duurzaam bouwen doe je samen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "duurzaam bouwen doe je samen"

Transcriptie

1 duurzaam bouwen doe je samen

2 2 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen REIMARKT Reimarkt is een winkel waar iedere woningeigenaar en huurder transparant en betaalbaar duurzaam wonen kan kopen of huren. Hoe? Dat leggen we hier uit. Veel steden in Nederland hebben de gezonde ambitie koop- en huurwoningen te verbeteren. De energierekening van iedereen naar beneden, prettige woonlasten, goed onderhouden en waardevaste woningen die staan in een goede woonomgeving. Daar wordt de komende jaren aan gewerkt door gemeenten, corporaties, inwoners, bedrijven én Reimarkt. EEN ECHTE RENOVATIEWINKEL Reimarkt is een marktinitiatief waar de consument echt kan gaan winkelen. Dit initiatief van bedrijven uit de bouw brengt versnelling in de energiebesparing en het wooncomfort van zowel huur- als particuliere woningen. De winkel functioneert volgens een retailformule waarbij wordt samengewerkt op het gebied van productinnovatie, bewustwording en financiering. USP S VAN TOPDOWN NAAR EEN AANBOD WAARUIT JE ZELF KUNT KIEZEN! Een on- en offline winkel waar je duurzaam wonen kunt kopen. Er liggen kant en klare oplossingen in de schappen, van dubbel glas tot 0-op de meter woningen. Voor een vaste prijs en prestatie. VAN TIJDROVEND PROJECT NAAR MAKKELIJK CONSU- MENTENPRODUCT Denken vanuit klantwaarde en een passende productlijn met heldere prestaties. Het woongenot staat centraal. Reimarkt ontwikkelt producten met innovatieve bedrijven. De grotere bouwer en installateurs, maar even goed lokale ondernemers. Een goede producent kan omzetcontinuïteit verwachten. BEWUSTWORDING AANKOOPBEGELEIDING NAZORG ONDERHOUD Reimarkt bouwt met een nieuw zoek/volgsysteem relaties op met potentiële klanten. Het aankoopproces wordt tegen een fractie van traditionele kosten begeleid. INTERACTIEF ON- EN OFFLINE KLANTCONTACT Meten is weten en wij willen horen wat mensen beweegt. Doel is het verbeteren van processen, informatie en aanbod. Sneller tot een investeringsbesluit komen. Klanten uitdagen met aanbod dat men niet had verwacht, niet bedacht en dus niet gevraagd: maar wel altijd al had willen hebben REIMARKT BIEDT INNOVATIEVE FINANCIERING De individuele benadering schalen we op en maakt innovatieve financieringsvormen mogelijk. Bijvoorbeeld het inzetten van de energiebesparing en het leasen of afsluiten van woonabonnementen. Financiers hebben schaalvoordeel en zekerheid op kwaliteit, energiebesparing en waardevermeerdering. MEER WAARDE Reimarkt gaat over wonen. Als eigenaar zie je in de winkel wat financiering kost en oplevert. Bij huurders de eventuele huurverhoging en energiebesparing. Reimarkt draagt bij aan het vormen van collectieven en leefbaarheid. Er ontstaat lokale werkgelegenheid. Reimarkt zorgt ervoor dat het geld uit de schoorsteen de buurt in gaat. REIMARKT IS ONAFHANKELIJK Een goede investeringsbeslissing voor de klant is het motto. Wij zetten geen woning onder water bieden geen financiering die niet betaald kan worden. Kleine stappen zijn even belangrijk. Reimarkt staat voor een duurzame klantrelatie.

3

4 4 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen INTRINSIEKE MOTIVATIE Wat beweegt marktpartijen uit de bouw om deze investering te doen? Door drempels weg te nemen activeren wij de vraag van de particuliere woningeigenaar. HENK KIEFT (KAW): Als KAW-er ben ik al ruim 3 jaar actief in de energierenovatiemarkt. Wij staan voor mooi wonen en mooi leven, bouwen met zowel collectieve groepen als individuele bewoners aan hun eigen huis of dat van hun huurbaas. We hebben goed nagedacht hoe we in een steeds anoniemer wordende samenleving relaties kunnen opbouwen met bewoners in steden, wijken en dorpen. Samen met Waifer en KUUB hebben wij onze kennis en ervaring ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe aanpakken en tools. Daarmee geven wij bewoners relevante informatie over hun eigen woning en vinden wij met marktpartijen kansrijke straten en wijken. Door drempels weg te nemen activeren wij de vraag van de particuliere woningeigenaar. Ik kan u zeggen, dat is met de poten in de modder en hard werken, want particuliere eigenaren zijn kneiter-duidelijk en morgen willen zij niet horen. Vandaag moeten en gaan we het doen. Gezamenlijk draagvlak is cruciaal, bij particulieren maar ook in het bedrijfsleven. ELLEN VAN ACHT (KUUB CENTRUM VOOR PARTICULIERE BOUW): De particuliere woningeigenaar is ons bestaansrecht, collectief in nieuwbouw maar ook renovatie met kleine opdrachten en budgetten. Gezamenlijk draagvlak is cruciaal, bij particulieren maar ook in het bedrijfsleven. Prestaties en garanties leggen wij mét aanbieders vast, niet voor hen. Een persoonlijke passie is retail. Retail is detail, een serieuze consumenten business. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden: de winkel is onafhankelijk, heeft een eigen (gezonde) verlies- en winstrekening. De winkel heeft eigenaren, aandeelhouders en doet zaken met leveranciers. Zij hebben een gezamenlijk belang: een tevreden klant die terugkomt. Jaar in jaar uit.

5 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 5 Het winkelconcept Reimarkt is echt een doorontwikkeling van onze ervaring in de energiebesparingsmarkt. REIMAR VON MEDING (KAW): Het winkelconcept Reimarkt is echt een doorontwikkeling van onze ervaring in de energiebesparingsmarkt. Het winkelconcept hebben wij in 2012 neergezet samen met KUUB. Een winkelconcept wat staat voor Renovatie Energie en Innovatie. Ellen kwam met de naam Reimarkt, dat was even wennen. Maar het klopt: ik sta er met ziel en zaligheid voor. Niet alleen, de samenwerking met collega s en partners is de enige sleutel voor succes. Dat geeft mij de inspiratie en de energie die nodig is om iedere dag het aanbod beter te maken voor de bewoner. Technisch, financieel, variatie maar ook qua uiterlijk en woonplezier. Daar is nog een wereld voor mij als architect te winnen; energierenovatie als architectuuropgave, concurreren met een nieuwe keuken. Wij willen allemaal dat het lukt en ik in het bijzonder, mijn naam staat op de gevel! DE KRACHT VAN REIMARKT: INNOVATIE, SAMENWERKING EN OPSCHALING Reimarkt is onderscheidend, omdat er werk gemaakt wordt van de systematische en integrale verduurzamingstrategie op stedelijke schaal. En daarmee wordt niet vandaag begonnen: al meerdere projecten in ons land zijn door ons in gang gezet. Wij begrijpen goed dat uw ambitie een doordachte aaneenrijging van diensten is en niet zo maar een ad hoc verzameling van activiteiten. Door ons landelijke netwerk en prijswinnende innovaties (Reimarkt Enschede, Wijkbedrijf Bilgaard, Reimarkt Bergen op Zoom, EHBE Groningen, SLIM Leeuwarden, Het Paleis Groningen en behoud van Het Blauwe Dorp Groningen) zitten we aan de voorkant van de markt wat kennis en ervaring betreft. Dit biedt kansen om met kennis en expertise invulling te geven aan hogere en haalbare ambities. U krijgt veel waar voor uw geld, doordat u kunt profiteren van de middelen die wij ontwikkelen binnen deze projecten en landelijke innovaties. Ook kunnen we twee nieuwe, aan ons verbonden (financierings-) concepten op basis van de energiebesparing, zijnde waifer en wocozon (www.waifer.nl / www. wocozon.nl), al zonder ontwikkelkosten introduceren. Wij hebben de intentie om het echt anders te willen doen. We zullen samen moeten bouwen aan het benodigde vertrouwen. Dat sluit geheel aan bij onze fascinatie: Gezamenlijk met partners willen wij de vele euro s die weglekken naar buitenlandse energieleveranciers binnen onze grenzen houden. Daarnaast is verduurzaming belangrijk voor de woonlastenbeperking van woningeigenaren, is het goed voor het milieu, een stimulans voor de bouw en genereert het groene banen in het MKB. Dit alles met maximale keuzevrijheid en onafhankelijkheid van leveranciers.

6 6 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen Vaak is er sprake van een forse opgave, gekoppeld aan woningeigenaren en huurders met een smalle beurs. Het laten dalen van de kostprijs zonder in te leveren op kwaliteit is daarom erg belangrijk. Dit betekent dat veel energie moet worden gestoken in een conceptuele aanpak. Concreet betekent dit dat door de aanbieders intelligente projectongebonden oplossingen worden ontwikkeld die samen met de klant op maat kunnen worden gemaakt. Op deze wijze zijn wij in staat om de kostprijs in de grip te houden (door de schaalgrootte) en tegelijkertijd de klant uniek te bedienen. Bovenstaand proces vergt een heldere visie op de ontwikkeling en verkoop van het juiste aanbod. Op garanties, kwaliteit en prijsvorming. Op onze service. De visie van Reimarkt is dat onze service voor de klant het advies en de uitvoering is. De klantbeleving en waardering is ons vertrekpunt. Dit moeten de advies- en verkooporganisatie samen met de leveranciers borgen. Zakelijk, correct, transparant en volledig. REIMARKT: DE KETEN OP DE KOP, DE KLANTWAARDE VOOROP HET GEBEURT IN DE WINKEL Reimarkt verbindt alle belangrijke factoren voor woningverduurzaming. En als je overal mee verbonden bent, leer je als organisatie supersnel. Maar dat lukt alleen met een open mind voor alles en iedereen en de bereidheid de eigen aanpak steeds te verbeteren. Niet vóór je klant denken, maar mét je klant. De winkel is daarom de spil van onze aanpak: daar lichten wij samen met de klant de woning door, bespreken wij de mogelijkheden en daar maakt de klant zijn uiteindelijke keuze. Het personeel van Reimarkt is lokaal betrokken, kent de stad of het gebied en begrijpt wat de bewoner bedoelt. Zij leggen uit welke producten passen bij de woning en de voorkeuren van de bewoner. Alle producten hebben een duidelijke productkaart en zijn zo perfect vergelijkbaar. Financieringsmogelijkheden worden ook meteen besproken: met eigen geld, via een maandelijkse huurverhoging, met een duurzaamheidslening of zelfs betalen vanuit de besparing, via de energierekening? Reimarkt zoekt met de bewoner de beste optie. En het liefst gaan we met de bewoner en zijn buren tegelijk in gesprek. Want veel oplossingen zijn goedkoper met het hele blok samen, en sommige verbouwingen moeten wel samen met de buren. Daarom zijn er ook collectieve oplossingen in Reimarkt te koop. Bijvoorbeeld een bioketel op geperste houtkorrels. De directe feedback van de klant is enorm belangrijk. Wij bespreken alle opmerkingen dan ook met de ontwikkelaars en verbeteren zo constant onze producten. Het aanbod ziet er dus vermoedelijk over een jaar heel anders uit dan nu, we leren dus echt supersnel! WAT LIGT ER IN DE WINKEL? Reimarkt is een one stop shop : in één keer klaar. In Reimarkt vindt de bewoner informatie op maat, krijgt hij duidelijk advies en kan hij concrete producten kopen, voor een vaste prijs, met financiering, garantie en service. Dat is dus veel duidelijker en gemakkelijker dan normaal: geen ontwerpprocessen, offertetrajecten en bouwprocessen meer. Het gaat immers om een bestaande woning, niet om de bouw van de Noord- Zuidlijn! Alles is verkrijgbaar. Van dubbel glas tot energieneutrale woningen en energieleverende buurten. Maar ook nieuwe keukens, volledige uitbouwen en drempelvrije woningen. Isolatiepakketten voor het dak, die de bewoner zelf kan plaatsen. En zelfs kleine producten, zoals een LEDlamp. Door alle oplossingen zichtbaar te maken voor de bewoner, met de prijs en besparing erbij, ontstaat een verleidelijk aanbod. Hoe concreter en beeldender, des te overtuigender en succesvoller. Reimarkt werkt met een multi-disciplinair team van

7 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 7 Natuurlijk met een open en eerlijke wijze van aanmelding voor alle bedrijven. Meer dan de helft van de deelnemende bedrijven komen straks daadwerkelijk uit uw regio. bouwers, marketeers, architecten, bouwkundigen, makelaars, financiers, en gezondheidsdeskundigen. Wij analyseren alle verschillende woningtypen en de verschillende bewonerstypen in stad of gebied. Dat is nieuw in Nederland! En de waarde voor de klant bepaalt de verkoopprijs. Dit betekent dat aanbieders financieel maximaal worden uitgedaagd om te innoveren. Niet hun eigen kostprijs bepaalt de verkoopprijs, maar het bedrag dat de klant er voor over heeft. Zo ontwikkelen wij al in de voorbereidingsfase producten voor elk doorsnee woningtype. Deze producten liggen bij de start al in onze schappen. Een realiseerbare maatregelenlijn, maar ook zeer betaalbaar. Want bij de uitvoering hoef je alleen maar op afwijkingen te sturen, en de herhalingsgraad leidt tot een kostprijsdaling. Zowel standaardisering als maatwerk dus! ONAFHANKELIJK EN BETROUWBAAR Reimarkt-organisatie is onafhankelijk: zij maakt zelf geen dakkappellen en zonnepanelen. De producten die Reimarkt aanbiedt zijn door samenwerkende bouwbedrijven, architecten en adviseurs ontwikkeld. Daarom geen verplichtingen voor de klant, maar eerlijk en onafhankelijk advies en duidelijke keuzes binnen het aanbod. De conceptontwikkelaars hebben niet primair de rol van bouwer, maar van mede-ontwikkelaar en financiële gangmaker van een betaalbaar en uniek aanbod. Het aanbod wordt door meerdere kleine en grote regionale leveranciers in de winkel aangeboden. Wij garanderen dat alle producten altijd voldoen aan onze kwaliteitseisen. We toetsen leveranciers op kwaliteitscriteria. De borging hiervan is essentieel. Daarom werken wij nauw met hen samen. Hiervoor hebben wij een beproefde overleg- en netwerkstructuur ontwikkeld met lokale MKB-bedrijven, waar in Noord-Nederland onder de vlag van SLIM partijen zijn aan te spreken op elkaars kwaliteit, rol en sociaal-economisch effect op de regio. DE FYSIEKE WINKEL Wij openen eerst geen grote vaste winkel op één plek. Er worden soms permanente verkooppunten ingericht. Daarnaast duiken wij in de wijken op. Daarbij maken wij gebruik van gebouwen die er al zijn, zodat wij meteen kunnen beginnen. Met de pop-up store kunnen wij in ieder pand een winkel beginnen. Zelfs in een vrijkomende huurwoning! Met een winkel in ieder veel voorkomend woningtype en in iedere wijk, zijn we altijd dichtbij onze klant. BIJ DE MAKELAAR MOBIEL IN DE WIJK WINKEL IN DE STAD

8 8 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen DE KLANT IN BEELD VAN KEUKENTAFEL NAAR CRM De klant komt niet zomaar in je winkel terecht, daar moet je wat voor doen. Bij verkoop hoort marketing. Voor de detailhandel dagelijkse praktijk, voor de bouwkolom nieuw terrein. Hoe werkt dat straks? De grondgedachte is dat je met voldoende kennis van je klant een product kan ontwikkelen waar de klant niet om heeft gevraagd, maar toch in geïnteresseerd is. Denk aan de ipad van Apple. Wij kennen bovendien vanuit onze ervaring de klantreis : de stappen die de klant neemt om tot uitvoering te komen. Wij gebruiken een CRM-aanpak ( Client Relation Management ), waarbij we alle klantcontacten structureel bijhouden en hieraan vervolgacties koppelen. Daarmee helpen we de bewoner stap voor stap door zijn klantreis heen. Uiteindelijk gaat het erom een hype te creëren, waarin zoveel mogelijk mensen mee willen. Hoe ziet die klantreis er uit? De fasen van de klantreis (customer journey)

9 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 9 STAP 0: Geen klantcontact (ook al is het huishouden actief benaderd). STAP 1: Inventarisatiefase ( snuffelen ). Er zijn klantgegevens bekend door de aanvraag van een nieuwsbrief, deelname aan een enquête of de energiecheck, contact met de helpdesk of een bezoek aan een energiecafé, buurtbijeenkomst of beurs (zie buurtacties en popup store verderop in deze aanpak). STAP 2: Advies op maat. De klant verdiept zich in de mogelijkheden voor de eigen woning met een quickscan energiebesparing en/of een gesprek aan huis met een adviseur. Zo krijgt de klant zicht op zijn mogelijkheden, kosten en opbrengsten. STAP 3: Offertes en financiering. De klant vraagt offertes aan bij uitvoerders. Desgewenst wordt informatie toegezonden over aanbieders en aandachtspunten bij het aanvragen van offertes en financiering. Ook een professioneel adviesgesprek behoort tot de mogelijkheden. STAP 4: De klant onderzoekt de verschillende vormen van financiering en vraagt de gewenste financiering & subsidies aan. STAP 5: Werk in uitvoering. Er is een offerte getekend en de maatregelen worden uitgevoerd. STAP 6: Evaluatie en nazorg. De uitgevoerde werkzaamheden zijn voltooid met een nieuw energielabel als hard bewijs van de prestatie. Wellicht is een slimme meter (energiemonitor) geplaatst. Het proces wordt geëvalueerd met de klant en vervolgacties worden besproken (hiermee start het proces op termijn weer bij stap De klant wordt ook gevraagd als ambassadeur te fungeren. STAP 7: Ambassadeurschap. De (tevreden) klant vertelt over de meest kenmerkende drempel in zijn klantreis. Er zijn afspraken gemaakt over de manier waarop zijn ervaring kan worden ingezet om andere bewoners in uw gebied te enthousiasmeren. De fasen van de klantreis in beeld Alle fasen van de klantreis zijn zo beschreven, dat het voor de bewoner altijd duidelijk is wat zijn eerstvolgende stap moet zijn. Wij hebben voor elke fase middelen, die helpen bij het zetten van deze stap (energiecheck, quickscan, folders, etc.). Zo stimuleren wij de bewoner om aan de slag te gaan, zónder het initiatief en de keuzevrijheid bij hem weg te halen. Dat leidt tot een goede klantrelatie met een duurzaam effect.

10 OVER REIMARKT DUURZAAMHEID ONDER ÉÉN DAK HOME CONTACT OVER ONS ACTUEEL FAQ DISCLAIMER ZOEK PRODUCTAANBOD ONZE PARTNERS FINANCIEEL PLAN NIEUWSBRIEF REI.BLOG 10 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen WEBSITE EN APP Een website die niet gericht is op publieksvoorlichting en promotie maar op inzicht voor de bezoeker in zijn eigen situatie. Op basis van woninggegevens van gemeente en woningcorporaties krijgt de klant inzicht in de energetische kwaliteit van de eigen woning. Hij krijgt passende energiebesparende maatregelen aangereikt met de kosten en baten hiervan. Ook ziet hij voorbeelden van geslaagde projecten in de directe omgeving. Het is een individuele klantbenadering op grote schaal: kostenbesparend en met een hogere nauwkeurigheid. Graag weten wat Reimarkt voor u kan betekenen? Bekijk de video. BEKIJK Duurzamer wonen? Doe hier de Quickscan. Klantervaringen. Zij zetten de trend. Reimarkt ontwikkeling. Bekijk onze actuele werkzaamheden. GEGEVENSBANK EN ENERGIESCAN In een gegevensbank (database) worden woninggegevens van gemeente en woningcorporaties gekoppeld aan de informatie uit quickscans, adviesgesprekken en uitgevoerde verbeteringen. Zo ontstaat een duidelijk en altijd actueel overzicht van de energetische toestand van alle woningen in uw stad of gebied. En wij gaan verder: wij maken een energiescan van uw stad of gebied en haar wijken. Wij combineren de gegevens over woning, bewoner en energieverbruik om snel tot een specifieke doelgroepensegmentering te komen, zowel van huurders als woningeigenaren. Waar zitten bijvoorbeeld bewoners met een laag inkomen, een hoog gasverbruik en de woning onder water? Of de hoge inkomens met een hoog verbruik en een goed te renoveren woning? Met geavanceerde statistische technieken (lineaire regressie en cloning ) vertalen we werkelijke resultaten door naar potenties voor de hele woningvoorraad. En met deze kennis ontwikkelen wij een aanpak, die precies past bij de behoeften van iedere doelgroep. Online winkel, website en apps Reimarkt Alle informatie past precies bij de eerstvolgende stap van de klant, zodat hij niet verdwaalt in een brei van algemene informatie, maar enthousiast raakt om aan de slag te gaan. Deze aanpak is door ons ontwikkeld en de tools zijn operationeel. Natuurlijk is er ook een webshop: een online winkel waar je op je gemak eens kunt rondneuzen als het jou uitkomt incl. online communicatiemiddelen als Twitter, Facebook en Apps. Maar omdat er ook veel klanten van Reimarkt op leeftijd zijn en wellicht niet zo bekwaam met computers, is de website van Reimarkt gebruiksvriendelijk, beeldvullend, eenvoudig en overzichtelijk. Energiescan opsporen van potenties en voorkeuren op het niveau van de stad, wijk en huis

11 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 11 PERSOONLIJK ADVIES DOOR HELPDESK Naast de website hebben wij ook een onafhankelijke helpdesk voor persoonlijk advies via en telefoon. Wij beantwoorden niet alleen vragen, wij helpen de klant ook actief om de volgende stap te 6 REIMARKT quickscan energiebesparing zetten. Indien gewenst kan een klant ook thuis een advies op maat krijgen. Er komt een professional langs met kennis van de woning. Hij offreert op basis van de waargenomen afwijkingen, snel en doelmatig. Uw verbruik In onderstaande grafiek wordt uw energieverbruik vergeleken met het gemiddelde energieverbruik van uw buurt. U heeft een jaarlijks verbruik van m3 gas en een stroomverbruik van kwh. Uw buurt heeft een gemiddeld gasverbruik van m3 per huishouden en een gemiddeld elektraverbruik kwh Gas m 3 Uw huidige energielabel Stroom kwh Met de gegevens die bekend zijn van uw woning hebben wij een indicatief energielabel berekend. Dit is label A (Energieindex 1,02). Uit de vergelijking van uw verbruik met uw buurt blijkt, dat u minder gas verbruikt dan uw buren en hier jaarlijks 86,01 minder aan uitgeeft. Uw stroomverbruik is hoger; jaarlijks 283,05 meer. Uw woning Vergelijkbare woning REIMARKT quickscan energiebesparing 7 REIMARKT quickscan energiebesparing 7 HET CRM-SYSTEEM De gegevensbank koppelen we aan een CRM-systeem, de motor achter onze werkwijze. Hierin worden alle klantcontacten bijgehouden. Wij weten dus op ieder moment voor iedere bewoner wat de stand van zaken is en welke volgende stap de bewoner moet zetten. Wij benaderen bewoners vervolgens actief over het nemen van de volgende stap. Alles is meetbaar: wij kunnen zien waar consumenten vastlopen, waar extra aandacht nodig is, waar aanbiedingen het meeste effect hebben. Door de gegevens te analyseren kunnen wij onze werkwijze stelselmatig aan te scherpen. Maar de informatie kan ook worden benut voor beleidsdoeleinden (door de gemeente) en voor marketing (door bedrijven). Zo kunnen wij met deze informatie richting alle betrokkenen de waarde van Reimarkt bewijzen en gezamenlijk werken aan de toekomstbestendigheid van de organisatie. Voor de klant is het geen aanhaken of afhaken: als niet meteen alle maatregelen worden uitgevoerd, houden wij de klant op de hoogte. Dat doen wij met gerichte informatie over exact die maatregelen die voor hem (nog) interessant zijn. Aanbiedingen verleiden de consument in de toekomst om alsnog te besluiten de maatregel te laten uitvoeren. Mogelijke G Fenergiebesparende E D C Bmaatregelen A A + Op basis van de bekende gegevens zijn de volgende maatregelen interessant voor u: Zonnepanelen Het uitvoeren van de genoemde maatregelen leidt volgens onze berekeningen tot een stroombesparing van kwh per jaar. Met uw huidige verbruik van kwh is dat een besparing van 50%. Mogelijke energiebesparende maatregelen Het Op uitvoeren basis van van de de bekende genoemde gegevens maatregelen zijn de kost volgende naar maatregelen schatting interessant 4.581,50. U voor bespaart u: vervolgens ongeveer Zonnepanelen 499,78 per jaar, wat betekent dat u uw investering in 9,2 jaar terugverdient. Het uitvoeren van de genoemde maatregelen leidt volgens onze berekeningen tot een stroombesparing van kwh per jaar. Met uw huidige verbruik van kwh is dat een besparing van 50%. Het uitvoeren van de genoemde maatregelen kost naar schatting 4.581,50. U bespaart vervolgens ongeveer 499,78 per jaar, wat betekent dat u uw investering in 9,2 jaar terugverdient. A ++ Uittreksel datasheet met dataselectie gegevensbank (CRM) Assen Uw nieuwe energielabel Als u de genoemde maatregelen uitvoert, zal uw woning naar verwachting het energielabel A++ bezitten (Energieindex 0,43). Uw nieuwe energielabel G F E D C B A A + Als u de genoemde maatregelen uitvoert, zal uw woning naar verwachting het energielabel A++ bezitten (Energieindex 0,43). A ++ Online inzicht in eigen situatie en mogelijkheden (Reimarkt Bergen op Zoom) G F E D C B A A + A ++

12 12 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen CROSSMEDIALE STRATEGIE Contacten via telefoon, post, , sociale media en face-to-face contacten lopen steeds meer door elkaar heen. Een doordachte zogenaamde crossmediale strategie is daarom noodzakelijk. Door alle media in te zetten ontstaan maar liefst 8 verkoopkanalen, die natuurlijk goed moeten samenwerken. Goede uitvoering en nazorg leiden tot goede beoordelingen en feedback van de klant. Wij maken deze klanten tot ambassadeur. Door hen te helpen hun verhaal te vertellen creëren wij een extra verkoopkanaal. Ook tijdens het proces treden klanten als ambassadeurs op, door hun buren uit te nodigen om samen te isoleren. In deze strategie werken we nauw samen met de gemeente en woningcorporaties: samen maken en houden wij de juiste verbinding met de doelgroep. Ook hier geldt dat wij het effect structureel meten (zoals websitebezoek). Met deze informatie passen wij onze gezamenlijke communicatie steeds aan om het effect telkens verder te vergroten. RENOVATIEKOORTS Tot slot: onze themaweken. We investeren veel tijd in productlijnen voor de woningtypes en wijken. Met deze informatie lanceren wij elke maand een themaweek in uw stad/gebied rondom een specifiek woningtype uit een specifieke bouwperiode. Bewoners kunnen tijdens deze week een pop-up store in een voorbeeldwoning bezoeken. Ze zien concrete voorbeelden van renovaties en raken zo aangestoken om aan de slag te gaan. Bouwbedrijven hebben in deze periode acties met specifieke producten voor dit woningtype. In samenwerking met de gemeente sturen wij alle bewoners van dit woningtype een gerichte uitnodiging. Met de juiste inhoud en timing trekken wij flink de aandacht en creëren een specifiek beslismoment. Extra rendement op onze inspanningen dus! ONLINE TOOLS Vanuit onze eerdere projecten hebben wij een complete set online tools, die meteen geleverd kunnen worden en die wij kunnen ombouwen naar de look & feel van uw stad of regio. Het gaat om de volgende tools : Een energiescan: een klantsegmenteringsinstrument om stad/gebied op basis van vastgoed-, bewoner- en verbruiksdata te analyseren. Een energie-quickscan-module, met een rapport (PDF) voor iedere bewoner in uw stad/gebied. De quickscan geeft de bewoner een duidelijk inzicht in verbeteringsmogelijkheden, kosten en opbrengsten. Deze quickscans zijn altijd uit te delen bij evenementen of avonden in het buurthuis. Een helpdesk om vragen over energie-besparing te beantwoorden, gekoppeld aan het gemeentelijk klantcontactcentrum (KCC). Een CRM-database op basis van de gestructureerde klantreis en het besluitvormingsproces van de bewoner, waarin alle klantcontacten en acties worden bijgehouden. Online zelf-scans voor de bewoner, zoals een energiecheck (verbruik ik veel of weinig energie?), die de brug vormen tussen informeren en activeren. VERKOOPKANALEN: 1. Online winkel / webshop 2. Bewustzijnscampagne 3. Moderne communicatiemiddelen (twitter/facebook/apps) 4. Telefonische helpdesk 5. Reimarkt pop-up store 6. Actiemaanden 7. Bezoek van professional 8. Ambassadeurs, goede beoordelingen en collectieven

13 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 13 INTEGRALE AANPAKKEN VOOR DUURZAAM WONEN NOG ONBEKEND De zoekterm isolatie scoort vele malen hoger dan duurzaam wonen Belangrijk om te weten aldus Fundament All Media, partner in de online tooling EHBE. Onderzoek in dataverkeer en zoekresultaten in relatie tot duurzaamheid maken het mogelijk gerichte marketing in te organiseren. HET JUISTE AANBOD SNELLERE PAARDEN Het kennen van de wensen van de klant is de ene helft van een succesvolle marketingstrategie in een consumentenmarkt. De andere helft is een verleidelijk aanbod. Zo n aanbod is meer dan de optelsom van wat mensen aangeven op zoek naar te zijn. Conform de beroemde uitspraak van Henry Ford: If I would have asked people what they want, they would have said: faster horses! EEN VERLEIDELIJK AANBOD Wij ontwikkelen een aanbod al vóór het eerste klantcontact om te kunnen laten zien wat er te halen is. Dit initiële aanbod wordt tijdens het klantproces geoptimaliseerd. Eén ding komt hierbij altijd terug: niemand koopt duurzaamheid. Mensen zoeken meer woonkwaliteit, verbetering van levensomstandigheden, een mooier huis, een lagere energierekening. Ofwel, willen een mooie aanbouw, lekker thuis oud kunnen worden en de boel op orde. Een heel nieuwe en niet ontgonnen markt die door Reimarkt concreet ontsloten wordt. Renoveren in plaats van verhuizen. Zorg in de eigen woning door woningaanpassingen of in de wijk door grootschaliger ingrepen. Reimarkt heeft een maatschappelijk hart en de ambitie om echt impact te hebben op de woningvoorraad. Succes maken wij samen. De methodiek van Reimarkt is gelegen in de loop tussen aanbod- en vraagontwikkeling. Reimarkt ontwikkelt een aanbod voor veel woningtypes waarmee bewoners worden getriggerd, inzage geven en zo de latente vraag actief krijgen. Dit aanbod varieert van deelproducten (dubbel glas, nieuwe CV-ketel, zonnepanelen) tot integrale en zelfs collectieve oplossingen (passiefhuis, energieneutraal, gezamenlijke energieopwekking). PRODUCTEN Wijken ontleden langs hun ruimtelijke opbouw geeft inzicht in wat voor soort producten waar gewenst en succesvol zijn. Dit levert parameters op voor ruimtelijke oplossingen en energetische verbeteringen. Wanneer zijn wijken gebouwd? Wat is de ruimtelijke opbouw? Hoe gedifferentieerd? Of herhaling van woningtypes? Hoe is de verhouding bebouwing / open terrein? Dit geeft de informatie of een wijk geschikt is voor bepaalde maatregelen voor energiereductie en oplossingen voor de uitbreiding van woningen. Ook kijken wij of vergelijkbare oplossingen reeds door bewoners zijn toegepast. Is men al gereed of is er behoefte?

14 14 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen xx De drie belangrijke schillen met ruimtelijke karaktereigenschappen en de leeftijden van de wijken INPUT VOOR PRODUCTEN De analyse geeft waardevolle informatie om: te bepalen welke producten het meest succesvol kunnen zijn te bepalen welke productiemethode wij moeten hanteren. In de historische kern tref je veel gebouwen met vergelijkbare problemen aan, maar die zijn allemaal verschillend. Hier zit het voordeel in de samengebalde procesvoorbereiding om snel tot aanbod te komen. De winst zit in herhaling van de engineering. In een naoorlogse wijk daarentegen zijn de woningen ook allemaal hetzelfde, waardoor ook bouwkundige oplossingen letterlijk als producten kunnen worden aangeboden. Centrum: gedifferentieerde problematiek, complexe situatie Stadswijken: vergelijkbare problematiek, vergelijkbare bouw Buitenwijken: vergelijkbare problematiek, seriematige bouw Opzet K A W [#####] [projectnaam] / [afkorting fase] / in opdracht van [naam opdrachtgever], [project plaats] [80 augustus 1440]

15 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 15 VAN SCAN NAAR PRODUCT Na het scannen en opsporen van de grootste kansen, worden op het niveau van woningtypen een reeks basisproducten ontwikkeld. Deze bevatten maatregelen voor energiebesparing en opties om de woning kwalitatief aan de wensen van de bewoner aan te passen (denk aan wooncomfort en vergroting). De producten zijn als deelproducten beschikbaar, of kunnen als integrale verbeteringen worden aangeschaft. Elk product wordt uitgedrukt in meerwaarde, klantwaarde en techniek, zodat zowel klanten als leveranciers duidelijkheid hebben. Huidige woning Label F Label C Label B Label A Label A+ Label A++++ basis label C label B label A label A+ label A++ ENERGIE / MAAND BESPARING / MAAND BESPARING / JAAR PRIJS incl BTW WAT Dak ongeisoleerd Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakisolatie 12 cm Dakraam enkel glas Velux dakraam Velux dakraam Velux dakraam Velux dakraam Velux 3 dubbel glas Enkel glas HR++ glas HR++ glas HR++ glas HR++ glas 3 dubbel glas Schuiframen Draairamen Draairamen Draairamen Draairamen Kunststof kozijnen Kierdichting Kierdichting Kierdichting Kierdichting Kierdichting Thuis wonen met zorg Thuis oud worden Grote gezinswoning Vloer isolatie 4 cm Vloer isolatie 8 cm Gevelisolatie 4,5 cm Gevelisolatie + 6 cm Gevelisolatie+12 cm Gevelisolatie+12 cm Nieuwe gevel 28 cm Ketel VR Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW4 Ketel HR 107 CW5 Lage temperatuur Douche wtw Thermostaat kraan MV + CO2 sensor MV + CO2 sensor MV + CO2 sensor Zelfregelende roosters Zelfregelende roosters PV panelen 6 m2 Zelfregelende roosters PV panelen 50 m2 WAARDEVERHOGING COMFORTKLASSE basis FINANCIERING * label C label B label A label A label A MAANDLASTEN ** Voorbeelden voor integrale producten: wooncomfort, uitstraling, uitbreidingsopties Thuis wonen met zorg Thuis oud worden Grote gezinswoning

16 Mensen en hun kist laten het succes van hun deelname in de REIMARKT zien: - Mensen tonen hun liefde voor het huis, een detail - Mensen tonen hun eco-bewustzijn, zijn ambassadeur - Mensen zijn koploper in een community (padvinders) - Mensen tonen hun woongenot en nodigen uit tot deelname - Mensen omarmen het kistje en voegen er hun unieke (woning)karakter aan toe - Het kistje is het wenkend perspectief in een wereld die zich richt op duurzaam bouwen.

17 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen 17 NAAR BETAALBARE EN FINANCIERBARE PRODUCTEN De producten worden uitgewerkt. De vraag is vervolgens niet wat het kost maar wat het maximaal mag kosten. Reimarkt gaat uit van de waarde van het aanbod, de prestatie. Op basis van de besparing die gehaald wordt, de waardeontwikkeling of comfortverhoging. De prijskaart van het product geeft dit transparant weer. Dit borgt een objectieve besluitvorming voor de klant. Leveranciers worden betrokken in deze proposities en kunnen aangeven wat zij nodig hebben. Wij beperken ons niet tot eenmalige investeringen: wij nemen ook langjarige onderhoudspakketten in ons aanbod op, voor zowel particulieren als de corporaties, inclusief kwaliteitsgaranties. VOORBEREIDING Met de uitwerking van standaardoplossingen voor projectongebonden woningtypen kunnen wij bewoners efficiënt maatwerk leveren. Ook biedt dit aanknopingspunten voor de corporaties om op een overzichtelijke, beheersbare manier samen met Reimarkt investeringsstrategieën te bepalen, in samenhang met eigen investeringsprogramma s en eigen urgentie. Van daaruit kunnen we de bijlage bij de eerste samenwerkingsovereenkomst opstellen waarbij partijen helder kunnen zien, wat wij de huurders te bieden hebben. FINANCIERING EN WAARDE Alle producten in de winkel kunnen onafhankelijk van de aanbieder worden gefinancierd. Hierdoor ontstaat schaalvoordeel en investeringszekerheid. Ook voor de financiering geldt dat de huurder of eigenaar beslist. Uitgangspunt is het maximaal benutten van de energiebesparing in euro s als investeringsruimte voor maatregelen. Zo krijg je een zo groot mogelijk effect. Daarom mag de financiering niet meer kosten dan de energiebesparing oplevert. Tenzij er natuurlijk meer ruimte, comfort of een nultreden-oplossing wordt gerealiseerd. Als de investeringen meer opleveren dan ze kosten, dan is het probleem niet geld, maar enkel financiering. Wij kunnen straks iedere (rendabele) woninginvestering financieren. Dat doen wij met een groot palet aan financieringsbronnen: WAIFER Met het innovatieve model van WAIFER kunnen woningeigenaren de toekomstige energiebesparing benutten om mee te investeren. De maatregelen die worden uitgevoerd worden niet in één keer betaald, maar maandelijks via de energiefactuur. Het verschil tussen oude en nieuwe kosten per maand wordt gebruikt voor rente en aflossing. Een garantie op de energiebesparing van de maatregelen dus: als de besparing niet gehaald wordt dat is dat niet het probleem van de particuliere eigenaar. Dit model bestaat al en kunnen wij introduceren. ZEKERHEID VOOR PARTICULIERE EIGENAREN Het aanbieden van financiering neemt een belangrijke drempel weg voor veel particuliere eigenaren. Het advies van Reimarkt blijft wel: 1. Als financiering met eigen vermogen kan, dan geeft dit altijd het beste rendement. 2. De door een provincie gegarandeerde duurzaamheidslening is meestal de goedkoopste optie voor een lening. 3. Onvoldoende eigen vermogen en geen SVnlening? Dan pas kijken we naar de mogelijkheden voor bancair krediet binnen de hypotheek, greenloans, Esco s of WAIFER. Door in deze volgorde te werken en alles goed uit te leggen, geven we een goed financieel advies. Met lokale makelaars proberen wij ook inzicht te krijgen in de waardevastheid van investeringen. Wij willen namelijk geen woningen onder water zetten of bewoners in financiële problemen brengen. Voor de woningeigenaar is er dus altijd gezonde financiering mogelijk, zonder verrassingen achteraf. Reimarkt heeft partners die bekend zijn in de wereld van wet- en regelgeving van AFM, De Nederlandse Bank (DNB) en de gedragscode van banken (GHF).

18 18 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen Onze financieringsvoorstellen zijn dus altijd volgens de regels, open en eerlijk, zonder verrassingen achteraf. Voorbeeldberekeningen tonen wij u tijdens onze presentatie. MOGELIJKHEDEN VOOR HUURDERS Bij veel huurwoningen kunnen wij een verduurzaming financieren vanuit de huurverhoging. Daarbij gebruiken wij enkel het puntensysteem waar het comfortverbeteringen betreft. Huurverhogingen voor energiebesparingen baseren wij, net als bij koopwoningen, op de waarde voor de bewoner (de resulterende besparing). Dit kan de huurder dus buiten de huur om financieren en er netto op vooruit gaan. Het kan echter ook voorkomen dat de woning al tegen de maximaal redelijke huur verhuurd wordt, zodat huurverhoging eenvoudig niet meer mogelijk is. Hoe we deze gevallen aanpakken, en welke producten haalbaar zijn, bespreken wij vooraf met elkaar. Voor de huurders liggen in Reimarkt straks producten voor hun specifieke woning, met als prijskaartje de maandelijkse huurverhoging. DE VERLEIDING VAN REIMARKT Er is dus altijd en voor iedereen wat te halen, ook zonder grote investeringen. Bijvoorbeeld direct besparen op de energiefactuur door collectieve inkoop, monitoring en coaching. Reimarkt organiseert collectiviteitskortingen via Greenchoice, op dit moment ca 5%. Het kortingspercentage is afhankelijk van het lopende contract. Lid worden van de inkoopgroep loont en gezamenlijk blijft men scherp. Als het elders goedkoper is wordt er overgestapt. Besparen op energie begint met inzicht in het energieverbruik. Reimarkt ondersteunt met de monitoringsunit waarmee bewoners het energieverbruik zien en welke apparaten onnodig aanstaan. Dit sluipverbruik is zonde van het geld. Er kan veel meer dan gedacht, als een aanpak samen met bewoners georganiseerd wordt. Is de ambitie een wijk die netter, groener en veiliger is? Gezamenlijk inkopen en elkaar helpen? Reimarkt helpt bewoners hierbij, heeft veel ervaring met collectief opdrachtgeverschap. Samen de straat of wijk een impuls geven, samen meer bereiken. Met energie en kennis van bewoners worden goede plannen gemaakt en uitgevoerd. Het liefst met mensen uit de wijk. LEVERANCIERS EN LEVERINGSVOORWAARDEN Reimarkt staat voor kwaliteit en leveranciers moeten zich hieraan committeren. Dit zijn harde en zachte eisen. De uitgangspunten opgesteld door leveranciers uit het noorden binnen het project SLIM wonen met energie worden gehanteerd en verder uitgediept. Het nakomen van afspraken, controle van kwaliteit, geven van garanties en onafhankelijkheid van adviseurs is hierin volledig geborgd.

19 Het gereedschapskistje is het hart van communicatie tussen deelnemers, partners en eindgebruikers. Het is hun toolbox om samen te werken.

20 20 REIMARKT duurzaam bouwen doe je samen DE ZAKELIJKE KANT SAMENWERKING IN EN RONDOM REIMARKT Binnen Reimarkt zullen KUUB en KAW als eerste trekkers van de verkooporganisatie optreden. Graag voegen wij in de eerste fase voor de kennis van het huurdersbestand, de in s en out s van wijken en haar inwoners capaciteit en kennis vanuit corporaties en gemeente toe. Wij werken met verschillende consortiapartners, ook lokaal en regionaal gebonden. Lokaal werken we met verschillende consortiapartners. Gezamenlijk het gewenste resultaat bereiken betekent ook gezamenlijk investeren in geld, tijd en draagvlak. De business-case is flexibel, kan mee bewegen met de vraag en ruimte geven aan benodigde inzet om het succes te bereiken. Het aanbod van Reimarkt is gebaseerd op een goed onderbouwde business-case, een gezond verdienmodel. De trigger om samen met corporaties, gemeente en bedrijven succesvol te zijn is groot. Aan het begin van een Reimarkt-traject maken we heldere afspraken over eventuele bijdragen, omzetgaranties en leningen. AANTALLEN, AMBITIES EN REKENMODELLEN De gedegen aanpak (energiescan, klantcontact, motiveren, overtuigen, kleine stapjes & klantenbinding) combineren wij met stevige marketingtools, on- en offline marketing en de fysieke aanwezigheid. Particuliere eigenaren doorlopen de klantreis gestaag, het aankoopbesluit duurt lang. Aantallen zijn in jaar 1 en 2 substantieel lager, in jaar 3 en 4 komen we op gang als het om daadwerkelijke omzet gaat. De corporatieve aantallen worden sneller gehaald, het verleiden en overtuigen van huurders kan direct van start. Voorwaarde voor succes is het perfecte en scherpe aanbod dat wij methodisch en praktisch (ervaring bij renovatiekoorts ) ontwikkelen. De kosten gaan voor de baten en de inkomsten worden voorzichtig ingeschat, waarmee niet bedoeld wordt dat de ambitie niet hoog ligt. HET VERDIENMODEL Het verdienmodel van Reimarkt is besloten binnen de verwachte omzet voor marktpartijen, ofwel de opdrachten van woningeigenaren en de corporatie. Het gaat niet alleen om Reimarkt, ook de businesscase voor leveranciers en opdrachtgevers moet goed zijn. Reimarkt heeft als winkelformule een eigen verlies- en winstrekening met een winstdoelstelling. De inkomsten van Reimarkt bestaat uit een percentage van de omzet. Gezocht wordt naar een logische marge in relatie tot kostprijs en omzetvolume. REIMARKT streeft naar een zo laag percentage van de omzet en spreekt de verwachting uit, onderbouwd door cijfers, bij succes uiteindelijk te kunnen werken voor 6 a 7 % van de omzet. Uitvoerende partijen kunnen afhankelijk van hun expertise en draagkracht samenwerken met Reimarkt. Reimarkt streeft naar een duurzame samenwerking met leveranciers, bij voorkeur lokaal/regionaal. Handelingskosten zijn voor hen bij Reimarkt substantieel lager (bij individuele aanpak nu circa 20 tot 30%). Centrale zaken zoals kwaliteitseisen, kennis, controle, garanties en betalingen worden centraal geregeld. Kleine lokale spelers kunnen hierdoor meedoen. Opdrachtgevers kopen het aanbod, gelieerd aan besparing, comfortverbetering, waardevermeerdering, snelheid en kwaliteit.

Reimarkt Enschede. subsidieaanvraag E=0. 30 oktober 2013. Onderbouwing subsidieaanvraag E=0. Henk Kieft en Ellen van Acht

Reimarkt Enschede. subsidieaanvraag E=0. 30 oktober 2013. Onderbouwing subsidieaanvraag E=0. Henk Kieft en Ellen van Acht datum 30 oktober 2013 werk Onderbouwing subsidieaanvraag E=0 behandeld door Henk Kieft en Ellen van Acht Reimarkt Enschede subsidieaanvraag E=0 Inleiding Energiebesparing in de bestaande woningvoorraad

Nadere informatie

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden Iwan Arjen Goodijk Bisschopstraat Bisschopstraat 24 Leeuwarden 8921AZ Leeuwarden Inleiding Je hebt online de energiebespaarscan van jouw huis aangevraagd. Je wilt dus weten hoe jij kunt besparen op energiekosten.

Nadere informatie

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready

Duurzaamheidsagenda Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Duurzaamheidsagenda 2015-2018 Informatiebijeenkomst INTERREG project VvE s nul op de meter ready Welkom Programma Inleiding gemeente Capelle aan den IJssel Toelichting programma naar een duurzame VvE Vragen

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Doelstelling en doelgroep

Doelstelling en doelgroep klimaat op maat Klimaat op maat Het klimaat verandert en de olievoorraden raken langzaamaan op. Dat laatste betekent concreet dat de energieprijzen naar verwachting flink stijgen in de komende decennia.

Nadere informatie

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals

De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals De Energiebesparingsverkenner woningbouw voor professionals Voor van uw klanten of huurders Breng de mogelijkheden voor energiebesparing snel en gemakkelijk in beeld energiebesparingsverkenner.rvo.nl Wilt

Nadere informatie

Gebieden Energie Neutraal

Gebieden Energie Neutraal Gebieden Energie Neutraal Kennismaken met het programma GEN Liesbeth Schipper 27 september 2012 Inhoud Achtergrond Opzet GEN programma GEN Nieuwbouw Energieconcept Ontwikkel en businessmodel Omgeving GEN

Nadere informatie

Memo. Financieringsmogelijkheden van energiebesparingsmaatregelen

Memo. Financieringsmogelijkheden van energiebesparingsmaatregelen Memo Financieringsmogelijkheden van energiebesparingsmaatregelen Onderwerp > Financieringsmogelijkheden van energiebesparingsmaatregelen bestaande bouw Opsteller > Niels van Vliet & Ellen van Acht met

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Masterclass Energie op bedrijventerreinen. Provincie Zuid Holland

Masterclass Energie op bedrijventerreinen. Provincie Zuid Holland Masterclass Energie op bedrijventerreinen Provincie Zuid Holland 2 Consortium 3 STEM regeling De STEM (Samenwerken Topsector Energie en Maatschappij) regeling is een subsidie van de topsector Energie.

Nadere informatie

DEventer Energieke Verbinding Pilot ESCo

DEventer Energieke Verbinding Pilot ESCo DEventer Energieke Verbinding Pilot ESCo Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een ESCo? 3. Wat is de meerwaarde van een ESCo? 4. Organisatie en positionering 5. Belemmeringen en risico s 1.1 DEventer Energieke

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis?

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Yvonne Feuerhahn ambassadeur adviseur architect Sinds 2010 dagelijks bezig met het verduurzamen van bestaande

Nadere informatie

Verduurzamen zonder eigen geld

Verduurzamen zonder eigen geld Verduurzamen zonder eigen geld DUURZAAM WONEN NIJKERK (Woonabonnement) 29 november 2016 Waarom je woning verduurzamen? Comfortverbetering Voor een duurzame wereld Goed voor je portemonnee Woningverbetering

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN ENERGIEAKKOORD Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN 2 - Wie zijn wij? - Visie Ekwadraat - Beleid - Doelstellingen - Middelen - Financiering Inhoud - Conclusies en aanbevelingen 3 INLEIDING

Nadere informatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie

Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt. door middel van het oprichten van een. Advies- en Verkooporganisatie Impuls voor het verduurzamen van de Enschedese woningmarkt door middel van het oprichten van een Advies- en Verkooporganisatie Datum: 13 mei 2013 Status: Publicatie Namens: Werkgroep MIO Duurzaamheid De

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

SLIM wonen met energie

SLIM wonen met energie SLIM wonen met energie GRONINGEN :SLIM wonen met energie BLOK VOOR BLOK 1 OKTOBER 2012 SLIM wonen met energie People don t buy what they need, the buy what they want SLIM wonen met energie De markt georganiseerd

Nadere informatie

Geslaagde pilot en nu opschaling? Toegankelijke zelfsturing op je energierekening

Geslaagde pilot en nu opschaling? Toegankelijke zelfsturing op je energierekening Geslaagde pilot en nu opschaling? Toegankelijke zelfsturing op je energierekening De waarde van directe feedback op energiegedrag Inhoud presentatie 1. Positieve testresultaten als basis voor vervolg 2.

Nadere informatie

Uw hoogbouw SLIM renoveren De nieuwe, revolutionaire methode om al uw hoogbouw moeiteloos te verduurzamen!

Uw hoogbouw SLIM renoveren De nieuwe, revolutionaire methode om al uw hoogbouw moeiteloos te verduurzamen! Uw hoogbouw SLIM renoveren De nieuwe, revolutionaire methode om al uw hoogbouw moeiteloos te verduurzamen! snelle realisatie in duurzame renovatie snelle realisatie in duurzame renovatie De béste prestatie

Nadere informatie

Comfortabel huis Groene investering

Comfortabel huis Groene investering Comfortabel huis Groene investering Heel Nederland een warm huis met een lage energierekening D66 wil dat mensen in een comfortabel huis wonen, met lage maandlasten. Dat krijgen we voor elkaar door bestaande

Nadere informatie

Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer?

Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer? Worden de bedrijven en bedrijventerreinen in Apeldoorn Energieke Regio-deelnemer? Mogen wij u helpen te verdienen aan duurzaamheid? 1 Wie wil er geen energie besparen? Hoewel het er vaak niet van komt,

Nadere informatie

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda

Building4life. Wilt u weten hoe? Building4life. Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus 1069 4801 BB Breda Wilt u weten hoe? Ga stap voor stap door onze aanpak: - Kennismaking Building4life - De Building4life werkwijze - Uitgewerkte case Amarant Tilburg Building4life Jan van Polanenkade 26B1 4811 KM Breda Postbus

Nadere informatie

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Gerben van Lunteren, Feike van der Zandt, Aernoud Olde, Renske den Exter, Raoul Santibanez Gemeenten: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden,

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek koopwoningen Molenwijk energieneutraal

Haalbaarheidsonderzoek koopwoningen Molenwijk energieneutraal Haalbaarheidsonderzoek koopwoningen Molenwijk energieneutraal Eindrapportage In opdracht van de gemeente Katwijk BMC Implementatie Januari 2017 B.M.A. Lont MSc L. Dols MSc E.J. Timmerman MSc Projectnummer:

Nadere informatie

Samen geeft energie Fatima

Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Fatima Samen geeft energie Project van de gemeente Tilburg Gebaseerd op burgerinitiatief energiebesparing bij particuliere woningeigenaren groep van 20 vergelijkbare woningen in een

Nadere informatie

FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES

FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES 1. Ik ben adviseur en werk normaal gesproken rechtstreeks in opdracht van de gebouweigenaar of gebruiker. Moet ik me nu aanmelden als Maker? Of moet

Nadere informatie

Wat wil die consument nu eigenlijk

Wat wil die consument nu eigenlijk Wat wil die consument nu eigenlijk duurzaam 13 mei Ronald Provoost 1 Om hoeveel geld gaat het nu eigenlijk 2 Welke plannen heeft hij/zij 3 Welke partijen zijn belangrijk voor de consument 4 Waarop baseert

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

AANBOD VERDUURZAMINNG VVE S. 19 oktober 2015

AANBOD VERDUURZAMINNG VVE S. 19 oktober 2015 AANBOD VERDUURZAMINNG VVE S 19 oktober 2015 1 INHOUDSOPGAVE Wie is Atrivé? - Team, expertise en relevante ervaringen Visie op verduurzaming Onderdelen plan van aanpak - Bewustwording/communicatie - Onderhoud

Nadere informatie

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013 Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel 4 maart 2013 Verduurzamingsambitie woningcorporaties onder druk Het belang van verduurzaming van het corporatiebezit wordt erkend: Convenant Energiebesparing

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Energie Merenwijk. Wie ben ik?

Energie Merenwijk. Wie ben ik? Energie Merenwijk Wie ben ik? Marcel van Ewijk Makelaar & Taxateur SCVM Eigen kantoor Aangesloten bij VBO Makelaar Seniorkeur Makelaar EPA Adviseur Energielabel Woningbouw Erkend deskundige Energielabel

Nadere informatie

Stadsdialoog particuliere woningverbetering

Stadsdialoog particuliere woningverbetering Stadsdialoog particuliere woningverbetering Jasper van der Wal, Hiske de Ridder en Rob van Beek 6 oktober 2013 14.30 uur Opening 14.35 uur Terugkoppeling resultaten van de stadsenqûete 14.45 uur Nadere

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler De winst van aurostep Weet u dat 8 minuten zon volstaan om alle mensen op de wereld één jaar van energie te voorzien? De zon levert

Nadere informatie

Succesvolle campagne Informatieavonden 15 & 17 mei 2017 AD 13/11/2013

Succesvolle campagne Informatieavonden 15 & 17 mei 2017 AD 13/11/2013 AD 13/11/2013 Informatieavonden 15 & 17 mei 2017 Succesvolle campagne 2013 AD 13/11/2013 informatieavond ambassadeurs Projectteam: ervaringen delen = buren interesseren Aanloop: flyeren, enquête & thema-avond

Nadere informatie

Evaluatie zon PV-projecten bij woningcorporaties

Evaluatie zon PV-projecten bij woningcorporaties Samenvatting Evaluatie zon PV-projecten bij woningcorporaties Datum 15 augustus 2013 Status Definitief Pagina 1 van 1 Colofon Projectnaam Evaluatie zon PV-projecten bij woningcorporaties Projectnummer

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

De energieprestatievergoeding

De energieprestatievergoeding De energieprestatievergoeding Radewijkbrink 9-15, Enschede Striepebrink 10-16, Enschede Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom energie opwekkende woningen? 3 Wat is gebouw- en gebruik gebonden gebruik? 4 Wat

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID donderdag 19 maart 2015 Duurzaamheid Duiding en context Groningen heeft de ambitie om in 2035 een energieneutrale stad te zijn.

Nadere informatie

Corporatie zoekt externe investeerder - Plan van aanpak

Corporatie zoekt externe investeerder - Plan van aanpak Corporatie zoekt externe investeerder - Plan van aanpak Maarten Corpeleijn, 6 november 2013. maarten@huurenergie.nl 1 Achtergrond en ambitie Corporaties willen in een aantal jaren een flink aantal woningen

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Communicatie over de Energiebespaarlening voor gemeenten en provincies

Communicatie over de Energiebespaarlening voor gemeenten en provincies Communicatie over de Energiebespaarlening voor gemeenten en provincies De Energiebespaarlening biedt kansen voor de huiseigenaar, werkgelegenheid en milieudoelstellingen. Doe mee, vertel uw inwoners over

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Energie besparen in bestaande woningen. Greet Ruitenberg en Charlie Kock

Energie besparen in bestaande woningen. Greet Ruitenberg en Charlie Kock Energie besparen in bestaande woningen Greet Ruitenberg en Charlie Kock Renova2e van bestaande woningen Belangrijkste bouwstroom van de toekomst Verdeling mondiale energiedragers 2007 olie 34% aardgas

Nadere informatie

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM OVER BERKUM Geschiedenis en ligging Berkum is een grote wijk in het oosten van Zwolle. Ten oosten van Berkum stroomt de rivier

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren

slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren slimrenoveren Blik op de toekomst: De top 3 van Het Nieuwe Renoveren Door: Doris de Bruijn & Sean Vos, SlimRenoveren Voor: Bouwlokalen Het Nieuwe Renoveren 11 oktober 2011 te Doetinchem http://www.slimrenoveren.nl

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

Duurzaamheid in Boswinkel Oost

Duurzaamheid in Boswinkel Oost Programma Waarom energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen? Waarom energiemonitoring Duurzaamheid in Boswinkel Oost Energiemonitoring Velve Lindenhof, Enschede De energiezuinigste wijk van Enschede De uitvraag

Nadere informatie

BVR RENOVATIECONCEPT DOORZONWONINGEN. Presentatie 10 febr. 2011 Bouwbeurs Utrecht door mr. ir. A.J.P.M.G. (Ad) Wirken Algemeen directeur BVR Groep

BVR RENOVATIECONCEPT DOORZONWONINGEN. Presentatie 10 febr. 2011 Bouwbeurs Utrecht door mr. ir. A.J.P.M.G. (Ad) Wirken Algemeen directeur BVR Groep BVR RENOVATIECONCEPT DOORZONWONINGEN Presentatie 10 febr. 2011 Bouwbeurs Utrecht door mr. ir. A.J.P.M.G. (Ad) Wirken Algemeen directeur BVR Groep Presentatie Voorstellen BVR Groep Uitleg Concepten 2 BVR

Nadere informatie

Welkom Buurtbewoners Zorgvlied. www.samengeeftenergie.nl

Welkom Buurtbewoners Zorgvlied. www.samengeeftenergie.nl Welkom Buurtbewoners Zorgvlied www.samengeeftenergie.nl Agenda Terugblik op vorige bijeenkomsten Stap 1: Deelname & Groepsvorming Stap 2: Energieadvies Stap 3: Inkoopbegeleiding/Groepsvorming Aanmelding

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017

UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 UITVRAAG CIRCULAIR BOUWEN ICM MASTERCLASS 2017 DEMONTABEL BOUWEN Menno vd Veen, manager Duurzaamheid en Circulair Bouwen zijn belangrijke thema's bij woningcorporatie De Woonplaats. Wij zijn daarom ook

Nadere informatie

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw

Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw Samenvatting: Winst en waarde van energie renovaties in de woningbouw De opgave is groot De Rijksoverheid streeft naar een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050. Op weg daar naar toe is de ambitie

Nadere informatie

Energiebesparing begint hier!

Energiebesparing begint hier! Energiebesparing begint hier! Zoetermeer, 17 juli 2014 Lou Lit & Pim Halkes 4 HOME 2 Thermografie, Lekkage onderzoek en Energiebesparing advies. Doelstelling: - Terugdringen Co2 uitstoot - Lagere energienota

Nadere informatie

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wonen zonder energierekening regeltechniek Slimme installatieconcepten voor nieuwbouw en renovatie Vandaag nog beginnen

Nadere informatie

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten

Conceptoplossingen en samenwerking. Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Conceptoplossingen en samenwerking Albert van Lohuizen Manager Installatieconcepten Waarom bouwen we zoveel muren en slaan we zo weinig bruggen? Brink Climate Systems 1903 Smederij te Assen 2013 Fabrikant

Nadere informatie

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT

VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT VAN ONRENDABELE GROND NAAR DUURZAAM RENDEMENT De overheid wil duurzame energie stimu leren en innovatie van duurzame energietechnieken bevor deren: meer duurzame energie in de toekomst. Doel is 16% duur

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen met Waterstage. Product Launch 2017

Duurzaam verwarmen met Waterstage. Product Launch 2017 Duurzaam verwarmen met Waterstage Programma Green Igloo Wet en regelgeving Subsidie en rente tarieven EnMosy voor prestatie garantie Green Igloo Care voor kwaliteitsborging Green Igloo Concept Totaalconcept

Nadere informatie

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN DE 7 REDENEN WAAROM MARKETEERS NIET OM RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN Odette Vlek Senior marktonderzoeker Ruigrok NetPanel November 2015 INTRODUCTIE Online research communities zijn al enige jaren hot.

Nadere informatie

Energiebesparing Industrie. Nieuwe proposities warmtenetten voor bestaande gebouwen

Energiebesparing Industrie. Nieuwe proposities warmtenetten voor bestaande gebouwen nergiebesparing Industrie Nieuwe proposities warmtenetten voor bestaande gebouwen cvketel cvketel cvketel cvketel cvketel gas elektric iteit cvketel cvketel cvketel Huidige situatie portiekflat Portiek

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

Zonnepanelen Toermalijn Venlo

Zonnepanelen Toermalijn Venlo Zonnepanelen Toermalijn Venlo Inleiding Door de onafhankelijke positie is Zonlinq een van de partners van Gemeente Venlo. In uw omgeving heeft Zonlinq diverse zonnepaneel projecten succesvol gecoördineerd.

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Slim besparen, doe je samen!

Slim besparen, doe je samen! Slim besparen, doe je samen! Welkom Programma: 1. Opening, voorzitter dorpsraad Marco Hesp 2. Buurkracht, Patricia Vinclair 3. Buurtscan/Buurtadvies, Jaap Stel Kies Groen Licht Pauze 4. Uitleg duurzaam

Nadere informatie

Duurzaamheid is meer dan emotie het levert ook geld op

Duurzaamheid is meer dan emotie het levert ook geld op 1. Wat is het gemiddelde water-, elektra- en gasverbruik voor een huishouden en wat kost dat per jaar, per maand? Hoeveel betaalt u daarvan aan belasting? Bij een gemiddeld huishouden van 2,2 personen

Nadere informatie

+HUIS renovatie. Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven

+HUIS renovatie. Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven +HUIS renovatie Het beste energieneutraal renovatieconcept voor de Sparrenhoeven Dirk de Vroome Door Zon en Wind Atelier 10/15 Zehnder J.E.StorkAir GeoEnergie Datum: 11 november 2013 1 +HUIS renovatie

Nadere informatie

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen

Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen Prestatiecontracten voor bestaand maatschappelijk vastgoed: slim besparen én verduurzamen 6 december 2011 Albert Hulshoff Ede 22 maart 2012 Prestatiecontracten - Prestatiecontracten - ESCo-eigenschappen

Nadere informatie

Financiering energiebesparende voorzieningen: een kans voor een beter hypotheekadvies. Hans Heijnen Waarborgfonds Eigen Woningen september 2017

Financiering energiebesparende voorzieningen: een kans voor een beter hypotheekadvies. Hans Heijnen Waarborgfonds Eigen Woningen september 2017 Financiering energiebesparende voorzieningen: een kans voor een beter hypotheekadvies Hans Heijnen Waarborgfonds Eigen Woningen september 2017 2 Programma Woningverduurzaming: waarom dan? Hypothecaire

Nadere informatie

www.samengeeftenergie.nl

www.samengeeftenergie.nl www.samengeeftenergie.nl Segon Stimuleringsinitiatief Energiebesparing Gebouwde Omgeving Nederland Het is onze missie om energiebesparing èn het duurzaam gebruik van energie binnen het bereik te brengen

Nadere informatie

Deel 2: voorbeeldaanpak particuliere woningvoorraad

Deel 2: voorbeeldaanpak particuliere woningvoorraad Deel 2: voorbeeldaanpak particuliere woningvoorraad Inhoud Het stappenplan voor de particuliere woningvoorraad... 2 1. Raadpleeg de atlas... 2 2. Kies uw wijk... 2 3. Benader de bewoners 1:1... 3 4. Organiseer

Nadere informatie

Energieavond Hilversum-Zuid. 14 oktober 2015

Energieavond Hilversum-Zuid. 14 oktober 2015 Energieavond Hilversum-Zuid 14 oktober 2015 Wat kunt u verwachten? Welkom door Heikracht Bethlehemkerk, Hilversum Verbonden, Heikracht HilverZon Ambities gemeente Hilversum Wie is Hoom? Hilversum Zuid

Nadere informatie

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis!

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! Wat is de Opgewekte Woning Club? De Opgewekte Woning Club is een slimme aanpak welke energiezuinig wonen en verbouwen bij woningeigenaren

Nadere informatie

U en Oxxio: een goede zaak

U en Oxxio: een goede zaak U en Oxxio: een goede zaak Uw perfecte partner voor duurzame energie U doet graag zaken met professionele partners. Want u wilt ervan opaan kunnen dat ze doen wat ze beloven en een toegevoegde waarde leveren.

Nadere informatie

Kennisdebat. 28 februari 2013. T.S. de Boer. Onze wereld vraagt erom.

Kennisdebat. 28 februari 2013. T.S. de Boer. Onze wereld vraagt erom. Kennisdebat 28 februari 2013 T.S. de Boer Is collectieve financiering mogelijk bij verduurzaming? Wanneer de business case sluit, wil dat nog niet zeggen dat je het geregeld hebt! 2 Te behandelen Recente

Nadere informatie

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015

Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Ontbijtbijeenkomst GRIC Gilze en Rijen 16 september 2015 Krijn Ratsma (architect en voorzitter Stichting Energieke Regio) inhoud: ontstaan Energieke Regio opzet van het project ook in Gilze en Rijen? ons

Nadere informatie

Energiesprong. @greenspirator. bouwlokalen

Energiesprong. @greenspirator. bouwlokalen Energiesprong @greenspirator bouwlokalen Somewhere in the North of Paris...extreme urban fuel poverty OPWARMING VERGRIJZING 13 miljard ENERGIEVERBRUIK WONINGBOUW Bron: PHI Bij 2000 m3 gasverbruik en

Nadere informatie

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd HOGERE DOEL Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch wonen is! PROGRAMMA

Nadere informatie

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl

Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Ik wil zonnepanelen. Presentatie: Joop Eising van Invent www.invent.nl Erik Koning van Energiewacht www.ewacht.nl Aanleiding vereniging voor energiebesparing: 1 hogere gemeentelijke tarieven voor verenigingen

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam

Stappenplan Zon op Huurwoning Amsterdam Context Klimaatprobleem Er is sprake van een wereldwijd klimaatprobleem, waarbij de temperatuur over de afgelopen decennia structureel is opgelopen. Deze trend wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgas,

Nadere informatie

Hoe ontwikkel je een onweerstaanbaar aanbod?

Hoe ontwikkel je een onweerstaanbaar aanbod? Hoe ontwikkel je een onweerstaanbaar aanbod? 21 oktober 2014 Stendert de Vries Mechteld Bakkeren Huidige situatie Energiebesparing bij particulieren komt moeilijk van de grond Bouwbedrijven vinden het

Nadere informatie

Deze laatste begroting van de huidige bestuursperiode nodigt uit tot vooruitkijken.

Deze laatste begroting van de huidige bestuursperiode nodigt uit tot vooruitkijken. Geacht college, raad en toehoorders, Ik wil graag beginnen met een compliment voor deze begroting, die naar het schijnt in een bijzonder korte tijd is opgesteld. En daarnaast voor de uiterst overzichtelijke

Nadere informatie

Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen. 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider

Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen. 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider Aanpak energiebesparing woningvoorraad Portaal Nijmegen 13 mei 2014 Stephan Huisman afdeling Strategie & Vastgoed Senior projectleider Wat loopt er allemaal? Duurzaamheid is: Energiebesparing Gezond wonen

Nadere informatie

Waardecreatie is niet langer gebonden aan tijd, plaats en middelen:

Waardecreatie is niet langer gebonden aan tijd, plaats en middelen: Waardecreatie is niet langer gebonden aan tijd, plaats en middelen: Software voor het ontwikkelen en activeren van een sterk merk. Online Branding Software Wazokuu! Online Branding is software die de belangrijkste

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS

SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN. TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS SUGGESTIES VOOR INHOUD PRESTATIE-AFSPRAKEN TUSSEN GEMEENTE en WONINGCORPORATIES en HUURDERS Colofon Meer informatie over mogelijke ondersteuning op de verschillende onderwerpen: Ieke Benschop, NMU (i.benschop@nmu.nl;

Nadere informatie

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars

Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars Communicatie over de Energiebespaarlening voor banken, intermediairs en makelaars De Energiebespaarlening helpt de woningeigenaar de woning te verbeteren en kosten te besparen. Informeer uw klanten over

Nadere informatie

Waar je duurzaam wonen kunt kopen

Waar je duurzaam wonen kunt kopen Waar je duurzaam wonen kunt kopen Financiering Bewustwording Productontwikkeling is een initiatief van en Bewustwording is een initiatief van en Grip op samenhang van verschillende aspecten Conditie woningen

Nadere informatie

School Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet

School Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet School Info Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid

Nadere informatie

AT OSBORNE. Practice what you preach: Hoofdkantoor AT Osborne 3 jaar later. 19 september 2012. Gerhard Jacobs Directeur Huisvesting & Vastgoed

AT OSBORNE. Practice what you preach: Hoofdkantoor AT Osborne 3 jaar later. 19 september 2012. Gerhard Jacobs Directeur Huisvesting & Vastgoed AT OSBORNE www.atosborne.nl Practice what you preach: Hoofdkantoor AT Osborne 3 jaar later Gerhard Jacobs Directeur Huisvesting & Vastgoed 19 september 2012 AT Osborne Huisvesting en Vastgoed Infrastructuur

Nadere informatie

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies Vaillant & rendement Technisch Project Advies meer rendement van uw project? Begin bij Vaillant Technisch Project Advies tijdige inschakeling TPA Uw winst Hoe blijven we samen aan de voortdurend aangescherpte

Nadere informatie