgroep schriftlezing: Alida Larooy Votum en zegen. Zingen: GK psalm 18: 1 = LB 18: 1 Wet: zingen LB 310 Eén is de Heer, de God der goden. Gebed

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 218: 1

Wij zingen voor de dienst: Lied 218: 1 Wij zingen voor de dienst: Lied 218: 1 Lied 218: 1a, 1b, Lied 218: 1a, 1b, Votum en Groet Wij zingen: Lied 218: 2 Kyrië Gebed Zingt: I still haven t found what i m looking for Schijn met uw licht in

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur Voorganger: Ds. R.D. van Hornsveld Ouderling van dienst: Jan Smit Organist: Gijsbert Meuleman Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

De verloren zoon. Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013

De verloren zoon. Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013 De verloren zoon Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013 Ik zou je nóg een gelijkenis van Jezus vertellen, zei Lucas tegen Matteüs. De hoge heren van het land,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

Gebedskalender VBW Wilnis 2016

Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Bid u/jij mee? Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Bid u/jij mee? Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen,

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Ochtenddienst 1 juli 2018

Ochtenddienst 1 juli 2018 Ochtenddienst 1 juli 2018 Zondag 28 Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Matthijs op den Brouw Doopdienst 1 juli 2019 Fotootje? Marjet Willemijn de Graaf Welkom Afkondigingen door ouderlingkerkrentmeester

Nadere informatie

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus!

Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Matteüs 7:24-27 Luister naar Jezus! Wat doe je met wat Jezus zegt? Daar vertelt Jezus een verhaal over. Het gaat over 2 mannen die een huis bouwen. De één luistert, de ander gaat zijn eigen gang. Op welke

Nadere informatie

Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Wie is Hij?

Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Wie is Hij? Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Voorzang: Psalm 121: 1, 2 en 4 Votum en groet Zingen: Psalm 100 Leefregels Zingen: Jezus is het Licht der wereld (O.v. K. 46, Themalied bovenbouw)

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Voor de eredienst op de 4e zondag van de 40-dagen-tijd 31 maart 2019 in de Dorpskerk te Schoonebeek

Voor de eredienst op de 4e zondag van de 40-dagen-tijd 31 maart 2019 in de Dorpskerk te Schoonebeek Voor de eredienst op de 4e zondag van de 40-dagen-tijd 31 maart 2019 in de Dorpskerk te Schoonebeek Zondag Laetare Latijn voor: Verheugen Jesaja 66:10 Verheug u, o Jeruzalem. Voorganger : ds. Jan Hermes

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Preek ds. Roland Schipper, gehouden op in de middagdienst te Zuidlaren n.a.v. Lucas 15: 1-2 en 11-32

Preek ds. Roland Schipper, gehouden op in de middagdienst te Zuidlaren n.a.v. Lucas 15: 1-2 en 11-32 Preek ds. Roland Schipper, gehouden op 10-09-2017 in de middagdienst te Zuidlaren n.a.v. Lucas 15: 1-2 en 11-32 Je zou niet zeggen dat die twee jongemannen bróers van elkaar zijn. Die ene is een losbol.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Luk. 15, preek NGKE

Luk. 15, preek NGKE Luk. 15, 10-24 preek NGKE 18-9-2016 Geloven in Generaties 2. Ervaring van God? Inleiding Je moet niet naar je ouders blijven luisteren! Want ieder generatie weer wordt persoonlijk door de Heer aangesproken.

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

8 april uur AO Reitsema orgel: Peter Sneep schriftlezing: Alida Larooy

8 april uur AO Reitsema orgel: Peter Sneep schriftlezing: Alida Larooy 8 april 2018 10.00 uur AO Reitsema orgel: Peter Sneep schriftlezing: Alida Larooy Votum / zegengroet / amen NPB 122:1 (Wat was ik blij ) LB 310:1a,2v,3m,4v,5a (Eén is de Heer, de God der goden) Lezen Matteüs

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

"een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord."

een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Wijkgemeente Regenboog Zoetermeer (POR-dienst) Datum: 19 augustus 2018 KOMEN Welkom Aanvangslied: Lied 274: 1, 2, 3 (Wij komen hier ter ere van uw naam) Stilte Groet en bemoediging Psalm van de zondag:

Nadere informatie

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden!

Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Lucas 24:5b Jezus, hij is niet bij de doden! Jezus leeft, maar waar moet je hem zoeken? In ieder geval niet bij de doden. Hij is geen geschiedenis, hij leeft vandaag en zoekt je! Dat verandert je kijk

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Galaten 2,20 Niet ik leef, maar Christus leeft in mij

Galaten 2,20 Niet ik leef, maar Christus leeft in mij Galaten 2,20 Niet ik leef, maar Christus leeft in mij Startzondag / voorbereiding voor het heilig avondmaal Liturgie Voorzang Ps 62,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 91,1.8 Wet Zingen: Gez 154,3.4

Nadere informatie

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527.

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Votum en zegengroet Ps 100: 1,2(t),3(t),4 Formulier 1 Wet Jezelf toetsen + 10 geboden Gebed Lezen Handelingen 22:1-16 Overdenking Gk

Nadere informatie

p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Liturgie Votum en groet LB 442 : 1,2 Op U, mijn Heiland blijf ik hopen Schuldbelijdenis (op pag. 674 GK) Psalm 134 : 1,2 Genadeverkondiging

Nadere informatie

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 5-4-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1

pgscheemda e.o. Dit document staat t/m 5-4-'19 17:00 uur online op pgscheemda.nl 1 Liturgie eredienst 31 maart 2019 De Ontmoeting te Scheemda Voorganger: Ds. G.R. Offringa Organist: H. Mook 4 e zondag van de 40-dagentijd Welkom en mededelingen Psalm 122:1, 3 3 Bid heil toe aan dit Vredesoord:

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10. Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.00 Om te beginnen Als de kerkenraad binnenkomt worden we stil Welkom

Nadere informatie

Zondag Laetare, de vierde zondag in de veertigdagentijd: Ysbrechtum, 31 maart 2019.

Zondag Laetare, de vierde zondag in de veertigdagentijd: Ysbrechtum, 31 maart 2019. Zondag Laetare, de vierde zondag in de veertigdagentijd: Ysbrechtum, 31 maart 2019. Welkom en mededelingen Gelezen: Psalm 133 Een pelgrimslied van David. Hoe goed is het, hoe heerlijk als broeders bijeen

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

p1920 Terneuzen, 7/7/19 Thema: Verbonden aan God Gemeente van Christus,

p1920 Terneuzen, 7/7/19 Thema: Verbonden aan God Gemeente van Christus, Thema: Verbonden aan God p1920 Terneuzen, 7/7/19 Liturgie Votum en groet Psalm 108 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Tessalonicenzen 4,1 Psalm 73 : 9,10 Gebed Gezang 243 : 1,2,3,4 GK Heer, ik kom tot

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

we willen ons kind olie meegeven?,

we willen ons kind olie meegeven?, Dienstnummer: 1260 zondag: 10 e zondag van de herfst / 3 e zondag van de voleinding datum: 26-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 1-13 liederen:

Nadere informatie

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Liturgie Votum en groet Psalm 122 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 4,10 Psalm 122 : 3 Gebed Gezang 38 : 1,2,3,4 De

Nadere informatie

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Liturgie Toelichting bloemstuk en aansteken adventskaars Psalm 91 : 5,6 Votum en groet LB 439 : 1,2 Verwacht de komst

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel

Nadere informatie

IV. Gemeente, ik zoek nog naar de geloofskant bij dit alles.

IV. Gemeente, ik zoek nog naar de geloofskant bij dit alles. 1 Lucas 15: 11-32, Psalm 34: 8-11, Hebreeën 8: 10-13, de gelijkenis van de twee zonen, kijken met de ogen van God, 6 maart 2016, Oostkerk, veertigdagen 4 I. Gemeente, meestal wordt er in preken gesproken

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk Preek Gemeente van Christus, Zesentwintig was hij nu. Vrolijk en vol levenslust. Tenminste, zo leek het van de buitenkant. Van binnen was het anders. Er waren wonden in zijn leven, littekens. In zijn jeugd

Nadere informatie

Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang!

Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang! Lucas 2:10 Kerst: nooit meer bang! Wees niet bang, zegt de engel tegen de herders. Niet zo gek: God is een God om bang van te worden. Maar dat wil hij niet. Daarom komt hij naar ons toe als een ontwapenende

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

Over die vader met zijn twee zoons die hem allebei even waren. En van wie die liefde er ondanks alles niets minder op is geworden.

Over die vader met zijn twee zoons die hem allebei even waren. En van wie die liefde er ondanks alles niets minder op is geworden. Hillegom De Hoeksteen 6 maart 2016 Maurits de Ridder Lucas 15:11-32 Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, Wat kunnen twee kinderen uit hetzelfde gezin toch van elkaar verschillen. Zoals in het verhaal

Nadere informatie

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie)

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie) Tekst: Lucas 18: 1-8 Biddag 5 10 15 20 25 30 Liturgie: Welkom Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U Lezen: Lucas 18: 1-8 Psalm 43: 1,3,5 Waar gaan we straks voor bidden?

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt.

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt. Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april 2019 Lezing OT Jesaja 51, 9-11 Lied Liedboek 608 De steppe zal bloeien... Lezing Epistel Kolossenzen 3, 1-4 Rejoice zingt Jezus Christus is verrezen Lezing Evangelie

Nadere informatie

Job 42 Job krijgt gelijk

Job 42 Job krijgt gelijk Job 42 Job krijgt gelijk Ben je wel eens brutaal? Job was brutaal geweest tegen God. Toch wordt God niet boos op hem, maar op zijn vrienden! Job krijgt gelijk, en dan komt het weer goed met hem. Van Job

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Gemeente van Jezus Christus, Ons verhaal van vanmorgen vertelt over de tweede wonderbare broodvermenigvuldiging, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. De eerste keer was nadat de leerlingen teruggekomen

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk-dienst/ aangepaste dienst Emmen, 9 oktober 2016 Thema: juich jij mee voor God?

Liturgie Kom-in-de-kerk-dienst/ aangepaste dienst Emmen, 9 oktober 2016 Thema: juich jij mee voor God? Liturgie Kom-in-de-kerk-dienst/ aangepaste dienst Emmen, 9 oktober 2016 Thema: juich jij mee voor God? 0. Inzingen: E&R 62 (Dit is de dag) en Gezang 160:1,2 1. Votum Onze hulp is in de naam van de HERE

Nadere informatie

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou?

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou? 3440 AB Zingend naar Bethlehem Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist De psalmdichters hebben gezongen over Gods genade. Ze hebben lofzangen gezongen over de Zoon van David, over de komende

Nadere informatie