De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland"

Transcriptie

1 De Mookee Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland Op vrijdag 18 maart 2011 heb ik een bezoek gebracht aan Werner Hellmich, voorzitter van de SV Mookee Club 75. Hiervoor heb ik met plezier een afstand van ongeveer 150 kilometer van Nederland naar Osnabrück overbrugd. Ik ben geïnteresseerd in duiven hoewel ik ze zelf niet (meer) bezit. Als kweker en voormalig keurmeester van Engelse grasparkieten gaat mijn interesse o.a. uit naar het (show)gedrag van vogels, ook het selecteren en het verparen heeft mijn bijzondere belangstelling. De tentoonstellingsparkiet is net als de Mookee een type vogel. Zo is er dus het een en ander van elkaar te leren en van tijd tot tijd een zijstap motiveert mij om kritisch te blijven als kweker van grasparkieten. Links en boven: Het duivenhok met vijf afdelingen achter de kerk in Osnabrück.

2 Dus wat is beter om de ervaringen te delen met een ervaren en enthousiaste duivenfokker zoals Werner Hellmich. Zijn duivenaccommodatie bestaat uit 5 afdelingen en ligt achter een prachtig gerenoveerde kerk. Op het terrein, eigendom van de kerk, is alles aanwezig om zijn hobby optimaal vorm te geven en samen met zijn vrouw Margrit te genieten van het fokken van zijn Mookee-duiven. Profiel: Werner Hellmich Foto s rechts: Werner Hellmich voor zijn rijk gevulde prijzenkast met bekers en trofeeën Werner heeft in zijn leven verschillende duivenrassen gefokt maar zijn voorliefde gaat toch uit naar de Mookee duiven. Hij is het stijlvolle ras al jaren lang trouw en promoot het waar hij maar kan. Duitsland is het Mekka van de Mookee duivensport sinds de oprichting van de speciaal club SV Mookeeclub Osnabrück75. Werner is na zijn pensionering een zeer actieve fokker geworden. Toen hij nog werkzaam was in de brood- en banketwinkel had hij niet de tijd om de opleiding tot keurmeester te volgen. Maar dat neemt niet weg dat zijn kennis van de erfelijkheid, de standaard van de Mookee, de verzorging en de voeding zeer groot is, bijvoorbeeld van de kwaliteitsverschillen in brood kan menigeen nog iets leren. Het is dan ook geen verrassing dat hij de nodige ereprijzen heeft behaald door zijn tomeloze energie en doorzettingsvermogen. Iedere fokker moet een strenge (vroegtijdige) selectie doorvoeren bij zijn duiven zodat er niet te veel jongen in de jonge duivenafdeling komen en daarbij tevens op de hoogte zijn van de genen van zijn duiven. Een goed geheugen is nuttig maar de afstamming dient goed geregistreerd te worden. Werner schrijft alle kenmerken en fokresultaten op zodat hij zich gecontroleerde experimenten kan veroorloven. De Mookee duif De Mookee is een duif voor zowel beginners als voor fokkers met uithoudingsvermogen, op zich niet erg moeilijk om mee te fokken, het zijn uitstekende ouders en 3 of 4 rondes zijn geen probleem, dus een ideale duif voor beginners. Voor ervaren fokkers met de ambitie om deel te nemen aan tentoonstellingen geeft het ras ook genoeg uitdaging. De combinatie van het juiste type, goed van kleur, een scherpe koptekening en volle manen geven de nodige moeilijkheden en uitdagingen. Van jonge jongen hebben misschien maar vijf de gewenste showkwaliteit. De rest kan men niet tentoonstellen, enkelen daarvan zijn wel weer bruikbaar als fokdier. Er is nog veel diversiteit bij de nakomelingen; zo kunnen bijvoorbeeld de buitenste slagpennen sterk variëren. Een goed paar duiven met 2 x 2 witte slagpennen geeft niet automatisch alle nakomelingen met hetzelfde aantal witte slagpennen. De bewegingen van de hals moet trillend zijn bij de Mookee; geen beweging of een slaande beweging is foutief.

3 Welke eigenschappen moet een beginner in de gaten houden? Nummer één bij een Mookee duif is het type: Fouten weergegeven bij bovenstaande tekeningen: Links te vlak, een te brede staart en te veel witte slagpennen. Rechts te weinig borst, te lang en geen witte slagpennen. Bij het beoordelen en observeren van een collectie Mookee duiven zal opvallen dat het type van de doffer afwijkt ten opzichte van de duivinnen. De doffer is meestal iets groter, met een langere hals en hij heeft optisch gezien daardoor een minder brede borst. De duivinnen zijn iets kleiner met een iets kortere hals, de borst en de kopvorm zijn dan wat compacter en lijken daardoor wat harmonischer. Het type van de duif bekijkt men in totaliteit en vanuit het zijprofiel. De juiste verhoudingen geven de Mookee de gewenste balans. Het type is zeer belangrijk dit geeft dit ras de elegantie en zijn presentatie. Foto 1 (rechts): Goede S-Hals De rode duivin op foto 1 toont een licht verhoogde borst in verhouding tot het lichaam. De borst moet voldoende breed zijn, daarbij moet de duif ook frontaal beoordeeld worden. De vleugelbogen mogen dan niet zichtbaar zijn. Ook de lengte van de hals beïnvloedt het type en is een niet te verwaarlozen kenmerk. Duiven met een rechte nek krijgen met iets langere benen net een iets vrijere hals.

4 Foto 2 (links): Aflopende houding. Een ander kenmerk dat het ras moet hebben is een mooie S-hals met halsbewegingen op het moment dat de keurmeester de duif in actie brengt/aanspreekt. De bewegingen van de hals mag echter niet zo geprononceerd zijn als bij de Sidderhals. De houding wordt beoordeeld op het moment dat de duif zich goed presenteert. Ze moet zich iets met de tenen van de grond drukken/liften. Vanaf de kruising moet de hoogte en de lengte ongeveer gelijk zijn, vertikaal van de kop tot de tenen en van de borst tot het einde van de staart, dus niet volledig vlak/horizontaal. De benen moeten in een rechte lijn met de ogen zijn. (De rode duivin op foto 1 is een goed voorbeeld). Foto 3 (links), Snavel op de borst. De gele duivin op foto 3 maakt een gedrongen indruk en heeft geen vrije pootstand, ze moet zich meer opdrukken. De foto werkt niet in haar voordeel; deze duif komt uit de fok en is niet getraind en angstig voor de foto. (Voor dit artikel als voorbeeld gebruikt, de duivinnen moeten niet te massief worden, ze hebben wel voldoende lichaamslengte nodig.)

5 Nummer twee: de kop van een Mookee duif. De kop mag niet te groot zijn, maar moet bij voorkeur een zekere kopbreedte en ovale ronding laten zien. Het is ideaal als het hoogste punt iets uitsteekt boven de schedelplaat. Duiven met de beste koppartij komen naar voren op de tentoonstelling, terwijl de duiven met te platte koppen niet verder komen. De oogranden van de Mookee moeten helder en niet te breed en te grof zijn. Doffer met ovale ronding en een ongewenste baard. Deze kop is te vlak. Breder mogen de oogranden niet zijn. Betere ogenranden met heldere kleur. Zwarte streep is voldoende. Mist de zwarte ondersnavel.

6 Een belangrijk punt zijn de veren van de hals; deze moeten goed aansluiten en zich in de nek tot de manen vormen, met voldoende achtervulling wat eindigt bij de spitse kap. Deze manen moet aangesloten liggen zonder splitsing (nekkam). Een enkeling kan misschien wat gecentreerder in de manen zijn, maar de meesten zijn van uitstekende kwaliteit bij Werner. Goed gesloten manen. Te weinig spitskap en een ongewenste baard. Vroegtijdige herkenning van verkeerde nekstructuur. Een fout: te weinig manen in de nek. Enige splitsing. Duidelijke fout door de splitsing in de manen.

7 Nummer drie: het aantal slagpennen. Het aantal buitenste witte slagpennen mag zijn: 1/1-1/2-2/2-2/3-3/3. Sommige lijnen in Duitsland zijn gevoelig voor een toename van het aantal witte vleugelpennen; de witte kleur zien we ook terug in de kop en soms zelfs op de rug. Het is dus handig om je als beginner bij de aankoop van een doffer of duivin hierover te laten adviseren door de verkoper. Mookee duiven zonder witte slagpennen zijn nuttig in de fok, het compenseert een te sterke toename van het wit en dat is van belang in de verhouding en balans van een fokpaar. De aandacht voor details en een scherp oog maken de succesvolle duivenfokker en zorgen voor duiven die in balans zijn. Werner bezit deze kwaliteiten en dat is terug te zien bij zijn duiven in de volle breedte. Nummer vier: de kleur geeft de glans.

8 Kleur en tekening staan bij de beoordeling op de laatste plaats volgens de standaardbeschrijving, maar een heldere, glanzende en egale kleur spreekt natuurlijk wel meer aan. Werner probeert dit onderdeel dan ook niet te verwaarlozen bij zijn duiven. Zijn glimmende zwarte duiven worden dan ook snel opgemerkt door de keurmeester en de bezoekers. Donker en wit neigen om naar boven te trekken; een kleine zwarte streep op de ondersnavel is voldoende, meer zwart geeft het risico van een zwarte bovensnavel. Jonge duiven die al een zwarte ondersnavel hebben, krijgen op de leeftijd van twee of drie jaar vaak een zwarte neusdop. Natuurlijk is een gelijkmatige kleur belangrijk; witte veren op de rug of de stuit zijn niet toegestaan. Drie glanzende zwarte duiven. Lichte vleugel. Vetklieren (wit op de stuit?) Slotopmerkingen Met dank aan Werner Hellmich voor de deelname aan dit artikel. Een prima reclame en promotie voor het fokken van dit mooie duivenras de Mookee. Om mij een plezier te doen, maar ook om beginners in de hobby wegwijs te maken in de fok van dit ras, had hij geen enkele terughoudendheid. Ik mocht alle duiven fotograferen ook die met soms een kleine fout. Een compliment waard voor deze voorzitter van de SV Mookee Club 75, hij is een voorbeeld voor de hobby. De fokkers van Mookee duiven hanteren, op diverse vlakken, een zelfde werkwijze als de grasparkieten kwekers. Misschien volgen de Mookee fokkers meer de standaard en het ideaalbeeld dan de grasparkieten kwekers. In hun ambitie om vooruitgang te boeken en de angst voor stilstand of achteruitgang, neigen deze meer naar het kweken van extremiteiten. Werner is van mening dat een duif de ogen vrij moet hebben zodat deze kan zien waar hij vliegt en eenvoudig zijn voer kan vinden. Ook moet de duif in staat zijn zich voort te planten en de jongen zelf kunnen opvoeden. De vogels hebben hier recht op. Ik bedank Werner voor de informatie en de leerzame dag. Ik heb mooie, goed verzorgde duiven gezien in een uitstekende kwaliteit. Het was de reis zeker waard. Bronvermelding en toestemming voor gebruik: Avicultura-Fokkersbelangen: Mookee, het eenvoudige duifje uit Indië door W.Halsema/Jan de Jong (Tekeningen) Afbeelding geschilderde duiven: Ralf Schmid, Duitsland Foto s en tekst: Peter van Amelsvoort Copyright 2013 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN PRESENTATIE ZATERDAG 9 MEI 2015 LANDELIJK KEURMEESTERS CONGRES De Javakriel, een sierlijk en pittig, maar moeilijk dwerghoen. Waarom moeilijk? Massaal afpikken van kamdoorntjes

Nadere informatie

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK) MIJN VERZAMELING Door Scott Sharp (UK) Als we het over een duiven verzameling hebben, is onze eerste gedachte Karl- Heinz Sollfrank in Neurenberg, die de grootste verzameling van duivengerelateerde voorwerpen

Nadere informatie

In het jaar dat de Satinetten geimporteerd

In het jaar dat de Satinetten geimporteerd Oosterse meeuwen De Oosterse meeuwen, en met name Satinetten en Blondinetten. De edelstenen uit het oosten worden ze genoemd. Dat is niets te veel gezegd. Er is vrijwel geen Sierduivenras waar: type, stand,

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe.

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Tekst en foto s: Aviculture Europe. Op zaterdag 21 maart jl. ging de redactie op bezoek bij Shafik in Helmond, daartoe opmerkzaam gemaakt door zijn plaatsgenoot en bekend sierduiven liefhebber Ben Kocken.

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema.

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema. CHIBI & TOSA CHIBI Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. In het Friese dorp De Westereen, houdt Bert Santema zich bezig met de fokrichting Chibi en Tosa-Chibi.

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

Lavendel gekleurde Blondinetten

Lavendel gekleurde Blondinetten Lavendel gekleurde Blondinetten Het is al weer enige jaren geleden, dat ik de toen pas herschreven standaard van onze Oosterse Meeuwen zat door te nemen, dat mij een kleur lavendel genoemd opviel, een

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif Door: Sytze de Bruine Het is alweer een jaar of 2 geleden dat ik telefonisch benaderd werd door een oud postduivenliefhebber en tevens fokker van

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

standaardeisen DIAMANTDUIVEN standaardeisen DIAMANTDUIVEN Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgave voorjaar 990 INHOUDSOPGAVE: Voorwoord... 2 Standaard... 3 Keurtechnische aanwijzingen... 4 Kleurstandaard Bruin... 5 Bruinpastel...

Nadere informatie

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS GAZAGANTI MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS Tekst en foto s: Remco de Koster Foto: Gazaganti Swift met een goede lengte. Sinds ik de eerste keer de Gazaganti Swifts zag, was ik erdoor

Nadere informatie

VOORJAARSHOW GELDERSE GRASPARKIETEN CLUB Door Peter van Amelsvoort De tweede editie in 2017 van de voorjaarshow is i.v.m. de hoge temperaturen

VOORJAARSHOW GELDERSE GRASPARKIETEN CLUB Door Peter van Amelsvoort De tweede editie in 2017 van de voorjaarshow is i.v.m. de hoge temperaturen VOORJAARSHOW GELDERSE GRASPARKIETEN CLUB Door Peter van Amelsvoort De tweede editie in 2017 van de voorjaarshow is i.v.m. de hoge temperaturen afgelast. De voorzitter had het in zijn voorwoord over uitzonderlijk

Nadere informatie

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics vzw in samenwerking met MUTAVI en de technische comités van: AOB, BVA International en KBOF 2015 heden: Ornitho-Genetics

Nadere informatie

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller Meer over de West of f England Tuimelaar in Amerika Door: Chuck Zeller Onlangs schreef ik in dit tijdschrift een artikel over de West of England Tuimelaar in Amerika. Dat stuk ging vooral over de historie

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

Felegyhazer Tuimelaar

Felegyhazer Tuimelaar Felegyhazer Tuimelaar Door: Fabio van Olst (NL) Eindredactie: Sytze de Bruine De Felegyhazer Tuimelaar is een ras wat steeds populairder wordt in Nederland. Inmiddels hebben we in Nederland een 20- tal

Nadere informatie

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen Deel 6 - Opfok en selectie Door: Mick Bassett De Opfoktijd Om zo goed mogelijk uit te groeien, hebben jonge duiven alles nodig wat hun ouders nodig hebben, maar dan van alles meer! Veel ruimte om hun vleugels

Nadere informatie

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks ARAUCANA S Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks de uitdagingen die het ras met zich mee brengt, maar VANWEGE die uitdagingen. Ik had me uitgebreid geïnformeerd

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Showverslag door Kevin Kelly Foto s gemaakt door Owen Fitzgerald De Ierse

Nadere informatie

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Mijn naam is Tiziano Trinci, ik ben 42 en woon in Pistoia, een stadje zo n 30 km van Florence, in Italië. Ik woon op het platteland

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

Tekst en tekeningen: N. Akkerman

Tekst en tekeningen: N. Akkerman Tekst en tekeningen: N. Akkerman Voor een deel hebben alle langsnavelige tuimelaars een gemeenschappelijke geschiedenis. Wanneer u de verschillende rasbeschrijvingen leest, zal u al spoedig duidelijk worden

Nadere informatie

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren Krulduiven e in Reichenschwand gelegen in de Duitse deelstaat Beieren Tekst en foto s: Ton Brouwers Na enkele jaren niet in de gelegenheid te zijn geweest, vertrok ik op donderdag 12 jan. naar deze speciale

Nadere informatie

Standaardeis Catharina parkiet

Standaardeis Catharina parkiet Pagina 1 Inhoudsopgave : pagina Inhoudsopgave 2 Toelichting keurbrief 3 en 4 Keurbrief 4 Algemene standaardeis Catharina parkiet 5 en 6 Mutatie beschrijving Groen 7 D. groen 8 D.D. groen 9 Turquoise 10

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

Standaardeisen van Agapornis taranta

Standaardeisen van Agapornis taranta Standaardeisen van Agapornis taranta Editie 2017 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW in samenwerking met MUTAVI en de technische comités van: AOB, BVA en KBOF 2017 - heden Inhoud: Standaardeisen

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis taranta

Standaardeis van Agapornis taranta Standaardeis van Agapornis taranta Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoud: Standaardeis van Agapornis

Nadere informatie

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC.

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC. De vorm van de vogels. FYSIEKE KENMERKEN DWERGPAPEGAAIEN. (geslacht Forpus) 01. Het voorhoofd, vanaf de snavel licht gewelfd naar achter toe. 02. Bovenkop (kruin), licht gewelfd. 03. De omgebogen snavel

Nadere informatie

Toelichting op de standaard (deel II van II)

Toelichting op de standaard (deel II van II) DE GELDERSE SLENK Toelichting op de standaard (deel II van II) Gelderse slenk (T. van de Griendt de Jong, 2012) In de vorige bijdrage (deel I) stonden we stil bij het algemeen voorkomen en de raskenmerken.

Nadere informatie

Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014

Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014 Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014 Eigenlijk zou er moeten staan Hans en John Lindenberg, want hoewel er niet in combinatie gespeeld wordt heeft zoon John zeker ook zijn bijdrage

Nadere informatie

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND.

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. Vol verwachting ging ik naar Drachten en dat werd waargemaakt. Wat een geweldige show. n Prachtige uitstraling.

Nadere informatie

REGLEMENT HANDKEURING POSTDUIVEN GVK

REGLEMENT HANDKEURING POSTDUIVEN GVK REGLEMENT HANDKEURING POSTDUIVEN GVK WIJZE VAN KEUREN De keurmeester blijft steeds de onderstaande punten afwegen in zijn beoordeling, die uiteindelijk in een bepaald aantal punten wordt omgezet. Beoordeel

Nadere informatie

Gestreepte Plymouth Rock

Gestreepte Plymouth Rock Gestreepte Plymouth Rock Belangrijkste zaken bij het keuren van Plymouth Rocks. Type Kop Staart Vleugels en vleugeldracht Streping 1 Type: Krachtig, goed bevederde hals. Fraaie en evenredig ontwikkelde

Nadere informatie

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta Keurmeestervereniging T&P. ALGEMEEN: Nederlands: Duits: Engels: Frans: Geschilderde astrilde. Gemalter astrild. Painted Firetail. Embleme peint. De Geschilderde astrilde

Nadere informatie

"SOUNDNESS" BIJ DE SAMOJEED door PAT HOWDEN

SOUNDNESS BIJ DE SAMOJEED door PAT HOWDEN "SOUNDNESS" BIJ DE SAMOJEED door PAT HOWDEN Men heeft mij gevraagd een definitie te geven van het begrip "soundness," aangezien er vele tegenstrijdige opvattingen schijnen te bestaan welke kenmerken van

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties 1 The Middle Thüringer Rassetauben Club Show, 9-13 November 2005 Door: Mick Bassett 2 800 Duiven, 70 rassen, van 68 inzenders. De Club heeft

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Bassett

Tekst en foto s: Mick Bassett NEURENBERG - VDT 2006 (Verband Deutscher Rassetaubenzüchter) Duitse Nationale Sierduiven Bondsshow 2006, kortheidshalve VDT-show genoemd. Tekst en foto s: Mick Bassett De VDT Show in Neurenberg en de Europa

Nadere informatie

Op bezoek bij Rocco Verhage

Op bezoek bij Rocco Verhage Op bezoek bij Rocco Verhage Door: Sytze de Bruine Rocco woont in het Zeeuwse Oost-Souburg, deelgemeente van de stad Vlissingen, wat op het eiland Walcheren ligt. In feite dankt Souburg haar ontstaan aan

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe

Tekst en foto s: Aviculture Europe Op bezoek bij Wim te Brake in Aalten Tekst en foto s: Aviculture Europe Dit bezoek vond plaats op zondag 28 februari van dit jaar. Sinds een paar dagen leek de kou van deze lange winter voorbij, alleen

Nadere informatie

DUIVEN IN INDIA. Deel 2

DUIVEN IN INDIA. Deel 2 DUIVEN IN INDIA Deel 2 Er zijn documenten die bewijzen dat men in India al duiven fokte om mee te vliegen sinds het Mogoelrijk en zelfs al vóór die tijd. Portugal was het eerste Europese land dat om Kaap

Nadere informatie

Standaard Zebravinken: Deze aanvulling is verwerkt in de nieuwe standaard Zebravinken 2012.

Standaard Zebravinken: Deze aanvulling is verwerkt in de nieuwe standaard Zebravinken 2012. Aanvulling 2012 In januari 2012 is een volledig herziene uitgave Richtlijnen voor keuren uitgegeven. Deze uitgave is heeft echter ook invloed op de standaardeisen voor de standaard vogels. In dit document

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS K.B.O.F. K.B.O.F.

STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS K.B.O.F. K.B.O.F. STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS UITGAVE 2012 Voorwoord. Gezien de ontwikkeling die de kweek van rijstvogels de laatste jaren heeft ondergaan is door de Technische Commissie Exoten KBOF beslist de bestaande

Nadere informatie

Inleiding: Profiel Cor Vos:

Inleiding: Profiel Cor Vos: Inleiding: De trouwe Budgie lezers hebben in mei 2008 al eens een ten Huize van Jeroen Vos, de zoon van Cor, tot zich kunnen nemen. Een bezoek aan Derk Vos, de oom, zat al geruime tijd in de planning maar

Nadere informatie