p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Gemeente van de Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 p1735 Terneuzen, 10/12/17 Viering HA Thema: Maria s aanvaarding Liturgie Votum en groet LB 442 : 1,2 Op U, mijn Heiland blijf ik hopen Schuldbelijdenis (op pag. 674 GK) Psalm 134 : 1,2 Genadeverkondiging (op pag. 675 GK) Psalm 134 : 3 Gebed om verlichting door de Heilige Geest (op pag. 679 GK) Schriftlezing: Lucas 1,26-56 Opwekking 461 Mijn Jezus, mijn Redder Preek over Lucas 1,38a Maria s aanvaarding Gezang 47 : 1,2,3 GK Mijn ziel verheft Gods eer Dankzegging en voorbede Presentatie van catechesegroep C Collecte Sela Aan uw tafel ter inleiding Viering van het avondmaal we gebruiken formulier 3 LB 381 : 1,2 Genadig Heer, die al mijn zwakheid kent na het deel over het Verwachten LB 381 : 3 na het gebed 1 Samuël 2,1-2 en LB 381 : 4 na de eerste tafel 1 Samuël 2,6-8a en LB 381 : 5 na de tweede tafel Dankzegging (1) en (2) uit formulier 4 en LB 381 : 6 na de laatste tafel Zegen Gemeente van de Heer Jezus Christus, Eén van de dingen die we bij het avondmaal doen is dat we brood en wijn uit de hand van God aannemen, het aanvaarden. Je neemt het brood in handen. En hetzelfde doe je met de beker: die neem je in handen. Door Pieter Dinus Kuiper is daar prachtig woorden aan gegeven in het lied dat we vaak zingen rond de avondmaalsviering: en neem de beker, die Gij zelf mij boodt, hoe komt Gij met uw goedheid mij nabij; berg me in uw liefde, Heer, en zegen mij (LB 381 : 5). Als er ergens een moment is dat we leven van Gods genade, van zijn onverdiende goedheid dan is het wel bij het avondmaal, misschien wel het meest als je de hand uitsteekt naar het brood en de beker.

2 2 Maar hoe doe je dat dat leven van genade? Hoe doe je dat Gods goedheid aanvaarden? Wat kan er toch veel aan verzet in een mens verborgen zitten. Of anders aan boosheid of onbegrip. Boosheid over wat God jou aandoet. Of over wat mensen jou aandoen. Onbegrip over wat God jou te dragen geeft. Of over de last die mensen je bezorgen. Verlegenheid om God jou misschien tegenvalt. Of ander misschien wel omdat jij God tegenvalt. Of omdat je het zo weinig laat zien aan anderen: hoe goed God is. Hoe kom je tot aanvaarding? Dan is het heerlijk te letten op Maria. Maria een jonge vrouw. Wij zouden haar misschien nog een meisje noemen, want ze zal niet veel meer dan zo n jaar of 15 geweest zijn. Dat was in die tijd anders dan bij ons de huwbare leeftijd. Maria die in de stad Nazaret dat wonderlijke bezoek krijgt; Bezoek van Gods voornaamste hemelboodschapper Gabriël die haar begroet met die meer dan bekend geworden woorden Ave Maria. En let er dan eens op wat deze ontmoeting doet met Maria. Hoe zij komt tot aanvaarding. Dat gebeurt in vijf stappen die ik kort met u langs wil gaan. De eerste stap is de stap is die van de schrik. Ze schrok hevig Groot is haar verwarring. Zoals je dat kunt zijn als er iets gebeurt waar je geen rekening mee had gehouden. En bij Maria is het méér dan verwarring het is ook nog eens angst. Angst voor wat dit te betekenen kan hebben. Zoals ooit een Manoach (de vader van Simson) en zijn vrouw doodsbang waren toen ze te horen hadden gekregen van de komst van hun zoon die een begin zou maken met de bevrijding van Israël. Doodsbang waren ze: We hebben God gezien. Dat wordt onze dood (Richt. 13,22). Zo is ook de ontmoeting van Maria met de engel Gabriël er één om bang van te worden. Oog in oog met God is er geen schijn van kans dat je het levend redt. Tenzij Tenzij er sprake is van overgave aan God. Wij staan vandaag oog in oog met God. en neem de beker, die Gij zelf mij boodt. Geen mens kan voor God bestaan Geen mens. Tenzij Tenzij we ons geven aan God, ons gewonnen geven aan wat Hij ons te vertellen heeft.

3 3 Dat brengt ons bij de tweede stap in de aanvaarding van Maria. Ze luistert naar de boodschap die God voor haar heeft: ze zal een Zoon krijgen. Niet zomaar een zoon. Nee, dit is de beloofde Zoon, de Zoon van de Allerhoogste. Nog nauwelijks van de schrik bekomen bekruipt haar de verbazing. Verbazing: zij zwanger? Maar ze is nog nooit met een man naar bed geweest? Hoe zal dat dan gebeuren? zo luidt haar vraag (vs. 34). Een vraag. Prachtig dat er een vraag klinkt. Niet een uitroep: help, dat kan niet! Niet een oordeel: doe mij die schande niet aan. Een vraag. Een vraag die getuigt van verbazing. Opvallend dat haar verbazing kennelijk heel anders is dan de verbazing (misschien moet ik wel zeggen: het ongeloof) van Zacharias, de man van Maria s familielid Elisabeth. Als hij (Zacharias) te horen krijgt dat zijn vrouw op haar oude dag zwanger zal worden, dan reageert hij daarom met: hoe kan ik weten of dat waar is (Luc. 1,18). Dat is nauwelijks een vraag. Het is meer een uiting van gebrek aan vertrouwen. Het gevolg van die vraag is dat hij tot het moment van de geboorte van de beloofde zoon moet zwijgen. Bij Maria is dat anders. Haar vraag wordt niet bestraft maar beantwoord: de Heilige Geest zal over je komen (vs. 35). Het is een even indrukwekkend als verborgen antwoord over een even indrukwekkende als verborgen manier waarop alles zich voltrekt: door God zelf. Verbazingwekkend hoe God werkt. Verbazingwekkend hoe Maria aan haar verbazing woorden geeft. Vol verbazing leert ze de weg te aanvaarden die God haar wijst. Wat Maria dan doet dat is de derde stap in haar proces van aanvaarding is dat ze zich bereid verklaart om God te dienen. De Heer wil ik dienen (vs. 38). Wat zit er een kracht in die woorden De Heer dienen. Dat is doen wat de Heer van je vraagt. De Heer dienen. Dat is niet alleen bij Hem blijven als het leuk is. Dat is ook bij Hem blijven als het niet zo leuk is. En reken er op dat heel die zwangerschap die de engel aankondigt ook kanten heeft die helemaal niet leuk zijn. Mensen zullen er schande over spreken. En hoe moet ze dit aan Jozef uitleggen? En wat als ze straks van hem hoort dat hij van plan is om in stilte van haar te scheiden, zoals Matteüs ons vertelt (1,19)? En wat als ze straks vanwege haar kind op de vlucht moet naar Egypte vanwege kindermoordenaar Herodes (Mat. 1,13). Om nog maar te zwijgen van de pijn die haar door de ziel zal gaan als ze straks haar kind aan het kruis ziet hangen? De Heer wil ik dienen. Als je dat kan zeggen

4 4 Dan ga je ook op weg met God. Dat is wat Maria betreft de vierde stap. Haar is verteld dat ook Elisabeth zwanger is. Of Maria in opdracht van Gabriël (en dus in opdracht van God) die reis onderneemt weten we niet. Het staat er niet bij. Maar dat ze gaat dat getuigt van geloof. Niemand zal kunnen zeggen dat het kind dat komt verwekt is door een man, of dat nou Jozef is of iemand anders van wie gezegd zou kunnen worden dat Maria er vreemd mee is gegaan. Het kind dat komt is verwekt zonder toedoen van een man zoals er staat in onze belijdenis (art. 18 NGB). Niemand zal dat kunnen ontkennen, hoe vaak dat overigens (vooral later) ook is geprobeerd (cf. Berkhof). Om alle schijn daarvan te vermijden verblijft Maria in de tijd dat ze zwanger raakte in te heilige omgeving, bij Zacharias en Elisabet in huis. Hoe heilig dit is blijkt bij aankomst van Maria bij de zwangere Elisabet. Als die laatste de groet van Maria hoort, dan springt het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest (vs. 41). En dan klinkt ook dat is de vijfde en tevens laatste stap van aanvaarding dat bekende lied, het Magnificat, zoals het wel genoemd wordt naar de eerste woorden ervan: Mijn ziel prijst en looft de Heer. Het eindigt op dit moment en in deze levensfase van Maria met lof. De lof in de aanvaarding van wat God geeft. ** Heerlijk die God te kennen. De God die je aanvaarding leert. Aanvaarding in de weg van schrik. In de weg van verbazing en verwondering. In de weg van dienstbaarheid. In de weg van het gaan met God. In de weg van de lof op God. Misschien vraag je wel af waar je zelf zit op die weg van aanvaarding. Of misschien nog iets verder terug: hoe je zelf kunt komen tot aanvaarding. Aanvaarding van wat jou is overkomen. Aanvaarding van wat jou is aangedaan. Aanvaarding van dat waar jij boos over bent. Aanvaarding Misschien mag ik het van die vijf stappen die we ontdekt hebben in het proces van aanvaarding terugbrengen naar twee vragen die ik overigens ontleen aan het prachtige boekje Kerstboodschap van Tim Keller (pag. 92). Dat gaat over het aanvaarden van Christus. Over het overgeven van je leven aan Hem en het doen wat Hij van je verlangt. Dat gaat dus in de setting van vandaag over de manier waarop je op een eerlijke manier je hand mag uitstrekken naar het brood en nemen van de beker die Gij zelf mij boodt.

5 5 De ene vraag is of je bereid bent alles te doen wat de Bijbel duidelijk zegt dat je moet doen, of je dat nou fijn vindt of niet. Je neemt het brood straks aan. Brood dat leven is. Dat is fijn. Maar dat brood is ook gebroken voor jou. Als je het gebroken brood aanneemt, dan neem je ook het lijden aan. Laat die vraag maar eens doorklinken voorafgaand aan de viering van deze morgen, maar ook na afloop: of je bereid bent alles te doen wat de Bijbel van je vraagt, of je dat nou fijn vindt of niet. En de tweede vraag is of je bereid bent om God te vertrouwen in alles wat Hij op je weg brengt, of het nou begrijpt of niet. Er zijn dingen die je diep gelukkig kunnen maken. Dank God ervoor en aanvaard het uit zijn hand. Maar er zijn ook dingen die je boos, bezorgd, verdrietig, kwaad, gefrustreerd, teleurgesteld kunnen maken. Durf je die ook uit handen van God te aanvaarden? Vandaar die tweede vraag: of je bereid bent God te vertrouwen in alles wat Hij op je weg brengt, of je het nou begrijpt of niet. Als je deze twee vragen bevestigend kunt beantwoorden dan zeg je vanuit je hart: De Heer wil ik dienen. Dan mag je er verbaasd en verwonderd over zijn, dat de Heer jou, zwak en zondig mens, aan zijn tafel wil ontvangen. Dan zeg je ja tegen Hem. En je aanvaardt het brood en de beker met jouw hand uit zijn hand. En je zingt het met Maria uit: Mijn ziel verheft Gods eer. Amen.

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Liturgie Toelichting bloemstuk en aansteken adventskaars Psalm 91 : 5,6 Votum en groet LB 439 : 1,2 Verwacht de komst

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen Morgendienst Advent tekst Elisabet Zingen Ps 130: 3,4 Mededelingen Votum groet Zingen Ps 125: 1,2 Lezen Jesaja 30: 18-19 Populus Sion Lezen Psalm 80: 2 Zingen Ps 80: 1,2 Tien Woorden Ex 20: 1-17 Zingen

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Dienst op de eerste zondag van Advent

Dienst op de eerste zondag van Advent Dienst op de eerste zondag van Advent 2 december 2018 Vincent van Gogh Engel Organist: Mar van der Veer Voorganger: ds. Freek Schipper 1 Welkom en mededelingen Muzikale inleiding Zingen: Psalm 91: 1 en

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. 4 e Advent. : mw. F. Hovius : dhr. R.A. Ferwerda

Welkom in de Menorah. 4 e Advent. : mw. F. Hovius : dhr. R.A. Ferwerda Welkom in de Menorah 4 e Advent Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : dhr. J. van der Leij : mw. F. Hovius : dhr. R.A. Ferwerda Lied voor de dienst: Lied 461: 1, 2, 3 en 4

Nadere informatie

Lezen : Kolossenzen 3 : 5-25 Tekst : Kolossenzen 3 : 17. Opwekking 407 Lied 78 : 1 en 2 Lied 78 : 3 en 4 Gezang 106 : 2, 3 en 4 NLB 416 Opwekking 710

Lezen : Kolossenzen 3 : 5-25 Tekst : Kolossenzen 3 : 17. Opwekking 407 Lied 78 : 1 en 2 Lied 78 : 3 en 4 Gezang 106 : 2, 3 en 4 NLB 416 Opwekking 710 Lezen : Kolossenzen 3 : 5-25 Tekst : Kolossenzen 3 : 17 Opwekking 407 Lied 78 : 1 en 2 Lied 78 : 3 en 4 Gezang 106 : 2, 3 en 4 NLB 416 Opwekking 710 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer,

Nadere informatie

30 juni uur AA Kramer orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters

30 juni uur AA Kramer orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters 30 juni 2019-10.00 uur AA Kramer orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters Welkom Votum en zegen. GK ps134 Wet Schuldbelijdenis. Zingen: GK 168 (GK06 gz157) Vader, vol van vrees en schaamte. Genadeverkondiging.

Nadere informatie

Liturgie gezamenlijke morgendienst in de Bethelkerk zondag 18 november 2018

Liturgie gezamenlijke morgendienst in de Bethelkerk zondag 18 november 2018 Deze dienst kun je op twee manieren meebeleven. Via www.kerkdienstmeebeleven.nu ontvang je beeld en geluid (kies Koningskerk Langerak). Via www.kerkdienstgemist.nl ontvang je alleen geluid (kies Langerak

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 14 juni 2015, uur ds. Rein den Hertog Maranathakerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 14 juni 2015, uur ds. Rein den Hertog Maranathakerk Maranathakerk Liturgie 14 juni 2015 middag RdH Verdiepingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 14 juni 2015, 16.30 uur ds. Rein den Hertog Maranathakerk Muzikale begeleiding: Tehilla Bijzonderheden: Heilig

Nadere informatie

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth Eredienst 14 mei 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. R. Roth Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Gezang 161: 1, 2 Gebed Gezang 161: 3, 4 Schriftlezing 1 Samuël 17 Psalm 25: 1, 2 >> Regenboog Preek Opwekking

Nadere informatie

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen

Zingen GK 109: 3,4 Gebed Collecte. Zegen Votum - groet Zingen Ps 98: 1,2 Tien Woorden LB 2013 482: 1,3 Zingen Gebed Lezen Luc 1: 28-38 Zingen GK 77: 1,2,3 Lezen Mat 1: 16-25 Zingen GK 77: 4,5 Prediking Mat 1: 16 Zingen Ps 118: 9,10 gedicht Maria

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

vrijdag 25 december 2015 Liturgie

vrijdag 25 december 2015 Liturgie vrijdag 25 december 2015 Liturgie Liturgie Eerste Kerstdag 2015 Voor de dienst zingen we enkele Kerstliederen Welkom en mededelingen namens de kerkenraad Thema: Vreugde, vreugde, grote vreugde! Afsluitend

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 3 juli 2016 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: Peter Tiggelaar (orgel) Kindernevendienst:

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

Orde van de doopdienst. op zondag 19 juni in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Léon Missche. gedoopt wordt

Orde van de doopdienst. op zondag 19 juni in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Léon Missche. gedoopt wordt Orde van de doopdienst op zondag 19 juni 2016 in de Hervormde kerk te Sellingen waarin Léon Missche gedoopt wordt Voorganger : Ds. Bram Verduijn. Organist : Mevrouw M. Withaar-Boomsma. Medewerking : Kinderen

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 2 april 2017, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 2 april 2017, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 2 april 2017 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 2 april 2017, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: I. Timmerman (orgel), JK3 Kindernevendienst:

Nadere informatie

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Heer, U laat mij veilig wonen. Ik hoef niet bang te zijn, ik kan rustig slapen. Psalm 4 vers 9 Dankdienst voor het leven van Alex Arthur Landman

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 12, Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 12, Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 12, 27-31 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 138 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Schuldbelijdenis door het zingen van

Nadere informatie

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon.

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon. Liturgie zondag 31 december 2018 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Marianne Mulder Organist Rik Nijs Koster Evert van den Heuvel Techniek Arjan van den Bor ORDE VAN DIENST

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

Orgelspel. Binnenkomst kerkenraad en mededelingen. Zingen intochtslied psalm 105:1

Orgelspel. Binnenkomst kerkenraad en mededelingen. Zingen intochtslied psalm 105:1 Liturgie overstapdienst 7 juli 2019 Centrumkerk, Geldermalsen Voorganger: ds. C.M. Blokland - den Hertog Ouderling van dienst: mw. C. Maas Organist: dhr. J. Rodermans Orgelspel Binnenkomst kerkenraad en

Nadere informatie

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN MAAR Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jannie Torsius Lector: Henk Buscher Pianist: Rik Nijs / Jan vd Brink Koster: Niels Kuyt / Coen Robbertsen Intochtslied: Opwekking

Nadere informatie

22 april uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager. Orde van dienst:

22 april uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager. Orde van dienst: 22 april 2018 17.00 uur AA Kramer orgel: Geert Burgler schriftlezing: Dries de Jager Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 123: 1 Lezen: Job 14: 1-10 Lukas 1: 26-38 Zingen: LB 150a Geprezen zij

Nadere informatie

Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10. NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770

Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10. NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770 Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10 NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft.

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Eredienst 21 mei 2017 10:00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 462 Wet Gezang 165 Gebed Handelingen 4 : 10B - 12 Psalm 99 : 1, 4, 6, 8 >> Regenboog Preek Opwekking 733

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 1, Middagdienst. Broeders en zusters

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 1, Middagdienst. Broeders en zusters Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 1, 18-21 Middagdienst Broeders en zusters 1. Votum 2. Zegengroet 3. Votum 4. Zegengroet 5. Zingen : Psalm 118 : 9 en 10 6. Gebed om zegen over de eredienst

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Genesis 9: 8-17 Tekst : Genesis 9: 13 en 16 Opwekking 733 Gezang 160 : 1 en 2 Gezang 2 : 1, 4 en 5 Ik zal er zijn Psalm 105 : 1 en 3 Welkom in de

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen

Mededelingen door de ouderling van dienst. Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen Mededelingen door de ouderling van dienst Sjaak den Hoed Ouderling voor ouderen Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1 en 2 Psalm 19 vers 1

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 26, 29 Ochtenddienst / middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,.

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 26, 29 Ochtenddienst / middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,. Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 26, 29 Ochtenddienst / middagdienst H. Avondmaal Broeders en zusters,. 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 95 : 1 en 3 4. Schuldbelijdenis door zingen

Nadere informatie

Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen

Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen 10.00 uur Liturgie Votum / zegengroet Sela Opwekking 574 Groot is Hij Gezang 171: 1, 3 Gebed Wet Gezang 158 Schriftlezing Johannes 2: 1 11 Romeinen

Nadere informatie

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Zingen: Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat. Als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht Jozef maar God heeft dit ten goede gedacht Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 31 januari 2016 in de Oude Kerk om 9.00 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven Jeugddienst Ichthuskerk Zondagmiddag om 17.00u 5 juni 2016 Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 3 april 2016 om 10.00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal

Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal Votum en groet Zingen Hemelhoog 545 Onze Vader in de hemel Onze Vader in de Hemel heilig is Uw naam Laat Uw Koninkrijk spoedig komen Laat Uw wil worden gedaan

Nadere informatie

Preek over Romeinen 8,16 (avondmaalsviering): We mogen kinderen van God heten!

Preek over Romeinen 8,16 (avondmaalsviering): We mogen kinderen van God heten! Preek over Romeinen 8,16 (avondmaalsviering): We mogen kinderen van God heten! Voorzang: Psalm 138, 2 Votum en Groet Zingen: Psalm 138, 2 en 4 Gebed om ontferming Zingen: Psalm 91, 7 en 8 Kindermoment

Nadere informatie

Eredienst uur Voorganger: ds. G.J. Bruijn

Eredienst uur Voorganger: ds. G.J. Bruijn Eredienst 17-12-2017 10.00 uur Voorganger: ds. G.J. Bruijn Votum / zegengroet Liedboek 120: 1, 2 Wet Gezang 78: 1, 2, 3 Gebed Liedboek 126: 1, 2, 3 Schriftlezing: Jesaja 24: 1 6 Jesaja 24: 19 25:1 Jesaja

Nadere informatie

Morgendienst 1 oktober Bevestiging ambtsdragers

Morgendienst 1 oktober Bevestiging ambtsdragers Morgendienst 1 oktober 2017 Bevestiging ambtsdragers 1 Welkom en mededelingen 2 Samenzang Hoe lieflijk, hoe goed is mij HEER Psalm 84:1 en 3 3 Psalm 84:1 Hoe lieflijk, hoe goed is mij, HEER, het huis waar

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we: nog niet bekend. Welkom en korte mededelingen. Voor het ontsteken van de eerste Adventskaars gaan we allen staan

Voor de dienst zingen we: nog niet bekend. Welkom en korte mededelingen. Voor het ontsteken van de eerste Adventskaars gaan we allen staan Drachten, zondag 2 december 2018, 9.30 uur Eerste zondag van Advent Liturgische kleur: Paars Voorganger: ds. Pieter Lootsma, emeritus predikant, Leeuwarden Organist: dhr. E. Bremer Voor de dienst zingen

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

15 juli uur A Buursema orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Pieter Helmus. Votum: psalm 121 psalmen voor nu.

15 juli uur A Buursema orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Pieter Helmus. Votum: psalm 121 psalmen voor nu. 15 juli 2018 10.00 uur A Buursema orgel: Harry Kroeske; piano: Jannes Munneke schriftlezing: Pieter Helmus Votum: psalm 121 psalmen voor nu Groet Lied: LB 280, 1.3.4.5 Schuldbelijdenis: Agnus Dei (Sela)

Nadere informatie

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur.

Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. Liturgie Voor de ochtenddienst op zondag 21 augustus 2016 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 9.30 uur. In deze dienst zullen we de Heilige Doop herinneren van hen die deze ontvangen hebben

Nadere informatie

Zullen haar ouders haar het huis uitzetten, zal Jozef de verloving verbreken, zullen de vriendinnen haar in de steek laten?

Zullen haar ouders haar het huis uitzetten, zal Jozef de verloving verbreken, zullen de vriendinnen haar in de steek laten? 2e advent 2018 de aankondiging van de geboorte van Jezus Lezing: Lucas 1 : 26 38 En ondertussen zien we steeds meer de kerstsfeer komen. Lichtjes branden overal, kerstbomen worden versierd. Een romantische

Nadere informatie

Jona 2 Preek: Eindelijk op de knibbels Bijzonderheid: Viering heilig avondmaal

Jona 2 Preek: Eindelijk op de knibbels Bijzonderheid: Viering heilig avondmaal Jona 2 Preek: Eindelijk op de knibbels Bijzonderheid: Viering heilig avondmaal Liturgie: Welkom EL 7b: 1,2,3: Mijn herder is de Here God Begroeting EL 7b: 5: Genade en goedheid Gebed Lezen: Jona 2 Psalm

Nadere informatie

Eredienst 4 maart uur Voorganger: ds. M.J. Oldenhuis

Eredienst 4 maart uur Voorganger: ds. M.J. Oldenhuis Eredienst 4 maart 2018 16.30 uur Voorganger: ds. M.J. Oldenhuis Liturgie Votum / zegengroet Gezang 107: 1, 2, 3, 4 Gebed Lukas 5: 27-39 Liedboek 446: 1, 2, 3, 4 = NLB 512 Lukas 5: 36-39 Preek Liedboek

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

VOORBEREIDING. Aanvangslied: Psalm 66 vers 1 en 2 (Allen gaan staan)

VOORBEREIDING. Aanvangslied: Psalm 66 vers 1 en 2 (Allen gaan staan) Orde van dienst voor de viering van zondag Jubilate en de Maaltijd van de Heer op 12 mei 2019 ds. Reinier Kleijer Muzikale begeleiding: Bram Hulsebos Kind van de zondag: Lucien Krans Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst 12- op 11 dec uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. M.L.W. Karels

Liturgie Jeugddienst 12- op 11 dec uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. M.L.W. Karels Liturgie Jeugddienst 12- op 11 dec. 2016 9.30 uur in de Westerkerk te Veenendaal Voorganger: ds. M.L.W. Karels Psalm 100: 1 t/m 4 (OB) 1. Juich aarde, juich alom den HEER', Dient God met blijdschap, geeft

Nadere informatie

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen.

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen. Boekje om te gebruiken in de diensten van de Protestantse Gemeente Heino tijdens de zondagen van Advent 2015 Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent

Nadere informatie

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar Liturgie 18 augustus 2019 Br. Roel van Swetselaar Votum en Groet Zingen Hemelhoog 291 Al wat ik ben Al wat ik ben, leg ik in uw hand, ik geef mijzelf volledig. Mijn leven rust in de palm van uw hand, ik

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel

Nadere informatie

Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Liturgie: Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 25 november 2018 Dienst: Morgendienst Voorganger: ds. D. Dunsbergen Mededelingen namens de kerkenraad Voorzang: Gezang 14: 1, 3

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen

Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen Voorganger: ds. Jur Mellema Lector Mw. Dinie Krijgsman Kind van de zondag:hanneke Seton organist:

Nadere informatie

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers We zingen: (met Young Company) Met open armen Kom, als je honger hebt

Nadere informatie

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn

Belijden GK 71 Opwekking GK 91 orgelmeditatie Luisteren Brood en wijn Morgendienst Votum - groet Ps 121: 1,2 Tien Woorden Ps 121: 3,4 Schriftlezing Psalm 9: 1-11 Ps 9: 1, 7, 8 Prediking Psalm 9: 10a GK 163 Dank en voorbede Collecte Ps 57: 5,6 Heilig avondmaal Formulier 3

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Liturgie voor zondagochtend 6 december in de Westerkerk te veenendaal Gezang 126 : 1 en 3 1.Verwacht de komst des Heren, o mens, bereid u voor: reeds breekt in deze wereld het licht des hemels door. Nu

Nadere informatie

Maria en Hanna, hun harten juichen om God

Maria en Hanna, hun harten juichen om God Eerste Synagogeviering van de Theresiagemeenschap 11 mei 2014 Maria en Hanna, hun harten juichen om God Opening (Hanna en Elkana, Maria en Jozef) GvL 212 Zingen om ontferming Ontsteken van het licht God,

Nadere informatie

De vreugdesprong van de ongeboren Heraut Johannes. Gods aanraking vraagt geloof zet in beweging is hemels brengt tot lofprijzing

De vreugdesprong van de ongeboren Heraut Johannes. Gods aanraking vraagt geloof zet in beweging is hemels brengt tot lofprijzing 4 de kaars Advent: aanraken Votum en groet Ps 98: 1,4 Bijbellezen Ex 19: 10-22 GK 156 Wet (morgen) Ex 20: 1-17 Ps 119: 3,65 Gebed Kindermoment GK 77: 1,2,3 Gedicht aanraken Schriftlezing Lucas 1: 26-56

Nadere informatie

Eredienst 18 juni uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden

Eredienst 18 juni uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden Eredienst 18 juni 2017 10.00 uur Voorganger: br. Jaap van Eijsden Liturgie Votum/ zegengroet (Sela) Te Deum Schuldbelijdenis Genadeverkondiging Opwekking 595 Gebed Joh. 8: 1-12; 9: 1-7 en 35-41 Lied 26:

Nadere informatie

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015 Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 1931 5 augustus 2015 Op maandag 10 augustus 2015 om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk te Leek Voorganger: ds. L.G. van der Heide

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Liturgie Voor Themadienst Op zondag 10 december 2017 Aanvang Thema Nog redding mogelijk

Liturgie Voor Themadienst Op zondag 10 december 2017 Aanvang Thema Nog redding mogelijk Liturgie Voor Themadienst Op zondag 10 december 2017 Aanvang 19.00 Thema Nog redding mogelijk Predikant: Ouderling van dienst: Koor Dr ds. J.P. van Ark uit Wapenveld Reiny van Rikxoort Het koor Mozaïek

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1 Na groet Ps 121: 4 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Ps 130 Preek Ps 130 Zingen Ps 32: 1 Gebed Collecte Zingen Ps

Als votum Ps 121: 1 Na groet Ps 121: 4 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Ps 130 Preek Ps 130 Zingen Ps 32: 1 Gebed Collecte Zingen Ps Als votum Ps 121: 1 Na groet Ps 121: 4 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Lezen Ps 130 Preek Ps 130 Zingen Ps 32: 1 Collecte Zingen Ps 130: 3, 4 Viering HA Formulier 3 Gedenken GK 156 Een zijn GK 164

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus, en jullie, Arjan en Pauline en Joris en Mirjam vandaag in het bijzonder,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, en jullie, Arjan en Pauline en Joris en Mirjam vandaag in het bijzonder, p1727 Terneuzen, 8/10/17 doop Lucas Willem Kalisvaart en Liv Milou Nauta Thema: Liturgie Votum en groet Gezang 171 : 1,2,3 GK Wees stil voor het aangezicht van God Gods wet als belofte Opwekking 609 U

Nadere informatie

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4

Lezen : Psalm 103. Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 Lezen : Psalm 103 Opwekking 407 Psalm 103 : 5, 6 en 7 Gezang 115 : 1 en 2 Lied 460 : 1, 2, 3 en 4 In deze dienst is er: Voor wie? Ichtûs Kids Voor alle kinderen vanaf 3,5 jaar tot en met groep 4 Waar?

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheidsdienst van de oudste kinderen van de Kindernevendienst op zondag 14 juli 2019 in de Goede Herderkerk te Ridderkerk.

Liturgie voor de afscheidsdienst van de oudste kinderen van de Kindernevendienst op zondag 14 juli 2019 in de Goede Herderkerk te Ridderkerk. Liturgie voor de afscheidsdienst van de oudste kinderen van de Kindernevendienst op zondag 14 juli 2019 in de Goede Herderkerk te Ridderkerk. Thema: Helden Voorganger: ds. Mark van Pelt Organist: Corina

Nadere informatie