p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,"

Transcriptie

1 Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel dankbaar Psalm 86 : 2,7 Dankzegging en voorbede Collecte Viering avondmaal formulier 5 LB 381 : 1,2 ter inleiding Apostolische Geloofsbelijdenis LB 381 : 3,4,5 Toon mijn liefde tijdens de viering Dankzegging (2) LB 381 : 6 Zegen Gemeente van de Heer Jezus Christus, Er is onder ons veel in beweging. We merken het binnen de gemeente. Dingen die we zeg maar zo n tien jaar geleden voor onmogelijk hielden vinden we tegenwoordig vrij normaal. Of het nou gaat om het zingen van Opwekking of om een gaande viering van het avondmaal zoals we die vandaag hebben, of we er nou gelukkig om misschien wel helemaal niet het laat iets zien van het feit dat we kerk in beweging zijn. Ook als je verder kijkt zie je die beweging. Dat is ook voelbaar binnen de kerken. Of het nu gaat om het toelaten van de zusters in de verschillende ambten of over de toenadering die er is tot de Nederlands Gereformeerde Kerken je merkt dat er dingen veranderen. En ook daarvan geldt dat er mensen zijn die daar blij mee zijn en mensen zich ertegen verzetten. Er is inderdaad onder ons veel in beweging. Er kan meer dan vroeger. Sommigen zeggen: veel meer. Maar zeg alsjeblieft niet te gauw dat het vroeger beter was. Het getuigt van weinig wijsheid als je daarnaar vraagt zegt de Prediker (7,10). Iemand zegt dat één van de redenen waarom we tegenwoordig losser met de dingen omgaan de nasleep is van een christelijke moraal die door velen als behoorlijk wettisch werd ervaren (B.E. Weerd in Goed gelovig).

2 2 Die woorden stemden mij tot nadenken. En ik hoop dat ze dat ook doen bij u. Vroeger toen je op zondag twee keer naar de kerk ging. Vroeger toen je belijdenis deed als je 18 was. Vroeger toen je nog netjes ging trouwen. Vroeger toen kerkdiensten overal gelijk waren en je aan twee boekjes genoeg had. Vroeger toen er lang zoveel beweging niet was. Was dat verkeerd? Niet op zich. Maar en dat moet je er gelijk bij zeggen niets staat op zich. Misschien was je wel twee keer in de kerk maar hoe zat je daar dan? En deed je belijdenis als je 18 was maar wat was je diepste motivatie? En je trouwde netjes maar over wat er daarvoor plaats vond en daarna. En de kerkdiensten waren voorspelbaar maar wat brachten ze je, wat kreeg je er van mee voor het leven in verbondenheid met Christus? Niet alles was verkeerd. Maar er was wel iets van eenzijdigheid te zien en te horen. Het ging vaker over zonde en vergeving. En wat minder vaak zo is mijn indruk over vernieuwing. Het ging vaak over het kruis van Christus. En minder vaak over de kracht van de Geest. Het ging vaak over wat er mocht en hoe het moest. En minder vaak over de diepe noodzaak van je persoonlijke band met Christus. Iets van de eenzijdigheid die ik straks noemde was ons niet vreemd. Het is de Catechismus die waarschuwt voor eenzijdigheid. De inzet van het derde deel wijst ons erop hoe nodig het dat er méér is dan alleen vergeving, méér dan alleen het kruis, méér dan alleen wat er mag en niet mag. Er is ook vernieuwing nodig. Hoor maar wat Jezus zegt: jullie zijn het zout van de aarde. En ook: jullie zijn het licht in de wereld (Mat. 5,13 en 14). En steeds gaat het Hem (Jezus dus!) erom dat je het laat zien. Dat het te merken is. Je hoort de echo van Jezus woorden bij Paulus, als hij zijn lezers oproept te leven als onberispelijke kinderen van God te midden van een verdorven en ontaarde generatie, waartussen u schittert als sterren aan de hemel (Fil. 2,15). Dáár vraagt de Catechismus aandacht voor. Opvallend is hoe Zondag 32 van de Catechismus aandacht vraagt voor het niet alleen van de verlossing en dat in één adem verbindt met het maar ook van de vernieuwing. Het is niet het één òf het ander. Het is het één èn het ander. En je krijgt de indruk uit de manier waarop de Catechismus het formuleert dat het tweede net iets meer nadruk krijgt dan het eerste. Denk niet dat je er bent met de verlossing. Denk niet dat je er bent als je zonden vergeven zijn. Denk niet dat je er bent als je gegeten hebt van het brood en gedronken hebt uit de beker. Denk niet

3 3 En zo vaak denken wij dat wel. Dan zijn we onze verplichting weer nagekomen. Dan hebben we ons gebed weer geëindigd met de woorden en vergeef ons onze schulden, om Jezus wil. Amen. Niet dat dat verkeerd is. Dat is het niet zeker niet als het je gemeend is. Zeker niet als zulke woorden diep uit je hart komen. Als je er werkelijk last van hebt. Maar het is slechts de helft van de dankbaarheid waarover het gaat in het derde deel van de Catechismus. Dankbaarheid is méér. Dankbaarheid vraagt meer. Dankbaarheid gaat er niet alleen over dat je vrijgemaakt bent, maar ook dat je het laat zien in je leven. Niet als ding-van-de-buitenkant. Zoals er vroeger werd gewaarschuwd tegen de televisie en tegen de bioscoop en tegen het café en tegen het kaartspel en wat niet meer. Léven uit je verlossing, uit je vrijgemaakt-zijn dat is laten zien dat je een mens bent die verbonden is met Christus, die vòl is van zijn Geest. Hoe je dat doet? De Catechismus wijst daarvoor drie manieren aan: laat het God zien, zorg dat je het zelf ziet, en laat het de ander zien. Daar heb je je handen en niet alleen je handen meer dan vol aan. Doe het zoals Paulus het vraagt van de mensen in Filippi. Hij had zijn lezers een hoofdstuk eerder al aangemoedigd om eensgezind te zijn, één in liefde, één in streven, één van geest (2,4). Hoe je dat doet? Door de nadruk te leggen op wat er wel en niet mag, wat er wel en niet moet? Door een systeem van vaste patronen te ontwikkelen? Door elkaar voor te houden: zo verwacht God het van je? Ik denk van niet. Paulus gebruikt twee woorden die een andere kant op wijzen. Die erom vragen om bij jezelf naar binnen te kijken. Om bij de grote noodzaak om te zien op het kruis van Christus (op de verlossing) de gesteldheid van je hart niet uit het oog te verliezen. Het ene woord dat hij gebruikt is gezindheid. Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had (Fil. 2,5). Dat gaat om wat er in je leeft. Dat je in de kerk komt voor God en niet uit gewoonte. Dat je belijdenis doet omdat je wilt leven voor Hem en niet om maar niet al te ver uit de pas te lopen. Dat je je inzet voor de kerk niet om ervoor te zorgen dat de boel blijft draaien en al helemaal niet om het naar je hand te zetten, maar uit liefde voor God. Dat kan ik niet zien. Dat kan geen mens zien. Dat ziet alleen God.

4 4 Het mooie is het onderstreept dat het gaat om iets dat in de eerste plaats voor God bestemd is dat Paulus zoiets een offer noemt. Dat is het tweede woord dat diezelfde kant op wijst. Hij heeft het over het offer dat u brengt door de dienst van uw geloof (Fil. 2,17). Zelf was hij bereid het offer van zijn leven te brengen. Dat zegt hij niet zomaar. Op het moment dat hij deze woorden laat opschrijven zit hij zelf in de gevangenis (we weten niet precies waar). Behalve dat gevangenschap zeker in die tijd! geen pretje is sluit Paulus niet uit dat hij niet leven de gevangenis uit zal komen. Maar bóven dat alles uit gaat hem zijn band met Christus. Die is hem meer waar dan z n leven. En zijn wens is dat hij daarin navolging krijgt van de kant van de christenen in Filippi dat ook zij het offer door de dienst van het geloof brengen. Als het gaat over wat geloof betekent, wie God voor jou is dan is het God zelf aan wie je dat als eerste wilt laten zien. Aan wie je dat steeds opnieuw wilt laten zien. Met heel je leven tonen dat je dankbaar bent zo noemt de Catechismus dat. God ziet het. En Hij verheugt zich erin als je Hem groot maakt! Je laat het dus allereerst zien aan God. Maar als jij het laat zien aan Hem dan zie je het ook zelf. De Catechismus benoemt dat ook als hij zegt dat je zelf uit de vruchten zeker mag zijn van je geloof. Vruchten dan heb je het over wat je kunt zien. Maar jij als geen ander weet voor wie je het doet. Vruchten. Laten we maar eerlijk zijn die vruchten zijn er niet altijd. Die vruchten zijn maar al te vaak aan bederf onderhevig. En dan zijn er ook nog eens mensen die vergeten dat het gaat om de vruchten en niet om het fundament van het geloof. De zekerheid van mijn geloof die hoef ik niet te zoeken in mij zelf. Die mag ik vinden in Christus, in zijn werk van verlossing. Als er iemand is die ons dat heeft geleerd dan is het wel de grote Luther, die ons vijf eeuwen geleden het woord genade weer heeft leren bevatten. Genade dat betekent dat je het zelf niet hoeft te doen. Dat je het niet hoeft te zoeken in jezelf. Dat de zekerheid van je zaligheid niet bij jou vandaan komt. Even lijkt het erop dat de Catechismus met dat uit de vruchten zeker te zijn van ons geloof een andere kant op wijst. Of we toch weer een beetje op onszelf worden teruggeworpen. Of we het toch zelf moeten doen. Wat is het dan heerlijk te horen wat Jezus zegt. Jullie zijn het zout. Jullie zijn het licht. Dat hoef je niet meer te worden. Dat ben je al. Maar als je het dan bent laat het dan ook zien. Laat het zien aan God door Hem vanuit je hart te danken.

5 5 Laat het zien aan jezelf door niet alleen te roepen dat je vergeving nodig hebt, maar om daar ook handen en voeten aan te geven in een leven dat getuigt van betrokkenheid op Hem. Hoor wat Paulus zegt: Nu u door Christus zozeer bemoedigd wordt en liefdevol getroost, nu er onder u zo n grote verbondenheid met de Geest is, zo veel ontferming en medelijden (Fil. 2,1). Het is er. Want Christus is er. Je hoeft het niet meer te zoeken. Je moet er alleen mee aan de slag. Eét van het brood en vind er je kracht in om te leven met Hem. Drink uit de beker en bedenk dat je leven er anders van wordt. Dan geef je niet alleen God de lof. Dan mag het ook je zelf de onderstreping zijn: God leeft in mij. En dan het derde wat er te zien valt: om door onze godvrezende levenswandel onze naasten voor Christus te winnen. Het kan niet anders of mensen zien het. Ze zien het niet eens zozeer omdat jij niet vloekt, niet de kantjes er af loopt, niet de boel bedriegt, niet op zondag werkt als het niet nodig is, niet zonder trouwen gaat samenwonen, niet Misschien ook wel daaraan, hoor. Maar vooral zien ze het aan wie jij bent. Aan wie jij bent voor God. Aan wie jij bent voor jezelf. Aan wie jij bent voor je omgeving. Alle reden dus om in beweging te komen. Om het niet te laten bij wat het is. Om de dingen de dingen in de kerk, de dingen in je leven niet te laten voor wat ze zijn, maar je steeds af te vragen: op welk punt moet het anders in mijn leven. Dubbel dankbaar dat is het thema voor vanmiddag. Dankbaar dat je mag weten wie Christus is. Maar laat het daar niet bij want de dankbaarheid dat je bij Christus hoort, dat je mag eten van zijn brood en drinken uit zijn beker mag, nee moet een vervolg krijgen in een leven uit de Geest, een leven in verbondenheid met God. Bij alle beweging die er is in de kerk ik begon ermee is het goed te beseffen dat je niet moet doorschieten. Niet doorschieten naar de kant van de moraal waarbij alle nadruk ligt op wat er mag en kan. De moraal kan zomaar tot moralisme worden. En nog een stapje verder tot wetticisme: dat de regels belangrijker zijn dan de God van de regels. Maar ook niet doorschieten naar de andere kant waarbij alle nadruk erop ligt dat het wel goed zit met ons; dat God het wel vergeeft; dat God het in onze situatie wel door de vingers ziet. Dan zit je aan de kant van het relativisme, van het alles moet kunnen.

6 6 Waar we vroeger misschien wel eens wat neigden naar de ene kant die van het moralisme is het gevaar niet ondenkbaar dat we nu wat aan het doorschieten zijn naar die andere kant, de kant van het relativisme. Juist dan is het zo heerlijk om de boodschap van dankbaarheid mee te krijgen. We mogen God dankbaar zijn voor de verlossing in Christus. Maar laten we vooral niet vergeten Hem dankbaar te zijn voor de vernieuwing door de Geest van Christus. Dankbaar voor het bloed van Christus waarin onze verlossing is. Maar niet minder dankbaar voor de Geest van Christus waardoor we steeds opnieuw mogen opstaan en voortgaan. Vandaag kunnen we dat zeker zeggen. We zijn dankbaar voor het Woord van het kruis. Maar nog meer mogen we er dankbaar voor zijn dat dit woord z n onderstreping krijgt in brood en wijn. Amen.

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

Psalm 22:26-27 De tafel van leven

Psalm 22:26-27 De tafel van leven Psalm 22:26-27 De tafel van leven Overdenking bij een avondmaalsviering op Witte Donderdag. In Psalm 22 wordt de tafel gedekt, een tafel van leven. Net als bij het avondmaal. Voor wie deze overdenking

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A.

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A. ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. J.A. Antonides De Paaskaars brandt Lied voor de dienst: 577 geheel Welkom, afkondigingen.

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Eredienst 3 september uur Voorganger: ds. G. den Broeder

Eredienst 3 september uur Voorganger: ds. G. den Broeder Eredienst 3 september 16.30 uur Voorganger: ds. G. den Broeder Liturgie Votum / zegengroet Gezang 171 Gebed Exodus 30: 17-21 Gezang 158 Preek Opwekking 389 Avondmaal (formulier IV) Geloofsbel. Gezang 179b

Nadere informatie

Preek over HC Zondag 32. Liturgie:

Preek over HC Zondag 32. Liturgie: Preek over HC Zondag 32 Liturgie: Votum en groet Zingen: Ps. 18:1,9,15 Gebed Schriftlezing: Romeinen 12 Zingen: Ps. 50:7,11 Tekst: Zondag 32 Preek Zingen: Lb. 473:1,2,3,4,5,10 Geloofsbelijdenis Zingen:

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; 31-34 Zingen GK 227: 1,4,5 GK06 110 Alles Alles Preek HC 45 (mn 117-119) Zingen Ps 138: 1,4 Gebed GK 180d GK06 181d Onze Vader Collecte

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1 Na groet Ps 121: 4 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Ps 130 Preek Ps 130 Zingen Ps 32: 1 Gebed Collecte Zingen Ps

Als votum Ps 121: 1 Na groet Ps 121: 4 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Ps 130 Preek Ps 130 Zingen Ps 32: 1 Gebed Collecte Zingen Ps Als votum Ps 121: 1 Na groet Ps 121: 4 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Lezen Ps 130 Preek Ps 130 Zingen Ps 32: 1 Collecte Zingen Ps 130: 3, 4 Viering HA Formulier 3 Gedenken GK 156 Een zijn GK 164

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 Thema: Wie heeft dat gemaakt? Voorganger : Ds. Fokko Kuipers Muzikale medewerking wordt verleend door: Muzikale groep uit Vierhouten Beamer

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

Gebed voor de zieken/ zwakken/ gehandicapten - gebed loopt uit op: Opwekking 717 Stil mijn ziel

Gebed voor de zieken/ zwakken/ gehandicapten - gebed loopt uit op: Opwekking 717 Stil mijn ziel Liturgie Ontdekzondag 2015 De zwakste schakel Welkom door de dienstdoende ouderling Votum, zegengroet en amen Zingen Liedboek 460: 1,2, 3 en 4 Loof de Koning heel mijn wezen Gebed Bijbellezing: 1 Korintiërs

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen In deze dienst wordt Sophie Boersma gedoopt & Vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Opwekking 672 Kinderopwekking 185 Gezang 125 : 1, 3, 4 en 5 Gezang 167

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

1 Kor. 10, meditatie HA - NGKE

1 Kor. 10, meditatie HA - NGKE 1 Kor. 10, 12-16 - meditatie HA - NGKE - 10-4- 16 Crucifix Het vorige avondmaal bracht ons aan de voet van het kruis. Daar kijken we op naar onze Heer, de Koning van ons leven. Ieder avondmaal brengt je

Nadere informatie

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen.

Zondag 23 en 24 horen bij elkaar. Daarom eerst vat ik samen wat ik 2 weken geleden zei over zondag 23. Dan stel ik 3 vragen. Preek zondag 1524, 7 juli 2019mi, nr 600, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 122:1,2,3 (groep middelste regels, zie beamer) Gebed Lezen Efese 1:3-14; (genade, geloof, enz) Efese 4:1-6 (leven inrichten)

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam

Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam Wij zingen voor de dienst: Lied 80 Evang. Liedbundel Geen and re naam Mededelingen Wij zingen als intochtslied: Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Nieuwe Liedbundel Juicht Gode toe, bazuint en zingt 1 2 3

Nadere informatie

Opwekking 763 Ik heb U nodig

Opwekking 763 Ik heb U nodig Inhoud Opwekking 763 Ik heb U nodig... 2 Filippenzen 4 : 1a... 2 Opwekking 767 Familie... 3 Opwekking 654 De vreugde van U is mijn kracht... 3 Gebed... 4 Opwekking 436 Onze Vader... 4 Schriftlezing Filippenzen

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Micha 6, 8 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Micha 6, 8 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Micha 6, 8 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 145 :1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Micha 6 : 1

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Welkom en mededelingen Inleiding Leerdienst: Zijn eigendom Ik ben eigendom van Christus Ik ben eigendom van Christus Hoe deel ik daarin? Wat moet

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Ochtendviering Heilig Avondmaal, 17 september 2017, 9.30 uur, KCHA, ds. J.A. Antonides.

Ochtendviering Heilig Avondmaal, 17 september 2017, 9.30 uur, KCHA, ds. J.A. Antonides. Ochtendviering Heilig Avondmaal, 17 september 2017, 9.30 uur, KCHA, ds. J.A. Antonides. Orde van dienst De Paaskaars brandt Lied vooraf aan de dienst: 65 : 1,2 Welkom en afkondigingen INTOCHT / VOORBEREIDING.

Nadere informatie

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige!

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Votum en groet Ps 116:1,10 Gebed Lezen Mar 12:28-33 Zingen Ps 18: 1 Lezen Deut 6:1-9 Zingen Ps 78: 1,2 Preek HC 34 Deut 6:4-9 Zingen GK 11 Geloof belijden Zingen GK 158 Dankgebed Collecte Slotzang LB 416

Nadere informatie

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk Maartenskerk Hillegom liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober 2018 doop van Nolan van Gijlswijk voorganger: ds. Wim J. Zaagsma - organist: Koos Damman pianist: Cees Diepeveen - saxofonist:

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Jakobus 1, 18 Ochtenddienst H. Avondmaal Hervormingsdag

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Jakobus 1, 18 Ochtenddienst H. Avondmaal Hervormingsdag Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Jakobus 1, 18 Ochtenddienst H. Avondmaal Hervormingsdag Broeders en zusters, op deze 31 ste Oktober, de dag waarop we herdenken dat in 1517 in Wittemberg de Reformatie

Nadere informatie

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527.

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Votum en zegengroet Ps 100: 1,2(t),3(t),4 Formulier 1 Wet Jezelf toetsen + 10 geboden Gebed Lezen Handelingen 22:1-16 Overdenking Gk

Nadere informatie

Zondagmorgen 30 oktober

Zondagmorgen 30 oktober Zondagmorgen 30 oktober 7 e zondag van de herfst, kleur groen, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Scott Baks Piano: Pieter Blokland Ouderling van dienst: Cees Verhoeff Lector: Nel

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang: Ps 42,1.3 Votum / groet Zingen Ps 43,4.5 Wet Zingen LB 358,1 Gebed Lezen: Psalm 62 Zingen Ps 62,3.4 Preek

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Matteüs 7: 21-27 Tekst : Matteüs 25 : 1-13 Gezang 133 : 1, 2 en 3 Gezang 133 : 4 en 5 Psalm 40 : 2 en 3 Lied 296 : 2 en 3 Opwekking 27 Welkom in

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4)

Jezus leert ons bidden om te doen wat God wil. (4) Lezen: Matt.26:30-46 Tekst: HC zondag 49 Zingen: Ps. 25:2.6 (na votum en groet) Gz.158 (gebed) Ps. 86:2.4.7 (na de lezing) Liedboek 473:1.5.6.10 (na de preek) Gz.179 a (geloofsbelijdenis) Ps.134:1.3 (na

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max!

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max! Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Voorzang: Psalm 40, 1 Votum en Groet Zingen: Psalm 40, 2 4 7 (onberijmde gedeelten tussen de coupletten worden gelezen) Gebed om ontferming

Nadere informatie

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG.

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de   WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. betekenis van deze bijzondere dag. Op dankdag danken we God voor delen met mensen ver weg en dichtbij. DE DANKDAGKALENDER WORDT gebruiken. Naast bewustwording van dankdag

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3-5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3-5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3-5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 107 : 1 en 4 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing

Nadere informatie

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen :

Avondmaal vieren. Avondmaalsformulier 2. Viering op 4 e zondag voor Pasen : Avondmaal vieren - Psalmen en Gezangen uit Geref Kerkboek van de Gz zijn de 1 e regels 1 e couplet weergegeven Viering op 4 e zondag voor Pasen : Thema 4 e zondag : oculi meï Mijn ogen (oculi meï) zijn

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Liturgie Votum en groet Psalm 122 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 4,10 Psalm 122 : 3 Gebed Gezang 38 : 1,2,3,4 De

Nadere informatie

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis

19 november uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis 19 november 17.00 uur HJ Room orgel: Geert Burgler schriftlezing: Pieter Hooghuis Votum Vrede/zegengroet Zingen: GK gezang 145: 1, 3, 4 (Heer, onze God, hoe heerlijk is uw naam) Viering HA Formulier 5

Nadere informatie

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lied 434 : 1, 2 en 3 Psalm 27 : 4a en 5b Lied 8a (2013) Lied 341 : 1, 2 en 3 Psalm 105 : 5 Gezang 160 : 1 en 2 (NG 81) Votum en groet Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 44 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 100 : 1-4 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Lucas 18 : 9-17

Nadere informatie

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave.

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave. 1 Intro Ester en Renate 2 Mededelingen KR 3 Zingen lied vd school PS 84 : 1 4 Votum en Groet 5 Zingen: Opwekking 334 6 Gedicht en aansteken vd kaars 7 Zingen Lied GK 171: 1 Schuldbelijdenis Zingen Lied

Nadere informatie

Welkom in de Arke. Voorganger: ds. Johan Plug

Welkom in de Arke. Voorganger: ds. Johan Plug Welkom in de Arke Voorganger: ds. Johan Plug Welkom en mededelingen Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft. Amen >> Psalm 133 (NPB) Psalm 133 : 1 en 2 Wat

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven'

21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel. Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 21 mei 2017 AM Wierden Viering HA generatiedienst Marcus 16:9-11 Geloven in delen Orgelspel Welkom en mededelingen Aanvangslied met het combo: PKN-themalied 'Deel je leven' 2. Wij delen met jou en met

Nadere informatie