KORT ALLERLEI DEEL 1 April 2013 Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KORT ALLERLEI DEEL 1 April 2013 Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard"

Transcriptie

1 KORT ALLERLEI DEEL 1 April 2013 Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

2 Een woordje van de redactie. Geachte lezer, Pasen viel erg vroeg dit jaar, al op 31 maart, dus geen Vrolijk Pasen wenskaart voor u, met paaskuikentjes of fraaie gekleurde paaseieren. Maar dit nummer staat toch wel in het teken van de lente. Dat betekent ook dat het fokseizoen voor de Europese fokkers weer in volle gang is en een aantal artikelen zijn dan ook gericht op de verzorging van de jonge dieren die bij de meeste fokkers al weer in de hokken aanwezig zijn. Al met al is dit aprilnummer van Aviculture Europe weer een prachtige samenstelling van waardevolle en wetenswaardige artikelen, verkregen door fokkers te bezoeken en door inbreng van onze binnen- en buitenlandse redactieleden. Uw reacties zijn altijd welkom op de redactie; ook uw eigen bijdrage in de vorm van foto s en/of artikelen wordt op prijs gesteld. Wij wensen u veel leesplezier en voor zover u dat nog niet gedaan had: geef uw adres aan ons door, ook wanneer u van adres verandert, dan wordt u via de nieuwsbrief automatisch op de hoogte gehouden van het verschijnen van de volgende nummers. Met dank aan alle medewerkers, sponsors en adverteerders, Namens het Team van Aviculture Europe, Nico van Benten

3 CONTACT MET NEDERLANDSE FOKKERS... Een Zuid Afrikaanse sierduivenfokker is van plan om de BDRG show in Dortmund, Duitsland op december 2013 te bezoeken. Hij wil graag in contact komen met Nederlandse fokkers met de bedoeling om een paar hokken van Nederlandse fokkers te bezoeken, na afloop van de show in Dortmund. Eventueel ook meerijden vanuit Dortmund naar Holland; hij zal graag bijdragen in de onkosten. Neem aub contact op met Jan Lombard

4 2 REACTIES OP HET MOOKEE ARTIKEL Met onze dank aan de oplettende lezers geven wij het volgende graag aan u door: Pierre Schwarz, sierduivenkeurmeester uit Avricourt, Frankrijk, maakte ons attent op het aantal witte slagpennen: In het artikel over de Mookee, februari 2013, las ik dat de Mookee maximaal 3 witte slagpennen mag hebben. Maar op de vergadering van de Entente Européenne in Balatonalmádi, juni 2011, heeft de Standaardcommissie Sierduiven (CESP) besloten dat bij de Mookee nu maximaal 4 witte slagpennen zijn toegestaan. Het verschil tussen de ene vleugel en de andere mag niet meer zijn dan twee witte pennen. De mogelijke combinaties zijn dus: 1-1, 1-2, 1-3, 2-2, 2-3, 2-4, 3-3, 3-4, 4-4. Dit is inmiddels ook zo aangepast in de Sierduiven Standaards van de Europese landen. Lawrence Kenny, Voorzitter van de Britse Mookee Club, schreef: Wisten jullie dat de eerste geschreven standaard in Zuid Afrika opgesteld werd? Hierna werden diverse Foto: Peter van Amelsvoort wijzigingen doorgevoerd, soms te goede, soms ten nadele van het ras. Een van de speerpunten was altijd het aantal witte pennen. In de UK mogen ook Mookee s zonder witte pennen geshowd worden, omdat ze belangrijk zijn bij de fokkerij om zo weinig mogelijk witte pennen te fokken. We weten allemaal dat het ideaal 2x2 is, maar als je 2x2 paart aan 2x2, krijg je duiven met teveel witte pennen. De beste koppelingen zijn altijd 0x0-2x2 of 1x1-2x2 of 1x1-1x1. Soms kan een paring aan 3x3 ook heel nuttig zijn. Maar het zal duidelijk zijn dat 4x4 nooit in het fokprogramma gebruikt moet worden.

5 Inhakend op dit artikel, mailde Lawrence Kenny ook nog het volgende: Goed om de voorzitter van de SV Mookee club te horen praten over zijn gedachten over de Mookee Standaard, en zijn interpretatie daarvan. Hoewel ik het met veel van zijn woorden eens ben over hoe een Mookee eruit moet zien, denk ik dat zijn vertaling van de standaard op een paar punten de plank mis slaan en niet zo moeten worden doorgegeven aan nieuwe Mookee fokkers. Neem bijvoorbeeld de opmerking over de zwarte ondersnavel; de heer Hellmich zegt dat "een kleine zwarte streep voldoende is", en dat een volledig zwarte ondersnavel leidt tot een te zwarte bovensnavel en zwarte oogranden. Hij illustreert dit met een close-up foto van een zeer slechte ondersnavel kleur; de foto toont ook duidelijk een kiel waar ongewenste witte veren zijn geplukt. De Britse Sierduiven Standaard verlangt bij Mookees in zwart, blauw en lavendel een donker gekleurde ondersnavel. Duiven zonder deze snavelkleur moet niet worden beschouwd als show- of fokwaardig; is eenmaal de zwarte snavel eigenschap verloren uit een stam van Mookees, dan is dat onmogelijk terug te fokken. Ik heb een stam Mookees die alleen jongen geven met volledige donkere ondersnavels, en ik heb nog nooit een jonge duif gehad met donkere bovensnavel of donkere oogranden. Als u fokt met dieren met een slecht gekleurde ondersnavel, zal u onvermijdelijk ook jongen krijgen met witte veertjes aan de kiel. Ik heb gezien dat zwarte Mookees met deze fouten hoog scoorden op Europese shows, en ik vind het erg jammer dat dit belangrijke punt uit de standaard wordt genegeerd door de Europese keurmeesters en fokkers. Hierbij een foto van een van mijn dieren met de juiste zwarte ondersnavel. Foto: Lawrence Kenny.

6 advertentie Voeding en verzorging Kasper Faunafood beschikt als specialist op het gebied van voeding voor hobby-, gezelschaps- en exotische dieren over een breed scala aan voeders voor vele diersoorten uit verschillende biotopen in ieder stadium van hun ontwikkeling. Een jong dier heeft een grotere behoefte aan eiwit dan een volwassen dier, terwijl een dier wat moet presteren veel energie nodig heeft. Dieren in de rustperiode hebben voldoende aan onderhoudsvoer, maar moeten de benodigde voedingsstoffen wel in voldoende mate binnen krijgen. De nutritionisten van Kasper Faunafood ontwikkelen de diverse samenstellingen op wetenschappelijke basis waarbij gebruik wordt gemaakt van vakliteratuur, kennis van biologen en niet te vergeten uw ervaring als (semi)professioneel gebruiker. Speciaal voor liefhebbers met een kleinere hoeveelheid dieren, die wel de beste voeding voor hun dieren wensen, zijn er handige 4 kg kleinverpakkingen met draaggreep.

7 advertentie HEIMAT DER WEISSEN SHOW HOMER Boek tip: Roland Grübe brengt hierbij graag zijn boek over de witte Show Homer onder de aandacht. Hij beschrijft zijn ervaringen in het fokken van dit zeldzame duivenras. Een verzameling van historische en actuele verslagen en foto's van de witte Show Homers. Het boek is geschreven in het Duits. Heeft u interesse, dan kunt u contact opnemen met de auteur: Roland Grübe Dorfstraße 9 A Bad Köstritz OT Gleina Tel.: 0049 (0)

8 WALSENDE HAAN Heb je ooit de uitdrukking walsende haan gehoord? De Engelstalige Wikipedia beschreef dit als volgt: De haan maakt met deftige stappen een halve cirkel met een vleugel naar beneden. Dit is een agressieve manier om zijn dominantie te tonen aan de hennen, en gewoonlijk erkend de hen haar meerdere en loopt weg van de haan. Heel soms wil er wel eens een hen even proberen het gevecht om dominantie aan te gaan. Als de rangorde eenmaal bevestigd is, zal de haan verder vrijwel niet meer gaan walsen. De meeste kippenliefhebbers zullen dit gedrag waarschijnlijk houden voor baltsgedrag; een onderdeel van het paringsritueel. Na dit walsen zien we echter vrijwel nooit dat de hen gaat zitten en de haan toestaat om met haar te paren. Dus we denken dat de zienswijze zoals Wikipedia die geeft wel waar kan zijn, al wordt er helaas geen bron genoemd. Het dansen zoals op de foto rechts, zonder een naar beneden hangende vleugel, is wel echt een staaltje van pure verleiding. Foto s: Bobo Athes.

9 advertentie

10 NIEUWE CLUB VOOR KLEURPOSTDUIVEN IN IERLAND Basically our club was founded in October 2012 by Albert Hogan and Wes Murphy. Our main aim is to promote the breed of Coloured Racing pigeons in Ireland, and the rarer the colour the better. We are affiliated to the INFPA and will run our shows in along side them. We are always looking for new members and our membership is 10 per year. The 2013 Young Bird Show will be held on the 10th of August at the Rystin Sports and Social Club in Newbridge Co Kildare. Our website is If you have any questions please contact us through our Feedback page. Regards, Albert Hogan & Wes Murphy.

11 OP ZOEK NAAR... Ik ben op zoek naar grote fokzuivere Lakenvelders. Ook wil ik me specialiseren in Hollandse Kriel en Oud Hollandse Kapucijn in diverse kleuren. Het is de bedoeling dat ik op termijn met fokzuivere dieren naar de tentoonstelling kan gaan. Ik bezit grote tuin van 1 ha. Graag kom ik in contact met betrouwbare fokkers die mij op weg kunnen helpen. Luc van Esser, ADR rosarium Geistinger-Landhoff, Belgie. U kunt mij bereiken via tel nr voor België 0032 (0) of via lucvanesser@hotmail.com Foto s Lakenvelder Henk Meijer, en Kapucijn: Tanveer. Hollandse Kriel: AE.

12 advertentie Duiven houden is een fantastische hobby, waaraan u veel plezier kunt beleven. Het maakt daarbij niet uit of u deelneemt aan wedvluchten (postduiven), of dat u probeert door een selectieve koppeling (op raseigenschappen) de mooiste duif te fokken (sierduiven), of dat u alleen een aantal duiven puur voor uw plezier heeft. Elke duivenliefhebber streeft naar vooruitgang, maar daar is allereerst wel een goede duif voor nodig. Een topduif kan zijn kwaliteiten echter alleen laten zien als gezondheid, voeding en de verzorging en aandacht in evenwicht zijn. Door de jaren heen hebben wij kunnen achterhalen wat de producten zijn, welke door de duivenmelkers het meest gewaardeerd worden en die producten vindt u terug in ons assortiment. Op onze website vindt u een overzicht van onze merken. De producten, welke u onder de verschillende merken aantreft, zijn de hardlopers. Dit wil niet zeggen, dat wij de overige producten buiten sluiten. Bent u op zoek naar een product, wat u niet terug vindt in ons assortiment, schroom niet en neem contact met ons op, zodat wij het product bij onze leverancier voor u kunnen bestellen. De Groene Luifel is al meer dan 40 jaar een familiebedrijf in Sluis (Zeeuws-Vlaanderen). In onze drogisterijafdeling kunt u zelfzorggeneesmiddelen en voedingssupplementen kopen die wettelijk bestemd zijn voor de vrije verkoop (zonder recept).

13 Deze foto kregen wij toegezonden via Facebook zonder verder commentaar. Wie kan er meer over dit ras vertellen?

14 BROEDEIERENVERKOOP TE AFFLIGEM Voor zover nu bekend, zal zondag 28 april weer de jaarlijkse broedeierenverkoop zijn te Affligem! Iedereen die wat broedeieren te koop heeft/zoekt van rasdieren is van harte welkom! De verkoop is gepland in de parochiezaal van Essene (deelgemeente van Affligem). Inlichtingen: dhr. Jaak Rousseau, Of kijk voor meer info op onder 'activiteiten Foto: Evert van Dijk.

15 THE PIGEON IN THE WIDER WORLD Door: Jean Hansell advertentie Philipsburg, Mont. - Een fraai geïllustreerde soft-cover uitgave van The Pigeon in the Wider World is uitgebracht in Noord-Amerika. In haar nieuwste boek gaat Jean Hansell in op de samenleving van duiven en mensen in het Nabije Oosten, Egypte, de Middellandse Zee, India, China en langs de Zijderoute. Volgens de Australische National Pigeon Association: De vrucht van vele jaren onderzoek door een ervaren auteur. Dit boek onthult vele fascinerende inzichten in verschillende samenlevingen en zal zeker alle sociale historici, ornithologen, religiestudenten en duivenliefhebbers aanspreken. "The Pigeon in the Wider World" is inderdaad een must voor duivenliefhebbers, die zullen genieten van de 94 kleuren en 88 zwart-wit illustraties van de duif door 6000 jaar menselijke geschiedenis. Het zijn afbeeldingen van religieuze voorwerpen, textiel, schilderijen en hedendaagse duiventillen in het oosten, maar ook historische foto's van de moderne duivenrassen.

16 Door haar gerichte onderzoek en oprechte proza, is Dr Jean Hansell inmiddels een toonaangevende autoriteit op het gebied van de Rotsduif geworden. Dr Hansell, bekend van haar andere boeken, o.a. Dove & Dovecotes en The Pigeon in History, doet er alles aan om de verloren geschiedenis van de oudste gevederde vriend van de mens terug te vinden. Recensent Guy Merchant zei: Ik heb enorm genoten van dit boek en heb veel geleerd over de nederige duif, die ik nu in een heel ander licht zal zien als ik door de straten van Londen loop! Ook aan te bevelen als educatief boek voor een school of bibliotheek. Jean Hansell, de wetenschappelijke autoriteit op het gebied van de Columbia Livia, en Jim Jenner, de belangrijkste documentairemaker op duivengebied, werkten samen om dit boek in Noord- Amerika uit te geven. Het is een doorwrochte geschiedenis van duiven in de grote culturen van de wereld sinds de oudheid. Dit dunne, maar indrukwekkende boek zal een welkome aanvulling zijn op de boekenplank. Prijs: $9.95. Te bestellen op of bel vanuit de USA of Canada of uit de UK of Europa. Click here to order. (ISBN )

17 advertentie

18 WELKOM IN CHICKEN - ALASKA Chicken is de enige plaats in de wereld genaamd "Chicken (Kip). Er is een kleine lokale landingsbaan, maar de meesten komen hier via de zeer schilderachtige routes met namen als Klondike Loop of Top of the World snelweg en The Taylor Highway - de laatste is alleen geopend van de lente tot de vroege herfst. Deze snelwegen staan bekend om hun natuurschoon, zo zie je louter enorme velden van boomtoppen, na de volgende bocht ben je omgeven door heuvels en velden van rood, geel en groen zover je oog reikt. Waarom heet het Chicken? In het eind 19e eeuw waren de eerste mijnwerkers ver van huis op zoek naar goud. Eten was soms schaars, maar in een bepaald gebied in de buurt van de South Fork van de 40-Mile River waren veel Ptarmigans (sneeuwhoenders), die wel wat op een kip lijken. De gouddelvers hielden zich in leven met behulp van de Ptarmigan (als je opgegeten worden helpen wilt noemen.) In 1902 zou Chicken worden opgericht, als de tweede stad in Alaska. De naam Ptarmigan werd gesuggereerd. Veel mensen vonden dat een mooie naam, maar het enige probleem was dat men het niet eens kon worden over de juiste spelling. Ze wilden niet dat de naam van hun stad een bron van spot zou worden, dus besloten ze tot de naam Chicken. Rechts: Het enorme ijzeren standbeeld van een kip, uitkijkend over Chicken. Vergelijk de grootte: tussen de poten zit een kraai. Foto met dank aan Dan Baldini.

19 Als je een van de laatste grote goudwinning steden die nog bestaan wilt zien, en je bent bereid om het ontbreken van telefoons, constante elektriciteit, televisie en (binnenshuis) sanitair te accepteren, dan moet je hier echt eens heen gaan! Leuk extra puntje: De dichtstbijzijnde stad heet Tok! Kijk op voor meer informatie. Ptarmigan De ptarmigan (moerassneeuwhoen) is sinds 1955 de officiële staatsvogel van Alaska. Er zijn drie soorten sneeuwhoenders en allemaal te vinden in Alaska - het moerassneeuwhoen en alpensneeuwhoen (die komen ook voor in Scandinavië, Rusland en Noord-Eurazië), en het witstaartsneeuwhoen (alleen in Noord-Amerika). Het moerassneeuwhoen (Lagopus lagopus) verandert van lichtbruine kleur in de zomer tot sneeuwwit in de winter, als effectieve camouflage tegen roofdieren. De bevederde tenen zijn een ander kenmerk van het sneeuwhoen. In de wintermaanden eten ze mossen en korstmossen, wilgenknoppen en twijgen, soms van de berk, zaden en bessen, indien beschikbaar. In de zomer breiden ze hun dieet uit met groenvoer en zo nu en dan rupsen of kevers. Links: moerassneeuwhoen in zomergevederte. Foto: Wikipedia, John Hill. Een mooie video van moerassneeuwhoenders; haan, hen en kuikens:

20 advertentie Dipo producten is ontstaan vanuit de combinatie gezondheidzorg/ duivensport, maar er is ook ervaring met het fokken van o.a. kippen, konijnen en katten. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk aangetoond, dat deze producten hun werking bewezen hebben, zeker in de voorbehoedende sfeer. De volgende producten zijn te bestellen via de webwinkel Dipobac probiotica bevat 5 verschillende goede melkzuurbacteriën en reguleert hiermee een gezonde darmflora. Tevens verhoogt het de algehele weerstand en verdrijft het ziekmakende bacterien en ziekteverwekkers met de ontlasting uit het lichaam. Snel zichtbaar resultaat. Dipobac is "het juiste alternatief". Dipo protector bevat Thijm-, Oregano- en Eucalypthusolie en werkt met name in de duivensport tegen o.a. Trichomoniasis(het geel), Coccidiose en wormen. Voorkomt besmetting via het drinkwater. Lookolie plus is een olie op basis van knoflook, aangevuld met de drie hierboven omschreven oliën. De toevoeging van bladgroen geeft deze olie wat extra vitamines mee. Verdrijft micro organismen, werkt bloedzuiverend, verbetert de algehele conditie en verhoogt de weerstand. Dipo propolis is een van de weinige stoffen waaraan een natuurlijke antibiotische werking wordt toegeschreven. Regelmatige verstrekkingen geven een topconditie en de hoogste graad van weerstand. Dipo propolis houdt de luchtwegen vrij en remt de groei van schimmels en bacteriën. Behoedt het drinkwater zelfs bij hogere temperaturen tegen bacteriegroei.

21 NIEUWE KLEUR FRANSE MONDAIN Mijn naam is Ihab Saadi. Ik woon in een klein dorpje genaamd Besmat Tivon, gelegen tussen Nazareth en Haifa in Israël. Duiven fokken is mijn passie. Ik doe dat al vele jaren en ik ben lid van de Israëlische Duivenbond. De afgelopen 10 jaar heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe kleurslag in de Franse Mondain, wat geresulteerd heeft in verdund bruine Franse Mondain doffers en duivinnen (bruinzilvergeband). Deze kleurslag bestond nog nooit eerder bij de Franse Mondain. Het ontwikkelingsproces van deze nieuwe gekleurde duif begon met het aanparen van een grote, vrij korte duivin van een lokaal ras, die de gewenste kleur had, aan een Franse Mondain doffer met de hoogste kwaliteiten volgens de Franse standaard. De mannelijke nakomelingen werden gepaard aan Franse Mondain duivinnen. En de vrouwelijke nakomelingen van de derde generatie, die de gewenste kleur hadden, werden gepaard aan Franse Mondain doffers. En zo verder totdat ik het gewenste resultaat had, bruinzilvergebande Franse Mondain doffers en duivinnen. Rechts: Een kopstudie van een bruinzilvergebande Mondain. Let op de oogkleur, die typisch is voor een bruinkleurige duif. Foto: Ihab Saadi.

22 Mijn nieuwe duiven werden beoordeeld door lokale keurmeesters en een internationale keurmeester, Hennie Schwarz uit Nederland. Deze keurmeesters zeiden dat mijn duiven inderdaad zeer goede Franse Mondains waren in een nieuwe kleurslag, bruinzilvergeband, die tot nu toe nog niet bestond bij de Franse Mondain. Voor meer informatie kunt u contact met me opnemen via ihabsaadi66@hotmail. com Klik HIER voor mijn album met foto s van mijn bruinzilvergebande Mondains. Links: Een Franse Mondain in de nieuwe kleurslag bruinzilvergeband. Foto: Ihab Saadi.

23 SPOOKDUIF Foto van een ruit waar een duif tegen aan gevlogen is met een geweldige klap. Wat je op de ruit ziet is het stof uit de veren van borst, kop en vleugels van het dier. Het is een wonder dat het beest niet dood op de grond lag. Foto A.J. van der Meer-Goedegebuure, Honselersdijk.

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard advertentie Kunstschilder Brett Jarrett Een schilderij

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

KORT ALLERLEI. Februari Deel 1a

KORT ALLERLEI. Februari Deel 1a KORT ALLERLEI Februari 2015 Deel 1a Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard Een woordje van de redactie. Geachte lezer, De Noordshow,

Nadere informatie

VRAAG & AANBOD GRATIS ADVERTENTIES VAN ONZE LEZERS

VRAAG & AANBOD GRATIS ADVERTENTIES VAN ONZE LEZERS VRAAG & AANBOD GRATIS ADVERTENTIES VAN ONZE LEZERS Laatst bijgewerkt op 6 december 2013 Advertenties blijven 2 uitgaven online, tenzij aangemeld als permanente plaatsing. DUIVEN gevraagd Gezocht: wildkleur

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland De Mookee Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland Op vrijdag 18 maart 2011 heb ik een bezoek gebracht aan Werner Hellmich, voorzitter van de SV Mookee Club 75. Hiervoor

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif Door: Sytze de Bruine Het is alweer een jaar of 2 geleden dat ik telefonisch benaderd werd door een oud postduivenliefhebber en tevens fokker van

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

KORT ALLERLEI. DEEL 1a. februari 2014

KORT ALLERLEI. DEEL 1a. februari 2014 KORT ALLERLEI DEEL 1a februari 2014 Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard Een woordje van de redactie. Geachte lezer, Allereerst

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Showverslag door Kevin Kelly Foto s gemaakt door Owen Fitzgerald De Ierse

Nadere informatie

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK) MIJN VERZAMELING Door Scott Sharp (UK) Als we het over een duiven verzameling hebben, is onze eerste gedachte Karl- Heinz Sollfrank in Neurenberg, die de grootste verzameling van duivengerelateerde voorwerpen

Nadere informatie

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Mijn naam is Tiziano Trinci, ik ben 42 en woon in Pistoia, een stadje zo n 30 km van Florence, in Italië. Ik woon op het platteland

Nadere informatie

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen Door: Bobo Athes Eigenlijk had ik al het plan opgevat om de Internationale CochinDag te bezoeken sinds ik Ardjan Warnshuis, een van de 2 organisatoren, had

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

Door: K. J. Theodore (USA) Foto: Lactobacillae

Door: K. J. Theodore (USA) Foto: Lactobacillae PROBIOTICA Door: K. J. Theodore (USA) Foto: Lactobacillae PROBIOTICA zijn voedingssupplementen van levende bacteriën die het aantal 'goede' bacteriën (microflora) verhogen, die nodig zijn in het darmkanaal

Nadere informatie

De postduif. Waar komt de postduif vandaan. Geschiedenis

De postduif. Waar komt de postduif vandaan. Geschiedenis De postduif Iedereen verbaast er zich over hoe het een postduif lukt om de weg naar huis terug te vinden. Breng een postduif bijvoorbeeld 400 km weg met de auto, laat hem los en hij vliegt binnen een paar

Nadere informatie

Tekst: Jan Willem Hondelink

Tekst: Jan Willem Hondelink KLEURSLAGEN GROTE WYANDOTTEN IN DE GEVARENZONE Tekst: Jan Willem Hondelink De Nederlandse Wyandotte Club is een grote vereniging met ruim 500 leden. 87% van deze leden fokt krielen, dus de krielen zijn

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

Lavendel gekleurde Blondinetten

Lavendel gekleurde Blondinetten Lavendel gekleurde Blondinetten Het is al weer enige jaren geleden, dat ik de toen pas herschreven standaard van onze Oosterse Meeuwen zat door te nemen, dat mij een kleur lavendel genoemd opviel, een

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks ARAUCANA S Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks de uitdagingen die het ras met zich mee brengt, maar VANWEGE die uitdagingen. Ik had me uitgebreid geïnformeerd

Nadere informatie

Tekst en foto s: Luuk Hans

Tekst en foto s: Luuk Hans DE OORSPRONG VAN DUNKLEUR: DE KLEUR KHAKI EN CHOCOLATE Tekst en foto s: Luuk Hans Inleiding In november 2002 bezocht ik de nationale pluimveeshow in Columbus, Ohio. Deze landelijke show wordt één keer

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker.

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. DE BUCKEYE Door Elly Vogelaar (NL) Boven: Nog jonge haan. Foto: Jeffrey L. Lay Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. Mijn aandacht werd getrokken door iets wat ik las

Nadere informatie

SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons

SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons pagina 1 van 5 SUPERUITSLAG Frederikshof John Romein - Soissons Op 4 Juni 2017 stond de Midfondvlucht vanuit Soissons op het programma van Afdeling 8 GOU Noord-Oost Kring 6. De weervoorspellingen waren

Nadere informatie

Roodbonte friese kippen

Roodbonte friese kippen Roodbonte friese kippen Al voor het stukje komkommertijd op de friese hoenderclubsite had ik met Piter afgesproken Een stukje te schrijven over de roodbonte friese kip. Afgelopen voorjaar kreeg ik van

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties 1 The Middle Thüringer Rassetauben Club Show, 9-13 November 2005 Door: Mick Bassett 2 800 Duiven, 70 rassen, van 68 inzenders. De Club heeft

Nadere informatie

Algemene Richtlijnen & Vakuitdrukkingen. Vakterm, Jargon, bewoording

Algemene Richtlijnen & Vakuitdrukkingen. Vakterm, Jargon, bewoording Algemene Richtlijnen & Vakuitdrukkingen Vakterm, Jargon, bewoording ALGEMENE RICHTLIJNEN Goedgekeurd door de NBS jaarvergadering in 2001 Gebaseerd op richtlijnen van de Sectie sierduiven van de EE Gelden

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND.

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. Vol verwachting ging ik naar Drachten en dat werd waargemaakt. Wat een geweldige show. n Prachtige uitstraling.

Nadere informatie

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL Door Hristo Lukanov (Bulgarije) Boven: Blauwgetekende zalmkleurige Wyandotte haan en hen. Foto met dank aan www.kippenencyclopedie.nl

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

Op zaterdag 2 april jl. werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van het 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap

Op zaterdag 2 april jl. werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van het 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap 2010-2011 Op zaterdag 2 april jl. werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van het 1 e Virtueel Sierduivenkampioenschap 2010 2011. Algemeen kampioen met Duitse

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

Een meesterwerk op pluimveegebied!

Een meesterwerk op pluimveegebied! Een meesterwerk op pluimveegebied! De auteur heeft meerdere boeken op zijn naam staan die de kleindierhobby verrijken. In feite zijn het stuk voor stuk meesterwerken, om niet te spreken van kunstwerken!

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe.

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Tekst en foto s: Aviculture Europe. Op zaterdag 21 maart jl. ging de redactie op bezoek bij Shafik in Helmond, daartoe opmerkzaam gemaakt door zijn plaatsgenoot en bekend sierduiven liefhebber Ben Kocken.

Nadere informatie

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Aan het woord is Jan Luchtmeijer uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Eindredactie: Sytze de Bruine Er is mij gevraagd iets

Nadere informatie

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen.

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen. RDENNER KRIELEN Door: Paul de Cuyper (België) Achtergrondfoto: Jan Bollen. Mijn kleinveeverhaal begon een 5-tal jaar geleden toen ik vooral geïnteresseerd was in Mechelse koekoeks en Brahma s. Dus kocht

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp ANCONA s seizoen 2010/2011 Door: Bernard Hanskamp De stand van de Ancona nu Als hoen is de Ancona nu langzamerhand zeldzaam geworden. Het lijkt er sterk op dat de Middellandse Zeerassen helemaal uit de

Nadere informatie

Leren houden van levend erfgoed - Sierduiven -

Leren houden van levend erfgoed - Sierduiven - Leren houden van levend erfgoed - Sierduiven - Dit Doeboek is van:. Leren houden van levend erfgoed - sierduiven is een onderdeel van het project Leren houden van levend erfgoed, een initiatief van Stichting

Nadere informatie

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS GAZAGANTI MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS Tekst en foto s: Remco de Koster Foto: Gazaganti Swift met een goede lengte. Sinds ik de eerste keer de Gazaganti Swifts zag, was ik erdoor

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

Sierduiven: Herkomst en aanschaf.

Sierduiven: Herkomst en aanschaf. Sierduiven: Herkomst en aanschaf. De relatie tussen mensen en duiven is al heel oud. In het verre oosten waren de duiven al voor de komst van de beschaving in de omgeving van mensen te vinden. Oude geschriften

Nadere informatie

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans.

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans. KLEIN MAAR FIJN Door Luuk Hans. Rechts: Antwerpse Baardkriel. Foto: Rik van Lent. België is een van de kleinste landen van de Europese Gemeenschap. Dat was het althans tot de EU recentelijk werd uitgebreid

Nadere informatie