DUIVEN IN INDIA. Deel 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DUIVEN IN INDIA. Deel 2"

Transcriptie

1 DUIVEN IN INDIA Deel 2 Er zijn documenten die bewijzen dat men in India al duiven fokte om mee te vliegen sinds het Mogoelrijk en zelfs al vóór die tijd. Portugal was het eerste Europese land dat om Kaap de Goede Hoop zeilde en India bereikte. Zij vestigden daar de kolonie Goa. Vanaf de 17e eeuw begon Engeland de situatie in India te beïnvloeden. In 1676 vestigden ook de Fransen zich aan de oostkust van India, ten zuiden van Madras. Rond die tijd beschreven de bekende duivenauteurs de Indiase rassen en werden ze ingevoerd in Europa. Het volgende artikel over de Indiase duivenrassen sluit aan bij ons eerder gepubliceerde artikel in het augustusnummer van 2011, en is wederom een bijdrage van: Tanveer (India) met dank aan K. Senthil Arasu. In het vorige artikel beschreven we vooral de duivenrassen die alleen in India voorkomen. Het unieke van deze Indiase duiven is dat ze niet alleen erg mooi zijn, maar ook heel goed kunnen vliegen; het zijn voornamelijk hoogvliegers, rollers en tuimelaars. Maar sommige rassen zijn juist geliefd vanwege het aparte geluid dat ze produceren. Een paar van die bij ons onbekende duiven zijn de Yahoo en de Gul Mehendi; ze zijn wel beschreven in deel 1, maar er waren toen nog geen foto s beschikbaar. Verder laten wij u in dit artikel een aantal rassen zien die inmiddels wereldwijd verspreid zijn, maar wel India als land van oorsprong of doorvoer hebben. De duiven op de foto s zijn van K.SENTHIL ARASU, tenzij anders vermeld. K.Senthil Arasu woont ong. 40 km. van Coimbatore. (Een stad in de staat Tamil Nadu, Zuid India). Het is een heel kundige fokker, die wel 3000 duiven heeft in zo n 100 verschillende rassen. Hij houdt zijn duiven in zijn kokosnootplantage.

2 Links: Een gedeelte van de duivenhokken bij K. Senthil Arasu. SHIRAZ Algemene informatie: In India is de Shiraz een algemeen voorkomende duif die in elk hok te vinden is; het is het op één na populairste ras na de Pauwstaart. De Shiraz is echter oorspronkelijk niet afkomstig uit India maar uit de stad Shiraz in Iran. Shiraz, Sherajee en Lahore zijn verschillende namen voor dit oorspronkelijke duivenras. Lahore is een stad die nu in Pakistan ligt; de Lahore duif werd meegenomen uit deze stad door de Britten, vandaar dat ze toen de naam Lahore kregen. Volgens Mick Bassett was hun Engelse naam aanvankelijk Sherajee. Maar in India en Pakistan heten ze nog steeds Shiraz. Tanveer weet niet of ze in Iran gefokt worden, maar ze zijn zeer algemeen in India, Pakistan, Bangladesh en de Golf staten (Midden Oosten). Rechts: Voetbevederde Shiraz in verschillende kleuren en let u daarbij niet teveel op de bij ons gehanteerde strakke standaard voorschrif- ten, v.w.b. de kop- en halstekening. Shiraz worden hier in India vooral gebruikt als voedsterduif voor andere rassen en het zijn goede ouders. Het zijn goede vliegers en als ze vrij mogen vliegen blijven ze om het hok (geen lange afstanden). Hier zien we vooral zwarte, rode, gele en lavendel Shiraz. Andere kleurslagen als geelzilvergeband en blauwzwartgeband bestaan, maar zijn zeldzaam. Het is een middelgrote duif met stevig postuur en middelmatige voetbevedering. Perfect getekende dieren zijn zeldzaam. De kaalbenige Shiraz (foto s gepubliceerd in het vorige artikel) zijn kleiner dan de Shiraz, met zelfde tekening, maar geen voetbevedering. Dit ras mag dan een andere oorsprong hebben, deze variëteit komt nergens anders voor dan in India.

3 Links: Tekening door Emil Schachtzabel uit het boek Schachtzabel, E. Illustriertes Prachtwerk sämtlicher Tauben-Rassen van Ter vergelijking van de grootte van de Shiraz (Lahore) rechts, staat links een Capuchine (Kapucijn) afgebeeld uit India in Rechts: Een koppel Shiraz bij Senthil Arasu. Er is hierbij sprake van een bijzondere kleurslag, vooral de duivin rechts lijkt een soort krastekening of zoming te hebben in blauwzilver, maar er is ook sprake van brons in de banden. Onder: Shiraz duivin, met eenzelfde soort kleur en tekening als de voorgaande duivin. Volgens Wendell Mitchell Levi in zijn boek The Pigeon 1941, had C.A.M. Spruijt in 1927 geschreven dat dit ras, de Sharajee/Lahore in 1875 naar Wenen in Oostenrijk is gebracht en vandaar uit in 1900 naar Saksen in Duitsland, en pas in 1925 naar Engeland is gebracht. Over dit laatste schrijft W.M. Levi dat dit niet correct was, omdat de speciaalclub voor de Lahore reeds in 1911 in Engeland werd opgericht en het ras daar in die beginjaren redelijk populair was. In een verslag van het World Poultry Congres in Canada (1927), stond geschreven dat er vanuit India door de fameuze schrijver/dichter uit India, Dr. Rabindra Nath Tagore, onder andere enkele Sherazi (Lahore) duiven waren ingezonden. De opgegeven waarde van deze dieren was $ 100,- per koppel.

4 Linksboven: Shiraz, roodzilvergeband. Rechtsboven: Shiraz, zwart. Links: Shiraz, zwart en enkele misgetekenden. Rechtsonder: Shiraz, bruin. Linksonder: Shiraz in een bijzondere kleur en tekening, met bronzen banden.

5 Linksboven: Shiraz, lavender. Rechtsboven: koppel Shiraz, indigo. Boven: De broedafdeling van de Shiraz. Boven: Shiraz, kakigeband. Onder: Shiraz, roodzilvergeband. Onder: Shiraz, geelzilvergeband.

6 Rechts: Lange rijen duivenhokken. Dit zijn broedcompartimenten waarin de koppels apart worden gehouden. Links: lange rij met duiven volières, met meerdere koppels. Rechts: Een witte Yahoo duivin. YAHOO Het is een kleine duif met een apart geluid, meestal in het wit, anders zwart. Er bestaat ook een Yahoo met voetbevedering en die zijn meestal blauwzwartgeband en zelden wit. Die hebben ook een ander geluid dan de kaalbenige Yahoo. Nu stuurde Tanveer wat foto s van zowel de voetbevederde als de kaalbenige Yahoo duiven. Deze Yahoo foto s zijn genomen bij K. Senthil Arasu en bij een onbekende fokker. Bovendien kunt u op Youtube 6 filmpjes zien waar u ook het geluid kunt horen. seno&feature=autoplay&list=uljcjfvorhcg&playnext=3 Links: Een koppel witte Yahoo s. De foto s van de Yahoo zijn gemaakt bij een anonieme fokker, behalve de foto van de voetbeverderde Yahoo; die is genomen bij K. Senthil Arasu.

7 Rechts: Witte Yahoo duivin. Onder: Yahoo voetbevederd, blauwgekrast. Rechts: Yahoo, lavendel gekleurd. Onder: Kopstudie van een koppel witte Yahoo.

8 GUL MEHENDI Deze zien we voornamelijk in Noord India, een heel zeldzaam ras. Ze zijn even groot als de Shiraz, met middelmatige voetbevedering. De grondkleur is wit, met vlekjes ( gul ) in 2 of 3 kleuren verspreid over het lichaam. Heel attractieve duiven, maar het kost tijd om volledig te ontwikkelen; na elke rui komen er meer kleurspatten. Jonge duiven hebben alleen kleurvlekjes op het vleugelschild. De duiven op de foto hebben gekleurde veertjes op hun vleugelschild en ook al een paar op de kop, maar geheel gevlekte dieren zijn bijzonder mooi. Deze duiven zijn van een anonieme fokker. Rechts: Gul Mehendi doffer, is vrijwel ongekleurd in het jeugdkleed en wordt daarna, na iedere rui, gekleurder. Linksboven: Gul Mehendi doffer, begint hier ook al op de kop en de nek te kleuren Rechts: Koppel Gul Mehendi duiven, waarvan duidelijk zichtbaar is, dat de achterste duif donkerder is gekleurd. Links: Gul Mehendi doffer, heeft ook al kleurvlekken op de kop en in de nek.

9 GANDA WALA We weten de precieze naam van dit ras niet, maar meestal worden ze Ganda Wala (gebande duif) genoemd. Veertjes die je weg plukt, komen na de rui als witte veertjes terug. Jonge duiven komen alleen voor als eenkleurig. Deze foto s zijn genomen bij een anonieme fokker. Foto rechtsboven: Volwassen koppel Ganda Wala op het nest, waarbij duidelijk de wit (gemaakte) witte veervelden te zien zijn. Foto links: Jonge duif in jeugdkleed, is altijd éénkleurig. BOORI Dit is een speciale kleurslag van een hoogvliegerras. Deze foto is genomen bij een anonieme fokker in India. Het ziet eruit als een Tippler-achtige duif, klein van formaat, strak bevederd en alerte houding. We vonden ze terug op internet in de USA als de Boori Tumbler. Rechts: Koppel Boori duiven, blauwzwartgeband met gespikkelde kop, door schimmelfactor. Iets afgeplatte bovenschedel, waardoor de koplijn trapeziumvormig is.

10 KAPUCIJN De Kapucijn is een Indiaas ras en werd zo n 400 jaar geleden door Nederlandse zeelieden meegenomen naar Holland. Ze creëerden er de Raadsheer mee, en het originele ras heeft in Nederland een standaard en bestaansrecht gekregen door H.Th.G. Moezelaar onder de naam: Oud Hollandse Kapucijn. In India is het een alledaags ras, wat voorkomt in eenkleurig wit; in monniktekening in rood, geel en zwart, en bont in alle kleuren. Zo kom je erachter dat een Oud Hollandse duif, door India is geleverd. Links en hieronder: Kapucijn, blauwzilver met donkere banden. Onder: Kopstudie van bovenstaande duif.

11 Links: Een rood (gemonnikte) Kapucijn. Boven: Kapucijn, blauwdonkergekrast, met iets brons op het schild (vleugelbanden). Onder: Kapucijn, wit.

12 PAUWSTAART Een middelgrote duif met een puntkap, voetbevedering en sidderhals; dit laatste is een eis. Brede staartveren; 28 tot 36 veren is geen uitzondering, heel soms zelfs wel 44. Meest voorkomend in de witte kleurslag, andere kleuren zijn zwart, bruin, blauwzwartgeband en bont. Blauwgekrast, roodgekrast en dominant rood komen ook voor, maar zijn zeldzaam. Rechts: (Indiase) Pauwstaarten, zoals ze in India nog zijn en altijd al waren natuurlijk. Hier in de volière met de broedhokken op de achtergrond. Boven: Zo je hobby te kunnen beleven, is natuurlijk prachtig. Aan de palmbomen te zien, is het er aangenaam vertoeven. Maar een beetje hulp bij het schoonmaken van de hokken is wel prettig.

13 MOOKEE Hoofdzakelijk in zwart. De aftekening zal u bekend zijn, maar hier zijn de 2 witte pennen een fout, dus de meeste dieren hebben geen wit in de vleugels. Andere kleurslagen zijn lavendel en blauwzwartgeband. Eenkleurig wit en geel zijn zeldzaam. Rood heb ik nooit gezien. Van de Mookee is bekend dat ze in ieder geval al in 1676 in Engeland waren. Boven: Een zilverkleurige jonge Mookee. Rechts: Eenkleurig bruine Mookee. En inderdaad, geen witte slagpennen zie je hier. Onder: Mookee, zwart. De witte slagpennen ontbreken en de koptekening kon wat strakker.

14 LAMB DUMA Deze rasnaam, Lamb Duma, staat voor lange staart. Het lijkt volgens Europese maatstaven nog het meest op een Roller. Het ras is bekend in India in alle kleuren. De lange staart is langer dan de romp. De schrijver wist niets over de vliegeigenschappen te vertellen. Boven: Koppel Lamb Duma, duivin zwart met bonte staart en een recessief rode doffer. Links: Dezelfde zwarte Lamb Duma duivin met bonte staart. Onder: Buiten volières van de Shiraz duiven. Copyright 2013 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Rechts: Oud Hollandse Kapucijn, zwart lichtgetijgerd. Foto s: Mick Bassett Links: Oud Hollandse Kapucijn, rood. Onder: Kopvorm wordt

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

7 t/m 9 december 2011 te Enschede

7 t/m 9 december 2011 te Enschede Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 7 t/m 9 december 2011 te Enschede In samenwerking met 27 aangesloten verenigingen. Foto s: Dick Hamer Boven: Vinkduif, koperkleurig,

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Gehouden in METZ FRANKRIJK van 13 15 november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Totaal werd hier door 24 Europese landen aan deelgenomen, die met elkaar bijna 40.000 dieren inzonden. In dit verslag komen

Nadere informatie

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard advertentie Kunstschilder Brett Jarrett Een schilderij

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra Tekst en foto s: Aviculture Europe Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat het hoofddoel van ons bezoek aan Robert, aanvankelijk zijn Twentse Krielen waren (zie

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord.

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord. Door: Sytze de Bruine. Links: Fraaiste sierduif, doffer

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller Meer over de West of f England Tuimelaar in Amerika Door: Chuck Zeller Onlangs schreef ik in dit tijdschrift een artikel over de West of England Tuimelaar in Amerika. Dat stuk ging vooral over de historie

Nadere informatie

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen

Door: Mick Bassett. Bij de meeste rassen Deel 6 - Opfok en selectie Door: Mick Bassett De Opfoktijd Om zo goed mogelijk uit te groeien, hebben jonge duiven alles nodig wat hun ouders nodig hebben, maar dan van alles meer! Veel ruimte om hun vleugels

Nadere informatie

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) 63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) DEEL 5 Foto s: Mick Bassett. Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige Engelse verslaggever

Nadere informatie

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) 64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) DEEL 1 Tekst en foto s: Mick Bassett, eindredactie: Sytze de Bruine Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe

Tekst en foto s: Aviculture Europe Op bezoek bij Wim te Brake in Aalten Tekst en foto s: Aviculture Europe Dit bezoek vond plaats op zondag 28 februari van dit jaar. Sinds een paar dagen leek de kou van deze lange winter voorbij, alleen

Nadere informatie

DE ZUID-AFRIKAANSE NATIONALE KAMPIOENSCHAP SHOW 2007 Tekst en foto s: Jan Lombard, Zuid-Afrika

DE ZUID-AFRIKAANSE NATIONALE KAMPIOENSCHAP SHOW 2007 Tekst en foto s: Jan Lombard, Zuid-Afrika Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 2 DE ZUID-AFRIKAANSE NATIONALE KAMPIOENSCHAP SHOW 2007 Tekst en foto s: Jan Lombard, Zuid-Afrika Dit jaar werd deze Show georganiseerd

Nadere informatie

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Moezelaardag 2015 Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Door: Martin Treffers Foto s: Bennie Janse en Martin Treffers Eindredactie: Sytze de Bruine Op 7 november 2015 organiseerde

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4. De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Ierse NFPA Nationale Jonge Duiven Show, 11 Augustus 2012 Showverslag door Kevin Kelly Foto s gemaakt door Owen Fitzgerald De Ierse

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) 63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) DEEL 4 Foto s: Mick Bassett. Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige Engelse verslaggever

Nadere informatie

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland De Mookee Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland Op vrijdag 18 maart 2011 heb ik een bezoek gebracht aan Werner Hellmich, voorzitter van de SV Mookee Club 75. Hiervoor

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 De Sierduivenshow Noord Nederland is de meest unieke duivenshow van Nederland! Gehouden van 12 t/m 15 november 2015 in het Fries

Nadere informatie

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK) MIJN VERZAMELING Door Scott Sharp (UK) Als we het over een duiven verzameling hebben, is onze eerste gedachte Karl- Heinz Sollfrank in Neurenberg, die de grootste verzameling van duivengerelateerde voorwerpen

Nadere informatie

sierduivenrassen stammen uit de jaren na de Spaanse toetreding tot de Europese Gemeenschap in 1986 en wat effectief werd in 1993.

sierduivenrassen stammen uit de jaren na de Spaanse toetreding tot de Europese Gemeenschap in 1986 en wat effectief werd in 1993. Figurita F g a Valenciana meeuw Tekst Nico van Benten, foto s Ad van Benten Dit ras heeft een voornaam en een achternaam, zo is de betekenis van Figurita: poppetje of klein figuurtje en Valenciana als

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Bassett

Tekst en foto s: Mick Bassett NEURENBERG - VDT 2006 (Verband Deutscher Rassetaubenzüchter) Duitse Nationale Sierduiven Bondsshow 2006, kortheidshalve VDT-show genoemd. Tekst en foto s: Mick Bassett De VDT Show in Neurenberg en de Europa

Nadere informatie

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS GAZAGANTI MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS Tekst en foto s: Remco de Koster Foto: Gazaganti Swift met een goede lengte. Sinds ik de eerste keer de Gazaganti Swifts zag, was ik erdoor

Nadere informatie

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Mijn naam is Tiziano Trinci, ik ben 42 en woon in Pistoia, een stadje zo n 30 km van Florence, in Italië. Ik woon op het platteland

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 42e Delta Show in Zeeland 10 en 11 november 2012 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Tijdens het weekend van 10 en 11 november 2012

Nadere informatie

Toelichting op de standaard (deel II van II)

Toelichting op de standaard (deel II van II) DE GELDERSE SLENK Toelichting op de standaard (deel II van II) Gelderse slenk (T. van de Griendt de Jong, 2012) In de vorige bijdrage (deel I) stonden we stil bij het algemeen voorkomen en de raskenmerken.

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 1 en 2 December 2012, Parc des Expositions PERIQUEUX (F) Met het Franse kampioenschap van de van origine Italiaanse sierduifrassen

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties 1 The Middle Thüringer Rassetauben Club Show, 9-13 November 2005 Door: Mick Bassett 2 800 Duiven, 70 rassen, van 68 inzenders. De Club heeft

Nadere informatie

duiven Het Vlaams Neerhof - juli - augustus - september 2010

duiven Het Vlaams Neerhof - juli - augustus - september 2010 Correcte benamingen van de kleurslagen bij duiven (2) Daar waar het in het eerste deel (zie Vlaams Neerhof december 2009 of de website) ging over de verschillende basiskleuren en patronen, gaat dit tweede

Nadere informatie

Voor veel liefhebbers, de mooiste show van het jaar, maar zeker voor de sierduivenliefhebbers,

Voor veel liefhebbers, de mooiste show van het jaar, maar zeker voor de sierduivenliefhebbers, Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 3 Voor veel liefhebbers, de mooiste show van het jaar, maar zeker voor de sierduivenliefhebbers, is de jaarlijkse bondsshow, het belangrijkste

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

Door: Marnicq Demeur Kortenaken België

Door: Marnicq Demeur Kortenaken België Door: Marnicq Demeur Kortenaken België Foto genomen tijdens de VDT Sinsheim 2004 Geschiedenis: De ganse groep witstaartrassen zijn zeer oude kleurduivenrassen. Wel is het zo dat in de oudste geschriften

Nadere informatie

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema.

CHIBI & TOSA CHIBI. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema. CHIBI & TOSA CHIBI Met dank aan Bert Santema. Foto's Klaas Dillema. Boven: Tosa-Chibi haan en hen. In het Friese dorp De Westereen, houdt Bert Santema zich bezig met de fokrichting Chibi en Tosa-Chibi.

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe.

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Tekst en foto s: Aviculture Europe. Op zaterdag 21 maart jl. ging de redactie op bezoek bij Shafik in Helmond, daartoe opmerkzaam gemaakt door zijn plaatsgenoot en bekend sierduiven liefhebber Ben Kocken.

Nadere informatie

Tekst: Tiziano Trinci Foto s: Roberto Comi

Tekst: Tiziano Trinci Foto s: Roberto Comi Tekst: Tiziano Trinci Foto s: Roberto Comi Aia in Fiera is de grootste Italiaanse expositie waarbij duiven- en hoenderfederaties samenwerken met konijnen- en cavia clubs. Het eerste evenement werd gehouden

Nadere informatie

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld)

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld) Hollandse Kropper Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld) De Hollandse Kropper is het oudste en grootste nationale duivenras van Nederland, wat al in de 16 e eeuw naar ons land kwam.

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Gehouden in METZ FRANKRIJK van 13 15 november 2015 Foto s: Fabio van Olst. Eindredactie: Sytze de Bruine. DEEL 2: In totaal werd hier door 24 Europese landen aan deelgenomen, die met elkaar bijna 40.000

Nadere informatie

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN SIERDUIVEN Tekst en foto s: Hennie Schwarz en Mick Bassett Onder: Pauwstaart geelschild, foto: H. Schwarz. EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN Even een paar wetenswaardigheden: vier zeer grote

Nadere informatie

Jan gebruikte de Oud Hollandse Kapucijnen als voedsterduif

Jan gebruikte de Oud Hollandse Kapucijnen als voedsterduif Op bezoek bij Jan Spaepen Tekst en foto s: Nico van Benten in Dessel, België Zo las Jan, na diens overlijden, in de agenda van zijn vader dat het op 14 mei 1953 erg hard regende, maar ook stond daarbij

Nadere informatie

duiven Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december

duiven Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december Correcte benamingen van de kleurslagen bij duiven (1) Vergeleken met de andere secties van neerhofdieren is het kleurenpallet dat bij duiven kan voorkomen veel rijker. Wie dacht dat onze Watermaalse baardkriel

Nadere informatie