duurzaam bouwen doe je samen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "duurzaam bouwen doe je samen"

Transcriptie

1 duurzaam bouwen doe je samen

2 2 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen REIMARKT Reimarkt is een winkel waar iedere woningeigenaar en huurder transparant en betaalbaar duurzaam wonen kan kopen of huren. Hoe? Dat leggen we hier uit. Veel steden in Nederland hebben de gezonde ambitie koop- en huurwoningen te verbeteren. De energierekening van iedereen naar beneden, prettige woonlasten, goed onderhouden en waardevaste woningen die staan in een goede woonomgeving. Daar wordt de komende jaren aan gewerkt door gemeenten, corporaties, inwoners, bedrijven én Reimarkt. EEN ECHTE RENOVATIEWINKEL Reimarkt is een marktinitiatief waar de consument echt kan gaan winkelen. Dit initiatief van bedrijven uit de bouw brengt versnelling in de energiebesparing en het wooncomfort van zowel huur- als particuliere woningen. De winkel functioneert volgens een retailformule waarbij wordt samengewerkt op het gebied van productinnovatie, bewustwording en financiering. USP S VAN TOPDOWN NAAR EEN AANBOD WAARUIT JE ZELF KUNT KIEZEN! Een on- en offline winkel waar je duurzaam wonen kunt kopen. Er liggen kant en klare oplossingen in de schappen, van dubbel glas tot 0-op de meter woningen. Voor een vaste prijs en prestatie. VAN TIJDROVEND PROJECT NAAR MAKKELIJK CONSU- MENTENPRODUCT Denken vanuit klantwaarde en een passende productlijn met heldere prestaties. Het woongenot staat centraal. Reimarkt ontwikkelt producten met innovatieve bedrijven. De grotere bouwer en installateurs, maar even goed lokale ondernemers. Een goede producent kan omzetcontinuïteit verwachten. BEWUSTWORDING AANKOOPBEGELEIDING NAZORG ONDERHOUD Reimarkt bouwt met een nieuw zoek/volgsysteem relaties op met potentiële klanten. Het aankoopproces wordt tegen een fractie van traditionele kosten begeleid. INTERACTIEF ON- EN OFFLINE KLANTCONTACT Meten is weten en wij willen horen wat mensen beweegt. Doel is het verbeteren van processen, informatie en aanbod. Sneller tot een investeringsbesluit komen. Klanten uitdagen met aanbod dat men niet had verwacht, niet bedacht en dus niet gevraagd: maar wel altijd al had willen hebben REIMARKT BIEDT INNOVATIEVE FINANCIERING De individuele benadering schalen we op en maakt innovatieve financieringsvormen mogelijk. Bijvoorbeeld het inzetten van de energiebesparing en het leasen of afsluiten van woonabonnementen. Financiers hebben schaalvoordeel en zekerheid op kwaliteit, energiebesparing en waardevermeerdering. MEER WAARDE Reimarkt gaat over wonen. Als eigenaar zie je in de winkel wat financiering kost en oplevert. Bij huurders de eventuele huurverhoging en energiebesparing. Reimarkt draagt bij aan het vormen van collectieven en leefbaarheid. Er ontstaat lokale werkgelegenheid. Reimarkt zorgt ervoor dat het geld uit de schoorsteen de buurt in gaat. REIMARKT IS ONAFHANKELIJK Een goede investeringsbeslissing voor de klant is het motto. Wij zetten geen woning onder water bieden geen financiering die niet betaald kan worden. Kleine stappen zijn even belangrijk. Reimarkt staat voor een duurzame klantrelatie.

3

4 4 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen INTRINSIEKE MOTIVATIE Wat beweegt marktpartijen uit de bouw om deze investering te doen? Door drempels weg te nemen activeren wij de vraag van de particuliere woningeigenaar. HENK KIEFT (KAW): Als KAW-er ben ik al ruim 3 jaar actief in de energierenovatiemarkt. Wij staan voor mooi wonen en mooi leven, bouwen met zowel collectieve groepen als individuele bewoners aan hun eigen huis of dat van hun huurbaas. We hebben goed nagedacht hoe we in een steeds anoniemer wordende samenleving relaties kunnen opbouwen met bewoners in steden, wijken en dorpen. Samen met Waifer en KUUB hebben wij onze kennis en ervaring ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe aanpakken en tools. Daarmee geven wij bewoners relevante informatie over hun eigen woning en vinden wij met marktpartijen kansrijke straten en wijken. Door drempels weg te nemen activeren wij de vraag van de particuliere woningeigenaar. Ik kan u zeggen, dat is met de poten in de modder en hard werken, want particuliere eigenaren zijn kneiter-duidelijk en morgen willen zij niet horen. Vandaag moeten en gaan we het doen. Gezamenlijk draagvlak is cruciaal, bij particulieren maar ook in het bedrijfsleven. ELLEN VAN ACHT (KUUB CENTRUM VOOR PARTICULIERE BOUW): De particuliere woningeigenaar is ons bestaansrecht, collectief in nieuwbouw maar ook renovatie met kleine opdrachten en budgetten. Gezamenlijk draagvlak is cruciaal, bij particulieren maar ook in het bedrijfsleven. Prestaties en garanties leggen wij mét aanbieders vast, niet voor hen. Een persoonlijke passie is retail. Retail is detail, een serieuze consumenten business. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden: de winkel is onafhankelijk, heeft een eigen (gezonde) verlies- en winstrekening. De winkel heeft eigenaren, aandeelhouders en doet zaken met leveranciers. Zij hebben een gezamenlijk belang: een tevreden klant die terugkomt. Jaar in jaar uit.

5 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 5 Het winkelconcept Reimarkt is echt een doorontwikkeling van onze ervaring in de energiebesparingsmarkt. REIMAR VON MEDING (KAW): Het winkelconcept Reimarkt is echt een doorontwikkeling van onze ervaring in de energiebesparingsmarkt. Het winkelconcept hebben wij in 2012 neergezet samen met KUUB. Een winkelconcept wat staat voor Renovatie Energie en Innovatie. Ellen kwam met de naam Reimarkt, dat was even wennen. Maar het klopt: ik sta er met ziel en zaligheid voor. Niet alleen, de samenwerking met collega s en partners is de enige sleutel voor succes. Dat geeft mij de inspiratie en de energie die nodig is om iedere dag het aanbod beter te maken voor de bewoner. Technisch, financieel, variatie maar ook qua uiterlijk en woonplezier. Daar is nog een wereld voor mij als architect te winnen; energierenovatie als architectuuropgave, concurreren met een nieuwe keuken. Wij willen allemaal dat het lukt en ik in het bijzonder, mijn naam staat op de gevel! DE KRACHT VAN REIMARKT: INNOVATIE, SAMENWERKING EN OPSCHALING Reimarkt is onderscheidend, omdat er werk gemaakt wordt van de systematische en integrale verduurzamingstrategie op stedelijke schaal. En daarmee wordt niet vandaag begonnen: al meerdere projecten in ons land zijn door ons in gang gezet. Wij begrijpen goed dat uw ambitie een doordachte aaneenrijging van diensten is en niet zo maar een ad hoc verzameling van activiteiten. Door ons landelijke netwerk en prijswinnende innovaties (Reimarkt Enschede, Wijkbedrijf Bilgaard, Reimarkt Bergen op Zoom, EHBE Groningen, SLIM Leeuwarden, Het Paleis Groningen en behoud van Het Blauwe Dorp Groningen) zitten we aan de voorkant van de markt wat kennis en ervaring betreft. Dit biedt kansen om met kennis en expertise invulling te geven aan hogere en haalbare ambities. U krijgt veel waar voor uw geld, doordat u kunt profiteren van de middelen die wij ontwikkelen binnen deze projecten en landelijke innovaties. Ook kunnen we twee nieuwe, aan ons verbonden (financierings-) concepten op basis van de energiebesparing, zijnde waifer en wocozon (www.waifer.nl / www. wocozon.nl), al zonder ontwikkelkosten introduceren. Wij hebben de intentie om het echt anders te willen doen. We zullen samen moeten bouwen aan het benodigde vertrouwen. Dat sluit geheel aan bij onze fascinatie: Gezamenlijk met partners willen wij de vele euro s die weglekken naar buitenlandse energieleveranciers binnen onze grenzen houden. Daarnaast is verduurzaming belangrijk voor de woonlastenbeperking van woningeigenaren, is het goed voor het milieu, een stimulans voor de bouw en genereert het groene banen in het MKB. Dit alles met maximale keuzevrijheid en onafhankelijkheid van leveranciers.

6 6 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen Vaak is er sprake van een forse opgave, gekoppeld aan woningeigenaren en huurders met een smalle beurs. Het laten dalen van de kostprijs zonder in te leveren op kwaliteit is daarom erg belangrijk. Dit betekent dat veel energie moet worden gestoken in een conceptuele aanpak. Concreet betekent dit dat door de aanbieders intelligente projectongebonden oplossingen worden ontwikkeld die samen met de klant op maat kunnen worden gemaakt. Op deze wijze zijn wij in staat om de kostprijs in de grip te houden (door de schaalgrootte) en tegelijkertijd de klant uniek te bedienen. Bovenstaand proces vergt een heldere visie op de ontwikkeling en verkoop van het juiste aanbod. Op garanties, kwaliteit en prijsvorming. Op onze service. De visie van Reimarkt is dat onze service voor de klant het advies en de uitvoering is. De klantbeleving en waardering is ons vertrekpunt. Dit moeten de advies- en verkooporganisatie samen met de leveranciers borgen. Zakelijk, correct, transparant en volledig. REIMARKT: DE KETEN OP DE KOP, DE KLANTWAARDE VOOROP HET GEBEURT IN DE WINKEL Reimarkt verbindt alle belangrijke factoren voor woningverduurzaming. En als je overal mee verbonden bent, leer je als organisatie supersnel. Maar dat lukt alleen met een open mind voor alles en iedereen en de bereidheid de eigen aanpak steeds te verbeteren. Niet vóór je klant denken, maar mét je klant. De winkel is daarom de spil van onze aanpak: daar lichten wij samen met de klant de woning door, bespreken wij de mogelijkheden en daar maakt de klant zijn uiteindelijke keuze. Het personeel van Reimarkt is lokaal betrokken, kent de stad of het gebied en begrijpt wat de bewoner bedoelt. Zij leggen uit welke producten passen bij de woning en de voorkeuren van de bewoner. Alle producten hebben een duidelijke productkaart en zijn zo perfect vergelijkbaar. Financieringsmogelijkheden worden ook meteen besproken: met eigen geld, via een maandelijkse huurverhoging, met een duurzaamheidslening of zelfs betalen vanuit de besparing, via de energierekening? Reimarkt zoekt met de bewoner de beste optie. En het liefst gaan we met de bewoner en zijn buren tegelijk in gesprek. Want veel oplossingen zijn goedkoper met het hele blok samen, en sommige verbouwingen moeten wel samen met de buren. Daarom zijn er ook collectieve oplossingen in Reimarkt te koop. Bijvoorbeeld een bioketel op geperste houtkorrels. De directe feedback van de klant is enorm belangrijk. Wij bespreken alle opmerkingen dan ook met de ontwikkelaars en verbeteren zo constant onze producten. Het aanbod ziet er dus vermoedelijk over een jaar heel anders uit dan nu, we leren dus echt supersnel! WAT LIGT ER IN DE WINKEL? Reimarkt is een one stop shop : in één keer klaar. In Reimarkt vindt de bewoner informatie op maat, krijgt hij duidelijk advies en kan hij concrete producten kopen, voor een vaste prijs, met financiering, garantie en service. Dat is dus veel duidelijker en gemakkelijker dan normaal: geen ontwerpprocessen, offertetrajecten en bouwprocessen meer. Het gaat immers om een bestaande woning, niet om de bouw van de Noord- Zuidlijn! Alles is verkrijgbaar. Van dubbel glas tot energieneutrale woningen en energieleverende buurten. Maar ook nieuwe keukens, volledige uitbouwen en drempelvrije woningen. Isolatiepakketten voor het dak, die de bewoner zelf kan plaatsen. En zelfs kleine producten, zoals een LEDlamp. Door alle oplossingen zichtbaar te maken voor de bewoner, met de prijs en besparing erbij, ontstaat een verleidelijk aanbod. Hoe concreter en beeldender, des te overtuigender en succesvoller. Reimarkt werkt met een multi-disciplinair team van

7 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 7 Natuurlijk met een open en eerlijke wijze van aanmelding voor alle bedrijven. Meer dan de helft van de deelnemende bedrijven komen straks daadwerkelijk uit uw regio. bouwers, marketeers, architecten, bouwkundigen, makelaars, financiers, en gezondheidsdeskundigen. Wij analyseren alle verschillende woningtypen en de verschillende bewonerstypen in stad of gebied. Dat is nieuw in Nederland! En de waarde voor de klant bepaalt de verkoopprijs. Dit betekent dat aanbieders financieel maximaal worden uitgedaagd om te innoveren. Niet hun eigen kostprijs bepaalt de verkoopprijs, maar het bedrag dat de klant er voor over heeft. Zo ontwikkelen wij al in de voorbereidingsfase producten voor elk doorsnee woningtype. Deze producten liggen bij de start al in onze schappen. Een realiseerbare maatregelenlijn, maar ook zeer betaalbaar. Want bij de uitvoering hoef je alleen maar op afwijkingen te sturen, en de herhalingsgraad leidt tot een kostprijsdaling. Zowel standaardisering als maatwerk dus! ONAFHANKELIJK EN BETROUWBAAR Reimarkt-organisatie is onafhankelijk: zij maakt zelf geen dakkappellen en zonnepanelen. De producten die Reimarkt aanbiedt zijn door samenwerkende bouwbedrijven, architecten en adviseurs ontwikkeld. Daarom geen verplichtingen voor de klant, maar eerlijk en onafhankelijk advies en duidelijke keuzes binnen het aanbod. De conceptontwikkelaars hebben niet primair de rol van bouwer, maar van mede-ontwikkelaar en financiële gangmaker van een betaalbaar en uniek aanbod. Het aanbod wordt door meerdere kleine en grote regionale leveranciers in de winkel aangeboden. Wij garanderen dat alle producten altijd voldoen aan onze kwaliteitseisen. We toetsen leveranciers op kwaliteitscriteria. De borging hiervan is essentieel. Daarom werken wij nauw met hen samen. Hiervoor hebben wij een beproefde overleg- en netwerkstructuur ontwikkeld met lokale MKB-bedrijven, waar in Noord-Nederland onder de vlag van SLIM partijen zijn aan te spreken op elkaars kwaliteit, rol en sociaal-economisch effect op de regio. DE FYSIEKE WINKEL Wij openen eerst geen grote vaste winkel op één plek. Er worden soms permanente verkooppunten ingericht. Daarnaast duiken wij in de wijken op. Daarbij maken wij gebruik van gebouwen die er al zijn, zodat wij meteen kunnen beginnen. Met de pop-up store kunnen wij in ieder pand een winkel beginnen. Zelfs in een vrijkomende huurwoning! Met een winkel in ieder veel voorkomend woningtype en in iedere wijk, zijn we altijd dichtbij onze klant. BIJ DE MAKELAAR MOBIEL IN DE WIJK WINKEL IN DE STAD

8 8 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen DE KLANT IN BEELD VAN KEUKENTAFEL NAAR CRM De klant komt niet zomaar in je winkel terecht, daar moet je wat voor doen. Bij verkoop hoort marketing. Voor de detailhandel dagelijkse praktijk, voor de bouwkolom nieuw terrein. Hoe werkt dat straks? De grondgedachte is dat je met voldoende kennis van je klant een product kan ontwikkelen waar de klant niet om heeft gevraagd, maar toch in geïnteresseerd is. Denk aan de ipad van Apple. Wij kennen bovendien vanuit onze ervaring de klantreis : de stappen die de klant neemt om tot uitvoering te komen. Wij gebruiken een CRM-aanpak ( Client Relation Management ), waarbij we alle klantcontacten structureel bijhouden en hieraan vervolgacties koppelen. Daarmee helpen we de bewoner stap voor stap door zijn klantreis heen. Uiteindelijk gaat het erom een hype te creëren, waarin zoveel mogelijk mensen mee willen. Hoe ziet die klantreis er uit? De fasen van de klantreis (customer journey)

9 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 9 STAP 0: Geen klantcontact (ook al is het huishouden actief benaderd). STAP 1: Inventarisatiefase ( snuffelen ). Er zijn klantgegevens bekend door de aanvraag van een nieuwsbrief, deelname aan een enquête of de energiecheck, contact met de helpdesk of een bezoek aan een energiecafé, buurtbijeenkomst of beurs (zie buurtacties en popup store verderop in deze aanpak). STAP 2: Advies op maat. De klant verdiept zich in de mogelijkheden voor de eigen woning met een quickscan energiebesparing en/of een gesprek aan huis met een adviseur. Zo krijgt de klant zicht op zijn mogelijkheden, kosten en opbrengsten. STAP 3: Offertes en financiering. De klant vraagt offertes aan bij uitvoerders. Desgewenst wordt informatie toegezonden over aanbieders en aandachtspunten bij het aanvragen van offertes en financiering. Ook een professioneel adviesgesprek behoort tot de mogelijkheden. STAP 4: De klant onderzoekt de verschillende vormen van financiering en vraagt de gewenste financiering & subsidies aan. STAP 5: Werk in uitvoering. Er is een offerte getekend en de maatregelen worden uitgevoerd. STAP 6: Evaluatie en nazorg. De uitgevoerde werkzaamheden zijn voltooid met een nieuw energielabel als hard bewijs van de prestatie. Wellicht is een slimme meter (energiemonitor) geplaatst. Het proces wordt geëvalueerd met de klant en vervolgacties worden besproken (hiermee start het proces op termijn weer bij stap De klant wordt ook gevraagd als ambassadeur te fungeren. STAP 7: Ambassadeurschap. De (tevreden) klant vertelt over de meest kenmerkende drempel in zijn klantreis. Er zijn afspraken gemaakt over de manier waarop zijn ervaring kan worden ingezet om andere bewoners in uw gebied te enthousiasmeren. De fasen van de klantreis in beeld Alle fasen van de klantreis zijn zo beschreven, dat het voor de bewoner altijd duidelijk is wat zijn eerstvolgende stap moet zijn. Wij hebben voor elke fase middelen, die helpen bij het zetten van deze stap (energiecheck, quickscan, folders, etc.). Zo stimuleren wij de bewoner om aan de slag te gaan, zónder het initiatief en de keuzevrijheid bij hem weg te halen. Dat leidt tot een goede klantrelatie met een duurzaam effect.

10 OVER REIMARKT DUURZAAMHEID ONDER ÉÉN DAK HOME CONTACT OVER ONS ACTUEEL FAQ DISCLAIMER ZOEK PRODUCTAANBOD ONZE PARTNERS FINANCIEEL PLAN NIEUWSBRIEF REI.BLOG 10 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen WEBSITE EN APP Een website die niet gericht is op publieksvoorlichting en promotie maar op inzicht voor de bezoeker in zijn eigen situatie. Op basis van woninggegevens van gemeente en woningcorporaties krijgt de klant inzicht in de energetische kwaliteit van de eigen woning. Hij krijgt passende energiebesparende maatregelen aangereikt met de kosten en baten hiervan. Ook ziet hij voorbeelden van geslaagde projecten in de directe omgeving. Het is een individuele klantbenadering op grote schaal: kostenbesparend en met een hogere nauwkeurigheid. Graag weten wat Reimarkt voor u kan betekenen? Bekijk de video. BEKIJK Duurzamer wonen? Doe hier de Quickscan. Klantervaringen. Zij zetten de trend. Reimarkt ontwikkeling. Bekijk onze actuele werkzaamheden. GEGEVENSBANK EN ENERGIESCAN In een gegevensbank (database) worden woninggegevens van gemeente en woningcorporaties gekoppeld aan de informatie uit quickscans, adviesgesprekken en uitgevoerde verbeteringen. Zo ontstaat een duidelijk en altijd actueel overzicht van de energetische toestand van alle woningen in uw stad of gebied. En wij gaan verder: wij maken een energiescan van uw stad of gebied en haar wijken. Wij combineren de gegevens over woning, bewoner en energieverbruik om snel tot een specifieke doelgroepensegmentering te komen, zowel van huurders als woningeigenaren. Waar zitten bijvoorbeeld bewoners met een laag inkomen, een hoog gasverbruik en de woning onder water? Of de hoge inkomens met een hoog verbruik en een goed te renoveren woning? Met geavanceerde statistische technieken (lineaire regressie en cloning ) vertalen we werkelijke resultaten door naar potenties voor de hele woningvoorraad. En met deze kennis ontwikkelen wij een aanpak, die precies past bij de behoeften van iedere doelgroep. Online winkel, website en apps Reimarkt Alle informatie past precies bij de eerstvolgende stap van de klant, zodat hij niet verdwaalt in een brei van algemene informatie, maar enthousiast raakt om aan de slag te gaan. Deze aanpak is door ons ontwikkeld en de tools zijn operationeel. Natuurlijk is er ook een webshop: een online winkel waar je op je gemak eens kunt rondneuzen als het jou uitkomt incl. online communicatiemiddelen als Twitter, Facebook en Apps. Maar omdat er ook veel klanten van Reimarkt op leeftijd zijn en wellicht niet zo bekwaam met computers, is de website van Reimarkt gebruiksvriendelijk, beeldvullend, eenvoudig en overzichtelijk. Energiescan opsporen van potenties en voorkeuren op het niveau van de stad, wijk en huis

11 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 11 PERSOONLIJK ADVIES DOOR HELPDESK Naast de website hebben wij ook een onafhankelijke helpdesk voor persoonlijk advies via en telefoon. Wij beantwoorden niet alleen vragen, wij helpen de klant ook actief om de volgende stap te 6 REIMARKT quickscan energiebesparing zetten. Indien gewenst kan een klant ook thuis een advies op maat krijgen. Er komt een professional langs met kennis van de woning. Hij offreert op basis van de waargenomen afwijkingen, snel en doelmatig. Uw verbruik In onderstaande grafiek wordt uw energieverbruik vergeleken met het gemiddelde energieverbruik van uw buurt. U heeft een jaarlijks verbruik van m3 gas en een stroomverbruik van kwh. Uw buurt heeft een gemiddeld gasverbruik van m3 per huishouden en een gemiddeld elektraverbruik kwh Gas m 3 Uw huidige energielabel Stroom kwh Met de gegevens die bekend zijn van uw woning hebben wij een indicatief energielabel berekend. Dit is label A (Energieindex 1,02). Uit de vergelijking van uw verbruik met uw buurt blijkt, dat u minder gas verbruikt dan uw buren en hier jaarlijks 86,01 minder aan uitgeeft. Uw stroomverbruik is hoger; jaarlijks 283,05 meer. Uw woning Vergelijkbare woning REIMARKT quickscan energiebesparing 7 REIMARKT quickscan energiebesparing 7 HET CRM-SYSTEEM De gegevensbank koppelen we aan een CRM-systeem, de motor achter onze werkwijze. Hierin worden alle klantcontacten bijgehouden. Wij weten dus op ieder moment voor iedere bewoner wat de stand van zaken is en welke volgende stap de bewoner moet zetten. Wij benaderen bewoners vervolgens actief over het nemen van de volgende stap. Alles is meetbaar: wij kunnen zien waar consumenten vastlopen, waar extra aandacht nodig is, waar aanbiedingen het meeste effect hebben. Door de gegevens te analyseren kunnen wij onze werkwijze stelselmatig aan te scherpen. Maar de informatie kan ook worden benut voor beleidsdoeleinden (door de gemeente) en voor marketing (door bedrijven). Zo kunnen wij met deze informatie richting alle betrokkenen de waarde van Reimarkt bewijzen en gezamenlijk werken aan de toekomstbestendigheid van de organisatie. Voor de klant is het geen aanhaken of afhaken: als niet meteen alle maatregelen worden uitgevoerd, houden wij de klant op de hoogte. Dat doen wij met gerichte informatie over exact die maatregelen die voor hem (nog) interessant zijn. Aanbiedingen verleiden de consument in de toekomst om alsnog te besluiten de maatregel te laten uitvoeren. Mogelijke G Fenergiebesparende E D C Bmaatregelen A A + Op basis van de bekende gegevens zijn de volgende maatregelen interessant voor u: Zonnepanelen Het uitvoeren van de genoemde maatregelen leidt volgens onze berekeningen tot een stroombesparing van kwh per jaar. Met uw huidige verbruik van kwh is dat een besparing van 50%. Mogelijke energiebesparende maatregelen Het Op uitvoeren basis van van de de bekende genoemde gegevens maatregelen zijn de kost volgende naar maatregelen schatting interessant 4.581,50. U voor bespaart u: vervolgens ongeveer Zonnepanelen 499,78 per jaar, wat betekent dat u uw investering in 9,2 jaar terugverdient. Het uitvoeren van de genoemde maatregelen leidt volgens onze berekeningen tot een stroombesparing van kwh per jaar. Met uw huidige verbruik van kwh is dat een besparing van 50%. Het uitvoeren van de genoemde maatregelen kost naar schatting 4.581,50. U bespaart vervolgens ongeveer 499,78 per jaar, wat betekent dat u uw investering in 9,2 jaar terugverdient. A ++ Uittreksel datasheet met dataselectie gegevensbank (CRM) Assen Uw nieuwe energielabel Als u de genoemde maatregelen uitvoert, zal uw woning naar verwachting het energielabel A++ bezitten (Energieindex 0,43). Uw nieuwe energielabel G F E D C B A A + Als u de genoemde maatregelen uitvoert, zal uw woning naar verwachting het energielabel A++ bezitten (Energieindex 0,43). A ++ Online inzicht in eigen situatie en mogelijkheden (Reimarkt Bergen op Zoom) G F E D C B A A + A ++

12 12 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen CROSSMEDIALE STRATEGIE Contacten via telefoon, post, , sociale media en face-to-face contacten lopen steeds meer door elkaar heen. Een doordachte zogenaamde crossmediale strategie is daarom noodzakelijk. Door alle media in te zetten ontstaan maar liefst 8 verkoopkanalen, die natuurlijk goed moeten samenwerken. Goede uitvoering en nazorg leiden tot goede beoordelingen en feedback van de klant. Wij maken deze klanten tot ambassadeur. Door hen te helpen hun verhaal te vertellen creëren wij een extra verkoopkanaal. Ook tijdens het proces treden klanten als ambassadeurs op, door hun buren uit te nodigen om samen te isoleren. In deze strategie werken we nauw samen met de gemeente en woningcorporaties: samen maken en houden wij de juiste verbinding met de doelgroep. Ook hier geldt dat wij het effect structureel meten (zoals websitebezoek). Met deze informatie passen wij onze gezamenlijke communicatie steeds aan om het effect telkens verder te vergroten. RENOVATIEKOORTS Tot slot: onze themaweken. We investeren veel tijd in productlijnen voor de woningtypes en wijken. Met deze informatie lanceren wij elke maand een themaweek in uw stad/gebied rondom een specifiek woningtype uit een specifieke bouwperiode. Bewoners kunnen tijdens deze week een pop-up store in een voorbeeldwoning bezoeken. Ze zien concrete voorbeelden van renovaties en raken zo aangestoken om aan de slag te gaan. Bouwbedrijven hebben in deze periode acties met specifieke producten voor dit woningtype. In samenwerking met de gemeente sturen wij alle bewoners van dit woningtype een gerichte uitnodiging. Met de juiste inhoud en timing trekken wij flink de aandacht en creëren een specifiek beslismoment. Extra rendement op onze inspanningen dus! ONLINE TOOLS Vanuit onze eerdere projecten hebben wij een complete set online tools, die meteen geleverd kunnen worden en die wij kunnen ombouwen naar de look & feel van uw stad of regio. Het gaat om de volgende tools : Een energiescan: een klantsegmenteringsinstrument om stad/gebied op basis van vastgoed-, bewoner- en verbruiksdata te analyseren. Een energie-quickscan-module, met een rapport (PDF) voor iedere bewoner in uw stad/gebied. De quickscan geeft de bewoner een duidelijk inzicht in verbeteringsmogelijkheden, kosten en opbrengsten. Deze quickscans zijn altijd uit te delen bij evenementen of avonden in het buurthuis. Een helpdesk om vragen over energie-besparing te beantwoorden, gekoppeld aan het gemeentelijk klantcontactcentrum (KCC). Een CRM-database op basis van de gestructureerde klantreis en het besluitvormingsproces van de bewoner, waarin alle klantcontacten en acties worden bijgehouden. Online zelf-scans voor de bewoner, zoals een energiecheck (verbruik ik veel of weinig energie?), die de brug vormen tussen informeren en activeren. VERKOOPKANALEN: 1. Online winkel / webshop 2. Bewustzijnscampagne 3. Moderne communicatiemiddelen (twitter/facebook/apps) 4. Telefonische helpdesk 5. Reimarkt pop-up store 6. Actiemaanden 7. Bezoek van professional 8. Ambassadeurs, goede beoordelingen en collectieven

13 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 13 INTEGRALE AANPAKKEN VOOR DUURZAAM WONEN NOG ONBEKEND De zoekterm isolatie scoort vele malen hoger dan duurzaam wonen Belangrijk om te weten aldus Fundament All Media, partner in de online tooling EHBE. Onderzoek in dataverkeer en zoekresultaten in relatie tot duurzaamheid maken het mogelijk gerichte marketing in te organiseren. HET JUISTE AANBOD SNELLERE PAARDEN Het kennen van de wensen van de klant is de ene helft van een succesvolle marketingstrategie in een consumentenmarkt. De andere helft is een verleidelijk aanbod. Zo n aanbod is meer dan de optelsom van wat mensen aangeven op zoek naar te zijn. Conform de beroemde uitspraak van Henry Ford: If I would have asked people what they want, they would have said: faster horses! EEN VERLEIDELIJK AANBOD Wij ontwikkelen een aanbod al vóór het eerste klantcontact om te kunnen laten zien wat er te halen is. Dit initiële aanbod wordt tijdens het klantproces geoptimaliseerd. Eén ding komt hierbij altijd terug: niemand koopt duurzaamheid. Mensen zoeken meer woonkwaliteit, verbetering van levensomstandigheden, een mooier huis, een lagere energierekening. Ofwel, willen een mooie aanbouw, lekker thuis oud kunnen worden en de boel op orde. Een heel nieuwe en niet ontgonnen markt die door Reimarkt concreet ontsloten wordt. Renoveren in plaats van verhuizen. Zorg in de eigen woning door woningaanpassingen of in de wijk door grootschaliger ingrepen. Reimarkt heeft een maatschappelijk hart en de ambitie om echt impact te hebben op de woningvoorraad. Succes maken wij samen. De methodiek van Reimarkt is gelegen in de loop tussen aanbod- en vraagontwikkeling. Reimarkt ontwikkelt een aanbod voor veel woningtypes waarmee bewoners worden getriggerd, inzage geven en zo de latente vraag actief krijgen. Dit aanbod varieert van deelproducten (dubbel glas, nieuwe CV-ketel, zonnepanelen) tot integrale en zelfs collectieve oplossingen (passiefhuis, energieneutraal, gezamenlijke energieopwekking). PRODUCTEN Wijken ontleden langs hun ruimtelijke opbouw geeft inzicht in wat voor soort producten waar gewenst en succesvol zijn. Dit levert parameters op voor ruimtelijke oplossingen en energetische verbeteringen. Wanneer zijn wijken gebouwd? Wat is de ruimtelijke opbouw? Hoe gedifferentieerd? Of herhaling van woningtypes? Hoe is de verhouding bebouwing / open terrein? Dit geeft de informatie of een wijk geschikt is voor bepaalde maatregelen voor energiereductie en oplossingen voor de uitbreiding van woningen. Ook kijken wij of vergelijkbare oplossingen reeds door bewoners zijn toegepast. Is men al gereed of is er behoefte?

14 14 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen xx De drie belangrijke schillen met ruimtelijke karaktereigenschappen en de leeftijden van de wijken INPUT VOOR PRODUCTEN De analyse geeft waardevolle informatie om: te bepalen welke producten het meest succesvol kunnen zijn te bepalen welke productiemethode wij moeten hanteren. In de historische kern tref je veel gebouwen met vergelijkbare problemen aan, maar die zijn allemaal verschillend. Hier zit het voordeel in de samengebalde procesvoorbereiding om snel tot aanbod te komen. De winst zit in herhaling van de engineering. In een naoorlogse wijk daarentegen zijn de woningen ook allemaal hetzelfde, waardoor ook bouwkundige oplossingen letterlijk als producten kunnen worden aangeboden. Centrum: gedifferentieerde problematiek, complexe situatie Stadswijken: vergelijkbare problematiek, vergelijkbare bouw Buitenwijken: vergelijkbare problematiek, seriematige bouw Opzet K A W [#####] [projectnaam] / [afkorting fase] / in opdracht van [naam opdrachtgever], [project plaats] [80 augustus 1440]

15 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 15 VAN SCAN NAAR PRODUCT Na het scannen en opsporen van de grootste kansen, worden op het niveau van woningtypen een reeks basisproducten ontwikkeld. Deze bevatten maatregelen voor energiebesparing en opties om de woning kwalitatief aan de wensen van de bewoner aan te passen (denk aan wooncomfort en vergroting). De producten zijn als deelproducten beschikbaar, of kunnen als integrale verbeteringen worden aangeschaft. Elk product wordt uitgedrukt in meerwaarde, klantwaarde en techniek, zodat zowel klanten als leveranciers duidelijkheid hebben. Huidige woning Label F Label C Label B Label A Label A+ Label A++++ basis label C label B label A label A+ label A++ ENERGIE / MAAND BESPARING / MAAND BESPARING / JAAR PRIJS incl BTW WAT Dak ongeisoleerd Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakraam enkel glas Velux dakraam Velux dakraam Velux dakraam Velux dakraam Velux 3 dubbel glas Enkel glas HR++ glas HR++ glas HR++ glas HR++ glas 3 dubbel glas Schuiframen Draairamen Draairamen Draairamen Draairamen Kunststof kozijnen Kierdichting Kierdichting Kierdichting Kierdichting Kierdichting Thuis wonen met zorg Thuis oud worden Grote gezinswoning Vloer isolatie 4 cm Vloer isolatie 8 cm Gevelisolatie 4,5 cm Gevelisolatie + 6 cm Gevelisolatie+12 cm Gevelisolatie+12 cm Nieuwe gevel 28 cm Ketel VR Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW5 Lage temperatuur Douche wtw Thermostaat kraan MV + CO2 sensor MV + CO2 sensor MV + CO2 sensor Zelfregelende roosters Zelfregelende roosters PV panelen 6 m2 Zelfregelende roosters PV panelen 50 m2 WAARDEVERHOGING COMFORTKLASSE basis FINANCIERING * label C label B label A label A label A MAANDLASTEN ** Voorbeelden voor integrale producten: wooncomfort, uitstraling, uitbreidingsopties Thuis wonen met zorg Thuis oud worden Grote gezinswoning

16 Mensen en hun kist laten het succes van hun deelname in de REIMARKT zien: - Mensen tonen hun liefde voor het huis, een detail - Mensen tonen hun eco-bewustzijn, zijn ambassadeur - Mensen zijn koploper in een community (padvinders) - Mensen tonen hun woongenot en nodigen uit tot deelname - Mensen omarmen het kistje en voegen er hun unieke (woning)karakter aan toe - Het kistje is het wenkend perspectief in een wereld die zich richt op duurzaam bouwen.

17 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 17 NAAR BETAALBARE EN FINANCIERBARE PRODUCTEN De producten worden uitgewerkt. De vraag is vervolgens niet wat het kost maar wat het maximaal mag kosten. Reimarkt gaat uit van de waarde van het aanbod, de prestatie. Op basis van de besparing die gehaald wordt, de waardeontwikkeling of comfortverhoging. De prijskaart van het product geeft dit transparant weer. Dit borgt een objectieve besluitvorming voor de klant. Leveranciers worden betrokken in deze proposities en kunnen aangeven wat zij nodig hebben. Wij beperken ons niet tot eenmalige investeringen: wij nemen ook langjarige onderhoudspakketten in ons aanbod op, voor zowel particulieren als de corporaties, inclusief kwaliteitsgaranties. VOORBEREIDING Met de uitwerking van standaardoplossingen voor projectongebonden woningtypen kunnen wij bewoners efficiënt maatwerk leveren. Ook biedt dit aanknopingspunten voor de corporaties om op een overzichtelijke, beheersbare manier samen met Reimarkt investeringsstrategieën te bepalen, in samenhang met eigen investeringsprogramma s en eigen urgentie. Van daaruit kunnen we de bijlage bij de eerste samenwerkingsovereenkomst opstellen waarbij partijen helder kunnen zien, wat wij de huurders te bieden hebben. FINANCIERING EN WAARDE Alle producten in de winkel kunnen onafhankelijk van de aanbieder worden gefinancierd. Hierdoor ontstaat schaalvoordeel en investeringszekerheid. Ook voor de financiering geldt dat de huurder of eigenaar beslist. Uitgangspunt is het maximaal benutten van de energiebesparing in euro s als investeringsruimte voor maatregelen. Zo krijg je een zo groot mogelijk effect. Daarom mag de financiering niet meer kosten dan de energiebesparing oplevert. Tenzij er natuurlijk meer ruimte, comfort of een nultreden-oplossing wordt gerealiseerd. Als de investeringen meer opleveren dan ze kosten, dan is het probleem niet geld, maar enkel financiering. Wij kunnen straks iedere (rendabele) woninginvestering financieren. Dat doen wij met een groot palet aan financieringsbronnen: WAIFER Met het innovatieve model van WAIFER kunnen woningeigenaren de toekomstige energiebesparing benutten om mee te investeren. De maatregelen die worden uitgevoerd worden niet in één keer betaald, maar maandelijks via de energiefactuur. Het verschil tussen oude en nieuwe kosten per maand wordt gebruikt voor rente en aflossing. Een garantie op de energiebesparing van de maatregelen dus: als de besparing niet gehaald wordt dat is dat niet het probleem van de particuliere eigenaar. Dit model bestaat al en kunnen wij introduceren. ZEKERHEID VOOR PARTICULIERE EIGENAREN Het aanbieden van financiering neemt een belangrijke drempel weg voor veel particuliere eigenaren. Het advies van Reimarkt blijft wel: 1. Als financiering met eigen vermogen kan, dan geeft dit altijd het beste rendement. 2. De door een provincie gegarandeerde duurzaamheidslening is meestal de goedkoopste optie voor een lening. 3. Onvoldoende eigen vermogen en geen SVnlening? Dan pas kijken we naar de mogelijkheden voor bancair krediet binnen de hypotheek, greenloans, Esco s of WAIFER. Door in deze volgorde te werken en alles goed uit te leggen, geven we een goed financieel advies. Met lokale makelaars proberen wij ook inzicht te krijgen in de waardevastheid van investeringen. Wij willen namelijk geen woningen onder water zetten of bewoners in financiële problemen brengen. Voor de woningeigenaar is er dus altijd gezonde financiering mogelijk, zonder verrassingen achteraf. Reimarkt heeft partners die bekend zijn in de wereld van wet- en regelgeving van AFM, De Nederlandse Bank (DNB) en de gedragscode van banken (GHF).

18 18 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen Onze financieringsvoorstellen zijn dus altijd volgens de regels, open en eerlijk, zonder verrassingen achteraf. Voorbeeldberekeningen tonen wij u tijdens onze presentatie. MOGELIJKHEDEN VOOR HUURDERS Bij veel huurwoningen kunnen wij een verduurzaming financieren vanuit de huurverhoging. Daarbij gebruiken wij enkel het puntensysteem waar het comfortverbeteringen betreft. Huurverhogingen voor energiebesparingen baseren wij, net als bij koopwoningen, op de waarde voor de bewoner (de resulterende besparing). Dit kan de huurder dus buiten de huur om financieren en er netto op vooruit gaan. Het kan echter ook voorkomen dat de woning al tegen de maximaal redelijke huur verhuurd wordt, zodat huurverhoging eenvoudig niet meer mogelijk is. Hoe we deze gevallen aanpakken, en welke producten haalbaar zijn, bespreken wij vooraf met elkaar. Voor de huurders liggen in Reimarkt straks producten voor hun specifieke woning, met als prijskaartje de maandelijkse huurverhoging. DE VERLEIDING VAN REIMARKT Er is dus altijd en voor iedereen wat te halen, ook zonder grote investeringen. Bijvoorbeeld direct besparen op de energiefactuur door collectieve inkoop, monitoring en coaching. Reimarkt organiseert collectiviteitskortingen via Greenchoice, op dit moment ca 5%. Het kortingspercentage is afhankelijk van het lopende contract. Lid worden van de inkoopgroep loont en gezamenlijk blijft men scherp. Als het elders goedkoper is wordt er overgestapt. Besparen op energie begint met inzicht in het energieverbruik. Reimarkt ondersteunt met de monitoringsunit waarmee bewoners het energieverbruik zien en welke apparaten onnodig aanstaan. Dit sluipverbruik is zonde van het geld. Er kan veel meer dan gedacht, als een aanpak samen met bewoners georganiseerd wordt. Is de ambitie een wijk die netter, groener en veiliger is? Gezamenlijk inkopen en elkaar helpen? Reimarkt helpt bewoners hierbij, heeft veel ervaring met collectief opdrachtgeverschap. Samen de straat of wijk een impuls geven, samen meer bereiken. Met energie en kennis van bewoners worden goede plannen gemaakt en uitgevoerd. Het liefst met mensen uit de wijk. LEVERANCIERS EN LEVERINGSVOORWAARDEN Reimarkt staat voor kwaliteit en leveranciers moeten zich hieraan committeren. Dit zijn harde en zachte eisen. De uitgangspunten opgesteld door leveranciers uit het noorden binnen het project SLIM wonen met energie worden gehanteerd en verder uitgediept. Het nakomen van afspraken, controle van kwaliteit, geven van garanties en onafhankelijkheid van adviseurs is hierin volledig geborgd.

19 Het gereedschapskistje is het hart van communicatie tussen deelnemers, partners en eindgebruikers. Het is hun toolbox om samen te werken.

20 20 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen DE ZAKELIJKE KANT SAMENWERKING IN EN RONDOM REIMARKT Binnen Reimarkt zullen KUUB en KAW als eerste trekkers van de verkooporganisatie optreden. Graag voegen wij in de eerste fase voor de kennis van het huurdersbestand, de in s en out s van wijken en haar inwoners capaciteit en kennis vanuit corporaties en gemeente toe. Wij werken met verschillende consortiapartners, ook lokaal en regionaal gebonden. Lokaal werken we met verschillende consortiapartners. Gezamenlijk het gewenste resultaat bereiken betekent ook gezamenlijk investeren in geld, tijd en draagvlak. De business-case is flexibel, kan mee bewegen met de vraag en ruimte geven aan benodigde inzet om het succes te bereiken. Het aanbod van Reimarkt is gebaseerd op een goed onderbouwde business-case, een gezond verdienmodel. De trigger om samen met corporaties, gemeente en bedrijven succesvol te zijn is groot. Aan het begin van een Reimarkt-traject maken we heldere afspraken over eventuele bijdragen, omzetgaranties en leningen. AANTALLEN, AMBITIES EN REKENMODELLEN De gedegen aanpak (energiescan, klantcontact, motiveren, overtuigen, kleine stapjes & klantenbinding) combineren wij met stevige marketingtools, on- en offline marketing en de fysieke aanwezigheid. Particuliere eigenaren doorlopen de klantreis gestaag, het aankoopbesluit duurt lang. Aantallen zijn in jaar 1 en 2 substantieel lager, in jaar 3 en 4 komen we op gang als het om daadwerkelijke omzet gaat. De corporatieve aantallen worden sneller gehaald, het verleiden en overtuigen van huurders kan direct van start. Voorwaarde voor succes is het perfecte en scherpe aanbod dat wij methodisch en praktisch (ervaring bij renovatiekoorts ) ontwikkelen. De kosten gaan voor de baten en de inkomsten worden voorzichtig ingeschat, waarmee niet bedoeld wordt dat de ambitie niet hoog ligt. HET VERDIENMODEL Het verdienmodel van Reimarkt is besloten binnen de verwachte omzet voor marktpartijen, ofwel de opdrachten van woningeigenaren en de corporatie. Het gaat niet alleen om Reimarkt, ook de businesscase voor leveranciers en opdrachtgevers moet goed zijn. Reimarkt heeft als winkelformule een eigen verlies- en winstrekening met een winstdoelstelling. De inkomsten van Reimarkt bestaat uit een percentage van de omzet. Gezocht wordt naar een logische marge in relatie tot kostprijs en omzetvolume. REIMARKT streeft naar een zo laag percentage van de omzet en spreekt de verwachting uit, onderbouwd door cijfers, bij succes uiteindelijk te kunnen werken voor 6 a 7 % van de omzet. Uitvoerende partijen kunnen afhankelijk van hun expertise en draagkracht samenwerken met Reimarkt. Reimarkt streeft naar een duurzame samenwerking met leveranciers, bij voorkeur lokaal/regionaal. Handelingskosten zijn voor hen bij Reimarkt substantieel lager (bij individuele aanpak nu circa 20 tot 30%). Centrale zaken zoals kwaliteitseisen, kennis, controle, garanties en betalingen worden centraal geregeld. Kleine lokale spelers kunnen hierdoor meedoen. Opdrachtgevers kopen het aanbod, gelieerd aan besparing, comfortverbetering, waardevermeerdering, snelheid en kwaliteit.

Bergen op Zoom Bidbook 23 mei 2013

Bergen op Zoom Bidbook 23 mei 2013 Bergen op Zoom Bidbook 23 mei 2013 VOORWOORD Beste vertegenwoordigers van Stadlander, beste bewoners en andere lezers, Voor u ligt ons plan voor de verbetering van ruim 600 huur- en koopwoningen, verspreid

Nadere informatie

Procesevaluatie blok voor blok

Procesevaluatie blok voor blok Procesevaluatie blok voor blok Rapportage kwalitatief onderzoek 2013 Lieke Dreijerink Jan Uitzinger Amsterdam, 28 april 2014 IVAM research and consultancy on sustainability Plantage Muidergracht 14-1018

Nadere informatie

Te bespreken op de Algemene Ledenvergadering op 12 februari 2014

Te bespreken op de Algemene Ledenvergadering op 12 februari 2014 Uitgangspunten en Doelen voor de Vereniging Blijstroom Werkplan voor 2014 en 2015 Te bespreken op de Algemene Ledenvergadering op 12 februari 2014 Datum: 6 februari 2014 2 3 Deel I: Uitgangspunten en doelen

Nadere informatie

De woningeigenaar getriggerd en geactiveerd Inzichten in twee jaren marktbewerking Blok voor Blok

De woningeigenaar getriggerd en geactiveerd Inzichten in twee jaren marktbewerking Blok voor Blok De woningeigenaar getriggerd en geactiveerd DEF Versie 13 mei 2014 In twee jaren Blok voor Blok is een grote hoeveelheid inzichten vergaard in de wijze waarop de woningeigenaar te activeren is om te investeren

Nadere informatie

HET PRINCIPE VAN DE STROOMVERSNELLING 9 mei 2013

HET PRINCIPE VAN DE STROOMVERSNELLING 9 mei 2013 HET PRINCIPE VAN DE STROOMVERSNELLING 9 mei 2013 Het gaat om vijf partijen: De huurder: Wil plezierig, comfortabel en betaalbaar wonen op een niveau dat past bij zijn portemonnee. Betaalt iedere maand

Nadere informatie

Bestaande bouw Energie Neutraal. Reisgids voor een gebiedsgerichte aanpak

Bestaande bouw Energie Neutraal. Reisgids voor een gebiedsgerichte aanpak Bestaande bouw Energie Neutraal Reisgids voor een gebiedsgerichte aanpak Inhoud van deze Reisgids VOORWOORD 5 GOED OM TE WETEN 7 1. Bestaande Bouw 9 2. Schaalsprong 11 3. Gebiedsgericht 13 4. Landschap

Nadere informatie

sturen op woonlasten

sturen op woonlasten sturen op woonlasten Leonie van der Steen en Klaas Vegter uitgave van Stedennetwerk G32 en Energiesprong Platform 31 Huur Energie Verzekeringen Belastingen en heffingen Onderhoud inhoudsopgave introductie

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG VOOR

SAMEN AAN DE SLAG VOOR SAMEN AAN DE SLAG VOOR DUURZAAM WOONGENOT Onderlegger voor het samen aanpakken van woningen (ADV-aanpak in impulsprojecten, buurt- en burgerinitiatieven) STICHTING ACHTERHOEK DUURZAAM VERBOUWEN AUTEUR:

Nadere informatie

BLIK OP. Themanummer #1 / 2015. Noorden zet in op samenwerking overheid en bedrijfsleven. Alphense Green Deal voor duurzame initiatieven.

BLIK OP. Themanummer #1 / 2015. Noorden zet in op samenwerking overheid en bedrijfsleven. Alphense Green Deal voor duurzame initiatieven. BLIK OP Themanummer #1 / 2015 Met veel praktijkvoorbeelden. Doe er uw voordeel mee! DUURZAAMHEID 2 Olaf Prinsen, wethouder Apeldoorn Energieneutraal moet ambitie zijn van de samenleving. Gemeente 6 14

Nadere informatie

Jonge woning eigenaren klem door restschuld. Europees geld voor Nederlandse projecten. Laat ouderen eerder nadenken over woningaanpassingen.

Jonge woning eigenaren klem door restschuld. Europees geld voor Nederlandse projecten. Laat ouderen eerder nadenken over woningaanpassingen. 01 2015 2 Onderzoek EIB Financiering restschuld scheiden van nieuwe hypotheek 6 Henk Hartveld, ANBO Laat ouderen eerder nadenken over woningaanpassingen. 8 Ronald Schneider, wethouder Rotterdam Wij staan

Nadere informatie

Eerste fase en voorbereiding van toepassing op grote schaal Blok voor blok-consortium Deventer Energieke Verbinding

Eerste fase en voorbereiding van toepassing op grote schaal Blok voor blok-consortium Deventer Energieke Verbinding Het Deventer woningabonnement op comfort en energiebesparing Eerste fase en voorbereiding van toepassing op grote schaal Blok voor blok-consortium Deventer Energieke Verbinding September 2014 Het Deventer

Nadere informatie

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Planmatig Ondernemen Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven Mei 2014 Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512

Nadere informatie

Evaluatie Utrechtse Energie

Evaluatie Utrechtse Energie Evaluatie Utrechtse Energie Robin Berg, LomboXnet Samenvatting De zonne-revolutie gaat zo ie zo plaatsvinden op vele plekken op de wereld tegelijkertijd. Zorg dat je als stad klaar bent om die zonne-revolutie

Nadere informatie

Databasemarketing voor energiebesparing

Databasemarketing voor energiebesparing juni 2013 Databasemarketing voor energiebesparing Praktijk gericht onderzoek You can never have an impact on society if you have not changed yourself - Nelson Mandela - Colofon Opdrachtgever : Ministerie

Nadere informatie

STR OOM VERS NELL ING. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS intern 19 JUNI 2013 VERSIE 6.0

STR OOM VERS NELL ING. FREQUENTLY ASKED QUESTIONS intern 19 JUNI 2013 VERSIE 6.0 DE STR FREQUENTLY ASKED QUESTIONS intern OOM VERS NELL 19 JUNI 2013 ING VERSIE 6.0 afkortingen BZK CFV CO 2 DAEB ESCo ICR kwh LTV WSW WWS Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Centraal

Nadere informatie

SLIM wonen met energie in. een gamechanger

SLIM wonen met energie in. een gamechanger 16 mei 2013 In 2011 en 2012 is met de aanpak SLIM wonen met energie een transitie in de noordelijke energiebesparingsmarkt in gang gezet: van aanbodgericht naar klantgericht. In dit document presenteren

Nadere informatie

Winsum heeft het! Woonvisie

Winsum heeft het! Woonvisie Winsum heeft het! Woonvisie datum 2 december 2013 KAW architecten en adviseurs Postbus 1527 9701 BM Groningen Hofstraat 8 9712 JB Groningen Telefoon (050) 369 58 70 Fax (050) 369 58 71 Email info@kaw.nl

Nadere informatie

Digitale gereedschapskist Energieaanpak particuliere woningeigenaren

Digitale gereedschapskist Energieaanpak particuliere woningeigenaren Digitale gereedschapskist Energieaanpak particuliere woningeigenaren Digitale gereedschapskist Energieaanpak particuliere woningeigenaren Gemeenten kunnen een belangrijke initiërende en ondersteunende

Nadere informatie

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020

Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 Actieplan voor energiebesparing en duurzame energie in de regio Alkmaar 2015-2020 December 2014 Inhoud Inleiding... 5 Doelstelling... 5 Opbouw van het plan... 6 Scope... 7 1 Ontwikkeling van het energieverbruik

Nadere informatie

Stappenplan Lokaal energie initiatief Van pril initiatief tot succesvolle exploitatie

Stappenplan Lokaal energie initiatief Van pril initiatief tot succesvolle exploitatie 2012 Stappenplan Lokaal energie initiatief Van pril initiatief tot succesvolle exploitatie Jesse Cuperus, Juni 2012 Stappenplan Lokaal energie initiatief Van pril initiatief tot succesvolle exploitatie

Nadere informatie

krant Huis meer waard door hoger energielabel ENERGIEWINST HUIS INHOUD TE KOOP Februari 2015

krant Huis meer waard door hoger energielabel ENERGIEWINST HUIS INHOUD TE KOOP Februari 2015 Februari 2015 krant Huis meer waard door hoger energielabel Energiebesparende maatregelen aan je huis geven meer wooncomfort en lagere energiekosten. Maar is het handig om je huis energiezuiniger te maken

Nadere informatie

CRM meer dan techniek

CRM meer dan techniek JAARGANG 8 NO.4-2008 INHOUD CRM meer dan techniek 1 Inleiding ontwikkelingen hype toepassingen klantentrouw bedrijfsstrategie inzetbaar 2 Hoe werkt CRM? klanten behouden cyclus kostenvoordeel valkuilen

Nadere informatie

Reimarkt Enschede. subsidieaanvraag E=0. 30 oktober 2013. Onderbouwing subsidieaanvraag E=0. Henk Kieft en Ellen van Acht

Reimarkt Enschede. subsidieaanvraag E=0. 30 oktober 2013. Onderbouwing subsidieaanvraag E=0. Henk Kieft en Ellen van Acht datum 30 oktober 2013 werk Onderbouwing subsidieaanvraag E=0 behandeld door Henk Kieft en Ellen van Acht Reimarkt Enschede subsidieaanvraag E=0 Inleiding Energiebesparing in de bestaande woningvoorraad

Nadere informatie

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo s

Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo s Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed en de mogelijke rol van ESCo s Rapportage van een kwalitatief onderzoek in opdracht Agentschap NL Referentienummer UGC1300002 drs. Peter Paul van Kempen en ir. Jan

Nadere informatie

Samenvatting... 1. Voorwoord... ii

Samenvatting... 1. Voorwoord... ii KEN Ontwikkelplan Inhoudsopgave Samenvatting... 1 Voorwoord... ii 1. Opgave en Visie... 1 1.1 Verduurzaming van de bestaande bouw... 1 1.2 Gebieden Energie Neutraal... 1 1.3 Kerschoten in Apeldoorn...

Nadere informatie

Colofon. De toolkit EPA voor gemeenten is ontwikkeld door: Van Kempen Onderzoek en Advies. TMCC Marketing en Communicatie, Santpoort - Zuid

Colofon. De toolkit EPA voor gemeenten is ontwikkeld door: Van Kempen Onderzoek en Advies. TMCC Marketing en Communicatie, Santpoort - Zuid Colofon De toolkit EPA voor gemeenten is ontwikkeld door: Van Kempen Onderzoek en Advies TMCC Marketing en Communicatie, Santpoort - Zuid In opdracht van: Novem, Nederlandse onderneming voor energie en

Nadere informatie

Sociale wijkteams in ontwikkeling

Sociale wijkteams in ontwikkeling Sociale wijkteams in ontwikkeling Inrichting, aansturing en bekostiging In samenwerking: Gemeente Eindhoven Gemeente Enschede Gemeente Leeuwarden Gemeente Utrecht Gemeente Zaanstad TransitieBureau Wmo

Nadere informatie

#trendingtopics. De werkplek anno nu One size fits nobody. Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead. De transformatie van de ICTafdeling

#trendingtopics. De werkplek anno nu One size fits nobody. Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead. De transformatie van de ICTafdeling #trendingtopics Magazine inspire voor klanten van KPN Consulting Oktober 2014 De werkplek anno nu One size fits nobody Data gets an attitude Zo blijft u tóch in de lead De transformatie van de ICTafdeling

Nadere informatie

Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht. Energielabel moet standaard worden. Subsidies Stapel je rijk. Congres

Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht. Energielabel moet standaard worden. Subsidies Stapel je rijk. Congres De Markt in Beweging Deze maand op MeerMetMinder.nl: Subsidie glasisolatie Cursusfilm Update MMM-projecten Film volgt de Bouwmannetjes Veel particulieren zijn echt slecht voorgelicht Energielabel moet

Nadere informatie

Energiesprong Veenkoloniën Investeren in woonwaarde en gebiedskwaliteit. Veenergie

Energiesprong Veenkoloniën Investeren in woonwaarde en gebiedskwaliteit. Veenergie Energiesprong Veenkoloniën Investeren in woonwaarde en gebiedskwaliteit Veenergie 2 INHOUD 1. HET VERTREKPUNT... 5 DRENTHE... 5 FOCUS VEENKOLONIËN... 5 2. DE UITDAGING... 7 TIJD VOOR ACTIE!... 7 3. DE

Nadere informatie